Πλαίσιο Computers ή «Οι αναξιόπιστοι»

Για πρώτη φορά λέω να χρησιμοποιήσω το Συνιστολόγιο ως όργανο διαμαρτυρίας. Έτσι, για να εκτονωθώ ρε παιδί μου…Και γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μου, οπότε δεν έχω να φοβηθώ τίποτε. Άλλωστε, η περιγραφή της εμπειρίας μου μπορεί να αντιστοιχεί στις εμπειρίες άλλων πολλών. Και μπορεί –έστω ξώφαλτσα- να βοηθήσει κάπως στο ταρακούνημα διαδεδομένων … Read more Πλαίσιο Computers ή «Οι αναξιόπιστοι»

Κακλαμάνεια Λογική

Υποθέτω ότι οι αναγνώστες του Συνιστολογίου παρακολούθησαν όσα σήμερα συνέβησαν κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Για όσους έχασαν τις εξελίξεις, προτείνω σύντομη ενημέρωση εδώ. Στις εξελίξεις αυτές, καίρια στάθηκε η παρέμβαση του κ. Απόστολου Κακλαμάνη. Και τι δεν άκουσα στα κανάλια γι’ αυτή σήμερα: Ότι ήταν απόδειξη της πολύχρονης εμπειρίας και της … Read more Κακλαμάνεια Λογική

Πως λεγεται το empire building στα ελληνικα?

Αποτι φαινεται θα ονομαστει Μαρφιν. Οι επιχειρησεις της χωρας αρχιζουν να φοβουνται την Μαρφιν. Θα πρεπει να φοβουνται και οι πολιτες?

Στον συνηθως βαρετο κοσμο του ελληνικου επιχειρειν υπαρχει ενα σχετικο νεο επιχειρηματικο σχημα που ταραζει τα νερα. Το ονομα του ειναι Marfin Investment Group και φαινεται να εχει πολυ μεγαλα σχεδια. Η τελευταια μεγαλη κινηση της ειναι η αποκτηση του 10% του ΟΤΕ, μιας απο τις μεγαλυτερες επιχειρησεις της χωρας.

Προηγηθηκε σχετικα προσφατα η εξαγορα της Vivartia, της μεγαλυτερης ελληνικης εταιρειας τροφιμων μετα την 3Ε (η Vivartia αποτελειται μεταξυ αλλων απο τοσο γνωστα ονοματα οπως Μπαρμπα Σταθης, Δελτα, Goody’s και Chipita!). Εχουν προηγηθει συμμετοχες σε τραπεζες (Εγνατια), νοσοκομεια (Υγεια) και εταιρειες πληροφορικης (Singular). Τι ακριβως ομως θελει μια εταιρεια επενδυσεων να κανει με ολες αυτες, και ειδικα με μια μεγαλη παραγωγικη επιχειρηση?

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια για τη Vivartia είναι όντως πολυετή και περιλαμβάνουν την εξάπλωση της εταιρείας ως και την Αραβική Χερσόνησο. Στόχος με τη δημόσια πρόταση είναι η απόκτηση του 100% της Vivartia και η έξοδος από το ταμπλό, αλλά το εγχείρημα δύσκολα θα στεφθεί από επιτυχία αφού η Morgan Stanley, που ελέγχει το 14%, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα πουλήσει – τουλάχιστον τώρα – τη συμμετοχή της.

Διαμηνυουν οτι θελουν την εξαπλωση της εταιρειας αλλα παραλληλα θελουν να αποκτησουν το 100% της εταιρειας και να την βγαλουν απο το ΧΑΑ! Το χρηματιστηριο ειναι για μια εταιρεια φτηνη πηγη κεφαλαιου αλλα και ενας ελεγκτικος θεσμος που περιοριζει την αυθαιρεσια της διοικησης. Γιατι λοιπον θελει η Μαρφιν να βγαλει την Βιβαρτια απο το χρηματιστηριο και γιατι οι σαφως πληροφορημενοι επενδυτες της Morgan Stanley δεν θελουν να πουλησουν? Νομιζω τιθεται ενα γενικοτερο ερωτημα, ποιο ακριβως ειναι το επενδυτικο σχεδιο της Μαρφιν που υποτιθεται περιλαμβανει εξαγορες υψους 15 δις ευρω, συμπεριλαμβανοντας πιθανοτατα και μια ακομα μεγαλη ελληνικη τραπεζα?

Από τη Marfin Investment Group υποστηρίζουν ότι διαφέρουν από τα private equity funds. «Είμαστε εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών και θα ενοποιούμε μέσα από ένα καθεστώς διαφάνειας όλες μας τις συμμετοχές. Επίσης δεν έχουμε exit plan. Δηλαδή, δεν θα επενδύουμε και έπειτα από δύο χρόνια θα πουλάμε τη συμμετοχή μας. Στόχος μας είναι να πορευόμαστε μαζί με τις συμμετοχές μας για πολλά χρόνια και να κερδίζουμε από την ανάπτυξή τους».

Κατι μου φαινεται περιεργο σε αυτην την ιστορια. Απο την Μαρφιν δηλωνουν οτι ειναι εταιρεια συμμετοχων, δηλαδη κατι σαν ενας οργανισμος ομπρελα που θελει να φτιαξει μια μεγαλη αυτοκρατορια “συμμετεχοντας” (διαβαζε εξαγοραζοντας) διαφορες μικροτερες επιχειρησεις, κατι σαν ενα conglomerate ας πουμε.

Χτισιμο αυτοκρατοριων
Το προβλημα ειναι οτι τετοιου τυπου ομιλοι ανομοιογενων επιχειρησεων τεινουν να αποτυγχανουν, γιατι δεν ειδικευονται σε τιποτα συγκεκριμενο. Και αυτο ειναι ενα διδαγμα που ξερει νομιζω καθε αποφοιτος διοικησης επιχειρησεων απο το 1970 εως σημερα (διαβαστε εδω για μια ωραια αναλυση). Οταν παιρνεις μια δυνατη εταιρεια σαν την Siemens και αρχιζεις να παραγεις απο βιομηχανικους αεριοστροβιλους μεχρι ηλεκτρικα σκουπακια, καταληγεις συχνα να μην παραγεις ουτε καλα σκουπακια ουτε αεριοστροβιλους. Η Siemens φυσικα το καταλαβε μετα απο πολυ πονο και εκοψε ας πουμε την παραγωγη τηλεορασεων ή κινητων.

Read moreΠως λεγεται το empire building στα ελληνικα?

Ο ταλαντούχος κύριος Σλινκ

Υπάρχουν κάποια πρόσωπα τα οποία θαυμάζουμε ή και ζηλεύουμε. Ο κύριος της φωτογραφίας είναι ο δικός μου Μιλτιάδης, του οποίου το τρόπαιο “ουκ εα με καθεύδειν” τις νυχτερινές ώρες. Είμαι βέβαιος, ότι δεν θα τον φτάσω ποτέ, καθότι δεν είμαι Θεμιστοκλής. Αφήνομαι λοιπόν να τον θαυμάζω και να τον ζηλεύω, στη φαντασία μου φυσικά, γιατί … Read more Ο ταλαντούχος κύριος Σλινκ

Ασκήσεις φιλελευθερισμού Ι: η αρχή της βλάβης και μερικές τρικλοποδιές στον Mill.

O J. S. MillΜε την παρούσα ανάρτηση εγκαινιάζεται μία σειρά κειμένων με αντικείμενο τον φιλελευθερισμό, τις βασικές αρχές του και τις συνηθέστερες παρεξηγήσεις γύρω από αυτόν. Πριν μπούμε στην ουσία, ας μου επιτραπούν μερικές διευκρινήσεις. Όπως θα παρατήρησαν όσοι είχαν την μνημειώδη υπομονή να ακούσουν την συζήτηση που είχαμε με το Νικόλα του Θεωρείν και τον Σωτήρη, είμαι της άποψης ότι η θρησκευτική ευλάβεια με την οποία πολλοί φιλελεύθεροι (άνθρωποι σαν εμάς , κυρίως, και όχι πολιτικοί φιλόσοφοι) ακολουθούν κάποιες φιλελεύθερες αρχές κάνουν κακό στον ίδιο το φιλελευθερισμό ως πολιτικό ρεύμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταλήγουμε πάντα σε «ερμαφρόδιτες» λύσεις, αλλά έχω την εντύπωση ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όσο «απλά» παρουσιάζονται από πολλούς φιλελεύθερους – κάτι σύνηθες και στο ελληνόφωνο διαδίκτυο. Από την άλλη, μένω πιστός στην προσπάθεια μου να συζητούμε χαλαρά χωρίς ταυτόχρονα να προσεγγίζουμε δύσκολες έννοιες εντελώς επιδερμικά. Με αυτά κατά νου, προχωρώ στο κυρίως μέρος.

Η αρχή της βλάβης αποδίδεται κατά απαράβατο κανόνα στον John Stuart Mill. Πρόκειται για την περίφημη φράση από το On Liberty όπου ο Mill υποστηρίζει ότι η ελευθερία των ανθρώπων πρέπει να περιορίζεται μόνο όταν με τις υπό κρίση πράξεις του βλάπτουν άλλους – αντίθετα, το καλό του ίδιου του εαυτού μας ή της κοινωνίας γενικότερα δεν αρκεί. Ο Mill χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη “liberty” (πολιτική ελευθερία) αλλά στην πραγματικότητα, νομίζω, μιλάει για προσωπική αυτονομία. Το πλαίσιο του είναι ωφελιμιστικό: θα είναι καλύτερα για όλους αν εφαρμόζεται η αρχή της βλάβης (οι λόγοι που προβάλλονται στο On Liberty θα συζητηθούν αλλού) καθώς και αν, γενικά, περιορίζεται η εξουσία του κράτους και των μηχανισμών του πάνω στο άτομο. Ο σύγχρονος εκφραστής της θεωρίας του Mill είναι ο Joel Feinberg, ο οποίος στο τετράτομο έργο του “The Moral Limits of the Criminal Law” προσφέρει μία εξαιρετικά εκλεπτυσμένη εκδοχή της αρχής της βλάβης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να απαντήσει και σε πολλές από τις ήδη γνωστές αλλά και σε κάποιες από τις αναμενόμενες ενστάσεις κατά της ανάλυσής του. Είναι το δίδυμο MillFeinberg και η αρχή της βλάβης όπως προέκυψε στο έργο του πρώτου και διαμορφώθηκε στο έργο του δεύτερου που με απασχολούν εδώ.

Read moreΑσκήσεις φιλελευθερισμού Ι: η αρχή της βλάβης και μερικές τρικλοποδιές στον Mill.

Ελεύθερες αγορές, δημοκρατία και σύνταγμα

[…] in the absence of an effective constitution, democracy becomes incompatible with free markets Σε μετάφραση: σε περιστάσεις απουσίας ενός αποτελεσματικού Συντάγματος, η δημοκρατία γίνεται ασύμβατη με τις ελεύθερες αγορές! Αυτό υποστηρίζει ο οικονομολόγος Arnold Kling, blogger του Econlog χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα από το βιβλίο της Amy Chua “World on Fire” η οποία αναφέρει στις … Read more Ελεύθερες αγορές, δημοκρατία και σύνταγμα

Ειναι η Ιθακη εξω απο το νόμο;

Η Ελλαδα μαζι με την Πορτογαλλια εχουν το χειροτερο ρεκορ στην Ευρωπη οσον αφορα τους θανατους απο τροχαια (σχετικα στοιχεια εδω). Ενα πραγμα που ανακαλυψαν οι Αυστραλοι οταν εγινε υποχρεωτικη η χρηση ζωνης ασφαλειας, ειναι οτι οι θανατοι μειωθηκαν αμεσα κατα 1/3. Σε καθε νεκρο απο τροχαιο αντιστοιχουν 7 που εχουν σημαντικη αναπηρια, κυριως απο ζημια στον εγκεφαλο. Οσο αφορα τα μηχανακια, ο κινδυνος θανατου ειναι 10 φορες περιπου μεγαλυτερος απο το να οδηγεις αυτοκινητο για την ιδια αποσταση.

Εκαμα μια μικρη ερευνα στην Ιθακη φετος το καλοκαιρι για το ποσοστο που φορουν ζωνη ασφαλειας στα αυτοκινητα και κρανος στα μηχανακια. Η ερευνα εγινε για 30 λεπτα μεταξυ 15:20 – 15:50 στον παραλιακο δρομο στο Βαθυ Ιθακης στο σημειο αμεσως βορεια του κτηριου του λημεναρχειου ( μπροστα στο εστιατοριο Εξεδρα ). Τα αποτελεσματα εχουν ως εξης :

51 αυτοκινητα στα οποια οι οδηγοι δεν φορουσαν ζωνη ασφαλειας
22 αυτοκινητα στα οποια οι οδηγοι φορουσαν ζωνη ασφαλειας
44 μηχανακια στα οποια οι οδηγοι δεν φορουσαν κρανος
4 μηχανακια στα οποια οι οδηγοι φορουσαν κρανος

Ορισμενοι απο τους οδηγους που δεν ειχαν βαλει την ζωνη ασφαλειας ειχαν βαλει εικονισματα στα αυτοκινητα τους. Αλλοι ειχαν βαλει και ζωνη και εικονισματα. Υπαρχουν επιστημονικες μελετες για το οτι βοηθαει η ζωνη ασφαλειας, δεν υπαρχει ομως επιστημονικη μελετη οτι βοηθουν τα εικονισματα και ουτε προκειται να γινει ποτε κατα την γνωμη μου.

Read moreΕιναι η Ιθακη εξω απο το νόμο;