Ωωτός: Νενίκησά σε, ωώδη!
Επιτέλους! Μόλις διαβάσατε την νέα τελευταία λέξη όλων των ελληνικών λεξικών από καταβολής κόσμου! Όλα τα λεξικά της ελληνικής αρχίζουν από τον τιμημένο αάατο και λήγουν με τον ωώδη. Όλος ο πλούτος της Υπερτρισχιλιετούς οροθετείται μεταξύ των δύο αυτών στύλων. Μέχρι τώρα όμως.
Δηλώνω την βαθεία μου συγκίνηση που μπόρεσα να συνεισφέρω ένα ελάχιστο λιθαράκι στην λεξικογραφική μας παράδοση και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω με τον ίδιο αταλάντευτο ζήλο.
Οφείλω να ομολογήσω βέβαια ότι ο αάατος συνιστά γλωσσοπλαστική πρόκληση άλλης τάξης μεγέθους…
[Α ναι: Ωωτός είναι φυσικά ο αβγουλωτός στο σχήμα].
Παρετυμολογίες
Καρατζαφέρης: Προερχεται από το αρχαίο κάρα, που σημαίνει κεφάλι, και το απαρέμφατο διαφέρειν. Καραδιαφέρης στα αρχαία ελληνικά ήταν αρχικά ο διαφέρων κατά το κάρα, ήτοι σημασιολογικά παραπέμπει στην διαφορά περί την κεφαλή, καθ’ ύψος ενδεχομένως. Καραδιαφέρης αρχικά λοιπόν ήταν ο υψηλόσωμος, ο υψηλόκορμος, μέσω του φαινομένου δε της φωνολογικής προστριβής η λέξη στους ύστερους χρόνους διαμορφώθηκε σε καρατζαφέρης. Με την πάροδο του χρόνου όμως παρατηρήθηκε σημασιολογική ολίσθηση: δεδομένου ότι το κάρα αποτελεί το κέντρο των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου, αλλά και συμβολίζει την εξέχουσα πολιτική ή άλλη θέση, ο καραδιαφέρης/καρατζαφέρης κατέληξε να συνωνυμή με τον ευφυή αρχηγό, εν γένει τον ηθικά και πνευματικά ανώτερο άνθρωπο. Στην χρήση της αυτή η λέξη προβιβάστηκε από προσηγορικό και σε κύριο όνομα ως επώνυμο:
ααάδης;
Ναι, πες μας όμως τι σημαίνει για να κερδίσης το πρώτο βραβείο!
Μήπως είστε ολίγον Καρατζαφερικοί; :)
έχει, ασφαλώς, την ίδια σημασία με το ομηρικό αάατος!
σπολάτη!
Ευχαριστώ :-)
ἀαάατος: ο μη ἀάατος.
έλα έλα, εξυπνάδες! :-)
Παρεμπιπτόντως: πρόκειται όχι για το πρώτο, αλλά για το δεύτερο στη σειρά λήμμα. Το πρώτο (το «α» σκέτο) δύσκολα θα χάσει ποτέ την πρωτιά του. ☺
(Άλλο ένα μήνυμα για το οποίο δεν έλαβα ειδοποίηση. Κάντε κάτι παιδιά!).