Υπέρ της απελευθέρωσης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων

Δυο λόγια σύντομα για την απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών, που από τρίχα έχει γίνει τριχιά:

1.

Φτου ξελευθερία ολέ!

Ο καθένας να ανοίγη το κατάστημά του όποτε θέλη και για όσο θέλη. Όποτε και όσο, το ξαναγράφω. Η επαγγελματική και οικονομική του ελευθερία μπορούν να περιωρίζωνται μόνο όταν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Αντιστοίχως, η συμβατική ελευθερία του καταναλωτή να αγοράση κάποιο αγαθό ή υπηρεσία δεν μπορεί να εξαρτάται από το πώς λένε την ημέρα της εβδομάδας, αν δεν υπάρχει πάλι κάποιος σοβαρός λόγος. Το βάρος της απόδειξης επιρρίπτεται στους απαγορευτές, όχι στους ελευθερόφρονες. Στους δύο τρίτος (καταρχήν) δεν χωρεί. Ακόμη και αν αυτό το υπαγορεύη η παράδοση, η θρησκεία ή η ιδεοληψία.

Ο λαός, και εδώ, ψηφίζει με τις πράξεις του.

Ο τοίχος ξέρει καλύτερα.
Ο τοίχος ξέρει καλύτερα.

2.

Σοβαρός λόγος ενδέχεται να είναι φυσικά το ωράριο των εργαζομένων στα καταστήματα. Θα μπορούσαμε να πούμε διάφορα επ’ αυτού, πρώτα και κύρια ότι η παραβίαση του ωραρίου καταστέλλεται με καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι επιβάλλοντας σε όσους έχουν ανάγκη να κάνουν ένα μεροκάματο παραπάνω μιας αναγκαστικής αργίας. Και ότι το διευθυντικό δικαίωμα μπορεί να κατανέμη το νόμιμο ή συμβατικό χρόνο εργασίας εντός της εβδομάδας, ανεξαρτήτως αποφράδων ημερών.

Αλλά θα παραμείνω στα απολύτως αναγκαία:

Το ως άνω πρόβλημα δεν απαντά σε όλες τις περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι απλώς δεν υπάρχουν. Κατά συνέπεια, δεν βλέπω πώς κάποιος μπορεί να αντιτάσσεται στην απελευθέρωση ωραρίου των αυτοαπασχολούμενων παντός είδους (ή όταν ο ιδιοκτήτης δεν ζητεί από τον εργαζόμενο να δουλέψη την Κυριακή, αλλά δουλεύει το μαγαζί μόνος του). Πάει αυτό. Στο κάτω κάτω, σε κάθε γωνιά υπάρχουν ψιλικάκια ανοιχτά 15 ώρες το 24ωρο, χωρίς κανείς μέχρι τώρα να τους έχη καταγγείλει στην Αστυνομία ή να έχη διαμαρτυρηθή.

Εκεί όπου υπάρχουν εργαζόμενοι βέβαια είναι αλήθεια ότι μπορεί να υπάρξουν περιπλοκές. Γιαυτό σκέφτομαι δύο συμβιβαστικές λύσεις: είτε να μην επιτραπή η απελευθέρωση ωραρίου ολωσδιόλου σε αυτά είτε να επιτρέπεται μόνο στα μεγάλα καταστήματα. Γνωρίζουμε άλλωστε πολύ καλά ότι οι περισσότερες παραβιάσεις του εργατικού δικαίου συνηθίζονται στην μικρή και όχι στην μεγάλη ιδιοκτησία. Αλλά αυτό φυσικά δεν τολμά κανείς λαϊκιστής να το ομολογήση. Πέραν του ότι μια εταιρεία ενός κάποιου μεγέθους ίσως προσλάβη και ένα υπάλληλο παραπάνω, κάτι που δεν μπορεί να πράξη το μικρομάγαζο.

3.

Ποτέ την Κυριακή, λένε οι κρατιστές. Λησμονούν βέβαια ότι η πρωταγωνίστρια της ταινίας ήταν μια αυτοαπασχολούμενη, που αποφάσιζε μόνη της πότε θα δουλέψη και πότε όχι, χωρίς κανένα νταβατζή, κυριολεκτικό και μεταφορικό, πάνω από το κεφάλι της. Το ορθόν λοιπόν είναι: Ποτέ την Κυριακή για όσους θέλουν, πάντοτε την Κυριακή για όσους επίσης θέλουν.

Επαγγελματική ελευθερία!
Επαγγελματική ελευθερία!

Εγώ είμαι δικηγόρος. Αν έχω ένα δύσκολο δικαστήριο την Δευτέρα ή αν παραστή οποιουδήποτε άλλου είδους ανάγκη, θα πάω στο γραφείο μου κυριακάτικα και θα εργαστώ. Και κανένας δεν μπορεί να μου το απαγορεύση. Σε τι διαφέρω ως προς αυτό από ένα κομμωτή ας πούμε;

4.

Η Κυριακή είναι μέρα ανάπαυσης. Για όλους τους εργαζομένους. Εκτός βέβαια από τους ταξιτζήδες, τους οδηγούς αστικών συγκοινωνιών, τους ναυτικούς, τους οδηγούς μεταφορών, τους δημοσιογράφους, τους χονδρέμπορους της λαχαναγοράς, τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους τραγουδιστές, τους επαγγελματίες αθλητές, τους περιπτερούχους, τους εργολάβους κηδειών, τους σερβιτόρους, τους ιδιωτικούς φύλακες, τους καθηγητές ιδιαιτέρων και φροντιστηρίων, τους ψάλτες. Εκτός από τα ζαχαροπλαστεία, τους κινηματογράφους, τα θέατρα, τα καφενεία, τα εστιατόρια, τα μουσεία, τα νοσοκομεία, τα μπιλιαρδάδικα, τα βενζινάδικα, τα αεροδρόμια, τα χιονοδρομικά, τα καζίνα. Εκτός από τις τουριστικές περιοχές (ναι το Πόρτο Ράφτη, όχι το Μαρκόπουλο, πέντε χιλιόμετρα πιο πέρα!). Εκτός από την τουριστική περίοδο.

5.

Έχω μια άλφα ηλικία, ώστε να θυμάμαι αρκετά ζωηρά τις αντιδράσεις για το συνεχές ωράριο που εισήχθη επί ΝΔ 20τόσα χρόνια πριν. Κλαυθμός και οδυρμός και τότε, πάντα για τον μικρέμπορο που θα τον κατάπιναν οι πολυεθνικές, αλλά, παραδόξως, οι δυσοίωνες προφητείες δεν επαληθεύθηκαν.

Τώρα, άντε ξανά μανά τα ίδια. Άντε πάλι ο λύκος έπεσε στα πρόβατα.

6.

Αγαπητοί κρατιστές, μπορεί να σας έρθη ξαφνικό, αλλά η απελευθέρωση του ωραρίου έχει δοκιμαστή και λειτουργεί, χωρίς να σταματήση η γη να κινήται!

Απίστευτο ε;

Ασφαλώς δεν συμβαίνει παντού αυτό. Ασφαλώς προ ετών το Γερμανικό Συνταγματικό ανέκοψε μια μάλλον ήπια απελευθέρωση, με το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι θα αποτρέπονταν να εκκλησιαστούν και, άρα, θα προσβαλλόταν η θρησκευτική τους ελευθερία. Εντάξει. Πάντα υπάρχει κάποια χώρα για να ψωνίσουμε τον θεσμό της αρεσκείας μας.

Αλλά ελεύθερο ωράριο υπάρχει, ισχύει και θάλλει. [Και πωλούνται και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερμάρκετ, ε δεν είναι δυνατόν!] Δεν ανακαλύπτουμε το ζεστό νερό εδώ πέρα.

open_sunday

11 thoughts on “Υπέρ της απελευθέρωσης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων”

  1. Πάντα υπάρχει κάποια χώρα για να ψωνίσουμε τον θεσμό της αρεσκείας μας.

    ετσι μπραβο

    Reply
  2. Όπως έγραψα στο Facebook:

    “Ποτέ δουλειά την Κυριακή”, αλλά ταυτόχρονα πάμε για καφέ, αγοράζουμε από το περίπτερο, βάζουμε βενζίνη. Εκεί δουλεύουν ρομπότ χρόνια τώρα.

    Reply
    • Όχι βέβαια πως δεν υπάρχουν και προβλήματα. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας π.χ. εύκολα μπορεί να καταστρέψη την οικογενειακή ζωή ενός ζευγαριού που αλλιώς τα ήξερε.

      Reply
  3. Και πού θα πάει εκείνο το παλιό “ασχολούμεθα γαρ ίνα σχολάζωμεν”;

    Reply
  4. Θανάση, τόσα χρόνια στα θρανία της νομικής και δεν έμαθες ακόμα ότι στην Ελλάδα οι μισοί νόμοι έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν το γάιδαρο του γείτονα. Κανείς δεν φοβάται μήπως αναγκαστεί να δουλέψει Κυριακή, απλά αν δεν δουλεύει αυτός δεν πρέπει να δουλεύει και ο ανταγωνιστής (μαγαζάτορας, συνάδελφος, κ.ο.κ.) την Κυριακή. Αν μπορούσε να περάσει νόμο να μην δουλεύει ο ανταγωνιστής ούτε τις υπόλοιπες μέρες (που δουλεύει ο ίδιος) θα το έκανε!

    Reply
  5. Η αργία μια ημέρα την εβδομάδα επιτελούσε κοινωνικό ρόλο (ημέρα περισυλλογής, συνεύρεσης των κοινωνικών κυττάρων, ενίσχυσης της συνοχής και επικοινωνίας). Η Κυριακή ως αργία (το Σάββατο για άλλες κοινωνίες όπως η Εβραϊκή), είχε καθιερωθεί από αρχαιοτάτων χρόνων ως ημέρα περισυλλογής και ανασυγκρότησης. Βεβαίως, μιλούμε για κοινωνίες κατά βάσιν αγροτικές όπου ο συγχρονισμός και οι συγκλίνουσες πρακτικές των μελών της κοινότητος έπαιζε κρίσιμο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της.
    Eάν ως ώριμη κοινωνία θεωρούμε ότι σήμερα μια τέτοια ανάγκη (χρόνος-ανάσα περισυλλογής και όσμωσης των μελών της κοινότητος μια ημέρα την εβδομάδα) έχει εκλείψει ή μπορεί να τεθεί στη διακριτική ευχέρεια εκάστου μέλους αυτής, τότε δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης της εργασίας μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδος (αρκεί να διασφαλίζεται η 6ήμερος κατά μέγιστο εργασία την εβδομάδα).

    Η κοινωνία πρέπει να αποφασίσει τί θέλει – όχι τα δικαστήρια.
    Τώρα, εάν η απόφαση της κοινωνίας δια των πολιτικών της οργάνων είναι προς την κατεύθυνση μιας χαλάρωσης ως προς το ποιά ημέρα θα θεωρείται αργία και εάν αυτή είναι υποχρεωτική για όλους ή όχι, εναπόκειται να το δούμε. Η παρούσα Βουλή πάντως, ευρισκομένη σε προφανή δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα (ελέω εκλογικού νόμου +50) δεν έχει την απαραίτητη ουσιαστική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ νομιμοποίηση για να αποφασίσει (νομοθετήσει).-

    Reply
    • Η παρούσα Βουλή πάντως, ευρισκομένη σε προφανή δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα (ελέω εκλογικού νόμου +50) δεν έχει την απαραίτητη ουσιαστική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ νομιμοποίηση για να αποφασίσει (νομοθετήσει).

      Η παρούσα Βουλή όμως, πάλι ευρισκομένη σε προφανή δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα (ελέω εκλογικού νόμου +50), έχει την απαραίτητη ουσιαστική ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ νομιμοποίηση για να αποφασίσει (νομοθετήσει); Γιατί αυτό φαίνεται να ετοιμάζει

      Reply
  6. “Γνωρίζουμε άλλωστε πολύ καλά ότι οι περισσότερες παραβιάσεις του εργατικού δικαίου συνηθίζονται στην μικρή και όχι στην μεγάλη ιδιοκτησία.”

    Εδώ θα διαφωνήσουμε μόνο. Στο τελευταίο supermarket να πας οι τετράωροι δουλεύουν εξάωρα και οι οκτάωροι 14ωρα χωρίς κανείς τους να παίρνει υπερωρίες.

    Αν πιάσουμε και ενοικίαση εργαζομένων κλπ το πράγμα πάει μακριά.

    Το επισημαίνω διότι φαίνεται να το θεωρείς δεδομένο.

    Αν δε ακολουθήσεις τις συμβιβαστικές αυτές λύσεις (και τις 2) θα σκοντάψεις στον ανταγωνισμό και ο νόμος σου εν τοις πράγμασι θα ακυρωθεί. Είτε από το ΣτΕ είτε από το BVerfG.

    Reply
    • Η λέξη κλειδί είναι περισσότερο. Παραβάσεις υπάρχουν παντού, αλλά, αν υπάρχει μια ελπίδα να πληρωθούν αργίες ή υπερωρίες, αυτή είναι στο Καρφούρ και όχι στο συνοικιακό σουπερμάρκετ.

      Reply
    • Στο τελευταίο supermarket να πας οι τετράωροι δουλεύουν εξάωρα και οι οκτάωροι 14ωρα χωρίς κανείς τους να παίρνει υπερωρίες.

      Ακριβώς, μόνο που το «τελευταίο supermarket» είναι μικρή και όχι μεγάλη ιδιοκτησία…

      Reply

Leave a Comment