Μια Βουλη με Λαμψη, μια Βουλη σαπουνοπερα

Ο νεος εκλογικος νομος εφερε καμποσα καινοφανη αποτελεσματα σε αυτες τις εκλογες και δεν μπορω να σιγουρευτω αν οι πολιτικοι που εγραψαν τον νομο τα ειχαν προβλεψει. Το προφανεστερο και ισως σημαντικοτερο ειναι η ισχνη αυτοδυναμια της ΝΔ. Με 153 (διορθωση: με 152) βουλευτες δεν μπορεις να κανεις και πολυ ριζοσπαστικο εργο. Αρα αν η ΝΔ ειχε καποιο πλανο ενεργειων για την χωρα θα καταφερει να εφαρμοσει πολυ λιγοτερο αποσο θελει ή ειναι οφελιμο για την χωρα (το ασφαλιστικο φαινεται να ειναι παλι ο μεγαλος χαμενος με ισως ολεθριες συνεπειες για το μελλον).

Οι θετικες μεταρρυθμισεις θα μειωθουν λοιπον, αλλα θα αυξηθουν και οι αρνητικες κινησεις. Οπως ανεφερε ο Γιωργος, οταν καθε βο(υ)λευτης της ΝΔ γινεται ξαφνικα παιχτης κλειδι για την σταθεροτητα της κυβερνησης (2 παραιτησεις φτανουν για καταρρευση της κυβερνησης, α λα 1993), πρεπει να αναμενουμε πολυ περισσοτερο λαϊκισμο και ειδικοτερα σπαταλη χρηματων για χαϊδεμα βολευτων που με την σειρα τους θα τα ριχνουν σε αχρηστα εργα για χαϊδεμα των ψηφοφορων σε καθε μικρη περιφερεια, αθροες προσληψεις για στηριξη του βολευτη κτλ Δεν μου φτιαχνεις κυριε Καραμανλη ενα ΑΕΙ στο χωριο που εκλεγομαι? Παραιτουμαι! Δεν προσλαμβανεις τον ξαδερφο μου, μπατζανακη, τον θυρωρο μου, δεν βολευεις το ανιψιο μιας μακρινης μου θειας ή εναν φανατικο μου αφισοκολλητη τελοσπαντων? Μαζευω αλλους δυο και σου ριχνουμε την κυβερνηση! Θα εχουμε δηλαδη σε καθε ψηφοφορια μια τρομερη σαπουνοπερα, με ιντριγκες και παρασκηνιακες διαπραγματευσεις, με καθε κυβερνητικο βολευτη να εξασφαλιζει σημαντικα ανταλλαγματα εις βαρος του κοινου οφελους για καθε ψηφο που θα δινει.

Απο την αλλη σε μια χωρα που η εσωκομματικη πειθαρχια ειναι παντοδυναμος θεσμος, δεν μπορουμε καν να περιμενουμε στηριξη μεταρρυθμισεων απο αλλα κομματα της αντιπολιτευσης, ειδικα οταν μιλαμε για κομματα χωρις εμπειρους βουλευτες με αυτονομες δυνατες προσωπικοτητες, που θα τολμησουν να σπασουν την πειθαρχια. Και εδω ερχομαι στο αλλο φαινομενο, η Βουλη θα μοιαζει με σαπουνοπερα γιατι εν τελει πολλοι νεοι βουλευτες προερχονται απο χωρους που ειναι μαλλον υλικο για σαπουνοπερες παρα για πολιτικη!

Read moreΜια Βουλη με Λαμψη, μια Βουλη σαπουνοπερα