Ο βρεγμενος και η βροχη : Ερωτησεις/παρατηρησεις για δυναμει ψηφοφορους Συριζα

Το εχουμε ακουσει με περιπου 50 τροπους αυτες τις μερες, ο ΣΥΡΙΖΑ λεει θελει την Ελλαδα στο ευρω, αλλα οχι οπως ειναι τωρα. Θα παμε στους εταιρους μας και θα τους διδαξουμε λεει πως πρεπει να λειτουργει η Ευρωπη (“αλληλεγγυα”), τι πρεπει να κανουν με τα λεφτα τους (να τα δωσουν στον ταμια του Συριζα να τα διαχειριστει) και με τι τονο θα πρεπει να μας μιλανε (δεος και φοβο). Ειδα τον Αλεξη Τσιπρα να συνοψιζει την θεση του περιπου ως εξης:

εμεις θα αναδιαπραγματευτουμε, πρεπει να μας ψηφισει ο λαος για να μην εχουν οι εταιροι μας κυβερνηση που ειναι του χεριου τους

Εχω μια απορια. Γιατι ηταν ο ΓΑΠ “του χεριου τους”? Του υποσχεθηκαν καποιο μεγαλο ευρωπαϊκο αξιωμα? Του εδωσαν ενα μπιτονι λαδι ή εστω μια ωραια BMW? Κρατουσαν τα παιδια του ομηρους?

Και εστω ο ΓΑΠ ηταν παντα υποπτος εθνοπροδοσιας με το αμερικανικο του διαβατηριο. Ο Βενιζελος γιατι ξαφνικα αλλαξε? Εκει που ηταν οπαδος του κρατισμου και της Ελλαδας που ζησαμε και αγαπησαμε, με το δημοσιο παραφουσκωμενο και τον ελαχιστο μισθο στα 2000 ευρω, εκει που υποσχοταν να τους τριξει τα δοντια, πηγε σε μια συναντηση με τους εταιρους μας και γυρισε με την ουρα κατω απο τα σκελια. Απο τοτε μιλαει για τις ευθυνες μας και τους κινδυνους της απερισκεψιας α λα Συριζα. Γιατι? Του βαλαν μηπως ενα κεφαλι αλογου στο κρεβατι?

Και εστω ολοι αυτοι ειναι πολιτικαντηδες και δεν μπορεις να τους εμπιστευεσαι.
Ο Παπαδημος γιατι δεν μπορεσε να διαπραγματευτει? Οικονομικα ξερει, αναγκη δεν εχει κανεναν, πολιτικη καρριερα δεν επιζητα.

Ερωτηση 1η λοιπον:
Ειναι τελικα ολοι οι πολιτικοι μας ηγετες εκτος Τσιπρα ηλιθιοι? Προδοτες?
Τι ακριβως κανει τον Αλεξη Τσιπρα καταλληλοτερο διαπραγματευτη? Η θητεια του σε συντονιστικες επιτροπες καταληψεων? Το γεγονος οτι δεν (φαινεται να) εχει ζησει ουτε λεπτο στις χωρες των ανθρωπων που ισχυριζεται οτι τοσο καλα καταλαβαινει και τοσο ευκολα θα πεισει? Το γεγονος οτι πιθανοτατα αδυνατει να διαβασει εστω Αστεριξ σε ευρωπαϊκη γλωσσα πλην της ελληνικης, ποσο μαλλον τον δημοσιο διαλογο υψηλου επιπεδου σε αυτες τις χωρες?

Ερωτηση 2η:
Τι ακριβως περιμενετε απο το προγραμμα του Συριζα? Να εφαρμοστει ή οχι? Αν ναι, δεν τρεμετε στην ιδεα εθνικοποιημενων τραπεζων που θα μοιραζουν χρημα στους κολλητους τους, οπως το 1980? Χαιρεστε που θα διοριστει κοσμος στο δημοσιο?
Αν δεν περιμενετε να εφαρμοστει το προγραμμα, γιατι ψηφιζετε εναν ανθρωπο που συνειδητα υποσχεται μη εφαρμοσιμες σαχλαμαρες?

Και εστω οτι το προγραμμα εφαρμοζεται εν μερει και με τις καλυτερες προθεσεις. Απο ανθρωπους που τοσα χρονια βριζουν τις τραπεζες και δειχνουν να αγνοουν τα βασικα για την λειτουργια τους, περιμενετε να δειξουν την απαραιτητη υπευθυνοτητα και ικανοτητα για να τις σωσουν? Περιμενετε να μην συνεχισουν να κανουν φτερα οι καταθεσεις, οταν απο τις εκλογες εως σημερα φαινεται να εφυγαν μπολικα δις, και αυτες τις μερες φευγουν 500-800 εκ. την ημερα?

Ερωτηση-παρατηρηση 3η:
Πραγματικα νομιζετε οτι δεν υπαρχει περιπτωση να μας πεταξουν εξω απο την ευρωζωνη? Τις δημοσκοπησεις στην Γερμανια πχ τις εχετε δει (56% υπερ εξοδου εναντι 26% κατα)? Ή μηπως ζητατε να γινεται παντα σεβαστη η θεληση του ελληνικου λαου απο την ελληνικη κυβερνηση, αλλα η γερμανικη να αγνοει τους Γερμανους πολιτες?
Θα διακινδυνευσω μια προβλεψη: αν καταληξει μια κυβερνηση Συριζα στο σημειο που η Ελλαδα θα βγαινει απο την ευρωζωνη, το τελευταιο επιφωνημα που θα ακουστει στο υπουργειο Οικονομικων πριν αρχισουν να ψαχνουν εκτυπωτες για δραχμες θα ειναι ουπς.

Ερωτηση-παρατηρηση 4η:
Ο βρεγμενος δεν φοβαται την βροχη λεει ο προεδρoς Αλεξης. Σαχλαμαρες, λεω εγω, αν εισαι βρεγμενος χωρις στεγη, θερμανση και ρουχα, ευχεσαι να βγει ο ηλιος. Αν δεν βγει, αν συνεχισει να βρεχει, παθαινεις πνευμονια και πεθαινεις.

Πραγματικα δεν πιστευετε οτι υπαρχουν και χειροτερα απο τα σημερινα προβληματα της χωρας? Ακομα και για καποιον ανεργο σημερα, που αισθανεται πιεσμενος απο λογαριασμους και νοικια, παντα υπαρχει και χειροτερα. Μπορει ας πουμε να χειροτερεψει τοσο η οικονομια που να ειναι σιγουρο οτι δεν θα βρει δουλεια για πολυ καιρο ακομα, μπορει να χασει την δουλεια του και καθε ατομο στην οικογενεια του, μπορει να κοπουν οι εισαγωγες και να μην μπορεις να βρεις καν φαρμακα και πετρελαιο.

Αυτα τα λιγα για αρχη, θα ημουν ευγνωμων για οποιες απαντησεις, να καταλαβω τι σκεφτεται δηλαδη καποιος που παει να ψηφισει Συριζα.

65 thoughts on “Ο βρεγμενος και η βροχη : Ερωτησεις/παρατηρησεις για δυναμει ψηφοφορους Συριζα”

  1. Ενδιαφέρον ερωτηματολόγιο φίλε μου. Ας προσπαθήσω λοιπόν να απαντήσω, γιατί είμαι σίγουρος ότι θες πραγματικά απαντήσεις και δεν είχες σκοπό απλά να ποστάρεις ένα ακόμα αντιΣΥΡΙΖΑικό άρθρο στην μπλογκόσφαιρα! :)

    1) Κοίτα για το ηλίθιοι όρκο δεν παίρνω. Και για ευφυίες πάντως δεν μου φαίνονται, αλλά όχι, δεν είναι κατά κύριο λόγο θέμα ηλιθιότητας. Είναι κυρίως θέμα εξαρτήσεων. Αν εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ ένα πρόγραμμα που θα στρεφόταν ενάντια σε όσους τον στήριξαν, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, καναλάρχες, κτλ, την επόμενη μερα απλά δεν θα υπήρχε πολιτικά. Και φυσικά το αυτό ισχύει για την ΝΔ. Με τους ίδιους διαπλέκονται και οι δύο.
    Φυσικά θα ρωτήσεις κι εσύ με τη σειρά σου, και τώρα δεν εξαφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν το ρισκάρισε πιο πριν και τουλάχιστον να φύγει ηρωικά; Σ’αυτό θα σου απαντήσω ότι πολύ απλά δεν περίμεναν πόσο χάλια θα πήγαιναν τα πράγματα. Την εποχή του Μνημονίου 1, θα θυμάσαι πόσα άρθρα εγκρίτων οικονομολόγων διαβάσαμε που έλεγαν ότι η Ελλάδα πήρε ανάσα, οτι μπορεί να βρεθεί στις αγορές, αν τηρήσει τα προβλεπόμενα, κτλ. Κάποιοι βεβαια προέβλεπαν ότι τίποτα δεν θα κατάφερναν αυτά τα μέτρα, και η κρίση θα μεγάλωνε, αλλά τους έλεγαν κινδυνολόγους τότε και δεν τους άκουγε κανείς.

    Τώρα, αυτά περι Αστερίξ είναι απλά γελοιότητες. Όλοι οι ηγέτες του κόσμου με διερμηνείς συνεννοούνται. Δεν έχει σημασία πόσο καλά μιλάς την γλώσσα του συνομιλητή σου, αλλά το πόσο είσαι διατεθειμένος να κοντραριστείς με αυτόν, προς όφελος του λαού σου.

    2) Δεν τρέμω καθόλου μα καθόλου στη ιδέα των εθνικοποιημένων τραπεζών. Αυτών που θα ενισχύσουν τη μικρομεσαία επιχείρηση, τον αγροτικό συνεταιρισμό.
    Τρέμω όμως στην ιδέα του να συνεχίσουν οι τράπεζες ως έχουν, να δίνουν δάνεια στα κόμματα με αντάλλαγμα την στήριξη των πολιτικών τους, να δίνουν δάνεια σε χρεοκοπημένα συγκροτήματα ΜΜΕ για να συνεχίζουν την προπαγάνδα τους, ενώ παράλληλα στερούν τη ρευστότητα από την αγορά που την έχει τόση ανάγκη, και βγάζουν σε πληστηριασμό τα σπίτια των ανέργων. Ναι, με αυτές τις τράπεζες τρέμω.
    Το Δημόσιο της Ελλάδας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Η απογραφή έγινε και είναι ονλάιν, μπορείς να την δείς. Είναι στα μέσα Ευρωπαϊκά επίπεδα. Και φυσικά και δεν θέλω να συρρικνωθεί περισσότερο. θέλω να μείνει όσο είναι, αλλά να καθαριστεί από τα λαμόγια και να αναδιοργανωθεί αξιοκρατικά. Δεν καταλαβαίνω πώς είστε τόσο φανατικά υπέρ της άποψης “πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι”!

    3) Ναι, δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση. Δεν γίνονται ξέρεις με δημοσκοπήσεις αυτά τα πράγματα. Μόνο αν το θελήσουμε εμείς θα φύγουμε. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ρεαλιστικό σενάριο εξαναγκασμένης εξόδου από το ευρώ, και να υπήρχε δεν θα συνέφερε κανέναν.
    Η μόνη σίγουρη μέθοδος να μην είμαστε στο ευρώ είναι να συνεχίσει αυτή η ανόητη πολιτική ευρωλιτότητας, που πιέζει όλο και περισσότερο τον φτωχό για να μην θίξει το μεγάλο πλούτο. Μοιραία, η μόνη κατάληξη αυτής της πολιτικής θα είναι να καταρρεύσει η ευρωζώνη ολόκληρη, οπότε ούτε εμείς, ούτε κανένας δεν θα’χει ευρώ.

    4) Σου εύχομαι να μην υπάρξεις ποτέ άνεργος, να μην νιώσεις ποτέ πώς είναι να μην έχεις να φας, να πάρεις φάρμακα, να πληρώσεις το νοίκι, τότε νομίζω δεν θα ήσουν τόσο ειρωνικός όταν τα έλεγες αυτά.
    Όλες οι σοβαρές κοινωνίες του κόσμου, όταν περνούσαν κρίσεις, έπαιρναν μέτρα για να μην υποφέρει ο πιο αδύναμος. Συγκρατούσαν τις απολύσεις, βάζαν φρένα στις μειώσεις μισθών, βάζαν ενοικιοστάσια, βάζαν μέγιστες τιμές στα τρόφιμα. Όλες μα όλες οι κοινωνίες έτσι διαχειρίζονται τις κρίσεις! Εμείς, διεκδικούμε την παγκόσμια πρωτοτυπία αυτήν την εποχή, στην χειρότερη κρίση που έχει περάσει ποτέ η χώρα μας εδώ και δεκαετίες, αντί να κάνουμε όλα αυτά, να λέμε “απολύστε κόσμο, αφήστε τα όλα ελεύθερα, καταργήστε κάθε οικονομικό φραγμό”. Συγγνώμη αλλά αυτό εσένα σου φαίνεται λογικό; Δεν οδηγεί πολύ απλά σε μια οικονομική ζούγκλα, όπου ο ισχυρός θα γίνεται ισχυρότερος και ο αδύναμος θα εξαθλιώνεται συνεχώς;

    Ελπίζω να σε βοήθησα με τις απαντήσεις μου, και συγγνώμη για το σεντόνι. Καλό βράδυ, και ξανασκέψου τα μέχρι την Κυριακή… Ίσως και δεν είμαστε τόσο τρελοί.

    Reply
    • @Στέλιος, περί Δημοσίου:

      O Snaporaz γράφει στα σχόλια παρακάτω ότι το ερώτημα δεν είναι το μέγεθος του Δημοσίου, αλλά αν μπορούμε να πληρώνουμε αυτό που μάς κοστίζει. Συμπληρώνω: είναι επίσης το αν αξίζει να πληρώνουμε τόσο τις υπηρεσίες που μάς παρέχονται από το Δημόσιο.

      Κοίτα, κουράζομαι πάρα πολύ στη δουλειά και μετά το Δημόσιο έρχεται και μού παίρνει ένα σημαντικό κομμάτι των αποδοχών μου (ας πούμε, 40%). Αφενός, κρίνω ότι η υπηρεσία που μού προσφέρεται από το Δημόσιο δεν αξίζει τα λεφτά που δίνω. Αφετέρου, βλέπω πολλούς Δ.Υ. να πληρώνονται με τα λεφτά μου, τα λεφτά δηλαδή που εγώ σκίζομαι για να αποκτήσω, ενώ κάθονται και δεν κάνουν τίποτα. Για να με τσαντίσουν ακόμη περισσότερο, η διάθεσή τους να με εξυπηρετήσουν, όποτε με αναγκάζουν να ασχολούμαι μαζί τους, είναι τις περισσότερες φορές κάτω τού αποδεκτού.

      Τα παραπάνω που έγραψα αποτελούν σχετικά αντικειμενικά δεδομένα, καθώς πιστεύω ότι περιέγραψα την εικόνα που έχουν ένα σωρό συμπολίτες μου. Προσθέτω την υποκειμενική μου παρατήρηση ότι τα άτομα που κατευθύνονται στο Δημόσιο για εργασία δεν είναι πια και οι πλέον δουλευταράδες (στατιστικά, μιλώντας, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις κλπ). Δεν πάνε δηλαδή στο Δημόσιο για να δουλέψουν, αλλά για να πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν. Αυτό για εμένα σημαίνει ότι δε θα καταφέρετε να τούς κάνετε Γερμανούς ή Σουηδούς σύντομα. Και δε βλέπω επίσης τι κίνητρα θα καταφέρετε να τούς δώσετε για να αλλάξουν.

      Για αυτό, φίλε Στέλιο, θέλω τη συρρίκνωση του Δημοσίου. Αν ήμαστε στο σημείο το Δημόσιο να μού προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες που να αξίζουν τα λεφτά τους, τότε δε θα διαμαρτυρόμουν έτσι. Αν επίσης πίστευα ότι μπορεί αυτό το κακό χάλι να βελτιωθεί σύντομα, τότε μπορεί να έδινα άλλη μια ευκαιρία. Αλλά δε θα βελτιωθεί και τα λεφτά μου θα συνεχίσω να τα κλαίω.

      Τελειώνοντας, θα συγκλίνω με αυτό που έγραψε ο Snaporaz. Στη δική μου δουλειά, φέρνουμε λεφτά από το εξωτερικό. Αυτά είναι τα λεφτά με τα οποία πληρωνόμαστε εμείς οι ίδιοι, αλλά αυτά είναι και τα λεφτά με τα οποία πληρώνονται οι Δ.Υ., οι δρόμοι, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας, τα δημόσια χρέη κλπ. Πέρα από το ότι είμαστε οι μαλάκες τής υπόθεσης που πληρώνουμε εμμέσως για όλα, μας έχετε κλατάρει, δεν την παλεύουμε άλλο. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι θα μείνουν στη χώρα ακόμη λιγότεροι από αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν, πολλοί την κάνουν ή ετοιμάζονται να την κάνουν για έξω. Πραγματικά έχω την περιέργεια να δω τι κράτος σκοπεύετε να οργανώσετε χωρίς αυτά τα άτομα (και ποιός θα το πληρώνει αυτό το κράτος).

      Reply
      • «Στη δική μου δουλειά, φέρνουμε λεφτά από το εξωτερικό», προφανώς πουλώντας εμπορεύματα ή υπηρεσίες που παράγονται εδώ. Μπράβο σας! Πλην όμως η ελληνική οικονομία, καλώς ή κακώς, σας αρέσει δεν σας αρέσει, δεν βασίζεται στις εξαγωγές αλλά στην εγχώρια κατανάλωση και στις κρατικές δαπάνες. Εξ ου και η συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών οδήγησε στην ύφεση που όλοι βιώνουμε. Κατανοητός ο καημός σας, πλην όμως αφορά μια μειοψηφία.

        «Αν επίσης πίστευα ότι μπορεί αυτό το κακό χάλι να βελτιωθεί σύντομα, τότε μπορεί να έδινα άλλη μια ευκαιρία»

        Μα νομίζετε πως είναι δυνατόν οι δομές μιας χώρας, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές, μπορούν ν’ αλλάξουν πιέζοντας ένα μαγικό διακόπτη; Αυτή είναι διαδικασία που χρειάζεται τουλάχιστον μια γενιά.

        Reply
        • “Πλην όμως η ελληνική οικονομία, καλώς ή κακώς, σας αρέσει δεν σας αρέσει, δεν βασίζεται στις εξαγωγές αλλά στην εγχώρια κατανάλωση και στις κρατικές δαπάνες.”

          Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό πρόβλημα όμως. , διότι αυτό το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο . Δεν θα λυθεί με το να το αποδεχτούμε και να το αγκαλιάσουμε θα λυθεί με το να το ανατρέψουμε

          Reply
        • Πλην όμως η ελληνική οικονομία, καλώς ή κακώς, σας αρέσει δεν σας αρέσει, δεν βασίζεται στις εξαγωγές αλλά στην εγχώρια κατανάλωση και στις κρατικές δαπάνες.

          Η φούσκα έσκασε και όσο και αν χτυπιόμαστε δεν θα μπορέσουμε να την ξαναφουσκώσουμε. Αυτό γιατί φούσκωμα χωρίς αέρα (δανεικά) δεν υφίσταται…

          Κατανοητός ο καημός σας, πλην όμως αφορά μια μειοψηφία.

          Μειοψηφία είναι οι παραγωγοί αγαθών και υπηρεσιών; Τι να σου πω. Ίσως! Σε μια κρατικοδίαιτη οικονομία που τα τελευταία 31 χρόνια βασίζονταν στον υπέρμετρο δανεισμό και την κατανάλωση πιθανότατα οι παραγωγοί του εθνικού μας εισοδήματος να ήταν πολύ λιγότεροι από τους καταναλωτές του. Ωστόσο λάβε υπόψιν πως οι εισαγωγές μας έφτασαν το 40% του ΑΕΠ ενώ η χώρα μας είχε ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών (πίσω μόνο από Μογγολία και Μοζαμβίκη). Πράγμα που σημαίνει η (επίπλαστη) ευημερία μας θα ήταν μαθηματικά αδύνατο να συνεχιστεί επ’ άπειρο!

          Quiz: Πως επιτυγχάνεται η σύγκλιση; Με μεγάλα εμπορικά και δημοσιονομικά ελλείμματα; Με την σπατάλη Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων; Με την ραγδαία αύξηση των δημόσιων δαπανών (σε ένα αποτελεσματικό δημόσιο); Η μήπως με διαφορετικό τρόπο; Η απάντηση στο παρακάτω γράφημα…

          http://2.bp.blogspot.com/-OJ1PK7J1JuY/TkCrsYFAuOI/AAAAAAAAApQ/zp5Pe2gOe3g/s1600/201108GreekPPP.jpg

          Reply
          • Μειοψηφία είναι η εξωστρεφής παραγωγή – διαβάζετε παρακαλώ προσεκτικότερα τι γράφω.

            Το γράφημα που παραθέτετε δείχνει ότι το ΚΚΑΕΠ της χώρας άρχισε να πέφτει από τότε που μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ (1980). Προτείνετε, δηλαδή, να φύγουμε από την Ε.Ε;

            Reply
            • Η εξωστρεφής παραγωγή αποτελεί υποσύνολο της συνολικής παραγωγής. Σημασία δεν έχει τόσο το ότι είναι εξωστρεφής όσο το ότι συμβάλλει στην άνοδο του εθνικού εισοδήματος.

              Το 1980-81 δεν ταυτίζεται μόνο με την είσοδο στην ΕΕ αλλά και (κυριότερα) με την ραγδαία αύξηση του χρέους και των δημόσιων ελλειμμάτων (εκλογή ΑΓΠ). Τα δανεικά που ξοδεύτηκαν σε διορισμούς και επιδοτήσεις διέφθειραν συνειδήσεις. Τότε ξεκίνησε το ξεχαρβάλωμα της ελληνικής παραγωγής…

              Δείτε το παρακάτω γράφημα

              http://financemymoney.com/wp-content/uploads/2012/05/greek-gdp-to-debt.jpg

              Παρεμπιπτόντως επανέναρξη της σύγκλιση μας επιτύχαμε μετά την είσοδο μας στην ΟΝΕ.

    • Αγαπητέ θα διαφωνήσω με τις εκτιμήσεις σας

      1) Γράφετε

      Σ’αυτό θα σου απαντήσω ότι πολύ απλά δεν περίμεναν πόσο χάλια θα πήγαιναν τα πράγματα.

      Το ΠΑΣΟΚ γνώριζε από την αρχή πως θα δυσαρεστούσε την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του αλλά ΔΕΝ είχε άλλη επιλογή. Το αίσθημα της δυσαρέσκειας ήταν αναπόφευκτο και ανεξάρτητο από την επιτυχία ή μη του αρχικού υπεραισιόδοξου πλάνου. Σημειώνω πως το πλάνο ως αντικειμενικό σκοπό δεν είχε τη βραχυχρόνια άνοδο της ευημερίας αλλά την συμμόρφωση των δημόσιων οικονομικών! Η προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης είναι μια εξαιρετικά επίπονη διαδικασία. Δεν νομίζω πως ο μέσος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ θα άλλαζε την στάση του σε περίπτωση επιτυχίας του προγράμματος (δηλαδή της σημαντική μείωσης των ελλειμμάτων) παρά την αναπόφευκτη μεγάλη μείωση του βιοτικού του επιπέδου. Οι δυσάρεστες για την κομματική πελατεία του ΠΑΣΟΚ μεταρρυθμίσεις που μπορούσαν να αναβληθούν εξάλλου αναβλήθηκαν.

      Τέλος η στήριξη του ΠΑΣΟΚ από τον λαό αποτελεί απαραίτητη συνθήκη ανάδειξης του στην εξουσία. Αντιθέτως η στήριξη από τους αδύναμους πλέον τραπεζίτες, επιχειρηματίες, καναλάρχες ΔΕΝ αποτελεί κάτι τέτοιο!

      2)

      Δεν τρέμω καθόλου μα καθόλου στη ιδέα των εθνικοποιημένων τραπεζών. Αυτών που θα ενισχύσουν τη μικρομεσαία επιχείρηση, τον αγροτικό συνεταιρισμό.

      Δεν ξέρω αν το έχεις συνειδητοποιήσει αλλά οι τράπεζες ΔΕΝ έχουν χρήματα. Επίσης δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τον οποίον ένα τραπεζικό ίδρυμα δεν θα χρηματοδοτούσε μια υγιή επιχείρηση. Αυτό που δεν κάνουν οι ιδιωτικές τράπεζες είναι πως ΔΕΝ χορηγούν δανεικά και αγύριστα σε αφερέγγυους αγροτικούς συνεταιρισμούς χρησιμοποιώντας ως κριτήριο όχι την πιστοληπτική τους ικανότητα αλλά τις κομματικές παρεμβάσεις των μαυρογυαλούρων (ότι έκανε δηλαδή η κρατικά ελεγχόμενη Αγροτική του παρελθόντος)!

      Τρέμω όμως στην ιδέα του να συνεχίσουν οι τράπεζες ως έχουν, να δίνουν δάνεια στα κόμματα με αντάλλαγμα την στήριξη των πολιτικών τους

      Τα δάνεια στα κόμματα δεν τα έδωσε καμία ανεξάρτητη ιδιωτική τράπεζα αλλά η ελεγχόμενη από το διαπλεκόμενο ΤΕΕ τράπεζα Αττικής!

      Το Δημόσιο της Ελλάδας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Η απογραφή έγινε και είναι ονλάιν, μπορείς να την δείς. Είναι στα μέσα Ευρωπαϊκά επίπεδα.

      Είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει και σε σχέση με τις δυνατότητες της οικονομίας μας! Wasted money

      Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ρεαλιστικό σενάριο εξαναγκασμένης εξόδου από το ευρώ, και να υπήρχε δεν θα συνέφερε κανέναν.

      Σαφώς και υπάρχει και αυτό είναι κάτι που έχουν σημειώσει ουκ ολίγοι οικονομολόγοι. Για δες τι λέει ο Stiglitz

      http://www.bloomberg.com/news/2012-06-11/euro-strength-seen-by-stiglitz-removing-greek-debt.html

      4)

      Όλες οι σοβαρές κοινωνίες του κόσμου, όταν περνούσαν κρίσεις, έπαιρναν μέτρα για να μην υποφέρει ο πιο αδύναμος.

      Οι σοβαρές κοινωνίες σαφώς και παίρνουν μέτρα προστασίας των αδυνάτων (βέβαια όχι αυτά στα οποία αναφέρεσαι). Αυτό βέβαια που δεν συνειδητοποιείς είναι ότι ο αδύναμος στη δική μας περίπτωση δεν είναι ο ευνοημένος δημόσιος υπάλληλος αλλά ο έντιμος μικροεπιχειρηματίας (που κλείνει την επιχείρηση του) και ο υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα. Θεωρείς ηθικά δίκαιο οι απολυμένοι και οι άνεργοι να φορτώνονται εξ ολοκλήρου το υπέρογκο κόστος του δημοσίου; Τέλος οι χαρακτηριστικό των σοβαρών κοινωνιών είναι πως “they save for a rainy day”

      Reply
  2. Σωτήρη,

    Βλέπω πως η ρητορική για «δημοσιο παραφουσκωμενο και τον ελαχιστο μισθο στα 2000 ευρω» καλά κρατεί, τι κι αν το ελληνικό δημόσιο (%ΑΕΠ) δεν ήταν μεγαλύτερο από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τι κι αν οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν μόλις ο 1 στους 6 εργαζομένους, τι κι αν ο τυπικός μισθός πτυχιούχου δημ. υπαλλήλου με 10 χρόνια προϋπηρεσία ήταν μόλις 1.200 €. Τέλος πάντων. Ας δούμε τα ερωτήματα.

    1.

    Για το IQ των πολιτικών μας ηγετών δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Αλλά ούτε και προδότες μπορώ να τους χαρακτηρίσω. Απλά οι άνθρωποι υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα ισχυριζόμενοι ότι το κάνουν «για το καλό του τόπου». Φυσικά, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σαν «για το καλό του τόπου», υπάρχουν συμφέροντα και συμφέροντα. Οι τραπεζίτες πχ. μπορεί να θεωρούν ότι το «καλό του τόπου» είναι να διασωθούν οι χρεοκοπημένες τράπεζές τους – με δικά μου λεφτά. Δεν ασπάζομαι την άποψή τους – αν θέλουν τα λεφτά μου για να σωθούν, μια θέση στο ΔΣ παρακαλώ.

    Είναι σαφές, λοιπόν, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να διαπραγματευτούν. Διαπραγματεύονται δυο μέρη που έχουν αντιτιθέμενες απόψεις και αντίπαλα συμφέροντα. Οι πολιτικοί μας και οι ευρωπαίοι πολύ απλά είχαν και έχουν κοινές απόψεις και κοινά συμφέροντα. Δεν τους εμπιστεύομαι όχι μόνο επειδή αποκλίνουν οι απόψεις μας, αλλά κυρίως επειδή αποκλίνουν τα συμφέροντά μας.

    Παρένθεση: Κάτι χρόνια πριν ο Warren Buffet είχε δηλώσει ότι η «πάλη των τάξεων» υφίσταται, και ότι κερδίζει η δική του τάξη. Το να συνταχθώ με το μέρος της τάξης του Buffet όμως δεν σημαίνει ότι έγινα και μέλος της.

    Το θέμα της γλωσσομάθειας του Τσίπρα και το αν είναι ικανός να διαπραγματευτή ή όχι το αντιπαρέρχομαι. Όχι τόσο επειδή η διαπραγματευτική εμπειρία είαι ζητούμενο πάντοτε για οποιονδήποτε πολιτικό (τι διαπραγματευτικά διαπιστευτήρια είχε ας πούμε ο κ. Βενιζέλος), όσο επειδή οι διαπραγματεύσεις γίνονται ουσιαστικά σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων.

    2.

    Δεν τρέμουμε στην ιδέα «εθνικοποιημένων τραπεζών». Μας έχουν ήδη τρομάξει πολύ οι ιδιωτικοποιημένες τράπεζες. Αυτές κι αν μοίραζαν χρήμα και σε κολλητούς (σώπα καλέ) και σε ξεκόλλητους. Πώς έφτασαν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία; Όχι πάντως λόγω PSI, ούτε ο Λάτσης δεν το ισχυρίζεται αυτό, αφού οι καμπάνες είχαν χτυπήσει πολύ πριν. Αν οι – ιδιώτες – τραπεζίτες που υποτίθεται γνωρίζουν πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα έφτασαν το τραπεζικό σύστημα στα σημερινά χάλια, μπορεί αυτοί που «δείχνουν να αγνοούν τα βασικά για την λειτουργια τους» να τις διασώσουν, ίσως γιατί αυτοί θα νοιάζονται να σώσουν τις τράπεζες ενώ οι τραπεζίτες νοιάζονται πρωτίστως να σώσουν τον εαυτό τους.

    Παρεμπιπτόντως, γιατί παρακαλώ να σωθούν οι τράπεζες; Χρεοκόπησαν, να ψάξουν να βρουν κεφάλαια ή να κλείσουν. Όπως συμβαίνει σ’ όλες τις επιχειρήσεις. Γιατί να σωθούν οι τράπεζες και να μη σωθούν όλες οι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και όλες οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί;

    Χαιρόμαστε που θα (ξανα)διοριστεί κόσμος στο δημόσιο. Ο δημόσιος υπάλληλος ήταν ο κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας. Ρώτησε τους εμπόρους ποιοι ήταν οι καλύτεροι πελάτες του. Σε μια οικονομία που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην κατανάλωση, τέτοια είναι η ελληνική οικονομία, το να κόψεις τη σιγουριά και το +25% του εισοδήματος του 16% του ενεργού πληθυσμού ισοδυναμεί με πυροδότηση doomsday machine.

    3.

    Ακόμη κανείς δεν μας έχει εξηγήσει μέσω ποιας νομικής διαδικασία μπορει ένα κράτος να αποβληθεί από την Ευρωζώνη. Μέχρι να μας το εξηγήσει κάποιος, μόνο με εκβιαστικά μέσα μπορεί να εξαναγκαστεί μια χώρα να αποχωρήσει, πχ. η ΕΚΤ να πάψει να εξυπηρετεί τις τράπεζες της χώρας, αλλά αυτά είναι οιωνεί κήρυξη πολέμου.

    Οι ΣΥΡΙΖαίοι λένε ότι έχουν «Plan B» αν οι διαπραγματεύσεις με τους άλλους ευρωπαίους δεν πάνε καλά. Αυτό είναι θετικό καθ’ όσον τα άλλα κόμματα δεν έχουν «Plan B», ακόμη κι αν φτάσουμε στο σημείο να μαζεύουμε νεκρούς από τους δρόμους – αρκεί να μη χάσουν οι τραπεζίτες των έλεγχο των τραπεζών που να σωθούν με δικά μας χρήματα. Οι ΣΥΡΙΖαίοι λένε επίσης ότι αν οι άλλοι ευρωπαίοι στυλώσουν εντελώς τα πόδια θα ρωτήσουν στο λαό «μένουμε στο € με σκυφτό κεφάλι ή παίρνουμε των ομματιών μας κι όπου μας βγάλει».

    Επιτέλους, και οι Γερμανοί θα πρέπει να ακούσουν κάποια στιγμή ότι ένα σημαντικό μέρος του τζίρου της Krauss-Maffei, της Siemens, της VAG, της Blohm & Voss και άλλων γερμανικών ευαγών ιδρυμάτων απλώς δεν θα υπήρχε αν τα οικονομικά της Ελλάδας ήταν τόσο «νοικοκυρεμένα» όσο και της Γερμανίας.

    4.

    «Αν εισαι βρεγμενος χωρις στεγη, θερμανση και ρουχα, ευχεσαι να βγει ο ηλιος», όπου οι πιθανότητες να βγει ο ήλιος είνια μάλλον περισσότερες από το να αποδώσει το μνημόνιο πριν «πάθεις πνευμονία και πεθάνεις». Οι άνεργοι σήμερα είναι, επισήμως, το ~23% του ενεργού πληθυσμού. Οι αυτοαπασχολούμενοι που είτετ φυτοζωούν είτε έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους δεν συνυπολογίζονται. Δεν συνυπολογίζονται και οι συμπολίτες μας που καλούνται να ζήσουν με συντάξεις των -450 €. Πιστεύει στ’ αλήθεια κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι νοιάζονται αν θα μπορούν αν αγοράσουν πετρέλαιο ή φάρμακα όταν δεν έχουν ούτε για να φάνε καλά – καλά; Πιστεύει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν την παραμικρή πιθανότητα να δουν τη ζωή τους να γίνεται καλύτερη αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική;

    Συμπεράσματα

    «Αν εισαι βρεγμενος χωρις στεγη, θερμανση και ρουχα», δεν «ευχεσαι να βγει ο ηλιος». Ψάχνεις στέγη να προστατευτείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή αποτελεί αυτή τη στέγη για μεγάλο μέρος του λαού. Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει κανείς για το πρόγραμμά του, αν είναι ρεαλιστικό, εφικτό, συντηρητικό ή προοδευτικό, νομίζω ότι αυτό, σήμερα, δεν έχει την παραμικρή σημασία. Ο λαός που στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται επειδή είνα πεπεισμένος ότι οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) δεν υπηρετούν τα συμφέροντά του. Νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν τρέφουν μεγάλες ελπίδες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα απέναντι στους άλλους ευρωπαίους, πιστεύουν όμως ότι τουλάχιστον θα το παλαίψει – κάτι που πιστεύουν ότι δεν το έπραξαν οι προηγούμενοι για τους λόγους που έγραψα στην αρχή.

    Προσωπική μου άποψη; Όποιος κι αν σχηματίσει κυβέρνηση στο οικονομικό επίπεδο τα πράγματα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Είτε λόγω της εφαρμογής του «Μνημονίου» είτε λόγω του σκληρού πολέμου που θα δεχτεί όποια κυβέρνηση δεν το εφαρμόσει. Υπάρχει ωστόσο ένα μεγάλο πεδίο θεμάτων όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει τομές και που τα παραδοσιακά κόμματα δεν άγγιξαν ακριβώς για να μη θίξουν τα συμφέροντα που υπηρετούν: πόλεμος στη διαφθορά, χωροταξικός σχεδιασμός και κτηματολόγιο, φορολογική νομοθεσία και καταπολέμηση φοροδιαφυγής, αναδιοργάνωση της δικαιοσύνης, αναδιοργάνωση της αστυνομίας. Δύσκολα έως ανέφικτα εγχειρήματα για ένα πολιτικό σχηματισμό που μόλις τρία χρόνια πριν δεν είχε ούτε ένα 5% στις εκλογές…

    Reply
    • Πολλά κοινά με το σχόλιο του σ. Στέλιου παραπάνω (μάλλον γράφαμε παράλληλα), πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον δεν είναι ο μόνος τρελός του χωριού ;-)

      Reply
  3. Στέλιο ενδιαφέρουσα απάντηση.

    1.

    Δεν υπάρχει ξένος αξιωματούχος που να μην έχει ζητήσει την τήρηση των συμφωνηθέντων.
    Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, λένε όλοι μα όλοι οι ξένοι αξιωματούχοι, είναι εξαιρετικά στενά.

    Ο Τσίπρας από την άλλη, λέει ότι μπλοφάρουν. Το θέμα είναι, πώς το ξέρει;
    Εκεί κολλάει πιστεύω το σχόλιο περί Αστρίξ του Σωτήρη.
    Δεν είναι το θέμα αν έχει ή όχι διερμηνέα, το θέμα είναι από πού αντλεί την πληροφόρηση του ο Τσίπρας, δεδομένου ότι παίζει κορώνα-γράμματα το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας;

    Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργήσει εδώ και χρόνια πολιτικές σχέσεις με τους σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες στην ευρώπη (όχι τα αδερφά αριστεροειδή κόμματα που στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης είναι πολιτικά ανύπαρκτα); υπήρξε ποτέ συνομιλητής τους; έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δομές, έχει πρόσωπα που να μελετάνε συστηματικά τον δημόσιο διάλογο στις σημαντικές χώρες;
    πώς ξέρει πώς σκέφονται; από πού προκύπτει η βεβαιότητα;

    Και, τέλος πάντωνν, έχει ο Τσίπρας κάποιο επιχείρημα να φέρει στο τραπέζι που δεν το έχουν ήδη χρησημοποιήσει οι προηγούμενοι και που θα πείσει τους εταιρους; ποιο είναι αυτό;

    2.

    Δεν τρέμω καθόλου μα καθόλου στη ιδέα των εθνικοποιημένων τραπεζών. Αυτών που θα ενισχύσουν τη μικρομεσαία επιχείρηση, τον αγροτικό συνεταιρισμό.

    και τα ευρώ για όλα αυτά πού θα τα βρούνε δεδομένου ότι είναι όλες στην εντατική;

    Είναι στα μέσα Ευρωπαϊκά επίπεδα. Και φυσικά και δεν θέλω να συρρικνωθεί περισσότερο.

    Δεν έχει καμμία σημασία ποιο είναι το μέγεθος του Δημοσίου μας σε σχέση με τις άλλες χώρες. Το θέμα είναι αν το μέγεθος του Δημοσίου δικαιολογείται από τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους.
    Η ερώτηση λοιπόν είναι: θες ένα δημόσιο πάνω από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού;

    (σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αυξήσεις μισθών/συντάξεων και κλείνει το μάτι σε προσλήψεις χωρίς να τα κοστολογεί όλα αυτά, πόσο μάλλον να εξηγεί πού θα βρει τα λεφτά, πέρα από το καλτ επιχείρημα θα πατάξω την φοροδιαφυγή – σε ικανοποιεί εσένα ένας τέτοιος πολιτικός λόγος και μάλιστα από κόμμα που θέλει να “σπάσει” τις συνήθειες του δικομματισμού ευαγγελιζόμενο το “νέο”; )

    3.

    Μόνο αν το θελήσουμε εμείς θα φύγουμε. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ρεαλιστικό σενάριο εξαναγκασμένης εξόδου από το ευρώ, και να υπήρχε δεν θα συνέφερε κανέναν.

    Το “δεν θα συνέφερε κανένα” άστο να το κρίνουν αυτοί που τώρα πληρώνουν, οι οποίοι μάλιστα έχουν πει 10000 φορές ότι είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο εξόδου.
    (άλλα ξέχασα, όλοι ξέρουν ότι όταν λένε οι γερμανοί ότι έχουν προετοιμαστεί για κάτι, μπλοφάρουν…)
    Από εκεί και πέρα, θα φύγουμε αν το θελήσουμε – και προφανώς αυτό θα θελήσουμε όταν τα ταμεία θα είναι άδεια και θα έχει διακοπεί η χρηματοδότηση…

    Μοιραία, η μόνη κατάληξη αυτής της πολιτικής θα είναι να καταρρεύσει η ευρωζώνη ολόκληρη, οπότε ούτε εμείς, ούτε κανένας δεν θα’χει ευρώ.

    η κατάληξη που περιγράφεις είναι πιθανή, αλλά όχι μοιραία. Μπορεί η έξοδος της Ελλάδας να γίνει ο καταλύτης που θα πυροδοτήσει μια πιο στενή ένωση στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Δηλαδή, υπάρχει και η πιθανή κατάληξη να βγούμε εμείς από το ευρώ, αλλά αυτό να συνεχίσει να υπάρχει με την μια ή την άλλη μορφή χωρίς εμάς

    Reply
    • «Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δομές, έχει πρόσωπα που να μελετάνε συστηματικά τον δημόσιο διάλογο στις σημαντικές χώρες;»

      Για όνομα του θεού! Πιστεύει κανείς στ’ αλήθεια, έξω από κάθε είδους προπαγάνδα, κομματική ή μηντιακή, ότι υπάρχει ελληνικό κόμμα, ακόμη κι η Χρυσή Αυγή, που δεν μελετά τα πολιτικά πράγματα στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο; Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι κόμμα με συνεχή μακροχρόνια εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τι λένε οι ευρωπαίοι; Το να διαφωνείς με τις θέσεις και τα συμπεράσματα είναι άλλο πράγμα.

      Reply
    • «Το θέμα είναι αν το μέγεθος του Δημοσίου δικαιολογείται από τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους»
      «το καλτ επιχείρημα θα πατάξω την φοροδιαφυγή»

      Μάλιστα! «Καλτ» επιχείρημα η πάταξη της φοροδιαφυγής όταν η παραοικονομία βρισκόταν προ κρίσης στο ~35% του ΑΕΠ (βαριέμαι να παραθέσω link, τα βρίσκεις πανεύκολα). Το πόσο μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες θα είχε το κράτος αν κατόρθωνε να φορολογήσει με ~30% τη μισή παραοικονομία το αφήνω να το υπολογίσετε (~5% μείωση του ελλείμματος ίσως;)

      Reply
  4. Eιμαι και εγω ενας απο τους τρελους του χωριου που προστεθηκε στην εν λογω παρεα μετα τις εκλογες τις 6 Μαιου οπου ειχα ψηφισει τη Δημιουργια Ξανα.Οι απαντησεις του Στελιου και του Vrennus με εχουν σε με γαλο βαθμο επομενως θα απαντησω για λογαριασμο συμπληρωνοντας οπου μπορω τους προαναφερθεντες.
    1)Δεν ξερω ειλικρινα αν ο Τσιπρας θα αποδειχτει καλος διαπραγματευτης.Ξερω οτι εχει αυτην την προθεση καθως φαινεται σε μεγαλυτερο βαθμο σιγουρα απο τους Σαμαρα,Παπαδημο,Παπανδρεου,Βενιζελο η τον Κουβελη.Χωρις να μπαινουμε στη λογικη των εξαρτησεων και της διαπλοκης μπορουμε καλλιστα να διακρινουμε οτι πολιτικοι οπως ο Σαμαρας η ο Παπανδρεου η και ο Παπαδημος που εσυ μπορεις να αποκαλεις κοσμοπολιτες στην πραξη ειναι οι φορεις της πλεον κομπλεξικης νοοτροπιας που υπαρχει αναμεσα στους Ελληνες.Για αυτους ειναι ενα πολυ μπαναλ μερος οπου ολα βρωμανε και ξινιζουν ενω οι ιδιοι βαση οικογενειακης παραδοσης και βαση σπουδων στο ταδε κολλεγιο θεωρουν οτι εχουν την “ιερη αποστολη” να εκπολιτισουν τους ιθαγενεις μετατρεποντας σε ενα λαο που θα μοιαζει με τους φοιτητες του harvard.Συνεπως συμφωνα με τη λογικη τους δεν μπορει ο πρωθυπουργος αυτης της απολιτιστης χωρας να διαπραγματευεται με την Ευρωπη.Ασε που αυτη η καλβινιστικη τους λογικη που παραπεμπει σε πανεπιστημιακη αδελφοτητα των ΗΠΑ τους ωθει να σκεφτονται πως καλα παθαινουμε οτι παθαινουμε αφου δεν ειμαστε “πολιτισμενοι” και τα “τρωγαμε μαζι”.Για τους Κουβελη και Βενιζελο δεν θα γραψω πολλα.Ο μεν πρωτος ειναι ο χαρακτηριστικος τυπος αριστερου των σαλονιων χωρις καμια ουσιαστικη επαφη με κανενα κινημα και μονη ακτιβιστικη δραση να “κατατροπωνει” τον Ανθιμο Θεσσαλονικης.Ο δευτερος ειναι ο χαρακτηριστικος τυπος κομματικου ινστρουχτορα που θα κανει τα παντα για να κατσει στην καρεκλα του ηγετη του Κινηματος.Και βεβαιως μην ξεχναμε οτι οι περισσοτεροι απο τους παραπανω δεν εχουν μεγαλυτερη επαγγελματικη εμπειρια απο τον Τσιπρα.Εκτος και αν εχουμε πιστεψει τις ιστοριες με τον Γιωργακη που κυκλοφορουσε με τζιν στους δρομους της Στοκχολμης η τον Σαμαρα και την πιτσαρια του στις ΗΠΑ.Αρα απο που προκυπτει η διαπραγματευτικη τους δεινοτητα?

    2)Οταν τα τελευταια δυο χρονια οι τραπεζες εχουν εισπραξει τοσα δις σε εγγυησεις,οταν ζουν απο τα δανεια της ΕΚΤ με ενεχυρο ομολογα του ελληνικου δημοσιου,οταν με την εφαρμογη του Μνημονιου ειναι στα προθυρα του ΤΧΣ και οταν τα τελευταια χρονια εχουν φυγει δισεκατομμυρια και δισεκατομμυρια απο τις τραπεζες δεν μπορω να καταλαβω γιατι μιλαμε για εθνικοποιηση τραπεζων η bank run εφοσον εκλεγει το χ η το ψ κομμα.Και φυσικα μετα απο ολες τις αναλογες ενισχυσεις το κρατος δεν εχει ουτε καν περιορισμενο δικαιωμα ψηφου..Δε νομιζω γενικα οτι θα εφαρμοσει το προγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ εξ’ολοκληρου.Τις προσληψεις και τις αυξησεις μισθων δεν ξερω αν τις αναφερει το προγραμμα αυτο η ειναι αλλη μια πατεντα του Σαμαρα και του Μιχελακη μπας και τσιμπησουν καμια δεξια ψηφο.Οσον αφορα το μεγεθος του Δημοσιου και τις δαπανες,ειναι προφανως ατοπο να ονομαζουμε εξορθολογισμο τις οριζοντιες περικοπες,την στερηση των νοσοκομειων απο γιατρους,του ΗΣΑΠ απο μηχανοδηγους,της αστυνομιας απο περιπολικα και ουτω καθεξης…

    Reply
    • Να ζητησω συγγνωμη διοτι το συγκεκριμενο σχολιο εχει καποια συντακτικα λαθη,με αποτελεσμα καποιες φορες ενδεχομενως να μην ειναι ξεκαθαρο τι θελω να γραψω.Θελω την κατανοηση σας γιατι αναγκαστηκα να το γραψω πολυ βιαστικα.

      Reply
  5. 3)Καταρχας δεν εχω καταλαβει ακομα γιατι μια κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μας βγαλει απο το ευρω,ενω μια κυβερνηση ΝΔ θα μας κρατησει μεσα.Δεν εχω καταλαβει ακομα γιατι θεωρουμε δεδομενο οτι θα υπαρξει ευρω.Δεν ειναι μονο η Ελλαδα στα προθυρα χρεοκωπιας και δεν ειναι μονο η Ελλαδα στην οποια οι πειραματισμοι της τροικας εχουν αποτυχει.Εκτος και αν το προβλημα στην Ιρλανδια ηταν οι υπεραριθμοι δημοσιοι υπαλληλοι και ο Ακης Τσοχατζοπουλος.Συνεπως δεν ειναι θεμα του Τσιπρα η του Σαμαρα αν θα μεινουμε στο ευρω.Αν αυριο οι Γερμανοι,οι Ολλανδοι,οι Γαλλοι και γενικα οι ισχυρες χωρες της ευρωζωνης αποφασισουν να το κλεισουν το μαγαζι θα βγουμε εξω ειτε ειμαστε καλοι μαθητες ειτε ειμαστε κακοι.Προσωπικα πιστευω οτι δεν θελουν να κλεισουν το μαγαζι και θα κανουν υποχωρησεις για αυτο το λογο.Αν αυτο το πραγμα ισχυει τοτε ιδου η Ροδος ιδου και το πηδημα για τον πολιτικο κοσμο της χωρας μας.Αρκει το πηδημα να υποδηλωνει το αλμα και οχι κατι αλλο εν τελει..

    4)Απο που προκυπτει οτι τωρα εισαγουμε πετρελαιο,φαρμακα η τροφιμα ευκολα και ανετα.Οι περισσοτερες φαρμακευτικες και πετρελαικες εταιρειες ειτε εχουν κοψει τις εισαγωγες εντελως ειτε εχουν κοψει την πιστωση και παιρνουν μετρητα μονο.Πριν λιγους μηνες οταν το Ιραν απειλησε με εμπαργκο την ΕΕ τρεχαμε και δεν φταναμε.Τις τελευταιες μερες τα νοσοκομεια εχουν αδειασει απο φαρμακα και οι φαρμακοποιοι εχουν κοψει την πιστωση.Οσον αφορα τα τροφιμα μια βολτα απο ενα σουπερμαρκετ αρκει για να δει οτι πλεον οι χυμοι Λακωνιας εχουν παρει την θεση των χυμων Αργεντινης και το γαλα Ολυμπος τη θεση της Νεστλε.Εχει και καλα η κριση φαινεται..Και φυσικα οι εισαγωγες εχουν νεκρωσει γιατι κανενας εισαγωγεας δεν μπορει να χρησιμοποιησει εγγυητικη επιστολη ελληνικης τραπεζας.Ετσι λοιπον ειτε με ευρω ειτε με δραχμη αυτο που αποδεικνυεται στην πραξη και μεσα απο τις πρακτικες της αγορας ειναι οτι μετραει η κατασταση των τραπεζων περισσοτερο απο οτι μετραει το ποιο νομισμα κουβαλαμε στα χερια μας…

    Reply
  6. Αυτό που επαναλαμβάνετε πάντως παιδιά, περί “διαπραγματευτικής δεινότητας”, είναι πιθανότατα μια παραλλαγή του γνωστού νεοελληνικού “δεν θέλει κόπο κόπο, θέλει τρόπο”.

    Δεν διαφωνώ ότι η διαπραγμάτευση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και σε ατομικά χαρίσματα όπως η ευγλωττία ή η ανεξαρτησία από διάφορα συμφέροντα που λέτε, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τεράστιο ρόλο παίζει και η θέση από την οποία διαπραγματεύεσαι.
    Όσο καλός και μαχητικός διαπραγματευτής και να αποδειχθεί ο Τ., παραμένει το ερώτημα, ποια θα είναι τα επιχειρήματά του (πέρα από απειλές του τύπου θα καώ για να σας κάψω και εσάς).

    Reply
    • Θεωρεις απειλη δηλαδη να παει ο Τσιπρας στο Συμβουλιο των αρχηγων κρατων-μελων αυριο και να τους πει “κρατα με να σε κρατω να ανεβουμε το βουνο” αλλα οταν καθε 3 μηνες εμφανιζεται ο αναπληρωτης ανθυποδιευθυντης του ΔΝΤ και μας λεει οτι η παιρνετε την δοση με οτι συνεπαγεται αυτο η χρεωκοπειτε τοτε τι ειναι αυτο?

      Reply
  7. Περί περιθωρίων διαπραγμάτευσης:

    Πριν καθήσουν στο τραπέζι όλοι λένε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια διαπταγμάτευσης». Όποιος έχει ποτέ διαπραγματευτεί, γνωρίζει πολύ καλά ότι κι αυτό μέρος της διαπραγμάτευσης είναι.

    Reply
  8. vrennus

    Πιστεύει κανείς στ’ αλήθεια, έξω από κάθε είδους προπαγάνδα, κομματική ή μηντιακή, ότι υπάρχει ελληνικό κόμμα, ακόμη κι η Χρυσή Αυγή, που δεν μελετά τα πολιτικά πράγματα στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο;

    όχι μόνο το πιστεύω, είμαι απολύτως βέβαιος.
    Δεν έχουν ιδέα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε κανένας.
    Το είδες και με την περιοδία/σόου του Τσίπρα: προσέβαλε τον Ολλάντ (ο οποίος θα μπορούσε να είναι από τους πιο σημαντικούς συμμάχους για αυτό που θέλει να κάνει ο Τσίπρας), παραβίασε προτόκολλα, έστειλε γράμμα στην Μερκελ (!!!), στο CNN τον είδες τι εικόνα έβγαλε…
    και όλοι δηλαδή, μαύρα μεσάνυχτα έχουν – το ξέρει και βενιζέλος από πέρσι τον Σεπτέμβρη που πήγε να την πει στην τροϊκα με νεοελληνικούς τσαμπουκάδες και έφαγε το άκυρο της χρονιάς και ακόμα τρέχουμε…

    Μάλιστα! «Καλτ» επιχείρημα η πάταξη της φοροδιαφυγής όταν η παραοικονομία βρισκόταν προ κρίσης στο ~35% του ΑΕΠ (βαριέμαι να παραθέσω link, τα βρίσκεις πανεύκολα). Το πόσο μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες θα είχε το κράτος αν κατόρθωνε να φορολογήσε

    το “καλτ” πάει στο ότι “θα πατάξω την φοροδιαφυγή” το λένε όλοι εδώ και 20 χρόνια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

    Το να λες “θα βρω τα λεφτά με πάταξη της φοροδιαφυγής” είναι σαν να λέει ένας προπονητής στους παίχτες “παιδιά βάλτε περισσότερα γκολ από όσα φάτε”.
    Είναι φράση και πρόταση χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

    Εξήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιες πολιτικές, ποια μέτρα, ποιες μεθόδους θα πατάξει την φοροδιαφυγή; παρουσίασε πλάνο, πόσα παραπάνω υπολογίζει να κερδίσει το κράτος και σε ποιο χρονικό διαστήμα; μίλησε για συγκεκριμμένες μεταρρυθμίσεις;

    όχι – το έριξε στην καλτίλα του “θα χτίσω γεφύρια”.
    Η αλήθεια είναι ότι θα αυτοσχεδιάσει, όπως όλοι οι προηγουμενοι, και ότι τελικά θα αποτύχει, όπως όλοι οι προηγούμενοι.

    Αλλά εντάξει, αν ρίξει 5% το έλλειμα μόνο με καλύτερη φορολόγηση των πολιτών, ας προσλάβει και άλλους δ.υ.
    (αλλά με αυτήν την χρονική σειρά οι δύο πράξεις… )

    Πριν καθήσουν στο τραπέζι όλοι λένε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια διαπταγμάτευσης». Όποιος έχει ποτέ διαπραγματευτεί, γνωρίζει πολύ καλά ότι κι αυτό μέρος της διαπραγμάτευσης είναι.

    Ναι, μόνο που οι εταιροι μας έχουν πει 10000 φορές ότι έχουν προετοιμαστεί στον βαθμό του δυνατού για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ.

    Από την άλλη, όλοι ξέρουμε (και εμείς οι ελ ψηφοφόροι και οι εταιροι) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απολύτως καμμία σοβαρή προετοιμασία για το ενδεχόμενο εξόδου, ότι το πλάνο του είναι “οι άλλοι μπλοφάρουν” και ότι αν τελικά δεν μπλοφάρουν βλέπουμε.
    (αλλά και να είχε πλαν β ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι ξέρουν ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορούσε να το εφαρμόσει).

    Πράγματι, το «δεν υπάρχουν περιθώρια διαπταγμάτευσης» είναι στο πλαίσιο της στρατηγική διαπραγμάτευσης, με την διαφορά όμως ότι οι εταιροι έχουν τέτοια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι του κατέβει.

    Αλλά εκτός αυτού ρε παιδιά, τον σεπτέβρη πέρσι ο Βενιζελ έκανε σκληρή διαπραγμάτευση, σε σημείο που έφυγε η τροϊκα. Ποιος βγήκε τελικά χαμένος;

    Τι διαφορετικό θα κάνει ο τσίπρας, δεν μου είπατε; ποιο θα είναι το τεράστιο επιχείρημα που θα έχει και θα τους καταπλήξει όλους;

    Reply
    • «προσέβαλε τον Ολλάντ»

      Ένα (1) παρακαλώ σχετικό δημοσίευμα από ΜΜΕ εκτός Ελλάδας.

      «έστειλε γράμμα στην Μερκελ»

      Έγκλημα καθοσιόσεως! Το αυτό ισχύει και για τον Τζήμερο;

      «Όλοι ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απολύτως καμμία σοβαρή προετοιμασία για το ενδεχόμενο εξόδου»

      Μάλλον δεν είστε επαρκώς ενημερωμένοι.

      Reply
      • Αφού ο Τσίπρας , κατά δήλωσή του , μας το κρατάει κρυφό πως να είμαστε ενημερωμένοι ;

        Reply
  9. θα προσπαθησω να απαντησω συνοπτικα εδω σε ολα τα σχολια. Καταρχας Στελιο, ναι, φυσικα σοβαρα ρωτουσα για απαντησεις, για διαλογο το φτιαξαμε το μαγαζι.

    Λοιπον

    1) ειλικρινα θεωρειτε ρε παιδι μου οτι τα κινητρα του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ δεν ειναι να προσελκυσουν ψηφοφορους? Αν μπορουσαν να φερουν 100 δις κατευθειαν στις τσεπες μας, δεν θα το εκαναν?
    Τα περι τραπεζιτων, επιχειρηματιων και καναλαρχων δεν τα πιανω, απο την κριση εχουν υποστει ανυπολογιστες ζημιες ολοι αυτοι. Δεν νομιζω οτι υπαρχει Ελληνας που να χαρηκε για την πτωση του ΑΕΠ μας κατα καπου 20%!

    Ας μην μιλαμε στον αερα, τι ακριβως συμφερον ειχε ο ΓΑΠ να ασπρισει ολο το κεφαλι του, να ξεφτιλιστει βαθια και να φερει το ΠΑΣΟΚ στα χαμηλοτερα ποσοστα της ιστοριας του? Ο Βενιζελος γιατι επιμενει και δεν το παιζει ξαφνικα τσιπροτερος του Τσιπρα? Αυτα οσον αφορα τα κινητρα.

    Οσο για ικανοτητες, εσεις σοβαρα θεωρειτε οτι ο Συριζα με τις 50 συνιστωσες, με ατομα που ολοφανερα δεν ξερουν οικονομικα, ειναι ετοιμος για εξυπνη και καλη διαπραγματευση? Δεν παμε για ελεημοσυνη στις Βρυξελλες και στην Ουασιγκτων, αλλα για να δειξουμε ποια ειναι τα κοινα μας συμφεροντα, πως μπορουμε να την βγαλουμε ολοι μας στην Δυση καθαρη, χωρις να πεσουμε σε νεο λακο. Δειχνοντας σοβαροτητα και επιγνωση, μπορεις να ζητησεις και αυτα που ειναι λογικο να σου δωσουν (και πολιτικα εφικτο! ειπαμε, δημοκρατια εχει και η Γερμανια) και θα βοηθησουν εξαιρετικα (που ειναι αρκετα, οπως η τραπεζικη ενωση και εγγυηση καταθεσεων ανα την ΕΕ πχ αλλα ο ευρυς κοσμος τα αγνοει).

    Οι επικλησεις συναισθηματος κανουν για συγκεντρωσεις, μπαλκονια και πλαστικες σημαιουλες, οχι για διαπραγματευση με ανθρωπους που ξερουν ακριβως τι θελουν και στηριζονται απο σοβαροτατες τεχνικες ομαδες για να το πετυχουν!

    Οταν μιλησα για τον Αστεριξ, φυσικα δεν μιλω για αδυναμια 30λεπτων συζητησεων μεταξυ ηγετων σε επισημες περιστασεις. Εκει καλοι ειναι οι διερμηνεις, αλλα εκει συνηθως δεν κερδιζεις και τιποτα, τα πραγματα εχουν αποφασιστει ηδη και εκει πας για την φωτογραφηση. Ξαναρωτω, σας δινει ο Τσιπρας και το επιτελειο την εντυπωση ανθρωπων που ειναι ετοιμοι να διαπραγματευτουν με την Μερκελ ή με την ΕΚΤ? Που καταλαβαινουν την γερμανικη ψυχη ή εστω το μυαλο τους? Γιατι μενα που φαγα την ζωη μου στην Γερμανια μου φαινεται οτι ο Τσιπρας ειναι τοσο κοντα στο μυαλο των εταιρων μας οσο τα γκρηκ καμακια του 80.

    2) εδω απαντησε ο Σναπ.
    Οι τραπεζες δεν δανειζουν γιατι δεν εχουν. Γιατι καθε φορα που ανοιγει το στομα του ο Τσιπρας καταθεσεις 500 εκ. κανουν φτερα.

    Γιατί να σωθούν οι τράπεζες και να μη σωθούν όλες οι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και όλες οι θέσεις εργασίας και οι μισθοί;

    γιατι οι τραπεζες δεν ειναι απλα αλλη μια επιχειρηση. Καμμια οικονομια δεν μπορει να ζησει χωρις τραπεζες. Η ελλειψη ρευστοτητας σημερα σκοτωνει σχεδον καθε ελληνικη επιχειρηση, ο μεγαλεμπορος δεν εχει κεφαλαιο κινησης, πουλαει πια μονο μετρητοις, οι πελατες τους μικρεμποροι με την σειρα τους μονο μετρητοις, η αγορα πνιγεται. Ταχουμε πει αυτα αλλωστε.

    Ο δημόσιος υπάλληλος ήταν ο κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας. Ρώτησε τους εμπόρους ποιοι ήταν οι καλύτεροι πελάτες του. Σε μια οικονομία που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην κατανάλωση, τέτοια είναι η ελληνική οικονομία, το να κόψεις τη σιγουριά και το +25% του εισοδήματος του 16% του ενεργού πληθυσμού ισοδυναμεί με πυροδότηση doomsday machine

    κατσε, ειλικρινα δεν βλεπεις οτι δεν μπορει για παντα να δανειζομαστε για να πληρωνουμε δημοσιους υπαλληλους που δεν προσφερουν τιποτα? Δεν προσεξες οτι το χρημα στερεψε και τερμα?

    Αν το δημοσιο ειναι μεγαλο, απαντηθηκε ηδη. Αν πληρωνατε φορους με ρυθμους Γερμανιας τα τελευταια 50 χρονια, να μου μιλουσατε για γερμανικο δημοσιο. Η απλη αληθεια ειναι οτι οι Ελληνες δεν αγαπανε να πληρωνουν φορους (φοροδιαφυγη ή απλα χαμηλες κλιμακες, δεν με νοιαζει, το θεμα ειναι τι ποσο εισπραττει το κρατος τελικα).

    3)

    Δεν γίνονται ξέρεις με δημοσκοπήσεις αυτά τα πράγματα. Μόνο αν το θελήσουμε εμείς θα φύγουμε. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ρεαλιστικό σενάριο εξαναγκασμένης εξόδου από το ευρώ, και να υπήρχε δεν θα συνέφερε κανέναν.

    φυσικα υπαρχει σεναριο, βλεπε ακριβως πιο κατω! Και το ποιον συμφερει εχει να κανει με το τι ζηταμε. Αν συνεχισουμε να σπαμε νευρα, να πεταμε δεκαδες δις στα σκουπιδια και να φερομαστε τοσο ανευθυνα, καποια στιγμη ο Γερμανος φορολογουμενος λεει, Οκ, ας χασω εγω 1% κιας πανε αυτοι στον διαολο να χω το μυαλο μου ησυχο.
    Το γιατι δεν γινονται με δημοσκοπησεις δεν τοχω καταλαβει, νομιζεις οτι ειναι δικτατορας η Μερκελ? Δεν μπορει να χασει εκλογες? (μολις καταποντιστηκε στην Β. Ρηνανια-Βεστφαλια)

    μόνο με εκβιαστικά μέσα μπορεί να εξαναγκαστεί μια χώρα να αποχωρήσει, πχ. η ΕΚΤ να πάψει να εξυπηρετεί τις τράπεζες της χώρας, αλλά αυτά είναι οιωνεί κήρυξη πολέμου.

    το να παψει καποιος να σου δανειζει οταν τον απειλεις οτι δεν θα αποπληρωσεις κανενα δανεικο ειναι κηρυξη πολεμου?!?! Τελοσπαντων, πεστο οπως θες, νομικα ειναι εφικτο (ισα ισα, η σημερινη στηριξη ΕΚΤ προς Ελλαδα ειναι ηδη εξω απο τα στενα ορια των αρμοδιοτητων της) και πολιτικα θα ειναι απολυτα επιθυμητο (εδω ηδη μας εχουν βαρεθει οι Γερμανοι ειπαμε!): αν το παιζουμε οι τσαμπουκαληδες και τζαμπατζηδες της γειτονιας, θα κλεισουν τις κανουλες, απλα και ωραια. Και η περηφανη κυβερνηση του Συριζα ειτε θα ζητιανευει με την ουρα κατω απο τα σκελια λεγοντας οτι ειπαμε και καμμια μαλακια να περασει η ωρα, ειτε θα μας πουν οτι γυριζουν ηρωϊκα στην πτωχη πλην τιμια δραχμη.

    Επιτέλους, και οι Γερμανοί θα πρέπει να ακούσουν κάποια στιγμή ότι ένα σημαντικό μέρος του τζίρου [..] γερμανικών ευαγών ιδρυμάτων απλώς δεν θα υπήρχε αν τα οικονομικά της Ελλάδας ήταν τόσο «νοικοκυρεμένα» όσο και της Γερμανίας.

    οταν δεις τι ποσοστο των γερμανικων εξαγωγων πανε στην Ελλαδα ας ξανασυζητησουμε ποιος εχει αναγκη ποιον.

    4)

    Πιστεύει στ’ αλήθεια κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι νοιάζονται αν θα μπορούν αν αγοράσουν πετρέλαιο ή φάρμακα όταν δεν έχουν ούτε για να φάνε καλά – καλά; Πιστεύει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν την παραμικρή πιθανότητα να δουν τη ζωή τους να γίνεται καλύτερη αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική;

    βραχυπροθεσμα θα εχουμε κιαλλη πτωση. Το θεμα ειναι θελουμε πτωση 5% ή 50%. Το οτι η πολιτικη των τελευταιων ετων δεν στηριξε οσο επρεπε τους πραγματικα αδυναμους ειναι γεγονος. Αλλα δεν επιβληθηκε απο καμμια τριμερη, ηταν απελπισμενη προσπαθεια των κυβερνησεων μας να διατηρησουν τους πελατες τους. Ο Συριζα δεν φαινεται να διαφερει, ισα ισα μαζευει σημερα καθε καρυδιας συνδικαλιστικο καρυδι. Και σαν να μην εφτανε αυτο, υποσχεται και ολιγοφρενεις πολιτικες οπως την φορολογια τζιρου επιχειρησεων, που θα κανουν την υφεση ακομα βαθυτερη. Ο σκληροτερος κανονας της οικονομικης ζωης παραμενει: ουκ αν λαβεις παρα του μη εχοντος (ή μη παροντος). Τα λεφτα εξαφανιζονται ηδη και οι ντοπιες επιχειρησεις κλεινουν η μια μετα την αλλη. Απο ποιον θα τα φαει ο κ. Τσιπρας για να προσλαβει στο δημοσιο?!?!

    Απο που προκυπτει οτι τωρα εισαγουμε πετρελαιο,φαρμακα η τροφιμα ευκολα και ανετα.

    εγω στους δρομους βλεπω να κινουνται αυτοκινητα. Δεν εχετε καταλαβει για τι πραγμα μιλαμε οταν λεμε δεν θα εχουμε πετρελαιο. Εννοουμε αυτο: δεν – θα – υπαρχει – πετρελαιο.

    Ετσι λοιπον ειτε με ευρω ειτε με δραχμη αυτο που αποδεικνυεται στην πραξη και μεσα απο τις πρακτικες της αγορας ειναι οτι μετραει η κατασταση των τραπεζων περισσοτερο απο οτι μετραει το ποιο νομισμα κουβαλαμε στα χερια μας…

    αρκετα σωστο. Χωρις ευρωζωνη οι τραπεζες μας θα ειναι ομως απλα νεκρες. Την επομενη μερα. Κοιτα απλα που πανε οι μετοχες τους εδω και 3-4 χρονια, και που επεσαν με το που αναδυθηκε ο κινδυνος του Συριζα.

    Σου εύχομαι να μην υπάρξεις ποτέ άνεργος, να μην νιώσεις ποτέ πώς είναι να μην έχεις να φας, να πάρεις φάρμακα, να πληρώσεις το νοίκι, τότε νομίζω δεν θα ήσουν τόσο ειρωνικός όταν τα έλεγες αυτά.

    ποιος ειπε οτι ειρωνευομαι? αυτη ειναι η κατασταση ανθρωπων γυρω μου! Αυτο που δεν καταλαβαινουν ειναι οτι δεν υπαρχει αυτομάτως πατος, με τις καταλληλα ηλιθιες πολιτικες μπορουμε να παμε πολυ πιο βαθια!

    Όλες οι σοβαρές κοινωνίες του κόσμου, όταν περνούσαν κρίσεις, έπαιρναν μέτρα για να μην υποφέρει ο πιο αδύναμος. Συγκρατούσαν τις απολύσεις, βάζαν φρένα στις μειώσεις μισθών

    εκτος ξερω γω απο την Γερμανια πριν λιγα χρονια, που εκανε τις μειωσεις μισθων επισημη πολιτικη αντιμετωπισης της κρισης, και πετυχε η ανεργια να μεινει σχεδον ανεπηρεαστη (οχι μονο αυτο αλλα λιγο μετα αρχισε να πεφτει!).
    Παρεπιμπτοντως, καθε υποτιμηση (και εχουμε ζησει ουκ ολιγες) δεν ειναι τιποτα αλλο παρα μειωση ολων των μισθων στην χωρα σε σχεση με το εξωτερικο.

    Reply
    • α)Και εγω σου λεω οτι και τωρα δεν εχουμε πετρελαιο.Εχουμε μονο και μονο επειδη μας χορηηγει με πιστωση το Ιραν.Και παλι υπαρχουν περιοχες της χωρας,υπαρχουν ελληνικα νοικοκυρια που για να ζεσταθουν φετος χρησιμοποιησαν τις παλιες καλες ξυλοσομπες.Οσον αφορα τα αυτοκινητα εχουν φτασει τα τελη κυκλοφοριας σε τετοιο ωστε στις αρχες του χρονου γεμισαν οι κατα τοπους ΔΟΥ με ανθρωπους που πηγαιναν να παραδωσουν τις πινακιδες των αυτοκινητων τους..

      β)Ενω τωρα οι τραπεζες μας ειναι νεκροζωντανες.Μια στις δυο μερες το ΑΤΜ σου αναγραφει οτι “Δεν λειτουργει λογω τεχνικων προβληματων”,οι τραπεζικες εγγυησεις ειναι σεναριο επιστημονικης φαντασιας,οσον αφορα τα δανεια το τελευταιο που εμαθα να δινεται σε επιχειρηση ειναι το φημολογουμενο της Πειραιως στον ΠΑΟ για να εξασφαλισει την αδειοδοτηση του και τη συμμετοχη σε ευρωπαικες διοργανωσεις.Οι δε μετοχες δυστυχως δεν περιμεναν τον ΣΥΡΙΖΑ για να πανε στα ταρταρα.Τα τελευταια δυο χρονια εχουν πιασει πατο.Παρεπιπτοντως στις 2-3 τελευταιες συνεδριασεις οι τιμες τους ειχαν ανοδο..Δεν ξερω αν οι επενδυτες κρινουν πως δεν θα νικησει ο Τσιπρας η ισχυει κατι αλλο.

      Reply
    • Σωτήρη,

      Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα: ο ΓΑΠ, ο Βενιζέλος, ο Παπαδήμος πράγματι αγωνιούν για «το μέλλον του τόπου», όπως αυτοί το αντιλαμβάνονται. Προφανώς, μεγάλο μέρος του λαού αντιλαμβάνεται το μέλος του τόπου αρκετά διαφορετικά, κι αυτό γιατί τα δικά του συμφέροντα είναι εντελώς διαφορετικά από τα συμφέροντα τραπεζιτών, επιχειρηματιών και καναλαρχών. Όταν η οικονομία πάει καλά μπορεί κανείς να λέει, και να γίνεται πιστευτός, ότι υπάρχει ένα και κοινό συμφέρον για όλους. Σε περιόδους κρίσης όμως τα πράγματα σφίγγουν και τα ιδεολογήματα (όπως τα περί κοινού συμφέροντος) παύουν να λειτουργούν. Είναι πέρα από προφανές ότι από τη στιγμή που καλούμαι να πληρώσω με δικά μου χρήματα την σωτηρία των τραπεζών και οι τραπεζίτες αξιώνουν να μην έχω λόγο, τότε τα συμφέροντά μας αποκλίνουν. Ειλικρινά, δεν βρίσκω τον παραμικρό λόγο γιατί θα πρέπει να συνταχθώ με την πλευρά των τραπεζιτών, τη στιγμή μάλιστα που αυτοί, ήδη έχουν αποδείξει ότι υπήρξαν κακοί διαχειριστές.

      Λες ότι «δεν μπορει για παντα να δανειζομαστε για να πληρωνουμε δημοσιους υπαλληλους». Συμφωνώ και επαυξάνω. Όμως, μέχρι να βρεθεί το μαγικό ξόρκι που αναδιαρθρώνει σε μια στιγμή μια οικονομία, το να πετσοκόψεις ξαφνικά μισθούς και συντάξεις είναι η χειρότερη επιλογή.

      Λες ότι «οι Ελληνες δεν αγαπανε να πληρωνουν φορους». Και ποιος αγαπάει να πληρώνει φόρους! Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι πέρα από την «ταπεινή» φοροδιαφυγή, των μικροεπιχειρήσεων για τις οποίες η φοροαποφυγή «αποσβένει» το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεγάλης κλίμακας (και όλες οι χώρες έχουν τέτοιου είδους φοροδιαφυγή), όλοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραοικονομίας (~35% του ΑΕΠ) είναι διαφορετικής τάξης. Δεν γνωρίζω αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να πιάσει τη φοροδιαφυγή όπως έχει εξαγγείλει, αυτό όμως που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες είναι ότι ΝΔ/ΠΑΣΟΚ δεν θέλησαν και δεν θέλουν.

      Λες ότι «βραχυπροθεσμα θα εχουμε κι αλλη πτωση» (του ΑΕΠ υποθέτω, αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τη Μνημονιακή πολιτική). Αναρωτιέμαι πώς αντιλαμβάνεσαι τον χρονικό ορίζοντα του «βραχυπρόθεσμα». Ήδη η Ελλάδα διανύει το 5ο κατά σειρά έτος σε ύφεση, ενώ το PSI προβλέπει για το 2020 χρέος ίσο προς το 120% του ΑΕΠ, όσο ήταν δηλαδή όταν ζητήσαμε τη βοήθεια. Εγγυάται κανείς (και τι εγγυήσεις δίνει) ότι η οικονομία θα έχει επανακάμψει μέχρι τότε; Όχι. Φυσιολογικότατα λοιπόν αυτοί που δεν έχουν να χάσουν τίποτε (αλλά και πολλοί που έχουν να χάσουν) στρέφονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν είσαι στο απόλυτο μηδέν, είσαι στον πάτο. Παρακάτω δεν πάει.

      Λες ότι «τα λεφτα εξαφανιζονται ηδη και οι ντοπιες επιχειρησεις κλεινουν η μια μετα την αλλη». Και οι ξένες θα προσθέσω. Αυτό όμως δεν συμβαίνει επειδή έχουμε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συμβαίνει επειδή εφαρμόστηκε η πολιτική που εφαρμόστηκε.

      «δεν – θα – υπαρχει – πετρελαιο». Υποθέτω έχεις προεξοφλήσει ότι [1] κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ = έξοδος από την ευρωζώνη, [2] εξαφανίστηκαν όλα τα συναλλαγματικά αποθέματα από την Ελλάδα και [3] ουδείς ανταλλάσσει το νέο εθνικό νόμισμα με νόμισμα αποδεκτό από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Προσπερνώντας το 1ο σημείο, τα υπόλοιπα δύο πώς προκύπτουν; Παρεμπιπτόντως, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε κουτσά – στραβά, και αφού κήρυξε στάση πληρωμών (στο εσωτερικό, να εξηγούμαστε) να σχηματίσει ένα ψιλοπρωτογενές πλεόνασμα. Κάτι που σημαίνει ότι προσφυγή σε δανεισμό μπορεί και να μην είναι ντε και καλά απαραίτητη αν τα πράγματα σφίξουν τόσο. Άσε που με τη Μνημονιακή πολιτική μπορεί να υπάρχει μεν πετρέλαιο, όμως μπορεί σε λίγο να μην υπάρχει κανένας που να μπορεί να το αγοράσει!

      Κλείνοντας, θα σου παρατηρήσω ότι μεταξύ των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ («με ατομα που ολοφανερα δεν ξερουν οικονομικα») είναι οι καθηγητές Μηλιός και Κουβελάκης, ότι ενώ είναι αλήθεια ότι πολλοί προσπάθησαν να «καβαλήσουν» το κύμα του ΣΥΡΙΖΑ («μαζευει σημερα καθε καρυδιας συνδικαλιστικο καρυδι») είναι εξ ίσου αλήθεια ότι «έφαγαν πόρτα» – από πού ενημερώνεσαι για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ; – κι ότι πουθενά δεν αναφέρει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προσλάβει δημοσίους υπαλλήλους («Απο ποιον θα τα φαει ο κ. Τσιπρας για να προσλαβει στο δημοσιο»).

      Reply
      • Συμφωνω με το αποπανω σχολιο.Μια συμπληρωση μονο.Στο οικονομικο επιτελειο του ΣΥΡΙΖΑ βρισκονται και οι Δραγασακης,Σταθακης μερικοι απο τους λιγοστους Ελληνες που εχουν σπουδασει στο London School of Economics ενω ρολο μπαλαντερ παιζει και ο Βαρουφακης ο οποιος δε νομιζω οτι χρειαζεται ιδιαιτερες συστασεις.

        Reply
        • “Στο οικονομικο επιτελειο του ΣΥΡΙΖΑ βρισκονται και οι Δραγασακης,Σταθακης μερικοι απο τους λιγοστους Ελληνες που εχουν σπουδασει στο London School of Economics”

          Σταθακης

          EDUCATION
          BA Economics, Dept. of Economics, Athens University of Economics and Business, Greece
          MA Public and Indusrtial Economics, Dept. of Economics, University of Newcastle upon Tyne, UK
          PhD Industrial Development and the Regional Problem: the Case of Greece, Dept. of Economics, University of Newcastle upon Tyne, UK

          (University of Newcastle upon Tyne: Σε οικονομικά 2/3 tier στην ΜΒ – άγνωστο σε Ευρώπη/υπόλοιπο κόσμο)

          Δραγασάκης

          Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (το LSE δεν αναφέρεται στο βιογραφικό του)

          Βαρουφάκης

          Νομίζω πως δεν είναι γνωστός τόσο ως επιστήμονας όσο ως τηλεστάρ. Υποτίθεται πως ασχολείται με μίκρο (αλλά μιλάει περί παντός επιστητού). Ας μας διαφωτίσει ο SG σχετικά με το επιστημονικό του έργο (σε μίκρο).

          Reply
          • Kαλα μπορει να εκανα λαθος.Το παραπανω που εγραψα παντως το ειχα διαβασει σε διαφορες εφημεριδες που δεν υποστηριζουν τον ΣΥΡΙΖΑ(Στην Καθημερινη ας πουμε).Για τον Βαρουφακη παντως αυτο που βλεπω ειναι οτι τον εμπιστευονται και τα ξενα μεσα.Και μαλιστα οχι απο τωρα αλλα αν κρινω απο τα βιντεο που κυκλοφορουν διαδικτυακα απο τα τελευταια 20 χρονια(μιλαω για ΜΜΕ της Αυστραλιας).

            Reply
            • Η έκθεση στα ΜΜΕ δεν αποτελεί απόδειξη επιστημονικής αριστείας. Ας μην κάνουμε σαν τις γιαγιάδες που πιστεύουν μόνο αυτά “που είπε η τηλεόραση” και αποθεώνουν εκείνους που βγαίνουν στο γυαλί.

            • Ας ελπίσουμε τουλάχιστον τα υπόλοιπα κριτήρια με τα οποία αποφασίσατε την ψήφο σας να μην είναι εξίσου λάθος ( = έφαγα αμάσητο ότι μου σέρβιραν ).

            • Με τη λογική της προβολής από τα ΜΜΕ ο Αλέφαντος είναι τουλάχιστον ισάξιος του Μουρίνιο…

        • Ο Σταθάκης που από ότι βλέπω διδάσκει Μαρξιστική Ανάλυση στις ενδεικτικές του δημοσιεύσεις δεν αναφέρεται ούτε μια που να έχει δημοσιευτεί σε peer-reviewed journals (H “Aναδρομή στον Mαρξ” των εκδόσεων δελφίνι ΔΕΝ αποτελεί κάτι τέτοιο).

          http://economics.soc.uoc.gr/Personnel/personnel_navigation.php?lang=ell&id=18

          Reply
          • Περι Δραγασακη και Σταθακη τα ειπε ο Επ.

            Η αληθεια ειναι οτι για καποιον που δεν ειναι του συναφιου, ενας οικονομολογος που σχεδον σπουδασε στο ΛΣΕ (δηλαδη στο Newscastle, δηλαδη καμμια σχεση) φαινεται περιπου αντιστοιχος του Κρουγκμαν. Αλλα η διαφορα που τους χωριζει μπορει να ειναι τεραστια.

            Ιδιαιτερα ανησυχητικο ειναι οτι οι οικονομολογουντες στον Συριζα δεν φαινονται να εχουν καμμια επαφη με συγχρονα οικονομικα. Και βεβαια, οπως ειπε και ο Θανασης, αν 2 ατομα στον Συριζα ξερουν 5 γραμματα, δεν σημαινει οτι δεν θα αλλαζει η κυβερνητικη πολιτικη καθε δευτερη μερα, οποτε αποφασισει η καθε συνιστωσα δηλαδη.

            Ο Βαρουφακης εχει κανει καποια ενδιαφερουσα δουλεια σε μικρο στο παρελθον, αλλα φοβαμαι οτι εδω και χρονια τα εχει παρατησει. Και φυσικα δεν εχει καθολου ερευνητικη δουλεια σε μακρο, δηλαδη στα ζητηματα για τα οποια γραφει!

            αυτο που βλεπω ειναι οτι τον εμπιστευονται και τα ξενα μεσα.Και μαλιστα οχι απο τωρα αλλα αν κρινω απο τα βιντεο που κυκλοφορουν διαδικτυακα απο τα τελευταια 20 χρονια(μιλαω για ΜΜΕ της Αυστραλιας).

            μπορει να σου φανει περιεργο αλλα για πολλους πανεπιστημιακους το να βγαινουν στο γυαλι ειναι κουραστικο εως και ελαφρα ταπεινωτικο. Σε καθε περιπτωση δεν ισχυει οτι αυτοι με το μεγαλυτερο κυρος στην επιστημονικη κοινοτητα εχουν την μεγαλυτερη προβολη στα ΜΜΕ, να μην πω οτι συχνα ειδικα σε χωρες σαν την Ελλαδα ισχυει το σχεδον αντιθετο.

            Reply
          • Προφανως δεν εχω φαει με το κουταλι τους πανεπιστημιακους διαδρομους .Δε νομιζω οτι ειναι αμαρτια το συγκεκριμενο πραγμα.Ουτε βεβαια ειναι αμαρτια εκ μερους του Σταθακη και του καθε Σταθακη να εχει σπουδασει στο χ πανεπιστημιο αντι για το ψ.Οι καλυτεροι επιχειρηματιες δεν εκαναν τις φοβερες σπουδες.Απο εκει και περα δεν αποθεωνω τα προσωπα στο γυαλι.Απλως οταν βλεπεις οτι μεσα που θα ειχαν καθε λογο να “πατησουν” κατω τον Σταθακη και το κομμα του γραφουν οτι εχει κανει καλες σπουδες.Οσο για το Βαρουφακη το γεγονος οτι δινει συνεντευξεις στη wsj μπορει ενδεχομενως να μην δειχνει κατι για το ακαδημαικο του υποβαθρον και σε αυτο μπορει να κανω λαθος αλλα για μενα που δεν ασχολουμαι με τα ακδημαικα ειναι προφανως οτι καποιοι μεσα στην αγορα το ακουν.Και εμενα με ενδιαφερει η αγορα.Τι αποψεις διαμορφωνει και φυσικα τι προσδοκιες.

            Reply
            • Οι πανεπιστημιακοι δεν θελουν να βγαινουν στο γυαλι?Καλα κανουν.Κανεις δεν βγαινει με το ζορι στο γυαλι.Απλως επειδη στη δημοκρατια κρινονται οι αποψεις μας οι στασεις μας και οι πραξεις μας ας μου επιτραπει η γνωμη οτι αυτο το πραγμα σε εμενα βγαζει κατι σε μια ελιτιστικη νοοτροπια.Ασχετα τι προθεσεις μπορει να εχει καποιος.Απλως δεν μπορω να καταλαβω γιατι ενας επιστημονας να δουλευει εφοσον τα πορισματα της ερευνας του δεν βγαινουν σε μια πιο εκλαικευτικη μορφη.

            • Ουτε βεβαια ειναι αμαρτια εκ μερους του Σταθακη και του καθε Σταθακη να εχει σπουδασει στο χ πανεπιστημιο αντι για το ψ.

              Αμαρτία σαφώς δεν είναι το ότι έχει σπουδάσει στο Ν αντί στο L. Ούτε το ότι προφανώς έχει μηδενικό ερευνητικό έργο. Αμαρτία είναι το ότι παρουσιάζεται ως γκουρού της διαπραγμάτευσης και αστέρας της οικονομικής πολιτικής κάποιος που με το έργο του δεν πιστοποιεί κάτι τέτοιο. Αμαρτία είναι επίσης το ότι κάποιος που έχει μηδενικό ερευνητικό έργο (τουλάχιστον σύμφωνα με την προσωπική του σελίδα) καταλαμβάνει τη θέση του καθηγητή σε Ελληνικό ΑΕΙ.

              Τώρα το ότι κάποιοι επιχειρηματίες που είχαν εξαιρετικές ικανότητες και μεγάλη τύχη διέπρεψαν στον επιχειρηματικό κόσμο δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε διαθέτει τα ίδια τυπικά προσόντα με αυτούς είναι ικανός να χαράξει την βέλτιστη οικονομική πολιτική μιας χώρας. Τέλος πολλοί εγχώριοι τηλεστάρ εμφανίζονται στα διεθνή μέσα (Καννέλη, Αλαβάνος, Κουρής…). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές βασίζουν τις κινήσεις τους στις απόψεις αυτών.

        • μερικα σχολια

          μαριε
          α) ειπαμε, δεν λεω θα ειναι ακριβο το πετρελαιο, λεω απλα δεν θα υπαρχει. τεραστια διαφορα.

          β) παρομοιως. Απο το νεκροζωντανες μεχρι το ανυπαρκτες υπαρχει τεραστια διαφορα.

          Οι δε μετοχες δυστυχως δεν περιμεναν τον ΣΥΡΙΖΑ για να πανε στα ταρταρα.Τα τελευταια δυο χρονια εχουν πιασει πατο.Παρεπιπτοντως στις 2-3 τελευταιες συνεδριασεις οι τιμες τους ειχαν ανοδο..Δεν ξερω αν οι επενδυτες κρινουν πως δεν θα νικησει ο Τσιπρας η ισχυει κατι αλλο.

          προφανως. δεν ειναι μυστικο οτι η πιθανοτητα νικης Συριζα γκρεμιζει τις αγορες. Και υπαρχουν καποιοι κολλημενοι που το θεωρουν καλο νεο, αλλα οι αγορες δεν πεφτουν επειδη θα σωσει ο Τσιπρας τους ανεργους αλλα επειδη θα διαλυσει την οικονομια, αυτην απο την οποια εξαρτωμαστε ολοι, ανεργοι ή μη.

          βρεννο
          χαιρομαι που συμφωνουμε στον αποκλεισμο της θεωριας περι προδοσιας.

          Σε περιόδους κρίσης όμως τα πράγματα σφίγγουν και τα ιδεολογήματα (όπως τα περί κοινού συμφέροντος) παύουν να λειτουργούν. Είναι πέρα από προφανές ότι από τη στιγμή που καλούμαι να πληρώσω με δικά μου χρήματα την σωτηρία των τραπεζών και οι τραπεζίτες αξιώνουν να μην έχω λόγο, τότε τα συμφέροντά μας αποκλίνουν.

          ισα ισα, οταν ολα πανε καλα μπορεις να μιλας για αναδιανομη. Σε τετοιες κρισεις, με το ΑΕΠ να πεφτει 20%, ξαναλεω, κανεις μα κανεις δεν χαιρεται. Αυτο που προεχει λοιπον ειναι να σταματησει να πεφτει το ΑΕΠ, και σε αυτο ειναι κοινα τα συμφεροντα μας. Ολων. Απο τον γελοιο Τραγκα και την σαχλη Κανελλη μεχρι τον πανεπιστημιακο στην Νομικη και τον γεωργο στην Ανω Μαγουλα. Ενας ειναι ο αμεσος εθνικος στοχος λοιπον, απο κει και περα πρεπει να βρουμε πως θα επιτευχθει.

          Παρεπιμπτοντως, η σωτηρια των τραπεζων ειναι τωρα στα χερια ΕΚΤ και Γερμανιας, εσυ με τα δικα σου λεφτα δεν κανεις τιποτα. Ή μαλλον κανεις, τα παιρνεις και τα στελνεις εξω ή τα παραχωνεις κατω απο το στρωμα, διαλυοντας το τραπεζικο συστημα. (οπου εσυ φυσικα δεν εννοω εσενα αλλα τον μεσο Ελληνα)

          μέχρι να βρεθεί το μαγικό ξόρκι που αναδιαρθρώνει σε μια στιγμή μια οικονομία, το να πετσοκόψεις ξαφνικά μισθούς και συντάξεις είναι η χειρότερη επιλογή.

          μα δεν υπαρχει αλλη επιλογη! Ενα δημοσιονομικο ελλειμμα στο 15% σε καιρους που δεν σε εμπιστευεται κανεις, μονο σε μια κατευθυνση μπορει να παει: κατω.

          Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι πέρα από την «ταπεινή» φοροδιαφυγή, των μικροεπιχειρήσεων για τις οποίες η φοροαποφυγή «αποσβένει» το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεγάλης κλίμακας (και όλες οι χώρες έχουν τέτοιου είδους φοροδιαφυγή), όλοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραοικονομίας (~35% του ΑΕΠ) είναι διαφορετικής τάξης.

          ταπεινη? σε μια χωρα που εχει μονο μικροεπιχειρησεις, αυτη η “ταπεινη” φοροδιαφυγη ξεσκιζει το κρατος! Και οχι, δεν εχουν ολες οι χωρες τετοιο προβλημα, απο την μια οι αντιστασεις των Ελληνων στην ανηθικη μικροπαρανομια ειναι ασυνηθιστα χαμηλες για δυτικη χωρα, απο την αλλη ξαναλεω εχουμε υπερβολικα πολλες μικροεπιχειρησεις.

          Εγγυάται κανείς (και τι εγγυήσεις δίνει) ότι η οικονομία θα έχει επανακάμψει μέχρι τότε; Όχι. Φυσιολογικότατα λοιπόν αυτοί που δεν έχουν να χάσουν τίποτε (αλλά και πολλοί που έχουν να χάσουν) στρέφονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν είσαι στο απόλυτο μηδέν, είσαι στον πάτο. Παρακάτω δεν πάει.

          και ξαναλεω, αυτο ειναι απλα αστοχο. Απολυτο μηδεν σημαινει ανεργια 100% και μισθοι 0 ευρω. Απεχουμε τοσο πολυ απο κει, που μπορουμε να παμε πολυ πιο κατω με τις λανθασμενες πολιτικες, αυτες βασικα που επαγγελεται ο Συριζα.

          Λες ότι «τα λεφτα εξαφανιζονται ηδη και οι ντοπιες επιχειρησεις κλεινουν η μια μετα την αλλη». Και οι ξένες θα προσθέσω. Αυτό όμως δεν συμβαίνει επειδή έχουμε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συμβαίνει επειδή εφαρμόστηκε η πολιτική που εφαρμόστηκε.

          αληθεια. Στο προσφατο παρελθον μας ειχαμε μολις μια κυβερνηση που εκανε αυτα που υποσχεθηκε, ησυχα και σταθερα. Επι των ημερων της οι καταθεσεις στις τραπεζες αυξηθηκαν! Και μετα ηρθαν οι εκλογες, ο κ. Τσιπρας με τις διακηρυξεις του, και η πανικοβλητη φυγη των καταθετων, με πρωτους εκεινους που ψηφισαν Συριζα!

          Υποθέτω έχεις προεξοφλήσει ότι [1] κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ = έξοδος από την ευρωζώνη, [2] εξαφανίστηκαν όλα τα συναλλαγματικά αποθέματα από την Ελλάδα και [3] ουδείς ανταλλάσσει το νέο εθνικό νόμισμα με νόμισμα αποδεκτό από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

          θα εχεις ακουσει οτι ηδη, απο τον φοβο της δραχμης και χρεοκοπιας κανεις δεν μας δινει πιστωση πια για εισαγωγες.
          Μια κυβερνηση Συριζα αυξανει την πιθανοτητα δραχμης τοσο δραματικα (ειτε επειδη οντως την θελουν, ειτε επειδη με την εικονα του τσιρκου που δινουν απλα δεν πειθουν οτι μπορουν να πολεμησουν για να μην γινει η ζημια) που ο φοβος θα πολλαπλασιαστει και ολα θα γινουν ταχυτατα, με ελαχιστο περιθωριο αντιδρασης. Στο κακο, αλλα δυστυχως υπερβολικα πιθανο σεναριο, κανεις δεν θα μας δανειζει και θα καταφυγουμε στην δραχμη κακην κακως. Η Ελλαδα θα εχει ομως ακομα ενα τεραστιο εμπορικο ελλειμμα. Οταν εχεις εμπορικο ελλειμμα και κανεις δεν σου δανειζει, αυτοματως και δια λογιστικης ταυτοτητας απλα δεν μπορεις να εισαγεις αλλο. Θα εχουμε αυτοματως λοιπον περικοπη εισαγωγων κατα καπου 8% του ΑΕΠ. Ακομα και με τιτανια προσπαθεια απο μια πανεξυπνη κυβερνηση, αυτο θα σημαινει ελλειψεις βασικων αγαθων, οπως πετρελαιο, φαρμακα, ανταλλακτικα αυτοκινητων κτλ

          Παρεμπιπτόντως, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε κουτσά – στραβά, και αφού κήρυξε στάση πληρωμών (στο εσωτερικό, να εξηγούμαστε) να σχηματίσει ένα ψιλοπρωτογενές πλεόνασμα.

          μπερδευεις εμπορικο και δημοσιονομικο ελλειμμα.

          πουθενά δεν αναφέρει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προσλάβει δημοσίους υπαλλήλους

          θες να πεις οτι το εσβησαν? γιατι το εχω δει ξεκαθαρα, οπως ειπα ηταν και στην Καθημερινη πριν τις προηγουμενες εκλογες και καμμια διαψευση δεν εγινε.

          Reply
          • α)Πετρελαιο μπορουμε να βρουμε με τον τροπο που βρισκουμε και σημερα.Απλως θα σημαινει οτι θα αλλαξουμε συμμαχιες.Αρα τιθεται και ενα ερωτημα γεωπολιτικης φυσης που αφορα το με ποιες χωρες θελουμε να συμμαχησουμε.Εσυ εχεις δηλωσει ατλαντιστης και ευρωπαιστης και δεν θελεις να φυγουμε απο την ΕΕ.Δικαιωμα σου.Μην κινδυνολογεις ομως ειτε εσκεμμενα ειτε αθελα σου.Υπαρχουν και αλλα επιχειρηματα νομιζω για να στηριξεις την αποψη σου περισσοτερο πειστικα και εν τελει αποτελεσματικα.

            β)Γιατι ανυπαρκτες?Θα παψει να υπαρχει η ανγκη ορισμενων ανθρωπων να αποταμιευουν και ορισμενων αλλων να δανειζονται?Ωραια μπορει να κλεισει ο Λατσης το μαγαζι του αλλα υπαρχουν αλλα 6 δισεκατομμυρια ανθρωπων στον πλανητη για να μπορουν να παρουν την θεση του.Εξαλλου η ελευθερη αγορα αυτο το νοημα εχει.Αποτυγχανει ο Λατσης ερχεται ο Γεωργανας για να καλυψει το κενο στην τραπεζικη αγορα.

            γ)Το Χρηματιστηριο θα βουλιαζει οσο η ελληνικη οικονομια παραπαιει,οσο δεν υπαρχει ορατη προοπτικη για βελτιωση της καταστασης στο διεθνες επιπεδο.Αν δεν αλλαξουν αυτα και ο Σαμαρας να γινει κυβερνηση δεν προκειται να ανεβει ο Γενικος Δεικτης.Και στο κατω κατω της γραφης οταν κατι εκατομμυρια Ελληνων εχουν φτασει στο σημειο να δυσκολευονται να εξασφαλισουν τα προς το ζην το τελευταιο πραγμα που τους απασχολει ειναι το Χρηματιστηριο..

            Reply
            • α) δεν καταλαβες νομιζω. Πετρελαιο ως αγαθο φυσικα μπορουμε να βρουμε, απλα δεν μπορουμε να το πληρωσουμε. Με το που κοπει ο εξωτερικος δανεισμος, που σημερα καλυπτεται ΜΟΝΟ απο την τριμερη (κανεις αλλος δεν μας δινει φραγκο) οι εισαγωγες μας θα πρεπει να ειναι ισες με τις εξαγωγες. Δηλαδη να πεσουν τρομακτικα οι εισαγωγες, κατι που σημαινει ελλειψεις σε σχεδον καθε εισαγομενο αγαθο.

              β) ελα ρε Μαριε, δεν καταλαβαινεις? ποιος θα βαλει λεφτα σε ελληνικη τραπεζα, καταθετης ή επενδυτης? Χωρις κεφαλαια δεν ζουν οι τραπεζες.

              γ) για να δουμε αυριο, μεθαυριο οταν κλεισει η νεα κυβερνηση ;)

              Και στο κατω κατω της γραφης οταν κατι εκατομμυρια Ελληνων εχουν φτασει στο σημειο να δυσκολευονται να εξασφαλισουν τα προς το ζην το τελευταιο πραγμα που τους απασχολει ειναι το Χρηματιστηριο..

              και καλα κανουν, αλλα εγω δεν ειπα αυτο, ειπα οτι το Χρηματιστηριο ειναι ενδειξη για το οικονομικο μελλον της χωρας. Δεν με νοιαζει που ειναι ο δεικτης, αλλα με νοιαζει που βλεπει καθε επενδυτης στον πλανητη να οδευει η χωρα. Γιατι αν δεν θελουν να ριξουν χρημα, σημαινει πιθανοτατα οτι η χωρα παει κατα διαολου.

            • Αλμα ανακούφισης στις αγορές

              Αυτή την ώρα (10:41), ο γενικός δείκτης τιμών ενισχύεται κατά 6,52%, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει άλμα άνω του 14%.

              Στον 20άρη, ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς (+22%), Eurobank (+19,3%), Alpha Bank (+16,3%) και ΕΤΕ (+18,5%).

              Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει ώθηση και στο ευρώ, το οποίο σκαρφάλωσε προηγουμένως μέχρι τα 1,2748 δολάρια – στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.

            • Αλμα ανακούφισης στις αγορές

              Αν λάβεις υπόψιν και την προεξόφληση του αποτελέσματος των προηγούμενων ημερών μιλάμε για άνοδος του ΓΔ του ΧΑ κατά 22% (26% κατά την σημερινή έναρξη) και για σχεδόν 2πλασιασμό του τραπεζικού δείκτη (από 113,85 στο 214,67).

              (On a side note οι “αγορές” προέβλεψαν το αποτέλεσμα πολύ καλύτερα από τους προφανέστατα ανεπαρκείς ντόπιους δημοσκόπους.)

              Αν σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση πιθανό να ξεκινήσει η επιστροφή των τραπεζικών καταθέσεων (καθόλου απίθανο σενάριο – άλλωστε κάτι τέτοιο ξεκίνησε να συμβαίνει με την ανακοίνωση του PSI – τότε είχαμε επιστροφή 150-200 εκ ευρώ την ημέρα).

            • για να λεμε την αληθεια, νομιζω μπορει να εχουμε ελαφρυ overshooting, τις επομενες βδομαδες λογικα οι δεικτες θα πεσουν παλι λιγο.

              Και ελπιζω να εχεις δικιο για την επιστροφη καταθεσεων, πρεπει να δουμε και τι κυβερνηση θα βγει τελικα.

              Σε καθε περιπτωση εγω θα αγοραζα ελληνικες μετοχες αν ειχα κεφαλαια που μπορουν να περιμενουν 5-10 χρονια, ειναι νομιζω σημαντικα υποτιμημενες.

            • για να λεμε την αληθεια, νομιζω μπορει να εχουμε ελαφρυ overshooting, τις επομενες βδομαδες λογικα οι δεικτες θα πεσουν παλι λιγο.

              Το overshooting ισχύει σίγουρα. Ωστόσο η συγκεκριμένη υπερβολή νομίζω ότι δίνει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση σε σχέση με το πως ερμηνεύουν οι επενδυτές το εκλογικό αποτέλεσμα.

              Η επιστροφή των καταθέσεων δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί και σίγουρα δεν θα συμβεί άμεσα. Ωστόσο γνωρίζω άτομα στο δικό μου κύκλο που παρατηρώντας τις ξεκάθαρες προβλέψεις των αγορών ανέβαλαν την έξοδο. Σε περίπτωση διαφορετικού εκλογικού αποτελέσματος έχω την εντύπωση πως σήμερα θα μιλάγαμε για ραγδαίο άδειασμα των τραπεζικών ταμείων.

  10. Ερώτηση απλή προς τους ευρωπαίους πολιτικούς: Έχουν τσαγανό ώστε να σεβαστούν τους πολίτες και τον κοινωνικό περισσότερο απ’ ότι σέβονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα; Αν ναι, ας αποφασίσουν να το δείξουν αντί να φέρονται αυτοί ως ηλίθιοι.
    Ας αποφασίσουν να ακολουθήσουν σοβαρές ρυθμιστικές και βιώσιμες πολιτικές και ας αφήσουν τους συντηρητισμούς περί λιτότητας και “φιλελευθερισμού”. Ας ξαναγίνουν Πολιτικοί αντί για ανδρείκελα.

    Reply
  11. βασικά δε γίνεται να προχωρήσουμε με νδ. αν ήσουν μέτοχος εταιρείας και ο ceo την είχε βάλει μέσα ένα σκασμό λεφτά και μάλιστα σε μαφιόζικες δραστηριότητες, θα τον κράταγες?

    Reply
  12. Πάντως, όσο κρίνουμε βάσει λόγων και προθέσεων, δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε, γιατί ο καθένας βλέπει ό,τι θέλει.

    Αν στρεφόμασταν στις πράξεις όμως;

    Να πώς σταχυολογώ εγώ τις πράξεις του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο μήνα.

    α. Υπόθεση Ολλάνδου: το θέμα δεν είναι απλώς αν το χειρίστηκε άκομψα ο Τσίπρας, που το χειρίστηκε, το θέμα είναι ότι διαφήμισε την επίσκεψή του λέγοντας ότι τάχα πάει να συνομιλήση με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο, ότι βρήκε σύμμαχο, ότι σπάει τον γαλλογερμανικό άξονα ή δεν ξέρω τι. Και έφαγε πόρτα. Τόση πορτα, που ο Ολλάνδος καλοδέχτηκε δυο μέρες μετά ποιον;, τον Βενιζέλο, ενώ ο Τσίπρας κατέληξε να παίζη με τον, ήδη καταβαραθρωμένο εκλογικά, Μελανσόνο. Δηλαδή, πόσο πιο λάθος ανάλυση να έκανε το τμήμα διεθνών σχέσεων και συμπαντικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ; Θυμίζει κάτι ημίτρελες που νομίζουν ότι τις γουστάρει κάποιος πλούσιος και διάσημος, κοιμούνται με την φωτογραφία του, μιλάνε για αυτόν στις φίλες τους κ.λπ. Φως φανάρι ότι όχι συμμαχίες και επαφές δεν έχουν, αλλά νομίζουν και ότι έχουν από πάνω.

    β. Υπόθεση Στρατούληδων: με το που βγήκε αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις δηλώσεις κάθε πιθανού και απίθανου αποδείχθηκαν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το κατάστημα δεν έχει αφεντικό, οι συνιστώσες ήταν, είναι και θα είναι συνιστώσες, ποια μαοϊκή, ποια ευρωφοβική, ποια ημιαναρχική. Δεύτερον, ότι το κατάστημα αυτοσχεδιάζει, η οικονομική πολιτική θα είναι άλλη τις μονές και άλλη τις ζυγές ημέρες.

    Και εν των μεταξύ, οι πολίτες ψηφίζουν με ανάληψη των καταθέσεών τους. Παρεμπιπτόντως, προχθές μου έλεγαν για κάποιον που ψηφίζει σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει φροντίσει ήδη να βγάλη τα λεφτά του έξω. Μην μας πιάσουνε και μαλάκες.

    γ. Υπόθεση Αμυρά: το θέμα δεν είναι αν ο εν λόγω, αρμοδιότητας εισαγγελέα ή ψυχιάτρου, δεν είμαι σίγουρος, προσπάθησε να τρουπώση στα ψηφοδέλτια και το κατάφερε κιόλας για λίγο. Το θέμα είναι γιατί ο Αμυράς διάλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι π.χ. τον Καμμένο. Ειδικά για όποιον διάβασε τις απόψεις του, που δεν τις έκρυψε ποτέ ο άνθρωπος, είναι σαφές ότι και στον Καμμένο μια χαρά θα ταίριαζε. Αλλά και αυτός φαίνεται θεωρούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που κάνει τα όνειρα πραγματικότητα.

    δ. Υπόθεση ενιαίου κόμματος: ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έκανε την πρώτη και κολοσσιαία ιδεολογική κωλοτούμπα, φτύνοντας την ιδεολογία της απλής αναλογικής που υποτίθεται είχε σημαία της η Αριστερά επί δεκαετίες. Δεκαετίες βέβαια στις οποίες έπαιρνε 4%. Τώρα που πάει για το 34% και τα συμφέροντα είναι αλλιώς, οι πράξεις τους, όχι τα λόγια τους, δείχνουν ποιοι πράγματι είναι και που γράφουν την ιδεολογία.

    ε. Υπόθεση Δούρου, ενδεικτικώς: ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει ως προς τούτο με το ΠΑΣΟΚ του 81, δεν έχει δικά του στελέχη για να κυβερνήσουν. Είναι ένα κόμμα κρατικοδίαιτων μετριοτήτων, που δεν διαθέτει ανθρώπους για να κάνουν κάποιες ειδικές δουλειές. Θα ήταν πολύ καλός για κυβέρνηση επιδοτούμενων καλλιτεχνών ή κάτι τέτοιο, αλλά δεν έχει τραπεζίτες, δεν έχει αξιωματικούς, δεν έχει επιχειρηματίες, δεν έχει γραφειοκράτες. Πράγματα χρήσιμα για να κυβερνήσης μια χώρα.

    Από διαρροές λοιπόν προαλείφεται η, κατά τα λοιπά συμπαθής και λόγω Κασιδιάρη, Δούρου για ΥΠΕΘΑ ή ΥΠΕΞ. Παιδιά, η Δούρου είναι δασκάλα. Δασκάλα με μεταπτυχιακό τάδε, δασκάλα έμμισθη επί Σημίτη στο Υπουργείο κλπ, αλλά βασικά δασκάλα. Θα μου πη κάποιος, και εμπιστεύεσαι πιο πολύ τον βρομιάρη τον Αβραμόπουλο; Όχι βέβαια, αλλά ο κάθε Αβραμόπουλος του ΝΔΣΟΚ δεν είναι μόνο του, έχει από πίσω μια στρατιά ανθρώπων που ξέρουν την δουλειά ή κάνουν πώς την ξέρουν, Καθηγητές της Παντείου, πρέσβεις, διαδρομιστές κλπ. Η δασκάλα πώς θα διδάξη εξωτερική πολιτική; Εδώ είμαστε και αν αποδειχθώ εσφαλμένος θα ανακαλέσω, αλλά καταλαβαίνετε την δυσπιστία μου. Γιατί να παίξω στα ζάρια την ΑΟΖ ας πούμε με κάποιον άπειρο και πολύ πιθανόν ανίκανο;

    Έγραψα πέντε ενστάσεις στηριγμένες σε γεγονότα μόνο του τελευταίου μήνα. Τα γεγονότα δεν αμφισβητούνται, οπότε θα ήθελα να ακούσω την τυχόν διαφορετική ερμηνεία σας.

    Reply
    • 1)Νομιζω πως ειναι ευλογο οτι ο Ολαντ δεν γνωριζει τον Τσιπρα.Απο που θα επρεπε να τον γνωριζει δηλαδη?Απο εκει και επειτα δεν μπορει να τον συναντησει εφοσον α)Δεν ειναι αρχηγος
      β)Δεν ανηκουν στην ιδια ευρωπαικη ομαδα κομματων
      γ)Ακουει καθε μερα οτι ο Τσιπρας ειναι ο νεος Μαο.Βλεπεις δεν διαβαζει καθε μερα ελληνικα ΜΜΕ ο Ολαντ…
      2)Ειναι ευλογα αυτα που αναφερεις.Η αληθεια ειναι παντως οτι και το ΠΑΣΟΚ του 1974 ενα πολυτασικο κομμα ηταν με τροτσκιστες,μαοικους κλπ αλλα εν τελει υπηρξε ξεκαθαρισμα προς οφελος της “προεδρικης” συνιστωσας.
      3)Βγες εξω στην γειτονια σου και ρωτα ποσοι ξερουν τον Αμυρα.Επιπλεον τον Αμυρα τον εδιωξε ο ΣΥΡΙΖΑ εν τελει.Και μην μιλησουμε εδω για καποια στελεχη της ΝΔ που τοσα χρονια κανουν αναρτησεις στα κοινωνικα δικτυα οπου παραδεχονται οτι βρισκονταν στον Αγιο Παντελεημονα πισω απο ακροδεξιους και κοπανουσαν τους μεταναστες.Ασε που εφοσον εβαλες και τον Πανο Καμμενο στο παιχνιδι ειναι αποριας αξιον γιατι στελεχη της πρωτης γραμμης οπως η Βουλτεψη,ο Κακλαμανης,ο Φαηλος Κρανιδιωτης που εχουν εγκαταλειψει τον αντιμνημονιακο τους οιστρο.Κριμα που εκλεισε το ALTER για να μαθουμε.Γιατι τοσο καιρο απο εκει περα περασε ολη η αντιμνημονιακη πατριωτικη δεξια πριν γινει υπευθυνη πολιτικη δυναμη..
      4)Εχω γραψει σχετικα στο 2)
      5)Καλα για την Δουρου δεν ξερω αν ισχυει αυτο.Αυτο που ξερω ομως ειναι οτι αυτη η δασκαλα μπορει να αποδειχτει καλυτερη απο τους πολυσπουδαγμενους διπλωματες και πολιτικους επιστημονες.Γιατι κακα τα ψεματα τοση διπλωματια τοσα χρονια εχουμε καταφερει να κοψουμε το βηχα του καθε ψευτομακεδονα,εχουμε καταφερει να δουμε και τι χρωμα εχουν τα τουρκικα αεροσκαφη και να γινουμε ενας ανετος τουριστικος προορισμος για χιλιαδες(τουλαχιστον) Αφροασιατες που καταλυουν στην ευρυτερη περιοχη του κεντρου Αθηνων.Για τις σχεσεις με την Ευρωπη δεν θα αναφερθω.Ουτε μια διαιτησια 50-50 στο Euro δεν μπορουμε να εχουμε πλεον..

      Reply
      • Μάριε,

        Νομιζω πως ειναι ευλογο οτι ο Ολαντ δεν γνωριζει τον Τσιπρα.

        Το πρόβλημά μου δεν είναι η συμπεριφορά του Ολλάνδου ή η ερμηνεία της. Είναι ότι ο Τσίπρας θεωρούσε δεδομένο ότι τον γνωρίζουνε και θέλουν να τον συναντήσουν για διαβουλεύσεις. Έγραψα για εσφαλμένη ανάλυση, θα μπορούσα να είχα γράψει και για καβαλημένο καλάμι.

        Η αληθεια ειναι παντως οτι και το ΠΑΣΟΚ του 1974 ενα πολυτασικο κομμα ηταν με τροτσκιστες,μαοικους κλπ αλλα εν τελει υπηρξε ξεκαθαρισμα προς οφελος της “προεδρικης” συνιστωσας.

        Και ποια είναι η ουσιωδέστατη διαφορά με το 81; Ότι το χρέος δεν είναι στο 25%. Ότι καταρρέουμε. Ότι δεν έχουμε χρόνο για κατσιφαροχαβαλέ.

        Επιπλεον τον Αμυρα τον εδιωξε ο ΣΥΡΙΖΑ εν τελει.

        Και καλά έκανε και μπράβο του. Δεν είναι αυτή η ένστασή μου, το ξαναγράφω, είναι γιατί ο, μην το ξεχνάμε, αρχιαγανακτισμένος Αμυράς διάλεξε ΣΥΡΙΖΑ. Πόσοι άλλοι εκτός από αυτόν;

        Αυτο που ξερω ομως ειναι οτι αυτη η δασκαλα μπορει να αποδειχτει καλυτερη απο τους πολυσπουδαγμενους διπλωματες και πολιτικους επιστημονες.

        Στηριγμένος σε τι, Μάριε; Πώς κάνεις μια ορθολογική πρόβλεψη; Γιατί όχι ο Καραγκούνης ας πούμε;

        Reply
  13. Κι ένα τελευταίο και σας αφήνω να ψηφίσετε με την ησυχία σας:

    Δεδομένου ότι οι μάλλον περισσότεροι ψηφίζουν με βάση οικονομικά κριτήρια και ότι Καμμένος και Τσίπρας στα οικονομικά δεν διαφέρουν και πολύ, κρατιστές και ευρώφοβοι είναι και οι δύο, πώς γίνεται η επιλογή ανάμεσά τους;

    Reply
    • Ο Τσίπρας είναι “αριστερός” και ο Καμμένος “δεξιός” .
      Νομίζετε οτι οι ταμπέλες δεν παίζουν ρόλο στην Ελλάδα ;

      Reply
  14. δκαμεν
    ο CEO εβαλε την επιχειρηση μεσα και τωρα σου λεει εμαθε το μαθημα και θελει να κανει ενα βημα προς την σωστη κατευθυνση. Εσυ θα ψηφισεις τον επιστατη που λεει οτι η λυση για να σωθει η εταιρεια ειναι ομαδικη προσευχη καθε πρωϊ και αυξηση μισθου 200% για επιστατες και καθαριστες?

    Εδω συμφωνω με ολα τα σημεια του ΑΑ, και ειδικα το ζητημα της ελλειψης ικανοτητων και γνωσεων. Ο Συριζα δεν ηταν ποτε κομμα εξουσιας και δεν εχει στελεχη ικανα να την ασκησουν. το θεμα δεν ειναι καν τα 4-5-20 προσωπα που θα δειχνει η κυβερνηση προς τα εξω, ειναι (ισως πιο σημαντικο) οι συμβουλοι απο πισω απο τα προσωπα. Για να λεμε την αληθεια βεβαια και η σημερινη ΝΔ ειναι αρκετα απογυμνωμενη, αλλα τεσπα εχει σιγουρα βαθυτερο παγκο απο τον Συριζα και φυσικα δεν θα κυβερνησει μονη της. Ελπιζω ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Δραση να προσφερουν τα ικανοτερα στελεχη τους για να εχουμε κυβερνηση της προκοπης. Και αν ο Αντωνακης δεν παθει κριση εγωπαθειας παλι, ισως καταφερει να κανει την πραγματικα σοφη και ηγετικη (statesmanlike βασικα) κινηση να προτεινει ατομο της κλασης Παπαδημου για πρωθυπουργο.

    Κατα τα αλλα, η διαφορα Τσιπρα και Καμμενου υποθετω ειναι στα συναισθηματα που προκαλουν (gut feeling που λενε). Οσοι ευρωφοβικοι κρατιστες ειχαν παπππου που ψηφιζε δεξια, μαλλον θενε Καμμενο, αντιθετα οσοι ακουγανε για κυβερνησεις του βουνου θελουν Τσιπρα (που τολμα και λεει οτι οι στιγμες που ζουμε ειναι αντιστοιχες της Εθνικης Αντιστασης!! Καλα τον ξεφτιλισε η Παπαρηγα σε αυτο).

    Νταρθιιρ

    Έχουν τσαγανό ώστε να σεβαστούν τους πολίτες και τον κοινωνικό περισσότερο απ’ ότι σέβονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα; Αν ναι, ας αποφασίσουν να το δείξουν αντί να φέρονται αυτοί ως ηλίθιοι.

    και εγω ξαναλεω, αν ακουσουν τους πολιτες η Ελλαδα ειναι αυριο εξω απο την ευρωζωνη. Τελικα θελουμε δημοκρατια ή οχι?

    Reply
  15. Μιας και τέθηκε στη συζήτηση το τι μπορεί να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ας δούμε κάποιες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας όπως είναι οι παρακάτω:

    02. Επίδομα ανεργίας από 1 σε 2 έτη.
    Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια. Θα χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια

    03. Επίδομα ανεργίας και σε μη μισθωτούς.
    Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν δικαιούνται σήμερα κανένα βοήθημα. Θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν μείνει αδιάθετα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    04. Μείωση φόρων που εκκρεμούν.
    Ρύθμιση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων των επομένων μηνών. ΕΤΑΚ του 2009, έκτακτη εισφορά που μπήκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου το 2009, ΦΜΑΠ του 2010 και 2011 και φόρος εισοδήματος με μειωμένες απαλλαγές για το 2011. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα μειωθούν, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος

    05. Όχι άλλες μειώσεις μισθών.
    Όχι άλλη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Διαφωνούμε με την ιδέα ότι, για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζονται ακόμα χαμηλότεροι μισθοί. Η Βουλγαρία δεν είναι «πρότυπο ανταγωνιστικότητας» και Ανάπτυξης.
    Στηρίζουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
    Για τη «μετενέργεια» ζητάμε επαναφορά της στα προηγούμενα χρονικά όρια, δηλαδή στους 6 μήνες (από τους 3 μήνες που είναι τώρα).
    Στο μεταξύ, θα ζητήσουμε, επίσης, να παγώσουν οι μισθοί στα τωρινά επίπεδα, μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες.

    06. Σταδιακή αύξηση αφορολόγητου στις 10.000€.
    Σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000 για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 χιλιάδες για τη μεθεπόμενη.

    09.Χρονική επέκταση περικοπής δημοσίων δαπανών.
    Η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για 2013-14 – θα επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια. Ως το 2016 τουλάχιστον.
    Έτσι στον επόμενο προϋπολογισμό του 2013, θα θεσπιστούν περικοπές 3,5 δισεκατομμυρίων και όχι 7,5 όπως θα συνέβαινε, αν το πρόγραμμα είχε διετή διάρκεια.
    Η χρονική επέκταση του προγράμματος θα επιτρέψει να γίνουν περικοπές από σπατάλη και διαφθορά, όχι από μισθούς και συντάξεις.

    10. Προστασία δημοσίων υπαλλήλων.
    Εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις. Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου που συγχωνεύονται και καταργούνται δε θα απολύεται. Οι εργαζόμενοι θα υπάγονται σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον, λαμβάνοντας το βασικό μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές στα ταμεία.
    Κεντρική μας πολιτική είναι: όχι άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι, κι όχι άλλη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που το έχουν κόψει 10 φορές από τις αρχές του 2010. Όχι άλλη φορολόγηση σε εισοδήματα που δεν υπάρχουν, με τεκμήρια και χαράτσια.
    Όσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, οδηγούνται σε ρήξη με τους εταίρους μας που χρηματοδοτούν σήμερα τα ελλείμματά μας. Θα αναγκαστούν σε νέες οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων, περίθαλψης, κοινωνικής προστασίας και δημοσίων επενδύσεων.

    11. Ελάφρυνση δανειοληπτών.
    Μέτρα για τους δανειολήπτες: Ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Εφ’ όσον έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους, θα μπορούν να πληρώνουν μόνον τόκους για δύο ή τρία χρόνια.

    http://www.ekloges.nd.gr/taxonomy/term/32

    Reply
    • το κολλημα με τις συλλογικες συμβασεις πραγματικα δεν το καταλαβαινω. Σχετικο κειμενο θα ερθει συντομα.

      Κατα τα αλλα οντως δεν βλεπω η ΝΔ να προτεινει πραγματα που ειναι τρομακτικα ασυμβατα με ενα σοβαρο αριστερο κομμα.

      Reply
      • Καθαρή ψυχολογία του πλήθους και τίποτα άλλο .
        “Αν είμαστε όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί στην διαπραγμάτευση” .

        Αναμένουμε το κείμενο

        Reply
  16. Δεδομένων των αποτελεσμάτων πάντως, κάνω τις εξής δυο παρατηρήσεις:

    α. Πόση κατάντια να νιώθω ανακούφιση που νίκησε ο Σαμαράς.
    β. Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει ολοταχώς να κερδίση τον τρίτο τον γύρο, τον αιμοβόρο και κομμουνιστικό. Το θέμα είναι πότε θα γίνη, πόσο δηλαδή θα κρατήση η κυβέρνηση που θα έχουμε αύριο μεθαύριο.

    Reply
  17. Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει ολοταχώς να κερδίση τον τρίτο τον γύρο, τον αιμοβόρο και κομμουνιστικό.

    ακριβώς Αθανάσιε, αυτό είναι το πρόβλημα.

    Απερίσκεπτα και ανεύθυνα υποσχέθηκαν ΝΔΣΟΚ+ΔΗΜΑΡ επαναδιαπραγμάτευση, απαγκίστρωση και δεν ξέρω εγώ τι άλλο χωρίς να λογαριάζουν τον ξενοδόχο. Όταν θα πάρουν την γνωστή τριάδα πασπαλισμένη με λίγη σαντιγύ για ξεκάρφωμα (το κάνουν διάφοροι male strippers), ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στα κάγκελα να θυμίζει πόσο δίκιο είχε και ποιος τον πιάνει….

    Όλοι δουλεύουν για τον ΣΥΡΙΖΑ τελικά.

    (ήδη οι διαπλεκόμενοι δημοσιογράφοι-ούφο χθες ρώταγαν τους Συριζαίους “αν θα αφήσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της;” – μερικοί πάντως, από μεγαλοθύμια προφανώς, απάντησαν “ίσως” )

    Reply
    • θα ηταν εξυπνο να αφησουν την ΔΗΜΑΡ εκτος κυβερνησης. Ο στοχος σαφης, οταν συνεχισει να πεφτει η οικονομια (κατι που για καποιον λογο δεν θα θελουν να δεχτουν οι ψηφοφοροι φυσικα οτι θα συνεβαινε εξισου με σχεδον οποιοδηποτε αλλο κομμα) ,αποτυχει αυτη η κυβερνηση στα ματια του λαου και καταρρευσει, τουλαχιστον να υπαρχει αριστερη εναλλακτικη στον Συριζα. Γιατι αυτη την στιγμη ειναι σχεδον εγγυημενο οτι τα ποσοστα του Συριζα θα ανεβουν τουλαχιστον κατα οσο θα ανεβει το ποσοστο της ανεργιας.

      Reply
      • Εγώ πάλι νομίζω ότι αυτά τα κόλπα δεν έχουνε πολύ προβλέψιμα αποτελέσματα και μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. (Τα ίδια δεν πήγε να κάνει και ο Σαμαράς με το πρώτο μνημόνιο? Διαδίδονταν οτι είπε και καλά “όχι”, για να μην καρπωθεί η αριστερά την αντίδραση του κόσμου.)΄Αλλωστε με κάτι τέτοιο μπορεί και η ΔΗΜΑΡ να χασει και τους τωρινούς ψηφοφόρους της που περιμένουν συμμετοχή (αφού έτσι διεμήνυσε ο Κουβέλης προεκλογικά).
        Κυρίως όμως χρειαζόμαστε ισχυρό κυβερνητικό μέτωπο και αν η ΔΗΜΑΡ μπορεί να ανταπεξέλθει (αναφέρομαι στα εσωκομματικά της) έχει να προσφέρει στην κυβέρνηση και το ηθικό ανάστημα που λείπει απο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (είναι άφθαρτοι και χαίρουν σεβασμού) και την πολυπόθητη σμμετοχή της αριστεράς. Οι κανούριοι οργισμένοι άνεργοι που θα προκύψουν ούτως ή άλλως δεν νομίζω να διαλέξουν κάτι μετριοπαθές για να εκφράσουν την οργή τους. Αν είναι αριστεροί θα πάνε σχεδόν νομοτελειακά στο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεξιοί στον Καμμένο.
        Και επιστρέφω στο αρχικό point, τα κολπάκια αυτού του στυλ καλό είναι να μην υφιστανται για κανένα λόγο νομίζω. Διακινδυνέουμε στρεβλώσεις και επιτέλους πρέπει να αρχίσουν να λένε αυτο που εννοούν/έχουν σκοπό να πράξουν τα κόμματα και να αποκτούν έτσι την εμπιστοσύνη του κόσμου. Και αν αυτό, το προσπαθήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε αυτην την κυβέρνηση και τελικά δεν το επιδοκιμάσει ο ελληνικός λαός, σημαίνει οτι ούτως ή αλλως δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μάθουμε από τα να φάμε ολοσχερώς τα μούτρα μας.

        Reply
        • γενικα συμφωνω οτι τα κολπα και οι πονηριες ειναι εμποδιο στο να σεβαστω εναν πολιτικο. Αλλα εδω που ειμαστε τι να κανουμε, οδευουμε για δραχμη ρε συ!

          πρέπει να αρχίσουν να λένε αυτο που εννοούν/έχουν σκοπό να πράξουν τα κόμματα και να αποκτούν έτσι την εμπιστοσύνη του κόσμου

          σωστα, ας πουμε η ΝΔ εκανε λαθος που το επαιζε αντιμνη, γιατι τελικα ηξερε που θα καταληξει και εν τω μεταξυ ειχε εκπαιδευσει τοσον κοσμο σε σαχλαμαρες (αυτοι πηγαν ολοι στον Καμμενο).

          Αλλα εδω δεν υπαρχει λογος για θεατρο, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ εχουν πραγματικες διαφορές. Αφου μπορει να γινει κυβερνηση χωρις την ΔΗΜΑΡ ισως ειναι καλο να μεινει για στρατηγικη εφεδρεια στις επομενες εκλογες, που θα υπαρχει σιγουρα η αναγκη της.

          Και αν αυτό, το προσπαθήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε αυτην την κυβέρνηση και τελικά δεν το επιδοκιμάσει ο ελληνικός λαός, σημαίνει οτι ούτως ή αλλως δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μάθουμε από τα να φάμε ολοσχερώς τα μούτρα μας.

          για να φανει το αποτελεσμα θες 3 χρονια τουλαχιστον, που ολοι συγκλινουμε νομιζω οτι δεν θα τα εχει αυτη η κυβερνηση. Κοιτα την κυβερνηση Παπαδημου, που εφερε πραγματικο αποτελεσμα σε 3 μηνες (αυξηση καταθεσεων πχ) κιομως η δημοφιλια του Π ειναι χαμηλοτερη απο τον Τσιπρα!

          Τι να πω, θα δουμε.

          Reply
  18. Μια και μιλάτε για τις ικανότητες των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ, τι λέτε για τον Ευκλείδη Τσακαλωτό?

    Reply
  19. Περαστικε

    αρκετα ισορροπημενο το κειμενο του Κρουγκμαν και γενικα συμφωνω (αλλωστε ειναι στις γραμμες μιας παρουσιασης που ειχα κανει στο Νοττινγκχαμ προσφατα περι της κρισης, αντε να δουμε ποτε θα καταφερω να βρω το σχετικο βιντεο).

    απολιτακη
    δεν τον ξερω τον ανθρωπο, δηλαδη ουτε το εργο του εχω συναντησει ποτε. Γενικα ειναι λιγο περιεργο να κρινουμε συναδελφους. Οποιος θελει παντως να κρινει ερευνητικο εργο μπορει να το κανει ευκολα με το google scholar. Αυτα που μετρανε για οποιον δεν μπορει να κρινει το ιδιο το πεηπερ, ειναι η ποιοτητα των περιοδικων και ο αριθμος αναφορων (citations). Για τις αναφορες μπορει κανεις να κανει και μια διορθωση για τον χρονο που εχει περασει απο την δημοσιευση, δηλαδη 100 αναφορες σε 10 χρονια δεν ειναι το ιδιο με 100 σε 1 χρονο.

    Reply

Leave a Comment