Τι μας μενει απο την διακυβερνηση της χωρας τα τελευταια 5 χρονια?
Μιλωντας με διαφορο κοσμο στην Ελλαδα σχετικα με την κυβερνηση Καραμανλη βλεπω οτι την γνωμη του κοσμου εχουν επηρεασει δυσαναλογα συγκεκριμενα λαθη και τερτιπια που συχνα εισερχονται στον κοσμο της επικοινωνιακης πολιτικης, οχι της πολιτικης ουσιας. Θα ηταν λανθασμενο να κριθει το εργο (ή η απραξια) τοσων μονο απο τις διεφθαρμενες ή ανοητες πραξεις 3-4-10 ατομων και πως προβληθηκαν αυτες στα ΜΜΕ. Ετσι λοιπον θα ηθελα να κανω μια συνοψη του τι ειδα να γινεται αυτα τα χρονια, ξεκινωντας με καποιες γρηγορες σημειωσεις σχετικα με τα σκανδαλα.
Κατα πρωτον δεν νομιζω οτι εχει διαπιστωθει απευθειας αναμιξη του πρωθυπουργου σε αυτα.
Κατα δευτερον πολλα απο αυτα φανερωθηκαν επι ΝΔ αλλα επηρεαζουν εξισου και τις προηγουμενες κυβερνησεις ΠΑΣΟΚ (πχ το θεμα της Siemens που πιθανοτατα εμπλεκει περισσοτερο κοσμο του ΠΑΣΟΚ παρα της ΝΔ).
Kατα τριτον εχω την εντυπωση οτι η αυξηση που παρατηρειται στην συχνοτητα αποκαλυψης σκανδαλων εχει εν μερει να κανει και με την αυξημενη διαφανεια. Δυσκολα θα με πεισει κανεις οτι το 1987 η Ελλαδα ηταν καθαροτερη απο σημερα. Απλα δεν υπηρχε ιδιωτικη τηλεοραση, τοσα καναλια, μπλογκ κτλ να μην μιλησουμε για αυξημενη απαιτηση λογοδοσιας απο τους πολιτες.
Ειμαι ο τελευταιος που θα ανεχτει την διαφθορα σε δημοσια αξιωματα. Αλλα δεν βλεπω αυτη η κυβερνηση να εχει ουσιαστικες και ευρειες διαφορες σε αυτον τον τομεα σε σχεση με τις προηγουμενες.* Η διαφθορα ειναι ενδημικη στην Ελλαδα, πολυ καλα εδραιωμενη σε καθε επιπεδο της διοικησης αλλα και της αγορας. Ειναι θλιβερο οτι καμμια κυβερνηση δεν κανει κατι ουσιαστικο για αυτο, αλλα σε αυτο το σημειο τουλαχιστον δεν βλεπω να κλινει το ζυγι προς αυτη, προηγουμενη ή επομενη κυβερνηση.
Ας προχωρησουμε λοιπον σε ζητηματα που μπορει να γινει καλυτερη συγκριση.
Εργα και ημερες
ΘΕΤΙΚΑ
Αποκρατικοποιηση Ολυμπιακης και ΟΤΕ.
Εχω δηλωσει πριν χρονια οτι οποιος ξεφορτωθει την Ολυμπιακη απο την πλατη του δημοσιου θα εχει τον αιωνιο σεβασμο μου. Το εκανε ως υπουργος ο Κ.Χατζηδακης.
Παραλληλα πωληθηκε και ο ΟΤΕ. Οχι με τον καλυτερο τροπο, αλλα για αυτο ευθυνονται αυτοι που ειχαν ηδη πουλησει πανω απο 50% των μετοχων μεσω των κουτοπονηρων “μετοχοποιησεων”.
Λιμανια
Προσπαθεια για μεταρρυθμισεις στα λιμανια της χωρας, επιβατικα και εμπορευματικα. Εισοδος επενδυτων που διψανε να ριξουν λεφτα σε ευρωπαικα λιμανια οπως η Cosco. Δυστυχως τα σχεδια δεν ολοκληρωθηκαν και κινδυνευουν με αναστροφη.
Εναρξη κατασκευης πληθωρας αυτοκινητοδρομων με ΣΔΙΤ.
Το 2004 ολοι περιμεναν πτωση των δημοσιων επενδυσεων. Αντιθετως ειχαμε αυξηση χαρη στην μαζικη χρηση των ΣΔΙΤ. Ξεκινησαν και εχουν εξασφαλισμενο μελλον: η Ιονια Οδος, η επεκταση της Αττικης Οδου, η ανακατασκευη του ΠΑΘΕ (του σημαντικοτερου αυτοκινητοδρομου στην Ελλαδα που ανεξηγητα εμεινε εως το 2004 πισω απο την πολυ λιγοτερο σημαντικη Εγνατια), ο αυτοκινητοδρομος Κεντρικης Ελλαδος, αυτοκινητοδρομοι προς Καλαματα και Σπαρτη. Οταν τελειωσουν αυτα τα εργα το μεγαλο σχεδιο κατασκευης αυτοκινητοδρομων στην Ελλαδα ουσιαστικα θα εχει τελειωσει.
Μεταρρυθμιση στα πανεπιστημια, που στα χαρτια τουλαχιστον παει σιγουρα στην σωστη κατευθυνση. Εναρξη αξιολογησης του εργου των διαφορων τμηματων, περιορισμος του ρολου των παραταξεων στα ΑΕΙ.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Ελλειψη αποφασιστικοτητας και ηγεσιας / Κακη διαχειριση κρισεων
Η ανωτατη ηγεσια της κυβερνησης πολλες φορες φαινοταν κουρασμενη ή βαριεστημενη να παρακολουθει λαθη στελεχων ή επιθεσεις απο διαφορες μεριες. Η Αθηνα καηκε γιατι η κυβερνηση ειχε δωσει το μηνυμα σε αστυνομικους, αναρχοαυτονομους και ακροδεξιους οτι μπορουν να κανουν οτι τους κατεβει.
Τρομερες ελλειψεις στην δημοσια ταξη, τοσο στο υφος οσο στο αποτελεσμα
Δεν ξερω ποσες υποθεσεις ειδαμε που αστυνομικοι ολοφανερα ασκησαν βια σε συλληφθεντες, ακομα και σε ατομα που φορουσαν χειροπεδες. Μαζεψαμε αρκετες εικονες ντροπης για καμμια τριανταετια.
Μερικοι ισχυριζονται οτι η κυβερνηση ευθυνεται και για αυξηση της εγκληματικοτητας. Παλι το βρισκω αδικο να κατηγορειται μια κυβερνηση για γενικοτερες και μακροχρονιες τασεις. Η ιδια η κυβερνηση ομως δεν εδειξε καμμια διαθεση να ασχοληθει με το ζητημα εγκαιρα και εξυπνα.
Μεταναστες
Η Ελλαδα παραμενει χωρις επισημη μεταναστευτικη πολιτικη. Παρανοϊκα φερομενη αφηνει οποιον θελει να διασχιζει τα συνορα της αλλα αρνειται την υποηκοοτητα σε ατομα που γεννηθηκαν και εζησαν ολην τους την ζωη στην Ελλαδα. Μπορει ολα αυτα να μην ειναι νεα, αλλα η κυβερνηση δεν βελτιωσε τιποτα.
Αντι να αγωνιστουμε για ευρωπαικη λυση στην λαθρομεταναστευση δεχτηκαμε μια αδικη κατασταση που θελει λαθρομεταναστες να στελνονται απο ολη την ΕΕ στον Νοτο, κυριως Ελλαδα και Ισπανια. Ακομα χειροτερα η κυβερνηση το θεωρησε εξυπνο να στοιβαζονται ολοι αυτοι σε ενα μικρο χωρο του κεντρου της Αθηνας.**
Πυρκαγιες?
Δεν μπορω να πω με σιγουρια οτι οι καταστροφικες πυρκαγιες ηταν ευθυνη αυτης της κυβερνησης. Κατα πρωτον ζουμε απλα σε ενα μερος του πλανητη που τα δαση καιγονται. Κατα δευτερον ζουμε σε ενα μερος του πλανητη που οι ανθρωποι δεν εχουν δα και την καλυτερη εργασιακη ηθικη ή οργανωτικη ικανοτητα. Δεν αμφιβαλλω οτι το κρατος θα μπορουσε να οργανωθει καλυτερα σε ζητηματα πυροπροληψης και πυροπροστασιας. Αμφιβαλλω οτι καποια κυβερνηση τα πηγε καλυτερα στο ζητημα εδω και 25 χρονια.
ΟΣΕ και ΚΤΕΛ
Με την λογικη ισως οτι αυτο που δεν φαινεται στα καναλια δεν μας ενοχλει, εχουν μεινει τα ΚΤΕΛ με ενα μονοπωλειο στα υπεραστικα λεωφορεια που μας κοστιζει μια συνεχιζομενη τριτοκοσμικη εικονα σε ολη την επαρχια.*** Αδικαιολογητο.
Ο δε ΟΣΕ, παρα τις περιορισμενες παρεμβασεις, συνεχιζει να τρωει απιστευτα ποσα και να προσφερει πολυ ελλιπες εργο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για τις συνολικες επιδοσεις στην οικονομια ακουγονται πολλα νουμερα εκτος ισως απο το βασικοτερο: αυξηση του ΑΕΠ, δηλαδη της παραγωγης αξιας στην χωρα. Μακροπροθεσμα η ανοδος του ΑΕΠ σημαινει αυξηση εισοδηματων, επενδυσεων, γενικης ευημεριας. Η πτωση του σημαινει βαρια προβληματα. Ας δουμε τα στοιχεια (απο το Penn World Table)
Η Ελλαδα λοιπον τα πηγε αναπαντεχα καλα. Εκει που το 2004 περιμεναμε καθιζηση του ρυθμου αναπτυξης ειχαμε μια μικρη υποχωρηση και παλι επιστροφη σε ρυθμους αναπτυξης κοντα στο 4%, εως την αρχη της μεγαλης διεθνους κρισης (την οποια και παλι η Ελλαδα περνα ασυνηθιστα ηπια). Δεν ειναι ευκολο για μια ανεπτυγμενη χωρα -οπως ειναι η Ελλαδα- να αναπτυσσεται με τετοιους ρυθμους. Αν συνεχιζοντουσαν θα ξεπερνουσαμε το γερμανικο ΑΕΠ κατα κεφαλη σε λιγα χρονια! Δυστυχως οι ρυθμοι αναπτυξης αυτοι δεν φαινεται να ειναι διατηρισιμοι. Αντι να μειωσουμε το χρεος μας (ως ποσοστο του ΑΕΠ) σε μια περιοδο που η οικονομια πηγαινε τοσο καλα, συνεχισαμε με μεγαλα ελλειμματα και το χρεος παρεμεινε σε πολυ υψηλα επιπεδα (αναλογα τους ορισμους περιπου 100% του ΑΕΠ ηταν το 2004, περιπου εκει ηταν και το 2008 στην αρχη της παρουσας κρισης). Το αποτελεσμα ειναι φυσικα με την αφιξη της κρισης το ελληνικο δημοσιο να ειναι παντελως ανετοιμο και να δυσκολευεται να δανειστει χρηματα απο τις αγορες. Οι οροι δανεισμου της χωρας μας ειναι απο τους χειροτερους στην Ευρωζωνη.
Θλιβερο ειναι οτι σε αυτο το ζητημα ο ψηφοφορος δεν εχει επιλογη. Η κυβερνηση Καραμανλη μιλησε για μειωση του χρεους αλλα δεν το επραξε, η δε αλλη πλευρα δεν κανει ουτε αυτο: δηλωνει ετοιμη για αυξηση του δανεισμου και διογκωση των ελλειματων.
Τι μενει τελικα?
Δεν νομιζω οτι ειναι η χειροτερη κυβερνηση της μεταπολιτευσης (δειτε και την δημοσκοπηση μας στα αριστερα). Νομιζω ομως οτι ειναι κατω απο τις κυβερνησεις Σημιτη, τοσο στο εργο, οσο περισσοτερο στην εμπιστοσυνη και ελπιδα που εμπνεει στον πολιτη. Το 2004 το ηθικο μας ηταν υψηλοτατο. Μπορει οι λογοι να ηταν εν μερει παροδικοι (Ολυμπιαδα διοργανωνουμε μονο μια φορα τον αιωνα και Ευρωπαικο ποδοσφαιρου κερδιζουμε μια φορα την χιλιετια!), αλλα ολοι περιμεναμε οτι η Ελλαδα απο τωρα και περα μονο υψηλοτερα θα πηγαινει. Κανεις δεν περιμενε τετοια καταρρακωση ηθικου μεσα σε λιγα χρονια. Την αδυναμια να βρει ενα οραμα που να ενωνει τους Ελληνες σε εναν κοινο σκοπο, να πεισει για τις δυνατοτητες της χωρας με σκληρη και συστηματικη δουλεια, με συνεπη και αποφασιστικη διακυβερνηση, αυτος ο πρωθυπουργος πρεπει -και οπως φαινεται προκειται- να την πληρωσει.
Συντομα θα ξερουμε αν η αλλη πλευρα του δικομματισμου εχει κατι καλυτερο να προσφερει. Προσωπικα απαισιοδοξω…
*Δεν συγκρινω με το 81-89 που ο ιδιος ο πρωθυπουργος εμπλεκοταν σε σοβαροτατα σκανδαλα.
**Εξωφρενικη η πρακτικη λαθρομεταναστες να εφοδιαζονται απο τις αρχες στα νησια με εισιτηρεια για τον Πειραια!
***Ο σταθμος ΚΤΕΛ στο υπερτουριστικο Ρεθυμνο μοιαζει σαν να εχει βγει κατευθειαν απο το 1960.
Ψύχραιμος απολογισμός.
Σκέφτομαι ότι ίσως και εγώ κατά καιρούς ήμουνα πολύ σκληρός με το έργο της κυβέρνησης του Καραμανλή Β΄. Έχεις δίκιο όταν λες ότι ο Σημίτης και η ευνοϊκή συγκυρία του 2004 δημιούργησαν προσδοκίες που μετά διαψεύσθηκαν. Δεν ήταν σταλήθεια πιο διεφθαρμένος ούτε δανείστηκε όντως τόσο περισσότερο πια, απλώς μας άξιζε (;) κάτι καλύτερο. Αν είχαμε τρίτη τετραετία Σημίτη ας πούμε;
Πάντως τα Δεκεμβριανά 2008 ήταν μια μοναδική επίδοση.
Μια τριτη τετραετια Σημιτη λογικα θα ηταν καλυτερη, αν και ειχε ηδη κουραστει λιγο το σχημα (ασε που αν ξαναβλεπα Λαλιωτη υπουργο θα εκανα εμετο).
Οσο για τα Δεκεμβριανα, ηταν οντως μοναδικη επιδοση αλλα πως να το πω, απο πολυ στρεβλη αντιληψη κοινωνικης ευαισθησιας και μια ενοχη σχετικα με το παρελθον της δεξιας. Νομιζανε λεει οτι η ελλιπης αστυνομευση εκτονωνει αντι να εξαγριωνει. Νομιζαν αν αφηνουν την Αθηνα να καιγεται θα ξεθυμανουν τα παιδια και θα ηρεμησουν. Αυτο τους ειπαν καντε για να μην σας πουνε χουντικους. Πιο ανοητη θεση δεν εχω ακουσει.
Αλλα τελοσπαντων, περα απο ολα αυτα θεωρω θλιβερο οτι αντι να γινεται κριτικη πανω στο εργο της κυβερνησης αυτης ωστε η επομενη να παει καλυτερα, γινεται κριτικη σε μεμονωμενα φαινομενα διαφθορας και κυριως την μηντιακη τους διαχειριση, κατι που απο την μερια της διαχειρισης δεν ειναι καθολου σημαντικο τελικα για την χωρα, απο την μερια της ουσιας δεν περιμενω κατακαθολου να ειναι καλυτερο το ΠΑΣΟΚ.
SG εχεις εν μερει δικιο αλλα δεν αναφερεις καποια πραγματα.καταρχας τον καραμανλη δεν πρεπει να τον κρινουμε με βαση τις προηγουμενες κυβερνησεις και τη νοοτροπια την ελλαδας αλλα με βαση αυτα που υποσχεθηκε το 2004 αλλα και το 2007.
στον τομεα της διαφθορας και της διαφανειας αλλα και της επανιδρυσης του κρατους στην πραξη δεν εγινε τιποτα. υπηρξαν πολλοι διορισμοι,αυξηση των δημοσιων φορεων,γαλαζια κομματοκρατια σε πολλους κρισιμους τομεις,πολλες υποθεσεις διαφθορας και το αποκορυφωμα το κλεισιμο της βουλης τον μαιο με αποτελεσμα να παραγραφουν οποια σκανδαλα αφορουσαν την ΝΔ. το κρατος ειναι διαλυμενο.τραγικο παραδειγμα οι φωτιες του 2007 και του 2009. και αν με καποιο τροπο μπορουμε να κατανοησουμε το δυσκολο εργο με τις πυρκαγιες του 2007, οι φωτιες αυτο το καλοκαιρι οφειλονται καθαρα σε ανεπαρκεια του κρατικου μηχανισμου. 2 σημαντικα προσωπα της υποθεσης Siemens με ευθυνη της πολιτειας εφυγαν για το εξωτερικο και ειναι απιθανο να μπορεσουμε να τους πιασουμε και να γυρισουν πισω.ο καταλογος ειναι ατελειωτος.
οσον αφορα τα οικονομικα παλι δεν εγινε τιποτα. το ελλειμα ηταν γυρω στο 5% πριν την κριση και τωρα μπορει να φτασει και το 8%. η ανεργια ειναι κοντα στο 10% το δημοσιο χρεος ειναι κοντα στο 100% του ΑΕΠ και μεχρι πριν καποιους μηνες το ελλειμα εισαγωγων-εξαγωγων ηταν 15%(τωρα εχει πεσει το ποσστο αυτο λογω της κρισης).Μην μου λες τωρα οτι κοντευουμε να φτασουμε το κατα κεφαλην ΑΕΠ της Γερμανια.ισως με δανεικα να το καταφερνουμε αλλα εγω προσωπικα επειδη εχω μεινει γερμανια σου λεω οτι και τους μισους μισθους να ειχαν οι γερμανοι εγω αν μπορουσα θα εμενα μονιμα εκει.
Αρα περα απο καποιες ιδιωτικοποιησεις και το νομο για τα πανεπιστημια δεν υπαρχει κατι αλλο θετικο για τη ΝΔ.ουσιαστικα το 2004 ηρθαν στην εξουσια με νοοτροπια ΠΑΣΟΚ του 1981.πες μου δηλαδη τι εμποδιζε τον καραμανλη τα πρωτα 3μησι χρονια με 165 βουλευτες και πασοκ ανυπαρκτο να κανει μεταρρυθμισεις???
το χειροτερο ειναι οτι τα υπολοιπα κομματα ειναι ακομα χειροτερα και δυστυχως στις εκλογες δεν θα συμμετεχει ουτε η ΔΡΑΣΗ ουτε η Φιλελευθερη Συμμαχια.
SG,
Όντως ψύχραιμη η αποτίμησή σου και στα περισσότερα απ’ όσα γράφεις συμφωνώ. Στα αρνητικά ας προστεθεί η χαμηλή ποιότητα του επιτελείου του Πρωθυπουργού σε σύγκριση με εκείνο του Σημίτη – ειναι πλέον γεγονός πανθομολογούμενο.
Και μία διόρθωση: οι αυτοκινητόδρομοι, στην πλειονότητά τους, δεν κατασκευάζονται με βάση τη νομοθεσία για τα ΣΔΙΤ, αλλά είναι συγχρηματοδοτούμενα έργα, με συμβολή κυρίως κοινοτικών πόρων. Τα ΣΔΙΤ αφορούν πρωτίστως σχολεία, φυλακές, διαχείριση απορριμμάτων (βλ. λ.χ. “ΔΙΑΔΥΜΑ” σε Μακεδονία) κ.λπ. Το νομοθετικό πλαίσιο μάλιστα που τα διέπει έχει δυστυχώς πολλή γραφειοκρατία (εγκρίσεις επί εγκρίσεων, ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ κ.ά.).
Ευκαιρίας δοθείσης θέλω ακόμη να παρατηρήσω ότι η εταρεία που δεσπόζει τα τελευταία χρόνια στην κατασκευή των μεγαλύτερων οδικών δικτύων ανήκει στην περίφημη παρέα των “νταβατζήδων του Μπαραϊκτάρη”. Αυτή είναι μία μεγάλη αντίφαση για τον Καραμανλή, που φανερώνει την άγνοια που είχε το 2004 για την ελληνική αγορά και επιχειρηματικότητα. Αγνοούσε δηλ. ότι είναι πολύ λίγοι οι εργολάβοι στη χώρα μας που μπορούν να κατασκευάσουν μεγάλα έργα και είχε την αφελή εντύπωση ότι μπορούσε να “ξαναμοιράσει την τράπουλα”. Το τελευταίο μάλιστα επιχειρήθηκε με διάφορους τρόπους αμφίβολης νομιμότητας, όπως λ.χ. η νομοθεσία περί “βασικού μετόχου”. Ας έβγαινε στην αγορά και ας ρωτούσε δυο-τρεις ειδικούς και θα τους εξηγούσαν τον “δονκιχωτισμό” του εγχειρήματος…
Για την Ολυμπιακή: Αν κάποιος πρέπει να ευχαριστούμε είναι ο Άγιος Βγενόπουλος . Θυμίζω οτι ο διαγωνισμός ήταν άγονος , έγινε έκκληση (!!!) σε επιχειρηματίες να ενδιαφερθούν και ξάφνου επετάχθη ο MIG ( και μόνον αυτός ) . Με το θέμα Βγενόπουλος και MIG έχεις ασχοληθεί σε άλλο άρθρο . Πως ένα fund νομίζω άσχετο με την αεροπλοία , μπαίνει σε ένα από τους πιο ρισκαδόρικους τομείς επενδύσεων* εκεί που γίγαντες του χώρου με τεράστια εμπειρία δεν εξέφραζαν παρά μόνο φιλολογικό ενδιαφέρον ; Ξεπλήρωσε μέρος από τα μύρια που άκοπα κέρδισε με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ ; έχει άλλους σκοπούς και πήρε άλλες διαβεβαιώσεις ; Ανησυχώ δε με την ευκολία που δέχεται , με χαρά μάλιστα την πιθανή συμμετοχή του κράτους ξανά στην Ολυμπιακή ( μπρρρρρρ) , πράγμα που νομίζω έχει προαναγγείλει ο ΓΑΠ ;
Έστω και έτσι , το οτι ξεφορτωθήκαμε τον καρκίνο είναι σίγουρα το χαιλαιτ τη κυβέρνησης .Φοβάμαι όμως οτι με την πρώτη στραβή ( και ίσως και χωρίς αυτή ) θα λουστούμε πάλι ένα μέρος του “κουβά με τα σκατά” . Πάλι καλά πάντως που δεν την πούλησαν στη Skyeuropε.
Ερώτηση: Το ΑΕΠ από μόνο του αρκεί για συμπεράσματα ; Έχω την αίσθηση οτι το ΑΕΠ δεν είναι και τοσο δύσκολο να αυξηθεί βραχυμεσοπρόθεσμα . Δανείζεσαι και φτιάχνεις πυραμίδες στη μέση του πουθενά , ρίχνεις και την ανεργία στο μηδέν και ο λογαριασμός έρχεται μετά . Ποιά σοβαρή ιδωτική επένδυση έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ; Τι περισσότερο , καλύτερο , πιο καινοτόμο παράγεται στη χώρα μας ;Όλοι αυτοί οι τεράστιοι δρόμοι θα είναι οικονομικά αποδοτικοί; Μήπως αν επενδύαμε σε τραίνα θα κερδίζαμε πολύ περισσότερα ;
Νομίζω , τέλος οτι θα πρέπει να πιστωθεί στα υπέρ της κυβέρνησης η έστω και προβληματική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των λιμανιών
* Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin , ερωτηθείς για το ποιός είναι ο γρηγορότερος τρόπος να γίνει κανείς εκατομμυριούχος απαντά :
Να είναι δισεκατομμυριούχος και να ασχοληθεί με αερογραμμές …
Θανο
αναρωτιεμαι γιατι εχει κυριαρχησει στον δημοσιο διαλογο της Ελλαδας τοσο αυτη η επιλεκτικοτητα στην χρηση στοιχειων, ή ειναι ισως αποκαλυπτικος πεσσιμισμος (ηρθε το τελος!)? Εξηγησε μου γιατι οσοι κριτικαρουν τον Καραμανλη μιλανε για το εμπορικο ελλειμα προ κρισης αλλα την ανεργια μετα την κριση?! Ισως δεν καταλαβαινουν οτι μια χωρα που τρεχει γρηγοροτερα απο τους μεγαλους της εταιρους θα εχει διογκουμενο εμπορικο ελλειμμα γιατι απλουστατα η ζητηση της για αγαθα μεγαλωνει ενω των γειτονων οχι? (πραγμα που σημαινει φυσικα οτι θα εισαγει περισσοτερο ενω οι εξαγωγες δεν θα ανεβαιουν)
Προσωπικα συνειδητα επιλεγω να αφησω την οικονομικη κριση εξω απο την κριση της διακυβερνησης (συγχωρεστε το λογοπαιγνιο). Γιατι ειναι προφανεστατο οτι κανεις στην Ελλαδα δεν ξεκινησε αυτην την θυελλα και απο την αλλη δεν εχουμε πληρη πληροφορια πως και ποτε θα βγουμε. Αν η Ελλαδα την βγαλει με μια συρρικνωση 1% και ξαναγυρισει σε 3-4% μεγεθυνση θα το θεωρησω ενα κατορθωμα, οχι κατι κατακριτεο.
ισως δεν εζησες αρκετα στην Γερμανια :-) Δεν θα διαφωνησω οτι η καθημερινη ζωη στην Γερμανια ειναι πολυ καλυτερη, αλλα θα διαφωνησω αν θεωρεις οτι ευθυνεται ο ΚΚ και η κυβερνηση του εξ ολοκληρου ή εστω 20% για αυτο.
δηλαδη?
ισως η μνημη του 93 που οδηγησε στην ανοητη θεωρια της “ηπιας προσαρμογης”, δηλαδη οτι δεν κανουμε τιποτα ιδιαιτερο για να μην μας την πεσουν τα συνδικατα και η αριστερα. Τελικα φαγανε εναν Δεκεμβρη για να μαθουν. Γιατι εχω την εντυπωση οτι ακομα και οι εχθροι σου αν εισαι αποφασισμενος και συνεπης καποια στιγμη σε παραδεχονται ή εστω κρυβονται. Αλλα αν εισαι αναποφασιστη μιζερη διστακτικη ΝΔ που κανει πολιτικη με βαση τις δημοσκοπησεις καποια στιγμη ο κοσμος σε παιρνει ειδηση ή ερχεται μια κριση που εισαι παντελως ανικανος να διαχειριστης.
Το αστειο ειναι οτι χωρις πυρκαγιες, αποκαλυψεις περι Ζημενς & Βατοπεδι και οικονομικη κριση, δηλαδη 4 πραγματα μαλλον τυχαια και εξω απο την επιρροη του πρωθυπουργου, η ΝΔ θα ειχε καλες ελπιδες στις εκλογες.
Λεκτορατιε
αυτο που λες για το επιτελειο μου φαινεται σωστο αλλα δεν εχω συγκεκριμενα στοιχεια. Μιλας για καποια ατομα ας πουμε ή το τεκμαιρεις απο την ανικανοτητα στην πραξη?
ισως το λαθος ηταν οτι επικεντρωθηκε στην ξαναμοιρασια αντι να επικεντρωθει στην δημιουργια δυνατων θεσμων για διαγωνισμους και επιβλεψη εργων. Γιατι η τραπουλα πολυ κακως μοιραζεται, δεν μπορει καθε κατασκευαστικη να φτιαχνει 5-10 χμ αυτοκινητοδρομου! αυτο ειναι εντελως γελοιο, χανονται οικονομιες κλιμακας, τα κινητρα να φερεις σοβαρο εξοπλισμο ειναι μηδενικα κτλ
Αλλαν
περι Μαρφιν εχω και γω τις υποψιες μου οπως τα χουμε πει, αλλα οσο η Ολυμπιακη ειναι μακρια απο την τσεπη μου εγω το χαιρομαι.
αν ηταν τοσο ευκολο ο Ομπαμα δεν θα ιδρωνε τωρα με το stimulus plan :-) Κοιτα και την δεκαετια του 80 στην Ελλαδα, αλματωδης αυξηση χρεους μηδενικη αυξηση ΑΕΠ.
Κατι πηγε καλα το 96-2008 στην Ελλαδα, αλλα δεν εχω τα στοιχεια να πω ακριβως τι.
ε μην το παρακανουμε. θυμαται κανεις την ελλαδα του 80 ή του 96?
κολοσσοι κινητης τηλεφωνιας, επανασταση στην ακτοπλοϊα, αλματα στην τυποποιηση και μαρκετινγκ των προϊοντων φαγητου, αλματα στον τραπεζικο κλαδο…
Εκτος απο τον Κεντρικης Ελλαδος ολοι οι αλλοι αυτοκινητοδρομοι ειναι στο δικτυο που παντα θεωρουσα απαραιτητο και θα επρεπε να εχουμ τουλαχιστον απο το 1985-90, συμφωνα με το πως ηταν αλλες ευρωπαϊκες χωρες οταν ειχαν παρομοιο ΑΕΠ κατα κεφαλην. (α-δια-νο-η-το οτι ακομα η κυρια εισοδος της χωρας προς αθηνα δεν εχει αυτοκινητοδρομο!! πραγματικα αμφιβαλλω αν αλλη χωρα παρομοιου εισοδηματος στην ιστορια ειχε τετοια αδυναμια)
Τα λιμανια εχεις δικιο, τα προσθετω
SG,
“…δεν μπορει καθε κατασκευαστικη να φτιαχνει 5-10 χμ αυτοκινητοδρομου! αυτο ειναι εντελως γελοιο, χανονται οικονομιες κλιμακας, τα κινητρα να φερεις σοβαρο εξοπλισμο ειναι μηδενικα κτλ”
Πολύ σωστός! Ιδίως αν σκεφθείς ότι οι περισσότεροι εργολάβοι στην Ελλάδα κατεβαίνουν με “δανεικά” μηχανήματα κυρίως από Ιταλία, πλην βεβαίως των δυο-τριών μεγάλων γνωστών εταιρειών, που διαθέτουν σημαντική αυτονομία μηχανημάτων.
Όσο για το επιτελείο, αρκεί αναφέρω ότι μετά την τοποθέτηση της Λουρή στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Πρωθυπουργός έκανε έξι περίπου μήνες να ορίσει αντικαταστάτη της στη θέση του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού (έβαλε τελικά τον Φιλιππόπουλο, που δεν ξέρω πόσες φορές – και αν – συνάντησε τον Πρωθυπουργό…). Προφανώς δεν ένιωσε κάποια άμεση έλλειψη οικονομικών συμβουλών. Αντιθέτως, ο Σημίτης διέθετε επιτελείο οικονομικών συμβούλων (τους γνωστούς Καθηγητές: Στουρνάρα, Παπούλια κλπ), τους οποίους και συμβουλευόταν τακτικότατα. Πέραν δε αυτού, ο Σημίτης διέθετε – επισήμως – ακόμη και σύμβουλο πληροφορικής.
SG επειδη δεν ζεις την καθημερινοτητα της Ελλαδας τα τελευταια χρονια δεν μπορεις να καταλαβεις ποσο πισω εχουμε παει σαν χωρα.χρησιμοποιεις την επειχειρηματολογια του Καραμανλη και αυτο ειναι απαραδεχτο.δεν λεμε φυσικα οτι ηρθε το τελος αλλα εσυ τα παρουσιαζεις ολα ροδινα!!!!
σου επαναλαμβανω οτι τα οικονονμικα μεγεθη της Ελλαδας ηταν χαλια ΠΡΙΝ την οικονομικη κριση.οι εκλογες του 2007 εγιναν με αιτιολογικο την καταρτιση του προυπολογισμου.η Ελλαδα ειναι η μονη χωρα τα τελευταια 5 χρονια που εχει μπει ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ σε επιτηρηση. επειδη εισαι και οικονομολογος θα ξερεις οτι την κριση την βιωνουμε πιο ηπια διοτι ειμαστε πιο καθυστερημενη χωρα στον τραπεζικο τομεα οχι λογω καποιας κυβερνητικης πολιτικης.επισης η αναπτυξη τα τελευταια χρονια ηταν κυριως με δανεικα και λογω κονδυλιων απο την ΕΕ. το ελλειμα εισαγωγων-εξαγωγων 15% ηταν το μεγαλυτερο στην ΕΕ των 27.δεν καταλαβαινω γιατι το θεωρεις normal. το δημοσιο χρεος ως ποσοστο του ΑΕΠ ειναι το δευτερο μεγαλυτερο στην ΕΕ των 27.
οσον αφορα την διαφανεια,την επανιδρυση του κρατους,την αξιοκρατια κτλ δεν εγινε ΤΙΠΟΤΑ.κομματοσκυλα παντου και σε κρισιμες θεσεις,διορισμος γαλαζιων παιδιων και επαναλαμβανω ΚΛΕΙΣΙΜΟ της βουλης τον μαιο,παραγραφη σκανδαλων και φυγη 2 σημαντικων στελεχων της Siemens στο εξωτερικο που δεν προκειται να ξαναγυρισουν και ισχυριζονται οτι δωσανε λεφτα και στην ΝΔ.
επιπλεον τα τλευταια 5,5 χρονια οι παρανομοι μεταναστες εφτασαν μεχρι τα βορεια προαστια και η κυβερνηση αρχισε να το αντιλαμβανεται μετα τις ευρωεκλογες.
Ενα παραδειγμα διαλυσης του κρατικου μηχανισμου ηταν οι φωτιες του 2009.Καηκε ολη η πεντελη (στην κυριολεξια) και αυτο εξαιτιας της ολιγωριας του κρατικου μηχανισμου και ο Καραμανλης δεν εχει ζητησει ενα συγγνωμη.ουτε βεβαιως κανενας τιμωρηθηκε,οπως δεν τιμωρηθηκε και το 2007.
Ο Καραμανλης υποσχεθηκε το 2004 διαφανεια,αξιοκρατια,επανιδρυση του κρατους, νοικοκυρεμα των οικονομικων,βελτιωση ανταγωνιστικοτητας και πολλα αλλα. με μερικες εξαιρεσεις που αναφερεις και εσυ στο ποστ σου δεν εγινε ΤΙΠΟΤΑ.δυστυχως ομως ειμαι σιγουρος οτι το ΠΑΣΟΚ θα ειναι ακομα χειροτερο.
θανο
ακριβως επειδη δεν ζω την καθημερινοτητα νομιζω ειμαι λιγοτερο επηρεασμενος απο τα ΜΜΕ και εφημερα γεγονοτα. Δεν χρειαζεται να μενω στην Ελλαδα δε, για να κρινω οικονομικα στοιχεια.
Ποια ειναι η επιχειρηματολογια του Καραμανλη δεν ξερω, ξερω τι λενε τα στοιχεια. Το οτι η Ελλαδα μπηκε σε επιτηρηση εχει να κανει με κατι που ειπα ηδη οτι ηταν κακη κινηση, την υπαρξη μεγαλων δημοσιονομικων ελλειμματων.
Το εμπορικο ελλειμμα απο την αλλη δεν ειναι απο μονο του κακο. Οπως ελεγα τοσα χρονια, ο πιο ευκολος τροπος να μειωθει ειναι μια γερη κριση! Ηρθε η κριση, μειωθηκε, ειναι αυτο καλο? 3-4 δυτικες ειχαν υπερογκα εμπορικα ελλειμματα πριν την κριση, και δεν ηταν οι πιο αποτυχημενες αλλα μαλλον οι πιο επιτυχημενες: ΗΠΑ, Ισπανια, Ελλαδα, Ιρλανδια.
επιστρεφω
Οι ΗΠΑ δεν ειχαν ποτε 15% εμπορικο ελλειμα!!το εμπορικο ελλειμα της ελλαδας ηταν μεχρι πριν την κριση το μεγαλυτερο στην ΕΕ αλλα ακομα και τωρα που ειναι γυρω στο 8 ή 9% ειναι παλι στις πρωτες θεσεις.
εγω δεν επηρεαζομαι απο τα ΜΜΕ. μπορω να σου πω οτι τα περισσοτερα ΜΜΕ απο το 2004 και μετα ηταν εχθρικα προς τη ΝΔ. αλλα αυτο δεν λεει τιποτα.βασικες προεκλογικες δεσμευσεις δεν τηρηθηκαν.μεγαλα και μικρα σκανδαλα υπηρξαν απειρα τα τελευταια 5,5 χρονια. αξιοκρατια πουθενα και σε κανενα τομεα στο δημοσιο.
επαναλαμβανω οτι δεν συγκρινουμε τη ΝΔ με το Πασοκ πριν.συγκρινουμε με βαση αυτα που υποσχεθηκε να κανει. και τελικα ελαχιστα πραγματα εκανε. ουτε καν μια υποτηπωδη αξιοκρατια στο δημοσιο δεν εφαρμοσε!!
Δεν αναφέρεις τίποτα για τις ενεργειακές συμφωνίες (αγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου) που νομίζω ότι είναι σημαντικές. Θετικές ή αρνητικές, δεν έχω προσωπικά τις γνώσεις για να το κρίνω.
Επίσης, έγιναν σημαντικές κινήσεις στην επαγγελματική προώθηση του τουριστικού προϊόντος και αποδοτικές σχετικές επαφές και συμφωνίες με την Κίνα. Η κατάσταση της βιομηχανίας του τουρισμού παραμένει βέβαια επιεικώς υπανάπτυκτη!
Τέλος, δεν αναφέρεις κάτι για την εξωτερική πολιτική. Πιστεύω ότι αξίζει μια αναφορά στο βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς και στις εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία, τις χώρες του Κόλπου και τις Ρωσία-ΗΠΑ.
Αμα μιλησουμε για εξωτερικη πολιτικη τοτε τα πραγματα ηταν στο περιπου οπως και στη διακυβερνηση ΠΑΣΟΚ.
1)οσον αφορα τη FYROM ναι μεν ηταν σωστο το βετο αλλα ακομα λυση δεν εχει βρεθει και επιπλεον επι ΝΔ το νοεμβριο του 2004 αναγνωρισαν οι ΗΠΑ τα Σκοπια ως μακεδονια
2)Με τη Ρωσια υπηρξαν οι συμφωνιες με τους αγωγους και γενικα ενα θερμο κλιμα αλλα στην ουσια οι Ρωσοι δεν μας στηριζουν σε βασικες θεσεις μας. Τα σκοπια τα λενε εδω και χρονια μακεδονια, υπαρχουν φημες για αναγνωριση της βορειας κυπρου και αναφορα του Πουτιν σε τουρκικο τμημα της κυπρου.επισης πραγματοποιησαν ασκησεις σε αμφισβητουμενες περιοχες στο αιγαιο μαζι με τους τουρκους στα τελη του 2008.
3) Με την τουρκια καμια ουσιαστικη προοδος.ουσιαστικα τα ιδια οπως με το Πασοκ.
4)στην ευρωπη ο μονος σοβαρος συμμαχος ειναι η Γαλλια. με εξαιρεση τα βαλκανια η ελλαδα δεν εχει σοβαρη επιρροη στην ευρωπη.
5)στον υπολοιπο κοσμο η Ελλαδα ειναι ανυπαρκτη. σε αντιθεση για παραδειγμα με την τουρκια που εχει ρολο σοβαρο στην ευρυτερη περιοχη της μεσης ανατολης.
Αρα με εξαιρεση το βετο για τη FYROM,τις καλες σχεσεις με τη Γαλλια και τις συμφωνιες για τους αγωγους (που ομως ο αγωγος Μπουργκας-Αλεξανδρουπολης δεν εχει ξεκινησει καν) η κατασταση ειναι η ιδια και σε καποιες περιπτωσεις χειροτερη απο το παρελθον.
SG κρίνουμε νομίζω την κυβέρνηση Καραμανλή νεσπά ; Άρα το πως ήταν η Ελλάδα το 80 ή το 96 πολύ λίγο αφορά τη συζήτηση .Το πως ήταν η Ελλάδα στις αρχές του 2004 και πως είναι τώρα είναι η σύγκριση .
Ποιά ακριβώς επανάσταση έγινε στην ακτοπλοία ;
Οσο για το ΑΕΠ της Ελλάδας τη δεκαετία του 80 : Πράγματι στάσιμο από το 81 ως το 85 , εντυπωσιακή αύξηση από το 85 ως το 89 ( δικό σου αυτό ; http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:GDP80-00.jpg )
ναι εγω το ειχα ανεβασει και ειχαν γινει και ομηρικες μαχες γιατι οι ντοπιοι της ελληνικης βικιπαιδεια δεν ανεχοντουσαν την σπιλωση του ονοματος του αντρεα. :-)
αλλα μηπως δεν προσεξες το χρωμα της Ελλαδας? καθολου εντυπωσιακη δεν ηταν η αυξηση 85-89. Σωρευτικα ηταν κατω απο 10%.
Τωρα, εγω κανω αποτιμηση του εργου αυτης της κυβερνησης. Δεν θα συγκρινω με το τι υποσχεθηκε αλλα με το τι θα επρεπε να γινει, τι κανουν οι αλλοικαι οντως με το τι παρελαβε.
επιστρεφω περι εξωτερικης πολιτικης κτλ
SG και Θάνο,
νομίζω ξεκινάτε με διαφορετικές αφετηρίες. O SG ξεκινάει με αφετηρία αυτά που έγιναν, τα οποία διαψεύδουν τους μηδενιστές. Ο Θάνος ξεκινάει με αυτά που ΔΕΝ έγιναν παρά τις υποσχέσεις, και εκεί όσοι ασκούν κριτική στον ΚΚ έχουν δίκιο. Αυτό βέβαια μπορεί να ερμηνευθεί με δυο τρόπους. Α) Ότι αυτά που υποσχέθηκε ήταν λογικά και άρα έγιναν λίγα. Β) Ότι αυτά που υποσχέθηκε ήταν υπερβολικά πολλά και άρα έγιναν αρκετά αλλά λγότερα από όσα περιμέναμε.
Νομίζω η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, αλλά μάλλον κλίνει προς το Α.
Δυο μερες πριν τισ εκλογες λοιπον, να καταθεσω τα εξης
Το να αφηνεις Σωτηρη την διεθνη κριση εξω απο την αξιολογηση της διακυβερνησης ειναι σωστο, γιατι απλουστατα ειναι πολυ τραβηγμενο να λεμε πως η Ελλαδα επηρεαστηκε σοβαρα απο αυτη. Ενα τετοιο επιχειρημα ειναι δικαιολγια, οπως ειναι ανοησια τον χτιζει καποιος επιχειρημα πως ειναι στα συν τησ κυβερνησης οτι περναμε την κριση πιο ηπια στην ελλαδα σε σχδεση με αλλες χωρες.
Εξηγουμαι
1.Στην ελλαδα ο τραπεζικος τομεας ειναι πολυ μικρος σε μευεθος κ σε εμβελεια απο την αποψη οτι επενδυσεις απο ελληνες τραπεζιτες γινονται το πολυ μονο σε χωρες των βαλκανιων οποτε η οποια κριση στις διεθνεις χρηματαγορες φτανει πολυ δυσκολα σε ελληνικες τραπεζες.
2. Την ενεση ρευστοτητας που εκανε η κυβερνηση υποτιεθεται, ειναι μονο μερικως και σε καμια περιπτωση το ποσο των 28 δισ ευρω που ειπωθηκε. Αυτο συνεβη ειτε γιατι το κρατος δεν ειχε στα ταμεια του αυτα τα λεφτα ειτε γιατι ακομα και οταν δόθηκαν λεφτα σε τραπεζες αυτα δεν πηγνα στο κοινο. Ηπληροφορια αυτη απο διευθυντικο στελεχος της τραπεζας Κυπρου, η οποια δεν πηρε σχεδον τιποτα. Στην ιδια τραπεζα, ακομα και καποια ποσα που μπηκαν στα ενεργητικα της δεν διατεθηκαν στον επιχειρηματικο κοσμο κυριως με το προσχημα οτι δεν υπηρχε καλη πιστη κ αρα μεγαλος κινδυνος να μην επιστραφουν τα οποια δανεια. Αυτο εξηγει κ σε καποιο βαθμο γιατι καποιες τραπεξες εν μεσς κρίσης εμφανιζουν αυξηση κερδοφοριας κατα το πρωτο εξαμηνο του 2009. Μεγιστη αποτυχια τησ κυβερνησης το οτι δεν μπορεσε να διασφαλιεσει οτι τα οποια χρηματα θα πηγαιναν στο κοινο. Ενα αδιασιστο στοιχειο που εξηγει πως η υποτιθεμενη ενισχυση ρευστοτητας της κυβερνησης μενει μονο στα χαρτια φαινεται απο τη καθολικη πτωση του δεικτη βιομηχανικης παραγωγης, ο οποιος ειναι σε μεγαλο βαθμο εξαρτώμενος απο την βραχυχρονια ζητηση!
3. Στην ελλαδα ανθει η παραοικονομια και η μαυρη οικονομια γενικως, πραγμα που δυσκολα θα το βρεις σε αλλη χωρα και σε τετοια βαθμο. Το 50 ευρω με αποδειξη, 40 χωρις, υπαρχει μονο στην ελλαδα. Απο αυτη τη μαυρη συναλλαγη χανει μονο το κρατος σε πρωτο βαθμο και υστερα ολη η κοινωνια. Βεβαια το παραπανω παραδειγμα δεν ειναι τιποτα μπροστα στην ελλειψη φορολογιας των επιχειρησεων. Οταν το κρατος αδυνατει να εισπραξει τους φορους και δεν εχει ρευστο και την ιδια στιγμη υπαραχουν πολλες επιχειρησεις που κανους business με το κρατος ειναι δυνατον να μην υπαρχει κριση στην ελληινικη οικονομια. (βλεπε για παραδειγμα τι γινεται με τους προμηθευτες των δημοσιων νοσοκομειων, που ναι απληρωτοι τοσους μηνες) Αυτο το γαιτανακι δεν εχει να κανει και πολλα με τη διεθνη κριση, ομολουγουμενως.
4. Ο κυριος εμπορικος εταιρος της ελλαδας ειναι η Γερμανια, στην οποια εξαγουμε κατα μεσοσ ορο το 17% των συνολικων μας εξαγωγων. Αυτος ο αριθμος ειναι για την περιοδο 1995-2005. Τωρα, αν και ειναι δυσκολο να εχεις σε πολυ λεπτομερη ταξινομηση τα ειδη τςν προιοντων που εξαγουμε, με μια πρωτη ματια καπιος
θα δει textiles, some raw material (mainly metals) κ χημικα. Αυτες ειναι οι βιομηχανιες οι οποιες εχουν εντονες εξαγωγικες σχεσεις με τη Γερμανια στην οποια στελνουν πανς απο το 20% των συνολικων εγαγωγων τους. Αυτες οι επιχειρησεις μπορει οντως να επηρεαστηκαν βαθυα απο την κριση.
5. Ο τουρισμος μπορει και αυτος να εχει εηρεαστει αρνητικα, αλλα οχι γιατι οι ξενοι σταματησαν να πηγαινουν διακοπες, αλλα κυριως γιατι οι υποδομες μας ειναι της πλακας, οποτε οντως σε μια περιοδο διεθνης κρισης καποιος ψαχνει για εναλλακτικες επιλογες πιο φθηνες ενδοχομενως και λιγο-πολυ στην ιδια ποιοτητα. Στην ελλαδα η οποια τουριστικη επιχειρηματικοτητα ειναι εφημερη και γι αυτο εχει καταντησει τελειως μη ανταγωνιστικη σε σχεση με αλλες χωρες που γειτνιαζουν με την Ελλαδα.(βλεπε τουρκια, μαλτα, αιγυπτος κλπ)
Αυτα τα χρονια προβληματα της ελληνικης οικονομιας επιβαρυνουν την κατασταση αλλα λιγο εχουν να κανουν με τη διεθνη κριση!
6. Η κυβερνση εκανε μηδενικα βηματα βελτιωσης προς αυτες τις κατευθυνσεις, που προσθετονται στη παγια απορια μου, τελικα ποιο ειναι το συγκριτικο πλεονεκτημα της ελληινικης οικονομιας? Καμια κυβερνηση μεχρι τωρα δεν εχει κανει μια σοβαρη μελετη και σχεδιασμο πανω σε αυτο, ειμαστε οτι κατσει. Κατι σαν αυτη την αρλουμπα που λεγε καποτε ο καραμανλης οταν των ρωςτησαν- με τι θα συμβουλευε ενα νεο να ασχοληθει- και αυος ειπε, με τις νεες τεχνολογιες. Δηλαδη οτι ειναι στη μοδα, τρεχα γυρευε….
ΥΓ. Το λεγα και στο Κωστα, τα στοιχεια της ΕΣΥΕ πρεπει να μαγειρευονται σε σιγανη φωτια, με σαλτσιτσα κοκκινη, αλατακι, πιπερακι και τα σχετικα. Δυσκολυεομαι να πιστεψω πολλα απο αυτα… εχω κανει πεηπερ με ελληνικα δεδομενα και κλασσικες υποθεσεις που με οπιαδηποτε δεδομενα θα επικυρωνονταν, τα δικα μασ στοιχεια βγαζουν ασυναρτησιες, οποτε νουμερα για unemployment, inflation, debt, deficit η οτι αλλο δημοσιευται απο εκει εχω τρομερες επιφυλαξεις.
Να συμπληρώσω και ένα ακόμη σημαντικό επίτευγμα που παρέλειψα προηγουμένως, το πρώτο μεγάλο βήμα για την ενοποίηση των ταμείων ασφάλισης. Συγχωνεύτηκαν από 155 νομίζω, τα περισσότερα προβληματικά (θα έπρεπε να έχουν βάλει λουκέτο…) σε 20 περίπου.
Κωστα και Γιαννη συμφωνω μαζι σας. δεν περιμενε κανεις απο τον Καραμανλη να κανει θαυματα. απλα και λογικα πραγματα περιμεναμε.για παραδειγμα ειναι δυσκολο να αλλαξεις τον δημοσιο τομεα στην Ελλαδα. ομως μπορεις να δωσεις το παραδειγμα διοριζοντας ατομα σε υψηλες θεσεις στη διοικηση που εχουν πραγματικα προσοντα και δεν εχουν βγει απο τα κομματα. επισης δινεις το παραδειγμα οταν αρνεισαι να διορισεις τα “γαλαζια παιδια” απλα και μονο επειδη ειναι…γαλαζια!!ουτε καν τα αυτονοητα δεν εκανε στις περισσοτερες περιπτωσεις η ΝΔ.
Φυσικα οσοι ελπιζαμε οτι ο Καραμανλης ειχε μια φιλελευθερη κρυφη ατζεντα δυστυχως την…. πατησαμε!! η μονη εξαιρεση οι καποιες ιδιωτικοποιησεις και ο νομος για τα πανεπιστημια. Αρκουν ομως ολα αυτα μετα απο 5,5 χρονια???και ειδικα αν τα ζυγισουμε με τα αρνητικα!
Δυο υπενθημήσεις,
Ο Κώστας με μαύρα είναι άλλος (εγώ είμαι με μπλε)! :)
Σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως νεοφιλελεύθερο, ότι και αν σημαίναι αυτό τέλος πάντων, αλλά όπως έχει πει σε κολητό μου ο Χαρδούβελης, σίγουρα η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο φιλελευθερισμό, τουλάχιστον σε κάποιους τομείς.
Περα απο αυτα που ειπα παραπανω η καθαρη πολιτικη μου αποψη ειναι οτι ο Καραμανλης ειναι ενα δημιουργημα της επικοινωνιας. Χωρις ιδιαιτερες γνωσεις πανω σε διαφορα κυρια θεματα, φοβαμαι πολυ οτι και ο Γιωργος ειναι οτι το ιδιο! Ο καραμανλης δεν ειχε πολιτικη βουληση να κανει οποιαδηποτε ρηξη, ακομα και αυτα που συζητουμε για τις προσδοκιες που υπηρχαν ειναι της επικοινωνιας, να μη ταζεις πολλα για να φαινονται και τα ελαχιστα που θα κανεις αρκετα!
Το μεγαλυτερο σφαλμα του Καραμανλη ειναι οτι ειναι σε ενα κομμα του οποιου η κομματικη νομεκλατουρα ειναι οτι πιο αθλιο υπηρξε στην ελληνικη κοινωνια διαχρονικα. Αν και δε μ αρεσουν οι ακροτητες γενικως, δεν πιστευα ποτε οτι θα ερχονταν δεξια κυβερνηση στην ελλαδα και τα μεγαλο-λαμογια της, επιχειρηματιες παρατρεχαμενοι, εκδοτες δε θα βγαινα να κονομησουν. Τα ιδια εγιναν και επι Δρακουλα (βλεπε Μητοστακης). Καποιοι θελουν να το λεν ιδιωτικοποιησηεις, δεν ειναι ακριβως ετσι παιδια οταν αρχιζεισ και ξεπουλας δημοσια περιουσια οσο -οσο σε ημετερους, κουμπαρους και σφουγγοκολαριους δεν ειναι φιλελευθερισμος, ειναι λαμογια.( βλεπε για το 90-93, τα λεωφορια του ΗΣΑΠ, την ΑΓΕΤ Ηρακλης).
Οταν εισαι σ ενα κομμα σα τη ΝΔ, κανεις τουμπεκι κοινως, και δε μιλας για σεμνα και ταπεινα, ειναι αστειο, οταν πρωτοκλασατα στελεχη σου σα το Βουλγαρακη (απο ποτε το νομιμο δεν ειναι και ηθικο? ακου απορια που χε ο ηλιθιος!!!) καναν business με το βατοπεδι εσυ να σκεφτεσαι οτι το σου ηταν σεμνα και ταπεινα!!
Αν κατι με χαλασε αφανταστα στο ΠΑΣΟΚ του Σημιτη ηταν οτι γιγαντωσε 2-3 επιχειρηματιες σαν τον Κοκκαλη κ μερικου αλλους. Οποιοι απεμειναν κονομησαν απο το χρηματιστηριο. Σε μια χωρα, η οποια εχει εναν κολοβο καπιταλισμο, και οι ανισοτητες αμβλυνονται συνεχεια, η γυναικαι του Καισαρα πρεπει να φαινεται κ να ειναι και τιμια, αλλιως λεπιδι!!
γιαννη
ε οχι, η διεθνης ελλειψη ρεσυτοτητας βλαπτει οποιοδηποτε συστημα ειναι συνδεδεμενο, ειδικα το ελληνικο που στηριζοταν σε εισροες κεφαλαιων απο την Ευρωζωνη. Συζητουσα με μια κοπελα που κανει αναλυση των τραπεζικων ροων στην ευρωζωνη και μου ελεγε οτι οι διατραπεζικες ροες ειναι τεραστιες και βεβαια πηγαιναν απο Βορρα (Γερμανια, Ολλανδια) προς Νοτο (Ισπανια, Ελλαδα).
Δεν ειναι συμπτωση οτι με την κριση μειωθηκε ο δανεισμος στην Ελλαδα και ταυτοχρονα μειωθηκε το εμπορικο ελλειμμα (το οποιο βεβαια ειναι η αλλη οψη του νομισματος των κεφαλαιακων εισροων. Οταν εχουμε μεγαλο πλεονασμα κεφαλαιου πρεπει να εχουμε εμπορικο ελλειμμα.).
Αυτο που λες για τον τουρισμο δεν το πιανω. Οι υποδομες μας ειναι κακες, αλλα αυτο συμβαινει παντα, γιατι επεσε ο τουρισμος ειδικα φετος?
δεν ξερω αν εχουν νοημα αυτες οι συγκρισεις, αλλα χειροτερα απο το ΠΑΣΟΚ του 80 δεν ξερω αν εχει υπαρξει. Μιλαμε για ατομα που μπηκαν ξυπολητοι και βγηκαν με κοτερα και βιλλες. Και το χειροτερο, μεταξυ αυτων ηταν ο ιδιος ο πρωθυπουργος!
Κωστα (με μαυρο)
οντως οι ενοποιησεις των ασφαλιστικων ειναι θετικες.
εγω ξερω οτι απο Κινα ακομα πολυ δυσκολα ερχεται κανεις στην ελλαδα, οπως επισης και οτι ΔΕΝ υπαρχει απαυθειας γραμμη Πεκινο-Αθηνα, ενω υπαρχει για πολλες αλλες πολεις (Κων/πολη, Αλγερι, Κιεβο, Ρωμη, Χαραρε, Τεχερανη, Καϊρο, Ντοχα).
Επισης βρισκω τραγικο το νεο μας μοττο: a masterpiece you can afford. Οχι μονο ακουγεται φτηνιαρικο αλλα ειναι και τρομερα ανακριβες.
Ουτε αριστουργημα ειναι η Ελλαδα σημερα, ουτε βεβαια φτηνη! Πως γινεται να διαλεξουν δυο τοσο ατοπες λεξεις δεν το ξερω.
αλλαν
σε σχεση με το 85 ή 95 δεν εχουμε επανασταση στην ακτοπλοϊα? Κοιτα ποση ωρα κανουν τα πλοια τωρα και ποσο εκαναν τοτε. Και βεβαια ο κυριος λογος ειναι η σχετικη απελευθερωση των γραμμων.
Θανο
δεν ασχολουμαι ιδιατερα με την εξωτερικη πολιτικη γιατι δεν νομιζω οτι η Ελλαδα εχει ιδιαιτερα περιθωρια χαραξης τετοιας πολιτικης. Το 2004-2009 αποφυγαμε καποια μεγαλη γκαφα ή καταστροφη και αυτο ειναι πανω κατω το περισσοτερο που μπορουμε να ευχομαστε.
Οσο για τους αγωγους που αναφερθηκε, θεωρω οτι ειναι τρομερα υπερτιμημενοι. Το οικονομικο τους οφελος ειναι πολυ μικρο, το στρατηγικο τους οφελος αμελητερο (για να μην προσθεσω οτι κανουμε παρεα με λερες οπως Πουτιν για να το πετυχουμε, πραγμα που ενοχλει πολυ σημαντικοτερους συμμαχους μας). Αν αντι να ασχολουνται με αυτο οι κυβερνησεις εκαναν πραγματικο εργο, θα ειχαμε πολυ μεγαλυτερο οφελος νομιζω.
Σωτήρη
Ο δανεισμος μειωθηκε γιατι η δανειολιπτικη μας πιστη ειναι χαμηλη και λογω του μεγαλου χρεους.Οι ελληνες τραπεζιτες δεν ειχαν σοβαρες συνεπειες απο την κρίση!
Η ασυνεπεια ειναι μεγαλη οταν λες οτι θα μικρινεις το κρατος και το ελλειμα αυξανει μεσα σε μια 5ετια.
Ο τουριμος μας δεν εχει ανταγωνιστικοτητα γιατι δεν εχει ουτε υποδομες αλλα ουτε ενα κεντρικο σχεδιασμο για να αλλαξει κατι. Αυτο ηταν ενα απο τα πολλα πλυν στη κυβερνηση Καραμανλη, κατι που θα μπορουσε να αλλαξει και δεν αλλαξε.
Τωρα για την αναφορα σου στο 80-85, νομιζω οτι αμα κρινουμε μονο απο οικονομικη σκοπια ειναι πολυ λαθος. Στην Ελλαδα ολες τις προηγούμενες δεκαετιες, ειχαμε τεραστιο ελλειμα δημοκρατιας, το οποιο κανενας απο μας δεν εζησε και το Πασοκ εκανε πολλα βηματα προς αυτη την κατευθυνση.
Ειναι πολυ φανατικο και καφενειακο αυτο που λες εως κιτρινο, οποτε δεν εχω καποιο ουσιαστικο επιχειρημα να το αντικρούσω.
SG για την εξωτερικη πολιτικη συμφωνω. ομως για τα εσωτερικα θεματα εισαι λαθος. αλλωστε το βλεπεις με τα σημερινα αποτελεσματα. χανει 10 μοναδες διαφορα και το πασοκ ανετα αυτοδυναμο. δεν ειναι μια απλη ηττα.ειναι διασυρμος. ο καραμανλης ηδη παραιτηθηκε. ενας Θεος ξερει τωρα τι θα γινει με το πασοκ στην εξουσια!!!
SG εννοειται οτι συμφωνω απολυτα για το αθλιο Πασοκ της δεκαετιας 80 του ανδρεα παπανδρεου.με εξαιρεση καποια κοινωνικα θεματα ηταν απο τις πιο καταστροφικες οκταετιες της νεοτερης ιστοριας (καθως και η τριετια 1993-1996).ομως η ΝΔ δυστυχως τα τελευταια 5,5 χρονια ηταν ενα κακο αντιγραφο του πασοκ της δεκαετιας του 80.
Μερικές σκόρπιες παρατηρήσεις:
1. Οι Σημίτης, Πάγκαλος, ΓΑΠ και σία χάραξαν νέα εξωτερική πολιτική και την επέβαλαν. Οι ΚΚ, Μολυβιάτης, Ντόρα απλώς την ακολούθησαν, και μάλιστα όταν ο ίδιος ο Σημίτης την εγκαταλείπει και το κλίμα στην ΕΕ δεν είναι το ίδιο, με επιμέρους στραβοπατήματα μάλιστα, όπως η, εν πολλοίς αναίτια, όξυνση του μακεδονικού. Η ρωσσική πολιτική απειλεί να μας φορτώση με κατώτερα ΤΟΜΑ, γενικώς την κρίνω άτοπη και υπερεκτιμημένη. Τέλος, ο ΚΚ είπε ναι στο σχέδιο Ανάν, κι ας ισχυρίζεται ό,τι θέλη τώρα. Μισό ναι, ένα τέταρτο ναι, αλλά πάντως ναι.
2. Στα αμυντικά θέματα το απόλυτο τέλμα. Ο ΚΚ άφησε τα άρματα χωρίς πυρομαχικά, τα υποβρύχια χωρίς τορπίλλες, τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας να αργοπεθάνουν. Η μόνη του παραγγελία, των F16, ήταν διακρατική, χωρίς ανταγωνισμό και χωρίς πολιτικά οφέλη. Η θητεία μειώθηκε προεκλογικά χωρίς να προσληφθούν ΕΠΟΠ, οι κοινές ασκήσεις με την Κύπρο εγκαταλείφθηκαν πλήρως κλπ κλπ. Ούτε οι Οικολόγοι να διοικούσαν το Υπουργείο.
3. Τελικά η γεύση που μου μένει, μετά και την χτεσινή συντριβή, είναι η στασιμότητα. Υποχώρηση δεν θα την έλεγα, αλλά στασιμότητα ναι. Και δεδομένων των συνθηκών, αυτό ισοδυναμεί με μομφή, ήταν μια χαμένη ευκαιρία για κάτι καλύτερο σε ευνοϊκή διεθνή συγκυρία.
4. Δεν συμφωνώ τόσο εύκολα με τους ισχυρισμούς περί προσωπικής εντιμότητας του ΚΚ. Το διδακτορικό της γυναίκας του, ο Ζαχόπουλος, η απόφαση του Εκλογοδικείου που ευνόησε τον θείο του τι είναι δηλαδή; Τυπική νεοελληνική συμπεριφορά θα πήτε και θα έχετε δίκιο. [Γιατί όμως ποτέ δεν μάθαμε ούτε καν πώς λένε τις κόρες του Σημίτη;]
5. Τελικά ίσως έχει ήδη κρίνει η ιστορία: η σύγκριση των σατιρικών στερεοτύπων, ο λογιστάκος Σημίτης με τα γυαλάκια και το σημειωματάριο και ο έξω καρδιά Καραμανλής με τα κοψίδια και το πλέυ στέισον, λέει πολλά.
ο δανεισμος των εμπορικων τραπεζων μειωθηκε λογω του μεγαλου χρεους του κρατους?
οπωσδηποτε, απλα λεω οτι η ασυνεπεια με ενοχλει αλλα πιο πολυ με νοιαζουν τα ιδια τα εργα.
δεκτο γενικα (αν και δεν ξερω τι ακριβως σημαινει κεντρικος σχεδιασμος στον τουρισμο), απλα λεω οτι η τωρινη πτωση δεν οφειλεται σε διαχρονικες αδυναμιες αλλα στην γενικη ευρωπαικη υφεση.
ουτε τοσο μεγαλα βηματα εκανε, ουτε ειναι οτι δεν θα γινοντουσαν ουτως ή αλλως, οπως εγιναν πχ και στην Ισπανια ή Πορτογαλλια. Μαλιστα εκει πηγαν πιο μπροστα (βλεπε συμφωνα συμβιωσης ή ανοχη στα μαλακα ναρκωτικα) χωρις να χρεοκοπησουν τις χωρες τους.
δεν εχω ιδιαιτερο λογο να ειμαι φανατικος για κατι που εζησα μονο ως παιδι, απο την αλλη ακριβως επειδη δεν τα εζησα εχω ευτυχως ανοσια στην Ανδρεολατρεια που ανεξηγητα δερνει αρκετους Ελληνες. Το οτι εμπλεκοταν ο ιδιος ο πρωθυπουργος σε σκανδαλα ειναι αναμφισβητητο, οπως και οτι ειπε την εξωφρενικη ατακα (για περιπτωση διαφθορας): ειπαμε να κανει ενα δωρακι στον εαυτο του αλλα οχι και ετσι.
Θανο
τα εκλογικα ρευματα ερχονται και φευγουν και δεν θα με εκπληξει καθολου αν ο ΓΑΠ χασει 6-7 μοναδες μεσα σε εναμιση χρονο (οσο αγγιζει η υφεση τον κοσμο). Εμενα δεν με νοιαζει να αποτυπωσω τοσο τα προσκαιρα συναισθηματα, οσο τα απτα αποτελεσματα της διακυβερνησης αυτης.
ας πουμε απλα οτι διαφωνω, αν εννοεις οτι ηταν χειροτερη. Για αυτην την διακυβερνηση δυσκολευτηκα πες να βρω θετικα οικονομικα στοιχεια, για την 81-89 δεν δυσκολευομαι καθολου, ξερω οτι απλα δεν υπαρχουν.
SG απο πλευρας νοοτροπιας εννοω οτι η ΝΔ εμοιαζε με Πασοκ δεκαετιας 80.αλλα και τους οικονομικους και κοινωνικους δεικτες να παρεις η κατασταση ειναι ιδια ή και χειροτερη σε συγκριση με Σημιτη. επισης υπηρξαν απειρα σκανδαλα διαφθορας και μικρα και μεγαλα και αυτο δεν δικαιολογειται απο μια κυβερνηση που ηρθε με σημαια την καταπολεμηση της διαφθορας και την ηθικη. συμφωνω ομως απολυτα οτι το πασοκ τη δεκαετια του 80 καθως και την τριετια 1993-1996 ειχε ισως τις χειροτερες κυβερνησεις της μεταπολεμικης ιστοριας.
για τα εκλογικα αποτελεσματα εδω θα διαφωνησω. η διαφορα εκλεισε με πανω απο 10 μοναδες!!!τετοια ρευματα στην Ελλαδα ανατρεπονται μετα απο παρα πολλα χρονια δυστυχως. βεβαια ειναι και ο παραγοντας της κρισης.η κριση ισως να παιξει ρολο αλλα δεν νομιζω να ανατραπει μετα απο συντομο διαστημα η σημερινη κυριαρχια του πασοκ.
AA,
“ο ΚΚ είπε ναι στο σχέδιο Ανάν, κι ας ισχυρίζεται ό,τι θέλη τώρα. Μισό ναι, ένα τέταρτο ναι, αλλά πάντως ναι.”
Πολύ σωστά το υπενθυμίζεις. Και όχι μόνον αυτό, αλλά πέταξε και το μπαλάκι στον κυπριακό λαό, ας μη ξεχνάμε κι αυτό.
“Δεν συμφωνώ τόσο εύκολα με τους ισχυρισμούς περί προσωπικής εντιμότητας του ΚΚ. Το διδακτορικό της γυναίκας του, ο Ζαχόπουλος, η απόφαση του Εκλογοδικείου που ευνόησε τον θείο του τι είναι δηλαδή; Τυπική νεοελληνική συμπεριφορά θα πήτε και θα έχετε δίκιο. [Γιατί όμως ποτέ δεν μάθαμε ούτε καν πώς λένε τις κόρες του Σημίτη;]”
Πολύ δίκιο και εδώ. Τα μεγάλα εγκλήματα ξεκινάνε με μικρά, ασήμαντα εγκληματάκια (τα little infamies, που έξοχα περιγράφει και ένας “απόδημος” συγγραφέας μας, ο Panos Karnezis). Το τραγικό είναι να είσαι Πρωθυπουργός και να θέλεις να ψιλοβολευτείς. Δείχνει πολλά για το ήθος του ανδρός μία τέτοια “παραβατικότητα χαμηλής εντάσεως” (που θα έλεγαν και οι εγκληματολόγοι).
Θλιβερή επίσης η πασίδηλη αδυναμία του να διακρίνει ανθρώπινες ποιότητες (Χ.Γιανναράς, πριν από 3 χρόνια), γι’ αυτό και περιστοιχιζόταν ως επί το πλείστον από κομματανθρώπους, στελέχη που απέπνεαν μία μούχλα και απόσταση εμφανή από την υπόλοιπη κοινωνία.
Νομίζω ότι αυτό που μετά βεβαιότητος δεν θα συγχωρήσει στον ΚΚ ο ιστορικός του μέλλοντος είναι η ευκαιρία που κλώτσησε το 2004 με τον αέρα που είχε στα πανιά του. Για τα αίτια όμως αυτού του φαινομένου τα λέει όλα ο Ξυδάκης στο χθεσινό του άρθρο στην Καθημερινή της Κυριακής: ο ΚΚ, μέχρι την ανάληψη της Πρωθυπουργίας, δεν χρειάστηκε ποτέ να αγωνισθεί, να ματώσει για κάτι, όλα έτοιμα τού ήρθαν και από τα αποδυτήρια: ένα όνομα με το οποίο στην Ελλάδα της οικογενειοκρατίας “αγοράζεις” τα πάντα. Όχι όμως την επιτυχία και την υστεροφημία.
Παιδιά, τα πράγματα είναι μάλλον απλά: ο ΚΚ μού θυμίζει τον γόνο μιας μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας, ο οποίος ελλείψει προσόντων ρίχνει την επιχείρηση στο φούντο. Αυτό έγινε προς ώρας με το κόμμα του, ελπίζω να μην έχει επέλθει κάτι …πολύ μοιραίο – που δεν το γνωρίζουμε ακόμα – για τη χώρα.
εδω εχεις δικιο και νομιζω υπαρει συναινεση σε αυτην την συζητηση, ο Σημιτης ηταν καλος και τελικα ισως υποτιμημενος στην εποχη του.
Τωρα, δεν λεω οτι ο ΚΚ ηταν τερας ακεραιοτητας, λεω ομως οτι δεν φαινεται να εκανε χοντρες κομπινες για ιδιον οφελος, σε αντιθεση με αλλους και δεν νομιζω οτι ειχε αγαπη σε τετοιου ειδους κομπινες που καναν αλλοι.
Τωρα για γυναικα και θειο, στην Ελλαδα αν δεν χρησιμοποιησεις την εξουσια σου να βοηθησεις συγγενεις και φιλους δεν σε λενε ακεραιο, σε λενε ακαρδο μαλακα. (αυτο σηκωνει ολοκληρο ποστ παρεπιμπτοντως γιατι ειναι νομιζω η καρδια της διαφθορας).
Θανο οπως ειπα, η συγκριση με Σημιτη βγαινει οντως ανετα υπερ Σημιτη.
οσο ευκολα επεσε η ΝΔ μπορει να πεσει και το ΠΑΣΟΚ, ειδικα με μια βαρια κριση στην πλατη και χωρις ιδιαιτερα εμπειρα και ικανα στελεχη (μου κανει τρομερη εντυπωση οτι τα ικανοτερα και ισως πιο ακεραια στελεχη του Σημιτη εχουν διωχτει απο το σημερινο ΠΑΣΟΚ!)
Αλλωστε επιμενω, δεν με νοιαζει το εφημερο ιδιαιτερα. Τα εφεκτ αυτης της πανωλεθριας θα κρατησουν λογικα 4-8 χρονια, μια σταγονα μπροστα στην ιστορια αναπτυξης της χωρας.
“Τωρα για γυναικα και θειο, στην Ελλαδα αν δεν χρησιμοποιησεις την εξουσια σου να βοηθησεις συγγενεις και φιλους δεν σε λενε ακεραιο, σε λενε ακαρδο μαλακα. (αυτο σηκωνει ολοκληρο ποστ παρεπιμπτοντως γιατι ειναι νομιζω η καρδια της διαφθορας).”
Μόλις μου έδωσες μια καλή ιδέα για agent-based model :)
Sotiri na mh to kanoume politiko forum alla h oikonomikh politikh einai mono ena aspect mias kyvernisis.
To pasok toy 81-89 prosfere polla sthn koinwnia, apo polles pleures kai se oikonomiko epipedo estw kai an prokalese mia makrooikonomikh anisoropia.
Proswpika lew pws h ellinikh koinwnia gnwrise metapoliteutika 2 megales andianomes eisodhmatos.
H 1 htan to 81-85, opou ta eisodhmata anevikan katakoryfa stis mikro-mesaies taxeis, estw kai an ayto kapoia stigmi anaggaze se ena skliro symfwno statherothtas me Arseni, gia na mporesoume na kratisoume plithwrismo klp.
Kia h 2 egine me to xrimatistirio tou Simiti, opou oi ligoi epiteidioi ta piran apo tous pollos anypopsiastous!!
Γιάννη,
όμως η επιδείνωση του δημοσίου χρέους τη δεκαετία του δυσκολεύει σημαντικά την άσκηση σήμερα σταθεροποιητικής πολιτικής. Επιπλέον, αμφιβάλλω αν η αναδιανομή ήταν πράγματι υπέρ των πιο ευάλλωτων τμημάτων του πλυθησμού και όχι υπέρ ημετέρων και άλλων ομάδων πίεσης.
τι εννοεις αμφιβαλλεις, προφανως και δεν ηταν! Η παραλογη διογκωση του δημοσιου, προσληψη ασχετων ατομων με μονο προσον την ψηφο τους κτλ μονο σοβαρη αναδιανομη προς οφελος των αδυναμων δεν μπορει να θεωρειται!
Και ακομα και μονο κοινωνικα να μιλαμε, δεν καταλαβαινω πως οφελειται η κοινωνια με την εγκαθιδρυση της κομματοκρατιας, αναξιοκρατιας, μαζικης διαφθορας με ανοχη εως προτροπη του πρωθυπουργου κτλ
αν ενδιαφεροταν απλα για την αρση του σχετικου αποκλεισμου ενος μερους της κοινωνιας (αριστερων) ας ξεκαθαριζε απλα την αστυνομια και ας εβαζε την αξιοκρατια σαν πρωτη και βασικοτερη αρχη του κρατους, οχι αυτο το χαλι του δημοσιουπαλληλισμου α λα ελληνικα που μεχρι σημερα δεν εχει ξεριζωθει πληρως!
μαικωλ
για πες για την ιδεα…
κατι που ειχα ξεχασει στα λαθη του Κ. Καραμανλη ειναι η χρηση των προωρων εκλογων ως μικροπολιτικου εργαλειου. Ειναι απαραδεκτο η διεξαγωγη των εκλογων να καθοριζεται απο μικροπολιτικες και δημοσκοπικες σκεψεις της κυβερνησης.
Η ΝΔ ετοιμάζεται να περάσει αυτά που περνάνε οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αν δε διαλυθεί θα είναι θαύμα. Πάντως εγώ περιμένω ΠΑΣΟΚ για άλλα 20 χρόνια, με όλα τα καλά που μπορεί να έχει μια σταθερή διακυβέρνηση και όλα τα άσχημα που αυτή είναι, αχέμ, το ΠΑΣΟΚ.
Βλέποντας το γράφημα από το Penn World Trade, μήπως τελικά τον αδικήσαμε τον Σημίτη; Ήταν ή δεν ήταν πρωθυπουργός μια απ’τις πιο λαμπρές περιόδους της ελληνικής οικονομίας;
—
SG,
τι είναι ΣΔΙΤ; Την πρώτη φορά που δίνεις αρχικά δίνε και ολογράφως την έννοια.
Παδια επιμενετε να κοιτατε μονο τα οικονομικα πεπραγμένα μιας κυβερνησης. Θα με κανετε να μιλαω οπως μιλουσαν παλια στα πανσπουδαστικα συνεδρια, οπου οι κοινοβουλευτικες παραταξεις λεγαν τα κλισε τους και φευγαν μη μπουν τα ΕΑΑΚ με τα καδρονια.
Το πασοκ του 81 εφταιξε το ΕΣΥ, με ολα τα ελαττωματα του ειναι το μοναδικο σημειο αναφορας στη δημοσια υγεια, περα απο αμφισβητηση.
Εφερε τη θεσμικη εκπροσωπηση του λαου στα δικτυα αποφασεων, ειτε στα πανεπιστημια, ειτε στους χςρουσ δουλειας κλπ. Αυτο εγινε κυριως γιατι για πολλες δεκαετιες υπηρχε μια αντιληψη οτι ολα γινονται σκοτεινα και στις πλατες του λαου. Παρτε για παραδειγμα τι γινονταν με τις παν πανεπιστημιακες εδρες, κανενας δεν ηξερε πως εκλεγονταν οι καθηγητες πως προαγονταν κλπ. Ελεου Θεου ολα! Η συλληψη να χουν κ οι φοιτητες λογο δεν ηταν λαθος! Αν αυτο τωρα εχει εκπεσει σα συστημα, γιατι ο συνδικαλισμος πηρε ασχημη τροπη να το ξαναδουμε. Αλλα οχι με αρθρα 16 και λοιπες μπαρουφες που παν να λυσουν ενα προβλημα κ δημιουργουν δεκα!
Δημιουργησε τα ΚΑΠΗ, μη φανει αστειο, εδωσε πνοη σε ηλικιωμενους που ακομη και τωρα ευλογοθν τον Αντρεα γι αυτο. Εχς γονιεσ φιλων μου που πανε εκδρομες με τα καπη. Αντιστοιχο ηταν και τα κεντρα νεας γεννιας με το Λαλιωτη, που προωθησε αρκετα το μαζικο αθλητισμο.
Αναγνωρισε την εθνικη αντισταση δινοντας και συνταγματικο τελος στο μετεμφυλιακο κρατος.
Αυτα ειναι εργα και ημερες που εμας τους 30 αρηδες δε λενε και πολλα. Για την ελληνικη κοινωνια του τοτε ηταν ζωτικα, που ειχε φαει χουντα στο κεφαλι, βασιλιαδες και αποστασιες και του διαουλου τα κερατα. Γι αυτο λεω οτι το να κρινουμε εμεις τη προσφορα του Αντρεα 30 χρονια μετα με νουμερα του στυλ χρεος και ελλειμα, ειναι ατοπο.
Οσο για το κομματικο κρατος, ναι η κατασταση ξεφυγε σε καποιο βαθμο, αλλα θυμηθειτε πως και οι μισθοι των δημοσιων υπαλληλων σχεδον διπλασιαστηκαν, οπως και οι συνταξεις (βλεπε ΟΓΑ) των περισσοτερων ταμειων. Εστω και αν το τελευταιο εγινε με ενοποιησεις αλλων ταμειων πιο ευρωστων! Γι αυτο μιλησα πιο πριν για αναδιανομη πλουτου.
Τη διακυβερνηση 93-95 και μετα το Χερφιλντ, δεν τα μετραω γιατι ο Αντρεας ηταν αλλου, στο μπουστο της Μιμης, οποτε και για την ηλικια του μαλλον δικαιολογειται!
Γιάννη Μπουρνάκη έλεος , αναδιανομή των δανεικών και των κλεμμένων έγινε τη δεκαετία του 80 και όχι του πλούτου. Όχι μόνο κανένας πλούσιος δεν έχασε αλλά δημιουργήθηκαν νέοι , οι περισσότεροι των οποίων λαμόγια και παράσιτα .Και επειδή τα λεφτά δεν πέφτουν από τον ουρανό , όλα έγιναν σε βάρος ημών , αλλά κυρίως των παιδιών και ίσως ( αν προλάβουν…) των εγγονών μας. Για τα περί κοινωνικής εξέλιξης απί ΠΑΣΟΚ θα επανέλθω
Γιάννη,
εγώ προσωπικά είμαι πιο ήπιος στην κριτική μου, αλλά στο τέλος η καθε κυβέρνηση κρίνεται απο το αποτέλεσμα και όχι από τις προθέσεις. Το ΠΑΣΟΚ του 1981 πράγματι κατήργησε ένα απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο στα πανεπιστήμια, και το αντικατέστησε με ένα που όμως εκ’ των πραγματων αποδείχτηκε αξαιρετικά δυσλειτουργικό, και ευθυνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινη απαράδεκτη εικονα των Ελληνικων πανεπιστημίων.
Σωστά θεσμοθέτησε το ΕΣΥ, αλλά το στέρησε απο πόρους και θεσμικο πλαίσιο που θα εγγυόταν την αξιοπρεπή περίθαλψη όλων των πολιτων διοτι εισηγαγε την αναξιοκρατια και την σπατάλη των δημοσιων πορων προς εξυπηρέτηση των κομματικών εγκάθετων, μεταξυ των οποίων και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Διόγκωσε το δημόσιο χρέος υποθηκευοντας τη δική μας γενιά και των παιδιών μας.
Εγώ δεν αμφισβητώ τις ιδέες και τις προθέσεις. Αλλά στην πράξη… να σε κάψω Γιάννη να σε αλλοίψω λάδι. Σαφώς και κάποια καλά γίναν, αλλίμονο, και κάποιοι ωφελήθηκαν. Το συνολικό ισοζύγιο όμως ήταν εξαιρετικα αρνητικό.
Τελος, διαφωνω για το αρθρο 16, του οποίου την αναθεώρηση θεωρω επιτακτική για πολλους και διάφορους λόγους.
LMAO :D
Γιάννη, είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι παρεμβάσεις σου. Με βοήθησαν να συνειδητοποιήσω (εμένα που δεν ανήκω σε οικογένεια ωφελημένη από το ΠΑΣΟΚικό κράτος) ότι όσοι ευνοήθηκαν άμεσα, έμμεσα ή είχαν αρκετούς γνωστούς που ευνοήθηκαν και ιδιαίτερα οι σημερινοί 30-40ρηδες που τα έζησαν σαν παιδιά, έχουν μια τελείως διαφορετική θεώρηση για την εποχή. Πιθανότατα και άγνοια του τι συνέβαινε τριγύρω, στις οικογένειες των μη αφισοκολητών.
Ο πειρασμός να προσθέσω τον προσδιορισμό ουτοπική ή ιδεαλιστική στην εν λόγω θεώρηση είναι μεγάλος :-) Κατανοώ όμως πολύ καλύτερα πώς προκύπτει αυτή η νοσταλγία της φαιδρής δεκαετίας του 80 και η συναισθηματική έμπρακτη υποστήριξη σε ένα κόμμα και στον αρχηγό του από μορφωμένους, λογικά σκεπτόμενους νέους. Ένα κόμμα κι έναν αρχηγό που εξελέγησαν και θα κυβερνήσουν χωρίς πρόγραμμα, χωρίς όραμα, αλλά με καλές αναμνήσεις, έναν αρχηγό και πατέρα που ζει και αυτός τους (μας) οδηγεί να πάμε μαζί.
Ποιός ρώτησε πού; Σε ακούσαμε! Δεν ντρέπεσαι να αμφισβητείς τη λαϊκή βούληση;
Για να μην παρεξηγηθώ, η εναλλακτική ήταν ένα κόμμα με αποτυχημένο αρχηγό που πήγαινε σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, με συγκεκριμένο, ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα έβγαζε μια αντίστοιχη χώρα με Ελβετούς κατοίκους από το τέλμα και θα την οδηγούσε στην ευημερία (σε 10-15 χρόνια το πολύ) ;-)
Καταλαβαίνω ότι δεν είναι αυτό το βασικό μας θέμα, αλλά η ‘σύλληψη’ ήταν τόσο εσφαλμένη που θα δικαιολογούσε μέχρι και σύλληψη. Εκτός αν ο σκοπός ήταν να μάθουμε, επιτέλους, ποιοι αξιολογούν τους καθηγητές. Αυτό το μάθαμε: τα κόμματα και μάλιστα οι χειρότερες σέχτες τους. Φυσικά, ακόμα κι αν δεν είχαν προβλεφθεί όλα αυτά, η ‘σύλληψη’ ήταν επιεικώς βλακώδης: με τι κριτήρια ανέμεναν οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής να κρίνουν οι φοιτητές το ακαδημαϊκό έργο των καθηγητών τους; Η ακαδημαϊκή διαφορά είναι χαώδης. Το μόνο που μπορούν -και πρέπει- να κρίνουν είναι οι μη-(lato sensu) ακαδημαϊκές εκφάνσεις του έργου τους: η συμπεριφορά τους, το ενδιαφέρον τους, η μεταδοτικότητά τους κοκ (και δεν είναι και λίγα αυτά – ξέρετε πόσοι θα έμεναν άνεργοι αν κρίνονταν επ’ αυτών; ). Το ΠΑΣΟΚ έκανε και στην εκπαίδευση το λάθος που έκανε και αλλού: κατέρριψε το μονοπώλιο της δεξιάς για να εγκαθιδρύσει το δικό του. Για τους άξιους και τους αδιάφθορους δεν προέκυψε καμμία διαφορά: μηδέν εις το πηλίκον. Είναι κατανοητός, φυσικά, ένας κάποιος ρεβανσισμός μετά από τόσα χρόνια ‘δεξιοκρατίας’ αλλά εν προκειμένω το κακό παράγινε και -έτι χειρότερον- η λογική του πολιτικού φρονήματος διατηρήθηκε. Για ένα προοδευτικό κόμμα που ευαγγελιζόταν όμορφα πράγματα όπως η κοινωνιική δικαιοσύνη, το ατόπημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο και πέρασε το μήνυμα ότι, τελικά, όποιος και να είναι στην εξουσία το ζητούμενο είναι να είσαι ‘στο κόμμα’.
Με καλυψαν μαλλον οι προλαλησαντες, να προσθεσω δυο πραγματα:
οπως ειπα, την συμφιλιωση με την αριστερα θα την εκανε οποιοσδηποτε, ειχε μαλιστα ηδη ξεκινησει. Μαλιστα θα την εκανε ελπιζω χωρις να περασει σε συγκρουσιακες ακροτητες οπως “ο λαος δεν ξεχνα τι σημαινει δεξια”. Δειτε απλα τι εγινε στην Ισπανια μετα απο μια τεραστια δικτατορια, οχι την δικη μας παρωδια χουντας.
Κατα δευτερον, δεν μπορω να καταλαβω πως σου φαινεται εσενα καλο οτι διπλασιασε τους μισθους των δημοσιων υπαλληλων, με παραλληλα μαλιστα πτωση της αξιοκρατιας στην επιλογη, της ποιοτητας των υπαλληλων αλλα και εργατικοτητας τους!?!
Τριτον, η συμμετοχη του “λαου” προφανως εγινε με απαραδεκτο τροπο και μαλιστα σε ορισμενες περιπτωσεις διαφωνω και επι της αρχης. Σε κανενα καλο πανεπιστημιο που ξερω δεν εχουν οι φοιτητες ιδιαιτερο λογο στην ψηφιση καθηγητων! Αλλο να λεμε να μετρα η διδασκαλια, να εχουμε αξιολογηση της κτλ (teaching evaluations) και αλλο να ψηφιζει ο Χ φοιτητοπατερας ή εστω ο Χ πρωτοετης ποιος θα γινει πληρης καθηγητης! ΔΕν εχει ουτε τις γνωσεις ουτε την ωριμοτητα να το κανει.
Ασε δε που λαος ειναι ολοι οι Ελληνες, και δη αυτοι που πληρωνουν τα εξοδα, οχι μονο οι φοιτητες.
Κωνσταντίνε,
να συμπληρώσω ότι στις ΗΠΑ οι φοιτητές μπορώ να πω ότι έχουν περισσότερο λόγο στην αξιολόγηση των καθηγητών με τα evaluations που συμπληρώνουν στο τέλος κάθε εξαμήνου για το κάθε μάθημα που παρακολούθησαν, και τα οποία πραγματικά παίζουν ρόλο (το πόσο εξαρτάται από το πανεπιστήμιο) στην ανέλιξη του καθηγητή. Η αξιολόγηση όμως αφορά μόνο το διδακτικό έργο του συγκαθηγητή, το οποίο είναι άλλωστε το μόνο που δύνανται να κρίνουν οι φοιτητές. Επιπλέον όλοι οι φοιτητές εκφέρουν άποψη. Αντίθετα στην Ελλάδα η κρίση αφορά θέματα που οι φοιτητές δεν έχουν την ικανότητα να αξιολογήσουν, και το χειρότερο ουσιαστικά την αξιολόγηση την κάνουν όχι οι φοιτητές αλλά οι φοιτητικές παρατάξεις οι οποίες συνήθως παίρνουν γραμμή από το κόμμα, άσε που ανοίγει ο δρόμος για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Με άλλα λόγια, αν ήθελαν να δώσουν στους φοιτητές λόγο μπορούσαν να το κάνουν, αλλά προτίμησαν να δώσουν στους συνδικαλιστές!
“Για ένα προοδευτικό κόμμα που ευαγγελιζόταν όμορφα πράγματα όπως η κοινωνιική δικαιοσύνη, το ατόπημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο και πέρασε το μήνυμα ότι, τελικά, όποιος και να είναι στην εξουσία το ζητούμενο είναι να είσαι ‘στο κόμμα’.”
Αυτό είναι που πικραίνει εμένα περισσότερο. Ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έδωσε κακό όνομα στις προοδευτικές ιδέες καθώς οι πολίτες θεώρησαν ότι το πρόβλημα ήταν με τις ιδέες και όχι με την πρακτική. Επιπλέον, ανάγκασαν άτομα που συμμερίζονταν αυτές τις ιδέες να συμμαχίσουν κάτων από την ομπρέλα της ΝΔ με βασιλο-χουντικούς, εθνικιστές, και άλλους συντηρητικούς (πολλοί από αυτούς είναι τώρα στο ΛΑ.Ο.Σ.).
Μακαρι ρε παιδια να ηταν μονο η νοσταλγια…
οπως λεει και ο Κωστας (με μαυρα)! Δεν ειχα καμια σχεση με κομματικο κρατος του Πασοκ τη δεκατια του 80, ουτε τωρα εχω. Νοσταλγια για τα 80ς ναι εχω, αλλα οχι λογω πολιτικης (32 χρονων ειμαι δε θυμαμαι και πολλα). Και δεν εκανα ποτε αφισοκολληση ¨)))
Μακαρι να ειχα και ακρες στο σημερινο Πασοκ του Γιωργου, να γυριζα και στην ελλαδα που λει ο λογος, αλλα δεν εχω….γαμωτο,
περα απο τη πλακα όμως
Η παρεμβαση μου εχει να κανει στο οτι κρινουμε με υστερη γνώση πραγματα που δεν ζησαμε. Με ολα τα σχολια παραπανω συμφωνω σε καποιο βαθμο, αλλα ειναι λιγο -πολυ σχολια που θα εκανε και ενας Αλογοσκουφης λιγο πριν αναλαβει υπουργος οικονομικων… (το 2004 για παραδειγμα!)
Τα ιδια θα λεγε, οτι το επαρατο πασοκ του 80 αλλα κ μετ’επειτα υποθηκευσε το μελλον μας με τη σπαταλη και το μεγαλο κρατος, η νομεκλατουρα του πασοκ και οι καρεκλοκένταυροι του που εχουν ριζωσει βαθυα στη δημοσια διοικηση κλπ κλπ…..
Οποτε οι φιλελεθθεροι λατρεις να μας πουν τωρα αν ο αλογοσκουφης ηταν πετυχημενος υπουργος, αν οντως ειχε σχεδιο, αν ειχε γνωση της πραγγματικης καταστασης? Και αν τελικα καταφερε να αλλαξει κατι προς το καλυτερο (μικροτερο κρατος, λιγοτερες σπαταλες, πιο αποτελεσματικη διοικηση, λιγοτεροι φοροι… ταχυτερη αναπτυξη, καλυτερη αναδιανομη)
Αυτα δεν ειναι τα πιο καιρια ζητηματα της οικονομικης πολιτικης?
( για ανεργια δε λεω, ετσι που μαγειρευονται τα στοιχεια αντε να βγαλεις ακρη!)
Μεσα σε 5 χρονια εστω και ενα απο αυτα τα μεγεθη θα επεπρε να ειχε παει καλυτερα…..
αλλα δεν γινεσαι κατ’ ανναγκη καλος υπουργος μονο αν λατρεύεις τους αριθμους ή αν γραφεις καλα πεηπερς…
Κώστα, τα έχουμε ξαναπεί εδώ.
τι λες γιαννη, οτι ο αλογοσκουφης δεν τα πηγε καλυτερα οικονομικα απο το ΠΑΣΟΚ του 81-89? Μιλαμε για απολυτο τελμα επι ΠΑΣΟΚ, σπανιως καταφερνει κυβερνηση να εχει τετοιο πληθωρισμο χωρις αναπτυξη, τετοια αυξηση χρεους χωρις δημοσιες επενδυσεις (πειτε μου ενα εργο που να εγινε). Και νομιζω τα ελαχιστα που διασωθηκαν το 80 ηταν επι υπουργιας Σημιτη (85-87), που εφγε κατοπιν κλωτσια! Το τι εγινε επι Αλογοσκουφη, ριξε μια ματια στο γραφημα του κειμενου και τα στοιχεια.
Τέλος πάντων, καλά θα κάνουμε να πάψουμε να κρίνουμε την επιτυχία οποιασδήποτε κυβέρνησης με βάση το βαθμό αποτυχίας της προηγούμενης. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάμε μπροστά!
Αυτο το γραφημα ειναι πριν ή μετα την απογραφη???
την αναθεωρηση του ΑΕΠ εννοεις? Δεν παιζει μεγαλο ρολο η αναθεωρηση για τους ρυθμους αναπτυξης, αλλα υποθετω τα στοιχεια ειναι μετα την αναθεωρηση (βλ. τον πινακα του Πενν στον συνδεσμο)
πανω απο ενα χρονο μετα απο τη συγγραφη του κειμενου αυτου μπορουμε να κρινουμε οτι ηταν τελειως αστοχο. ειχα σχολιασει και εγω τοτε οτι η ΝΔ ουσιαστικα δεν καταφερε σχεδον τιποτα και πολλοι σχολιαστες λεγαμε οτι η αναπτυξη ηταν ψευτικη!τα υπολοιπα ειναι γνωστα!
αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι πώς διπλασιαστηκε το δημοσιο χρεος σε 5,5 χρονια!!
για λογους πληροτητας, το σχολιο εχει απαντηθει εδω
Όταν θα κυβερνήσει ο Λαός, τότε μόνο θα ξεχάσουμε τη φιλοβασιλική συμπεριφορά του Καραμανλή του Β’.