Έχουμε Πόλεμο, Μην Το Γελάς, Μωρό Μου

Αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερα τραγούδια

Θα έχετε ακούσει ιστορίες με Γιαπωνέζους στρατιώτες που συνέχιζαν να κρύβονται στα δάση, ακόμα και δεκαετίες μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πιστεύοντας ότι η χώρα είναι υπό κατοχή, ότι ο πόλεμος δεν τέλειωσε, ότι σύντομα θα συγκροτηθεί απελευθερωτικός στρατός κ.λπ. Ή με αριστερούς στη μεταπολίτευση που επέμεναν να μη δίνουν διεύθυνση και τηλέφωνο, ακόμα και το ’77 ή το ’78, θεωρώντας ότι η χούντα δεν τέλειωσε με τον Καραμανλή αλλά μετασχηματίστηκε σε κάτι πιο light, και συνεχίζεται κανονικά η αντίσταση ενάντια στην τυραννία, στην αστυνομοκρατία, στους εγχώριους πράκτορες των Αμερικανών κ.λπ.

Λοιπόν, σε μία παρόμοια εξωπραγματική ανάγνωση της πραγματικότητας κύλισε και ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Προκειμένου να βρίσκεται συνεχώς με το όπλο παρά πόδας, έβλεπε γίγαντες εκεί που υπήρχαν απλώς ανεμόμυλοι και αυτο-υπνωτίστηκε σε μία υπερεπαναστατικότητα Πολυτεχνείου. «Έχουμε πόλεμο, μην το γελάς, μωρό μου» λέει το τραγούδι του Πανούση και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντιζε να το επιβεβαιώνει διαρκώς, με επιλεκτικές σταχυολογήσεις των γεγονότων και φιλτράρισμα όσων δε συμφωνούσαν με τη στρατευμένη του ανάγνωση της πραγματικότητας. Θέλω να αναφερθώ εδώ σε δύο τέτοια παραδείγματα:

1) Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να διαβάσει σωστά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Εντάξει, όλοι ακούσαμε τη φωνή των νέων τότε. Φωνάζει όμως ο καταπιεσμένος όταν αντιδρά, φωνάζουν και τα μαυρομακιγιαρισμένα πιτσιρίκια στις συναυλίες των Evanescence όταν ακούνε το «My Last Breath». Για το ΡΙΖ του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε καμία αμφιβολία: o Δεκέμβρης ήταν η έκρηξη μιας συσσωρευμένης καταπίεσης, ενός αδιεξόδου στο οποίο οδηγήθηκε η νεολαία από την ανεργία, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Σημίτη και Καραμανλή, τη μεθοδευμένη υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας κ.λπ. Το κόμμα δε θορυβήθηκε όσο έπρεπε από την ανυπαρξία αιτημάτων• οι νέοι του Δεκέμβρη μπορεί μεν να ζήταγαν απλώς «έναν καλύτερο κόσμο» ή κάτι άλλο εξίσου ασαφές, όμως κατόπιν θα συγκεκριμενοποιούσαν τους πολιτικούς τους στόχους. Εύκολα προσπέρασε και τη διάχυτη βία των ημερών• ήταν ένα σύμπτωμα, είπε, ένα παραπροϊόν κάθε εξέγερσης, η οποία από τη φύση της είναι άναρχη και εκρηκτική, δεν μπορεί να μπει σε καλούπια κ.λπ. Ούτε καν προβληματίστηκε από τον ιδιαίτερα emo χαρακτήρα του νεανικού λόγου• πρώτη φορά στην Ιστορία, τόσοι πολλοί ευφυείς άνθρωποι πήραν στα σοβαρά τον κόσμο που επαναλάμβανε ένα σύνθημα όπως το: «Μη μας πετάτε άλλα δακρυγόνα, εμείς κλαίμε κι από μόνοι μας».

Read moreΈχουμε Πόλεμο, Μην Το Γελάς, Μωρό Μου

Κατά του Ν. 927/1979 IV

Σύμφωνα με το άρ. 2 Ν. 927/1979 «Όστις δημοσίως, είτε προφορικώς είτε διά του τύπου ή διά γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου, εκφράζει ιδέας προσβλητικάς κατά προσώπου ή ομάδος προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των ή του θρησκεύματος, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρις ενός έτους ή χρηματικήν ποινήν ή και δι’ αμφοτέρων των ποινών τούτων».

Το έγκλημα του άρ. 2 δεν είναι παρά μια μορφή εξύβρισης, όπου αντικειμενικώς ο πυρήνας της εγκληματοποιούμενης συμπεριφοράς εντοπίζεται στην «έκφραση προσβλητικών ιδεών». Για να μνημονεύσω την νομολογία του ΕΔΔΑ, με την οποία, σαν με χρωματιστές χάντρες, εκστασιάζονται οι αδαείς ιθαγενείς, ως πάγια μείζων πρόταση χρησιμοποιείται το εξής ποιηματάκι: “the freedom of expression enshrined in Article 10 constitutes one of the essential foundations of a democratic society and one of the basic conditions for its progress and each individual’s self-fulfilment. Subject to paragraph 2, it is applicable not only to “information” or “ideas” that are favourably received or regarded as inoffensive or as a matter of indifference, but also to those that offend, shock or disturb”. Συμφωνώ απολύτως με την τοποθέτηση αυτή και την εφαρμόζω πάραυτα στην παρούσα περίσταση (το αν το ίδιο το ΕΔΔΑ βέβαια μένει πιστό στις ίδιες του τις διακηρύξεις είναι μια δακρύβρεχτη ιστορία για κάποια άλλη φορά): αν υπάρχουν κάποιες ιδέες που χρειάζονται προστασία, αν υπάρχουν ιδέες που κατ’ εξοχήν προστατεύονται από την ελευθερία της έκφρασης, αυτές είναι οι προσβλητικές ιδέες. Η απαγόρευση των προσβλητικών ιδεών είναι βαθύτατα προσβλητική για όλους μας. Ο άτεχνος νομοθέτης του Ν. 927/1979 δεν μπόρεσε καν (ή μήπως δεν θέλησε;) να διατυπώσῃ έτσι το κείμενο του νόμου, ώστε να απαγορεύσῃ τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, τις ύβρεις ή κάτι παρόμοιο. Όχι, τις ιδέες ήθελε να θέσῃ εκτός νόμου και ιδεοφύλακες ήθελε να διορίσῃ στο κεφάλι μας. Εδώ όμως ο νόμος υπερβαίνει κάθε ανεκτό όριο εγκληματοποίησης και πρέπει να υποβληθῄ σε σύμφωνη με το Σύνταγμα ερμηνεία. Όχι οι ιδέες λοιπόν, όχι οι ιδεολογίες ή οι ιδεοληψίες, αλλά το πολύ πολύ οι εκφράσεις που προσβάλλουν την τιμή κάποιου μπορούν να απαγορευθούν.

Read moreΚατά του Ν. 927/1979 IV

Ο παιδιάστικος αντιπολιτευτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ

Θέλω να αγιάσω, να δω το ΠΑΣΟΚ ως μια αξιόπιστη κεντροαριστερή απάντηση στην ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης, και δε με αφήνουν τα στελέχη του. Για να είμαι ειλικρινής, η συνέντευξη τύπου του Γ.Α.Π. πριν τις Ευρωεκλογές ήταν συμπαθητική. Παρά το ότι ο Γεωργάκης συναγωνίζεται σε ευχέρεια λόγου τον άλλο Γεωργάκη, το Μπούς ντε, ότι το πρόγραμμα που παρουσιάσε σε πολλά σημεία ήταν αντιγραφή του προγράμματος Ομπάμα (π.χ. η πράσινη ανάπτυξη), και το ότι απεχθάνομαι καταστροφολογικά διλλήματα του στυλ “αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”, πίσω από τις γενικολογίες φάνηκε μια στρατηγική που αρκετοί σε αυτό το ιστολόγιο έχουμε υποστηρίξει. Αναφέρω ενδεικτικά τις θεσμικές μεταρρυθμήσεις για την πάταξη της διαφθοράς, την θέσπιση αντικινήτρων (μέσω φορολογίας) σε όσους μολύνουν και κινήτρων (μέσω επιδοτήσεων) σε όσους π.χ. εγκαθιστούν ηλιακούς συλλέκτες στα σπίτια τους, κ.ο.κ. 

Ωστόσο είδα χθες τη δήλωση της Λούκας Κατσέλη ότι η προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας προσπαθεί “να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το δημόσιο και εθνικό χαρακτήρα της μετοχικής βάσης της μεγαλύτερης Ελληνικής Τράπεζας” και αισθάνθηκα σαν εξωγήινος! Διότι τόσο στις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα στο εξωτερικό οι κυβερνήσεις ασκούν πίεση στις τράπεζες να αυξήσουν το κεφάλαιό τους σε σχέση με το ενεργητικό προκειμένου να μειώσουν την πιθανότητα χρεωκοπίας εξ’ αιτίας των αυξημένων επισφαλειών λόγω της κρίσης. Ίσως η κυρία Κατσέλη να μην γνωρίζει ότι η καθαρή θέση (το κεφάλαιο) μιας τράπεζας που ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ της αξίας του ενεργητικού και των υποχρεώσεών της απορροφά τις ζημιές. Οι ζημιές αφαιρούνται από το κεφάλαιο (μειώνουν την καθαρή θέση) ώστε να μην κινδυνεύσουν οι καταθέτες της τράπεζας. Μεγαλύτερη καθαρή θέση αυξάνει τη δυνατότητα της τράπεζας να απορροφά ζημιές, καθώς αν η καθαρή θέση γίνει αρνητική, δηλαδή τα στοιχεία του ενεργητικού και τα λεφτά των μετόχων δεν φτάνουν για να πληρωθούν οι καταθέτες, τότε η τράπεζα χρεωκοπεί.

Εφόσον λοιπόν το κράτος εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις, που σημαίνει ότι τη ζημιά σε περίπτωση χρεωκοπίας θα την καλύψει ο Έλληνας φορολογούμενος, θα περίμενα από ένα σοσιαλιστικό κόμμα να πιέζει όλες τις τράπεζες για αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες ρίχνοντας περισότερους ιδιώτες-μετόχους στην πρώτη γραμμή. Αυτό κάνουν οι περισσότερες κεντροαριστερές κυβερνήσεις, υπό την αντίσταση μάλιστα των τραπεζών καθώς αύξηση του κεφαλαίου σημαίνει ότι τα όποια κέρδη θα διανέμονται σε περισσότερες μετοχές, άρα τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν. Δεν θα έπρεπε η κεντροαριστερά ακριβώς να προωθεί ρυθμίσεις που προστατεύουν τον πολίτη από την απληστία των τραπεζών για κέρδη?

Read moreΟ παιδιάστικος αντιπολιτευτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ

Οδηγός Ελληνικού Επιχειρείν, μέρος δεύτερο

Μεταφυσικά – Υπαρξιακά

Δεν μπορείς να λατρέψεις και Θεό και Μαμμωνά. Διάλεξε έναν από τους δύο και κάν’ το καλά.
*
«Θα σε πληρώσω τη Δευτέρα», είπε. Τη Δευτέρα Παρουσία, εννοούσε.
*
Η ζωή είναι ένα διαρκές χρέος που κάποτε ξεπληρώνεται.
*
Αυτοκτόνησα γιατί με πνίγανε τα χρέη. Πήγα να μπω στον Παράδεισο, βρήκα όμως να με περιμένουν οι διαταγές πληρωμής.
*
Η κόλαση έχει ΙΚΑ και εφορία.
*
Κουράγιο: ζωή είναι, θα τελειώσει.
*
Κύριε, δώσε μου υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ να αλλάξω, δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, και σοφία να διακρίνω ανάμεσά τους. Στο ενδιάμεσο, δώσ’ μου και €5.000.000 για κάτι έξοδα κίνησης.
*
Η ζωή είναι σαν το Χρηματιστήριο: πάντα μπορεί να πάει πιο κάτω.

Φίλοι

Η φιλία είναι πολύ σημαντικό πράγμα στη ζωή• όποιος έχει καλούς φίλους έχει και πίστωση. Μετά, βέβαια, παύει να έχει καλούς φίλους.
*
Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω τα χρέη σου.
*
Το να βάζεις τα λεφτά σου εκεί που βάζεις την καρδιά σου είναι η συντομότερη οδός προς την απώλεια και των δύο.
*
Οι καλές προθέσεις δεν πληρώνουν τις επιταγές.
*
Πιο εύκολο είναι να περάσει καμήλα από το μάτι της βελόνας παρά να κρατήσεις την περιουσία σου αν μπλέξεις με γυναίκες και κολλητούς.

Read moreΟδηγός Ελληνικού Επιχειρείν, μέρος δεύτερο

Γιατι δεν μπορουν τοσοι Ελληνες να πληρωσουν την ΔΕΗ ή να αγορασουν εναν υπολογιστη?

Ειναι οι Ελληνες ο πιο μη προνοητικος και κακοπληρωτης λαος στην ΕΕ? Πως (δεν) καλυπτουν οι Ελληνες τις δαπανες τους και τι λεει αυτο για τον χαρακτηρα μας

Οταν πρωτοπηγα στην Γερμανια για να σπουδασω με ειχε ενοχλησει αρκετα η διαχυτη εντυπωση οτι καποιοι λαοι ειναι κακοπληρωτες ενω αλλοι ανταποκρινονται παντα στις υποχρεωσεις τους. Μια φορα μου το ειχαν πει μαλιστα ξεκαθαρα στο τηλεφωνο, θελουν ιδιαιτερες εγγυησεις οταν μπλεκουν με ξενους γιατι ειχαν προηγουμενως καποιους Τουρκους ενοικους που τους ειχαν αφησει με απληρωτα νοικια. Οταν ειπα οτι ειμαι Ελληνας και οι γονεις μου εγγυουνται το νοικι μου, τελικα μου το εδωσαν το σπιτι. Αλλα η κακη εντυπωση μου ειχε μεινει, οτι μερικοι Γερμανοι πασχουν απο ξενοφοβικα στερεοτυπα.

Ισως ομως δεν ειχαν αδικο να πιστευουν οτι μερικοι λαοι ειναι πιο κακοπληρωτες απο αλλους. Λεει η Καθημερινη

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας στους τρεις Ελληνες αδυνατεί να καλύψει απρόβλεπτη δαπάνη 40 ευρώ… Ακόμα χειρότερα είναι τα στοιχεία για την εξυπηρέτηση τακτικών υποχρεώσεων: το 16% των Ελλήνων, ποσοστό που είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη, αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, ενώ ένα 7%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, καθυστερεί τις πληρωμές ενοικίων ή στεγαστικών δανείων.

Δειτε και το σχετικο δημοσιευμα (πδφ) της Ευρωστατ (και οχι της Ευ. Επιτροπης) για το οποιο μαλλον μιλαει η Καθημερινη. Μονο Ουγγαρια και Πολωνια εχουν μεγαλυτερο ποσοστο ασυνεπειας στην πληρωμη λογαριασμων κοινης ωφελειας. Ας σημειωθει εδω οτι η Ελλαδα ειναι στην 14η θεση απο αποψεως εισοδηματος στην ΕΕ των 27 χωρών, αρα δεν μπορει κανεις να ισχυριστει οτι για την κακη μας θεση ευθυνονται τα (χαμηλα) εσοδα των νοικοκυριων.

Δυστυχως τα τοσο υψηλα ποσοσα κακοπληρωτων δειχνουν μια βαθια κουλτουρα ανευθυνοτητας. Οι φορεις αυτης της κουλτουρας δεν ειναι συνεπεις στις υποχρεωσεις τους, οχι επειδη δεν μπορουν αλλα επειδη δεν το θεωρουν ζητημα υψηλης προτεραιοτητας ή δεν προνοουν για να ειναι ετοιμοι να ανταπεξελθουν.* Αυτο γινεται ξεκαθαρο αν κοιταξει κανεις τα στοιχεια, στον βαθμο που μετρο συγκρισης για μας ειναι άλλες ευρωπαϊκες χωρες.

Μια κουλτουρα εμπιστοσυνης και συνεπειας ειναι βασικη, συμφωνα με την επιστημη, για την οικονομικη αναπτυξη. Κοινωνιες που κυριαρχουνται απο κουλτουρες κακοπληρωτη, ειναι κοινωνιες στις οποιες οι επιχειρηματικες και οικονομικες σχεσεις ειναι δυσκολες και αναποτελεσματικες. Ενα πρωτο προφανες προβλημα σε ενα τετοιο περιβαλλον ειναι οτι οι ανθρωπινες σχεσεις ειναι δυσκολες και η αμοιβαια καχυποψια διαχυτη και δικαιολογημενη. Μια σημαντικη επιπτωση ομως ειναι οτι επιχειρησεις μενουν μικρες και τα προϊοντα τους ειναι χαμηλης πολυπλοκοτητας, κατι που οδηγει σε χαμηλη παραγωγικοτητα και εισοδηματα.

Read moreΓιατι δεν μπορουν τοσοι Ελληνες να πληρωσουν την ΔΕΗ ή να αγορασουν εναν υπολογιστη?

Ο παλμός της αναΜόρφωσης: Περί ιθαγενείας 1 και 1/2

Είχα γράψει τον παλιό καλό καιρό μερικά πράγματα για τις προϋπόθεσεις απονομής της ιθαγένειας.

Με αφορμή την νέα παράπλευρη ιστοσκόπηση τα επαναφέρω με μερικές διευκρινίσεις.

Τα δύο βασικά συστήματα σχετικά με την αυτόματη κτήση της ιθαγενείας, δηλαδή χωρίς αίτηση πολιτογράφησης, είναι το σύστημα της καταγωγής (ius sanguinis) και το σύστημα της επικράτειας (ius soli). Υπό το πρώτο την ιθαγένεια κτώνται όσοι γεννώνται από ημεδαπό, ενώ υπό το δεύτερο όσοι γεννώνται επί ημεδαπού εδάφους. Τα δύο συστήματα δεν τίθενται σε αυστηρή διάζευξη μεταξύ τους, δεδομένου ότι πάντοτε και παντού ισχύει τουλάχιστον το ius sanguinis. Ζητούμενο είναι αν και κατά πόσον πρέπει να ισχύη επιπλέον και το ius soli, τάση που ενισχύεται διεθνώς, μετά μάλιστα την νομοθετική αλλαγή στην Γερμανία.

Το πρώτο σύστημα αρμόζει σε χώρες παραγωγούς μετανάστευσης, που με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να συγκρατήσουν τους δεσμούς των ομογενών με την πατρίδα. Τα ξαδέρφια όλων μας στα πέρατα του κόσμου και μέχρι νιοστής γενεάς έχουν και θα έχουν την (ανενεργό) ελληνική ιθαγένεια, μπορούν όμως οποτεδήποτε να επιδιώξουν την εγγραφή τους στα δημοτολόγια της χώρας, χωρίς να χρειάζεται να πολιτογραφηθούν εκ νέου Έλληνες.

Το δεύτερο σύστημα συνηθίζεται σε χώρες εισαγωγούς μεταναστών. Θεωρείται κατάλληλο για λόγους ανθρωπιστικούς, πρακτικούς, πολιτικούς και συχνά διαφημίζεται ως “προοδευτικώτερο”. Λέγεται μάλιστα συχνά ότι η αρχή του αίματος (ius sanguinis), που κατ’ αρχήν ακολουθεί το ελληνικό δίκαιο, είναι ρατσιστική. Όμως το δίκαιον του αίματος δεν έχει τίποτα φυσικά να κάνη με το αίμα, παρά μόνο με την ιθαγένεια: δεν είναι ius sanguinis, είναι ius nationalitatis, υπό την έννοια ότι την ιθαγένεια αποκτά όποιος έχει γονέα με την ιθαγένεια και όχι όποιος έχει γονέα συγκεκριμένης καταγωγής.

Ένα σημείο ακόμη που θέλω να εξάρω είναι το εξής: η ιθαγένεια δεν απονέμεται υποχρεωτικά σε κανένα αλλοδαπό, ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι συνεπάγεται και υποχρεώσεις (στρατιωτική θητεία!), και το ελληνικό κράτος, όπως κάθε κράτος, έχει κάθε δικαίωμα να ορίζη απεριορίστως, πλην των γνωστών περιπτώσεων απηγορευμένων διακρίσεων, τα κριτήρια της ιθαγενείας, αλλά και να την απονέμη in concreto σε όποιον εκείνο επιθυμή και μάλιστα με αναιτιολόγητη άρνηση στις, πολύ συνήθεις, περιπτώσεις της απόρριψης.

Read moreΟ παλμός της αναΜόρφωσης: Περί ιθαγενείας 1 και 1/2

Βενζιναδικα και στρεβλωσεις: Το ΣτΕ στηριζει το δημοσιο συμφερον ή τους βενζινοπωλες?

Ανταγωνισμος κατα Bertrand και η αγορα της βενζινης. Πως διαφορες ρυθμισεις ανεβαζουν τις τιμες

Η αγορα της βενζινης, παρ’ολο οτι δεν ειναι τοσο σημαντικου μεγεθους, απασχολει συνεχως τους πολιτες και τα ΜΜΕ. Ισως ο λογος ειναι οτι οι τιμες της βενζινης εχουν μεγαλυτερες διακυμανσεις απο τις τιμες σε αλλες αγορες, κατι που βεβαια εχει να κανει περισσοτερο με την ασταθη διεθνη αγορα πετρελαιου, οχι με την ελληνικη.

Συνηθισμενη γκρινια που ακουγεται ειναι οτι η βενζινη στην Ελλαδα ειναι ακριβη. Αυτο ισως ισχυει, ειδικα στις περιοχες της χωρας που ειναι δυσκολα προσβασιμες και εχουν μικρη αγορα (νησια, ορεινα χωρια). Τι αλλο ομως καθοριζει τις τιμες της βενζινης περα απο το κοστος?

Θα επικεντρωθω εδω στην λιανικη αγορα δηλαδη τα πρατηρια, οχι την χονδρικη (διυλιστηρια κτλ). Ο ανταγωνισμος στα βενζιναδικα ειναι ισως ο,τι πλησιεστερο μπορουμε να βρουμε στο υποδειγμα του ανταγωνισμου κατα Bertrand. Οταν εχουμε τουλαχιστον δυο παιχτες, που πουλανε το ιδιο προϊον, σε κοντινη αποσταση και ανταγωνιζονται με βαση την τιμη, τοτε καταληγουν και οι δυο σε μια ισορροπια (κατα Νας) οπου πουλανε το προϊον σε τιμη ιση με το οριακο κοστος τους, δηλαδη το κοστος που τους προκαλει η τελευταια μοναδα προϊοντος που πουλανε. Χονδρικα μπορουμε να πουμε ως απλουστευση οτι το οριακο κοστος του βενζιναδικου ειναι ισο με την χονδρικη τιμη της βενζινης συν εξοδα (μισθος υπαλληλου, νοικι, επιτοκιο του επενδεδυμενου κεφαλαιου κτλ) ανα λιτρο βενζινης.

Σε αυτην την περιπτωση η τιμη στην αγορα ειναι ιση με το κοστος των βενζιναδικων. Αν δυο βενζιναδικα δεν εχουν ιδιο κοστος, τοτε η τιμη τους μπορει να περιπου ιση με το υψηλοτερο κοστος μεταξυ των δυο (βλεπε παραρτημα κατω).

Ειναι δυνατον η υπαρξη πολλων πρατηριων να οδηγει σε υψηλοτερες τιμες, οπως ισχυριζεται η Ελευθεροτυπια?
Μου φαινεται πως ναι, αυτο μπορει να συμβαινει με δυο τροπους.

Read moreΒενζιναδικα και στρεβλωσεις: Το ΣτΕ στηριζει το δημοσιο συμφερον ή τους βενζινοπωλες?