Σε 14 μερες τα ψεματα τελειωνουν, τα αναγνωρισμενα κολλεγια γινονται πραγματικοτητα και η Ελλαδα για μια ακομη φορα ερχεται προ τετελεσμενων γεγονοτων, εντελως ανικανη να επηρεασει τις εξελιξεις.
Τις 22 Οκτωβριου ερχεται σε εφαρμογη η κοινοτικη οδηγια σχετικα με την αναγνωριση πτυχιων αναγνωρισμενων ιδρυματων της ΕΕ, ασχετως που εχει σπουδασει ο φοιτητης. Αυτο σημαινει βεβαια οτι τα κολλεγια που λειτουργουν στην Ελλαδα, κατοπιν αδειας απο ευρωπαϊκο ιδρυμα, θα παρεχουν πια πληρως αναγνωρισμενα πτυχια. Ακομα και αν η Ελλαδα δεν περασει καποιον σχετικο νομο, η κοινοτικη οδηγια εχει πληρη ισχυ. Με τις καθυστερησεις και τα πισωγυρισματα λοιπον, η ελληνικη κυβερνηση απωλεσε πληρως το δικαιωμα να ελεγχει τα εκπαιδευτικα ιδρυματα που λειτουργουν στην χωρα μας!
Ο υποφαινομενος εχει εκφραστει ανοιχτα υπερ των ιδιωτικων ΑΕΙ με συγκεκριμενες διαδικασιες και προϋποθεσεις και ταυτοχρονη πληρη αναμορφωση των δημοσιων. Αυτο δυστυχως δεν ειναι πια το θεμα εδω περα, τα ιδιωτικα ΑΕΙ μας ερχονται απο την πισω πορτα και με τον πιθανοτατα χειροτερο τροπο. Γιατι με το σημερινο στατους δεν μπορουμε να ελεγχουμε τι πτυχια δινονται. Ακομα χειροτερα, αν ενας Ελληνας ηθελε να φτιαξει ενα σοβαρο ιδρυμα, το ελληνικο κρατος δεν του δινει αδεια μεχρι να συνεργαστει με ενα (μαλλον βρετανικο) ιδρυμα αμφιβολης ποιοτητας!
Πως ειπατε? Κανενας σοβαρος Ελληνας δεν θα εφτιαχνε σωστο ιδιωτικο ιδρυμα?
Ας εξετασουμε τι λεει ενας απο τους μεγαλους αντιπαλους των ιδιωτικων ΑΕΙ: η Ελευθεροτυπια*. Στην Κρητη εχει δημιουργηθει μια σχολη Τουριστικων Σπουδων απο καποιους μεγαλους Ελληνες ξενοδοχους. Βαρεθηκαν να περιμενουν απο το κρατος να φτιαξει σοβαρη επαγγελματικη εκπαιδευση βλεπετε και αποφασισαν να δρασουν. Το Τρινιτι λοιπον οπως ονομαστηκε, εχει ηδη φοιτητες απο 20 χωρες που πανε στην Κρητη για σπουδες, σπουδες που ομως το ελληνικο κρατος δεν αναγνωριζει! Ο προεδρος της σχολης το λεει ξεκαθαρα, αυτοι οι ανθρωποι δεν πανε για δημοσιοι υπαλληλοι και δεν νοιαζονται για το ελληνικο κρατος:
Θέλαμε σπουδαστές με εντελώς άλλες προδιαγραφές απ’ όσους ήθελαν απλώς ένα πτυχίο για να δουλέψουν στο Δημόσιο. Αυτοί δεν μας ενδιέφεραν. Στην επιλογή των σπουδαστών συνυπολογίζουμε τη συνολική πορεία τους ως μαθητών και τη γνώση των αγγλικών. Αν πληρούνται αυτά τα τυπικά προσόντα, αναζητούμε δύο στοιχεία: να διαπιστώσουμε μέσα από τεστ και συνεντεύξεις αν οι υποψήφιοι αγαπούν τους ανθρώπους και αν είναι εξωστρεφείς. Επιπλέον, προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν σκληρά
Ποσες δημοσιες σχολες θα ειχαν ακομα φοιτητες αν εβαζαν διδακτρα και αν δεν εδιναν καμμια δυνατοτητα προσληψης στο δημοσιο? Ποσες θα ειχαν προσελκυσει και φοιτητες απο 20 χωρες? Φυσικα το Τρινιτυ δεν ειναι μονο του εδω, υπαρχουν τουλαχιστον δυο ακομα αξιολογα παραδειγματα που Ελληνες ιδιωτες απλα αποφασισαν να φτιαξουν ιδρυματα που προσφερουν χρησιμες γνωσεις. Το ALBA, το οποιο ιδρυθηκε απο τον ΣΕΒ και την Ελληνικη Εταιρεια Διοικησης Επιχειρησεων, προσφερει αρκετα υψηλου επιπεδου σπουδες στην Διοικηση και τα Χρηματοοικονομικα. Το AIT δημιουργηθηκε απο την Ιντρακομ και προσφερει δυνατες τεχνικες σπουδες. Το ελληνικο κρατος ομως δεν θελει τετοια ιδρυματα, απο 22 Οκτωβριου θα αναγνωριζει μονο αυτα που συνεργαζονται με καποιο άλλο ευρωπαϊκο ΑΕΙ, οσο περιθωριακο και να ειναι.
Αλλα ακομα και αυτα τα μικροπαραρτηματα βρετανικων ΑΕΙ, προσφερουν λεει αχρηστα πτυχια και κανεις δεν θα τα θελει?
Παμε παλι στην Ελευθεροτυπια: Εικοσι ΤΕΙ κινδυνευουν λοιπον λογω των ιδιωτικων κολλεγιων. Εχουμε λοιπον χιλιαδες Ελληνες που προτιμουν να πληρωσουν διδακτρα σε ενα ιδιωτικο κολλεγιο απο το να πανε σε ενα δωρεαν δημοσιο ΤΕΙ. Αν αυτο δεν αποκαλυπτει ποσο στρεβλη ειναι η εκπαιδευτικη πολιτικη μας, δεν ξερω τι αλλη αποδειξη θελετε. Επι χρονια δημιουργουμε αχρηστες σχολες σε χωρια και κωμοπολεις της επικρατειας. Σας φαινεται περιεργο οτι καποιοι προτιμουν να μεινουν κοντα στο σπιτι τους και να σπουδασουν κατι που τους ενδιαφερει?
Κατακλειδα
Φοβαμαι οτι αποδειχτηκε περιτρανα για μια ακομη φορα: οι φωνες της συντηρησης, αυτοι οι Ελληνες που δεν μπορουν να χωνεψουν τις αλλαγες και δεν μπορουν να πιστεψουν οτι οι ιδεοληψιες που τοσο αγαπουνε ειναι λανθασμενες, καναν για μια ακομη φορα μεγαλη ζημια στην χωρα.
Για σκεφτειτε λιγο ποσο πιο δυνατα ιδιωτικα (μη κερδοσκοπικα βεβαια) ιδρυματα θα ειχαμε αν το κρατος απλα τους αναγνωριζε την υπαρξη και θεωρουσε την επενδυση απο ιδιωτες σε αυτα αυτο που πραγματικα ειναι: πραξεις φιλανθρωπιας και επενδυσεις στο μελλον της χωρας. Με τις καταλληλες προϋποθεσεις η Ελλαδα, που εχει μεγαλη παραδοση ιδιωτικης παροχης και αγαθοεργιων στον τομεα της παιδειας* θα δημιουργουσε ιδρυματα ακομα και διεθνους λαμψης και κυρους. Αν το Ιδρυμα Νιαρχου ριχνει εκατονταδες εκατομμυρια στην Εθνικη Βιβλιοθηκη, ποσα θα εριχνε σε ενα Νιαρχειο Πανεπιστημιο? Οταν το Ιδρυμα Ωναση εχει δωρησει τεραστια ποσά σε καθε γωνια του κοσμου, πόσα θα εδινε για ενα Ωνασειο Πανεπιστημιο?
Αντι αυτου το ελληνικο κρατος προτιμα να αποτρεπει καθε ιδιωτη που θελει να προσφερει στην παιδεια των Ελληνων και αναγνωριζει μονο μιζερα παραρτηματακια ξενων περιθωριακων ΑΕΙ. Ε τι να πει κανεις, εδω πραγματικα καθε λογικο ατομο σηκωνει τα χερια ψηλα…
Προσθηκη: Σε μια επιδειξη φρικτης κουτοπονηριας και απιστευτης ασεβειας προς τους ευρωπαϊκους θεσμους, το ελληνικο κρατος υποσχεται να καθυστερησει την εναρμονιση με το κοινοτικο δικαιο οσο περισσοτερο μπορει. Το βρισκω πραγματικα αδιανοητο σε μια υποθεση που το ελληνικο κρατος αναγνωριζει ευθεως την αδυναμια της νομικης θεσης του να προκαλει επιτηδες τεραστιο κοστος σε χρονο και χρημα στους πολιτες του κρυβομενο πισω απο τις τρομερες ανεπαρκειες του δικαστικου μας συστηματος:
στο υπουργείο εκτιμούν ότι, παρ΄ όλα αυτά, τα χρονικά περιθώρια δεν εξαντλούνται στις 20 Οκτωβρίου και ότι η χώρα μας έχει στη διάθεσή της επιπλέον δύο μήνες, μετά την ημερομηνία αυτή, για να ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία στο ελληνικό Δίκαιο. Ως τον Δεκέμβριο λοιπόν καμία προσφυγή από την πλευρά των ενδιαφερομένων αποφοίτων δεν μπορεί να γίνει. Με την αρχή της νέας χρονιάς, και αφού δεν υπάρξει σχετική ρύθμιση, απόφοιτοι θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη αλλά ώσπου να εκδικαστεί η υπόθεση θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια…
Τι να πει κανεις, ντροπη! Ενα συγχρονο ευρωπαϊκο κρατος προσπαθει με νυχια και με δοντια να χρησιμοποιησει ολα τα δικαστικα τερτιπια, ωσαν απατεωνισκος της πενταρας, για να αρνηθει στους πολιτες του ενα ξεκαθαρα αναγνωρισμενο απο την ΕΕ δικαιωμα!
——————————–
*Η Ε εχει πλακα ως εντυπο για πολλους λογους. Ενας βασικος ειναι αυτοαναιρειται μεσα στην ιδια εκδοση μιας μερας αρκετες φορες.
**Απο την αρχαιοτητα ως σημερα. Δουλευαν σε δημοσιο ΑΕΙ οι σημαντικοτεροι Ελληνες, απ’τον Σωκρατη εως σημερα? Και αληθεια, γιατι λεγεται Μετσοβειο το Πολυτεχνειο?
Κακώς λέγεται και Εθνικό, αν θέλουμε να είμαστε ορθολογιστές. Σκέτο Πολυτεχνείο, μια χαρά είναι. Εδώ η Εθνική Παιδεία έγινε σκέτη Παιδεία και η Εθνική Οικονομία έγινε σκέτη Οικονομία. Και ήταν κοτζάμ υπουργεία, όχι ένα πολυτεχνείο.
Είναι, κατ αντιστοιχίαν, παγκοσμίως γνωστόν ότι η φράση ̔άχρηστα πτυχία είναι επίσης πλεονασμός. Η λέξη πτυχία φθάνει, πλέον, και περισσεύει. Δηλονότι η εκπαίδευση ολίγη σχέσιν έχει με την εργασία.
Συνεπώς, η συζήτηση μόνο αντικείμενο έχει αν ακόμη περισσότεροι θα μπορούν να διαγ(κ)ωνίζονται για μια θέση αργομίσθου στο Δημόσιο, απ`ότι διαγ(κ)ωνίζονται τώρα.̓ Οσο νωρίτερα αυτή η κατάσταση οδηγήσει σε αδιέξοδο, τόσο το καλύτερο.Η ανεξέλεγκτη εκτύπωση πτυχίων φέρνει την ημέρα της κρίσεως κοντύτερα. Πρέπει, συνεπώς, να την καλοδεχθούμε και όχι να την επικρίνουμε.
Ο ΜΟΝΟΣ λόγος που αντιδρούν οι πανεπιστημιακεό είναι ότι θα αποδειχθούν για μια ακόμη φορά ανεπαρκείς. Σύν την παραπαιδεία που θα καταρεύσει…
ε οχι ακριβως, ενα πτυχιο απο το Χαρβαρντ (για να μιλησουμε με κλισε) εξασφαλιζει σιγουρα θεση εργασιας φτανει να θελει το ατομο να εργαστει! Γενικα οσο καλυτερο το ΑΕΙ, τοσο περισσοτερο σεβεται το πτυχιο του η αγορα.
Φυσικα αν καποιος θελει απο την αλλη να εργαστει στο δημοσιο, το πτυχιο δεν ειναι παρα μια τυπικη, αναγκαια, αλλα οχι επαρκης προϋποθεση.
χεχε με αυτο τεινω να συμφωνησω. Αν και η αληθεια ειναι οτι μια μερα το ελληνικο δημοσιο θα πρεπει να αρχισει να διαλεγει σοβαρα στελεχη με εξυπνες διαδικασιες, οχι με “διαγκωνισμο αχρηστων πτυχιουχων”. Σοβαρη χωρα χωρις σοβαρη δημοσια διοικηση δεν γινεται…
dianathenes η ερωτηση ειναι φανταζομαι που βρισκονται αυτοι που δεν φοβουνται, γιατι δεν παιρνουν δημοσια θεση. Καποια αρχη εχει γινει βεβαια με το GUR αλλα οι συμμετεχοντες τεινουν ως επι το πλειστον να ειναι πανεπιστημιακοι σε αλλες χωρες και οχι στην Ελλαδα.
Εγώ θα επανέλθω σε ένα γνωστό ερώτημά μου. Γιατί μόνο η ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων θα λύσει τα ενδογενή προβλήματα των κρατικών ΑΕΙ που οφείλονται στην έλλειψη χρηματοδότησης και την κρατική παρέμβαση που ασκείται με τέτοιο τρόπο;
Γιατί τα ενδογενή προβλήματα των κρατικών ΑΕΙ δεν οφείλονται ούτε στην έλλειψη χρηματοδότησης ούτε στην κρατική παρέμβαση που ασκείται με τέτοιο τρόπο. :)
Και να δεις που τα ιδιωτικά πανεπιστήμια- που εξ΄ορισμού δεν θα έχουν κρατική επιχορήγηση- θα το αποδείξουν μια χαρά!
ελα δειμο, ας το συζητησουμε λοιπον. Πρωτα απολα εγω λεω οτι εδω που ηρθαμε, η συνεχιζομενη μανιακη μας αντιδραση εναντια στα ιδιωτικα ΑΕΙ απλα δεν εχει νοημα. Μπαινουν, λογω ΕΕ, απο την πισω πορτα και ανεξελεγκτα.
Αλλα οπως εχουμε πει και πολλες αλλες φορες, η απαγορευση των ιδιωτικων ΑΕΙ στερειται ουτως ή αλλως βασιμης επιχειρηματολογιας. Ειναι πολυ βαρια παραβιαση των ατομικων δικαιωματων των πολιτων χωρις κανενα λογο ή φανερο οφελος!
Τωρα ενα τριτο θεμα ειναι αν γενικα η δημιουργια ιδιωτικων ΑΕΙ οφελει τα δημοσια.
Καταρχας δεν θεωρω οτι τα ελληνικα ΑΕΙ πασχουν λογω ελλειψης κονδυλιων. Χωρες με παρομοια ή λιγοτερα κονδυλια πετυχαινουν τα ιδια ή καλυτερα αποτελεσματα. Ουτε φταιει μονη της η κρατικη παρεμβαση. Σε πολες επιστημες βασικα για να κανεις ερευνα φτανει ενα πραγμα: να εχεις ταλεντο και ορεξη! Κατα τα αλλα ενας μαυροπινακας ειναι αρκετος και το κρατος δεν βλεπω πως μπορει να σε εμποδισει απο το να χρησιμοποιεις το μυαλο σου και τον μαυροπινακα.
Ο λογος που αυτο δεν γινεται στην Ελλαδα ειναι θεωρω θεμα κουλτουρας και κινητρων. Και σε αυτο νομιζω καποια καλα ιδιωτικα ΑΕΙ θα βοηθησουν. Γιατι αλλο ο ανταγωνιστης σου να βρισκεται στις ΗΠΑ ξερω γω, και αλλο να βρισκεται στο διπλανο κτιριο! Με τι μουτρα θα λεει ενας καθηγητης οτι δεν εχει δημοσιευσει εργασια εδω και 20 χρονια οταν οι γειτονες του στο ιδιωτικο (που ισως ηταν ακομα και πρωην συναδελφοι ή συμφοιτητες) δημοσιευουν 3 φορες τον χρονο? Με τι μουτρα θα τολμαει να μην παταει στο μαθημα, οταν στο διπλανο κτιριο οι καθηγητες προσφερουν σωστο διδακτικο εργο?
Και βεβαια αυτο που λεω δεν ειναι χωρις εμπειρικη στηριξη. Νομιζω οτι η μιμηση παιζει πολυ ρολο και οτι η κυριαρχη κουλτουρα σε μια χωρα επηρεαζεται απο ολους τους κλαδους και επηρεαζει καθε επαγγελματια. Ενα παραδειγμα ειναι σαφως τα πολιτειακα πανεπιστημια των ΗΠΑ (σε ενα εκ των οποιων εργαζομαι τωρα). Τα καλα πολιτειακα των ΗΠΑ ειναι αρκετες κλασεις πιο ψηλα απο τα τα περισσοτερα δημοσια της Ευρωπης και ενας λογος πρεπει να ειναι σαφως η μιμηση επιτυχημενων προτυπων απο τα βαρβατα ιδιωτικα ιδρυματα των ΗΠΑ. Ας πουμε, το Μπερκλεϋ (πιθανοτατα το καλυτερο δημοσιο πανεπιστημιο στον κοσμο) ειναι κοντα στο Στανφορντ (ενα απο τα καλυτερα ιδιωτικα), γινεται να μην κερδιζει τιποτα απο αυτην την γειτονία?
Τη γνώμη μου για την ηθικά δυσάρεστη λογική των καταληψιών και των μεντόρων τους με αφορμή το νόμο για την ανώτατη παιδεία την έχω πει και αλλού και, φυσικά, συμφωνώ με το αυτονόητα λογικό των όσων λέει ο Σωτήρης. Να απαντήσω, όμως, στο φίλο μου το δείμο που θα μου συγχωρήσει, ελπίζω, το ωμό των εκφράσεων:
1) Η απελευθέρωση της ιδιωτικής ανώτατης παιδείας δεν συνδέεται απαραίτητα με τη βελτίωση της δημόσιας. Φυσικά και πρέπει τα δημόσια πανεπιστήμια να γίνουν, επιτέλους, πανεπιστήμια – και μετά γίνονται και καλά πανεπιστήμια, αν είναι δυνατόν. Αλλά δεν μπορεί κανείς να κόπτεται για το δικό του το δικαίωμα στην εργασία και την παιδεία και να καταπατά το δικαίωμα του άλλου. Όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον τομέα των ιδιωτικών πανεπιστημίων (από τους χρηματοδότες μέχρι τις καθαρίστριες) έχουν όσο δικαίωμα έχουν στην εργασία και αυτοί που μας ζαλίζουν με τα πτυχία τους λες και τους βάλαμε με το ζόρι να τα πάρουν. Και όσοι θέλουν να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά ιδρύματα -με το τεράστιο πλεονέκτημα που προσφέρει η πολυφωνία και ο ακαδημαϊκός διάλογος- έχουν επίσης το ίδιο δικαίωμα στην παιδεία που έχουν και οι καφενόβιοι επαναστάτες – οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, το καταχρώνται κιόλας καταλαμβάνοντας τη θέση κάποιου που θέλει να σπουδάσει και ξοδεύοντας τα λεφτά του φορολογούμενου για όσα χρόνια τους γουστάρει (εδώ πήγαινε, φαντάζομαι, και το σχόλιο του Θανάση για τους βαθμούς). Άλλο, λοιπόν, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και άλλο η επανίδρυση -γιατί αυτή είναι η μόνη λύση- των δημοσίων.
2) Επί της ουσίας, το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί από τη δημιουργία ιδιωτικών με τον τρόπο που υπεννόησα παραπάνω – ανεξαρτήτως, φυσικά όλων των υπολοίπων που πρέπει να γίνουν. Από την μία πλευρά, κάθε στοιχειωδώς σοβαρό ακαδημαϊκό ίδρυμα μόνο να κερδίσει έχει από τη διεύρυνση του διαλόγου, τη δημιουργία βιβλιοθηκών, ιστιτούτων και, φυσικά, την πολυφωνία. Από την άλλη, για να το θέσω εντελώς πρακτικά, ο Γιωργάκης που θα πηγαίνει σε ένα καθαρό ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με ολιγομελή τμήματα, με reading lists, με καθηγητές που θα βρίσκονται κοντά στο φοιτητή κοκ θα ανοίξει τα μάτια και του Γιαννάκη που έχει μάθει στο ρεμπελιό και την αναξιοκρατία του δημοσίου και βλέπει μόνο το πτυχιάκι του και τα λεφτουλάκια του (κατά προτίμηση στο δημόσιο για να είμαστε εξασφαλισμένοι). Τότε, και χωρίς τη βλακώδη αυτή εσωστρέφεια που αποθεώνει τα δικά μας “χαρτιά” και κοροϊδεύει όλα τ’ άλλα, θα ασχοληθεί ο Γιαννάκης με την ποιότητα των σπουδών του η οποία θα φέρει και την επαγγελματική καταξίωση. Αν, πάλι, δεν υπάρξουν τέτοιου επιπέδου ιδρύματα, δε θα αλλάξει απολύτως τίποτα σε ό,τι αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο – εκτός αν σας διαφεύγει το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο με ανοιχτά σύνορα και πτυχία υπάρχουν πια όλων των ειδών. Αυτό -η δήθεν ραγδαία αύξηση των αγράμματων πτυχιούχων- είναι το πλέον ανόητο επιχείρημα -άσε που πολλοί έλληνες πτυχιούχοι ολίγον απέχουν, συνήθως, από την αγραμματοσύνη όταν έχουν περάσει τα μισά μαθήματα με την 12η. Αυτό που την έχουμε δει και ακαδημαϊκή ελίτ με τα χάλια μας είναι εντελώς απίστευτο! Το δε πλέον δύσπεπτο ηθικά επιχείρημα, λόγω του εκ προμελέτης ψεύδους που το στηρίζει, είναι αυτό το “καταργείται η δημόσια παιδεία” με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι ανάξιο σχολιασμού, πραγματικά…
Οι σχολές με τους εξόριστους φοιτητές λειτουργούν και ως ενίσχυση των οικονομικών πόλεων που τους φιλοξενούν, καθώς επίσης και ως “απεξάρτηση” των νέων από το -ασφυκτικό συχνά- γονεϊκό περιβάλλον.
Μεριμνά η πολιτεία… :-Ρ
Τιος θέσεις μου τις ξέρετε καλά και είναι χαζούλικο να αρχίσω να επιχειρηματολογώ ξανά υπέρ της θέσης μου. Συμπληρώνω μόνο ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε με τα ιδιωτικά εφόσον η οικονομικο-κοινωνική κατάσταση μένει η ίδια. Κάνουμε το λάθος να συγκρίνουμε τη χώρα μας με χώρες που ασκώντας ιμπεριαλιστική πλιτική -όσον κι αν ακούγεται ξύλινο και ωμό- έχουν μία άλλη δομή (βιομηχανική και καταναλωτική) στην οικονομία τους. Στην Ελλάδα πολύ λίγες έρευνες θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Αυτό το ξέρουν πολύ λάτρες της ιδιωτικοποίησης και το αποσιωπούν. Η έρευνα δεν θα προχωρήσει με τις τέτοιες οικονομικές δομές. Από την άλλη, η επιθυμία για εισαγωγή στα ΑΕΙ θα αυξάνεται όσο η δευτεροβάθμια δεν προσφέρει ικανή μόρφωση παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη που θα απορροφήσει θέσεις εργασίας. Τα περιφερειακά παν/μια καλώς ιδρύθηκαν κατά τη γνώμη μου, γιατί η μόρφωση δεν είναι θέμα εργασιακών μόνο δικαιωμάτων. Η επιθυμία για εισαγωγή στα ΑΕΙ θα υπάρχει όσο τα ταξικά κριτήρια που καθορίζουν τη βαθμολογία θα ενυπάρχουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Το πολιτικό λάθος που θεωρώ ότι παρατηρώ είναι ότι θεωρείται πως η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ θα επιφέρει αλλαγές. Κι όμως αυτό δε θα γίνει επειδή ουσιαστικά η Β/βάθμια φυτοζωεί και είναι έρμαιο παρεμβάσεων εξωπαιδαγωγικών και παραμένει στην αχρηστία ως μέσο εισαγωγής στο παν/μιο. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αρχίσουν να λειτουργούν καλύτερα (με την έννοια της έρευνας και της διδασκαλίας) όταν η δευτεροβάθμια θα αρχίσει να παράγει παιδεία και κουλτούρα με δεξιότητες και ικανότητες αυτομόρφωσης και όχι μόνο στείρες εθνικο-θετικής κατεύθυνσης γνώσεις (στείρες επειδή όπως μεταφέρονται και στην πληθώρα που μεταφέρονται δεν επιτρέπουν την ανάποτυξη δεξιοτήτων και αυτομόρφωσης -αφαιρετική και κριτική ικανότητα κτλ-).
χεχε. περα απο την πλακα νομιζω οτι καποια επιδοτηση των σπουδων μακρια απο το σπιτι της μαμας εχουν νοημα. Αλλα για αυτο υπαρχει ενα προγραμμα σαν το Ερασμους-Σωκρατης. Γιατι οι σπουδες καπου σε ενα χωριουδακι μαλλον λιγα προσφερουν, αλλα κανα δυο εξαμηνα στο Παρισι, Μοναχ, Βαρκελωνη ή και σε κανα Χελσινκι ακομα, σιγουρα ανοιγουν καποιους οριζοντες.
Δειμο
ε οχι ρε συ, μου φαινεται πως παντα λες οτι τις ξερουμε αλλα δεν εχεις κατσει ποτε να τις πεις χαρτι και καλαμαρι!
δηλαδη η Ισπανια ή ακομα χειροτερα η ουγγαρια και η Τουρκια (που εχουν αμφοτερες πολυ δυνατα ιδιωτικα ιδρυματα) ασκουν ιμπεριαλιστικη πολιτικη και γιαυτο τα καταφεραν? δεν σε καταλαβαινω.
επιμενω στον δικο μου κλαδο και σε αλλος που δεν χρειαζονται τιποτα παρα εναν μαυροπινακα (θεωρητικη φυσικη, μαθηματικα, φιλοσοφια, πολιτικες επιστημες κτλ) γιατι δεν μπορουν να επιβιωσουν στην Ελλαδα ερευνητικα? Νομιζω βαζουμε τραγικα χαμηλα τον πηχη στην Ελλαδα και μαλιστα χωρις λογο. Για να το πω απλοϊκα, αν στην Αρχαια Αθηνα με το αθλιο επιπεδο ζωης (για μας σημερα) μπορουσαν να εχουν ερευνα, εμεις σημερα ειμαστε αδικαιολογητοι να συμβιβαζομαστε με τα χάλια μας.
Ασε που καπου εδω νομιζω υποτιμας τρομερο την οικονομικη δυναμη της χωρας, τεσπα. Η Ελλαδα δεν ειναι πια η Ψωροκωσταινα που ητανε…
και ποιος ειπε οτι ειναι κακο να εισαγονται περισσοτεροι στα ΑΕΙ? Το προβλημα στα ελληνικα ΑΕΙ δεν ειναι η πρωτη υλη, δηλαδη οι φοιτητες, ειναι το κακιστο συστημα και οι κακοι καθηγητες! Γενικα ο Κων. Καλλιρης εξηγησε μια χαρα νομιζω τι συμβαινει και τι θα προσεφερε ενα καλο ιδιωτικο ΑΕΙ.
μαιστα. Τοτε πως εξηγεις οτι τεκνα αυτου του δευτεροβαθμιου συστηματος οταν πανε σε καποιο σοβαρο ΑΕΙ της δυτικης ευρωπης τα πανε μια χαρα? Δεν λεω οτι τα Λυκεια μας ειναι τρομερα, αλλα οχι και να λεμε οτι αυτα ευθυνονται για την ανυπαρξια ερευνας στα ελληνικα ΑΕΙ!
Ρε, SG, λες; Έχω την αίσθηση ότι τόσο στους roosters έχουμε συγκρουστεί πάνω στο ζήτημα αυτό.
Συγκρίνεις την Αθήνα (που είχε το πλέον προοδευτικό οικονομικό σύστημα) με την σύγχρονη Ελλάδα; Ατυχής η σύγκριση και αντεπιστημονική πολλάκις. Και η Ισπανία και η Τουρκία έχουμε τελείως διαφορετική οικονομική ανάπτυξη (και βέβαια ασκούν ιμπεριαλιστική πολιτική στον οικονομικό τομέα) και έχουν χώρο να απλωθούν οι έρευνές τους στην αγορά.
Στον τομέα σου δεν ξέρω τι γίνεται, αλλά ο δικός μου είναι πέρα για πέρα θεωρητικός και δε γίνεται λόγος για αγορά (και ναι έχουμε πολύ καλή ιστορική ή κοινωνιολογική και ψυχολογική έρευνα -και αναλόγως έχω καλή εκτίμηση για την ιατρική έρευνα αλλά όχι για τη φαρμακολογική εφόσον εκλείπουν εταιρείες παρασκευής φαρμάκων). Ουσιαστικά όταν μιλάμε για έρευνα συνήθως αναφερόμαστε στον πολυτεχνειακό -με την ευρεία έννοια κάθε μηχανικού- κλάδο. Πάντως κάνεις λάθος να με χαρακτηρίζεις μοιρολάτρη. Το μόνο που δεν κάνω είναι αυτό -και το αποδεικνύει η ιστολογική μου παρουσία και η πολιτική μου δράση. Είναι θέμα ουσίας. Η έρευνα έχει στόχο και νόημα όταν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνάις. Δυστυχώς, ούτε η κοινωνία και η οικονομία μας πιέζει σε κάτι τέτοιο (πέρα από τους όποιους υποκειμενικου΄ς παράγοντες). Αν ήταν θέμα μόνο των καθηγητών θα είχαμε ερευνητικά ιδρύματα, εξωπανεπιστημιακά που θα εργάζονταν σε τέτοια κατεύθυνση. Αλλά μία έρευνα που δεν απορροφάται από την οικονομιή και βιοημηχανική ζωή, προκαλεί την αδιαφορία των υπολοίπων.
Σαφώς και δεν είμαστε στην Ψωροκώσταινα (και το φωνάζω χρόνια). Όταν όμως κάνουμε συγκρίσεις χωρίς κοινό απρονομαστή -βασικά ούτε ο αριθμητής είναι όμοιος- τότε βγάζουμε λάθος συμπεράσματα. Πώς συγκρίνουμε την Ελλάδα με μία ολόκληρη ήπειρο (βλ. ΗΠΑ). Πώς συγκρίνουμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας με εκείνη χωρών τέτοιου εξαγωγικού εμπορίου, στηρίγματα δηλαδή της παγκοσμιοποίησης που έχουν τόσες πολυεθνικές (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κτλ και την Τουρκία ακόμα σε κάποιο οικονομικό βαθμό).
Δεν ξέρω πώς έβγαλες το σμυπέρασμα ότι είμαι κατά της εισαγωγής όλων. Αντιθέτως, το επαινώ και το αποδέχομαι απόλυτα (αλλά με συμπλήρωση προς την εργασιακή αποκατάσταση). Η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων και όχι των λίγων, εφόσον η βαθμολόγηση και η εισαγωγή αποδεδειγμένα είναι ταξικών κριτηρίων.
Για το τελευταίο, (παράληψή μου ήταν επειδή είχα μεγάλωσει πολύ το σεντόνι -όπως τώρα) το δικαιολογώ επειδή ακριβώς οι γνώσεις που παίρνουν από το ελληνικό σχολείο είναι υπερβολικά περισσότερες (εις βάρος άλλων όμως).Οι γνώσεις στα λατινικά ή τα αρχαία, τα μαθηματικά ή ντη φυσική της Γ’ λυκείου -κι ίσως και της Β΄- είναι εκείνες που στη Γερμανία ακι τη Γαλλία μαθαίνμουν τα παιδιά στο α΄ έτος.
δεν νομιζω, τουλαχιστον δεν νομιζω οτι εγινε συστηματικη συζητηση.
συγκρινω μια πολη που ειχε περιπου 200.000 ελευθερους πολιτες με μια χωρα 11 εκατομμυριων. Οντως ατυχης η συγκριση, η συγχρονη Ελλαδα θα επρεπε να ειναι πολλες φορες καλυτερη.
Δεχομαι οτι βασικα μαλλον ειμαστε πολυ καλυτεροι, απλα δεν φαινεται τοσο γιατι ο υπολοιπος κοσμος εχει βελτιωθει εκατονταδες φορες. ομως αυτο που θελω να σημειωσω οτι οτι αν η Αρχαια αθηνα (που ηταν και τοτε μικρη σε σχεση με τον υπολοιπο κοσμο, βλεπε Περσια, Κινα κτλ) ηταν ικανη για τετοια θαυματα, ειναι ντροπη στην συγχρονη Ελλαδα να βαζουμε τον πηχη μας τοσο χαμηλα γιατι λεει ειμαστε μικρη χωρα χωρις “ιμπεριαλιστική πολιτική στον οικονομικό τομέα”. Βασικα αυτο το τελευταιο δεν το καταλαβαινω καν, τι ακριβως κανει η Τουρκια που την καθιστα “οικονομικα ιμπεριαλιστικη”?
τι εννοεις τελειως διαφορετικη? Η Ισπανια ειναι πολυ κοντα μας σε μεσο εισοδημα και εν τελει δεν ζητω να εχουμε 5-10 καλα πανεπιστημια που εχει η Ισπανια, ας εχουμε ενα!
μα γιατι?! ερευνα γινεται σε καθε επιστημη και οι ιδιωτες μπορουν να την στηριξουν σε ΚΑΘΕ επιστημη. Το Χαρβαρντ δεν κανει μονο ερευνα στην φυσικη, κανει τρομερη ερευνα σε ολους τους κλαδους, πχ ψυχολογια, φιλοσοφια, νομικη, οικονομικα κτλ Και δεν το κανει απαραιτητα για να βγαλει λεφτα απο αυτο, αλλα για να χτισει ονομα, κυρος κτλ
Ενα Ωνασειο Πανεπιστημιο θα εκανε εγγυημενα ερευνα σε παρα πολλες ανθρωπιστικες επιστημες, απλα και μονο γιατι φερνουν κυρος. Το Ιδρυμα Νιαρχου δωριζει εκατομμυρια ευρω στην Εθνικη Βιβλιοθηκη, οχι για να βγαλει λεφτα ουτε γιατι νομιζει οτι θα βγει αμεσα καποια πρακτικη εφευρεση απο αυτο, αλλα για να εχει κυρος.
αληθες και μεγα εγκλημα. Δεν ξερω ποσο ταλεντο σπαταλιεται στην Ελλαδα επειδη το παιδακι δεν εχει χρονο και χρημα να θυσιασει στα φροντιστηρια για τις πανελληνιες.
αυτο ειναι ενα μαλλον παρεξηγημενο ζητημα αλλα τεσπα. Στα πανεπιστημια επαναλαμβανουν υλη Λυκειου γιατι εχυν εισακτεους απο πολλους κλαδους που ισως δεν την εχουν κανει. αυτο δεν σημαινει οτι τα λυκεια τους ειναι ελλιπη ουτε βεβαια οτι οι γνωσεις Γ Λυκειου φτανουν για να γινει ενα ελληνοπαιδο πτυχιουχος σε καλο γερμανικο ιδρυμα. το παλουκι ερχεται μετα, οπως μπορει να βεβαιωσει καθε φοιτητης Γερμανιας.
Αν θέλουμε να έχουμε πανεπιστήμια με αξιοπρεπές επίπεδο διδασκαλίας και έρευνας θα πρέπει τόσο η επιλογή των φοιτητών όσο και των καθηγητών να γίνεται με κριτήρια των ιδίων των ιδρυμάτων τα οποία θα χρεώνονται και την ενδεχόμενη αποτυχία τους. Επίσης, θα πρέπει το πανεπιστήμιο να λειτουργεί μεθοδικά και να αδειάζει -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- από ανθρώπους που δεν έχουν όρεξη ή τη δυνατότητα να σπουδάσουν ή να διδάξουν. Από εκεί και πέρα η μόρφωση που δικαιούται ο καθένας θα μπορεί να παρέχεται με άλλους όρους εκτός πανεπιστημίων για να μην εμποδίζεται η ουσιαστική ακαδημαϊκή πρόοδος. Εννοείται, φυσικά, ότι όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι -όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση οπουδήποτε στο κόσμο- πανεπιστημιακού επιπέδου μόρφωση θα πρέπει να λαμβάνουν δωρεάν όσοι το αξίζουν αντικειμενικά. Ακόμα και σε αυτό τον τομέα -περισσότερη παιδεία για περισσότερους νέους- τα ιδιωτικά ιδρύματα θα βοηθήσουν.
Η σύνδεση του πανεπιστημίου με την επαγγελματική αποκατάσταση είναι το μεγάλο καρκίνωμα που θα πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα. Μόνο στην Ελλάδα δικαιολογείται κανείς να αυτοαποκαλείται “αδιόριστος καθηγητής” (εγώ τώρα δηλαδή είμαι αδιόριστος νομικός σύμβουλος του κράτους επειδή έχω τα τυπικά προσόντα για να διορισθώ σε αυτή τη θέση;). Και, φυσικά, μόνο στον τόπο μας δε διαμαρτύρεται κανείς για το άηθες της λογικής “δε θέλω ιδωτικά πανεπιστήμια γιατί δε θα βρίσκω δουλειά”. Οι δε αστείες “ισοτιμίες” θα πρέπει επίσης να πάνε στο καλό και να κρίνεται κανείς από αυτό που έχει να παρουσιάσει και όχι από το τι γράφει πάνω το πτυχίο του και μάλιστα χωρίς αναφορά στο από που το πήρε, σε πόσα χρόνια, με τι βαθμό κοκ. Στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να πηγαίνει κανείς για να μορφωθεί και όχι για να “δικαιούται” να εγείρει απαιτήσεις αργότερα για κρατική αποκατάσταση ως εξαπατηθείσα κόρη. Το αν αυτό του δίνει μετέπειτα καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες είναι κάτι που δεν αφορά ούτε το πανεπιστήμιο ούτε το κράτος το οποίο θα πρέπει να το απασχολεί η ανεργία γενικότερα -με ο,τι συνεπάγεται- και όχι η ανεργία των πτυχιούχων που διανοούνται να διαχωρίζουν τους εαυτούς τους από τους υπόλοιπους άνεργους. Η δε ανυποληψία των πτυχίων, φίλτατοι, οφείλεται στο τι αντιπροσωπεύει ένα πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο σήμερα – και αυτό με την σειρά του οφείλεται στο πόσο έυκολα και πόσο πολλοί το παίρνουν αυτό το πτυχίο. Επ’ αυτού η απάντηση των “αγωνιστών” είναι απλή: εγώ θέλω να μπαίνω με 8 μ.ο. σε ΑΕΙ, να το βγάζω σε 10 χρόνια και μετά να είμαι και περιζήτητος επαγγελματίας! Τίποτα άλλο;
SG, οι εξαγωγές και οι ειρροή τουρκικών προϊόντων σε άλλες χώρες είναι πολλαπλάσια της ελληνικής. Από την άλλη σκέψου στην Τουρκία υπάρχουν τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες ευρωπαϊκών τύπων (μιλάμε για ιδιοκτησίες 1000 λεωφορείων -όταν τόσα έχουν όλα τα ΚΤΕΛ σχεδόν μαζί-, για τεράστιες επιχειρήσεις που κινούνται με πολυεθνική τακτική πωλήσεων). Και στην Ισπανία έχουμε ανάλογες εξελίξεις και ανάπτυξη.
Όταν έκανα λόγο για ταξικά κριτήρια στην εισαγωγή αναφερόμουν όχι στα φροντηστήρια τόσο, αλλά κυρίως σε όλα εκείνα τα χρήματα πυο ξοδεύονται υπέρ της μόρφωσης του παιδιου για πράγματα φαινομενικά άσχετα με το σχολείο, αλλά τελικά ενισχύουν τη βαθμολογία και την κριτική-αφαιρετική του ικανότητα.
Στο δικό μου τομέα παράγεται έρευνα και μάλιστα ικανή. Δεν είναι λίγα εκείνα πυο δημοσιεύονται ούτε στην Ιστορία ούτε στην Κοινωνιολογία κτλ. Από εκεί και πέρα, για το σχολείο στο εξωτερικό (τουλάχιστον εκεί που γνωρίζω) προσφέρουν εκτός από γνώσεις και δεξιότητες.
Κωνσταντίνε, δεν αντιλαμβάνομαι πώς έβγαλες τέτοιο συμπέρασμα από τα γραφόμενά μου. Δε μίλησα για δημόσιο. Όταν όμως δεν υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία, τότε δεν υπάρχουν και θέσεις εργασίας με το δημόσιο να φαίνεται η μόνη λύση και διέξοδος. Εγώ μίλησα για εργασιακά δικαιώματα και σύνδεση του πτυχίου με θέση εργασίας. Μακριά από εμένα σκέψεις περί μονοδιάστατης δημόσιας λειτουργίας (τουλάχιστον με τα παρόντα οικονομικά χαρακτηριστικά του συστήματος).
ναι αλλα η Τουρκια ειναι 7 φορες μεγαλυτερη σε πληθυσμο. Κατα κεφαλην οι εξαγωγες της Τουρκιας ειναι χαμηλες. Επισης, πραγμα πιο σημαντικο, το κατα κεφαλην εισοδημα της Τουρκιας ειναι εξαιρετικα χαμηλο ακομα και σε σχεση με την Ελλαδα.
Η Ισπανια εχει εισοδημα συγκρισιμο με το ελληνικο.
Εξαλλου δεν ειπε κανεις οτι η Ελλαδα χωραει οσα καλα πανεπιστημια χωραει η Τουρκια ή η Ισπανια, χωραει λιγοτερα αλλα σιγουρα οχι μηδεν.
Δεν ξερω για ιστορια παντως στην κοινωνιολογια ολοκληρη η Ευρωπη πασχει, εχει αργησει παρα πολυ να υιοθετησει τις αναλυτικες μεθοδους που λεει και ο Νικολας. Ημουν τις προαλλες σε ενα μαθημα πολιτικων επιστημων στις ΗΠΑ και επαθα πλακα με το ποσο μπροστα ειναι σε σχεση με την Γερμανια (τριζουν τα κοκκαλα του Βεμπερ οταν τακουει αυτα!), το μαθημα χρησιμοποιουσε θεωρια παιγνιου που θα δυσκολευε και μεταπτυχιακους φοιτητες οικονομικων! Ειμαι σιγουρος οτι αυτο φαινεται ξεκαθαρα και στις δημοσιευσεις σε επιστημονικα περιοδικα, που ειναι ο καλυτερος δεικτης του ποση ερευνα παραγεται.
δεκτο, αλλα αυτα βεβαια υπαρχουν σε ολον τον κοσμο. Ακομα και στα SAT , πιθανοτατα το πιο αξιοκρατικο συστημα στον δυτικο κοσμο, το εισοδημα και η μορφωση των γονιων επηρεαζει τις επιδοσεις των παιδιων. Γιαυτο πιστευω ακραδαντα οτι ολοι πρεπει να εχουν την ευκαιρια να μπουν στο πανεπιστημιο και να δειξουν εκει τι αξιζουν. Φυσικα το πανεπιστημιο πρεπει τα πρωτα χρονια να θεριζει μαζικα οσους δεν αξιζουν.
Κατα τα αλλα συμφωνα απολυτα με ολα οσα λεει ο Κωνσταντινος (περιεργο …)
εμ ετσι ακριβως ειναι…
Δούλεψα 3 χρόνια για να μπω στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά με την 2η….μετά άλλα 4 για να βγω απο κεί. Εν συνεχεία, έκανα ένα μαστεράκι 1 έτους κι άλλο ένα μαστεράκι 2 ετών (το ένα ΠΑ.ΠΕΙ το άλλο ΠΑΝΤΕΙΟ). Εκνευρίζομαι με όσα βούρλα θέλουν να μπουν σε κρατικά παντεπιστήμια επειδή όταν εγώ διάβαζα 9 ώρες την μέρα στα 17 μου, εκείνα πήγαιναν σινεμά και Μικρολίμανο για καφέ.
Η αλήθεια είναι όμως ότι πρόσφατα γνώρισα κάποιον μου με έκανε να αλλάξω γνώμη. Αυτός ο κάποιος τελείωσε ένα κολέγιο εδώ στην Ελλάδα-παράρτημα γνωστού αγγλικού πανεπιστημίου. Βλέπω καθημερινά την αγωνία στα μάτια μου όσον αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών του δικαιωμάτων (μιλάω για το Οικονομικό Επιμελητήριο-που δεν ανοίγω το στόμα μου για το συγκεκριμένο ίδρυμα). Σας πληροφορώ ότι αυτός ο κάποιος είναι ένας από τους καλύτερους φοροτεχνικούς-λογιστές που υπάρχουν στην αγορά εργασίας κι εγώ ψάχνω ακόμα να βρω τι είναι ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ και τι ΠΑΘΗΤΙΚΟ. Εγώ με το Οικονομικό Πτυχίου του “καταπληκτικού” Πανεπιστημίου μου και τα 2 ΜΑΣΤΕΡ μου!
Δικαιούνται αυτά τα παιδιά μία δεύτερη ευκαιρία γιατί είναι πιο άξια από τα βούρλα που πίνουν καφέ έξω από ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Που κρατάνε θέσεις 6 χρόνια και στερούν σημαντικά κονδύλια σε άλλα προγράμματα.
Ναι να γίνουν όλα ΙΔΙΩΤΙΚΑ γιατι εμείς οι ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ δεν είμαστε για ΔΗΜΟΣΙΟ πως να το κάνουμε θέλουμε τον βούρδουλά μας!!!!
Γεια σου Γιωτα
ενδιαφεροντα αυτα που γραφεις. Κατανοω λιγο την δυσαρεσκεια σου και φοβαμαι οτι αυτο ειναι μεγαλο προβλημα, η αντισταση κατα των μεταρρυθμισεων απο τους τωρινους φοιτητες και τελειοφοιτους. Λεει κανεις, εγω εχασα 2-3 χρονια για να περασω πανελληνιες για να ανοιξουν τωρα τα ΑΕΙ στον καθενα?
η αληθεια ειναι ομως οτι ασχετα με το αν θα γινουν ιδιωτικα ΑΕΙ ή οχι, το τωρινο συστημα εισαγωγης (και περισσοτερο το προηγουμενο των δεσμων), ειναι εντελως καταστροφικο. Σπαταλα κυριολεκτικα μερικα χρονια για καθε εφηβο χωρις να του προσφερει γνωσεις (τι νοημα εχει να μαθεις ενα βιβλιο ιστοριας απεξω?) και χωρις να φιλτραρει καλα τους υποψηφιους για το ΑΕΙ. Οπως εχουμε πει διεξοδικα ειναι πολυ καλυτερο ενα συστημα οπου η εισαγωγη στα ΑΕΙ ειναι σχεδον ελευθερη αλλα η παραμονη σε αυτα ειναι δυσκολη, δηλαδη το φιλτραρισμα γινεται μεσα στο πανεπιστημιο και με κριτηριο ουσιαστικες γνωσεις.
Τωρα στο δευτερο μερος εχεις απολυτο δικιο. Σημαντικο προτερημα των ιδιωτικων ιδρυματων ειναι οτι ειναι πιο προσανατολισμενα στις αναγκες τις αγορας. Μπορει τα περισσοτερα ιδιωτικα κολλεγια να μην κανουν ερευνα, αλλα ειναι πολυ καλα στην διδασκαλια και εξασφαλιζουν καποιες βασικες γνωσεις που οι αποφοιτοι των δημοσιων συχνα δεν εχουν.
Αν εχεις ορεξη πες μου και
α) τι μεταπτυχιακα εκανες
β) ποια ειναι η γνωμη σου για το οικονομικο επιμελητηριο. Ειδικοτερα θαθελα να μαθω γιατι ονομαζεται επιμελητηριο οικονομολογων αλλα φαινεται να ειναι φτιαγμενο για λογιστες!
Αγαπητέ SG,
ορμόμενη να γίνω ανταγωνιστική σε μία ευρωπαϊκο-ψαροκωστέϊκη αγορά εργασίας, συνέδεσα τα Οικονομικά με την Πληροφορική και συγκεκριμένα τα Management Informations Systems. Το πρώτο μου μάστερ είναι Πληροφοριακά συστήματα και το δεύτερο είναι Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Απο το βασικό μου πτυχίο δεν έχω αποκομίσει τίποτα και στο λέω με όλη την ειλικρίνια. Το μόνο που θυμάμαι είναι κάποια ονόματα καθηγητών, κάποια ονόματα μαθημάτων, τον τύπο στο κυλικείο και το διάγραμμα Προσφορά-Ζήτηση που το είχαμε κάνει 50 φορές στο ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ….!
Στα μεταπτυχιακά θα έλεγα ότι ήταν πιο επικοδομητική η εμπειρία. Πανεπιστήμιο από Πανεπιστήμιο διαφέρει βέβαια, κι εγώ γνώρισα 2 πανεπιστήμια άκρως αντίθετα μεταξύ τους, το ένα καπιταλο-τεχνοκρατικό και το άλλο πολιτικο-πολιτικοποιημένο! Είχε πολύ πλάκα λες και πήγαινα σε 2 διαφορετικούς κόσμους. Οι μεν καθηγητές διάβαζαν hi-tech, RAM, TIMES, οι δε άλλοι διάβαζαν κανέναν Ριζοσπάστη, καμιά προκήρυξη ή το City-press του Κύρτσου επειδή ήταν τσάμπα!
Τώρα όσον αφορά στο Οικονομικό Επιμελητήριο, δεν έχουν πολυ-ξεκαθαρίσει οι “Κούλες” που εργάζονται εκεί ποιοι δικαιούνται Γ τάξη, ποιοι Β μετά από πόσο χρονικό περιθώριο, τι μέσο θέλει για τα σεμινάρια από Γ σε Β, γιατί άκουσα πως χάθηκαν χαρτιά κατά την μεταφορά του Επιμελητηρίου από Καλλιθέα σε Ομόνοια, γιατί κάποιοι έχουν άδεια Α τάξης χωρίς να έχουν Πτυχίο ΑΕΙ κτλ κτλ κτλ. Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι τον καφέ τον βάζουν τουλάχιστον σε κούπα στις 8μισι που ανοίγουν και όχι σε μισόλιτρο μπουκαλάκι του νερού όπως στην Εφορία. Πολλά ερωτηματικά.
Τέλος, αυτό με την άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος και την άδεια λογιστή, δεν θέλει 2 μάστερ για να το καταλάβει κανείς, όσο πιο πολλές οι άδειες τόσο πιο πολλές οι ταρίφες….
Μαλιστα
και αυτα τα μεταπτυχιακα θα ελεγες οτι επιασαν τοπο? Σου προσεφεραν γνωσεις? Ειναι επιθυμητα στην αγορα εργασιας?
ενδιαφερον. Το μεταπτυχιακο του Παπει εχει και μεγαλυτερο κυρος στην αγορα?
καπου εδω με εχασες. ας ξεκινησουμε απο τα βασικα, τι ακριβως κανει ο οικονομολογος? ολα αυτα που μου λες μου ακουγονται σαν λογιστικη…
ριξε και δω μια διευκρινιση, οπως καταλαβαινεις δεν εχω ιδεα περι του επαγγελματος στην Ελλαδα. Καταλαβαινω δηλαδη οτι οι συντεχνιες θελουν παντα να περιχαρακωνουν τους χωρους τους, αλλα τι ακριβως χωρο εχει ο οικονομολογος που θελει να περιχαρακωσει?
Αγαπητέ SG,
το μόνο που αναγνωρίζεται στην Ελλάδα μας είναι το μέσον. Είμαι απόλυτη σε αυτό γιατί το βρίσκω μπροστά μου σχεδόν καθημερινά. Δεν έχει να κάνει αν το έχει μεγαλύτερο κύρος από το άλλο. Μάλλοντ το αντίθετο ισχύει. Όσο πιο μεγάλο το κύρος τόσο πιο πνευματικά ψαγμένος θεωρείσαι, προφανώς εκφράζεις τις απόψεις σου, ίσως να συνδικαλίζεσαι, δεν σε προτιμούν. Η άβουλη κοινωνία βολέυει μία κυβέρνηση.
Πιστεύω ότι ο ιδιωτικός τομέας προτιμάει καταρτισμένα άτομα ως προς το επάγγελμα και όχι φιλοσοφημένα ως προς την επιστήμη. Γι’ αυτό οι απόφοιτοι από ALBA ας πούμε βρίσκουν “καλές δουλειές” και καλά κάνουν γιατί το αξίζουν. Γίνεται δουλειά σε τέτοια Πανεπιστήμια Ιδιωτικά.
Τώρα όσον αφορά στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Οικονομολόγος είναι αυτός που ασχολείται με Τραπεζικά, Ασφαλιστικά, Ανάλυση, Γραμματειακά, Συμβάσεις κτλ. -αυτό που κάνω εγώ στην εργασία μου και δεν καταπιάνομαι καθόλου με λογιστικά.
Ο λογιστής-φοροτεχνικός είναι ο τεχνίτης της λογιστικής, εγγραφές, ημερολόγια, Ισολογισμός. Ο υπέρτατος στόχος είναι να φτάσεις την Α τάξη μετά από 7-8 χρόνια προϋπηρεσίας ώστε να υπογράφεις ισολογισμούς βιβλίων γ κατηγορίας και να βγάζεις λεφτά.
Τώρα, όσον αφορά στις ταρίφες, από τη στιγμή που υποτίθεται ότι θες να φτάσεις στην Α τάξη λογιστή όπως σου εξήγησα παραπάνω, πρέπει πρώτα να φτάσεις στην Β, πριν από την Β στην Γ και πριν από την Γ να γίνεις μέλος στο Οικονομικό Επιμελητήριο και να σκάσεις και λεφτά για την άδεια Οικονομολογικού επαγγέλματος, που δεν στην ζητάει και κανένας σε τελική ανάλυση.
καλα αν μιλας για τον δημοσιο τομεα αστο, δεν μπορω να καταλαβω ατομα με σοβαρα πτυχια που ψαχνουν δουλεια στο δημοσιο.
ναι αυτο ειναι σημαντικο και το τονιζα στο κειμενο. Τα ιδιωτικα πανεπιστημια δεν χρειαζεται να ειναι ερευνητικα για να προσφερουν εργο, λιγες βασικες πρακτικες γνωσεις αν προσφερουν ειναι ηδη μια βελτιωση σε σχεση με τα σημερινα δημοσια ΑΕΙ.
σαν ελευθερος επαγγελματιας? οι εταιρειες δεν εχουν δικα τους ατομα να το κανουν αυτο?
ναι αυτο αναρωτιομουν, υπαρχει οποιαδηποτε δουλεια που να χρειαζεται μια τετοια αδεια?
Να πω κι εγώ τη γνώμη μου. Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο έχει πολλά και γνωστά προβλήματα όχι μόνο στον τομέα της έρευνας ή της διδασκαλίας αλλά και σε επίπεδο στοιχειώδους οργάνωσης. Ένα από τα αποτελέσματα είναι και η παραγωγή πτυχιούχων με προσόντα που δεν συγκινούν την αγορά εργασίας. Σημειωτέον ότι δεν έχουμε μόνο μετρίων ικανοτήτων πτυχιούχους αλλά και πάρα μα πάρα πολλούς! Ως έχουν τα πράγματα σήμερα, στην πράξη όλοι μπαίνουν σε και -ακόμα χειρότερα- όλοι αποφοιτούν από κάποια σχολή. Όλα αυτά είναι σίγουρα ανασταλτικοί παράγοντες και πρέπει να αντιμετωπισθούν. Λίγοι, όμως, σχολιάζουν τα εμπόδια που προκύπτουν από μία άνευ προηγουμένου εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Καθηγητές που δηλώνουν ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι από τα καλύτερα και σε μερικούς τομείς τα καλύτερα στον κόσμο (!), φοιτητές που νομίζουν ότι επειδή πέρασαν στις πανελλήνιες όλος ο κόσμος τους θαυμάζει, μία ολόκληρη κοινωνία που ειλικρινά πιστεύει ότι οι σχολές μας είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες των Βαλκανίων. Το πρώτο βήμα για καλύτερο πανεπιστήμιο και, κατ’ επέκταση, περισσότερο αξιοποιήσιμα πτυχία είναι η συνειδητοποίηση της κατάστασής μας. Ως έχουν τα πράγματα, δεν είμαι αισιόδοξος.
[quote comment=”5220″]Αγαπητέ SG,
το μόνο που αναγνωρίζεται στην Ελλάδα μας είναι το μέσον. Είμαι απόλυτη σε αυτό γιατί το βρίσκω μπροστά μου σχεδόν καθημερινά. Δεν έχει να κάνει αν το έχει μεγαλύτερο κύρος από το άλλο. Μάλλοντ το αντίθετο ισχύει. Όσο πιο μεγάλο το κύρος τόσο πιο πνευματικά ψαγμένος θεωρείσαι, προφανώς εκφράζεις τις απόψεις σου, ίσως να συνδικαλίζεσαι, δεν σε προτιμούν. Η άβουλη κοινωνία βολέυει μία κυβέρνηση.
Πιστεύω ότι ο ιδιωτικός τομέας προτιμάει καταρτισμένα άτομα ως προς το επάγγελμα και όχι φιλοσοφημένα ως προς την επιστήμη. Γι’ αυτό οι απόφοιτοι από ALBA ας πούμε βρίσκουν “καλές δουλειές” και καλά κάνουν γιατί το αξίζουν. Γίνεται δουλειά σε τέτοια Πανεπιστήμια Ιδιωτικά.
Τώρα όσον αφορά στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Οικονομολόγος είναι αυτός που ασχολείται με Τραπεζικά, Ασφαλιστικά, Ανάλυση, Γραμματειακά, Συμβάσεις κτλ. -αυτό που κάνω εγώ στην εργασία μου και δεν καταπιάνομαι καθόλου με λογιστικά.
.[/quote]
ΑΓΑΠΗΤΗ ΓΙΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣΑΙ ΕΚΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ…
1)ΟΝ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΕΙ ΤΜΗΜΑ ΣΔΟ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜ. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΙΕΚ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ
2)ΟΝ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΕΕ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΙΧΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ (ΑΣΧΕΤΑ ΑΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ)
3)Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΠΑΣΟΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ ΤΟΝ ΟΕΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΤΗΝ ΝΔ) ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΑΝ ΓΝΗΣΙΟΣ ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
4)Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ… ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ?
ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΙΚΟ,
ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Η ΙΕΚ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ.
ΕΚΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΑΤΑΚΑ ΓΝΩΣΤΟΥ ΙΕΚ “ΣΠΟΥΔΑΖΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ”.
ΕΠΙΣΗΣ, ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ. ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΑΣΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΙΣΤΩΣΗ-ΧΡΕΩΣΗ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΙΕΚ. ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΟΜΩΣ, ΟΠΩΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ, Φ.Π.Α. κτλ. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΩΡΩ.
ΑΚΟΜΑ, ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ???? ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΕΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ???? ΕΛΕΟΣ ΝΙΚΟ ΜΟΥ!
ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΙΣΙΝΑΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΘΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΣΥ, ΕΓΩ , κτλ. τκλ.
ΠΟΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΑΤΑΚΑ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ..ΤΙ ΛΕΣ?
ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ? ΣΑΝ ΤΙΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΡΠΑΞΕΙ Ο ΑΠΟΤΕΤΟΙΟΣ ΤΟΥΣ..
ΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ? ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ? ΞΕΡΕΙΣ?
ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΟΤΙ ΞΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ, ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ {ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ} ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙΣ , ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΣ ΤΟ 100 ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟ 1-99.
ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ΑΚΟΥΣΕ ΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝΕ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.
Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ , Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ, Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΕΕ ΝΑ ΤΟΥ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ , ΠΑΝΤΩΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ..ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΝΑΙ , ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΙΕΡΙΚΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΛΙΙΙΙΓΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΗΞΕΡΕΣ ΤΗΝ ΑΤΑΚΑ “ΣΠΟΥΔΑΖΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ”.
ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕΝ ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΑΖΟΥΝ-Ε ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ.
ΕΙΜΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ.
ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ? ΕΝΝΟΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΕΙ? ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΕΙΣ?
ΤΕΛΟΣ, ΟΤΑΝ ΛΕς ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ, ΤΟ ΛΕΩ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ, ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΞΥΠΝΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΛΑ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΚΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΟΥ ΕΞΗΓΩ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΦΟΡΑ ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ….ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΙΣ ΤΑ ΦΟΡΟΥΜ..?
να κανω και γω λιγες παρατηρησεις
ξεκινω με θεματα στυλ:
α) δεν ξερω τι σας επιασε με τα κεφαλαια αλλα θα εβρισκα τα μικρα γραμματα πιο ξεκουραστα
β) αν μπορειτε αφηστε τις προσωπικες επιθεσεις, δεν ειναι ευπροσδεκτες σε αυτη τη σελιδα.
στην ουσια τωρα:
φυσικα οι οικονομολογοι δεν ειναι λογιστες και οι λογιστες δεν ειναι οικονομολογοι. Αν Νικο θες να δεις τι δουλεια κανει ο οικονομολογος κανε κλικ εδω ή διαβασε κανενα βιβλιο του Πωλ Κρουγκμαν. Αν αναρωτιεσαι τι ειδους οργανισμοι χρειαζονται την ειδικευση τετοιων ατομων, πολυ λιγοι στην Ελλαδα θα ελεγα. Πολυ μεγαλες τραπεζες ή επιχειρησεις, εταιρειες συμβουλων, μεγαλοι δημοσιοι οργανισμοι, υπουργεια, κεντρικη τραπεζα.
Ναι έχεις δίκιο για τα κεφαλαία, καθώς και για το “Ντιπέϊτ”, αλλά δεν το παίρνω προσωπικά, όπως επίσης εύχομαι να μην το παίρνει κι ο Νίκος. Είμαστε απλώς δύο φωνές.
Και ίσα ίσα ξανατονίζω ότι για να είσαι Λογιστής πρέπει να είσαι
1. Τεχνογνώστης
2. Ξύπνιος
3. Μέσα στην πιάτσα και να ενημερώνεσαι διαρκώς.
Τώρα, πέρα από τον Κρούγκμαν, ας ξεκινήσει κανείς με τους Κλασσικούς όπως Smith, επίσης Stuard Mills, Richardo, Keyns (Νεοκλασ.) και ας φτάσει στη καταπληκτική θεωρία του Schumpeter που μιλάει περί επιχειρηματικότας και αξία της ιστορίας, περί τεχνολογικής εξελιξης και οικονομικής ανάπτυξης.
Δεν θα μπω να διαβάσω τι ειναι οικονομολόγος ουτε τις θεωρίες του Μαρξ. ξερω ήδη τι είναι , μία λιστα βολεμένων τεμπέληδων στον ΟΕΕ που λένε στα θύματα εμείς παλευουμε για τα επαγγελματικά σας δικαιώματα πληρώστε μας,και θα σας βρούμε δουλειά απο τις αγγελίες του ΟΕΕ , η κοπελίτσα βέβαια είναι μικρή ,τωρατο πήρα χαμπάρι δεν θα συνεχίσω να αντιπαρερχομαι με μια υπαλληλο που παρέχει γραματειακή υποστήριξη, εχουνε περάσει τόσες απο το γραφείο μου για δουλειά, χιλιάδες , αντ αυτού εγω συνεργάζομαι μόνο με φοροτεχνικούς απο ΙΕΚ και το ίδιο συστήνω και σε συναδέλφους. Μια και στο επάγγελμα δεν μπορεσε να κναει κατι ο ΟΕΕ ας αποκλεισει τις μεταφορες με ταξι,Αταξης ταξιτζης-οικονομολογος, με οδηγους μονο οικονομολογους , σε πανε βολτα , σου διαβαζει και ανα στιχάκι του ΚΕΥΝΣ (απο σημείωση ε οχι απο εξω) σου λεει και κανα κουμουνιστικό αλλα μαρξ(βλεπε κωστας πρωθυπουργος, το ιδιο κανει)και το καλο της υποθεσης μετα απο αυτα μπρορει να γινεις και πρωθυπουργος, the greek dream!!!
χε,χε,χε καλόοο.
ΝΙΚΟ είσαι ΓΙΓΑΣ.
Γιώτα, ασ’το, σε κόλλησε.
ti ginetai edo mesa ?
E Βέβαια βρε Νίκο μου ποιον θα ήξερες εσύ, το Μαρξ….από κανα περιοδικό ή από καμιά Ναυτεμπορική.
Αν έχεις εσύ κορίτσια για γραμματειακή υποστήριξη με 2 Μάστερ ε τότε τι να σου πω είσαι και πολύ μάγκας!
Κι ακόμα, εγώ δεν είπα ότι υπέρ του ΟΕΕ, γιατί τέτοιο κόλλημα με τον ΟΕΕ? Μήπως δεν σου αναγνωρίζει τον πτυχιάκι σου εδώ και 20 χρόνια, γιατί σε κόβω για γεράκο που αγχώνεται για τη σύνταξη. Αντίθετα, εγώ έχω όλο το μέλλον μπροστά μου καθότι 28 χρονών….
Και τέλος, δεν καταλαβαίνω γιατί πορώνεσαι? Τόσα πολλά νεύρα με το σύστημα? Εσύ και η γενιά σου μας τους κληροδοτήσατε!
Άντε βρε, φιλάκια!
Υ.Γ. Ο mis τί πετάγεται σαν τη τσουτσού?
συνάδελφοι οικονομολόγοι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο μέσα από την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών οικονομικών πανεπιστημίων, την ιδιωτικοποίηση των ήδη υπαρχόντων και την εκχώρηση πλήρων εργασιακών δικαιωμάτων στους αποφοίτους ΙΕΚ και κολεγίων
Και ίσα ίσα ξανατονίζω ότι για να είσαι Λογιστής πρέπει να είσαι
1. Τεχνογνώστης
2. Ξύπνιος
3. Μέσα στην πιάτσα και να ενημερώνεσαι διαρκώς.
*Προφανώς δεν είσαι καν λογιστής γιατί θα εκτιμούσες αυτά μου τα λόγια….
δεν καταλαβαινω σε ποιον αναφερεσαι, τι σχεση εχουν οι οικονομολογοι με το Οικονομικο Επιμελητηριο που ουσιαστικα ειναι συνδικατο λογιστων απ’οτι εχω καταλαβει.
Οτι μαλιστα μπλεκεις τα οικονομικα με θεωριες του Μαρξ ειναι δειγμα του ποσο κακα διδασκονται τα οικονομικα στην Ελλαδα και ποσο ελλιπως διαχεονται τα διδαγματα της οικονομικης επιστημης στην γενικοτερη ελληνικη κοινωνια.
Υποψιαζομαι ομως οτι δεν εχετε καταλαβει τι σημανει προσωπικη επιθεση. Αυτο
και αυτο
ειναι προσωπικες επιθεσεις. Δεν μιλανε με επιχειρηματα, απλα επιτιθενται στο ατομο του συνομιλητη. ΔΕΝ μας ενδιαφερουν τετοιου ειδους συζητησεις εδω, παρακαλω να το σεβαστειτε.
antePniksou
για ποιο προβλημα μιλας και ποια επαγγελματικα δικαιωματα?
Γιωτα εισαι 28 ειμαι 32, εισαι σιγουρα 1,58 ειμαι σιγουρα 1,92 μονο και μονο απο θεμα υψουσ να μου μιλαγες θα επρεπε να με σεβοσουνα.
Τους αλλους δεν τους ξερω καν, δεν απανταω με αλλα ονοματα,
ειμαι απόφοιτος οικονομικης σχολής, αγγλιας με μεταπτυχιακο acca , θελω να ανοιξω εταιρικο γραφείο με αποφοιτο ΙΕΚ σαν συνεταιροι και δεν μπορει ο ανθρωπος να κανει εναρξη, οταν μου κραταει τα τριτης και αναγκαζομαι να τον πληρωνω σαν μισθωτο
Ο οεε φιλε μου ειναι ενα αντρο ασφαλιστων ξενοδοχων προγραματιστων κτλ παντωσ λογιστων δεν ειναι, απλα ο κινεζοσ πρωθυπουργοσ με τον 2515/97 εδωσε αδειεσ σε αποφοιτους λυκειου και οχι παιδια απο τα ιεκ που ειναι εξειδικευμενοι
επιπλεον γιωτα δνε εισαι και τοσο μικρη, παραπλανηθηκα απο τον τροπο που μιλας, παντως αν θες την αληθεια τα δυο σου μαστερ δεν θα σε βοηθούσαν σε τιποτα, τα μαστερ ειναι για το δημοσιο, δεν σου προσφερουν στα φοροτεχνικα τιποτα, ή εσενα εβαζα ή ενα παιδι απο λυκειο τα ιδια θα ητανε στην εξελιξη μην σου πω εσυ θα ησουν χειροτερη διοτι απλα εχεις τουπε, και θα σε εδιωχνα
Δεν είμαι 1.58, είμαι 1.73.
Δεν θα μπω στο τριπάκι σου να παίζω πινγκ πονγκ με τις λέξεις.
Ασχολήοου με τα ψιλικατζίδικα, περίπτερα και κομμωτήρια γιατί έχεις πλήρη άγνοια μου θες να λέγεσαι και φοροτεχνικός.
SG λυπάμαι….
κοπέλλα μου λυπήσου όσο θες, ασχολούμαι μόνο με Γ κατηγοριας επιχειρήσεις, με τα κομμωτήρια και τις κομμώτριες τα σουβλάκια και τις πίτες ασχολούνται οι εμπειρικοί οικονομολόγοι, για μενα 1,58 , 1,73 δεν εχει διαφορά απο πανω σε βλέπω και στις 2 φορές …μην με ρατσιστικοποιείς πολύ θα μου την πέσουν οι τσιπρίτσες !!
Συγχωρέστε με που παρακάμπτω την παραπάνω συζήτηση, θέλω να σταθώ λίγο σε αυτό το κομμάτι του αρχικού κειμένου
όπου έχω μια απορία και μια ένσταση.
Η ένσταση αφορά την αμφίβολη ποιότητα του ιδρύματος. Ένα Βρετανικό ίδρυμα μπορεί να έχει καλή, μέτρια ή κακή ποιότητα. Αμφίβολη όμως όχι. Ο ετήσια επιθεώρηση είναι δεδομένη, τόσο από το Υπουργείο Παιδείας όσο και από ανεξάρτητη επιτροπή και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται καθαρά και ξάστερα σε επίσημη κατάταξη, μαζί με τα κριτήρια αξιολόγησης. Ακόμα περισσότερο ασχολείται μαζί τους ο τύπος, με αφιερώματα που -πέρα από τις κατατάξεις- περιλαμβάνουν συνεντεύξεις φοιτητών, γενικές πληροφορίες, κριτική κ.λπ.
Η απορία είναι, το κατά πόσο ένα ενδεχόμενο Ελληνικό παράρτημα είναι υποχρεωμένο (εκ Βρετανίας, προφανώς) να πληροί τις ίδιες προϋποθέσεις και να υπόκειται στους ίδιους ελέγχους με το Βρετανικό. Εαν δεν είναι, τότε μπορούμε να έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η δουλειά θα στραβώσει, υποθέσεις που δυστυχώς δε θα φύγουν με τους όποιους ελέγχους του Ελληνικού κράτους. Εαν όμως είναι, τότε τα πράγματα είναι σαφώς οριοθετημένα και κανένα πρόβλημα δεν προκύπτει.
Συμπερασματικά, δύο ενέργειες είναι απαραίτητο να κάνει η Ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Πρώτον, να υποχρεώσει με νόμο τα franchise ξένων πανεπιστημίων να διατηρούν τις εγγυήσεις της χώρας προέλευσης και να παρέχουν στους ενδιαφερόμενους την πληροφορία που αφορά την ποιότητά τους. Δεύτερον, να ζητήσει βοήθεια από φορείς του εξωτερικού με μακρόχρονη εμπειρία στην αξιολόγηση πανεπιστημίων ώστε να δημιουργήσει, σε συνεργασία με αυτούς, ανεξάρτητη εγχώρια επιτροπή αξιολόγησης την οποία και θα πιστοποιήσουν οι φορείς αυτοί.
Θα μπορεί τότε άφοβα να νομιμοποιήσει πλήρως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και, κυρίως, να χρησιμοποιήσει την επιτροπή για μια ενιαία αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει τόσο τα κρατικά όσο και τα ιδιωτικά ιδρύματα.
Σακουλακη ας πουμε οτι το “αμφιβολη ποιοτητα” ηταν ευφημισμος για το “κακη”.Δεν γνωριζω καθε περιπτωση χωριστα αλλα η γενικη μου εικονα ειναι οτι τα σοβαρα βρετανικα ΑΕΙ δεν πολυενδιαφερονται για παραρτηματα στην Αθηνα, ειδικα με το σημερινο καθεστως. αν γινουν πληρως ανγνωρισμενα οπως φαινεται να απαιτει η ΕΕ, ισως βελτιωθει η κατασταση.
Σε καθε περιπτωση ομως ελπιζω οτι ενα καλο homegrown ιδιωτικο ΑΕΙ στην Αθηνα θα στοχευει σε υψηλοτερο στατους απο αυτα τα παραρτηματα.
αυτο δεν θα αλλαξει πολλα οταν ακομα και τα μητρικα ιδρυματα ειναι χαμηλης ερευνητικης σταθμης. Δεν λεω οτι ειναι κακο να ανοιξουν τετοια ιδρυματα, ισα ισα πιστευω οτι η ανωτατη εκπαιδευση δεν εχει λογο να ειναι ομοιογενης. ας ανοιξουν και ας αποφασισουν οι φοιτητες αν τα θελουν ή οχι. Απλα μην περιμενουμε οτι ολα τα ιδρυματα που θα ανοιξουν θα ειναι τιποτα ερευνητικα κεντρα παγκοσμιου εμβελειας, οπως δεν ειναι και τα δημοσια ΑΕΙ μας βεβαια!
αυτο ειναι καλη ιδεα, αν και δεν ξερω γιατι χρειαζεται να μας πιστοποιησουν. Δεν χρειαζονται οι ελληνικες υπηρεσιες σφραγιδα ποιοτητας απο τις βρετανικες, μπορουμε να κανουμε καλη δουλεια παιρνοντας συμβουλες απο ολους οσους εχουν κατι να πουν και κανοντας μεθοδικη δουλεια για να τις εφαρμοσουμε σε ελληνικο περιβαλλον.
Τελικα η αξιολογηση δεν εχει σκοπο να απαγορευσει την ιδρυση καποιων ιδρυματων (αυτο νομιζω πρεπει να γινεται με καποια βασικα και ακαμπτα κριτηρια, οχι με μια σχετικη αξιολογηση). Η αξιολογηση εχει σκοπο να
α) πληροφορει φοιτητες και καθηγητες
β) κατευθυνει καποια κονδυλια προς τα πιο πετυχημενα κεντρα ερευνας, ειτε ειναι ιδιωτικα ειτε δημοσια.
Σωτήρη, λες
Αν εννοείς ότι δεν πολυενδιαφέρονται να μπουν στη διαδικασία να ξεκινήσουν από τα θεμέλια ένα τέτοιο εγχείρημα, εντάξει. Αν όμως πχ το ξεκινήσουν Έλληνες καθηγητές και εκ των υστέρων ζητήσουν συνεργασία με κάποιο Βρετανικό, γιατί όχι; Άσε που δεν είναι δα και κατάντια ένα παράρτημα (τι κακόηχη λέξη) σε μια πόλη με την ιστορική και πολιτισμική σημασία της Αθήνας.
Επίσης αν μπορείς εξήγησε λίγο τι εννοείς “κακή”. Όσα στις κατατάξεις είναι χαμηλότερα της μέσης για παράδειγμα; Χαμηλότερα των 3/4;
Ναι, απλά εσύ παραπονιέσαι στο αρχικό κείμενο ότι η Ελληνική κυβέρνηση χάνει το δικαίωμα να ελέγχει τα ιδρύματα αυτά. Ο νόμος που προτείνω καλύπτει προσωρινά το κενό αυτό, τίποτα παραπάνω.
Χρειάζονται, πώς δε χρειάζονται. Δεν είναι σώφρον να βασίζεται κανείς στη διαφάνεια του Ελληνικού δημοσίου. Για να γίνει σωστή δουλειά και χωρίς μπαμπεσιές πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οπωσδήποτε τέτοιες τεχνικές, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Αλλιώς θα έχουμε απλά τον Καραμανλή να μας λέει πως η δικαιοσύνη ερευνά για τη siemens..
Με την ευκαιρία πάντως, να πω πως η εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν προπτυχιακές σπουδές, με βάση την εργαστηριακή έρευνα, είναι σε μεγάλο βαθμό αυθόρμητη (πλην γίνεται κατά κόρον). Πρόκειται για δείκτη που έχει μικρή σχέση με την ποιότητα σπουδών που απολαμβάνει ένας προπτυχιακός. Το υπονόησες άλλωστε -και σωστά- σε κάποιο σχόλιο που έλεγες ότι υπάρχουν ιδρύματα στις ΗΠΑ με μικρή ερευνητική δραστηριότητα, αλλά που είναι ό,τι πρέπει για την προετοιμασία κάποιου για τα κορυφαία.
δεν εχω “σκληρα” στοιχεια να δωσω για το θεμα αλλα η εντυπωση μου ειναι οτι ενα πολυ γνωστο ιδρυμα μονο να χασει εχει ανοιγοντας ενα παραρτημα. Το παραρτημα θα ειναι χειροτερο απο το μητρικο αλλα θα δινει τα ιδια πτυχια? Γενικα στα ΑΕΙ δεν συντρεχουν λογοι για ανοιγμα παραρτηματων αφου δεν υπαρχουν μεγαλες οικονομιες κλιμακας, ενα ΑΕΙ δεν στηριζεται τοσο σε συνταγες που μπορει να επαναλαβει σε 3-4 μερη, στηριζεται στους ερευνητες και καθηγητες του. Αφου αυτοι δεν προκειται να μετακινηθουν στο παραρτημα, δεν βλεπω τι πλεονεκτηματα μπορει να εχει ενα παραρτημα.
Ενδειξη οτι εχω δικιο ειναι οτι φυσικα κανενα κορυφαιο ΑΕΙ δεν ανοιγει αποσο γνωριζω παραρτηματα!
ειμαι ισως λιγο ρατσιστης, αλλα στην Βρετανια κατω απο τα πρωτα 20-25 ιδρυματα υπαρχει νομιζω χαμηλη ποιοτητα.
ορθο, απλα σημειωνω οτι δεν πρεπει να περιμενουμε πολλα.
χμ χμ. δεν νομιζω οτι χρειαζεται συνεχης πιστοποιηση, χρειαζεται σιγουρα στο καταστατικο της αρχης αξιολογησης να μπουν ξεκαθαρα κριτηρια και ας τα αντιγραψουμε ας πουμε απο τις 4-5 πιο επιτυχημενες τετοιες Αρχες. Αλλα ισως εχεις δικιο, στην Ελλαδα ακομα και το πιο ξεκαθαραο πλαισιο μπορει να διαστρεβλωθει αν η κυβερνηση δεν το παρει στα σοβαρα.
αναλογως την ηπειρο νομιζω! στις ΗΠΑ υπαρχουν εξαιρετικα ιδιωτικα διδακτικα κολλεγια, που σε ετοιμαζουν οντως για ο,τι θες. Στην Ευρωπη ομως νομιζω η ερευνα συσχετιζεται πολυ με την γενικοτερη ποιοτητα του ιδρυματος. Και τελικα ειναι αναλογα τι θες να κανεις στην ζωη σου. αν εισαι σε ιδρυμα στην Ευρωπη που ειναι δυνατο στην ερευνα, ακομα και αν δεν εχουν τις καλυτερες συνθηκες διδασκαλιας, θα ερθεις σε επαφη με δυνατα μυαλα. Αν εχεις λιγο ενδιαφερον και περιεργεια απο μονος σου, θα λαβεις καλη εκπαιδευση. Αν απο την αλλαγη δεν εχεις επιστημονικα ενδιαφεροντα και χρειαζεσαι νταντεμα, καλυτερα πηγαινε σε καποιο διδακτικο κολλεγιο.
συχνά βλέπω αρθρα απο άτομα σχετικά με την παιδεία αλλά και άσχετα ,εγώ θα έλεγα οτι σε αυτήν εδω την χώρα την εκπαιδευτική μας πολιτική την οριοθετεί η άσχετη μάζα, και το αναλύω.
Γιατί τόσος χαλασμός για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και όχι για τα ιδιωτικά λύκεια πχ που ζούν και βασιλευουν χρόνια τώρα, αλλά δεν είδα κανέναν να βγεί στον δρόμο να σκίσει τα ιμάτια του.Η απάντηση είναι πολύ απλή .Αμα δεν έχεις χαρτί μετά το λύκειο δεν μπορείς να δουλεψεις πουθενά , εχουνε κλεισει όλα τα επαγγελματα,,Για αυτό τόσος ντόρος και σφαγή για τα επαγγελαμτικά δικαιώματα που ακούμε συχνά πυκνά.
Εχουμε ανθρωπους που κανουν ακριβως αυτό , δημιουργούν συντεχνιες και βγάζουν εκατομμύρια με το παλευουν για τα “επαγγελματικά μας δικαιώματα”, εγω που δουλευω τόσα χρόνια απο το πρωι μεχρι το βράδυ τοσα δεν βγάζω ουτε στα ονειρα μου.
Καποιοοι ολιγοι βγάζουν πολλά λεφτά απο την τριτοβάθμια.
Ακούω και ακούω αναλύσεις οτι τα δημόσια ΑΕΙ αυτό τα ιδιωτικά όμως όχι αυτό, ποια ιδιωτικά, εχουμε ιδιωτικά ωστε να γίνει συγκριση?
λεμε για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, γνωμη μπορει να εκφέρει μονο κάποιος που έχει παει σε ΑΕι αλλα και σε ΤΕΙ ολες οι αλλες βλακείες είναι αναλύσεις αγράμματων και ασχέτων.
Φωνάζουν οι πτυχούχοι μας για πτυχία χωρίς δικαιώματα, φωνάζει και ένας συμφοιτητής μου τώρα πτυχιούχος που δεν διάβασε ποτε και τίποτα , ασχετος μπήκε διπλά ασχετος βγήκε.αυτοι ζητάνε πάντα τα δικαιώματα τους , όλοι οι αλλοι είναι πειρζήτητοι .
Βαζω εδω μια μικρη σημειωση σχετικα με την ενδιαφερουσα υποθεση που δημοσιευει ο Ιος της Ελευθεροτυπιας.
Πολιτευτης λοιπον εβαλε πτυχιο στο βιογραφικο του απο πανεπιστημιο που δεν υπαρχει. Ο Ιος κανει καλη δουλεια στο να παρουσιαζει την ιστορια, αλλα πολυ κακη στο να την αναλυει.
Δεν εχουμε εδω αποτυχια των ιδιωτικων πανεπιστημιων, γιατι το συγκεκριμενο “πανεπιστημιο” ειναι ανυπαρκτο, ειναι απλα ενα κυκλωμα απατεωνων οχι καποιο πραγματικο ιδρυμα! αν εχουμε κατι ειναι πληρης αποτυχια του ελληνικου συστηματος, που δεχεται ατομο με πλαστα χαρτια και καμμια ιδιαιτερη γνωση να γινεται διαχειριστης σε δημοσιο πανεπιστημιο…
Γιατί εδώ και δυόμιση δεκαετίες το κράτος δεν έβαλε μια τάξη στην παιδεία και ρίχνουμε το μπαλάκι στην ευρωπαική ένωση πάλι. Με λίγα λόγια κανείς από τους πολιτικούς δεν είχε τα κότσια να πάρει μια απόφαση για τα κολλέγια στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο με τα στάνταρντς λειτουργία τους για παράδειγμα ή να να μην άφηνε καθόλου την λειτουργία τους. Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι τα παιδιά που σπούδασαν ή σπουδάζουν σε αυτές τις σχολές και παίρνουν πτυχία χωρίς αντίκρυσμα. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με την ύπαρξη τους, αρκεί να λειτουργούν οργανωμένα προς όφελος των παιδιών και της κοινωνίας. Προτιμώ οι φοιτητές να μένουν και να σπουδάζουν εδώ, όπως επίσης να γυρίσουν και πολλοί έλληνες καθηγητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό και να προσφέρουν τις γνώσεις τους εδώ για να σταματήσει αυτό που όλοι ξέρουμε και λέμε ότι όποιος θέλει να προκόψει πρέπει να φύγει έξω ή ότι η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της.
Και σε τελική ανάλυση γιατί η χώρα μας να μην γινει και αυτή χώρα εισαγωγής φοιτητών από άλλες χώρες. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι και η Αλβανία και η Βουλγαρία έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτά τα λίγα είχα να πω.
Το αστείο είναι πως πολλά απ’τα περιφερειακά ΑΕΙ και κυρίως ΤΕΙ που αναγνωρίζονται ως τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι αυτά που βλέπεις καμιά φορά στην τηλεόραση που έχουν κάτι απαράδεκτες εγκαταστάσεις, πίτα στο προσωπικό 407/80, και βάσεις εισόδου κοντά στη βάση.
Σε σχέση δηλαδή με τα ACT, ALBA, AIT πολύ χειρότερα κι όμως τα τελευταία οφείλουν να λέγονται «κολλέγια».
Κυριε πτυχιουχε αμα εχεις γνωσεις σταμάτα να μιλας για το πτυχίο σου και πηγαινε στο ΑΣΕΠ και γραψε, 98,5 αποτυχία ειχε προπερσι ο διαγωνισμος στο ασεπ για το υπουργειο οικονομίας , ειδάλλως το πτυχίο σου είναι κατώτερο απο το διπλωμα ΙΕΚ., τους κλέινουνε τον δρμο για επαγγελματική αποκατάσταση σας παιρνουν τις δουλειές , μιλάτε για επαγγελματικά δικαιώματα , σας δείχνουν τον δρόμο στα φαστ φουντ για ημιαπασχόληση, πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, η ελλάδα εισάγει εξειδικευμένο προσωπικό λόγο του οτι τον συνδικαλισμό τον κάνατε επιστημη αλλά είσαστε επιστημονικά ανεπαρκείς, δουλευτε τωρα στα φαστ φουντ και πολυ σας ειναι
Apgapite phd,
sumfwnw kata ena meros me auta pou proeipes, alla pws na grapseis kala sto ASEP otan tosos kosmos stamataei ti douleia tou gia 1 xrono gia na paei frontistirio kai na diathesei 3.000 eurw, otan mesa sto abebaio mellon kai tin anasfaleia kaleisai na ksanadiabaseis oxi ta panepistimiaka alla ta frontistiaka mathimata, otan ebalan pleon to test deksiwtitwn gia moriothiria pou apaksiwnei to master i akoma xeirotera to phd?
phd δεν ειμαι ακριβως σιγουρος τι εννοεις και σε ποιον απευθυνεσαι.
τις εξετασεις του ΑΣΕΠ δεν τις εχω μελετησει αλλα γενικα εχω μεγαλη δυσπιστια προς τις εξετασεις που ετοιμαζει το ελληνικο δημοσιο αλλα και την γενικη χρησιμοτητα τους.
Αν με ρωτουσαν σημερα ερωτησεις φτιαγμενες για ατομο που μολις πηρε πτυχιο οικονομικων στην Ελλαδα ειναι πιθανο να κοβουμουν (παρολο που δικαιουμαι να διδαξω ακομα και διδακτορικους φοιτητες!). Ο λογος ειναι οτι
α) προπτυχιακα οικονομικα και οικονομικη ερευνα απεχουν πολυ
β) στην Ελλαδα συχνα ονομαζουν οικονομικα πραγματα που δεν εχουν καμμια σχεση με την οικονομικη επιστημη
βεβαια δεν καταλαβαινω τι σχεση εχει το ΑΣΕΠ με την επαγγελματικη αποκατασταση καποιου, θα ελεγα για εναν νεο φοιτητη το δημοσιο θα επρεπε να ειναι η τελευταια επιλογη του οχι η πρωτη.
απευθυνομαι στα κοροιδακια που πληρωνουν τον ΟΕΕ και τους αεργους νεοπλουτους που τον απαρτιζουν
εσυ δηλαδή με ποιά προσόντα δυσπιστείς για εξετάσεις?
δικαούσαι να διδάξεις διδακτορικούς? και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε ερωτήσεις λογιστικής ?παράξενο, και ενας καθηγητης απο ΠΑΠΕΙ ειχε “προσλήφθεί” να δώσει τα φώτα του στο στήσιμο μίας παραγωγικής μονάδας, αναλυτικές λογιστικές και δεν συμαζέυεται, και τελικά σηκώθηκε να φύγει, δεν μπορούσε να “εφαρμόσει” αυτά που τυχόν δίδασκε , εσυ αλήθεια είσαι καθηγητής κάπου?
α)οικονομική ερευνα είπες? τι είναι αυτό? σε οικονομικό μάθημα? κάτι χάνω!!
β) ποια οικονμομικά πράγματα δεν έχουν σχέση με την οικονομική επιστήμη, ενα δύο θέλω αν εχεις την καλοσύνη
τα λές τελείως αντίθετα, ο ιδιωτικός τομέας {τράπεζες, εταιρείες} προτιμούν αποφοίτους λυκείου με μεγάλο βαθμό(βλέπε εθνική) και αποφοίτους ΙΕΚ (βλέπε λογιστήρια)
.
υπαρχει νομιζω μια παρεξηγηση. Μιλω για τα οικονομικα, την επιστημη δηλαδη, και τους οικονομολογους, τους επιστημονες δηλαδη που ασχολουνται με αυτην.
Η Εθνικη προσλαμβανει οικονομολογους χωρις πτυχιο? Και αυτοι ξερω γω κανουν μακροοικονομικες προβλεψεις? Δε νομιζω.
ενας οικονομολογος που θελει να κανει προβλεψεις κτλ πρεπει να ειναι πολυ κοντα στην σημερινη οικονομικη ερευνα αλλα δεν χρειαζεται σχεδον καμμια απο τις γνωσεις που διδασκονται στα πρωτα ετη ενος ΑΕΙ και που φοβαμαι εξεταζονται στο ΑΣΕΠ.
στην πιο τραβηγμενη περιπτωση φυσικα τα πραγματα που ανεφερες οπως η λογιστικη. Ποτε δεν την διδαχτηκα και ευτυχως δηλαδη γιατι την βαριεμαι αφορητα.
Αλλα ακομα και πραγματα οπως το μοντελο IS/LM που ειναι μεν οικονομικα, αλλα πολυ πισω απο το σημερινο επιπεδο της επιστημης. Χρησιμα σε λιγες περιπτωσεις, ασχετα κατα κανονα.
περι λογιστικης τα ειπαμε. Μεταδιδακτορικος ερευνητης ειμαι και ναι δικαιουμα να διδαξω διδακτορικους. Καθηγητης θα ειμαι του χρονου (αν ολα πανε καλα) και το ιδιο ακριβως θα λεω.
phd
μαλλον δεν γνωριζω για τι πραγμα μιλας.
{Η Εθνικη προσλαμβανει οικονομολογους χωρις πτυχιο? Και αυτοι ξερω γω κανουν μακροοικονομικες προβλεψεις? Δε νομιζω.}
εισαι σίγουρος οι οικονομολόγος με πτυχίο μπορέί να κάνει μακροοικονομική πρόβλεψη?
οχι παντα. αλλα χωρις πτυχιο ειναι σχεδον σιγουρο οτι δεν μπορει.
Τα πετυχημένα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής και τα ελάχιστα πετυχημένα της Ευρώπης δημιουργήθηκαν έπειτα από δωρεές ιδιωτών (συνήθως μετά τον θάνατο τους), είναι μη κερδοσκοπικά και έχουν πλήρη αυτονομία. Για αυτό και θεωρώ πως οι συγκρίσεις του Σωτήρη είναι ανεπιτυχείς.
“Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ , Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ, Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ”
Άστο καλύτερα Νίκο αυτά είναι ψιλά γράμματα για εσένα.
Εμένα με ανησυχεί ο τρόπος με τον οποίο ο Γιατρός,ο Μηχανικός και ο Δικηγόρος ασκούν τα επαγγέλματα τους και όχι το τι κάνει ακριβώς ο Οικονομολόγος.
Για ποιες συγκρισεις μιλας ακριβως?
δεν νομιζω οτι αυτο ειναι κανονας ή καν χρησιμο για το πανεπιστημιο. Το Στανφορντ δημιουργηθηκε με τον Στανφορντ εν ζωη, παρομοιως αρκετα αλλα ιδρυθηκνα ή ενισχυθηκαν ιδιαιτερα απο ζωντανους ανθρωπους (βλεπε πχ το Fuqua στο Duke).
Νομιζω ειναι καλο ο ευεργετης να ειναι ζωντανος γιατι προσθετει την ενερητικοτητα του ωστε να παει καλα η ευεργεσια.
Εννοώ την αναφορά σου στο ιδιωτικό κολέγιο της Κρήτης και το AIT (και κατά δεύτερον το ALBA) που έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Κανόνας ίσως να μην είναι (αν και το Harvard, το Bocconi κτλ. αποτελούν τέτοια παραδείγματα). Ωστόσο όλα τα γνωστά ιδιωτικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ αποτελούν μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και η μοναδική τους διαφορά από τα δημόσια είναι ιδρύθηκαν με δωρεές ιδιωτών και ότι δεν χρηματοδοτούνται με πολιτειακά κεφάλαια. Πολλά από αυτά μάλιστα ξεκίνησαν ως ιερατικές σχολές (πχ. Princeton)
Στο Minoan College από ότι βλέπω ελάχιστοι διδάσκοντες έχουν Ph.d.
ποιος ειπε οτι το ALBA ειναι κερδοσκοπικο? Τοσο αυτο οσο το AIT αλλα και το πρωην Τρινιτυ νυν Μινωικο ειναι ιδιωτικα ιδρυματα που εγιναν για να καλυψουν αναγκες αυτων που εβαλαν τα λεφτα (ο ΣΕΒ, η Ιντρακομ, διαφοροι επιχειρηματιες του τουρισμου) και κερδοσκοπικο χαρακτηρα δεν εχουν (αν περιμενουν να βγαλουν λεφτα με εκπαιδευτικα ιδρυματα τετοιου ειδους δεν ειναι πολυ εξυπνοι επενδυτες θα ελεγα)
[quote comment=”15731″]ποιος ειπε οτι το ALBA ειναι κερδοσκοπικο? Τοσο αυτο οσο το AIT αλλα και το πρωην Τρινιτυ νυν Μινωικο ειναι ιδιωτικα ιδρυματα που εγιναν για να καλυψουν αναγκες αυτων που εβαλαν τα λεφτα (ο ΣΕΒ, η Ιντρακομ, διαφοροι επιχειρηματιες του τουρισμου) και κερδοσκοπικο χαρακτηρα δεν εχουν (αν περιμενουν να βγαλουν λεφτα με εκπαιδευτικα ιδρυματα τετοιου ειδους δεν ειναι πολυ εξυπνοι επενδυτες θα ελεγα)[/quote]
Σωτήρη δεν ξέρω ποια είναι ακριβώς η φύση των παραπάνω ιδρυμάτων. Αυτό που αναμένω να δω είναι το πόσο επιτυχημένα θα αποδειχθούν στο πέρασμα του χρόνου. Δεν θεωρώ πως η ύπαρξη ιδιωτικών ιδρυμάτων είναι άσχημη αλλά θεωρώ πως η λειτουργία τους θα πρέπει να συμφωνεί με κάποιους συγκεκριμένους κανόνες.
οπως ειπα ειναι μη κερδοσκοπικα. Το ΑΛΒΑ ανηκει στον ΣΕΒ ουσιαστικα και εχει ηδη χορηγιες απο διαφορους ιδιωτες.
ολοι αναμενουμε. Ειναι σαφες βεβαια οτι δεν θα γινουν διεθνους κλασης παν-επιστημια. Ειναι εξειδικευμενες σχολες με συγκεκριμενο στοχο και σε αυτο ειναι ηδη καλες. Ας τονισουμε, χωρις καμμια βοηθεια απο το κρατος, ουτε καν προσβαση δηλαδη σε ερευνητικα προγραμματα που να αποδιδονται με ανταγωνιστικες διαδικασιες (κατι που στις ΗΠΑ δινει μεγαλο μερος των πορων των μεγαλων ιδιωτικων ΑΕΙ).
[quote comment=”15743″]οπως ειπα ειναι μη κερδοσκοπικα. Το ΑΛΒΑ ανηκει στον ΣΕΒ ουσιαστικα και εχει ηδη χορηγιες απο διαφορους ιδιωτες.
[/quote]
Είναι οι συγκεκριμένες σχολές ανεξάρτητες ή όχι; Απαραίτητο για την ικανοποιητική λειτουργία των ιδρυμάτων είναι η πλήρης ανεξαρτησία.
τι ακριβως σημαινει ανεξαρτητες? Το ALBA εχει διοικητικο συμβουλιο, με καποια εκλεγμενα μελη κια καποια ορισμενα απο τους μετοχους, οπως εχουν εν τελει και τα περισσοτερα ιδιωτικα ΑΕΙ νομιζω.
Παντως, η ανεξαρτησια ειναι απαραιτητη σε ενα δημοσιο ΑΕΙ αλλα οχι σε ενα ιδιωτικο μη-κερδοσκοπικο. Γιατι τα κινητρα της μεν κυβερνησης ειναι συχνα αντιθετα με το οφελος του πανεπιστημιου, αλλα τα κινητρα του ιδιωτη χορηγου ειναι να δυναμωνει το πανεπιστημιο!
[quote comment=”15753″]τι ακριβως σημαινει ανεξαρτητες? Το ALBA εχει διοικητικο συμβουλιο, με καποια εκλεγμενα μελη κια καποια ορισμενα απο τους μετοχους, οπως εχουν εν τελει και τα περισσοτερα ιδιωτικα ΑΕΙ νομιζω.
Παντως, η ανεξαρτησια ειναι απαραιτητη σε ενα δημοσιο ΑΕΙ αλλα οχι σε ενα ιδιωτικο μη-κερδοσκοπικο. Γιατι τα κινητρα της μεν κυβερνησης ειναι συχνα αντιθετα με το οφελος του πανεπιστημιου, αλλα τα κινητρα του ιδιωτη χορηγου ειναι να δυναμωνει το πανεπιστημιο![/quote]
Αναφέρω την ανεξαρτησία υπό την έννοια της περιορισμένης συγκέντρωσης εξουσίας σε κάποια από τα ιδρυτικά μέλη και την ανεπιρρέαστη από προσωπικές σκοπιμότητες λειτουργία των ιδρυμάτων. Θα διαφωνήσω με το ότι τα κίνητρα του ιδιώτη ευθυγραμμίζονται απόλυτα με αυτά του πανεπιστημίου. Η εμπειρία μας αποδεικνύει κάτι το διαφορετικό (δες π.χ. ποδοσφαιρικά σωματεία).
ναι δεν λεω οτι ειναι γενικο φαινομενο, λεω οτι ισχυει μαλλον στην περιπτωση του ΑΕΙ. Ο προεδρας (με α) μιας ομαδας δεν εχει μονο σκοπο να ειναι καλη η ομαδα, μπορει να εχει σκοπο την δικη του φημη, πολιτικη επιρροη, ελεγχο καμποσων φανατικων κτλ
Αν ομως ριχνεις αφιλοκερδως τα λεφτα σου σε ενα ΑΕΙ, δεν μπορει να μην σε νοιαζει η ποιοτητα και φημη του ιδρυματος.
Αρε Ελλαδαρα το αρθρο γραφτηκε 2007 τωρα εχουμε 2009 και παλι τιποτα δε εχει γινει… καλα τα πάμε… ετσι να τα κανουμε ολα με καθυστερηση 10-15 χρονια. Στο διαστημα που περναει ασε τις επιχειρησεις να μη πληρωνουν τους πτυχιουχους των κολλεγίων ,ασε οσους πληρωνουν για αυτα τα πτυχια να πληρωνουν τσαμπα ασε να πανε στα ΤΕΙ προσεχτε στα ΤΕΙ οχι ιδιωτικα και βγαινουν χωρις εππαγγελματικα δικαιωματα,ασε οσους θελουν να σπουδασουν αυτο που θελουν αλλα δε τα καταφεραν να φυγουν για το εξωτερικο η να κατσουν ελλαδα να παρακαλανε,ασε να τρωνε τις μερες τους και να κανουν το σταυρο τους για αναγνωριση απο το ΔΟΑΤΑΠ. ασε το ΑΙΤ να κανει μεταπτυχιακο απο το Cornel αλλα ουτε αυτο αναγνωριζεται.ΧΑΧΑΑΧ ειμαστε για γελια
ασε οσους φευγουν να καθονται εξω να μην εχουν κανενα κινητρο να γυρισουν και ασε και τους υπολοιπους ας ταλαιπωριουνται στην κωλοχωρα που γεννηθηκαν μπας και παρουν καποτε αυτα που διακαιουνται ελεος ρεεε αμαν πια και ασε και τους βλακες να ασχολουνται αν το ΑΛΒΑ ειναι σαν ποδοσφαιρικο σωματειο ,και ασε να νομιζουν μερικοι οτι επειδη πηραν πτυχιο απο κρατικο ξερουν τα παντα για την επιστημη τους ρε κουνια που σας κουναγε ,εχετε δει τι παιζει απο αντιγραφες στα πανεπιστημια τι μου λετε τωρα για ιδιωτες και πιπες ,εδω παιρνεις θεματα αμα εχεις τα κονε και παιρνεις πτυχιο .φιλος μου απο τα 40 μαθηματα οικονομικου ειχε διαβασει μονο 3 …Καντε μας τη χαρη
Ονομάζομαι Παναγιώτης και είμαι απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών (Ε.Μ.Π) και τι στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές βρίσκομαι στο Λονδίνο όπου κάνω μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College of London.
Είμαι 24 ετών.
Επί του θέματος. Για να έχει νόημα η συζήτηση που άνοιξες και για να μπορεί να έχει κάποια βάση η επιχειρηματολογία όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή τη κουβέντα είναι αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη η ύπαρξη κάποιων ορισμών.
[1] Τι σημαίνει Πανεπιστήμιο και [2] τι σημαίνει ιδιωτικό:
Η λέξη Πανεπιστήμιο δεν αναφέρεται σε μια σχολή (η Τρίνιτι για παράδειγμα είναι σχολή). Αναφέρεται σε αυτό ακριβώς που λέει: Πανεπιστήμιο – είναι όλα εκεί. Πρόκειται για μια κοινότητα που ενώνει ανθρώπους με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Πρέπει να είναι μια ευρεία κοινότητα που καλύπτει μεγάλο φάσμα των ανθρώπινων γνώσεων. Πρέπει ακόμα να στοχεύει στη μετάδοση της γνώσης (μάθηση) και τη δημιουργία Νέας γνώσης (έρευνα). Εξίσου σημαντικοί σκοποί και οι δύο. Δε μπορεί να υπάρχει ο ένας χωρίς τον άλλον. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι απλώς μια σχολή (βλέπε Τρίνιτι). Αντίθετα, η σχολή περιορίζεται στην προετοιμασία των φοιτητών της για το επάγγελμα που έχουν επιλέξει (πχ τουριστικά επαγγέλματα).
Ας δούμε τώρα τι σημαίνει ιδιωτικό (δε θα μπω καν στον κόπο να αποδείξω πως ό,τι είναι ιδιωτικό ειναι και κερδοσκοπικό, είναι αυτονόητο δηλαδή ότι αν μια επιχείρηση είναι ιδιωτική ειναι και κερδοσκοπική, αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης – η φράση ιδιωτικό/μη κερδοσκοπικό είναι αστεία και αποτελεί ανέκδοτο στους κύκλους των προπτυχιακών φοιτητών οικονομικών σχολών).
Ιδιωτικό σημαίνει ότι πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία έχει βάλει κεφάλαια τα οποία θέλει να πάρει πίσω (τουλάχιστον) ή θέλει να βγάλει κέρδη (κερδοφόρα). Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει κανένα Πανεπιστήμιο το οποίο να είναι ιδιωτικό σε κανένα μέρος του κόσμου. Ας δούμε τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Μέκκας του καπιταλισμού, όπως είναι τα Χάρβαρντ, Πρίνστον και ΜΙΤ. Το ΜΙΤ είναι ένα μεγάλο μη κρατικό Πανεπιστήμιο χωρίς μεγάλη δική του περιουσία με το 85% του προϋπολογισμού του να καλύπτεται από το κράτος.
Επομένως δεν καταλαβαίνω για ποιά Πανεπιστήμια μας μιλάς. Νομίζω ότι τα συγχέεις με κάποιες επαγγελματικές σχολές, οι οποίες μπορεί να είναι ακόμα και πολύ υψηλού επιπέδου αλλά δεν είναι Πανεπιστήμια. Αν θέλει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (Σ.Ε.Β) μπορεί να φτιάξει μια σχολή, να τη χρηματοδοτήσει και να απορροφά τους αποφοίτους της σε διάφορες δουλειές. Δε θα είναι όμως Πανεπιστήμιο.
Στο επίσημο site της Τρίνιτι (www.minoancollege.gr ) αναφέρεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια επαγγελματική σχολή τουριστικών επαγγελμάτων η οποία έχει ως σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων της στις επιχειρήσεις. Ο σκοπός αυτός της σχολής αναφέρεται ρητά στο μήνυμα του προέδρου της σχολής, Νικόλαο Σκουλά, πρώην Υπουργός Τουρισμού.
(Σημείωση: Αναρωτιέμαι αν κάποιος από τους καθηγητές αυτής της σχολής, που εσύ την ονομάζεις σοβαρή, έχει κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών ή αν έχει καμια δημοσίευση σε περιοδικό, όπως αναφέρεις.)
Συμπερασματικά:
-Η ελληνική κοινωνία πρέπει να στηρίξει και να ενισχύσει τα δημόσια κρατικά πανεπιστήμια.
-Αναγκαία συνθήκη: Αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη δημόσια Παιδεία.
-Τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι εφήμερα και αποτυχημένες προσπάθειες που σπρώχνουν την ελληνική κοινωνία στο χρηματιστήριο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Δει δη χρημάτων άνδρες Αθηναίοι . . . Χωρίς χρήματα ούτε καλά Πανεπιστήμια ούτε πολύ καλή έρευνα μπορούμε να κάνουμε.
Eunktis,
καλό είναι να ακριβολογούμε.
1) Τα πανεπιστήμια εξ’ ορισμού είναι ανώτατα ιδρύματα που έχουν περισσότερες της μιας σχολές, συνήθως Σχολή Τεχνών και Επιστημών (School of Arts and Sciences) και τουλάχιστον άλλη μία (π.χ. Business School, School of Engineering, Medica School, Law School, etc). Μόνο στην Ελλάδα πρωτοτυπούμε, όπου τα κρατικά Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μετονομάστηκαν σε πανεπιστήμια (από ΑΒΣΠ και ΑΣΟΕΕ αντίστοιχα) ενώ έχουν μόνο μια σχολή. Εκεί γιατί δε σε ενοχλεί?
2) Τα Ανώτατα Ιδρύματα που έχουν μόνο μια σχολή (π.χ. μόνο Business School ή μόνο Τεχνών και Επιστημών) ονομάζονται κολλέγια. Ωστόσο πολλά από αυτά τα κολλέγια παράγουν ερευνητικό έργο καλύτερο από αυτό πολλών πανεπιστημίων. Στις ΗΠΑ παράδειγμα είναι το Dartmouth College, στην Ελλάδα το οικονομικό τμήμα της ΑΣΟΕΕ είναι το πιο παραγωγικό στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο από αυτό του Πανεπιστημίου Αθηνών.
3) Αν “η φράση ιδιωτικό/μη κερδοσκοπικό είναι αστεία και αποτελεί ανέκδοτο στους κύκλους των προπτυχιακών φοιτητών οικονομικών σχολών” ίσως το πρόβλημα να είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των φοιτητών αυτών. Διότι τουλάχιστον ο συγγραφέας του κειμένου και εγώ, και οι δυο διδάκτορες Οικονομικών, καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι η φράση αυτή αναφέρεται ακριβώς σε ένα ίδρυμα που δεν ανήκει στο κράτος (άρα είναι ιδιωτικό) και δεν έχει σκοπό το κέρδος (για αυτό είναι και ίδρυμα). Στην κατηγορία αυτή ανήκει η πλειοψηφία των Αμερικανικών ΑΕΙ (πανεπιστημίων η κολλεγίων).
4) Αν προσπαθήσεις να μας πείσεις ότι η γη είναι επίπεδη, ότι δηλαδή το 85% των εξόδων των Harvard, Yale, Princeton, University of Chicago, Stanford, και άλλων διάσημων ιδιωτικών πανεπιστημίων καλύπτεται από το κράτος, καλό θα είναι να παρουσιάσεις και κάποια σοβαρά στοιχεία. Αλλιών ο ισχυρισμός μοιάζει με ανέκδοτο. Δε λέω ότι το κράτος δε συμμετέχει, αλλά σε μικρό βαθμό.
5) “Η ελληνική κοινωνία πρέπει να στηρίξει και να ενισχύσει τα δημόσια κρατικά πανεπιστήμια” όντως, αλλά ανεξάρτητα αν υπάρχουν ιδιωτικά η όχι. Βασικά η Ελληνική κοινωνία πρέπει να στηρίξει και να ενισχύσει εκείνα τα πανεπιστήμια που κάνουν καλά τη δουλιά τους ανεξάρτητα από το αν είναι κρατικά η μη!
6) Το ότι “Τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι εφήμερα και αποτυχημένες προσπάθειες που σπρώχνουν την ελληνική κοινωνία στο χρηματιστήριο της ιδιωτικής εκπαίδευσης” δεν μπορεί να προκύψει συμπερασματικά, αλλά παραμένει ισχυρισμός καθότι θεσμικά δεν υπάρχουν (λόγω συνταγματικής απαγόρευσης) μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Ας τα επιτρέψουμε και ας τα κρίνουμε. Διότι προς το παρόν η απαγόρευση του “χρηματηστηρίου” όπως το περιγράφεις απλά γεμίζει τις τσέπες των πανεπιστημίων και κολλεγίων του εξωτερικού, και των παρακείμενων μπαρ, εστιατορίων, ενοικιαστών, κ.ο.κ.
Νομίζω ότι ήμουν αρκετά ακριβής και σαφής αλλά θα προσπαθήσω να γίνω πιο κατανοητός.
“1) Τα πανεπιστήμια εξ’ ορισμού είναι ανώτατα ιδρύματα που έχουν περισσότερες της μιας σχολές, συνήθως Σχολή Τεχνών και Επιστημών (School of Arts and Sciences) και τουλάχιστον άλλη μία (π.χ. Business School, School of Engineering, Medica School, Law School, etc). Μόνο στην Ελλάδα πρωτοτυπούμε, όπου τα κρατικά Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μετονομάστηκαν σε πανεπιστήμια (από ΑΒΣΠ και ΑΣΟΕΕ αντίστοιχα) ενώ έχουν μόνο μια σχολή. Εκεί γιατί δε σε ενοχλεί?”
Έγραψα: Η λέξη Πανεπιστήμιο δεν αναφέρεται σε μια σχολή. Πρόκειται για μια κοινότητα που ενώνει ανθρώπους με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Πρέπει να είναι μια ευρεία κοινότητα που καλύπτει μεγάλο φάσμα των ανθρώπινων γνώσεων. Πρέπει ακόμα να στοχεύει στη μετάδοση της γνώσης (μάθηση) και τη δημιουργία Νέας γνώσης (έρευνα). ΤΟ Ο.Π.Α έχει 8 σχολές και όχι 1 όπως λες και καλύπτει τα εξής επιστημονικά πεδία: (Μαθηματικά, Οικονομικά/Χρηματοοικονομικά/Λογιστική, Πληροφορική, Διοίκηση) και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει 9 σχολές και καλύπτει τα ίδια επιστημονικά πεδία.
2) Τα Ανώτατα Ιδρύματα που έχουν μόνο μια σχολή (π.χ. μόνο Business School ή μόνο Τεχνών και Επιστημών) ονομάζονται κολλέγια. Ωστόσο πολλά από αυτά τα κολλέγια παράγουν ερευνητικό έργο καλύτερο από αυτό πολλών πανεπιστημίων. Στις ΗΠΑ παράδειγμα είναι το Dartmouth College, στην Ελλάδα το οικονομικό τμήμα της ΑΣΟΕΕ είναι το πιο παραγωγικό στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο από αυτό του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επεξηγώ: Στη Μ.Βρεταννία και στις Η.Π.Α οι έννοιες college, university και institute είναι πολλές φορές συνώνυμες αν όχι ταυτόσημες. Άρα αυτό που λες ότι πολλά κολλέγια παράγουν ερευνητικό έργο καλύτερο από αυτό πολλών πανεπιστημίων δεν έχει νόημα, αφού για αυτές τις χώρες κολλέγιο και πανεπιστήμιο είναι το ίδιο. Συγκεκριμένα, το ΜΙΤ είναι ινστιτούτο αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς ως κορυφαίο πανεπιστήμιο, το Imperial College είναι κολλέγιο αλλά αναγνωρίζεται ως κορυφαίο πανεπιστήμιο. Όσο για το Πανεπιστήμιο Αθηνών που έθιξες είναι πολύ υψηλότερα από το Ο.Π.Α στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων.
3) Αν “η φράση ιδιωτικό/μη κερδοσκοπικό είναι αστεία και αποτελεί ανέκδοτο στους κύκλους των προπτυχιακών φοιτητών οικονομικών σχολών” ίσως το πρόβλημα να είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των φοιτητών αυτών. Διότι τουλάχιστον ο συγγραφέας του κειμένου και εγώ, και οι δυο διδάκτορες Οικονομικών, καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι η φράση αυτή αναφέρεται ακριβώς σε ένα ίδρυμα που δεν ανήκει στο κράτος (άρα είναι ιδιωτικό) και δεν έχει σκοπό το κέρδος (για αυτό είναι και ίδρυμα). Στην κατηγορία αυτή ανήκει η πλειοψηφία των Αμερικανικών ΑΕΙ (πανεπιστημίων η κολλεγίων).
Σημειώνω: Προσπερνώ το σχόλιο σου περί επιπέδου φοιτητών (πρόκειται για συμφοιτητές μου στο Χάρβαρντ, αλλά μάλλον το επίπεδο της παιδείας τους είναι χαμηλό όπως αφήνεις να εννοηθεί) Δεν έχει σκοπό το κέρδος επειδή είναι ίδρυμα . . . απίστευτος συλλογισμός κύριε διδάκτορα . . .έλεος. Εγώ δε ξέρω κάποιον ιδιώτη να ανοίγει εταιρεία με δικά του κεφάλαια για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μάλλον δεν έχεις ιδέα απο αμερικάνικα ΑΕΙ (ο πατέρας μου είναι καθηγητής στο Πρίνστον και έχω πλήρη εικόνα). Ξαναλέω και τονίζω πως δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ.
4) Αν προσπαθήσεις να μας πείσεις ότι η γη είναι επίπεδη, ότι δηλαδή το 85% των εξόδων των Harvard, Yale, Princeton, University of Chicago, Stanford, και άλλων διάσημων ιδιωτικών πανεπιστημίων καλύπτεται από το κράτος, καλό θα είναι να παρουσιάσεις και κάποια σοβαρά στοιχεία. Αλλιών ο ισχυρισμός μοιάζει με ανέκδοτο. Δε λέω ότι το κράτος δε συμμετέχει, αλλά σε μικρό βαθμό.
Διάβασε: “Δείτε τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χάρβαρντ, Πρίνστον, ΜΙΤ, Το ΜΙΤ είναι ένα μεγάλο μη κρατικό Πανεπιστήμιο χωρίς μεγάλη δική του περιουσία. Το ογδόντα πέντε τοις εκατό του προϋπολογισμού του, όμως καλύπτεται από το κράτος.” Η φράση αυτή ανήκει στον καθηγητή Ιωάννη Ηλιόπουλο, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και ένας από τους κορυφαίους φυσικούς του αιώνα μας, και αποτελεί απόσπασμα από συνέντευξή του στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (αν θες σου στέλνω και το άρθρο).
5) “Η ελληνική κοινωνία πρέπει να στηρίξει και να ενισχύσει τα δημόσια κρατικά πανεπιστήμια” όντως, αλλά ανεξάρτητα αν υπάρχουν ιδιωτικά η όχι. Βασικά η Ελληνική κοινωνία πρέπει να στηρίξει και να ενισχύσει εκείνα τα πανεπιστήμια που κάνουν καλά τη δουλιά τους ανεξάρτητα από το αν είναι κρατικά η μη!
Γνώμη: Πάντως τα μη κρατικά που είναι στην Ελλάδα είναι χειρότερα από τα χειρότερα κρατικά, για αυτό και έρχονται δεύτερα στις προτιμήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Όλοι θέλουν ιατρική, νομική, ΕΜΠ και ΟΠΑ και Παν.Αθην. Μετά ακολουθούν τα κολλέγια.
6) Το ότι “Τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι εφήμερα και αποτυχημένες προσπάθειες που σπρώχνουν την ελληνική κοινωνία στο χρηματιστήριο της ιδιωτικής εκπαίδευσης” δεν μπορεί να προκύψει συμπερασματικά, αλλά παραμένει ισχυρισμός καθότι θεσμικά δεν υπάρχουν (λόγω συνταγματικής απαγόρευσης) μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Ας τα επιτρέψουμε και ας τα κρίνουμε. Διότι προς το παρόν η απαγόρευση του “χρηματηστηρίου” όπως το περιγράφεις απλά γεμίζει τις τσέπες των πανεπιστημίων και κολλεγίων του εξωτερικού, και των παρακείμενων μπαρ, εστιατορίων, ενοικιαστών, κ.ο.κ.
Απορία: Μπορεί να έχουμε διαρροή εγχώριου κεφαλαίου προς το εξωτερικό τουλάχιστον όμως εκεί η απόσβεσή του γίνεται άμεσα. Στην Αγγλία μπορείς να σπουδάσεις σε ένα κολλέγιο ξοδεύοντας αρκετά λεφτά, όμως οι ευκαιρίες στην αγορά εργασίας είναι περισσότερες. Στην Ελλάδα δεν αξίζει να σπουδάσεις σε κάποιο κολλέγιο για δύο βασικούς λόγους:
Α]Το επίπεδό τους δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με το αντίστοιχο των ελληνικών κρατικών (ούτε λόγος για ιατρικές, νομικές και πολυτεχνικές σχολές)
Β]Πάλι λεφτά θα δαπανήσεις για να σπουδάσεις τα οποία δε θα τα πάρεις πίσω ποτέ αφού δεν έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και αν αποκτήσουν δεν υπάρχει τόση προσφορά εργασίας ώστε να απορροφηθούν οι απόφοιτοί τους.
Άρα αν το ερώτημα είναι αξίζει να σπουδάσω σε κάποιο κολλέγιο στο εξωτερικό ή να σπουδάσω σε κάποιο κολλέγιο στην Ελλάδα η απάντηση είναι τράβα στο εξωτερικό μπας και πάρεις τα λεφτά σου πίσω. Γιατι εδώ δε πρόκειται να τα πάρεις.
ευνυκτη (καλα το πα?) σευχαριστω για το σχολιο σου, ειναι μεγαλο και περιεκτικο.
Δυσκολα ομως θα συμφωνησω.
Περι περιουσιων, δεν μου λες, στους χημικους μηχανικους δεν σας διδαξαν κριτικη σκεψη, δηλαδη να μην εμπιστευεσαι ο,τι κατεβει του καθενος να πει (απο δευτερο χερι μαλιστα) αλλα να ψαχνεις για στοιχεια?
Το ΜΙΤ εχει τεραστια περιουσια (καπουα στα 10 δις δολλαρια), παρομοιως βεβαια και τα Χαρβαρντ (36 δις), Στανφορντ (17 δις) κτλ Βλεπε λιστα εδω
αλλα δεν καταλαβα και την ολη επιχειρηματολογια σου. Λες να μην τα λεμε ιδιωτικα γιατι το κρατος συμμετεχει στην χρηματοδοτηση τους? Ιδιωτες τα ιδρυσαν (συνηθως), ιδιωτες εδωσαν τα κεφαλαια τουλαχιστον στην αρχη, ιδιωτες τα διοικουν, ιδιωτες επιλεγουν ποιος θα σπουδασει σε αυτα. Το κρατος δεν εχει κανεναν λογο. Και η χρηματοδοτηση που εχουν απο κρατικα μεσα ειναι ανταγωνιστικοτατη, απο ιδρυματα οπως NSF, NIH κοκ σε διαγωνισμους που ειναι ανοιχτοι σε ολους. Δεν υπαρχει λοιπον τιποτε χαριστικο εκει, ουτε καποια σχεση εξαρτησης.
Τα ονοματολογικα που λες μου φαινονται μαλλον αδιαφορα. Δεν με νοιαζει αν λεγεται κολλεγιο πανεπιστημιο ή μπαμια, δεν με νοιαζει αν εχει 2 σχολες, 3 ή 17, με νοιαζει αν προσφερει ανωτατες σπουδες (πτυχιο, διδακτορικο) και αν κανει ερευνα.
Ενας χρησιμος διαχωρισμος ειναι βεβαια αναμεσα σε διδακτικα πανεπιστημια (που επικεντρωνονται στην προπτυχιακη εκπαιδευση κυριως, με πολυ καλη ποιοτητα διδασκαλιας, παραδειγμα το Swarthmore, Dartmouth) και ερευνητικα που κανουν και διδασκαλια αλλα φημιζονται κυριως για την ερευνα (ΜΙΤ, Χαρβαρντ κτλ).
Αυτο που δεν εχω καταλαβει ακομα ειναι ποιο ειναι το επιχειρημα σου. Οπως και να ονομασουμε τα ιδρυματα του τυπου ΜΙΤ, Χαρβαρντ, Γεηλ ή Στανφορντ, τετοια ιδρυματα στην Ελλαδα απλα απαγορευονται! Ειναι αυτο κατι με το οποιο συμφωνεις και αν ναι γιατι?
δεν καταλαβαινω καθολου την αναλογια με το χρηματιστηριο, αλλα ενα πραγμα ειναι σιγουρο: στην Ελλαδα δεν εχουμε ιδιωτικα πανεπιστημια, οποτε δεν βλεπω πως αποφασισες οτι ειναι και εφημερα. Επισης δεν καταλαβα, αν ειναι εφημερα και αποτυχημενα, πως σπρωχνουν την ελληνικη κοινωνια στην ιδιωτικη εκπαιδευση? Ηλιθιοι ειναι να πληρωνουν για κατι που δεν αξιζει?
ελαχιστοι φοιτητες Αγγλιας μενουν τελικα στην Αγγλια. Αλλα και το επιχειρημα με τα επαγγελματικα δικαιωματα δεν το πιανω, εδω λεμε να επιτρεπονται τα ιδιωτικα αρα να εχουν επαγγελματικα δικαιωματα!
φαινεται περασαν τοσα χρονια απο τοτε που ημασταν προπτυχιακοι που ταχουμε ξεχασει αυτα (ξερω, συγγνωμη, φτηνο αστεακι).
Ευνήκτης: αρχαιοελληνική λέξη και σημαίνει καλός κολυμβητής
Μάλλον ο συνάδελφός σου αποσύρθηκε από την κουβέντα. Οπότε θα μιλήσω με εσένα.
Λοιπόν έχουμε και λέμε. Καταρχάς είσαι πολύ βιαστικός και πολύ απρόσεχτος αφού αμφισβητείς τα λεγόμενα ενός κορυφαίου καθηγητή, διεθνώς αναγνωρισμένου, ο οποίος έχει τελειώσει το κορυφαίο ίδρυμα της Γαλλίας, το ENSTA, (καμία σχέση με το Clark Univ του συνάδελφού σου το οποίο είναι 500+, δες http://www.topuniversities.com/university/3903/clark-university), και είναι και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών στη Γαλλία. Επαναλαμβάνω ότι η φράση αυτή για το ΜΙΤ ανήκει στον ίδιο τον καθηγητή Ιωάννη Ηλιόπουλο.
Μιας και έθιξες και το θέμα με τους χημικούς μηχανικούς και την κριτική σκέψη αυτών . . . .πάρε μια ιδέα (επαναλαμβάνω ιδέα γιατι θα σου φέρω και άλλα στοιχεία) για τη χρηματοδότηση του ΜΙΤ:
Επίσημη πηγή του ΜΙΤ αναφέρει:” In fiscal year 1988, MIT’s total research funding was $539.238 million. Of this total, $433.680 million — 80.4 percent — was Department of Defense funding. These figures come from George H. Dummer, director of the Office of Sponsored Programs.” (http://tech.mit.edu/V109/N7/glenn.07o.html)
Ακόμα δες εδώ: “In 2007, MIT spent $598.3 million for on-campus research. The federal government (ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΗΛΑΔΗ) was the largest source of sponsored research, with the Department of Health and Human Services granting $201.6 million, Department of Defense $90.6 million, Department of Energy $64.9 million, National Science Foundation $65.1 million, and NASA $27.9 million.[157] MIT employs approximately 3,500 researchers in addition to faculty. In the 2006 academic year, MIT faculty and researchers disclosed 487 inventions, filed 314 patent applications, received 149 patents, and earned $129.2 million in royalties and other income.” Λέει federal government (κρατικές δαπάνες δηλαδή) (http://en.wikipedia.org/wiki/Massachusetts_Institute_of_Technology).
“Τα ονοματολογικα που λες μου φαινονται μαλλον αδιαφορα. Δεν με νοιαζει αν λεγεται κολλεγιο πανεπιστημιο ή μπαμια, δεν με νοιαζει αν εχει 2 σχολες, 3 ή 17, με νοιαζει αν προσφερει ανωτατες σπουδες (πτυχιο, διδακτορικο) και αν κανει ερευνα.” Βασικά αυτό να το πεις στο συνάδελφό σου. . . εκείνος άρχισε την κουβέντα με κολλέγια και πανεπιστήμια.
“Αυτο που δεν εχω καταλαβει ακομα ειναι ποιο ειναι το επιχειρημα σου.” Μάλλον δε το διάβασες στην προηγούμενη κουβέντα με το συνάδελφό σου παραπάνω ή δεν το κατάλαβες.
“στην Ελλαδα δεν εχουμε ιδιωτικα πανεπιστημια, οποτε δεν βλεπω πως αποφασισες οτι ειναι και εφημερα” . . .έχουμε μη κρατικά γράφω (με δουλεύειες μάλλον αφού εγώ δε χρησιμοποιώ τον όρο ιδιωτικά πανεπιστήμια αφού δεν υπάρχουν πουθενά στο κόσμο και άρα στην Ελλάδα)
“ελαχιστοι φοιτητες Αγγλιας μενουν τελικα στην Αγγλια.” Αλήθεια??? Και που πάνε δηλαδή και δουλεύουν?? Έχεις πάει ποτέ σε career exhibition σε βρεταννικά πανεπιστήμια? Γνωρίζεις ότι γίνεται έκθεση πολυεθνικών εταιρειών μέσα στα βρεταννικά πανεπιστήμια?
“φαινεται περασαν τοσα χρονια απο τοτε που ημασταν προπτυχιακοι που ταχουμε ξεχασει αυτα (ξερω, συγγνωμη, φτηνο αστεακι).” Μάλλον έτσι φαίνεται. Όχι μην ανησυχείς δεν είναι γτηνό αστειάκι . . .απλά ειρωνεία.
Ευνήκτης, ο καλός κολυμβητής.
Ευνύκτης, ο καλός τσιμπιάρης!
Ωραίο όνομα πάντως.
Κλασσικός δικηγοράκος . . . είρων και ημιμαθής.
Euniktis
1) Ποιές είναι οι 8 και 9 σχολές του Ο.Π.Α. και του ΠΑ.ΠΕΙ.? Το εύρος γνωστικών πεδίων που θέτεις δεν αποτελεί κριτήριο. Δεν υπάρχει θεσμοθετημένο όριο στα τμήματα που πρέπει να έχει ένα ίδρυμα για να θεωρείται πανεπιστήμιο (ποιο είναι δηλαδή, για πες μας?). Επαναλαμβάνω ότι το κριτήριο είναι ο αριθμός των σχολών. Ένα ίδρυμα που αποτελείται μόνο από Σχολή Τεχνών και Επιστημών έχει εύρος τμημάτων: Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, Φυσικής, Μαθηματικών, κ.ο.κ, αλλά δεν είναι πανεπιστήμιο στο βαθμό που δεν υπάρχει άλλη σχολή υπό το ίδιο ίδρυμα. Αφού ο πατέρας σου είναι καθηγητής στο Princeton (πως τον λένε αλήθεια?) ρώτα τον να σου πει.
2) “Μάλλον δεν έχεις ιδέα απο αμερικάνικα ΑΕΙ (ο πατέρας μου είναι καθηγητής στο Πρίνστον και έχω πλήρη εικόνα). Ξαναλέω και τονίζω πως δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ.”
Τώρα έπεσες διάνα. Ιδέα δεν έχω από αμερικανικά ΑΕΙ. To Hofstra University στο οποίο είμαι καθηγητής δεν είναι ιδιωτικό σε αντίθεση με ότι πιστεύει, ούτε το Emory University στο οποίο δίδαξα παλαιότερα. Είναι αντίστοιχα με το δημόσιο University of Massachusetts στο οποίο επίσης διατέλεσα καθηγητής. Μου φαίνεται μας δουλεύεις φίλε Παναγιώτη! Η δε βικιπέντια περιγράφει το Princeton στο οποίο υποτίθεται είναι καθηγητής ο πατέρας σου ως private university http://en.wikipedia.org/wiki/Princeton_University
3) Ακριβώς λοιπόν επειδή ανήκω στον ακαδημαϊκό χώρο ξέρω πολύ καλά, τουλάχιστον στις Η.Π.Α., πώς ορίζονται τα κολλέγια. Επαναλαμβάνω ότι τα κολλέγια είναι ιδρύματα που έχουν μόνο μια σχολή, πολλά από τα οποία παράγουν περισσότερο ερευνητικό έργο από κάποια πανεπιστήμια. Αν θες να εφαρμόσεις κάποιο αφηρημένο δικό σου ορισμό και όχι αυτόν που χρησιμοποιείται από την ακαδημαϊκή κοινότητα προφανώς δε θα μπορέσουμε να συνενοηθούμε καθώς θα μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Για δε το Ο.Π.Α. σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι αριθμοί σε διαψεύδουν (http://www2.wiwi.hu-berlin.de/institute/wpol/pdf/eearank.pdf). Το οικονομικό τμήμα του Ο.Π.Α. είναι το μόνο στην Ελλάδα που παράγει αξιόλογη έρευνα (θέση 189 της Παγκόσμιας Κατάταξης).
4) “Προσπερνώ το σχόλιο σου περί επιπέδου φοιτητών (πρόκειται για συμφοιτητές μου στο Χάρβαρντ”.
Τελικά που σπούδασες, στο Χάρβαρντ, το Ε.Μ.Π., ή το Imperial? Και τα έκανες όλα αυτά μεγαλώνοντας στο New Jersey καθώς ο πατέρας σου είναι καθηγητής στο Princeton? Αντιλαμβάνεσαι ότι χωρίς στοιχεία οι ισχυρισμοί σου μοιάζουν πλασματικοί.
5) “Δεν έχει σκοπό το κέρδος επειδή είναι ίδρυμα . . . απίστευτος συλλογισμός κύριε διδάκτορα”
Είπαμε, κύριος καθηγητής παρακαλώ! Και για να μαθαίνεις νέε μου, ορίστε ο ορισμός της λέξης “ίδρυμα”
http://el.thefreedictionary.com/%CE%AF%CE%B4%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%B1
Ο δε νόμος αναγνωρίζει ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου τα οποία, ως κοινωφελή, δεν φορολογούνται σε αντίθεση με τις εταιρίες. Για αυτό ονομάζονται ιδρύματα και ΟΧΙ εταιρίες. Μορφωμένο παιδί είσαι, θα έπρεπε να γνωρίζεις τη διαφορά. Μπορεί δε να σου προκαλεί έκπληξη, αλλά στις “καπιταλιστικές” ΗΠΑ είναι συχνό το φαινόμενο να ιδρύονται πανεπιστήμια με δωρεές ιδιωτών (π.χ. New York University, Clark University, Hofstra University, etc.) Ορίστε η ιστορία του NYU http://en.wikipedia.org/wiki/New_York_University. Τα δε Χαρβαρντ, Γέιλ, Πρίνστον, κ.α. ιδρύθηκαν από κληρικούς, και μεγάλωσαν χάρη στις δωρεές ιδιωτών, κυρίως αποφοίτων!
6) Για το ΜΙΤ με κάλυψε το σχόλιο του SG.
Τέλος, το αν αξίζει να σπουδάσεις σε κολλέγιο στην Ελλάδα άσε να το κρίνει ο φοιτητής. Εγώ ξέρω πολλά παιδιά που με πτυχίο από το Deree έκαναν καλά μεταπτυχιακά στο εξωτερικό και κατέχουν υψηλές εταιρικές θέσεις. Το ίδιο ισχύει και για στελέχη που έκαναν μεταπτυχιακό στο A.L.B.A. Παρεπιπτόντως, και τα δυο αυτά κολλέγια είναι ιδρύματα που δεν έχουν σκοπό το κέρδος. Το κυριότερο ερώτημα όμως είναι αν θα ήταν τα ιδιωτικά κολλέγια αποπαίδια αν το θεσμικό πλαίσιο τους επέτρεπε να λειτουργήσουν ως ανώτατα ιδρύματα. Αυτό το ερώτημα όσοι συμφωνούν μαζί σου απαγορεύουν δικτατορικά να απαντηθεί. Εγώ πιστεύω ότι αν αναγνωρίζονταν ως ανώτατα κάτω από προϋποθέσεις, θα αποτελούσαν καλή εναλλάκτική λύση σε χιλιάδες φοιτητές που καταφεύγουν σε μέτρια ιδρύματα του εξωτερικού και πιθανόν θα προσέλκυαν ξένους φοιτητές. Για να μη σου φέρω ως παράδειγμα τις Η.Π.Α. που είναι αρκετά διαφορετικές, αυτό συμβαίνει στην διπλανή μας Κύπρο, με προφανή οικονομικά οφέλη!
αμφισβητω τι λεει ο οποιοσδηποτε αν εχω μπροστα μου διαφορετικα στοιχεια. Αλλα εν προκειμενω μαλλον αμφισβητω την παρουσιαση των λεγομενων του απο τριτο χερι.
Θα ξερεις οτι αλλο περιουσια και αλλο εισοδημα, ετσι? Τα στοιχεια που εδωσα ειναι σχετικα με την περιουσια του ΜΙΤ, εσυ μιλας για το εισοδημα του, μαλλον ουτε καν, μιλας για την πηγη των ερευνητικων του κονδυλιων (που ειναι μονο μερος των συνολικων εξοδων του).
Εξηγησα για τα ερευνητικα κονδυλια οτι οσο ειναι απο κρατικο χερι ερχονται με ανταγωνιστικα προγραμματα και δεν υπαρχει σχεση ελεγχου ή εξαρτησης. (το ΜΙΤ παρεπιμπτοντως λογω εμπλοκης με αμυντικα προγραμματα εχει καποια ιδιαιτερα μεγαλη χρηματοδοτηση απο κρατικα κονδυλια)
Παρεπιμπτοντως το να λες οτι καποιος ειναι κορυφαιος λογω του πανεπιστημιου που τελειωσε ειναι λιγο παιδικο, οταν ο ανθρωπος εχει ολοκληρη καρριερα πισω του. Οι δημοσιευσεις μετρανε, οχι οι τιτλοι.
οχι, εσυ ξεκινησες μιλωντας για το τι ειναι πανεπιστημιο και τι οχι και σε σενα απαντουσα. Τελοσπαντων.
αν κατι δεν ειναι κρατικο και ανηκει σε ιδιωτες πως λεγεται? Βαρετο βρισκω το παιχνιδι με τις λεξεις, ειδικα οταν υποψιαζομαι οτι κανεις γλωσσολογος δεν θα σου εδινε δικιο. Αλλα τελοσπαντων, αυτο που λεω ειναι οτι δεν υπαρχουν μη-κρατικα ή ιδιωτικα πανεπιστημια στην Ελλαδα (με την εννοια οτι εχουν αναγνωρισμενς σπουδες, δινουν διδακτορικα κτλ). Απαγορευονται, πως το λενε?!
Οι Ελληνες αποφοιτοι κατα κανονα γυριζουν στην Ελλαδα, εστω μετα απο βραχυχρονια εργασια στην Αγγλια. Γιαυτο ειπα “δεν μενουν στην Αγγλια”, απορω πως μπορεις να το παρερμηνευσεις αυτο.
Επιμενω ομως να μην βλεπω το επιχειρημα σου, εξηγησε το λοιπον αν θες, απο το Α ως το Ω, σαν να ειμαι μικρο παιδι. Αυτο που εγω βλεπω να λες ειναι οτι:
α) συμφωνεις με το μονοπωλιο των κρατικων πανεπιστημιων στην Ελλαδα
β) το στηριζεις διοτι λεει δεν υπαρχουν πουθενα στον κοσμο κερδοσκοπικα πανεπιστημια και αλλωστε το ΜΙΤ εχει γερη κρατικη χρηματοδοτηση
Ε απλα δεν βλεπω την σχεση μεταξυ των δυο. Το ΜΙΤ ΔΕΝ ελεγχεται απο το αμερικανικο κρατος, τετοιο πανεπιστημιο στην Ελλαδα ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ ομως.
Περα απο αυτο, το ΜΙΤ ειναι ενα ιδρυμα, οχι ολη η εικονα του πλανητη, δεν βλεπω πως βασιζεται ολοκληρο επιχειρημα υπερ του κρατικου μονοπωλιου στην ιδιοκτησιακη κατασταση του ΜΙΤ!
Να προσθέσω αγαπητέ Ευνίκτη
ότι ο ισχυρισμός κάποιου κρίνεται από το αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και όχι από το ranking του πανεπιστημίου από το οποίο κατέχει διδακτορικό. Ειλικρινά αναρωτιέμαι τι σας μαθαίνουν στο Ε.Μ.Π. Γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ της λέξης “προϋπολογισμός” για την οποία μίλησες και του “Sponsored research” την οποία αναφέρει η Βικιπέντια?
Οι ερευνητικές δαπάνες είναι υποσύνολο του προυπολογισμού, το δε sponsored research είναι υποσύνολο των δαπανών για έρευνα. Φαντάζομαι θεωρία συνόλων να έχεις διδαχτεί!
Τέλος, όπως λέει ο SG και συνεχίζεις να αγνοείς, τα κρατικά ιστιτούτα (π.χ. National Science Foundation, National Institute of Health) δεν χρηματοδοτούν άμεσα το ΜΙΤ. Διαθέτουν κονδύλια για έρευνα τα οποία είναι ανοιχτά σε όλους. Αυτοί που θέλουν να λάβουν χρηματοδότηση υποβάλουν έρευνητική πρόταση που κρίνεται από επιστημονική επιτροπή η οποία αποφασίζει αν θα τη χρηματοδοτήσει. Το γεγονός ότι το ΜΙΤ λαμβάνει τόσα ερευνητικά κονδύλια ωφείλεται στο ότι διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες που υποβάλλουν δυνατές προτάσεις οι οποίες κρίνονται θετικά.
Αν δεν γνωρίζεις κάποιο θέμα καλό είναι να προσεγγίζεις τους συνομιλητές σου με λιγότερη έπαρση και περισσότερη ειλικρίνια.
Καλά αποχωρώ από την κουβέντα διότι χάνω το χρόνο μου.
Ίσως σε κάποιο άλλο σύμπαν υπάρχει συνεννόηση μαζί σας.
Υ.Γ.
“Νάταν το πουλί βιολί θα ήταν όλοι μουσικοί”
Κλασσικό, μπαίνει κάποιος με καθεστώς ανωνυμίας, λέει ότι του κατέβει, και όταν τον θέτεις υπεύθυνο για αυτά που λέει αποχωρεί!
Ευνηκτη αν νομιζεις οτι αυτη ειναι μια αξιοπρεπης και επαρκης απαντηση σε οσα χασαμε χρονο για να σου γραψουμε, τι να προσθεσω?
Προς αποκατάσταση της αλήθειας ώστε να μην σχηματίζονται λανθασμένες εντυπώσεις για τον Ιωάννη Ηλιόπουλο, ορίστε η συνέντευξή του στην οποία αναφέρθηκε ο Ευνίκτης αλλάζοντας το νόημα όπως τον βολεύει.
Αντιγράφω σημεία που αφορούν στην αντιπαράθεση
“Το Πανεπιστήμιο δεν είναι απλώς μια σχολή.”
– Ότι ακριβώς είπα και εγώ
“εμείς οι Έλληνες βέβαια είμαστε οι πρώτοι που κάνουν αυτό το λάθος. Κόψαμε το Πανεπιστήμιο σε κομματάκια και το σπείραμε σε όλη τη χώρα.”
– Ακριβώς η ίδια κριτική που άσκησα στα Ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια όπως το ΠΑ.ΠΕΙ. και το Ο.Π.Α. Ο Ευνίκτις απέκρυψε αυτήν την πρόταση καθότι δεν τον βόλευε.
“Εάν ιδιωτικό σημαίνει ότι μια επιχείρηση έχει βάλει κεφάλαια τα οποία θέλει να πάρει πίσω, η θέλει να βγάλει κέρδη τότε εγώ δεν γνωρίζω κανένα μέρος του κόσμου στο οποίο να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια υπ αυτή την έννοια.”
– Ο Ηλιόπουλος δίνει συγκεκριμένο ορισμό στην έννοια ιδιωτικό και λέει ότι δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ ΥΠ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ. Αν έτσι ορίσουμε τα ιδιωτικά συμφωνώ απόλυτα. Τότε όμως πρέπει να ορίσουμε και τα ιδρύματα εκείνα που δεν είναι ούτε ιδιωτικά ούτε δημόσια, κάτι που κάνει ο Ηλιόπουλος όταν αναφέρει…
“Το ΜΙΤ είναι ένα μεγάλο μη κρατικό Πανεπιστήμιο χωρίς μεγάλη δική του περιουσία. Το ογδόντα πέντε τοις εκατό του προϋπολογισμού του, όμως καλύπτεται από το κράτος.”
Αντίθετα λοιπόν με τον Ευνίκτη που προσπάθησε να μας πείσει ότι το ΜΙΤ είναι κρατικό (αφού δεν είναι ιδιωτικό) ο Ηλιόπουλος το αναφέρει ως μη κρατικό δημιουργώντας μια ξεχωριστή κατηγορία. Ε, με βάση το άρθρο 16 στην Ελλάδα δε μπορεί να υπάρξει ούτε μη κρατικό! (Εγώ προτιμώ τη λέξη ιδιωτικό καθώς η λέξη ίδρυμα, με βάση τη νομική της υπόσταση, προϋποθέτει ότι δε μπορεί να είναι κερδοσκοπικό.) Για το ΜΙΤ πάντως λανθάνει ο Ηλιόπουλος, τα νούμερα μάλλον αναφέρονται στις αυτοτελείς ερευνητικές δαπάνες και όχι τον προϋπολογισμό.
“Πάρτε για παράδειγμα το business school του Χάρβαρντ το οποίο έχει πολύ ακριβά δίδακτρα βεβαίως αλλά εξασφαλίζει και πολύ μεγάλους πρωτούς μισθούς. Κάθε απόφοιτος που βγαίνει από εκεί βγάζει έως και διακόσιες χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Γιατί να τον πληρώσει αυτόν η κοινωνία και οχι κάποιον άλλο; Εάν έχεις εξασφαλίσει τέτοια απόδοση, γιατί να μην πλήρωσεις; Μπορεί να θέλει ο Σύνδεσμος Ελλήνων βιομηχάνων να φτιάξει μία σχολή να την χρηματοδοτήσει και να παίρνει τους απόφοιτους και να τους φέρνει εδώ πέρα στις διάφορες δουλειές. Δεν θα είναι όμως Πανεπιστήμιο.”
– Σωστά, αλλά το πτυχίο από το Harvard Business School θεωρείται ανώτατο στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα απόφοιτος του Harvard να μπορεί να κάνει μεταπτυχιακά σε κρατικό πανεπιστήμιο. Αντίστοιχο πτυχίο σε διοίκηση επιχειρήσεων από Deree στην Ελλάδα δια νόμου δεν αναγνωρίζεται, οπότε ο απόφοιτος δε θα μπορούσε ποτέ να κάνει μεταπτυχιακά ας πούμε στο Ο.Π.Α. ή να διεκδικήσει θέση στο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, το Business School και το Law School του Harvard είναι σχολές που υπάγονται στο Πανεπιστήμιο του Harvard, δεν ιδρύθηκαν ως ανεξάρτητες.
Να προσθεσω οτι η αδυναμια δημιουργιας σωστων business school με το σημερινο πλαισιο στην Ελλαδα βλαπτει πολυ την ανωτατη παιδεια. Γιατι ως γνωστον τα business schools φερνουν πολυ χρημα σε ενα πανεπιστημιο (και ισως κανουν και καποιο καλο στην οικονομια με την εκπαιδευση που προσφερουν στα στελεχη αν και δεν ειμαι εντελως σιγουρος γιαυτο :-) )
Σωστά! Επιπλέον, τα business school στις ΗΠΑ είναι επίσης μη κερδοσκοπικά ιδρύματα!
Η αληθεια είναι οτι με νυχια και με δοντια κραταμε ολα αυτα τα δηθεν σεμιναρια
Το Μετσόβειο λέγεται έτσι επειδή εθνικιστές ευεργέτες έδωσαν λεφτά για να κατασκευαστεί και ποτέ δεν έβγαλαν μισή δραχμή από αυτό. Αρκετά με τα καθυστερημένα επιχειρήματα του κάθε στόκου που δεν πέρασε μέσω πανελληνίων και θέλει τα πανεπιστήμια να καταντήσουν μαγαζιά…