Ελληνικοι δρομοι – οδικη ανασφαλεια

Οι ελληνικοι δρομοι ειναι με διαφορα οι χειροτεροι στην ΕΕ15. Απο ολες τις αποψεις, χαραξη, ποιοτητα ασφαλτου αλλα και απουσια διαγραμμισεων. Αυτο ειναι πραγματικα κατι που παντα με βασανιζε, γιατι οι διαγραμμισεις στην Ελλαδα μοιαζουν να εχουν γινει με κιμωλια! Ενα δυο μηνες μετα την βαφη τους εχουν ηδη εξαφανιστει. Οσοι φιλοι μου απο την υπολοιπη Ευρωπη με εχουν επισκεφτει στην Ελλαδα εχουν παθει σοκ απο αυτο το γεγονος, και φυσικα δεν μπορουν ουτε για αστειο να οδηγησουν αυτοκινητο. Ακομα και στην Αθηνα, με τετοιο κυκλοφοριακο προβλημα, οι διαγραμμισεις συχνα απλα απουσιαζουν. Ειδικα στα φαναρια, βλεπεις τα αυτοκινητα εντελως χαοτικα να στεκονται το ενα διπλα στο αλλο, εκει που ο δρομος εχει 3 λωριδες στο φαναρι περιμενουν ουσιαστικα 4,5. Με το που γινεται το φαναρι πρασινο, εχουμε φυσικα χαος και συμφορηση απο τα αυτοκινητα που προσπαθουν απο 5 μεριες να μπουν σε 3 λωριδες, που καθυστερει σημαντικα την κινηση και φερνει αγανακτηση.

Λοιπον το θεμα δεν ειναι μονο αισθητικο, ουτε καν δημιουργει μονο χαος. Η βελτιωση των διαγραμμισεων και του οδοστρωματος υποσχεται μειωση θανατων λενε οι ειδικοι. Και δεν ειναι καθολου δυσκολο να το πιστεψει κανεις, αν δει πως οδηγει ο κοσμος οταν δεν υπαρχουν διαγραμμισεις. Δεν ειναι μονο οτι οι οδηγοι αλλαζουν λωριδες χωρις προειδοποιηση οταν δεν βλεπουν διαγραμμιση. Δεν ειναι μονο οτι στα φαναρια συστηματικα πατανε τις διαβασεις των πεζων (κατι που ποτε μου δεν καταλαβα). Ειναι οτι το κρατος δειχνει οτι αδιαφορει εντελως για την κατασταση στους δρομους. Ειναι οτι γενικα αποκτουν οι οδηγοι την νοοτροπια οτι ο δρομος τους ανηκει, οτι οδηγουν τρεχαντηρι και οχι αυτοκινητο, δηλαδη μπορουν να πηγαινουν δεξια αριστερα οπως τους καπνισει χωρις ενδειξη (φλας), να προσπερνουν απο δεξια, να καταλαμβανουν δυο λωριδες ή να τρεχουν με 100 μεσα στην πολη, ακομα και πανω στο πεζοδρομιο (οπως ειδα καποτε στην Κατεχακη και επαθα σοκ).
fatalities.JPG
Η οδηγηση των Ελληνων ειναι συχνα απαραδεκτη. Αλλα αν το κρατος ενδιαφερεται πραγματικα να την βελτιωσει και να μειωσει τους εξωφρενικα πολλους θανατους στην χωρα (τους υψηλοτερους ανα κατοικο στον πολιτισμενο κοσμο, κλικ στον πινακα δεξια) πρεπει επιτελους να κανει αυτες τις 5-10 απλες κινησεις που εχουν κανει ολες οι ευρωπαϊκες χωρες εδω και χρονια με θεαματικα αποτελεσματα. Ο σεβασμος των ζωων των πολιτων δεν ερχεται με τα λογια, αλλα με πραξεις. Ας παρουμε σαν παραδειγμα μια χωρα με πολυ καλες συνθηκες στους δρομους, την Αυστρια (κλικ στο εικονιδιο δεξια ή εδω για την πηγη).
roadaccidents.JPG Ενω τα ατυχηματα στους δρομους δεν εχουν πεσει πολυ σημαντικα*, οι θανατοι ηταν το 2005 4 φορες χαμηλοτεροι αποτι το 1972! Και η επιδραση του καθε μετρου ειναι ξεκαθαρη. Ας πουμε η επιβολη οριων ταχυτητας εφερε κατευθειαν ξεκαθαρες μειωσεις στον αριθμο των νεκρων. Αλλα και η υποχρεωτικη χρηση ζωνης, η εισαγωγη περιορισμενης διαρκειας αδειων οδηγησης για νεους οδηγους κτλ

Τυχαινει αυτα τα μετρα να ειναι ακριβως εκεινα που παραμελουνται περισσοτερο στην Ελλαδα. Τα ορια ταχυτητας στην Αθηνα ειναι απλα αγνωστα στον κοσμο (γνωριζατε οτι στην Κηφισσιας στο Μαρουσι το οριο ειναι 50 χαω?). Η χρηση ζωνης θεωρειται μερικες φορες ηλιθιοτητα (καθε φορα που παιρνω ταξι και βαζω ζωνη ο οδηγος με κοιταει περιεργα). Και η κατασταση με τις αδειες οδηγησης ειναι απλα απαραδεκτη. Στην Γερμανια ενας νεος παιρνει προσωρινη αδεια με αυστηροτατες εξετασεις, και δοκιμαζεται υποχρεωτικα και σε αυτοκινητοδρομο. Οριστικη αδεια αν μετα απο χρονια δειξει οτι ειναι ικανος, γιατι ξερουν οτι ενα οχημα 2 τονων που μπορει να κινηθει με 200 χαω ειναι φονικο οπλο στα χερια ενος απαιδευτου. Στην Ελλαδα ενας ασχετος 18ρης παιρνει αδεια απλα δωριζοντας 3 μπουκαλια ουισκι στους εξεταστες και βγαινει με το τζιπ του μπαμπα να θερισει κοσμο. Και οι 50ρηδες που κυκλοφορουν στους αυτοκινητοδρομους δεν ξερουν καν να ξεχωρισουν την λωριδα εκτακτης αναγκης απο τις λωριδες οδηγησης! Το πιο εξωφρενικο για μενα ειναι οτι ολες αυτες οι παραβιασεις γινονται ανεκτες απο την αστυνομια εις το ονομα καποιας παρανοϊκα κακως εννοουμενης εννοιας “ανθρωπιας”. Το ανθρωπινο προσωπο της αστυνομιας δεν επιδεικνυεται οταν ανεχεται θανατηφορες παραβιασεις! Το ανθρωπινο προσωπο ειναι να σωζει ζωες, επιβλεποντας την κινηση και τιμωρωντας αυστηροτατα τις παραβιασεις χωρις καμμια ανοχη και με αναλογα προστιμα! Παραβιαση λωριδας χωρις φωτεινη ενδειξη, 30 ευρω. Παραβιαση οριου ταχυτητας 130 ευρω, παραβιαση σηματοδοτη, 1300 ευρω. Η ετησια ανθρωποθυσια στους ελληνικους δρομους δεν εχει κανεναν λογο να συνεχιζεται. Υπαρχουν αποδεδειγμενα αποδοτικες μεθοδοι και εργαλεια. Αυτο που δεν εχουμε ομως ακομα ειναι υπευθυνοτητα των “υπευθυνων” και σοβαροτητα της κοινωνιας…

*Στην πραγματικοτητα η μη μειωση των ατυχηματων οφειλεται ισως ακριβως στο οτι τα αυτοκινητα εχουν γινει πιο ασφαλη. Ενας οικονομολογος ειχε πει χαριτολογωντας κατα την εισαγωγη της ζωνης ασφαλειας το 1960: αν θελετε πραγματικα να εξαφανιστουν τα ατυχηματα, αντι για ζωνη βαλτε στο τιμονι ενα μεγαλο καρφι που να στοχευει την καρδια του οδηγου. Αυτος ο οδηγος δεν προκειται να τρακαρει ποτε!

10 thoughts on “Ελληνικοι δρομοι – οδικη ανασφαλεια”

  1. ENA ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ http://www.famagustaday.info
    Στηρίξτε μέσα απο τις σελίδες σας , τα blogs σας , τα άρθρα σας αυτήν την προσπάθεια. Ενημερώστε φίλους, στείλτε τους email. Θα πρέπει μέχρι τις 25 να είμαστε έτοιμοι. Ας το δοκιμάσουμε, είναι ενα απλό κλικ.
    http://www.youtube.com/watch?v=putCsi3_ASc

    ευχαριστώ για την φιλοξενία
    συγνώμη αν ενόχλησα

    Reply
  2. Σωτήρη στην αθλιότητα των ελληνικών δρόμων να προσθέσω και την εντελώς ελλιπή ή και σε ορισμένες περιπτώσεις λάθος χρήση των σημάτων του ΚΟΚ. Πέραν του ότι ο ΚΟΚ μας είναι παρωχημένος και ξεπερασμένος, χρησιμοποιώντας ακόμα σήματα που βάζαν στη δεκαετία του ’60, συχνά-πυκνά βλέπει κανείς και ηλίθια σήμανση εκεί που δεν πρέπει ή απανωτά σήματα που το ένα αναιρεί το προηγούμενο σε απόσταση 10 μέτρων.

    Το τραγικό είναι πως την παραπάνω ξεπερασμένη-ελλιπή σήμανση την πρόσεξα ακόμα και σε νέους αυτοκινητόδρομους όπως ο Α2 (η “Εγνατία Οδός”).

    Reply
  3. ναι η σημανση ειναι ενα ζητημα που με κανει να αναρωτιεμαι ποσο σεβεται το κρατος τους πολιτες. Αλληλοαναιρουμενη, εξαιτερικα ελλιπης (καποιες φορες σε στελνουν οι πινακιδες καπου και μετα σε αφηνουν χωρις περαιτερ οδηγιες στην μεση του πουθενα!!).

    Το αποτελεσμα μαλιστα ειναι οτι ακομα και αν υπαρχουν πινακιδες οι ελληνες δεν τις κοιτανε με αποτελεσμα να χανονται ακομα και σε καλοσημασμενους δρομους οπως η Αττικη Οδος.

    Οσο για την Εγνατια, ελπιζω οτι οταν ολοκληρωθει θα εχει και μια ενιαια σωστη σημανση, δεν μπορω να διανοηθω οτι ο νεοτερος αυτοκινητοδρομος μας (που απευθυνεται μαλιστα κατα πολυ σε ξενους που δεν γνωριζουν τα μερη) θα ειναι τοσο τσαπατσουλικος οσο το υπολοιπο δικτυο.

    Reply
  4. Κι όμως, είναι για γέλια η κατάσταση στην Εγνατία στα περισσότερα σημεία! Άσε που δεν έχει βενζινάδικα. Άπαξ και μπεις πρέπει να βγεις σε έξοδο για να γεμίσεις… ελπίζω κι εγώ με την ολοκλήρωση να προκηρυχθούν και οι σταθμοί ανεφοδιασμού.

    Reply
  5. Οι Ελληνικοί δρόμοι είναι απαράδεκτοι αλλά και οι Έλληνες οδηγοί ακόμα χειρότεροι! Ποιος θα τους μάθει επιτέλους ότι ο τρόπος οδήγησης είναι όσο το δυνατό πιο δεξιά στον δρόμο και ότι αλλάζουμε λωρίδα μόνο για να προσπεράσουμε από τα αριστερά? Στους Ελληνικούς δρόμους ο καθένας πιάνει μία λωρίδα και πάει με ότι ταχύτητα θέλει, άλλος γρήγορα άλλος αργά, άλλος οδηγεί στην λωρίδα έκτακτης ανάγκης και άλλος κάνει σλάλομ για να προσπεράσει τους υπόλοιπους. Και το χειρότερο, αντί η αστυνομία να κυνηγάει όλους αυτούς τους δολοφόνους, στέκεται σε μία ευθεία με το radar για να μαζεύει φράγκα από αυτούς που ξεπέρασαν το όριο. Και όταν γίνονται ατυχήματα η εύκολη εξήγηση είναι ότι φταίει η υπερβολική ταχύτητα. Λες και αυτό είναι το μόνο πρόβλημα…Θανατηφόρα ατυχήματα γίνονται ανεξάρτητου ταχύτητας.

    Reply
  6. Οι Ελληνικοί δρόμοι είναι απαράδεκτοι αλλά και οι Έλληνες οδηγοί ακόμα χειρότεροι!

    δεν ειμαι σιγουρος, και οι δυο ειναι αρκετα κακοι και δυσκολη η συγκριση. Το σιγουρο ειναι ομως οτι η κυβερνηση δεν εχει κανει πολλα να αλλαξει τους δρομους ή τους οδηγους.

    Ποιος θα τους μάθει επιτέλους ότι ο τρόπος οδήγησης είναι όσο το δυνατό πιο δεξιά στον δρόμο και ότι αλλάζουμε λωρίδα μόνο για να προσπεράσουμε από τα αριστερά?

    σιγουρα οχι ο εξαταστης που με ενα καλο λαδωματακι δινει αδεια οδηγησης σε ατομα που δεν θα επρεπε να οδηγουν ουτε ποδηλατο. Τεραστια η ευθυνη της πολιτειας εδω.

    Και όταν γίνονται ατυχήματα η εύκολη εξήγηση είναι ότι φταίει η υπερβολική ταχύτητα. Λες και αυτό είναι το μόνο πρόβλημα…Θανατηφόρα ατυχήματα γίνονται ανεξάρτητου ταχύτητας.

    κοιτα, ειναι οντως αστεια η επικεντρωση της τροχαιας στον σποραδικο ελεγχο ταχυτητων και οχι ας πουμε στις απιστευτα συχνες παραβιασεςι σηματοδοτη. Απο την αλλη ειναι γεγονος οτι εχουμε υπερβολικα πολλους θανατους στις πολειας μας, σε αντιθεση με την υπολοιπη ΕΕ. Και η υπερβολικη ταχυτητα ευθυνεται αρκετα για αυτο, οπως και προκαλει τρομερη ηχορρυπανση και αποτρεπει τους πολιτες απο το να χρησιμοποιουν τα ποδια τους (“που να περπατησεις με τους παλαβους που κυκλοφορουν”).

    Reply
  7. [quote comment=”5336″]Και η υπερβολικη ταχυτητα ευθυνεται αρκετα για αυτο, οπως και προκαλει τρομερη ηχορρυπανση και αποτρεπει τους πολιτες απο το να χρησιμοποιουν τα ποδια τους (“που να περπατησεις με τους παλαβους που κυκλοφορουν”).[/quote]
    Κοίτα η ταχύτητα είναι κάτι πολύ σχετικό. Για παράδειγμα θεωρώ πολύ πιο επικίνδυνο κάποιον που πηγαίνει με 100χμ./ω μέσα στους στενούς δρόμους της πόλης από φανάρι σε φανάρι, ή κάποιον που πηγαίνει στην αριστερή ή στην μεσαία λωρίδα ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου με 60, παρά κάποιον που πηγαίνει με 160 στην ευθεία ενός καλού δρόμου ευρωπαϊκών προδιαγραφών χωρίς κίνηση, και ας είναι κατά 30χμ. παράνομος από το ονομαστικό όριο των 130χμ. Για τους πρώτους όμως η αστυνομία δεν θα κάνει τίποτα αλλά ο τελευταίος θα φάει το πρόστιμο. Όπως επίσης δεν κάνει τίποτα και για αυτούς που παραβιάζουν σήματα, η που κάνουν επικίνδυνες προσπεράσεις στο αντίθετο ρεύμα. Αυτοί οι οδηγοί είναι που προκαλούν τα ατυχήματα!

    Στην Γερμανία για παράδειγμα τη χώρα με τους καλύτερους ίσως δρόμους στον κόσμο, δεν υπάρχει όριο ταχύτητας στις autobahn στα σημεία που δεν υπάρχουν έξοδοι. Όμως η αστυνομία κυνηγάει τους επικίνδυνους οδηγούς με undercover αυτοκίνητα στις autobahn και με κάμερες μέσα στις πόλεις και στους επαρχιακούς δρόμους. Κυνηγάει τους επικίνδυνους όχι τους γρήγορους. Οι δικοί μας αντίθετα κοιτάνε τον πιο εύκολο τρόπο να τα αρπάξουν, όχι να συνετίσουν τους οδηγούς.

    Οι δρόμοι μας είναι χάλια αλλά αυτό δεν δίνει άλλοθι στους οδηγούς. Θλίβομαι πολύ όταν ακόμα και στους ελάχιστους καλούς δρόμους που έχουμε βλέπω ότι και εκεί κινδυνεύεις από τους οδηγούς.

    Reply

Leave a Comment