Περί της αντισυνταγματικότητας του ειδικού τέλους ακινήτων

Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, εισαχθέν με το άρ. 53 Ν. 4021/2011, έχει προκαλέσει, δικαίως σε μεγάλο βαθμό, κοινωνική αναστάτωση. Και νομική κιόλας. Παραθέτω πρώτα μερικές εξωνομικές σκέψεις μου σχετικά:

Οι φόροι στα ακίνητα, ως φόροι επί κεφαλαίου, αποτελούσαν πάντα αίτημα της Αριστεράς, είτε συμφωνεί κανείς με το αίτημα αυτό είτε διαφωνεί (και υπάρχουν καλοί λόγοι διαφωνίας). Για δεύτερη φορά όμως (η πρώτη ήταν το δημοψήφισμα) η Αριστερά παθαίνει ό,τι ευχόταν, και φυσικά η αντίδρασή της είναι η αναμενόμενη: αντιφατική και αλλοπρόσαλλη.

Συγκεκριμένες εφαρμογές του ειδικού τέλους είναι βέβαιο ότι είναι άδικες και δυσανάλογες. Ακριβώς επειδή το ακίνητο, καίτοι κεφάλαιο, είναι συχνότατα στείρο κεφάλαιο, κεφάλαιο δηλαδή που δεν αποδίδει εισόδημα, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν εξαιρέσεις και δικλίδες, περισσότερες μάλιστα από αυτές που έχουν ήδη προβλεφθή. Αυτά όμως δεν πλήττουν την συνταγματικότητα του μέτρου γενικώς, αλλά το πολύ συγκεκριμένων εφαρμογών του.

Read moreΠερί της αντισυνταγματικότητας του ειδικού τέλους ακινήτων

Populus iure naturali solutus?

Το θέμα του σημερινού μου άρθρου με το ιχθυωτικό λατινοφανές γλωσσικό του ένδυμα δεν ξέρω αν καλύτερα χαρακτηρίζεται νομικό ή φιλοσοφικό. Θα ήθελα μάλλον να είναι νομικό, με την έννοια του να δοθή κάποια ενδονομική λύση σε αυτό, αλλά μάλλον υπάγεται στην δικαιοδοσία της πολιτικής φιλοσοφίας. Αναφέρομαι σε εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες κάποια, δημοκρατικώς θεσπισμένη, συνταγματική ρύθμιση είναι αντίθετη με αυτό που οι περισσότεροι από εμάς θα θεωρούσαν ως όντως Δίκαιο, είτε το ονομάσουμε αυτό φυσικό δίκαιο είτε θεϊκή εντολή είτε φιλελεύθερο παράδεισο είτε σοσιαλιστική νομιμότητα είτε ισλαμικό νόμο είτε αστακομακαρονάδα είτε όπως αλλιώς. Με άλλα λόγια, ποια είναι η νομική τύχη μιας συνταγματικής ρύθμισης η οποία, αν βρισκόταν στο κοινό νομοθετικό επίπεδο, θα κρινόταν αδίστακτα αντισυνταγματική και μάλιστα αντίθετη στις θεμελιώδεις διατάξεις του συγκεκριμένου συντάγματος, εκείνες ακριβώς που ανήκουν στον κοινό συνταγματικό πολιτισμό μας;

Το πρόβλημα προφανώς τίθεται επειδή το Σύνταγμα αποτελεί την κορυφή της νομικής πυραμίδας εξ επόψεως τυπικής ισχύος. Αρχικώς η ανωτερότητα αυτή είχε συλληφθή και ως ουσιαστική, υπό την έννοια ότι τα Συντάγματα ώφειλαν να περιέχουν όχι μόνο τους ανώτερους κανόνες, αλλά και τους ουσιωδέστερους. Από τότε όμως που τα Συντάγματα γεμίσανε με σαχλαμάρες για την Αγία Αναστασία την Φαρμακολύτρια και άρχισαν να φουσκώνουνε σαν γκαστρωμένα, τα λίγα και αυτονόητα που έπρεπε να περιέχουν έγιναν πολλά και ανόητα.

Read morePopulus iure naturali solutus?

Περί κοινοβουλευτισμού

Όπως προείπαμε, μαζευτήκαμε 11 εκατομμύρια συνταγματολόγοι και λέμε ο καθένας ο μακρύ του και το κοντό του.

Αλλά επειδή το λένε μακρύτερο και μερικοί πιο κοντό, καλό είναι να διακρίνουμε τους μεν από τους δε.

Δύσκολο πράγμα ο κοινοβουλευτισμός. Ειδικά για τους αντικοινοβουλευτικούς και για τους εξωκοινοβουλευτικούς.

Read moreΠερί κοινοβουλευτισμού

Περί διορισμού Πρωθυπουργού επίκαιρο σχόλιο

Ως γνωστόν, στην Ελλάδα είμαστε 10 11 εκατομμύρια προπονητές. Και 11 εκατομμύρια συνταγματολόγοι. Ας πω λοιπόν και γω το μακρύ και το κοντό μου.

Σύμφωνα με το άρ. 38 Σ

1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Κυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά το άρθρο 84. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37. Αν ο Πρωθυπουργός της παραιτούμενης Κυβέρνησης είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 3 εδάφιο γ’.
2. Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Read moreΠερί διορισμού Πρωθυπουργού επίκαιρο σχόλιο

Το κυνήγι των σατανικών παιδεραστών συνεχίζεται

Περί πορνογραφίας ανηλίκων πάλι ο λόγος. Ως νομικής διάταξης, εννοείται, οι προτιμήσεις μου στην πορνογραφία κινούνται αλλού. Θυμίζω ότι η ιστολογική μου ενασχόληση με το θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Πήρε το ανύστακτο μάτι μου την απόφαση Karttunen κατά Φινλανδίας (10 Μαΐου 2011) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου, που παρατίθεται και εδώ και σχολιάζεται αρνητικά και εδώ.

Read moreΤο κυνήγι των σατανικών παιδεραστών συνεχίζεται

Μικρή ιστορική υποσημείωση, επικαιροποιημένη

Για σήμερα ένα κατιτίς από τα σχολικά μας χρόνια, δεν ξέρω πώς μου ήρθε. Από τον Περί του στεφάνου του Δημοσθένη: [169] Ἑσπέρα μὲν γὰρ ἦν, ἧκε δ’ ἀγγέλλων τις ὡς τοὺς πρυτάνεις ὡς Ἐλάτεια κατείληπται. καὶ μετὰ ταῦθ’ οἱ μὲν εὐθὺς ἐξαναστάντες μεταξὺ δειπνοῦντες τούς τ’ ἐκ τῶν σκηνῶν τῶν κατὰ τὴν ἀγορὰν ἐξεῖργον … Read more Μικρή ιστορική υποσημείωση, επικαιροποιημένη

Δημοκρατια δια αντιπροσωπων και η αξια των ειδημονων ή Γιατι τα Δημοψηφισματα ειναι για Σπανιες Περιπτωσεις

Ειναι θεμα ωριμοτητας του πολιτη να ξερει ποτε χρειαζεται η αμεση ψηφος του και ποτε οχι. Αν δεν θελουμε η δημοκρατια μας να κατανταει οχλοκρατια.

Ανθρωποι με απειρως καλυτερη νομικη γνωση απο μενα εγραψαν γιατι τα δημοψηφισματα για δημοσιονομικα ζητηματα δεν ειναι καλη ιδεα απο νομικης αποψεως. Απορει κανεις τι εκλαμψη σοφιας εκανε τον Συνταγματικο μας Νομοθετη να συμπεριλαβει ρητα τα δημοσιονομικα στα θεματα που δεν σηκωνουν δημοψηφισμα. Ισως ηξεραν ηδη τι θα παθαινε η Καλιφορνια που κανει δημοψηφισματα για φορολογικα ζητηματα – ξερετε κανονικο ανθρωπο που να ψηφιζει εθελοντικα να αυξηθουν οι φοροι του? Ε, ουτε στην Καλιφορνια υπαρχουν τετοιοι παλαβοι.

Στα ωραια νομικα επιχειρηματα θα ηθελα λοιπον να συμπληρωσω ενα κανονιστικο. Σε μια κοινωνια που θελει να λειτουργει καλα, τα δημοψηφισματα ή αλλες ακραιες μορφες αμεσοδημοκρατιας ειναι πυρηνικα οπλα προορισμενα για εξαιρετικοτατες περιπτωσεις.

Read moreΔημοκρατια δια αντιπροσωπων και η αξια των ειδημονων ή Γιατι τα Δημοψηφισματα ειναι για Σπανιες Περιπτωσεις