Το “αποτυχημενο” ισπανικο μοντελο τουρισμου (εικονογραφημενο)

Η ελληνικη προσκολληση στον μιζερο και αναρχο τουρισμο, απορριπτονας το δυτικοευρωπαϊκο και αμερικανικο μοντελο παντα ηταν σαχλη. Η κριση την καθιστα πλεον μια παραλογη πολυτελεια

Εχω ακουσει απο 3-4 διαφορετικες (ελληνικες) πηγες προσφατα οτι “η Ισπανια εχει αποτυχει πληρως” στα τουριστικα της σχεδια. Δεν θελουμε η Ελλαδα λεει να γινει Ισπανια. Συνηθως η πολεμικη κατα της Ισπανιας συνοδευεται και απο τον αγαπημενο μας μυθο, οτι στην Ελλαδα δηθεν ταιριαζει η μικρη κλιμακα αναπτυξεων.

Ιδου ενα προσφατο παραδειγμα απο πηγη που δεν περιμενα να δειχνει τετοιο συντηρητισμο:

Δεν πρέπει, τέλος, να ξεχνάμε πως εξαιτίας των εγγενών περιορισμών του μικροαστισμού αποφύγαμε τις τεράστιες και αμετάκλητες καταστροφές που προκάλεσαν η μεγάλη κλίμακα και ο κεντρικός σχεδιασμός. Οσοι έχουν επισκεφθεί την ισπανική Costa del Sol διαπιστώνουν με φρίκη από τι γλιτώσαμε.

Η “αποτυχημενη” Ισπανια
Ας δουμε λιγο τα στοιχεια. Ξεκινω απο τις τουριστικες επισκεψεις και εισπραξεις το 2008 (πηγη: Παγκοσμιος Οργανισμος Τουρισμου, πδφ).

Ελλαδα Ισπανια Ιταλια Γαλλια Τουρκια
Επισκεπτες (σε εκ.) 17 57 42,7 79,3 25
Εισπραξεις (δις δολλ.) 17,1 61,6 41,7 55,6 22

Απο τα νουμερα βγαινει ευκολα το συμπερασμα οτι οχι μονο η Ισπανια ειναι σημαντικοτατος τουριστικος προορισμος, αλλα ακομα περισσοτερο προσελκυει τουριστες υψηλου επιπεδου που ξοδευουν αρκετα χρηματα, μια και εχει τον καλυτερο λογο εισπραξεων ανα επισκεπτη αναμεσα στους μεγαλους ευρωπαικους προορισμους!

Να κοιταξουμε εναλλακτικους δεικτες φημης, οπως αναφορες στο google?

Μαρμπεγια (Marbella) 11 εκ.
Μαγιορκα (Mallorca, Majorca) περ. 48
Τενεριφη (Tenerife, Teneriffa) 41
Βαρκελωνη (Barcelona) 217 (!!)

Μυκονος (Myconos, Mykonos) περ. 4
Κρητη (Crete, Kreta, Kriti, Creta) περ. 40
Αθηνα (Athens) 65

Λενε βεβαια καποιοι οτι ο ισπανικος μαζικος τουρισμος εχει καταστρεψει την χωρα. Περιεργως, αυτο ο απλος επισκεπτης αλλα και ο κατοικος της χωρας δεν μπορει να το αντιληφθει. Η Ισπανια ειναι μια πολυ ομορφη και αρκετα καλα οργανωμενη χωρα, με σεβασμο του περιβαλλοντος πολυ ανωτερο της Ελλαδας*.

Η τουριστικη αναπτυξη της χωρας ειναι το ιδιο τακτικη και οργανωμενη.

Μερικες περιοχες αναπτυσσονται για τουρισμο πολυ υψηλου επιπεδου οπως η ευρυτερη Μαρμπεγια.

Ου παντος πλειν ες Μαρμπεγιαν

Καποιες περιοχες επιλεγονται για μαζικο τουρισμο, οπως πχ το Μπενιδορμ, ενα ισπανικο Μαϊαμι με 4 εκατομμυρια επισκεπτες τον χρονο ή το Λιουρετ δε Μαρ και το Ροζας στην Κοστα Μπραβα.

Μπενιδορμ, ενα μικρο ψαροχωρι εως το 1960

Αλλες περιοχες γινονται εθνικα παρκα οπως το πανεμορφο Καπ Δε Κρεους επισης στην Κοστα Μπραβα και ακριβως διπλα στο τουριστικα ανεπτυγμενο Ροζας.

Το Καπ Δε Κρεους, διπλα στο Καδακές που παραθεριζε επι δεκαετιες ο Σαλβαδόρ Δαλί.

Η διαφορα με την Ελλαδα ειναι οτι στην Ισπανια απλα δεν υπαρχει δομηση εκτος σχεδιου, και σιγουρα δεν υπαρχει αυθαιρετη δομηση. Ετσι καποιες περιοχες μενουν πραγματικα παρθενες, ενω οι αλλες γνωριζουν εντονη τουριστικη αναπτυξη, με σχεδιο ομως και υποδομες, δρομους, αεροδρομια, βιολογικο καθαρισμο κτλ Οι διακοπες στην Ισπανια χαρακτηριζονται συνηθως απο την ανεση και την ταξη (βλ. τυχαιο δρομο στην Μαρμπεγια), σε αντιθεση με την Ελλαδα που ο δρομος για την Ιθακη συχνοτατα περναει μεσα απο χαος και εκνευρισμο, ξεκινωντας απο κακοφτιαγμενα λιμανια ή προϊστορικα αεροδρομια, ακολουθωντας ανεπαρκεις δρομους αναμεσα σε κακοφτιαγμενα αναρχα μεγαλοχωριά.

Επισης ο τουρισμος ειναι οργανωμενος σε μεγαλες μοναδες, που εχουν χαμηλοτερο κοστος και υψηλοτερη διαπραγματευτικη δυναμη με τους μεγαλους τουριστικους οργανισμους. Ενα τετοιο παραδειγμα ειναι η παραδειγμα η Sol Melia με εσοδα 1,3 δις ευρω, 35.000 υπαλληλους σε 270 ξενοδοχεια απο την Βραζιλια μεχρι την Κινα. Άλλο παραδειγμα η Iberostar με 102 ξενοδοχεια σε 15 χωρες πια (μεταξυ τους και η Ελλαδα) και εσοδα 1 δις ευρω, 23.000 υπαλληλους και περιπου 70.000 κλινες.
Τριτο παραδειγμα η NH με παρουσια σε σχεδον καθε μεγαλη ευρωπαϊκη πολη.

Αντιστοιχη εταιρεια στην Ελλαδα ειναι ισως μονο η Grecotel, κατα το ημισυ σε ελληνικα χερια, με 14.500 κλινες. Επενδυσεις μεγαλου μεγεθους στην Ελλαδα βρισκουν πληθος εμποδιων, οχι μονο λογω γενικης αναποτελεσματικοτητας του κρατους αλλα και συνειδητα ως μερος της πολιτικης “να μην γινουμε Ισπανια”.

Η περιεργη λατρεια του μιζερου τουρισμου απο τους Ελληνες δεν αντιδιαστελλεται μονο με την Ισπανια ομως, αλλα και τις παλαιοτερες τουριστικες περιοχες της ηπειρου, οπως την Ριβιερα. Οι Καννες ειναι αστικοτατες, η Νικαια ακομα περισσοτερο, τα κτιρια στην διασημη παραλιακη Προμεναδα των Αγγλων εχουν 6-8 οροφους.

Οι μικρες και χαριτωμενες Καννες με τα οχι μικρα κτιρια τους

Εκτος Ευρωπης
Παρομοια με την Ισπανια εχουν οργανωθει και οι πρωτοι διδαξαντες οπως το ιδιο το Μαϊαμι. Η πολη ειναι αστικοτατη με πολυ υψηλη δομηση σε καποιες παραλιες, οπως το Σαουθ Μπητς.

Απο την αλλη ακριβως διπλα στο Μαϊαμι ειναι τα Εβεργκλεηντς, ενα τεραστιο εθνικο παρκο υγροτοπων με πλουσια πανιδα απο πουλια μεχρι αλιγατορες. Με εκταση 6.5 χιλιαδων χμ2 ή 6,5 εκατομμυριων στρεμματων ειναι περιπου ισο με 1/20 της Ελλαδας!

Λιγο πιο κατω ειναι τα Κλειδια της Φλωριδας, μια σειρα μικρων νησιων που ενωνονται με τον εντυπωσιακο αυτοκινητοδρομο US1.

Η Γεφυρα των 7 Μιλιων, Κλειδια της Φλωριδας

Τα νησακια προστατευονται αυστηρα, τα ξενοδοχεια ειναι συνηθως μικρα (και πανακριβα).

Διαφορα φιλοσοφιας
Η φιλοσοφια στις πολιτισμενες τουριστικες δυναμεις ειναι σαφης, καποιες περιοχες προοριζονται για δυνατη αναπτυξη, με υποδομες και προνοια για το μελλον. Καποιες αλλες περιοχες διατηρουνται σε ηπια αναπτυξη για τουρισμο ιδιαιτερα υψηλου επιπεδου. Και καποιες αλλες περιοχες διατηρουνται εντελως παρθενες, για να μενουν ησυχοι οι τοπικοι αλιγατορες.

Ποιος μπορει να ισχυριστει οτι ειναι τελικα καλυτερο το ελληνικο μοντελο, με τις ακτες της Αττικης να ειναι πνιγμενες στα αυθαιρετα, με τα Κυκλαδονησια να χτιζονται αναρχα απο ακρη σε ακρη (κατι που ισχυει κυριολεκτικα στην περιπτωση της Σαντορινης ή της Μυκονου), με περιοχες υψηλου τουριστικου δυναμικου να διαλυονται απο την μικρη ακαλαισθητη δομηση και τις μιζερες κοντοφθαλμες τουριστικες επενδυσεις α λα Μαρικα Μπιτς Ρουμς Του Λετ? Το αργοτερο μετα απο μια επισκεψη στην Λουτσα δεν θα επρεπε να εχει διαλυθει στο μυαλο καθε Ελληνα ο μυθος οτι οι αναπτυξεις μικρης κλιμακας χωρις κανενα σχεδιασμο ή συντονισμο οδηγουν σε καλαισθητα και επιθυμητα αποτελεσματα?

Και αν τελοσπαντων πριν την οικονομικη κριση, μεταξυ οργανωμενου και αναρχου τουρισμου φαινοταν πιο ελκυστικος για καποιους λιγους Ελληνες ο τριτος δρομος της μηδενικης τουριστικης αναπτυξης, υπαρχει κανεις που ακομα θεωρει οτι δεν εχουμε αναγκη τα χρηματα των τουριστων? Δεν κατερρευσε και η πλανη οτι δηθεν εχουμε την επιλογη της φτωχης πλην τιμιας αυταρκειας, το αργοτερο την στιγμη που ειδαμε τον δρομο προς την φτωχεια να συνοδευεται απο τον ατιμασμενο πρωθυπουργο μας να απλωνει το χερι προς οποιονδηποτε ξενο δεν βαρεθηκε ακομα την επαιτεια μας?

—————-
*Ανεκδοτολογικα, σε μικροσκοπικο χωριο της Καστιλλης πριν 7 χρονια ειδα καδους ανακυκλωσης, την ιδια εποχη που η Αθηνα πνιγοταν σε βουνα αταξινομητων σκουπιδιων και σε γκρεμο της παρθενας (!) ορεινης Λακωνιας ειδαμε σοκαρισμενοι με Ισπανιδα επισκεπτρια να καιγονται παρατημενα βουνα σκουπιδιων χωρις καμμια επιβλεψη!

39 thoughts on “Το “αποτυχημενο” ισπανικο μοντελο τουρισμου (εικονογραφημενο)”

  1. Επιτέλους!!! να αγιάσει το στόμα σου φίλε μου! συμφωνώ 100% με της παρατηρήσεις σου. Το μόνο “αλλά” που έχει η Ισπανία είναι οτι λόγο έλλειψης ακτογραμμής έχει όντος κάπως μπουκώσει με κτήρια ένα τεράστιο μέρος αυτής. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε ίσα με 10 φορές μεγαλύτερη ακτογραμμή και σε καμία περίπτωσή δεν κινδυνεύαμε από αυτό το φαινόμενο. Ακόμα και το 5% της ακτογραμμής να απελευθερώναμε (προσοχή, οχι τους φυσικούς παράδεισους) και να το διαθέταμε με σχέδιο, θα είχαμε δημιουργήσει παγκόσμιας φήμης παράδεισους.

    Reply
  2. Μπράβο SG!
    Η αναρχία, η αυθαιρεσία και η διαφθορά αναπτύσσονται όπου υπάρχουν καθολικές απαγορεύσεις. Αυτό βιώνουμε και στην περίπτωση του ελληνικού τουρισμού. Όταν απαγορεύονται αξιοπρεπείς ξενοδοχειακές μονάδες, ξεφυτρώνουν τα ρουμς-του-λετ και τα λοιπά ευαγή ιδρύματα, που αναδίδουν μία γενική εικόνα μιζέριας. Αντί να επιτρέπουμε υπό όρους (ιδίως αρχιτεκτονικούς), απαγορεύουμε γενικώς και καθολικώς. Με τα γνωστά αποτελέσματα. Το ίδιο συμβαίνει και με την επέκταση των σχεδίων πόλης ή τη δόμηση σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους. Για τα πεπραγμένα των αρχαιολογικών υπηρεσιών παραπέμπω εδώ μόνο στον Μανδραβέλη.
    Για τα πεπραγμένα και τις αξιολογήσεις του 5ου Τμήματος του ΣτΕ παραπέμπω στον ιστορικό του μέλλοντος να μας πει την άποψή του. Δυστυχώς και οι δικαστές φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση υπανάπτυξης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα (δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί…). Εννοώ ιδίως τη νομολογία του εν λόγω Τμήματος του ΣτΕ μαζί με τη γνωστή νομολογία περί επεκτακτικής ισότητας που ξεχείλωνε κάθε χρονιά τον κρατικό προϋπολογισμό κατά παράβαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών.

    Reply
  3. Μέση είσπραξη ανά τουρίστα 2007: Ισπανία 981 δολάρια, Ελλάδα 886. Για τα οποία οι Ισπανοί εκαναν τεράστιες επενδύσεις σε ακίνητα, και αλλοίωσαν μη αναστρέψιμα την ακτογραμμή, ενώ η Ελλάδα πολύ μικρότερες επενδύσεις και με μικρότερη αλλοίωση. Το total factor productivity μου φαίνεται σαφώς καλύτερο για την Ελλάδα. Ασε που αμφιβάλλω αν το WTO μπορεί να μετρήσει χωρίς biases το τουριστικό συνάλλαγμα στις χώρες του Ευρώ: πως ξέρεις τι ξόδεψε ο Γερμανός σε ταβέρνες αν δεν χρειάστηκε να αλλάξει συνάλλαγμα; Αυτό το bias δουλεύει ως καταγραφή εναντίον των χωρών με λιγότερα κλειστά πακέτα όπως η Ελλάδα.

    Θεωρώ οτι ο ελληνικός τουρισμός είναι μάλλον ιδιαίτερα αποδοτικός σε σχέση με τις επενδύσεις για έναν απλό λόγο: επειδή αντιστάθηκε στη βιομηχανοποίηση, διατήρησε ένα niche product, το οποίο αποκτά μεγαλύτερο cachet όσο αυξάνεται η ζήτηση για ειδικές εμπειρίες και μειώνεται η δύναμη των tour operators εξαιτίας του διαδικτύου.

    Reply
  4. ελα αριστο και σε περιμενα!

    οι Ισπανοί εκαναν τεράστιες επενδύσεις σε ακίνητα, και αλλοίωσαν μη αναστρέψιμα την ακτογραμμή, ενώ η Ελλάδα πολύ μικρότερες επενδύσεις και με μικρότερη αλλοίωση

    δεν νομιζω οτι λειεπει το χρημα για επενδυσεις, στην πραγματικοτητα συνηθως κυριολεκτικα μας παρακαλουν οι επενδυτες. Οσο για την αλλοιωση, τα εσοδα της Ισπανιας ειναι υπερτετραπλασια. Θεωρεις οτι αλλοιωθηκε υπερτετραπλασιο κομματι της Ισπανιας με κακο τροπο? Γιατι και η Οια ή το Παρισι αλλοιωση ειναι, αλλα ομορφη τελοσπαντων.

    Και ας το ξαναπω, η Σαντορινη και η Μυκονος εχουν αλλοιωθει ανεπιστρεπτα απο ακρη σε ακρη και συχνα ουτε καν με ωραιο και οργανωμενο τροπο.

    το θεμα ειναι οτι ο τουρισμος (ή η αστικη αναπτυξη, ή η βιομηχανια) παντα φερνουν καποια αλλοιωση. Η επιλογη ειανι να γινει οργανωμενα με σχεδιο, περιορισμενη σε καποιο χωρο και με τα μεγιστα δυνατα εσοδα αφηνοντας χωρο για παρεθνα εθνικα παρκα, ή να γινει α λα ελληνικα.

    πως ξέρεις τι ξόδεψε ο Γερμανός σε ταβέρνες αν δεν χρειάστηκε να αλλάξει συνάλλαγμα; Αυτό το bias δουλεύει ως καταγραφή εναντίον των χωρών με λιγότερα κλειστά πακέτα όπως η Ελλάδα.

    οι μεταβιβασεις μεταξυ ελληνικων και γερμανικων τραπεζων καταγραφονται, αλλα τελοσπαντων δεν βλεπω λογο για bias αλλα για μεγαλυτερο θορυβο στις εκτιμησεις.

    Οσο για το τελευταιο επιχειρημα σου, ειναι κατι που ηθελα να συζητησω και σε σχεση με το κειμενο σου στην αΜ. Οντως τα ξενοδοχεια μπουτικ μικρης κλιμακας για επιλεκτους εχουν μεγαλυτερη μονοπωλιακη δυναμη/υψηλοτερα εσοδα (οπως ενα πανεμορφο συγκροτημα 8 δωματιων που πηγα στα Κλειδια της Φλωριδας και ειχε κανονικη τιμη 650 δολλαρια την βραδια!!). Ομως, και πολυ βασικο ομως, το ξενοδοχειο μπουτικ ειναι η μετεξελιξη ενος καλου Χιλτον, δεν ειναι αυτο που ερχεται πριν, δηλαδη το ερασιτεχνικο μαρικα μπιτς ρουμ του λετ.

    Μπορω να επιχειρηματολογω για ωρα, μιλωντας περι ειδικευσης των εργαζομενων, σχεδιαστων, προχωρημενου μαρκετινγκ κτλ Αλλα η απλουστερη ενδειξη ειναι το λιμανι της Παροικιας και των αλλων νησιων. Αυτοι που παρακαλανε για τουριστες εκει ειναι η μεγαλη μαζα των ασημων (και συχνα ασχημων), μη διαφοροποιησιμων ρουμς του λετ, οχι οι εξειδικευμενες επαγγελματικες μοναδες.

    Οι ειδικες εμπειριες ειναι οντως το μελλον, αλλα αυτες θελουν επαγγελματισμο, οχι αναρχη μιζερη αναπτυξη που ο καθε ασχετος ανοιγει το μαγαζακι του.

    Και αυτο ισχυει για ολους τους τομεις νομιζω, απο γεωργια μεχρι τουρισμο.

    λεκτορατιους
    οπως βγαινει και απο την απαντηση στον αριστο, συμφωνουμε νομιζω σε μεγαλο βαθμο (δεν ξερω για τον αρχιτεκτονικο ελεγχο, τα χειροτερα κτιρια στην Ελλαδα γινονται απο το ελληνικο κρατος)

    Για τα πεπραγμένα και τις αξιολογήσεις του 5ου Τμήματος του ΣτΕ παραπέμπω στον ιστορικό του μέλλοντος να μας πει την άποψή του. Δυστυχώς και οι δικαστές φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση υπανάπτυξης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα

    το υποψιαζομαι. Γραψε καλε ενα κειμενο σχετικα! Ειναι τοσο σημαντικο θεμα!

    θεμη

    Το μόνο “αλλά” που έχει η Ισπανία είναι οτι λόγο έλλειψης ακτογραμμής έχει όντος κάπως μπουκώσει με κτήρια ένα τεράστιο μέρος αυτής. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε ίσα με 10 φορές μεγαλύτερη ακτογραμμή και σε καμία περίπτωσή δεν κινδυνεύαμε από αυτό το φαινόμενο. Ακόμα και το 5% της ακτογραμμής να απελευθερώναμε[..] και να το διαθέταμε με σχέδιο, θα είχαμε δημιουργήσει παγκόσμιας φήμης παράδεισους.

    ααακριβως. Προσεξτε οτι δεν επιχειρηματολογω καν να αυξηθει το κομματι της Ελλαδας που αφιερωνουμε σε τουριστικες εγκαταστασεις. Απλα να γινει με σχεδιο, απο την αρχη, οχι με αυτο το γελοιο συστημα της συνεχους επεκτασης των αυθαιρετων και διαλυσης καθε ομορφης περιοχης. Ποσες περιοχες εχουν μεινει στην Ελλαδα πραγματικα παρθενες?

    Reply
    • Η ανάρτησή σου για τα κρατικά κτήρια είναι ακόμη καλύτερη, δεν την είχα δει!
      Για το ΣτΕ και τη νομολογία του επιφυλάσσομαι…

      Reply
  5. επί τέλους μπορούμε να συζητούμε πολιτισμένα και με επιχειρήματα! Επειδή το αποτελέσμα μετρά, η Ισπανία είναι αποτελεσματική, χωρίς να θεωρούν ότι όλα είναι τέλεια στον τουρισμό τους. Πρίν από μερικά χρόνια υπενθυμίζω ότι σκεφτόντουσαν να κατεδαφίσουν τα οικοδήματα που χαλούσαν την άποψη της ακτογραμμής, γεγονός που έδωσε την αφορμή στον κο Σηφουνάκη να “ονειρευτεί” πώς θα ήταν η άποψη της ακτογραμμής της Μυτιλήνης χωρίς κάποια κτίρια που την ασχημίζουν.

    Αυτό που λείπει από τον Ελληνικό τουρισμό είναι το όραμα, συνολικά και κατά περιοχή, και μια ομάδα που θα το υλοποιήσει με επιμονή,σταθερότητα και αντίσταση στην ευκολία. Αντιθετα, γίνονται μικρές αποσπασματικές ενέργειες που στο τέλος αποδεικνύεται ότι έρχονται σε σύγκρουση με άλλες που έχουν γίνει πιό κάτω.

    Τώρα, βρισκόμαστε σε πλήρη αδράνεια, ενώ αντίθετα αυτή την εποχή θα έπρεπε να έχουμε αρχίσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης τουριστικής περιόδου.

    Reply
  6. Είναι βέβαιο οτι μπορούμε να σκεφτούμε έναν ή πολλούς τρόπους ανάπτυξης του τουρισμού που θα είναι καλύτεροι από αυτό που έχουμε σήμερα — δηλαδή θα αποφέρουν περισσότερη προστιθέμενη αξία και θα επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι ένα καλό σχέδιο για τον τουρισμό — το ζητούμενο είναι οι πολιτικές που θα έχουν καλό αποτέλεσμα. Γιατί άλλο τα σχέδια, και άλλο το αποτέλεσμα όταν πάνε να εφαρμοστούν. Αλλο τι θα έκανε ένας αγαθός τύραννος, και άλλο τι θα προκύψει στην ελληνική δημοκρατία.

    Η ιδέα ‘προστασία ορισμένων περιοχών για να μείνουν παρθένες και παράλληλα πιο εντατική δόμηση σε άλλες’ στην πραγματικότητα περικλείει δύο διακριτές πολιτικές, από τις οποίες μπορεί να μείνει ανεφάρμοστη η πρώτη, και να εφαρμοστεί με υπερβάλλοντα ζήλο η δεύτερη. Είναι το θεσμικό περιβάλλον τέτοιο ώστε να ελπίζουμε οτι θα εφαρμοστούν ισόρροπα; Μάλλον όχι. Το πιό πιθανο αποτέλεσμα είναι οτι θα υπάρξουν μεγάλα spillover effects της δεύτερης πολτικής που θα περιορίσουν ασφυκτικά την πρώτη.

    Αυτό που ονομάζω niche προϊόν της Ελλάδας δεν είναι -ακόμα — τα μικρά ξενοδοχεία μπουτίκ κτλ. Είναι όμως μια τουριστική εμπειρία που δεν αποτελείται από τα κλειστά περιβάλλοντα των μεγάλων μονάδων, παρόλο που έχουμε και από αυτά. Είναι το Μαρίκα ρουμς μαζί με τις τέσσερις πέντε ταβέρνες και καφενεία-μπρέκφαστ που θα διαλέξει ο επισκέπτης, και περίηγηση σε διαφορετική παραλία κάθε μέρα. Δεν είναι για τα γούστα του καθενός, αλλά είναι κάτι που μας ξεχωρίζει από τους πιο μαζικούς προορισμούς.

    Νομίζω οτι οι πάροχοι αυτής της εμπειρίας έχουν αρχίσει να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους, καθώς το tripadvisor και συναφή sites γίνονται μηχανισμοί που επιβραβεύουν την ποιότητα. Ενώ μέχρι τώρα ο μόνος εγγυητής ποιότητας ήταν το brand του tour operator ή της ξενοδοχειακής αλυσίδας. Προσωπικά όταν πάω σε καινούργιο νησί διαλέγω κατάλυμμα από το tripadvisor, και μου έχει βγεί σε καλό. Από κουβέντες με τους ξενοδόχους, βλέπω οτι αυτοί που έχουν ψηλό rating επιβραβεύονται από την αγορά με ψηλότερες τιμές και πληρότητα.

    Συνεπώς νομίζω οτι το μοντέλο της μικρής κλίμακας που εκούσια ή ακούσια καθιερώσαμε έχει καλό μέλλον. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές οτι πάσχει τραγικά η ποιότητα των υποδομών, η διαχείριση απορριμάτων κτλ, που είναι αρμοδιότητα της πολιτείας. Για αυτά πρέπει να δοθούν μάχες.

    Σχετικά με την καταγραφή των εσόδων από τον τουρισμό μέσω διατραπεζικών συναλλαγών μάλλον έχει δίκιο ο Σωτήρης. Α προπό, υπάρχει καμμιά ιστοσελίδα που εξηγεί πως καταρτίζονται τα διάφορα κονδύλια των εθνικών λογαριασμών;

    Reply
  7. @marinic

    ναι πολιτισμενα, γιατι οχι!

    Επειδή το αποτελέσμα μετρά, η Ισπανία είναι αποτελεσματική, χωρίς να θεωρούν ότι όλα είναι τέλεια στον τουρισμό τους.

    σωστα, σιγουρα εξ ποστ μπορουμε να δουμε πραγματα που θα μπορουσαν να εχουν γινει αλλιως. Αλλα σε γενικες γραμμες βρισκω οτι τα πηγαν καλα.

    Αντιθετα, γίνονται μικρές αποσπασματικές ενέργειες που στο τέλος αποδεικνύεται ότι έρχονται σε σύγκρουση με άλλες που έχουν γίνει πιό κάτω.

    ακριβως. Το παραδειγμα των δρομων που ξηλωνονται και μπαλωνονται ολη την ωρα για δικτυα κοινης ωφελειας, αλλα σε μεγαλυτερη κλιμακα.

    Τώρα, βρισκόμαστε σε πλήρη αδράνεια, ενώ αντίθετα αυτή την εποχή θα έπρεπε να έχουμε αρχίσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης τουριστικής περιόδου.

    Οχι μονο, θεωρω οτι υπαρχει απελπιστικα λιγη και κακη διαφημιση για τον ελληνικο τουρισμο. Μια βιομηχανια με τζιρο 10+ δις να εχει διαφημισεις 20-30 εκ ευρω ειναι απλα γελοιο. Και το προβλημα ειναι οτι οι μικρες μοναδες που κατα κανονα εχει η Ελλαδα απλα δεν κανουν διαφημιση (αντιθετα με την επενδυση στον Ρωμανο που εχει γεμισει ολα τα περιοδικα)

    Μια ιδεα ειναι αυτο που κανουν στο Παρισι και σκεφτονται και στην Βαρκελωνη, ειδικος φορος ανα διανυκτερευση που να πηγαινει στην διαφημιστικη προωθηση του προορισμου. Βεβαια με την τρομερα διαδεδομενη φοροδιαφυγη και αυτο μια τρυπα στο νερο θα ηταν…
    Παρεπιμπτοντως, σκεφτομουν οτι στο αεροδρομιο θα επρεπε το κρατος να δινει φυλλαδια που να λενε στους τουριστες οτι πρεπει να απαιτουν αποδειξεις οπου και να πηγαινουν. Σε αλλες χωρες δεν υπαρχει τετοιο προβλημα φοροδιαφυγης και δεν ειναι υποψιασμενοι, αλλα αν το επισημαινες σε εναν Γερμανο πχ ειμαι σιγουρος οτι θα ζητουσε αποδειξεις συνεχως (βλεπω πεδιο τσακωμων με κουτοπονηρους μαγαζατορες που θα προσπαθουν να ξεγλυστρισουν εκει, αλλα τεσπα).

    Αριστο

    Αλλο τι θα έκανε ένας αγαθός τύραννος, και άλλο τι θα προκύψει στην ελληνική δημοκρατία.

    μα οι μεγαλες τουριστικες επενδυσεις δεν χρειαζονται ιδιαιτερα στιβαρους θεσμους, εσωτερικευουν αυτοματα τις εξωτερικοτητες. Πες ας πουμε οτι σου ανηκει ολη η Μυκονος. Τοτε αυτοματα λυθηκε το προβλημα της υπερδομησης, δεν θες να κατασρεψεις μια παραλια για εφημερο κερδος γιατι μειωνεις την αξια των υπολοιπων ακινητων κτλ
    Δεν ειναι τυχαιο οτι η ΠΟΤΑ στον Ρωμανο εχει αναπτυχθει πολυ ωραια αποτι φαινεται.

    Η ιδέα ‘προστασία ορισμένων περιοχών για να μείνουν παρθένες και παράλληλα πιο εντατική δόμηση σε άλλες’ στην πραγματικότητα περικλείει δύο διακριτές πολιτικές, από τις οποίες μπορεί να μείνει ανεφάρμοστη η πρώτη, και να εφαρμοστεί με υπερβάλλοντα ζήλο η δεύτερη.

    δεν μπορω να καταλαβω, ειναι τοσο δυσκολο να γινει ενας νομος με απολυτη ισχυ? τα εθνικα παρκα αυτην την στιγμη δεν προστατευονται ας πουμε?

    Είναι το Μαρίκα ρουμς μαζί με τις τέσσερις πέντε ταβέρνες και καφενεία-μπρέκφαστ που θα διαλέξει ο επισκέπτης, και περίηγηση σε διαφορετική παραλία κάθε μέρα. Δεν είναι για τα γούστα του καθενός, αλλά είναι κάτι που μας ξεχωρίζει από τους πιο μαζικούς προορισμούς.

    η διαφορετικη παραλια δεν επηρεαζεται απο το αν εισαι σε οργανωμενες μοναδες ή σε μαρικες. Απο την αλλη, ο μεσος τουριστας δεν εμπιστευεται (ουτε εχει αποκτησει ιδιαιτερο γουστο για) Μαρικες. Ειδικα τα ατομα υψηλου εισοδηματος της Δυτικης Ευρωπης και των ΗΠΑ, που εχουν συνηθισει σε πολυ συγκεκριμενες ανεσεις οπου και να πανε.

    Η Ελλαδα ειναι μαζικος προορισμος και δεν μπορει να γινει αλλιως αν θελουμε σοβαρο εισοδημα απο τον τουρισμο. Δεν μπορουμε λοιπον να περιμενουμε να βγαλουμε ψωμι απο τους 5 ψαγμενους τουριστες, αλλα απο την μεγαλη μαζα μεσο-μεγαλο αστων της Δυσης που θελουν να ξεφυγουν λιγο απο τις δουλειες τους και την πιεση σε εναν εξασφαλισμενα ανετο προορισμο και πληρωνουν και το κατι παραπανω για να εχουν την ησυχια τους (δεν ειναι τυχαιο οτι σε ολοκληρες τις ΗΠΑ, οταν πανε σε συνεδριο οι συναδελφοι μου παντα μενουν σε καποια αλυσιδα στυλ Μαριοτ, Χιλτον κτλ)

    Δεν θελουν να μπλεκουν με ερασιτεχνες που πανε να τους κλεψουν, που κανουν παζαρια (ειναι αστειο τι τιμες δινουν ελληνικες μοναδες στο ιντερνετ, δεν εχουν συνειδητοποιησει οτι ο πελατης κοιταει 4 χωρες και 50 προορισμους πριν κανει κρατηση), που δεν εχουν στοιχειωδεις υπηρεσιες. Αυτες οι αδυναμιες δεν πηγαζουν μονο λογω Ελληναριας, αλλα εχουν να κανουν απλα με την μικρη κλιμακα και την ελλειψη ειδικευσης. Προσπαθησαμε και μεις στην Βοστωνη να παμε σε εμπειρο μικρο ξενοδοχειο, στην αρχη δεν ανοιγαν την πορτα, μετα δεν ηταν ετοιμο το δωματιο, ε βαρεθηκαμε και πηγαμε σε καποιο corporate λιγο πιο περα.

    Lonely planet, tripadvisor και σια ειναι για αυτους που
    α) εχουν χρονο
    β) ειναι ψαγμενοι
    γ) ξερουν και εμπιστευονται την χωρα σε καποιον βαθμο

    Αυτο αποκλειει κατευθειαν 95% της δυναμει αγορας μας. Δεν εχουμε την πολυτελεια να τους διωχνουμε ομως.

    Reply
  8. SG τωρα ακουγα τον Σαμαρα σε συνεντευξη του να λεει οτι το παραδειγμα της ισπανιας ειναι παραδειγμα προς αποφυγη!!και οτι οι ακτες τις ειναι γεματες μπετον. δυστυχως ειμαστε ασχετοι και κολλημενοι. δεν νομιζω οτι οι ελληνες πολιτικοι εχουν σοβαροη αποψη για τετοια θεματα.

    Reply
  9. Σωτήρη, you are missing the point about product differentiation. Οταν οι μεγάλοι ανταγωνιστές σου προτείνουν ένα πανομοιότυπο προϊόν που ελάχιστα διαφέρει από time zone σε time zone, είναι πιο έξυπνο εσύ, αν μπορείς, να προτείνεις κάτι διαφορετικό. Αρκεί το τμήμα της αγοράς που προτιμάει το δικό σου να είναι αρκετά μεγάλο – όχι το πιο μεγάλο. Και είμαι βέβαιος οτι το τμήμα και μεγάλο είναι σήμερα, και διευρύνεται λόγω web. Δεν είναι 5%, αν κρίνω από πολλές συζητήσεις με Ευρωπάιους φίλους.

    Οσο για τις μεγάλες αναπτύξεις τύπου ΠΟΤΑ Κωνσταντακόπουλου (αυτή είναι ο Ρωμανός;), καλές είναι, και καλό θα ήταν να είχαμε πέντε έξι ακόμα. Αλλά για τους γνωστούς λόγους ιδιοκτησίας κτλ δεν θα είναι ποτέ πολλές. Αυτό όμως που συζητιέται, και με το οποίο διαφωνώ, είναι να δοθούν ψηλοί συντελεστές δόμησης κοντά στις ακτές για σχετικά μικρά τεμάχια.

    Reply
  10. Να συμπληρώσω: φυσικά θα μπορούσαμε να αυξήσουμε κατά πολύ τις επισκέψεις με πολύ περισσότερες επενδύσεις σε ξενοδοχεία κτλ, αν, φυσικά, ταίριαζαν με τα γούστα της αγοράς. Αλλά ο τουρισμός είναι σήμερα (λένε) το 16% του ΑΕΠ. Που θέλουμε να φτάσει, στο 30%; Δεν θα ήταν αυτό προβληματικό για τη σταθερότητα της οικονομίας; Αν δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, νομίζω μια ‘λελογισμένη’ αύξηση εσόδων (πχ κατά 25%, άρα στο 20% του ΑΕΠ) μπορεί να επέλθει με βελτιώσεις στο σημερινό μοντέλο.

    Reply
  11. Ερωτήσεις οικονομικών αν έχετε το χρονο :) Πώς 8α απειλούσε τη σταθερότητα της οικονομίας, η αύξηση του τουρισμού στο 30% του ΑΕΠ (Και ένα υπλογιστικό, όχι πολλής σημασίας αλλά για να καταλάβω τους όρους: Αφού η αύξηση των εσόδων μεγαλώνει σε απόλυτη τιμή και το ΑΕΠ, η 25% αύξηση στα έσοδα τουρισμού δεν ειναι 18,23% του νέου ΑΕΠ?)

    Reply
  12. ΑΚΜ, μάλλον ερωτήσεις κοινής λογικής είναι =)
    Για τη σταθερότητα εννοώ οτι η πολύ μεγάλη εξάρτηση από έναν κλάδο ενέχει κινδύνους, γιατί αν πέσει απότομα η ζήτηση αυτού του κλάδου η οικονομία μας μπορεί να περάσει πολύ βαθειά κρίση. Ιδίως δε, αν ο κλάδος είναι πολύ κυκλικός όπως είναι ο τουρισμός — δηλαδή αν αυξομειώνεται δυσανάλογα πολύ ανάλογα με το εισόδημα των δυνητικών πελατών μας (τα τρόφιμα πχ δεν είναι πολύ κυκλικά, τα είδη πολυτελείας είναι). Ή αν είναι ευαίσθητος σε πολιτικές αναταράξεις, τρομοκρατία κτλ.

    Υπολογιστικό: το σωστό είναι 19,23% (=20/104), αλλά εγώ στρογγυλεύω μπακάλικα.

    Reply
    • Ναι, αλλά αυτό πάλι ισχύει υπθέτοντας οτι θα μπορούσε κανείς να λάβει αυτά τα έσοδα από κάποια άλλη πηγή με την κατάλληλη επένδυση. Σε αυτή την περίπτωση ποιά είναι η άλλη επένδυση? Ειδάλλως πόσο κακό είναι μια χρονιά να ζεις με 40 και την άλλη με 10, όταν η εναλλάκτική είναι πάντα 10?

      Reply
  13. Αριστο η οικονομια αναπτυσσεται ετσι? (σε κανονικα ετη τουλαχιστον)
    Και οι ανταγωνιστες τρεχουν. Αν ο ελληνικος τουρισμος εμενε στασιμος σε εσοδα, σε 10 χρονια θα ηταν μονο 11% του ΑΕΠ (αν ειναι 15% σημερα και μεση αναπτυξη 3%). Αν εμενε στασιμος επενδυτικα θα εφτανε να ειναι πες 7% του ΑΕΠ.

    Αλλα να σου πω, η Φλωριδα εχει προβλημα που στηριζεται τοσο στον τουρισμο? Η Σιλικον Βαλλεϋ που στηριζεται στο ΙΤ? Κατανοω οτι δεν θες μια βιομηχανια να ειναι η μιση σου οικονομια, αλλα δεν μιλαμε για τοσο και τελικα δεν εχουμε και κατι καλυτερο να κανουμε συνηθως.

    Οταν οι μεγάλοι ανταγωνιστές σου προτείνουν ένα πανομοιότυπο προϊόν που ελάχιστα διαφέρει από time zone σε time zone, είναι πιο έξυπνο εσύ, αν μπορείς, να προτείνεις κάτι διαφορετικό.”

    η διαφοροποιηση ειναι αρκετα μεγαλυτερη αποσο λες, νομιζω. Στην Ισπανια πας για παεγια, Νταλι ή φλαμενκο (αναλογως που) και να εξασκησεις και τα ισπανικα σου. Στην Γαλλια πας για κατι διαφορετικο, στην Ιταλια για κατι διαφορετικο.
    Εκει που λειπει διαφοροποιηση ειναι στα γκρικ σουβλακι-ρουμς του λετ-ανατολιτικη μουσικη (καταλαβαινουν τι εγκλημα κανουν στα εσοδα τους οταν παιζουν σκυλαδικο?), που ειλικρινα ο τουριστας δεν ξερει αν ειναι στην Κω, στο Νταλαμαν ή στο Σαρμ Αλ Σεχ (οπως εμαθα προφερεται το sharm el sheikh). Μονο οι παρατηρητικοι ξερουν οτι αν οι σερβιτοροι ειναι ευγενικοι και οι υποδομες καλες μαλλον εισαι εκτος ελλαδος :)

    Και η μικρη κλιμακα με τον ερασιτεχνισμο ειναι που εμποδιζουν την διαφοροποιηση. Ποσες αλλες ταβερνες χρειαζονται που να εχουν μονο μπριζολα-σουβλακι-μπιφτεκι-χωριατικη?

    μεγάλες αναπτύξεις τύπου ΠΟΤΑ Κωνσταντακόπουλου (αυτή είναι ο Ρωμανός;), καλές είναι, και καλό θα ήταν να είχαμε πέντε έξι ακόμα

    πες 20-30 και ειμαστε ΟΚ. Πιανουν ελαχιστο χωρο σε σχεση με τα εσοδα και την κινηση που φερνουν.

    αλλα κατσε να δουμε λιγη Ισπανια-Γερμανια τωρα, ειναι ενα παιχνιδι που με διχαζει ιδιαιτερα :)

    Reply
    • Μεγάλα (αν και όχι τόσο), οργανωμένα και ακριβά τουριστικά συγκροτήματα υπήρχαν και πριν την ΠΟΤΑ. Το δε Ιόνιο γεμίζει κάθε χρόνο με τσάρτερ και «μεσαία εισοδήματα». Ο εγχώριος τουρισμός έχει πάψει προ πολλού να είναι μόνο τα ρουμς της κυρα-Μαρίκας και το σουβλάκι-μουζάκα-χωριάτικη – αν ποτέ ήταν μόνον αυτά. Διαφοροποίηση λοιπόν στο προϊόν υπάρχει. Δεν χρειάζεται ντε και καλά να αποκτήσουμε τη μεγάλη κλίμακα της Ισπανίας (που έχει και 25% ανεργία), αρκεί απλά να γίνουμε καλύτεροι στα πλαίσια της μικροκλίμακάς μας. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο η μικροκλίμακα όσο η έλλειψη υποδομών που να την στηρίζουν. Και βέβαια η μαύρη τρύπα που λέγεται Αθήνα. Μα να έχει πχ. η Βαρκελώνη περισσότερους επισκέπτες από την Αθήνα;

      Υ.Γ. Κι όμως, δεν φαντάζεσαι πόσο αρέσει στους πιο πολλούς ξένους το σκυλάδικο!

      Υ.Γ.2 Για το τουριστικό μοντέλο της Ισπανίας δεν ξέρω, αλλά το ποδοσφαιρικό (και το μπασκετικό) πάει με χίλια!

      Reply
  14. Προσωπική ιστορία. Πριν μερικά χρόνια καθόμουν σε παραλία της Μυκόνου έχοντας αφιχθεί από ΗΠΑ και στη διπλανή ομπρέλα ήταν μια παρέα Αμερικάνων. Τους ρώτησα από που ήταν και είπαν από Φλώριντα. Τους είπα, “Μα καλά εσείς είστε από Φλώριντα και έρχεστε εδώ για διακοπές?” Και μου απάντησαν, “Μα τι σχέση έχει η γραφική ομορφιά της Μυκόνου με το τσιμέντο που βλέπεις στις ακτές τις Φλώριντα? Πρέπει να πας στα Key West για να δεις κάτι αντίστοιχο!”

    Αυτό που εγώ κράτησα από αυτή την κουβέντα είναι νομίζω αυτό που λέει και ο Αρίστος, ότι αυτό που τραβάει πολύ κόσμο στην Ελλάδα είναι ακριβώς ότι ΔΕΝ είναι Φλώριντα η Ισπανία. Άρα δεν πρέπει και να γίνει. Μάλλον συμφωνώ λοιπόν με τον Βρένους. Σε κάποιες βέβαια παράκτιες περιοχές μπορούν να γίνουν μεγάλες μονάδες με γήπεδα γκολφ ή τέννις (βλέπε Golden Coast στην παραλία Μαραθώνα) αλλά και αυτές (και νομίζω το έχουν καταλάβει οι ξενοδόχοι και ακολουθούν αυτήν την στατηγική) σχεδιαστικά πρέπει να δένουν με το περιβάλλον και την κουλτούρα.

    Reply
  15. Κωστα
    Αν πας στο Ιραν και βρεις τουριστες και τους ρωτησεις θα σου πουν οτι δεν εχουν ορεξη για πολυτελειες, ασφαλεια και ομορφη αρχιτεκτονικη, γιαυτο πηγαν εκει. Selection bias λεγεται και ξερεις πως δουλευει. Αυτο δεν σημαινει οτι αν το Ιραν γινοταν Γαλλια θα μειωνοντουσαν τα τουριστικα εσοδα του!

    Προσεξε οτι δεν ειπα οτι πρεπει να γινει η Μυκονος Μαϊαμι. Καθε περιοχη ας κανει αυτο που της ταιριαζει. Μιλω ομως για μεγαλες επενδυσεις, που εννοειται δεν χρειαζεται να εχουν κτιρια μεγαλου υψους και ογκου! Αν μια εταιρεια κατειχε ολη την Μυκονο, δεν θα εφτιαχνε 20οροφα κτιρια αλλα ενα μεγαλο ηρεμο κυκλαδιτικο παρκο με κυκλαδιτικες βιλλες, με καλες υποδομες, δρομους που δεν στριβουν καθε τοσο επειδη καποιος δεν θελει να κουνηθει απο το κτημα του, στοιχειωδη χωροταξια, χωρους σταθμευσης, οργανωμενη αποκομιδη σκουπιδιων κτλ

    Παρομοιως και στις ΗΠΑ δεν ειναι καθε μερος Μαϊαμι, στην Αριζονα ας πουμε φτιαχνουν ομορφα συγκροτηματα σαν αυτο, με χαμηλα κτιριακια, κακτους και τα σχετικα.

    Βρεννο

    “Μεγάλα (αν και όχι τόσο), οργανωμένα και ακριβά τουριστικά συγκροτήματα υπήρχαν και πριν την ΠΟΤΑ.”

    πολυ λιγα και γενικα ολη κατανομη των επενδυσεων στην Ελλαδα τεινει προς το μικροτερο. Δηλαδη οι μεγαλες μας μοναδες ειναι μικρες με δεδομενα αλλων χωρών, και οι μικρες μας μοναδες ανυπαρκτες σε αλλες χωρες.

    “Ο εγχώριος τουρισμός έχει πάψει προ πολλού να είναι μόνο τα ρουμς της κυρα-Μαρίκας και το σουβλάκι-μουζάκα-χωριάτικη – αν ποτέ ήταν μόνον αυτά.”

    αυτα παραμενουν 60-70% τουλαχιστον του τουρισμου μας. Και πιανουν χωρο, χαλανε την γενικη εικονα κτλ Ειναι πολυ δυσκολο να πουλήσεις υψηλη ποιοτητα οταν διπλα υπαρχει ταβερνειο της πλακας με πρωην μπογιατζη που αποφασισε να γινει σεφ να παιζει σκυλαδικο (ποιος σου ειπε καλε οτι τους αρεσει το σκυλαδικο? Ακομα και στους λιγους που δεν φαινεται κακοηχη και φτηνη μουσικη, τουλαχιστον τους θυμιζει μεση ανατολη που σημαινει οτι διατιθενται να πληρωσουν και ταπεινες τιμες μεσης ανατολης).

    “Δεν χρειάζεται ντε και καλά να αποκτήσουμε τη μεγάλη κλίμακα της Ισπανίας (που έχει και 25% ανεργία), αρκεί απλά να γίνουμε καλύτεροι στα πλαίσια της μικροκλίμακάς μας. “

    20% ανεργια δεν ειναι επειδη εχουν τουρισμο, ειναι παρα τον τουρισμο τους.

    Reply
    • Σωτήρη, συμφωνώ σε γενικές γραμμές αλλά μιλάω για Μύκονο, ένα μέρος που είναι πανάκριβο το καλοκαίρι και παρόλα αυτά γεμίζει κόσμο που ξοδεύει αρκετά λεφτά. Καμία σχέση με Ιράν και selection bias. Εγώ τουλάχιστον έτσι αντιλαμβάνομαι το μάρκετινγκ, αν έχεις ένα επιτυχημένο μαγαζί και θες να ανόίξεις και δεύτερο το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να ρωτήσεις τους πελάτες σου γιατί ψωνίζουν από εκεί και όχι από τον ανταγωνιστή.

      Reply
      • Ειναι αληθεια οτι παντα θεωρουσαμε την Μυκονο πανακριβη. Και για αυτα που προσφερει, ειναι πανακριβη. Αλλα εχω μεινει σε δωματια στην Μυκονο με 80-100 ευρω που ειναι τιμη εκτος συζητησης για τα πραγματικα ακριβα μερη του κοσμου.

        Η Οια νομιζω ειναι ακομα καλυτερο παραδειγμα, ισως το πιο εντυπωσιακο και ομορφο μερος για ολιγοημερες διακοπες που εχω δει. Κιομως με 120-200 ευρω βρισκεις ανετα δωματιο με θεα καλδερα και με δυο βηματα βρισκεις και ταβερνα με κακοψημενο μπιφτεκι και γκρηκ σουβλακι. Στον καλυτερο προορισμο μιας απο τις τουριστικοτερες χωρες στον κοσμο.

        Θυμαμαι ακομα την Τζενιφερ Ανιστον να λεει στους Φριενδς νομιζω, κατι σε στυλ greek islands are not too shabby for me.

        Εχουμε βολευτει με την μιζερια μου φαινεται ή δεν την βλεπουμε πια?

        Καταλαβαινεις οτι στα κλειδια της Φλωριδας, που απο φυσικη ομορφια ειναι ενα μεσο ελληνικο νησι (εστω προς Ιονιο, γιατι εχουν πρασινο) σε σχετικα καλα μπουτικ ξενοδοχεια τα δωματια κανουν 600 και 700 δολλαρια? To ψιλοελεϊνο Hampton Inn κανει 270 δολλαρια! Σχεδον ολο τον χρονο!

        Θα ρωτησεις φυσικα τους πελατες γιατι ψωνιζουν απο σενα, αλλα θα δεις και ποια ειναι τα πιο επιτυχημενα μερη στον κλαδο σου, θα ρωτησεις και που πανε οι καλυτεροι πελατες.

        Reply
        • Εντάξει ρε συ, αλλά εσύ μιλάς για δωμάτια που τα καθαρίζει η παράνομη Αλβανή μετανάστρια. Το σχέση έχουν τα εργατικά στη μια και την άλλη χώρα? Επιπλέον δεν νομίζω να υπάρχει άλλο αντίστοιχο μέρος στις ΗΠΑ ενώ η Ελλάδα είναι γεμάτη γραφικά νησιά, άρα και ο ανταγωνισμός μεγαλύτερος. Στα Virgin Islands π.χ βρίσκεις δωμάτιο σε ξενοδοχείο από $150.

          Reply
          • Εντάξει ρε συ, αλλά εσύ μιλάς για δωμάτια που τα καθαρίζει η παράνομη Αλβανή μετανάστρια.

            Ενω στην Φλωριδα δεν εχει παρανομους μεταναστες ε? :) Αλλα το θεμα δεν ειναι το κοστος, ειναι το ποσα λεφτα μπορουν να ζητησουν.

            Επιπλέον δεν νομίζω να υπάρχει άλλο αντίστοιχο μέρος στις ΗΠΑ

            το μερος στην Τουσον που εδειξα πριν ειναι ακομα πιο ακριβο, οπως βεβαια πανακριβο ειναι και το ιδιο το Μαϊαμι.

            Κατα τα αλλα, εδω ενα παραδειγμα ακατανοητης πολιτικης απο την κυβερνηση.

            Γιατι θελουν να εμποδισουν το all inclusive? Μα μαλλον για να προωθησουν το συστημα μαρικα μπιτς-φτηνιαρικη ταβερνα.

            Ακομα χειροτερη η επιστροφη στο δογμα των “κορεσμενων περιοχων”. Αυτη η τεραστια πλανη οτι αν ενα ξενοδοχειο δεν παει στην Κρητη θα παει στην Ηπειρο ξερω γω και οχι στην Μαγιορκα πρεπει να ειναι απο τις πιο καταστροφικες ιδεοληψιες που χτυπησαν ποτε την Ελλαδα και ευθυνεται βεβαια για την σοβαρη ελλειψη καλων και συγχρονων ξενοδοχειων στην Αθηνα προ 2004.

             

             

            Reply
  16. Σωτήρη, το άρθρο που λινκάρεις αναφέρεται σε περιορισμό των επιδοτήσεων με ορισμένα κριτήρια. Οι επιδοτήσεις σε ιδιωτικές επενδύσεις είναι εξ ορισμού στρεβλωτικές, όπως ξέρεις. Μου φαίνεται σωστό λοιπόν να μην επιδοτούνται άλλες μονάδες στη Μύκονο. Η, τα all inclusive να επιδοτούνται λιγότερο, αφού οι θετικές εξωτερικότητες πιθανόν να είναι μικρότερες.

    Reply
    • Αριστο οταν τους φορους για τις επιδοτησεις τους πληρωνουν αυτοι που δεν τις λαμβανουν. Ετσι η επιδοτηση δεν ειναι απλα ουδετερη, αλλα επιζημια για οποιον δεν την λαβει. Επιπλεον οι επιδοτησεις αλλαζουν και την στρατηγικη κατασταση, οταν ο ανταγωνιστης μου ενισχυεται δυσχεραινεται η δικη μου θεση στην αγορα.

      Το σωστο θα ηταν να μην επιδοτειται καμμια μοναδα, το κρατος να φροντισει με τα ιδια χρηματα να βελτιωσει τις υπηρεσιες που παρεχει (αργες και κακες οπως ξερεις) και αν περισσεψει χρημα να το δωσει πισω στους φορολογουμενους που τοσο δυσκολευονται αυτον τον καιρο.

      Παρεπιμπτοντως, ενδιαφερον εχει και αυτο το κειμενο της ελευθεροτυπιας:

      Η Τουρκία με το πολύ χαμηλό λειτουργικό κόστος να προσελκύει τον “αφρό” της ξένης πελατείας και η Ελλάδα με επιχειρήσεις που έχουν υψηλό λειτουργικό κόστος να τείνει να εξελιχθεί σε παράδεισο των φθηνών κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι καταστροφικό».

      Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η μεγάλη πλειονότητα των ξένων τουριστών κατευθύνεται σε μόλις 500, από το σύνολο των 10.000, ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία συνεργάζονται στενά με ισχυρούς ξένους τουρ οπερέιτορ.

      Reply
  17. Από γνωστό που διατηρεί τουριστικό πρακτορείο στο εξωτερικό, έμαθα ότι η Ελλάδα φέτος έχει αλλάξει εντελώς στρατηγική. Πλέον οι τιμές είναι απολύτως συγκρίσιμες με την Τουρκία και πολλοί τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα, η οποία είναι 40%-60% φτηνότερη σε σχέση με πέρισυ.
    Να σας πω την αλήθεια, δεν το περίμενα. Σημειώστε βέβαια ότι οι μειώσεις τιμών είναι για τους τουρίστες με τα “πακέτα” και όχι για τους μεμονωμένους ταξιδιώτες.

    Reply
  18. Τα ξενοδοχεια μπορει να ριχνουν τις τιμες, αλλα εστιατορια κτλ παραμενουν νομιζω πολυ ακριβα για αυτο που προσφερουν. Και βεβαια οι εντυπωσεις των ανθρωπων, το πως εκλαμβανουν την πραγματικοτητα, εχουν καποια μνημη.

    Αυτο που λεει ο λαος καλλιο να σου βγει το ματι παρα τονομα.

    Reply
    • Σωστά. Θεωρώ όμως ότι με τις δυνατότητες διάδοσης της πληροφορίας που υπάρχουν σήμερα, η καθυστέρηση στη συνειδητοποίηση της μεταβολής είναι απόδειξη της αποτυχίας των προωθητικων ενεργειών του ελληνικού τουρισμού. Και δεν μιλάω για το γεγονός ότι από το Νοέμβρη βλέπω παντού αφίσες που διαφημίζουν την Πορτογαλία και την Τουρκία, ενώ η μόνη διαφήμιση της Ελλάδας ήταν τουριστικού πρακτορείου κι αυτή μπήκε πρόσφατα.
      Νομίζω ότι οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν τόσο την υποβαθμισμένη ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν στα εστιατόρια. Λίγο τα, επιεικώς άθλια, περισσότερα greek restaurants στο εξωτερικό, λίγο τα συνήθως πανάκριβα ελληνικά προϊόντα, νομίζουν ότι αυτή είναι η ελληνική κουζίνα και τόσο κοστίζει.

      Reply
      • Σωστα, δεν ειναι προβλημα των πελατων αν δεν ξερουν το προϊον αλλα προβλημα δικο μας που δεν το περιγραοφυμε καλα.

        Και εχεις δικιο για τα ελληνικα εστιατορια στο εξωτερικο, πιθανοτατα μας κανουν μεγαλη ζημια με την χαμηλη ποιοτητα τους. Κατι που με κανει βεβαια παλι να απορω γιατι δεν μπορει να ξεπηδησει μια αλυσιδα αξιοπρεπους ελληνικου φαγητου. Εδω το TGI Fridays (που θεωρειται ψιλοχαλι ποιοτητα στις ΗΠΑ) και εχει καταφερει να διαδιδεται ακομα και στην Ελλαδα, και δεν μπορουμε να φτιαξουμε μια σοβαρη αλυσιδα ελληνικου φαγητου?

         

        Παλι η εντυπωση μου ειναι οτι φταιει η ελλειψη επαγγελματισμου και κλιμακας.

        Reply
        • Αυτές της ιδέες θα τις εφάρμοζε η νέα γενιά, αν τα μυαλά τους δεν ήταν νοτισμένα με την ιδέα της σιγουριάς του δημόσιου. Έχω δει τόσα αξιόλογα άτομα στην ζωή μου που καταναλώνουν όλο τον χρόνο τους στο να γίνουν εξετάσεις για ΑΣΕΠ. Όλα ένας κύκλος είναι που έχει σπάσει προ καιρού, τα πρώτα θετικά μηνύματα έχουν ήδη φανεί, πότε μου δεν θυμάμαι τόσο κόσμο να συμφωνεί ότι το δημόσιο έχει καταστρέψει αυτόν των τόπο.

          Reply
        • Ξεφεύγουμε αρκετά από το θέμα του Ισπανικού μοντέλου και κυρίως θίγουμε θέματα οργάνωσης και διοίκησης που δεν τα πολυκατέχω, αλλά έχοντας διαβάσει αυτό πρόσφατα(το σημείο στο οποίο μιλάει για τα ΜακΝτόναλντς και τα κινέζικα εστιατόρια), φαντάζομαι ότι η κλίμακα δεν είναι τόσο σημαντικός λόγος.

          Reply
          • Όσο κι αν παιδέψεις το μυαλό σου, δεν θα μπορέσεις να θυμηθείς μια μεγάλη αλυσίδα Κινέζικων εστιατορίων

            υπαρχουν καμποσες (PF Chang’s ας πουμε)

            Η ιδέα της Κινέζικης κουζίνας αγαπήθηκε από πολύ περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι θέλησαν να την προσφέρουν στο κοντινό τους περιβάλλον, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της τοπικής πελατείας.

            ?? δεν ειναι απο αγαπη αλλα για ακριβως τον ιδιο λογο που υπαρχουν ελληνικα ταβερνεια (της πλακας) σε καθε γωνια της Δυσης. Μεταναστες που δεν ειχαν καποια καλυτερα σκιλλς ανοιξαν ταβερνεια.

            Και τα μπεργκερ βεβαια ακριβως ετσι διαδοθηκαν πριν αναπτυχθουν οι αλυσιδες, καθε χωριο των ΗΠΑ εχει ενα diner με μπεργκερς, πριν ερθουν τα ΜακΝτοναλντς. Στην πραγματικοτητα οι παλιοτερες πολεις των ΗΠΑ δεν εχουν πολλα ΜακΝτ γιατι εχουν πολλα ντοπια (και καλυτερα) μπεργκεραδικα.

            Σαχλαμαριτσες λεει ο κ. Λεντμπητερ μου φαινεται.

            Reply
    • Φοιβο η κατασκευαστικη φουσκα στην Ισπανια ειναι οντως ενα προβλημα. Αλλα δεν ειναι προβλημα τουριστικης πολιτικης, αλλα αρκετα ευρυτερο. Τολμω δε να πω οτι η Ελλαδα που δεν ειχε τετοια φουσκα στα ακινητα ουτε το καταφερε λογω εξυπναδας ουτε κερδισε κατι ιδιαιτερο.

      Η Ισπανια ειχε την δυνατοτητα μαζικων επενδυσεων στα ακινητα γιατι εχει ξεκαθαρο χωροταξικο που σημαινει οτι μπορουσαν στην Μαδριτη να ξεφυτρωνουν προαστια σαν τα μανιταρια, απολυτως νομιμα, με δικτυα αυτοκινητοδρομων, μετρό, τρένα κτλ

      Και η ανοδος των τιμων στα ακινητα ηρθε εν μερει και λογω του ανελεητου ανταγωνισμου στο ισπανικο τραπεζικο συστημα.

      Αυτα τα δυο συνετελεσαν σε μια φουσκα.

      Μεσοπροθεσμα ομως χρησιμα θα ειναι σχεδον ολα οσα χτιστηκαν, οπως και το Empire State Building δεν ειναι Empty State Building πια, αλλα απο τα γνωστοτερα κτιρια της ΝΥ (και περιζητητο για γραφεια φανταζομαι)!

      Reply
    • Phevo,
      στη Γερμανία το τελευταίο καιρό και ιδίως πριν 2-3 μήνες που ήταν κρίσιμη περίοδος για την επιλογή προορισμού διακοπών των Γερμανών, προβλήθηκαν ένα μπαράζ εκπομπών που δυσφημούσαν την Ισπανία τη Γαλλία και την Ιταλία, ως προς τις υπηρεσίες, τη καθαριότητα των ξενοδοχείων και κυρίως τις τιμές. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που δεν ακούμπησαν στο στόμα τους την Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι παίζονται πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαι σίγουρος ότι τα χάλια που έδειξαν δεν υπάρχουν στα αντίστοιχα ξενοδοχεία της Ελλάδας. Πραγματικά χάλια σας λέω!!! Τώρα αν αυτό ήταν μια επιλεκτική προπαγάνδα των Γερμανών ή αντικατοπτρίζει μια γενικότερη εικόνα , δε μπορώ να απαντήσω, μιας και δεν έχω περισσότερα στοιχεία για αυτές τις χώρες.

      Reply

Leave a Comment