Επτά άβολες αλήθειες για το προσφυγομεταναστευτικό

Για την συνεχιζόμενη προσφυγομεταναστευτική κρίση, που μετά το όρος του 2015 παρουσίασε κοιλάδες μέχρι σήμερα, οπόταν νέες οροσειρές αρχίζουν να διαφαίνωνται, έχουμε γράψει στο συνΙστολόγιο εδώ και εδώ και εδώ.

Ήρθε τώρα η ώρα για κάποιες παρατηρήσεις ποτισμένες με λίγη αναδρομική σοφία. Προκαταρκτικά, χρησιμοποιώ εδώ τον όρο “προσφυγομετανάστες” με διπλή σημασία: αφενός μεν ως παρατακτικό σύνθετο, ήτοι πρόσφυγες + μετανάστες, για τον λόγο ότι, αντιθέτως μάλλον με ό,τι γενικά πιστεύεται, ένα μεγάλο ποσοστό όσων εισέρχονται λάθρα στην Ελλάδα δεν είναι Σύροι πρόσφυγες, αλλά μετανάστες από άλλες χώρες. Και αφετέρου, διότι ο πρόσφυγας μπορεί καθ’ οδόν να μεταβληθή σε μετανάστη, ούτε είναι πάντοτε σαφές χωρίς ενδελεχή έρευνα αν βρισκόμαστε ενώπιον ενός πρόσφυγα ή ενός μετανάστη.

1. Η Τουρκία αποτελεί ασφαλή χώρα υπό την έννοια του δικαίου διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με το άρ. 56 παρ. 1 Ν. 4375/2016:

Μια χώρα θεωρείται ως ασφαλής τρίτη χώρα για ένα συγκεκριμένο αιτούντα, όταν πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια: α. δεν απειλούνται η ζωή και η ελευθερία του λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων, β. η χώρα αυτή τηρεί την αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, γ. δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης για τον αιτούντα κατά το άρθρο 15 του Π.δ. 141/2013, δ. η χώρα αυτή απαγορεύει την απομάκρυνση κάποιου σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο, ε. υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και στ. ο αιτών έχει σύνδεσμο με την εν λόγω τρίτη χώρα, βάσει του οποίου θα ήταν εύλογο για αυτόν να μεταβεί σε αυτή.

Όλα αυτά τα κριτήρια πληρούνται στην περίπτωση της Τουρκίας. Η Τουρκία αυτήν την στιγμή στεγάζει, διατρέφει και περιθάλπει, με την χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών, πάνω από 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Βρίσκονται υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καταγράφονται και παρακολουθούνται από την διεθνή κοινότητα. Κανένας πόλεμος δεν τους απειλεί. Εγκαταβιώνουν σε ένα κράτος μουσουλμανικό, όπως κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι και οι ίδιοι, το οποίο γνωρίζει πρωτόγνωρη οικονομική ανάπτυξη εδώ και 15 χρόνια και το οποίο απέχει από τις κοιτίδες τους την μικρότερη δυνατή απόσταση από κάθε άλλη αντίστοιχη χώρα. Οποιαδήποτε περαιτέρω μετακίνησή τους αποτελεί πλέον μετανάστευση και όχι προσφυγιά.

Η τελευταία μου πρόταση ήταν κάπως σκληρή και θέλω να την μετριάσω. Πράγματι, όταν είχαμε δικτατορία, ο Καναδάς και η Σουηδία δεν έκατσαν να μετρήσουν πόσες ασφαλείς χώρες μεσολαβούσαν ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ίδιες, αλλά χορήγησαν γενναιόδωρα άσυλο στους λίγους πολιτικούς μας πρόσφυγες. Το ίδιο και οι αριστεροί πολιτικοί πρόσφυγες του εμφυλίου: κατανεμήθηκαν μεταξύ των χωρών που ακολουθούσαν την ιδεολογία τους και δεν φορτώθηκαν όλοι σε μία συνοριακή προς την Ελλάδα χώρα.

Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν με ενάργεια αυτό που θέλω να πω. Οι σημερινοί Σύροι πρόσφυγες δεν είναι μια χούφτα, ώστε να μην ψιλολογούμε πού θέλουν να πάνε και πού είναι ήδη ασφαλείς, αλλά πολλά εκατομμύρια, τα οποία προστίθενται σε άλλα πολλά εκατομμύρια δυσαφομοίωτων και ανενσωμάτωτων μουσουλμάνων. Επιπλέον, η ΕΕ έχει ήδη συνολικά δεχθή περί το 1 εκατομμύριο προσφύγων, παραδόξως όμως όλοι κατηγορούν την ΕΕ και όχι πχ τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία, που δεν έχουν πράξει το παραμικρό. Περισσότεροι πρόσφυγες μπορούν να γίνουν δεκτοί μόνο επ’ αμοιβαιότητι, και μάλιστα διττή: και των λοιπών πλουσίων χωρών της Δύσης (δεν θα φορτώνεται μόνο η Ευρώπη τους πρόσφυγες!) και εντός της ΕΕ (δεν θα φορτώνωνται μόνο η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα τους πρόσφυγες!).

2. Η Τουρκία εργαλειοποιεί και εκμεταλλεύεται πολιτικά την προσφυγική κρίση εις βάρος της Ελλάδας και της ΕΕ.

Βλ. κατωτέρω υπό 5.

3. Η Ελλάδα έπραξε και με το παραπάνω το χρέος της. Αν κάθε χώρα της ΕΕ φιλοξενούσε τους (τουλάχιστον) 50.000 προσφυγομετανάστες που δέχθηκε η Ελλάδα, τότε σε όλη την ΕΕ θα έβρισκαν καταφύγιο 2,5 εκ. άτομα.

Για την ακρίβεια του πράγματος, πρώτη στην διεθνή αλληλεγγύη αναδείχθηκε η Γερμανία, όπου η Μέρκελ πήρε επάνω της αυτήν την βαρύνουσα ανθρωπιστική απόφαση (και πληρώνει και το πολιτικό τίμημα). Η Ελλάδα δεν έδειξε καμία αλληλεγγύη, γιατί ο ανίκανος Πρωθυπουργός μας δήλωνε το 2015 “Υπήρξε η επικίνδυνη πρόταση για τη δημιουργία στρατοπέδου 50.000 στην Ελλάδα. Την αποκρούσαμε“. Και έτσι, αντί να βγούμε μπροστά στο συριακό: να ζητήσουμε την αποδοχή π.χ. 30.000 Σύρων προσφύγων, με ευρωπαϊκή βοήθεια. Και επιλέγοντάς τους φυσικά, σαν καλοί επιμηθείς που είμαστε φιλοξενούμε, τρόπος του λέγειν βέβαια, αρκετά περισσότερους από 50.000. Ωστόσο, και αυτό που κάναμε άκοντες δεν είναι λίγο. Ασφαλώς δεν φτάσαμε το επίπεδο αλληλεγγύης χωρών όπως η Τουρκία ή ο Λίβανος, κάναμε όμως ό,τι μας αναλογούσε εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

[Το πρόβλημα των τακτών πράξεων σε μια κατάσταση ανάγκης είναι δύσκολο, ομολογώ. Ας πούμε εδώ πρόχειρα ότι επιβάλλεται να πράξης ό,τι θα σου αναλογούσε, αν όλοι έπρατταν ομοίως. Ώστε να μην πιάνεσαι μαλάκας δηλαδή.]

4. Ο φράχτης του Έβρου και δούλεψε και ασφάλεια προσέφερε και είναι αναγκαίος.

Ενθυμείσθε ασφαλώς τις αρές και τις κατάρες των νυν κυβερνώντων όταν ο φράχτης του Έβρου κατασκευαζόταν. Τώρα τις κατάπιαν. Ο φράχτης μετέβαλε όντως τις προσφυγομεταναστευτικές ροές από τον Έβρο στο Αιγαίο, άρα δούλεψε. Οι πνιγμοί στο Αιγαίο δεν καταλογίζονται στον κατασκευαστή του φράχτη, για τον ίδιο λόγο που δεν φταίει ο ιδιοκτήτης, αν ο διαρρήκτης πέση και σπάση το πόδι του προσπαθώντας να σκαρφαλώση στον ψηλό τοίχο που περιβάλλει την ιδιοκτησία: μεσολαβούν άλλες ανθρώπινες αποφάσεις.

5. Η Ελλάδα και όλη η ΕΕ αντιμετωπίζουν μια ανορθόδοξη απειλή από τον διεθνή ταραξία που λέγεται Τουρκία.

Η Τουρκία ανοίγει και κλείνει την προσφυγομεταναστευτική στρόφιγγα αναλόγως πολιτικών επιδιώξεων. Δεν υπήρξε ας πούμε τίποτα στο στρατιωτικό πεδίο που να δικαιολογούσε τον ανθρωπιστικό αρμαγεδδώνα του 2015, παρά μόνο μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής. Ως μοχλός πίεσης, η προσφυγομεταναστευτική ροή διατηρεί διπλή αιχμή, αφενός αντιευρωπαϊκή και αφετέρου ανθελληνική. Ενώ όμως για την ΕΕ δημιουργείται πολύ μικρότερο πρόβλημα συνοχής, για την Ελλάδα προξενείται πρόβλημα εθνικής ασφαλείας, ιδίως στα νησιά.

6. Οι γονείς που βάζουν τα παιδιά τους στις λέμβους του Αιγαίου διαπράττουν το αδίκημα της έκθεσης κατ’ άρ. 306 ΠΚ.

Αυτό είναι το μυστικό που ξέρουν όλοι οι Εισαγγελείς, αλλά κανείς δεν ομολογεί. Το άρ. 306 ΠΚ προβλέπει ότι

Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

Η τοποθέτηση παιδιών που για πρώτη φορά βλέπουν θάλασσα στην ζωή τους μέσα σε άθλιες βάρκες, σε συνθήκες συνωστισμού, συχνά νύχτα, χειμώνα ή με κυματισμό, και ενώ κανείς κίνδυνος δεν επικρέμαται στις τουρκικές ακτές, είναι κυριολεκτικά εγκληματική. Για να μην αναφέρω την σκόπιμη καταβύθιση της βάρκας, προκειμένου να αποφευχθή η επαναπροώθηση. Αν οποιοσδήποτε άλλος γονέας διέπραττε τέτοιο πράγμα, η δίωξή του θα ήταν αυτονόητη. Σκληρό, αλλά να ακουστή.

7. Η ενθάρρυνση της προσφυγομετανάστευσης προξενεί περισσότερη προσφυγομετανάστευση, όχι λιγώτερη.

Δεν ανήκω σε όσους πιστεύουν ότι μια δυο αστόχαστες δηλώσεις μπορούν να προκαλέσουν ολόκληρα μεταναστευτικά ή προσφυγικά ρεύματα. Ανήκω όμως σε όσους πιστεύουν ότι η επαμφοτερίζουσα στάση, η αποφυγή ας πούμε αυστηρής και σαφούς διάκρισης μεταξύ προσφύγων και λαθρομεταναστών, στέλνει μηνύματα στα ώτα των διακινητών.

26 thoughts on “Επτά άβολες αλήθειες για το προσφυγομεταναστευτικό”

  1. 1. Είναι μια ασφαλής και φιλελεύθερη χώρα η Τουρκία; Κάποιοι υπερβολικοί λένε όχι: https://www.hrw.org/world-report/2017/country-chapters/turkey/.

    2+5. Ορθές και σχετικά προφανείς διαπιστώσεις, όπου το μόνο το οποίο επιβεβαιώνουν είναι η ανάγκη για λεπτούς χειρισμούς. Δε βλέπω τίποτα το άβολο εδώ ή κάτι που να ανατρέπει κάποια καθιερωμένη άποψη.

    3. Ομοίως, ορθό και καθόλου άβολο.

    4. Δούλεψε, αλλά ασφάλεια δεν προσέφερε. Η στρόφιγγα των προσφυγομεταναστευτικών ροών είναι στο χέρι του Ερντογάν και όχι του Τσίπρα.

    6. Απαντήθηκε εν μέρει από το 1. Που, ακόμα κι αν δεν ίσχυε, δε βλέπω κανένα όφελος από τη στενά νομικίστικη αυτή προσέγγιση. Μιλάμε για ανθρώπους σε απελπισία και όχι για ανθρώπους που βρήκαν την γη της επαγγελίας.

    7. Ναι, αλλά ας θέσουμε τις προτεραιότητές μας. Ο πόλεμος και η εξαθλίωση ενθαρρύνουν την προσφυγομετανάστευση συντριπτικά περισσότερο από την ενθάρρυνσή της με πολιτικές δηλώσεις.

    Reply
    • 1. Είναι μια ασφαλής και φιλελεύθερη χώρα η Τουρκία; Κάποιοι υπερβολικοί λένε όχι.

      Μας ενδιαφέρει αν είναι ασφαλής χώρα (όχι φιλελεύθερη!) για τους Σύρους πρόσφυγες, όχι για τους αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφους ή τους Κούρδους πολιτικούς. Αν δης μάλιστα τον νόμο, προβλέπεται ότι το ασφαλές ή μη κρίνεται επί κάθε αιτήσεως χωριστά (άρα αν υπάρξη πρόβλημα με κάποιον Σύρο αντιμετωπίζεται έτσι). Αλλά από τους 3,5 εκ. πρόσφυγες πόσοι διώκονται; Κανείς.

      2+5. Ορθές και σχετικά προφανείς διαπιστώσεις, όπου το μόνο το οποίο επιβεβαιώνουν είναι η ανάγκη για λεπτούς χειρισμούς. Δε βλέπω τίποτα το άβολο εδώ ή κάτι που να ανατρέπει κάποια καθιερωμένη άποψη.

      Παράξενο, γιατί εγώ εισέπραξα το 2015 ότι για το κύμα έφταιγε ο πόλεμος.

      3. Ομοίως, ορθό και καθόλου άβολο.

      Άμεση συνέπειά του είναι ότι η Ελλάδα είναι κλειστή στους πρόσφυγες στο εξής. Καθόλου άβολο;

      4. Δούλεψε, αλλά ασφάλεια δεν προσέφερε. Η στρόφιγγα των προσφυγομεταναστευτικών ροών είναι στο χέρι του Ερντογάν και όχι του Τσίπρα.

      Προσέφερε ασφάλεια στον Έβρο. Αυτό δεν είναι λίγο, και στενά στρατιωτικά.

      6. Απαντήθηκε εν μέρει από το 1. Που, ακόμα κι αν δεν ίσχυε, δε βλέπω κανένα όφελος από τη στενά νομικίστικη αυτή προσέγγιση. Μιλάμε για ανθρώπους σε απελπισία και όχι για ανθρώπους που βρήκαν την γη της επαγγελίας.

      Είμαι πατέρας. Καμία δύναμη στον κόσμο, εκτός από ένα πιστόλι στον κρόταφό μου δεν θα με ανάγκαζε να βάλω τα παιδιά μου σε μια τέτοια βάρκα.

      7. Ναι, αλλά ας θέσουμε τις προτεραιότητές μας. Ο πόλεμος και η εξαθλίωση ενθαρρύνουν την προσφυγομετανάστευση συντριπτικά περισσότερο από την ενθάρρυνσή της με πολιτικές δηλώσεις.

      Λάθος. Την ενθαρρύνουν, την προκαλούν βασικά, μέχρι την Τουρκία ή τον Λίβανο. Για το μεγάλο βήμα μέχρι την Ευρώπη υποβοηθούν και άλλα.

      Reply
      • 1. Μην παίζουμε με τις λέξεις. Δε μιλάμε για κάποιο υψηλού επιπέδου φιλελευθερισμό αλλά για βασικές ανθρώπινες αξίες. Το κριτήριο (α) που εσύ παρέθεσες δεν ικανοποιείται. Δες και εδώ ειδική αναφορά για τους πρόσφυγες.

        2+5. Εφόσον η Τουρκία δρα ως κυματοθραύστης από τη μια και ως στρόφιγγα από την άλλη, τα κύματα που καταφθάνουν στην Ελλάδα ρυθμίζονται από αυτήν. Η αρχική, βασική αιτία βεβαίως και είναι ο πόλεμος.

        4. Σύμφωνοι, αλλά μέχρι εκεί. Τον έλεγχο τον έχει και πάλι ο ελέγχων τη στρόφιγγα.

        6. Δεκτό και δεν τολμώ καν να πάρω θέση σε προσωπικό επίπεδο για κάτι τέτοιο. Αυτό που περιγράφεις όμως είναι μια υποκειμενική και όχι μια άβολη αλήθεια. Κράτα και μια πισινή προτού κρίνεις την ανθρώπινη απελπισία πάντως.

        7. Μα αυτή είναι η γεωγραφία της Μεσογείου. Πιστεύεις ότι, αν τους “αποθαρρύναμε”, θα έκαναν τον κόπο να πάνε από Ιταλία ή Γιβραλτάρ;

        Reply
  2. Ενας Συρος(;) λαθροπροσφυξ μου ζητησε να μεταφερω

    Πριν ελθουμε εμεις ειχατε ηδη δεχθει πανω απο 1.5 εκατομμυριο λαθροεισβολεις και δη Τουρκαλβανους. Τους νομιμοποιησατε,σε καποιες δεκαδες χιλιαδες εξ αυτων δωσατε υπηκοοτητα. Γιατι δ

    νησιά.

    6. Οι γονείς που βάζουν τα παιδιά τους στις λέμβους του Αιγαίου διαπράττουν το αδίκημα της έκθεσης κατ’ άρ. 306 ΠΚ.

    Ε, και; Πλημελλημα ειναι. Λιγοι μηνες φυλακη με αναστολη, και επειδη δεν εχουμε ή δε υελουμε να τους εξαγορασουμε, θα προσφεεουμε “κοινωνικη εργασια”, οπως γινετσι σε τετοιες περιπτωσεις. Κοντολογις δε θα παμε ουτεψμια μερα φυλακη

    Reply
  3. “5. […] για την Ελλάδα προξενείται πρόβλημα εθνικής ασφαλείας, ιδίως στα νησιά”: μύρια όσα προβλήματα, ομολογουμένως, όμως “εθνικής ασφαλείας” πώς ακριβώς;

    Reply
    • μύρια όσα προβλήματα, ομολογουμένως, όμως “εθνικής ασφαλείας” πώς ακριβώς;

      α) Δημιουργουν προβλημα εσωτερικης ασφαλειας, πρωτον με την εγκληματικη/παραβατικη τους συμπεριφορα, και δευτερον διοτι μεταξυ τους υπαρχουν μπολικοι τζιχαντιστες

      β) Δημιουργουν προβλημα εξωτερικης ασφαλειας, διοτι αν γινει πολεμος με τον Τουρκο, οι ανδρες θα πανε να πολεμησουν και θα μεινουν πισω τα γυναικοπαιδα και ΑΥΤΟΙ.
      Και εννοειται οτι ο Τουρκος εχει φυτεψει και αφθονους δικους του του αναμεσα τους.

      Reply
  4. O πολεμος στη Συρια οδευει στη ληξη του. Ανατολικως του Ευφρατη ο ΙSIS ηττηθηκε κατα κρατος απο τους Κουρδους, και μονο μερικοι μικροι θυλακες τζιχαντιστων εχουν μεινει.

    Δυτικως του Ευφρατη ο Ασαντ εχει θριαμβευσει. Και εκει μονο λιγοι θυλακες αντιστασης των αντιπαλων του απεμειναν.

    Το 90 % της Συριας ελεγχεται πλεον ειτε απο τους Κουρδους και τους Αμερικανους, ειτε απο τους Ρωσους και τον Ασαντ. Ταξη και ασφαλεια βασιλευει σε αυτες τις περιοχες.

    Οι λογοι για τους οποιους αυτοι οι δηθεν “πολιτικοι προσφυγες” μας ηλθαν εχουν ουσιαστικα εκλειψει. Μπορουν να τους στειλουμε πισω, ο πολεμος στην ουσια εχει σχεδον τελειωσει, ή τελειωνει συντομα.

    Αν δεν τους αρεσει ο ανεκτικοτατος Ασαντ, διοτι ειναι “δικτατορας” κλπ, μπορουνε να πανε στα εδαφη που ελεγχονται απο τους ακομα ανεκτικοτερους Κουρδους του ΥPG και τους Αμερικανούς, ανατολικως του Ευφρατη.

    Μπορουμε πλεον να ξαποστειλουμε τους Συρους ψευτοπροφυγες απο εκει που ηλθαν. Οσο για τους μη Συρους λαθρομεταμαστες, εννοειται οτι θα πρεπει να εκδιωχθουν αμεσως με
    τις κλωτσιες.

    Reply
  5. Ενω 7.000 Κουρδισες του YPJ πολεμουν σαν λεαινες τους τζιχαντιστες στη Συρια, υπερασπιζομενες ολοκληρη την Ανθρωποτητα εναντιον του Σκότους των τζιχαντιστων, 2.0000.000 ανδρες Συριοι ανδρες στρατευσιμης ηλικιας διεφυγαν στην Ευρωπη παριστανοντας τους “πολιτικους προσφυγες”. 2.000.000 ΔΕΙΛΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ, που δε δικαιουνται καμμια βοηθεια και κανενα οικτο.

    Οι ψευτοπροσφυγες να εκδιωχθουν εδω και τωρα κλωτσηδον, τα δε κονδυλια που η ΕΕ ηλιθιως δαπανα για αυτους να διατεθουν στη χρηματοδοτηση των Κουρδων του YPG που με το αιμα τους προστατευουν τη Δυση απο τους τζιχαντιστες τρομοκρατες.

    Reply
  6. Ο μηπως-ομως θεωρει οτι η κατασταση με τη λαθρομεταναστευση στο Ανατολικο Αιγαιο δε θετει ζητημα εθνικης ασφαλειας.

    Ενα βραδυ μερικες βαρκες με δεκαδες Συρους λαθροπροσφυγες ξεκινουν απο τη Μικρασιατικη ακτη και κατευθυνονται στο Φαρμακονησι. Η αποσταση ειναι μολις λιγα ναυτικα μιλια και διανυεται σε λιγα λεπτα. Αν τυχει να βρεθουν τιποτα σκαφη του Λιμενικου και της Frontex στην περιοχη, δεν ανοιγουν πυρ, α πα πα πα, ειμαστε ανθρωπιστες εμεις, δεν κανουμε τετοια πραγματα, και απλως συνοδευουν τις βαρκες στην ακτη για να οδηγησουν μετα τους “προσφυγες” στα “κεντρα υποδοχης”.
    Μολις οι βαρκες φθανουν στην ακτη μας περιμενει μια εκπληξη: Οι “προσφυγες” πετουν τα πανωφορια τους και τοτε ανακαλυπτουμε οτι απο κατω φορουν τουρκικες στρατιωτικες στολες και κρατουν αυτοματα οπλα. Ειναι οι περιφημοι Bordo Bereliler, οι “βυσσινί μπερέδες”, οι πλεον επιλεκτοι κομαντος του Τουρκικου Στρατου. Με αστραπιαιες κινησεις οι αριστα εκπαιδευμενοι Τουρκοι κομαντος αφοπλιζουν τους Λιμενικους που τους πλησιασαν και κατοπιν εντος λιγης ωρας καταλαμβανουν το μικρο νησακι, συλλαμβανουν ομηρους τους λιγους στρατιωτες της φρουρας του νησιου, που δεν ξεπερνα τα 10-15 ατομα, και τους οδηγουν σιδηροδεσμιους πισω στην Τουρκια. Η Τουρκια ανακοινωνει οτι το νησι ειναι τουρκικο, αφου δεν κατονομαζεται ρητως στη Συνθηκη των Παρισίων, και σε καθε περιπτωση οι Ελληνες στρατιωρες ηταν παρανομως εκει αφου τα Δωδεκανησα ειναι αποστρατιωτικοποιημενα. Προτεινει διαπραγματευσεις και ζητα ανταλλαγματα για να απελευθερωσει τους συλληφθεντες, οπως ακριβως κανει με τους δυο στρατιωτικους μας που μπαγλαρωσε στο τριγωνο του Καραγατς στον Εβρο. Το δε Φαρμακονησι τελει πλεον υπο τουρκικη κατοχη, οι κατοικοι μεταφερονται απεναντι, “φιλοξενουμενοι” των Τουρκων.
    Η Ελλαδα παει να κλαφτει στη φραου Μερκελ, η οποια συνιστα “αυτοσυγκρατηση”, ο δε “Προεδρος της ΕΕ” Ντοναλντ Τουσκ απαιτει απο την Τουρκια να σεβαστει το Διεθνες Δικαιο, κλπ, κλπ, κλπ…….

    Reply
  7. Μήπως όμως,

    μύρια όσα προβλήματα, ομολογουμένως, όμως “εθνικής ασφαλείας” πώς ακριβώς;

    Σε κάποια μικρά νησιά λέγεται ότι κατά καιρούς ή και πιο μόνιμα οι προσφυγομετανάστες είναι περισσότεροι από τους κατοίκους. Ο πληθυσμός αυτός είναι ανεξέλεγκτος, υπό την έννοια ότι σε μια πιθανή σύγκρουση δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την πίστη του και υπό την έννοια ότι δεν ξέρουμε τι καρυδιάς καρύδια τον αποτελούν. Θα κατασκοπεύσουν για λογαριασμό της Τουρκίας; Είναι μολυσμένος με τρομοκράτες ισλαμιστές; Άγνωστον. Αυτά είναι ζητήματα που (πρέπει να) απασχολούν τους τοπικούς στρατιωτικούς διοικητές, λες και δεν είχαν αρκετά στο κεφάλι τους.

    Reply
  8. Αθανάσιε το ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρας δεν είναι τόσο απλό όσο το παρουσιάζεις. Είναι μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει ελευθερία τύπου και ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Πώς γνωρίζουμε με ακριβεία τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων; Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τι ακριβώς λέει και πώς φθάνει στα συμπεράσματά της; Οι ξένοι παρατηρητές που βρίσκονται στην Τουρκία μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα την γνώμη τους ή υπάρχει αντικειμενικός κίνδυνος, αν δεν είναι αρεστά αυτά που λένε στην κυβέρνηση της Τουρκίας, να βρεθούν σε κάποια φυλακή με ψευδοκατηγορίες ή ακόμα να τους αναλάβει το παρακράτος; ‘Εχουν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, τούρκοι και αλλοδαποί, την δυνατότητα να ελέγχουν όσα ισχυρίζονται οι επίσημοι (τούρκοι και ΟΗΕ);

    Έπειτα, ένα άλλο ερώτημα: είναι όντως μέσο/μακροπρόθεσμα προς όφελος μας το ότι η Τουρκία φιλοξενεί 3,5 εκ πρόσφυγες; Πέραν του προφανούς (ότι κρατάει από τα αρχίδα και την ΕΕ και εμάς), πρόκειται για τρομερή ενίσχυση της μαλακής δύναμης της Τουρκίας στην περιοχή και αντίστοιχα αποδυνάμωση, στα όρια εξευτελισμού, της ΕΕ. “Είμαστε μια φτωχή χώρα και δεχτήκαμε 3,5 εκ πρόσφυγες, όταν η πλούσια Δύση -με την διαρκή ηθικολογία και επικληση του “πολιτισμού” της- σφύριζε αδιάφορα”. Αυτό θα πουν οι Τούρκοι και θα πείσουν πάρα πολλούς.

    Τέλος, σχετικά με αυτό που γράφεις για του γονείς που θέτουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο: σκέψου για τι απελπισία μιλάμε, για να κάνουν κάτι τέτοιο. Αυτό που αναρωτιέσαι (“γιατί δεν κάθονται στην μουσουλμανική Τουρκία του οικονομικού θαύματος;”) είναι αυτό που σε βολεύει να αναρωτηθείς από την οπτική γωνία του έλληνα πολίτη που δεν θέλει να μπλέξει. Ο πρόσφυγας γονιός όμως πρώτα και πάνω από άλλα οφειλεί να σκεφτεί το μέλλον των παιδιών του. Έχοντας χάσει τα πάντα στην χώρα του, τι να κάτσει να κάνει στην Τουρκία; Είναι μια χώρα στο χείλος του εμφυλίου με τον θρησκευτικό φανατισμό να επιβάλεται στην πολιτική, την παιδεία κτλ. Το ότι προέρχονται από μουσουλμανική χώρα, δεν σημαίνει ότι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τους μουλάδες πάνω στο κεφάλι τους.

    Reply
    • Σναπ,

      υπάρχουν δύο έννοιες του όρου “ασφαλής χώρα”: η τεχνική, του προσφυγικού δικαίου, που υπερασπίζομαι στο άρθρο, και η κοινή. Με την τεχνική νομική έννοια υπάρχει κάποιοι πεδίο αμφισβήτησης, αλλά με την κοινή δεν υπάρχει κανένα. Δείξε μου τους νεκρούς Σύρους πρόσφυγες από ενέργειες του τουρκικού κράτους μέσα σε ένα πληθυσμό 3,5 εκ.

      είναι όντως μέσο/μακροπρόθεσμα προς όφελος μας το ότι η Τουρκία φιλοξενεί 3,5 εκ πρόσφυγες;

      Κάθε λύση έχει υπέρ και κατά. Η άλλη λύση είναι να τους δεχθούμε όλους εμείς στην ΕΕ, δηλαδή η Γερμανία, εμείς και καναδυό κορόιδα ακόμη, και να έχουμε να καμαρώνουμε το ηθικό μας πλεονέκτημα. Διάλεξε και πάρε.

      πρόκειται για τρομερή ενίσχυση της μαλακής δύναμης της Τουρκίας στην περιοχή

      3,5 εκατομμύρια πάμφτωχοι άνθρωποι, που δεν ταιριάζουν γλωσσικά και εθνικά, είναι “τρομερή ενίσχυση”; Γιατί τότε δεν βλέπω τις χώρες της περιοχής να μαλώνουν ποια να τους πρωτοπάρη;

      σκέψου για τι απελπισία μιλάμε, για να κάνουν κάτι τέτοιο.

      Μου αρέσει η ακριβολογία. Όταν εκθέτεις τα παιδιά σου σε κίνδυνο πνιγμού στο παγωμένο Αιγαίο, σε δικαιολογώ μόνο αν το προηγούμενο βράδυ σε απείλησαν με μαχαίρι να φύγης ή έπεσαν βόμβες στην παραδιπλανή σκηνή. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν ούτε παρόντα ούτε άμεσο ούτε ανάλογο κίνδυνο.

      Ο πρόσφυγας γονιός όμως πρώτα και πάνω από άλλα οφειλεί να σκεφτεί το μέλλον των παιδιών του.

      Αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο γίνεται μετανάστης όμως.

      Reply
  9. Αθανάσιε κατ’αρχήν συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
    Λοιπόν:

    Δείξε μου τους νεκρούς Σύρους πρόσφυγες από ενέργειες του τουρκικού κράτους μέσα σε ένα πληθυσμό 3,5 εκ.

    Δεν μπορώ να σου δείξω κάτι τέτοιο· από την άλλη όμως, αν γίνει ένας φόνος 3 γειτονιές πέρα από την δική μου, το πιο πιθανό είναι να το μάθω από τα ΜΜΕ και όχι από άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες. Ο ισχυρισμός “δεν μπορώ να σου δείξω νεκρούς πρόσφυγες στην Τουρκία” δεν ταυτίζεται με τον ισχυρισμό “δεν υπάρχουν νεκροί πρόσφυγες στην Τουρκία”. (το “από ενέργειες του τουρκικού κράτους” με προβληματίζει λίγο: ο θάνατος λόγω κακών υγεινομικών συνθηκών και ανεπαρκούς διατροφής προκύπτει από ενέργεια του τουρκικού κράτους; μπορεί να συμβεί μαζικά σε μια ασφαλή χώρα; )

    Τέλος πάντων, το μόνο ουσιαστικό ερώτημα εδώ είναι: αν οι συνθήκεε διαβίωσης είναι άθλιες και πεθαίνει κόσμος, ποιος θα μας το πει;
    έχει ο ΟΗΕ επαρκές προσωπικό να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης 3,5 εκ άνθρωπων; έχει πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες από την αστυνομία, τα νοσοκομεία κτλ; μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα αντικυβερνητικές απόψεις; προστατεύονται από την δικαιοσύνη;

    3,5 εκατομμύρια πάμφτωχοι άνθρωποι, που δεν ταιριάζουν γλωσσικά και εθνικά, είναι “τρομερή ενίσχυση”;

    Άλλο εννοούσα, όταν έγραψα για ενίσχυση της μαλακής δύναμης της Τουρκίας. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι το να καταφέρει μια σχετικά φτωχή χώρα να φιλοξενίσει με ασφάλεια (όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι οι ευρωπαίοι) 3,5 εκ πρόσφυγες είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα και σίγουρα αναβαθμίζει την εικόνα της Τουρκίας στις γειτονικές χώρες – πόσο μάλλον όταν η πάμπλουτη Ευρώπη των 400+ εκ κατοίκων ζορίζεται να τ βγάλει πέρα με τους μισούς.
    Και μιας και ζούμε σε πονηρούς καιρούς και η αμφισβήτηση της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας δεν περιορίζεται στα κάμπινγκ της Ικαρίας, αλλά αγγίζει πλέον τον πυρήνα της Δύσης, η εξέλιξη του προσφυγικού είναι τρομερά αρνητική για την εικόνα της. Θα μπορούσε να πει κάποιος κακεντρεχής ότι η φιλελεύθερη αστική δημοκρατία των δυτικών χωρών είναι βέλτιστο πολίτευμα αν μιλάμε για την προστασία των δικαιώματα των non-binary μαθητών νηπιαγωγείων, αλλά τώρα που βγήκαν τα όπλα και σοβάρεψε το πράγμα, άρχισαν τα θα δούμε, σε βλέπω σα φίλο, περνάω μια δύκολη φάση κτλ
    Μάλιστα, αν θέλουμε να το πάμε στα άκρα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ακριβώς επειδή η Τουρκία είναι αυταρχικό κράτος κατάφερε αυτό που κατάφερε με τους πρόσφυγες. Αν ήταν φιλελεύθερη αστική δημοκρατία – δηλαδή αν είχε η κυβέρνηση ένα AfD sτον σβέρκο της και κάθε βδομάδα εξώφυλλα με ξανθιες κόρες που τις βιάζουν οι αυστραλοπίθηκοι ενώ κόβονται οι συντάξεις των αστυνομικών – πιθανότατα θα συμπεριφερόταν σαν την Ευρώπη.

    Μου αρέσει η ακριβολογία. Όταν εκθέτεις τα παιδιά σου σε κίνδυνο πνιγμού στο παγωμένο Αιγαίο, σε δικαιολογώ μόνο αν το προηγούμενο βράδυ σε απείλησαν με μαχαίρι να φύγης ή έπεσαν βόμβες στην παραδιπλανή σκηνή…
    Αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο γίνεται μετανάστης όμως.

    Μα ο πρόσφυγας είναι εξ ορισμού και μετανάστης (σε αντίθεση με τον μετανάστη που μπορεί να είναι, ή να μην είναι, πρόσφυγας).
    Η άποψη ότι εκτός από τον πρόσφυγα-μετανάστη υπάρχει και ο πρόσφυγας-τουρίστας, που “θα επιστρέψει στην χώρα του μόλις φτιάξει η κατάσταση” μπορεί να επιβεβαιώνεται σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά γενικά δεν ισχύει: εδώ στην Ελλάδα, που ουσιαστικά το πρόβλημά μας είναι μια χρεοκοπία πολυτελείας, λέμε ότι θέλει 2 γενιές και βλέπουμε γι να φτιάξει το πράγμα.

    Για το άλλο τώρα, με την έκθεση των παιδιών σε κίνδυνο, θεωρώ την έλλειψη πατρικού/μητρικού εντστίκτου την λιγότερο πιθανή ερμηνεία της συμπεριφοράς. Πιο πιθανό και λογικό, ας πούμε, μου φαίνεται οι συνθήκες διαβίωσης στην μαγευτική Τουρκία να μην είναι αυτές που ονειρεύται η Δύση…

    Στην πραγματικότητα, η μαζικότητα του φαινομένου είναι τέτοια, που αν αρνηθείς κοινωνικά-πολιτικά αίτια για την συμπεριφορά των γονιών, δεν μένει καμμία άλλη ερμηνεία εκτός από τον πολιτισμικό ρατσισμό· κάτι αντίστοιχο με την περίφημη δήλωση του αμερικάνου στρατηγού στα χρόνια του πολέμου του Βιετναμ “για τους ασιάτες, η ζωή δεν έχει την ίδια αξία με εμάς”.

    Reply
    • Και τι ακριβως προτεινεις; Να παραλαβει η Ευρωπη (και η Ελλαδα) 3.500.000 λαθροπροσφυγομεταναστες;

      Reply
      • Ναι, και επίσης να πιέσουν και τις ΗΠΑ να πάρουν πολύ κόσμο, γιατί σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για το χάος στην μέση ανατολή.

        Πες μας τώρα και εσύ τι προτείνεις…να τους αφήσουμε να ψοφίσουν, ιδανικά εκτός του οπτικού μας πεδίου;

        Reply
        • @Snaporaz
          Μαλλιστα. Ολοι μεσα λοιπον. Ελατε να μας εποικισετε, οπως οι βαρβαροι την Υστερη Ρωμαικη Αυτοκρατορια. Ο Γιββων ειναι πιο επικαιρος απο ποτε. Ερχεται νεος Μεσαιωνας……

          Με ποιον ακριβως τροπο θα “πιεσουν τις ΗΠΑ” ;

          Τι προτεινω εγω; Να κανουμε οτι και το Ισραηλ.Χρειαζεται να το αναλυσώ περισσοτερο;

          Reply
          • Να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και αν αυτό που θες είναι ο ελληνικός στρατός να πυροβολεί στο ψαχνό αμάχους και παιδιά πέστο ακριβώς έτσι όπως είναι και μην κρύβεσαι πίσω από γίββωνες και ισραηλίτες.

            Reply
    • Σναπ,

      Ο ισχυρισμός “δεν μπορώ να σου δείξω νεκρούς πρόσφυγες στην Τουρκία” δεν ταυτίζεται με τον ισχυρισμό “δεν υπάρχουν νεκροί πρόσφυγες στην Τουρκία”.

      Ναι, αλλά ζούμε στο 2018. Ξαναλέω, η Ύπατη Αρμοστεία τους έχει όλους μετρημένους, έβαλα σύνδεσμο πιο πάνω. Αν υπήρχε κάτι, θα το ξέραμε. Στο κάτω κάτω, εσύ φέρεις το βάρος απόδειξης, που ισχυρίζεσαι ότι απειλείται η ζωή τους ή κάτι τέτοιο.

      Μα ο πρόσφυγας είναι εξ ορισμού και μετανάστης (σε αντίθεση με τον μετανάστη που μπορεί να είναι, ή να μην είναι, πρόσφυγας).

      Όχι, δεν είναι αυτή ούτε η ορολογία ούτε η νομοθεσία. Πρόσφυγας και μετανάστης αποκλείονται αμοιβαίως.

      Στην πραγματικότητα, η μαζικότητα του φαινομένου είναι τέτοια, που αν αρνηθείς κοινωνικά-πολιτικά αίτια για την συμπεριφορά των γονιών, δεν μένει καμμία άλλη ερμηνεία εκτός από τον πολιτισμικό ρατσισμό· κάτι αντίστοιχο με την περίφημη δήλωση του αμερικάνου στρατηγού στα χρόνια του πολέμου του Βιετναμ “για τους ασιάτες, η ζωή δεν έχει την ίδια αξία με εμάς”.

      Δεν με ενδιαφέρει τόσο γιατί το κάνουν, όσο δεν εξαναγκάζονται. Με ενδιαφέρει ότι φταίνε και οι ίδιοι, πράγμα που δεν λέει κανείς. Η κατανομή της ηθικής ευθύνης είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι λέγεται.

      Reply
      • Να μπω σφήνα λίγο στη συζήτηση και να υπενθυμίσω ότι έχω παραθέσει πιο πάνω σύνδεσμο από τη Διεθνή Αμνηστία σχετικά με το τι πιστεύει για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Τουρκία.

        Reply
      • Όχι, δεν είναι αυτή ούτε η ορολογία ούτε η νομοθεσία. Πρόσφυγας και μετανάστης αποκλείονται αμοιβαίως.

        H ορολογία και η νομοθεσία είναι αυτή που εξυπηρετεί τους πολιτικούς στόχους των δημιουργών τους. Το ζήτημα είναι τι ισχύει στην πράξη και στην πράξη ο πρόσφυγας είναι και μετανάστης όσο και να χτυπιέται ο νομοθέτης.

        Δεν με ενδιαφέρει τόσο γιατί το κάνουν, όσο δεν εξαναγκάζονται. Με ενδιαφέρει ότι φταίνε και οι ίδιοι, πράγμα που δεν λέει κανείς. Η κατανομή της ηθικής ευθύνης είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι λέγεται.

        τι πάει να πει “όσο δεν εξαναγκάζονται”; ποιος πηδάει σε μια βάρκα με 30% πιθανότητα πνιγμού χωρίς να εξαναγκάζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο; δηλαδή για ποιο άλλο λόγο να το κάνει;
        Η μόνη ηθική ευθύνη που έχουν είναι ότι στις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουν δεν λαμβάνουν υπόψη το πολιτικό συμφέρον και το απαραβίαστο δικαίωμα στην ανέφελη ζωή των δυτικών πολιτών…

        Reply
        • ποιος πηδάει σε μια βάρκα με 30% πιθανότητα πνιγμού χωρίς να εξαναγκάζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο;

          Κοίτα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις όπως τις ορίζει το λεξικό ή όπως τις χρησιμοποιούν αριστεριστές αλληλέγγυοι μετά τον τρίτο μπάφο. “Εξαναγκάζομαι” σημαίνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

          Τάκη, εσύ παρέθεσες άσχετα πράγματα, που αφορούν τις πολιτικές ελευθερίες κλπ. Αν είχες δίκιο, περίπου 6 δισ. κάτοικοι αυτού του πλανήτη θα ήταν δυνητικά πρόσφυγες.

          Reply
          • Άσχετα πράγματα, που προφανώς δε διάβασες. Κάτσε να σου βάλω μόνο τους τίτλους, κι αν θες μπαίνεις και στις λεπτομέρειες: Torture and other ill-treatment, Impunity, Abuses by armed groups, κλπ.

            Βέβαια, ακόμη και το πώς προσπερνάς το θέμα των πολιτικών ελευθεριών με κάνει να αναρωτιέμαι… τόσο ασήμαντες τις θεωρείς; Το γεγονός ότι ο τύπος δεν είναι ελεύθερος να γράψει για τις πραγματικές συνθήκες της χώρας αυτής δε σημαίνει τίποτα για τους πρόσφυγες;

            Καταλαβαίνω πάντως, από την ερμηνεία σου για το τι σημαίνει “εξαναγκάζομαι”, ότι για σένα εξαναγκασμός είναι, όπως είπες και αλλού, το να σου έχει βάλει κάποιος το πιστόλι στον κρόταφο. Όμως το ζήτημα δεν είναι λεξικογραφικό. Υπάρχουν πολλά επίπεδα εξαναγκασμού και αντοχής του ανθρώπου στις διάφορες συνθήκες. Για σένα εξαναγκασμός είναι το πιστόλι στον κρόταφο. Για τον πρόσφυγα που έζησε τον πόλεμο στη Συρία και τις όποιες συνθήκες στην Τουρκία, ε, αυτός είναι ικανός εξαναγκασμός.

            Reply
            • Τάκη, κοίτα αυτόν τον χάρτη. Οι κυανές χώρες είναι οι μη δημοκρατικές. Αν είχες δίκιο, όλοι οι κάτοικοι αυτών των χωρών θα μπορούσαν να ζητήσουν καθεστώς πρόσφυγα. Με το μάτι, είναι γύρω στα 2 δισ.

              Χρειάζεται να πω άλλα;

            • Ε, τώρα αυτό δεν ήταν επιχείρημα εντός θέματος. Βρίσκονται όλες αυτές οι χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση; Όχι. Αν βρεθούν, όπως η Συρία, τότε, ναι, και μάλιστα παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να είναι οι πρόσφυγες. Το εντυπωσιακό είναι πώς διατηρούνται όλες αυτές οι χώρες σε μια σχετική ηρεμία και δε μετατρέπονται σε Συρίες.

              Τι σημαίνει όμως όλο αυτό για τη συζήτησή μας; Μήπως κατέδειξες ότι η Τουρκία είναι μια ειρηνική και ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες;

          • Αθανάσιε

            Το φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε είναι η μαζική εκδήλωση μιας ακραίας και ανορθόδοξης συμπεριφοράς σε σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα και με σαφέστατη συσχέτιση με συγκεκριμένες πολιτικές εξελίξεις.
            Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με την νομοθετική πρόβλεψη και ορολογία στην οποία αναφέσαι και αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις όπου ένας παλαβός ή ηλίθιος ή μαστουρωμένος γονιός θέτει το παιδί του σε κίνδυνο;
            Άσε δηλαδή που και σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμα και απουσία εξαναγκασμού, τα αίτια της συμπεριφοράς μόνο αδιάφορα δεν είναι. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αλλιώς αξιολογείται η έκεθση σε κίνδυνο ανηλικου από γονίο στο πλαίσιο σοβαρής ψυχικής διαταραχής και αλλιώς αν το κάνει για να πικάρει τον/την πρώην.

            Αλλά πέρα από όλα αυτά: η περίπτωση των προσφύγων είναι ξεκάθαρα περίπτωση εξαναγκασμού με το πιστόλι στον κρόταφο (ή χημικών όπλων σε βρέφη…). Εσύ, που ας πούμε βρίσκεσαι 20 μέτρα μακριά από το συμβάν, λες λίγο-πόλυ: ρε φίλε, σε απόσταση 10 μέτρων από το πιστόλι είσαι ασφαλής κατά την κρίση μου (που διαμορφώνεται σε συνθήκες τζάκι, κουβέρτα, τσάι και νέτφλιξ), τι θες τώρα και τρέχεις στα 20 μέτρα και μπλέκεις και μένα;

            Reply
            • Η απόσταση Αντέπ έως Μποντρούμ είναι 15 ώρες με το αμάξι. Όση δηλαδή η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Ζάγκρεμπ.

              Αν πέφτουν βόμβες στο Ζάγκρεμπ, ακούγονται στην Αθήνα;

Leave a Comment