Θα τα καταφέρουμε ΙΙ

Πάει καιρός που πήρα την απόφαση να κρατηθώ έξω από τα οικονομικά του τόπου. Δεν προσπάθησα άλλοτε να το εξηγήσω, όμως αυτό δεν σημαίνει διόλου πως μου είναι αδιάφορη η οικονομική ζωή μας. Απλούστατα, ως μη οικονομολόγος και ως ανθυπερασιτέχνης των οικονομικών προτιμώ να κρατώ λίγο πολύ τις απόψεις μου για τον εαυτό μου. Έτσι, έπαψα κατά κανόνα να αγγίζω τέτοια θέματα· εξάλλου, τα όσα δημοσίεψε ο ΣΓ και τα όποια σχόλιά μου σε αυτά έδειχναν, μου φαίνεται, αρκετά καθαρά την σκέψη μου.

Μολαταύτα, μήνες τώρα, αισθάνομαι μέσα μου κα γύρω μου, ολοένα πιο επιτακτικά, το χρέος να πω ένα λόγο για την σημερινή κατάστασή μας. Με όλη την δυνατή συντομία, να τι θα έλεγα:

Κλείνουν δυο χρόνια που μας έχει επιβληθή μια οικονομική κατάσταση ολωσδιόλου αντίθετη με αυτήν που θα επιθυμούσε κάθε κάτοικος αυτής της χώρας. Είναι μια κατάσταση κατωφερούς περιδίνησης, διεψευσμένων προσδοκιών, απελπισμένης απογοήτευσης, όπου όσα οικονομικά επιτεύγματα μάς παρέδωσε το παρελθόν, με πόνους και με κόπους, πάνε κι αυτά να καταποντιστούνε μέσα στα ελώδη στεκούμενα νερά. Δεν θα μου ήταν δύσκολο να καταλάβω πως τέτοιες ζημιές δεν λογαριάζουν πάρα πολύ για ωρισμένους ανθρώπους #ftaiei_o_syriza

Δυστυχώς δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτόν τον κίνδυνο. Όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις ελλειμματικές οικονομίες η αρχή μπορεί να μοιάζη εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος. Το δράμα αυτού του τέλους μάς βασανίζει, συνειδητά ή ασύνειδητα, όπως στους παμπάλαιους χορούς του Αισχύλου. Όσο μένει η δημοσιονομική ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό.

Ναι, αλλά θα τα καταφέρουμε.

Δεν είναι μόνο η αφελής βελτιοδοξία μου. Δεν είναι μόνο βουλησιαρχική απόγνωση. Δεν είναι μόνο υπολογισμένη προς αυτεκπλήρωσιν προφητεία.

Μηδένα προ του τέλους χρεωκόπει:

Μας μένουν ακόμη κάμποσοι σκληροί μήνες. Καμιά δεκαπενταριά για την ακρίβεια. Το 2012, μετά από τέσσερα συναπτά έτη ύφεσης, τα περισσότερα μάλλον από την Κατοχή, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψη. Αναιμικά ίσως, φοβισμένα, ψηλαφητά, αλλά θα περάσουμε στο θετικό πρόσημο. Και δεν μπορώ να φανταστώ καμία κοινωνία να καταρρέη με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που συνεπάγονται μείωση της ανεργίας, αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και όλην την παρομαρτούσα ανοδική σπείρα.

Μέχρι τότε, μας κρατάνε τρυφερά το χέρι στην εντατική οι νέες μας Προστάτιδες Δυνάμεις -και χρέωνουν επιτόκιο μόνο 5% για τις υπηρεσίες τους. Μπορεί να έχουν τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους, μπορεί να μας αγαπάνε και λιγάκι, αδιάφορο. Με εξασφαλισμένη όμως την χρηματοδότηση του θνήσκοντος για καναδυό χρόνια ακόμα, ο ασθενής δεν θα καταλήξη. Είτε λεονταρίση είτε όχι, δεν θα βρεθή ελληνική κυβέρνηση που να αψηφήση τους τρεις πνεύμονες διά και χάριν των οποίων η Ελλάς αναπνέει. Η ασφυξία non datur.

Φύλακας Άγγελα

Το καθεστημένο, και μάλιστα το πασοκικό, είναι προφανώς ανεπαρκές, αλλά πλέον δεν τους πέφτει και πολύς λόγος. Το έλλειμμα θα μειωθή και φέτος, έστω και κάτω από τις προβλέψεις. Θα μειωθή και του χρόνου και μετά λίγο ακόμη. Λίγο ακόμη, να μειωθή λίγο χαμηλότερα. Η εμπιστοσύνη θα επανέλθη, οι καταθέσεις θα επιστρέψουν, κάποιες επενδύσεις θα ξεγελάσουμε, ο τουρισμός κρατάει γερά. Και θα ανεβούμε λίγο ψηλότερα.

Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς καμία απολύτως οικονομική παιδεία και, μπορώ να το πω, μιλώ χωρίς φόβο και χωρίς πάθος και χωρίς γνώσεις και χωρίς στοιχεία. Βλέπω μπροστά μου τον γκρεμό, όπου μας οδηγεί η καταπίεση της αναξιοκρατίας, της διαπλοκής, της ανομίας, του εγωισμού των τελευταίων δεκαετιών. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήση. Είναι ευρωπαϊκή επιταγή.

Τώρα ξαναγυρίζω στην σιωπή μου. Παρακαλώ τον Θεό να μην με φέρη άλλη φορά σε παρόμοια ανάγκη να ξαναμιλήσω.

27 thoughts on “Θα τα καταφέρουμε ΙΙ”

  1. ‘Τώρα ξαναγυρίζω στην σιωπή μου. Παρακαλώ τον Θεό να μην με φέρη άλλη φορά σε παρόμοια ανάγκη να ξαναμιλήσω’: αυτό δεν είχε πει και ο Μωυσής;

    Reply
  2. Θαναση
    την γνωμη μου φανταζομαι την ξερεις, παραμενει η ιδια που ειχα και στην αρχη του χρονου, ισως με μικρες αλλαγες (βασικα λογω της συνεχιζομενης μυωπιας και απραξιας σε ευρωπαϊκο επιπεδο, οσο και της γνωστης δυσκινησιας της ελληνικης κυβερνησης).

    Βασικα δεν καταλαβαινω τους ανθρωπους που ηδονιζονται στην ιδεα μιας επερχομενης βιβλικης καταστροφης. Οι οικονομιες δεν καταρρεουν ετσι, ειδικα οι οικονομιες ανεπτυγμενων χωρών με πολλα στηριγματα (που εχω περιγραψει στο παλιοτερο αρθρο μου). Περνανε υφεσεις, μπορει να περασουν και σημαντικες κρισεις, αλλα αργα ή γρηγορα βρισκουν παλι τον δρομο τους.

    θα τα καταφερουμε γιατι απο την μια μπορουμε, απο την αλλη δεν εχουμε και αλλη επιλογη.

    Δεν είναι μόνο υπολογισμένη προς αυτεκπλήρωσιν προφητεία.

    δεν πρεπει να το υποτιμουμε αυτο. Αν αναμασαμε ολη την ωρα τα χειροτερα σεναρια και την μεγαλυτερη μιζερια, θα συμβει το κακο που κυνηγαμε! Αν στρωθουμε στην δουλεια, σφιξουμε τα δοντια και αποκτησουμε λιγη στωϊκοτητα επιτελους, θα δουμε οτι το υποβαθρο της χωρας μας αυτην την στιγμη βελτιωνεται, οτι το μελλον μας σε 30 χρονια ειναι μαλλον καλυτερο απο αυτο που ηταν πριν τη κριση, οτι τα διδαγματα που παιρνουμε τωρα δυσκολα θα ξεχαστουν, οτι δυναμεις για ανακαμψη υπαρχουν και με το που σταθεροποιηθει λιγο ο δημοσιονομικος τυφωνας θα φανουν ολο και πιο καθαρα.

    μικρες παρατηρησεις

    δεν μπορώ να φανταστώ καμία κοινωνία να καταρρέη με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που συνεπάγονται μείωση της ανεργίας, αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και όλην την παρομαρτούσα ανοδική σπείρα.

    δυστυχως δεν φτανει θετικος ρυθμος αναπτυξης για να πεσει η ανεργια, οι θεσεις εργασιας ακολουθουν την ανακαμψη του οικονομικου κυκλου με καποια αποσταση συνηθως. Και ειναι λογικο διασθητικα, ο κοσμος δεν προσλαμβανει αν δεν εχει καποια σιγουρια οτι τα χειροτερα εχουν περασει. Συμφωνω ομως με την γενικη ιδεα, οτι με το που αρχισει η ανακαμψη οι γκρινιες και οι τριβες θα μειωθουν πολυ γρηγορα, ειδικα αν αρχισει να ανεβαινει και το διαθεσιμο εισοδημα (που και αυτο φοβαμαι θα ακολουθησει καθυστερημενα την ανακαμψη).

    μας κρατάνε τρυφερά το χέρι στην εντατική οι νέες μας Προστάτιδες Δυνάμεις -και χρέωνουν επιτόκιο μόνο 5% για τις υπηρεσίες τους.

    εχουμε χαθει στα διαφορα δανεια, αλλα το μεσο επιτοκιο που μας δανειζουν ειναι νομιζω σημαντικα χαμηλοτερο.

    Reply
    • Βασικα δεν καταλαβαινω τους ανθρωπους που ηδονιζονται στην ιδεα μιας επερχομενης βιβλικης καταστροφης.

      Εντάξει τώρα, μην το παρακάνουμε, κανείς ούτε επιδιώκει την καταστροφή ούτε θα ήθελε να επέλθη. Απλώς την προφητεύουν.

      δεν μπορώ να φανταστώ καμία κοινωνία να καταρρέη με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

      Αυτό ισχύει άραγε εμπειρικά; Υπάρχει αντιπαράδειγμα;

      Reply
      • κανείς ούτε επιδιώκει την καταστροφή ούτε θα ήθελε να επέλθη. Απλώς την προφητεύουν.

        ε οχι ακριβως κανεις, υπαρχουν ανρθωποι που χοροπηδανε με χαρα στο παραμικρο σημαδι αποτυχιας του ολου σχεδιου διασωσης, υπαρχουν και μερικοι που ξεκαθαρα δηλωνουν οτι θελουν να διαλυθει το συμπαν για να ερθει η δευτερα παρουσια του Μαρξ και δεν συμμαζευεται.

        Αυτό ισχύει άραγε εμπειρικά; Υπάρχει αντιπαράδειγμα;

        τι ακριβως σημαινει κοινωνια να καταρρει? και τι σημαινει θετικος ρυθμος αναπτυξης? Μεγεθυνση του ΑΕΠ>0%? Ή αυξηση διαθεσιμου εισοδηματος για ολους, ή εστω για την πλειονοτητα?

        Reply
        • τι ακριβως σημαινει κοινωνια να καταρρει?

          Είναι από αυτά τα πράγματα που δύσκολα ορίζονται, αλλά τα καταλαβαίνεις όταν τα δης. Κάτι σε κανονική εξέγερση είχα στο νου μου.

          και τι σημαινει θετικος ρυθμος αναπτυξης? Μεγεθυνση του ΑΕΠ>0%? Ή αυξηση διαθεσιμου εισοδηματος για ολους, ή εστω για την πλειονοτητα?

          Το αντίθετο της ύφεσης εννοούσα. Μεγέθυνση επί δύο τρίμηνα νομίζω ότι είναι ο ορισμός;

          Reply
          • Αποσο μπορω να δω, στην Αιγυπτο τα χρονια πριν την εξεγερση ειχαν θετικοτατη αναπτυξη!

            Γιαυτο σε ρωταω, μεγεθυνση ΑΕΠ επι δυο τριμηνα δεν σημαινει αναγκαστικα οτι μεγεθυνεται το ΑΕΠ κατα κεφαλην, ποσο μαλλον το διαθεσιμο εισοδημα της πλειονοτητας.

            Reply
  3. εγω παντως πλεον δεν βγαζω κανενα νοημα ουτε με τους ευρωπαιους ουτε με την ελληνικη κυβερνηση αλλά ουτε και με τον ελληνικο λαο. δεν γνωριζω αν θα τα καταφερουμε (προσωπικα ειμαι αρκετα απαισιοδοξος) αλλά θα προσπαθησω να αναλυσω την κατασταση εξεταζωντας 2 παραμετρους.

    1)η πρωτη παραμετρος ειναι τα προγραμματα στηριξης ΔΝΤ και ΕΕ. ξεκινησαμε με ενα δανειο 110 δις για 3χρονια με επιτοκιο 5,5% για τα δανεια της ΕΕ (3% του ΔΝΤ) και περιοδο αποληρωμης το αργοτερο μεχρι το μεχρι το 2018 αν θυμαμαι καλα. τα λεφτα φτανουν μεχρι το τελος του 2011 διοτι απο το 2012 υπηρχε η προβλεψη οτι θα βγουμε στις αγορες οποτε τα λεφτα του μηχανισμου ηταν πολυ λιγα. στη συνεχεια το μαρτιο του 2011 ειχαμε μειωση επιτοκιου στο 4.5 % και επιμηκυνση μεχρι το 2024 και ικανοτητα το EFSF να βγει στην πρωτογενη αγορα αν χρειαστει. τον ιουλιο ειχαμε το νεο πακετο των 109 δις με επιτοκιο 3,5% και περιοδο αποπληρωμης μεχρι 30 χρονια για τα καινουργια δανεια και πιθανον για τα παλια. ειχαμε επισης την προβλεψη για παρεμβαση του EFSF στη δευτερογενη αγορα για να αγορασει ενα μερος του χρεους μας και επιπλεον ειχαμε εθελοντικη αναδιαρθρωση του χρεους που χρωσταμε στους ιδιωτες και περιλαμβανει κουρεμα και επιμηκυνση!! επισης η επιμηκυνση και η μειωση των επιτοκιων στα δανεια του ΔΝΤ και της ΕΕ πρεπει να θεωρουνται επισης αναδιαρθρωση χρεους και οπως εγραφε ο economist τετοιες ρυθμισεις γινονται μονο σε χωρες που ειναι σε κατασταση χρεοκοπιας.

    2) η δευτερη παραμετρος ειναι τα επιτοκια της αγορας. το μονοετες ομολογο εχει επιτοκιο 80%, τα διετη πανω απο 40%τα πενταετη πανω απο 20% και τα δεκαετη κοντευουν σημερα το 20%!! εδω ισχυει και αυτοεκπληρουμενη προφητεια!αν οι αγορες πλεον δεν μας θεωρουν βιωσιμους τοτε η πτωχευση θα ερθει ετσι και αλλιως!!

    το συμπερασμα λοιπον ειναι οτι τα πραγματα ειναι παρα πολυ δυσκολα!το χειροερο ομως ειναι οτι οι περισσοτεροι ελληνες δεν εχουν καταλαβει καν τι συμβαινει!!

    Reply
  4. επιπλεον δεν καταλαβαινω και και αλλο:οι σοβαροι ευρωπαιοι δηλωνουν καθε φορα οτι θα κανουν τα παντα για να σωθει το ευρω, οτι η χρεωκοπια και η βιαιη αναδιαρθρωση του ελληνικου χρεους αποκλειονται, οτι καμια χωρα δεν θα βγει απο το ευρω κτλπ!!

    οταν ομως καθε τριμηνο πρεπει να παρουμε την δοση ακουμε ακριβως τα αντιθετα: η δοση δεν ειναι δεδομενη και η ελλαδα ισως χρεοκοπησει, η ελλαδα να γυρισει στη δραχμη κλπ!!

    εφοσον ομως φοβουνται τις επιπτωσεις μια ελληνικης χρεοκοπιας ή βιαης αναδιαρθρωσης του χρεους μας (λογω του προβληματος των ευρωπαικων τραπεζων και επισης λογω του φαινομενου ντομινο) τοτε πώς γινεται να μας απειλουν με διακοπη της δοσης που αναγκαστικα θα οδηγησει σε χρεοκοπια?? αντιφατικα πραγματα!

    Reply
  5. στα παρακατω λινκ αναλυττικα τα spread (για να καταλαβουμε που βαδιζουμε:

    μονοετη

    http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GGGB1YR:IND

    διετη

    http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GGGB2YR:IND

    τριετη

    http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GGGB3YR:IND

    πενταετη

    http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GGGB5YR:IND

    δεκαετη

    http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GGGB10YR:IND

    και των 30 χρονων

    http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GGGB30YR:IND

    Reply
    • Εεεεεεεεεε, στα μονοετή λέει 96%, καλά διάβασα; :-Ο

      Για να είμαι σωστός, πρέπει να πάω και να αγοράσω μερικά. :-)

      Πάντως, τις αναποσαρμογές των προγραμμάτων σωτηρίας δεν τις θεωρώ κακό οιωνό. Όχι μόνο επειδή αποδεικνύουν ότι, αν μη τι άλλο, υπάρχει ακόμη πολιτική βούληση σωτηρίας, αλλά και επειδή ήταν μάλλον αναμενόμενο να υπάρξουν παρεκκλίσεις, αφενός λόγω του ελληνικού παράγοντα, για να το πω κομψά, αφετέρου επειδή το φαινόμενο ήταν για όλους πρωτόγνωρο.

      Τώρα αν άργησαν δύο ή τρεις μήνες και αν το επιτόκιο έπρεπε να είναι μία μονάδα πάνω ή κάτω, ελπίζω αυτά να είναι υποσημειώσεις της λεπτομέρειας με τις οποίες κανείς δεν θα ασχολήται στο μέλλον.

      Reply
  6. ναι ειναι 96% στη δευτερογενη αγορα!!αν δεν κανω λαθος αυτο σημαινει οτι υπαρχουν επενδυτες που δεχονται να πουλησουν τα ομολογα που ειχαν στο 20% (ισως και λιγοτερο?????) της αξιας τους?? αυτο σημαινει οτι οι επενδυτε θεωρουν σιγουρη τη χρεοκοπια μεσα σε ενα χρονο!! και αναρωτιεμαι: ποιος “τρελος” αγοραζει αυτα τα ομολογα στη δευτερογενη??

    Reply
    • αν δεν κανω λαθος αυτο σημαινει οτι υπαρχουν επενδυτες που δεχονται να πουλησουν τα ομολογα που ειχαν στο 20% (ισως και λιγοτερο?????) της αξιας τους??

      Στο 50% της (ονομαστικής) αξίας τους…

      (Χ_ν+1-Χ_ν)/Χ_ν=1 => Χ_v = Xν+1/2

      Δεν θεωρούν σίγουρη τη χρεωκοπία αλλά λίγο λιγότερο πιθανή να συμβεί από το να μη συμβεί (για να βρεις το risk premium πρέπει να αφαιρέσει κάτι και για το κόστος χρηματοδότησης) – δλδ κάτι λιγότερο από 50-50

      Reply
  7. παντως ισως να φαινεται λεπτομερεια το ποσο θα ειναι το επιτοκιο δανεισμου του μηανισμου στηριξης αλλά δεν ειναι. η διαφορα απο το 5,5 στο 4,5 και στο 3,5 ειναι μεγαλη καθως ο προυπολογισμος καθε χρονο επιβαρυνεται με αρκετες δεκαδες ευρω λογω τοκων!!το 2011 ειναι σχεδον 16 δις και τα 2 δις ειναι οι τοκοι του μηχανισμου (προφανως με το παλιο επιτοκιο). γενικα μεγαλο το προβλημα μας με τους τοκους καθως ειναι πανω απο το μισο ετησιο ελλειμμα μας!!

    Reply
    • Το έλλειμα είναι υπολειμματικό μέγεθος, οι τόκοι όχι. Οι τόκοι αντιπροσωπεύουν πολύ μικρότερο ποσοστό* των δαπανών από τη μισθοδοσία, συντάξεις και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων.

      Ας εξασφαλίσουμε πρώτα πρωτογενές πλεόνασμα και βλέπουμε τι θα γίνει και με τους τόκους (οι οποίοι στο 3.5% είναι εξευτελιστικοί).

      * http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/ekthdkth2010.pdf

      Reply
  8. εννοουσα οτι π.χ απο το ελλειμμα του 2010 που ηταν 24 δις τα 13 δις ηταν οι τοκοι δηλαδη πανω απο το μισο! φετος ειναι 16 δις δηλαδη 7 % του ΑΕΠ σχεδον!! οι επιμηκυνσεις στα δανεια του μνημονιου αλλά και των ιδιωτων δεν λυνουν το προβλημα διοτι αν ειναι να πληρωνεις 4 και 5% τοκο για 30 χρονια τοτε ποιο ειναι το νοημα??

    μονη λυση για μενα ειναι ενα γενναιο κουρεμα με την βοηθεια ΕΕ και ΔΝΤ!αυτο με το PSI θα πραγματοποιηθει συντομα αλλά υπολογιζεται οτι το χρεος θα μειωθει μονο 13 δις απο τη συμμετοχη ιδιωτων!άλλα 13 δις απο την επαναγορα χρεους στη δευτερογενη συνολο 26 δις μειωση χρεους αλλά ουσιαστικα αν διαβασεις τις λεπτομερειες θα δεις οτι το χρεος δεν μειωνεται!!

    παντως ειναι ανηθικο να διαλυεται η ελληνικη κοινωνια (με ολα τα στραβα της) για να μην χασουν λεφτα οι ξενες και ελληνικες τραπεζες,ασφαλιστικα ταμεια και εταιρειες!εκαναν λαθος επιλογες πρεπει να πληρωσουν και αυτοι!!αυτη τη στιγμη πληρωνουμε μονο εμεις!

    Reply
  9. Εμένα πάλι η κατάσταση μου θυμίζει πολύ όσα έχω ακούσει και διαβάσει για την Αργεντινή. Συνεχής επιδείνωση της οικονομίας, πολιτική αναταραχή χωρίς τέλος, σύγκρουση με το ΔΝΤ, χρεοκοπία. Δεν μπορώ να συμμεριστώ την αισιοδοξία σας, μακάρι να μπορούσα.

    Όπως τα καταλαβαίνω τα πράγματα οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν 2 κρίσεις την επόμενη μιας Ελληνικής χρεοκοπίας:

    1. Μια τραπεζική που θα έχει δύο σκέλη, τους ισολογισμούς και την διατραπεζική εμπιστοσύνη και

    2. Μια πολιτική που αφορά την ΟΝΕ.

    Έχω την αίσθηση πως στην Ευρώπη προετοιμάζονται και για τα δύο: Από τη μία ακούγονται σενάρια για συνέχιση της χρηματοδότησης από την τρόικα μόνο για την πληρωμή των δανειστών, κάτι που με περισσότερη επεξεργασία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποτροπής του τραπεζικού πανικού και από την άλλη τώρα τελευταία πολλοί διαχωρίζουν την Ελλάδα επισημαίνοντας πως το δικό της είναι το μόνο πρόγραμμα που δεν λειτουργεί ενώ Ιρλανδία και Πορτογαλία τα πάνε μια χαρά, κάτι που δείχνει πρόθεση να συνεχίσουν να στηρίζουν αυτούς αλλά όχι εμάς. Είναι μάλιστα πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως η αποπομπή της Ελλάδας θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις άλλες χώρες που θα πάψουν να είναι στο στόχαστρο. Έχω λοιπόν την αίσθηση πως οι Ευρωπαίοι ζυγίζουν το κόστος της Ελληνικής χρεοκοπίας με το κόστος (οικονομικό και πολιτικό) της διάσωσης και κάνουν σχέδια για να αντιμετωπίσουν όλα τα ενδεχόμενα.

    Reply
  10. κυριακο σωστα τα λες αλλά οι ευρωπαιοι λενε και ανακριβειες!! απο που προκυπτει οτι το σχεδιο διασωσης της πορτογαλιας παει καλα??τα spread της πορτογαλιας ειναι πιο ψηλα σε σχεση με τον μαρτιο που δανειζοταν ακομα απο τις αγορες.ισως να ισχυει αυτο για την ιρλανδια αλλά και παλι δεν ειμαι σιγουρος. γενικα τα φαινομενα λιτοτητας που επιβαλλονται στο νοτο επιδεινωνουν την κατασταση. δεν μπορει να αποδωσει σκληρη λιτοητυα σε περιοδο κρισης για αυτο επιβαλλεται η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ αναδιαρθρωσηγ χρεους για την ελλαδα και πολυ πιθανον για ιρλανδια και πορτογαλια!!

    απο το ευρω αν εμεις δεν θελουομε να βγουμε κανεις δεν μπορει να μας διωξει. θα επρεπε να αναθεωρηθει η συνθηκη του μααστριχτ κατι που εινασι αδυνατον καθως θα επρεπε να συμφωνησουμε και εμεις!!

    Reply
    • Θάνο, οι δηλώσεις για την “επιτυχία” των προγραμμάτων πάνε στο σκέλος της πολιτικής διαχείρισης. Κατά τη γνώμη μου οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βεβαιώσουν τον κόσμο πως μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας δεν σημαίνει πως θα αφήσουν και τους υπόλοιπους στην τύχη τους. Αυτό το κάνουν για να ξορκίσουν το σενάριο διάλυσης της ΟΝΕ. Το ζητούμενο είναι τι θα κάνουν τα χρηματιστήρια την επόμενη της (υποθετικής) εξόδου της Έλλάδας. Θα πιστέψουν πως το πρόβλημα λύθηκε ή θα γίνει ντόμινο; Οι γνώμες διίστανται και αυτός είναι ο σημαντικότερος φόβος των Ευρωπαίων (και πιθανότατα το μόνο που μας κρατά στην ΟΝΕ)

      Reply
    • Κάτι ακόμα για την έξοδο: Δεν μπορούν να μας διώξουν αλλά μπορούν να μας ζορίσουν τόσο ώστε να ζητήσουμε μόνοι μας να φύγουμε. Η κυβέρνηση είναι στα όριά της χωρίς να έχει εφαρμόσει ούτε τα μισά από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο και ψιθυρίζεται πως το ΔΝΤ θα έρθει με τελεσίγραφο για νέα μέτρα. Ποιος θα τα πάρει; Το ΠΑΣΟΚ που παίρνει 19% στις δημοσκοπήσεις ή η ΝΔ που παίρνει 21%; Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί για πολύ σε αυτές τις συνθήκες, γιαυτό μιλώ για την Αργεντινή.

      Reply
      • κυριακο δεν διαφωνω οτι μπορει να καταληξουμε οπως η αργεντινη. προσπαθησα με το τελευταιο ποστ μου να τονισω κατι αλλο. οτι ακομα και αν βγουμε εμεις απο το ευρω η ευρωζωνη θα συνεχισει να εχει μεγαλο προβλημα διοτι η ριζα του προβληματος βρισκεται στο τροπο λειτουργιας και στη δομη της ευρωζωνης!!η ελλαδα ειναι μονο μια απο τις δεκαδες αιτιες που δημιουργουν προβλημα στο ευρω!!

        Reply
  11. και μην ξεχναμε οτι αν δεν ηταν η ΕΚΤ τα spread ελλαδας,ιρλανδιας,πορτογαλιας.ισπανιας και ιταλιας θα ηταν πολυ ψηλοτερα. η ισπανια και η ιταλια θα ειχαν χασει αυτη τη στιγμη την προσβαση στις αγορες!για να μην ξεχναμε και την κυπρο της οποιας τα spread εχουν φτασει το 10%!!!οταν σε μια οικονομικη ενωση τα 6 απο τα 17 μελη της ευρωζωνης εχουν σοβαρο προβλημα τοτε κατι δεν παει καλα με την δομη της ευρωζωνης!!

    Reply

Leave a Comment