Καινούργιες λέξεις ΧΙΙΙ

αυθοδήγητο: Τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα (θεοί, τι πλεονασμός!) αποτελούν μια τεχνολογία που ωριμάζει ταχέως. Πώς θα τα λέμε λοιπόν; Μια απλή πρόταση είναι να ουσιαστικοποιήσουμε την μετοχή και να τα ονομάσουμε αυτοκινούμενα. Αυτοκινούμενα βέβαια δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά αυτοκίνητα, αλλά τέλος πάντων. Η λέξη αυτοκίνητο όμως με παρακίνησε να δημιουργήσω μια ανάλογή της, που θα εστιάζη στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των αυτο-αυτοκινήτων, ήτοι το γεγονός ότι οδηγούνται μόνα τους και δεν απαιτούν οδηγό. Είναι λοιπόν αυτοκίνητα αυτο-οδηγούμενα, που τα λέμε και αυτο-οδήγητα, κατά το αυτοκίνητα. Προσοχή όμως, ω Νεοέλληνες! Η οδός δασύνεται και ποτέ δεν θα θέλαμε να αφήσουμε ένα ψιλό τ ενώπιόν της, έτσι δεν είναι; Αυθοδήγητα λοιπόν τα προσεχώς καινούργια μας αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και με λιγώτερα ατυχήματα ελπίζω (που δεν θα τα λέμε αυτοκινητικά, αλλά αυθοδηγητικά πλέον :-) ).

ωγυγία: serendipity. Συμβαίνει καμιά φορά να τα φέρουν οι θεοί όλα δεξιά. Εκεί που ψάχνεις το, μάλλον βαρετό και ασήμαντο εδώ που τα λέμε, νησί σου συμβαίνει να προβής σε μια σπουδαία ανακάλυψη: την ανακάλυψη ενός εξωτικού παραδείσου, με τροπικά πουλιά και ζουμερά φρούτα, χωρίς τερατώδη κωνωπόπτερα κιόλας, και κυρίως μιας μυθικής θεογκόμενας που σου κάνει όλα τα κόλπα. Αυτό το σπάνιο είδος τύχης, αυτήν την κατά τύχη ευχάριστη ανακάλυψη και αυτός το συναίσθημα έκπληξης περιγράφει η λέξη ωγυγία ως προσηγορικό. Εξού και το συναφές ρήμα ωγυγιάζω.

τειρεσίας: Όπως όλοι θυμόμαστε, ο τυχεράκιας ο μάντης Τειρεσίας είχε διατελέσει και γυναίκα, πριν κάνη το τρανζίσιο στο ανδρικό το φύλο. Ως προσηγορικό όνομα μπορεί λοιπόν να δηλώση τον διαφυλικό, τον γεννημένο γυναίκα που γίνεται άνδρας.

πάτροκλος: sidekick. Ο ελάσσων ήρωας που συνοδεύει τον μεγάλο και γνωστό και μάχιμο, καμιά φορά λίγο αστείος και χαζούλης. Όπως ο Πάτροκλος τον Αχιλλέα δηλαδή.

Leave a Comment