Ευχάριστο νεοφιλελέδικο διάλειμμα

Εντάξει, σήμερα σας έχω ένα πολύ εύκολο, ακόμη και οικονομολόγος το βρίσκει.

Ποιος φιλελεύθερος διανοούμενος έλεξε τάδε;

“Allgemeine Schulpflicht. Unentgeltlicher Unterricht.” Die erste existiert in Deutschland, das zweite in der Schweiz [und] den Vereinigten Staaten für Volksschulen. Wenn in einigen Staaten der letzteren auch “höhere” Unterrichtsanstalten “unentgeltlich” sind, so heißt das faktisch nur, den höheren Klassen ihre Erziehungskosten aus dem allgemeinen Steuersäckel bestreiten.

Και για να το καταλάβη ακόμη και ο Θάλυς (και να μην έχη δικαιολογίες που δεν θα το βρίσκη), να μια γλαφυρή παράφραση:

“Δημόσια και δωρεάν παιδεία”; Την παλεύετε μωρέ; Θα κάνουμε δωρεάν και τις ανώτατες σπουδές, για να πληρώνουμε όλοι μέσω του δημοσίου κορβανά τις σπουδές των ανώτερων τάξεων; Ρε δεν πάτε καλά.

Ποιος είναι ο στοχαστής που θέλει δίδακτρα στα ΑΕΙ; Ποιος ο φιλόσοφος που αντιμάχεται την δημοκρατική κατάκτηση του δωρεάν συγγράμματος; Ποιος ο νους που δεν θεωρεί ότι κάθε τι το δημόσιο πρέπει να είναι και δωρεάν;

Ενημέρωση 27Φεβ13 14:07

Ε ναι λοιπόν, ο παππούς Κάρολος τα έλεγε αυτά, στην Κριτική του Γοτθείου Προγράμματος.

Η άλλως άσημη πόλη της Γότθας.
Η άλλως άσημη πόλη της Γότθας.

Τώρα, τι κατάλαβαν οι επίγονοι, θα σας γελάσω.

20 thoughts on “Ευχάριστο νεοφιλελέδικο διάλειμμα”

  1. Googlen ist mein freund

    http://www.mlwerke.de/me/me19/me19_013.htm

    Μήπως κάποιος άλλος ντοιτσομαθής εγκάθετος μπορεί να με βοηθήσει να βρώ ένα χωρίον όπου λέει (πάνω κάτω ) οτι κράτος και εκκλησία δεν πρέπει να μπλέκουν με την εκπαίδευση

    Reply
    • Καλό είναι βέβαια τα προβλήματα να τα λύνουμε με τις γνώσεις, την φαντασία και την διαίσθησή μας, άντε και με την τύχη. Όχι με το λυσάρι.

      Reply
      • Σημασία έχει η απάντηση, όχι ο τρόπος που έφτασες σε αυτήν. Για να μην πω ότι στην εποχή της πληθώρας πληροφοριών και των μηχανών αναζήτησης το να μάθεις πώς να βρίσκεις απαντήσεις είναι πιο σημαντικό από τις ίδιες τις απαντήσεις.

        Ο παππούς Κάρολος καλά τα’λεγε για την εποχή του και υπάρχει κάποια αξία στο πνεύμα των γραφομένων του ακόμα και σήμερα. Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι των θεωριών περί δικαιοσύνης από τότε όμως-έτσι μου λέει το Στάνφορντ τουλάχιστον. Κι ακόμα περισσότερο νερό στο αυλάκι των οικονομικών.

        Reply
      • τα πήρε ο αθανάσιος , νόμιζε οτι θα βλέπαμε γερμανικά , θα ψαρώναμε και θα απαντούσαμε Φον Μίζες.

        Reply
  2. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο: το 1875 στα πανεπιστήμια φοιτούσαν ελάχιστοι και βέβαια δεν ήταν τα παιδιά του λαού. Η μαζικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άρχισε μετά τον 2ο ΠΠ κι ό,τι είχε μείνει απ’ το παλιό πανεπιστήμιο γκρεμίστηκε απ’ τον Μάη του ’68.

    Παράδειγμα: ο Αϊνστάιν μπήκε το 1896 στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, όπου υπήρχε μόνο 1 (ολογράφως: μία) φοιτήτρια. Ο Αλβέρτος αποφοίτησε το 1900 μαζί με άλλους 3 (ολογράφως: τρεις), οι οποίοι 3 προσλήφθηκαν ως βοηθοί στο Πολυτεχνείο. Θα ‘πρεπε οι εργάτες, οι αγρότες, οι ναυτικοί, οι ανθρακωρύχοι κτλ. να πληρώνουν με τους φόρους τους αυτού του είδους τις σπουδές;

    Reply
    • Ο γενικός φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, αυτός ο εξαιρετικά πρόσφατος θεσμός, εισάγεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο στην Ελβετία μόλις το 1933 για το σύνολο του εισοδήματος — ήτοι, το εισόδημα από κεφάλαιο και εργασία — αντικαθιστά δε τους Nouvel impôt de guerre και Nouvel impôt de guerre extraordinaire που αφορούν μόνον σε εισόδημα από εργασία και που είναι σε ισχύ μόλις από το 1911.

      Το 1896, οι αγρότες, εργάτες, ναυτικοί, ανθρακωρύχοι δεν πληρώνουν άμεσο φόρο στην Ελβετία, υπόκεινται δε στις διάφορες μορφές έμμεσης φορολογίας, όπως η μεσαιωνική φορολογία επιτηδεύματος, οι δασμοί, κλπ.

      Reply
        • Είναι πάρα πολύ απλό – όπως γράφω, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι ένας εξαιρετικά πρόσφατος θεσμός. Στη Γαλλία εισάγεται μόλις το 1909, ενώ στην Ελλάδα το 1919 ως “Φορολογία Καθαρών Προσόδων”.

          Reply
          • Ποιο «είναι πάρα πολύ απλό»;

            Η θέση μου: οι κατώτερες οικονομικές τάξεις πλήρωναν φόρους, αλλά όχι φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, αφού τότε δεν υπήρχε.

            Συμφωνούμε ή διαφωνούμε;

            Reply
  3. Βεβαίως, ο παππούς Κάρολος ουδέποτε μίλησε για δίδακτρα στα ΑΕΙ. Το μόνο που είπε ο δυστυχής (δυστυχής σε χέρια φίλων και εχθρών) ήταν “είστε καλά που θα πληρώνουμε από τον κοινό κορβανά τις σπουδές των πλουσίων;” Φυσικά, το μόνο που θα μπορούσε να συναγάγει κανείς από αυτή τη θέση είναι ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν για την εκπαίδευσή τους. Άλλωστε, στο μακρινό 1875 το να πάει στο Πανεπιστήμιο το παιδί του εργάτη ήταν ανέκδοτο του τύπου “Αλβανός τουρίστας” του 1990. Άντε, το πολύ σε καμιά τεχνική σχολή, γι’ αυτό κι ο σ. Κάρολος, παρακάτω, έγραφε:

    This paragraph on the schools should at least have demanded technical schools (theoretical and practical) in combination with the elementary school

    Αλλά την μεγάλη αλήθεια, ο σ. Κάρολος την είχε πει στην αρχή της ενότητας:

    Is it believed that in present-day society (and it is only with this one has to deal) education can be equal for all classes?

    Ο παππούς δε μάσαγε τα λόγια του: πού πάτε ρε καραγκιόζηδες να κάνετε δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους; Κάντε δωρεάν σχολεία και τεχνικές σχολές για το πόπολο που τα έχει ανάγκη κι αφήστε απ’ έξω τους καπιτάλες που ‘χουν τάληρα (thaler) με ουρά. Γιατί, βλέπετε, το μακρινό 1875 τα πράγματα ήταν λίγο – πολύ καθαρά, από ‘δώ οι μπουρζουάδες, από ‘κεί το πόπολο. Όχι όπως τα μάθαμε στην ημεδαπή όπου η εγχώρια αστική τάξη (lol, και πάλι lol) διασκέδαζε στον Πετρέλη αγκαλιά με κοπτοραπτούδες και κορδελιάστρες.

    Reply
    • Δεν λέμε κάι διαφορετικό: ο Μαρξ υποστήριζε να πληρώνουν δίδακτρα στα Πανεπιστήμια οι έχοντες και κατέχοντες και το ίδιο και εγώ. Αυτό τον τοποθετεί στο αντίθετο στρατόπεδο με όσους (το άρ. 16 Σ ας πούμε) υποστήριζαν και υποστηρίζουν ότι κανείς δεν πρέπει να πληρώνη δίδακτρα.

      Δεν υποστήριξα ότι θέση του ήταν να πληρώνουν όλοι δίδακτρα, που άλλωστε δεν είναι και δική μου θέση.

      Reply
      • Ωστόσο, ο π. Κάρολος μιλούσε για την present-day society (αυτή της Γερμανίας του 1875), καθ’ όσον is only with this one has to deal. Ο μουσάτος σύντροφος, λοιπόν, θα τραβούσε τα γένια του αν κάποιος χρησιμοποιούσε επί λέξει τις θέσεις του για το πρόγραμμα της Γκόττα σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα 140 χρόνια μετά για οποιοδήποτε άλλο λόγο πέρα του (εκ)παιδευτικού!

        Reply
        • Καλά ο Κάρολος υποτίθεται οτι έβλεπε πολύ μακριά και (προ)έβλεπε την ιστορική εξέλιξη με τους σιδιερένιους κοινωνικούς του νόμους , δεν μπορούσε να κάνει μια σημείωση δια το μέλλον το εκπαιδευτικόν ώστε να μην έρχεται τώρα ο κάθε φαιδρός νεοφιλελές να τονε διασύρει

          Reply
  4. Πολλά έχουν πει, πολλοί, και τα πάντα έχουν πολλές οπτικές, αλλά το θέμα είναι πώς επωφελούνται περισσότεροι και τελικά πως επωφελείται περισσότερο η ανθρώπινη κοινωνία
    Από τη δημόσια παιδεία λοιπόν σίγουρα επωφελούνται οι πλούσιοι, αλλά από την ιδιωτική επωφελούνται μόνο οι πλούσιοι, ενώ η κοινωνία δυνητικά χάνει μυαλά που γεννήθηκαν στη φτώχια.
    Επιπλέον, η αξιοκρατία (μιας και έχει σουξέ η λέξη τελευταία, αποσιωπώντας πάντα πως είναι διαφορετική ανάλογα με τα αξιολογικά κριτήρια του καθένα και συνεπώς απόλυτα υποκειμενική) που ευαγγελιζόμαστε περί των ικανοτήτων, μεταπίπτει από αξιοκρατία γνώσεων και δεξιοτήτων σε αξιοκρατία οικονομικών κριτηρίων – όπως ακριβώς γίνεται στο σύνολο της αγοράς όπου ο έχων χρήματα εξουσιάζει ακόμα και τους ικανούς που δεν τα διαθέτουν.
    Άσε που το να δίνεις τη γνώση απλόχερα είναι θέμα πολιτισμού!
    Κάπου στη χρυσή τομή λοιπόν είναι η βέλτιστη λύση, αλλά άντε να την βρεις μεταξύ ακραίων θέσεων, εδώ και οι φιλόσοφοι δυσκολεύονται να την ορίσουν!

    Reply
    • Το μόνο βέβαιο συνεπώς είναι ότι είναι λάθος ηθικό να μην πληρώνουν κατιτίς οι πλούσιοι για τις σπουδές τους, που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν πλούσιοι.

      Ακριβώς για το αντίθετο έχει διαπρέψει στα πεζοδρόμια το εκπαιδευτικό κίνημα των τελευταίων 40 ετών.

      Reply

Leave a Comment