Κατά του Νεοηθικισμού

Ονομάζουμε Ηθικισμό την δικαιοπολιτική στάση της απαγόρευσης πράξεων απλώς και μόνον λόγω της αντίθεσής τους προς την κρατούσα ηθική αντίληψη σε μια κοινωνία.

Προνομιακό πεδίο εφαρμογής του Ηθικισμού είναι προφανώς η γενετήσια δραστηριότητα. Το πού-μπαίνει-τι ήταν πάντοτε αντικείμενο του πιο ασφυκτικού κοινωνικού ελέγχου και η δικαία χρήσις των επίμαχων μελών ενδιέφερε όσο λίγα άλλα πράγματα τον κρατικό μηχανισμό στις διάφορες εκφάνσεις του.

Ονομάζω τώρα Παλαιοηθικισμό τον παλιό, καλό και αγαπημένο ηθικισμό, τον ηθικισμό της Πατρίδας, της Θρησκείας και της Οικογένειας, του αυλωνίτειου συλλόγου “Πνεύμα και Ηθική!”.

Χαρακτηριστικά του παραδείγματα στην νομοθεσία μας ήταν και εν μέρει εξακολουθούν να είναι:

1. Η απαίτηση στο έγκλημα του βιασμού η συνουσία να είναι “εξώγαμη” (άρ. 336 ΠΚ). [καταργήθηκε μόλις τον Ιαν 2007]

2. Το έγκλημα της αιμομιξίας (άρ. 345 ΠΚ): [η διάταξη ζη και βασιλεύει, αυστηροποιήθηκε μάλιστα το 2008]

Η συνουσία μεταξύ συγγενών εξ αίματος, ανιούσας και κατιούσας γραμμής, τιμωρείται: «α. ως προς τους ανιόντες με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν ο κατιών δεν είχε συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του, με κάθειρξη αν ο κατιών είχε συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο αλλά όχι το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του, με φυλάκιση μέχρι δύο ετών αν ο κατιών έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του,». β) ως προς τους κατιόντες, με φυλάκιση μέχρι δύο ετών γ) μεταξύ αμφιθαλών ή ετεροθαλών αδελφών, με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

3. Για τους ίδιους λόγους, το έγκλημα της ασέλγειας μεταξύ συγγενών (άρ. 346 ΠΚ). [εν ισχύι]

4. Η παρά φύσιν ασέλγεια μεταξύ αρρένων (άρ. 347 ΠΚ): [εν ισχύι]

Η παρά φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων που τελέστηκε: α) με κατάχρηση μιας σχέσης εξάρτησης που στηρίζεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία, β) από ενήλικο με αποπλάνηση προσώπου νεότερου από δεκαεπτά ετών ή από κερδοσκοπία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.

5. Η διεύκολυνση αλλοτρίας ακολασίας (άρ. 348 ΠΚ): [εν ισχύι, αυστηροποίηση Οκτ 2002]

1. Όποιος κατ’ επάγγελμα διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο την ασέλγεια μεταξύ άλλων τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.
2. Με φυλάκιση μέχρι τριών ετών και με χρηματική ποινή τιμωρείται όποιος διευκολύνει την ασέλγεια μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας απατηλά μέσα και αν ακόμη δεν ενεργεί κατ’ επάγγελμα.
3. Οποιος κατ’ επάγγελμα ή από κερδοσκοπία επιχειρεί να διευκολύνει, έστω και συγκαλυμμένα, με τη δημοσίευση αγγελίας, εικόνας, αριθμού τηλεφωνικής σύνδεσης ή με τη μετάδοση ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο την ασέλγεια με ανήλικο τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως εκατό χιλιάδων ευρώ.

Η διάταξη τιμωρεί όποιον παρακινεί άλλους να συνουσιαστούν.

6. Η μαστροπεία του άρ. 349 παρ. 3 ΠΚ: [εν ισχύι]

Όποιος κατ’ επάγγελμα ή από κερδοσκοπία προάγει στην πορνεία γυναίκες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δεκαοκτώ μηνών και με χρηματική ποινή.

Η διάταξη τιμωρεί όποιον παρακινεί γυναίκα να ασκήση ένα νόμιμο επάγγελμα.

7. Η εκμετάλλευση πόρνης του άρ. 350 ΠΚ: [εν ισχύι]

Άντρας που συντηρείται ολικά ή εν μέρει από γυναίκα που ασκεί κατ’ επάγγελμα την πορνεία και από* την εκμετάλλευση των σχετικών ανήθικων κερδών της τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών μέχρι τριών ετών,”αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί για άλλη βαρύτερη αξιόποινη πράξη.

Μοναδικό παράδειγμα κλειτοριδοκρατικής διάταξης!

8. Η πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις του άρ. 353 ΠΚ: [εν ισχύι, αυστηροποίηση Οκτ 2002]

1. Όποιος δημόσια επιχειρεί ακόλαστη πράξη και προκαλεί μ’ αυτήν σκάνδαλο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
2. Όποιος εν γνώσει προσβάλλει βάναυσα την αιδώ άλλου με ακόλαστη πράξη που ενεργείται ενώπιόν του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή. Αν η πράξη του προηγούμενου εδαφίου ενεργείται ενώπιον προσώπου νεότερου των δεκαπέντε ετών τιμωρείται με φυλάκιση. Για την ποινική δίωξη των πράξεων αυτής της παραγράφου απαιτείται έγκληση.

9. Η διγαμία του άρ. 356 ΠΚ: [εν ισχύι]

Ο σύζυγος που τέλεσε νέο γάμο πριν αμετακλήτως διαλυθεί ή ακυρωθεί ο προηγούμενος γάμος του, καθώς επίσης και εκείνος που συνάπτει μαζί του νέο γάμο εν γνώσει ότι υπάρχει γάμος που δεν λύθηκε, ή δεν ακυρώθηκε, τιμωρείται με φυλάκιση.

10. Η μοιχεία του άρ. 357 ΠΚ. [καταργήθηκε το 1982]

Courbet, L' Origine du monde

Να τι θα απαγόρευε ένας παλαιοηθικιστής.

Ονομάζω όμως Νεοηθικισμό το κακό που μας έχει εύρει την τελευταία δεκαετία με την συνεχή απαγόρευση συμπεριφορών κατ’ όνομα μεν προσβαλλουσών κάποια, δυσπροσδιόριστα συνήθως, έννομα αγαθά, στην πραγματικότητα όμως αντιβαινουσών με τις συντηρητικές και φοβικές ηθικές αντιλήψεις των εμπνευστών τους στο γενετήσιο πεδίο. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Νεοηθικισμού, όχι το λιγώτερο αξιοσημείωτο, είναι ο συσχετισμός του με την τεχνοφοβία.

Στο άρθρο αυτό περιορίζομαι στην παράθεση των νεόκοπων διατάξεων που εντάσσονται σε αυτό το ιδεολογικό ρεύμα που βρομίζει τον Ποινικό μας Κώδικα και μουσκεύει όλη μας την ποινική νομοθεσία. Έχω σχολιάσει κάποια πράγματα στο παρελθόν και επιφυλάσσομαι να σχολιάσω κάποια άλλα στο μέλλον. Εδώ απλώς απαριθμώ:

1. Σύμφωνα με το άρ. 337 παρ. 3-5 ΠΚ (προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας), όπως ισχύουν οι παρ. 3-4 από τον Δεκ 2008 και η παρ. 5 από τον Δεκ 2010:

3. Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, αποκτά επαφή με πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη και, με χειρονομίες ή προτάσεις ασελγείς, προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανηλίκου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Αν η πράξη τελείται κατά συνήθεια ή αν επακολούθησε συνάντηση, ο ενήλικος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
4. Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, αποκτά επαφή με πρόσωπο που εμφανίζεται ως ανήλικο κάτω των δεκαπέντε ετών και, με χειρονομίες ή προτάσεις ασελγείς, προσβάλλει την αξιοπρέπειά του στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Αν η πράξη τελείται κατά συνήθεια ή αν επακολούθησε συνάντηση με το εμφανιζόμενο ως ανήλικο πρόσωπο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
5. Όποιος τελεί την πράξη της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, εκμεταλλευόμενος την εργασιακή θέση του παθόντος ή τη θέση προσώπου που έχει ενταχθεί σε διαδικασία αναζήτησης θέσης εργασίας διώκεται κατ’ έγκληση και τιμωρείται με φυλάκιση από έξι (6) μήνες μέχρι τρία (3) έτη και με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1.000) ευρώ.

2. Σύμφωνα με το άρ. 339 παρ. 1-2 ΠΚ (αποπλάνηση παίδων), όπως ισχύει: [αυστηροποίηση Οκτ 2002]

Όποιος ενεργεί ασελγή πράξη με πρόσωπο νεότερο από 15 ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα για το έγκλημα του άρ. 351Α, ως εξής:

α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών,
β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, και
γ) αν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα και μέχρι τα δεκαπέντε έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

Πρόκειται για αυστηροποίηση της αποπλάνησης ανηλίκων που εισήχθη μόλις τον Οκτ 2002 με την περιώνυμη lex corcoleana. Η αυστηροποίηση που ανακλά ιδιαιτέρως την νεοηθικιστική υστερία αφορά την αυτεπάγγελτη δίωξη του εγκλήματος όταν ο ανήλικος είναι μεταξύ 14 και 15 ετών, ενώ μέχρι τότε διωκόταν κατ’ έγκλησιν (άρ. 344 ΠΚ).

3. Η πορνογραφία ανηλίκων (άρ. 348Α ΠΚ), από πολλές απόψεις.

4. Σύμφωνα με το άρ. 348Β ΠΚ [Προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους – Δεκ 2008]:

Όποιος με πρόθεση, μέσω της τεχνολογίας πληροφόρησης και επικοινωνίας, προτείνει σε ενήλικο να συναντήσει ανήλικο, που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη, με σκοπό τη διάπραξη σε βάρος του των αδικημάτων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 339 και 348Α, όταν η πρόταση αυτή ακολουθείται από περαιτέρω πράξεις που οδηγούν στη διάπραξη των αδικημάτων αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων έως διακοσίων χιλιάδων ευρώ.

5. Το άρ. 351 παρ. 2 ΠΚ περί σωματεμπορίας: [Οκτ 2002]

Με την ποινή της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται ο υπαίτιος αν, για να πετύχει τον ίδιο σκοπό, αποσπά τη συναίνεση προσώπου με τη χρήση απατηλών μέσων ή το παρασύρει, εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση του με υποσχέσεις, δώρα, πληρωμές ή παροχή άλλων ωφελημάτων.

6. Το μυστηριώδες έγκλημα του άρ. 323Β ΠΚ: [Δεκ 2007]

Διενέργεια ταξιδιών με σκοπό από τους μετέχοντες σε αυτά την τέλεση συνουσίας ή άλλων ασελγών πράξεων σε βάρος ανηλίκου (σεξουαλικός τουρισμός). Όποιος οργανώνει, χρηματοδοτεί, κατευθύνει, εποπτεύει, διαφημίζει ή μεσολαβεί με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο σε διενέργεια ταξιδιών με σκοπό από τους μετέχοντες σε αυτά την τέλεση συνουσίας ή άλλων ασελγών πράξεων σε βάρος ανηλίκου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Όποιος με τον παραπάνω σκοπό μετέχει σε ταξίδια του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ανεξάρτητα από την ευθύνη του για την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

Renoir, Le Jeune Garçon au chat

Και να τι θα απαγόρευε ένα νεοηθικιστής.

6 thoughts on “Κατά του Νεοηθικισμού”

  1. Όποιος με τον παραπάνω σκοπό μετέχει σε ταξίδια του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ανεξάρτητα από την ευθύνη του για την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων“. Η αποθέωση!
    Δεν είχα πάρει είδηση ότι έχει θεσπισθεί τέτοιο “έγκλημα”….!

    Reply
    • Χριστίνα, ντροπή σου, δεν είναι τάχα εγκληματίας όποιος πηγαίνει ταξίδι και σκέφτεται κάτι εγκληματικό; Δεν αγαπάς τα παιδάκια;

      Μόνο που είναι πολύ περιωρισμένος ο σοφός νόμος. Γιατί να μην τιμωρήται και όποιος οδηγεί και σκέφτεται κάτι κακό για τους ανηλίκους; Ή όποιος μαγειρεύει; Ή όποιος ιστολογεί; Εμπρός για νέες απαγορεύσεις!

      Reply

Leave a Comment