Η ανεξίτηλη μοναδικότητα της κ. Θάνου

Δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής της 16ης Ιουλίου 2017.

Δεν απετέλεσε ασφαλώς έκπληξη για κανέναν ο νέος επαγγελματικός σταθμός της κ. Θάνου. Μετά τις ιδιότητες της αρχισυνδικαλίστριας και κατόπιν απεργού δικαστικής λειτουργού, της επί πρώτη φορά Αριστεράς Πρόεδρου του Αρείου Πάγου (η διηνεκής τιμή της πρότασης ανήκει στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο) και της υπηρεσιακής Πρωθυπουργού (ελέω των κενών θέσεων των δύο άλλων προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων), η πρόσφατη τοποθέτησή της ως υπαλλήλου του Πρωθυπουργικού Γραφείου συνιστά την αναμενόμενη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ cursus honorum. Κατ’ εκτίμησιν βέβαια δεν αποτελεί και το επιστέγασμα της σταδιοδρομίας της, τώρα που άνοιξε ενώπιόν της το κομματικό στάδιο. Ωστόσο, παρά το αναμφισβήτητο πρότυπο δικαστικής και μεταδικαστικής επαγγελματικής επιτυχίας που θέτει η κ. Θάνου στους πρώην συναδέλφους της, ή μάλλον εξαιτίας αυτού, δεν θα ήταν άσκοπο να εξετάσουμε κάποια ερωτήματα.

Κατά πρώτον, ενυπωσιάζει τους αμυήτους η ταχύτητα με την οποία διέγνωσε ο κ. Τσίπρας την σοβαρή έλλειψη σε νομική υποστήριξη από την οποία έπασχε το νομικό του τμήμα. Ακόμη περισσότερο, μόνο ως ευτυχής σύμπτωση μπορεί να κριθή το γεγονός ότι ίσα ίσα κατά την χρονική στιγμή της διάγνωσης έτυχε να συνταξιοδοτήται, παρά τις περί του αντιθέτου άοκνες προσπάθειές της, η κ. Θάνου. Η σύμπτωση των δύο πρωθυπουργικών επιθυμιών, της πρώην και του νυν, φυσικό ήταν να οδηγήσουν στον διορισμό της κ. Θάνου, δέκα μόνο ημέρες μετά την αποχώρησή της. Το εν λόγω δεχήμερο αγρανάπαυσης της κ. Θάνου θα δακτυλοδεικτήται ασφαλώς στους μελλοντικούς δικαστικούς λειτουργούς ως παράδειγμα. Παρελθέτω άλλωστε αφ’ ημών η σκέψη ότι υπήρξε εν προκειμένω προσυνεννόηση, ενόσω η κ. Θάνου εκτελούσε εισέτι τα υψηλά δικαστικά της καθήκοντα, σχετικά με το επαγγελματικό της μέλλον. Η όλη μέχρι τούδε πολιτεία της κ. Θάνου αποφράσσει κάθε παρόμοια σκέψη.

Εξάλλου, το γενικώτερο ζήτημα της διάκρισης των λειτουργιών, γνωστών και ως θεσμικών εμποδίων στην ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ιδιόλεκτο, φωτίζεται με νέο τρόπο από τον διορισμό της κ. Θάνου. Πράγματι, οι συνταγματικώς επιτρεπόμενες διασταυρώσεις των λειτουργιών, ιδία δε της εκτελεστικής με την δικαστική, διαμορφώνονται πλέον από την συνταγματική πρακτική των κυβερνήσεων Τσίπρα σε ένα νέο, πιο προχωρημένο συνταγματικό υβρίδιο. Ερειδόμενη σε άριστους προδρόμους αυτού του είδους της συνταγματολογικής σκέψης, όπως το δίδυμο των κ. Σαμαρά και Αθανασίου, η ξυνωρίς Τσίπρα και Θάνου επανερμηνεύει τις σχετικές συνταγματικές προβλέψεις κατά τρόπο συναρπαστικό, απροσδόκητο, ρηξικέλευθο. Τίποτε πλέον δεν μπορεί να θεωρήται δεδομένο και βαρετό, τα πάντα ρει εντός αυτού του συνταγματικού οργασμού δημιουργικότητας. Από την παρωχημένη διασταύρωση στην σημερινή επιγαμία των συνταγματικών λειτουργιών αναμένουμε με έντονο ενδιαφέρον τις νέες γενέσεις.

Δεν ήταν άλλωστε η παρούσα η πρώτη περίπτωση που η κ. Θάνου άνοιξε νέους δρόμους στην θεσμική μας αυτοκατανόηση. Τι να πρωτοθυμηθή κανείς; Από την περικλεή δικαστική απεργία που εκήρυξε επί Κυβερνήσεως Σαμαρά, ζηλώσασα την δόξαν του ετέρου Καππαδόκη, του απεργοδικαστού κ. Αθανασίου, μέχρι την επιστημονική της άποψη ότι στο Σύνταγμα ο αριθμός 67 δεν σημαίνει 67, αλλά σημαίνει ισοβίως, μέχρι την πειθαρχική δίωξη εις βάρος Εισαγγελέων με τους οποίους διαφωνούσε, μέχρι την διάσημη έγκληση που κατέθεσε εις βάρος του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Τσακυράκη, επειδή την απεκάλεσε «αφελή», ο κατάλογος των επιτευγμάτων της κ. Θάνου είναι μακρός και ανεπανάληπτος.

Η μοναδικότητα που έχει προ πολλού εξασφαλίσει η κ. Θάνου στην συλλογική μας μνήμη δύσκολα ασφαλώς θα γίνει εξίτηλη τω χρόνω, αλλά θα παραμείνη κτήμα εσαεί. Δεν μπορώ να μην ομολογήσω την κάποια ζήλεια μου.

1 thought on “Η ανεξίτηλη μοναδικότητα της κ. Θάνου”

  1. Τωωωωρα το καταλαβατε οτι στην Ελλαδα η ηγεσια του δικαστικου σωματος διοριζεται με κομματικα κριτηρια, και συνεπως η “Ανεξαρτητη Δικαιοσυνη” ελεγχεται λιγο πολυ απο την εκαστοτε Κυβερνηση;

    Καλα κρασια κουμπαρε!

    Η κ. Προεδρος λοιπον προσεπαθησε να γαντζωθει στην καρεκλα, και επειδη αυτο ηταν αδυνατον, μετα την αφυπηρετηση της ο Τσιπρας της προσεφερε μια αργομισθια ως αντισταθμισμα, αφου ηταν και ΣΥΡΙΖΑία. Και λοιπον;

    Απορια: Γιατι στην Ελλαδα εχουμε 3 Ανωτατα Δικαστηρια;

    Reply

Leave a Comment