Η αναΜορφωση τωρα και σε χαρτι?

Μια προσπαθεια για εκδοτικα σχεδια νεου τυπου

Οπως εχουμε ανακοινωσει ηδη πριν καιρο, η αναΜορφωση θελει να ετοιμασει καποιας μορφης εντυπο. Ο λογος ειναι απλος: καλο το Διαδικτυο αλλα η παρουσια σε χαρτι ειναι και ισως θα ειναι για παντα αναντικαταστατη. Δεν ειναι μονο το οτι 90% των Ελληνων δεν εχουν ευρυζωνικη προσβαση, ουτε το οτι απο καποιες ηλικιες και πανω η καθημερινη αναγνωση μπλογκ ειναι σχεδον αδιανοητη. Ειναι και απλα, πρακτικα θεματα:

α) Δεν μπορεις να διαβαζεις ιστοσελιδες στην τουαλετα/παραλια/μετρό, ενα βιβλιο ομως μπορεις.
β) Πολλοι ανθρωποι δεν θελουν/μπορουν να κοιτανε μια οθονη για ωρες, αλλα ενα βιβλιο/περιοδικο πολυ πιο ανετα.

και βεβαια υπαρχει και το βασικο προτερημα ενος εντυπου:

γ) Δεν μπορεις να τυλιξεις ψαρια με εναν υπολογιστη, με ενα περιοδικο ομως μπορεις!

Περα απο την πλακα, ενα εντυπο εχει αλλες χρησεις απο μια ιστοσελιδα γιαυτο φαινεται καλη ιδεα να γινει ενα ανθολογιο με μερικα απο τα πιο διαχρονικα/αξιολογα κειμενα της αναΜορφωσης, τοσο της Κυριως σελιδας οσο και του Ιστολογιου της. Τα εξης θεματα θελουν καποια συζητηση:

-Περιοδικο ή βιβλιο? Δωρεαν ή με κανονικη πωληση και πληρωμη?

Εδω η ερωτηση ειναι: να γινει ενα κανονικο βιβλιο με δεσιμο, ή κατι που να μοιαζει περισσοτερο σε περιοδικο? Σε καθε περιπτωση η εκδοση δεν θα ειναι συχνοτερη απο καθε 6 μηνες, οποτε δεν ειναι η συχνοτητα της εκδοσης το θεμα, αλλα το φορματ.

Το δευτερο σκελος αφορα τη χρηματοδοτηση. Προσωπικα βρισκω οτι τα βιβλια στην Ελλαδα ειναι υπερβολικα ακριβα και αυτο μαλλον συντελει στο οτι οι Ελληνες δεν εχουν αρκετα ανεπτυγμενη κουλτουρα βιβλιου. Ενας λογος ειναι η μικρη αγορα για ελληνοφωνα βιβλια. Ενας αλλος ομως υποψιαζομαι οτι ειναι η αναποτελεσματικοτητα των εκδοτικων εταιρειων.
Ισως θα ειχε νοημα να δοκιμασουμε κατι νεο: να εκδοσουμε το εντυπο μονοι μας, να το στελνουμε σε οποιον το ζητησει (μεσω διαδικτυου) και να ζητουμε μια εθελοντικη συνδρομη. Κατι παρομοιο επραξαν προσφατα οι Radiohead και μου φανηκε καλη ιδεα. φυσικα οι Radiohead ειναι διασημοι, ενω η αΜ οχι.

Η αλλη εναλλακτικη ειναι να τυπωθει σαν περιοδικο και να περιεχει διαφημισεις.

Η τριτη ειναι απλα να γινει σε συνεργασια με μια εκδοτικη εταιρεια (εχουμε ηδη επικοινωνησει με μια σχετικα).

-Ποια κειμενα και πως οργανωμενα?

Να επιλεγουν τα κειμενα με την καλυτερη βαθμολογηση? Με τις περισσοτερες θεασεις/σχολια?
Να μπουν σε ενοτητα θεματικα? Η χρονολογικα σαν ανθολογιο?

Τελευταια και σχετικη ερωτηση:

να ανοιξει η σελιδα σε δωρεες, μεσω paypal ας πουμε? Σκοπος των χρηματων θα ειναι κατα πρωτον η στηριξη του εντυπου, με ο,τι μορφη και να γινει. Για παραδειγμα πληρωμη για γραφιστα ή επιδοτηση της τιμης του εντυπου (αν γινει με πληρωμη). Επισης μπορει να στηριξει και νεες δραστηριοτητες της αναΜορφωσης, οπως ημεριδες, σεμιναρια κτλ.

Θα εκτιμουσαμε καθε σχολιο σχετικα με ολα αυτα, γνωμες, νεες προτασεις. Μπορειτε φυσικα να επικοινωνησετε και μεσω μεηλ αν προτιματε ιδιωτικη επικοινωνια.

17 thoughts on “Η αναΜορφωση τωρα και σε χαρτι?”

  1. Σγ, νομίζω ότι κάτι στο μέγεθος και το σχήμα του περιοδικού θα ήταν πιο ευανάγνωστο και φιλικό προς τον αναγνώστη, κάτι και για το τρόλεϊ και για το γραφείο. Όσο για την χρηματοδότηση, θα ήταν ωραίο να διανέμεται δωρεάν με την ενθάρρυνση για συνεισφορές. Ως προς την διανομή προβληματίζομαι, γιατί αν επιλέξης την διανομή μέσω διαδικτύου, ακυρώνεις τα πρώτα σου επιχειρήματα, αν όμως όχι, θα έχης την ανάγκη κάποιου εκδότη για να σε προωθήση. Μπορεί να μην είμαστε διάσημοι όσοι οι Ραδιοηεαδ, αλλά απευθυνόμαστε σε σκεπτόμενους ανθρώπους, που καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο έχει κόστος και ότι δεν υπάρχουν χιλιαρικιές στην αυλή μας. Και οι διαφημίσεις δεν είναι κακή ιδέα, αν και προσθέτει τρέξιμο φυσικά. Ως προς την επιλογή των κειμένων, εσύ είσαι ο επιμελητής του τομιδίου, διάλεξέ τα κατά το αισθητήριό σου. Τα σχόλια ανήκουν στους σχολιαστές υπενθυμίζω, οπότε ίσως χρειαστή να εξασφαλιστή κάποια άδεια από αυτούς. Βάλε τα άρθρα χρονολογικά, αλλά πρόσεξε το ευρετήριο, για να μπορούν να ανευρίσκωνται εύκολα. Και δωρεές δεν είναι κακό να ζητήσης, μόλις αποκτήσης κάποια καλή αιτία, δηλαδή κάποιο σοβαρό έξοδο.

    Reply
  2. Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Δεν είμαι, μονάχα, βέβαιος για τη χρονολογική σειρά και δεν ξέρω πόσο χρηστικό θα ήταν να συμπεριληφθούν τα σχόλια. Κατά τα λοιπά, θα προσθέσω ότι καλό θα είναι να βιαστούμε για να βγει το περιοδικό πριν το τέλος του χρόνου. Αυτά τα ολίγα, γιατί το θέμα δεν είναι να τα πούμε εμείς μεταξύ μας, αλλά να ακούσουμε τους φίλους που μας κάνουν παρέα στην αΜ.

    Reply
  3. Συμφωνώ με την πρόταση. Νομίζω πως αν ανοίξεις paypal θα είχες την καλύτερη λύση – με μια ενδεικτική τιμή μιας νον-πρόφιτ τιμολόγησης. Μπορούμε να κυνηγήσουμε χορηγία αντί για διαφημήσεις από την Σάρα και την Μάρα; Δεν βλέπω και εγώ ανάγκη για χρονολογική σειρά, αλλά μάλλον θεματικής ενότητας. Ότι τύπο έκδοσης και αν ακολουθήσουμε, θα προτιμούσα ένα λιτό μίνιμαλ ύφος σε στυλ “Οδός Πανός“. Επίσης αν αποφασιστεί να πάμε προς την λύση περιοδικού, δεν θέλω γκλοσιές και πολυτέλειες – 8α ήμουν ευχαριστημένος και με στυλάκι φανζίν… ξέρετε, φωτοτυπία διπλής όψεως και συνδετήρας :)

    Την Λουλού δεν την σκέφτεσαι;

    Τα χάιπερ-λινκς πως θα τα επεξεργαστούν οι εντιτορς; λογικά θα γίνουν υποσημειώσεις…

    Reply
  4. Καλα σημεια θιγονται. ξεκινω με κανα δυο:

    Νομίζω πως αν ανοίξεις paypal θα είχες την καλύτερη λύση – με μια ενδεικτική τιμή μιας νον-πρόφιτ τιμολόγησης

    ναι. βεβαια οι ιδιοι στους οποιους απευθυνεται η χαρτινη εκδοση λογω αποστροφης στο διαδικτυο εχουν και αποστροφη στο paypal, ε? Πως στελνει ο κοσμος στην Ελλαδα μικροποσα αραγε?

    Μπορούμε να κυνηγήσουμε χορηγία αντί για διαφημήσεις από την Σάρα και την Μάρα;

    εχεις καποιον υποψη? παντως και οι διαφημισεις θα ειναι σχετικες με την υλη μας καπως, στυλ εκδοσεις, βιβλιοπωλεια, τραπεζες κτλ Οχι ξερω γω μπαρ και καζινο…

    Ότι τύπο έκδοσης και αν ακολουθήσουμε, θα προτιμούσα ένα λιτό μίνιμαλ ύφος σε στυλ “Οδός Πανός“. Επίσης αν αποφασιστεί να πάμε προς την λύση περιοδικού, δεν θέλω γκλοσιές και πολυτέλειες – 8α ήμουν ευχαριστημένος και με στυλάκι φανζίν…

    ναι ε? χμ. εγω ελεγα να ειναι ομορφο για να τραβαει το ματι. Τι θα λεγατε για πολυ ομορφο εξωφυλλο και μεσα να ειναι στυλ Foreign Affairs?

    Την Λουλου την ερωτησα ηδη, περιμενω απαντηση. Το θεμα ειναι οτι καποιος εκδοτης στην Ελλαδα ισως θα κανει καλυτερη τιμη εν ειδει χορηγιας (ξερω νομικες εκδοσεις που το εκαναν αυτο για περιοδικα της Νομικης). Και εν τελει ρε γμτ δεν ειναι χαμηλοτερα τα εργατικα στην Ελλαδα?

    Τα λινκς θα δυσκολεψουν πολυ τον εντιτορ, θελουμε σιγα σιγα εθελοντες εντιτορ και να φτιαξουμε και καποιες guidelines.

    Τωρα για το χρονολογικη εν. θεματικη σειρα, μαλλον και γω τεινω προς το δευτερο με πολυ μικρη ομως προτιμηση.

    Και συμφωνω βεβαια με Κων/νο, τα Χριστουγεννα ειναι μια καλη προθεσμια.

    Για τα σχολια, θεωρω οτι καλυτερο ειναι αν ειναι ευστοχα, απλα να συμπεριληφθουν κατα καποιο τροπο στο κυριως κειμενο. αυτος ειναι αλλωστε ενας στοχος της αΜ, να ζυμωνονται τα κειμενα απο την θεση-αντιθεση.

    για την διανομη, το διλημμα που θετει ο Θανασης ειναι δυσκολο. Ισως δωρεαν αλλα να επιδιωξουμε να μπει και σε καποια μεγαλα βιβλιοπωλεια?

    Οσο για την επιλογη, σιγουρα δεν θελω να επιλεξω εδω! Να τονισω εδω αλλη μια φορα οτι στην κυριως σελιδα υπαρχει δυνατοτητα αξιολογησης των κειμενων απο τους αναγνωστες, ε?

    Reply
  5. Σωστά, είμαι στον κόσμο μου σχετικά με το Paypal. Το ίδιο ισχύει και με την Λουλού… Μάλλον απορριπτέα η πρόταση.
    Σχετικά με την χορηγία: δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να ρωτήσουμε μερικούς οργανισμούς αν θα κάλυπταν το κόστος εκτύπωσης.
    Και με Φόρειν Αφαίρς στυλ είμαι σύμφωνος :ο Το “όμορφο για να τραβάει το μάτι” με φοβίζει. Κατά τα άλλα, το έπιασες το νόημα.

    Reply
  6. Δεν καταλαβαίνω γιατί είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με το “όμορφο” της έκδοσης. Προφανώς, θα είναι ελαφρώς αταίριαστο αν έχουμε ένα περιοδικό με τίτλο Αναμόρφωση και άρθρα που δεν απευθύνονται σε συγκεκριμένες υποκουλτούρες τυπωμένο σε άθλια ποιότητα στυλ φανζιν. Θα ήταν σίγουρα αλλιώς τα πράγματα αν το κάναμε λίγο πιο χιουμοριστικό, πιο εκλαϊκευμένο (ακόμα!) και σε πιο χαλαρή γλώσσα (που δεν είναι απαραιτήτως κακή ιδέα) αλλά ως έχουν τα πράγματα -και υπό την προϋπόθεση ότι το αντέχουμε οικονομικά- μία κάποια ποιότητα, χωρίς λούσα και νεο-κιτς, θα μας είναι απαραίτητη, νομίζω.

    Reply
  7. Σωστά βρε παιδιά, με παρεξηγείτε. Τα περί φωτοτυπίας ήταν φυσικά αστείο με το οποίο ήθελα να υποδείξω ότι η έμφαση πρέπει να δωθεί στις ιδέες και όχι στο look. Συμφωνούμε πάνω κάτω με το στυλ του FA;
    Ίσως είναι βέβαια λίγο νωρίς για τέτοιες συζητήσεις αλλά καλό είναι να γίνονται.

    Reply
  8. νωρις δεν ειναι μιχαλη γιατι πρεπει να αρχισουμε να ετοιμαζομαστε! Οποτε ναι, FA ή κατι περισσοτερο προς Εκονομιστ? Φωτογραφιες και γραφηματα θα εχουμε αρκετα παντως…

    Τι οργανισμους σκεφτεσαι για χορηγους? δημοσιους? ιδιωτικους?

    Δειμο πρεπει να το σκεφτουμε και αυτο, αν θα υπαρχουν συνδρομητες ή οχι. Αν εχουμε αρκετα λεφτα φανταζομαι θα μπορουμε να το στελνουμε, αλλιως μαλλον πρεπει να το παραλαβει κανεις απο μεγαλο βιβλιοπωλειο…

    Reply
  9. Διαφωνούμε, ξεδιαφωνούμε ή μαλώνουμε, εγώ θέλω να βλέπω τις θέσεις. Εξάλλου πολεμάς καλύτερο όταν ξέρεις τον ταξικό ή ιδελογικό -συμπληρώνω εγώ- εχθρό σου καλύτερα. Ένας εχθρός (φιλάκια πολλά, αλλά ήταν σοβαρή η πρότασή μου αν τα καταφέρετε).

    Reply
  10. Διάσταση σελίδας 25Χ35 εκ.
    Χαρτί σαμουά γραφής 115 γραμμάρια.
    24 σελίδες ή 48 σελίδες.
    Καρφίτσα.
    Δίχρωμο.
    5000 ή 10000 τιράζ.
    Κασέ περιοδικίστικο.
    Δωρεάν διανομή.

    Η χρηματοδότηση είναι θέμα πολιτικής της εκδοτικής ομάδας. Έτσι δεν θα προτείνω τίποτα.

    Reply
  11. Γιάννη, δεν κατάλαβα τίποτα, αλλά μου ακούγεσαι ειδικός και θα σε ευχαριστήσω θερμά! Να βρούμε τώρα κάποιον να σε καταλάβει και είμαστε οκ!

    Reply
  12. Η σελίδα θα είναι περίπου όσο το ένθετο τέχνης στο ΠΟΝΤΙΚΙ.

    Το χρώμα του χαρτιού δεν θα είναι άσπρο αλλά σαμουά.

    Οι σελίδες του εντύπου μπορεί να είναι 24 ή 48 αναλόγως τον αριθμό των κειμένων που θα βάλετε.

    Θα έχει καρφίτσα βιβλιοδεσία ώστε να μην διαλύεται σε τετρασέλιδα όταν το παίρνει κάποιος στα χέρια του και ψάχνει την αρίθμηση για να το επαναφέρει στην αρχική του θέση…

    Δίχρωμο ώστε το κόστος εκτύπωσης να είναι σχετικά χαμηλό. Μαύρο και ένα άλλο χρώμα κάθε φορά. Όποιο επιλέγετε εσείς.

    Να έχει στήσιμο σελίδων που να θυμίζει περιοδικό και όχι εφημερίδα.

    Το τιράζ δηλαδή τα τεμάχια να είναι 5000 ή 10000.

    Δωρεάν διανομή χωρίς τιμή δηλαδή το έντυπο.

    ΤΩΡΑ ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΟ;…

    Reply
  13. Ελα ρε, εγω καταλαβα τουλαχιστον 2 πραγματα :-)

    Γιαννη σευχαριστουμε για την βοηθεια.
    Οι 48 σελιδες υποψιαζομαι οτι δεν φτανουνε, εχεις λογο που προτεινεις τοσες?
    Τα 5000 αντιτυπα τα προτεινεις για λογους οικονομιων κλιμακας? δηλαδη για να βγει φτηνο το καθε κομματι?
    Μια που φαινεσαι σχετικος, μην εχεις να μας προτεινεις και πιο συγκεκριμενα εκδοτες (μπορεις να επικοινωνησεις και ιδιωτικα οπως ειπαμε).

    Δειμο εγω ρε παιδι μου δεν σε βλεπω σαν ιδεολογικο εχθρο, μαλλον σαν παραστρατημενο δυναμει συμπολεμιστη :-) Και σοβαρα εκτιμω οτι αναζητας αντιθετες αποψεις.

    Reply
  14. Αν δεν φτάνουνε προτείνετε αύξηση οκτασέλιδο. Θα βρείτε στα 2 πρώτα τεύχη την βάση των σελίδων που χρειάζεστε.
    Τα 5000 είναι μία καλή αρχή. Μετά από εκεί αλλάζει και το κόστος εκτύπωσης και η βιβλιοδεσία και φυσικά το χαρτί που θα χρειαστείτε.

    Η εκτύπωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι επίπεδη δηλαδή offset (όχι κυλινδρική). Και η ποιότητα αρκετά καλή.

    Reply
  15. Βασικά ναι, τώρα μου φάνηκε πολύ πιο εύκολο (χωρίς κεφαλαία) και νομίζω ότι τα κατάλαβα όλα. Επίσης, νομίζω ότι συμφωνώ κιόλας. Ευχαριστούμε και πάλι και σόρρυ αν φάνηκα ανόητος – εξακολουθώ να πιστεύω ότι ανόητος είναι εκείνος που δεν ρωτά να μάθει!

    Reply

Leave a Comment