Υπομνηματισμένο βιογραφικό σημείωμα

Πώς γράφεται ένα βιογραφικό σημείωμα σε πρώτο πρόσωπο, χωρίς να φαίνεται γλοιώδες; Δεν έχω ιδέα. Οπότε, πάμε.

Γεννήθηκα το 1978 στην Αθήνα. Αυτό με κάνει 45 ετών, αλλά δεν με κάνει Αθηναίο. Είμαι δημότης Καλαβρύτων, με καταγωγή από τον Πριόλιθο, ένα μικρό χωριό στα 850 μέτρα υψόμετρο. Έχουμε σπίτι στο χωριό, έχουμε χωράφια και έχουμε και τάφους. Ξέρω από πού έρχομαι και πού θα καταλήξω.

Από την Πελοπόννησο κατάγεται και η μάνα μου. Από ένα ακόμη πιο μικρό ορεινό χωριό, τον Άγιο Σώστη Μεσσηνίας. Από τον Άγιο Σώστη παίρνουμε ρίγανη και κάστανα. Συνεπώς, πατρόθεν και μητρόθεν είμαι Μωραΐτης και βουνίσιος. Αυτά για την πατρίδα.

Μέχρι το 1987 μεγάλωσα στην Αθήνα. Ο πατέρας μου ήταν πυροσβέστης και η μάνα μου δημόσιος υπάλληλος στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Την χρονιά εκείνη μετακομίσαμε στην Πάτρα, όπου έζησα μέχρι το 1996. Άρα είμαι Πατρινός. Λατρεύω την Πάτρα.

Ήμουν πάντα από τους καλύτερους μαθητές στο σχολείο, πρώτα στο 1ο Γυμνάσιο και μετά στο 11ο Λύκειο. Είχα καλούς δασκάλους και ακόμη αγαπώ πολύ τις φιλολόγους μου. Το 1996 πέρασα στην Νομική Αθηνών, 94ος. Πήρα πτυχίο στα τέσσερα χρόνια, το 2000.

Έκανα στην συνέχεια την άσκησή μου και παράλληλα το διετές μεταπτυχιακό του Ποινικού. Πήρα το δίπλωμα με άριστα το 2002, ωρκίστηκα δικηγόρος και άρχισα διδακτορικό.

Την ίδια χρονιά πέθανε ο πατέρας μου από καρκίνο του πνεύμονα. Μισώ το κάπνισμα.

Μεταξύ 2002 και 2004 δούλεψα στην σύνταξη των Ποινικών Χρονικών, του παλαιότερου επιστημονικού περιοδικού για το Ποινικό Δίκαιο. Παράλληλα, ήμουν και ειδικός επιστήμονας παρά τη κ. Μπενάκη, που ήταν τότε βουλεύτρια της ΝΔ. Η κ. Μπενάκη, Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου η ίδια, με προσέλαβε ως ειδικευόμενο περί το Ποινικό για την επιμέλεια εκδόσεων.

Τις ίδιες χρονιές έκανα και το μεταπτυχιακό της Φιλοσοφίας του Δικαίου, αλλά δεν το τελείωσα. Πέρασα τα μαθήματα, αλλά δεν έγραψα την διπλωματική. Ώστε αφιλοσόφητοι δεν είμαστε θαρρώ.

Το 2004-2005 διέμεινα με Εράσμους στην Φραγκφούρτη για μελέτη και συγγραφή. Ανήκω και εγώ λοιπόν στην γενιά του Εράσμους. Και αυτό αφορά την πατρίδα. Επιστρέφοντας παρέδωσα το διδακτορικό μου.

Το 2005-2006 υπηρέτησα την θητεία μου στο Πεζικό. Το μεγαλύτερο μέρος της βρισκόμουν στην Κύπρο, στο 2ο Μ/Κ ΤΠ ΕΛΔΥΚ. Από την σκοπιά μου φαινόταν η τουρκική σημαία χαραγμένη σε λόφο. Απολύθηκα ως έφεδρος Λοχίας. Και αυτά αφορούν την πατρίδα.

Το 2007 ωρκίστηκα διδάκτωρ του Ποινικού Δικαίου με άριστα. Η διατριβή μου θέμα την Έμμεση Αυτουργία κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. Μερικές δεκάδες τολμηροί την έχουν αγοράσει κιόλας.

Παράλληλα, έπιασα δουλειά σε δικηγορικό γραφείο και άρχισα να σπουδάζω και στην Θεολογία με κατατακτήριες. Από το 2009 δικηγορώ μόνος μου στην Αθήνα.

Το 2007 είπα στην γυναίκα μου “άντε να παντρευτούμε καμιά φορά”. Και παντρευτήκαμε, πρώτα με πολιτικό και μετά ενώπιον Θεού και ανθρώπων με το μυστήριο του γάμου. Είχαμε κι ένα καταπληκτικό κουμπάρο.

Το 2008 κάναμε το πρώτο μας παιδί, που ήταν και αγόρι. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που έγινα μπαμπάς πριν κλείσω τα τριάντα. Έχουμε μόνο τρία παιδιά (2008α, 2010θ, 2014θ). Ξέρω ότι και τα δικά σας τα παιδιά είναι τέλεια, αλλά τα δικά μου είναι πανυπερτέλεια. Αυτά αφορούν την οικογένεια.

Το 2008 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο μου, η Άμυνα. Το 2009 δημοσίευσα ένα άρθρο 40 σελίδων στον τιμητικό τόμο Μπενάκη και το 2020 στον τιμητικό τόμο Γιαννίδη. Το 2011 ήμουν Ειδικός Επιστήμονας στην Νομική του ΑΠΘ. Έχω και κάμποσες ακόμη μικρότερης σημασίας δημοσιεύσεις.

Το 2012 πήρα το πτυχίο της Θεολογίας. Αγαπώ πάρα πολύ την ιστορία μας, την γλώσσα, την παράδοση και την εθνική μας ταυτότητα. Αυτά αφορούν την θρησκεία.

Από το 2006 συλλογιέμαι ελεύθερα και εκφράζω τις απόψεις μου ιστολογικώς. Από το 2008 ιστολογώ εν anamorfosis.net/blog, όπου έχω γράψει σχεδόν για τα πάντα. Επειδή μού αρέσει να το παίζω φωτεινός παντογνώστης, ρωτήστε με ό,τι θέλετε. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχω άποψη. Φιλελεύθερη.

Έχω μεταφράσει το βασικό έργο σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας που έμενε αμετάφραστο, το “Αναρχία, κράτος και ουτοπία” του Νόζικ. Η έκδοση εκκρεμεί. Από κοινού με δύο αγαπημένες φίλες μετάφρασα και άλλα δύο βιβλία, ένα συμπεριφορικής ψυχολογίας, τον “Θόρυβο” των Κάνεμαν/Σιμπονύ/Σάνστην (2021), και ένα ηθικής φιλοσοφίας, την “Δικαιοσύνη για τα ζώα” της Μάρθας Νούσσμπαουμ (2023).

Από το 2022 διδάσκω Δίκαιο των Ζώων στο μεταπτυχιακό για τα ζώα που διοργανώνεται στην Φιλοσοφική ΕΚΠΑ. Πρόκειται για τον πρώτο και μόνο θεσμό που καλλιεργεί αυτόν τον κλάδο του δικαίου.

Το 2016 υπερασπίστηκα από κοινού με τον εξαίρετο συνάδελφο Κωνσταντίνο Καλλίρη τον Καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ από την κατηγορία της άρνησης εγκλημάτων πολέμου ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου. Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός, κάτι πολύ σπάνιο στην ποινική πράξη. Θεωρώ ότι συνέβαλα και εγώ λιγάκι στην διαφύλαξη της ελευθερίας της έκφρασης στην χώρα μας.

Από το 2013 τρέχω. Δεν είμαι από τους γρήγορους, αλλά είμαι από τους τερματιστές. Έχω τρέξει μέχρι τώρα 12 (αν μετράω καλά) μαραθωνίους με προσωπική επίδοση 4.32.00. Και δύο υπερμαραθωνίους.

Από το 2015 δεν τρώω κρέας. Πλέον είμαι αυστηρός χορτοφάγος. Η κρεοφαγία είναι άδικη. Αγαπώ τα ζώα.

Μιλάω αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά, με κυμαινόμενο βαθμό επιτυχίας. Άρχισα και ολλανδικά, αλλά τα άφησα στην μέση. Το σχέδιο είναι να φτάσω τις οχτώ. Η επόμενη θα είναι τα αλβανικά.

Από το 2018 σπουδάζω Ιστορία Τέχνης στην ΑΣΚΤ. Έχω ένα μάθημα για πτυχίο, αλλά χάσαμε το εξάμηνο, επειδή κάποιοι καλοί κύριοι έκαναν κατάληψη στην σχολή και το κράτος ήταν φυσικά απόν.

Είμαι εθελοντής αιμοδότης και αιμοπεταλιοδότης εδώ και 26 χρόνια. Το σωστό είναι να δίνουμε αιμοπετάλια πιο πολύ, γιατί έχουν πιο χοντρή βελόνα και γιαυτό δίνουν λιγώτεροι.

Δεν πίνω καφέ, δεν ασχολούμαι με ποδόσφαιρο, απεχθάνομαι το κυνήγι, δεν παίζω τάβλι, δεν έχω κομπολόι, δεν παίζω προπο ή όπως το λένε τώρα, δεν πιστεύω στα ζώδια. Και φυσικά, δεν καπνίζω.

Διαβάζω βιβλία. Διαβάζω γύρω στα 60 τον χρόνο, κυρίως λογοτεχνία και ιστορία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία.

Έχω πάει σε περισσότερες συναυλίες των Διάφανων Κρίνων από εσάς.

Στα τέλη του 2017 μαζί με άλλους ηλεκτρονικούς φίλους ξεκινήσαμε μια ομάδα γλωσσικού ενδιαφέροντος, τα ξακουστά Τα υπογλώσσια. Κι αν δεν με ψηφίσετε, γραφτήτε στα Υπογλώσσια. Μαθαίνουμε πολλά για την γλώσσα, όχι μόνο την δικιά μας, και κάνουμε και την πλάκα μας. Στηρίζουμε την Υπερτρισχιλιετή.

Το 2019 ήμουν υποψήφιος ευρωβουλευτής του Ποταμιού. Αγάπησα πολύ το Ποτάμι και τους ανθρώπους του.

Έχω απόψεις. Είμαι αρκετά ξεροκέφαλος, αλλά απολαμβάνω μια ζωηρή ανταλλαγή απόψεων. Μου αρέσει να συζητώ με έξυπνους ανθρώπους. Δοκιμάστε με.

Συγκρίνετέ με με άλλους υποψηφίους. Διαβάστε τι έχουν κάνει στην ζωή τους. Κοιτάξτε πόσα πράγματα βρήκαν έτοιμα και πόσα δημιούργησαν μόνοι τους. Προσέξτε αν προέρχονται από κομματικές νεολαίες, αν οι θέσεις εργασίας τους συνδέονται με το κόμμα ή το κράτος, αν έχουν ποτέ διατυπώσει δικές τους απόψεις για οτιδήποτε ή η βασική τους έγνοια είναι να φωτογραφίζωνται χαμογελαστοί και καλοντυμένοι δίπλα στον Πρόεδρο του κόμματος.

Ψηφίστε με με τον συνδυασμό της Κοινωνίας Αξιών και Φιλελεύθερης Συμμαχίας στην Αχαΐα. 🙂

Leave a Comment