Ο νεος εκλογικος νομος εφερε καμποσα καινοφανη αποτελεσματα σε αυτες τις εκλογες και δεν μπορω να σιγουρευτω αν οι πολιτικοι που εγραψαν τον νομο τα ειχαν προβλεψει. Το προφανεστερο και ισως σημαντικοτερο ειναι η ισχνη αυτοδυναμια της ΝΔ. Με 153 (διορθωση: με 152) βουλευτες δεν μπορεις να κανεις και πολυ ριζοσπαστικο εργο. Αρα αν η ΝΔ ειχε καποιο πλανο ενεργειων για την χωρα θα καταφερει να εφαρμοσει πολυ λιγοτερο αποσο θελει ή ειναι οφελιμο για την χωρα (το ασφαλιστικο φαινεται να ειναι παλι ο μεγαλος χαμενος με ισως ολεθριες συνεπειες για το μελλον).
Οι θετικες μεταρρυθμισεις θα μειωθουν λοιπον, αλλα θα αυξηθουν και οι αρνητικες κινησεις. Οπως ανεφερε ο Γιωργος, οταν καθε βο(υ)λευτης της ΝΔ γινεται ξαφνικα παιχτης κλειδι για την σταθεροτητα της κυβερνησης (2 παραιτησεις φτανουν για καταρρευση της κυβερνησης, α λα 1993), πρεπει να αναμενουμε πολυ περισσοτερο λαϊκισμο και ειδικοτερα σπαταλη χρηματων για χαϊδεμα βολευτων που με την σειρα τους θα τα ριχνουν σε αχρηστα εργα για χαϊδεμα των ψηφοφορων σε καθε μικρη περιφερεια, αθροες προσληψεις για στηριξη του βολευτη κτλ Δεν μου φτιαχνεις κυριε Καραμανλη ενα ΑΕΙ στο χωριο που εκλεγομαι? Παραιτουμαι! Δεν προσλαμβανεις τον ξαδερφο μου, μπατζανακη, τον θυρωρο μου, δεν βολευεις το ανιψιο μιας μακρινης μου θειας ή εναν φανατικο μου αφισοκολλητη τελοσπαντων? Μαζευω αλλους δυο και σου ριχνουμε την κυβερνηση! Θα εχουμε δηλαδη σε καθε ψηφοφορια μια τρομερη σαπουνοπερα, με ιντριγκες και παρασκηνιακες διαπραγματευσεις, με καθε κυβερνητικο βολευτη να εξασφαλιζει σημαντικα ανταλλαγματα εις βαρος του κοινου οφελους για καθε ψηφο που θα δινει.
Απο την αλλη σε μια χωρα που η εσωκομματικη πειθαρχια ειναι παντοδυναμος θεσμος, δεν μπορουμε καν να περιμενουμε στηριξη μεταρρυθμισεων απο αλλα κομματα της αντιπολιτευσης, ειδικα οταν μιλαμε για κομματα χωρις εμπειρους βουλευτες με αυτονομες δυνατες προσωπικοτητες, που θα τολμησουν να σπασουν την πειθαρχια. Και εδω ερχομαι στο αλλο φαινομενο, η Βουλη θα μοιαζει με σαπουνοπερα γιατι εν τελει πολλοι νεοι βουλευτες προερχονται απο χωρους που ειναι μαλλον υλικο για σαπουνοπερες παρα για πολιτικη!
Μετωρολογοι της τηλεορασης, τηλεπαρουσιαστες, τραγουδιστες, ηθοποιοι Γ κλασης, προπονητες, μοντελα, μπασκετμπολιστες, πολλοι λαμπεροι και προβεβλημενοι (glamorous and famous, κλασικη συνταγη για κουτσομπολια και σαπουνοπερες) συνωστιζονται να μπουν στην Βουλη ενω τα σοβαρα, ψαγμενα ατομα δειχνουν ολο και να λιγοστευουν. Λυπαμαι αλλα εως αποδειξεως του εναντιου απο αυτους τους ανθρωπους που ποτε δεν σκεφτηκαν, στοχαστηκαν, προτειναν λυσεις για τα κοινα μας προβληματα δεν περιμενω πολιτικη, περιμενω απλα να μαζευουν ψηφους για τους αρχηγους τους και μετα να φερονται σαν προβατα στο μαντρι…
Καποιος αμερικανος πολιτικος ειχε πει καποτε, καλα που η πολιτικη γινεται στην Ουασγκτων και οι ταινιες στο Χολλυγουντ και οχι τουμπαλιν. Ενας ανθρωπος που αξιζει να γινει πολιτικος, σπανιως προκαλει δεος στην πρωτη ματια, σπανιως εχει χαρισμα να ελκυει τους ανθρωπους με μια ματια. Ενας πολιτικος θα επρεπε να κρινεται απο τις ιδεες και τις σκεψεις του, οχι την φατσα και το ονομα του. Δυστυχως στην Ελλαδα η Βουλη φαινεται να γεμιζει με φατσες και ονοματα (βλ. γονους πολιτικων οικογενειων).
Μια επιφανης πολιτικος που εμεινε εντελως εκτος Βουλης ειναι ισως μια τετοια περιπτωση ατομου χωρις τρομερα ελκυστικη φυση, ασυμπαθιστων πολιτικών κινησεων αλλα που αξιζει ισως να υπαρχει, η κα. Γιαννακου. Προσωπικα οπως και ο Θεμης Λαζαριδης εχω αναμικτα συναισθηματα. Δεν ηταν ευελικτη, δεν ηταν συμπαθητικη, δεν καταφερε να περασει τις απαραιτητες μεταρρυθμισεις στην Παιδεια. Ηταν ομως διαβασμενη, ειχε προσωπικοτητα, ειχε καλες προθεσεις και ειχε εμπειρια. Ασχετως πως κρινει κανεις τις μεταρρυθμισεις πρεπει να δεχτει οτι στην Ελλαδα που πασχει τοσο χρειαζομαστε κυβερνωντες με δυναμη και πιστη στις αποψεις τους, που θα παλεψουν για καλα σχεδιασμενες αλλαγες. Γιατι τουλαχιστον αν οι αλλαγες δεν δουλεψουν, ξερουμε οτι δεν ειναι επαρκεις λυσεις και ψαχνουμε αλλες. Μια καλοσχεδιασμενη αλλα αποτυχημενη μεταρρυθμιση ειναι ισως καλυτερη απο την συνεχιση ενος συστηματος που νοσει και ο πολιτικος που δοκιμαζει και ρισκαρει (με μετρο) ειναι ενας χρησιμος, αν και δυσκολα εκλεξιμος, πολιτικος.
Ο Νταγκλας Ανταμς ελεγε οτι ο πιο καταλληλος για Αφεντης του Κοσμου ειναι αυτος που δεν θελει καθολου να εχει την θεση! Η κα. Γιαννακου συμπεριφεροταν σχεδον σαν να μην ηθελε να επανεκλεγει, προχωρουσε στο δικο της δρομο και ας φωναζαν ολα τα ΜΜΕ, ας γινοντουσαν καταληψεις και χαλασμος. Αληθεια πιστευουν αυτοι που καταψηφισαν την κα. Γιαννακου οτι οι αθλητες και τα μοντελα που εβαλαν στην θεση της θα κανουν καλυτερο εργο, θα φανουν δυνατοτεροι χαρακτηρες, εν τελει θα οφελησουν περισσοτερο την χωρα?
Το μονο ισως καλο που βγηκε απο αυτες τις εκλογες ειναι ο παροπλισμος πολλων επαγγελματιων βουλευτων. Συνολικα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εχασαν περιπου 27 εδρες, και ειναι εδρες που αν δεν αλλαξει ο εκλογικος νομος δεν θα τις ξαναμαζεψουν. Αυτο σημαινει οτι εχουμε αρκετα ατομα που ειχαν μαθει για χρονια να δηλωνουν ως επαγγελμα “πολιτικος”, σημερα πρεπει να βγουν ξανα εξω στον δρομο και να κερδισουν τα προς το ζην με πραγματικη δουλεια! Θα ειναι ενδιαφερον να δουμε πως θα τα καταφερουν, μηπως θρεφαμε τοσο καιρο ατομα που δεν ηξεραν καν να θρεψουν τον εαυτο τους με μια κανονικη δουλεια, που δεν εχουν ελπιδες στην ελευθερη αγορα που παλευουν καθημερινα οι απλοι πολιτες? Λετε να δουμε ξαφνικα πορειες ανεργων βουλευτων μπροστα στην Βουλη να ζητανε τουλαχιστον καμμια αδεια προπατζιδικου ή κανα περιπτερο, οι κακομοιροι?
θιγεις αρκετα θεματα ( ειναι προφανως το συνολικο θεμα της βουλης τοσο πολυδιαστατο ) αλλα δυστυχως επειδη ειμαστε και εργαζομενοι νεοι ( εδω γελανε οι γνωριζοντες ) λειπει ο χρονος να κανω ενα εκτεταμενο σχολιο. γιαυτο θα αρκεστω σε μερικες γραμμες ;)
χωρις να μειωνει το κοινωνικο κοστος, η εισοδος στην πολιτικη ξενων προς το αντικειμενο πλην ομως επιφανων και επιφανειακων της κοινωνιας ( γνωστοι και ως αφροκρεμα ) δεν αποτελει ελληνικη καινοτομια. το φαινομενο αυτο παρατηρειται σε πολλα κρατη και εκ πρωτης οψεως οχι σε συναρτηση με την αναπτυξη του καθε κρατους. και λεω εκ πρωτης οψεως γιατι εχει αληθεια τα παντα να κανει με την αναπτυξη ενος κρατους, απλα οχι την οικονομικη. περισσοτερο αντικατοπτριζει την πολιτικη παιδεια ενος λαου.
ναι παλι η παιδεια φταιει, στο κατω κατω ως παιδεια εννοουμε μια γενικευμενη εννοια νοοτροπιας και πρωτοκολλου συμπεριφορας που προωθειται και μεταδιδεται απο πολλους φορεις σενα νεοεισαχθες κοινωνικο μελος, αρα αν υποθεσουμε ενα στην αρχη τουλαχιστον καταδεκτικο και επιδεκτικο μελος, τοτε για το αποτελεσμα, καλο η κακο, ευθυνεται κατα κυριο λογο αυτη.
το εκλογικο αποτελεσμα λοιπον αντικατοπτριζει ενα λαο που δεν νοιαζεται ολο το χρονο ποιος τον κυβερναει και τι προγραμμα εχει, αν εχει. θελει απλα την ημερα των εκλογων να βρει καποιον απο το κομμα που συνηθως εχει προαποφασισει οτι τον “αντιπροσωπευει”, γιατι ειναι αριστερο, δεξιο, μεσο, οχι πολυ το ενα, οχι πολυ το αλλο, τα λεει εξω απο τα δοντια κτλ. με τον οποιο θα μπορεσει να ταυτιστει και να του δωσει με ελαφρα την ψυχη την ψηφο του. και ποιος καλυτερος απο καποιον με τον οποιο καρδιοχτυπα καθε μερα μπροστα απο τους υγρους κρυσταλλους στο σαλονι του. ετσι ουτε η ψηφος παει χαμενη ουτε ο ετσι κι αλλιως λιγοστος ελευθερος χρονος του αναλωνεται στην συγκριση πολιτικων προγραμματων. που για να λεμε και την αληθεια τα περισσοτερα πολιτικα προγραμματα, που μοιραζονται με την μορφη φυλλαδιων εκτος απο την τεραστια οικολογικη καταστροφη που προκαλουν, ειναι πλεον τοσο γεματα με ωραιες εικονες και γενικολογιες που αποτελουν προσβολη της λαικης νοημοσυνης.
το να ειναι ξενοι προς το αντικειμενο μπορει να ειναι και πλεονεκτημα (θα χαιρομουν αν εγραφε καποιος υποψηφιος στο βιογραφικο του οτι δεν ηταν ποτε σε καμμια κομματικη νεολαια!) αλλα να ειναι ξενοι προς το ειδος της σκεψης που χρειαζεται ενας πολιτικος ειναι επικινδυνο. Και γιατι λες οτι δεν ειναι ελληνικο φαινομενο, ξερεις στην Γερμανια κανεναν προπονητη ας πουμε να γινεται βουλευτης?
ε κοιτα ετσι ισως σκεφτονται ή απλα ειναι τεμπεληδες και δεν καθονται λιγο να αναζητησουν εναν καλο πολιτικο. αλλα αν δεν υπαρχει καμμια πιεση βελτιωσης απο την μερια της ζητησης πολιτικων, αν δεν επιβραβευεται η ποιοτητα αλλα μονο η προβολη, τοτε δεν θα δουμε βελτιωσεις και απο την προσφορα πολιτικων…
Προσωπικα, για να το πω επιφανειακα, θελω τους ηθοποιους μου λαμπερους, τους προπονητες μου χρονια στα γηπεδα και τους πολιτικους μου χρονια στα βιβλια…
Μπράβο ρε Σωτήρη που τα λες ξεκάθαρα. Τις δύο πρώτες σου παραγράφους σκεφτόμουν και εγώ… Νομίζω πως και ο Καραμανλής πρέπει να τα έχει βάψει μαύρα (υποθέτοντας πως ήθελε μεταρρυθμίσεις… αφού δεν τις πέτυχε στην πρώτη προσπάθεια, το έργο του γίνεται ακόμα πιο δύσκολο στην δεύτερη.)
Με το υπόλοιπο κείμενο συμφωνώ μερικώς. Δεν θα έφτανα στο σημείο να τους κρίνω πριν τους δοθεί η ευκαιρία να πράξουν ως πολιτικοί… αλλά η επίστηση της προσοχής στο φαινόμενο βέβαια είναι θεμιτή.
Διαφωνώ με τη διάγνωση του Σωτήρη ως προς τη δυνατότητα να κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις η νέα κυβέρνηση. Η πλειοψηφία των 152 στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι υπεραρκετή: η νίκη της ΝΔ ήταν ξεκάθαρη, το αντίπαλο δέος ανύπαρκτο όπως και οι συγκυρίες για εθνική “κρίση”.
Η ΝΔ βγήκε χάρη στον πρόεδρό της (ξέρω, ακούγεται ανεξήγητο όταν πρόκειται για έναν πρόεδρο που δεν έκανε σχεδόν τίποτε) και αυτό το ξέρουν τα στελέχια και δεν μπορούν να τον εκβιάσουν. Επίσης, normally, κανένας βουλευτής δε θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Τέλος κάθε προσπάθεια για εκβιασμό μπορεί να ακυρωθεί από ένα δημόσιο ξεμπρόστιασμα (ποιος θέλει να έχει το άγος του εκβιαστή μιας κυβέρνησης με νωπή εντολή;) Άρα υπάρχει η βάση για να γίνουν τομές.
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι προβλέπω ότι θα γίνουν αυτές οι τομές. Η ΝΔ δεν έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται σοβαρά για τομές – ίσως να μην ξέρει κιόλας τι τομές χρειάζονται.
Δεν ξέρω Τάσσο, η θέση του Σωτήρη είναι νομίζω η mainstream αντίληψη για το θέμα. Δες τι γράφει ο ξένος τύπος (μέσω ιν.γρ) – τρέχω να βρω τις πηγές βέβαια γιατί ώρες ώρες δεν τους εμπιστεύομαι :)
Γενικά, ασχέτως αν σήμερα ο Καραμανλής παρουσιάζεται/είναι προσωπικά ενδυναμωμένος και το ΠΑΣΟΚ είναι ανύπαρκτο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν πολύ σύντομα. Από εθνικές κρίσεις, μπορούμε να περιμένουμε αρκετές μέσα στα επόμενα χρόνια. Νέες ομάδες εσωκομματικής αντιπολίτευσης μπορεί να βγουν στο προσκήνιο και να μπλοκάρουν αλλαγές και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια οντότητα που ασκεί πιο ουσιαστική αντιπολίτευση.
Η βάση για να γίνουν τομές υπάρχει πάντα όταν είσαι κυβέρνηση. Η ερώτηση είναι αν η βάση είναι ασθενέσθερη πλέον μιας και η πτώση από τις 165 στις οριακές 152 έδρες και λογικά πρέπει να θεωρείται αποδυνάμωση της θέσης της κυβέρνησης.
Όσο για την πρόβλεψή σου για το αν τελικά θα γίνει τίποτα, συμφωνώ απόλυτα.
maikwl
κοιτα δεν κρινω καποιο συγκεκριμενο προσωπο, κρινω το γενικο φαινομενο και τι εχω δει ως τωρα. Και βεβαια κρινω και την προτερη ζωη ενος ατομου, καποιος που ποτε δεν εδειξε ενδιαφερον για τα κοινα ή καποιο γουστο στην επιλογη επαγγελματος (προφανως δεν μιλω για ολους ή για καποιον συγκεκριμενο, μιλω μαλλον θεωρητικα) θελει πολλη δουλεια για να πεισει οτι αξιζει μια θεση στην βουλη.
Εχω δυστυχως την εντυπωση οτι για καποιον λογο μερικοι ανθρωποι βλεπουν το βουλευτικο αξιωμα ως λαμπρο τελειωμα μιας καριερας στα φωτα της δημοσιοτητας και οχι ως μια πολυ απαιτητικη ενασχοληση με δυσκολες αποφασεις, μια θυσια προς οφελος του κοινου καλου.
Τασο η επανεκλογη οντως ενδυναμωνει τον κ. Καραμανλη και φαινεται λεει και ετοιμος να δειξει πυγμη. Αλλα μπορω να φανταστω πολλες περιπτωσεις που ενας βουλευτης θα εχει κινητρα να προκαλεσει βουλιαγμα της κυβερνησης. ας υποθεσουμε πχ οτι καποιος βουλευτης ξερει οτι ως εχουν τα πραγματα δεν επανεκλεγεται και ας υποθεσουμε οτι η κυβερνηση ψηφιζει εναν νομο που παει εντελως κοντρα στις προτιμησεις των ψηφοφορων του. Δεν εχει τοτε κινητρα να ζητησει σοβαρα ανταλλαγματα για την εκλογικη του περιφερεια ή αλλιως να εκβιασει με παραιτηση (που μαλιστα μπορει να οδηγησει σε ανοδο της δημοφιλιας του μια και η μεταρρυθμιση ειναι μη-δημοφιλης και ισως σε βουλευτικη θεση με αλλο κομμα ή άλλα αξιωματα?)
στην γερμανια αυτη τη στιγμη δεν μου ερχεται κανενας στο μυαλο και αυτο ειναι προς τιμη τους. αν και πρωτον δεν γνωριζω πολλους γερμανους ηθοποιους, αλλα ουτε και βουλευτες ;), ως ομοσπονδιακο κρατος εχει πολλους “τοπικους” βουλευτες που δεν γνωριζω, δευτερον ο καιζερ δεν θα με εξεπλισσε καθολου αν εβαζε υποψηφιοτητα..
αλλα υπαρχουν αλλα παραδειγματα οπως η ΗΠΑ, με πολλους ηθοποιους σε ανωτατες θεσεις, καθως και η γειτονας μας Βουλγαρια με πολλους βουλευτες οπου ο χαρακτηρισμος αμφισβητισιμο πολιτικο παρελθον θαταν καθαρα ευφημισμος, για να παρω δυο χωρες με σχετικα μεγαλη διαφορα οικονομικης αναπτυξης απο την Ελλαδα, προς τα πανω και προς τα κατω.