Fall Richter: Tage 1-2

Άρχισε και συνεχίζεται ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου (Πρόεδρος Καργόπουλος, Εισαγγελέας Κασσωτάκης) η δίκη του Γερμανού Καθηγητή Ιστορίας Χάιντς Ρίχτερ. Για την υπόθεση Ρίχτερ έχω ενημερώσει εξαντλητικά σε αυτήν μου την ανάρτηση και για το ντροποθέτημα που την στηρίζει εδώ. Ανατρέξτε εκεί όσοι δεν βαριέστε. Εδώ θα εκθέσω τα της δίκης.

Ακολουθεί λοιπόν η καταγραφή όσων συνέβησαν τις πρώτες δύο ημέρες της εκδίκασης δίκην χρονικού (θα ακολουθήσουν αρκετές…), όπου ανακατεύω τα νομικά, τα ιστορικά, τα πολιτικά, τα κοινωνιολογικά και τα ανθρώπινα. Ξέρω πως δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο και φυσικά και γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος έχει καταλάβει πως τουιτάρω όσα συμβαίνουν. Οι καιροί αλλάζουν, η δημοσιότητα της δίκης ικανοποιείται πλέον και με άλλους τρόπους. Σε μια δίκη που αφορά την ελευθερία της έκφρασης το λιγώτερο που οφείλω να κάνω είναι να εκφραστώ ελεύθερα εγώ ο ίδιος για όσα συμβαίνουν. Για όποιον πάλι θεωρεί ότι παραβιάζω την δικηγορική δεοντολογία, έχω ένα εμαιλ πρόχειρο: peitharxiko@dsa.gr. Και την αγάπη μου.

Ας ελπίσουμε ότι από Δευτέρα δεν θα έχουμε και δεύτερη κλίμακα Ρίχτερ για να μετράμε τη δυσανεξία απέναντι στην δυσάρεστη επιστημονική άποψη. Τάδε έφη, ελπίζων τα ανέλπιστα, ο καλός φίλος και συνάδελφος Κ. Καλλίρης, με τον οποίο έχω την τύχη να συνεκπροσωπούμε τον Ρίχτερ στην προκειμένη δίκη. Η δεύτερη κλίμακα Ρίχτερ όχι μόνο υπάρχει, αλλά καταρρίπτονται οι επιδόσεις η μία μετά την άλλη.

Continue reading ‘Fall Richter: Tage 1-2’

Το δάσος της οικονομικής καταστροφής και τα δεντράκια της καθημερινής ανικανότητας

Δημοσιευτηκε σε ελαφρως διαφορετικη εκδοση στα Νεα

Πως γίνεται αυτή η κυβέρνηση να συνεχίζει να’χει κάποια πολιτική αποδοχή; Και γιατί κριτική και παραιτήσεις, όπως του Γ. Σακελλαρίδη, έρχονται για ελάσσονες λόγους;

Περίεργα δουλεύει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Ακόμα και το χειρότερο τραύμα, μπορεί να ξεπεραστεί με τον χρόνο. Ειδικά αν σε απασχολούν συνεχώς νέα τραύματα, ταχύτατα ξεχνάς τα παλιά. Αν μάλιστα η πηγή του τραύματος είναι κρυφή και η διαδικασία τραυματισμού περίπλοκη, μπορεί να μην το προσέξεις καν την στιγμή που τραυματίζεσαι. Να δεις μόνο τα συμπτώματα, να ξεχαστείς μέσα στα συνεχή προβλήματα που φέρνουν, και να μην αναζητήσεις ποτέ την πραγματική αιτία.

Έτσι εξηγείται πώς δεν καταρρέει ακόμα η συγκυβέρνηση. Και μάλιστα, πώς φθείρεται για παραπτώματα, για γρατζουνιές και όχι για τα πολύ βαρύτερα τραύματα που προκάλεσε.

Στελέχη πρώτης γραμμής παραιτούνται για να μην ψηφίσουν τα «προαπαιτούμενα» (που ξέραν εκ των προτέρων ότι απαιτούνται!), ο λαός ξεσηκώνεται για το πως ακριβώς χαρακτήρισε ένας υπουργός μια σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας (λες και η ονομασία αλλάζει το έγκλημα ή την συμπόνοια μας) και η όλη «οικονομική» συζήτηση στα ηλεκτρονικά μέσα εξαντλείται στο αν ο φόρος στο κρασί θα ανέβει λίγα λεπτά, αν θα πέσει λίγο ο φόρος στα παλιά ΙΧ.

Χωρίς να παραγνωρίζω την ζημιά απ’τις μικρές καθημερινές αστοχίες της κυβέρνησης, μάλλον χάνουμε το δάσος, της βαθιάς και καθολικής οικονομικής καταστροφής. Όταν κριθούν από την ιστορία οι ταγοί της πολιτείας, δεν θα κριθούν για μικροαλλαγές σε φόρους, πόσες καθαρίστριες προσέλαβαν σε εντελώς ακατάλληλες θέσεις, ή ακόμα για πρωτοκλασάτες διπλωματικές γκάφες, αλλά για το πως συνέβαλαν στο μεγάλο πρόβλημα της εποχής, στην λαβωμένη ευημερία των Ελλήνων.

Δύσκολα βρίσκεις στην πρόσφατη ελληνική ιστορία τόσο μικρή ομάδα ανθρώπων που με τόσο λίγες και συγκεκριμένες πράξεις έκαναν τόσο κακό στην εθνική ευημερία. Ο πιθανότατα χειρότερα καταρτισμένος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, με το πιθανότατα ιδεοληπτικότερο οικονομικό επιτελείο, κατάφεραν με τρεις συνειδητές αποφάσεις τους να ξαναρίξουν την χώρα σε ύφεση για κάπου 18 μήνες. Από μικρή αλλά επιταχυνόμενη ανάπτυξη που είχαμε το 2014, με πρόβλεψη ισχυρής ανάπτυξης το 2015-2016 κάπου 7%, τώρα η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει συνολική ύφεση σχεδόν 2% φέτος και του χρόνου.

Προώρες εκλογές, διαπραγμάτευση και κεφαλαιακοί έλεγχοι, κινήσεις που ήταν 100% στο χέρι της κυβερνητικής ομάδας, ευθύνονται για άμεση καταστροφή εισοδήματος των Ελλήνων άνω των 20 δις, δηλ. κάπου 20.000 ευρώ για κάθε Έλληνα! Δεν μιλάμε για σπατάλες εδώ και κει, ή για κάποιον επιπλέον δανεισμό από τους εταίρους (που ξαφνικά δεν είναι πια επαχθής), αλλά για παραγωγή που καταστράφηκε ανεπιστρεπτί, ανθρώπους που θα μείνουν άνεργοι για ακόμα δύο χρόνια, πολύτιμα χρήματα που εξαφανίστηκαν από τις τσέπες μας για πάντα.

Μ’όλα αυτά, είναι κατόρθωμα της κυβέρνησης (ή δείγμα θεμελιώδους αδυναμίας του εγκεφάλου μας) ότι ασχολούμαστε με τις μικρογκάφες της. Αλλά τελικά στην ιστορία δεν κρίνεσαι για ελλιπείς γνώσεις γεωγραφίας, αλλά για το πως επηρέασες τις ζωές των πολιτών που υπηρετείς. Και εκεί είναι τα μεγάλα κρίματα για τα οποία θα λογοδοτήσουν.

———————–

ΥΓ Και φυσικα οσοι παραιτουνται τωρα για τριχες, δεν απαλλασσονται απο τις ευθυνες τους για τα εγκληματα ως τωρα. Ειδικα ο ΓΣ ειναι λιγο περιπτωση: χωνουμε βαθια το μαχαιρι στην καρδια, αλλα γκρινιαζω μετα επειδη δεν περιποιουνται το πτωμα.

Την Κυριακή Κυριάκο!

Στην Ελλάδα έχουμε μια τάση στην σεμνοτυφία, να κρυβόμαστε πίσω απ’το δάχτυλο μας.
π.χ. ολοκληρα συγκροτηματα ΜΜΕ στηριζουν ξεκαθαρα ενα κομμα με 50 υπουλους τροπους, αλλα πριν τις εκλογες δεν τολμανε να γραψουν ενα ξεκαθαρο κειμενο που να λενε ποιο στηριζουν και γιατι!*

Προτιμω το στυλ του Εκονομιστ, που σε μεγαλες εκλογικες αναμετρησεις γραφουν ενα σοβαρο αλλα ξεκαθαρο εντιτοριαλ για το ποια επιλογη θεωρουν καλυτερη (και συχνα δεν ειναι η προφανης για το περιοδικο επιλογη, πχ στις ΗΠΑ στηριξε Ομπαμα).

Λοιπον, οι εκλογες εντος ΝΔ ειναι μια μεγαλη αναμετρηση και θα πρεπει να μας νοιαζουν ολους, γιατι μπορει να βγαλουν τον επομενο πρωθυπουργο, ή εστω τον ηγετη της αντιπολιτευσης σε μια εποχη που ο δημοκρατικος ελεγχος της κυβερνησης ειναι απαραιτητος.

Μην τα πολυλογουμε, βρισκω οτι η μακραν καλυτερη επιλογη ειναι ο Κυριακος Μητσοτακης. Και ενω θα μπορουσα να το κλεισω εδω, λεγοντας απλα οτι ολες οι εναλλακτικες ειναι απαραδεκτες, θα προσπαθησω να χτισω το θετικο επιχειρημα υπερ του ΚΜ, εξηγωντας γιατι ειμαι #metonKyriako:

Kyriakos

1) Ειναι ευφυης και εχει ενεργεια
Υπαρχει κανεις που διαφωνει?
OK, η ενεργεια του φαινεται τοσο απο το εργο ως υπουργος, αλλα και ως απλος βουλευτης. Ο ΚΜ (ή η ομαδα του, που δεν ειναι κανενα προβλημα, γιατι ο ηγετης πρεπει να ξερει να διαλεγει συνεργατες!) ασχολειται προσεκτικα με τα μεγαλα νομοσχεδια, ψαχνει αδυναμιες, τις προβαλλει οπως μπορει.

Η ευφυια του φαινεται απο τις ζωντανες συζητησεις αλλα και τεκμαιρεται απο το βιογραφικο του, τις σπουδες του σε δυο απ’τα κορυφαια πανεπιστημια του πλανητη (Χαρβαρδ και Στανφορδ). Ναι μεν οι γονοι επιφανων οικογενειων εχουν καλυτερες πιθανοτητες εισαγωγης σε αυτα τα πανεπιστημια, αλλα αν εισαι εντελως στουρνος δεν προκειται να σε δεχτουν. Επισης, ισως σημαντικοτερο, δεν προκειται να αποφοιτησεις, ποσο μαλλον summa cum laude (αν και δεν ξεκαθαριζει σε ποιο depatment ηταν, για τον τιτλο αυτο πρεπει να εισαι στο κορυφαιο 5% του ετους στο τμημα σου), χωρις καποια ευφυια και κοπο.

2) Ειναι νεος στις ιδεες (γιατι στην φατσα δεν με νοιαζει καθολου αν ειναι, βλ. και τον υπεργηρο πρωθυπουργο μας με το, ας πουμε, νεανικο προσωπο)
Οσο και αν η αριστερα ή η ακραια δεξια θελουν να μας παρουσιασουν τις ιδεες τους ως επαναστατικες και νεες, τιποτα καινουριο δεν υπαρχει στο να προστατευεις το δημοσιο, να νταντευεις συνδικατα και ειδικα συμφεροντα, ή να παιζεις το παιχνιδι της πατριδολαγνειας.

Ο ΚΜ εμπνεεται απο θεωριες και φερνει ιδεες που, για Ελλαδα τουλαχιστον, ειναι καινουριες.

3) Εχει καλη προσωπικη εμπειρια
Βριστε οσο θελετε, αλλα εγω δεν θελω αλλο πρωθυπουργο που δεν εχει υπαρξει μια φορα στην ζωη του μεταναστης, που δεν εχει ζησει μακρια απο φιλους και κεφτεδακια μαμας, που δεν ξερει πως λειτουργει μια σοβαρη δυτικη χωρα, που δεν εχει δει ενα δρομο χωρις λακουβες και ενα πεζοδρομιο που περπαταει τυφλος χωρις να σκοτωθει.

4) Εχει καλη επαγγελματικη εμπειρια
Εχει δουλεψει στην McKinsey (Λονδινου μαλιστα), που ειναι η Ρολς Ροϋς των συμβουλευτικων εταιρειων (ή ισως η Ρολς ειναι η ΜακΚινζυ των αυτοκινητων). Σε αυτη την εταιρεια μπορει να συναντησεις καθικια, μπορει να συναντησεις γλιτσες, αλλα εντελως ηλιθιους ή ανοργανωτους οχι.

5) Εχει εμπειρια στην δημοσια διοικηση και στηριζει λογικα μετρα
Ειναι χρονια βουλευτης και εχει υπαρξει υπουργος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2015.

Κατηργησε και συγχωνευσε φορεις στο δημοσιο, προσπαθησε να φερει την αξιολογηση, ηταν υπερ απολυσεων επιορκων δημοσιων υπαλληλων (αυτους που ξαναεφερε δηλαδη ο ΣΥΡΙΖΑ).

Ειναι υπερ της στροφης στο ασφαλιστικο προς κεφαλαιοποιητικο συστημα (δηλαδη βασικα ο,τι πληρωνεις παιρνεις).

Καταλαβαινει ποσο τεραστιο ζητημα ειναι η ρευστοτητα για τις επιχειρησεις.

6) Φαινεται να εχει καλες προθεσεις
Αυτο φυσικα δεν ειναι ευκολα μετρησιμο, αλλα θα’λεγα οτι δεν ειναι βαθυς λέρας. He’s not in it for the money or the fame, μια και αρκετα λεφτα εχει, αφησε πολυ επικερδη δουλεια για να βγαζει τα εξι χιλιαρικα του βουλευτη (ισως σας φαινονται πολλα, αλλα ενας παρτνερ σε συμβουλευτικη βγαζει πολυυυυ παραπανω), οσο για το ονομα του ειναι περισσοτερο διασημο απ’οτι θα ηθελε ο ιδιος.

7) Αυτον ψηφιζουν και οι αναγνωστες μας!
Θυμιζω οτι σε παλιοτερες δημοσκοπησεις της αΜ το αποτελεσμα δεν συμφωνει παντα με την δικη μας αποψη, πχ στο δημοψηφισμα βγηκε πλειοψηφια υπερ του ΟΧΙ, στις εκλογες Ιανουαριου ο ΣΥΡΙΖΑ πηρε 29%, εναντι 16% Ποταμι και 11% ΝΔ κτλ

Στα αρνητικα:
1) Το ονομα του
Πιθανως τον καθιστα μη εκλεξιμο για αρκετο καιρο ακομα. Τωρα αν αυτο ειναι λογικη συμπεριφορα των εκλογεων ή οχι, το αφηνω στο πλαϊ.

2) Δεν μοιαζει να ειναι τρομερα χαρισματικος, εχει μια αυστηροτητα σαν τραγουδι Σκαλκωτα (δηλ. κοιτα εδω που μιλαει για τα συναισθηματα του) οποτε δεν ειναι σιγουρο οτι μπορει να κερδισει εθνικες εκλογες, ακομα κιαλλο ονομα αν ειχε.
Απ’την αλλη ο πατερας του δεν ηταν και κανας σπουδαιος ρητορας ουτε γενικα συμπαθεστερος απ’τον Κυριακο (το Imperial March θα του ταιριαζε μαλλον), αλλα κερδισε εναν Αντρεα, οποτε ποιος ξερει.


Το soundtrack του ΚΜ. Αυστηρο, αλλα εθιστικο ρε παιδι μου.

3) Μοιαζει να εχει εμπλακει οντως στην ιστορια με την Ζημενς. Παντως, ενω φυσικα απεχθανομαι την διαφθορα ακομα και για ενα ευρω, εχω την ισχυρη εντυπωση οτι αυτη η εταιρεια ειχε παρε δωσε με ΟΛΟ μα ΟΛΟ το πολιτικο φασμα.

Αυτα γενικα. Α, και ανεφερα ηδη οτι οι εναλλακτικες ειναι α-πα-ρα-δεκ-τες?
(προς τους Αδωνοφιλους: δεν ξεπλενεται η ακροδεξια βρωμια που εχει στο μυαλο του, οσα νοσοκομεια και να βαλει σε ταξη, οσους παλαβους και να βρισει)

————-

————–
*Άλλο παραδειγμα, που δεν θελει ο Θανασης να γραψω: το σκυλάδικο είναι τοσο ξεχωριστη και ποιοτικη μουσική που μπορεις να φτιάξεις ενα τραγουδι μέσα σε 5 λεπτά όταν κάνεις ντους, απευθυνεται στα χειροτερα μας ενστικτα, και το ακους μόνο όταν είσαι ένα με το πάτωμα, αλλά οι στίχοι είναι σχεδον παντα “σεμνοί και αξιοπρεπείς” (βλ. “οταν πας ξενα χερια ν’αγγιξεις”).

Περί του προσφυγικού

Στην φίλη Α.Ε.

Περί του προσφυγικού ο λόγος σήμερα, και μάλιστα ενόψει της κατάστασης στην Συρία και των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρέπει κάτι να κάνουμε. Αλλά τι δέον γενεσθαι;

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η άποψή μου:

Τι πρέπει να κάνουμε προς τους πρόσφυγες;

Στο ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο, ωριμάζει πλέον μια εκδοχή της λύσης, της ανακουφιστικής μεθόδου έστω, που είχα προτείνει εδώ: οι πρόσφυγες, πολλοί από αυτούς τέλος πάντων, έχουν τα χρήματα που χρειάζονται για το ταξίδι τους καταδώ, και αρκετά παραπάνω. Η υποδοχή και η διαλογή τους πρέπει να γίνεται στην Τουρκία, μια χώρα ασφαλή (και μουσουλμανική και αναπτυσσόμενη οικονομικά, γιατί δεν κάθονται εκεί καλύτερα;). Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να στραφούν οι διπλωματικές προσπάθειες της Έψιλον Έψιλον (Πρόβλεψη: δεν υπάρχει περίπτωση ο σουλτάν Ερντογάν Χαν να συνεργαστή με την ΕΕ στο προσφυγικό).

Αυτό προϋποθέτει ότι η ευρωπαϊκή στάση έναντι των προσφύγων που ενσαρκώνει η Μέρκελ δεν πρέπει να αλλάξη εξαιτίας των επιθέσεων στο Παρίσι. Αντιθέτως. Οι πρόσφυγες είναι φύσει και θέσει αντίπαλοι των ισλαμιστών τρομοκρατών, έστω και αν φυτευτούν ανάμεσά τους κάποιοι εγκληματίες. Πρέπει να αναλάβουμε αυτόν τον μικρό κίνδυνο, πολλώ δε μάλλον όταν η μεγάλη πλειονότητα των τρομοκρατών επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι ιθαγενείς: από Αγγλοτζαμαϊκανοί (!) μέχρι Γαλλοαλγερινοί.

Ο Γερμανός Λίνδσεϋ. Τζαμαϊκανός τρομοκράτης, αν έχεις τον Θεό σου.

Ο Γερμανός Λίνδσεϋ. Τζαμαϊκανός τρομοκράτης, αν έχεις τον Θεό σου.

Θέλω να επιμείνω σε αυτό το σημείο. Ναι, υπάρχει κίνδυνος. Ναι, οι εχθροί της δημοκρατίας θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την προσφυγική ροή. Ναι, πρέπει να εντείνουμε τους ελέγχους. Αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε το ηθικό μας παράδειγμα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο.

Continue reading ‘Περί του προσφυγικού’

Λίβελος κατά του Νίκου Παρασκευόπουλου, μέρος Β΄

Ρε σεις, δεν τον προλαβαίνω τον άνθρωπο. Δυο μήνες μετά τις εκλογές και ο Νίκος Λιμπερταδόρ κερδίζει με το σπαθί του νέα ειδική ανάρτηση, εξαιρετικά αφιερωμένη.

Πάμε:

1. Διορισμός Προέδρου ΣτΕ

Είσαι ΥπΔικ. Εισηγείσαι στο Υπ. Συμβούλιο τον Χ για την θέση του Προέδρου ΣτΕ, αλλά αυτό αποφασίζει υπέρ του Ψ. Τι επιτάσσει η ευθιξία;

Κατά την ειδησεογραφία των ημερών, ο ΝΠ πρότεινε ως νέο Πρόεδρο του ΣτΕ τον Αντιπρόεδρο του Δ΄ Τμήματος Πετρούλια, μια καλή επιλογή, όπως ακούγεται. Αντ’ αυτού, το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή ο Τσίπρας, επέλεξε τον Σακελλαρίου, μια κάκιστη επιλογή, όπως ακούγεται (Ο νέος Πρόεδρος ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου είχε καταψηφίσει τον νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια (ΟλΣτΕ 460/2013). Τι θα ψηφίση άραγε, όταν φτάση στην Ολομέλεια ο αντίστοιχος νόμος Χριστοδουλοπούλου; Αγωνία. #δεύτερη_φορά_αριστερά). Κυκλοφόρησε μάλιστα ότι τον Σακελλαρίου πρότεινε/επέβαλε πίσω από την πλάτη του ΝΠ ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλος.

Δεν ξέρω αν έχει ξανασυμβή να μην εισακούεται, με αυτόν τον τρόπο μάλιστα, η εισήγηση του ΥπΔικ. Ίσως ναι, δεν το αποκλείω. Ξέρω όμως πολύ καλά τι κάνει ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, που τον έχουν για διακοσμητικό ΥπΔικ, ανίκανο να κρίνη για τις κεφαλές των ανωτάτων δικαστηρίων: παραιτείται.

Continue reading ‘Λίβελος κατά του Νίκου Παρασκευόπουλου, μέρος Β΄’

Υπέρ της κοινωνικής κινητικότητας

Στην αγαπημένη φίλη Α.Κ.

Σύμφωνα με το κεφαλαιώδες άρ. 5 παρ. 1 Σ:

Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.

Αυτό είναι το γενικό δικαίωμα ελευθερίας που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα. Ας σκεφτούμε λίγο πάνω στο τι ακριβώς επιτάσσει:

Η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας ταυτίζεται εν πολλοίς με την εκδίπλωση των δυνατοτήτων του ατόμου. Το άτομο πρέπει να είναι σε θέση να ανοίγη τα φτερά του, να καλλιεργή το τάλαντό του, να δοκιμάζη τις δυνάμεις του.

Ας αναπλάσουμε όμως τώρα μια φανταστική κοινωνία κοινωνικής στασιμότητας (και όχι αξιοκρατίας). Μια κοινωνία όπου ο γυιος του μηχανικού γίνεται μηχανικός, όπου στα πανεπιστήμια εισέρχονται μόνο τέκνα αποφοίτων τους, όπου η καταγωγή και το όνομα επικρατούν πάντοτε της αξίας και της προσωπικής αρετής. Είναι δυνατή άραγε σε μια τέτοια κοινωνία η εκπλήρωση της ως άνω συνταγματικής επιταγής;

Continue reading ‘Υπέρ της κοινωνικής κινητικότητας’

Συνέντευξη με ένα μειονοτικό στρατεύσιμο: Μουσταφά Τσολάκ

Είχα γράψει πιο παλιά ένα άρθρο υπέρ της εθνικής αντίρρησης συνείδησης, όπου υποστήριζα την νομική δυνατότητα να απαλλάσσωνται από την ένοπλη θητεία όσοι δεν αισθάνονται Έλληνες. Τύχη αγαθή, γνώρισα ένα Έλληνα πολίτη που δεν είναι Έλληνας στην εθνικότητά του (αν και δεν πολυσκοτίζεται για αυτά), οπότε σκέφτηκα να τον ρωτήσω, για να μάθουμε πέντε πράγματα για το πώς τα βλέπει και εκείνος. Πρόκειται για τον Μουσταφά Τσολάκ, δημοσιογράφο, εκδότη της δίγλωσσης εφημερίδας της Θράκης “Barikat”, ποιητή και, εντάξει, αγωνιστή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος.

Ε ναι λοιπόν, ήταν και υποψήφιος βουλευτής με την Λαϊκή Ενότητα.

Ε ναι λοιπόν, ήταν και υποψήφιος βουλευτής με την Λαϊκή Ενότητα.

Continue reading ‘Συνέντευξη με ένα μειονοτικό στρατεύσιμο: Μουσταφά Τσολάκ’

Περι εντεχνου

Φετος Περυσι ηταν η χρονια του εντεχνου, ακουγαμε συνεχως Διεση στο ραδιοφωνο και με συρανε και σε 3-4 συναυλιες (Χαρουλης, Θ. Παπακωνσταντινου, Μαλαμας, Μ. Ζαμανη).

Θα κανω μια κριτικη χωρις ελεος κι ας με βρισουν.

To “εντεχνο” ειναι ενα μετρια ενδιαφερον μουσικο ειδος (αν ειναι χωριστο ειδος), που εχει υπερτιμηθει τρομακτικα σε καποιους κυκλους στην Ελλαδα.

Ειναι ατεχνο
Λειπει δεξιοτεχνια, χωρις να εχουν την δικαιολογια του cantautor. Πού ειναι το σολο, το παθος του μουσικου, το ξεσκισμα της κιθαρας, τυμπανου, whatever γρατζουνας τελοσπαντων? Δεν νομιζω οτι πρεπει να δειξω ιδιαιτερως οτι λειπει δεξιοτεχνια, φανταζομαι και οι ιδιοι οι “εντεχνοι” θα το δεχοντουσαν.
Τωρα, το να παιρνεις μια κιθαρα και να τραγουδας ειναι ωραιο αν εχεις κατι να μας πεις. Αλλα…

Εχει κακη στιχουργικη
Οι στιχοι τεινουν απο το ελαφρως ΟΚ, προς το μπαναλ, προς την εξεζητημενη χαζομαρα. Continue reading ‘Περι εντεχνου’

ΑΠΛΗΤΗ 61-80

ΑΠΛΗΤΗ-61: Εκτός από τον πρόσκοπο, υπάρχει και ο πρόσκωπος (< προς + κώπη), δηλαδή ο κωπηλάτης. ΑΠΛΗΤΗ-61δις: Υπάρχουν 48 (περίπου) περίκλειστες χώρες.

ΑΠΛΗΤΗ-62: Στα γερμανικά η Βαυαρία γράφεται Bayern με y και όχι με i, λόγω του φιλελληνισμού του βασιλιά Λουδοβίκου.

ΑΠΛΗΤΗ-63: Το 2013 το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα υπερέβη για πρώτη φορά το φράγμα των 400 μερών ανά εκατομμύριο.

CO2 2014 PPB

ΑΠΛΗΤΗ-64: Η φαινομένη γωνιακή ταχύτητα του Ήλιου είναι 15 μοίρες την ώρα.

Continue reading ‘ΑΠΛΗΤΗ 61-80’

Περί της περιτομής

Είχα γράψει ότι στο Αθεϊστάν απαγορεύεται η περιτομή των τέκνων.

Για να δούμε λίγο τα εκατέρωθεν επιχειρήματα:

Η περιτομή συνιστά πέραν πάσης αμφιβολίας περίπτωση σωματικής βλάβης του άρ. 308 ΠΚ. Ακόμη και αν ο περιτετμημένος απολαμβάνει κάποια (δυσαπόδεικτη, δυσδιάκριτη και στην τελική μάλλον αλυσιτελή για την συζήτησή μας) ιατρική ωφέλεια σε σύγκριση με τον απερίτμητο, η διαπίστωση αυτή δεν κλονίζεται. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να υποστηριχθή ότι, επειδή η περιτομή βελτιώνει δήθεν το γενικό επίπεδο υγείας του τέκνου (αδιάφορο αν το κάνει!), δεν πληρούται η αντικειμενική υπόσταση της σωματικής βλάβης, για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα συνιστούσε σωματική βλάβη ακόμη και η περιτομή που θα διενεργούσαν τρίτοι στην ατυχή πόσθη. Όπερ άτοπον.

Η Περιτομή του Χριστού.

Η Περιτομή του Χριστού.

Continue reading ‘Περί της περιτομής’

Δεύτερος Λόγος περί Οικοδιδασκαλίας

Κάποιες σκέψεις για την αναγκαιότητα καθιέρωσης εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης και τους λόγους άρνησης της Ελληνικής κυβέρνησης. Μετά από αυτές που είχα εκθέσει εδώ.

Ο δάσκαλος του σχολείου προτιμάει να έχει μερικά στουρνάρια στην τάξη του παρά έναν μόνο ιδιοφυή μαθητή. Και κατά βάθος έχει δίκιο γιατί καθήκον του δεν είναι να μορφώνει εξαιρετικά μυαλά αλλά καλούς φιλολόγους, μαθηματικούς, και χρήσιμους ανθρώπους

Έρμαν Έσσε

…η αλήθεια είναι αυτή. Σχολειό πια δεν υπάρχει. Κινείται μονάχα ακόμη ένας ανήθικος κι αρρωστημένος οργανισμός γεμάτος από δηλητήριο και παραφροσύνη, που πολύ σύντομα θα επιδράσει θανατηφόρα σ’ όλη την κατοπινή ζωή του τόπου μας. Μια σάπια και ξεχαρβαλωμένη μηχανή, όπου από ανάγκη ρίχνουμε μέσα μια καθαρή κι αγνή ζωική παραγωγή -τα ευκολόπλαστα παιδιά μας- για να μας τα μεταβάλει ύστερ’ από λίγα χρόνια σε μούμιες κατάξερες και φασκιωμένες ή σε κινούμενα μιάσματα ανασυρμένα σαν από τάφους…κλείστε τα σχολεία.

Μίλτος Κουντουράς

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε μεγαλειωδώς. Ναι, ήταν μεγαλειώδης η επίσημη δήλωση της κρατικής ανικανότητας να διορίσει καθηγητές, να εξασφαλίσει επαρκή θέρμανση, να μοιράσει ικανό αριθμό σχολικών εγχειριδίων. Σε πολλά σχολεία οι γονείς πληρώνουν για την θέρμανση. Κάποτε η αποτυχία της σχολικής παιδείας -ιδιαίτερα στην υποχρεωτική μορφή της- εντοπιζόταν σε αυτό ακριβώς που περιγράφει ο Έσσε, την αδυναμία του συστήματος να μορφώσει και να θρέψει πνευματικά εξαίρετους νόες. Τώρα πλέον εντοπίζεται στην αδυναμία βασικής λειτουργίας. Αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν πληγεί στον ίδιο βαθμό από την κρίση, το σχολικό σύστημα καταρρέει. Σε πολλές συνοικίες του Βερολίνου είναι καθημερινά τα φαινόμενα σχολικής βίας. Στο Λονδίνο το ίδιο, και μάλιστα κατέστη αναγκαία η χρήση ανιχνευτή μετάλλων.

Continue reading ‘Δεύτερος Λόγος περί Οικοδιδασκαλίας’

Περί εισοδηματικής ανισότητας ΙΙΙ: μερικά εμπειρικά δεδομένα ακόμη

Λέγαμε στο προηγούμενο ότι ο μεταδείκτης ανισότητας, ήτοι το κλάσμα του δεκατικού προς τον εικοστικό δείκτη ανισότητας, κινείται στα πιο προηγμένα κράτη της υφηλίου κάπου εκεί πέριξ της τιμής της χρυσής τομής (1,618). Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον εμπειρικό εύρημα, που χρειάζεται την εξήγησή του. Άραγε είναι τυχαίο ή υποδηλώνει κάτι βαθύτερο;

Δεν έχω ιδέα.

Απλώς, σκέφτηκα να κάνω το εξής:

Συγκεντρώνω σε ένα πίνακα την Ελλάδα και τις 25 πρώτες χώρες του δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης/2014. Στην δεύτερη στήλη τοποθετώ τον μεταδείκτη ανισότητας κατά φθίνουσα σειρά και στην τρίτη την κατάταξή τους στον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.

Α΄ κατηγορία

Αγγλία 1916 14
ΗΠΑ 1892 5
Δανία 1883 10
Χονγκ Κονγκ 1835 15-16
Σιγκαπούρη 1824 9
Ν. Ζηλανδία 1823 7
Ιταλία 1784 26
Ολλανδία 1784 4
Αυστραλία 1785 2
Ισπανία 1716 27
Καναδάς 1709 8
Ισραήλ 1696 19
Ιρλανδία 1678 11

Β΄ κατηγορία

Βέλγιο 1673 21-22
Ελλάς 1645 29
Ν. Κορέα 1659 15-16
Ελβετία 1636 3
Γαλλία 1625 20
Γερμανία 1604 6
Αυστρία 1568 21-22
Νορβηγία 1564 1
Σουηδία 1550 12
Σλοβενία 1512 25
Τσεχία 1485 28
Φιλλανδία 1473 24
Ιαπωνία 1323 17

Τι διαπιστώνουμε;

Continue reading ‘Περί εισοδηματικής ανισότητας ΙΙΙ: μερικά εμπειρικά δεδομένα ακόμη’

Από την δικαιοκρατούμενη δημοκρατία στην δημοκρατούμενη δικαιοκρατία;

Με αυτόν τον πομπώδη τίτλο περιγράφω ένα δικαϊκό αλλά και γενικώτερο πολιτικό φαινόμενο των τελευταίων δύο ιδίων δεκαετιών, το οποίο νομίζω πρέπει να μας προβληματίση όλους. Αναφέρομαι δηλαδή αφενός στην γιγάντωση του τομέα που συνήθως ονομάζουμε «ανθρώπινα δικαιώματα», αφετέρου όμως, και μάλιστα περισσότερο, στην υποχώρηση της σημασίας των παραδοσιακών πολιτικών δικαιωμάτων.

Δυο τρία ιστορικά στοιχεία πάντα βοηθούν: κατά την διάρκεια του Διαφωτισμού, αλλά και σε ολόκληρο τον 19ο αιώνα τα πολιτικά δικαιώματα ήταν πάντα σημαντικώτερα από τα ατομικά, τα οποία συχνά νοούνταν ως επικουρικά των πρώτων. Ελευθερία ήταν πρωτίστως η ελευθερία από την τυραννία, εσωτερική ή εξωτερική, ισότητα ήταν κατ’ εξοχήν η πολιτική ισότητα, οι μεγάλες συνταγματικές μάχες του προπερασμένου αιώνα ήταν η λαϊκή κυριαρχία και η καθολική ψηφοφορία. Η ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τα ατομικά δικαιώματα παρουσιάστηκε (δυστυχώς) μετά τον Β΄ Π.Π. και παραμένει ισχυρότατη έως τις ημέρες μας. Ως εδώ καλά.

Εκείνο που με απασχολεί είναι ότι η ανάπτυξη των πολιτικών δικαιωμάτων δεν φαίνεται να παρουσιάζη ανάλογη εξέλιξη, απεναντίας θα έλεγα ότι εμφανίζονται και σημεία οπισθοδρόμησης.

Την ίδια στιγμή που ασχολούμαστε εντατικά για το αν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά επιτρέπεται να μην υπηρετούν την θητεία τους, για το αν οι Σιχ αστυνομικοί επιτρέπεται να φορούν τουρμπάνι, για το αν πρέπει να αφαιρεθή η εικόνα του Χριστού από τα δικαστήρια και ο σταυρός από τον κοντό της σημαίας, και καλώς ασχολούμαστε με όλα αυτά, δεν ενοχλείται κανείς αν σε κάποιο από τα «πεπολιτισμένα έθνη» ισχύει πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, υπάρχει όριο 10% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο, υπάρχει κληρονομική Γερουσία ή κληρονομικός ανώτατος άρχων, μη εκλεγμένοι ισόβιοι ανώτατοι δικαστές αποφασίζουν ουσιαστικά χωρίς νομική βάση επί καιρίων πολιτικών ζητημάτων, η αποχή πλησιάζει το 50% κ.λπ. Στην συνείδηση του μέσου Δυτικού τίποτε δεν διαφοροποιεί το Ιράν από την Β. Κορέα, καίτοι στο Ιράν υπήρχε καθολική ανδρική ψηφοφορία από την τρυφερή ηλικία των 15 ετών μέχρι το 2007, λόγω ακριβώς της άθλιας επίδοσής τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή στην Δύση η έμμεση δημοκρατία απαξιώνεται καθημερινά είτε λόγω πλουτοκρατίας στα αξιώματα είτε λόγω αμφισβητήσεων τύπου «συμμετοχικής δημοκρατίας».

Γενικά, φαίνεται ότι ευκολώτερα θα γινόταν ανεκτή από την κοινή γνώμη μια καλοπροαίρετη ενός ανδρός αρχή από μια ολοκληρωτική δημοκρατία αρχαίου αθηναϊκού τύπου.

Πόσο καλύτερα θα ήταν όμως και τούτο ποιείν κἀκείνο μη αφιέναι…

Μεθιστολόγηση αυτού εδώ του άρθρου, που δημοσιεύθηκε σαν σήμερα, εννέα χρόνια πριν.

Στρατιωτικά ενθυμήματα ΙΙΙ: άρχειν επιστήσει

Κάτσε να θυμηθώ πού είχαμε μείνει. Α, ναι, εδώ.

Ο στρατός, σαν πολυπρόσωπος οργανισμός που είναι, χρειάζεται διοίκηση. Χρειάζεται ανθρώπους που ξέρουν να χειρίζωνται άλλους ανθρώπους, να τους ενθαρρύνουν, να τους απαγορεύουν, να τους εκφοβίζουν, να τους σέβωνται, να τους αγαπούν. Να τους εμπνέουν.

Ένα παράδειγμα:

Τον χειμώνα το εγερτήριο σημαίνει στις 0630. Είμαστε στο κέντρο ακόμα, τουτέστιν ζούμε, αναπνέουμε και κοιμόμαστε σε ένα παράξενο, παράλληλο σύμπαν, όπου πράγματα ασήμαντα παίρνουν υπερφυσικές διαστάσεις.

Πέντε λεπτά πριν σημάνη το εγερτήριο και ενώ ακόμα κοιμόμαστε σε λήθαργο, ορμά μέσα στον θάλαμο ο διμοιρίτης μας. Φρέσκος από την Σχολή, καυλωμένος ανθυπολοχαγός, καλό παλληκάρι. Με το κεφάλι χαμηλωμένο, το πηλίκιο μέσα στα μάτια, ουρλιάζει μερικά παραγγέλματα. Επικρατεί πανικός. Χιλιάδες σκέψεις περνάν σε δευτερόλεπτα από το κεφάλι μας: πού βρίσκομαι; έγινε πόλεμος; δεν άκουσα το κινητό; πόσες θα φάω;

Ευτυχώς, είναι απλώς επιθεώρηση.

Continue reading ‘Στρατιωτικά ενθυμήματα ΙΙΙ: άρχειν επιστήσει’

Κατά του άρ. 67 Σ

Σύμφωνα με το άρ. 67 Σ:

Η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών. Σε περίπτωση ισοψηφίας επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία και, ύστερα από νέα ισοψηφία, η πρόταση απορρίπτεται.

Για την λειτουργία της Βουλής εισάγεται λοιπόν ο αυτονόητος κανόνας της απόλυτης πλειοψηφίας. Ό,τι θέλουν οι πολλοί! Δεν είναι τάχα αυτός ο θεμελιώδης αλήθεια κανόνας δημοκρατικής λειτουργίας;

Είναι όμως σταλήθεια τόσο αυτονόητος;

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε μια παρέα 7 ατόμων και σκεφτόμαστε πώς να περάσουμε το σαββατόβραδό μας. Οι τρεις θέλουν να μείνουμε μέσα και να απαγγείλουμε ποίηση, οι δύο να πάμε σε ένα κωλόμπαρο και να γίνουμε λειώμα, ο ένας να γράψουμε ένα καταγγελτικό άρθρο στο φβ που να προκαλέση πάταγο και ο τελευταίος να πέσουμε νωρίς για ύπνο. Ας υποθέσουμε επίσης ότι έχουμε προσυμφωνήσει ότι πάντως κάτι πρέπει να κάνουμε και μάλιστα ό,τι θα το κάνουμε μαζί.

Ο κανόνας της απόλυτης πλειοψηφίας εμφανώς δεν λειτουργεί εδώ πέρα, αλλά οδηγεί σε αδιέξοδο ή, έστω, σε μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για να πειστή αυτός που θέλει να κοιμηθή να αφιερώση πρώτα λίγες ώρες στην απαγγελία ποίησης, ώστε να σχηματιστή απόλυτη πλειοψηφία.

Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι εν προκειμένω ο ορθός κανόνας σχηματισμού απόφασης είναι όχι η απόλυτη, αλλά η σχετική πλειοψηφία. “Ό,τι θέλουν οι πολλοί” σημαίνει “ό,τι θέλουν οι περισσότεροι”, ειδικά αν το σύνολο όσων αποφασίζουν και το εύρος των επιλογών τους συνεχώς μεγαλώνουν. Δηλαδή, είναι σχετικώς έως απολύτως απίθανο να σχηματιστή απόλυτη πλειοψηφία συντρεχουσών των εξής συνθηκών: α. εκατομμύρια αποφασίζοντες, β. μη δημοψηφισματικές συνθήκες τύπου ΝΑΙ – ΟΧΙ, αλλά εύλογο εύρος επιλογών.

Continue reading ‘Κατά του άρ. 67 Σ’

Περί μικτών δικαιωμάτων

Συχνά γράφω πράγματα που συναντούν αντίδραση, καίτοι είναι αυτονόητα για ένα νομικό (ή θα έπρεπε να είναι…) και εν πάση περιπτώσει δεν απαιτούν και καμιά μεγάλη ευφυΐα για την κατανόησή τους. Θα μαζέψω σε αυτήν την ανάρτηση μερικά πραγματάκια που κάναμε στην σχολή σχετικά με τα συνταγματικά δικαιώματα, απλά πράγματα και διαισθητικά κιόλας προσεγγίσιμα, για να τα έχω εδώ πρόχειρα για παραπομπή.

Μια θεμελιώδης διάκριση των δικαιωμάτων είναι μεταξύ αρνητικών και θετικών δικαιωμάτων. Τα αρνητικά δικαιώματα, νοείται πάντα έναντι του κράτους, είναι αμυντικά δικαιώματα, ορίζοντα στο κράτος τι δεν επιτρέπεται να πράξη. Όσα δικαιώματα λοιπόν ανήκουν στο στάτους νεγκατίβους του πολίτη διαγράφουν την πρωταρχική του σφαίρα ελευθερίας: είναι τα κατεξοχήν φιλελεύθερα δικαιώματα. Εδώ ανήκουν το δικαίωμα ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας, το άσυλο της κατοικίας, η θρησκευτική ελευθερία, το δικαίωμα εργασίας, το δικαίωμα γάμου, η ελευθερία της έκφρασης κλπ.

Continue reading ‘Περί μικτών δικαιωμάτων’

Αφου δεν μπορουν να ηγηθουν, ας ακολουθησουν εστω

Συντομευμενη εκδοση του κειμενου δημοσιευτηκε στα Νεα

Αν τηλεμεταφέραμε στο παρόν κάποιον που ζούσε απο κοντά τα πολιτικά πάθη της δεκαετίας του 1990, θα εκπλησσόταν με πολλές εξελίξεις. Αλλά πιο αδιανόητη πιστεύω δεν θα του φαινόταν η ραγδαία πτώση του ΠΑΣΟΚ (και άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ) όσο η ραγδαία συμφιλίωση των οπαδών των δύο αιωνίων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (τους οποίους χώριζε τότε μίσος εφάμιλλο φανατικών του ΠΑΟ και ΟΣΦΠ) και η διάνοιξη ενός νέου πολιτικού χάσματος.

Το 1993 πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να κάτσουν οπαδοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ίδιο προεκλογικό τραπέζι χωρίς αιματηρές συμπλοκές. Την Κυριακή αυτή, οπαδοί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού πιθανότατα συνέφαγαν σε χιλιάδες τραπέζια ανά την Ελλάδα, χωρίς να σηκωθεί ούτε ένα φρύδι. Όπως πιθανότατα έκαναν σε άλλα τραπέζια οπαδοί των μημονιοφόρων αντιμνημονιακών ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και συναφών κομμάτων. Οι μεν φίλοι του σχιζοφρενούς μετώπου που δεν ξέρει τι θέλει να κάνει με τα Μνημόνια που φέρνει, μπορούν να χαίρονται γιατί οι ηγέτες τους κατάλαβαν τι συμβαίνει, και επισήμως δηλώνουν πια “σύντροφοι”. Οι δε ηγέτες των χωρίς-περιστροφές-φιλοευρωπαϊκών κομμάτων όμως, όχι μόνο φαίνονται εντελώς ανάξιοι του ρόλου τους (να ηγούνται, δηλαδή να είναι μπροστά από την κοινωνία), αλλά δεν ξέρουν καν να ακολουθήσουν, αυτό που έχει γίνει ήδη σε κάθε συντροφιά σώφρονων ανθρώπων στην χώρα. Continue reading ‘Αφου δεν μπορουν να ηγηθουν, ας ακολουθησουν εστω’

Η Ανυπομονησία των Ελλήνων και η κρίση που δεν ήταν αναγκαία

Δημοσιεύτηκε σε λίγο διαφορετική έκδοση στο protagon.gr

Mια προσωπική ιστορία: πριν κάποια χρόνια, πετούσα από το Οχάϊο προς Αθήνα, μέσω Νέας Υόρκης και Λονδίνου. Ταξιδεύοντας ώρες –όχι για ευχάριστο λόγο- και ξενυχτισμένος, επιβιβάστηκα στο Λονδίνο για το τελευταίο κομμάτι της πτήσης. Δίπλα μου, μια νέα Ελληνίδα, υγιής και προφανώς ξεκούραστη. Στα 10-15 λεπτά πτήσης άρχισε να στριφογυρίζει δυσανασχετώντας, στα 30 λεπτά πτήσης ξεστόμισε την απίστευτη ατάκα: «άντε, πότε θα φτάσουμε!» Ίσως ήταν η ιδέα μου, αλλά νομίζω ότι όσοι γύρω της είχαμε τουλάχιστον 10ωρο ταξίδι από Αμερική στην πλάτη, δεν πιστεύαμε τα αυτιά μας. Μεμονωμένη περίπτωση, σκεφτόμουν, μέχρι που προσγειωθήκαμε και επαναλήφθηκε ευθύς ο γνώριμος σουρεαλιστικός χορός, σχεδόν όλοι οι Έλληνες να λύνουν ζώνες και να τινάζονται απ’τις θέσεις τους σαν ζεματισμένοι, ενάντια στους διεθνείς κανονισμούς, στοιχειώδεις σκέψεις προνοητικότητας αλλα και τις ατελείωτες παρακλήσεις των αεροσυνοδών.

Ο Άγγελος Βλάχος (ενορατικός διπλωμάτης, συγγραφέας και ανιψιός του ιδρυτή της «Καθημερινής») έλεγε ότι είμαστε λαός με πολλά χαρίσματα και λίγες αρετές. Αγνοούμε σε τι βαθμό ισχύει, μια και οι σχετικές επιστήμες μόλις τώρα αρχίζουν να μετράνε σωστά τέτοια χαρακτηριστικά και την αλληλεπίδραση τους σε κοινωνικόοικονομικό επίπεδο. Υπάρχει όμως ισχυρή υπόνοια ότι η υπομονή και η στωϊκότητα δεν ανήκουν στις αρετές μας. Continue reading ‘Η Ανυπομονησία των Ελλήνων και η κρίση που δεν ήταν αναγκαία’

Αναζητουμε συνεργατριες/ες!

Στο πλαίσιο έρευνας σχετικής με την ελληνική ποινική δικαιοσύνη, αναζητούμε δύο συνεργάτες/τριες στην Αθήνα με καλές γνώσεις νομικής (επιθυμητή η εμπειρία σε συλλογή και επεξεργασία δεδομένων). Θα προτιμήσουμε άτομα με μεταπτυχιακό ή διδακτορικούς φοιτητές.

Οι ώρες εργασίας μπορούν να είναι αρκετά ευέλικτες, ανάλογα με τις ανάγκες του εργαζομένου, αλλά θα πρέπει να είναι συνολικά τουλάχιστον 8 την εβδομάδα για τρeις μήνες. Το ωρομίσθιο θα είναι, ανάλογα με τις σπουδές/ικανότητες του ερευνητή, από 8 έως 10 ευρώ.

Έαν η αρχική έρευνα καρποφορήσει, υπάρχει δυνατότητα για σημαντικά εκτενέστερη συνεργασία, με την πιθανότητα για εργασία πλήρους απασχόλησης διάρκειας έως 30 μήνες.

Υπεύθυνοι για την έρευνα είναι ο Στέλιος Μιχαλόπουλος (επ. καθηγητής, Brown University), Σωτήρης Γεωργανάς (αν. καθηγητής, City University London) και Δρ. Κωνσταντίνος Καλλίρης (ο οποίος θα επιβλέπει την εργασία επί τόπου).

Επικοινωνια: sotiris.georganas.1 ΣΤΟ city.ac.uk

Λεπτομερειες και updates εδω

Λίβελος κατά του Νίκου Παρασκευόπουλου, μέρος Α΄

Γνωρίζω προσωπικά τον Νίκο Παρασκευόπουλο. Προς Θεού, δεν παριστάνω τον φίλο του, ούτε καν τον γνωστό του. Έτυχε απλώς, τω καιρώ εκείνω, όταν ήμουν ειδικός επιστήμονας για ένα φεγγάρι στο ΑΠΘ το 2011, να είναι εκείνος Κοσμήτορας της Σχολής. Συστηθήκαμε, με πέρασε στο γραφείο του, μιλήσαμε, μου χάρισε μου φαίνεται και ένα αντίτυπο του Γενικού Ποινικού του, που είχε τότε σχετικά πρόσφατα κυκλοφορήσει. Στην συνέχεια, μου έκανε την τιμή να τον αντικαταστήσω ένα δίωρο στο Γενικό Ποινικό, όταν κάναμε συμμετοχή. Μου έδωσε την εντύπωση ενός ζεστού και ειλικρινούς ανθρώπου.

paraskevopoulos

Continue reading ‘Λίβελος κατά του Νίκου Παρασκευόπουλου, μέρος Α΄’