550.000 μορφωμενοι Ελληνες εφυγαν σε μια δεκαετια? Επιστημονικη ερευνα α λα ελληνικα

Τον τελευταιο καιρο κυκλοφορει ευρεως* ενα πολυ ανησυχητικο δεδομενο, οτι την τελευταια δεκαετια αφησαν την χωρα μας 550.000 νεοι και υψηλα μορφωμενοι Ελληνες για να δουλεψουν στα ξενα. Το μονο πραγμα που με καθησυχαζει σχετικα με αυτο το νουμερο ειναι οτι πιθανοτατα ειναι εντελως αναληθες!

Μετα την τριτη εφημεριδα που ειδα ομως να γραφεται αυτη η “ειδηση” αποφασισα να αναζητησω την αληθεια και εστειλα ενα μεηλ στον κ. Ρομπολη που κυκλοφορει αυτα τα στοιχεια, ρωτωντας το αυτονοητο:

Εχουμε ενα στοκ 550.000 νεων στο εξωτερικο ή απλα καθε φορα που ερχεται καποιος πισω και ξαναφευγει το μετραμε σαν ενα ατομο ακομα? Και οταν λεμε υψηλης εξειδικευσης, τι ακριβως σημαινει αυτο? Τριτο και τελευταιο, που ειναι οι σχετικες εκτιμησεις, που εγιναν οι επιστημονικες δημοσιευσεις ενος τετοιου σημαντικου γεγονοτος?

Ιδου η απαντηση:

Αγαπητέ Σωτήρη,

Αναφορικά με τα ερωτήματα που μου γράφεις σε ενημερώνω για τα εξής :

α) Σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν παραμείνει μετά τις σπουδές τους στο εξωτερικό ή έχουν φύγει από την Ελλάδα 550.000 έλληνες κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό δεν σημαίνει ότι το stock των ελλήνων στο εξωτερικό αντιστοιχεί σε αυτόν τον αριθμό.

β) Η υψηλή εξειδίκευση προκύπτει σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις από το γεγονός ότι αυτή η κατηγορία είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών, τους οποίους η ελληνική οικονομία λόγω της τεχνολογικής της καθυστέρησης αδυνατεί να απορροφήσει.

γ) Δεν υπάρχει σχετικό κείμενο αλλά εκτιμήσεις που αδυνατώ να θυμηθώ από ποιον φορέα ή ερευνητή προέρχονται.

Πολλούς Χαιρετισμούς

Καθηγητής Σάββας Ρομπόλης

Επιστ .Δ/ντης ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Οπως φανταζεστε, δεν εμεινα πολυ ικανοποιημενος με τις απαντησεις και ανταπαντησα:

ευχαριστω για τις απαντησεις. Ωστοσο ειμαι αναγκασμενος να ξαναρωτησω αν μπορουμε να βρουμε ποιος εκανε αυτες τις εκτιμησεις για τον απλο λογο οτι μου φαινονται μη ρεαλιστικες.

α) Τι σημαινει οτι εχουν φυγει 550.000 ατομα δηλαδη? Οτι αν ενα ατομο ηρθε και εφυγε απο την Ελλαδα 3 φορες θα μετραει σαν τρια ατομα?
Επισης, οι Ελληνες φοιτητες στο εξωτερικο ειναι ανα πασα στιγμη περιπου 70.000. Αυτο σημαινει οτι το πολυ 20.000 φευγουν για το εξωτερικο καθε ετος. Η εκτιμηση ειναι οτι ΟΛΟΙ οσοι σπουδαζουν εξω παραμενουν μετα το πτυχιο τους και φευγουν και αλλοι 30.000 εγχωριοι πτυχιουχοι? Καθε χρονο?

β) Ο συνολικος πληθυσμος νεων απο 25 εως 35 ειναι καπου 1,6 εκατομμυρια 800.000 ατομα. Πτυχιο ΑΕΙ εχουν το πολυ οι μισοι. Δηλαδη μιλαμε για 800.000 400.000 ατομα. Και απο αυτους, εχουν φυγει για το εξωτερικο 550.000??

Κατι δεν παει καθολου καλα με αυτα τα στοιχεια και θα το εκτιμουσα πολυ αν μπορουσαμε να καταληξουμε τι ακριβως συμβαινει.

Χαιρετισμους
Σωτηρης

Απαντηση? Δεν ελαβα καμμια περεταιρω απαντηση. Μια “επιστημονικη” ερευνα, που διαδιδεται σε τοσες μεγαλες εφημεριδες της χωρας, απο καθηγητη σε δημοσιο ΑΕΙ και διευθυντη ινστιτουτου μεγαλου εργατικου συνδικατου, βασιζεται στην εξης εγκυρη πηγη: δενθυμαμαιπου. Και καλα η ΓΣΕΕ δεν φημιζεται για την επιστημονικη εγκυροτητα της, αλλα αυτος ο ανθρωπος πληρωνεται απο τους Ελληνες για να κανει ερευνα! Αυτη ειναι η μεθοδος που χρησιμοποιει?
Και καλα πες ενας ερευνητης κανει ενα λαθος ή ενα μηλο μπορει να ειναι σαπιο, αλλα κανεις σε ολοκληρο το συστημα, σε τοσες εφημεριδες, τοσοι αναγνωστες, δεν μπορεσε να διακρινει την φανερη αναληθεια των ισχυρισμων αυτων?

Να πω την αληθεια, αυτο που με ενοχλει πανω απο ολα ειναι η ελλειψη λογοδοσιας των Ελληνων πανεπιστημιακων. Ο καθενας λεει ο,τι θελει και δεν αισθανεται αναγκη να στηριξει τα λεγομενα του ουτε ελεγχεται απο κανεναν, ειτε κρατος, ειτε ΜΜΕ, ειτε πολιτη. Ειναι πραγματικα κριμα, τοσο για την ερευνα που παραγεται οσο και για το επιπεδο του δημοσιου διαλογου στην Ελλαδα.

——————————————

Εμφανισεις της επιμαχης ερευνας σε ελληνικα ΜΜΕ:
Ημερησια
Αγγελιοφορος
Μακεδονια

* Να συλληφθει αμεσως αυτος ο Εβραιος!

41 thoughts on “550.000 μορφωμενοι Ελληνες εφυγαν σε μια δεκαετια? Επιστημονικη ερευνα α λα ελληνικα”

  1. Μπράβο σου πάντως που το έψαξες και το κυνήγησες. Δίνεις ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει χωρίς να το τεκμηριώνει.

    Reply
  2. Το επόμενο βήμα, η αποστολή της απάντησης Ρομπόλη στα Μέσα και κράξιμο όσων δεν προχωρήσουν σε ανασκευή.

    (πάντως το ότι απάντησε το θεωρώ ένα μικρό θαύμα)

    Reply
  3. “Δεν υπάρχει σχετικό κείμενο αλλά εκτιμήσεις που αδυνατώ να θυμηθώ από ποιον φορέα ή ερευνητή προέρχονται.”

    Απίστευτο! Να πεις πως ήταν κάποια λεπτομέρεια στην έρευνα, μάλιστα. Αλλά αυτό είναι τραγικό.

    Από την Ημερησία: “Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις για τις τάσεις της μετανάστευσης εργαζομένων από και προς την Ελλάδα που περιλαμβάνει αδημοσίευτη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων εμπειρογνωμόνων οι οποίες, ήδη, έχουν σταλεί στον ΟΟΣΑ (στο Παρατηρητήριο αναφοράς για τη μετανάστευση, γνωστό ως SOPEMI) την περίοδο 1998 – 2007 συνολικά 550.000 Ελληνες (δηλ. το 1% του ενεργού ελληνικού πληθυσμού) μετανάστευσαν στο εξωτερικό προκειμένου να απασχοληθούν σε εργασίες υψηλής επαγγελματικής εξειδίκευσης.”

    Μήπως να επικοινωνήσεις και με τον ΟΟΣΑ;

    Reply
  4. ευχαριστω σπυρο, εχεις βεβαια δικιο, διαβαζα μονο την μια μερια της πυραμιδας :-)

    ηλια φοβαμαι οτι αυτο το μηνυμα δεν θα το λαβει κανεις. Τι επιπτωσεις εχει ας πουμε ενα τοσο χοντροκομμενο λαθος στην καρριερα και φημη των εμπλεκομενων? Νομιζω καμμια, η ΓΣΕΕ δεν ενδιαφερεται για σωστους επιστημονες αλλα για προκατηλλειμενους. Και το Παντειο, αυτο απλα ας το αφησουμε…

    ακινδυνε εχεις μαλλον δικιο, πρεπει να στειλω μεηλ στις εφημεριδες αλλα εχω πολυ κακη εμπειρια με αυτο. Ακομα και η Καθημερινη οταν καποτε αντεγραψε κειμενο μου με λαθη και χωρις αναφορα στην πηγη, δεν δημοσιευση διορθωση.

    μαικωλ θα ειχε πλακα αν ο ΟΟΣΑ το εχαβε και αυτος ετσι ευκολα αλλα υποψιαζομαι οτι απλα δεν ασχολουνται οταν οι “εμπειρογνωμονες” (ειναι δοκιμος ορος για τους ερευνητες αυτος?) στελνουν στοιχεια χωρις πηγες.

    Reply
  5. Μπράβο ρε Σωτήρη, και εμένα τερατώδης μου φαινόταν ο αριθμός (αν μπορείς να βρεις και πόσοι είναι π.χ. σήμερα θα σου έβγαζα το καπέλο!) Επίσης το 1% της Ημερησίας θα έπρεπε να είναι 10% ή “~1% κατ έτος” έστω. Αν ήξεραν απλή μέθοδο των τριών στην Ημερησία δεν μπορεί να μην ανέκραζαν “πού είναι τα παιδιά μας οέο;” Αν ένας στους δύο 25-35χρονους έλειπαν μετανάστες, θα το είχαμε προσέξει…

    Ένα σοβαρό ερώτημα θα ήταν πόσοι Έλληνες με πτυχίο και πάνω έχουν φύγει από την Ελλάδα (ή έχουν παραμείνει έξω μετά τις σπουδές τους) τα τελευταία 10 χρόνια σε αναζήτηση εργασίας, και ο μέσος χρόνος παραμονής τους. Προφανώς δεν θα είναι μισό εκατομμύριο (ίσως να πλησιάζεις αυτό το νούμερο αν βάλεις και όσους σπουδάζουν και σπούδαζαν). Υποψιάζομαι ότι μετράει ένας όταν παει για σπουδές, ένας όταν μένει για μεταπτυχιακά και ένας όταν μένει για εργασία. Τρεις σε έναν μετανάστη δηλαδή. Μια άλλη πιθανή πηγή λάθους είναι ίσως η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των Ελλήνων επιστημόνων που ζουν στο εξωτερικό;

    Reply
  6. Σωτήρη, δεν έχεις συνειδητοποιήσει ένα μυστικό. Η δύναμη ενός e-mail διαμαρτυρίας δεν έγκειται στον αποστολέα του.
    Έγκειται στο Cc:
    Πώς σου φαίνεται το ακόλουθο; (forward στο προηγούμενο e-mail του κ. Ρομπόλη)

    Reply
  7. To: vpetrak@inegsee.gr
    Cc: migration.contact@oecd.org, info@inegsee.gr, imerissia@pegasus.gr, aglfros@otenet.gr makthes@newspaper.gr, info@mediablog.gr, postmaster@eihea.gr, info@esiea.gr, eshemtbc@esiemth.gr, espit@otenet.gr
    Subject: ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

    Αξιότιμε κ. Σάββα Ρομπόλη,

    Σε συνέχεια της αλληλογραφίας μας ως προς την απίστευτη ανακοίνωσή σας περί «550.000 νέων υψηλής ειδίκευσης που άφησαν την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία», παρατηρώ ότι ο αριθμός αυτός δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε άρθρα τριών τουλάχιστον έγκριτων εφημερίδων:
    1) ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, φύλλο της 7ης Απριλίου 2008, σελ. 3
    2) ΗΜΕΡΗΣΙΑ, φύλλο της 15ης Αυγούστου 2008, άρθρο του κ. Γιώργου Γάτου
    3) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλλο της 13ης Απριλίου 2008, άρθρο σε επιμέλεια της κας. Κυριακής Τσολάκη
    Μπορεί να υπάρχουν και άλλα ΜΜΕ, απλώς αυτά έτυχε να εντοπίσω προσωπικά.

    Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ένα τέτοιο νούμερο και εύλογα ζητάει περισσότερα στοιχεία. Επειδή λοιπόν,
    1) Στην ερώτησή μου για την έρευνα ή τον ερευνητή που κατέληξε σε ένα τέτοιο μελαγχολικό νούμερο, μου απαντήσατε κατά λέξη: «αδυνατώ να θυμηθώ από ποιον φορέα ή ερευνητή προέρχονται» (βλέπε πιο κάτω e-mail σας της …..)
    2) Τρεις τουλάχιστον έγκυρες εφημερίδες δημοσίευσαν μέχρι τώρα ανησυχητικά άρθρα για την ακαδημαϊκή αιμορραγία της χώρας, δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της κ.λπ. εμπιστευόμενες τα στοιχεία σας περί «550.000 νέων».
    3) Η απλή λογική και μία μικρή έρευνα στο Διαδίκτυο που μπορεί να κάνει ο καθένας δε φαίνονται να υποστηρίζουν τους «550.000 νέους»: Ο συνολικος πληθυσμος νεων απο 25 εως 35 είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια. Πτυχίο ΑΕΙ έχουν πολύ λιγότεροι. Και από αυτούς υποτίθεται ότι έχουν φύγει μόνιμα για το εξωτερικό 550.000;

    Για όλους αυτούς τους λόγους, σας ζητώ άλλη μία φορά να μου παραθέσετε την πηγή των στοιχείων που ανακοινώσατε. Η αβάσιμη πρόκληση ανησυχίας στο κοινό, ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες, είναι απευκταία. Θα χαρώ πολύ να αποδειχθεί ένα λάθος αυτό το τόσο τρομακτικό νούμερο.
    Η απάντηση θα αναρτηθεί, όπως έχει ήδη αναρτηθεί όλη η προηγούμενη αλληλογραφία, στο ιστολόγιό μου http://anamorfosis.net/blog/

    Με τιμή,
    κ.λπ.

    Reply
  8. Ο κ. Ρομπόλης φαίνεται πως είναι ο συντάκτης του σχετικού τμήματος της αναφοράς ‘Trends in International Migration’ του OECD για την Ελλάδα (τουλάχιστον για την έκδοση του 2003 και του 2007): http://books.google.com/books?id=RgEfTH9uCq4C και http://books.google.com/books?id=Ie2UYq_8QdwC
    Σε μια γρήγορη ματιά και στις δύο δημοσιεύσεις δεν έχω δει αναφορά στο νούμερο…

    Reply
  9. Από την ανωτέρω αναφορά του ΟΟΣΑ για το 2007 μαθαίνουμε τα ακόλουθα (λίγα επιλεγμένα σχετικά στοιχεία):

    Πίνακας Ι.10 – Native born employed 2005, completed their studies 10 years ago or less, tertiary education level: 309.3 χιλιάδες

    Πίνακας ΙΙΙ.Α2.1 – Expatriation rate for doctors and nurses (c. 2000)
    Number of persons working in OECD countries
    Nurses: 1367, Expat rate: 3.1 / Doctors: 2830, Expat rate: 5.6

    Στην αναφορά του 2004 του OECD βρίσκουμε ποιο σημαντικά στοιχεία:
    Πίνακας ΙΙ.Α2.4 – Stocks and percentages of persons by education level and place of birth
    Native-born, tertiary: 1112057 (13.4%), of which PhD: 73774 (0.9%)

    Πίνακας ΙΙ.Α2.6 – Total number of highly skilled expats
    Total number of expats: 735430 of which highly skilled: 16.1% (=118404.23)

    Το τελευταίο και σημαντικότερο finding στη σελίδα 149. Μιλάμε πάντα μόνο για OECD countries… Δεν μπορώ να καταλάβω πως καταλήγει κανείς στους 550 χιλιάδες.

    Reply
  10. Συμφωνώ με τον Elias.

    Για το πόσο σωστή είναι η έρευνα. Αν ο αριθμός 550.000 είναι σωστός, τότε κατά μέσο όρο θα πρέπει να φεύγουν για αναζήτηση εργασίας (ή να παραμένουν μετά το πέρας των σπουδών τους) στο εξωτερικό 50-60.000 Ελλήνες. Επειδή έχουμε απλώς αναφορές σε αδημοσίευτη έρευνα, το γεγονός ότι δουλεύουν σε εργασίες υψηλής ειδίκευσης, μπορεί να σημαίνει απλώς “ως επί τω πλείστον”. Δηλαδή:

    Κάθε χρόνο φεύγουν 50-60.000 Ελληνες στο εξωτερικό, οι περισσότεροι σε δουλειές υψηλής εξειδίκευσης.

    Ας δούμε πόσους Έλληνες φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ISCED 5-6*) διαθέτουμε στην Ελλάδα:

    Σύμφωνα με τη Eurostat:
    2002: 529.000
    2004: 597.000
    2005: 646.000
    2006: 653.000

    Επιπλέον:
    Total graduates (ISCED 5-6) per 1 000 of population aged 20-29

    2001: 23.2 — (255.200 graduates)
    2002: 26.1 — (287.000 graduates)
    2004: 29.3 — (322.300 graduates)
    2005: 37.1 — (408.100 graduates)
    2006: 40.8 — (448.000 graduates)
    (αναγωγή με πληθυσμό απογραφής 2001: 11.000.000)

    Foreign students in (Europe 27) tertiary education (ISCED 5-6) by country of citizenship (in this case: Greek):
    1998: 59842
    1999: 62094
    2000: 58224
    2001: 57057
    2002: 47702
    2003: 46009
    2004: 44414
    2005: 38882
    2006: 35872

    Το να μετανάστευσαν (ή να παρέμειναν) 50-60.000 Έλληνες το χρόνο δεν είναι ιδιαίτερα υπερβολικό. Οι περισσότεροι ή πολλοί από αυτούς σε εργασίες υψηλής ειδίκευσης είναι επίσης πιθανό. Πολύ σωστά όμως χρειάζονται πηγές και σαφής ανάλυση της ορολογίας.

    *

    Level 5 – First stage of tertiary education
    Level 6 – Second stage of tertiary education

    Reply
  11. Εντάξει, το χαλασμένο τηλέφωνο των ΜΜΕ δυστυχώς δεν εκπλήσσει (και δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Ρομπόλης περιφέρει το νούμερο σαν αποτέλεσμα έρευνας δικής του, ή ερευνητών του ΙΝΕ, όπως μας λέει η Ημερησία). Αλλά η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω για την απάντηση του ΣΡ είναι ότι πάτησε το send κατα λάθος. Μπράβο Σωτήρη — και Ηλία και μάικωλ. Αυτό το θέμα αξίζει λίγο παραπάνω κυνηγητό.

    Reply
  12. ευχαριστω και εγω οσους συνδραμουν (καλα το πα?) στην ολη συζητηξη. Θα βγαλουμε ακρη, δεν μπορει.

    ηλια το μεηλ οντως πρεπει να το στειλω. Η διευθυνση του ΟΟΣΑ που δινεις ομως, μιλαει ελληνικα?

    JL
    450.000 αποφοιτοι ΑΕΙ συνολικα στους νεους μεταξυ 20 και 29. Και απο αυτους καθε χρονο φευγουν 50.000? Δηλαδη σε μια δεκαετια εφυγαν περισσοτεροι αποφοιτοι αποσους εχουμε? Οχι, κατι δεν παει καλα εδω.

    εγω υποψιαζομαι οπως ειπωθηκε απο τον ταλω μεταξυ αλλων οτι τριπλομετρανε κοσμο. Παει καποιος ενα εξαμηνο Ερασμους, μετα για ενα μαστερ και μετα για καποια πρακτικη εξασκηση 2 μηνων στο εξωτερικο, τον μετραμε σαν τρια ατομα.

    Αυτο ειναι απλα γελοιο, αν οι αμερικανικες πολιτειες μετρουσαν σαν κρατη, τοτε με τοσο μεγαλη κινητικοτητα θα ειχαμε η μεση πολιτεια να στελνει 40% μεταναστες καθε δεκαετια προς αλλες πολιτειες.

    το θεμα ειναι οτι το να κανεις καποιες σπουδες αλλου ή μια εξειδικευση ειναι λογικο και επιθυμητο, ακομα και με στενα εθνικιστικα κριτηρια. Καμμια σχεση δεν εχει με οικονομικη μεταναστευση οπως υπονοειται στα επιμαχα κειμενα. Αποκτας γνωσεις και ικανοτητες που γυριζεις πισω και τις χρησιμοποιεις προς οφελος σου (και της χωρας σου).

    Αλλη πιθανη εξηγηση ειναι να εννοουν οτι καθε ετος υπηρχαν περιπου 50.000 ελληνες που δουλευαν στο εξωτερικο, τους οποιους για καποιον παρανοϊκο λογο τους μετρανε σε μια δεκαετια 10 φορες, αρα 500.000.

    Reply
  13. 450.000 αποφοιτοι ΑΕΙ συνολικα στους νεους μεταξυ 20 και 29. Και απο αυτους καθε χρονο φευγουν 50.000?

    Αν θες να είναι οι άλλοι ακριβείς να είσαι κι εσύ. Ο συνολικός αριθμός 50.000 είναι άθροισμα
    – Πτυχιούχων με ελληνικό πτυχίο (πρόσφατο:20-29)
    – Πτυχιούχων με ελληνικό πτυχίο (παλιοί πτυχιούχοι >30)
    – Ελλήνων πτυχιούχων του εξωτερικού που παρέμειναν
    – Ελλήνων μεταναστών χωρίς πτυχίο

    Το νούμερο δεν είναι υπερβολικό, δηλαδή δεν είναι εκτός κλιμακας. Π.χ. έφυγαν κάθε χρόνο 15.000 πτυχιούχοι από την Ελλάδα (όχι απαραίτητα πρόσφατα πτυχιούχοι) και άλλοι 15.000 παρέμειναν στο εξωτερικό μετά τις σπουδές. Προσέθεσε και άλλους 20.000 χωρίς πτυχίο.

    Πόσοι γύρισαν, τριπλομετρήθηκαν κτλ είναι ένα ερώτημα που θα απσχολούσε οποιαδήποτε έρευνα όσο καλά τεκμηριωμένη και να ήταν.

    Τώρα αν 550.000 έφυγαν και 400.000 έμειναv, δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, αφού ο άνθρωπος σου απαντά ξεκάθαρα ότι λέει έφυγαν.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι το stock των ελλήνων στο εξωτερικό αντιστοιχεί σε αυτόν τον αριθμό.

    Χωρίς όμως να έχουμε δει την (αδημοσίευτη) έρευνα, αλλά μόνο αναφορές σε αυτή και μάλιστα από εφημερίδες, δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Απλώς το γ) της απάντησης είναι ανησυχητικό. Μπορεί βέβαια απλώς να βαριόταν να ψάξει τις βιβλιογραφικές αναφορές ή να μην τις είχε πρόχειρες όταν σου απάντησε στα γρήγορα. Μπορεί να το έβγαλε και από το κεφάλι του στα πρόχειρα. Δεν το ξέρουμε.

    Reply
  14. @JL:Total graduates (ISCED 5-6) per 1 000 of population aged 20-29

    2001: 23.2 — (255.200 graduates)
    2002: 26.1 — (287.000 graduates)
    2004: 29.3 — (322.300 graduates)
    2005: 37.1 — (408.100 graduates)
    2006: 40.8 — (448.000 graduates)
    (αναγωγή με πληθυσμό απογραφής 2001: 11.000.000)

    Γιατί η αναγωγή γίνεται στα 11.000.000 αφού το ποσοστό είναι επί των ηλικιών 20-29; Επιπλέον total graduates 40.8 per 1000 of population εμένα μου κάνει 4.08 %. ??

    Σωστός Σωτήρη. Κι εγώ νομίζω οτι πρέπει να το κυνηγήσεις κι άλλο.

    Reply
  15. Σωτήρη, όχι, δεν πρέπει να μιλάει ελληνικά η συγκεκριμένη.
    Βάλε πάντως τις διευθύνσεις στο address book σου, ώστε στο e-mail σου να φαίνονται δίπλα τους: , , , κ.λπ. (στείλ’ το και στον Υπουργό Παιδείας: stylianidis@parliament.gr / estylian@internet.gr, και όπου αλλού κρίνεις εσύ).

    Φρόντισε πάντως πριν στείλεις το e-mail, να έχεις τη φωλιά σου καθαρή: ό,τι γράψεις να ισχύει, να είναι ελεγμένο και ακριβές, να παραθέτεις τις πηγές σου, τυπικό ύφος, όχι ειρωνείες, όχι ακραίες εκφράσεις κ.ο.κ. (Entschuldigung για το κήρυγμα).

    Θα λάβεις απαντήσεις, σου το υπόσχομαι. Και δεν μπορείς να φανταστείς τι ηδονικό που είναι να τις κάνεις forward σε όλους τους υπόλοιπους παραλήπτες, “Κύριοι, σας γνωστοποιώ ότι στο θέμα των “550.000 νέων” έλαβα την παρακάτω απάντηση από τον κ. Ρομπόλη/την εφημερίδα ΑΒΓ/τον υπεύθυνο ΧYZ κ.λπ.”. Μόνο αυτό, τίποτ’ άλλο. Βομβαρδισμός στο Inbox ολονών από απαντήσεις επί απαντήσεων, θα γίνει χαμός.

    Viel Spass!

    Reply
  16. lazopolis, 40.8 per 1000 μου κάνει κι εμένα 4.08%.

    4.08% επί 11.000.000 είναι 448.000, τι να κάνουμε τώρα.

    To aged 20-29 αναφέρεται στο Total Graduates, καθώς υπάρχει άλλο metric με τίτλο:

    “Graduates (ISCED 5-6) aged 20-29 per 1 000 of the corresponding age population”

    Επιπλέον το Total Graduates είναι σωρρευτικό ενώ το Graduates είναι ετήσιο. Δηλαδή ο τίτλος σημαίνει το εξής:

    Συνολικός αριθμός πτυχιούχων ηλικίας 20-29, ανά 1000 άτομα (όλων των ηλικιών)

    Για απόλυτους αριθμούς λοιπόν:
    Graduates in ISCED 5 and 6 by age and sex
    (Greece)

    2001: 38963.00
    2002: 43710.00
    2004: 48135.00
    2005: 59872.00
    2006: 64387.00

    Και τελικά, τα δεδομένα είναι στη Eurostat, διάβασε τα και βγάλε τα συμπέρασματα σου. Το ότι θα απολογούμαι σε αυτό το site ΟΤΙ στοιχεία και να φέρω το γνωρίζω. Τώρα αμφισβητείται και η Eurostat. Φτιάχνω λίστα.

    Reply
  17. S G, οπωσδήποτε να στείλεις την αλληλογραφία με τις ανησυχίες σου στα ΜΜΕ! Συμφωνώ με ό,τι έγραψε ο Elias.

    Όπως είχα γράψει και παλιότερα (στο buzzed σχόλιο του αρχικού νέου) είναι σημαντικό να δώσεις μια ευκαιρία πρώτα στον Καθηγητή να σου απαντήσει. Σου την έδωσε και τώρα πρέπει να δημοσιοποιηθεί.

    Reply
  18. Είμαι και εγώ σύμφωνος με τον Elias. Προχώρα το (ευγενικά)… Δεν έχουμε ανακαλύψει βέβαια κάποιο statement σε publication του OECD οπότε ίσως δεν χρειάζεται να τους μπλέξεις. Τα στοιχεία τους βέβαια δείχνουν πως η μετανάστευση 550 χιλιάδων νέων υψηλής εξειδίκευσης σε μια δεκαετία (όπως προβάλεται από τον τύπο) είναι μάλλον μύθος ή βαρύ misstatement από τα ΜΜΕ.

    Reply
  19. καλα Ηλια δεν ηξερα οτι εισαι τοσο ταραχοποιο στοιχειο!
    λοιπον ναι, πριν στειλω οτιδηποτε θελω να εχουμε καταληξει σε καποια πραγματα για να ξερουμε τι λεμε (και μετα ποιος εχει χρονο για απαντησεις επι απαντησεων, τεσπα αντε ας θυσιαστουμε εις το ονομα της λογοδοσιας :-) )

    JL απλα εχουμε υψηλα προτυπα ελεγχου και κρισης…
    λοιπον σοβαρα τωρα, τι νοημα εχει να λεει κανεις οτι εμειναν καθε χρονο περιπου 50.000 ατομα στο εξωτερικο και μετα να προσθετουμε τα νουμερα? Ειτε για στοκ μιλαμε (αρα ανα παση στιγμη υπαρχουν 50.000 και οχι 500.000) ειτε για net flow (αρα καθε χρονο εφυγαν καθαρα 50.000 ατομα, μισο εκατομμυριο σε μια δεκαετια, που οπως ειπα δεν το πιστευω)

    επισης μιλας για Ελληνες μεταναστες χωρις πτυχιο οταν ο ΣΡ σε ολες τις ανακοινωσεις μιλουσε για υψηλη εξειδεικευση και στο μεηλ εκανε ξεκαθαρο οτι εννοει μεταπτυχιακα και διδακτορικα (ουτε καν πτυχια!)

    τελικα, οπως ειπα, υποψιαζομαι το εξης: μετρανε ατομα που εφυγαν σε ενα ετος για να κανουν πτυχια/μεταπτυχιακα στο εξωτερικο μαζι και συντομες επισκεψεις (τυπου Ερασμους). Μετα προσθετουν το νουμερο καθε ετους για να βγαλουν ποσοι συνολικα Ελληνες αφησαν την χωρα καποια στιγμη (χωρις να μετρανε αν γυρισαν ή αν ειναι το ιδιο ατομο που ξαναεφυγε) και το ονομαζουν μεταναστευση?
    Και μαλιστα λενε οτι ειναι ατομα τα οποια
    η ελληνική οικονομία λόγω της τεχνολογικής της καθυστέρησης αδυνατεί να απορροφήσει.

    Ε λυπαμαι αυτο το συμπερασμα δεν προκυπτει απο πουθενα. Πρωταπολα οπως ειπα ειναι αστειο να προσθετουμε τα ακαθαριστα νουμερα καθε ετους. Κανοντας αυτον τον υπολογισμο σε 50 χρονια θα βγαλουμε οτι εφυγαν 3 φορες περισσοτεροι νεοι αποσοι υπαρχουν!

    Κατα δευτερον με αυτον τον τροπο μετραμε εκπαιδευτικη κινητικοτητα (κατι καλο! οι νεοι πανε, σπουδαζουν, μαζευουν γνωσεις και επιστρεφουν να τις προσφερουν στην οικονομια!) και οχι οικονομικη μεταναστευση που υπονοειται οτι βλαπτει την χωρα.
    Ας το ξανατονισω: η κινητικοτητα για αποκτηση εκπαιδευσης ή εργασιακης εμπεριας ειναι σιγουρα καλη για την χωρα οσο δεν εχουμε καθαρη απωλεια μυαλων. Στην πραγματικοτητα ακομα και αν εχουμε μια μικρη απωλεια ετησιως, η κινητικοτητα μπορει να ειναι καλη για την οικονομια. Φανταστειτε οτι στελνουμε 1000 ατομα στο αμερικανικο υπερΑΕΙ Χ ετησιως, γυριζουν 800 και φτιαχνουν με τις γνωσεις που μαζεψαν τρομερες εταιρειες ή γινονται υπερκαθηγητες σε ενα ΑΕΙ και μεταφερουν τις γνωσεις σε αλλα 10.000 ατομα. Ειναι αυτο χειροτερο απο το να μην εχουμε κανενα αποφοιτο ενος τετοιου πανεπιστημιου στην Ελλαδα? Μαλλον οχι.

    Reply
  20. Φανταστειτε οτι στελνουμε 1000 ατομα στο αμερικανικο υπερΑΕΙ Χ ετησιως, γυριζουν 800 και φτιαχνουν με τις γνωσεις που μαζεψαν τρομερες εταιρειες ή γινονται υπερκαθηγητες σε ενα ΑΕΙ και μεταφερουν τις γνωσεις σε αλλα 10.000 ατομα.

    Πολλοί γυρίζουν ήδη SG. Και όχι δεν είδα τόσες τρομερές εταιρείες ή υπερκαθηγητές στα ελληνικά ΑΕΙ. Όπως είχε πει κι ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Μουτσόπουλος στις βιντεοπαρουσιάσεις του Θέμη Λαζαρίδη «πολλοί που γυρίζουν απ’το εξωτερικό αφήνουν τη νοοτροπία τους στο τελωνείο».

    Με άλλα λόγια πιστεύω κι εγώ στο «μπόλιασμα ιδεών» που αποκτούν οι Έλληνες με το που κάνουν ένα tenure στο εξωτερικό, αλλά πρέπει και το κράτος να φροντίσει να πιάνουν τόπο οι εμπειρίες τους όταν γυρίζουν.

    Αν η Ελλάδα σε αναγκάζει όμως να συμπεριφερθείς με έναν κάποιο τρόπο ώστε να ξεχωρίσεις (από το να κλέβεις ουρά στη δημόσια υπηρεσία μέχρι νεποτισμό…) τότε ακόμα και οι καλοί- όντας έξυπνοι- αργά ή γρήγορα θα «προσαρμοστούν» στις νέες συνθήκες… και αυτό είναι το κακό!

    Reply
  21. [quote comment=”14507″]Η διευθυνση του ΟΟΣΑ που δινεις ομως, μιλαει ελληνικα?[/quote]

    Συνήθης πρακτική στους διεθνούς οργανισμούς είναι να επισυνάπτεις στο τέλος του μέιλ και τη μετάφραση στις γλώσσες που σε ενδιαφέρουν. Στη συνέχεια προσθέτεις στην αρχή αρχή μια σύντομη σημείωση σε κάθε μια από τις αντίστοιχες γλώσσες και με κεφαλαία για να τραβήξει την προσοχή δηλώντας ότι η αντίστοιχη βερσιόν είναι διαθέσιμη παρακάτω (δηλ. English Version Available Below/ Version francaise disponible plus bas/ Deutsche Version Siehe unte/ κοκ)

    Reply
  22. @JL: δε θα ήθελα να αποπροσανατολίσω το συγκεκριμένου θρεντ, αλλά μου κάνει εντύπωση ο τρόπος που σκέφτεσαι. Αφήνοντας στην άκρη το 4.08% (στο οποίο έχεις δίκιο προφανώς, απολογούμαι ταπεινά, ήταν πρωί και ο πολλαπλασιαστής στη cpu μου με πρόδωσε πρόστυχα), το άλλο με την αναγωγή έτσι όπως το έγραψες δεν έβγαζε νόημα. Προφανώς δεν αμφισβητώ τα δεδομένα της eurostat και επιπλέον δε βλέπω γιατί πρέπει να αισθάνεσαι οτι απολογείσαι κάθε φορά που κάποιος σε ρωτάει κάτι. Πρόκειται για παιδικό τραύμα;

    Τέλος ελπίζω οτι το καταλαβαίνεις πως τόσο η προϊστορία σου στο σάιτ όσο και οι λίστες που μπορεί να φτιάχνεις δεν υπάρχει λόγος να με αφορούν.

    Reply
  23. και μετά ποιος έχει χρόνο για απαντήσεις επί απαντήσεων
    Όχι, αρκεί να κάνεις forward τις απαντήσεις σε ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους, με ένα απλό σημείωμα: «κύριοι, σας γνωστοποιώ ότι ο τάδε μου απάντησε έτσι κι έτσι, όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω». Δυο λεπτά υπόθεση.
    Το θέμα είναι ότι αν κάνει κάποιος το λάθος και απαντήσει (που θα το κάνει), θα αρχίσουν όλοι να βομβαρδίζονται με e-mail και σε κάποια στιγμή, δε μπορεί, θα πουν: «τι διάολο γίνεται εδώ, για να ρίξω μια ματιά». Και θα εμπλακούν στην υπόθεση, θα δημιουργήσουν ένα γόνιμο χάος.
    Εκ του χάους γεννάται η μέγιστη αρμονία.

    καλά Ηλία δεν ήξερα ότι είσαι τόσο ταραχοποιό στοιχείο!
    Ναι, είμαι λίγο Poltergeist –λίγο, όσο πατάει το (ελεφαντο)μυρμηγκάκι.

    Reply
  24. Παιδιά έχω μια απορία. Φίλος μου Έλληνας Αναπληρωτής Καθηγητής σε τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στις ΗΠΑ, επέστρεψε με τη γυναίκα του, κατοχο Διδακτορικού στην Ψυχολογία, στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι (2008). Είχαν έρθει στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2007 για μεταπτυχιακές σπουδές και έμειναν για κάποια χρόνια ώσπου πήραν απόφαση να γυρίσουν. Η επιστροφή τους αφαιρέθηκε? Η συμπεριλαμβάνονται ακόμα στις 550,000?

    Reply
  25. Διόρθωση, είχαν έρθει το καλοκαίρι του 1997, οχι 2007.

    Reply
  26. γεια σου fuchsia και ευχαριστω για την συμβουλη.

    να πω την αληθεια γενικα ειμαι επιφυλακτικος στο να μπλεκω μη Ελληνες σε ελληνικα ζητηματα, θεωρω οτι η σωστη διαδικασια θελει να λυνεις τα προβληματα σε οσο πιο χαμηλο επιπεδο γινεται (πρωτα απευθυνεσαι στον υπευθυνο, μετα στο αφεντικο του, μετα σε ενα τοπικο ΜΜΕ, μετα σε ενα εθνικο, μετα διεθνες κτλ)

    κατα τα αλλα ο ηλιας ισως εχει δικιο, ο μονος τροπος να καταληξουμε καπου ισως ειναι προωθωντας το ζητημα σε 6-7 σχετικες διευθυνσεις.

    Κωστα εχω την εντυπωση οτι ετσι που εγινε η καταγραφη, οι φιλοι σου θα μετρουσαν σαν δυο φορες μεταναστες, μια που εφυγαν για σπουδες και μια που εμειναν στις ΗΠα μετα.

    Reply
  27. S_G, καλά κάνεις και το ψάχνεις το θέμα. Η δική μου παρέμβαση είναι η εξής: Δεν μου φαίνεται υπερβολικό να φεύγουν 50.000 Έλληνες το χρόνο στο εξωτερικο – κυρίως – σε εργασίες υψηλής ειδίκευσης. (Και μετά να ξαναέρχονται, να πεθαίνουν, να τους απαγάγουν εξωγήινοι).
    Τώρα ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι 35.000 ή μπορεί να είναι και 70.000. Αυτό χρειάζεται στοιχειοθετημένη και σοβαρή έρευνα. Οι απλοϊκοί υπολογισμοί μου είναι ενδεικτικοί (όπως και οι δικοί σου), όπως και τα στοιχεία που παραθέτω και έχουν να κάνουν με την κλίμακα του προβλήματος, όχι με την ακρίβεια. Αν έβγαζαν ότι δεν είναι δυνατόν να φεύγουν πάνω από 5.000 Έλληνες το χρόνο, τότε θα είχαμε καταφανή προσπάθεια παραπλάνησης.

    Lazopolis, δεν έχεις καταλάβει τι λέω, παρερμηνεύεις αυτά που γράφω, δεν διαβάζεις τις επίσημες πηγές αλλά έχεις άποψη, και κατά περίεργο τρόπο μου επιτίθεσαι φραστικά. Αν όλα αυτά δεν ισχύουν και απέτυχα να εκφραστώ σωστά μπορείς απλά να ζητήσεις διευκρινίσεις.

    Εξήγησε λοιπόν τη θέση σου με σαφήνεια, ξεκαθάρισε που ακριβώς πάσχει ο τρόπος σκέψης μου, και άφησε τις ειρωνείες κατα μέρος γιατί νομίζω ότι τον εαυτό σου θίγεις κι όχι εμένα.

    Reply
  28. Πολύ ενδιαφέρον thread και αξιζει να το τρεξετε … και στον ΟΟΣΑ και στην Eurostat αν θιγονται τα νούμερά της …
    Ο τρόπος με τον οποίον παίρνουν νούμερα από τις Ελληνικές αρχές είναι οτι να’ ναι …(όταν παίρνουν …) Και πολύ συχνά τραβάνε τα μαλλιά τους οι οργανισμοί αυτοί. Απλά είναι πολιτικά ευαίσθητο να αμφισβητείς την σοβαρότητα των στοιχείων που δίδοντα από Κράτη μέλη (που πληρώνουν και τις σχετικές εισφορές …) και άρα γινονται συνήθως δεκτά. Σε κραυγαλέες περιπτώσεις (όπως φαίνεται να είναι αυτή..) λίγο φωτισμα δεν βλάπτει … και δίνεις επιχειρήματα στον ΟΟΣΑ να κανει καλύτερα την δουλειά του …

    Όσον αφορά την ουσία του θέματος, χωρίς φυσικά να έχω στοιχεία, μπορώ να πώ οτι από τους Ελληνες συμμαθητές μου σε σχολείο του εξωτερικού, και παρά την νοσταλγία που είχαμε όλοι για την Ελλάδα, επιστρέψαμε περίπου μαζικά τα τελευταια 2-3 χρόνια (Ηλικίες 30-40) έπειτα από προσπάθεια 5 έως 10 χρόνια για επαγγελματικη αποκατάσταση στην Ελλάδα. Το ίδιο και εγώ.

    Η διαφθορά είναι τοσο μεγάλη και διάχυτη στην Ελλάδα που σου την δίνει. Και σου την δίνει πολύ περισσότερο αν έχεις ζήσει σε κράτος το οποίο σου ανταποδίδει τους φόρους σου με πραγματικές υπηρεσίες και παροχές. Δεν θα μιλήσω για τους μισθούς που είναι 2 με 3 φορές κάτω παρά το γεγονός οτι το κόστος ζωής έχει πλέον γίνει το ίδιο.

    Θα έλεγα οτι είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστή μελέτη για το θέμα αυτό, καθότι πιστεύω οτι όντως όσοι μπορούν φεύγουν. Η τουλάχιστον πολλοί από αυτούς.
    Και δεν φεύγουν μόνο να σπουδάσουν, αλλά για να ζήσουν. Οι περισότεροι λένε “πάμε έξω…για μερικά χρονάκια να έρθουμε στα ίσια μας” και μετά επιστρέφουμε. Φοβάμαι οτι δύσκολα επιστρέφεις στο μισό και κάτω μισθό, τα φακελάκια, τα μέσα, τα δόντια, τα βύσματα, τους γνωστούς και τα ρουσφέτια για να έχεις τα αυτονόητα, όταν εχεις μάθει να ζείς έξω μα το κεφάλι ψηλά, πολίτης αναμεσα σε πολίτες. Όποια και αν είναι τα προβλήματα που υπάρχουν έξω … οι περισσότεροι που μένουν έξω λένε “η Ελλάδα έιναι καλά για διακοπές… και αν έχεις λεφτά…” μεχρι εκεί …

    Μακάρι να ήταν αλλοιώς … πρώτος θα γύριζα εγώ…

    Reply
  29. «Εισάγουμε ανειδίκευτους και εξάγουμε εργαζόμενους υψηλής επαγγελματικής εξειδίκευσης»

    Το νούμερο 550,000 χρησιμοποιείται για να παραπλανήσει. Η μέθοδος παραπλάνησης ανήκει στη κατηγορία “lie with statistics”. Δηλαδή εκμετάλλευση της αδυναμίας του μέσου αναγνώστη να επεξεργαστεί αριθμητικές πληροφορίες προκειμένου να τον πείσουμε για την εγκυρότητα των απόψεων μας…

    Θα ήθελα να πιστεύω πως πρόκειται για προσπάθεια παραπλάνησης. Γιατί αν πρόκειται για αδυναμία του κ.Ρομπόλη να κατανοήσει τόσο απλές έννοιες μιλάμε για μεγάλη επιστημονική ανικανότητα.

    Reply
  30. Xairetw apo Berlin,

    poly endiaferon to thema gia auto katapiasthka…sas milaei mia dimosiografos, kanw praktikh me Leonardo da Vinci, profanws an ksanarthw gia master tha metraw san 2..

    Erwthsh…kanw sxetikh ereun agia thn kinhtikothta twn newn apofoitwn, pira kapoia stoixeia spo Manpower, wstoso an kapoios gnwrizei kati (emperistatwmeno san tou K. Rompoli oxi!! tekmiriomeno parakalw!)

    Euxaristw ,

    Ioanna

    Reply
  31. ενδιαφερουσα η ερευνα. αν και σε μερικες ερωτησεις επαναλαμβανεται ενω σε αλλες εχει μια μικρη ασαφεια, γενικα ρωταει διαφορα στοιχεια που θα ειναι αρκετα χρησιμα για μια μελετη. Εχω περιεργεια να δω τα αποτελεσματα.

    Reply
  32. Φίλε th.alys έρευνες χωρίς “Sampling frames” δεν υφίστανται. Τα αποτελέσματα της μελέτης σου θα είναι μεροληπτικά και συνεπώς άχρηστα. Μάλλον πρέπει να ψάξεις καλύτερα το όλο θέμα

    Reply
  33. Δεν την κάνω εγώ την έρευνα! Καμμία σχέση δεν έχω με αυτή, ούτε ξέρω αυτόν που την κάνει. Κάποιος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι. Αν λειτουργούσε το GURF θα το βλέπατε…

    Reply
  34. Από ότι είδα αυτός που την έκανε είναι αρχιτέκτονας με διδακτορικό στη γεωγραφία. Χωρίς sampling frame δεν μπορεί να γίνει κανενώς είδους sampling και δεν μπορεί επίσης να εκτιμηθεί το ποσοστό του non-response. Συνεπώς δεν μπορούν να γενικευτούν τα αποτελέσματα της έρευνας στο πληθυσμό και είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι διάφοροι συντελεστές μεροληψίας.

    Οι έρευνες που γίνονται με τέτοιο τρόπο αποτελούν σκουπίδια στα οποία δεν πρέπει να δίνεται καμία σημασία. Δυστυχώς όποιος μπλέκεται με ξένα χωράφια βγαίνει συχνά εκτεθειμένος.

    Reply
  35. Οι έρευνες που γίνονται με τέτοιο τρόπο αποτελούν σκουπίδια στα οποία δεν πρέπει να δίνεται καμία σημασία. Δυστυχώς όποιος μπλέκεται με ξένα χωράφια βγαίνει συχνά εκτεθειμένος.

    καλα μηπως υπερβαλεις λιγο επανεχνικοφ? ΟΚ, δεν γινεται με αριστο τροπο η ερευνα, αλλα τα αποτελεσματα της κατι μπορουν να μας δωσουν, αν μη τι αλλο κατευθυνσεις για το που πρεπει να δωσουν προσοχη μεταγενεστερες πληρεστερες ερευνες.

    Reply
  36. Τέτοιου είδους έρευνες δεν μπορούν να γίνουν χωρίς sampling frames. Το sampling frame είναι κάποιος κατάλογος/database που περιλαμβάνει τουλάχιστον το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας κάθε μέλους του πληθυσμού. Δηλαδή ο συντάκτης της συγκεκριμένης έρευνας οφείλει να έχει σε μία βάση ΟΛΑ πχ. τα emails και τα ονόματα των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού. Αυτό έτσι ώστε να μπορέσει να δωθεί η δυνατότητα στον συντάκτη να μπορέσει να κάνει (probability ή non probability) sampling (δηλαδή να τραβήξει αντιπροσωπευτικό δείγμα από τον πληθυσμό). Χωρίς sampling frame δεν μπορείς να γνωρίζεις αν το δείγμα σου είναι αντιπροσωπευτικό ή όχι και δεν μπορείς να εκτιμήσεις το τυπικό σφάλμα. Επιπλέον δεν μπορείς να υπολογίσεις την μεροληψία που προέρχεται από το non-response. Συνεπώς δεν μπορείς να γενικεύσεις.

    Άλλο πρόβλημα που βλέπω είναι πως ακόμα και αν ο συντάκτης διαθέτει κάποιου είδους sampling frame είναι αδύνατο να ελέγξει αν και πόσες φορές συμπληρώθηκε το ερωτηματολόγιο από τα μέλη του πληθυσμού καθώς επίσης και το αν κάποια μέλη που δεν ανήκουν στο πληθυσμό συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. Δηλαδή μιλάμε για έναν αχταρμά…

    Τα συγκεκριμένα προβλήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αν

    -ο συντάκτης διέθετε sampling frame καλής ποιότητας
    -απαιτούσε την αποστολή των ερωτηματολογίων μέσω email

    Χωρίς τα παραπάνω δεν υφίσταται έρευνα

    Reply
  37. Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για ενδιαφέρον που δείχνετε για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ειδικά τώρα που η κατάσταση είναι κρίσιμη και ακούμε άπειρες ανακρίβειες.
    Να μου επιτρέψετε να πω και εγώ κάτι μήπως συμβάλλει στην κουβέντα:
    Τα νούμερα σχετικά με graduates ανά 1000 κατοίκους, αναφέρονται στον αριθμό των ατόμων που έλαβαν πτυχίο εκείνη τη χρονιά ανά 1000 άτομα. Δεν είναι “απόθεμα πτυχιούχων”. Αν αναζητείτε αυτά τα νούμερα, καλύτερα να δείτε στην Eurostat τα δημογραφικά χαρακτηριστικά στο Census. Από εκεί προκύπτει ότι στην Ελλάδα, το 2001 ο συνολικός αριθμός πτυχιούχων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης ήταν 1.250.000 περίπου.
    Τώρα σχετικά με τα άτομα που παραμένουν έξω. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της UNESCO περίπου 500.000 Έλληνες σπούδασαν στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία. Αν υποθέσουμε ότι εκεί έμειναν τελικά οι μισοί μετά το τέλος των σπουδών τους, αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για 250.000 από τα άτομα που συμπεριλαμβάνει ο κ. Ρομπόλης, οπότε μας μένουν άλλα 300.000 άτομα για να φτάσουμε τα 550.000. Αυτό σημαίνει με τη σειρά του ότι κάθε χρόνο έφυγαν 30.000 άτομα από την Ελλάδα, ενώ ήταν πτυχιούχοι (και μάλιστα όχι απλά πτυχιούχοι, αλλά κάτοχοι master και PhD, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος στην πρώτη απάντησή του στο mail) και όχι χωρίς πτυχίο όπως αναφέρει ένας φίλος λανθασμένα παραπάνω.
    Κάνω προφανώς μία υπόθεση (ότι έμειναν οι μισοί εκεί από τους Έλληνες που σπούδασαν στο εξωτερικό), αλλά στηρίζεται σε επίσημα στοιχεία. Παρόλα αυτά, εμένα μου ακούγεται υπερβολικό να έμειναν οι μισοί στο εξωτερικό μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και ακόμη πιο υπερβολικό να φεύγουν κάθε χρόνο 30.000 κάτοχοι master και διδακτορικών από την Ελλάδα ή έστω πτυχιούχοι ΑΕΙ.
    Τι λέτε για αυτό;
    Ευχαριστώ

    Reply
  38. ενδιαφερουσες οι παρατηρησεις

    Παρόλα αυτά, εμένα μου ακούγεται υπερβολικό να έμειναν οι μισοί στο εξωτερικό μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και ακόμη πιο υπερβολικό να φεύγουν κάθε χρόνο 30.000 κάτοχοι master και διδακτορικών από την Ελλάδα

    και γω δυσκολευομαι να το πιστεψω, απο τους φοιτητες δυτικης ευρωπης που ξερω καλα, μπορω να πω προχειρα οτι επεστρεψαν στην Ελλαδα πριν τα 30 τους τελικα οι 13 ενω εμειναν 7 (με προοπτικες επιστροφης συντομα για 1-2).

    Επιμενω οτι καπου εχει γινει διπλομετρηση αν οχι πιο χοντροκομμενα λαθη (πχ δεν καταγραφονται εισοδοι αλλα μονο εξοδοι).

    Reply

Leave a Comment