Σπυρούλα

-Φέρε λάδι, μαυροκουρούνα, θα σου πεθάνη το παιδί αβάφτιγο!

—————————————————————–

Όπου “μαυροκουρούνα” η Αγγελική του πρόσφυγα. Ήταν φθινόπωρο-χειμώνας του 59, ό,τι είχε σαραντίσει η μπεμπέκα. Έξω νύχτα μαύρη ακόμα, είχαν λαλήσει όμως καναδυό κοκκόροι, σε λίγο ο κόσμος θα σηκωνόταν, θα νιβόταν, θα πήγαινε να σπείρη. Θα ξημέρωνε ο Θεός την μέρα του επί δικαίους και αδίκους.

Η μπεμπέκα είχε χουχουλούζα. Η μάνα της δεν είχε δει γιατρό, ούτε σαν γκαστρώθηκε ούτε σαν γέννησε ούτε τώρα. Έρμη Αγγέλω, που την έβαζες στην φούστα σου, και εκείνη τέντωνε τα αδύναμα χεράκια της και γραπωνόταν!

Ο αιμόφιλος του κοκκύτη προσκολλάται στο κροσσωτό επιθήλιο των αναπνευστικών οδών με τη βοήθεια της κοκκυτικής τοξίνης, της νηματοειδούς αιμοσυγκολλητίνης και των συγκολλητινογόνων, γεγονός που οδηγεί στην κινητοποίηση των πνευμονικών μακροφάγων. Η κοκκυτική τοξίνη εμποδίζει τη συγκέντρωση των μακροφάγων στο σημείο που εγκαταστάθηκε το μικρόβιο, ενώ η αδενυλική κυκλάση παρεμποδίζει τη λειτουργικότητα των μακροφάγων με αποτέλεσμα τον τοπικό πολλαπλασιασμό του αιμόφιλου.

Bordetella pertussis

Μες στην νύχτα είχε ξεσπάσει το κακό. Το μωρό είχε ξυπνήσει, δεν μπορούσε πια να ανασάνη, τα χειλάκια του μπλάβιζαν. Ο πατέρας της φαμίλιας, ο Χριστο-Τζίβας, έλειπε για δουλειές στην Ζαχάρω, τα παιδιά κοιμούνταν. Τα ξυπνάει η Αγγελική, στέλνει την μεγάλη (αλλά τόσο μικρή για να ξορκίση το θανατικό), την Παγιώτα, να φέρη την θεια-Χρυσάνθη.

Η πνευμονία αποτελεί τη συχνότερη επιπλοκή, στην οποία οφείλεται το 90% των θανάτων από κοκκύτη σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 3 ετών. Η πνευμονία οφείλεται είτε στον ίδιο τον αιμόφιλο του κοκκύτη είτε συχνότερα, σε δευτεροπαθείς επιμολύνσεις με άλλα μικρόβια (π.χ. αιμόφιλο της γρίππης, πνευμονιόκοκκο). Μπορεί να προκαλέσει μεσοπνευμόνιο ή υποδόριο εμφύσημα ή και πνευμοθώρακα.

Η θεια-Χρυσάνθη δεν ξεγελιόταν, ήταν έμπειρη αυτή. Το τσουπί θα πέθαινε, το λιγώτερο που προλάβαιναν να κάνουν ήταν να φέρουν λίγο λάδι, να την αλείψουν, να φωνάξουν τον παππά, μην και πεθάνη το παιδί αβάφτιγο. Τα παιδιά άρχισαν να κλαίνε, οι γυναίκες τα ‘χασαν, έξω έβρεχε, όλο έβρεχε. Μόνο έβρεχε.

Η θνητότητα υπολογίζεται οε 0,2% για τα βρέφη (ηλικίας μικρότερης των 5 μηνών), ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολύ μικρότερη. Η πνευμονία είναι η κυριότερη θανατηφόρα επιπλοκή της νόσου. Ο συστηματικός εμβολιασμός μπορεί και έχει μειώσει σημαντικά την νοσηρότητα της νόσου.

Όταν τελείωσε, την φάσκιωσαν και την κρέμασαν στο πάτερο. Και περίμεναν να ξημερώση.

—————————————————————————–

Την άλλη μέρα το πρωί, όταν ξημέρωσε ο Θεός, οι δίκαιοι μετρήθηκαν και ήσαν μία λιγώτερη. Οι γυναίκες πήραν το μωρό, για να το πάνε να το θάψουν άψαλτο στον Άι Δημήτρη. Η Αγγελική έμεινε στο σπίτι, κάτι για κάποια πρόληψη “το πρώτο παιδί δεν το θάβει η μάνα”, δεν είχε και ποιος να κρατήση τα άλλα τέσσερα, τα ζωντανά. Στον δρόμο ανέκυψε διαφωνία, αν θα έπρεπε να την θάψουν μέσα ή έξω από τον περίβολο του νεκροταφείου. Τελικά, αποφάσισαν ότι έπρεπε να την θάψουν μέσα, μια και της είχαν βάλει τουλάχιστον το λάδι.

Οὐκ ἔστιν ἄνθρωπος ὅς ζήσεται καὶ οὐχ ἁμαρτήσει· σὺ γὰρ μόνος, Κύριε, ἐκτὸς ἁμαρτίας ὑπάρχεις.

Ὅτι σὺ εἶ ἡ ἀνάστασις, ἡ ζωὴ καὶ ἡ μακαρία ἀνάπαυσις τῆς κεκοιμημένης δούλης σου […], Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ σοὶ τὴν δόξαν ἀναπέμπομεν, σὺν τῷ ἀνάρχῳ σου Πατρί, καὶ τῷ παναγίῳ καί, ἀγαθῷ καὶ ζωοποιῷ σου Πνεύματι, νῦν καὶ ἀεὶ καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων.

Θα την βάφτιζαν Σπυρούλα.

Leave a Comment