Υπέρ της αυξήσεως του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου σε 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ήτοι σε ένα εντυπωσιακό εκ πρώτης όψεως ποσό περί τα 150 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό παραμένει πολύ μικρό, δεδομένου ότι κανένα ομοσπονδιακό κράτος δεν περιορίζεται σε τόσο χαμηλά ίδια έσοδα (στις ΗΠΑ το ποσοστό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού είναι πάνω από 20%, στην Γερμανία δε πάνω από 350 δισ. ευρώ). Η ίδια η διαδικασία αύξησης του προϋπολογισμού λειτουργεί σαν συγκολλητική κόλλα, σαν εφαλτήριο περαιτέρω ενοποίησης. Αν λοιπόν η ΕΕ πρόκειται να επιτελέση την ιστορική της αποστολή, μια αποστολή ειρήνης, ευημερίας και πολιτισμού, πολύ απλά χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Χρήματα που δεν πρέπει να προέλθουν από την αύξηση της γενικής φορολογίας, αλλά από την μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από εθνικό σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ένα μέρος αυτών των αυξημένων πόρων θα διοχετευθή στην μελλοντική κοινή αμυντική πολιτική. Τα σχετικά ζητήματα είναι πολύπλοκα και δεν ισχυρίζομαι ότι τα κατέχω, μπορώ όμως ακίνδυνα να κάνω τις εξής παρατηρήσεις: Ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες με διαρκές, επίμονο και σοβαρό αμυντικό πρόβλημα, μόνο να κερδίσουν έχουν από την ανάδυση μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, ακόμη και αν σε επιμέρους σημεία υποχρεωθούν σε συμβιβασμούς. Ότι ο επιμερισμός των κοινών αμυντικών βαρών αποτελεί τον πολιτικό μας στόχο. Ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ νοούνται ως κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Ότι η επιμονή του Δονάλδου Τραμπ να αυξηθή η γερμανική συνεισφορά στην ευρωνατοϊκή άμυνα, έστω και αν δεν μοιάζει σώφρων από πολλές πλευρές (που λίγο ενδιαφέρουν άμεσα εμάς), στην παρούσα συγκυρία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία.

Ήδη ακούω την αντίρρηση: περισσότερα χρήματα στους αδιαφανείς ευρωκράτες των Βρυξελλών, τα υποχείρια των διαδρομιστών, τους καλοπληρωμένους και πολυφαγάδες σφραγιδοκράτορες, τους συγγραφείς κανονισμών και κανονισμών των κανονισμών; Ναι, διότι η ευρωγραφειοκρατία είναι ίσως το πιο επιτυχημένο παράδειγμα διοικητικής μηχανής της νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας. Ναι, διότι 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δει τα απτά αποτελέσματα της λειτουργίας της ευρωπαϊκής μηχανής σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η ασφάλεια τροφίμων, οι αεροπορικές μεταφορές, η ελευθερία μετακίνησης, ακόμη και το κόστος περιαγωγής των κινητών τηλεφώνων. Αυτά τα αποτελέσματα, μοναδικά στην ιστορία των συγχρόνων κρατών, δεν έτυχαν απλώς, αλλά τα πέτυχαν μια χούφτα άνθρωποι. Ναι, διότι, με το συμπάθιο εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο μια ευρωπαϊκή υπαλληλία από το παροιμιωδώς ανίκανο ελληνικό κράτος.

Εξάλλου, η κατανομή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού πρέπει να διαφοροποιηθή. Είναι απαράδεκτο, ηθικά και οικονομικά και πολιτικά, το ήμισυ σχεδόν των δημοσιονομικών κρουνών της ΕΕ να διοχετεύεται σε επιδοτήσεις προς τους αγρότες της. Επιδοτήσεις που τους μετατρέπουν κατά το ήμισυ σχεδόν σε δημοσίους υπαλλήλους, που συντηρούν αναποτελεσματικές ή και βλαπτικές προς το περιβάλλον αγροτικές δραστηριότητες και που, σε τελευταία ανάλυση, στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό εις βάρος των πενόμενων αγροτών της Αφρικής ή της Ασίας. Η Ελλάδα παράγει λάδι εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά μόνο επί ΕΕ κατήντησε να επιδοτή την παραγωγή του.

9 thoughts on “Υπέρ της αυξήσεως του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού”

  1. που το βρήκες το 20% ;

    εγώ βρήκα πολύ παραπάνω

    In FY 2019, total US government spending, federal, state, and local, is “guesstimated” to be $7.65 trillion, with federal $4.53 trillion; state $1.87 trillion; local $1.99 trillion.

    Reply
      • Και ποιο να ειναι το μεγεθος του…..”ομοσπονδιακου” προυπολογισμου” Δοκτορα;

        Στις ΗΠΑ ειναι 4.7 τρισεκατομμυρια δολλαρια ή 20 % του ΑΕΠ, ητοι πανω απο το 60 % των κρατικων δαπανων. Τα περι 20 % δεν εχουν σχεση με την πραγματικοτητσ

        Ειναι βεβαιο οτι οι Γερμανοι θα ενθουσιαστουν στην ιδεα οτι η γερμανικη νεολαια θα χυσει το αιμα της για χαρη των Ελληνων στο πεδιο της μαχης.

        Ειναι εξισου βεβαιο οτι οι Γαλλοι (και οχι μονο) θα ενθουσιαστουν στην ιδεα οτι οι μισες δημοσιες υπηρεσιες θα φυγουν απο την πρωτευουσα τους και θα πανε στις Βρυξελλες, με οτι αυτο συνεπαγεται για την τοπικη οικονομια.

        Να υποθεσουμε οτι το ΝΑΤΟ θα διαλυθει οταν γινει η…….. “ευρωαμυνα”; Διοτι τι λογο υπαρξης εχουν δυο δαπανηροτατες παραλληλες δομες που θα κανουν το ιδιο ακριβως πραγμα;

        Reply
  2. Η ελπιδα οτι η “Ευρωπη” θα μας προστατευσει απο τον Τουρκο ειναι ενας ευσεβης και αφελης ποθος των “ευρωπαιστων” απο το 1979 που παντοτε διεψευδε η πραγματικοτητα.

    Δεν εγινε μεχρι σημερα και δεν προκειται να γινει.
    Το γεγονος οτι η “Ευρωπη” μεχρι σημερα ευχαριστως πουλα στον Τουρκο τα οπλα με τα οποια μας απειλει, γελοιοποιει αδυσωπητα αυτες τις αφελειες.

    Μονο η Γερμανια εχει πουλησει μετα το 1979 στην Τουρκια 14 υποβρυχια, 8 φρεγατες, και εκατονταδες αρματα Leopard και αυτα ειναι μονο η κορυφη του παγοβουνου.

    Προσφατως η Τουρκια μετεφερε στην Κυπρο συγχρονα γερμανικα αρματα μαχης Leopard-2A4 κατι που επιδεινωσε εις βαρος μας το ηδη δυσμενες ισοζυγιο ισχυος στο νησι. Οταν Ελληνες δημοσιογραφοι ρωτησαν τη Γερμανίδα Υπουργο Αμυνας Ουρσουλα φον ντερ Λεγιεν γιατι η Γερμανια το ανεχεται και δεν επιβαλλει κυρωσεις, αυτη εκανε το παπί, δηλωνοντας “Ειναι μια τουρκικη αποφαση”.

    Εννοειται οτι η “Ευρωπη” θα μπορουσε να καταφερει τρομερο πληγμα στην Τουρκια απλως και μονο με την επιβολη σκληρων οικονομικων κυρωσεων. Και μονο η απαγορευση απευθειας πτησεων προς την Τουρκια θα διελυε τον τουρκικο τουρισμο. Ομως οι Ευρωπαιοι “εταιροι” κανουν ωραιους εμπορικους υπολογισμους. Γιατι να κινδυνευσουν να χσσουν τη μεγαλη τουρκικη αγορα εν ονοματι της….. “ευρωπαικης αλληλεγγυης”; Ειναι πολλα τα λεφτα!

    Reply
  3. Μεχρι στιγμης η “Ευρωπη” οχι μονο δεν εχει συνδραμει την αμυνα της χωρας, αλλα την εχει υπονομευσει σοβαρα.
    Στα πλαισια των Μνημονιων οι ευρωδανειστες επεβαλλαν περικοπες πανω απο 50 % στις στρατιωτικες δαπανες της χωρας, κατι που επεφερε τρομακτικο πληγμα στις ελληνικες Ενοπλες Δυναμεις. Οι διαθεσιμοτητες των ολων των μεσων, και ιδιως των αεροσκαφων μειωθηκαν κατακορυφα. Οι ασκησεις κα η εκπαιδευση μειωθηκαν στο ελαχιστο, οπως και τα αποθεματα καυσιμων. Το προσωπικο γερναει και δεν αντικαθισταται, ενω οι μισθολογικες περικοπες επληξαν το ηθικο του. Οι αγορες νεου υλικου απαγορευθηκαν, ενω οι ευρωδανειστες φαινεται οτι μπλοκαρουν υπογειως παραλαβες καλου μεταχειρισμενου αμερικανικου υλικου, εφ’ οσον αυτες ανταγωνιζονται δικες τους μελλοντικες πωλησεις στην Ελλαδα μετα το περας της κρισης.

    Ειναι γνωστες οι κατευθυνομενες κραυγες των γερμανικων εφημεριδων προ ολιγων ετων οταν ο Ελληνικος Στρατος προσπαθησε να παρει ΔΩΡΕΑΝ μεταχειρισμενα ισχυροτατα αρματα μαχης Αμπραμς απο τα μερικανικα αποθεματα, κατι που αναγκασε τον τοτε Πρωθυπουργο Σαμαρα να μπλοκαρει την προμηθεια, αν και ηταν σχεδον κλεισμενη.

    Την ιδια ωρα καποιοι αφελεις εδω ονειρευονται ανυπαρκτους ευρωστρατους που θα τους σωσουν.

    Reply
  4. Πριν απο ενα χρονο η ιταλικη ΕΝΙ εστειλε γεωτρυπανο για ερευνες στο οικοπεδο 3 της κυπριακης ΑΟΖ, που της ειχε αναθεσει η Κυπρος. Οι Τουρκοι εστειλλαν πολεμικα και εδιωξαν με τις κλωτσιες τους ρεζιληδες Ιταλους, που εβαλλαν την ουρα στα σκελια και αποχωρησαν. Η ιταλικη κυβερνηση εκανε το παπι, παρα τα αιτηματα της Κυπρου να παρεμβει, και μαλλιστα απεκαλυφθη οτι ηλθε και σε καποιες υπογειες συνεννοησεις με το….. ψευδοκρατος για το θεμα.

    Η Ιταλια ειναι το 3ο σε μεγεθος κρατος της ΕΕ, λιγο πισω απο τη Γαλλια.
    Η ΕΕ αφαντη. Το καραμαχιμο ευρωναυτικο δεν πηγε να καταναυμαχησει τον Τουρκο.

    Πριν μερικους μηνες, ηλθε και η αμερικανικη Exxon Mobil για γεωτρηση στο δικο της Οικοπεδο 10 που της ανεθεσε η Κυπρος. Αυτη τη φορα η εικονα ηταν διαφορετικη. Οι Αμερικανοι διεμηνυσαν στους Τουρκους οτι αν δεν ηθελαν να βρεθουν αντιμετωποι με την οργη των ΗΠΑ, καλα θα εκαναν να μην παρενοχλησουν τις ερευνες. Και για να κανουν σαφεστερο τι εννοουσαν, εστειλαν μια ναυτικη μοιρα απο γιγαντιαια καταδρομικα Ticonderoga να συνοδευσουν το γεωτρυπανο. Ο Τουρκος εκατσε ησυχα στη γωνια του, και η Exxon βρηκε ενα αρκετα αξιολογο κοιτασμα αεριου.

    Αυτα για τις αφελεις ευρωαυταπατες.

    Reply
  5. Ας δουμε πώς θα εφαρμοστουν στην πραξη οι ιδεες του ποιητη.
    Οι ΗΠΑ λοιπον εχουν ομοσπονδιακο προυπολογισμο 4 τρισεκατομμυρια δολλαρια ή 20 % του ΑΕΠ.

    Ας υποθεσουμε τωρα οτι ο προυπολογισμος της ΕΕ ανεβαινε στο πολυ μετριοπαθες 6 % του ΑΕΠ ή 900 δισ. ευρω.

    Επειδη σημερα ο προυπολογισμος ειναι μικρος, χρηματοδοτειται με ρεφενέ μεταξυ των μελων, εκαστος τσονταρει απο κατι αναλογως των δυνατοτητων και του ΑΕΠ του.

    Αν ομως αυξηθει, αυτο δεν λειτουργει. Θα απαιτηθουν “ομοσπονδιακοι” ποροι, τουτεστιν “ομοσπονδιακοι” φοροι. Βεβσιως θα μειωθουν ισοποσα οι “εθνικοι” φοροι, διοτι ειπαμε, ειμεθα κατα της υψηλης φορολογιας.

    Ποιος θα τους εισπραξει; Δε ειναι λογικο τα λεφτα να εισπραττονται σε περιφερειακο επιπεδο αφου θα ξοδευονται κεντρικα. Πουθενα δε συμβαινει αυτο.

    Θα χρειαστει “ομοσπονδιακο” Υπουργειο Οικονομικων, οπως στις ΗΠΑ. Τωρα, απο τη φυση του ο “ομοσπονδιακος” προυπολογισμος θα εμφανιζει καποιες φορες ελλειμμα.

    Πώς θα καλυπτεται αυτο; Με δανεισμο προφανως. Δηλαδη με εκδοση ομολογων. Ποιος θα τα εκδιδει; Το “ομοσπονδιακο” Υπουργειο Οικονομικων προφανως. Δηλαδη ευρωομολογα. Δηλαδη ΕΥΡΩΧΡΕΟΣ.
    Λογικο, αφου μιλαμε για κοινες ευρω-δαπανες.

    Ειναι βεβαιο οτι ολο αυτο θα αρεσει πολυ, μα πολυ στους Γερμανους!

    Reply
  6. Γενικα συμφωνω αλλα δεν ειναι ευκολο να κανεις το επιχειρημα σε μεγαλες χωρες που δουλευουν καλα

    Ναι, διότι, με το συμπάθιο εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο μια ευρωπαϊκή υπαλληλία από το παροιμιωδώς ανίκανο ελληνικό κράτος.

    το γερμανικο ομως;

    Reply
    • Μα οι Γερμανοί ειδικά μόνοι τους θέλουν την περαιτέρω ενοποίηση. Πράγμα που είναι ισοδύναμο με την αύξηση του ευρωπροϋπολογισμού. Εν πάση περιπτώσει, δικό τους πρόβλημα.

      Reply

Leave a Comment