Η εξαρτηση απο την συνεση των ξενων και η ανουσια ανοησια μιας προσφυγης στο ΔΝΤ

Παντα ημασταν εξαρτημενοι απο την συνεση των ξενων και αυτο εχει κανει την Ελλαδα μια κοινωνια με το συλλογικο μυαλο ενος βρεφους. Αλλα αν ενα μωρο δεν φαει τα μουτρα του, θα μαθει ποτε γιατι δεν πρεπει να τρεχει χωρις να προσεχει?

Διαδοχικες ελληνικες κυβερνησεις, εδω και δεκαετιες, ακολουθουν μια κουτοπονηρη, ευθυνοφοβη και εν τελει στρουθοκαμηλιστικη τακτικη. Αντι να εξηγουν τις μεταρρυθμισεις που (προσπαθουν να) κανουν ως λογικα μετρα βελτιωσης του μελλοντος μας (βλ. ασφαλιστικο, φορολογια κτλ), ως μερος της πορειας προς μια ευνομουμενη και καλοδιαχειριζομενη χωρα, τις προβαλλουν ως μετρα που μας επιβληθηκαν ανωθεν, απο καποιον μπαμπουλα, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις αγορες. Αυτο φοβαμαι οτι εχει οδηγησει σε μια εξαιρετικα ανωριμη και μυωπικη κοινωνια και εναν καχεκτικο, εσωστρεφη και συχνα ανοητο δημοσιο διαλογο.

Οι πολιτες εχουν το αισθημα οτι μαχονται συνεχως μια ανωτερη, αλλογενη Αρχη. Ο απαραιτητος βραχυπροθεσμος πονος αντι για παραπλευρο ανεπιθυμητο συμπτωμα μιας ωφελιμης μακροπροθεσμης πορειας βιωνεται ως καταναγκασμος απο καποια σαδιστικα αναλγητα πλασματα που δεν κατοικουν καν στην πατριδα μας και δεν καταλαβαινουν τα παθη μας. Τα ΜΜΕ με τις μισαλλοδοξες εντυπωσιοθηρικες σαχλαμαρες τους (βλ. την προσφατη ανταλλαγη δημοσιευματων μεταξυ χαμηλης σταθμης εντυπων σε Ελλαδα και Γερμανια) και τις μικροψυχες διαμαχες τους κανουν την κατασταση πιο δυσκολη.

Ο χειρισμος της πολυ κακης δημοσιονομικης καταστασης της χωρας μας ειναι τυπικο συμπτωμα αυτης της καταστασης.

Πολλα ΜΜΕ και πολιτες επιστρεφουν σε ξεπερασμενους μυθους και προτυπα που ηλπιζε κανεις να εχουν ξεχαστει. Αντι να αναζητηθουν οι ευθυνες μας, αντι να δουμε καταματα τα λαθη μας και να τα βελτιωσουμε αμεσα, βλεπουν την Ελλαδα ως αναξιοπαθουσα Ψωροκωσταινα που την επιβουλευονται οι σατανικες Μεγαλες Δυναμεις (ειτε ειναι οι κερδοσκοποι, ειτε οι Αμερικανοι και Εβραιομασονοι που θελουν το κακο του ευρω, ειτε καποιοι Γερμανοι βιομηχανοι που ξεπηδησαν απο ταγμα των SS). Ολοι ψαχνουν για τον απο μηχανης θεο, τον ιπποτη με την ασρταφτερη αρματωσια (ενιοτε φερεται να ειναι η ΕΕ, άλλες φορες το ΔΝΤ, ωρες ωρες ακομα και το φαντασμα του Αντρεα) που θα παλεψει με τα τερατα και θα μας βγαλει απο την δυσκολη θεση.

Παντα εξαρτιομασταν απο την συνεση και καλοσυνη των ξενων. Δεν ξερουμε που καταληγει αυτο?

Ποσοι ξερουν αραγε την ουσια και το μεγεθος του προβληματος? Ειμαστε φτωχη κακομοιρη Ψωροκωσταινα και γιαυτο δεν τα βγαζουμε περα? Με ενα εθνικο εισοδημα να προσεγγιζει αυτο της Ιταλιας η θεωρια της Ψωροκωσταινας ακουγεται γελοια.

Η αληθεια ειναι απλη. Το ελληνικο κρατος με 343 δις ΑΕΠ χρωσταει ενα τρομακτικο 125% του ΑΕΠ (405.7 δις). Εχει εσοδα $108.7 δις και εξοδα 145.2 δις, δηλαδη διαφορά 36.5 δις δηλαδη. Ξοδευουμε 30% περισσοτερα απο οσα βγαζουμε! Η τρυπα ειναι πανω απο 10% του ΑΕΠ (με τις τελευταιες εκτιμησεις σχεδον 13% μαλιστα), δηλαδη 10% του συνολικου εισοδηματος των πολιτων στην χωρα!

Ποση σκεψη χρειαζεται για να καταλαβει κανεις οτι το ελλειμμα μας ειναι τεραστιο? Ποση σκεψη χρειαζεται για να δουμε οτι 36.5 δις δεν μπορει να ειναι απλα το αποτελεσμα φοροδιαφυγης ή διαφθορας*, οτι για να κλεισει η τρυπα χωρις μειωση εξοδων θα επρεπε το κρατος να αυξησει τα εσοδα του κατα ενα τρομακτικο νουμερο, θα επρεπε να πληρωνει ο καθε Ελληνας φορολογουμενος περιπου 30% περισσοτερους φορους!

Σας φαινεται βιωσιμη αυτη η κατασταση? Φταινε οι αγορες και οι “κερδοσκοποι” που φοβουνται οτι η χωρα οδευει προς χρεοκοπια και δεν θελουν να μας δανεισουν? Περιμενετε να μας σωσει το ΔΝΤ ή η ΕΕ με ενα δανειακι 20-30 δις ευρω που θα καλυπτε την τρυπα για μισο-ενα χρονο? Ή μηπως εχετε δει ποτε δημοκρατικα εκλεγμενη κυβερνηση να μπορει να αυξησει τα πραγματικα φορολογικα εσοδα της κατα 30% σε λιγους μηνες?

Δεν ειναι προφανες οτι το παρτυ τελειωσε, θα πρεπει να αρχισουμε να ζουμε στα μετρα που οριζουν οι αντοχες μας και να κοψουμε τις σπατάλες που κανουν τον μεσο κεντροβορειο Ευρωπαιο να αναρωτιεται που βρηκαμε τον θησαυρο και μασουλαμε με τετοιο ρυθμο?

Υπαρχει κανεις εκτος απο την πιο λοβοτομημενη εγωπαθη συντεχνια που να βρισκει αλλη λυση για το τεραστιο προβλημα μας απο την δραστικη περικοπη ολων ανεξαιρετως των εξοδων του ελληνικου κρατους και την μαζικη διευρυνση της φορολογικης βασης, με αρση της φορολογικης ασυλιας για τον καθε Ελληναρα που θεωρουσε οτι επειδη εχει μεγαλη συμμορια πισω του δεν χρειαζεται να συνεισφερει στα φορολογικα βαρη? Ειμαι ολος αυτια να δω τι αλλο εχει κανεις να προτεινει.

Το μονο που ελπιζω ειναι εδω που φτασαμε, ετσι που φαγαμε τα μουτρα μας, να σταματησουμε να το παιζουμε μπεμπηδες ή μαλλον τυφλα κουταβια, που μπουσουλανε χωρις να βλεπουν μπροστα τους, κανουν σκανδαλιες και περιμενουν απο καποιον απο μηχανης θεο να τους βαλει στον σωστο δρομο για να μην πεσουν στον γκρεμο. Η Ελλαδα δεν χρειαζεται κανενα ΔΝΤ και καμμια ΕΕ. Ακομα και να μην ηταν προσβλητικη για την αξιοπρεπεια μας και την φημη μας** η προσφυγη σε διεθνεις οργανισμους, η απλη αληθεια ειναι οτι και να ηθελαν δεν μπορουν να μας σωζουν για παντα. Ζητιανευοντας ψιχουλα για να την βγαλουμε με μικρομπαλωματα τωρα, απλα αναβαλλουμε το μοιραιο.

Χρειαζεται επιτελους να συμπεριφερθουμε σαν ωριμη χωρα, με πολιτες που πληρωνουν τους φορους τους και κρατος που τους ξοδευει σωστα. Ελπιζω ειλικρινα να βαλουμε μυαλο αμεσα, γιατι υπαρχουν γκρεμοι απο τους οποιους κανενας δεν θα μπορεσει να μας βγαλει.

———————-

*Δηλαδη, ακομα και αν εφταιγε η διαφθορα μονη της, περιμενουμε να εξαφανιστει σε μια μερα?
**Οπως εξηγησα παλιοτερα η φημη μιας χωρας εχει απτα οικονομικα αποτελεσματα. Ειδικα μια προσφυγη στο ΔΝΤ και η παρεα με τις διαφορες αποτυχημενες χωρες που ειναι θαμωνες του, ποσο καλο θα κανει στα επιτοκια που ζητουν οι επενδυτες για τα ομολογα μας?

προσθηκη: ωραιο σχετικο κειμενο του Κ. Καλλιτση στην Καθημερινη

και πολυ ενδιαφερον κειμενο στον Σπηγκελ για τις εσωτερικες διαμαχες στην Γερμανια οσον αφορα την αντιμετωπιση του ελληνικου προβληματος (στα αγγλικα)

Παραρτημα: η θεωρια Ψωροκωσταινας και η συγκριση με την Πολωνια
Η Ελλαδα στην αρχη της κρισης, το 2008, εχει καταγεγραμμενο εισοδημα περι τα 343 δις δολλαρια, δηλαδη περιπου 32.000 ανα κατοικο.
Δεν θα συγκρινω με πραγματικα αδυναμες οικονομικα χωρες αλλα με μια χωρα μεσου-υψηλου εισοδηματος, την Πολωνια. ΑΕΠ 686 δις, κατα κεφαλην μολις $ 17.800. Ειναι δυνατον η Ελλαδα με τοσο πιο μορφωμενους και πλουσιοτερους κατοικους (σχεδον 80%!), τοσο μεγαλυτερη παραδοση δημοκρατιας, οικονομιας της αγορας και συνδεσης με την ΕΕ να εχει δημοσιονομικα προβληματα και η Πολωνια οχι? Κιομως ειναι.

Το πολωνικο κρατος το 2009 χρωσταει μολις 47.5% του ΑΕΠ. Εχει εσοδα 83.68 δις και εξοδα 93.47 δις, δηλαδη ελλειμμα περιπου 1,5% του ΑΕΠ. Το ελληνικο κρατος χρωσταει ενα τρομακτικο 125% του ΑΕΠ (405.7 δις). Εχει εσοδα $108.7 δις και εξοδα 145.2 δις!

Το συμπερασμα ειναι απλο: η Ελλαδα ξοδευει δημοσιο χρημα με ρυθμους σχεδον Σκανδιναβιας, αλλα συλλεγει φορους με ρυθμους Μεξικου.

44 thoughts on “Η εξαρτηση απο την συνεση των ξενων και η ανουσια ανοησια μιας προσφυγης στο ΔΝΤ”

  1. Εύστοχο κείμενο

    Γνωρίζετε αν υπάρχουν τάξεις επαγγελματιών στο δυτικό κόσμο (και όχι μόνο) που απεργούν προβάλλοντας ως αίτημα τη μη φορολόγηση τους (σε χώρα μάλιστα που βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας!)*;; Αυτό δεν αποτελεί δείγμα της κατάστασης που επικρατούσε και συνεχίζει να επικρατεί;

    *Θα απεργήσουν και οι γιατροί αν γίνει έλεγχοι με σκοπό την καταπολέμηση του φαινομένου του χρηματισμού τους; Στα πανό τι θα γράφουν; “Λέμε Ναι στο φακελάκι! Για το καλό του ασθενή και την απασχόληση”

    Reply
  2. επιτελους SG γραφεις τα πραγματα οπως ειναι. εγω για μια ακομη φορα θα επισημανω οτι εκτος απο το δημοσιονομικο ελλειμα και το υψηλο χρεος ως ποσοστο του ΑΕΠ εχουμε και τεραστιο εμπορικο ελλειμα (παρα την κριση ειναι γυρω στο 11-13% του ΑΕΠ).το τι σημαινει αυτο το περιγραφει απλα αυτο το κειμενο

    http://e-rooster.gr/03/2009/1287

    Επισης μιας και αναφερεις τη φημη μιας χωρας διαβασε στο τελος της παρακατω ανακοινωσης (στο σημειο που λεει συντομο ιστορικο,ετσι εξηγηται και ο χρονος των εκλογων του 2009) το ιστορικο απο το 2004 μεχρι σημερα της επιτηρησης και αναλογησου ποσο μεγαλη ζημια εχει κανει στη φημη της χωρας

    http://www.greekliberals.net/civilaction/index.php/Press-Releases/Η-Ευρωπαϊκή-επιτήρηση-αποτελεί-πλέον-την-μόνη-λύση.html

    Reply
  3. Το ΔΝΤ για να δανείσει θα επιβάλλει μέτρα και θα παρακολουθεί αν τηρούνται.Δεν θα μπορει η καθε κυβερνηση να κανει του κεφαλιου της.
    Όπου εφαρμόστηκαν οι προτάσεις του,τι ποσοστό επιτυχίας σημείωσε;
    Δεν είχε ασχοληθεί και με το πρόβλημα της Πολωνίας;

    Reply
  4. θαναση

    Και έχω την εντύπωση ότι τα μέτρα της κυβέρνησης αφορούσαν πολύ περισσότερο το σκέλος των εσόδων παρά το σκέλος των εξόδων.

    πιθανως, αλλα απ’οσο καταλαβαινω υπαρχει μια συνεχιζομενη προσπαθεια για περικοπες κοστους. Ελπιζω να την παρουν στα σοβαρα.

    επ

    Γνωρίζετε αν υπάρχουν τάξεις επαγγελματιών στο δυτικό κόσμο (και όχι μόνο) που απεργούν προβάλλοντας ως αίτημα τη μη φορολόγηση τους (σε χώρα μάλιστα που βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας!)*

    ελα ντε? ειναι τοσο προκλητικο που απορω πως δεν τους γιαουρτωνει ο κοσμος στον δρομο!

    θανο
    η επιτηρηση νομιζω ηταν μερος του προβληματος. Σαν το σκανδαλιαρικο μωρο που του λες να μην παιζει στις γραμμες του τρενου και παει και παιζει ακριβως διπλα, αντι να προσπαθουμε να μειωσουμε το χρεος μας και να φερουμε το ελλειμμα στο 0 γιατι ειναι προς το συμφερον μας, ξαφνικα το 3% εγινε το νεο 0. Διαδοχικες κυβερνησεις προσπαθουσαν να εχουν το ελλειμμα στο υψηλοτατο 3% και μαλιστα εκρυβαν με διαφορες κουτοπονηριες οτι ειναι ακομα υψηλοτερο.

    Αν η ευθυνη ηταν ολοκληρη πανω μας εχω την εντυπωση οτι οι κυβερνησεις θα αναγκαζοντουσαν να το παρουν πιο σοβαρα το θεμα και θα ειχε ισως γινει καποιος διαλογος για το ποιο ειναι τελικα το επιθυμητο ελλειμμα σε αυτην την χωρα. Με την ευρωπαϊκη επιτηρηση εθνικος μας στοχος εγινε να ειμαστε συνεχως στο χειλος του γκρεμου και να κοροϊδευουμε και την ΕΕ ολοι μαζι, αλληλεγγυη μεταξυ κατεργαραιων μπροστα στον αυστηρο μπαμπα.

    Αναγνώστης ιστολογίων
    Κοιτα να δεις, το ΔΝΤ εχει αλλαξει αρκετα απο την δεκαετια του 90. Ειδικα κατα την διαρκεια της παρουσας χρηματοοικονομικης κρισης δημιοιυργηθηκε η Ευελικτη Χρηματοδοτηση (Flexible Credit Line) που ερχεται με πολυ λιγοτερες υποχρεωσεις, για χωρες με “δυνατα θεμελιωδη”.
    Αυτην την στιγμη χρησιμοποιειται ομως απο την Πολωνια, το Μεξικο και την Κολομβια. Και αυτες ειναι οι χωρες με το μεγαλυτερο κυρος, οι υπολοιποι δανειζομενοι ειναι στην καλυτερη χωρες οπως Ουγγαρια, Λευκορωσια και Σερβια, στην χειροτερη Αφγανισταν και Σιερρα Λεονε.

    Μια ενδεχομενη προσφυγη στο ΔΝΤ λοιπον, ακομα και αν γινοταν με Ευελικτη Χρηματοδοτηση, θα ειχε την κυριοτερη ζημια για μενα οτι θα γυριζε την Ελλαδα τουλαχιστον 10 χρονια πισω, θα μας κατετασσε για μια ακομη φορα στις αναπτυσσομενες (διαβαζε υπαναπτυκτες) οικονομιες, με ολα τα προβληματα που αυτο φερνει.

    Reply
    • Μια αλλαγή που δεν ανέφερες είναι ότι εγκατέλειψε τους δογματισμούς. Πρόσφατα συμπεριέλαβε και την άλλοτε εξοβελιστέα πρακτική των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων.

      http://www.project-syndicate.org/commentary/rodrik41/English

      Τώρα φαίνεται πιο πρόθυμο να προσαρμόσει τις συνταγές του στο περιβάλλον των χωρών τις οποίες βοηθάει.

      Πάντως αν είναι να πάρουμε δραστικά μέτρα και να κάνουμε δομικές αλλαγές στην οικονομία, κάποιος πρέπει να μας στηρίξει με ρευστό στην αρχή. Αμβφιβάλλω αν οι αγορές θα έχουν τη διάθεση να επωμιστούν ολόκληρο το ρίσκο στην αρχή, άρα είτε η ΕΕ, είτε το ΔΝΤ θα πρέπει να μας δανείσουν. Προσωπικά προτιμώ την ΕΕ, που μπορεί να μας δανείσει έμμεσα, αποδεσμεύοντας πρόωρα πόρους από τα ΚΠΣ, ώστε να μην χαλάσει και το όνομα μας, αλλά στην ανάγκη και το ΔΝΤ κάνει για την δουλειά.

      http://economix.blogs.nytimes.com/2010/03/11/greece-the-latest-and-greatest-bubble/

      Θεωρώ ότι ο Τζόνσον υπερβάλλει, αλλά το βασικό του επιχείρημα, ότι θα χρειαστούμε στήριξη, δεν βλέπω γιατί είναι λάθος.

      Reply
  5. Και ενα κειμενο στην Καθημερινη απο αυτα που ελεγα οτι αντι να ενημερωνουν, κανουν τον δημοσιο διαλογο ακομα πιο χαμηλου επιπεδου:

    Σύμφωνα με τα ευρέως διαδεδομένα στερεότυπα, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ότι δουλεύουμε λίγο και αμειβόμαστε περισσότερο από ό,τι αντέχει η οικονομία, ότι έχουμε μια πολύ σκληρή αγορά εργασίας που αποθαρρύνει τις επενδύσεις και ένα πολύ σπάταλο κράτος που διασπαθίζει το μάννα των κοινοτικών επιδοτήσεων. Ωστόσο, οι επίσημες στατιστικές του ΟΟΣΑ και του Eurostat αποκαλύπτουν μια πολύ διαφορετική εικόνα:

    αναρωτιεμαι και εγω πως θα αποκαλυψει κανεςι διαφορετικη εικονα. Μα προφανως παρερμηνευοντας τοσο το ελληνικο προβλημα οσο και τα στοιχεια! πχ

    Το 2008, οι Ελληνες δούλευαν, σε ετήσια βάση, περισσότερο από κάθε άλλο λαό μεταξύ των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, με μόνη εξαίρεση την Κορέα.

    εχω βαρεθει να ακουω αυτο το σαχλο επιχειρημα. Πρωτα απ’ολα το προβλημα μας δεν ειναι η χαμηλη εργατικοτητα (ωρες εργασιας) αλλα παραγωγικοτητα (ποσο παραγεται τελικα να ωρα και εργαζομενο). Κατα δευτερον οι στατιστικες περι ωρών εργασιας αναφερονται εικαζω (γιατι δεν παρατιθεται η πηγη!) σε μισθωτους. Δεν μας λενε τιποτα για τις ωρες εργασιας σε αλλους κλαδους, για τις πραγματικες ωρες εργασιας (απο δημοσιους υπαλληλους που “εργαζονται” καθευδοντας αλλο τιποτα), για το ποσοστο του πληθυσμου που εργαζεται (παραδοσιακα χαμηλο στην Ελλαδα, ειδικα στις γυναικες) κτλ

    Στα τέλη του 2008, η Ελλάδα ήταν μόλις 20ή μεταξύ των 27 μελών της Ε.Ε. αναφορικά με τις κρατικές δαπάνες (46% του ΑΕΠ έναντι 51% του μέσου όρου). Το μέγα πρόβλημα (μαζί με την χαμηλή παραγωγικότητα του δημοσίου) είναι όχι τα έξοδα, αλλά τα πενιχρά έσοδα του κράτους, λόγω φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγών: Εδώ η Ελλάδα βρισκόταν στην 22η θέση μεταξύ των 27, με το γλίσχρο 37% του ΑΕΠ

    και αυτο πως ακριβως αποδεικνυει οτι το κρατος δεν ειναι σπαταλο? Το οτι η Ελλαδα εχει σχετικα χαμηλες κρατικες δαπανες (παλι θα ηθελα να δω την πηγη) δεν σημαινει σε καμμια περιπτωση οτι δεν υπαρχει σπαταλη! Οι κρατικες δαπανες ειναι κατω απο τον μεσο ορο, το εργο που παραγουν ομως πολυ πολυ πιο κατω. Μια ματια σε εναν δρομο ελληνικης μεγαλης πολης και μια συγκριση με την μεση γερμανικη φτανει.

    Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το 2010 για το χρέος της (κυρίως στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες) 32 δισ. ευρώ, δηλαδή το 13% του ΑΕΠ. Μόνο οι τόκοι ανέρχονται σε 5,5% του ΑΕΠ

    αυτο δεν το καταλαβα καν. Τι εννοει ο συγγραφεας πρεπει να πληρωσει 13% του ΑΕΠ για το χρεος της αλλα οι τοκοι ειναι 5,5%?

    Η κατακλειδα του κειμενου βεβαια ειναι η πιο αστηρικτη και καταστροφικη απο ολες:

    επιβάλλει την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, υπό την απειλή της στάσης πληρωμών.

    ουτε καν προσφυγη στο ΔΝΤ, ο συγγραφεας θελει να “επαναδιαπραγματευτουμε” το χρεος μας, δηλαδη να αθετησουμε τις υποχρεωσεις μας. Το ελληνικο κρατος ουτε καν ως επαιτης, αλλα ως φτηνος απατεωνισκος. Αυτο θα κανει σιγουρα θαυματα για την φημη μας, τις ξενες επενδυσεις και τον δανεισμο μας στο μελλον.

    Reply
  6. SG αν δεν προσφύγουμε στο ΔΝΤ δεν είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος να γυρίσουμε δέκα χρόνια πίσω;
    Τι καλύτερο θα προσέφερε μια άλλη λύση;

    Reply
  7. SG ο συγκεκριμενος αρθρογραφος αν δεν κανω λαθος ανηκει στον ακροαριστερο χωρο!!!!

    Reply
  8. Για να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου:

    Το ελληνικο κρατος με 343 δις ΑΕΠ χρωσταει ενα τρομακτικο 125% του ΑΕΠ

    Αν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι «τρομακτικό», το 192% της Ιαπωνίας τι είναι;

    για να κλεισει η τρυπα χωρις μειωση εξοδων […] θα επρεπε να πληρωνει ο καθε Ελληνας φορολογουμενος περιπου 30% περισσοτερους φορους

    ή, να πληρώνουν φόρους 30% περισσότεροι φορολογούμενοι. Οι μελέτες για το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα την εκτιμούν στο 30% του ΑΕΠ. Το να πληρώνουν λοιπόν φόρους 30% περισσότεροι Έλληνες είναι κάτι που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να γίνει.

    εχω βαρεθει να ακουω αυτο το σαχλο επιχειρημα. Πρωτα απ’ολα το προβλημα μας δεν ειναι η χαμηλη εργατικοτητα (ωρες εργασιας) αλλα παραγωγικοτητα (ποσο παραγεται τελικα να ωρα και εργαζομενο)

    Σαχλό για ποιον. Πάντως όχι για τον εργαζόμενο που εργάζεται περισσότερο πχ. από τον Γάλλο ομόλογό του. Ευθύνεται μήπως ο Έλληνας εργαζόμενος που η παραγωγικότητά του είναι υποπολλαπλάσια αυτής του Γάλλου ή μήπως ευθύνεται ο Έλληνας επιχειρηματίας (επιχειρηματίας, τέλος πάντων); Ποιος ευθύνεται και ποιος πληρώνει τη νύφη;

    ο συγγραφεας θελει να “επαναδιαπραγματευτουμε” το χρεος μας, δηλαδη να αθετησουμε τις υποχρεωσεις μας. Το ελληνικο κρατος ουτε καν ως επαιτης, αλλα ως φτηνος απατεωνισκος

    Από πότε η επαναδιαπραγμάτευση είναι απατεωνιά; Να το ξέρουμε δηλαδή ότι πχ. οι επιχειρηματίες που ζητούν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των χρεών τους είναι κοινοί απατεώνες!

    Reply
  9. λιγες απαντησεις στα γρηγορα

    Αναγνώστης ιστολογίων

    αν δεν προσφύγουμε στο ΔΝΤ δεν είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος να γυρίσουμε δέκα χρόνια πίσω;

    μια αλλη χωρα ειχε περιπου τα ιδια προβληματα με μας πριν λιγους μηνες. Εκοψε αποφασιστικα τα εξοδα της και αυξησε τα εσοδα της, επεισε τις αγορες και τωρα πληρωνει καποια λογικα επιτοκια για τον δανεισμο της.

    Οχι αν σοβαρευομασταν δεν βλεπω κινδυνο να γυριζαμε 10 χρονια πισω, ισα ισα θα βαζαμε βασεις για βιωσιμη αναπτυξη στο μελλον.

    θανο
    δεν θα μου φαινοταν περιεργο να ειναι ακροαριστερος, μου φαινεται ομως περιεργο οτι γραφει τετοια αστηρικτα πραγματα στην Καθημερινη.

    βρεννο

    Αν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι «τρομακτικό», το 192% της Ιαπωνίας τι είναι;

    θεορατο αλλα οχι τρομακτικο, γιατι η Ιαπωνια εχει εμπορικο πλεονασμα, εξαιρετικα καλη φημη και τεραστιες εσωτερικες αποταμιευσεις που για καποιον λογο κατευθυνονται σε ιαπωνικα ομολογα.

    ή, να πληρώνουν φόρους 30% περισσότεροι φορολογούμενοι. Οι μελέτες για το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα την εκτιμούν στο 30% του ΑΕΠ. Το να πληρώνουν λοιπόν φόρους 30% περισσότεροι Έλληνες είναι κάτι που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να γίνει.

    ισως δεν εχεις καταλαβει οτι παραοικονομια ειναι οταν δεν ζητας αποδειξη ΦΠΑ ας πουμε ή οταν εχεις καποιον ανασφαλιστο μεταναστη να δου επισκευαζει κατι στο σπιτι. Η παραοικονομια εχει να κανει με σχεδον καθε Ελληνα, δεν ειναι ενα 30% που κρυβεται καπου στις σκιες. Φυσικα ουτως ή αλλως πρεπει να εξορθολογιστει αυτη η κατασταση. Αλλα μιλαμε για κατι τοσο περιπλοκο που ειναι αστειο να περιμενουμε να γινει πριν χρεοκοπησουμε.

    Ευθύνεται μήπως ο Έλληνας εργαζόμενος που η παραγωγικότητά του είναι υποπολλαπλάσια αυτής του Γάλλου ή μήπως ευθύνεται ο Έλληνας επιχειρηματίας (επιχειρηματίας, τέλος πάντων); Ποιος ευθύνεται και ποιος πληρώνει τη νύφη;

    Ατομικα συνηθως δεν φερει σοβαρη ευθυνη ουτε ο επιχειρηματιας, ουτε ο εργαζομενος, αλλα αιωνες κακοδιαχειρισης, σπαταλης, ελλιπων επενδυσεων σε υποδομες, ελλιπους εκπαιδευσης, κακης εργασιακης νοοτροπιας, ασταθους πολιτικου συστηματος, ασαφειας και αβεβαιοτητας του νομικου μας συστηματος κτλ κτλ
    Ποιος την πληρωνει? Ολοι μας. Ο καλος εργαζομενος θα εβγαζε στις ΗΠΑ τριπλασια λεφτα, ο καλος επιχειρηματιας 10πλασια.
    Ποια ειναι η λυση? Μα φυσικα η αναστροφη της πορειας μας στα ζητηματα που ανεφερα, να το πω αλλιως, η ουσιαστικη συγκλιση μας με τον πολιτισμενο κοσμο.

    Από πότε η επαναδιαπραγμάτευση είναι απατεωνιά; Να το ξέρουμε δηλαδή ότι πχ. οι επιχειρηματίες που ζητούν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των χρεών τους είναι κοινοί απατεώνες!

    η επαναδιαπραγματευση με εκβιαστικη απειλη χρεοκοπιας απο ενα σοβαρο κρατος, χωρις να συμβει φυσικη καταστροφη ή καποιο αλλο ελαφρυντικο? απο παντα. Και για εναν επιχειρηματια το ιδιο θα ελεγα αν επαιρνε δανεια, τα ετρωγε σε χαζοκαταναλωση, μεθοκοπουσε καθε μερα, εφτανε την επιχειρηση στο χειλος της χρεοκοπιας και μετα ζητουσε επαναδιαπραγματευση.

    Reply
    • Ατομικα συνηθως δεν φερει σοβαρη ευθυνη ουτε ο επιχειρηματιας […] αλλα αιωνες κακοδιαχειρισης, σπαταλης κλπ. κλπ.

      Επομένως, ο κάθε ανίκανος ή αεριτζής επιχειρηματίας (το 90% στην Ελλάδα;) μπορεί αβασάνιστα να ρίχνει το φταίξιμο οπουδήποτε αλλού εκτός από τη δική του ανεπάρκεια, ανευθυνότητα, απληστία κλπ. κλπ. – δεν ισχυρίζομαι ότι οι ελλείψεις σε υποδομές κλπ. δεν συμβάλλουν στη χαμηλή παραγωγικότητα αλλά να μη συνιστούν και άλλοθι.

      επαναδιαπραγματευση με εκβιαστικη απειλη χρεοκοπιας

      Η επαναδιαπραγμάτευση είναι αποτέλεσμα χρεοκοπίας, δεν είναι αποτέλεσμα απειλής χρεοκοπίας. Αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν λέει ότι η χώρα οδηγείται σε πτώχευση; Για ποια απειλή μιλάμε όταν το κράτος δεν μπορεί ούτε καν να δανειστεί για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του; Δεν υπάρχει καμμία απειλή παρά μόνο αντικειμενική πραγματικότητα. Ανεξάρτητα με το ποιος ευθύνεται. Ευθύνεται όμως και αυτός που τόσα χρόνια δάνειζε, δεν έβλεπε πού πήγαιναν τα δανεικά; Αθώος λοιπόν του αίματος δεν είναι κανένας, ας πληρώσει λοιπόν καθένας ότι του αναλογεί. Και οι χρεώστες και οι πιστωτές.

      Reply
  10. Σωτήρη αν κατάλαβα καλά προτείνεις δραστική μείωση εξόδων.

    Λογικό βεβαία – μου θυμίζει ωστόσο κάτι άλλο:

    ασθενείς που έχουν ζάχαρο, χοληστερίνη, πίεση και παχυσαρκία που τους εξηγείς ότι αν χάσουν μερικά κιλά προσαρμόζοντας τον τρόπο ζώης τους, θα ήταν όλα πολύ καλύτερα. Απλό, φτηνό, λογικό και εύκολο.
    Μόνο που δεν πετυχαίνει σχεδόν ποτέ!!!

    Το ίδιο φοβάμαι και τώρα.

    Το να μειωθούν τα έξοδα και να συμμαζευτούν δήμοι, νοσοκομεία, ταμεία κτλ φοβάμαι ότι είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ό,τι νομίζουμε και μάλλον δεν έχουμε τους ανθρώπους να το κάνουν.Είναι πέρα από τις δυνατότητες και δυνάμεις του πολιτικού κόσμου, αλλά και οι εργαζόμενοι (από διευθυντές μέχρι κλητήρες) πιθανότατα δεν μπορούν να το κάνουν.

    Χρειάζεται οργάνωση, γνώσεις, συγκρότηση, συνέπεια, γνώση υπολογιστών, εμπειρία, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό – ποιοι τα έχουν αυτά στο δημόσιο (για την πολιτική ας το αφήσουμε καλύτερα);;

    Τελικά νομίζω είμαστε μια ομάδα που από σύμπτωση, τύχη και εύνοια ανέβηκε κατηγορία χωρίς να το αξίζει με συνέπεια να υποβιβαστεί ξανά την επόμενη σαιζόν (που έτυχε να είναι και πιο δύσκολα τα ματς, κάναμε και την μαλακία να βάλουμε τον αλέφαντο προπονητή 2004-2009 με όλους τους χασογκόληδες υπουργούς του που τους φάγανε τα μπουζούκια, βάλαμε και τον τάκη τσουκαλά να κάνει οικονομικές αναλύσεις στην Καθημερινή – δεν θέλει και πολύ). Οι μόνοι που ωφελήθηκαν από την άνοδο κατηγορίας είναι όσοι παίχτες πήραν μεταγραφή για μάντσεστερ.

    Οι υπόλοιποι θα πέσουμε κατηγορία (εγώ είμαι γεωργάτος, πήγα στην ίντερ, έβαλα και γκολ, αλλά τώρα γυρίζω ο μλκς) θα πάμε στο ΔΝΤ και θα παίζουμε με κολομβία, ουγγαρία, λετονία που μπορεί να βάλουμε και κανά γκολάκι να πάρουμε κανά διπλό, γιατί εδώ που είμαστε τώρα δεν υπάρχει στατιστική που να μην είμαστε τελευταίοι, και αν υπάρχει, μετράει κάτι αρνητικό, στο οποίο φυσικά είμαστε πρώτοι.

    Στην Μόσχα αδερφές μου, στην Μόσχα.

    Vrennus

    Πάντως όχι για τον εργαζόμενο που εργάζεται περισσότερο πχ. από τον Γάλλο ομόλογό του. Ευθύνεται μήπως ο Έλληνας εργαζόμενος που η παραγωγικότητά του είναι υποπολλαπλάσια αυτής του Γάλλου ή μήπως ευθύνεται ο Έλληνας επιχειρηματίας

    ισχύει ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι τσομπαναρέοι, αλλά και οι εργαζόμενοι για σφαλιάρες είναι – σίγα τώρα που τους φταίει ότι δεν δουλέυουν στα κεντρικά της Apple για το ότι δεν παράγουν.

    8 στους 10 έχουν πάρει πτυχίο με αντιγραφή και παρακάλια στην έδρα να κάνει το 3 3,5, το οποίο υπέρ του φοιτητή γίνεται 4 το οποίο τι 4 τι 5, το πήρε το μάθημα το παιδί. Τελειόφοιτους ρωτάς πες ποιο είναι το σημαντικότερο διεθνές περιοδικό στο κλάδο σου και δεν ξέρουν. Απόφοιτοι ΑΕΙ δεν ξέρουν από γκομπιούτερ την τύφλα τους. Και πάλι καλά δηλαδή που στο ίντερνετ έχει παράνομα mp3, τσόντες και on-line καφετέριες στυλ facebook, αλλίως ούτε το on δεν θα ήξεραν που είναι.
    Για να μην αναφερθώ σε συνέπεια, υπευθύνοτητα σε άτομα που το πρώτο που κάνουν στην δουλειά είναι κάτσε ρε φίλε να πιω ένα καφέ πρώτα να ανοίξει το μάτι μου κτλ.

    ΥΓ. Είχα γράψει ένα χιουμοριστικό ποστ στο θέμα ρομπέν των εισητηρίων και μου βγάζει ότι περιμένει moderation εδώ και 3 μέρες. Καλά τόσο πολύ τον προβλημάτισε τον μοντ; (είχε διάφορες vulgarite παραδέχομαι, αλλά χωρίς δεν έχει τόσο πλάκα)

    Reply
  11. αναγνωστη δεν καταλαβα ποια ακριβως ειναι η ενδιαφερουσα αποψη. Περι Φελντσταϊν παντως και μια πολυ ενδιαφερουσα απαντηση σε αυτον εγραφε προσφατα ο Θ.Αλυς.

    Σναπ αν δεις τι απιστευτες σπατάλες γινονται στο δημοσιο δεν θελει και πολλη δουλεια για να εχουμε μειωση εξοδων. Απλα ας σταματησουν να προσλαμβανουν κοσμο για 5 χρονια, ας προχωρησει λιγο η συγχωνευση Δημων, Οργανισμων, Ταμειων, ας αξιοποιησουν ελαχιστα την ακινητη περιουσια του δημοσιου, ας βαλουν την στοιχειωδη ταξη στα νοσοκομεια κτλ
    Εδω δεν μιλαμε για εξυπνες επενδυσεις σε πληροφορικη και μηχανοργανωση, μιλαμε για τα στοιχειωδη που και το 1980 να γινοντουσαν αργα θα ηταν. Συγγνωμη δηλαδη αλλα ειναι δυνατον τα νοσοκομεια να μην εχουν στοιχειωδεις λογιστικες καταστασεις?

    Αυτα απ’την μερια των εξοδων, απο την μερια των εσοδων ειναι ακομα ευκολοτερο. Ειναι δυνατον τα νησια που εχουν απο τα υψηλοτερα εισοδηματα στην Ελλαδα να εχουν χαμηλοτερο ΦΠΑ?
    Πεντε κινησεις γινανε και ανεβηκαν τα φορολογικα εσοδα 13%+ διαβαζα, εν μεσω πτωσης του ΑΕΠ! Ακομα και αν εν μερει φταινε τα προσκαιρα εσοδα απο τον εκτακτο φορο σε μεγαλες επιχειρησεις, ενα μερος δεν παυει να ερχεται απο την φορολογια καπνου και αλκοολ (ας διπλασιαστει, ειδικα το πρωτο!), την δραστηριοποιηση της εφοριας κτλ. Και μενουν τοσα πραγματα που ειναι παραλογα φτηνα στην Ελλαδα λογω εμμεσων και αμεσων επιδοτησεων που βαραινουν τελικα την δημοσια τσεπη, οπως η τιμη του ρευματος, τα διοδια, οι τιμες των αστικων συγκοινωνιων κτλ

    Vrennus

    Επομένως, ο κάθε ανίκανος ή αεριτζής επιχειρηματίας (το 90% στην Ελλάδα;) μπορεί αβασάνιστα να ρίχνει το φταίξιμο οπουδήποτε αλλού εκτός από τη δική του ανεπάρκεια, ανευθυνότητα, απληστία κλπ. κλπ. – δεν ισχυρίζομαι ότι οι ελλείψεις σε υποδομές κλπ. δεν συμβάλλουν στη χαμηλή παραγωγικότητα αλλά να μη συνιστούν και άλλοθι.

    τοχω πει, ειναι απλα αστοχο να τα ριχνουμε στους Ελληνες επιχειρηματιες γιατι αυτοι απλουστατα οσο πιο φιλοχρηματοι ειναι, τοσο υψηλοτερη παραγωγικοτητα θα ηθελαν να ειχαν. Οσο αποκλινουν απο κινησεις που κανουν συναδελφοι τους στην Γερμανια πχ, συνηθως πρεπει να αναζητουμε τα στρεβλα κινητρα που δινει το κρατος και οι θεσμοι και τους σπρωχνουν σε αυτο.

    Και αν μερικοι τελοσπαντων ειναι λέρες, αμορφωτοι ή τεμπεληδες το ερωτημα ειναι γιατι δεν τους αφηνουμε να χρεοκοπησουν για να παρουν την θεση τους καποιοι καλυτεροι?
    Η απαντηση ειναι γιατι το κρατος προστατευει καθε καταραμενη συντεχνια, ζημιωνοντας ολους μας. Δεν χρειαζομαστε ΔΝΤ να μας τα πει αυτα, τα ξερει μεχρι και ο πιο φρεσκος μεταπτυχιακος στα οικονομικα, να μην πω πρωτοετης.

    Αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν λέει ότι η χώρα οδηγείται σε πτώχευση; Για ποια απειλή μιλάμε όταν το κράτος δεν μπορεί ούτε καν να δανειστεί για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του;

    ποιος ειπε οτι δεν μπορουμε να δανειστουμε, μια χαρα δανειζομαστε και οι αγορες επιμενουν να ειναι διατεθειμενες να δανεισουν δεκαδες δις ευρω γιο 10 χρονια σε επιτοκια κατω του 7%. Το θεμα ειναι οτι αυτο το επιτοκια ειναι πουλ υψηλο και οσο πιο μεγαλο μερος του χρεους μας χρηματοδοτειται σε τετοιες συνθηκες οδηγει σε απωλεια σημαντικων πορων.

    Ο πρωθυπουργος καλα λεει οτι οδηγουμαστε σε πτωχευση, αν δεν περασουν τα αναγκαια μετρα. Αν περασουν δεν εχουμε κανενα προβλημα, το ελλειμμα θα μειωθει και οι αγορες θα ησυχασουν. Για μια ακομη φορα, στο χερι μας ειναι ολα, απο την πληρη εκπληρωση των υποχρεωσεων μας, στην αναξιοπρεπη επαιτεια μεχρι την εξευτελιστικη χρεοκοπια.

    Reply
    • Nαι μια χαρα μπαχαλο τα εχει κανει ο (ψευτο)πρωθυπουργος.
      Με τις ανεκδιηγητες δηλωσεις του περι χρεοκοπιας εχουμε μαζικη αναληψη καταθεσεων απο τις ελληνικες τραπεζες και τοποθετηση τους σε μπαουλα και ξενες τραπεζες.
      Αληθεια υπαρχει αρχηγος κρατους που να δηλωνει χωρις αφορμη και αιτια οτι το κρατος κινδυνευει με χρεοκοπια.
      Δεν δημιουργειται αδικαιολογητος πανικος;
      Σε ποια αλλη σοβαρη χωρα δεν θα τον ειχαν παρει με τις πετρες ή με τις ντοματες;
      Ποιος είναι ο μεγαλυτερος ευεργετης των δηθεν κερδοσκοπων εκτος απο τον ιδιο;
      Οι συνεχεις αντικρουομενες δηλωσεις κυβερνητικων στελεχων
      (να παμε στο ΔΝΤ,να παμε στην ΕΕ,δεν θελουμε οικονομικη βοηθεια αλλα θελουμε) ποια εικονα της χωρας βγαζουν προς τα εξω;

      Reply
  12. Όχι ότι η ιστορία προσφέρει άλλοθι, αλλ’οι ξένοι δεν υπήρξαν πάντοντε συνετοί, όπως γράφεις στον τίτλο σου. Ιδού τι λέει ένας ποιητής, ερανιζόμενος από τον κόντε Διονύσιο: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_21/03/2010_394768

    ΥΓ: Υπάρχει κανείς που πιστεύει πως η έκτακτη εισφορά δεν θα επιστρεφεί μετά δεκαετία μέσω της διοικητικής δικαιοσύνης;

    Reply
  13. Το άρθρο του SG είναι πολύ σωστό.
    Και κάποιες ειδήσεις που περνάνε στα ψιλά, αλλά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί εξηγούν πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ, με ευθύνη όλων. Ο κ. Φιλιππίδης ήταν πολύ στενός φίλος του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του Υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας.

    Reply
    • Υπονοείς πως ο Φιλιππίδης κερδοσκόπησε χρησιμοποιώντας insider information;

      Reply
      • Ενδεχομένως, αν και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν επιλήψιμο για την πορεία της τράπεζας του, αφού της εξασφάλισε τελικά μέσα σε ένα τρίμηνο κέρδη της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.
        Το θέμα είναι ότι πρώτη φορά ομολογείται δημοσίως, από πρόσωπο που μετείχε στον σκληρό πυρήνα της “νέας διακυβέρνησης”, ότι είχαν σοβαρές ενδείξεις ήδη από τέλη Ιουλίου 2009 για το πού πήγαινε η αγορά και αντί να μας προστατεύσουν (λ.χ. με πρόωρο δανεισμό) αποφάσισαν να παραδώσουν τα κλειδιά του μαγαζιού.
        Τώρα, για το τί μηνύματα στέλνει στο εξωτερικό ένας έλληνας κρατικός τραπεζίτης (που συνδεόταν στενά με το πρωθυπουργικό περιβάλλον) αγοράζοντας το 12,5%(!) των CDS της παγκόσμιας αγοράς, το αφήνω στον καθέναν να το κρίνει. Εγώ πάντως, αν ήμουν “κερδοσκόπος” ή “επενδυτής” (…όπως προτιμά κανείς), θα αξιολογούσα σοβαρά μία τέτοια κίνηση…

        Reply
        • αν και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν επιλήψιμο

          Το insider trading είναι σαφέστατα εξαιρετικά επιλήψιμο

          πρώτη φορά ομολογείται δημοσίως, από πρόσωπο που μετείχε στον σκληρό πυρήνα

          Σε ποιόν αναφέρεσαι;

          Τώρα, για το τί μηνύματα στέλνει στο εξωτερικό ένας έλληνας κρατικός τραπεζίτης (που συνδεόταν στενά με το πρωθυπουργικό περιβάλλον) αγοράζοντας το 12,5%(!) των CDS της παγκόσμιας αγοράς, το αφήνω στον καθέναν να το κρίνε

          Δεν θα θεωρούσα καθόλου αρνητική τη χρήση CDS από το ΤΤ με σκοπό το hedging των θέσεων του σε Ελληνικά ομόλογα (ενόψει κρίσης κτλ). Αυτό ωστόσο δεν δικαιολογεί τη κερδοφόρα ρευστοποίηση των CDS σήμερα (αφήνουν ακάλυπτες θέσεις οι οποίες ήταν καλυμμένες προ Ελληνικής κρίσης). Υποπτεύομαι insider trading. Ο Φ προφανώς γνώριζε κάτι παραπάνω για τα Ελληνικά ελλείμματα από τους λοιπούς επενδυτές

          Reply
          • α. Δεν ξέρω κατά πόσον πρόκειται όντως για insider trading, εφόσον έχουμε από τη μία την κυβέρνηση και από την άλλη μία ημιδημόσια τράπεζα, που σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στον στενό πυρήνα της κυβέρνησης. Είναι ρευστά τα πράγματα. Δεν ξέρω πραγματικά τί θα λέγαμε στην περίπτωση της Εθνικής…
            β. Εννοώ τον Φ, ο οποίος δίδει και δημόσια μαρτυρία τουλάχιστον για τον τότε ΥπΟικ.
            γ. Επαναλαμβάνω: φυσικά για το ΤΤ ήταν επικερδής κίνηση, για τη χώρα όμως και την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της μπορεί να κριθεί ως μάλλον επιβλαβής.

            Reply
          • τί θα λέγαμε στην περίπτωση της Εθνικής..

            Εννοείται πως θα έπρεπε να πούμε το ίδιο.

            όμως και την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της μπορεί να κριθεί ως μάλλον επιβλαβής.

            Για ποιο λόγο; Αν δεν κάνω λάθος η ΤΤ πήγε πρόσφατα ταμείο. Τα CDS που είχε αγοράσει το καλοκαίρι έχουν αλλάξει χέρια.

            Reply
  14. Nαι μια χαρα μπαχαλο τα εχει κανει ο (ψευτο)πρωθυπουργος.

    Καλά, ας πούμε, όλα τ’ άλλα: ψευτοπρωθυπουργός γιατί; Θυμάμαι κάτι εκλογές πριν από λίγο καιρό.

    Reply
  15. Sorry gia ta frikta greeklish, alla de ginetai alliws.

    Sumfwnw me to arxiko arthro tou Swthrh alla thelw na pw oti h diafthora kai i forodiafygh safws kai einai apo tous prwtogeneis piges tou xreous. Fantasou diaxronika poses upaixeraiseis ginontai apo eleuthreous epggelmaties kai epixeirhseis pou den katavaloun forous, alla kai apo mizes diaforwn ypallilwn se theseis kleidia. Ola ayta ama ta valeis se ena vathos xronou, mporei na exigisoun polla. Einai dyskolo vevaia na ginei me arithmous dioti kaneis de mpore na metrisei the so-called black or underground economy sthn Ellada.

    Asfalws kai sumfwnw omws oti prepei kapia stigmi na ftiaxoume ena paragwgiko montelo sthn ellada. Auth th stigmh den yparxei, de xeroume se ti eimaste kaloi, den uparxei kanenas sxediasmos gia biomhxanikh politikh, kanena programatismos gia xwrous stous opoious h ellada mporei na anaptyxei sugritika pleonekthmata klp.
    Ayto einai kaiti pou kamia kyvernhsh den ekane kai poly fovoumai den the kanei oyte kai h twrini.

    Kati sto opoio, de xerw an anaferthikate parapanw (tha diavasw leptomerws) einai oi perikopes twn amuntikwn dapanwn. Den exetazw tous gewpolitikous logous pou mporei na yparxoun. Alla mia meiwsh tous kata 50% tha dieukolyne afantasta thn katastash twn dhmosionomikwn. Asfalws omws kanenas politikos igetis den tha to tolmouse, opws kai kaneis den tha tolmouse na thesei ws oro stous eyrwpaioys etairous to exis:

    Mporw ws Ellada mesa se 2-3 xronia na ferw to elleima kai to dhmosio xreos se ayta poy provlepei to symfwno sugklhshs, alla tha prepei kai eseis ws etairoi na anagnwrisete oti ta anatolika moy synora einai kai synora ths EE, opote opoiadhpote paraviasi tous sunista kai diko sas thema opote ofeilete na praxete analogws.

    Oi politikoi mas einai taxydromoi munimatwn me midenikes ikanothtes diplwmatias, diapragmateyshs kai epirohs.

    Reply
  16. στουγμαν

    Οι συνεχεις αντικρουομενες δηλωσεις κυβερνητικων στελεχων
    (να παμε στο ΔΝΤ,να παμε στην ΕΕ,δεν θελουμε οικονομικη βοηθεια αλλα θελουμε) ποια εικονα της χωρας βγαζουν προς τα εξω;

    εχεις ενα δικιο εδω.

    Ποιος είναι ο μεγαλυτερος ευεργετης των δηθεν κερδοσκοπων εκτος απο τον ιδιο;

    ε οκ, ο πρωθυπουργος εχει δειξει πολυ μεγαλυτερη σοβαροτητα απο τους ηγετες σχεδον ολων των αλλων κομματων και απο πολλα στελεχη στο ιδιο του το κομμα. Αν ηταν ο Παπουτσης πρωθυπουργος θα τρεχαν ολοι να πουλησουν ο,τι περιουσια εχουν στην Ελλαδα.

    Μυρωνα
    σαφως δεν ενδιαφεροντουσαν παντα οι ξενοι για το συμφερον μας. Η αληθεια ειναι ομως οτι εδω και χρονια ή μαλλον δεκαετιες, μας δινουν λογικες συμβουλες που ειτε δεν τις ακουμε καν ειτε τις ερμηνευουμε ως αποπειρες αθεμιτες αναμιξης στα εσωτερικα της χωρας.

    λεκτορατιε ο επανεχνικοφ μαλλον με καλυπτει. Οι ελληνικες τραπεζες εχουν υποχρεωση στους μετοχους και στους πελατες τους, γιαυτο αν δεν υπαρχει insider trading μου φαινεται λογικο να κανουν ο,τι μπορουν για να διασφαλισουν το μελλον της εταιρειας. Να πω μαλιστα οτι αν μια τραπεζα αγοραζει καλυμμενα CDS, δηλαδη ασφαλιση για ομολογα που κατεχει ηδη, αυτο μπορει να της δωσει την δυνατοτητα να αγορασει ακομα περισσοτερα ομολογα, αρα να ωφελησει και τον εκδοτη των ομολογων.

    Reply
    • Το θέμα, όπως λέω και πιο πάνω, είναι αν υπάρχει τελικά insider trading, πράγμα αμφίβολο. Από την άλλη μεριά, μη ξεχνάμε ότι ο δ/νων του ΤΤ διορίζεται από τον ΥπΟικ, οπότε ξαναμπαίνουμε στην όμορφη ατμόσφαιρα του ελληνικού κρατικού καπιταλισμού…
      Παρεμπιπτόντως, όντως ο stugman έχει ένα δίκιο: οι ευθύνες και του ΓΑΠ με τις απαράδεκτες δηλώσεις του είναι μεγάλες, αν και η πολιτική σκοπιμότητα των δηλώσεων είναι προφανής.

      Reply
  17. Μη λεμε και οτι θελουμε αυτο που λεει ο Παπουτσης ειναι οτι για το διογκουμενο χρεος της ελλαδας δε μπορει να φταινε μονο οι υπεραριθμοι δημοσιοι υπαλληλοι των 1500 ευρω.

    Και αν ειναι μα κλεισουμε την ψαλιδα του χρεους αυξανςντας ΦΠΑ, φορο στορ πετρελαιο κινησης και στα τσιγαρα, ε αυτα τα ξερει και πρςτοετης φοιτητηςς οικονομικων. Περιμεναμε αν μη τι αλλο κατι πιο πρςτοτυπο.
    Δε θα πρεπει να μπει για παραδειγμα ενας αναδρομικος φορος σε οσους υπηρετησαν κυβερνητικα αξιωματα τα τελευταια 15-20 χρονια και κακοδειαχειρηστηκαν δημοσιο χρημα. Δεν εχουν εθδυνη αυτοι?? Τι γινεται με τις αμυντικες δαπανες, με την εκκλησιαστικη περιουσια κλπ…

    Οτα ο Γιωργος ελεγε υπαρχουν τα λεφτα η αναρωτιονταν που πηγαν τα λεφτα, ο κοσμος περιμενε, αν μη τι αλλο, μια πιο ισοβαρη κατανομη των βαρων και οχι να υπαρχουν σκεψεις για το κοψιμο του 14ου μισθου. Δε νομιζω πως οποιος αντιτειθεται σε τετοια θεμετα κανει κακο στη διεθνη παρουσια της χωρας. Εδω διαφοροι παραγοντες στη Γερμανια (προφανως αντιπολειτευομενοι της Μερκελ) αλλα και στη Γαλλια, αναρωτιουνται πως οι εταιροι ειναι τοσο πιεστικοι με την εφαρμογη διαφορων μετρων στην Ελλαδα οταν τα ιδια μετρα ουδεις θα τα ηθελε στη χωρα του.

    Reply
  18. αναρωτιουνται πως οι εταιροι ειναι τοσο πιεστικοι με την εφαρμογη διαφορων μετρων στην Ελλαδα οταν τα ιδια μετρα ουδεις θα τα ηθελε στη χωρα του.

    ειχα την εντυπωση οτι το απαντησα αυτο, ισως ειναι σε κειμενο που δεν ανεβασα ακομα. Η Γερμανια οχι μονο θα ηθελε αυτα τα μετρα, τα εχει κανει ηδη!
    Ας πουμε δινει πολυ χαμηλοτερες αυξησεις μισθων απο την Ν.Ευρωπη εδω και 10 χρονια. Επισης τα ασφαλιστικα συστηματα στην Κεντροβορεια Ευρωπη ηδη στηριζονται πολυ περισσοτερο στο ποσα εδωσε κανεις σε εισφορες κτλ και οχι στο τι συνταξεις (θεωρει οτι) αξιζει.

    Οτα ο Γιωργος ελεγε υπαρχουν τα λεφτα η αναρωτιονταν που πηγαν τα λεφτα, ο κοσμος περιμενε, αν μη τι αλλο, μια πιο ισοβαρη κατανομη των βαρων και οχι να υπαρχουν σκεψεις για το κοψιμο του 14ου μισθου.

    δηλαδη περιμεναν θαυματα? γιατι οπως ειπα, χωρις μειωση των εξοδων να κλεισει το ελλειμμα απλα ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Και να μειωθουν τα εξοδα χωρις καμμια μειωση ειτε σε μισθους ειτε στον αριθμο των δημοσιων υπαλληλων επισης ειναι αδυνατο. το παρτυ τελειωσε, οποιος προλαβε ξεσκισε το δημοσιο, ως εδω.

    Και αν ειναι μα κλεισουμε την ψαλιδα του χρεους αυξανςντας ΦΠΑ, φορο στορ πετρελαιο κινησης και στα τσιγαρα, ε αυτα τα ξερει και πρςτοετης φοιτητηςς οικονομικων.

    τα ξερει γιατι βγαινουν απο βασικα διαχρονικα χαρακτηριστικα του συστηματος. Δηλαδη τι θελουμε, να πολλαπλασιασει η κυβερνηση τους αρτους?

    Δε θα πρεπει να μπει για παραδειγμα ενας αναδρομικος φορος σε οσους υπηρετησαν κυβερνητικα αξιωματα τα τελευταια 15-20 χρονια και κακοδειαχειρηστηκαν δημοσιο χρημα. Δεν εχουν εθδυνη αυτοι?

    κατ’αρχας βρισκω αδικο το τεκμηριο διαφθορας. Οσοι κακοδιαχειριστηκαν οχι μονο να πληρωσουν αλλα να πανε και φυλακη. Οχι ομως ολοι αδιακριτως, αυτο δεν συναδει με το κρατος δικαιου. Κατα δευτερον, ουκ αν λαβεις παρα του μη εχοντος. Τα περισσοτερα λεφτα φαγωθηκαν, εγιναν αλκοολ και λουλουδια σε σκυλαδικα, ΙΧ και βενζινες για βολτες στους πεζοδρομους της πολης και παρκαρισμα στα πεζοδρομια, νεοπλουτιστικα εκτρωματικα κτιρια σε καποιο προαστιο κτλ

    αυτο που λεει ο Παπουτσης ειναι οτι για το διογκουμενο χρεος της ελλαδας δε μπορει να φταινε μονο οι υπεραριθμοι δημοσιοι υπαλληλοι των 1500 ευρω.

    ο Παπουτσης ειπα και πολλα παραπανω αλλα δεν εχω ορεξη να ασχολουμαι.

    Reply
  19. Ας πουμε δινει πολυ χαμηλοτερες αυξησεις μισθων απο την Ν.Ευρωπη εδω και 10 χρονια.

    Θυμάμαι χαρακτηριστικά φίλο μηχανικό που πριν από καμιά δεκαετία δήλωνε με μεγάλο καμάρι πως η σύμβαση του ΤΕΕ εξασφαλίζει στους μηχανικούς κατώτατο μισθό 240,000δρχ. Σήμερα έχουμε φτάσει σε σημείο να καλούμε τα 1100 ευρώ (καθαρά – δηλ περ. 375,000 δρχ) ψωρο-μισθό! Έχουμε εξαιρετικά κοντή μνήμη και είμαστε άπληστοι. Όχι πως τα 1100 ευρώ είναι πάρα πολλά αλλά η παραγωγικότητα των εργαζομένων δεν νομίζω να αυξήθηκε όσο ο μισθός τους!

    Reply
  20. Ρε συ Σωτηρη, αμα περιμενεις να εφαρμοστει το κρατος δικαιου στην Ελλαδα το 2010, χεσε μεσα!! Εδω μονο εξεταστικες κανουν και στο τελος ολοι οι φακελοι πανε αρχειο.
    Υπαρχουν διευθυνσεις κ ονοματα, οποτε αν τελειωσε το παρτυ να κοπουν κολοι. Δηλαδη οσοι χρηματισαν υπουργοι οικονομικων δεν εχουν ευθυνη για το μεγαλο χρεος!! Αυτοι ειχαν την τελευταια λεξη για την τηρηση του προυπολογισμου, οι υπευθυνοι του λογιστηριου του κρατους δεν εχουν ευθυνη, οι υπευθυνοι για τους μηχανιμσους φοροεισπαξης δεν εχουν ευθυνη. Οι γενικοι γραμματεις των υπουργειων δεν εχουν ευθυνη. Δηλαδη για σενα ποιος φταιει, καποιος φουκαρας δημοσιος υπαλληλος οπου μπηκε σε μια θεση που κολοβαραει και περνει 1500 ευρω που τα τρωει στα μπουζουκια και στα ακριβα αυτοκινητα.

    Θαυματα δε γινονται, αλλα αν αρχισουν να πληρωνοθν οσοι ανεφερα παραπανω τοτε ο λαος μπορει να δει καποιο νοημα οτι ο.κ κατι αλλαζει. Διαφορετικα να τα φωρτονουμε ολα σε οσους εχουν τη μικροτερη ευθύνη ειναι η πιο ευκολη λυση!

    Φιλε το να εισαι κομματι της εξουσιας, απαιτει να την ασκεις προς το συμφερον των πολλων, αν δεν το κανεις τοτε η θα πρεπει να φευγεις η να τιμωρεισαι. Μην κοιτας στην ελλαδα που ολοι οι ανεπαγγελτοι, χαραμοφαηδες γινανε πολιτικοι.

    Τελος παντων κια για τις αμυντικες δαπανες και την περιουσια της εκκλησιας δεν ειδα καμια σοβαρη προταση ακομα!!

    Reply
  21. Δηλαδη για σενα ποιος φταιει, καποιος φουκαρας δημοσιος υπαλληλος οπου μπηκε σε μια θεση που κολοβαραει και περνει 1500 ευρω που τα τρωει στα μπουζουκια και στα ακριβα αυτοκινητα.

    Φταίει ο εργοδότης του που δεν τον διώχνει, δηλαδή φταίνε όσοι ψηφίζουν κόμματα που δεν είναι υπέρ της απόλυσης δημόσιων υπαλλήλων (δλδ πρακτικά όλα).

    Reply
  22. Τελικά νομίζω είμαστε μια ομάδα που από σύμπτωση, τύχη και εύνοια ανέβηκε κατηγορία χωρίς να το αξίζει με συνέπεια να υποβιβαστεί ξανά την επόμενη σαιζόν (που έτυχε να είναι και πιο δύσκολα τα ματς, κάναμε και την μαλακία να βάλουμε τον αλέφαντο προπονητή 2004-2009 με όλους τους χασογκόληδες υπουργούς του που τους φάγανε τα μπουζούκια, βάλαμε και τον τάκη τσουκαλά να κάνει οικονομικές αναλύσεις στην Καθημερινή – δεν θέλει και πολύ). Οι μόνοι που ωφελήθηκαν από την άνοδο κατηγορίας είναι όσοι παίχτες πήραν μεταγραφή για μάντσεστερ.

    Η παρομοίωση είναι απίστευτα εύστοχη…

    8 στους 10 έχουν πάρει πτυχίο με αντιγραφή και παρακάλια στην έδρα να κάνει το 3 3,5, το οποίο υπέρ του φοιτητή γίνεται 4 το οποίο τι 4 τι 5, το πήρε το μάθημα το παιδί. Τελειόφοιτους ρωτάς πες ποιο είναι το σημαντικότερο διεθνές περιοδικό στο κλάδο σου και δεν ξέρουν. Απόφοιτοι ΑΕΙ δεν ξέρουν από γκομπιούτερ την τύφλα τους. Και πάλι καλά δηλαδή που στο ίντερνετ έχει παράνομα mp3, τσόντες και on-line καφετέριες στυλ facebook, αλλίως ούτε το on δεν θα ήξεραν που είναι.
    Για να μην αναφερθώ σε συνέπεια, υπευθύνοτητα σε άτομα που το πρώτο που κάνουν στην δουλειά είναι κάτσε ρε φίλε να πιω ένα καφέ πρώτα να ανοίξει το μάτι μου κτλ.

    Ναι ρε γαμώτο σε αυτή τη χώρα όλα αυτά που θα έπρεπε να μας ανατριχιάζουν θεωρούνται φυσιολογικά, τετριμμένα, ακόμα και συμπαθητικές ιδιαιτερότητες της κοινωνίας μας.

    Reply
  23. Δηλαδη για σενα ποιος φταιει, καποιος φουκαρας δημοσιος υπαλληλος οπου μπηκε σε μια θεση που κολοβαραει και περνει 1500 ευρω που τα τρωει στα μπουζουκια και στα ακριβα αυτοκινητα.

    πως οριζεις ακριβως το φουκαρας?
    γιατι για μενα καποιος που χωρις ιδιαιτερη εκπαιδευση, χωρις γνωσεις, που δεν ξερει να ανοιξει εναν υπολογιστη και που δουλευει 3-4 ωρες την ημερα δεν αξιζει να βγαζει περισσοτερα απο εναν υπαλληλο τραπεζης (1000 ευρω?), εναν λεκτορα πανεπιστημιου πχ (που βγαζει καπου στα 1300?) ή εναν ιδιαιτερα ταλαντουχο εργαζομενο στην McKinsey Ελλαδος που χτυπαει 12ωρα για τον ιδιο μισθο. Ειδικα οταν τον βγαζει εις βαρος ολων αυτων που σκιζονται στον ιδιωτικο τομεα.

    Κατα τα αλλα συμφωνω με επ, καπου φαινεται να εχουμε χασει την προοπτικη. Μισθος 1500 ευρω θα ηταν μισο εκατομμυριο δραχμες, υπερικανοποιητικος για τους περισσοτερους Ελληνες του 2000 ας πουμε.

    Παλι συμφωνω με επ, μακαρι να βγαζαμε ολοι 10.000 ευρω τον μηνα, αλλα για να τα βγαζουμε πρεπει να τα παραγουμε πρωτα.

    ΥΓ οσο για το “ακριβα αυτοκινητα”, δουλευω καμποσα χρονια τωρα και αυτοκινητο παλι δεν κατεχω, οπως υποψιαζομαι δεν εχεις και συ. Η κατοχη και συντηρηση ενος αυτοκινητου, ακριβου ή μη, δεν ειναι βασικο ανθρωπινο δικαιωμα, καποτε πρεπει να το καταλαβουν και οι αυτοκινητοπληκτοι Αθηναιοι.

    Reply
  24. Επιμενετε με εμπαθεια στην ευκολη λυση, μαλλον γιατι θελετε να πιστευετε οτι ολοι οι υπολοιποι ειναι ανεπαγγελτοι και χαραμοφαηδες και αμειβονται τα ιδια με σας τους πολυταλαντους!!! Δεν ειναι ουτε διακιη, ουτε αντικειμενική αντιμετωπιση αυτο, εμπαθης ειναι!

    Το προβλημα του δημοσιου χρεους, επαναλαμβανω, δεν ειναι οι υπρεραθμοι δημοσιοι υπαλληλοι! Δε σας ειδα να κοπτεσαι το ιδιο για το μεγαλοδικηγορο και μεγαλογιατρο που βγαζει καθαρα 2-3 μυρια ευρω και δηλωνει στην εφορια 30.000. Ουτε για επιχειρησεις που χουν πλουτισει τους εφοριακους, για να την βγάζουν συνεχεια καθαρη!! Ο χαραμοφαης δημοσιος υπαλληλος των 1500 ευρω δεν κοστιζει στο κρατος( μαζι με εισφορες κλπ) πανω απο 28.000-30.000 ευρω το χρονο. Οσα δηλαδη δηλωνει ο απατεωνας μεγαλογιατρος ενω βγαζει τα εκαντοταπλασια!!! Για να μην επεκταθω για το κοινωνικο και οικονομικο κοστος αυτης της φοροδιαφυγης (αυτοι ειναι καλοι… επειδη ειναι …. και ξερουν να χειριζονται υπολογιστες!!!)

    Τωρα αν στην McKinsey Ελλαδος περνουν 1200 ευρω και δουλευουν 12ωρο αυτο ειναι εκμεταλευεση στα ορια της δοθλοπρεπειας και δεν ειναι παραδειγμα προς μιμηση. Κακως το αναφερεις, αυτο το συστημα ονειρευεσται, να εξομειωσουμε τα παντα προς τα κατω??

    Δεν επικροτω το κωλοβαρεμα, αλλα αυτη η εμπαθεια με το δημοσιο ειναι υπερβολικη και ψιλοασχετη. Σαφως και χρειαζομαστε μικορτερο και πιο αποτελεσματικο κρατος. Ομως, σε ολους τους δημοσιους τομεις ανα την Ευρωπη υπαρχει πολυ μεγαλο τζομπ σεκιουριτι (βλεπε ακομα και αγγλια για παραδειγμα!)

    Reply
    • Ο χαραμοφαης δημοσιος υπαλληλος των 1500 ευρω δεν κοστιζει στο κρατος( μαζι με εισφορες κλπ) πανω απο 28.000-30.000 ευρω το χρονο.

      Επί 1,500,000 δημόσιους υπαλλήλους…

      Το στρατόπεδο στο οποίο υπηρέτησα είχε 15 άτομα διοικητικό προσωπικό/αποθηκάριους (αριθμός φαντάρων 6!). Το διοικητικό προσωπικό δεν είχε αντικείμενο. Απλά δήλωνε τη παρουσία του και επιδίδονταν έπειτα σε κουτσομπολιό, τηλέφωνα σε φίλες, παιδιά, άντρα, στρατιωτικούς για ρουσφέτι γνωστών τους κτλ., ύπνο (οι αποθηκάριοι) κτλ Οι άδειες για επιστροφή στο σπίτι στις 12 (αντί για 1:30) ήταν πολύ συχνές, όπως επίσης και οι άδειες για ψώνια κατά τη διάρκεια του κανονικού ωραρίου.

      Για να κάνουμε τώρα τη σούμα. Πόσο στοιχίζει το διοικητικό προσωπικό ενός άχρηστου μίνι στρατοπέδου: μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο ή 170,000,000 δραχμούλες. Και χωρίς να συμφωνώ με τη φοροδιαφυγή σκέπτομαι: τι είναι λιγότερο άσχημο η αργομισθία ή η φοροδιαφυγή. Από τη μία δεν υπάρχει κανένα απολύτως όφελος για την οικονομία και το κράτος. Στη δεύτερη περίπτωση η κατάπτυστη πρακτική μπορεί να διασφαλίσει τη μακρόχρονη επιβίωση περισσότερων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα φορολογικά έσοδα (μειωμένα με το ποσό της φοροδιαφυγής), παραγωγικές θέσεις εργασίας και αγαθά/υπηρεσίες σε καλύτερες τιμές (εξαιτίας της επιβίωσης περισσότερων suppliers).

      Αυτά για να υπογραμμίσω το τι είναι λιγότερο άσχημο και όχι για να δικαιολογήσω τη φοροδιαφυγή. Έχω ωστόσο κουραστεί να ακούω τα παράπονα αργόμισθων δημοσίων υπαλλήλων για το γεγονός πως είναι οι μοναδικοί που δεν γλυτώνουν από τη ψαλίδα της εφορίας (όσον αφορά αποκλειστικά την αποζημίωση για την απασχόληση τους)

      Reply
  25. Οσο για το αυτοκινητο, συμφωνω απολυτα, η κακογουστια και η βλακεια πολλων ελληνων τους οδηγει στο να πιστευουν οτι το πρωτο πραγμα που πρεπει να χει καποιος για να δειχνει επιτυχημενος ειναι ενα ακριβο αυτοκινητο.

    Καλως κανουν και τους τα κατεσχουν οταν δεν τα εξοφλουν!!! Μαζι σου σ’αυτο!! Μου θυμιζει κατι ανοητους μονιμους στρατιωτικους που περναν 1100 ευρω και ζητουσαν δανεια, οι προκαταβολες για να αγορασουν ΒΜW.

    Στο Λονδινο δεν εχω γιατι δεν το πολυχρειαζομαι (3 ζωνη κοντα στο Χεντον ειμαι κοντα σε ολα!!), αν και αν μετακομισω σε κανα προαστιο δεν θα το αποφυγω.
    Στην Αθηνα που ερχομαι πολυ συχνα , εχω ενα αουντι 80 ( η γυναικα μου γκρινιαζει πως ειναι παλιο και τεραστιο και δυσκολευομαστε στο να βρουμε παρκινγκ!! (που το πας και αυτο)!!!), αλλα εγω επιμενω στη γερμανικη τεχνολογια!!!

    Reply
  26. Mε την ιδια λογικη μπορω να πω οτι υποτιμουμαι και το κοστος της φοροδιαφυγης. Γιατι το κρατος ξοδευει για να σε σπουδασει γιατρο και δικηγορο ή οτι αλλο, απο το δημοτικο μεχρι το πανεπιστημιο, αποβλεπωντας οτι στο μελλον καποια απο την αξια που θα παραγεις ως επαγγελματιας, το κρατος θα μπορσεσει να καρπωθει ενα μέρος αυτης, αφου σε καποιο βαθμο συνετελεσε γι αυτο που εισαι επαγγελματικα.

    Λοιπον για να συνυπολογισουμε τι κοστιζει στο κρατος κατα κεφαλη ο καθε αποφοιτος ιατρικης ή νοιμικης και μετα να προσθεσουμε αυτο το κοστος με την αξια της εκαστοτε φοαροδιαφυγης. Σ’αυτο συνυπολογισε και μια κοινωνικη αρνητική εξωετρικότητα που παραγει το λάθος πρωτυπο, οτι εγω θα τα κονομαω σε βαρος της κοινωνιας. Το οποιο βεβαια πολυ ευκολα θα θελουν πολλοι να μιμηθουν.

    Φιλε ΕΠ μαζι σου για τα στρατοπεδα, εξορθολογισμος στη χρηση τους και στη συντηρηση τους, 100%. Αλλα μαζι με αυτο, δεν πρεπει καποια στιγμη να κοιταξουμε τι θα γίνει και με τους εξοπλισμους. Δηλαδη οτι ξοδευει το κρατος για εργασια, ειναι σπατραλη ενω οτι ξοδευει για εισαγωγες μηχανηματων ειναι αναγκαιο! Που το χουμε δει γραμμενο αυτο!!

    Γι αυτο ενισταμαι με τους ανικανους πολιτικους μας που δεν αλλαζουν αυτη την πολιτικη!

    Reply
    • Δεν διαφωνώ καθόλου μαζί σου. Δεν είμαι άλλωστε κατά της ύπαρξης διδάκτρων. Το παραπάνω σχόλιο μου άλλωστε αφορούσε κυρίως εκείνες τις επιχειρήσεις που δουλεύουν κοντά στο όριο της (μακροχρόνιας) επιβίωσης. Και δεν ισχυρίζομαι πως δεν θα έπρεπε να πληρώνουν φόρους. Απλά έκανα μια επισήμανση. Αυτό γιατί θεωρώ τρομερό το βάρος των υπεράριθμων ρουσφετολογικά (κατά κανόνα) διορισμένων δημόσιων υπαλλήλων

      Reply
  27. Επιτέλους! μια όαση σκεπτόμενων ανθρώπων ανάμεσα στην έρημο σκέψεων της Ελλάδας. (Ηθελα κάπου να το γράψω γενικά στο blog και το παραθέτω εδω ιδιαιτερα γιατι μου άρεσε και συμφωνω με το αρθρο/αρθρογράφο)

    Reply
    • ΓιαννηΧ σευχαριστουμε για τα καλα σου λογια (ισως θα επρεπε να ανοιξουμε τα σχολια στο “σχετικα”).

      Γιαννη (έτερε) και Επανεχνικοφ
      σκεφτομαι αυτες τις μερες ποιες θα ειναι οι επιπτωσεις της μειωσης της φοροδιαφυγης στην Ελλαδα. Δεν νομιζω οτι θα ειναι μονο θετικες και πρεπει να ειμαστε προετοιμασμενοι για αυτο.

      η κακογουστια και η βλακεια πολλων ελληνων τους οδηγει στο να πιστευουν οτι το πρωτο πραγμα που πρεπει να χει καποιος για να δειχνει επιτυχημενος ειναι ενα ακριβο αυτοκινητο.

      καλα αυτο ειναι βεβαια και δειγμα προσφατης φτωχειας ή οικονομικων ανισοτητων ισως. Να το πω αλλιως, στις ΗΠΑ δεν υπαρχει 35ης πτυχιουχος απο αξιοπρεπες πανεπιστημιο και εργαζομενος σε “φυσιολογικη” δουλεια (δηλαδη οχι καλλιτεχνης ή κατι τετοιο), που να μην μπορει να παρει ενα Λεξους 2,5 λιτρων. Αυτο φανταζομαι αφαιρει και την επιδεικτικη αξια του αυτοκινητου, αφου ολοι μπορουν να το παρουν.

      Και αυτο το φαινομενο θελει καποια μελετη γιατι ακομα και συλλογικα ως χωρα πεσαμε λιγο σε αυτην την επιδειξιομανια. Οπως ελεγα στους γονεις μου το 2004, δεν υπαρχει δυτικη χωρα που δεν μπορει να σηκωσει μια Ολυμπιαδα, αρα δεν βλεπω λογο για ιδιαιτερη περηφανεια που την διοργανωσαμε. Η μαγκια ειναι να το κανει χωρις να χρεοκοπησει!

      Reply
      • Οπως ελεγα στους γονεις μου το 2004, δεν υπαρχει δυτικη χωρα που δεν μπορει να σηκωσει μια Ολυμπιαδα, αρα δεν βλεπω λογο για ιδιαιτερη περηφανεια που την διοργανωσαμε.

        Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που περηφανευόμασταν! “αποδείξαμε” ότι είμαστε και εμείς ευρωπαϊκή χώρα και μπορούμε να κάνουμε ό,τι κάνουν

        γι αυτό η έξοδος μας από το ευρώ (προς τα εκεί πάει το πράμα απ’ό,τι βλέπω) θα είναι ίσως το πιο σημαντικό γεγονός της ιστορίας μας: ουσιαστικά θα θέσει τέρμα στην ψυχιατρική κατάσταση που βασανίζει τον λαό μας.

        Δώστε βάση στην παράγραφο:

        The contradiction may be unexpressed in its immediate context and therefore invisible to external observers, only becoming evident when a prior communication is considered. Typically, a demand is imposed upon the victim by someone who they respect (a parent, teacher or doctor), but the demand itself is inherently impossible to fulfill, because some broader context forbids it.

        Reply

Leave a Comment