Η Ελλαδα μαζι με την Πορτογαλλια εχουν το χειροτερο ρεκορ στην Ευρωπη οσον αφορα τους θανατους απο τροχαια (σχετικα στοιχεια εδω). Ενα πραγμα που ανακαλυψαν οι Αυστραλοι οταν εγινε υποχρεωτικη η χρηση ζωνης ασφαλειας, ειναι οτι οι θανατοι μειωθηκαν αμεσα κατα 1/3. Σε καθε νεκρο απο τροχαιο αντιστοιχουν 7 που εχουν σημαντικη αναπηρια, κυριως απο ζημια στον εγκεφαλο. Οσο αφορα τα μηχανακια, ο κινδυνος θανατου ειναι 10 φορες περιπου μεγαλυτερος απο το να οδηγεις αυτοκινητο για την ιδια αποσταση.
Εκαμα μια μικρη ερευνα στην Ιθακη φετος το καλοκαιρι για το ποσοστο που φορουν ζωνη ασφαλειας στα αυτοκινητα και κρανος στα μηχανακια. Η ερευνα εγινε για 30 λεπτα μεταξυ 15:20 – 15:50 στον παραλιακο δρομο στο Βαθυ Ιθακης στο σημειο αμεσως βορεια του κτηριου του λημεναρχειου ( μπροστα στο εστιατοριο Εξεδρα ). Τα αποτελεσματα εχουν ως εξης :
51 αυτοκινητα στα οποια οι οδηγοι δεν φορουσαν ζωνη ασφαλειας
22 αυτοκινητα στα οποια οι οδηγοι φορουσαν ζωνη ασφαλειας
44 μηχανακια στα οποια οι οδηγοι δεν φορουσαν κρανος
4 μηχανακια στα οποια οι οδηγοι φορουσαν κρανος
Ορισμενοι απο τους οδηγους που δεν ειχαν βαλει την ζωνη ασφαλειας ειχαν βαλει εικονισματα στα αυτοκινητα τους. Αλλοι ειχαν βαλει και ζωνη και εικονισματα. Υπαρχουν επιστημονικες μελετες για το οτι βοηθαει η ζωνη ασφαλειας, δεν υπαρχει ομως επιστημονικη μελετη οτι βοηθουν τα εικονισματα και ουτε προκειται να γινει ποτε κατα την γνωμη μου.
Η ασεβεια προς το νομο της τροχαιας ειναι μεγαλη στην Ιθακη και το οικονομικο κοστος σοβαρο. Καθε φορα που σκοτωνεται ενας νεος με μηχανακι, σκοτωνεται επισης και ο μελλοντας συζυγος μιας Ελληνιδας και χανει και η Ελλαδα ενα παιδι που ανεθρεψε και σπουδασε μεχρι τωρα χωρις ακομη να προσφερει και αυτο με τη σειρα του στη χωρα του.
Η αστυνομια της της Ιθακης λεει πως δεν εχουν προσωπικο για να τηρησουν τον νομο της τροχαιας. Ομως αν εδιναν σε 30 λεπτα 40 κλησεις για ελλειψη κρανους επι 800 ευρω η καθε κληση, θα εβγαζαν 32.000 ευρω. Αυτο θα βοηθουσε να προσλαβουν εναν ανθρωπο για ολο το ετος. ( αντιστοιχει περιπου στο μισθο ενος αστυνομικου ) Πιο σημαντικο ακομη, θα βοηθουσε να σωθουν ζωες και να αποφευχθουν αναπηριες με τα οικονομικα και κοινωνικα τους βαρη.
Ο Γιωργος Παξινος, αποφοιτος του γυμνασιου Ιθακης, ειναι καθηγητης Ψυχολογιας και Νευροανατομιας στο Prince of Wales Medical Research Institute του πανεπιστημιου New South Wales στο Συδνευ.
βρισκω πραγματικα πολυ ευστοχη την παρατηρηση με τα εικονισματα. Μεχρι τωρα πιστευα οτι οι Ελληνες απλα φοβουνται λιγοτερο τον θανατο, γιαυτο αδιαφορουν τοσο για βασικους κανονες ασφαλειας. Η συνηθεια με τα εικονισματα δειχνει μαλλον οτι οι Ελληνες πιστευουν περισσοτερο στο χερι του θεου παρα στην προσωπικη ευθυνη για τα ατυχηματα. Δεν εχουν ακουσει μαλλον το “συν Αθηνα και χειρα κινει”.
Το μονο που φαινεται να μην γνωριζει ο συγγραφεας ειναι οτι δεν ειναι μονο η Ιθακη εξω απο τον νόμο, το φαινομενο ειναι καθολικο σε ολη την Ελλαδα, μιλαμε για μια χωρα με την μεγαλυτερη αναγκη αστυνομευσης στην ΕΕ και ισως την σποραδικοτερη παρουσια.
Γενικοτερα βεβαια οτι ενας απλος επισκεπτης της χωρας μας μπορει μεσα σε μιση ωρα να αποδειξει οτι η ελλειψη αστυνομευσης και παρουσιας τροχαιας κοστιζει απιστευτα σε ανθρωπινες ζωες και δεν δικαιολογειται καν απο την ελλειψη κονδυλιων πρεπει να μας προβληματιζει. Αληθεια οι υπευθυνοι γιατι δεν μπορουν να κανουν αυτους τους απλους υπολογισμους? Αδιαφορια ή ασχετοσυνη?
Οι υπεύθυνοι ψηφίζονται από τους τύπους με τα εικονίσματα. Κατά συνέπεια ορθολογική επίλυση των προβλημάτων δεν είναι τόσο ψηλά στις προτεραιότητές τους όσο π.χ. η υποδοχή θαυματουργών εικόνων με τιμές αρχηγού κράτους.
μωρε Οκ, οι υπευθυνοι ψηφιζονται απο τους πολιτες και δεν μπορουν να πανε πολυ μακρια απο αυτο που θελουν οι πολιτες. Η ερωτηση ειναι, τι ειδους ατομα βαζουν εικονισματα και την ιδια ωρα τρεχουν με 120 σε εναν καροδρομο χωρις να φορανε ζωνη?
ειναι θεμα πληροφορησης? ειναι θεμα ιδιαιτερης βιοχημειας των Ελληνων (αυξημενη τεστστερονη?).
Παρεπιμπτοντως ο κ. Παξινος ως ευσυνειδητος πολιτης που ζει τοσο καιρο σε πολιτισμενο περιβαλλον αποφασισε να στειλει αυτο το κειμενο και στην αστυνομια. Φανταζεστε την αντιδραση των αστυνομικων?
Είναι θέμα κουλτούρας: πρόκειται για αγροίκους, που αν υποθέσουμε ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να εισάγουν τεχνολογία από τον έξω κόσμο το πολύ-πολύ να είχαν ανακαλύψει μέχρι σήμερα κάποια πιο αποτελεσματική ζωοτροφή για μουλάρια.