***Το πρωτο πραγμα που μου κανε εντυπωση ειναι ποσο κοντα ειναι η Τουρκια. Εξαιτιας της δυσκολης μορφολογιας θεωρουμε οτι η Κωνσταντινουπολη ειναι πολυ μακρια απο την Αθηνα, αλλα σε ευθεια γραμμη (οπως πεταει το κορακι που λενε) ειναι περιπου 600 χμ. Πριν καν προλαβω να κατσω στην θεση μου στο αεροπλανο και να ριξω μια ματια στο παραθυρο, ειχαμε φτασει στην Λεσβο! Και η Τουρκια ειναι ακριβως διπλα στην Λεσβο. (Κατι που σου θυμιζει και ποσο μικρο στρατηγικο βαθος εχει η Ελλαδα).
***Φτανεις στο αεροδρομιο, τυπικη γερμανικη κατασκευη, καθαρο-αποτελεσματικο-οργανωμενο. Παλια χρειαζομασταν βιζα, τωρα πια οχι. Οι Αγγλοι ακομα χρειαζονται (γιατι?) και περιμενουν σε ουρες για να την βγαλουν επι τοπου.
***Κοιταζοντας το Αιγαιο απο την μερια της Τουρκιας εχεις και την αισθηση οτι τους εχουμε πνιξει. Μια κατα βαση ηπειρωτικη χωρα, με 80 εκατομμυρια ανθρωπους στιβαγμενους μεταξυ βουνων και κοιλαδων, ξαφνικα βρισκει διεξοδο στην θαλασσα. Αλλα η απεναντι χωρα δεν την αφηνει να αναπνευσει, στα λιγα χιλιομετρα απο την ακτη υπαρχει ηδη ασφυκτικο το συνορο, οπλισμενο με φρεγαττες και παλαβους Σαμιωτες που στις εθνικες εορτες πυροβολανε οτι φως βλεπουνε απεναντι. Η Τουρκια εχει μολις δυο νησια και αυτα μαλλον κατα τυχη.
Ειπα τις σκεψεις μου στον συναδελφο μου τον Ερκουτ (που ειναι ιδιος ο Μητσοτακης και εχει δυο παπουδες και μια γιαγια απο Ελλαδα) και η απαντηση του με αφησε λιγο αναυδο: μακαρι λεει η Σμυρνη να ηταν ελληνικη (ο Ερκουτ γεννηθηκε στην Πολη αλλα οι γονεις του μετακομισαν στο Τσεσμε και αυτος περναει τα καλοκαιρια κει).
Τι λες βρε του λεω.
-Ποσο πληθυσμο εχει η Ελλαδα?
-11 εκατομμυρια
-Ε εδω γυρω σου και μονο υπαρχουν 20 εκατομμυρια. Πολυς κοσμος. Πιο ωραια η Ελλαδα.
-Προδοτη Ερκουτ, θα σε βαλουν στο βαθυτερο μπουντρουμι. (μπα δεν νομιζω, ο τουρκικος εθνικισμος ειναι καπως χαλαρος, απο μεγαλοθυμια-αλαζονεια ισως?)
***Η Κωνσταντινουπολη υπαρχει κυριως στις μνημες μας και αντε σε κανα δυο τετραγωνικα χιλιομετρα περιξ Αγιας Σοφιας και στο Περα. Απο κει και περα ειναι Ιστανμπουλ, με τις παραγκες να καταρρεουν η μια πανω στην αλλη αλλα και τις φανταστρουμφικες βιλλες στον Βοσπορο.
Μου αρεσει η Ιστανμπουλ. Δεν ειναι τοσο κομψη (εκτος απο καποιες βιλλες διπλα στο νερο και καποια προαστιακα γκεττο), αλλα ειναι πολυ δυναμικη. 50 αρχιτεκτονικα στυλ, κομψα κτιρια του 1800 διπλα σε χάλια κτιρια του 1960, διπλα σε βλαχογκλαμουρα του 90, διπλα σε αστραφτερα του 2010.
Ο καπιταλισμος ειναι ξεφρενος. Σε αντιθεση πχ με την επισης ανερχομενη Ρωσια που ομως ακομα ενιοτε βγαζει εικονα σοβιετικης ερημου, στην Ιστανμπουλ υπαρχουν μαγαζια ΠΑΝΤΟΥ. Κτιρια με διαφορετικο μαγαζακι σε καθε οροφο, εστιατορια στον 5ο οροφο “πολυκατοικιας”, η εικονα θυμιζει Ασια, λιγο απο Τοκυο λιγο απο Πεκινο.
***Πρασινο και υγρασια. Ναι. Αρκετα δεντρα και συχνα ελαφρως κεντροευρωπαϊκα. Λιγα κωνοφορα, αρκετες λεύκες (?) α λα Βαρκελωνη και Παρισι. Πρεπει να βρεχει παραπανω απο Αθηνα. Αλλα υπαρχει και αυτη η τρομακτικη υγρασια, σου διαλυει το μυαλο, ολοι ειχαμε πονοκεφαλο και καποιοι δυσκολιες υπνου παρα το AC.
Περιεργως για μια πολη με τετοιο κλιμα πολλοι χωροι δεν εχουν κλιματισμο. Πηγαμε σε μπαρ με 34 ανεμιστηρες, αλλα χωρις κλιματισμο.
***Μπαρ και μουσικη. Ωραιο το μπαρ που γραφα πιο πανω (το προτεινω, Αραφ λεγεται, στο Agacami sokak κοντα στην Ιστικλαλ, με μουσικη λιγο ισπανοφωνη, λιγο βαλκανικη, ξερετε, σε στυλ Τσιγανιζατσια, του οποιου το βιντεο κλιπ γυριστηκε στην Πολη), αλλα επικινδυνο για την υγεια με αυτην την ζεστη. Μιλωντας για μουσικη, ακουσα ηλεκτρονικη ημι-λουντζ μουσικη με ελληνικο στιχο σε ξενοδοχειο, στο ταξι ακουσα τουρκικη (?) μουσικη με ελληνικο στιχο και πιθανοτατα Τουρκαλα τραγουδιστρια, δεν φαινεται να τους ειναι ξενη η ελληνικη φωνη. Κατα τα αλλα, η ντοπια παραδοσιακη μουσικη που επαιζε η κυριως ινστρουμενταλ μπαντα σενα δειπνο του συνεδριου θυμιζει αρκετα μουσικες που ξερουμε στην Ελλαδα (ξερετε αυτες με τα κανονακια, ουτια κτλ), αλλα με δεξιοτεχνια ρε παιδι μου. Εγω που δεν αντεχω την ανατολιτικη γενικα, την ακουγα με ενδιαφερον. Σε αλλο δειπνο αρχισαν να παιζουν πιο συγχρονη τουρκικη μουσικη, με φωνη, μου αρεσε λιγοτερο. Και εκαναν και το κλασικο ελληνικο αμαρτημα της υπερβολικης εντασης, τα τραπεζια αρχισαν προβλεψιμα να αδειαζουν τοσο ταχυτερα οσο πιο κοντα στην σκηνη ηταν.
***Αναπτυξη. Με καθε τροπο και καθε κοστος. Παντου κατασκευες, παντου δυναμισμος. Ξενοδοχεια 30 και 40 οροφων στο Περα, ακριβως απεναντι απο την παλια πολη, να κοιτας απο ψηλα τους διδυμους ναους Αγιας Σοφιας και Μπλε Τζαμιου.
Γυρω απο την πλατεια Τάξιμ (οχι Ταξίμ) πρεπει να υπαρχουν περιπου 20 ξενοδοχεια 4 και 5 αστερων και χτιζονται συνεχως νεα απ’οτι φαινεται. Η εικονα της νεας πολης μου θυμιζει εικονα απο ενα εναλλακτικο μελλον της Αθηνας, αυτο το μελλον που θα ειχε αν η εξελιξη του 60 και 70 συνεχιζε χωρις την απαγορευση των ψηλων κτιρων και τον απιστευτα ηλιθιο κανονισμο περι “κορεσμενων” τουριστικα περιοχων. Βλεπεις κατι σαν τον Πυργο των Αθηνων (ξενοδοχειο Μαρμαρα Ταξιμ), βλεπεις και κτιρια των επομενων δεκαετιων με πιο ωραια αρχιτεκτονικη και παντα καταπληκτικη θεα απο τα εστιατορια και μπαρ της οροφης.
***Νομισμα. Νεα τουρκικη λιρα. Μεχρι να τους λιωσει ο πληθωρισμος και βγαλουν την νεα νεα τουρκικη λιρα. Σε καθε περιπτωση δεν εχουν και ιδιαιτερο δεσιμο με την λιρα αποτι φαινεται. Στο ξενοδοχειο το room service ειχε τιμες μονο σε ευρω, το ιδιο και καμποσα καταστηματα αφορολογητων στο αεροδρομιο. Υπαρχουν λαοι που ακομα στηριζουν την ευρωζωνη, ακομα και αν ειναι εκτος ΕΕ. Παρεπιμπτοντως, η Τουρκια δεν μπαινει με τιποτα στην ΕΕ τα επομενα 10-20 χρονια (υπερβολικα μεγαλη, φτωχη, δυναμικη, φασαριοζικη, ανερχομενη), δεν νομιζω καν να θελουν πια.
***Μετακινησεις. Δυσκολες. Το κυριο μεσο ειναι το τραμ, που απο την μια εχει βελτιωθει με νεους συρμους και γραμμες, απο την αλλη παραμενει ενα εκ φυσεως αργο μεσο. Το δικτυο μετρό επεκτεινεται λεει. Ρωτησα τι κανουν με το ζητημα των αρχαιων. Απλο λεει, οταν βρουν κατι αρχαιο δινουν 24 ωρες στους αρχαιολογους να περισωσουν ο,τι μπορουν. Μετα μπουλντοζα.
***Αυτοκινητα. Πολλα, η κινηση λεει φτανει επιπεδα που δεν μπορεις να φανταστεις. Εγω δεν ειδα κατι τρομερο, ισως επειδη ηταν Ραμαζανι? Τα οχηματα στους δρομους ειναι ευρωπαϊκων οικων συνηθως, σχετικα καλα αλλα χωρις τον κατακλυσμο λιμουζινας που βλεπεις στο Πεκινο πχ. Βλεπεις διαφορα μοντελα που φαινεται να ειναι ειδικα για την τουρκικη αγορα (κατι περιεργα Φιατ ταξι πχ) , προφανως κατασκευαζονται στην Τουρκια. Παρεπιμπτοντως, η νεα γεννια μαυρων ταξι του Λονδινου θα κατασκευαστει αποκλειστικα απο μια τουρκικη εταιρεια.
***Κακοιμοιρια. Υπαρχουν αρκετα υπολειμματα της παλιας Τουρκιας, εκει που βλεπεις την διαφορά τριτου κοσμου και Ευρωπης, ακομα και αν μιλαμε για την ελληνικη γωνια της Ευρωπης. Λιγο περα απο την Ταξιμ υπαρχουν ακομα κυριολεκτικα παραγκες, με θεα τους ουρανοξυστες. Θα γινουν ξενοδοχεια συντομα, αποχαιρετα την μιζερη Ιστανμπουλ που ηξερες, σε 5-15 χρονια δεν θαχει μεινει τιποτα λεω.
***Μεσοαστοι. Ολο και περισσοτεροι. Απ’οτι καταλαβα πολλοι απο αυτους μενουν εξω απο το κεντρο, σε συγκροτηματα κτιριων που ενιοτε ειναι και περιφραγμενα. Τα καλα παραδειγματα τετοιων κτιριων θυμιζουν Μαδριτη, τα κακα θυμιζουν λιγο Κινα ή Ρωσια.
***Συμπεριφορα, σχετικα κοντα στην ελληνικη, λιγο πιο ακαλλιεργητη, ισως λιγο πιο πηγαια. Οπως ειπε ενας Ελληνας φιλος, τωρα καταλαβε απο που ερχομαστε. Βλεπεις και πηγαια αγενεια, αλλα που και που ωραιους πλακατζηδες. Οταν μαθαιναν οτι ειμαι Ελληνας συχνα θα ελεγαν και την ατακα τους. Ενας σερβιτορος σε μπαρ με θέα το γηπεδο της Μπεσικτας (διπλα στην Ταξιμ!) αρχισε να μου λεει ποσο συμπαθουν τον ΠΑΟΚ, επειδη κερδισε την Φενερ. Ή την Γαλατα? Του λεω ξερεις, ειναι απο δω η ομαδα που συμπαθεις. Μου λεει ναι, ξερω, εχουμε και το ιδιο συμβολο, τον αετο. Χωρις να τον προβληματιζει καθολου αυτο το γεγονος. Ο ελληνικος αλυτρωτισμος, οσος εχει μεινει δηλαδη, ειναι πολυ μακρια απο τα αυτια των Ιστανμπουλουλαρ.
Ο ανθρωπος ασφαλειας στο αεροδρομιο με ρωταει αν ειμαι Γερμανος (οι αλλοι περιμενουν στην ουρα εν τω μεταξυ, αλλα ο χαβαλες εχει προτεραιοτης). Οχι, Greece λεω. Αμερικη μου λεει? Οχι βρε, Γιουνανισταν (δεν ξερουν την λεξη Greece, παραδεισος για οσους Ελληνες αποστρεφονται την γραικολογια). Παναθηναϊκος μου λεει? Λεω ναι. Αρχιζει να αραδιαζει ονοματα. Διαμαντιδης, Παπαλουκας, Χαριστεας και κατι αλλα που δεν ξερω καν εγω.
***Η γλωσσα εχει πλακα. Ειναι πολυ βαρια επηρεασμενη απο γλωσσες που αναγνωριζω, αλλα και απο αραβικα φανταζομαι. Πολλες λεξεις για αντικειμενα και χρησιμες εννοιες εχουν σαφη λατινικη καταγωγη, οπως αλλωστε και στα ρωσικα.
Pasaport Kontrol ας πουμε. Καποιες λεξεις ειναι και φανερα ελληνικες, με αστειο τροπο. Havalimani. Hava ο αερας αποτι καταλαβα, μαντεψτε τι σημαινει ολη η λεξη. Karides. Δεν ειναι οι καρυδες, αλλα οι γαριδες. Οι Τουρκοι νομιζω αντεγραφαν λεξεις χωρις να τις διαβασουν, ακουστικα μονο. Το γ σε αρχη λεξης δυσκολα αποδιδεται σε μη ελληνικες γλωσσες. Οπως η Γερμανιδα που μας εκανε καλλιτεχνικα ελεγε “κοιταξτε εξω το πγασινο κγασιδι”, ουτως και καριδες οι γαριδες*.
Portakalli kek. Patatesli pizza. Kyimasli pizza. (τι λετε να ειναι ο kyimas? Μαλλον δεν ειναι ελληνικη λεξη, ή ειναι?). Τα τουρκικα εχουν και πολλα αστεια γαλλικα, γραμμενα περιπου στα γερμανικα ομως. Kuafoer, το ειδε ο συναδελφος Πιερ και γελαγε 10 λεπτα. Sarkuteri pizza (με αλλαντικα ντε).
***Απτο Ατατουρκ στο Βενιζελος: επιστροφη στην επαρχια απο την μεγαλη πολη. Με αρκετη φαντασια, σε 30 χρονια θα ειναι σαν να πηγαινεις απο την ΝΥ στο Σαν Διεγο ξερω γω. Απο την τρελη δυναμικη πολη, στην πιο χαλαρη, πιο χαμηλοχτισμενη, πιο ησυχη. Οι Κωνσταντινουπολιτες θα ερχονται στην Αθηνα για να ησυχασουν λιγο, να ξεφυγουν απο την πολυκοσμια και τον θορυβο της πολης. Προς το παρον δεν εχουν ιδιαιτερο λογο να ερθουν, ουτε καν ησυχια δεν προσφερει η Αθηνα με το κακοποιημενο κεντρο της.
———————-
Αν και οι συγκρισεις τετοιου τυπου δεν ειναι παντα παραγωγικες, δεν μου φαινεται καθολου περιεργο οτι η Αθηνα ως τουριστικος προορισμος καταρρεει την ιδια ωρα που η Κωνσταντινουπολη απογειωνεται. Εν πολλοις το γεγονος οτι η Αθηνα ειχε περισσοτερους επισκεπτες απο την Κων/πολη (?) ηταν ιστορικο ατυχημα, αποτελεσμα της κακομοιριας και μυωπιας της παλιας Τουρκιας (και βεβαια της ελκυστικοτητας των ελληνικων νησιων, για τα οποια η Αθηνα ηταν συχνα ενα αναποφευκτο πρελουδιο). Με το που βαλανε οι Τουρκοι λιγο μυαλο και σουλουπωσαν την πολη, ερχεται στην επιφανεια το απλο γεγονος οτι η Κων/πολη ειναι ενας πολυ πλουσιοτερος προορισμος. Τοσο η φυση της (μια πολη τριγυρισμενη που αποτελειται απο πρασινους λοφους τριγυρισμενους απο ολες τις μεριες απο θαλασσα) οσο και τα μνημεια της. Αυτο το ειδα στα ματια ολων των επισκεπτων στην πολη και το ακουσα και απο ολους τους συναδελφους που συζητησαμε το θεμα, Γερμανους, Γαλλους, Ιταλους αλλα και Ελληνες. Θετικοτατη εκπληξη απο ολους τους για την Πολη, ενω το καλυτερο που πετυχαινω οταν τους φερνω στην Αθηνα ειναι κατι σε στυλ: α, δεν εχετε καθε μερα απεργιες και πορειες, ε? Γερμανος φιλος με ρωτησε σε ενα καραβακι στον Βοσπορο, αναμεσα σε συζητησεις για το ποσο καλυτερη ειναι η Πολη απ’οτι περιμενε, αν ειναι ασφαλες για Γερμανους να ερθουν τωρα στην Ελλαδα. Ελπιζω να εχουν χαρει την καταρρευση του τουρισμου μας οι αγανακτισμενοι Μπιλντοφαγοι και οι γενναιοι μαχητες της πλατειας Συνταγματος.
______________________
*Γραψε ισως λαθος, η γαριδα φαινεται να ειναι απο παλιοτερη μορφη της λεξης, καρις. Ισως εχουν δικιο οι Τουρκοι…
——————–
Μπονους:
http://www.youtube.com/watch?v=wgc3F1XZTAw&feature=related
Ξέχασες να γράψεις για το φαγητό (πιθανότατα το καλύτερο του κόσμου) και για τις τουρκάλες (ορισμένες είναι εκπάγλου καλλονής).
Για την γλώσσα ρίχνω και εγώ πολύ γέλιο με τις τούρκικες ονομασίες (πχ köfte ή κάπως έτσι).
Επίσης, έχεις δει βίδεο-κλιπ ποπ μουσικής τους; μιλάμε ολόιδια (πιο ίδια όμως δεν γίνονται) με ελληνικά βλαχο-ποπ 90ς-00ς.
Πάντως η βλαχοποπ μας έχει τρελό σουξέ στα βαλκάνια, μια φίλη βουλγάρα μου τραγουδάει αλκαίο (έλεος) κάθε φορά που έχουμε πιεί 2 μπύρες παραπάνω. Μια άλλη συνάδελφος τουρκάλα (που σε συμπεριφορά είναι 100% ελληνίδα) κάθε φορά που με βλέπει αρχίζει τα opa-opa.
Πού να τους πω ότι στα νιάτα μου άκουγα Joy Division, Talking Heads και Patti Smith!
Πάντως η τουρκάλα μια φορά στο αυτοκίνητο με παρακάλεσε να της βάλω griechische Musik οπότε -αναπόφευκτα- έφαγε Τρύπες στην μάπα (for the record το παράξενη πόλη ( “Γριά πουτάνα που ξυρίζει τα πόδια της/Γίναμε άρρωστοι απ’ αυτήνα όλοι…Τα βράδια γόησσες ρουφιάνες μας μαγεύουν/Γέροι ανώμαλοι στα μάτια μάς κοιτάν'” αν και το αγαπημένο μου μετά το η δικιά σου κοντινή αμερική είναι φυσικά η ταξιδιάρα ψυχή (“Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο/έχεις ξεχάσει που ακριβώς θες να πας/Όσα και αν έχω δανεικά πια δεν σου δίνω/να κάνεις βόλτες με το magic bus”)
Επίσης αναρωτιέμαι αν τα χαμάμ και οι τεκέδες είναι εκεί όπως τα περιγράφουν οι μεγάλοι οριενταλιστές του 19ου αιώνα και της μπελ επόκ ή αν χάθηκαν και αυτά…
έχεις δει αυτό το εξαιρετικό ντοκυμαντερ του ακιν;
Βρε ‘συ, μέσα σε τόσα ενδιαφέροντα και όμορφα πράγματα γιατί πρέπει να βγάζεις και τόσο κομπλεξισμό;
Δώσε βάση στην πενιά (και στον αμανέ) και άσε τις εμμονές κατά μέρος σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί δεν υπάρχει μοναδική αλήθεια – μπορεί να “λυτρωθείς” και λίγο έτσι ;)
Πραγματικά εκπλήσσομαι (αν και έχω παρατηρήσει πως το ίδιο έκανε και παλιότερα άλλος ένας έλλην μπλόγκερ μετανάστης στη γερμανία :p).
Ωραίο ταξίδι πάντως, το έχω στα υπ’ όψη αλλά δεν έχω προκάμει, αλλά θες λίγη προπόνηση στη φωτογραφία!!! ;)
ΟΚ, μικρη παρατηρηση περι φωτογραφιων. Δυστυχως πολλες ειναι βγαλμενες απο κινουμενα οχηματα, το ζητημα ειναι οτι προσπαθησα να βγαλω φωτογραφιες της πολης διαφορετικες απο αυτες που βρισκεις ευκολα στο δικτυο και σε ταξιδωτικους οδηγους (Athen mal anders που λεγε γερμανοφωνος φιλος και εβγαζε φωτο κατεστραμμενες πολυκατοικιες της Αθηνας), βασικα μια καπως γενικη εικονα της πολης, οχι μονο στημενα αξιοθεατα. Μια φωτο που λειπει ειναι πανοραμικη με τους λοφους της πολης αναμεσα σε Κερατιο και Βοσπορο, θα ψαξω να βρω.
Παρεπιμπτοντως θελει κανα δυο κλικ για να δεις τις φωτο σε πληρες μεγεθος.
ε? ισα ισα προσπαθησα να δω την χωρα χωρις τα συμπλεγματα που αναποφευκτα κουβαλαει ο Ελλαδιτης επισκεπτης.
σναπ
τα koefte κτλ ταχα δει στην Γερμανια ηδη. Οπως βεβαια και τα αναποδα δικα μας δανεια, pirzola, dolma κτλ Δεν ηξερα ομως ποσο βαθια παει το πραγμα στα τουρκικα, φαινεται πρακτικα να εχουν ελαχιστες δικες τους λεξεις για συχρονα αντικειμενα και πρακτικες.
ειδα πολλα μπαρ με ναργιλε, συχνα με τραπεζια εξω στο πλακοστρωτο σοκακι (τουρκικη λεξη!).
δεν εγραψα για τις γυναικες (ή τους αντρες) εμφανισιακα γιατι δεν θελω να προσβαλλω (βαρετες εως κακες μου φανηκαν, αλλα ισως φταιει οτι δεν πηγα σε κανα εμπορικο κεντρο των αντιστοιχων ΒΠ).
Φαγητο, χμ, επισης οχι τρομερο, αλλα παλι ειχα δειγμα μονο 3-4 ημερων και μαλιστα τις μισες φορες μας πηγαιναν σε ακριβα μερη που σερβιραν τυπικο δυτικο φαϊ, γαλλικο βασικα χωρις καν ιδιαιτερο fusion. Να μην σου πω οτι το ψαρι που μας σερβιραν ηταν -ακουσον ακουσον- Ατλαντικου και οχι Αιγαιου.
Περι μουσικης θα προσθεσω πεντε λογια. Βασικα ακουσα 2-3 φορες ελληνοφωνο κομματι, σε ταξι αλλα και σε ξενοδοχειο. Αλλα δεν το αναγνωρισα, το ενα ηταν ηλεκτρονικο (!!?) το αλλο ιδιαιτερα περιεργο, βασικα καπως τουρκικη μουσικη με ελληνικο στιχο που ομως τον τραγουδουσε πιθανοτατα Τουρκαλα!
Ακιν δεν εχω δει γενικα, ισως θα πρεπε. Παντως Φατιχ ειναι το ονομα του δημοτικου διαμερισματος (δημου?) που περιλαμβανει ολη την παλια πολη.
Φυσικά δεν αναφερόμουν σε κομπλεξισμό ή εμμονές ενάντια στην τουρκική χώρα ή τους Τούρκους.
Κομπλεξικός είσαι μάλλον διότι δεν γουστάρεις νεο-ελληνικό επαναστατικό φολκλόρ , απεργίες , πορείες και σαματά κάθε μέρα αλλά ξενέρωτους ευρωτουρίστες να τριγυρνάνε στο Αθενς :-)
Οι Τουρκάλες ( όπως και οι βραζιλιάνες ) κουβαλάνε ένα μύθο. Ε , από 100 και 200 εκατομμύρια κόσμο θα βγούνε και 50 καλλονές ( που τις βλέπεις κυρίως στην τουρκική τηλεόραση ή κανα σίριαλ ) . Η πλατιά μάζα όμως δεν είναι και πρώτης γραμμής …
Το τί γουστάρει ο καθένας είναι δική του υπόθεση και ακόμα και αν διαφωνείς μαζί του είναι σεβαστή. Κόμπλεξ είναι όταν σε κάθε σου βήμα, αντί να χαλαρώσεις, πρέπει να αναμασσάς τα ίδια και να τα προβάλλεις προπαγανδιστικά ή να έχεις εμμονές και να μπουρδολογείς ως προς το τί εννοεί κάποιος συνομιλητής ας πούμε!
Και αφού εσύ είσαι χαΛΛαρός γιατί δεν μας εξηγείς τι εννοείς μεγάλε γκουρού ; Ο SG πρέπει κάποια στιγμή να ξαναβρεί τον ύπνο του…
ελατε ρε παιδια, σχεδον Αυγουστο εχουμε, 40 βαθμους στην Ελλαδα, ας το παρουμε λιγο αλλιως το πραμα.
γιαννη
συμφωνω περι Βραζιλιας και Τουρκιας νομιζω, χωρις να εχω τεραστιο δειγμα.
νταρθιιρ
αν μιλας για την Ταξιμ, τι να κανουμε, ειναι κατι που κανει καποια εντυπωση. Σε μια ωρα ταξιδι πας απο την πρωτευουσα μιας πλουσιας χωρας που εχει ενα εξαιρετικα ταλαιπωρημενο και κακοποιημενο κεντρο, σε μια μεγαλουπολη φτωχης βασικα χωρας που ομως ειναι ολο δυναμισμο και αποτι φαινεται αντικειμενο υπερηφανειας των κατοικων. Η διαφορα της Ταξιμ με την Ομονοια (αλλα ακομα και το Συνταγμα τα τελευταια χρονια) ειναι απλα συνταρακτικη. Στην Ταξιμ ελπιζεις να βρεις ξενοδοχειο, στην Ομονοια βλαστημας που δεν σε προειδοποιησε κανεις για αυτο που σε περιμενει.
Και ΟΚ, πες οτι εχω εμμονες, αλλα σε καθε ταξιδι μου, ειδικα προς αστικους προορισμους εχω το χομπυ να προσπαθω να διακρινω τι ειδους πολιτικες και κουλτουρες οδηγουν στον σχηματισμο ενος τοπου οπως τον βλεπεις μπροστα σου. Η πληρης ασεβεια των Ελληνων προς το κεντρο της σπουδαιοτερης πολης στον ελληνικο κοσμο ειναι οφθαλμοφανης και αρκετα ασυνηθιστη νομιζω αναμεσα στους σοβαρους πολιτισμους του πλανητη. Αναρωτιεμαι ποτε θα το καταλαβουμε: αυτην πολη εχουμε για οικονομικο-πολιτικο-πολιτισμικο κεντρο, δεν θα βρουμε αλλη, δεν θα ξυπνησει κανενας μαρμαρωμενος βασιλιας να μας δωσει την Πολη, ουτε θα πεσει η αρχαια Αθηνα απο τον ουρανο με μαρμαρινους ναους. Τι περιμενουμε ρε διαολε για να αρχισουμε να την φροντιζουμε λιγο?
Αυτό είναι κάτι που δεν το ξέρω, μπορεί τον γκοντό. Όντως οι έλληνες, σε πολύ υψηλό ποσοστό, δεν σέβονται τίποτε το δημόσιο και εδώ που τα λέμε πολλοί δεν σέβονται αρκετά ούτε και τον ιδιωτικό τους χώρο, αν και έχουν μια τάση να προσπαθούν να τον προστατεύουν.
Αυτό βέβαια καλλιεργήθηκε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές… :)
Όσο για το χόμπυ σου, καλό είναι, αλλά πιστεύω πως θα έπρεπε να αποκτήσει περισσότερες οπτικές, μεταφράζεις τα πάντα μέσα από το ίδιο πρίσμα, ενώ τα αποτελέσματα προέρχονται από πολλούς παράγοντες και όχι απαραίτητα από αυτόν που θες να τονίσεις. Επιπλέον, δεν είναι a priori θετικά!
Το “περίεργο φίατ ταξί” είναι albea, πουλιόταν και στην Ελλάδα:
http://www.autotriti.gr/data/magazine/viewthema/30404.asp
Απότι έχω καταλάβει στην τουρκία έχουν ένα κόλλημα με τις “κούρσες” με χωριστό πορτ-μπαγκάζ και δεν προτιμούν τα 3πορτα/5πορτα που έχουμε κυρίως εμείς.
DNA/ κάθε Βαλκάνιος το λέει/
όταν σβηστεί αυτή η γραμμή στο χάρη, θα ‘ναι Βυζάντιο ξανά
Ωραίο το ταξιδιωτικό Σωτήρη!
Εδώ και το video clip των Omega Vibes με εικόνες από την Πόλη μερικά χρόνια πριν.
http://www.youtube.com/watch?v=dIwRlAFsDQ8
Η Πίτσα Χατ στο Ταξίμι εξακολουθεί να μην σερβίρη μπέικον και οινόπνευμα; :-Ρ
κσταμο
φχαριστω για την σημιεωση. Φαινεται να ειναι ενα μοντελο που δεν υπαρχει σχεδον καθολου στην Δ. Ευρωπη, σπανια στην Ελλαδα και συχνα στην Τουρκια.
Κωστα
φχαριστω. Βεβαια αν πεσουν τα συνορα οθωμανικη αυτοκρατορια θα ειναι ξανα αλλα τεσπα, ενας τροπος να την δεις ειναι ως συνεχιστη του Βυζαντιου.
θαναση
δεν ξερω, γιατι προφανως δεν παω σε Πιτσα Χατ :)
Αλλα παρα τις γκρινιες αλλων συνεδρων, εγω βρηκα ευκολα και αλκοολ και φαϊ, ο,τι ωρα ηθελα, παρολο που ηταν Ραμαζανι. Παντως, για χωρ απου εχει τοσο καλο φαϊ (συμφωνα με σναπ), ηταν εντυπωσιακο ποσα MacDonalds και BurgerKing εβλεπες.
νταρθιιρ
ποσα πρισματα να εχει ενας ανθρωπος μεσα του?
Τώρα βέβαια μπορεί να πείτε ότι φταίει το ανατολίτικο ταμπεραμέντο μου :p , αλλά εγώ πάλι ακριβώς sedan αμάξι έψαχνα και εξαναγκάστηκα να αγοράσω 5θυρο γιατί δεν κυκλοφορούσε στην Ελλάδα και έπρεπε να μου το κάνουν ειδική παραγγελία γιατί το έστελναν μόνο σε άλλες χώρες και συγκεκριμένα θα μου έκαναν παραγγελία από τη γραμμή για Τουρκία. Πέρσι βέβαια στην Σκωτία είδα το μοντέλο μου σε sedan :/
αναλογα τις αναγκες του ανθρωπου. Για ποιο μοντελο μιλας?
Παντως τα χατσμπακ και στην Αμερικη τα θεωρουν λιγο λειψα αυτοκινητα, ακομα και το γιαρις ας πουμε εβγαινε με ουρα, Το Φοκους ακομα εχει ουρα νομιζω κτλ Βεβαια στην Αμερικη εχουν χωρο, η τυπικη θεση παρκαρισματος ας πουμε ειναι καθετη και οχι παραλληλη, οποτε το μηκος του αυτοκινητου δεν παιζει ρολο.
Opel astra, το τελευταίο. Η αλήθεια τώρα είναι πως τα sedan έχουν κάμποσα λίτρα μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ, αλλά πραγματικά μου αρέσουν πολύ περισσότερο από τα κοφτά, τότε δεν ήταν θέμα ανάγκης!
Κι εγώ πιστεύω ότι όταν λέμε «αμάξι» εννοούμε αμάξι μόνο αν έχει καμπύλες!!! Ο χώρος στους δρόμους όμως είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα και γι’ αυτό πιστεύω ότι στην Ευρώπη έχουν καθιερωθεί τα κοφτά, προς μεγάλη λύπη μου :(
αστρα σενταν βρε? ουτε γω δεν τοχω δει ποτε. Τι διαφορα εχει τοτε με το Insignia? (καλο οχημα, κακο ονομα)
σωστα, πχ αυτο
Είδα στη Σκωτία, ζωντανό να σπαρταράει σου λέω και είναι όντως πιο όμορφο!!! Άλλωστε, ως γνωστό, στα οπίσθια είναι η χάρη ;)
(Και έκανα λάθος, είναι το προ-τελευταίο μοντέλο)
Τώρα, ΟΚ μην υπερβάλουμε και στην καμπύλη!!! Όχι ότι δεν είναι ωραίο, αλλά δεν θα πήγαινα σε κάτι τόσο υπερβολικό, μπορεί και να το μπέρδευα μετά με τις γκαμήλες και θα με δάγκωναν!!! :p
Αυτό με τον Θανάση στη φωτό με είχε μπερδέψει και μένα την πρώτη φορά, πάνε τώρα σχεδόν είκοσι χρόνια (kıraathanesi, ή Κυρα-Αθανασία). Κατά λέξη σημαίνει “οίκος ανάγνωσης, αναγνωστήριο” επειδή εκεί διάβαζαν μεγαλόφωνα εφημερίδες. Σήμερα σημαίνει αναψυκτήριο, και αν έμπαινες θα έβλεπες κόσμο να παίζει okey, ένα παιχνίδι με κάρτες σαν του ντόμινο που παίζεται όμως όπως η μπιρίμπα ή (νάτος λοιπόν!) ο Θανάσης.
μπραβο ρε δυτη και αναρωτιομουν τι παιζει!
Α είχα ξεχάσει να γράψω ότι βέβαια δεν προφέρεται με θ, είναι kıraat hanesi κιραάτ χανεσί (πάνω-κάτω). Η κατάληξη -σί είναι το κτητικό και με έχει πια τόσο εμποτίσει που όποτε βλέπω ταμπέλα σε καφετέρια με την επιγραφή espresso danesi διαβάζω εσπρέσσο τανεσί, που σημαίνει κάτι σαν “δόση εσπρέσου”, να το πω έτσι. :)
μου το χαλασες εντελως ρε δυτη :)