Δημοσιογραφικο ηθος και υπευθυνοτητα

Η ανταποκριση διαφορων εντυπων στα σχολια αναγνωστων. Πως η αναΜορφωση συνεβαλε στην πληροφορηση της ανθρωποτητας

Απο μικρος εχω ενα βιτσιο, δεν αντεχω τα λαθη και τις ανακριβειες, ειδικα σε εντυπα κειμενα. Προκειται για ψυχαναγκασμο, αν δω ενα λαθος θελω να το διορθωσω επιτοπου. Υποψιαζομαι οτι το πρωτο κειμενο μου σε φορουμ ηταν διορθωση καποιου σχολιαστη, το πρωτο μπλογκοκειμενο μου ηταν νομιζω αντικρουση ασυναρτησιων του τοτε προεδρου της ΓΣΕΕ.

Και ερχομαι στο ψητο: εχω στειλει μεηλ με διορθωσεις σε πιθανοτατα καθε ελληνικο εντυπο μεσο μεγαλης κυκλοφοριας. Αν θυμαμαι καλα δεν εχω παρει ποτε απαντηση, ουτε καν ενα τυπικο: ευχαριστουμε για την επικοινωνια θα σας απαντησουμε εν καιρω. Αυτο λεει πολλα για το ποσο σοβαρα παιρνουν το εργο της σωστης πληροφορησης των πολιτων. Ισως νομιζουν οτι οι εφημεριδες ειναι απλα ενα μεσο διαχυσης φτηνων DVD για τον λαο.

Παραλληλα εχω στειλει μεηλ σε αρκετους δημοσιογραφους. Προς τιμην τους εχουν απαντησει οι Πασχος Μανδραβελης και Φοιβος Καρζης, ο δευτερος και με σχολιασμο του σχετικου αρθρου.

Εστειλα προσφατα διορθωτικο μεηλ στον Economist για τα στοιχεια περι του ελληνικου ΑΕΠ. Στο εξαιρετικο εντυπο The World in 2008 το ελληνικο ΑΕΠ κατα κεφαλην φαινεται να ειναι ισο με της Ιαπωνιας! Υποψιαστηκα κατευθειαν οτι τα στοιχεια εχουν λαβει υποψη την αναθεωρηση προς τα πανω κατα 25% και οχι την διορθωμενη κατα περιπου 9% (που και παλι δειχνει μια Ελλαδα πλουσια, αλλα οχι και σαν την Ιαπωνια ρε παιδια). Τους εστειλα μεηλ για να ειδοποιησω οτι υπαρχει ανανεωση.

Μεσα σε μια μερα ελαβα απαντηση οτι το μεηλ προωθηθηκε προς τον υπευθυνο. Μετα απο 2-3 μερες ελαβα την απαντηση απο τον σχετικο εργαζομενο οτι εχουν ανανεωσει τα στοιχεια. Τον ρωτησα αν θα διορθωσουν και το εντυπο και μεσα σε 20 λεπτα (!) ελαβα την απαντηση οτι το εξεταζουν.

Ειμαι εντυπωσιασμενος. Δεν μιλαμε για μια ελληνικη φυλλαδα που λαμβανει 2-3 γραμματα τον μηνα, μιλαμε για ενα εντυπο με πανω απο 1 εκατομμυριο συνδρομητες, εκ των οποιων πολλοι στελνουν συστηματικα γραμματα! Κιομως οι απαντησεις ειναι ταχυτατες και σοβαροτατες.
Αυτη ειναι η διαφορα μεταξυ επαγγελματικου ηθους και αδιαφοριας και αυτος ειναι ενας λογος που διαβαζω Εκονομιστ και οχι Ελευθεροτυπια…

ΥΓ Δεν ξερω αν παιζει ρολο οτι προσφατα εχω αρχισει να συμπεριλαμβανω την επαγγελματικη μου ιδιοτητα στα γραμματα μου. Αλλα και παλι, δοκιμαστε να στειλετε γραμμα στα νεα δηλωνοντας πχ πρωθυπουργος καποιας μικρης χωρας. Αμφιβαλλω αν θα λαβετε απαντηση.

2 thoughts on “Δημοσιογραφικο ηθος και υπευθυνοτητα”

  1. Φαντάζομαι θα παίζει επιπλέον ρόλο και το ότι διαθέτουν intelligence unit από το οποίο έχουν έσοδα και είναι σημαντικό για το κύρος τους να είναι ακριβείς στις πληροφορίες που μεταδίδουν.

    Reply
  2. Ναι οκ το EIU ειναι η αιτια που τα στοιχεια τους ειναι καλα και ενας λογος που θελουν να διατηρουν την αξιοπιστια τους.

    Αλλα δεν ειχαν λογο να μου απαντησουν, μπορουσαν απλα να το διορθωσουν και να το παιξουν εξυπνοι χωρις να μου πουν τιποτα.
    Επιμενω λοιπον η μεγαλη διαφορα ειναι οτι ο εκονομιστ βλεπει ως εργο του την πληροφορηση και ειναι πολυ επαγγελματικος στις σχεσεις με τους αναγνωστες ενω οι περισσοτερες ελληνικες φυλλαδες εχουν ως εργο τους την παραπληροφορηση (συνηθως προς οφελος καποιας παραταξης) και η επικοινωνια με τους αναγνωστες τους ειναι μια αγνωστη ιδεα.

    Reply

Leave a Comment