Στις 15 Νοεμβρίου 1967 η Εθνική Φρουρά υπό τις διαταγές του (παρόντος) Γρίβα Διγενή εισβάλλει στο τουρκοκυπριακό χωριό της Κοφίνου της Επαρχίας Λάρνακας, στα νότια της Κύπρου. Ακολουθεί σύντομη μάχη, μετά το πέρας της οποίας καταμετρούνται 26 (ή 24) νεκροί Τ/Κ και ένας δικός μας. Μετά την επιχείρηση όλο το χωριό είναι καμένο.
Μερικές παρατηρήσεις:
1. Η επιχείρηση ήταν στρατιωτικώς αναγκαία. Η Κοφίνου τελούσε υπό την κατοχή της τουρκοκυπριακής παραστρατιωτικής οργάνωσης ΤΜΤ, εξωπλισμένης και χρηματοδοτούμενης από την Άγκυρα. Οι άνδρες της ΤΜΤ επιχειρούσαν να επεκτείνουν τον θύλακά τους (όπως έγινε και σε άλλα σημεία της Κύπρου, π.χ. με τον θύλακα Λευκωσίας-Αγύρτας) βάσει εντολών. Ελπίζω να γνωρίζετε ποια υπήρξε η στρατιωτική σημασία των εν λόγω θυλάκων το 1974.
Πολλοί επιρρίπτουν τις ευθύνες στον τοπικό διοικητή της ΤΜΤ, έναν υπολοχαγό ονόματι Τσετίν ή Μεχμέτ ή με όποιο άλλο πολεμικό ψευδώνυμο χρησιμοποιούσε. Φιλοτεχνείται το πρόσωπο ενός ημίτρελου, ακραίου εθνικιστή, που ανελάμβανε προκλητικές πρωτοβουλίες, απαγόρευε στους ντόπιους Τ/Κ να μιλούν ελληνικά, έκλεινε τους δρόμους ιδία πρωτοβουλία κλπ. Ανοησίες. Ο Τσετίν δεν ήταν αιτία, ήταν σύμπτωμα των κεντρικών εντολών της Άγκυρας για αυτοαπομόνωση των Τ/Κ και δημιουργία αυτόνομων θυλάκων.
Εκ του αποτελέσματος δεν απεδείχθη ότι η επιχείρηση δεν ήταν στρατιωτικώς αναγκαία και ότι μπορούσε τάχα να επιλυθή το πρόβλημα με πολιτικά μέσα (όπως λύθηκε άραγε και στους άλλους Τ/Κ θυλάκους;). Απεδείχθη μόνο ότι δεν ήταν αναγκαίες οι δολοφονίες αμάχων και η καταστροφή ενός ολόκληρου χωριού. Που ποτέ δεν είναι.