Καλλιο να σου βγει το ματι παρα τ’ονομα ή η συνωμοσια κατα της Ελλαδας

Η δημοσιονομικη μας κριση, αντι για πηγη συνωμοσιοθεωριων θα επρεπε να ειναι αφορμη για σκεψεις σχετικα με την εικονα της Ελλαδας στον κοσμο

Η δημοσιονομικη κριση ποναει τους Ελληνες και η πλημμυρα δημοσιευματων στον διεθνη τυπο (μερικα αντικειμενικα και σοβαρα, άλλα αστηρικτα, εντυπωσιοθηρικα και συχνα με ευρωφοβικη προκαταληψη) ποναει ισως ακομα πιο πολυ. Φανταζομαι αυτος ο πονος ειναι η αιτια για την αρνηση πολλων σχολιαστων να αναγνωρισουν τα σημαντικα μας λαθη και την επιθυμια τους να βρουν συνωμοσιες εναντιον της χωρας και σκοτεινες πλεκτανες*. Πως γινεται λενε η Ελλαδα, που δεν εχει τοσο μεγαλες διαφορες με αλλες χωρες, να χτυπιεται ετσι αλυπητα? Δεν ειναι αυτο ξεκαθαρο δειγμα ανθελληνικης συνωμοσιας?

Ειναι αληθεια οτι οι χρηματοοικονομικες αγορες δεν λειτουργουν πολυ ομαλα αυτες τις μερες, μικρες φημες και οχι ιδιαιτερα σημαντικα γεγονοτα οδηγουν σε δραματικες κινησεις των τιμων. Ειναι αληθεια οτι καποιοι επενδυτες προσπαθουν να εκμεταλλευτουν την ολη αβεβαιοτητα, κανοντας μεγαλα στοιχηματα οτι θα πεσει η τιμη του Χ περιουσιακου στοιχειου, προσπαθωντας να δημιουργησουν αυτοεκπληρουμενες προφητειες και αψηφωντας πληρως το κοστος των κινησεων τους σε επιχειρησεις και ολοκληρες οικονομιες.

Οι επενδυτες ομως δεν εχουν συναισθηματα, ειτε φιλελληνικα ειτε ανθελληνικα. Τοσα χρονια δεν αγοραζαν τα ομολογα μας με πολυ χαμηλα επιτοκια απο φιλελληνισμο, αλλα γιατι περιμεναν κερδος. Τωρα τα αποφευγουν γιατι το κερδος τους φαινεται πολυ αβεβαιο. Για αυτο δεν φταιει ομως κανεις αλλος παρα μονο εμεις.

Ισχυριζομαι οτι, περα απο τα αμεσα λαθη που εχουμε κανει (και αξιζουν χωριστο αρθρο), η Ελλαδα κανει συστηματικα και διαχρονικα ενα ακομα λαθος, δεν προσεχει καθολου την εικονα της. Ειπα σε εναν συναδελφο οικονομολογο, Αμερικανο, πολυταξιδεμενο και συμπαθητικοτατο, οτι η Ελλαδα τιμωρειται καπως παραλογα οταν η Καλιφορνια, η Ιαπωνια και το Βελγιο εχουν πολυ παρομοιο δημοσιο χρεος και οι τελευταιες δυο αναμενω να εχουν και πολυ βραδυτερη αναπτυξη απο την Ελλαδα, πραγμα που σημαινει οτι το χρεος τους θα ειναι ολο και μεγαλυτερο βαριδι. Η απαντηση του ηταν απλη:

Ναι, αλλα η Ελλαδα ειναι τριτος κοσμος.

Κατι παρομοιο μουχε πει ενας Ισραηλινος συναδελφος οταν του ελεγα οτι η Ελλαδα εχει σημαντικα υψηλοτερο εισοδημα απο το Ισραηλ.

Ναι αλλα το Τελ Αβιβ ειναι οργανωμενο και συγχρονο, ενω η Αθηνα τριτοκοσμικη.

Ενας Δανος οικονομολογος, με Ελληνιδα συντροφο μαλιστα, οταν του ειπα οτι θα κατεβω στην Ελλαδα μου ειπε:

Δεν νομιζεις οτι θα ειναι λιγο καταθλιπτικη η Ελλαδα αυτον τον καιρο?

Του εξηγησα βεβαια οτι τα δημοσια οικονομικα και τα οικονομικα των ιδιωτών στην Ελλαδα δεν συσχετιζονται ιδιαιτερα. Αλλα συνδυαζοντας με πληθος αλλων συζητησεων και εκατονταδες δημοσιευματα, αρχισα να σκεφτομαι οτι η Ελλαδα εχει χασει πληρως την μαχη του φαινεσθαι και οτι αυτο μπορει να εχει απτες επιπτωσεις στην ευημερια της χωρας, περα απο την ψυχολογια των κατοικων.

Καθε φορα που ενας τουριστας ή επενδυτης ερχεται στην Ελλαδα και βλεπει παμβρωμικα πεζοδρομια, τριτοκοσμικους δρομους** και καθυστερημενες δημοσιες υπηρεσιες, αδεσποτα σκυλια, ανεξελεγκτες χωματερες και αφηνιασμενους χουλιγκανους, δεν εχουμε μονο την αμεση βλαβη επειδη ειναι διατεθεμενος να ξοδεψει λιγοτερα χρηματα σε μια τριτοκοσμικη χωρα. Εχουμε την ισως σημαντικοτερη βλαβη οτι κατατασσει την χωρα μας μαζι με χωρες οπως η Τουρκια ή η Αργεντινη. Παρόλη την συμπαθεια μου προς τους Αργεντινους, ας πουμε απλα οτι αυτες οι χωρες δεν φημιζονται για την πολιτικη σταθεροτητα τους και την δυνατη οικονομια τους, δεν ειναι χωρες που θαθελαμε να αναφερονται στην ιδια φραση με την Ελλαδα.

Σε εναν κοσμο που οι ανθρωποι δεν ειναι τελεια πληροφορημενοι ουτε εχουν απειρο χρονο και αψογη κριση, ο μεσος καταναλωτης ή επενδυτης συχνα δεν θα ψαξει να δει πως διαφερει η Ελλαδα και γιατι σαφως δεν ειναι τριτοκοσμικη χωρα. Θα πιστεψει τα φαινομενα και θα πραξει αναλογως. Θα ειναι λιγοτερο διατεθειμενος να πληρωσει υψηλες τιμες για ελληνικα προϊοντα, την ιδια στιγμη που τα προϊοντα μας εξαρτωνται πολυ περισσοτερο απο το φαινεσθαι, τα γουστα και την μοδα απ΄οτι ας πουμε τα γερμανικα προϊοντα. Το κρασι δεν εχει εγγενη ποιοτητα και εντελως καθορισμενη αξια ας πουμε, ουτε η φετα. Τιμολογουνται αναλογως με την εικονα που εχουν, σε αντιθεση με τα χρηστικα μηχανηματα που εξαγει η Γερμανια. Πρεπει να το καταλαβουμε, η Ελλαδα ειναι στην βιομηχανια πωλησης εικονας και φαινεσθαι. Για να παραφρασουμε τον Αρκαδα, βγαζουμε το ψωμι μας σε τομεις που αν δεν πουλας και λιγη μουρη σε εχουν ολοι γραμμενο. Και κανουμε δυστυχως πολυ κακη δουλεια στο πουλημα μουρης***.

Η Ελλαδα πρεπει να κοψει τον συσχετισμο της με κακες παρεες.

Και τωρα τι
Η Ελλαδα αδικειται εν μερει με την κακη εικονα που εχει δημιουργησει. Αλλα για αυτο παλι φταιμε ξεκαθαρα εμεις. Οταν καποιος βλεπει τριτο κοσμο στην εικονα της χωρας σου, δεν τον ψεγεις, ανταποδιδεις με λοιδωριες ή περιμενεις με φοβέρες και παρακαλια να αλλαξει γνωμη. Απλα σηκωνεις τα μανικια και φτιαχνεις μια χωρα που δεν μοιαζει τριτοκοσμικη! Αυτη ειναι η σταση που επιβαλλει η λογικη αλλα και η αξιοπρεπεια. Γιαυτο και γενικοτερα θα προτεινα σε οσους σχολιαστες εκνευριζονται με τα δημοσιευματα περι ελληνικης κρισης να μην πυροβολουν τον αγγελιοφορο. Δεν φταιει ο καθρεφτης για αυτα που δειχνει. Πυροβοληστε καλυτερα τις πρακτικες που οδηγησαν στην τοσο κακη εικονα μας και καντε κατι να αλλαξουμε.Η ελευθερωση των δρομων μας και των συνοριακων περασματων απο τους καθε λογης καταληψιες θα ηταν μια καλη αρχη. Ενα βαψιμο των σπιτιων μας και ενα σουλουπωμα της γειτονιας μας**** θα ηταν το λογικο επομενο βημα.

ΥΓ Εννοειται οτι για μενα ο πρωτος λογος βελτιωσης της εικονας της χωρας ειναι για να την χαιρομαστε οι ιδιοι. Αλλα αν δεν μπορουν να πειστουν οι Ελληνες οτι οι καλοι δρομοι με σωστες διαγραμμισεις ειναι απαραιτητοι για μας του ιδιους, ισως πειστουν αν καταλαβουν την οικονομικη ζημια που εχουν απο αυτο.

——————————–

*Ο λογος που οι Ελληνες τεινουν ν’αγαπουν τις συνομοσιοθεωριες γενικα αξιζει μαλλον ολοκληρη διατριβη.
**Γινεται καταχρηση ορολογιας αν λεμε τους ελληνικους δρομους τριτοκοσμικους. Σε μεγαλο μερος του τριτου κοσμου, ειδικα στην Ασια, οι δρομοι ειναι πολυ καλυτεροι, κατι που δειχνει ποσο μικρη αξια εχει η ανθρωπινη ζωη στην Ελλαδα?
***Συγγνωμη δηλαδη αλλα θελει βαρια ηλιθιοτητα για να εχεις μια Σαντορινη θαυμα-του-κοσμου και να την πακεταρεις με τριτοκοσμικους καροδρομους, αυθαιρετα και ενα αεροδρομιο που μοιαζει με μπακαλικο του 60. Αν η Σαντορινη ανηκε στην Γαλλια ποσο στοιχημα βαζετε οτι οι ηδη υψηλες τιμες της θα ηταν διπλασιες?
****Ποσο μυαλο θελει για να κλεινεις τον καδο σκουπιδιων να μην βρωμα ολη η γειτονια? Ποσο μυαλο θελει να μην πετας σκουπιδια σ’εναν καδο που ειναι ηδη γεματος? Ποσο δυσκολο ειναι να κανουμε τα σπιτια μας απ’εξω να ειναι οσο περιποιημενα ειναι απο μεσα?

30 thoughts on “Καλλιο να σου βγει το ματι παρα τ’ονομα ή η συνωμοσια κατα της Ελλαδας”

  1. Ισχυριζομαι οτι, περα απο τα αμεσα λαθη που εχουμε κανει (και αξιζουν χωριστο αρθρο), η Ελλαδα κανει συστηματικα και διαχρονικα ενα ακομα λαθος, δεν προσεχει καθολου την εικονα της.

    Σωστή παρατήρηση. Αλλά τι μπορείς να κάμεις;

    Τα παραδείγματα που αναφέρεις είναι ευτυχώς μεμονωμένα αλλά δυστυχώς από διαφορετικές εθνικότητες που δείχνουν τι εικόνα περνάμε έξω. Μήπως φταίνε τελικά και οι διαφημιστικές μας καμπάνιες, ιδιαίτερα οι state-funded του ΕΟΤ;

    Και αυτό το λέω γιατί η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η Μέκκα των Συνεδριακών Χώρων (και Χωρών) αν μπορούσαμε να συνδυάσουμε τα δεκάδες μνημεία μας (τέλεια για το cultural program του κάθε συνεδρίου) με τον ηλιόλουστο καιρό και την μεσογειακή διατροφή. Αλλά γιατί να οργανώσεις κάτι στην Ελλάδα όταν γνωρίζεις ότι θα έρθεις και πέρα απ’την Αθήνα- η οποία παραμένει κι αυτή τριτοκοσμική εξαιρώντας συγκεκριμένα ολυμπιακά έργα- δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να στέκει;

    Είναι δυνατόν εν έτει 2010 να πέφτουν 5 βράχια και να κλείνει η κύρια αρτηρία πρωτεύουσας-συμπρωτεύουσας για τόσους μήνες; Είναι δυνατόν να έχει σταματήσει η σύμβαση για ηλεκτρονικά εισιτήρια στον ΟΣΕ και να πρέπει να στήνεται ο ταξιδιώτης στα άθλια γκισέ;

    Η Ελλάδα έχει χάσει το όνομά της και αντί να πιστεύει σε συνομωσίες θα πρέπει να επενδύσει να διαφημίσει ό,τι έχει. Όπως φτιάξαμε ένα πανεπιστήμιο για ξένους (ΔΙΠΑΕ) γιατί δεν φτιάχνουμε μια εφημερίδα αποκλειστικά για ξένους με δημοσιογράφους που να αναλύουν αντικειμενικά τα προβλήματα;

    Και μετά να μεταφράζεται αυτή η εφημερίδα στα ελληνικά αντί απλά να κάνουμε το αντίστροφο απ’την Καθημερινή ή το Βήμα, που όσο καλές κι αν είναι βλέπουν τα πράγματα πάντα λαϊκά…

    Reply
  2. διαφωνω εν μερει με το αρθρο . η ελλαδα εκτος απο μεγαλο χρεος ως ποσοστο του ΑΕΠ, εχει και τεραστειο κρατικο ελλειμα αλλα και τεραστιο εμπορικο ελλειμα (account balance).καμια αλλη χωρα δεν εχει συνδυασμο και των τριων οπως εχουμε ξαναπει!!!ας παρουμε τις χωρες που αναφερεις δηλαδη ιαπωνια,βελγιο,καλιφορνια και ισραηλ

    ιαπωνια:εμπορικο ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ +2,8%,δημοσιονομικο ελλειμα -7,4% και χρεος % του ΑΕΠ 192% του ΑΕΠ

    βελγιο: εμπορικο ελλειμα -0,1, δημοσιονομικο ελλειμα -6% και χρεος 99%

    ισραηλ:εχει νομιζω εμπορικο πλεονασμα ή ελαχιστο εμπορικο ελλειμα, κρατικο ελλειμα -5% και χρεος 75-80% του ΑΕΠ

    καλιφορνια:δημοσιονομικο ελλειμα -2 ή -3%.δεν μπορεσα να βρω αλλα στοιχεια αλλα δεν μιλαμε για ανεξαρτητη χωρα σε αυτη την περιπτωση.

    η ισπανια και η πορτογαλια μας πλησιαζουν καπως αλλα και παλι εχουν καλυτερα νουμερα. αρα το θεμα δεν ειναι μονο η εικονα μας προς τα εξω αλλα κυριως τα πραγματικα αθλια μεγεθη της οικονομιας μας:

    ΕΛΛΑΔΑ: εμπορικο ελλειμα (εννοω το acount balance) -12,4% , δημοσιονομικο ελλειμα -12,7% και συμφωνα με χθεσινα στοιχεια χρεος% ΑΕΠ 124,3% του ΑΕΠ συμφωνα με χθεσινα στοιχεια

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1108636&lngDtrID=251

    τα περισσοτερα στοιχεια τα εχω παρει απο economist,wikipedia,in gr!!!

    Reply
    • 10δες γραφήματα και πίνακες βρίσκονται συγκεντρωμένα στο παρακάτω blog (ελπίζω και υποπτεύομαι πως είναι έγκυρα – δεν τα έχω ελέγξει)

      http://greekeconomy.blogspot.com/

      Reply
  3. θανο εχεις δικιο, εν μερει (αν και πιστευω οτι δεν εχει μετρηθει καλα το εντελως διαφορετικο δυναμικο αναπτυξης Ελλαδας και Βελγιου πχ Αν η Ελλαδα εκανε 5 μεταρρυθμισεις, το ΑΕΠ θα αυξανοταν τοσο που το χρεος θα ηταν πια μαλλον μικρο). Περιμενω ξεχωριστο αρθρο με λεπτομερη συζητηση του θεματος. Ομως, στο παρον αρθρο τονιζω κατι διαφορετικο: ακομα και εντελως ιδια να ηταν τα στοιχεια μας η Ελλαδα θα πληρωνε ενα risk premium λογω “τριτοκοσμικοτητας”.

    Να το πω αλλιως, αν ενας ταξιδεμενος καθηγητης οικονομικων δεν ξερει την διαφορα Ελλαδας και τριτου κοσμου, μην περιμενεις να την ξερει ο μεσος πελατης επενδυτικων οργανισμων.

    σουπια

    Μήπως φταίνε τελικά και οι διαφημιστικές μας καμπάνιες, ιδιαίτερα οι state-funded του ΕΟΤ;

    καθε συνθημα των εκστρατειων μας μου φαινεται χειροτερο απο το προηγουμενο. Το τωρινο ειναι νομιζω A masterpiece you can afford. Εντελος εκτος στοχου, ουτε αριστουργημα ειναι η Ελλαδα (δυστυχως, ειναι υβρις να λες τον εαυτο σου αριστουργημα οταν γειτονευεις με μια Ιταλια και λιγο πιο κει μια Γαλλια) ουτε βεβαια φτηνη (οταν εχεις απ’την αλλη μια Βουλγαρια και μια Τουρκια)!

    Είναι δυνατόν εν έτει 2010 να πέφτουν 5 βράχια και να κλείνει η κύρια αρτηρία πρωτεύουσας-συμπρωτεύουσας για τόσους μήνες; Είναι δυνατόν να έχει σταματήσει η σύμβαση για ηλεκτρονικά εισιτήρια στον ΟΣΕ και να πρέπει να στήνεται ο ταξιδιώτης στα άθλια γκισέ;

    ακριβως, η εγκαταλειψη του ΟΣΕ και τον ΚΤΕΛ στα χερια τρισαθλιων διαχειριστων δεν εχει καταλαβει κανεις ποσο μας κοστιζει? Ειναι δυνατον ο σταθμος ΚΤΕΛ στα ομορφα και υπερτουριστικα Χανια να θυμιζει Ουγκανντα του 1970?

    Όπως φτιάξαμε ένα πανεπιστήμιο για ξένους (ΔΙΠΑΕ) γιατί δεν φτιάχνουμε μια εφημερίδα αποκλειστικά για ξένους με δημοσιογράφους που να αναλύουν αντικειμενικά τα προβλήματα;

    δεν νομιζω οτι αυτο θα ελυνε το προβλημα της εικονας μας, ο,τι και να γραψουν οι δημοσιογραφοι ο επισκεπτης εχει ματια.

    Reply
  4. γιατί, το λιμάνι του πειραιά από όπου περνάνε εκατομύρια τουρίστες που πραγματικά με την γυφτιά του και τη βρομιά του σοκάρει ακόμα και εμάς του ιθαγενείς, πόσο μάλλον τους ξένους. και πόσα άλλα έτσι…οι περισσότερες μας υποδομές, εκτός από μεμονομένα κομάτια είναι τριτοκοσμίκες καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος, τριτοκοσμικές με τιμές “βρυξελών” όμως. Τι άλλο να πούμε, το ότι κλείνει η ακρόπολη λόγω απεργιών κάθε λίγο και λιγάκι, ότι πιο εύκολα κλείνεις εισιτήριο για τρένο στην Ιταλία, ποια Ιταλία, στην Ιαπωνία από την ελλάδα, η εικόνα των ΚΤΕΛ μας? σκεφτέιτε έναν ξένο να φτάνει στα ΚΤΕΛ πως θα του φαίνεται η εικόνα και πόσο δύσκολο θα του είναι να βγάλει άκρη. Οι διαφημίσεις του ΕΟΤ και οι καμπάνιες μας μάραναν

    Reply
    • Επίσης ο Σταθμός ΟΣΕ, οι ταξιτζήδες (αγένεια, εκμετάλλευση, καθαριότητα, αυθαιρεσία κτλ), οι πλανόδιοι μικροπωλητές που πουλούν ανενόχλητοι τη παράνομη πραμάτεια του στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών (και στην είσοδο του νέου μουσείου), το κυκλοφοριακό κομφούζιο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, η αυθαίρετη δόμηση (κακάσχημες πόλεις) κτλ κτλ κτλ

      Reply
  5. Ι. Σωτήρη, εκτός από τη συνωμοσιολογία αντικείμενο διατριβής θα πρέπει να αποτελέσει και η έλλειψη αισθητικής στις ελληνικές πόλεις. Η έκπτωσή της, μετά το ανθηρό 60 και την απώλεια του όποιου λαϊκού ύφους διασώζαμε, κάνει τον Ελύτη που μιλούσε για το κιούπι, το τέμπλο, το χράμι, το βαρκάκι να ακούγεται σαν απολογητής μιας Ελλάδας που δεν υπήρξε ποτέ.

    ΙΙ. Οσο για το ελληνικό Μάντσεστερ, επειδή η αναμόρφωση αποτελεί, καθώς γνωρίζω, και locus poetarum, μεταξύ άλλων, συνιστώ “βράδυ βαθύ να μπαίνεις στον Περαία, ψαροκασέλες φέρνοντας κι αλεύρι”, καταπώς το θέλει ο ποιητής.

    Reply
  6. η αληθεια ειναι Θανο οτι ποτε δεν τον πηγαινα τον Ζινν (ρε μανια με τα γερμανικα s να τα γραφουν σ), αλλα εδω καποιο δικιο εχει. Αυτο που δεν ξερουμε και δεν ξερω αν θα μαθουμε ειναι το πως ακριβως γινονται οι διαπραγματευσεις στα ευρωπαικα οργανα.

    Μυρωνα

    αντικείμενο διατριβής θα πρέπει να αποτελέσει και η έλλειψη αισθητικής στις ελληνικές πόλεις

    κατι δεν θα υπαρχει σχετικα? η θεωρια μου ειναι οτι ποτε δεν ειχαμε αισθητικη, η Σαντορινη ειναι ομορφη κατα τυχη. Αν παρεις την Οια και την πολαπλασιασεις 500 φορες, δινοντας ταυτοχρονα το μυστικο του μπετον αρμε στους κατοικους και λιγο υψηλοτερο εισοδημα (παμφτωχη παραδοσιακα η Σαντορινη γαρ) καταληγεις με την αθηνα στα χερια σου.

    βράδυ βαθύ να μπαίνεις στον Περαία, ψαροκασέλες φέρνοντας κι αλεύρι

    χεχε και αυτο τοχω δοκιμασει και να πω την αληθεια αυτο το βιομηχανικο του Πειραια μαρεσει αν ειμαι σε κανα βραδυνο πλοιο και γλιτωνω το στριμωξιδι και τον πανικο…

    Επανεχνικοφ και ΚΚ

    Επίσης ο Σταθμός ΟΣΕ, οι ταξιτζήδες (αγένεια, εκμετάλλευση, καθαριότητα, αυθαιρεσία κτλ), οι πλανόδιοι μικροπωλητές που πουλούν ανενόχλητοι τη παράνομη πραμάτεια του στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών

    ναι, σιγουρα, καποτε ειχα ξεκινησει να γραφω βημα βημα την εμπειρια ενος τουριστα απο το Ελ βενιζελ μεχρι τον Πειραια, υπαρχουν τοσα λαθη τουριστικης πολιτικης (αν οχι αστικης πολιτικης) στον δρομο ρε διαολε…

    Reply
  7. Εξαιρετικά επίκαιρο το άρθρο του SG ενόψει και της άσεμνης χειρονομίας που μας απήυθυνε η -εκ Γερμανίας ορμωμένη πια- Αφροδίτη της Μήλου…

    Με την ευκαιρία θυμάμαι,και παραθέτω ανεκδοτολογικώς το εξής στιγμιότυπο, από συνομιλία που είχα κάποτε, με έναν Γερμανό φιλόσοφο στην Πάρο:

    Είχαμε ραντεβού στο περίφημο “σπίτι της λογοτεχνίας” (ή κάπως έτσι το λένε τελοσπάντων!), σε ένα χωριό, το πρωί στις 9 (οι Γερμανοί ξυπνάνε νωρίς και το καλοκαίρι παιδιά -μη μου λέτε λοιπόν ότι μοιάζουμε, κ.λπ., κ.λπ., μας χωρίζει άβυσσος….)

    Όταν έφτασα στο συγκεκριμένο μέρος, και πριν αρχίσει η συζήτησή μας για θέματα που μας ενδιέφεραν, θυμάμαι ότι εξέφρασε την απορία του, πώς ένα “σπίτι της λογοτεχνίας” δεν έχει επαρκείς κανονικούς χώρους βιβλιοθηκών, υπολογιστών, συνεδριάσεων κ.λπ., κ.λπ.! Μου είπε -φιλικά, αλλά και κάπως ειρωνικά, θυμάμαι- ότι ήταν προφανές πως επρόκειτο για παλαιό ξενοδοχείο, που μετατράπηκε κατα παραγγελία σε δήθεν πνευματικό κέντρο, χωρίς όμως να δειχθεί το αντίστοιχο ενδιαφέρον και να αξιοποιηθούν τα χρήματα που η ΕΕ έδωσε, προκειμένου να διαμορφωθούν αντίστοιχα οι χώροι του. Και, κατόπιν εξέφρασε το στερεότυπο του στυλ: “Αυτοί οι Έλληνες, προβάλλοντας έντεχνα τον πολιτισμό και την αρχαία κουλτούρα ως επιχείρημα, πείθουν πάντοτε τους Ευρωπαίους ιθύνοντες για χρηματοδοτήσεις, χωρίς όμως να σέβονται και να αξιοποιούν σωστά τα λεφτά που παίρνουν”….

    Άδικο είχε;

    Ε, μετά από όλα αυτά, ίσως και να το αξίζαμε το εξώφυλλο τελικά. Ψυχραιμία όμως! Η Ελλάδα, ποτέ δεν πεθαίνει!

    Reply
    • ποια χειρονομια λες κτ?

      το πρωί στις 9 (οι Γερμανοί ξυπνάνε νωρίς και το καλοκαίρι παιδιά -μη μου λέτε λοιπόν ότι μοιάζουμε, κ.λπ., κ.λπ., μας χωρίζει άβυσσος….)

      αν εμενες και συ για 30 χρονια σε χωρα που νυχτωνει στις 4 θα ξυπναγες σχεδον σιγουρα στις 9 το πρωϊ.

      Άδικο είχε;

      οχι. Αλλα θα εστιασω παλι στο γεγονος οτι η απορια δεν προκαλειται (σε ατομα που ξερω τουλαχιστον) τοσο απο την παγαποντια περ σε, οσο απο την αναποτελεσματικη κουταμαρα. Αφου κοροϊδευετε την ΕΕ για να της φατε τα λεφτα, φτιαξτε τουλαχιστον κατι με αυτα ρε διαολε!

      Reply
  8. αυτον τον Πετσαλνικο που τον βρηκαμε αραγε?

    αποφάσισε να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς των Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε σε συνάντηση, προκειμένου, όπως είπε, να του εκφράσει την εντονότατη δυσφορία του ελληνικού Κοινοβουλίου και να του υπενθυμίσει ότι και η Γερμανία χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. για την ενίσχυση των υποδομών και της οικονομίας μετά την επανένωση. Ο κ. Πετσάλνικος δεν έμεινε εκεί. Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL ανέφερε: «Εμείς τα τελευταία 40 χρόνια πήραμε δύο Νομπέλ Λογοτεχνίας κι έχουμε στον τομέα της δημιουργίας πολλά πρόσωπα με διεθνή ακτινοβολία, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης και άλλοι. Αυτοί, μια χώρα 85 εκατομμυρίων, τι έχουν να επιδείξουν; Μπας και βγάλαν κανένα νέο Μπετόβεν και δεν το πήραμε χαμπάρι;»

    εχω παθει ενα μικρο σοκ.

    αυτο ακομα χειροτερο

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ανέφερε ότι «η Γερμανία αντί να δείχνει έτσι το δάχτυλο της Αφροδίτης της Μήλου, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει καθίσει η ίδια πάνω στο δάχτυλο».

    συγγνωμη, αυτοι οι ανθρωποι δεν εχουν μαθει οτι μια φυλλαδα δεν αντιπροσωπευει εναν λαο? Ή μηπως περιμενουν απο την γερμανικη κυβερνηση να λογοκρινει τα εντυπα της χωρας για να μην τους θιχτει ο πατριωτισμος?

    Reply
    • Ή μηπως περιμενουν απο την γερμανικη κυβερνηση να λογοκρινει τα εντυπα της χωρας για να μην τους θιχτει ο πατριωτισμος?

      Άμα ήθελε να λογοκρίνει η Γερμανική κυβέρνηση θα το έκανε αλλά προφανώς μας έχουν χεσμένους. Άμα το Focus χρησιμοποιούσε αντισημητική καρικατούρα από το ΒΠΠ για να σχολιάσει την πολιτική ή οικονομική κατάσταση στο σημερινό Ισραήλ, όλοι καταλαβαίνουμε τι θα είχε γίνει.

      Από την άλλη η Γερμανία μέχρι να στενέψουν τα λουριά και ο βερεσές να μην είναι βιώσιμος, όχι μόνο δεν είχε πρόβλημα με την Ελληνική Μπανανία αλλά ενθάρρυνε την συγκεκριμένη πολιτική και επιχειριματική κουλτούρα (βλ. SIEMENS) ώστε τόσο το κράτος όσο και οι πολίτες να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες (από αεροδρόμια μετρό και υποβρύχια μέχρι συστήματα ασφαλείας, μπέμπες και τηλεοράσεις).

      Reply
    • Σκέψου απλά ότι ο Πετσάλνικος είναι ο τρίτος στην τάξη πολιτειακός παράγων… Νομίζω ότι μετά τις πρωτοβουλίες και τις δηλώσεις του μπορούμε να φωνάξουμε ότι “όλοι είμαστε μουσουλμάνοι”!! Δυστυχώς οι αντιδράσεις μας είναι ανάλογες με εκείνες των μουσουλμανικών οργανώσεων στα περίφημα σκίτσα του Μωάμεθ! Τρελά πράγματα…

      Reply
    • Μετά τον x-υφυπουργό οικονομικών ο οποίος πίστευε πως ο Krugman είναι κυρία, μας προέκυψε και άλλο φρούτο…

      Τελικά ο Έλληνας ψηφοφόρος εκτιμά βαθύτατα την άγνοια και την ηλιθιότητα

      Reply
    • Μα, αφού εμείς “μας δίνουμε” με τα περί Εξεταστικής, “μειωμένης εθνικής ανεξαρτησίας”, “χρεωκοπίας”, “συστηματικής παραποίησης στοιχείων” κ.λπ. (όλες αυτές οι δηλώσεις προέρχονται είτε από τον ίδιο τον ΓΑΠ είτε από τον μέγα μάγιστρο των οικονομικών), τί μας πείραξαν οι Γερμανοί;! Έλεος…
      ΑΑ, για τον Ευθυμίου τα είχα ξεχάσει… και μη μου τα θυμίζεις. Τώρα όλα ξεχνιούνται, τώρα όλοι στ’ άρματα!!

      Reply
  9. Εσείς οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι την κάνατε την κρίση, εσείς να την πληρώσετε. Τα κεφάλια σας να πέσουν μαζί με των πολιτικών.

    Reply

Leave a Comment