Περί του προσφυγικού

Στην φίλη Α.Ε.

Περί του προσφυγικού ο λόγος σήμερα, και μάλιστα ενόψει της κατάστασης στην Συρία και των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρέπει κάτι να κάνουμε. Αλλά τι δέον γενεσθαι;

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η άποψή μου:

Τι πρέπει να κάνουμε προς τους πρόσφυγες;

Στο ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο, ωριμάζει πλέον μια εκδοχή της λύσης, της ανακουφιστικής μεθόδου έστω, που είχα προτείνει εδώ: οι πρόσφυγες, πολλοί από αυτούς τέλος πάντων, έχουν τα χρήματα που χρειάζονται για το ταξίδι τους καταδώ, και αρκετά παραπάνω. Η υποδοχή και η διαλογή τους πρέπει να γίνεται στην Τουρκία, μια χώρα ασφαλή (και μουσουλμανική και αναπτυσσόμενη οικονομικά, γιατί δεν κάθονται εκεί καλύτερα;). Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να στραφούν οι διπλωματικές προσπάθειες της Έψιλον Έψιλον (Πρόβλεψη: δεν υπάρχει περίπτωση ο σουλτάν Ερντογάν Χαν να συνεργαστή με την ΕΕ στο προσφυγικό).

Αυτό προϋποθέτει ότι η ευρωπαϊκή στάση έναντι των προσφύγων που ενσαρκώνει η Μέρκελ δεν πρέπει να αλλάξη εξαιτίας των επιθέσεων στο Παρίσι. Αντιθέτως. Οι πρόσφυγες είναι φύσει και θέσει αντίπαλοι των ισλαμιστών τρομοκρατών, έστω και αν φυτευτούν ανάμεσά τους κάποιοι εγκληματίες. Πρέπει να αναλάβουμε αυτόν τον μικρό κίνδυνο, πολλώ δε μάλλον όταν η μεγάλη πλειονότητα των τρομοκρατών επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι ιθαγενείς: από Αγγλοτζαμαϊκανοί (!) μέχρι Γαλλοαλγερινοί.

Ο Γερμανός Λίνδσεϋ. Τζαμαϊκανός τρομοκράτης, αν έχεις τον Θεό σου.
Ο Γερμανός Λίνδσεϋ. Τζαμαϊκανός τρομοκράτης, αν έχεις τον Θεό σου.

Θέλω να επιμείνω σε αυτό το σημείο. Ναι, υπάρχει κίνδυνος. Ναι, οι εχθροί της δημοκρατίας θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την προσφυγική ροή. Ναι, πρέπει να εντείνουμε τους ελέγχους. Αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε το ηθικό μας παράδειγμα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο.

Δεν έχει σημασία η οικονομική παράμετρος. Ούτε η εθνική ασφάλεια. Ούτε η κοινωνική συνοχή. Ούτε η πολιτισμική διαφορά. Ούτε τίποτα άλλο. Όταν πνίγονται μικρά παιδιά, ich kann nicht anders. Δώστε ασφαλή δίοδο στους πρόσφυγες τώρα! #openEUborders

Ασφαλώς, δοθείσης της φρικτής ευκαιρίας, οι διάφοροι γελωτοποιοί εθνικιστές της Ευρώπης θα κάνουν τα δικά τους. Θα υπαναχωρήσουν από τα συμπεφωνημένα, θα ορθώσουν τους θλιβερούς μικρούς φράχτες τους και τα λοιπά και τα λοιπά. Είναι ουσιώδες λοιπόν να διαφυλαχθή και να διευρυνθή η συμφωνία επανεγκατάστασης των προσφύγων. Η ΕΕ έχει τα μέσα να υποχρεώση τα μέλη της να τιμήσουν την υπογραφή τους. Και απαιτείται να το πράξη, ενεργητικά και με πίστη σε αυτό που κάνει.

Στο ελληνικό πολιτικό επίπεδο, τι θα περιμέναμε από μια έντιμη κυβέρνηση, την κυβέρνηση μιας χώρας που έχει γνωρίσει προσφυγιά, μια κυβέρνηση που μας έχει ζαλίσει με το πόσο τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα έχει ο Φλαμπουράρης και η Δούρου;

“Εδώ είστε ασφαλείς. Μπορεί να μην είμαστε στα καλύτερά μας, αλλά εμείς θα σας προσέξουμε. Μην φοβάστε. Σας περιμέναμε”. Αυτό περιμένω να ακούσω τον Τσίπρα να λέη στους πρόσφυγες. Όχι τα κλαψιάρικα παζάρια που άρχισε με τους Ευρωπαίους. Η ΕΕ χρειάζεται ηγεσία με ηθικό κύρος. Ως αμέσως θιγόμενος, ο κλαψοζήτουλας πρωθυπουργός μας μπορούσε (και μπορεί) να αξιοποίηση την (αναμφίβολα δύσκολη) κατάσταση υπέρ της Ελλάδας:

Να βγούμε μπροστά στο συριακό: να ζητήσουμε την αποδοχή π.χ. 30.000 Σύρων προσφύγων, με ευρωπαϊκή βοήθεια. Και επιλέγοντάς τους φυσικά.

Αν το κάναμε αυτό, αν παίρναμε την ηθική πρωτοβουλία, αν ωρθώναμε το ανθρωπιστικό μας ανάστημα, εσείς τι λέτε, η διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο Τσίπρα θα γινόταν ευκολώτερη ή δυσκολώτερη; Με τι μούτρα θα ηρνούντο οι κακοί δανειστές καναδυό χάρες σε μια χώρα που δίνει το παράδειγμα; Και η προσφυγική πίτα ολόκληρη και ο μνημονιακός σκύλος χορτάτος.

Έγραψα πιο πριν για επιλογή των προσφύγων και είμαι βέβαιος ότι θα ξίνισαν τα μούτρα μερικών. Όμως, επιλογή προβλέπεται ούτως ή άλλως. Από την στιγμή που μόνο ένα κλάσμα των προσφύγων προορίζεται για εγκατάσταση στην γαλανή πατρίδα μας, απαιτούνται εξ ορισμού κάποια κριτήρια επιλογής. Το πρώτο θα είναι βέβαια η προτίμηση των ίδιων των προσφύγων. Επειδή όμως υποψιάζομαι ότι μια χώρα με μικρό αραβικό πληθυσμό και εφτά χρόνια ύφεσης ίσως να μην είναι και πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τους, απαιτούνται πρόσθετα κριτήρια. Γιατί λοιπόν να μην τα προτείνουμε εμείς αυτά τα κριτήρια, εμείς που σηκώσαμε το βάρος της πρώτης εισόδου; Ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν νέοι και ηλικιωμένοι, ανειδίκευτοι και ειδικευμένοι, άνδρες και γυναίκες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Ας διαλέξουμε τι θα διαλέξουμε λοιπόν.

Σε ανθρώπινο επίπεδο, μπορούμε επίσης να κάνουμε πολλά.

Θα μας ρωτάνε τα παιδιά μας τι κάναμε το καλοκαίρι που ξεβράστηκαν στις ακτές του γαλανού μας αρχιπελάγους 250.000 πρόσφυγες. Τι θα λέμε; Πρέπει να έχουμε πολλές απαντήσεις να δώσουμε.

Αυτοί οι Μύστερυ Σπέις Ράιντερς κατέληξαν μπρούμυτα στην άμμο μιας παραλίας του γαλανού μας αρχιπελάγους. Πριν δυο μήνες.
Αυτοί οι Μύστερυ Σπέις Ράιντερς ας πούμε κατέληξαν μπρούμυτα στην άμμο μιας παραλίας του γαλανού μας αρχιπελάγους. Πριν δυο μήνες.

Πρώτον και κύριον, ας βοηθήσουμε τους πρόσφυγες με μια χρηματική συνεισφορά. Το πιο απλό και πιο άμεσο. Και πιο αποτελεσματικό. Καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αξιολογούν ως ανώτερη την συνεισφορά όσο πιο χειροπιαστή είναι: προσωπική εργασία > προσφορά αγαθών > προσφορά χρημάτων. Αλλά δεν είναι έτσι: Λίγοι (σπουδαίοι!) μπορούν να εργαστούν εθελοντικά. Περισσότεροι μπορούν να βοηθήσουν εις είδος. Σχεδόν όλοι όμως να δώσουν χρήματα. Σκεπτόμενοι μόνο με όρους εθελοντικής εργασίας, στην πραγματικότητα προετοιμάζουμε την απόδραση από το καθήκον μας: Αφού δεν μπορούμε να πάμε οι ίδιοι στην Λέσβο για να βοηθήσουμε ιδίαις χερσίν, που πολύ θα το θέλαμε, τι κρίμα, ας μην κάνουμε τίποτα.

Φάρος Προσφύγων.
Φάρος Προσφύγων.

Δωρίστε λοιπόν στον Φάρο των Προσφύγων. Ίσως σας ήρθε βαρύς κι ασήκωτος ο ΕΝΦΙΑ, αλλά εσείς έχετε σπίτι. Ίσως σας μειώθηκε η σύνταξη, αλλά έχετε σύνταξη. Ίσως χρωστάτε στο ΤΕΒΕ, αλλά υπάρχουν νοσοκομεία. Ίσως χρωστάτε στη ΔΕΗ, αλλά υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Νιώστε την διαφορά.

Τι πρέπει να κάνουμε προς τους τρομοκράτες;

Η προσφυγική ροή είναι το αποτέλεσμα. Για να απολειφθή το αποτέλεσμα όμως, πρέπει να απολειφθή η αιτία. Αιτία εν προκειμένω είναι ο Συριακός Εμφύλιος Πόλεμος, ένας φριχτός πόλεμος χωρίς καθωρισμένες γραμμές, χωρίς διάκριση μαχητών και αμάχων, όπου οι πάντες πολεμούν, βομβαρδίζουν, χρηματοδοτούν και σφάζουν τους πάντες.

Ας μην γελιώμαστε. Η περίοδος της αμεριμνησίας έχει τελειώσει. Ο πόλεμος αυτός δεν είναι άλλος ένας πόλεμος της τηλεόρασης, αλλά δημιουργεί απτό πρόβλημα ασφαλείας στην ΕΕ, και μάλιστα στην Ελλάδα. Κάλλιο λύκος παρά στρουθοκάμηλος.

Αν κλείσω τα μάτια, τα προβλήματα θα εξαφανιστούν. Μάλλον.
Αν κλείσω τα μάτια, τα προβλήματα θα εξαφανιστούν. Μάλλον.

Δεν θα ήθελα να παίξω τον ανακεκλιμένο στρατάρχη, αλλά σαν υπεύθυνος πολίτης πρέπει να σχηματίσω μια άποψη για το πρακτέον. Τιμωρία Τουρκίας, Κατάρ και Σαουδαραβίας. Εφοδιαστική υποστήριξη των Κούρδων στο έδαφος. Δημιουργία ασφαλών ζωνών στην Συρία. Αυτό μοιάζει να είναι ένα καλό τρίπτυχο στρατιωτικής, διπλωματικής και πολιτικής δράσης για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Εξηγούμαι:

Υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που εξέθρεψαν το τέρας, παρέχοντας του την αναγκαία εφοδιαστική υποστήριξη. Οι χώρες αυτές έχουν ονόματα και πρέπει να τιμωρηθούν, διπλωματικά και οικονομικά. Δεν είναι δυνατόν να απολαμβάνουν την διπλωματική ασυλία της Δύσης. Πρέπει να πονέσουν. Τέλος.

Καθόσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος, όπως κάθε έξυπνος άνθρωπος, θα βάλουμε κάποιον άλλο να πολεμήση για λογαριασμό μας: τους Κούρδους. Είναι πολλοί, είναι εθνικιστές, είναι αδικημένοι, έχουν όρεξη. Ελπίζω μεσοπρόθεσμα να μην ξυπνήσουμε κάποιον καινούργιο εφιάλτη, αλλά αυτήν την στιγμή αυτές οι επιλογές υπάρχουν. Συνεπώς, οι Κούρδοι χρειάζονται όπλα, εκπαίδευση, επί τόπου ειδικές δυνάμεις, αεροπορική υποστήριξη, διπλωματική αναγνώριση, πολιτικές συμμαχίες. Ας τα έχουν.

Τρίτον, οι ακτές της Συρίας ελέγχονται ακόμη από τον αιμοβόρο Άσαντ. Κάπου εκεί πρέπει να ελλιμενιστούν ευρωπαϊκά πλοία, για να παράσχουν εγγύς υποστήριξη, βάσεις ειδικών επιχειρήσεων, συλλογή πληροφοριών. Σε δεύτερη φάση, να δημιουργήσουν ασφαλείς ζώνες για τους πρόσφυγες, όπου ενδεχομένως να γίνεται και η επεξεργασία των αιτημάτων τους.

Σε όλα αυτά πρέπει να συμμετάσχη η Ελλάς. Και η Κύπρος. Η ΕΕ δέχθηκε επίθεση.

14 thoughts on “Περί του προσφυγικού”

  1. Η υποδοχή και η διαλογή τους πρέπει να γίνεται στην Τουρκία….. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να στραφούν οι διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ . (Πρόβλεψη: δεν υπάρχει περίπτωση ο σουλτάν Ερντογάν Χαν να συνεργαστή)

    Προετεινεται η συμμετοχη της Τουρκιας, και αμεσως μετα ομολογειται ότι δε θα συνεργαστει ο Ταγίπ. Η λογικη σηκωνει ψηλα τα χερια εδώ περα.

    Οι πρόσφυγες είναι φύσει και θέσει αντίπαλοι των ισλαμιστών τρομοκρατών, έστω και αν φυτευτούν ανάμεσά τους κάποιοι εγκληματίες. Πρέπει να αναλάβουμε αυτόν τον μικρό κίνδυνο, πολλώ δε μάλλον όταν η μεγάλη πλειονότητα των τρομοκρατών επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι ιθαγενείς: από Αγγλοτζαμαϊκανοί (!) μέχρι Γαλλοαλγερινοί.

    ΨΕΥΔΟΣ. Οι τρομοκρατες δεν είναι καθολου «ιθαγενεις», είναι μουσουλμανοι πρωην «προσφυγες»-μεταναστες, και παιδια τους , που «ενταχθηκαν ομαλως» -υποτιθεται- στις ευρωπαϊκες κοινωνιες.

    Δεν έχει σημασία η οικονομική παράμετρος. Ούτε η εθνική ασφάλεια. Ούτε η κοινωνική συνοχή. Ούτε η πολιτισμική διαφορά. Ούτε τίποτα άλλο.Όταν πνίγονται μικρά παιδιά, ich kann nicht anders. Δώστε ασφαλή δίοδο στους πρόσφυγες τώρα!

    Για το θανατο των μικρων παιδιων ευθυνονται βεβαιως οι γονεις τους, που τα σερνουν μαζι τους στα σσαπιοκαραβα των δουλεμπορων. Εχουμε δικαιωμα να ρωτησουμε καθε αριστερο, κάθε ευρωφιλελέ και κάθε παρομοιο δηθεν ανθρωπιστη, τι μερος του εισοδηματος του διαθετει ο ΙΔΙΟΣ ετησιως στη UNICEF ή το Διεθνη Ερυθρο Σταυρο, ή γιατι δεν παιρνει και αυτος μια οικογενεια Συρων στο σπιτι του. Επισης, ποσους λαθροπροσφυγες αντεχουμε να δεχτουμε, 100.000 ; 300.000, 500.000; 10.000.000; Υπαρχει οριο; Μαλλον όχι, διοτι «Δεν έχει σημασία η οικονομική παράμετρος. Ούτε η εθνική ασφάλεια. Ούτε η κοινωνική συνοχή.»

    Να βγούμε μπροστά στο συριακό: να ζητήσουμε την αποδοχή π.χ. 30.000 Σύρων προσφύγων, με ευρωπαϊκή βοήθεια. Και επιλέγοντάς τους φυσικά.

    Μην ανησυχειτε, σας προλαβε ο Τσιπρας. Πλειοδοτησε κιολας. Συμφωνησε ηδη να δεχτει εγκατασταση 50.000 «επισημων» λαθροπροσφυγων, χωρια οι εκατονταδες χιλιαδες μη καταγεγραμμενοι. Και επεται συνεχεια.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Reply
  2. Αν το κάναμε αυτό, αν παίρναμε την ηθική πρωτοβουλία, αν ωρθώναμε το ανθρωπιστικό μας ανάστημα, εσείς τι λέτε, η διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο Τσίπρα θα γινόταν ευκολώτερη ή δυσκολώτερη; Με τι μούτρα θα ηρνούντο οι κακοί δανειστές καναδυό χάρες σε μια χώρα που δίνει το παράδειγμα; Και η προσφυγική πίτα ολόκληρη και ο μνημονιακός σκύλος χορτάτος.

    Γιατι ψευδεστε;

    http://www.dimokratiki.gr/30-10-2015/soimple-den-iparchi-logos-chalarosis-logo-prosfigikou/

    http://www.skai.gr/news/finance/article/297538/den-uparhei-logos-halarosis-tou-mnimoniou-logo-prosfugon-diaminuei-i-pleura-soible/

    Δωρίστε λοιπόν στον Φάρο των Προσφύγων.

    Ωχ, και άλλη ΜΚΟ…δωσαμε, δωσαμε….ως μαλεκες φορολογουμενοι, μεσω των ταμειων του ΥΠΕΞ….

    Τιμωρία Τουρκίας, Κατάρ και Σαουδαραβίας.

    Ποια ακριβως θα ειναι η “τιμωρια”; Δεν μας ελεγαν οτι η Δυση δεν μπορει να τιμωρησει την Τουρκια για οσα μας κανει επειδη είναι στο ΝΑΤΟ; Να «τιμωρηθει» η Τουρκια ή να ζητηθει η συνδρομη της; Αποφασιστε. Η Σαουδικη Αραβια, και κυριως το Καταρ, ειναι αμερικανικα μαγαζια. Τα παραπονα σας στο θειο Σαμ. Επισης ειναι σπουδαιοτατοι εμπορικοι εταιροι της ΕΕ. Η φιλανθρωπος “Ευρωπη” τελικως θα κανει ωραιους εμπορικους υπολογοσμους, και…….

    Reply
  3. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ:

    Καθόσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος, όπως κάθε έξυπνος άνθρωπος, θα βάλουμε κάποιον άλλο να πολεμήση για λογαριασμό μας: τους Κούρδους. Είναι πολλοί, είναι εθνικιστές, είναι αδικημένοι, έχουν όρεξη. …..Συνεπώς, οι Κούρδοι χρειάζονται όπλα, εκπαίδευση, επί τόπου ειδικές δυνάμεις, αεροπορική υποστήριξη, διπλωματική αναγνώριση, πολιτικές συμμαχίες. Ας τα έχουν.

    Ειμαστε εξυπνοι, και για αυτό ψαχνουμε για μαλακες. Ατυχως είναι και οι Κουρδοι εξυπνοι: Θυμουνται ότι οι Αραβες Συριοι και Ευρωπαιοι αφησαν τους τζιχαντιστες να τους σφαξουν στο Κομπανι. Για να πολεμησουν θα ζητησουν ανταλλαγματα. ΘΑ ζητησουν ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΣ. Οι μονοι Κουρδοι που απεδειχθη ότι μπορουν, θελουν και ξερουν να πολεμησουν είναι οι ανταρτες του YPG,που είναι ο συριακος κλαδος του PKK, και εχει τεραστια απηχηση στους Κουρδους της Συριας. Καταλαβαινουμε τι σημαινει πρακτικα αυτό; Τελικα ισως δεν ειμαστε και τοσο «εξυπνοι» , ε ;

    Α, να μην ξεχασω: Ποιες ακριβωςχωρες θα παρεχουν τις «επι τοπου ειδικες δυναμεις», και σε τι αριθμους;

    Κάπου εκεί πρέπει να ελλιμενιστούν ευρωπαϊκά πλοία, για να παράσχουν εγγύς υποστήριξη, (στη Λιβυη απετυχαν και ως καθαρισε η USAF, δηλαδη ο θειος Σαμ) βάσεις ειδικών επιχειρήσεων, (ποιες χωρες θα δωσουν τους καταδρομεις που θα τις διεξαγουν;) συλλογή πληροφοριών.

    Σε δεύτερη φάση, να δημιουργήσουν ασφαλείς ζώνες για τους πρόσφυγες, όπου ενδεχομένως να γίνεται και η επεξεργασία των αιτημάτων τους.

    Αυτό απαιτει φυσικα χερσαιες δυνμαμεις. Ποιος θα τις δωσει; Η «Ευρωπη»; Πρωτον εχει ελαχιστες. Δευτερον , και να ειχε αρκετες δεν θα τις διεθετε, καθοτι απολυτως απροθυμη να ματωσει. Και αυτό είναι λογικο. Διοτι ο μεσος Ευρωπαιος θα πει: «Πανω από το 1/3 των Συριων λαθρομεταναστων είναι ΑΝΔΡΕΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 18-50 ΕΤΩΝ. Γιατι δεν υποχρεωνονται ΑΥΤΟΙ να στρατευθουν και να πολεμησουν τους τζιχαντιστες , αφου μαλλιστα ισχυριζονται ότι είναι θυματα τους;

    Σε όλα αυτά πρέπει να συμμετάσχη η Ελλάς. Και η Κύπρος.

    Με ποιον ακριβως τροπο να συμμετασχουν «σε όλα αυτά» η Ελλαδα και η Κυπρος;

    Reply
  4. Ωπ, σχόλιο χωρίς Εβραίους, πώς κι έτσι; Άρα απαντήσιμο.

    Προετεινεται η συμμετοχη της Τουρκιας, και αμεσως μετα ομολογειται ότι δε θα συνεργαστει ο Ταγίπ.

    Εμείς αντλούμε ωφελήματα και αν δεν συνεργαστή.

    Οι τρομοκρατες δεν είναι καθολου «ιθαγενεις», είναι μουσουλμανοι πρωην «προσφυγες»-μεταναστες, και παιδια τους , που «ενταχθηκαν ομαλως» -υποτιθεται- στις ευρωπαϊκες κοινωνιες.

    Γέννημα θρέμμα είναι πάντως.

    Για το θανατο των μικρων παιδιων ευθυνονται βεβαιως οι γονεις τους, που τα σερνουν μαζι τους στα σσαπιοκαραβα των δουλεμπορων.

    Εγώ δεν θα αρνηθώ ότι φταίνει κι αυτοί. Αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει.

    Επισης, ποσους λαθροπροσφυγες αντεχουμε να δεχτουμε, 100.000 ; 300.000, 500.000; 10.000.000; Υπαρχει οριο;

    Ευθαρσώς, ναι, υπάρχει. Για να δούμε λοιπόν: η ΕΕ έχει πληθυσμό γύρω στα 500 εκ. Ένα 5% προσφύγων μπορεί να το ανθέξη. 25 εκατομμύρια λοιπόν.

    Μην ανησυχειτε, σας προλαβε ο Τσιπρας. Πλειοδοτησε κιολας. Συμφωνησε ηδη να δεχτει εγκατασταση 50.000 «επισημων» λαθροπροσφυγων, χωρια οι εκατονταδες χιλιαδες μη καταγεγραμμενοι. Και επεται συνεχεια.

    Δεν πλειοδότησε, του τους φόρτωσαν χωρίς να κερδίση τίποτα, επειδή είναι ολοφάνερα ανεπαρκής.

    Γιατι ψευδεστε;

    Είδες εσύ να παίρνουμε καμιά ηθική πρωτοβουλία; Ή να κλαψουρίζουμε μάλλον;

    Ωχ, και άλλη ΜΚΟ…δωσαμε, δωσαμε….ως μαλεκες φορολογουμενοι, μεσω των ταμειων του ΥΠΕΞ….

    Ωραία, πρότεινε λοιπόν.

    Ποια ακριβως θα ειναι η “τιμωρια”; Δεν μας ελεγαν οτι η Δυση δεν μπορει να τιμωρησει την Τουρκια για οσα μας κανει επειδη είναι στο ΝΑΤΟ; Να «τιμωρηθει» η Τουρκια ή να ζητηθει η συνδρομη της; Αποφασιστε. Η Σαουδικη Αραβια, και κυριως το Καταρ, ειναι αμερικανικα μαγαζια. Τα παραπονα σας στο θειο Σαμ. Επισης ειναι σπουδαιοτατοι εμπορικοι εταιροι της ΕΕ. Η φιλανθρωπος “Ευρωπη” τελικως θα κανει ωραιους εμπορικους υπολογοσμους, και…….

    Κάτι προφανές: όπλα από πού αγοράζουν όλα αυτά τα καλά παιδιά; Τους γαμωκαταριανούς τους εκπαιδεύουμε και στα Λέοπαρντ κιόλας!

    Για να πολεμησουν θα ζητησουν ανταλλαγματα. ΘΑ ζητησουν ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΣ.

    Να το πάρουν. Εγώ συμφωνώ.

    Α, να μην ξεχασω: Ποιες ακριβωςχωρες θα παρεχουν τις «επι τοπου ειδικες δυναμεις», και σε τι αριθμους;… Αυτό απαιτει φυσικα χερσαιες δυνμαμεις. Ποιος θα τις δωσει; Η «Ευρωπη»; Πρωτον εχει ελαχιστες. Δευτερον , και να ειχε αρκετες δεν θα τις διεθετε, καθοτι απολυτως απροθυμη να ματωσει.

    Καλά, ας γίνουν τα άλλα και βλέπουμε για αυτό.

    Διοτι ο μεσος Ευρωπαιος θα πει: «Πανω από το 1/3 των Συριων λαθρομεταναστων είναι ΑΝΔΡΕΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 18-50 ΕΤΩΝ. Γιατι δεν υποχρεωνονται ΑΥΤΟΙ να στρατευθουν και να πολεμησουν τους τζιχαντιστες , αφου μαλλιστα ισχυριζονται ότι είναι θυματα τους;

    Να το δούμε κι αυτό, δεν είμαι αρνητικός. Αν και υπάρχουν προφανή θέματα εκπαίδευσης, νομικού στάτους κλπ. Αλλά μια συμβολική μονάδα, που θα υπάκουε σε μια εξόριστη κυβέρνηση, ίσως.

    Με ποιον ακριβως τροπο να συμμετασχουν «σε όλα αυτά» η Ελλαδα και η Κυπρος;

    Το μόνο εύκολο. Καράβια έχουμε. Η Κύπρος είναι εφοδιαστική βάση. Αεροπορικές συνεκπαιδεύσεις κάναμε με τους Ισραηλινούς. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης. Αναπτύξαμε χερσαίες δυνάμεις σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν υπενθυμίζω, όχι τίποτα πολύ μάχιμο, αλλά έγινε.

    Reply
  5. Ωπ, σχόλιο χωρίς Εβραίους, πώς κι έτσι; Άρα απαντήσιμο.

    Τα δηλητηριωδη υπονοουμενα περι αντισημιτισμου δεν με αφορουν και επιστρεφονται. By the way, γιατι δεν τολμουν οι Συριοι ψευτοπροσφυγες να πανε προς Γκολαν μερια;

    Γέννημα θρέμμα είναι πάντως.
    Αν λοιπον αυτοι που είναι γεννημα θρεμμα,και –υποτιθεται- ενταγμενοι εγιναν τρομοκρατες, ευκολα φανταζεται τι θα κανουν οι καινουριοι. Γεννημα θρεμμα θα είναι και τα τεκνα των Συρων λαθροπροσφυγων που θα αποτελεσουν την επομενη φουρνια τρομοκρατων στην Ευρωπη σε λιγα χρονια.

    Εγώ δεν θα αρνηθώ ότι φταίνει κι αυτοί.
    Παντως εμεις δε φταιμε, και δε μας αφορα το θεμα.

    Ευθαρσώς, ναι, υπάρχει. Για να δούμε λοιπόν: η ΕΕ έχει πληθυσμό γύρω στα 500 εκ. Ένα 5% προσφύγων μπορεί να το ανθέξη. 25 εκατομμύρια λοιπόν.

    Βαλλε κατι παραπανω. Τσιγκουνιες θα κανουμε τωρα; Γινονται και αλλου πολεμοι στον πλανητη. Επι 25 εκατομμυριων, στην Ελλαδα αναλογει 2 % , τουτεστιν 500.000. Που θα προστεθουν στους ηδη υπαρχοντες 1.500.000. Και ποσους αλλοδαπους αντεχουμε συνολικα; Και όταν ξεσπασει και αλλου εμφυλιος πολεμος; Θα τους δεχτουμε και εκεινους; Και όταν συμπληρωθει ο αριθμος, και αυτοι συνεχισουν να ερχονται;

    Δεν πλειοδότησε, του τους φόρτωσαν χωρίς να κερδίση τίποτα, επειδή είναι ολοφάνερα ανεπαρκής.
    Και επειδη απεκλεισε καθε χαλαρωση ο Λυκανθρωπος Σόιμπλε. Για ποιο λογο θα τα καταφερνε καλυτερα ο Σταυρακας;


    Είδες εσύ να παίρνουμε καμιά ηθική πρωτοβουλία; Ή να κλαψουρίζουμε μάλλον;

    Εγω εδωσα παραπομπες που διαψευδουν τον ισχυρισμο σου ότι οι δανειστες θα μας κανουν σκοντο αν δεχτουμε λαθροπροσφυγες. Και εσυ μου απαντας με συνταγες για κουλουρακια.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Reply
  6. Ωραία, πρότεινε λοιπόν.
    Στη UNICEF ή στον Διεθνη Ερυθρο Σταυρο οποιος θελει να βοηθησει πραγματικα. Υπο τις σημερινες συνθηκες όμως προηγουνται οι Ελληνες. Τους τελευταιους μηνες εδωσα 500 ευρω σε μια ανεργη Ελληνιδα, μανα 3 παιδιων. Εσυ ποσα εδωσες υπερ των λαθροπροσφυγων;


    Κάτι προφανές: όπλα από πού αγοράζουν όλα αυτά τα καλά παιδιά;

    Από πολλους. Και από τους φιλανθρωπους Γερμανους βεβαιως βεβαιως. Αλλα μη μου πεις ότι δεν ηξερε τιποτα η φραου Μερκελ. Εξαλλου ένα εμπαργκο οπλων μονο τη γερμανικη πολεμικη βιομηχανια θα πληξει. Για τους Καταριανους, εχει και αλλου πορτοκαλιες. Και ο θειος Σαμ εχει καλα οπλα, και πολλοι αλλοι.

    Να το πάρουν. Εγώ συμφωνώ.
    Και εγω συμφωνω, αλλα διαφωνουν οι Τουρκοι, το Ιρακ, και ολοι οι Συριοι πλην Κουρδων. Εξαλλου μονο YPG/PKK μπορει και ξερει να πολεμησει, αλλα οι Ευρωπαιοι το εχουν χαρακτηρισει τρομοκρατικη οργανωση. Τωρα θα γινουν freedom fighters; Πώς θα δικαιολογηθει η κωλοτουμπα διχως η ΕΕ να γελοιοποιηθει;

    Καλά, ας γίνουν τα άλλα και βλέπουμε για αυτό.
    Ζορικα τα πραγματα όταν φτανουμε στη στρατιωτικη ανυπαρξια της ΕΕ!

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Reply
  7. Να το δούμε κι αυτό, δεν είμαι αρνητικός. Αν και υπάρχουν προφανή θέματα εκπαίδευσης, νομικού στάτους κλπ. Αλλά μια συμβολική μονάδα, που θα υπάκουε σε μια εξόριστη κυβέρνηση, ίσως.
    Δε υπαρχει κανενα θεμα νομικου στατους κλπ. Θα τους επιστρατευσει υποχρεωτικως η Γαλλια στη Λεγεωνα των Ξενων, θα εκπαιδευτουν όπως ολοι οι κληρωτοι επιστρατοι, και θα πολεμησουν με τον γαλλικο Στρατο, υπο τις διαταγες της γαλλικης Κυβερνησης. Αφου ο ISIL καταστρεφει τη χωρα τους, εχουν ΤΡΙΠΛΟΥΝ καθηκον να πολεμησουν: Ως Συριοι πατριωτες, ως παθοντες από την τρομοκρατια, και ως ηθικως υποχρεοι εναντι της Γαλλιας και της Ευρωπης που τους περιθαλπει. Και δεν θα επιστρατευθει μια «συμβολικη μοναδα», θα επιστρατευθουν υποχρεωτικως ΟΛΟΙ οι υγιεις αρρενες Συριοι λαθροπροσφυγες στρατευσιμης ηλικιας 18-50 ετων.

    Το μόνο εύκολο.
    Για να δουμε, Στραταρχα μου……

    Η Κύπρος είναι εφοδιαστική βάση.
    Ενταξει, αυτό γινεται.

    Καράβια έχουμε.
    Ο ISIL όμως δεν εχει. Τι θα κανει το ΠΝ, θα ψαρευει αστακους στη Μεσογειο;

    Αεροπορικές συνεκπαιδεύσεις κάναμε με τους Ισραηλινούς.
    Άλλο οι συνεκπαιδευσεις με φιλιες χωρες, άλλο οι πραγματικες πολεμικες επιχειρησεις. Θα πρεπει να εξηγησεις στους Ελληνες πιλοτους γιατι διατασονται να πολεμησουν για τους λαθροπροσφυγες αλλα όχι για την Κυπρο. Τα αποθεματα συγχρονων πυρομαχικων ακριβειας,της ελληνικης Αεροποριας είναι περιορισμενα, ακριβως επειδη είναι πανακριβα, και φυλασσονται ως κορη οφθαλμου για το ενδεχομενο ελληνοτουρκικου πολεμου. Να ξοδευτουν χαριν των…..Συρων λαθρομεταναστων;
    Οι Γαλλοι εχουν Αεροπορια με ς 400 μαχητικα Δεν τους φτανουν; Γιατι χρειαζονται εμας; Αν αισθανονται ανισχυροι, ας πανε στο θειο Βλαδιμηρο, που με την καραμαχιμη Αεροπορια του ξυλοφορτωνει ηδη τον ISIL.

    Αναπτύξαμε χερσαίες δυνάμεις σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν υπενθυμίζω, όχι τίποτα πολύ μάχιμο, αλλά έγινε.
    Κανενα λοχο Υγειονομικου δηλαδη, για τα ματια του κοσμου. Δε νομιζω να μας παρει κανεις στα σοβαρα. Εξαλλου εδώ δεν εχουμε ειρηνευτικη αποστολη αλλα πραγματικο ΠΟΛΕΜΟ.

    Reply
  8. Α, να μην ξεχασω. Στο Αφγανισταν οι Αμερικανοβρεττανοι ηταν αυτοι που πολεμουσαν τους Ταλιμπαν στο εδαφος. Οι Ευρωπαιοι ως συνηθως εκαναν τους ταχυδρομους και τις νοσοκομες.

    Αν τωρα οι ΗΠΑ δεν προσφερθουν να στειλουν Στρατό και να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα, -εχουν εκλογικη χρονια αλλωστε- τι θα κανουν οι Ευρωπαιοι; Μαλλον θα πρεπει να βαλλουν την ουρα στα σκελια και να ζητησουν βοηθεια απο το θειο Βλαδιμηρο!

    Reply
  9. Θανάση μην στο χαλάσω, αλλά γεωπολιτικά δεν μου βγαίνει τιμωρία κανενός σοβαρού παίχτη. Ούτε της Τουρκίας, ούτε των αραβικών κρατών.

    Αυτό που μου βγαίνει είναι ότι ο Άσσαντ(σίγουρα ως καθεστώς και μάλλον κι ως πρόσωπο) θα είναι μέρος της επόμενης μέρας χάρη στην στήριξη της Ρωσσίας, η λύση θα είναι συμμαχία Άσσαντ/Ρωσσίας-Τουρκίας/Δύσης και οι Κούρδοι πάλι θα μείνουν στα κρύα του λουτρού.

    Στα ηθικά, συμφωνώ σχεδόν απόλυτα. Αρνούμαι την ευθύνη των γονέων για τους θανάτους των τέκνων. Οι γονείς διαλέγουν την λοτταρία με την χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου για τα παιδιά τους. Μην βάλω τώρα φωτογραφίες από επιθέσεις με χημικά, βομβαρδισμούς κλπ. Ευθύνη έχουμε εμείς που δεν ανοίγουμε τα σύνορα στον Έβρο. Έστω μόνο για οικογένειες. Ευθύνη έχει η Τουρκία που συνδαυλίζει την σύγκρουση και δεν κόβει τον βήχα στους δουλεμπόρους. Ευθύνη έχουν χίλιοι δυο άλλοι. Οι γονείς είναι σχεδόν αναγκασμένοι να πάρουν το ρίσκο.

    Φυσικά έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες όπως κι όσο μπορούμε. Όπως έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε όποια κι όση βοήθεια μπορούμε στην μάχη κατά του ΙΣ.

    Reply
    • γεωπολιτικά δεν μου βγαίνει τιμωρία κανενός σοβαρού παίχτη. Ούτε της Τουρκίας, ούτε των αραβικών κρατών.

      Εγώ λέω τι πρέπει να γίνη, δεν είμαι προφήτης. Πιθανόν να μην γίνη.

      Αρνούμαι την ευθύνη των γονέων για τους θανάτους των τέκνων.

      Αυτό που κάνουν, εντελώς νομικά μιλώντας, είναι από έκθεση έως ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

      Οι γονείς διαλέγουν την λοτταρία με την χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου για τα παιδιά τους.

      Και οι πιθανότητες θανάτου στο Μποντρούμ είναι πόσες ακριβώς;

      Οι γονείς είναι σχεδόν αναγκασμένοι να πάρουν το ρίσκο.

      Όχι, δεν είναι. Βρίσκονται ήδη σε ασφαλή χώρα.

      Reply
      • Ο μόνος λόγος που η Τουρκία τους επιτρέπει την παραμονή είναι η προσδοκία της ότι δεν θα παραμείνουν. Αν περίμενε ότι θα μείνουν, δεν θα τους άφηνε.

        Εγώ λέω τι πρέπει να γίνη, δεν είμαι προφήτης.

        Πολλά πρέπει να γίνουν. Μερικά είναι αλληλοαναιρούμενα.

        Reply
  10. Δηλωση νεου Πολωνου Υπουργου Εξωτερικων Βίτολντ Βαζικόφσκι:

    “Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έφτασαν πρόσφατα στην Ευρώπη. Μπορούμε να σχηματίσουμε έναν στρατό……Δεκάδες χιλιάδες νέοι άνδρες πηδούν από τα φουσκωτά πλοιάριά τους, με τα iPad στο χέρι και αντί να ζητήσουν πρώτα να πιουν ή να φάνε, ρωτάνε πού θα φορτίσουν το κινητό τους. Θα μπορούσαν να πολεμήσουν για την ελευθερία της χώρας τους, με τη βοήθειά μας….Θέλω να αποφύγω να στείλουμε τους στρατιώτες μας να πολεμήσουν στη Συρία ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι θα πίνουν τον καφέ τους στην Ούντερ ντεν Λίντεν (λεωφόρος του Βερολίνου) ή σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.”

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64287830

    Μπραβο ρε Βίτολντ, γεια στο στομα σου! Να και ενας ανθρωπος που λεει τα αυτονοητα.

    Reply
  11. Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία ζήτησε να τεθεί όριο στην υποδοχή προσφύγων στη χώρα, καθώς, όπως εξήγησε, προέρχονται από κουλτούρες στις οποίες το μίσος και η μισαλλοδοξία είναι βασικά στοιχεία.

    «Αργά η γρήγορα θα αναγκαστούμε να θέσουμε ανώτατα όρια» δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Γιόζεφ Σούστερ………

    http://www.zougla.gr/kosmos/article/germania-oria-stin-ipodoxi-prosfigon-ziti-to-kentriko-simvoulio-ton-evreon

    Σωστος ο Ιωσηφ! Προτεινω το οριο που εχει θεσει το Ισραηλ: ΜΗΔΕΝ.
    Και αν επιμενουν παλι να ερχονται προτεινω ομοιως να εφαρμοσουμε τη μεθοδο των Ισραηλινων συνοριακων φρουρων: ΜΠΑΜ ΚΑΙ ΚΑΤΩ.

    Εν τω μεταξυ η Γαλλια ετοιμαζει τη στρατιωτικη της αντιδραση: Καταφθανει στη Συρια το αεροπλανοφορο “De Gaulle” με 26 αεροπλανα, 18 Rafale και 8 Super Etendard. Θα προστεθουν στα 12 γαλλικα μαχητικα που επιχειρουν από ΗΑΕ και Ιορδανια. Συνολο 38 τακτικα αεροσκαφη.

    Και από χερσαιες δυναμεις; Α, πα, πα, πα, πα, πα!!!!!

    Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας επισήμανε επιπλέον ότι ενδεχομένως μόνο μία χερσαία επιχείρηση θα συνέβαλε στην απομάκρυνση του Ισλαμικού Χαλιφάτου από τα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, ανεξαρτήτως της έκβασης των αεροπορικών επιδρομών……
    Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή, περιλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων……………………..

    http://www.zougla.gr/kosmos/article/sti-maxi-kata-tou-islamikou-xalifatou-apo-ti-deftera-to-charles-de-gaulle

    Ουτε εναν λοκατζη δε στελνουν οι Γαλλοι στη Συρια. Και καποιοι εδω μας λενε να στειλουμε και αεροπλανα, και βαπορια, και χερσαιες δυναμεις. Ως αλλη Φρειδερικη, που ζητουσε απο το Στρατηγο Μαρσαλ να αρχισει τον πυρηνικο πολεμο κατα των Σοβιετικων απο την Ελλαδα…..

    Reply
  12. Για τα “ανδραγαθηματα” των “προσφύγων” στο σιδηροδρομικο σταθμο της Κολωνιας την παραμονη της Πρωτοχρονιας (αποπειρα ομαδικου βιασμου εκατονταδων Γερμανιδων) το ιστολογιο προφανως κανει οχι τη στρουθοκαμηλο, αλλα μαλλον το παπί!

    Reply

Leave a Comment