Τα καταφερνουμε σας λεω!

Συνεχεια των παλιοτερων κειμενων, 1, 2 και 3

Συνεχιζοντας την παραδοση, αυτο το κειμενο εχω αρχισει να το γραφω πριν μηνες, αλλα οι εξελιξεις τρεχουν τοσο που αναγκαζομαι να το δημοσιευσω ελαφρως ημιτελες, παρα να περιμενω να μας ξεπερασουν παλι οι εξελιξεις.

Τις μερες αυτες που μιλαμε η ελληνικη οικονομια πιθανοτατα σταματησε να καταρρεει. Για την ακριβεια το ΑΕΠ μας, δηλαδη το συνολικο εθνικο εισοδημα, σταματησε να πεφτει. Η πιττα που εχουμε να μοιρασουμε σταματησε να μικραινει. Κριση τελος. Ας συγχαρουμε αλληλους για 1 λεπτο, χτυπηματακι στην πλατη, πατ πατ, ας ανοιξουμε και μια σαμπανια ελληνικη μπυρα να το γιορτασουμε.

Που το ξερω οτι τελειωσε η κριση? Το λεω για αρκετους λογους.
Καταρχας το πρωτο τριμηνο του 2014 το πραγματικο ΑΕΠ υποχωρησε κατα μολις 0,9%. Και λεω μολις, επειδη αυτη ειναι η καλυτερη επιδοση απο το τριτο τριμηνο του 2008, δηλαδη απο την αρχη της κρισης!

Η πορεια της οικονομιας: ρυθμος αναπτυξης πραγματικου ΑΕΠ, τριμηνιαια στοιχεια
Η πορεια της οικονομιας: ρυθμος αναπτυξης πραγματικου ΑΕΠ, Α 3μηνο 2008- Α 3μηνο 2014

Οσο και αν δεν ειμαι οπαδος των γραμμικων προσεγγισεων, ειναι φανερο απο το γραφημα οτι υπαρχει μια πορεια εξοδου απο την κριση. Σε συνδυασμο με την δυνατη αυξηση του τουρισμου φετος, και το γεγονος οτι οι πραγματικα σημαντικες εισπραξεις ερχονται το καλοκαιρι, ειναι βασιμο να προσδοκουμε (με την προφανη προϋποθεση, οτι δεν θα γινουν απροειδοποιητες εθνικες εκλογες, εισβολη νεοναζιστων στην Βουλη με Καλασνικοφ κτλ) οτι το ΑΕΠ τους καλοκαιρινους μηνες θα μεινει στασιμο ή θα ανεβει. Η ΤτΕ προβλεπει αναπτυξη 0.5% για το ετος, και δεν φαινεται καθολου απιθανο.

Πριν δωσω τα υπολοιπα στοιχεια που με κανουν να αισιοδοξω, να αρχισω με απεταξαμηνισμο:

Τις λιγες μερες που βρεθηκα στην Ελλαδα βαρεθηκα να ακουω περι success story. Φυσικα χαιρομαι που τελειωνει η κριση, αλλα δεν θα μιλουσα για μεγαλη επιτυχια, σχεδον κανενος απο τους εμπλεκομενους: ελληνικη κυβερνηση, ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκη Ενωση. Το να διατηρεις μια κανονικη χωρα, χωρις να μεσολαβησει πολεμος, δικτατορια, τσουναμι ή χτυπημα αστεροειδη, σε υφεση για 5 χρονια ειναι μια τραγικη αποτυχια. Δεν αμφισβητω οτι η δουλεια μας ηταν δυσκολη, δεν απορριπτω το εργο καποιων Υπουργειων, ειδικα του Οικονομικων, αλλα λεω το αυτονοητο: αν ολοι οι εμπλεκομενοι ειχαν κανει την δουλεια τους επαρκως, η κριση θα ηταν πολυ βραχυτερη και ρηχοτερη. Γιαυτο και ειναι προσβλητικο να μιλαμε για μεγαλη επιτυχια (και γελοιο να χρησιμοποιουμε εναν αγγλοφωνο, ελαφρως χολλυγουντιανο ορο, τεσπα).

Και παλι, αν η κριση τελειωνει, μιλαμε για ενα πολυ χαρμοσυνο νεο, και για ενα γεγονος που πολλοι δεν περιμεναν να συμβει σε αυτην την χρονικη περιοδο με αυτον τον τροπο. Πολλοι προεβλεπαν εξοδο απο το ευρω, συνεχεις εξεγερσεις, αργεντινοποιηση, δικτατοριες και λοιπες καταστροφες. Τους διαψευσαμε. Μπραβο μας.

Ας κοιταξουμε τα νεα σε διαφορους κλαδους.

Τραπεζες
Απο την αρχη της κρισης λεω οτι οι τραπεζες ειναι τρομερα σημαντικες. Εδω και καποιους μηνες ειχαμε εξαιρετικα δειγματα προοδου.
Οι σημαντικες τραπεζες εκαναν πολυ επιτυχημενες αυξησεις κεφαλαιου
Εθνικη, Eurobank, Αλφα και Πειραιως. Πεσανε αρκετα δισεκατομμυρια απο ιδιωτες επενδυτες, συχνα του εξωτερικου, εθελοντικα και ωραια, που οχι μονο κανουν τις τραπεζες υγιεστερες, αλλα δειχνουν κιολας οτι υπαρχει πολυ αυξημενη εμπιστοσυνη στο τραπεζικο συστημα.

Ομολογα
Τα ελληνικα ομολογα πλησιαζουν τιμες προ κρισης. Το δεκαετες ειναι σημερα στο 5,73%, ενω ειχε φτασει και πανω απο 40% το 2012. Οι επενδυτες προεξοφλουν οτι η Ελλαδα μενει στην ευρωζωνη και πιθανοτατα θα πληρωσει τα χρεη της (οσα εμειναν σε ιδιωτικα χερια τελοσπαντων) στο ακεραιο.

Εργα
Το (απιστευτα σημαντικο, οχι μονο για την τσεπη μας, αλλα και για την μορφη της Νεας Αθηνας) εργο αξιοποιησης του Ελληνικου προχωραει επιτελους, η (βαρετη αλλα τεραστια) δωρεα της Νεας Εθνικης Βιβλιοθηκης επισης. Οι αυτοκινητοδρομοι αρχισαν παλι να χτιζονται.

Τουρισμος
Ο τουρισμος παει για νεα ρεκορ. Απο δειλες προβλεψεις τον χειμωνα, εχω βαρεθει να διαβαζω διθυραμβους τωρα. Εχουμε εως τωρα αυξηση 20%, και αν ξενοδοχοι και εστιατορες δεν αυτοκτονησουν ομαδικα (ποτε μην υποτιμας την μυωπια και ελλειψη επαγγελματισμου του Ελληνα επιχειρηματια) η χρονια θα παει εξαιρετικα καλα.

Ανθρωπινο κεφαλαιο, μισθοι και ανεργια
Η μεταναστευση, πολυ μικροτερη αποτι δραματοποιει ο τυπος, αλλα πολυ μεγαλυτερη απ’το παρελθον, ηδη βοηθαει με δυο τροπους: μειωση της πιεσης στην αγορα εργασιας, αλλα και με εμβασματα προς οσους εμειναν πισω.

Εχουμε απ’οτι φαινεται σταθεροποιηση της ανεργιας, ακομα και τις πρωτες αυξησεις μισθων!

Διεθνης εικονα
Τα διεθνη ΜΜΕ ειναι ολο και πιο θερμα
Απο την WSJ εως τον Tagesspiegel, μονο καλα νεα ακουμε.

Ο ελληνογερμανικος πολεμος της φυλλαδας εχει λιγο πολυ τελειωσει, στην διεθνη κοινη γνωμη κυριαρχει πια καποια συμπαθεια για μια χωρα που επαθε τετοιο πληγμα.

Οσο βιαστηκε ο διεθνης τυπος να κανει ρεπορταζ επι ρεπορταζ για τα αμαρτηματα της Ελλαδας, τοσο συνωστιζεται τωρα στο τραινο της αναπτυξης και αισιοδοξιας. Γιατι στην προσπαθεια ενος εντυπωσιοθηρικου ΜΜΕ να εκμεταλλευτει τον επιφανειακο συναισθηματισμο του μεσου μηντιοπληκτου, η μονη ειδηση που μπορει να συναγωνιστει τις ιστοριες καταστροφης, βαριας αμαρτιας και βαρυτερης νεμεσης, ειναι μια ιστορια Σταχτοπουτας, η δουλα που εγινε πρικηπισσα, η ανεργη που εγινε σχεδον πλουσιοτερη απ’την βασιλισσα Ελισσαβετ, η χωρα των διεθφαρμενων ανεπροκοπων που εγινε success story.

Συμπερασμα

Η κριση, με την εννοια της αποτομης και βαθιας πτωσης της ελληνικης οικονομιας, τελειωνει. Ας το χαρουμε, αρκετα κακα νεα ειχαμε.

Αυτο δεν σημαινει οτι τα εισοδηματα μας θα γυρισουν στην προ κρισης εποχη. Για να φτασουμε στο ΑΕΠ που χασαμε χρειαζεται καπου 33% συνολικη αναπτυξη. Ακομα και με ετησιο ρυθμο αναπτυξης 3% θα παρει κατι λιγοτερο απο 9 χρονια!* Για να φτασουμε στο ιδιο διαθεσιμο εισοδημα για τους πολιτες, θα χρειαστουμε ακομα παραπανω, δεδομενου οτι το κρατος εχει αρχισει να συλλεγει φορους πιο αποτελεσματικα. Καλο και δικαιο να ειναι πιο σοβαρη η εφορια (και ελπιζω να μην γυρισουμε σε προ κρισης αμελεια και διαφθορα), αλλα μειωνει τα εισοδηματα.

Ακομα λιγοτερο δεν εχει τελειωσει η μακροπροθεσμη κριση, η καταπτωση των πολιτικων ηθων, η σαπιλα που διαπερνα ολη την ελληνικη κοινωνια.

Με λιγα λογια, οι φωνες της υστεριας και αναλυτες της εντυπωσιοθηριας που πανε οπου τους παει ο ανεμος, σε λιγο θα λενε οτι ολα πανε καλα στην Ελλαδα. Θα υπαρχουν ομως και οι contrarian γκρινιαρηδες, οπως εμεις, που θα λεμε οτι τα πραγματα στην μεση της φουρτουνας δεν ηταν ποτε τοσο ασχημα οσο νομιζε ο κοσμος, αλλα και σιγουρα οι αγελαδες δεν ειναι τοσο παχιες οσο φαινονται, οταν ηρεμησουν τα πραγματα, ανοιξει ο καιρος και ξεχυθουμε ολοι στις παραλιες.

_______________________________
*Οσο γυριζει η οικονομια στην αναπτυξη, δεν θα εκπλαγω βεβαια αν δουμε πολυ υψηλοτερους ρυθμους αναπτυξης. Οταν εχεις τοσο μεγαλο ποσοστο των πολιτων σου εκτος αγορας εργασιας, η επιστροφη τους φερνει αλληλοτροφοδοτουμενη ενισχυση της οικονομιας. Αν η Ελλαδα καταφερνε 4% αναπτυξη σε πολυ πιο κανονικες εποχες οπως το 2007, το 2017 μπορει να σημειωσει ακομα ταχυτερη (παρα το οτι βεβαια θα βαραινεται απο την αναγκη αποπληρωμης του υπερογκου χρεους). Αλλα η προβλεψη με τετοιον οριζοντα ειναι πολυ δυσκολη αυτη την στιγμη.

Προσθηκη:
Η πορεια των εξαγωγων
Screen Shot 2014-06-13 at 17.46.00

21 thoughts on “Τα καταφερνουμε σας λεω!”

  1. Διαφωνω σχεδον με ολα απο οσα γραφεις. Ισως σε ενα αλλο σχολιο να γραψω αναλυτικα ολες τις διαφωνιες. Μονο 2 πραγματα θελω να πω:

    1) Η Ελλαδα ειναι σε υφεση 6 χρονια και οχι 5. Η υφεση ξεκινησε το 2008.

    2) Ενω η Ελστατ μας ελεγε στην μηνιαια της αναφορα οτι η μηνιαια ανεργια ειχε πεσει κατω απο 27% (καποια στιγμη ελεγε 26,5%) τους 3 πρωτους μηνες, σημερα στην εκθεση της μας λεει οτι η ανεργια το πρωτο τριμηνο του ετους ειναι τελικα 27,8%. Συμπερασμα: Καμια βελτιωση στην πραγματικη οικονομια.

    http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0101/PressReleases/A0101_SJO01_DT_QQ_01_2014_01_F_GR.pdf

    Reply
  2. Τωρα ειδα εχεις ενα λινκ για την ανεργια απο το Βημα το οποιο αναφερεται στην εκθεση που λεω. Αλλα αμα δεις την μηνιαια αναφορα θα δεις οτι λεγανε ανεργια 26,5%, 26,8% κτλ . Δεν καταλαβαινω πώς εγινε τοσο μεγαλη αναθεωρηση προς τα πανω!!

    Reply
  3. Θάνο, τι αλλάζει αυτό σχετικά με την κατακρήμνιση των επιτοκίων του 10ετούς και τις επιτυχείς ΑΜΚ των τραπεζών; Δεν είναι αυτά πραγματικά δεδομένα του επενδυτικού κεφαλαίου, που πάντα λειτουργεί σαν οιωνός των εξελίξεων που θα έρθουν;

    Reply
    • Αν πιστευεις οτι οι αγορες λειτουργουν παντα τελεια και οτι παντα προβλεπουν σωστα το μελλον τοτε εχεις δικιο. Ομως η δικη μου αποψη ειναι οτι ενω οι αγορες ειναι οτι καλυτερο εχουμε (και ιστορικα πολυ καλυτερες απο οποιαδηποτε κυβερνηση!!) πολλες φορες κανουν λαθη (και εννοω κυριως οι χρηματοπιστωτικες αγορες). Δεν καταλαβαινω γιατι εχει βελτιωθει τοσο πολυ το “κλιμα” για την Ελλαδα. Στην πραγματικη οικονομια καμια βελτιωση δεν εχουμε. Τα επιτοκια του δεκαετους πραγματι εχουν πεσει αλλά αυτο οφειλεται σε πολλους παραγοντες. Ενας βασικος λογος ειναι οτι στην Ελλαδα εχουμε εδω και καιρο αποπληθωρισμο αρα το κοστος δανεισμου μονο χαμηλο δεν ειναι.

      Η αποψη μου ειναι οτι αν το ευρω συνεχισει με αυτη τη δομη και επισης αν δεν χαλαρωσει και αλλο τη νομισματικη πολιτικη η ΕΚΤ τοτε αργα ή γρηγορα θα διαλυθει.

      Reply
      • Δεν καταλαβαινω γιατι εχει βελτιωθει τοσο πολυ το “κλιμα” για την Ελλαδα. Στην πραγματικη οικονομια καμια βελτιωση δεν εχουμε.

        για 50 λογους, ο βασικοτερος εκ των οποιων ειναι οτι δεν φοβουνται πια ατακτη εξοδο απο το ευρω. Εσυ την θεωρεις το ιδιο πιθανη με το 2012 ας πουμε?

        Η αποψη μου ειναι οτι αν το ευρω συνεχισει με αυτη τη δομη και επισης αν δεν χαλαρωσει και αλλο τη νομισματικη πολιτικη η ΕΚΤ τοτε αργα ή γρηγορα θα διαλυθει.

        η ΕΚΤ ανακοινωσε προσφατα χαλαρωση νομισματικης πολιτικης, ειναι και αυτο ενα βημα. Για πολλους η αναστροφη της πορειας ηρθε οταν ο Ντραγκι δηλωσε οτι θα κανει τα παντα να σωσει το ευρω. Αργησε, αλλα εγινε.

        Reply
  4. ” Τις μερες αυτες που μιλαμε η ελληνικη οικονομια πιθανοτατα σταματησε να καταρρεει. Κριση τελος.”
    Πώς τελείωσε η κρίση με ανεργία 26%, διπλάσια στις τάξεις των νέων, με χρέος 170% του ΑΕΠ, με τις εξαγωγές μειούμενες, με τη βιομηχανική παραγωγή επίσης μειωμένη; Τα δημοσιονομικά νοικοκυρεύονται υπο την πίεση της τρόικας (αν φύγει ο θεός να βάλει το χέρι Του), η κυβέρνηση στραγγίζει φορολογικά ιδίως τα παραγωγικά στρώματα όταν η ίδια ταυτόχρονα δεν εξοφλεί τα κρατικα χρέη σε επιχειρήσεις, εξού και τα πλεονάσματα. Αν είχαν αυξηθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές θα συμφωνούσα οτι η κρίση μας χαιρετά. Ο τουρισμός και καποιες ξένες επενδύσεις φτάνουν;

    Reply
  5. Θαναση
    ναι, αυτος ο ανασχηματισμος ηταν τοοοοσοοο απαγοητευτικος. Αν δεν τους φτανει τετοια κριση να αλλαξουν το ξερο τους το κεφαλι, τι θα χρειαστει δηλαδη?

    Θανο
    κοιτα το γραφημα. Ξεκινησε μαλλον προς το 4ο τριμηνο του 2008 και τελειωνει δευτερο τριμηνο του 2014. Να πουμε 5,5 χρονια?

    Η ανεργια κατα βαση μενει σταθερη, αλλα και γιατι να λεμε οτι ειναι ο βασικος δεικτης της πραγματικης οικονομιας? Υπαρχουν πολλοι παραγοντες που την επηρεαζουν, και δεν εχουν παντα να κανουν με την πραγματικη ευημερια μας. Ο καλυτερος δεικτης για την πραγματικη οικονομια ειναι το πραγματικο ΑΕΠ, απλο δεν ειναι?

    Και ερχομαι και στον ΚΣ
    Ειπα τελειωσε η κριση, με τον συμβατικο ορισμο, δηλαδη σταματησε να πεφτει το ΑΕΠ. Αν ανακαλυπτει ο καθενας δικο του ορισμο, θα βρει και αλλη μερα που θα τελειωσει η κριση. Ή μπορει να μην τελειωσει και ποτε.
    Σε καθε περιπτωση μιλας για το απολυτο επιπεδο καποιων μεγεθων, ενω η κριση εχει να κανει με την δυναμικη τους. Ας πουμε το ερωτημα δεν ειναι ποσο χρεος εχουμε, αλλα αν μειωνεται. Παρομοιως με την ανεργια κτλ
    Το χρεος θα αρχισει να πεφτει, ταχυτατα μαλιστα, με το που αρχισουμε να εχουμε σοβαρη ανοδο του ΑΕΠ. Δυστυχως του ονομαστικου ΑΕΠ, που δεν εχει σταματησει να πεφτει (μια και εχουμε ακομα βαρυ αποπληθωρισμο).

    Αν είχαν αυξηθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές θα συμφωνούσα οτι η κρίση μας χαιρετά. Ο τουρισμός και καποιες ξένες επενδύσεις φτάνουν;

    Ο τουρισμος ειναι εξαγωγες, υπηρεσιων. Αλλα που βασιζεις οτι δεν εχουν ανεβει οι εξαγωγες? Εγω βλεπω ναχουν ανεβει. Βαζω ενα γραφημα στο κειμενο.

    Reply
  6. “κοιτα το γραφημα. Ξεκινησε μαλλον προς το 4ο τριμηνο του 2008 και τελειωνει δευτερο τριμηνο του 2014. Να πουμε 5,5 χρονια?”

    πιθανον να λεμε το ιδιο. εγω αναφερομαι στα αναθεωρημενα στοιχεια της ΕΛΣΤΑΤ τα οποια δειχνουν υφεση 0,2% για το 2008. Η αναθεωρηση ειχε γινει το 2011.

    http://www.fpress.gr/diafora/item/234-pente-xronia-ifesis-sthn-ellada

    “Η ανεργια κατα βαση μενει σταθερη, αλλα και γιατι να λεμε οτι ειναι ο βασικος δεικτης της πραγματικης οικονομιας?”

    Τωρα εδω θιγεις ενα τεραστιο θεμα. Αλλα μιλαω και απο προσωπικη πειρα. Η ανεργια ειναι ισως οτι χειροτερο μπορει να περασει ενα ατομο, ειδικα αν γινει μακροχρονια. Δεν ειναι μονο οτι δεν υπαρχει εισοδημα αλλά και οτι αλλαζει η προσωπικη ζωη σου, οι συνηθειες σου κτλπ. Ειναι μεγαλο θεμα. Η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι μια οικονομια παει καλα οταν αναπτυσσεται το ΑΕΠ εχουμε μειωση της ανεργιας και φυσικα ολα αυτα σε ενα πλαισιο νομισματικης σταθεροτητας (π.χ 2% πληθωρισμο). Στην Ελλαδα βλεπουμε λοιπον ανεργια σε ιστορικο υψηλο, πιθανη υφεση ακομα και για το 2014 και φυσικα αποπληθωρισμο εδω και 15 μηνες. Να μην ξεχασω οτι ειχαμε και τραπεζικο πανικο. Απο τα 240 δις καταθεσεις εχουμε αυτη τη στιγμη γυρω στα 160δις. Ελαχιστα εχουν επιστρεψει πισω.

    “η ΕΚΤ ανακοινωσε προσφατα χαλαρωση νομισματικης πολιτικης, ειναι και αυτο ενα βημα. Για πολλους η αναστροφη της πορειας ηρθε οταν ο Ντραγκι δηλωσε οτι θα κανει τα παντα να σωσει το ευρω. Αργησε, αλλα εγινε.”

    Συμφωνω απολυτα εδω. Τα εχουμε ξανασυζητησει σε άλλα ποστ. Απλα η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι πρεπει να γινουν και άλλα. Και ελπιζω να παρει η ΕΚΤ και άλλα μετρα. Αλλα μακροπροθεσμα πρεπει να γινει και τραπεζικη και δημοσιονομικη και πολιτικη ενοποιηση. Δεν βλεπω να συμβαινει κατι τετοιο. Τουλαχιστον οχι συντομα.

    Reply
  7. Επισης δεν ανεφερα καθολου την πολιτικη ασταθεια. Στις ευρωεκλογες πρωτος ηταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενα ακροριστερο κομμα που πριν 2,5 χρονια ηταν στο 3-5%. Επισης κερδισε 2 περιφερειες. Η μια απο αυτες ηταν η Αττικη, δηλαδη η περιφερεια που εχει σχδον τον μισο πληθυσμο της Ελλαδας. Επισης στην τριτη θεση ηταν η ακροδεξια-ναζιστικη χρυση αυγη η οποια εχει πλεον και περιφεριεακους συμβουλους σε 12 απο τις 13 περιφερειες καθως και δημοτικους συμβουλους σε πολλες μεγαλες πολεις.

    Δεν καταλαβαινω πώς οι επενδυτες τα αγνοουν ολα αυτα. Αν εγω ημουν επενδυτες θα παρατηρουσα οτι η Ελλαδα σε πολιτικο επιπεδο μακροπροθεσμα θα εχει σοβαροτατο προβλημα!!

    Reply
  8. ” Αν ανακαλυπτει ο καθενας δικο του ορισμο, θα βρει και αλλη μερα που θα τελειωσει η κριση. Ή μπορει να μην τελειωσει και ποτε.”
    Συμφωνώ. Ίσως η συγκεκριμένη λέξη, επειδή δηλώνει μια παροδική προβληματική κατασταση, η οποία όταν περάσει επανερχόμαστε στην επιθυμητή αρχική, δεν ταιριάζει στο ελληνικό ζήτημα, γιατί την τελευταία πενταετία απλα έσκασε η φούσκα χρόνιων δυσλειτουργιών. Εαν ως “κρίση” θεωρούμε την επισφαλή θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ, τότε σε μεγάλο βαθμό (εκτός κι αν μας κάτσει ο Τσίπρας) την ξεπεράσαμε. Εάν λάβουμε υπόψη και τις μεταρρυθμίσεις που προχωρούν, τότε τίθενται οι βάσεις για να βγούμε μακροπρόθεσμα από την κρίση. Πάντως, συμφωνώ με τον Θάνο, η έξοδος απο την κρίση που αναφέρεις αντιδιαστέλλεται στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας η οποία ασφυκτιά, χωρίς προοπτική από κάπου για να ανάκαμψη βραχυπρόθεσμη.
    Όσον αφορά, την μείωση των εξαγωγών: η ενημέρωσή μου περιορίζεται σε κυριακατικες εφημερίδες. Εύχομαι να συμβαίνει το αντίθετο, όπως πχ συμβαίνει στην Πορτογαλία.
    Κάτι σχετικά με τον τίτλο του άρθρου σου “Τα καταφέρνουμε σου λέω”. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και καλούμαι να πληρώσω 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, 26% φόρο από το πρώτο ευρώ και 55% προκαταβολή φόρου και εισφορά αλληλεγγύης. Ο φόρος προ χαρατσίων πάσης φύσεως ανέρχεται στο μισο μου εισόδημα.Αν με φορολογούσε με 75% τότε οι δείκτες της οικονομίας θα απογειώνονταν! Έχουν τεθεί ορθές βάσεις, αλλά όσο η ανεργία καλπάζει και η φορολογία στραγγαλίζει δεν μπορούμε να λέμε ότι βγήκαμε από την οικονομική κρίση.

    Reply
  9. Περι εξαγωγων, σας εδωσα τα στοιχεια, δεν καταλαβαινω γιατι να κοιταμε αρθρα σε εφημεριδες. Αλλα σε καθε περιπτωση, παιζει ρολο και η ελλειψη ρευστοτητας. Το λεει και η ΤτΕ, το λεει και η εμπειρια μου. Υπο νομισματικη καταρρευση, δεν μπορεις να εχεις κανονικες εξαγωγες…

    επιστρεφω για τα αλλα

    Reply
    • Στο διάγραμμα που παραθέτεις παρατηρείται μια τάση μείωσης του όγκου των εξαγωγών εντός του 2014. Υποστηρίζεις οτι αυτο δικαιολογείται απο την έλλειψη ρευστότητας. Η μείωση όμως του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους και η συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς η οποία αναγκαστικά στρέφει τους παραγωγούς σε ξένες αγορές δεν θα δικαιολογούσαν σαφώς μεγαλύτερους δείκτες στις εξαγωγές;

      Reply
      • Καταρχας υπαρχει μεγαλη διακυμανση στις εξαγωγες και δυσκολο να ξερουμε που πανε, ποσο μαλλον τι φταιει. Παιζει ρολο η οικονομικη υγεια των οικονομιων που πουλαμε, τι κανουν οι ανταγωνιστες, πως διακυμαινονται τα σχετικα νομιστατα κτλ

        Σε γενικες γραμμες θα ελεγα οτι στην Ελλαδα δεν ταιριαζει η κριση, ακομα και οταν μιλαμε για εξαγωγες και μονο.

        Αν παραγεις ανταλλακτικα αυτοκινητων ή ξερω γω ξυλεια, η υποτιμηση κανει καλο στις εξαγωγες, μια γενικη κριση με ανεργια κτλ επισης.

        Η Ελλαδα σε μεγαλο βαθμο πουλαει Ελλαδα: απο τουρισμο εως λαδι, τυρια, κρασι. Η εικονα της Ελλαδας στην κριση ειχε τρωθει, αυτο νομιζω πειραζε και τις εξαγωγες.
        Περα απο τα γνωστα προβληματα ρευστοτητας, αβεβαιοτητας αν η εταιρεια θα υπαρχει αυριο κτλ

        Παρεπιμπτοντως, η τοσο αποτομη συρρικνωση της εγχωριας αγορας, βραχυπροθεσμα μπορει να εχει και ενα αρνητικο εφφεκτ στις εξαγωγες. Δηλαδη αλλο να σου μειωθουν 5% οι πωλησεις εσωτερικου και να τα ριξεις στην αγορα της Ιταλιας ξερω γω, αλλο να πεσουν 60%, που σημαινει οτι απλα κλεινεις το μαγαζι.

        Reply
  10. ” Η Ελλαδα σε μεγαλο βαθμο πουλαει Ελλαδα: απο τουρισμο εως λαδι, τυρια, κρασι. Η εικονα της Ελλαδας στην κριση ειχε τρωθει, αυτο νομιζω πειραζε και τις εξαγωγες.”
    Δεν είμαι οικονομολόγος – ειδικός σε αυτά τα ζητήματα, αλλά έχω την εντύπωση ότι τα πετρελαιοειδή είναι μακράν του δευτέρου το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν μας – όχι τα προϊόντα της ελληνικής γης.

    Επίσης, θα δεχόμουν ως αιτιολογία της συγκράτησης των εξαγωγών το πλήγμα που δέχτηκε το ελληνικό brand name διεθνώς, αν ταυτόχρονα δεν παρατηρείτο και η αλματώδης αύξηση του τουριστικού ρεύματος: ο Σουηδός πολίτης δεν αγοράζει από το σουπερμαρκετ ελληνικό ελαιόλαδο επειδή έχει αποκτήσει κακή γνώμη για την Ελλάδα, την ίδια ώρα που κάνει από τα Χριστούγεννα προκράτηση για τα ελληνικά νησιά;
    Και γιατί να μην ισχύσουν όλες οι πιθανές αιτιολογήσεις που παραθέτεις και για την Πορτογαλία, η οποία σημειώνει, αντίθετα από εμάς, αλματώδη αύξηση των εξαγωγών της;

    Γενικά, πιστεύω, ότι (ελέω αποκλειστικά της ξένης επιτήρησης, μη γελιόμαστε), έχουμε καταφέρει κάποια πράγματα, όχι όμως τόσα πολλά ώστε να συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου, τουλάχιστον ακόμα (“Ας συγχαρουμε αλληλους για 1 λεπτο, χτυπηματακι στην πλατη, πατ πατ, ας ανοιξουμε και μια σαμπανια ελληνικη μπυρα να το γιορτασουμε.”). Μπορεί η κατακρήμνιση του ΑΕΠ να αναχαιτίστηκε (δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να συνεχιστεί, από τη στιγμή που ήδη απωλέσαμε το 1/4 του ΑΕΠ), όμως ούτε τις θρυλούμενες επενδύσεις βλέπω, ούτε τις ιδιωτικοποιήσεις να προχωρούν, ούτε τις εξαγωγές να εκτινάσσονται σε βαθμό που να με κάνουν να ενστερνιστώ την άκρατη αισιοδοξία σου. Ταυτόχρονα, δύο στους τρεις νέους είναι άνεργοι, το βασικότερο όμως χωρίς προοπτική στον ορίζοντα: πχ ένας 30άρης πολιτικός μηχανικός τί προοπτικές μπορεί να αναζητήσει στην Ελλάδα σήμερα; Η μετανάστευση δεν είναι μονόδρομος για τους περισσότερους νέους επιστήμονες; Και το κυριότερο, δεν βλέπω αλλαγή μυαλών τόσο από την πολιτική ηγεσία (χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ξήλωμα του Θεοχάρη και ο -ο Θεός να βάλει το χέρι του- πρόσφατος ανασχηματισμός, όσο και από το μέσο Έλληνα.

    Reply
    • Δεν είμαι οικονομολόγος – ειδικός σε αυτά τα ζητήματα, αλλά έχω την εντύπωση ότι τα πετρελαιοειδή είναι μακράν του δευτέρου το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν μας – όχι τα προϊόντα της ελληνικής γης.

      το πρωτο, επιμενω, ειναι ο τουρισμος. Αλλα ακομα και αν μιλαμε μονο για αγαθα, και οχι υπηρεσιες, οντως τα πετρελαϊκα προϊοντα ειναι νουμερο 1 αλλα φανταζομαι ελαχιστα επηρεαζονται απο πραγματα οπως οι τιμες, οι μισθοι και η ανεργια στην χωρα.

      Το δευτερο που εξαγουμε ειναι φαρμακα, που εχει ανεβει νομιζω στην διαρκεια της κρισης, και λιγο πιο κατω εχουμε ψαρι, λαδι, τυρι!

      ο Σουηδός πολίτης δεν αγοράζει από το σουπερμαρκετ ελληνικό ελαιόλαδο επειδή έχει αποκτήσει κακή γνώμη για την Ελλάδα, την ίδια ώρα που κάνει από τα Χριστούγεννα προκράτηση για τα ελληνικά νησιά;

      ο τουρισμος ανεβαινει φετος, οταν επιστρεψει στην χωρα του, ισως σκεφτει να φαει και μια τσιπουρα με ελληνικο λαδακι. Σιγουρα τα ελληνικα εστιατορια εχουν αυξηθει στο εξωτερικο, και αυτο θα οδηγησει σε αυξηση ζητησης για ελληνικα τροφιμα.
      Νταξει, τι να λεμε, δεν θα σωθουμε ετσι. Παντα ελεγα οτι το premiumisation του ελληνικου φαγητου (και των σχετικων εξαγωγων) θα ερθει οταν εκπολιτιστουμε και πλουτισουμε, δεν θα φερει πλουτισμο. Οι Γαλλοι εχουν τετοια κουζινα και κρασια, επειδη ειχαν Λουδοβικους, δεν τα εφηυραν για εξαγωγες.

      Και γιατί να μην ισχύσουν όλες οι πιθανές αιτιολογήσεις που παραθέτεις και για την Πορτογαλία, η οποία σημειώνει, αντίθετα από εμάς, αλματώδη αύξηση των εξαγωγών της;

      γιατι η πορτογαλια εξαγει ακομα και ΙΧ.

      έχουμε καταφέρει κάποια πράγματα, όχι όμως τόσα πολλά ώστε να συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου

      ε νταξει, ενα λεπτο πανηγυρισμου προτεινα. Δεν εχουμε πολλες ευκαιριες για χαρα, ας τις αξιοποιησουμε.

      πχ ένας 30άρης πολιτικός μηχανικός τί προοπτικές μπορεί να αναζητήσει στην Ελλάδα σήμερα;

      ε οι κατασκευες θελουν λιγο καιρο να παρουν μπροστα. Κοιτα, ενας καλος μηχανικος μπορει να το γυρισει σε κατι αλλο, ακομα και σε χρηματοοικονομικα, ή βεβαια να παει και στο Λονδινο, στο Ντουμπαϊ, οπουδηποτε.

      Η μετανάστευση δεν είναι μονόδρομος για τους περισσότερους νέους επιστήμονες;

      ε και?

      δεν βλέπω αλλαγή μυαλών τόσο από την πολιτική ηγεσία (χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ξήλωμα του Θεοχάρη και ο -ο Θεός να βάλει το χέρι του- πρόσφατος ανασχηματισμός, όσο και από το μέσο Έλληνα.

      αυτο με ανησυχει και μενα.

      Reply
  11. Προς τον συμπαθή συγγραφέα:
    Μπήκα σήμερα στο capital το οποίο δε θεωρείται αριστερό site και διάβασα σχόλια πάνω στον ενφια. Οι πιο πολλοί πρέπει να διαφωνούν με τις διαπιστώσεις σου πάντως. Τόσο το χειρότερο για αυτούς θα μου πεις. Να να μην καταλαβαίνουν ότι η σωτηρία τους είναι τόσο κοντά;

    Reply
  12. Στο 0.2% η υφεση στο Β τριμηνο, συμφωνα με τα τελευταια στοιχεια της ΕλΣτατ. Η κριση τελειωσε (για τωρα, Οκ ποιος ξερει τι θα γινει αν αυτοκτονησουμε παλι), ειμαστε πια 99% σιγουροι. Παμε γι’αλλα.

    Reply
  13. Τελικα δεν μαθαινουμε με τιποτα. Οπως ελεγα παντα, αυτες οι προβλεψεις ισχυουν μονο οσο δεν προσπαθουμε να αυτοκτονησουμε.

    Αυτες τις μερες, κυβερνηση και αντιπολιτευση κανουν τα αδυνατα δυνατα για να αυτοκτονησουμε. Τι να πω.

    Reply

Leave a Comment