Πριν δυόμισυ μήνες είχα γράψει αυτό εδώ το κείμενο σχετικά με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Θα ήθελα τώρα να εκθέσω μερικές ακόμη σκέψεις σχετικά:
1.
Δεν ξεχνώ όσους το 2004 μάς έλεγαν ότι εκείνη ήταν η τελευταία ευκαιρία. Ή ότι κάθε επόμενη θα ήταν χειρότερη. Το 2004 ζήσαμε μια απίστευτη εκστρατεία κατατρομοκράτησης του ελληνοκυπριακού λαού. Ένα διεθνές πρόβλημα άλυτο επί δεκαετίες ξαφνικά έπρεπε να επιλυθή σώνει και καλά μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η προταθείσα λύση παραβίαζε τις συνταγματικές ελευθερίες των Κυπρίων και ήταν καταφανώς ετεροβαρής υπέρ των Τ/Κ. Και αποπάνω, ο γγ του ΟΗΕ απειλούσε:
Δεν ξεχνάμε τίποτα.
Ένα άλλο απόφθεγμα της συμβατικής σοφίας για το Κυπριακό είναι το “κάθε πέρσι και καλύτερα”, ότι δηλαδή κάθε νέο σχέδιο επίλυσης είναι δυσμενέστερο από το προηγούμενο. Θα συνομολογήσω μεν ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις αυτού του ισχυρισμού ιστορικά, νά όμως που έφτασε το τέλος και αυτής της σοφίας: η παρούσα διαπραγμάτευση, εξ όσων γίνονται γνωστά, σέβεται πλήρως τις συνταγματικές ελευθερίες των Κυπρίων, ιδίως δε την ελευθερία εγκατάστασης. Αλλά και το γενικό διπλωματικό κλίμα είναι ευμενέστερο. Ακούστε:
2.
Νοσταλγήστε λίγο το πολιτικό κλίμα του 2003-2004: Μπλαιρ, Σρέντερ, Σιράκ, Μπους, Αθνάρ και το κακό φιλοτουρκικό συναπάντημα. Η Τουρκία πίεζε για να αρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις και όλοι καμάρωναν που θα αποκτούσαμε στην ΕΕ πρότυπο ισλαμικής, πλην φιλελεύθερης δημοκρατίας. Πού να ακουστή τότε η Κύπρος, μια ασήμαντη ασιατική χώρα στην σκιά της πολύτιμης στρατηγικής νατοϊκής εταίρου.
Έλα όμως που έχει ο καιρός γυρίσματα. Σήμερα, η Τουρκία είναι μια ευρασιατική δύναμη που εισβάλλει στην Συρία, κάνει προσωρινά μουτράκια στους ισλαμιστές αδελφούς της και συμμαχεί με τον διεθνή ταραξία Πούτιν για να συγκροτήσουν το δικό τους αναθεωρητικό μέτωπο. Ο δε μέγιστον, η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι κλινικά νεκρή, όπως έχει καταστήσει σαφέστατο εδώ και πολλά χρόνια η Άγγελα Δωροθέα. Πράγμα που οδηγεί στην εξής πολύ σημαντική διαφορά από το 2004 και κρατήστε προσεκτικά σημειώσεις:
Το 2004 όλη η Κύπρος ήταν εκτός ΕΕ. Τώρα, οι Ε/Κ έχουν κάτι που θέλουν και οι Τ/Κ. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την ΕΕ πλέον δημιουργεί μια αισθητή πολιτική διαφοροποίηση μεταξύ των δύο τουρκικών παικτών. Ίσως μπορούμε να τους παίξουμε, όχι υπό την έννοια ότι οι Τ/Κ πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία, αλλά ίσως υπό την έννοια ότι πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στον δυτικό φιλελευθερισμό και τον ασιατικό δεσποτισμό.
Δεν υποτιμώ βέβαια την χαώδη διαφορά ισχύος μεταξύ μητέρας πατρίδας και ατίθασης θυγατέρας, η οποία με φέρνει στο επόμενο σημείο:
3.
Ο Ακιντζής είναι ένας τίμιος και καλός άνθρωπος. Που θα γινόταν ακόμη και καλός Πρόεδρος. Μόνο που δεν αποφασίζει αυτός. Γαμώτο. Ο Μ. Ακιντζής δεν μπορεί να αποφασίση ούτε καν για την χρονοζώνη της κατεχόμενης πατρίδας του. Πώς θα λύση το Κυπριακό; Δυστυχώς.
[Παρεμπιπτόντως, εννοώ απολύτως ότι ο Ακιντζής σε περίπτωση λύσης θα έπρεπε να γίνη ο πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Δεν είναι Γερμανός ούτε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ούτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής].
Η Τουρκία έχει το μαχαίρι και το πεπόνι στην Κύπρο. Ο Ερδογάν Χαν είναι εκείνος που θα αποφασίση τελικά και όχι κάποιος στο νησί. Πράγμα που, αναπόφευκτα, με κάνει συγκρατημένα απαισιόδοξο.
4.
Από το 2004 άλλαξε όμως και κάτι άλλο υπέρ των ελληνικών θέσεων (πράγμα που υποστηρίζαμε με σθένος από τότε όλοι οι αντιανανικοί): καλύτερα διαπραγματεύεσαι μέσα από την ΕΕ, παρά εκτός αυτής.
Απολύτως αναγκαία η συμμετοχή της ΕΕ σε οποιαδήποτε τελική διάσκεψη για το Κυπριακό. Για τους εξής λόγους:
α. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμπειρία επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης από την Βοσνία και την Αφρική. Μπορεί να την αξιοποιήση και στην Κύπρο.
β. Η ΕΕ προικοδοτεί την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου με 3,1 δισ. ευρώ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το ποσό αυτό είναι χονδρικά το 1/8 του κυπριακού ΑΕΠ.
γ. Η ΕΕ φαίνεται ότι παρεμβαίνει ενεργά στις διαπραγματεύσεις, στηρίζοντάς τις. Και είναι υποθέτω δύσκολο να ασκή πιέσεις προς την κατεύθυνση της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της περιφρόνησης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ και της νομιμοποίησης των εγκλημάτων πολέμου. Δεν θα πολεμήσουν τις μάχες μας οι Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά θα είναι δίπλα μας.
5.
Παρόντες λοιπόν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι, πλην των Λακεδαιμονίων φυσικά.
Ποιος εμπιστεύεται την εθνικιστική Αγγλία της Θηρεσίας Μαΐου για θετική συμβολή στο Κυπριακό; Όχι εγώ πάντως. Γιατί μετά παίρνει σειρά. Όλοι ξέρουν ότι οι δήθεν “κυρίαρχες βάσεις” της Αγγλίας επί κυπριακού εδάφους αποτελούν διεθνοδικαϊκό δεινόσαυρο. Θα έχουν την ίδια μοίρα. Δηλαδή την εξαφάνιση, όπως αξίζει σε κάθε αποικιοκρατικό απολίθωμα.
Θα ξεκουμπιστούν βέβαια κάποια στιγμή οι Άγγλοι. Αλλά μέχρι τότε, μέχρι να επιστρέψουν τα κλεμμένα 254 τετραγωνικά μας χιλιόμετρα, είναι σαφές ότι δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να διακινδυνεύσουν το στάτους κβο διά της επίλυσης του Κυπριακού: η ενωμένη Κύπρος θα στραφή αμέσως εναντίον του καθεστώτος των βάσεων, αυτό θα είναι το πρώτο πράγμα που θα πράξη. Οπότε, δεν περιμένω τίποτα από την μεριά των Άγγλων, εκτός από προβλήματα.
6.
Μερικά στατιστικά, που μου αρέσουν:
Η Ηνωμένη Κύπρος θα κατοικήται από περίπου 1,1 εκ. άτομα (χονδρικά 8/11 οι Ε/Κ και 3/11 οι Τ/Κ), παράγοντας γύρω στα 27 δισ. δολάρια εθνικό προϊόν, πράγμα που θα την τοποθετούσε μεταξύ Λεττονίας και Εσθονίας.
Υπάρχουν περίπου 13 Ελλαδίτες για κάθε Ελληνοκύπριο. Αλλά 400 Τούρκοι για κάθε Τουρκοκύπριο. Η Κύπρος είναι μέρος του ελληνικού εθνικού κορμού, που από ατύχημα δεν συμπεριελήφθη στο ίδιο κράτος. Για την Τουρκία, οι Τ/Κ ποσοτικά είναι πολύ πιο ασήμαντοι από τους Τουρκοβουλγάρους. Αλλού είναι το ζήτημα που καίει την Τουρκία:
7.
Η Κύπρος αποτελεί το μαλακό υπογάστριο της τουρκικής ασφάλειας. Με απλά λόγια, μια ελληνική μοίρα στην Πάφο προσβάλλει αίφνης κάθε σημείο της Ανατολίας, που μέχρι τώρα είναι απρόσβλητο. Αυτή η γεωγραφική περικύκλωση της Τουρκίας είναι το αληθινό έπαθλο που προσφέρει η Κύπρος και συνάμα αποτελεί τον λόγο για τον οποίο η τουρκική αντίδραση θα μπορούσε να φτάση στα άκρα.
Ένα πράγμα μόνο δεν θα πράξη η Τουρκία, όσο και να το απειλήση: την προσάρτηση των κατεχομένων.
Η προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία θα συνιστούσε βαρύτατο σφάλμα της. Γιατί θα προξενούσε την ελληνική στρατιωτική εγκατάσταση. Στρατιωτικά για την Τουρκία αποτελεί κρίσιμο ζήτημα ασφαλείας η απουσία ελληνικής αεροπορικής βάσης στην Κύπρο. Η προσάρτηση των κατεχομένων θα προκαλούσε ακριβώς αυτό. Διότι μια Κύπρος με σύνορα με την Τουρκία θα αντιμετώπιζε εφιαλτικό πρόβλημα εθνικής ασφαλείας και θα προσκαλούσε κάθε πιθανή βοήθεια.
Από την άλλη μεριά, η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, ούτως εχόντων των πραγμάτων, μας συμφέρει. Τα πράγματα, ως έχουν σήμερα, είναι η πλήρης τουρκική υπεροπλία: στο αέρα και στην θάλασσα, καθώς η Κύπρος δεν έχει αεροσκάφη ούτε πολεμικά πλοία, αλλά και στην ξηρά, όπου τα κατεχόμενα αποτελούν μοναδικό παράδειγμα κρατικής οντότητας παγκοσμίως όπου ο ένας στους πέντε κατοίκους είναι στρατιώτης! Αυτήν την δυσαναλογία στο έδαφος θα αντέστρεφε η αποστρατιωτικοποίηση, ώστε αντί της τουρκικής υπεροχής να είχαμε ισοπαλία του μηδενός.
Ας μην γελιώμαστε βέβαια: ακριβώς επειδή η Κύπρος είναι τόσο κοντά στην Τουρκία και τόσο μακράν της Ελλάδος, υπό άλλες συνθήκες, πρβλ. 1964-1967, η ελληνική στρατιωτική παρουσία εκεί θα ήταν αναγκαία για την υπεράσπιση της νήσου. Αλλά αυτή η ευκαιρία χάθηκε το 1974, αν όχι το 1967.
8.
Μήπως τελικά η λύση των δύο κρατών είναι η καλύτερη; Μήπως το ταξίμι είναι πλέον αναπόφευκτο;
Σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες, ίσως τεθή κάποια στιγμή και αυτό το θέμα. Η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα συμφέρον φυσικά να αναγνωρίση ένα Τ/Κ κράτος και να συνηγορήση στην ένταξη αυτού του μικροκράτους στην ΕΕ. Αλλά ένα κατάλληλο αντίτιμο ίσως την πείση.
Ποια θα ήταν η αισιόδοξη εξέλιξη αυτής της εκδοχής;
Η Τ/Κ πλευρά δεσμεύθηκε ήδη και για πρώτη φορά να επιστρέψη ένα ποσοστό των κατεχομένων, ώστε το δικό της συνολικό ποσοστό να διαμορφωθή στο 29,2% από περίπου 37%.
Αν λοιπόν με το 8% αγοράζουν απλώς καθεστώς ομόσπονδου κράτους, ίσως να ενδιαφέρονταν να αγοράσουν καθεστώς ανεξάρτητου κράτους σε μια καλύτερη τιμή. Το σχήμα “εδάφη αντί αναγνώρισης” θα ικανοποιούσε πολλούς: όσους βολεύονται με την διαίρεση και δεν το παραδέχονται ούτε στον εαυτό τους, τους απορριπτικούς εθνικιστές, όσους προτιμούν να είναι πρώτοι στο χωριό παρά δεύτεροι στην πόλη. Δεν τους κατηγορώ ούτε βρίσκω μια τέτοια στάση ανορθολογική. Πολλώ δε μάλλον που το χάπι του ταξιμιού χρυσώνεται από την ΕΕ: η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σύντομα θα καθιστούσε τα ενδοκυπριακά σύνορα ασήμαντα. Μόλις κάτι παραπάνω από μια γραμμή στον χάρτη. Και σε όλα αυτά υπάρχει ένα ακόμη κρυμμένο συν: η λύση των δύο κρατών σημαίνει ότι δεν θα υπάρξη κόστος ενοποίησης για την Ε/Κ πλευρά ούτε ομοσπονδιακές μεταβιβάσεις πόρων. Με άλλα λόγια, οι Ε/Κ δεν θα πλήρωναν από την τσέπη τους την τ/κ υστέρηση. Δεν είναι και λίγο. Και στο μέλλον, ποιος ξέρει τι γίνεται; Με την Τουρκία εκτός ΕΕ, αλλά την ΤΔΒΚ εντός, πολλά θα μπορούσαν.
9.
Ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία. Ίσως και να μην υπάρξη καν. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται (μετά την (σκόπιμη) κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία τον Αύγουστο 1974, επακολούθησε ο Αττίλας 2. Ας έχουμε μια εναλλακτική για την πιθανότητα αποτυχίας της πολυμερούς για το Κυπριακό τον Ιανουάριο 2017, ναι;).
Μέχρι τότε, η σκέψη μας είναι μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Εκεί γράφεται η ιστορία.
η παρούσα διαπραγμάτευση, εξ όσων γίνονται γνωστά, σέβεται πλήρως τις συνταγματικές ελευθερίες των Κυπρίων, ιδίως δε την ελευθερία εγκατάστασης.
Ψευδες. Κατοχυρωνεται το δικαιωμα μετακινησης καιδιαμονης αλλα οχι το δικαιωμα εγκαταστασης ή σποκτησης περιουσιας. Το καθε κρατιδιο μπορει να βαλλει ανωτατο οριο 20 %. Αυτο προκυπτει εξαλλου απο τις διαπραγματευσεις. Ο ιδιος ο Αναστασιαδης λεει οτι εχει στοχο να επιστρεψουν 90.000 προσφυγες, οπερ σημαινει οτι οι υπολοιποι δεν θα επιστρεψουν. Και που να επιστρεψουν οταν στις περιουσιες τους τους εχουν κατσικωθει οι εποικοι που θα παραμεινουν;
Επισης, αντιπαρερχομαι τις γανοησιεςβπετι “διεθνους ταραξια Πουτιν”. Η αεροπορια και οι κομμαντος του διεθνους τσραξια ποδοπατουν τους τζιχαντιστες στη Συρια, οχι οι ανυπαρκτοι ευρωστρατοι.Και ευτυχως ο Τραμπ το κατανοησε.
Ο ίδιος ο Αναστασιάδης αλλιώς τα λέει εδώ και πολλούς μήνες. Για διάβασέ τον.
Ο Ανα(ν)στασιαδης στην καλυτρη περιπτωση εξαπατηθηκε απο τον Τουρκο, στη χειροτερη σπλως ψευδεται. Εσυ να διαβασεις τι λενε τα Wikileaks, που τον ξεμπροστιαζουν ως ανειλικρινη πιλιτικο.
Η Τ/Κ πλευρά δεσμεύθηκε ήδη και για πρώτη φορά να επιστρέψη ένα ποσοστό των κατεχομένων, ώστε το δικό της συνολικό ποσοστό να διαμορφωθή στο 29,2%
Προσεξτε ποσα παραμυθια σε μια προταση.
Η Τ/Κ πλευρα δεν υπαρχει, υπαρχει Αγκυρα.
Και το σχεδια Γκαλι και Αναν προεβλεπαν παρομοιο ποσοστο για τον Τουρκο. Ο Τουρκος δεν δινει τιποτε παραπανω απι οτι εδινε στο σχεδιο Αυναν, και εχει μουλαρωσει στο θεμα της Μορφου.
Και οσο για το 29 % που επιστρεφει η “Τ/Κ πλευρα” (ποια;):
Πριν Ακιντσης λαλησει τρις, βγηκε ο Ταγιπ και τον καπελωσε: Οχι μονο δεν επιστρεφει τη Μορφου, αλλα θελει και αλλο εδαφος ωστε να τη συνενωσει με το θυλακα των Κοκκινων. Και τι δινει; Την πρασινη γραμμη,(!) τα Βαρωσια, και πολυ μας ειναι! Δηλωσε δε οτι η Τουρκια δε θα φυγει ποτεψαπο την Κυπρο, και προσθεσε μερικες απειλες: Οι Ελληνες λεει θα παραχωρησουν πρωτοι εδαφος πριν παραχωρησουν οι Τουρκοι!
Ειμαι βεβαιος οτι ο Ταγιπ ηδη τρεμει την οργη της ΕΕ μετα απο οσα ειπε……
: η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σύντομα θα καθιστούσε τα ενδοκυπριακά σύνορα ασήμαντα. Μόλις κάτι παραπάνω από μια γραμμή στον χάρτη.
Απεριγραπτα αφελεις οσοι πιστευουν τετοιο πραγμα
1., θα υπαρξουν μονιμες και μεγαλες αποκκλισεις απο το….”ευρωπαικο κεκτημενο”, που με τουρκικη απαιτηση θα ενσωματωθουν στο πρωτογενες ευρωπαικο δικαιο. Πως ειναι το αβατο των γυναικων στο Αγιον Ορος; Ε αβατο των Ελληνων στο τουρκοκρατουμενο τμημα!
2.Ο Τουρκος θα εχει οχι μονο πολυ περισδοτερα εδαφη σπο οσα δικαιουται, αλλα και τις οικονομικες σπολαβες που αυτα συνεπαγονται. Τρανο παραδειγμα η ακτογραμμη. Αφου ο Τουρκος θα εχει το 50 % της ακτογραμμης, στην οποια αναπτυσσεται ο τουρισμος, απο τον οποιο ζει η Κυπρος, θα εχει και το 50 % των φορολογικων εσοδων απο τον τουρισμο.
3. Το κυριοτερο. Το μορφωμα που θα προκυψει ειναι μη βιωσιμο και θα διαλυθει, οποτε ο καθενας θα παρει τα εδαφη του και θα φυγει. Τα εσωτερικα συνορα ΜΕΤΡΑΝΕ οπως ανακαλυψαν με οδυνηρο τροπο οι Ρωσοι μετα τη διαλυση της ΕΣΣΔ, οταν η Κριμαια βρεθηκε στη λαθος πλευρα επειδη ο Χρουστσοφ εκανε μια απλη “αναπροσαρμογη των εσωτερικων συνορων” τη δεκαετια του 1950.
Το 2004 η Τουρκία ήταν το χαΐδεμένο παιδί της Δύσης. Τώρα, του Πούτιν. Ιδού ο καιρός για να επιλυθή το Κυπριακό.
Ιδου ο καιρος να ΜΗΝ επιλυθει το Κυπριακο! Ο χρονος πλεον δουλευει υπερ μας, γιατι να παρουμε κακη λυση τωρα;
Το αεριο, η συνεργασια με το Ισραηλ, η ηλιθια εξωτερικη πολιτικη του Ταγιπ, η εσωτερικη κατασταση στην Τουρκια, και το κερασακι στην τουρτα:
Η Κυπρος θα ανεθεσει ενα απο τα καλυτερα οικοπεδα της ΑΟΖ στην αμερικανικη Exxon Mobil. Ποιος ειναι ο νεος ΥΠΕΞ του Τραμπ; Μα φυσικα ο CEO της Exxon Mobil Ρεξ Τιλερσον!
Θα βελτιωθει η διαπραγματευτικη θεση της Κυπρου. Οχι γιστι αυτο ειναι “δικαιο” αλλα διοτι “ειναι πολλα τα λεφτα Αρη”.
Ο χερ Αναγνωστοπουλος επικαλειται το “επιτυχημενο” peacekeeping της ΕΕ στη Βοσνια. Θα επρεπε να ξερει καλυτερα το μαθημα της αληθειας: Οι βομβες της Αμερικανικης Αεροποριας δημιουργησαν το τεχνητο βοσνιακο κρατος, και η απειλη χρησης τους το κρατα ενωμενο. Οι πανακριβοι κουραμπιεδες του ευρωστρατου λιγη χρησιμοτητα εχουν……
Συγκριση του σχεδιου Α(υ)ναν με οσα φαινεται να εχουν συμφωνηθει μεχρι στιγμης στις διπαραγματευσεις
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/377164/perimenontas-ena-kalytero-sxedio
Δε βλεπω και μεγαλες διαφορες………..
Τελος, η ΕΕωδεν προκειται ποτε των ποτων να δεχτει μια ατοφια “ΤΔΒΚ” σε περιπτωση που συμφωνηθει αποσχιση. Δεν ειναι χαζοι οι Ευρωπαιοι να φορτωθουν τον Ταγιπ απο την πισω πορτα.
Η προταση μας επρεπε να ειναι οι εξης: “Κυριοι, ομοσπονδιακο κρατος, κατανομη εδαφους και ακτων 82/18. Θα εχετε ευρεια εσωτερικη αυτονομια, στα δικα σας θεμστα, οπως οι Πολιτειες των ΗΠΑ ή τα ελβετικα καντονια, αλλα οχι βετο σε ομοσπονδιακα θεματα οπως η εξωτερικη πολιτικη. Ρκει η πλειοψηφια αποφασιζει. Το δοκιμαζετε για 5 χρονια. Σας αρεσει; Εχει καλως. Δεν σαςψαρεσει; Παιρνετε τα εδαφη σας και αντε στην ευχη του Αλλαχ.
Απκο ωραιο, βιωσιμο,λειτουργικο.
Αν αποτυχει, ουδεις θα μας χρεωσει το νσυαγιο. Καναμε πολυ λογικες προτασεις.Αν πετυχει ανακτουμε το μεγιστο δυνατο. Και ξεφορτωνομαστε και τον Τουρκο!
Θαναση
δεν βλεπω να πολυσυζητας το πραγματικο γεγονος οτι οικονομικη και στρατιωτικη ισχυς εχουν μετακινηθει δραστικα υπερ Τουρκιας. Και γιαυτο δεν βλεπω λογο ο Ερδογαν να παραχωρησει ουτε εκατοστο, απο αυτα που δεν θελει να παραχωρησει.
Ο χερ Αναγνωδτοπουλος εχαψε το τυρακι των 3,1 δισ. ευρω της Κομισιον ως αφελης ευρωφιλελες (ή μαλλον ευρωαριστερος)
Κα’αρχην ας μην κοροιδευομαστε.Σε οτι αφορα τις κρατικες δομες και την οικονομικη πτυχη, εχουμε μπροστα μας ενα νεο σχεδιο Αναν, με μονη διαφορα οτι η Κυπρος εχει πλειν ευρω και οχι λιρα.
Στον παρακατω συνδεσμο θα δειτε μια συγκλονιστικη ομιλια του Χ. Χριιστοδουλου, ο οπιος υπηρξε τεως Υπ.Οινονομικων , Δκτης της Κεντρικης Τραπεζας της Κυπρου, και σφοδρος πολεμιος του σχεδιου Αυναν για οινονομικους λογους.
https://vimeo.com/15075469
Το σχεδιο Αναν θα κοστιζε 15 δισ. λιρες, ή 9 δισ. ευρω, χωρις να περιλαμβανονται σε αυτα το κοστος των σπιζημιωσεων για την απωλεια περιουσιων
Αν εφαρμοζοταν, το δημοσιονομικο ελλειμμα της Κυπρου θα εκτοξευοταν αμεσως στο 10 % του ΑΕΠ!
Μονο η ανοικοδομηση της Αμμοχωστου θα κοστιζε 2.5 δισ. λιρες ή 1.5 δισ. ευρω!
Ο τεωε Δκτης της Κεντρικης Τραπεζας της Κυπρου λεει την εξης καταπληκτικη ιστορια, που δειχνει τη νοοτροπια των τουρκοκυπριων.
Στα πλαισια του σχεδιου Αναν, οι τουρκοκυπριοι θα ηταν το 50 % των υπαλληλων και του ΔΣ της Κεντρικης Τραπεζας της Κυπρου. Θα υπηρχε και ενας ξενος τραπεζιτης που θα ψηφιζε σε περιπτωση ισοψηφιας. Εκτος αυτου θα υπηρχε και υποκαταστημα της Κεντρικης Τραπεζαςωστο τουρκοκυπριακο κρατιδιο, με ενισχυμενες αρμοδιοτητες, στελεχωμενο μονο απο τουρκοκυπριους, και η εποπτεια των τιυρκοκυπριακων “τραπεζων” θα γινοταν αποκλειστικα απο αυτο.
Σημειωνεται οτι οι Ελκηνοκυπριοι παρηγαγαν το 92 % του κυπριακου ΑΕΠ το 2004.
Στις 19/4/2004, 5 μερες πριν το δημοψηφισμα, ο Δκτης της Κεντρικης Τραπεζας της Κυπρου δεχθηκε τηλεφωνημα απο το γραφειο του Ντε Σοτο. Ακολουθησε ο εξης διαλογος:
-Παρακαλειστε να λαβετε αμεσως τα αναγκαια μετρα για την εγκατασταση των Τουρκοκυπριων συναδελφων σας που θα προσελθουν να εργαστουν στην Κεντρικη Τραπεζα την 1η Μαιου
-Ποσοι θα ειναι αυτοι;
-Δεν γνωριζουμε
-Τα ονοματα τους;
-Δεν τα γνωριζουμε
-Τα προσοντα τους;
-Δεν τα γνωριζουμε
-Που θα τους εγκαταστησω;
-Δικο σας πονοκεφαλος
-Ποιος θα τους πληρωνει;
-Εσεις!
-Ποσα θα παιρνουν;
-Οσα και εσεις!
Τα σχολια περιττευουν…..
ΝΦ,
κινδυνολογείς ρε φίλε. Μπορεί να τεθούν οι όροι που λες, μπορεί και όχι. Μέχρι τώρα, αυτά που έχουν γίνει γνωστά είναι αυτά που λέω εγώ και όχι αυτά που λες εσύ. Δεν είναι καλύτερα να συζητούμε με βάση τις πραγματικές προτάσεις;
Καλά που μου το θύμισες.
Είναι λάθος να υπολογίζεται αφ’ εαυτής η τουρκοκυπριακή ακτογραμμή. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι οι αλίμενες ακτές της Καρπασίας.
Δεν είπα ότι είναι αδιάφορα, είπα ότι μπορούν να γίνουν σχεδόν αδιάφορα. Και τα σύνορα Βελγίου με Ολλανδία έχουν κάποιο νόημα. Αλλά μικρό.
Είναι 12 χρόνια εκεί, ανάμεσα σε ανθρώπους που σφάχτηκαν το 1994, όχι το 1974. Και δεν ανοίγει μύτη.
Δεν το δέχονται βρε αδερφέ. Δεν είναι παράλογο αυτό που λες, αλλά δεν το δέχονται. Τι να κάνουμε.
S G
Ίσως. Αλλά το θέμα είναι πιο πολύ πολιτικό, παρά οικονομικό και σχεδόν καθόλου στρατιωτικό (γιατί αν ήταν η Κύπρος θα ήταν ήδη όλη τουρκική). Οικονομικά μάλιστα αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να χρηματοδοτήση την λύση πιο άνετα, αν θέλει!
Και πολιτικά αυτή δεν είναι καλή περίοδος για την Τουρκία. Πάσχουν λίγο οι δημόσιες σχέσεις της.
Κατά τα λοιπά, όπως προείπα, παραμένω συγκρατημένα απαισιόδοξος, κυρίως λόγω Ερδογάνου.
κινδυνολογείς ρε φίλε. Μπορεί να τεθούν οι όροι που λες, μπορεί και όχι. Μέχρι τώρα, αυτά που έχουν γίνει γνωστά είναι αυτά που λέω εγώ και όχι αυτά που λες εσύ. Δεν είναι καλύτερα να συζητούμε με βάση τις πραγματικές προτάσεις;
Από που εχουν γινει γνωστα; Από τον Αναστασιαδη. Περιεργο, διοτι αλλιως ερμηνευει τα «συμφωνηθεντα» ο Ακιντσι, αυτος ο αγαθος και καλοπροαιρετος ανθρωπος
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/388002/o-armageddon-tis-lysis
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/388924/synypefthynos-me-ton-anastasiadi-o-mavrogiannis
Είναι λάθος να υπολογίζεται αφ’ εαυτής η τουρκοκυπριακή ακτογραμμή. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι οι αλίμενες ακτές της Καρπασίας.
Δεν θα φτιαξουμε εμπορικα λιμανια στην Καρπασια ρε κουμπαρε. Ξενοδοχεια και πλαζ θα φτιαξουμε. Αλλα αφου είναι «αλιμενη», αλλα και πολύ αραιοκατοικημενη, (22.000) κατοικοι) δεν τους χρειαζεται. Επομενως ας μας τη δωσουν…………………
Δεν είπα ότι είναι αδιάφορα, είπα ότι μπορούν να γίνουν σχεδόν αδιάφορα. Και τα σύνορα Βελγίου με Ολλανδία έχουν κάποιο νόημα. Αλλά μικρό.
Τα συνορα Βελγιου Ολλανδιας δεν είναι εσωτερικα. Είναι δυο ανεξαρτητα κρατη. Δεν είναι Πολιτειες ενός φανταστικου ομοσπονδιακου κρατους που λεγεται ΕΕ. Τα συνορα του Κοσοβου εντος της Γιουγκοσλαβιας όμως ηταν εσωτερικα. Και όταν αποσχιστηκε, ουδεις ενδιαφερθηκε για τους σερβικους πληθυσμους που πλειοψηφουσαν στο βορειο τμημα του…….
Είναι 12 χρόνια εκεί, ανάμεσα σε ανθρώπους που σφάχτηκαν το 1994, όχι το 1974. Και δεν ανοίγει μύτη.
Χαρη στον αμερικανικο μπαμπουλα και τη USAF. Αυτους φοβουνται οι αντιμαχομενοι, όχι τους ρεζιληδες ευρωπαιους. Ερωτω και παλι: Αν ξεσπασει τουρκανταρσια όπως το 1963, θα την καταστειλουν οι ευρωστρατιωτες; Αν μεινουν μερικες χιλιαδες Τουρκοι στρατιωτες και επιχειρησουν να ανακαταλαβουν θεσεις, θα δωσουν μαχη εναντιον τους; Όχι; Τοτε τι ακριβως θα κανουν;
Δεν το δέχονται βρε αδερφέ. Δεν είναι παράλογο αυτό που λες, αλλά δεν το δέχονται. Τι να κάνουμε.
Ουτε και τους ευρωστρατους και τις εγγυησεις τις ΕΕ δεχονται βρε αδερφε. Θελουν μπολικο τουρκικο στρατο, και πληρεις τουρκικες εγγυησεις. Δεν είναι παράλογο αυτό που λες, αλλά δεν το δέχονται. Τι να κάνουμε.
Κατά τα λοιπά, όπως προείπα, παραμένω συγκρατημένα απαισιόδοξος, κυρίως λόγω Ερδογάνου.
Και εγω παλι ειμαι συγκρατημενα αισιοδοξος ακριβως λογω Ερντογανου
Ηδη εδειξα οτι τα 3,1 δισ. Ευρω που αναφερθηκαν παραπανω ριναι ελαχιστα χρηματα σε σχεση με τα ποσα που απαιτουνται.
Επιλεον τα χρηματα αυτα δεν ειναι παρα μια απλη εισηγηση του Γιουνκερ, που θα πρεπει να εγκριθει ΟΜΟΦΩΝΑ απο τα κρατη μελη για να γινει αποφαση της ΕΕ.
Στον παρακατω συνδεσμο μπορει να παρει κανεις μια ιδεα για το τι θα κοστισει το κυοφορουμενο ανανικο τερας, που αν περασει θα οδηγησει την Κυπρο κατευθειαν στη χρεωκοπια.
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/01/blog-post_148.html#more
Ο Ακιντζής είναι ένας τίμιος και καλός άνθρωπος. Που θα γινόταν ακόμη και καλός Πρόεδρος. Μόνο που δεν αποφασίζει αυτός.
Το τι ειναι ο “Ακιντζης” φανηκε στις προσφατες διαπραγματευσεις.
“Akinci” στα τουρκικα σηναινει “επιδρομέας” !!