[…] in the absence of an effective constitution, democracy becomes incompatible with free markets
Σε μετάφραση: σε περιστάσεις απουσίας ενός αποτελεσματικού Συντάγματος, η δημοκρατία γίνεται ασύμβατη με τις ελεύθερες αγορές! Αυτό υποστηρίζει ο οικονομολόγος Arnold Kling, blogger του Econlog χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα από το βιβλίο της Amy Chua “World on Fire” η οποία αναφέρει στις σελίδες 6-7 (μετάφραση δική μου):
Σε κοινωνίες με εθνικές μειονότητες που κυριαρχούν στην αγορά (market-dominant), οι αγορές και η δημοκρατία δείχνουν προτίμηση όχι μόνο σε διαφορετικούς ανθρώπους ή διαφορετικές τάξεις αλλά διαφορετικές εθνικές ομάδες. Οι αγορές συγκεντρώνουν πλούτο, συχνά εντυπωσικό μέγεθος πλούτου, στα χέρια της κυριαρχούσας στην αγορά μειονότητας, ενώ η δημοκρατία αυξάνει την πολιτική δύναμη της οικονομικά αποδυναμωμένης, φτωχής (impoverished) πλειονότητας. Σε αυτές τις περιστάσεις η αναζήτηση (ή το κυνήγι – pursuit) μιας δημοκρατίας ελεύθερης αγοράς γίνεται η κινητήριος δύναμη ενός πιθανώς καταστροφικού εθνοσοσιαλισμού… Αυτή η αναμέτρηση “παίζεται” από χώρα σε χώρα σήμερα, από την Ινδονησία μέχρι τη Σιέρα Λεόνε, την Ζιμπάμπουε μέχρι τη Βενεζουέλα, από την Ρωσσία μέχρι την Μέση Ανατολή.
Ποιες οι πιθανές προεκτάσεις αυτής της πρότασης για την Ελλάδα; Τα σχόλια δικά σας…
Υ.Γ. Συγνώμη για το γεγονός πως αυτό το ποστ δεν είναι ένα ακόμα σχόλιο περί ΓΑΠ vs Μπένι… αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ θα σκάσω! Μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για τον επόμενο ή επόμενη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Η γυναίκα δήλωσε μαχόμενη και παρούσα…
Αννα ζουμε, στο Μαξιμου να σε δουμε!
ΥΓ συγγνωμη για το χουλιγκανικο αυτο διαλειμμα, θα επιστρεψω αυριο με σχολια επι της ενδιαφερουσας ουσιας του κειμενου.
Και τωρα καπως πιο σοβαρα
δηλαδη σαν αντιδραση, κατι σαν Τσαβες (ή Παπανδρεου) ας πουμε?
Δεν εχω αρκετες γνωσεις της κοινωνιολογικης φυσης αυτων των χωρων, αλλα δεν νομιζω οτι κυριαρχουνται τοσο απο εθνικες μειονοτητες οσο απο καποιες κλικες (που ισως εχουν και μια γεωγραφικη διασταση).
Σκεφτομουν τωρα που επισκεφτηκα την Αθηνα, οτι με το ελληνικο κρατικιστικο συστημα και την ακρατη διαφθορα, υπαρχει μια μεγαλη μεριδα του πληθυσμου που βασικα ειναι ψιλοκαταδικασμενο σε υποβαθμισμενη ποιοτητα ζωης. Μενεις στην Αθηνα/εχεις γνωριμιες? Τα παιδια σου πανε στρατο στα καλυτερα μερη, πανεπιστημιο οπου γουσταρουν, ανοιγουν εταιρεια και πουλανε στο δημοσιο οσο θελουν.
Δεν μενεις στην Αθηνα? Πιθανοτατα δεν μπορεις να εχεις σημαντικες γνωριμιες, τα παιδια σου πανε στρατο στον Εβρο, ΤΕΙ στην Χαλκιδα, δουλευουν για 3,60.
Οντως εν απουσια δυνατων ελεγχων που να περιοριζουν την αυθαιρεσια αυτων που ειναι μεσα στον κυκλο των γνωριμιων, οι απεξω απηυδιζουν και ειναι ετοιμοι να υποκυψουνσ ε καθε ειδους λαϊκιστη πολιτικο που υποσχεται αλλαγη τους στατους κβο. Το μεγαλο προβλημα στην Ελλαδα ειναι ομως φοβαμαι οτι οι απεξω δεν φωναζουν για αλλαγη του συστηματος και για δυναοτετους θεσμους, φωναζουν γιατι ελπιζουν να μπουν και αυτοι στον κυκλο και με την σειρα τους να καταδυναστευουν καποιους αλλους.
Ειναι οπως ελεγε ενας καθηγητης μου στο Λυκειο, οι σκλαβοι στην αρχαιοτητα δεν μπορουσαν να γινουν φορεις κοινωνικων αλλαγων. Αν ο Σπαρτακος κερδιζε θα γινοντουσαν απλα οι Ρωμαιοι σκλαβοι και οι σκλαβοι Ρωμαιοι, αλλα η δουλεία δεν επροκειτο να καταργηθει εως οτου εξελειψαν οι λογοι που την εκαναν αναγκαια…
Θέλω να καταλάβω αν η πρόταση του Kling έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα από την περίπτωση στην οποία αναφέρεται.
Να το θέσω λίγο διαφορετικά: Έχουμε ενδείξεις, για παράδειγμα, πως στην περίπτωση της Ελλάδας, κάποιοι Βασικοί Νόμοι της χώρας καταπατούνται καθημερινά (βλέπε Άρθρο 24) και πως πασχίζουμε στο θέμα των ξεκάθαρων Συνταγματικών περιορισμών στην δράση των πολιτικών μας. Μπορούμε να υποθέσουμε πως υπό αυτό το καθεστώς η αγορά είναι ασύμβατη με την δημοκρατία; Δηλαδή λειτουργεί η αγορά αποτελεσματικά σε ένα δημοκρατικό καθεστώς; Ή αντίστροφα, δυσχερένει κάπως ένα δημοκρατικό σύστημα η λειτουργία της αγοράς; Νομίζω πως υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση πριν μπορέσει κανείς να καταλήξει στο γενικό συμπέρασμα ασυμβατότητας. Ισχύει η θέση για κάποιες συγκεκριμένες μορφές αγοράς ή για όλες; και για ποιο δημοκρατικό σύστημα; Υπάρχουν άλλοι θεσμικοί παράγοντες που επηρεάζουν το τρίπτυχο Σύνταγμα-Αγορά-Δημοκρατία;
SG και γω Αννα θα ψηφιζα, αλλα ο χοντρος προηγείται και με τόσες πίτσες που κατανάλωσε τις τελευταίες βδομάδες δεν σταματιέται ουτε με γερανό.
Ειναι βλέπεις και μΠΑΟΚ-τσης οπότε δεν μπορω να αντισταθω, παρασύρομαι.
{Μπορει να ειναι ο,τι πρέπει για ΠΑΣΟΚ}
Ποιος θα ψηφίσει ομως?
Θυμάσαι αυτα που ειχα γράψει για τα αμερικάνικα primaries?
Και την πολυπλοκότητα της υποδομής που χρειάζεται για να υλοποιηθουν
Λες βαριά πράματα στη δεύτερη σου παρέμβαση, αλλα εγω ειμαι ακόμη σε χουλικάνικο, ΠΑΟΚτσηδικο mood,
sorry, αλλη φορά.