Διαφθορά στις αντιλήψεις διαφθοράς;

Σκάνδαλο εν εξελίξει για την Transparency International αποκαλύπτει το Marginal Revolution… Εν συντομία, η Transparency International (ΤΙ) μας προσφέρει ετησίως έναν δείκτη περί των αντιλήψεων διαφθοράς (Corruption Perceptions Index – CPI) τον οποίο αποκαλεί ως “the best known of TI’s tools”. Η ΤΙ βέβαια ψωνίζει τον δείκτη από έναν κύριο εν ονόματι Johann Graf Lambsdorff ο οποίος επίσης ηγείται της εταιρίας Anti-Corruption Training and Consulting. Αυτή την εταιρεία συμβούλων κάλεσε λοιπόν το Υπουργείο Επίβλεψης της Κίνας (*) τον περασμένο Ιούλιο για περιοδεία συμβούλευσης σε διάφορες πόλεις της Κίνας – καθώς και (ντραμς, πληζ) την τελετή έκδοσης του νέου βιβλίου το καθ. Lambsdorff “The Institutional Economics of Corruption and Reform: Theory, Evidence and Policy” στα Κινεζικά.

Και γιατί είναι ενδιαφέροντα όλα αυτά; Μισό λεπτό να βγάλω το conspiracy theory handbook από το τσαντάκι μου…. έχουμε και λέμε… λοιπόν, σύμφωνα πάντα με το MR, η Κίνα σκοράρει 3,5 βαθμούς (στους 10) στον δείκτη CPI ως η χώρα που αντιλαμβάνεται ως άκρως διεφθαρμένη (όσο πιο χαμηλός ο δείκτης, τόσο πιο βαθιά στο βούρκο των αντιλήψεων περί διαφθοράς – Σομαλία και Μυανμάρ για παράδειγμα παίρνουν τον χειρότερο βαθμό με 1,4). Σαφώς η κυβέρνηση της Κίνας θα ήθελε να εμφανίζεται ως λιγότερο διεφθαρμένη διεθνώς… δύο τρόπους βλέπω για την καταπολέμηση αυτής της αντίληψης – μεγαλύτερη διαφάνεια με παράλληλη μείωση της διαφθοράς ή επιρροή στη κατασκευή του δείκτη CPI. Χμμ, το πρώτο είναι μάλλον δύσκολο για ένα αυταρχικό καθεστώς ενώ το δεύτερο μπορεί να επιτευχθεί εύκολα βραχυπρόθεσμα με μερικά banquets και ολίγον ass-kissing…

Safest bet για του χρόνου; Ο δείκτης CPI για την Κίνα θα εμφανίσει ανοδικές τάσεις. Τώρα αν αυτό συμβεί λόγω των καταπληκτικών συμβουλών που δέχτηκαν από την ACTC και του λαμπρού μυαλού του κ. Lambsdorff, πάω πάσο.

(Αχχ, Ελλαδίτσα, watch and learn! Ας μας πει κάποιος ποιός φτιάχνει τους δείκτες φιλικότητας προς την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και αν έχει συμβουλευτική εταιρεία – και τους βγάζουμε άνετα έξω για δείπνο στον Παρθενώνα.)

(*) Επίβλεψης ποίου πράγματος; Από τα ανωτέρω μπορώ να υποθέσω και των ιδίων αλλά και των αλλότριων… Εδώ θα βρείτε και το job description του Υπουργείου Επίβλεψης της Κίνας.

11 thoughts on “Διαφθορά στις αντιλήψεις διαφθοράς;”

  1. ερωτηξις: αυτη την συγκρουση συμφεροντων την δηλωσε ο ιδιος ο Λαμπσντορφ ή την ανακαλυψε καποιος αλλος?

    Κατα τα αλλα αν πραγματικα καταληξουν και οι δεικτες διαφθορας να ειναι επιρρεπεις στην διαφθορα δεν ξερω τι μπορει να μας σωσει.

    Βεβαια, δεν ξερω, μια χωρα που εχει ασθενεις θεσμους και υψηλη φορολογια ειναι κακο να εχει φημη υψηλης διαφθορας? Αν θες να επενδυσεις στην χωρα Χ που εχει δυσκολη γραφειοκρατια και υψηλη φορολογια, μηπως θα προτιμουσες να εχει υψηλη διαφθορα οποτε με κανα γρηγοροσημο να καταφερεις να κανεις την δουλεια σου μια ωρα αρχιτερα?

    Reply
  2. Από όσο μπορώ να καταλάβω, την σύγκρουση συμφερόντων την ανακάλυψαν άλλοι: http://cpi-watch.org/
    Δεν ξέρω αν πραγματικά η μεθοδολογία που ακολουθείται μπορεί να αλλοιωθεί ανά χρονιά για να βολέψει κάποιος την εταιρία συμβούλων που έχει ιδρύσει… αλλά η προσέγγιση από τους Κινέζους στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον τελικά θα βλάψει την ΤΙ παρά την ACTC.
    Στο τρίτο σημείο σου μάλλον συμφωνούμε… και συνεπώς έχουμε ένα παράδοξο σε αυτή την ιστορία.

    Reply
  3. Ας παραμεινουμε λοιπον σε επιφυλακη να δουεμ τι θα συμβει. Παντως γενικα εχω ενα προβλημα με τους δεικτες διαφθορας, οι αντιληψεις διαφθορας μπορει να ειναι πολυ διαφρετικες σε διαφορετικες χωρες. Στην Ελλαδα ας πουμε νομιζω ειναι τοσο προχωρημενα μερικα φιανομενα οπως το λαδωμα για αδεια οδηγησης, που κανεςι δεν τα βλεπει πια ως διαφθορα. Ισως λοιπον και δεν τα δηλωνουν ως τετοια…

    Reply
  4. Ενδιαφέρον, αν και -φυσικά- δεν με εξέπληξε. Το βασικό ζήτημα με αυτούς τους δείκτες είναι ότι δεν μας προσφέρουν παρά ελάχιστες πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες και αυτό από μόνο του είναι ολίγον ύποπτο. Το βασικό δικό μου πρόβλημα είναι ότι δε γίνεται διάκριση ανάμεσα σε low και high level corruption. Διότι είναι προφανής η διαφορά ανάμεσα σε μία χώρα όπου ο τροχονόμος παίρνει το κατιτίς του για να σβήσει την κλήση και σε έναν τόπο όπου η κυβέρνηση τα παίρνει για να δώσει συμβόλαια εκμετάλλευσης αδαμαντορυχείων ή πετρελαιοπηγών για παράδειγμα (πως μου ήρθαν αυτά τα παραδείγματα ε;). Φυσικά, σε πολλές περιπτώσεις θα έχουμε και τα δύο, αλλά όχι σε κάθε περίπτωση και στην ίδια κλίμακα. Και δεν τίθεται ζήτημα για το ποια από τις δύο “διαφθορές” είναι η πιο επιζήμια για την εικόνα μίας χώρας. Οπότε, μία κάποια εξισορρόπηση στον τελικό πίνακα -που είναι και ο μόνος που διαβάζει ο πολύς κόσμος και δη τα μίντια- μάλλον αμβλύνει τις αντιδράσεις των καλών μας φίλων.

    Άντε, να σας δώκω και μία inside information για να μην παραπονιέται ο Σώτος ότι δεν τα δώνω όλα για την αΜ: Η Ελλάδα, Μάικ, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την Κίνα. Οι προσπάθειές μας να βγούμε από τη λίστα της TI δεν αποτελούν μυστικό για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Όσο για τον αν υπάρχει μία πιο έντονη διάθεση για επίδειξη τακτ προς κάποιες χώρες, ακόμα και σε επίπεδο ΟΗΕ, αυτό είναι κάτι παραπάνω από προφανές στις κατά καιρούς δημοσιεύσεις.

    Reply
  5. Η αντίληψή μου για αυτό το δείκτη αντιλήψεων – :) – πλησίαζε το high level διαφθοράς. Για την ιστορία, κοιτώντας στο faq του δείκτη μαθαίνει κανείς πως:

    “The Transparency International Corruption Perceptions Index ranks countries in terms of the degree to which corruption is perceived to exist among public officials and politicians. It is a composite index, a poll of polls, drawing on corruption-related data from expert and business surveys carried out by a variety of independent and reputable institutions. The CPI reflects views from around the world, including those of experts who are living in the countries evaluated. Transparency International commissions the CPI from Johann Graf Lambsdorff, a university professor based in Passau, Germany.”

    Επίσης,

    The TI CPI focuses on corruption in the public sector and defines corruption as the abuse of public office for private gain. The surveys used in compiling the CPI ask questions that relate to the misuse of public power for private benefit, for example bribery of public officials, kickbacks in public procurement, embezzlement of public funds or questions that probe the strength of anti-corruption policies, thereby encompassing both administrative and political corruption.

    Και μια υπόθεση (χρησιμοποιόντας μια πασίγνωστη αμερικανική μέθοδο επεξήγησης κοινωνικών φαινομένων): θα περίμενα πως μια χώρα με αρκετή δόση low level διαφθοράς – στην βάση της κοινωνίας – θα έχει μεγαλύτερα επίπεδα διαφθοράς στα “ψηλότερα σκαλιά” ενώ το αντίστροφο δεν συμβαίνει απαραίτητα τόσο συχνά.
    Η ανάγκη διαφοροποίησης high/low level διαφθοράς για τις ανάγκες έρευνας φυσικά παραμένει.

    Reply
  6. ενδιαφεροντα τα σημεια του Κων/νου

    Και δεν τίθεται ζήτημα για το ποια από τις δύο “διαφθορές” είναι η πιο επιζήμια για την εικόνα μίας χώρας

    δεν ξερω για την εικονα, αλλα για την οικονομια πραγματικα δεν ειμαι σιγουρος. Σε ενα στατικο μοντελο (δηλαδη αμελωντας την χρονικη παραμετρο) εικαζω οτι η χαμηλου επιπεδου διαφθορα ειναι πιο επιζημια γιατι εμποδιζει τους μικρους επιχειρηματιες, βασανιζει ασκοπα τους πολιτες κτλ

    Οι προσπάθειές μας να βγούμε από τη λίστα της TI δεν αποτελούν μυστικό για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

    ωπα αυτο ειναι πραγματικα ενδιαφερον, πρεπει να μας πεις λεπτομερειες. Αναρωτιεμαι, αντι να προσπαθουν με κολπα να το κανουν, εχουν σκεφτει να βαλουν μια ταξη στις εξετασεις για αδειες οδηγησης που βρωμανε και ζεχνουν απο την διαφθορα?

    μαικωλ

    θα περίμενα πως μια χώρα με αρκετή δόση low level διαφθοράς – στην βάση της κοινωνίας – θα έχει μεγαλύτερα επίπεδα διαφθοράς στα “ψηλότερα σκαλιά” ενώ το αντίστροφο δεν συμβαίνει απαραίτητα τόσο συχνά.

    η ερωτηση ειναι πως εχει η αιτιοτητα. Η διαφθορα στα υψηλα σταδια ερχεται οταν υπαρχει μια γενικη κουλτουρα ανοχης στην διαφθορα στους πολιτες η οποια προχωραει προς τα πανω ή οταν υπαρχουν κακοι θεσμοι σε υψηλο επιπεδο? Θελω να πω (γιατι μου φαινεται αυτο σκεφτεται ο Μιχαλης σαν παραδειγμα) πως γινεται στις ΗΠΑ σε χαμηλο επιπεδο να εχουμε απουσια διαφθορας αλλα σε υψηλο να εχουμε εκτεταμενη?

    Reply
  7. θα περίμενα πως μια χώρα με αρκετή δόση low level διαφθοράς – στην βάση της κοινωνίας – θα έχει μεγαλύτερα επίπεδα διαφθοράς στα “ψηλότερα σκαλιά” ενώ το αντίστροφο δεν συμβαίνει απαραίτητα τόσο συχνά.

    Με αυτό, φυσικά, διαφωνώ κάθετα. Κάθε εγκληματολόγος θα μας έλεγε ότι είναι απολύτως δυνατόν να ισχύει το πρώτο (βλ για παράδειγμα μία διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα ψευδοδημοκρατία που αποκτά επιτέλους πραγματικά δημοκρατικα εκλεγμένη κυβέρνηση) και μάλλον σπανιότερο το δεύτερο, καθώς ένα διεφθαρμένο κράτος δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το αν λαδώνονται οι εφοριακοί και οι τροχονόμοι. Και, φυσικά, όσο λαδώνονται οι τελευταίοι τόσο θα λαδώνουν οι πολίτες που ξέρουν ότι δε θα βρουν το δίκιο τους σε υψηλότερα κλιμάκια.

    Σωτήρη, μήπως θέλεις και τα ονόματα των ανθρώπων που το είπαν και εκείνων που το άκουσαν και δε διαφώνησαν; Αρκέσου στο γαργαλιστικό κουτσομπολιό και έλπιζε σε άνοδο της επισκεψιμότητας!

    Reply
  8. Αρκέσου στο γαργαλιστικό κουτσομπολιό και έλπιζε σε άνοδο της επισκεψιμότητας!

    οχι γιατι τοτε θα φοβασαι ακομα περισσοτερο να κανεις αποκαλυψεις!

    Κατα τα αλλα με ενδιαφερει αρκετα η συζητηση περι διαφθορας, νομιζω υπαρχει ψωμια και για σοβαρη δουλεια. για να δουμε την απαντηση του μαϊκωλ, αν και εχω την αμυδρη εντυπωση οτι δεν τον καταλαβες σωστα.

    Reply
  9. Καλά, ας μην αρχίσουμε και ιδιαιτέρως σοβαρή συζήτηση πάνω στο θέμα (βλέπε ανωτέρο λινκ περί της μεθόδου της διαπίστωσης) – εννοούσα αυτό που κατάλαβε ο Σωτήρης ή μάλλον έχουμε στο μυαλό μας το ίδιο παράδειγμα. Και δεν ξέρω αν λέμε κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό Κωνσταντίνε οπότε ας ξαναπροσπαθήσω. Μια κουλτούρα γενικής διαφθοράς σε πολλά “κατώτερα” επίπεδα (βλέπε Ελλάδα) είναι καταδικασμένη να εκλέγει (και) διεφθαρμένους πολιτικούς – και σύμφωνα με ένα τραβηγμένο νόμο του Gresham αρκετοί πολιτικοί που δεν θα ήταν διεφθαρμένοι, αναγκάζονται να λειτουργήσουν διεφθαρμένα για να επιβιώσουν. Στην Αμερική από την άλλη πλευρά, η φύση της διαφθοράς στα “υψηλότερα” επίπεδα δεν είναι θέμα ενός aggregation αντιλήψεων από το κοινωνικό σύνολο που επιτρέπει την κομπίνα σε εθνικό επίπεδο και επίσης δεν τσουλάει εύκολα προς τα κάτω. Το ίδιο θα έλεγα και για την Κίνα.
    Ακόμα υπάρχουν εγκληματολόγοι; Δεν τους έφαγε τις δουλειές ο Levitt και η νέα γενιά οικονομολόγων; :)

    Reply
  10. Έχουμε πρόβλημα ορισμού, οπότε θα πρέπει να το συζητήσουμε με κάποια άλλη ευκαιρία. Πάντως, το γεγονός ότι ο πολίτης αναγκάζεται να λαδώσει “για να κάνει τη δουλειά του” δεν σημαίνει ότι εγκρίνει τη μέθοδο. Σκεφείτε, για παράδειγμα, ότι στην Ελλάδα και να δικαιούσαι μία υπηρεσία πληρώνεις κάτι παραπάνω για να λάβεις αυτό που δικαιούσαι! Άσε που δεν υπάρχει λογική στη γραφειοκρατία οπότε δεν το διακινδυνεύεις καν. Προσοχή: όταν λέω “δεν σημαίνει” εννοώ “δεν σημαίνει απαραιτήτως” διότι είναι προφανές ότι αυτό που λέει ο maikwl σε πολλές περιπτώσεις θα ισχύει. Και δε νομίζω ότι είναι ακραία η διαπίστωση ότι κάποιοι αναγκάζονται να λειτουργήσουν κατά τρόπο που δεν εγκρίνουν για να ικανοποιήσουν κάποια άλλη ανάγκη τους – φυσικά, έχουν πρόβλημα ακεραιότητας οι συγκεκριμένοι!

    Ακόμα υπάρχουν εγκληματολόγοι; Δεν τους έφαγε τις δουλειές ο Levitt και η νέα γενιά οικονομολόγων; :)

    Καλά, αυτό είναι το σύμπλεγμα των οικονομολόγων: έχουν καταργήσει τα πάντα με τους “νόμους” τους, από τη φιλοσοφία μέχρι τη βιολογία – η εγκληματολογια θα επιβίωνε; Αυτό που δεν αντέχεται, πάντως, είναι οι οικονομολόγοι με θεωρίες δικαιοσύνης… Αυτό είναι το αποκορύφωμα του πνευματικού και επιστημονικού αυτισμού – για να μην πω αυνανισμού!

    ΥΓ: Με χαλαρή διάθεση το σχόλιο υποστήριξης του συναφιού έτσι; Ας μην προσβληθείτε οι οικονομολόγοι!

    Reply
  11. * ετοιμαζουμε την εκτακτη επιτροπη για συνοπτικη απομπομπη του Κων/νου απο το ελληνικο διαδικτυο. Θα στειλουμε και ειδικες ομαδες χιτμεν προς την Οξφορδη για να κανονισουν τον ταραξια *

    εμενα παντως Κων/νε μου ειπαν οτι ζητησες βοηθεια απο οικονομολογους για να κανεις πιο ενδιαφερουσα την νομικη διατριβη σου :-)

    τωρα περα απο την πλακα η διαφθορα για να φανερωθει χρειαζονται δυο στοιχεια: γραφειοκρατια που πρεπει κανεις να παρακαμψει για να κανει την δουλεια του και ατομα που διαλεγουν τον ευκολο δρομο στις δυσκολιες, τουτεστιν δεν ντρεπονται να την παρακαμπτουν με λαδωμα. Δεν υπαρχει αμφιβολια οτι στην Ελλαδα σημερα υπαρχουν και τα δυο. Το μεν πρωτο ειναι φανερο, αλλα και το οτι οι Ελληνες γενικα διαλεγουν τον ευκολο δρομο φαινεται οχι μονο στην ευκολια που λαδωνουν αλλα και στην συμπεριφορα τους σε αλλα θεματα απο κυκλοφοριακες συνηθειες (ΙΧ και παλι ΙΧ) μεχρι την επαγγελματικη/φοιτητικη τους δραστηριοτητα (τσαπατσουλια κτλ).

    Η πολυ δυσκολη ερωτηση ειναι αν γιναμε ετσι απο τις συνθηκες, δηλαδη απο τους κακους θεσμους ή αν ειναι μερος της κουλτουρας μας (βλεπε θεωριες περι προτεσταντικου ηθους εναντιον καθολκου/ορθοδοξου). Η ερωτηση ισως μπορει να απαντηθει παρατηρωντας βορειοευρωπαιους που ερχονται να κατοικησουν μονιμα στην Νοτια Ευρωπη. Υιοθετουν σχετικα γρηγορα καποια πραγματα αλλα νομιζω την μικροδιαφθορα την αποφευγουν (οσο θα αποφευγαμε και μεις το συνεχες λαδωμα αστυνομικων αν μεναμε ξαφνικα στην Βουλγαρια?). αυτο μαλλον δειχνει οτι κατι δεν παει καλα με την κουλτουρα μας…

    Reply

Leave a Comment