Κάνε, γυιε μου, την δουλειά σου…

Περί αιμομιξίας ο λόγος στο σημερινό άρθρο.

Σύμφωνα με το άρ. 345 ΠΚ, όπως ισχύει σήμερα:

1. Η συνουσία μεταξύ συγγενών εξ αίματος, ανιούσας και κατιούσας γραμμής, τιμωρείται: α. ως προς τους ανιόντες με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, αν ο κατιών δεν είχε συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, με κάθειρξη αν ο κατιών είχε συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο αλλά όχι το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του, με φυλάκιση μέχρι δύο ετών αν ο κατιών έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του, β) ως προς τους κατιόντες, με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, γ) μεταξύ αμφιθαλών ή ετεροθαλών αδελφών, με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
2. Συγγενείς κατιούσας γραμμής ή αδελφοί μπορούν να απαλλαγούν από κάθε ποινή, αν κατά το χρόνο της πράξης δεν είχαν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους.

Αν υπάρχει ένα έγκλημα του Ποινικού Κώδικα όπου ο συνεπής φιλελευθερισμός, όπως εκφράζεται από την αυστηρή τήρηση της αρχής της βλάβης, έρχεται σε οξεία σύγκρουση με τις κρατούσες ηθικές αντιλήψεις, αυτό είναι το έγκλημα της αιμομιξίας. Και αυτό γιατί η εγκληματοποίηση της αιμομιξίας δεν μπορεί να δικαιολογηθή με κανένα τρόπο ως προσβολή κάποιου εννόμου αγαθού.

Read moreΚάνε, γυιε μου, την δουλειά σου…

Αυτεπίστροφος διαιτητικός ακτιβισμός…

…ή αλλιώς, προς μια  Ολυμπιακοποίηση του ποδοσφαίρου.

Σχεδόν προφητικά, αμέσως μετά το Μουντιάλ είχα ασκήσει κριτική στη νοοτροπία των Ελλήνων παικτών για την αντίδρασή τους απέναντι στους φιλάθλους της Εθνικής. Επικεντρώθηκα δε στον Τοροσίδη, ο οποίος με τη συμπεριφορά του στο χθεσινό “ντέρμπυ” επιβεβαίωσε ότι είχα δίκιο. Ένας ποδοσφαιριστής ταλαντούχος που θεώρησε ότι αρκεί το ότι έπαιξε στον Ολυμπιακό, τώρα που βλέπει να παίρνει ποδοσφαιρικά την κάτω βόλτα προσπαθεί με ψευτοτσαμπουκάδες να πουλήσει Ολυμπιακοφροσύνη για να τον κρατήσουν. Γιατί όχι? Άσχημα του βγήκε του Μητρόπουλου, που ήταν και ατάλαντος?

Read moreΑυτεπίστροφος διαιτητικός ακτιβισμός…

Περί δικαστικών λειτουργών

Εκθέτω μερικές σκέψεις ατάκτως ερριμμένες σχετικά με τους δικαστικούς λειτουργούς, δικαστές και εισαγγελείς. Δεν διεκδικώ αλάθητο ούτε είναι μεγάλη η εμπειρία μου, επιζητώ την αντιπαράθεση και την παρουσίαση όλων των οπτικών. Τα γράφω λίγο προκλητικά για να γουστάρουμε, αλλά μην σας αποθαρρύνη αυτό: αγαπώ τους δικαστές, όπως αγαπώ όλους τους θεσμούς μιας δικαιοκρατούμενης πολιτείας.

Κι όποιος αγαπά, παιδεύει.

Read moreΠερί δικαστικών λειτουργών

Ποιος (να) πληρωνει τις δημοσιες υποδομες/υπηρεσιες: Παραχωρησεις και διοδια

Ας ξεκινησουμε με μια βασικη παραδοχη. Οι δρομοι ανηκουν στο κρατος. Το κρατος οχι μονο δικαιουται, αλλα οφειλει να τους διαχειριζεται με τον τροπο που προσφερει τα μεγαλυτερα οφελη στην κοινωνια. Αν αυτο σημαινει ακριβα διοδια, τοτε αυτο πρεπει να γινει. Αν σημαινει δωρεαν αυτοκινητοδρομους, τοτε ας γινει αυτο.

Εστω οτι το κρατος κατειχε ενα ξενοδοχειο 200 κλινων σε ενα απομονωμενο νησι, τι θα επρεπε να κανει? Να δινει δωρεαν πακετα διακοπων με αεροπορικη μεταφορα προς/απο το νησι σε οποιον προλαβει? Να δινει δωρεαν δωματια σε οποιον τυχερο εχει σκαφος και μπορει να παει στο νησι? Νομιζω η απαντηση ειναι προφανης, το κρατος πρεπει απλα να νοικιαζει τα δωματια οσο πιο ακριβα μπορει και με τα εσοδα να ενισχυει την δημοσια τσεπη.

Το ιδιο ισχυει με σχεδον καθε περιουσιακο στοιχειο του κρατους, πρεπει να το εκμεταλλευομαστε με τον πιο κερδοφορο τροπο και τα κερδη πρεπει να πηγαινουν για την καλυψη σημαντικων υποχρεωσεων του κρατους, ειτε μιλαμε για συνταξεις, ειτε για επενδυσεις, ειτε για μισθους υπαλληλων.

Καποια περιουσιακα στοιχεια του κρατους βεβαια εχουν μεγαλες εξωτερικοτητες: η χρηση τους μπορει να οφελει την κοινωνια γενικα και οχι μονο τους χρηστες.

Read moreΠοιος (να) πληρωνει τις δημοσιες υποδομες/υπηρεσιες: Παραχωρησεις και διοδια

Νόμος και εφαρμογή ΙΙ

Με αφορμή το προηγούμενο ποστ μου, ο Αλέξιος Παπασταύρου, δικηγόρος ειδικός στα εργασιακά, μού έστειλε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή. Με την άδεια του, την δημοσιεύω.

Δύο σχόλια αναφορικά με το επιβληθέν πρόστιμο:

(1)   Πίσω από όλη αυτή την ιστορία κρύβεται η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), αλλά και η Υπουργός Εργασίας.  Ειδικότερα:

a.    Λόγω της αποδιοργάνωσης της υποχρεωτικής διαιτησίας, η ΟΤΟΕ χρειάζεται συνομιλητή με τον οποίο να συμφωνήσει κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας (σσε).  Διαφορετικά δεν έχει τρόπο να επιτύχει συλλογική ρύθμιση του κλάδου, με αποτέλεσμα να μη δικαιολογεί την ίδια της την ύπαρξη.  Επειδή οι τράπεζες δεν έχουν εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση με την οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει η ΟΤΟΕ (η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, κατά νόμο, δεν είναι τέτοια), η ΟΤΟΕ κατόρθωσε και πέρασε μια νομοθετική ρύθμιση το α΄ εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με την οποία αν συνομιλήσουν με την ΟΤΟΕ οι 5 μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς), τότε η σσε που θα καταρτιστεί με αυτές ισχύει ως κλαδική και δεσμεύει όλον τον τραπεζικό κλάδο.  Όμως, η Eurobank αρνείται να συμφωνήσει με την ΟΤΟΕ, εκτός κι αν συμφωνηθούν μειώσεις αποδοχών.  Κι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται …

b.    Η Eurobank είναι «κόκκινο πανί» για την ΟΤΟΕ από παλιά.  Κατά τους συνδικαλιστές, η Eurobank έχει φτιάξει «κίτρινο» (= ελεγχόμενο από τον εργοδότη) σωματείο, χάρη στο οποίο τροποποίησε τους εσωτερικούς της κανονισμούς επί το δυσμενέστερο για τους μισθωτούς της.  Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό για το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που ελέγχει την ΟΤΟΕ …

Read moreΝόμος και εφαρμογή ΙΙ

Λίγα λόγια για την ΣτΕ 350/2011 ΙΙ

Μέρος δεύτερον του πρόχειρου νομικοδημοσιογραφικού σχολιασμού της απόφασης 350/2011 του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ λοιπόν και σήμερα ασχολούμαι με το κομμάτι της απόφασης που έκρινε ότι η συμμετοχή αλλοδαπών στις τοπικές εκλογές είναι αντισυνταγματική. Κανονικά προηγείται το πρώτο μέρος, εκείνο που αναφέρεται στην αντισυνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων περί ιθαγενείας, αλλά τα βάζω με ανάστροφη σειρά, επειδή σήμερα μου ήρθε όρεξη να γράψω το δεύτερο και όχι το πρώτο.

Read moreΛίγα λόγια για την ΣτΕ 350/2011 ΙΙ

Νόμος και εφαρμογή: ένα δίλημμα

Διάβασα την είδηση για το πρόστιμο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που επιβληθηκε στη Eurobank, επειδή η Επιθεώρηση Εργασίας βρήκε σε μια μονάδα της Τράπεζας 150 εργαζόμενους να εργάζονται αδήλωτες ή παράνομες υπερωρίες (“Η έφοδος έγινε στις 19:00 και όπως διαπιστώθηκε, 150 υπάλληλοι που θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους το αργότερο έως τις 18:15, εργάζονταν κανονικά.”). Θετικό αυτό που έγινε ή όχι;

Θετικό, κατ αρχάς, γιατί υπάρχει νομοθεσία και πρέπει να εφαρμόζεται. Αλλά: η νομοθεσία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ωράριο, υπερωρίες κτλ) είναι η κλασική περίπτωση ελληνικών νόμων που ψηφίστηκαν για να μην εφαρμόζονται. Είναι πολύ αυστηροί στα χαρτιά, αλλά αν ποτέ εφαρμοστούν κανονικά, το σύστημα θα καταρρεύσει. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδίως μικρομεσαίες, τους παραβαίνουν, είτε γιατί δεν θα άντεχαν το κόστος της συμμόρφωσης, είτε γιατί οι διαδικασίες που προβλέπονται για να είσαι σύννομος είναι τελείως ανεφάρμοστες.

Read moreΝόμος και εφαρμογή: ένα δίλημμα