Μια κρισιμη συγκυρια για το ελληνικο πολιτικο συστημα

Ειναι δυνατον να συζηταμε εναμιση μηνα μετα τις εκλογες για προωρες εκλογες? Να που δεν πρεπει στην Ελλαδα να παιρνεις τιποτα σαν δεδομενο.

Τα τελευταια 10-15 χρονια η χωρα εχει καταφερει μεγαλη προοδο προς την κανονικοποιηση της, δηλαδη προς την δημιουργια μιας κανονικης ευρωπαϊκης χωρας, με ευημερουσα, ανοιχτη κοινωνια και σταθερη δημοκρατια. Ο δρομος ομως προς αυτο το μελλον (που ολοι μας ευχομαστε να ερθει ελπιζω) δεν ειναι χωρις εμποδια ουτε μη αναστρεψιμος. Χρειαζεται συνεχης προσπαθεια και σοβαροτητα για να γινει η Ελλαδα η χωρα που την θελουμε να ειναι.

Το μη αναστρεψιμο της προοδου φαινεται θεαματικα στην τρεχουσα πολιτικη συγκυρια, μια απο τις πιο ασχημες που μπορω να θυμηθω. Εχουμε ενα εθνικιστικο λαϊκιστικο κομμα στην Βουλη, δυο ανευθυνα (σε βαθμο υποκινησης χαοτικων κινησεων στην περιπτωση του ΣΥΝ), μια αξιωματικη αντιπολιτευση υπο διαλυση και μεσα σε ολα αυτα μια κυβερνηση που δεν μπορει να κυβερνησει! Δυστυχως οπως γραφαμε πριν λιγο μολις καιρο, η ελληνικη δημοκρατια δεν ειναι ωριμη ακομα και δεν ειναι ετοιμη για αναλογικα συστηματα εκπροσωπησης. Ακριβως οπως ειχαμε προβλεψει, καποιοι βουλευτες της ΝΔ φαινονται τοσο μεθυσμενοι απο την δυναμη τους να καθοριζουν την τυχη της κυβερνησης (2 παραιτησεις ριχνουν την ΝΔ!) που συμπεριφερονται τρομερα ανευθυνα και φερνουν την κυβερνηση στα προθυρα της καταρρευσης. Ασχετα αν ειναι κανεις ικανοποιημενος με το εκλογικο αποτελεσμα, η σταθεροτητα των ελληνικων κυβερνησεων ειναι κεφαλαιωδους σημασιας.

Σε μια χωρα που συνδυαζει μεσογειακες συνηθειες σπαταλης δημοσιου χρηματος, ανευθυνους πολιτικους, κραυγαζοντα ΜΜΕ και πολυ ανυπομονους πολιτες, οι συνεχεις εκλογες ειναι τελεια συνταγη για ακρατη παροχοδοσια και διαλυση του κρατους. Μαλιστα, βρισκομαστε σημερα σε μια πολυ κακη στιγμη για μια ενδεχομενη επανοδο της πολιτικης ασταθειας παλιοτερων εποχων.

Η ελληνικη οικονομια ειναι πιθανοτατα κοντα στο τελος ενας μεγαλου κυκλου ανοδου και αναπτυξης. Σε αυτην την φαση ανοδου ολα τα χρόνια προβληματα της οικονομιας μας κρυφτηκαν τσαπατσουλικα κατω απο το χαλακι, αλλα ειναι ετοιμα να επανελθουν δριμυτερα. Το τεραστιο δημοσιο χρεος μας επιμενει πεισματικα πανω απο το 100% του ΑΕΠ (εξαιτιας του οποιου η Ελλαδα πληρωνει τα υψηλοτερα επιτοκια στην ευρωζωνη) και κυριολεκτικα δενει τα ποδια της χωρας. Και το ελλειμμα τρεχουσων συναλλαγων (χονδρικα η διαφορα μεταξυ των εισαγωγων και των εξαγωγων προϊοντων και υπηρεσιων) ειναι στο απιστευτο υψος των 37,2 δισεκατομμυριων ευρω ή 10,5% του ΑΕΠ! Ειναι η χειροτερη επιδοση απο ολες τις χωρες που καλυπτει τακτικα ο Εκονομιστ, περιπου διπλασια του ελλειμματος των ΗΠΑ, το οποιο ευθυνεται για το συνεχες κατρακυλισμα του δολλαριου. Τι σημαινει αυτο? Οτι αν ειχαμε ακομα την δραχμουλα, θα βλεπαμε να πεφτει με ιλιγγιωδεις ρυθμους. Μια και δεν υπαρχει δραχμουλα, η αναγκαια προσαρμογη εμφανιζεται αλλου: σε χαμηλοτερους μισθους και λιγοτερες θεσεις εργασιας.

Μπροστα σε αυτο το σκηνικο, οι μεγαλοι διεθνεις οργανισμοι οπως το ΔΝΤ προβλεπουν σοβαρη μειωση της ελληνικης αναπτυξης το οποιο σημαινει οτι η κυβερνηση θα πρεπει να μειωσει ακομα περισσοτερο τις δαπανες της για να μεινει το ελλειμμα σε χαμηλα επιπεδα ως ποσοστο του ΑΕΠ. Με την κυβερνηση ομως να ειναι τοσο αδυναμη εμφανιζεται απειλητικο το σεναριο να συμβει το ακριβως αντιθετο, ανοδος των δαπανων και προωρες εκλογες. Κατι τετοιο μπορει να οδηγησει σε ακομα χειροτερη οικονομικη επιδοση και ακομα μεγαλυτερα προβληματα!

Βρισκομαστε σε πολυ κρισιμες στιγμες και θα χρειαστει αυτοσυγκρατηση απο τους πολιτες και μεγαλη μαεστρια στους χειρισμους του πρωθυπουργου για να κρατηθει η χωρα μακρια απο τους υφαλους. Προσωπικα προτιμω να μην επιαφιομαι σε δυο τοσο απιθανα φαινομενα, δεδομενου του ιστορικου αψιθυμιας των πολιτων και ατσαλοσυνης στους χειρισμους της κυβερνησης. Αρα αυτο που βλεπω ειναι οτι το πειραμα με τα αναλογικοτερα συστηματα απετυχε, παμε τρεχοντας στην παλια καλη ενισχυμενη αναλογικη, που μπορει να μην ειναι απολυτα δικαιη αλλα τουλαχιστον ειναι πιο ανθεκτικη στα ανωριμα πολιτικα μας ηθη…

6 thoughts on “Μια κρισιμη συγκυρια για το ελληνικο πολιτικο συστημα”

  1. Και σαν επιβεβαιωση για τα δημοσιονομικα μας χαλια διαβαζω στην ελευθεροτυπια οτι η ελληνικη κυβερνηση αναβαλει πληρωμες για το 2008 για να μην μεγαλωσει το ελλειμμα.

    Το βρισκω πραγματικα μεγαλο εξευτελισμο αλλα και τρομερη αδικια το ελληνικο δημοσιο να καθυστερει τις πληρωμες του εστω και μια μερα, ποσο μαλλον μερικους μηνες…

    Reply
  2. Για εμένα πάντως που βλέπω ότι οι κυβερνήσεις τούτες ευνοούν μόνο τα “δημοκρατικά” συμφέροντα και όχι τα λαϊκά, μου είναι αδιάφορη η διάλυση ή όχι μιας κυβέρνησης. Μου είναι αδιάφορο αν χρειάζεται η αστική τάξη μία σταθερή κυβέρνηση. Ο λαός άλλα πράγματα χρειάζεται και όχι σταθερότητα υπέρ των αστών (“δημοκρατών”).

    Reply
  3. ε οχι δειμο δεν συμφωνω. Δεν ειμαι πολυ ικανοποιημενος με την σημερινη κυβερνηση αλλα την προτιμω απο την ακυβερνησια. Το ιδιο θα προτιμουσα και το ΠΑΣΟΚ, ισως και τον Συνασπισμο. Η Ιταλια εχει υποστει τεραστιες βλαβες απο την ελλειψη καποιας σταθεροτητας στο πολιτικο της συστημα, με πιο προβεβλημενη βεβαια την επικρατηση του Μπερλουσκονι.

    Τωρα ποια ειναι τα λαϊκα συμφεροντα δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβαινω, ο λαος δεν τους ψηφισε?

    Reply
  4. Η μόνη ένστασή μου στο κείμενο είναι ότι αφήνει να αιωρείται σαν συνέπεια του ελλείμματος τους χαμηλούς μισθούς και την ανεργία ενώ η πραγματικότητα είναι ανάποδη. (Νομίζω θα συμφωνήσεις ΣΓ).

    Εν πάση περιπτώσει δυστυχώς είμαστε εγκλωβισμένοι στο κράτος μας, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αντί να κοντένουμε τα χέρια του κράτους το τελευταίο τα απλώνει, και μάλιστα το επικροτούμε όταν το κάνει. Ρύθμιση για τα γυμναστήρια. Απαγορευση προσυμφωνητικών άνω του 3μήνου, επειδή εκλεισε μια αλυσίδα και κάποιοι χάσαν τα λεφτά τους. Να απαγορεύσουμε και τις ετήσιες συνδρομές εφημεριδών τότε. Είναι για να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο.

    Ή ακόμη η κατάργηση του κουβέρ για παράδειγμα. Ο κόσμος χαιρέτησε την απόφαση του υπουργού, βρήκε και ωραίο θέμα να τσακώνεται με τον ταβερνιάρη.

    Μπανανία.

    >Το βρισκω πραγματικα μεγαλο εξευτελισμο αλλα και τρομερη αδικια το >ελληνικο δημοσιο να καθυστερει τις πληρωμες του εστω και μια μερα, >ποσο μαλλον μερικους μηνες…

    Ε δεν είναι και νέο αυτό, τα γνωστά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατασκευαστικών είναι πότε και αν θα πληρωθούνε απο το κράτος και τα παραγωγά του. Οπως και οποιοςδήποτε έχει συναλλαγές μαζί του το ίδιο πρόβλημα έχει.

    Μακάρι να μπούμε σε επιτήρηση να μαζευτούμε λίγο.

    Reply
  5. αφήνει να αιωρείται σαν συνέπεια του ελλείμματος τους χαμηλούς μισθούς και την ανεργία ενώ η πραγματικότητα είναι ανάποδη

    μιλω για το ελλειμμα τρεχουσων συναλλαγων (εμπορικο ελλειμμα ουσιαστικα )ετσι? Αν το ελλειμμα μεγαλωνει τυπικα χανουμε θεσεις εργασιας στην Ελλαδα και οι μισθοι ειναι πιο χαμηλοι αποσο θα μπορουσαν να ηταν.
    βεβαια το εμπορικο ελλειμμα συσχετιζεται και με το δημοσιονομικο ελλειμα της γενικης κυβερνησης, οταν μεγαλωνει το δευτερο τυπικα μεγαλωνει και το πρωτο (βλεπε τα twin deficits στις ΗΠΑ του 1980).

    Μακάρι να μπούμε σε επιτήρηση να μαζευτούμε λίγο.

    ελαχιστα μπορει να κανει η επιτηρηση, το θεμα ειναι να σοβαρευτουμε εμεις.

    Ή ακόμη η κατάργηση του κουβέρ για παράδειγμα. Ο κόσμος χαιρέτησε την απόφαση του υπουργού, βρήκε και ωραίο θέμα να τσακώνεται με τον ταβερνιάρη.

    καταργηθηκε το κουβερ, τι λες? Μου κανει τρομερη ενυπωση οτι η κυβερνηση βλεπει την Ελλαδα να εχει πανακριβη εστιαση/διασκεδαση και αντι να καταλαβει οτι πρεπει να δοθουν περισσοτερες αδειες και να μειωθουν τα διαφορα εμποδια στις νεες επιχειρησεις του κλαδου, προσπαθει με ταχυδακτυλουργιες να μειωσει τις τιμες.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατασκευαστικών είναι πότε και αν θα πληρωθούνε απο το κράτος και τα παραγωγά του. Οπως και οποιοςδήποτε έχει συναλλαγές μαζί του το ίδιο πρόβλημα έχει.

    επιμενω οτι για μενα αυτο ειναι αδιανοητο. Ενα κυριαρχο κρατος πρεπει να ειναι ο καλυτερος πληρωτης, οχι ο χειροτερος.

    Reply

Leave a Comment