Τα κλειστα επαγγελματα βλαπτουν σοβαρα τους μισθους μας και αυξανουν τις τιμες. Που ειναι οι κοινωνικα ευαισθητες εφημεριδες που στεναζουν για τον πληθωρισμο και τοσο νοιαζονται για το πορτοφολι μας, οταν πρεπει να τα κριτικαρουν?
Παντα αναρωτιομουν γιατι τα φορτηγα στην Ελλαδα ειναι τοσο παλια και σε κακη κατασταση σε αντιθεση με την υπολοιπη ΕΕ 15. Ακομα και στην παρομοιου εισοδηματος Ισπανια τα φορτηγα που βλεπει κανεις ειναι σημαντικα νεοτερα, φιλικοτερα στο περιβαλλον, ασφαλεστερα κτλ
Βρηκα λοιπον την απαντηση, οπως σε τοσα αλλα θεματα η διαφορα Ελλαδας και λοιπης ΕΕ δεν πρεπει να αναζητειται σε καποιον υπερφυσικο παραγοντα που κρυβεται στην φυση των Ελληνων, ουτε στην δηθεν φτωχεια μας και αλλους μυθους. Η Ελλαδα ειναι σημερα μια πλουσια χωρα αλλα η οικονομικη πολιτικη της παραμενει μιζερη, αναποτελεσματικη και παρωχημενη, εχοντας αλλαξει ελαχιστα απο την φτωχη Ελλαδα του 60. Η αγορα φορτηγων ΔΧ λοιπον, για καποιον παρανοϊκο λογο, ειναι κλειστη. Καποιοι τυχεροι κληρονομησαν απο τους παππουδες τους την αδεια να εχουν φορτηγο, οι υπολοιποι οχι μονο δεν εχουμε το δικαιωμα να διαλεξουμε αυτο το επαγγελμα αλλα πρεπει με το ζορι να πληρωνουμε αυτους τους τυχερους ολιγοπωλιακες τιμες. Συμφωνα με την Καθημερινη
η άδεια ενός φορτηγού Δ.Χ. αποτιμάται από 30.000 ευρώ έως και 350.000 ευρώ. Οι ακριβότερες άδειες αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι είναι αυτές των φορτηγών βυτίων υγρών καυσίμων. Συνέπεια του κλειστού χαρακτήρα της εν λόγω αγοράς είναι και η ηλικία του στόλου που κρίνεται πλέον επικίνδυνη καθώς φτάνει τα 18 έτη.
300 χιλιαδες ευρω η μια αδεια! Ξερετε τι σημαινει αυτο το νουμερο? Μα ακριβως την αξια του ολιγοπωλιου για τον κατοχο της αδειας! Χαριζουμε σε καποια ατομα 300.000 ευρω χωρις κανεναν απολυτως λογο! Οι Ελληνες γκρινιαζουν τοσο για τις υψηλες τιμες, αλλα ανεχονται μια τοσο σημαντικη αγορα για την λειτουργια της οικονομιας να ειναι ολιγοπωλιακη!
Υπαρχει επιστημονικη αιτολογηση για την υπαρξη τετοιων κλειστων επαγγελματων? Μονο σε εξαιρετικες περιπτωσεις. Μια ειναι η αγορα των ταξι, για την οποια εχω γραψει παλιοτερα. Τα ταξι σε μια πολη πιανουν πολυτιμο χωρο στον δρομο και ρυπαινουν. Αν η αγορα ηταν ελευθερη θα ειχαμε υπερβολικα πολλα ταξι, η οχληση που θα προκαλουσαν θα ηταν πολυ μεγαλυτερη απο το οφελος. Αλλα για τα υπολοιπα περιπου 70 επαγγελματα που ειναι κλειστα, ποια ειναι η αιτιολογηση?
Φαρμακεια, νομικες υπηρεσιες, μηχανικοι, διανεμητικο εμποριο, μεταφορες, ταχυδρομεια. Ολες αυτες οι αγορες ειναι κλειστες και ο καταναλωτης πληρωνει βαρια τα ολιγοπωλιακα τους κερδη. Ιδου η απαντηση στο θεμα απο τον γενικο γραμματεα του συνδικατου των φορτηγων:
Είναι αστείο να μιλάμε για απελευθέρωση γιατί η αγορά μας είναι ήδη απελευθερωμένη. Mε τόσα ΙΧ φορτηγά που κυκλοφορούν είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για κλειστό επάγγελμα. […] Δεν μπορούν ορισμένοι να επικαλούνται τον ανταγωνισμό γιατί αυτή τη στιγμή ο υπερβολικός αριθμός των φορτηγών δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται η παραοικονομία και οι οδικές μεταφορές να είναι ακριβές.
Δεν μιλαμε για κλειστο επαγγελμα αλλα η αδεια κανει 30 με 300 χιλιαδες ευρω? Μαλλον εσεις αστειευεστε κυριε Κολλιουση. Και το πως ακριβως τροφοδοτειται η παραοικονομια και θα ακριβηνουν οι μεταφορες με την απελευθερωση, ενας θεος το ξερει. Προσωπικα αισθανομαι διπλα προσβεβλημενος, οχι μονο μας γδυνουν με το ολιγοπωλιο τους αλλα δεν κανουν καν τον κοπο να το υπερασπιστουν με λογικα επιχειρηματα. Τα οπλα με τα οποια πολεμανε οι ελληνικες συντεχνιες για να διαφυλαξουν το στενο συμφερον τους δεν ειναι βεβαια η λογικη αλλα ο εκβιασμος, η απεργια και η πολιτικαντικη πιεση. Η απορια παραμενει: οι υπολοιποι ψηφοφοροι γιατι ανεχονται τετοιες καταστασεις?
Προσθηκη: Κοιταξτε και αυτη την λιστα της κρατικης παρεμβασης που προκαλει αυξηση τιμων σε 95 τομεις
Θα ήταν χρήσιμο να είχαμε και αριθμούς γι το/τα εν λόγω επάγγελμα/επαγγέλματα, έτσι δε μπορεί να βγει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα (πέραν δηλαδή του…προφανούς του υψηλού κόστους της άδειας).
Τι ακριβως αριθμους θες? Το οτι οι αδειες ειναι λιγοτερες της ζητησης ειναι προφανες για τουλαχιστον 2 λογους:
α) αν δεν ηταν, η τιμη της αδειας θα ηταν στο μηδεν
β) αν δεν ηταν, οι συντεχνιες δεν θα φοβοντουσαν μια καταργηση των αδειων
Γενικοτερα, η Καθημερινη δημοσιευσε στοιχεια απο διαφορες ερευνες για το ποσα χρηματα χανουμε απο την υποθεση. Αλλα προσωπικα δεν χρειαζομαι τετοια στοιχεια. Ακομα και ενα ευρω να χανουμε απο τα κλειστα επαγγελματα, ακομα και ενα ατομο να εμποδιζεται απο το να ασκησει ενα επαγγελμα για το οποιο δεν του λειπουν οι ικανοτητες αλλα απλα και μονο η αδεια, θεωρω οτι πρεπει οι διαφορες συντεχνιες να προσφερουν πολυ πειστικη επιχειρηματολογια για να διατηρησουν τα προνομια τους. Κατι τετοιο δεν βλεπω να εχει γινει και δεν περιμενω κιολας να γινει, γιατι η οικονομικη θεωρια και οι αλλες σχετικες επιστημες απλα δεν στηριζουν τα κλειστα επαγγελματα.
το κόστος της άδειας είναι λογιστική αξία. δεν γνωρίζω το θέμα τόσο καλά , αλλά γνωρίζω πολλούς φορτηγατζήδες που προσπάθησαν να πουλήσουν με 30 και τελικά παίρνουν 10 .μου είπαν και για παράνομα ξένα φορτηγά που κάνουν μεγάλο όγκο μεταφορών
για τα παραπάνω δεν καταλαβαίνω με ποιο τρόπο είναι κλειστά ξέρω πάμπολες εταιρίες κούριερ, χιλιάδες δικηγόρους, μυριάδες μεταπωλητές και μηχανικούς.
εκτός αν εννοούμε να ασκούνται τα συγκεκριμένα επαγγέλματα χωρίς κανένα έλεγχο, προαπαιτούμενο πτυχίο κλπ
γιατί δεν κάνετε λινκ και σε αυτό της ίδιας εφημερίδας της ίδιας ημέρας
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100015_18/05/2008_270362
πέρα από το αν είναι ή οχι πολλά ή λίγα τα φορτηγά , είναι προφανές οτι δεν υπάρχει καμία λογική στο να απαγορεύεις σε κάποιον που θέλει να γίνει φορτηγατζής να το κάνει.Εκτός από παράλογο είναι και μάλλον φασιστικό. Είναι επίσης προφανές , οτι αν το να αποκτήσεις άδεια φορτηγού ήταν ανέξοδο και απλό δεν θα υπήρχε ιδιαίτερος λόγος ( πέραν ίσως του λαθρεμπορίου ) για να υπάρχουν παράνομα φορτηγά.
don-ald δεν έχεις αναρωτηθεί ποτε γιατί δεν υπάρχουν αλυσίδες φαρμακείων ;
Γιατί απλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν πωλούνται στα σούπερ μαρκετ ;
Για ποιό λόγο υπάρχουν συμβολαιογράφοι ; Πως καθορίζεται η αμοιβή τους ;
Γενικά , για να μην πολυλογώ , το ότι υπάρχουν φαινομενικά πολλοί σε ένα κλάδο δεν σημαίνει οτι δεν χωρούν περισσότεροι ( ή αν μπούν περισσότεροι και δεν χωρούν θα μείνουν όσοι αξίζουν ) .Είναι και το θέμα των φιξ αμοιβών. Αν χτίσεις σπίτι , μπορείς να διαπραγματευτείς την αμοιβή του μηχανικού ;
Μα προφανώς και υπάρχουν λόγοι να είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των αδειών κλπ: αν η χώρα δε μπορεί να σηκώσει παραπάνω τί θα γίνει;
(Για παράδειγμα, τα ταξί δε μπορούν να είναι απεριόριστα σε κάθε περιοχή, δε γίνεται να αντιστοιχεί 1 ταξί σε κάθε κάτοικο δηλαδή!)
Ο jinx με προλαβε και συμφωνω με τα περισσοτερα θεματα.
Διαμαρτυρομαστε για ακριβα φαρμακα. Γιατι λοιπον απαγορευουμε στα σουπερμαρκετ να τα πουλανε, κατι που προφανως θα γινεται σε χαμηλοτερη τιμη?
Διαμαρτυρομαστε για ακριβα σπιτια. Γιατι δεν ανοιγουμε την αγορα συμβολαιογραφων, μηχανικων κτλ?
Τα ταχυρομεια στην Ελλαδα ειναι πραγματικα σε πολυ κακη κατασταση, ο ταχυδρομος των γονιων μου εχει πραγματικα το απυθμενο θρασος να αφηνει τακτικα γραμματα που εχουν εντελως άλλη διευθυνση! Γιατι ειναι κλειστη η αγορα των ταχυδρομειων?
Ειναι τοσοι οι ανοητοι περιορισμοι που δεν ξερω καν τους μισους να τους απαριθμησω.
Επισης, ακριβως οπως αναφερθηκε, ο αριθμος των παιχτων σε μια αγορα δεν λεει πολλα για το αν ειναι ανοιχτη ή οχι. Αν ειναι μεγαλη η αγορα μπορει να εχει χιλιαδες παιχτες, αλλα και παλι να εχει ολιγοπωλιακες συνθηκες, για παραδειγμα αν μιλαμε για αγορες με σημαντικο χωρικο παραγοντα, δηλαδη οπου η γεωγραφια μετραει (βλεπε φαρμακεια).
και ενα ευρω να παιρνουν, ειναι απευθειας αδικη αναδιανομη απο τις τσεπες των καταναλωτων προς τους ιδιοκτητες των αδειων και μαλιστα με πολλαπλασια ζημια για την οικονομια.
Οσο για τα ξενα φορτηγα, υποψιαζομαι εννοεις φορτηγα της ΕΕ, που φυσικα και δεν ειναι παρανομα μια και εμπιπτουν στην ενιαια αγορα. Αλλα ειναι μεγαλη ζημια και ξεφτιλα εν τελει, οτι αφαιρουμε το δικαιωμα απο Ελληνες να οδηγουν φορτηγο, με αποτελεσμα να εισαγουμε χωρις λογο υπηρεσιες άλλων χωρών!
Τελος, για το κειμενο της Καθημερινης που συνδεεις, οι επιπτωσεις δεν πολυκαταλαβαινω τι αφορουν και απο που προκυπτουν (απο που και ως που θα εχουμε αυξηση ανεργιας στα φαρμακεια αν ανοιξει η αγορα?).
Ειναι τελοσπαντων προφανες οτι το ανοιγμα αγορων θα εχει κακες επιπτωσεις στους προνομιουχους που τις λυμαινονται σημερα! Η ερωτηση ειναι γιατι θα πρεπει η κυβερνηση να στηριζει τα αδικα προνομια τους. Στην πραγματικοτητα ολοι βλαπτομαστε απο αυτα τα προνομια, μεχρι και αυτοι οι ιδιοι!
SebKom φαινεται γραφαμε ταυτοχρονα.
μπορεις να μου ορισεις αυτο το “η χωρα δεν μπορει να σηκωσει παραπανω”? Αν εννοεις οτι η αγορα ειναι περιορισμενη και οτι αν μπουνε υπερβολικα πολλοι παικτες θα εχουν αρνητικα κερδη, αυτο δεν πρεπει να απασχολει εμας αλλα αυτους. Ο καλυτερος, με το χαμηλοτερο κοστος και τις καλυτερες υπηρεσιες, ας κερδισει και οσοι δεν βγαζουν κερδη ας εξελθουν απο την αγορα.
Ειδικα για τα ταξι εξηγησα οτι ειανι ειδικη περιπτωση, λογω των εξωτερικοτητων που προκαλουν και δεν πληρωνουν (ρυπανση, κυκλοφοριακη συμφορηση). Ακομα και σε αυτα δεν υπαρχει περιπτωση να εχουμε ενα ταξι ανα κατοικο, γιατι απο καποια στιγμη και μετα τα κερδη θα ειναι αρνητικα. Ειναι ομως αληθεια οτι η ελευθερη αγορα θα εβγαζε υπεβρολικο αριθμο ταξι, σε σχεση με το κοινωνικο οπτιμουμ.
Αλλα στα άλλα επαγγελματα ποιο ειναι το προβλημα?
Συγνώμη, επειδή το βλέπω παντού αυτό (ειδικά στα ΜΜΕ) και αδυνατώ να το κατανοήσω:
ΠΩΣ ακριβώς είναι κλειστό το επάγγελμα του αρχιτέκτονα?
Το μοναδικό προαπαιτούμενο είναι να έχεις πτυχίο! Αν έχεις, σου δίνει άδεια άσκησης επαγγέλματος το ΤΕΕ (εξαιρετικά τυπική διαδικασία, σαν να βγάζεις κάρτα σε βιβλιοθήκη) και μετά χτίζεις σπίτια.
Δηλαδή, τι ακριβώς εννοούν να “ανοίξει” το επάγγελμα του μηχανικού; Ποιος προσπάθησε να το ασκήσει και εμποδίστηκε;
Το ότι δεν πωλούνται φάρμακα στα super markets, δεν έχει καμία σχέση με το “κλειστό” επάγγελμα του φαρμακοποιού. Αγορανομική διάταξη είναι. Εξάλλου, και στα αμερικάνικα drug stores (που είναι σαν Ελληνικά super markets), τα φάρμακα τα δίνει φαρμακοποιός.
Ασπιρίνες και depon πουλάνε και τα περίπτερα.
Το “κλειστόν” του επαγγέλματος του φαρμακοποιού αφορά στο πόσα μέτρα απόστασης πρέπει να έχει ένα φαρμακείο από ένα άλλο. Αλλά και εκεί χωράνε εξαιρέσεις. Υπάρχουν πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου είναι το ένα δίπλα / απέναντι από το άλλο.
Εγώ που είμαι Πληροφορικός απο το πανεπιστήμιο Αθηνών (4-ετούς φοίτησης), το ΤΕΕ δεν με εγγράφει γιατί λέει έχω κάνει 4 χρόνια σπουδών! Φυσικά το ΤΕΕ εγγραφεί απόφοιτους πανεπιστημίων Αγγλίας 4-ετούς φοίτησης! (3 χρόνια πτυχίο + 1 χρόνο μεταπτυχιακό).
Πέρυσι το ΤΕΕ έφτιαξε το e-TEE σαν τμήμα του ΤΕΕ. Εκεί μπορούμε να γραφτούμε αλλα δεν έχουμε τα δικαιώματα (π.χ εκλεγειν και εκλέγεσθαι) που έχει ένας π.χ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Έτσι επιδιώκει να έχουν τα μέλη του,που ονομάζονται μηχανικοί, δικαίωμα υπογραφής σε έργα Πληροφορικής, να συνεχίζουν να παίρνουν αυτοί και μόνο αυτοί το επίδομα 7 τις χιλίοίς (που είναι γύρω στα 700 ευρώ για αυτους που εργάζονται στο δημόσιο) να έχουν μόνο αυτοί αφορολόγητο και επιδοτήσεις από την πολιτεία. Θέλουν την πίτα δικιά τους και όχι να την μοιραστούν με άλλους και παράλληλα να διαιωνίζονται τα προνόμιά τους.
Για τον ίδιο λογο αποκλείουν τους απόφοιτους των ΤΕΙ…
“Πληροφορικός” τι σημαίνει; Μηχανικός δεν είσαι προφανώς, κατά συνέπεια δεν έχεις θέση στο ΤΕΕ.
Btw, στη λίστα των “κλειστών” επαγγελμάτων που πρέπει να ανοίξουν πάση θυσία έχω να προσθέσω:
Βουλευτής, Ευρωβουλευτής, Κοινοτικός Επίτροπος! :lol:
[Θα έλεγα και Ακαδημαϊκός, αλλά δεν … πολλή φασαρία!]
κόφ’το espoir, [:-}
το επάγγελμα του φαρμακοποιού ειναι για καρπαζιές.
Τις περισσότερες φορές που επισκέπτομαι φαμρμακείο ειναι κλειστό.
Στην περιοχή Διοικητηρίου στη Θεσ/νίκη(γύρω στο Υπουργείο Β. Ε) μέτρησα 14 φαρμακεία.
ΚΑΝΕΝΑ μα ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ειναι ανοιχτό σχεδόν ΚΑΝΕΝΑ Σαβ/κο.
ΚΑΝΕΝΑ βράδυ μετά τις 8. Μεσημέρια το ιδιο.
Καλή και η προσωπική σχέση με τον φαρμακοποιό αλλα αυτό ειναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν?
ΟΛΟΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ τις ιδιες ωρες.
και το κωλόχαρτο στο τζάμι του μπαγλαμά για να βρείς τον αλλο μπαγλαμά τον (πιθανά) ανοιχτό, και να τρέχεις σα το διάολο δεξιά αριστερα.
Θα γίνω εθελοντής να πάω να ρίξω καρπαζιές.
Περιμένω εντολή.
α) οι αμοιβες μηχανικου κτλ ειναι ρυθμιζομενες και ελεγχομενες
β) μαλλον μιλας για πτυχια ελληνικου δημοσιου ΑΕΙ. Προσπαθησε να ερθεις απο ΑΕΙ της Ευρωπης ή Αμερικης, ακομα και αν μιλαμε για κορυφαια ιδρυματα και δες ποσο τυπικη ειναι η διαδικασια.
αγορανομικες διαταξεις ονομαζονται καθε ειδους διαταξεις προστασιας μιας συντεχνιας, οπως ας πουμε η διαταξη που θελει τα σουπερ μαρκετ να εχουν πανω 40 μ2 αφιερωμενα στο ψωμι, αλλιως δεν μπορουν να το πουλανε φρεσκο. Καθε σουπερμαρκετ στην Ισπανια το πουλαει μεσα απο εναν φουρνο που πιανει αντε 2 μ2. δεν ειδα να παθαινουν τιποτα, ισα ισα ετρωγα φρεσκο ψωμι ολη την ωρα οπου ηθελα, αντι να ψαχνω για φουρνο που δεν εκλεισε.
Οσο για τα φαρμακα, στις ΗΠΑ παρα πολλα δεν χρειαζονται συνταγη και γενικα τα σουπερ μαρκετ τα πουλανε.
Αλλα και στα συνταγογραφουμενα, γιατι πρεπει να εχουμε ειδικα φαρμακεια, σε ορισμενη αποσταση το ενα απο το αλλο, με ελεγχομενο ωραριο και λοιπους αναχρονισμους? δεν βλεπω κανεναν απολυτως λογο να πειροριζουμε τον ανταγωνισμο, τις θεσεις εργασιας κτλ
το θεμα δεν ειναι ποσο μας ενοχλει η καθεμια περιοριστικη διαταξη χωριστα, το θεμα ειναι οτι το συνολο μας βλαπτει τρομερα. Και αυτες οι διαταξεις βασιζονται σε μια νοοτροπια που ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω. Λες και το κρατος μας εχει φτιαχτει για να στηριζει τα στνεα συμφεροντα της καθε συντεχνιας εναντια σε καθε εννοια δικαιοσυνης ή δημοσιου συμφεροντος.
@espoir
Αν δεν κάνω λάθος, οι άδειες για να ανοίξεις φαρμακείο είναι περιορισμένες. Συνήθως πάνε από γονιό σε παιδί κτλ.
Κάτι σαν τα περίπτερα.
Τι προσόντα χρειάζονται για να ανοίξεις ένα περίπτερο; Οι άδειες είναι συγκεκριμένες.
Εγώ αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω με τίποτα είναι γιατί καμία κυβέρνηση δεν προχωράει σε απελευθέρωση, από την στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ των κλειστών επαγγελμάτων (το ότι δεν “χωράει άλλους η αγορά” δεν κατάλαβα γιατί ισχύει ειδικά για φαρμακοποιούς και όχι για εμπόρους ενδυμάτων π.χ. ή πιτσαρίες).
Το θέμα είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, αλλά όφελος.
Για κάθε ένα φορτηγατζή που δυσαρεστείται, υπάρχει τουλάχιστον ένας ψηφοφόρος που χαίρεται (αυτός που θα πλήρωνε τα 10.000 € για την άδεια ).
Για τους συμβολαιογράφους, δεν το συζητάω.Ο περισσότερος κόσμος μάλλον θα χαρεί αν απαλλαγεί από ανούσια έξοδα.
Όσες ρυθμίσεις έχουν πολιτικό κόστος, δεν γίνονται εξ αιτίας του.
Όσες δεν έχουν, πού κολλάνε;
Για το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα υπάρχει και ενα αλλο ειδικό πρόβλημα.
Στην Ελλάδα η Αρχιτεκτονική ειναι Τμήμα του Πολυτεχνείου
(engineering school). Υποτίθεται περνάς μαθήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Στατικής κλπ.
Στην Αγγλία, ας πούμε, θεωρείται Κλάδος των “Γραφικών Τεχνών” (Graphic Arts). Οπότε τίθεται θέμα ισοτιμίας της Σχολής.
Τα κριτήρια αποφοίτησης (σε Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό κλπ), απ’οτι ακούω ειναι πολύ αυστηρά και εκεί.
{Αν αποκτήσεις “Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος” μπορεις να εργασθείς στην Ελλάδα, λόγω ΕΕ, αλλα δεν εχεις Ισοτιμία Πτυχίου)
Δεν ξέρω μέ Γερμανία πως εχει το θέμα. Ξέρει κανείς?
Ποιές ρυθμίσεις δεν θίγουν κάποιες ομάδες ; Συμφέρει τους φουρναραίους να πουλάν τα Σ/Μ ψωμί ; Συμφέρει τους φαρμακοποιούς να μπούν μεγάλες αλυσίδες στη λιανική ;Συμφέρει τους συμβολαιογράφους να χάσουν τη δουλειά με τα εγγυημένα λεφτά ; Συμφέρει τους φορτηγατζήδες να διαπραγματεύονται ελεύθερα και να χάσει ή άδεια τους την αξία μεταπώλησης ;
ni – me οι συντεχνίες έχουν περιορισμένα μέλη αλλά οργανωμένα , με άμεσο ισχυρό κίνητρο και το δυνατό όπλο της “απεργίας” – εκβιασμού ανα πάσα στιγμή.Ο μέσος Έλληνας ψηφοφόρος εκτός του ότι δεν έχει τίποτα από όλα αυτά , δεν έχει και καμία πολιτική κουλτούρα παρά μόνο άγνοια , ωχαδερφισμό και μοιρολατρεία .Άσε που η πλειοψηφια των απλών ψηφοφόρων ανήκει και αυτή σε κάποια προστατευόμενη συντεχνία.Είναι τόσες πολλές στην Ελλάδα
χα χα alvy είναι καταπληκτικό το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βλασταριών των φαρμακοποιών , στο μηχανογραφικό των πανελληνίων δηλώνουν … μάντεψε… και όσοι δεν τα καταφέρνουν φεύγουν σούμπιτοι για καμιά μπολόνια
http://g700.blogspot.com/
Γιατί για τους συμβολαιογράφους η κατάσταση ίδια δεν είναι; Έχω ακούσει μέχρι και μπαγαποντιές για άδειες σε διαφορετικούς νομούς και μεταγραφές ad personam αφότου ο κανακάρης ή κοκόνα χρειαστεί να εξασκήσει σε νομό που υπάρχει «κίνηση». Για γέλια!
Πάντως ο ni-me βάζει ένα ενδιαφέρον φιλοσοφικό ερώτημα. Γιατί όχι στις πιτσαρίες; Οι πιτσαδώροι δικαίωμα στο κλειστό και προστατευμένο λειτούργημα δεν έχουν;
Κοινωνικές αδικίες…
””ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ”’ Απελευθέρωση Επαγγελμάτων Ανοίγει πλέον ο φάκελος της απελευθέρωσης υπηρεσιών και επαγγελμάτων. Το Υπ. Οικονομικών συγκροτεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από 16 υπουργεία, με σκοπό να καταρτίσουν σχέδιο νόμου με το οποίο θα ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία – πλαίσιο της ΕΕ 123/2006. Στόχος είναι να καταρτιστεί το σχέδιο νόμου ως το Μάιο 2008 και να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν από τη Βουλή, ώστε στη συνέχεια να εκδοθούν και οι διατάξεις εφαρμογής. Μεταξύ των επαγγελμάτων περιλαμβάνονται και οι φαρμακοποιοί.Σύμφωνα με την Οδηγία 2006/123/ΕΚ τα κράτη μέλη πρέπει να θέσουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες και να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία πριν από τις 28 Δεκεμβρίου 2009. Επίσης να ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο αυτών των διατάξεων. Ακόμη όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις εν λόγω διατάξεις, αυτές περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.ΟΔΗΓΙΑ 2006/123/ΕΚ
“Ας «ανοίξει» η αγορά, ας γίνει απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων…”
Όλοι μιλάνε για ακρίβεια στην αγορά, στα είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα και άλλα και ψάχνουν να βρουν λύσεις και 41 μέτρα.
Η λύση είναι μια και μοναδική αλλά και ευρωπαϊκή.
Δηλαδή, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση της αγοράς ώστε να επιτύχουμε ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα της αγοράς.
Όσο για τα φάρμακα που είναι και ο δικός μου τομέας εκεί πρέπει να χαμηλώσουν οι τιμές και για να γίνει αυτό πρέπει να απελευθερωθούν οι άδειες ιδρύσεως φαρμακειών και να σταματήσει πια η δικαιολογία ότι δήθεν, το άνοιγμα νέων φαρμακείων σημαίνει μη βιωσιμότητα των ήδη λειτουργούντων όταν αυτά κάνουν τζίρο χιλιάδων ευρώ το μήνα.
Ας «ανοίξει» η αγορά, ας γίνει απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων…
νιμε
αυτο ειναι ακριβως το μεγαλο ερωτημα. Η απαντηση μπορει να βρεθει σε διαφορα μοντελα πολιτικης οικονομιας νομιζω. το πολιτικο κοστος δεν μετριεται απλα προσθετοντας τα ατομα που οφελουνται και αφαιρωντας αυτα που βλαπτονται απο μια κινηση. Μετραει και το ποσο ενοχλουνται καποιοι. Δυστυχως οσο πιο απληροφορητο ειναι το κοινο, τοσο λιγοτερο ενοχλειται απο τα κραυγαλεα προνομια καποιων ομαδων. Ενω οι ομαδες αυτες θα ενοχληθουν παρα πολυ απο μια μεταρρυθμιση, ετσι λοιπον η πιεση κατα της μεταρρυθμισης εινα μεγαλυτερη απο τα πολιτικα οφελη (αλλα οχι απο τα οικονομικα!).
Σιμ και στην Γερμανια ειναι παρομοιο το θεμα αποσο ξερω, βασικα ειναι μαλλον ελληνικη εξαιρεση η ταση μας να θεωρουμε τους αρχιτεκτονες μηχανικους. Αλλο κανει ο ενας άλλο ο αλλος και οταν μπλεκονται τα δυο εχουμε μαλλον αποτελεσματα σαν τα αθηναϊκα κτιρια-κουτια.
Δεν θεωρω οτι τιθεται ετσι γενικα ζητημα ισοτιμιας, ισα ισα μαλλον θα προτιμουσα εναν γερμανομαθημενο αρχιτεκτονα. Αλλα τελοσπαντων γιατι δεν αφηνουμε την αγορα να κρινει αν θελει αρχιτεκτονες σπουδαγμενους σε αλλες χωρες? Γιατι πρεπει να το κρινει ενας γραφειοκρατης?
θεμη γενικα συμφωνω με το δευτερο σου σχολιο, (το πρωτο δεν καταλαβαινω τι ακριβως ειναι, αν ειναι παραθεση απο αλλου βαλε σε παρακαλω και μια συνδεση)
μα ακομα και να υπηρχε θεμα βιωσιμοτητας, απο που κιως που ειναι δουλεια του κρατους να καθοριζει νικητες και χαμενους στην ελευθερη αγορα? Απο που κιως που εχουμε καποιους που κληρονομουν αδειες φαρμακειου και οι υπολοιποι δεν δικαιουνται καν να προσπαθησουν? Οπως ειπε ο νιμε, οι πιτσαδοροι γιατι δεν εχουν καμμια απολυτως προστασια απο τον ανταγωνισμο αλλα εχουν οι φαρμακοποιοι?
Το ότι τα παιδιά ενός μαγαζάτορα (ό,τι μαγαζί κι αν έχει ο μπαμπάς) ακολουθούν το ίδιο επάγγελμα, δεν είναι θέμα άδειας: οι περισσότεροι νέεοι σήμερα ψάχνουν να βρουν στρωμένη δουλειά. Γι’ αυτό στριμώχνονται στις σχολές Αστυφυλάκων. Αν δεν έχεις ουσιαστική αντιπάθεια προς το έτοιμο επάγγελμα του μπαμπά, οι ουρές στον ΟΑΕΔ σε πείθουν αμέσως.
Αν στην Αγγλία “αρχιτέκτονας” σημαίνει “διακοσμητής εσωτερικών χώρων” τότε καλώς δε γίνεται δεκτός στην Ελλάδα. Εκεί μπορεί με ένα Bachelor να σηκώσει οικοδομή; Έχει κάνει στατική; Μήπως προ-απαιτείται υπογραφή πολιτικού μηχανικού;
[Μην συγκρίνουμε τις βούρτσες με άλλα πράγματα.]
SG, γιατί υποθέτεις ότι δεν το έχω δοκιμάσει; :)
Οι αμοιβές του αρχιτέκτονα δεν είναι ρυθμιζόμενες. Υπάρχει ένα μίνιμουμ, το οποίο όμως διασφαλίζει τα έσοδα στο ασφαλιστικό ταμείο. Οι πραγματικές αμοιβές (της πιάτσας) είναι συνήθως πολύ πάνω από αυτό το ελάχιστο.
Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα πρέπει να τα παίρνουμε από κάποιον ειδικό επειδή ακριβώς δεν είναι καραμελίτσες για το λαιμό. Έχουν και παρενέργειες. Θα μου πεις, γιατί δεν αρκεί ο γιατρός γι’ αυτό; ΟΚ, θα μπορούσε να τα πουλάει ο γιατρός. Πάντως, δεδομένου ότι οι παρενέργειές τους είναι πολύ σοβαρότερες από την κατανάλωση ορυκτελαίου, ε, είναι σημαντικό!
Για τους φούρνους στα super markets: το θέμα δεν είναι τα τετραγωνικά. Το θέμα είναι να παράγεται κάτι φρέσκο εκεί. Αυτό προσπαθεί να εξασφαλίσει η διάταξη. Να μην παραπλανάται ο πελάτης ότι αυτό που παίρνει είναι φρέσκο ενώ είναι 6 μηνών καταψυγμένη ζύμη.
:)
δηλαδη
α) αν δεν ειχε την αδεια θα εκανε αυτο το επαγγελμα?
β) καποιος που δεν ετυχ ενα κληρνομησει αδεια μπορει να το εξασκησει?
εμ ο γιατρος δινει την συνταγη, απο κει και περα τι αλλο χρειαζεται? Και ας πουμε οτι ενα ατομο στο φαρμακειο πρεπει να εχει ιατρικες γνωσεις, αυτο τι σχεση εχει με τον περιορισμενο αριθμο αδειων φαρμακειου? Γιατι να μην ειναι απεριοριστες αλλα με την απλη προϋποθεση να υπαρχει παντα και ενα ατομο με καποιες ιατρικες γνωσεις?
μα οπως ειπα, προφανως ο αρχιτεκτονας μονος του δεν χτιζει σπιτι. Αλλα τελικα, ξαναρωτω, γιατι δεν αφηνουμε τους ανθρωπους να επιλεγουν τι ειδους μηχανικο και αρχιτεκτονα θελουν?
πως ακριβως το εξασφαλιζει αυτη η διαταξη απαγορευοντας σε σουπερμαρκετ να πουλανε φρεσκο ψωμι αν δεν εχουν 40 μ2 για τον σκοπο? Γιατι θα πρεπει να με νοιαζει αν η ζυμη ειναι κατεψυγμενη? Γιατι μου απαγορευει το κρατος να τρωω φρεσκο ψωμι απο σουπερμαρκετ, με εστω κατεψυγμενη ζυμη? Δεν ειναι δικαιωμα μου?
Καλημέρα! :)
Μερικές απαντήσεις “στα πεταχτά”:
α) Αναφέρθηκα γενικά σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ επάγγελμα. Π.χ. κάποια παιδιά γίνονται δικηγόροι επειδή έχουν έτοιμη την πελατεία. Άλλοι σπουδάζουν “τουριστικών επαγγελμάτων” ή “διοίκησης επιχειρήσεων” για να αναλάβουν το εστιατόριο ή το ξενοδοχείο του μπαμπά. Αυτό είναι ΓΕΝΙΚΟ φαινόμενο.
Για τους φαρμακοποιούς επιμένω να ισχυρίζομαι ότι ΔΕΝ χρειάζεται άδεια, αρκεί να μην έχει δίπλα άλλο φαρμακείο.
Επίσης: αν πάει η Χ αμόρφωτη μητέρα στο γιατρό και της γράψει το Ψ φάρμακο, πώς διασφαλίζουμε ότι θα πάρει ΜΟΝΟ την ποσότητα που πρέπει; Πώς ξέρεις ότι δε θα πάει να κοπανήσει και 2ο μπουκαλάκι επειδή συνεχίζουν τα συμπτώματα; Πώς ξέρεις ότι δε θα δώσει και στο άλλο παιδί της το ίδιο φάρμακο επειδή “έπιασε το κόλπο” με το πρώτο παιδί;
Κάποιος πρέπει να το ρυθμίζει αυτό. Κάποιος που ξέρει. Οπότε οι επιλογές είναι ή να μετατρέψουμε τον γιατρό σε πωλητή, ή να έχουμε μια ειδικότητα που ασχολείται με την διάθεση σε όλα της τα στάδια.
Για τους αρχιτέκτονες στην Αγγλία: δλδ, η λογική σου είναι “Αφήνω τον μελλοντικό κάτοικο του σπιτιού να επιλέξει αν θέλει να του το φτιάξει ένας διακοσμητής ή ένας μηχανικός” ? Και στον σεισμό, που θα γκρεμιστούν τα ντουβάρια τι θα του πεις; “Ας μη διάλεγες τον διακοσμητή” ??
Είναι λογική αυτή?
Απλά στην Ελλάδα, ο αρχιτέκτονας έχει το δικαίωμα της υπογραφής για τη στατικότητα του σπιτιού, οπότε αφού έχει τα χτένια, έχει και τα γένια. Αν του αφαιρέσουμε την υπογραφή (παρόλο που ο άνθρωπος έχει σπουδάσει στατική!) τότε θα πρέπει να πληρώνει ο πελάτης ΚΑΙ για πολιτικό μηχανικό. Σωστά; Διπλή αμοιβή.
Με αποτέλεσμα να πάει μόνο στον πολιτικό μηχανικό. Και θα δημιουργήσουμε μια νέα τάξη ανέργων, που είχαν την ατυχία να σπουδάσουν κάτι με διαφορετικό curriculum στην Αγγλία.
Η διάταξη για το φρέσκο ψωμί, δεν είναι σωστή. Συμφωνώ. Ήταν μια βλακώδης προσπάθεια της ΝΔ να ευχαριστήσει ένα κλάδο, χωρίς να δυσαρεστήσει έναν άλλο κλάδο.
Θα έπρεπε να πωλείται το ψωμί μόνο σε ειδική συσκευασία και να αναγράφεται πάνω ΠΟΣΩΝ ΜΗΝΩΝ είναι η ζύμη του. Οπότε να επιλέγουμε αν θέλουμε το κατεψυγμένο ή το φρέσκο.
espoir
Πράγματι, αν πάει κάποιος να ανοίξει φαρμακείο στην μακρόνησο, δεν θα του πει κανείς τίποτα.
Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι θέλουν παγκράτι, αμπελόκηπους κτλ.
Εκτός αυτού, δεν μας εξηγείς γιατί αυτό ισχύει ειδικά για φαρμακεία.
Γιατί π.χ. χαρτοπωλεία μπορούν να ανοίγουν το το ένα δίπλα στο άλλο;
Κατ’αρχήν όλα αυτά που λες, συμβαίνουν και τώρα.
(π.χ. όταν ήμουν γιατρός στο στρατό γκρίνιαζα σε έναν ανώτερο ότι δεν μου στέλνουν τα φάρμακα που ζητάω και δεν μπορώ να αντιμετωπίσω ούτε απλά περιστατικά έτσι.Πετάγεται ένας φαντάρος που άκουγε και μου λέει “μην κωλώνεις γιατρέ, εγώ είμαι εδώ” και σκάει μετά από 5 λεπτά με σακούλα που είχε μέσα σχεδόν τα πάντα, όλα χρειάζονταν συνταγή θεωρητικά – του τα είχε δώσει η μητέρα του (!)
Θεωρητικά πάντα, το πιο απλό είναι να βάζει σφραγίδα ο φαρμακοποιός ότι εκτέλεσε την συνταγή.
σωτήρη
Αν εγώ βγω και πω ότι θέλω να καταργήσω τις άδειες για φορτηγά, ώστε ο απλός λαός, ο βιοπαλαιστής, να μπορέσει να πάρει ένα φορτηγό και να θρέψει την οικογένεια του, αλλά με πολεμάνε τα μεγαλοσυμφέροντα των αμερικανοπροσκυνημένων νεοφιλελυθερων μεγαλοφορτηγατζήδων καπιταλιστών δεν θα έχει πολιτικό όφελος;
Αφού όλο κάτι τέτοιες μπαρούφες λένε και παίρνουν ψήφους.
Πιστεύω ότι το θέμα είναι αλλού:
Η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ότι από την στιγμή που κάποιος κάνει απεργία και διαμαρτύρεται για κάτι, εξ ορισμού έχει δίκιο.
Και όχι μόνο: διόι υπάρχει και η μετα-μεταπολιτευτική ιδεοληψία που δεν μας αφήνει να δούμε ότι το γεγονός ότι κάποιος πάει στη δουλειά του με τζιν και μπουφάν δεν τον καθιστά κατ’ ανάγκη αδικημένο προλετάριο. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν πρόσφατα, ένας 30χρονος δικηγόρος με διδακτορικό θα ήταν πανευτυχής αν έβγαζε σε ένα μήνα τα χρήματα που βγάζει σε μία ημέρα (με 8ωρη εργασία) ένας ιδιοκτήτης βυτίου ΔΧ που οδηγεί ο ίδιος το όχημά του. Προσοχή: δεν υπονοώ απαραιτήτως ότι κακώς βγάζουν αυτά τα χρήματα οι βυτιοφορείς (ίσως να είναι κι έτσι βέβαια) αλλά ότι το κοστούμι δεν κάνει τον προνομιούχο όπως το τζιν δεν κάνει τον “βιοπαλαιστή”. Κι όμως, ακόμα και μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, κάποιοι επέμεναν στα ΜΜΕ ότι υποφέρουν οι μεροκαματιάρηδες βυτιοφορείς και απεργούν δικαίως! Οι γιατροί της παρέας θα ξέρουν ότι στα κέντρα υγείας της επαρχίας, για παράδειγμα, γιατροί, αγροτικοί, νοσοκόμοι, διοικητικοί και οδηγοί απολαμβάνουν μία ανεπανάληπτη ασυλία και συχνά ενεργούν κατά τρόπο που θα δικαιολογούσε όχι μόνο απόλυση αλλά και ποινική δίωξη. Κι όμως, την επόμενη φορά που θα γίνει μία απεργία πχ των οδηγών ασθενοφόρων -με αιτήματα για αυξήσεις, περισσότερο προσωπικό κλπ- κανείς δε θα κάνει τον κόπο να μας πει πόσες ώρες διαρκεί μία διακομιδή 40 χιλιομέτρων. Όπως την επόμενη φορά που θα κλείσουν το δρόμο οι αγρότες κανείς δε θα μας ενημερώσει για το πως προκύπτουν -σε μία δύσκολη εποχή για το περιβάλλον- εξωφρενικοί λογαριασμοί νερού και ηλεκτρικού, παρά τις εξίσου εξωφρενικά ευνοϊκές τιμές. Την απάντηση θα τη βρούμε ξημερώματα στην ελληνική επαρχία: πόσοι κλείνουν τους διακόπτες και πόσοι τα πίνουν και πάνε να τους κλείσουν κατά το μεσημεράκι που θα ξυπνήσουν γνωρίζοντας ότι στη χειρότερη υπάρχουν και οι εθνικές οδοί; Και πόσοι, ενώ απολαμβάνουν υπερκέρδη, κατεβάζουν ένα τρακτέρ στα οδοφράγματα ενώ τα υπόλοιπα μηχανήματά τους δουλεύουν για να γεμίζουν τις αποθήκες; Είναι απίστευτο το πως οι ιδεοληψίες και τα στερεότυπα καταδικάζουν αυτή τη χώρα όχι μόνο οικονομικά αλλά και σε επίπεδο ακριβοδικίας και δικαιοσύνης – και αυτό είναι το χειρότερο. Έκανα κι εγώ ένα καταγγελτικό σχόλιο και το ευχαριστήθηκα!
γινεται και ομως ειναι απιστευτο αν σκεφτει κανεις λογικα, λες και η ικανοτητα της δικηγορικης κληρονομειται. προσωπικα θα προτιμουσα καποιον που αποφασισε απο το μηδεν να γινει κατι…
ισα, ισα. πρεπει να υπαρχουν αδειες που ουσιαστικα εγγυωνται στον καταναλωτη οτι τα φαρμακα που πωλουνται τηρουν καποια στανταρ και οτι το προσωπικο που δουλευει μπορει να δωσει οδηγιες η εναλακτικες λυσεις. αυτο εχει και εν μερει ιστορικους λογους που σημερα εκπιπτουν, παλιοτερα ο φαρμακοποιος παρασκευαζε και φαρμακα. γιατι ομως να ειναι περιορισμενος ο αριθμος των αδειων αυτων και το πιο τραγελαφικο κληρονομησιμες, αυτο δεν το καταννοει το μικρο μου μυαλουδακι. αν θες ανοιξε και δεκα στην σειρα, αν υπαρχει ζητηση μονο ωφελος μπορει να υπαρχει.
παρανομα, δεν σημαινει οτι ειναι αποδεκτο η θα πρεπε να το επικροτησουμε κιολας.
το προβλημα ειναι η ικανοτητα της αγορας να διακρινει και να επιλεξει. κυριες προυποθεσεις γιαυτο ειναι η ορθολογικη σκεψη και η πληροφορια. απο την στιγμη που δεν μπορουμε να δεχτουμε ως δεδομενα ουτε το ενα ουτε το αλλο (οχι απαραιτητα λογω ελλειψης ικανοτητας, πολλοι λογοι αποτρεπουν απο μια συνολικη, εμπεριστατομενη αξιολογηση μιας καταστασης πχ ψυχολογικοι, χρονικοι κτλ), εναποτιθεται στο κρατος να αξιολογησει την αναμενομενη συμπεριφορα των υπηκοων του και να αναλαβει να βοηθησει να δημιουργηθουν αυτες οι προυποθεσεις. γιατι μονο ετσι μπορει να υπαρξει ελευθερη επιλογη και να λειτουργησει η αγορα προς ωφελος ολων μας.
οσο για το θεμα της απεργιας το δικιο αλλαζει τις περισσοτερες φορες αναλογα με ποια πλευρα εισαι. ειναι περισσοτερο ο συσχετισμος δυναμεων που εχει σημασια παρα η “δικαιοσυνη”
πως διασφαλιζει ο “εγκεκριμενος φαρμακοποιος” οτι δεν θα γινει αυτο?
προσωπικα τεινω προς τετοια συμπεριφορα, σιγουρα δεν του φταιω εγω που διαλεξε διακοσμητη για να χτισει σπιτι. Αλλα τελοσπαντων αν θελουμε οπως λεει ο παναγιωτης ενα κρατος που να προστατευει τους ανθρωπους απο την ελλειψη γνωσεων και απο τυχον λαθη τους, ας υπαρχει ειδικη αδεια για να σχεδιαζεις σπιτια. Αλλα χωρις κανενα περιορισμο σε αμοιβες, αριθμο αδειων κτλ
επειδη εκανε ενα μαθημα στατικης εγινε μηχανικος? προσωπικα ειμαι της αποψης οτι τα σπιτια θελουν μηχανικο ΚΑΙ αρχιτεκτονα. Τα αποτελεσματα της ελλειψης ενος απο τους δυο ειναι φανερα στα κτιρια της Ελλαδας. Το ποσο εφαρμοσιμο ειναι αυτο σημερα δεν το ξερω, ξερω οτι η ελληνικη συνηθεια ο καθενας να χτιζει το σπιτι του οπως του κατεβει, αντι να χτιζει ενας κατασκευαστης ολοκληρες γειτονιες, ειναι μη διατηρισιμη.
ατυχια? εγω νομιζα οτι το επελεξαν! Αλλα προσεξε με, πουθενα δεν ειπα οτι πρεπει να εχει το Χ πτυχιο απο το Ψ πανεπιστημιο. Οι αδειες πρεπει να δινονται με καποια γενικα κριτηρια και ισως εξετασεις αν χρειαζονται. Οποτε αν στο πτυχιο δεν ειχες κανει στατικη, ε κανε ενα μαθημα ενα χρονο και κανε εξετασεις για αδεια μετα.
συμφωνουμε.
νιμε
καλα δεν γινεται αυτο ηδη? το πιο απλο ειναι να δικτυωθει το συστημα και οι συνταγες να εχουν ειδικο κωδικο, αν εκτελεσεις την συνταγη καπου μπαινει στο συστημα και δεν μπορεις να την εκτελεσεις αλλου. Αυτο δουλευει αποσο θυμαμαι σε Ισπανια και ΗΠΑ. Για να πω την γκρινια μου, γιατι ρε διαολε εχει η Ελλαδα τοση αποστροφη στην μηχανοργανωση?
σιγουρα ισχυει οτι εχουμε ενα περιεργο τεκημριο δικαιου αιτηματος των απεργοντων. Αλλα και αυτο απο που πηγαζει? Μηπως επειδη αυτοι που χανουν απο την απεργια δεν νοιαζονται αρκετα ωστε να βγουνε να φωναξουν εναντιον της? Μηπως επειδη ο δημοσιος διαλογος μας ειναι πολυ αδυναμος και τοσο γεματος με σκοπιμοτητες, που ποτε δεν μπορεις τελικα να ενημερωθεις ξεκαθαρα για το δικαιο ή οχι καποιων αιτηματων?
Ερχομαι και στον Κωνσταντινο:
γιατι δεν μας ενημερωνουν σχετικα? δεν υπαρχει αρκετη ζητηση για τετοια ενημερωση? ειναι οι δημοσιογραφοι ιδεοληπτικοι? ή μηπως το κοινο απλα δεν ενδιαφερεται αρκετα για να ερευνησει λιγο τα θεματα και να κρινει? Εχω την εντυπωση οτι στην Γερμανια πχ οι πολιτες εμπιστευονται την κυβερνηση: αν πει οτι χρειαζονται μεταρρυθμισεις, θα βογκηξουν λιγο αλλα θα τις ανεχτουν. Και αν αρχισουν απεργιες, το βαρος της αποδειξης ειναι συνηθως στους απεργους.
π. πασχαλιδης
ξαναρχοαμστε στην ερωτηση τι καθοριζει τον συσχετισμο δυναμενω.
Να ρωτήσω κάτι γιατί είμαι και από χωριό: η “δικαιοσύνη” τι διαφορά έχει απο τη δικαιοσύνη; Για τα λοιπά θα επανέλθω.
Εντάξει, αν ασπάζεσαι αυτή τη λογική, τότε να έχουμε άδεια οπλοφορίας όλοι [λεφτεριά στο κλειστό επάγγελμα του μπάτσου!], να κάνουμε και εξαγωγές δοντιών [λεφτεριά στο κλειστό επάγγελμα του οδοντιάτρου!] και μετά να απαιτούμε όλοι να διδάξουμε αρχαία ή λατινικά στο σχολείο, είτε έχουμε βγάλει το λύκειο, είτε όχι [λεφτεριά στο κλειστό επάγγελμα του φιλολόγου!].
Πώς σου φαίνεται; Είναι αρκετά απελευθερωμένο;
Επειδή ο γιατρός έκανε ανατομία, μπορεί να ασκεί την ιατρική; Επειδή ο μετεωρολόγος έκανε φυσική μπορεί να προβλέπει τον καιρό; Επειδή ο πληροφορικάριος έκανε C++ μπορεί να το παίζει προγραμματιστής; Επειδή εσύ έκανες ένα μάθημα μακρο-οικονομίας έγινες οικονομικός αναλυτής;
Μα τι παιδαριώδεις ερωτήσεις είναι αυτές; ΝΑΙ, επειδή έκανε τα απαραίτητα μαθήματα (όποια είναι αυτά, σύμφωνα με το υπεύθυνο πρόγραμμα της Σχολής του που καταρτίστηκε από ένα κάρο καθηγητές μέσα από μια διαδικασία πολλών ετών), κρίνεται επαρκής για να υπογράψει / επιβλέψει το χτίσιμο μιας οικίας.
Και αν πέσει αυτή η οικία, πάει φυλακή. ΟΚ? Γι’ αυτό πληρώνεται, για να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.
Αν νομίζεις ότι «απλά έκανε στατική» πάρε ένα βιβλίο στατικής και μετά πες μας αν μπορείς να χτίσεις το δικό σου σπίτι.
Θα υποθέσω ότι θέλεις να πεις πως στην Ελλάδα πάσχουμε από αισθητική. Μόνο που αυτό είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και κυρίως υποκειμενικό.
Επίσης, αν αναφέρεσαι σε θέματα πολεοδομίας, αυτό δεν αφορά τον ένα αρχιτέκτονα που χτίζει κάτι. Αφορά κεντρικό σχεδιασμό που εγκρίνεται από Δημοτικά Συμβούλια, ΥΠΕΧΩΔΕ, κλπ.
Εννοούσα την «ατυχία» (ειρωνικά). Όπως λέμε «αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με αυτό που θέλουν κάποιοι, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».
Οι έλληνες αρχιτέκτονες είναι μια χαρά επιστήμονες και χτίζουν μια χαρά σπίτια όταν τους αφήνουμε να εργαστούν όπως πρέπει (χωρίς να ζητάμε παράλογα πράγματα) και όταν ο προϋπολογισμός της οικίας το επιτρέπει. Εγώ τους εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια.
Απόδειξη ότι παρόλο που ζούμε σε σεισμογενή χώρα, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι περιπτώσεις (των ασυνείδητων επαγγελματιών) που υπήρξε πρόβλημα και έπεσε κάποιο κτήριο. Συνήθως ζημιές γίνονται στα παλαιά και καταπονημένα κτήρια.
Αν οι Άγγλοι (ή άλλος λαός) ονόμασαν τη σχολή διακοσμητών τους «αρχιτεκτονική» είναι δικό τους πρόβλημα. Δε βλέπω το λόγο να το καταστήσουμε δικό μας.
Σημείωση:
Το ύφος μου δεν είναι προσωπικό. Θεωρώ βέβαια χαζό να συζητάμε τόσο αυτονόητα πράγματα, όπως το αν πρέπει κάποιος να διαθέτει κατάρτιση για να παρέχει στο κοινό φάρμακα.
Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κακώς κείμενα και ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Αυτό δε σημαίνει να σαρώσουμε τα πάντα. Αν γίνει αυτό, θα παίξουμε με κανόνες επανάστασης και πίστεψέ με, τότε ο φιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός θα ακούγονται μόνο ως ανέκδοτο.
Μερικές φορές ο νεανικός ενθουσιασμός για μια ιδέα είναι υπερβολικός.
Διόρθωση (χωρίς προέγκριση από email):
Αν κάνει μια στραβή ο αδειοδοτημένος επαγγελματίας (π.χ. αν δώσει ναρκωτικά χωρίς συνταγή) πολύ απλά μπορεί να του αφαιρεθεί η άδεια και να χάσει τη δουλειά του.
[Νομίζω ότι τόσο αυτονόητα πράγματα δεν χρειάζονται εξήγηση!]
Espoir, υπάρχει διαφορά μεταξύ Αρχιτέκτονα και Διακοσμητή (και Αρχιτέκτονα Εσωτερικού Χώρου) σε ολη τη Δυτική Ευρώπη.
Οι τελευταίες πληροφορίες μου είναι, ότι στη Γερμανία τα Τμήματα Διακοσμητικής και Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου (είναι Φαχοσούλε –δεν ξέρω γερμανικά, ετσι μου φένεται λέγεται) είναι αντίστοιχα του ΤΕΙ Διακοσμητικής Αθηνών. Μίλησα με άτομο που πήρε πλήρη αντιστοιχία πτυχίου με αυτό το Τμήμα του ΤΕΙ.
Το ιδιο άτομο μου δήλωσε ότι υπάρχουν και μαθήματα Στατικής στο curriculum το γερμανικό σ’αυτές τις σχολές. Το επίπεδο είναι δε πολύ ψηλό.(Με όριο τριών εξετάσεων ανα μάθημα αλλοιώς ..έφυγες και τέτοια)
Αλλωστε και το ΤΕΙ Διακοσμητικής στην Αθήνα είναι από τα πιο υψηλόβαθμα, χρειάζεσαι κάπου 17,500 μονάδες με το ειδικό μάθημα (σχέδιο).
Ένα άλλο θέμα είναι, πως φτάσαμε στο urban planning και πολεοδομικό μπάχαλο και ασχήμια πολλών ελληνικών πόλεων αφού όπως λές εχουμε τόσους “φωστήρες” Αρχιτέκτονες.
Δεν φέρουν ευθύνες γι’αυτό και οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες της χώρας ??
{Εκτός από τους πολιτικούς και τους τοπικούς ..άρχοντες δλδ}
η συλλογιστική σου ενίοτε είναι ανυπόφορα χαλαρή.
είναι δυνατόν να βάζεις στο ίδιο τσουβάλι έναν μηχανικό με έναν νταλικιέρη?? show some mercy dude!!
αν πάλι λαθεύω και (σε) παρερμηνεύω, τότε πολύ θα ήθελα να διαβάσω το πώς ένα επάγγελμα μηχανικού θα “ανοιχτεί” (εφόσον συμφωνήσω για λόγους διευκόλυνσης ότι πρόκειται περί κλειστού επαγγέλματος!) αλλά και το πώς (που είναι το πλέον σημαντικό) θα διασφαλιστεί (περισσότερο από ότι διασφαλίζεται όσο είναι κλειστό) η ασφάλεια, ποιότητα οτιδήποτε τέλοσπαντων παρέχει η δουλειά ενός μηχανικού
espoir
και αν υπαρχουν απεριοριστα πολλες αδειες αυτο δεν μπορει να γινει? Το οτι ο αριθμος των αδειων ειναι απεριοριστος δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν κυρωσεις για οποιον δεν κανει καλα την δουλεια του. Οπως αν ο πιτσαδορος βαλει δηλητηριο στην πτισα θα παει φυλακη, ετσι ο φαρμακοποιος που θα πουλησει ναρκωτικα θα εχει προβληματα.
το οτι αυτες οι αναλογιες δεν στεκουν το βλεπεις φανταζομαι. Οι διαφορες ειναι παμπολλες. Το επαγγελμα του αστυνομικου ή του δασκαλου ελεγχεται και πληρωνεται απο το κρατος, του ιδιοκτητη φαρμακειου οχι. Τον αστυφυλακα δεν τον επιλεγουν οι καταναλωτες, τον φαρμακοποιο ομως ναι.
οχι και σιγουρα οχι. Δεν φτανει ενα μαθηματακι για να γινεις ειτε γιατρος ειτε μετεωρολογος. Παρομοιως, αν θελουμε αδειες για στατικες μελετες πρεπει να ελεγχονται συνολικα οι σχετικες γνωσεις, οχι να κολλαμε τυπολατρικα στο αν εκανε στατικη 1 στο προπτυχιακο του! (παρεπιμπτοντως ναι εχω παει σε ενα μαθημα στατικης για μηχανικους, ειχε πλακα). Αλλα τελοσπαντων, κανε μου την χαρη να μην κολλαμε σε λεπτομερειες. ΤΟ θεμα ειναι αν πρεπει να εχουμε κλειστα επαγγελματα, οχι αν πρεπει για καποια επαγγελματα να αποδεικνυουν οι υποψηφιοι τις σχετικες τους qualifications (θα ημουν υποχρεος για μια μεταφραση).
ισως. με αρχιτεκτονες που το εχω συζητησει παντως μου λενε οτι ευθυνη εχει και η ελληνικη εξαιρεση του μπλεξιματος των δυο επαγγελματων και του σχεδιασμου κτιριων χωρις σοβαρο αρχιτεκτονα. ακομα και το Ελ Βενιζελ σχεδιαστηκε απο μηχανικο λεει.
εχεις δικιο, το θεμα ειναι τοσο αυτονοητο που για περιπου 300 εκατομμυρια ανθρωπους στις ΗΠΑ και δεν ξερω ποσους στην ευρωπη πολλα φαρμακα διατιθενται ευρεως απο 20χρονους πιτσιρικαδες που δουλευουν part time.
αλλα για να επιστρεψουμε στο θεμα, δεν μου εδειξες γιατι πρεπει να ειναι περιορισμενος ο αριθμος των αδειων.
το οτι η κοινη λογικη και εντελως κοινοτοπες για το 90% της Δυσης ιδεες θεωρουναι “επαναστατικες” στην Ελλαδα μαλλον λυπηρο ειναι. Ο φιλελευθερισμος και ο καπιταλισμος δεν ξερω που κολλανε στην συζητηση. Δεν ξερω καποια οικονομικη ουτε και φιλοσοφικη θεωρια (ας ρωτησουμε τον Κωνσταντινο) που να μπορει να δικαιολογησει τα απιστευτα προνομια συντεχνιων οπως των φαρμακειων ή των οδηγων φορτηγων.
σιμ
χεχε Fach-hoch-schule εννοεις, ναι ΤΕΙ ειναι. το οριο των 2 ή 3 μαθηματων υπαρχει σε ολοκληρη την Γερμανια. Δεν ξερω αν θα προσλαμβανα ατομο απο γερμανικο ΤΕΙ για να χτισει σπιτι, αλλα για το αισθητικο κομματι γιατι οχι?
cool & large
θα μου εκανες χαρη αν υπεδεικνυες τα ακριβη σημεια αντι να προσφερεις ισοπεδωτικες αναφορες τετοιου στυλ.
πως ακριβως εκανα τετοια αναλογια και γιατι ειναι αστοχη?
αν διαβασεις την συζητηση θα καταλαβεις ισως τι λεω. Κατα πρωτο και κυριο θα ηθελα να μειωθουν τα τεχνητα εμποδια στην εισοδο ατομων στα Τεχνικα Επιμελητηρια. Δεν με νοιαζει ιδιαιτερα τι υποτιθεται οτι σπουδασαν, με νοιαζει τι ξερουν. Εξετασεις για ολους λοιπον, και τα πανεπιστημια που εχουν 100% επιτυχια σε αυτες (οποια και να ειναι) μπορουν να εχουν απαλλαγη.
Κατα δευτερον πληρης απορρυθμιση των σχεσεων μηχανικου-πελατη. Καταργηση ελαχιστων αμοιβων κτλ Επιμενω ομως οτι το θεμα των μηχανικων δεν ειναι το μονο, ουτε το βασικο στην συζητηση.
Αλλα επειδη εχετε κολλησει λιγο στο θεμα της ποιοτητας, ενα γενικοτερο σχολιο: στις δυτικες οικονομιες η ποιοτητα απο καποιο ελαχιστο σημειο και περα δεν επιβαλλεται, ειναι αποτελεσμα της προσφορας και της ζητησης. Οπως δεν ζηταμε ολα τα αυτοκινητα να ειναι BMW ή να εχουν ABS (ενω νομιζω οτι το θεμα της ασφαλειας στην οδηγηση ειναι βασικοτατο) ετσι δεν εχει νοημα να απαιτουμε δηθεν ανωτατη ποιοτητα σε αλλες αγορες. Ας αφησουμε τους πελατες να αποφασιζουν. Οι συζητησεις περι διασφαλισης ποιοτητας, 90% των περιπτωσεων ειναι μου φαινεται δικαιολογιες για προστασια αδικων προνομιων μιας συντεχνιας…
και για να επανέλθω στους φαρμακοποιούς , μπορεί ένα μεγάλο Σουπερ μάρκετ να έχει shop in shop φαρμακείο , έστω με διπλωματούχο φαρμακοποιό ως υπάλληλο ;
Μπορώ εγώ να ανοίξω 300 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα υπό την επωνυμία MISOTRELOS DRUGSTORES και να προσλάβω ως υπάλλήλους διπλωματούχους φαρμακοποιούς;
διορθώνω ελαφρώς προηγούμενο λινκ που έδωσα όπου συζητείται το θέμα με στοιχεία
http://g700.blogspot.com/2008/05/blog-post_9761.html όπου δίνονται στοιχεία σαφή για όσους απορούν γιατί οι δικηγόροι και οι μηχανικοί είναι κλειστό επάγγελμα , αλλά και ένα τραγικό στοιχείο που εξηγεί πολλά :
800.000 άτομα ανήκουν σε προστατευόμενες συντεχνίες κλειστών επαγγελμάτων .Πολλαπλασιαστε με ένα (συντηρητικό ) Χ3…
Μερικοί νομίζω δεν έχουν καταλαβεί το εξής:
Όταν λέμε κλειστά επαγγέλματα, εννοούμε επί της ουσίας ότι το κράτος απαγορεύει σε πολίτες να ασκήσουν ένα επάγγελμα όχι επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις, αλλά επειδή το κράτος, για λόγους που ανήκουν μάλλον στον χώρο της μεταφυσικής και των ανεξήγητων φαινόμενων, θεωρεί ότι στην χ γειτονία πρέπει να υπάρχουν 3 φαρμακεία ή στην αθήνα 10 φορτηγά.
Ο λόγος που ένας απόφοιτος της φαρμακευτικής δεν μπορεί να ανοίξει φαρμακείο είναι ότι είτε ότι δεν έχει τα λεφτά να πάρει την άδεια, είτε ότι δεν βρίσκει άδεια στην περιοχή που θέλει.
Δεν έχει να κάνει με τις γνώσεις του.
(κανείς δεν λέει ότι οι φορτηγατζίδες που έχουν άδεια, την έχουν επειδή ξέρουν να οδηγούν καλύτερα από όσους δεν έχουν.)
SG
Αυτά για την Ελλάδα είναι επιστημονική φαντασία.
Οι χώρες που αναφέρεις δεν μπορούν να χρησημοποιηθούν ως παράδειγμα επειδή οι μεν ισπανοί καταπιέζουν τους βάσκους, οι δε αμερικάνοι κάνουν πόλεμο στο ιράκ και έχουν ανασφάλιστους τους πολίτες τους.
Ας αποτολμήσω μια ιστορική ερμηνεία:
Η γενιά που “βρίσκεται στα πράγματα” σήμερα, είναι η γενιά του πολυτεχνείου.
Χαρακτηριστικό αυτής είναι ότι την μοναδική φορά που έπρεπε να βγει στον δρόμο και να χαλάσει τον κόσμο, το βούλωσε (με λίγες εξαιρέσεις βέβαια).
Ίσως από αίσθημα ενοχής, είναι αδύνατον πλέον για αυτούς τους ανθρώπους να καταδικάσουν όσους βγαίνουν στους δρόμους, ανεξάρτητα από το γιατί.
Υποχρεωτικά αυτός που προβαίνει σε “δυναμικές κινητοποιήσεις” έχει δίκιο και όποιος δεν συμφωνεί μαζί του είναι “ανάλγητος”.
espoir
Μου έκανε εντύπωση αυτό που έγραψες:
Είναι υποκειμενικό ότι οι πόλεις μας δεν έχουν αισθητική;
Δηλ. υπάρχει κόσμος που βρίσκει την Αθήνα καλαίσθητη;
Πολύς κατευθυνόμενος λόγος γίνεται τώρα τελευταία από πολιτικούς, δημοσιογράφους και βαλτούς για τα δήθεν κλειστά επαγγέλματα.Εγώ θα μιλήσω για τα ταξί αφού έχω ένα ταξί το οποίο αγόρασα με δάνειο από την τράπεζα πουλώντας το σπίτι μου για να μην είμαι άνεργος.Ερώτημα το κράτος δεν γνωρίζει πόσο κάνουν οι άδειες?Δεν γνωρίζει για τα δάνεια?Η τράπεζα Ελλάδος δεν γνωρίζει ότι δίνονται δάνεια 200.000 για ταξί? Θα με αποζημιώσουν όλοι αυτοί οι δήθεν αγανακτισμένοι πολίτες που φωνάζουν?Δεν γνωρίζει ότι οι άδειες είναι τριπλάσιες από όσες αντέχει η πόλη.Εγώ πάντως αν τα απελευθερώσουν θα κάνω ΑΕ , θα βγάλω 25 άδειες και θα βάλω πάνω μπαγκλαντέζους κι όσους είναι στα φανάρια να δουλεύουν.Το ίδιο θα κάνουν κι ολοι οι άλλοι.Θα σταματήσει μια για πάντα η ανεργία.Θα αντιστοιχεί ένα ταξι ανα 2 κατοίκους.Και να δούμε που θα κυκλοφορούν τα ΙΧ!! Αλήθεια αν θέλεις να ανοιξεις μαγαζί στο κέντρο του Χαλανδρίου μπορείς?Μήπως κι εκεί πρέπει να πληρώσεις αέρα?Το ίδιο γίνεται και με το ταξί.Είναι επιχείρηση και πληρώνεις αέρα αν δεν θέλεις να είσαι στην ανεργία που το ίδιο το κράτος σε βάζει.Και κάτι άλλο.Φωνάζουν οι αλήτες οι δημοσιογράφοι.Το δικό τους επάγγελμα και ειδικά οι επιχειρήσεις που βγάζουν το ψωμί τους είναι οι πιο κλειστές και τους έχουν δοθεί άδειες από τους άλλους αλήτες τους πολιτικούς με το αζημίωτο βέβαια.Οταν ήμουν πιτσιρικάς είχα κι εγώ όπως και πολλά παιδιά τότε την τρέλλα του ραδιοφωνικού σταθμού.Μας κυνήγαγε με λύσσα η αστυνομία και τελικά δώσανε τις άδειες στους δικούς τους.Το ίδιο έκαναν και με τα κανάλια.Αυτό είναι όντως ενα κλειστο επάγγελμα που 10 άνθρωποι πήραν τις άδειες όπως τις πήραν και βγάζουν δις.Ας αφήσουν κι εμας να βγάλουμε άδεια ραδιοσταθμού ή καναλιού να γίνουμε κοντομηνάδεςκι εμείς θα τους χαρίσουμε την άδεια του μεροκάματου του ταξιτζή.Αυτές οι άδεις όντως πρέπει να απελευθερωθούν. Αλλα τις θέλουν ελεγχόμενες για να κατευθύνουν τα ζώα τους ψηφοφόρους.Το ταξί πως είναι κλειστό όταν κυκλοφορούν μέσα στην Αθήνα 15.000??!και είναι τριπλάσια απ αυτά που κυκλοφορούν στο Λονδίνο?Και κάτι άλλο οι άδειες ταξί έχουν εξαιρεθεί από την κοινοτική οδηγία.Δεν νομίζω ότι ο Καραμανλής είναι χαζός να πάθει ότι και ο Σαρκοζί στην Γαλλία!!
Τα ταξί εξαιρούνται βάσει της κοινοτικής οδηγίας
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:376:0036:0068:EL:PDF
Αυτό που πρέπει να απελευθερωθεί είναι:α) ο περιορισμός του να έχει κάποιος μέχρι δύο άδειες Β) Να μπορούν να πάρουν άδεις κι άλλοι κι όχι μόνο όσοι δεν έχουν εισόδημα.Να μπορεί οποιοσδήποτε.Γ) Να μπορούν να πάρουν και οι αλλοδαποί.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα αναίβει κι άλλο η τιμή τους αλλά ζούμε σε ελευθερη αγορά.
Επίσης πρέπει να απελευθερωθούν οι άδειες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών αν πράγματι θέλουμε απελευθέρωση της αγοράς.
Οι κατηγοριες περι εγκαθετων, κατευθυνομενου λογου κτλ δεν με εμπνεουν ιδιαιτερα συζητηση, ειδικα αν δεν υπαρχουν καθολου στοιχεια. Παιρνω φυσικα ως δεδομενο οτι δεν κατηγοριες κανεναν εδω (πραγμα που θα ηταν εντελως αστειο).
Μιλας για την αγορα των ταξι που αν ειχες διαβασει το αρχικο κειμενο θα ειχες δει οτι εξαιρεται απο την συζητηση ως αγορα που πρεπει να εχει περιορισμο στις αδειες για τον προφανη λογο οτι τα ταξι προκαλουν μεγαλη οχληση (εξωτερκοτητες)! Αλλα και παλι θα κανω μερικες παρατηρησεις:
καταρχας η ΤτΕ δεν ειναι εμπορικη τραπεζα, αρα δεν ασχολειται με αδειες ταξι. Το οτι εχει φτασει να κανει 200.000 ευρω η αδεια μου φαινεται ενδιαφερον, οπως ειπα αυτα τα χρηματα ειναι ακριβως η αξια του ολιγοπωλιου σημερα και μαλλον ασφαλες σημαδι οτι χρειαζομαστε περισσοτερες αδειες.
Τι θα γινει με αυτους που πηραν αδειες σε τοσο υψηλες τιμες, οταν δοθουν περισσοτερες αδειες και πεσουν οι τιμες? Δεν ξερω, αναλογως. Σε περιπτωσεις που δοθουν λιγες ακομα αδειες και πεσουν λιγο οι τιμες, αυτο ειναι ενα ρισκο που αναλαμβανει ο αγοραστης, ακριβως οπως αναλαμβανουμε ρισκα οταν αγοραζουμε ακινητα, μετοχες κτλ Ο μεσος πολιτης δεν ειναι συνεταιρος των κατοχων καθε αδειας, οταν ανεβαινουν οι τιμες δεν συμμετεχει στα κερδη των κατοχων, δεν ξερω γιατι θα πρεπει να συμμετεχει στις ζημιες οταν πεφτουν οι τιμες.
Σε αγορες που πρεπει απλα να καταργηθει το σημερινο καθεστως και να δινονται απεριοριστες αδειες, φανταζομαι η απελευθερωση πρεπει να γινει σταδιακα.
για κατσε, αν οι αδειες ειναι περισσοτερες αποσες αντεχει η πολη πως θεωρεις οτι θα σε συμφερει να βγαλεις 25 ακομα αδειες? Πως ακριβως οριζεις τι αντεχει η πολη?
στα μαγαζια δεν υπαρχει κρατικος περιορισμος, ειναι απλα φυσικος περιορισμος, αυτα τα μαγαζια υπαρχουν. Η αγορα ειναι μαλιστα (περιπου) ελευθερη να χτισει κτιρια και να αυξησει τα μαγαζια. Οι περιορισμοι στα κλειστα επαγγελματα αντιθετως δεν εχουν συνηθως να κανουν με φυσικους περιορισμους αλλα με προστασια μιας συντεχνιας εις βαρος των αλλων.
Οσο για τα ΜΜΕ, παλι οι περιορισμοι ειναι φυσικοι, το διαθεσιμο φασμα για εκπομπη ραδιοκυματων μονο απεριοριστο δεν ειναι. Προφανως λοιπον δεν μπορει να ανοιγει ο καθενας τον σταθμο του α λα Σταθης Ψαλτης, γιατι θα ειχαμε απολυτο χαος με καθε γειτονια να εχει αλλους σταθμους. Το πως τελικα δοθηκαν οι αδειες δεν το ξερω και δεν αφορα την συζητηση. Ο προφανης τροπος ειναι να δινονται με δημοπρασια. Αλλα ασχετως της εφαρμογης της ιδεας στην Ελλαδα, η ιδεα του περιορισμου των αδειων ΜΜΜ εχει νοημα.
στο α και στο Γ προφανως συμφωνω, το Β ομως δεν το καταλαβαινω. Θες να δινονται τσαμπα αδειες που αξιζουν παρα πολλα λεφτα?
θα ανεβει η τιμη τους αν δοθουν περισσοτερες αδειες? δεν σε καταλαβαινω.
[quote comment=”9900″]Αλλα και παλι θα κανω μερικες παρατηρησεις:
“καταρχας η ΤτΕ δεν ειναι εμπορικη τραπεζα, αρα δεν ασχολειται με αδειες ταξι.” [/quote]
Η σκοπός της ΤτΕ είναι να ελέγχει τις εμπορικές Τράπεζες.Αυτή την στιγμή όλες οι Τράπεζες δίνουν δάνεια με προσημείωση ακινητου για αγορά ταξί.Η ΤτΕ δεν το γνωρίζει?? Δεν γνωρίζει ότι οι Τράπεζες χρηματοδοτούν επίσημα αέρα με προσημείωση ακινήτου??
“Το οτι εχει φτασει να κανει 200.000 ευρω η αδεια μου φαινεται ενδιαφερον, οπως ειπα αυτα τα χρηματα ειναι ακριβως η αξια του ολιγοπωλιου σημερα και μαλλον ασφαλες σημαδι οτι χρειαζομαστε περισσοτερες αδειες.”
Ολιγοπώλιο με 15.000 επιχειρήσεις ταξί μόνο στην Αττική??? Δεν καταλαβαίνω πως το εννοείς το ολιγοπώλειο!! Αυτό (15.000 επιχειρήσεις μόνο στην Αττική από τα λίγα οικονομικά που ξέρω δεν αποτελεί ολιγοπώλειο).Εννοείς προφανώς περισσότερες άδειες στα χέρια 10 ΑΕ??? Μήπως αυτό??
Να μου πείτε ότι είναι μέγα ολιγοπώλειο τα ΜΜΕ το καταλαβαίνω.Αλήθεια με τι κριτίρια πήραν όλοι αυτοί τις άδειες???
ΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΩ Ο ΜΕΣΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΩ ΧΑΡΙΣΕ ΤΙς ΑΔΕΙΕΣ ΜΜΕ ΣΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ?
“για κατσε, αν οι αδειες ειναι περισσοτερες αποσες αντεχει η πολη πως θεωρεις οτι θα σε συμφερει να βγαλεις 25 ακομα αδειες? Πως ακριβως οριζεις τι αντεχει η πολη?”
Αν απελευθερωθούν οι άδειες και απελευθέρωση πραγματική σημαίνει κανένας περιορισμός δηλ όποιος θέλει βάφει το αυτοκίνητο του κίτρινο γιατί να μην κάνω μία ΑΕ ή ΕΠΕ με 25 -30-40-50 ταξί αφού θα είναι τζάμπα?. Οποιος προλάβει.Μετά η αγορά θα μείνει σε μας (αν είμαι κι εγώ σ αυτούς που θ αντέξουν) τους 50-100 που θα έχουμε όλα τα ταξί της Αττικής. Τους υπόλοιπους θα τους φτύσει η αγορά και θα επανέλθουμε στα ίδια επίπεδα που είμαστε τώρα.Απλά κάποιοι θέλουν να αρπάξουν τις άδειες απ αυτούς που τις έχουν τώρα και να τις δώσουν στους δικούς τους. Ετσι πραγματικά θα δημιουργηθεί ΟΛΙΓΟΠΩΛΕΙΟ ενώ τώρα κανείς δεν μπορεί να έχει πάνω από δύο άδειες.Οταν μπορείς να βγάλεις 50 -100-1000 η ίδια πίτα θα μοιραστεί σε λιγοτερους.Είναι απλό νομίζω.Ετσι δημιουργεί ολιγοπώλειο η ίδια η αγορά.
“στα μαγαζια δεν υπαρχει κρατικος περιορισμος, ειναι απλα φυσικος περιορισμος, αυτα τα μαγαζια υπαρχουν.”
Κι εδώ φυσικός είναι ο περιορισμός.Στο Λονδίνο αντιστοιχούν ένα ταξί ανά 1000 κατοίκους κι εδώ ένα ανα 300 κατοίκους. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος για την πόλη.Επαναλαμβάνω αυτό που θελει να κάνει η κυβέρνηση ειναι αναδιανομή και κλοπή υπερ των λιγων και τζαμπατζήδων.Μάζεμα σε λίγους και όχι άπλωμα.Μέσα από την δήθεν απελευθέρωση.
“Οσο για τα ΜΜΕ, παλι οι περιορισμοι ειναι φυσικοι, το διαθεσιμο φασμα για εκπομπη ραδιοκυματων μονο απεριοριστο δεν ειναι. Προφανως λοιπον δεν μπορει να ανοιγει ο καθενας τον σταθμο του α λα Σταθης Ψαλτης, γιατι θα ειχαμε απολυτο χαος με καθε γειτονια να εχει αλλους σταθμους. Το πως τελικα δοθηκαν οι αδειες δεν το ξερω και δεν αφορα την συζητηση. Ο προφανης τροπος ειναι να δινονται με δημοπρασια.”
Φυσικά και μας αφορά ο τρόπος που δόθηκαν και πως συνεχιζουν ακόμη και τώρα να τις δίνουν σε κάποιους!!!!.Ποτε έγινε δημοπρασία???.Αυτό το “ο καθένας” από ποιον ορίζεται??? Γιατί δεν μπορεί να ανοιξει κανάλια στην Ελλάδα ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ , Ο ΜΕΡΝΤΟΧ , Ενας Τουρκος επιχειρηματίας ή ο ΒΑΣ ΒΑΣ ο Παρασκευάς???Ποιος καθορίζει το ποιός. Αν μας αναφέρεις μία και μόνο μία συχνότητα που δόθηκε με διαγωνισμό τότε θα έχεις δίκιο. Δυστυχώς όμως ολα τα κανάλια έχουν δοθεί με μίζες, λαδώματα και προστασία του κρατους στους Μεγαλοπαράνομους.Μήπως γνωρίζεις αν οι κεραίες στον Υμητό είναι νόμιμες??
στο α και στο Γ προφανως συμφωνω, το Β ομως δεν το καταλαβαινω. Θες να δινονται τσαμπα αδειες που αξιζουν παρα πολλα λεφτα?
Εννοώ να μπορεί κάποιος να αγοράσει περισσότερες των 2 άδειες από τις υφιστάμενες.Από την αγορά.
Αυτή την στιγμή υπάρχει περιορισμός και κανένας δεν μπορεί να πάρει πάνω από 2 άδειες.
Αν απελευθερωθούν όπως θέλει η Κυβέρνηση χωρίς να μας αποζημιώσει στην τρέχουσα τιμή και περάσουν οι άδειες στα χέρια πολύ λίγων τζάμπα μετά την συγκέντρωση των αδειών στα χέρια τους, αυτές τις εταιρείες λαμόγια που αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν θα αποκτήσουν τρομερή υπεραξία.Κι αντε να δούμε μετά που θα πάνε τα κόμιστρα και τι θα κάνετε που θα λειτουργούν με λογική τραστ αφού τα κόμιστρα δεν θα καθορίζονται από το κράτος.
Τελικά γιατί συζητάμε?Υπάρχει η δεν υπάρχει εξαίρεση των ΤΑΞΙ με βάση την κοινοτική οδηγία??
Για τον ίδιο λόγο που συζητούμε για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν παρά το γεγονός ότι ο νόμος αναφέρει σαφώς ότι δεν έχουν (σχεδόν) κανένα.
στο γιατι συζηταμε με καλυπτει ο Κωνσταντινος πληρως. Οι κοινοτικες οδηγιες τεινουν να ειναι κοντα στο τι θεωρω σωστο, αλλα οχι παντα.
δεν δουλευω στην ΤτΕ για να το ξερω, αλλα αν δινονται δανεια με προσημειωση ακινητου για αλλους σκοπους δεν βλεπω γιατι η ΤτΕ πρεπει να γνωριζει τους αλλους σκοπους.
το ολιγοπωλιο δεν οριζεται με τον απολυτο αριθμο των επιχειρησεων αλλα με την μονοπωλιακη δυναμη που εχουν, η οποια οριζεται ως δυνατοτητα να θετουν τιμες πανω απο το οριακο κοστος. Απο την στιγμη που η αδεια ταξι δεν κανει μηδεν ευρω, εχουμε εμποδια στην εισοδο νεων επιχειρησεων το οποιο οδηγει σε μη-τελειο ανταγωνισμο και τιμες πανω απο το οριακο κοστος, αρα μονοπωλιακη δυναμη των παιχτων. Μια τετοια αγορα χαρακτηριζεται ολιγοπωλιο.
Ξανατονιζω οτι η τιμη των αδειων στην αγορα ειναι πολυ καλος δεικτης των ολιγοπωλιακων κερδων οσων εχουν αδεια. Αν ειχαμε πληρη ανταγωνισμο και τιμες ισες με τα οριακα κερδη τοτε κανενας δεν θα εδινε λεφτα για να παρει αδεια, η τιμη της θα ηταν μηδεν.
γιατι ρωτας εμενα? την αποψη μου για το πως πρεπει να δινονταιοι αδειες την ειπα: ανοιχτος διαγωνισμος/δημοπρασια.
γιατι προφανως ενω οι αδειες ειναι δωρεαν, δεν παυεις να εχεις λειτουργικα εξοδα κτλ φυσικα θα υπαρχει καποια περιοδος προσαρμογης, αλλα στο τελος οι φτηνοτεροι παιχτες θα ειναι μεσα και οι ακριβοτεροι, αναποτελεσματικοτεροι θα ειναι εξω.
επιμενεις να μιλας συνωμοσιολογικα και καταγγελτικα, οταν εδω μιλαμε επι της αρχης και οσο γινεται αντικειμενικα (και ειναι προφανες οτι οι συνομιλητες σου εδω δεν ετοιμαζονται να παρουν αδειες ταξι στην Αθηνα). Αλλα δεν ξερω και πως θα δωσουν αδειες στους “δικους τους” οταν οι αδειες θα ειναι δωρεαν για ολους.
τι σχεση εχει το Λονδινο με την Αθηνα αδυνατω να καταλαβω. Αλλες νοοτροπιες, εντελως διαφορετικα μεσα μαζικης μεταφορας, αλλο επιπεδο αναπτυξης, αλλες τιμες στα ταξι κτλ κτλ Παρεπιμπτοντως το σημερινο συτημα ταξι του Λονδινου κριτικαρεται παρα πολυ εντονα απο τους οικονομολογους.
Τεσπα, αν θες να καταληξεις οτι η Αθηνα δεν χωραει 2 εκατομμυρια ταξι, αυτο ειναι προφανες. Αυτο που δεν ειναι προφανες ειναι ποσα θα επρεπε να υπαρχουν, πως θα πρεπει να δινονται οι αδειες κτλ
δεν αφορα την συζητηση, ειναι εκτος θεματος, τουλαχιστον για μενα. Η συζητηση εδω ειναι περι κλειστων επαγγελματων και ως επι το πλειστον κανονιστικη, δηλαδη για το τι θα επρεπε να γινει. Το αν οι αδειες στα ΜΜΕ δοθηκαν με βρωμικο τροπο ειναι απλα αλλη ιστορια, και ξανατονιζω η προταση μου ειναι ανοιχτος διαγωνισμος.
δεν καταλαβαινω την λογικη σου. Λες οτι με πληρη απελευθερωση των αδειων θα συγκεντρωθουν οι αδειες στα χερια λιγων? Απο που κιως που? Αφου οποιος θελει θα μπορει να βγαζει αδεια δωρεαν!
Ισα ισα, με αυτο που προτεινεις εσυ, δηλαδη περιορισμενο συνολικο αριθμο αδειων αλλα χωρις ορια στο ποσες απο αυτςε μπορει να κατεχει ενα ατομο, ειναι βεβαιο οτι θα αυξηθει ο βαθμος συγκεντρωσης στην αγορα.
αυτο ειναι μια διαφορετικη συζητηση και δεν βλεπω γιατι δεν μπορει το κρατος να συνεχισει να ελεγχει τα κομιστρα. Παρεπιμπτοντως η γνωμη μου ειναι οτι πρεπει να αυξηθουν γιατι σημερα
α) οι αθηναιοι παιρνουν ταξι για ψυλλου πηδημα αντι να παρουν τα ποδαρακια τους ή το μετρό
β) οταν πραγματικα εχεις αναγκη να βρεις ταξι δεν βρισκεις λογω του α
L 376/36 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 27.12.2006
ΟΔΗΓΙΑ 2006/123/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑÏΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
της 12ης Δεκεμβρίου 2006
σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑÏΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑÏΚΗΣ
ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη:
…….
.
.
(21) Οι υπηρεσίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των αστικών
συγκοινωνιών, των αγοραίων οχημάτων (ταξί) και των
ασθενοφόρων καθώς και οι λιμενικές υπηρεσίες θα πρέπει να
αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας.
Εκτός αν υπάρχει κάτι καινούργιο και μου διαγεύγει…..
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:376:0036:0068:EL:PDF
Και κάτι άλλο αγαπητέ S.G.
Δεν πρόκειται για δάνεια για “άλλο σκοπό”. Πρόκειται ξεκάθαρα για δάνεια για ταξί και τα δίνουν όλες οι Τράπεζες προσημειώνοντας σπίτια. Σχεδόν όλοι οι εμποροι ταξί συνεργάζονται με το αζημίωτο ως διαμεσολαβητές (προμήθεια με παροχή υπηρεσιών) κυρίως με την EUROBANK (Open24).Η προμήθεια είναι 1% που δίνει η Τράπεζα στον εμπορο μέσω κάποιας εταιρείας που έχει συστήσει. Δηλαδή 2000 ευρώ για κάθε άδεια.
Μάλιστα στην περίπτωση χρηματοδότησης ταξί δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη το εισόδημα.
Επισυνάπτω το παρακάτω από την ΑΛΦΑ. Κι όχι μόνο η ΤτΕ αλλά και η Εφορία , το Υπουργείο και οι πάντες γνωρίζουν παρ όλα αυτά όταν αγοράζεις άδεια κανείς δεν ρωτάει για “πόθεν έσχες” τα 200.000!!!Εχεις ντουβάρι …το υποθηκεύεις και παίρνεις ταξί (αγοράζεις εργασία).
http://www.alpha.gr/page/default.asp?id=3625&la=1
papagn
Όπως σου είπε και ο Κων/νος, οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν είναι ιερό κείμενο που αποκαλύπτει τις αιώνιες αλήθειες στους θνητούς.
Δεν βλέπω γιατί κάποιος δεν μπορεί να διαφωνεί.
Κατά τα άλλα, από την μια γκρινιάζεις για το πώς δίνουν τα δάνεια οι τράπεζες για να πάρεις άδεια, από την άλλη δεν θες η άδεια να είναι τζάμπα.
Τελικά τι θέλεις; Να διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς, αλλά οι τράπεζες να μην δίνουν δάνεια – δηλ. να τις αγοράζει μόνο όποιος έχει 200.000 € μετρητά, προκειμένου να αποφευχθούν τα ολιγοπώλεια που θα προκύψουν αν ήταν τζάμπα;
Για τις άδειες των καναλιών απ’όσο ξέρω είχαν δώσει κάποιες στην αρχή (δεν ξέρω πώς), αλλά σήμερα έχουν λήξει και δεν έχει ασχοληθεί κανένας.Δηλαδή όλοι οι σταθμοί είναι παράνομοι σήμερα.
Βέβαια δεν έχω καταλάβει στην περίπτωση αυτή τι θς να πεις, δηλ. γιατί το (όποιο) καθεστώς στις ραδιοτηλεοπτικές άδειες μπορεί να χρησημοποιηθεί σαν επιχείρημα υπέρ ή κατά των αδείων για ταξί.
εγώ πάντως συμφωνώ απολύτως
προσωπικα δεν καταλαβαινω που ειναι το προβλημα στο να υποθηκευεις το σπιτι σου για να ξεκινησεις μια επιχειρηση. ειναι σαν να υγροποιεις το κεφαλαιο σου (σαυτη την περιπτωση το σπιτι). δεν νομιζω οτι ειναι καθηκον της τραπεζας να σε ενημερωσει για το ρισκο της επιχειρησης που θες να ανοιξεις, ουτε να ελεγξει την αποδοτικοτητας της.
απαντας λεγοντας παλι το α). αλλα τελοσπαντων, για να καταλαβω. αυτη τη στιγμη αδεια ταξι παιρνουν μονο οσοι δεν εχουν εισοδημα; υπαρχει κανονισμος που να λεει οτι αλλοδαπος που θα μπορουσε να ξεκινησει αλλου ειδους επιχειρηση στην ελλαδα, δεν μπορει να παρει αδεια ταξι;
και επιπλεον : οι αδειες ειναι μεταβιβασιμες; αν ειναι ετσι τοτε γιατι θα πρεπε να αποζημιωσει η κυβερνηση στην τρεχουσα μαλλιστα τιμη; ειναι στοιχειο ιδιοκτησιας και μπορεις να το πουλησεις ανα πασα στιγμη. οταν αγοραζεις ενα σπιτι, δεν σου εγγυαται κανεις οτι η περιοχη δεν θα υποβαθμιστει σε 10 χρονια και θα χασει την μιση του αξια.
Να πάω την συζήτηση κάπου αλλού. Αν ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα κάποιοι θα πληγούν. Όσοι έδωσαν ένα υψηλό τίμημα για αγορά αδείας με αντάλαγμα ολιγοπωλιακή μεταχείρηση στην αγορά αν ανοιχθούν απότομα θα διαλυθούν οικογένειες που έχουν πάρει ρίσκα βασιζόμενοι ακριβώς σε αυτές τις ρυθμίσεις.Επι της αρχής συμφωνώ για την ελεύθερη αγορά αλλά Αν το κράτος αποφασίσει να ανοίξει την αγορά θα πρέπει κατ’εμε να αποζημιώσει τους κατόχους των προηγουμένων αδειών το αντίτιμο της άδειας, αν θέλουμε να λεγομάστε κράτος δικαίου. Προφανώς κάτι τέτοιο θέλει τρομερή προετοιμασία και αρκετά κεφάλαια απο πλευράς κράτους.
Αυτό θα μπορούσε να το ισχυριστεί και ένας μαυραγορίτης ή ένας μαφιόζος που έχει στο μισθολόγιό του πολιτικούς, δικαστές και αστυνομικούς. Αυτοί, θα πει κανείς, παρανομούν. Θα μπορούσε να το ισχυρισθεί, όμως, και κάποιος που εμπορευόταν τα υπάρχοντα των δολοφονηθέντων Εβραίων επί Ναζισμού και χρεωκόπησε μετά την πτώση του καθεστώτος. Μόνα τα συμφέροντα των θιγομένων δεν αρκούν – με αυτή τη λογική θα είναι αδύνατον να αλλάξει οτιδήποτε. Ο καθηγητής Νομικής που δικηγορεί δεν έχει επενδύσει στο ότι δεν έχει παρά ελάχιστες ακαδημαϊκές υποχρεώσεις για να απολαμβάνει τα κέρδη του πολυέξοδου επαγγέλματός του; Θα αδικηθεί αν αναγκαστεί να εργάζεται κανονικά στη Σχολή; Ο πολιτευτής έχει επενδύσει χρήματα για να εκλεγεί κάποτε ελπίζοντας στην σύνταξη μετά από τετραετή θητεία. Αδικείται από την κατάργηση της απαράδεκτης αυτής ρύθμισης; Επίσης, ο ολιγοπωλιακός χαρακτήρας της δραστηριότητας συνεπάγεται μεγάλα και σίγουρα κέρδη και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο επί σειρά ετών. Χρειάζομαι πολύ περισσότερα για να πεισθώ ότι η αφαίρεση τέτοιων προνομίων συνιστά αδικία και μάλιστα τέτοια που να αρκεί για να αποχαρακτηρίσει ένα κράτος δικαίου.
Ευχαριστώ Κωνσταντίνε για τα κοπλιμέντα, και μαυραγορίτης μαφιόζος.
Ουδέποτε είπα οτι δεν πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί απο τα συντεχνιακά επαγγέλματα. Αλλά η κύβέρνηση που θα το κάνει πρέπει να αποκαταστήσει του χαμένους διότι είναι δική της ευθήνη εξαρχής. Οι μαυραγορίτες και οι μαφιόζοι ουδεμία σχέση έχουν με το θέμα. Ένας όμως φορτηγατζής που έχει βάλει δάνειο ή υποθήκη για μια άδεια 200,000 αν ανοίξεις την αγορά οφείλεις να του επιστρέψεις τα χρήματα απο το υψηλό κόστος της έκδοσης της άδειας.
“υπαρχει κανονισμος που να λεει οτι αλλοδαπος που θα μπορουσε να ξεκινησει αλλου ειδους επιχειρηση στην ελλαδα, δεν μπορει να παρει αδεια ταξι;”
Ναι υπάρχει.
“Αυτό θα μπορούσε να το ισχυριστεί και ένας μαυραγορίτης ή ένας μαφιόζος που έχει στο μισθολόγιό του πολιτικούς, δικαστές και αστυνομικούς.
Συγγνώμη αν κατάλαβα καλά συγκρίνεις τους 70000 επαγγελματίες οικογεβειάρχες που ζουν απο τα ταξί με τους μαφιόζους και τους μαυραγορίτες??!!!!
Εν κατακλείδι από τα λίγα οικονομικά που σπούδασα στην περίπτωση των ταξί δεν έχουμε ολιγοπώλειο.Κάθε άλλο.Ολιγοπώλειο θα δημιουργήσει η απελευθέρωση.Οι άδειες πρέπει να υπόκεινται σε περιορισμούς λόγω του ότι αν δεν υπάρχουν περιορισμοί θα υπάρξει χάος στην ΑΘήναα. Αντίθετα (δυστυχώς) είναι πάρα πολλές ειδικά για την Αττική.Δεν είναι κλειστό επάγγελμα γιατί όποιος θέλει πλην Δημοσίων υπαλλήλων,ΔΕΚΟ, Τραπεζικών και συνταξιούχων να μπεί ελεύθερα στο επάγγελμα και να αγοράσει άδεια από την ελεύθερη αγορά.Υπάρχει υπερπροσφορά.Αρκεί να πάρει την Χρυσή ευκαιρία.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μπορεί όποιος θέλει είτε είναι Δημόσιος υπάλληλος, είτε αλλοδαπός από την Ουγκάντα να μπορεί να αγοράσει ταξί στην Ελλάδα (από τις υπάρχουσες πάμπολλες άδειες) και να ασκήσει το επάγγελμα του ταξιτζή.
Τώρα όλα τ άλλα περί τραπεζών δεν θα τα σχολιάσω.Ο αέρας για επιχείρηση κύριοι σε καμία Τράπεζα δεν χρηματοδοτείται επίσημα.Μπορεί να γίνει χρηματοδότηση για “άλλους λόγους” αλλά όχι επίσημα για αέρα.Εδώ χρηματοδοτείται .Και μιλάμε επίσημα και για όλες οι Τράπεζες.Ιδού και η Πειραιώς.
http://www.piraeusbank.gr/ecPage.asp?id=234745&lang=1&nt=96&depth=3&sid=
Δεν μπορώ να καταλάβω όμως γιατί συζητάμε για “δήθεν απελευθέρωση” και λέω δήθεν γιατί η αγορα ταξί είναι ελεύθερη όταν η Οδηγία Μπολκενσταϊν εξαιρεί τα ταξί??
Μήπως κάποιοι παίζουν τα παιχνιδάκια των κερδοσκόπων και των εμπόρων που καραδοκούν να αρπάξουν τις άδειες από όσους τρομάξουν από τις διαδόσεις??
Απορώ γιατί δεν βγαίνει η Κυβέρνηση να διαψεύσει και ο ΣΑΤΑ και αφήνουν 70.000 οικογενειάρχες σε αγωνία όλο αυτό το διάστημα??
Το ίδιο είχε γίνει και το 2000 και κάποιοι (οι έμποροι)άρπαξαν τις άδειες από τον κοσμάκη στις 70.000 για να τις πουλήσουν αργότερα σε διπλάσια τιμή.
Η μόνη λύση για να μην τρίβουν τα χέρια τους οι κερδοσκόποι είναι να βγεί ο Υποργός όπως είχε βγει το 2005 ο κ. Λιάπης και να δώσει παράταση στην απαγόρευση έκδοσης αδειών για άλλα 3 χρόνια τουλάχιστον.Είχε δοθεί τον 4ο του 2005 μέχρι 31/12/2008.
Σε απάντηση στα παπαγαλάκια των κερδοσκόπων ξαναβάζω την οδηγία Μπολκενστάϊν γιατί μπορεί να την διαβάσουν οι φίλοι ταξιτζήδες και να ηρεμήσουν.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:376:0036:0068:EL:PDF
ΤΑ ΤΑΞΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ.
Ο Κωνσταντινος προβαλει ενα καλο σημειο. Αν εγω αγοραζα μια αδεια που μου εδινε την δυνατοτητα να κλεβω ενα ευρω απο καθε Αθηναιο, θα μπορουσα να ζητησω τα ρεστα οταν η κυβερνηση θα καταργουσε την ισχυ της αδειας? Η περιπτωση των κλειστων επαγγελματων δεν ειναι διαφορετικη, με τις ευλογιες του ελληνικου νομου καποιες κλασεις επαγγελματιων εμποδιζουν τον ανταγωνισμο και υπερχρεωνουν τους καταναλωτες.
Η ερωτηση ειναι τι ακριβως πρεπει να γινει με αυτους που αγορασαν αδειες παραπλανημενοι απο καποιον, κυβερνηση ή αλλο ιδιοκτητη της αδειας, οτι η αδεια θα ισχυει για παντα. Αποτι διαβαζω στο κειμενο του παπαγν, τουλαχιστον στα ταξθ κανεις δεν ισχυριστηκε οτι ο αριθμος των αδειων θα ειναι κλειστος για παντα. Ισα ισα δινονται αποτι φαινεται απαγορευσεις για εκδοση νεων αδειων για συγκεκριμενο χρονικο διαστημα. Σε οσα επαγγελματα ισχυει αυτο, ας τηρηθει η υποσχεση αν ειναι λογικο το χρονικο διαστημα και απο κει και περα ας περασουμε στο νεο καθεστως χωρις καμμια αποζημιωση.
Αν αντιθετα το χρονικο πλαισιο του παλιου καθεστωτος δεν ηταν ξεκαθαρο, ας περασουμε στο νεο καθεστως σταδιακα. Αν καποιοι παραπλανηθηκαν, ας ζητησουν τα ρεστα απο αυτον που τους παραπλανησε, οχι απο τον Ελληνα καταναλωτη. Γιατι δυσκολευομαι να πιστεψω οτι καποιος αξιζει αποζημιωση απο το δημοσιο (δηλαδη ολους μας) λογω απωλειας του δικαιωματος να κλεβει τους Ελληνες καταναλωτες (δηλαδη ολους μας)!
Αντωνιε δεν καταλαβες τον Κωνστανινο νομιζω. Το απλο πραγμα που λεει ειναι οτι οι συντεχνιες που τοσο καιρο εκλεβαν τον καταναλωτη, πολυ δυσκολα θα μας πεισουν οτι δικαιουντια αποζημιωσεις για την απωλεια των προνομιων τους.
papagn
εχω ετσι λιγο την εντυπωση οτι δεν διαβαζεις καθολου τι γραφεται ως απαντηση στα σχολια σου.
Η κοινοτικη οδηγια δεν αφορα αυτη τη συζητηση, για δυο λογους:
α) γιατι αναζητουμε το σωστο και δικαιο, οχι το τι λεει η ΕΕ
β) ακομα και αν η κοινοτικη οδηγια δεν επιβαλλει την απελευθερωση, φυσικα δεν την απαγορευει! Στην Τσεχια, Ουγγαρια ισως και Πολωνια αν θυμαμαι καλα, η αγορα ταξι ειναι ελευθερη, με ελευθερες αδειες (νομιζω) και κομιστρα (σιγουρα).
αληθεια. Εγω προτεινω μια αλλη λυση, κανεις να μην πουλησει την αδεια του στους “κερδοσκοπους” αφου υποτιθεται την θελει για να ασκει το επαγγελμα, οχι για να βγαζει κερδη απο την αυξηση της αξιας της αδειας!
κοιτα να δεις, ισως δεν το καταλαβες πριν, οποτε θα το πω ξεκαθαρα: δεν ειναι εδω χωρος για να δινεις απαντησεις σε τριτα ατομα ουτε για να κανεις ανωνυμες αφηρημενες καταγγελιες. Δεν ενδιαφερομαστε για κουβεντες καφενειου.
Εκτος αν εννοεις οτι καποιος συνομιλητης εδω ειναι “παπαγαλακι κερδοσκοπων” στην οποια περιπτωση πρεπει ειτε να δωσεις στοιχεια ειτε να ανακαλεσεις.
τους ορισμους ολιγπωλιων κτλ σου τους εδωσα και δεν ειδα να διαφωνεις, οποτε δεν καταλαβαινω γιατι λες παλι τα ιδια. Αν θες να παραθεσεις αλλον ορισμο καντο, αλλιως ας μεινουμε με το κλασικο πορισμα της οικονομικης επιστημης που λεει οτι οταν η αγορα απελευθερωνεται η μονοπωλιακη δυναμη των παιχτων μειωνεται, δεν ανεβαινει.
μαλλον δεν εχεις καταλαβει τον ορισμο του κλειστου επαγγελματος. Το θεμα δεν ειναι αν δυναμει ο καθενας μπορει να το ασκησει, φτανει να βρει καπου μια αδεια, που κανει 200.000 ευρω! Το θεμα ειναι αν μπορει να το ασκησει καποιος χωρις κανεναν απολυτως διοικητικο περιορισμο, χωρις εξωγενη εμποδια στην εισοδο δηλαδη.
αν υπαρχει υπερπροσφορα πως γινεται η αδεια να κανει 200.000 ευρω?
Αντώνιε, σε ό,τι αφορά την ουσία του σχολίου μου με παρεξηγείς και σε ό,τι αφορά τη διατύπωση με αδικείς. Αν το ξαναδιαβάσεις θα δεις, νομίζω, που απευθυνόταν το περί μαφιόζων και μαυραγοριτών. Η σωστή ανάγνωση είναι προφανώς “το επιχείρημα θα εξυπηρετούσε” και όχι “ο Αντώνιος που το λέει ομοιάζει με”. Κανονικά δε θα έπρεπε καν να φτάσουμε σε τέτοια διευκρίνιση αλλά σέβομαι την ευθιξία σου. Επί της ουσίας δε θα πω κάτι γιατί αισθάνομαι αμήχανα κάθε φορά που αναλωνόμαστε σε διευθετήσεις παρεξηγήσεων και τα συναφή. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η κάθε κυβέρνηση έχει μία ευθύνη απέναντι σε όλους μας και άλλη μία -έστω- απέναντι σε εκείνους που επένδυσαν στην προνομιακή τους μεταχείριση επιβαρύνοντας τους υπόλοιπους. Αν δεν υπάρχει μία συμβιβαστική λύση είναι προφανές, θεωρώ, το ποια ευθύνη ζυγίζει περισσότερο.
Papagn,
Όσα θαυμαστικά/ερωτηματικά και να βάλεις το νοήμα του κειμένου δεν αλλοιώνεται. Ελπίζω να κάνεις απλώς ότι δεν καταλαβαίνεις.
Κωνσταντίνε
δεν θίχτηκα έχω διαβάσει αρκετά γραπτά σου για να πιστεύω οτι δεν θα έκανες μια τέτοια χυδαία διατύπωση, nevertheless έτσι θα διαβαζόταν από ένα τρίτο. Προσωπικά δεν θίχτηκα αν και αν κάποιος άσχετος μου έκανε την ίδια δήλωση θα έγραφα σαν τον Γκοτζίλα.
Στα περεταίρω, Σωτήρη και κωνσταντίνε το μεσαίο μέλος μια συντεχνίας είναι ένας μέσος Έλληνας οικογενειάρχης με ελάχιστη αντίληψη της συνέπειας μια κλειστής αγοράς στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Γνωρίζει οτι ο ίδιος κερδίζει αλλά δεν καταλαβαίνει ότι οι άλλοι χάνουν(μιλάω για τον μέσο όχι για τους εργατοπατέρες). Επαναλαμβάνω μια στρατηγική απελευθέρωσης αγορών δεν μπορεί να γίνει με όρους επανάστασης(εκτός αν κάποιοι επιμείνουν να διατηρήσουν προνόμια με αυταρχικές μεθόδους, εκεί αλλάζουμε στρατηγική). Αν δεν αποζημιώσεις τον χαμένο για ένα πρόγραμμα που η δική σου νομοθετική ρύθμιση τον έκανε να έχει στρεβλωμένες πληροφορίες στην πρώτη φάση το μόνο που καταφέρνεις είναι να ριζοσπαστικοποιήσεις περισότερα άτομα και να μεγεθύνεις τις αναταραχές(που θα προκληθούν ούτως η άλλως).
Καταλαβαίνω πολύ καλά τι θέλετε να πείτε(και συμφωνώ απόλυτα) αλλά να μιλήσουμε και λίγο για στρατηγική μεταρρυθμίσεων. Η δική σας στρατηγική(αναιρούμε τα προνόμια χωρίς αποζημίωση) δεν πιστεύω ότι θα οδηγήσει πουθενά. Θέλει τρομερό διάλογο και ημέτερες υποχωρήσεις και χρύσωμα χαπιού για κάποιους. Σαφώς βέβαια και συγκεκριμένο όραμα. Εκεί ήταν που κέρδισε ο Σημίτης(αν και λόγο έλλειψης σοβαρών στελεχών το έργο ήταν πολύ μικρότερο του αναμενόμενου) και εκεί είναι που χάνει ο Καραμανλής.
ενδιαφεροντα στοιχεια παρουσιασε χτες σχετικα με την δομη της αγορας ο κ. Γκαργκανας
“εμφάνισε στοιχεία δείγματος 440 επιχειρήσεων, από τα οποία προκύπτει ότι το 2007 ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου αύξησε κατά μέσον όρο τα κέρδη του κατά 82,1%, το λιανικό εμπόριο κατά 21,5% και το σύνολο του εμπορίου κατά 43,7%. Στην αντίπερα όχθη η βιομηχανία αύξησε τα κέρδη της κατά 11%.”
“το πρόβλημα της ακρίβειας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, εντοπίζεται στον μεταπρατικό της χαρακτήρα, ενώ ο βιομηχανικός της τομέας συνθλίβεται από την μικρή αύξηση της παραγωγικότητας και τις υψηλές μισθολογικές αυξήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ που παρουσίασε ο κ. Γκαργκάνας, η παραγωγικότητα προβλέπεται ότι το 2008 θα αυξηθεί κατά 1,6%, ενώ οι συνολικές μισθολογικές δαπάνες των ιδιωτικών επιχειρήσεων (δηλαδή οι μισθοί και οι εργατικές εισφορές) εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 8,3% και το κόστος ανά μονάδα προϊόντος κατά 4,7%.”
Κοιταξτε και αυτη την λιστα της κρατικης παρεμβασης που προκαλει αυξηση τιμων σε 95 τομεις
ενδειτικτικα εχουμε καθορισμο απο το κρατος των εξης αμοιβων
1. Αμοιβές δικαστικών επιμελητών.
2. Αμοιβές ναυτικών πρακτόρων.
3. Αμοιβές φορτωτών σε κεντρικές αγορές και υποχρεωτική καταβολή τους στα οικεία σωματεία.
4. Αμοιβές φορτωτών σε λιμάνια.
5. Ελάχιστες αμοιβές δικηγόρων.
6. Ελάχιστες αμοιβές επαγγελμάτων που αναγνωρίζονται από το ΤΕΕ
7. Ελάχιστες αμοιβές συμβολαιογράφων.
Profanws de 8a peisw kanena.
profanws,lew,giati egw proswpika 8ewrw oti to provlhma me ta kleista epaggelmata den einai memonomeno,oute h panakeia gia th lush tou einai h arsh twn periorismwn pou isxuoun shmera.Px,sta nosokomeia,opou exei sumpraksei o idiwtikos kai o dhmosios tomeas,gia na kaneis mia epemvash aksioprepws kai oxi na pas gia sfaksimo,prepei na plhrwseis to ligotero 2000 eurw.Oi farmakopoioi apo thn allh,kerdizoun polla.oi alusides (tupou agglia)farmakeiwn,pou einai to epomeno vima sthn ekseliksh ths agoras farmakou,8a kerdizoun perissotera.Ara gia mena to zhthma den einai ta kleista epaggelmata ws fainomeno,alla ws sunistwsa enos susthmatos pou vrwmaei apo th shpsh tou edw kai dekaeties.Kai exei na kanei ka8ara me ta kerdh,pou ws sunh8ws,mpainoun sth tseph twn epixeirhmatiwn tupou Lamprakh klp
Τα φαρμακεία είναι κλειστό επάγγελμα γιατί, σύμφωνα με τον νόμο:
α) πρέπει να υπάρχει απόσταση πάνω από 100 μέτρα ανάμεσα τους
β) είναι συγκεκριμένες οι θέσεις ανά Δήμο.
γ) λειτουργούν με συγκεκριμένο ωράριο οριζόμενο από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο.
δ) υπάρχει η έννοια του κληρονομικού φαρμακείου με κάποιους περιορισμούς.
Έτσι προστατεύονται οι υπάρχοντες φαρμακοποιοί έναντι των νέων και όλα αυτά εις βάρος της εξυπηρέτησης του καταναλωτή. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά φαρμακεία που ανήκουν σε αλυσίδες σιωπηρά. Ο Μαρινόπουλος πχ έχει φαρμακεία στην Αθήνα που τύποις ανήκουν στον φαρμακοποιό που φαίνεται στην άδεια.
τι λες, δεν το ηξερα αυτο για τον ΜΑρινοπουλο? Αυτο προφανως δεν ειναι νομιμο ετσι?
Οριστε πως οι χαζες προστατευτικες διαταξεις οχι μονο εμποδιζουν την λειτουργια της αγορας αλλα θρεφουν και διαφθορα και αδικια. Γιατι ο ΜΑρινοπουλος να μπορει να εχει αλυσιδα και μια αλλη εταιρεια οχι?
Τα όρια της νομιμότητας είναι θολά σε αυτή την περίπτωση. Γιατί την αίτηση για άδεια την κάνει ο φτωχός φαρμακοποιός Παπαδόπουλος πχ, αλλά όλο το κόστος (εξοπλισμός, αέρας ενοικίου κλπ) το αναλαμβάνει ο Μαρινόπουλος ή κάποιος άλλος (γιατρός σε μερικές περιπτώσεις, ή άλλος φαρμακέμπορας). Υπάρχει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους αν υπάρχει. ΄Λλωστε το που βρήκε ο φαρμακοποιός τα λεφτά για το φαρμακείο δεν αφορά (και ορθά) την αδειοδοτούσα αρχή.
Επίσης μεγάλη δοσοληψία γίνεται για τις άδειες φαρμακείων και με τον φαρμακευτικό σύλλογο. Είναι το μόνο επαγγελματικό σωματείο που συμβαίνει να κυνηγάει το ένα μέλος του υποστηρίζοντας κάποιο άλλο. Τρελλά πράγματα, παρενέργειες του κλειστού επαγγέλματος.
Ως μηχανικός θα απαντήσω στα παραπάνω καθώς βρήκα το φόρουμ καταλάθος στο google και μου τράβηξε την προσοχή.Ρωτάει κάποιος πιο πάνω γιατί δεν απελευθερώνεται το επάγγελμα του μηχανικού και γιατί να μην μπορούμε να δώσουμε όσα χρήματα θέλουμε σε όποιον μηχανικό θέλουμε.Μα δεν καταλαβαίνετε οτι έτσι η παροχή των υπηρεσιών του μηχανικού θα υποβαθμιστεί πλήρως?Αν πάμε σε ένα παζάρι του στυλ να βρούμε το φτηνότερο πολύ απλά θα καταλήξουμε στο χειρότερο.Θα καταλήξουμε σε έναν ανεύθυνο μηχανικό που θα υπογράφει τα πάντα για 100ευρώ ή θα βάζει κάποιον νέο να το κάνει και αυτός θα γλυτώνει από την ευθύνη.Οι αμοιβές των μηχανικών καθορίζονται με βάση τα οικονομικά κτιτήρια της εκάστοτε εποχής και δεν αποφασίζονται αυθαίρετα από το Τ.Ε.Ε.Έυκολο είναι να τα μηδενίζουμε όλα όταν τα σκεφτόμαστε με βάση τα νούμερα και τις στατιστικές.
καλως μας βρηκες λοιπον.
μονο αν οι καταναλωτες θελουν να υποβαθμιστει. Να σε ρωτησω κατι απλο, γιατι δεν κανουμε κατι παρομοιο στην αγορα αυτοκινητων? Ας πουμε απο αυριο θα πουμε το φτηνοτερο ΙΧ θα κανει 30 χιλιαδες ευρω. Μετα θα εχουμε ολοι BMW? Προφανως οχι. απλα θα μειωθει η ζητηση για ΙΧ και μονο λιγοι τυχεροι θα εχουν ενα.
ακομα και αν θεωρησουμε οτι πρεπει να υπαρχουν καποιοι ελαχιστοι μισθοι, κατι που δεν εχω πειστει ακομα οτι πρεπει να συμβει, τοτε δεν βλεπω πως δινουμε την ευθυνη στο ΤΕΕ που εχει προφανως στρεβλα κινητρα! Υπαρχει κανεις που νομιζει οτι το ΤΕΕ αποφασιζει με γνωμονα την ασφαλεια μας ή την υγεια της οικονομιας αντι για την οικονομικη υγεια των μελων του?
Καλησπέρα και από εμένα!
Έχει περάσει καιρός από το τελευταίο reply στο θεμα αλλά με δεδομένο πως ανοικτηκε πάλι το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων θα ήθελα να καταθέσω την άποψη μου. Διαβασα και πολύ σωστά το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, το να έχει αγοράσει κάποιος μια άδεια ταξι και έχει δανειστεί 200.00 από την τράπεζα δεν είναι δυνατόν να έρθει το κράτος και να του πει “φιλε τα λέμε και τα χάνεις τα 200.000”. Το ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την άδεια σαν χρηματηστηριακό προϊον για να βγάλουν κέρδος δεν σημαίνει πως το κάνουν όλοι! Δεν μπορείς να καταστρέψεις οικογένειες (κάποιοι μιλούν για 70.000, αλλά εγώ θα το περιορίσω στις 50.000) για να “κερδίσει” μείωση τιμών το κοινωννικό σύνολο! Πολύ απλά γιατί αυτές οι 50.000 οικογένειες είναι πολύ μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου! Μη χάνουμε το δάσος για το δέντρο!
Συμφωνώ απόλυτα πως ειναι απαράδεκτες οι στρεβλώσεις αυτές που δημιουργούνται με τις διαφορετικές τιμές της πιάτσας και τις επίσημες του κράτους, αλλά μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει πχ με τις τιμές των ακινήτων? Δεν είδα κανέναν να λέει πως καλά κάνει το κράτος και ανεβάζει τις αντικειμενικές αξίες ώστε να προσσεγγισουν τις τιμές της αγοράς. Ούτε είδα κάποιον να προτείνει να μειωσει το κράτος τις τιμές των ακινητων με νόμο.
Τα κλειστα επαγγέματα σίγουρα ανήκουν σε μια άλλη εποχή (όπου συγκεκριμένες συνθήκες επέβαλαν να είναι κλειστα) και σίγουρα δεν πρέπει να υπάρχουν στο 2008! Αλλά δεν γίνεται να αγνοήσουμε το πόσες οικογένειες μπορεί να καταστραφούν επειδή ξαφνικά το κράτος “θέλει” να χτυπήσει τους λίγους που εκμεταλλέυονται τα νομικά κενά. (μου θυμίζει πολύ το νομοσχέδιο για τους ελευθερους επαγγελματιες, όπου φορολογεί όλους ανεξαιρέτως γιατί “δεν μπορούν” να εντοπίσουν τους λίγους που φοροδιαφέυγουν!)
Αυτά και ελπίζω να μην σας κούρασα!
[quote comment=”9896″]Πολύς κατευθυνόμενος λόγος γίνεται τώρα τελευταία από πολιτικούς, δημοσιογράφους και βαλτούς για τα δήθεν κλειστά επαγγέλματα.Εγώ θα μιλήσω για τα ταξί αφού έχω ένα ταξί το οποίο αγόρασα με δάνειο από την τράπεζα πουλώντας το σπίτι μου για να μην είμαι άνεργος.Ερώτημα το κράτος δεν γνωρίζει πόσο κάνουν οι άδειες?Δεν γνωρίζει για τα δάνεια?Η τράπεζα Ελλάδος δεν γνωρίζει ότι δίνονται δάνεια 200.000 για ταξί? Θα με αποζημιώσουν όλοι αυτοί οι δήθεν αγανακτισμένοι πολίτες που φωνάζουν?Δεν γνωρίζει ότι οι άδειες είναι τριπλάσιες από όσες αντέχει η πόλη.Εγώ πάντως αν τα απελευθερώσουν θα κάνω ΑΕ , θα βγάλω 25 άδειες και θα βάλω πάνω μπαγκλαντέζους κι όσους είναι στα φανάρια να δουλεύουν.Το ίδιο θα κάνουν κι ολοι οι άλλοι.Θα σταματήσει μια για πάντα η ανεργία.Θα αντιστοιχεί ένα ταξι ανα 2 κατοίκους.Και να δούμε που θα κυκλοφορούν τα ΙΧ!! Αλήθεια αν θέλεις να ανοιξεις μαγαζί στο κέντρο του Χαλανδρίου μπορείς?Μήπως κι εκεί πρέπει να πληρώσεις αέρα?Το ίδιο γίνεται και με το ταξί.Είναι επιχείρηση και πληρώνεις αέρα αν δεν θέλεις να είσαι στην ανεργία που το ίδιο το κράτος σε βάζει.Και κάτι άλλο.Φωνάζουν οι αλήτες οι δημοσιογράφοι.Το δικό τους επάγγελμα και ειδικά οι επιχειρήσεις που βγάζουν το ψωμί τους είναι οι πιο κλειστές και τους έχουν δοθεί άδειες από τους άλλους αλήτες τους πολιτικούς με το αζημίωτο βέβαια.Οταν ήμουν πιτσιρικάς είχα κι εγώ όπως και πολλά παιδιά τότε την τρέλλα του ραδιοφωνικού σταθμού.Μας κυνήγαγε με λύσσα η αστυνομία και τελικά δώσανε τις άδειες στους δικούς τους.Το ίδιο έκαναν και με τα κανάλια.Αυτό είναι όντως ενα κλειστο επάγγελμα που 10 άνθρωποι πήραν τις άδειες όπως τις πήραν και βγάζουν δις.Ας αφήσουν κι εμας να βγάλουμε άδεια ραδιοσταθμού ή καναλιού να γίνουμε κοντομηνάδεςκι εμείς θα τους χαρίσουμε την άδεια του μεροκάματου του ταξιτζή.Αυτές οι άδεις όντως πρέπει να απελευθερωθούν. Αλλα τις θέλουν ελεγχόμενες για να κατευθύνουν τα ζώα τους ψηφοφόρους.Το ταξί πως είναι κλειστό όταν κυκλοφορούν μέσα στην Αθήνα 15.000??!και είναι τριπλάσια απ αυτά που κυκλοφορούν στο Λονδίνο?Και κάτι άλλο οι άδειες ταξί έχουν εξαιρεθεί από την κοινοτική οδηγία.Δεν νομίζω ότι ο Καραμανλής είναι χαζός να πάθει ότι και ο Σαρκοζί στην Γαλλία!![/quote]
Αγαπητέ φίλε,
Συμφωνούμε απόλυτα με αυτά που λες. Για δώσε περισσότερες πληροφορίες όσο αφορά το γεγονός ότι οι άδειες ταξί έχουν εξαιρεθεί από την κοινοτική οδηγία. Τι ακριβώς λέει η κοινοτική οδηγία? Δηλ. τι έπαθε ο Σαρκοζί????
Ευχαριστώ
Oδηγία Μπολκενστάϊν
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:376:0036:0068:EL:PDF
Εχω δημοσιεύσει την οδηγία άλλες 2 φορές παραπάνω.
Παράγραφος 21.
Οι υπηρεσίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των αστικών
συγκοινωνιών, των αγοραίων οχημάτων (ταξί) και των
ασθενοφόρων καθώς και οι λιμενικές υπηρεσίες θα πρέπει να
αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας.
Το τι έγινε στην Γαλλία είναι γνωστό.
Εδώ θα γίνουν χειρότερα.
Είναι σκάνδαλο η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ των ΚΛΕΦΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΩΠΟΔΥΤΩΝ να τα βάζει με οικογενειάρχες για να κρύψει τα σκάνδαλα και να μας αποπροσανατολίσει.Αυτό που επιβαρύνει τον καταναλωτή δεν είναι το ταξί που είναι το πιο φθηνό στον κόσμο αλλά η δισβάσταχτη φορολογία του Αλογοσκούφη που έβαλε για τα καλά το μακρύ του χέρι στην τσέπη μας για να καλύψει τα ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ.Αυτή είναι η λύση. ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ.
ΤΗΝ ΞΑΝΑΒΑΖΩ.
Παράγραφος 21.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:376:0036:0068:EL:PDF
THN ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΞΑΝΑ.Παράγραφος 21.Κάνε κλικ επάνω.Ευχαριστώ.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:376:0036:0068:EL:PDF
Για τον Σαρκοζί.Τόσο ο Σαρκοζί όσο και το άλλο λαμόγιο ο Μεγιστάνας Μπερλουσκόνι πήγαν να τα βάλουν με τους μεροκαματιάρηδες οικογενειάρχες που δουλεύουν από 12 το ελάχιστο έως 16 ώρες .Μετα απο τις κινητοποιήσεις που έγιναν τα μαζεύτηκαν..Το ίδιο θα γίνει κι εδώ.Ετσι θα τα μαζέψει ο Πρωθυπουργός που δεν έχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ένσημο στην ζωή του. Θα δει τι σημαίνει κόσμος της εργασίας.
[quote comment=”9843″]espoir
Πράγματι, αν πάει κάποιος να ανοίξει φαρμακείο στην μακρόνησο, δεν θα του πει κανείς τίποτα.
Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι θέλουν παγκράτι, αμπελόκηπους κτλ.
Εκτός αυτού, δεν μας εξηγείς γιατί αυτό ισχύει ειδικά για φαρμακεία.
Γιατί π.χ. χαρτοπωλεία μπορούν να ανοίγουν το το ένα δίπλα στο άλλο;
Κατ’αρχήν όλα αυτά που λες, συμβαίνουν και τώρα.
(π.χ. όταν ήμουν γιατρός στο στρατό γκρίνιαζα σε έναν ανώτερο ότι δεν μου στέλνουν τα φάρμακα που ζητάω και δεν μπορώ να αντιμετωπίσω ούτε απλά περιστατικά έτσι.Πετάγεται ένας φαντάρος που άκουγε και μου λέει “μην κωλώνεις γιατρέ, εγώ είμαι εδώ” και σκάει μετά από 5 λεπτά με σακούλα που είχε μέσα σχεδόν τα πάντα, όλα χρειάζονταν συνταγή θεωρητικά – του τα είχε δώσει η μητέρα του (!)
Θεωρητικά πάντα, το πιο απλό είναι να βάζει σφραγίδα ο φαρμακοποιός ότι εκτέλεσε την συνταγή.
σωτήρη
Αν εγώ βγω και πω ότι θέλω να καταργήσω τις άδειες για φορτηγά, ώστε ο απλός λαός, ο βιοπαλαιστής, να μπορέσει να πάρει ένα φορτηγό και να θρέψει την οικογένεια του, αλλά με πολεμάνε τα μεγαλοσυμφέροντα των αμερικανοπροσκυνημένων νεοφιλελυθερων μεγαλοφορτηγατζήδων καπιταλιστών δεν θα έχει πολιτικό όφελος;
Αφού όλο κάτι τέτοιες μπαρούφες λένε και παίρνουν ψήφους.
Πιστεύω ότι το θέμα είναι αλλού:
Η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ότι από την στιγμή που κάποιος κάνει απεργία και διαμαρτύρεται για κάτι, εξ ορισμού έχει δίκιο.[/quote]
[quote comment=”11860″]Εχω δημοσιεύσει την οδηγία άλλες 2 φορές παραπάνω.
Παράγραφος 21.
Οι υπηρεσίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των αστικών
συγκοινωνιών, των αγοραίων οχημάτων (ταξί) και των
ασθενοφόρων καθώς και οι λιμενικές υπηρεσίες θα πρέπει να
αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας.
Το τι έγινε στην Γαλλία είναι γνωστό.
Εδώ θα γίνουν χειρότερα.
Είναι σκάνδαλο η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ των ΚΛΕΦΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΩΠΟΔΥΤΩΝ να τα βάζει με οικογενειάρχες για να κρύψει τα σκάνδαλα και να μας αποπροσανατολίσει.Αυτό που επιβαρύνει τον καταναλωτή δεν είναι το ταξί που είναι το πιο φθηνό στον κόσμο αλλά η δισβάσταχτη φορολογία του Αλογοσκούφη που έβαλε για τα καλά το μακρύ του χέρι στην τσέπη μας για να καλύψει τα ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ.Αυτή είναι η λύση. ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ.[/quote]
γεια σασ και απο εμενα
οσον αφορα τισ αδειεσ ταξι δεν νομιζω οτι μπορουν να τισ πειραξουνε,δεν γνωριζουν τα επακολουθα θα χυθει αιμα!!!
δεν μπορει μια κυβερνηση με 152 βουλευτεσ να τα βγαλει περα με τοσουσ κλαδουσ τοσον κλειστων επαγγελματων μιλαμε σχεδον για το 1/3 τησ ελλαδοσ,αλλα για ολα αυτα φταιει περισσοτερο η ε.ε δεν την θελατε???
εισπραξτε τωρα τουσ φασιστικουσ νομουσ τησ,και που εισαι ακομα…
οποιοσ συναδελφοσ αυτοκινητηστησ taxi ενδιαφερεται να ανταλλαξουμε αποψεισ και ιδεεσ για το ταξι ασ στειλει email manoukas.g@hotmail.com
[quote comment=”12038″]δεν μπορει μια κυβερνηση με 152 βουλευτεσ να τα βγαλει περα με τοσουσ κλαδουσ τοσον κλειστων επαγγελματων μιλαμε σχεδον για το 1/3 τησ ελλαδοσ[/quote]
Και τι σημαίνει αυτό; Τα υπόλοιπα 2/3 της ελλάδος ν’ανεχόμαστε την προσοδοθηρία του κάθε βολεμένου lobby επ’άπειρον;
φασιστικός νόμος η απελευθέρωση των επαγγελμάτων ; Τι άλλο θα ακούσουμε σύντροφε geo….
Δεν μπορώ να καταλάβω κάποιους φίλους εδώ μέσα που κόπτονται για την απελευθέρωση. Τι θέλουν? Η κυβέρνηση να αρχίσει να σκορπάει άδειες?? Δεν μας λένε όμως ούτε αυτοί ούτε η παρέα των ΚΛΕΦΤΩΝ και ΛΩΠΟΔΥΤΩΝ που μας Κυβερνάει
1.Γιατί να το κάνει και γιατί ψεύδεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν παραπάνω δημοσιεύω την Κοινοτική οδηγία και αποδεικνύω ότι δεν μας το ζητάει η Ευρώπη. Απλά οι ΚΛΕΦΤΕΣ της ΝΔ θέλουν να καλύψουν το μεγάλο γαγοπότι και τις μπίζνες που κάνουν με καλόγερους και απατεώνες σε βάρος της τσέπης μας. Αν ο Αλογοσκούφης γυρίσει τα κλεμμένα της παρέας δεν θα χρειάζονται ούτε νέοι φόροι, ούτε να προκαλεί τον Ελληνικό ΛΑΟ. Δηλαδή σας πειράζουν τα ταξί και οι άδειες που τις αγοράσαμε εν γνώσει της Κυβέρνησης , του Κράτους και του Τραπεζικού συστήματος βάζοντας τα σπίτια μας υποθήκη και όχι το ότι σας ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΥΝ??!!! Κι ο τελευταίος κλητήρας και κουμπάρος του άφθαρτου και αμόλυντου Καραμανλή ΚΛΕΒΕΙ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!
2. Δεν μας λένε γιατί κόπτονται για τις άδειες και όχι για το κόμιστρο??? ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ λοιπόν σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχει κόμιστρο και ταρίφα.Μπαίνεις και συμφωνείς ελεύθερα τιμή με τον ταξιτζή. Αυτό ΝΑΙ σημαίνει ανταγωνισμός και αυτό ζητάει η ευρώπη .Να μην καθορίζει τις τιμές το κράτος.Το πετρέλαιο πήγε 50% επάνω, ο πληθωρισμός 10% και το κόμιστρο ανέβηκε μόνο 5. Φθάσαμε στο σημείο να συμφερει το ταξί περισσότερο από το λεωφορείο!!
3.Φασιστικό φίλοι μου είναι το ότι εμείς αγοράσαμε με αίμα και ιδρώτα τις άδειες και θα έρθουν αυριο να δώσουν τζαμπα 4-5.000 αδειες σε ημέτερους γαλάζιους χωρίς να πληρώσουν μία. Θα αποκτήσουν περιουσία μονο και μονο γιατι ειναι αφισοκολητες της ΝΔ. Κι αυτό σε βάρος της κυκλοφορίας, της υγειας , του περιβάλλοντος και του επαγγέλματος μας.
4. Ενας φίλος εδώ μέσα μιλάει για προσοδοφορία.Αλήθεια ρε φίλε μήπως είσαι Δημόσιος υπάλληλος???Μπορείς να μας πεις γιατί εμεις δεν μπορουμε να γίνουμε???? Γιατι δεν απελευθερώνεται κι αυτο το επάγγελμα για να μην τρεχουμε και εμεις μέσα στην ζέστη και το κρύο???
Τελικά είμαστε υπερ της αγοράς ή οχι?? Η αγορά λοιπόν καθόρισε και διαμόρφωσε τις αδειες των ταξί.Αν θελεις να τ αλλάξεις Κρατος, κοινωνια, κυβέρνηση αλλαξετο. Πως? Αποζημίωσέ μας με 200.000 τον καθένα, βρες μας μια δουλειά στο Δημόσιο και δώσε ελευθερα οσες άδειες θέλεις.
Πάντως συμφωνώ με τον GEO.Θα χυθεί ΑΙΜΑ. ΕΞΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ. ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.
Καταρχάς δεν είμαι φίλος σου. Κι έτσι όπως συμπεριφέρεσαι μάλλον δεν θα γίνω και ποτέ.
Όχι δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος αλλά δυστυχώς οι συνθήκες του ιατρικού επαγγέλματος με υποχρεώνουν στη διάρκεια της εκπαίδευσής-μετεκπαίδευσής μου να συναναστραφώ με δημόσιες δομές και ό,τι σάπιο αυτές έχουν.
Το ελληνικό κράτος δεν έχει καμία υποχρέωση να σου βρει δουλειά στο Δημόσιο. Ούτε σε σένα, ούτε σε μένα, ούτε σε κανέναν. Όπως δεν έχει και καμία υποχρέωση να σε αποζημιώσει τα 200000 που συνειδητά έδωσες όταν αγόρασες την άδεια για ένα επάγγελμα που εδώ και χρόνια φημολογείται ότι θα ανοίξει.
Να σημειωθεί πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει εδώ και 20 χρόνια με τις επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Κάποια μέρα θα τελειώσουν, αλλά ακόμα πολλοί συνεχίζουν να επενδύουν στον παραδοσιακό αγροτικό τομέα.
Συμφωνώ μαζί σου ότι η Οδηγία του 2006 όπως υπογράφηκε δεν υποχρεώνει τα κράτη να πειράξουν τις μεταφορικές εταιρείες. Άρα σίγουρα αν ο Καραμανλής ή ο Αλογοσκούφης την επικαλούνται ψεύδονται ασύστολα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ένα κράτος αυτόνομα δε μπορεί να προχωρήσει σε άνοιγμα του κλάδου των μεταφορών όπως τα ταξί ή τα φορτηγά.
Συμφωνώ επίσης στα σημεία που λες ότι το κράτος υποχρεώνει συγκεκριμένες ταρίφες και συγχρόνως ζητά ν’ανοίξει το επάγγελμα. Αυτό είναι κλασικός «ελληνικός» κακός-εννοούμενος οικονομικός ψευδοφιλελευθερισμός που δημιουργεί περισσότερα στεγανά και στρεβλώσεις παρά ένα πραγματικό άνοιγμα της αγορά.
Δηλαδή συμφωνούμε σε ορισμένα και διαφωνούμε σε άλλα. Μην εξάπτεσαι λοιπόν, αλλά άκου και τους συνομιλητές σου.
papagn
1.Ο φίλος μου ο Μήτσος αγόρασε τρείς γκαρσονιέρες στο Μεσολόγγι .Οταν μπήκε η βάση του 10 οι γκαρσονιέρες του μείναν αμανάτι .Τί κανει για αυτό το κράτος ;
2.Ο φίλος μου ο Μπάμπης είχε πριν πολλά χρόνια αγοράσει ένα εστιατόριο – βενζινάδικο ακριβώς στην προβλήτα των φέρυ μποτ στο Ρίο.ένα χρόνο μετά την γέφυρα αναγκάστηκε να το κλείσει .Τι κάνει για αυτό το κράτος ;
Να μη συνεχίσω με παραδείγματα . Οταν , όως ψραία σου λέει ο kensai , αγόρασες την άδεια κανείς δεν σου εγγυήθηκε οτι θα είναι αιωνίως κλειστό το επάγγελμα .Κοινώς , ας πρόσεχες.
Εν τω μεταξύ, Alan Dallon, κρύψε λόγια. Όλο και κάποιος Ελληνάρας σαν τον Μήτσο και τον Μπάμπη θα υπάρχει και θ’απαιτεί σπασμένα… του τύπου «κάντε με δημόσιο υπάλληλο τώρα»!
Τα σενάριά σου για τα ελληνικά δεδομένα- να περιμένουμε τα ρέστα απ’το κράτος έτσι και τα υπολογίσουμε λάθος και φαλιρήσουμε- δεν είναι διόλου εκτός πραγματικότητας, κάθε άλλο! :?
Ενα επάγγελμα είναι πραγματικά ανοιχτό όταν έχουμε πλήρη απελευθέρωση.Δηλαδή όποιος θέλει να ανοίξει φαρμακείο να μπορεί να ανοίξει οπουδήποτε αρκει να έχει πτυχίο φαρμακοποιού.Οποιος θέλει να γίνει συμβολαιογράφος να ανοίξει συμβολαιογραφείο, όποιος θέλει να γίνει ταξιτζής αρκει να έχει επαγγελματικό δίπλωμα.Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει.Κι επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει για λόγους περιβαντολογικούς – κυκλοφοριακό κλπ , αυτό που θα κάνει η Κυβέρνηση είναι να βολέψει κάποια γαλάζια παιδιά (4-5.000) που δεν μπορεί να τα βολέψει στο Δημόσιο δίνοντας τους τζάμπα άδειες, τις οποίες μετά αυτοι θα μοσχοπουλήσουν.Οπως βολεύει τα δικά της παιδιά αυτή κι οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση βάζοντας τους ημέτερους στο Δημόσιο ή δίνοντας τους άδειες ΠΡΟΠΟ (ευχαρίστως αλλάζω την άδεια μου που την ακριβοπλήρωσα με μία άδεια ΠΡΟΠΟ) κλπ
Λέτε οι Ευρωπαίοι που εξαιρούν τα ταξί να μην ξέρουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν??? Επαναλαμβάνω ότι αυτό που ζητάνε οι Ευρωπαίοι για το ταξί δεν είναι ο αριθμός των ταξί. Είναι να μην καθορίζεται το κόμιστρο από το κράτος, να μην υπάρχει περιορισμός 2 άδειες max ανα οδηγό ωστε να μπορουν να δημιουργηθουν εταιρείες κλπ .Με τα οποία και συμφωνώ απόλυτα. Διαφωνώ όμως με το να δώσει έναν περιορισμένα αριθμό αδειών όπως είχε κάνει και το ΠΑΣΟΚ σε 500 ημέτερους αφισοκολητές.Αυτό που φοβάμαι είναι ότι κι ο Καραμανλής πέραν των άλλων που ζητάει η Ευρώπη θα προσπαθήσει να δώσει με αδιαφανή κριτίρια στους δικούς του τζάμπα άδειες. Μόνο που τέτοιες τζάμπα μαγκιές δεν θα περάσουν. Ηδη από συζητήσεις με συναδέλφους σας πληροφορώ ότι θα “καεί το Σύνταγμα”. Θα αποκλειστεί η Αθήνα και όλες οι πόλεις της Ελλάδας για ημέρες, μήνες κλπ Εσεις θα αφήνατε να σας κλέψουν 200.000!!
Εν κατακλείδι κύριοι μπορείτε να μου πείτε τι είναι αυτό που θα κερδίσει ο Ελληνας Καταναλωτής αν τα ταξί στην Αθήνα από 15.000 (ήδη υπερυπεραρκετά σας πληροφορώ) γίνουν 100.000??Και λέω 100.000 γιατί σε καθεστώς πλήρους και πραγματικής απελευθέρωσης ο έχων αδεια οδηγού και κίτρινο αυτοκίνητο θα μπορεί να πάει στην εφορία να κάνει έναρξη σαν ταξιτζής. Εγώ πάντως μπορώ να σας πω τι θα χάσει!!
Και κάτι άλλο, επειδή κάποιοι λένε ότι συνειδητά έδωσα 200.000 (αέρα).Τα έδωσα γιατί αυτή την αξία είχε διαμορφώσει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η αγορά.Τώρα με τις φήμες έχει πέσει κατά πολύ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Αγοράζει με δάνειο κάποιος από εμάς -εσάς ένα καλό σπίτι στα Βόρεια Προάστεια και δίνει 600.000 – 1.000.000 ευρώ γιατί θέλει ποιότητα ζωής και γιατί δεν θέλει να είναι στο νοίκι ( έτσι έδωσα κι εγω 200.000 -για να μην είμαι άνεργος και για να μην σας παίρνω το επίδομα ανεργίας- και για να μην έχω αφεντικά).
Η αξία η κατασκευαστική δεν είναι τόση αλλά μέσα στο τίμημα το μεγαλύτερο τμήμα είναι και ο αέρας λόγω περιοχής πχ. Κηφισιά
Πως θα σας φαινότανε να έρθει το κράτος από αύριο και να φτιάχνει ακριβά σπίτια ή βίλες στην Κηφισιά στην Εκάλη και οπουδήποτε αλλού και να τα δίνει σε κάποιους εντελώς τσάμπα? Θα αισθανόσασταν καλά αν εσείς συνεχίζατε να πληρώνετε τα δάνειά σας και ο διπλανός απολάμβανε χωρίς κανένα άγχος το τζαμπέ σπιτάκι του?
Οταν λοιπόν θα αρχίσει να τα δίνει τσάμπα η αξία του ακριβοπληρωμένου σπιτιού σας θα μηδενισθεί.Το δάνειο όμως δάνειο.
Εν κατακλείδι επειδή το να δώσει έστω και μία άδεια (ή όλα ή τίποτε) είναι άδικο, ας μας αποζημιώσει και μετά ας μας τα δώσει ξανά πίσω και σε μας και σε όσους άλλους θέλει, τζάμπα.
papagn πρέπει να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου τι είναι η απελευθέρωση .Από τη μία λες οτι απελευθέρωση σημαίνει πως θα δοθούν 4 – 5 χιλιάδες άδειες σε κομματόσκυλα , από την άλλη λες οτι όποιος έχει κίτρινο αυτοκίνητο και δίπλωμα θα βγάζει και ταξί .Η το ένα ισχύει ή το άλλο.
Δεύτερον , θέτεις θέμα κυκλοφοριακού και μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα ταξι. Είναι προφανές οτι αν απελευθερωθεί πλήρως η αγορά , δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν 50.000 ταξί στην Αθήνα .Δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμα.Άρα η ζήτηση είναι αυτή που θα καθορίσει και την προσφορά. Ένας συγκοινωνιολόγος θα μπορούσε ίσως μα κάνει μια μελέτη για το αν η απελευθέρωση θα οδηγούσε σε τόσο δραματική αύξηση των ταξί .Εγώ , για χάρη της συζήτησης , θα δεχτώ αξιωματικά οτι στην κακοδομημένη , με προβληματικά ΜΜΜ και κάκιστη νοοτροπία κατοίκων Αθήνα , πράγματι η απελευθέρωση θα οδηγούσε σε αύξηση του πλήθους των ταξί τέτοια που να δημιουργεί πρόβλημα.Πιστεύω οτι υπάρχουν λύσεις πολύ καλύτερες από τη σημερινή κατάσταση .Π.χ. μετά από έγκυρη μελέτη να καθοριζόταν ένας αριθμός – όριο για το πόσα ταξί μπορεί να αντέξει η Αθήνα.Ας πούμε 15.000 . Θα εκδίδονταν ισάριθμες άδειες οι οποίες
Θα παραχωρούνταν με πλειστηριασμό. Όσοι ενδιαφερόμενοι , εταιρείες ή άτομα θα κατέθεταν κλειστή οικονομική προσφορά , και οι 15.000 πλειοδότες θα έπαιρναν τις άδειες .Απαραίτητη σημείωση : Οι άδειες θα είναι ορισμένου χρόνου : Π.χ 3 ή 5 χρόνια .Με τη λήξη του διαστήματος αυτού ο πλειστηριασμός θα επαναλαμβανόταν.Θα μπορούσαν να μπουν εδώ και ωραιότατα κίνητρα , πχ οι κάτοχοι υβριδικών οχημάτων να έχουν ένα μπόνους 10% στην προσφορά τους στον πλειστηριασμό.Για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια , τα ονόματα και οι προσφορες όλων των συμμετεχόντων στον πλειστηριασμό θα αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Το δε παράδειγμα με τα σπίτια , ολίγον αταίριαστο .Αλλά θα επανέλθω
Ένας λόγος πάντως που τα ταξί είναι θεσμοθετημένα απ’το κράτος στην Ελλάδα είναι η ελλιπής οργάνωση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Εννοείται το Λονδίνο ή η Ρώμη ή το Παρίσι θα έχει λιγότερα ταξί και σαφώς πιο ακριβά. Αλλά εκεί έχεις και σαρανταπέντε γραμμές μετρό, λεωφορείων, τρένων και ό,τι άλλο φανταστείς (μέχρι και παραποτάμιο service!) για να μετακινηθείς χωρίς τα ταξί.
Στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη τουλάχιστον!) τα ταξί είναι απαραίτητα μιας που και οι αποστάσεις είναι σχετικά μεγάλες και οι δομές ΜΜΜ είναι ελάχιστες και πολλές φορές υπολειτουργούν. Συν την κίνηση. Είναι φυσιολογικό λοιπόν, το κράτος απ’τη στιγμή που ΔΕ μπορεί να προσφέρει ΜΜΜ σε όλους και παντού να κρατάει πλασματικά χαμηλά τις ταρίφες των ταξί.
—
Το παραπάνω είναι απλά μια ερμηνεία γι’αυτό που έγραψε ο papagn ως ερώτημα γιατί υπάρχουν τόσα πολλά ταξί (15000!) στην πρωτεύουσα.
re pedia…
ανακαλυψα σημερα την σελιδα και διαβασα το πρωτο αρθρο και θα ηθελα να πω τα εξης.1.η αγορα των Δ.Χ φορτηγων δεν ειναι κλειστη αλλα συμφωνα με μελετες το διαθεσιμο τοναζ των φορτηγων υπερκαλυπτει τις αναγκεσ της χωρας οποτε και δεν εκδιδονται νεες.2.πως ειναι κλειστο ενα επαγγελμα οταν συμφωνα με μελετες του ΙΟΒΕ το 85%των μεταφορων διενεργειτε με Ι.Χ φορτηγα.3.τισ αδειες δεν τισ κληρονομισαμε απο τουσ παπουδεσ μας αλλα πολοι απο εμασ οπωσ και εγω εχουμε δανεια και παλευουμε κατω απο δυσκολεσ συνθηκες να τα αποπληρωσουμε.4.καλο θα ηταν κανεις να εξετασει το νομικο πλαισιο που ισχυει στην Ε.Ε. για παραδειγμα εχω ακουσει οτι στην ιταλια ζητουνται εγγυησεισ που αγγιζουν τις 100.000 ευρω ενω εδω ειναι 10000.αυτα για αρχη!
sakis f
1. Όλες οι παλαβές ρυθμίσεις της αγοράς έχουν γίνει σύμφωνα με “μελέτες” για το καλό μας (που έλεγε κάποτε και ο Μηλιώκας) . Το θέμα είναι
α) Ποιός εκπονεί αυτές τις μελέτες ; Ποιός τον διορίζει ; Αυτός ο κάποιος εξυπηρετεί σκοπιμότητες ;Είναι οι μελέτες τόσο τρομερά αξιόπιστες ; Είναι διαχρονικές και περιγράφουν άψογα τις ανάγκες και τις συνθήκες των σύγχρονων αγορών που αλλάζουν από δευερόλεπτο σε δευτερόλετπο ; Καιεν τέλει αν κάποιος μπορεί να ¨μελετά¨ με τόση ακρίβεια τις ανάγκες τις αγοράς , διατί κατέρρευσε ο σοσιαλισμός σύντροφοι ; ( ααα ξέχασα φταίει ο Κρουτσοφ ) . Ακόμα και αν δεχτούμε οτι η αγορά καλύπτεται από τα υπάρχοντα φορτηγά , η αγορά είναι κλειστή διότι πολυ΄πολύ απλά ΔΕΝ μπορεί κάποιος να εισέλθει στον κλάδο ελεύθερα και οι αμοιβές είναι φιξ και κρατικά ελεγχόμενες .τόσο απλά .
2. Τι σχέση έχει το οτι τα φορτηγά είναι ΙΧ με το αν είναι κλειστό το επάγγελμα ; Αν οι αμοιβές και οι άδειες είναι προκαθορισμένες τότε το επάγγελμα είναι κλειστό , τέλος.
3. Όποιος θέλει ( όπως λεέι και ο papagn ) να είναι αφεντικό του εαυτού του , να έχει τη δική του μπίζνα και να αγωνίστεί για ένα καλό εισόδημα , και δάνεια θα βάλει και δύσκολίες θα αντιμετωπίσει , αλλά και τα ρίσκα του θα πάρει. Αλλιώς ας μείνει υπάλληλος , με ότι καλό και κακό αυτό συνεπάγεται αυτό . Δεν κατάλαβα γιατί ένας ταξιτζής ή φορτηγατζής θα κάνει εκ του ασφαλούς μια επιχειρηματική επένδυση χωρίς ρίσκο με νταβατζή το κράτος , ενώ τόσοι και τόσοι άλλοι επιχειρηματίες που χώνονται στα δάνεια αν αποτύχουν να επενδύσουν σωστά θα υποστούν τις συνέπειες και μπορεί ακόμα και να καταστραφούν.
4. Επειδή κάτι γίνεται στην Ιταλία ,δεν σημαίνει οτι είναι και σωστό ή λογικό .Ειδικα΄η σύγχρονη Ιταλία σε πολλα΄πράγματα μόνο παράδειγμα προς μίμηση δεν είναι.
αν και ο allandallon μαλλον με καλυψε, αν οι αδειες υπερκαλυπτουν τις αναγκες τοτε η τιμη της αδειας θα επρεπε να ειναι ακριβως μηδεν. Απο την στιγμη που η αδεια εχει θετικη αξια εκπροσωπει οικονομικο οφελος για τον ιδιοκτητη της και ευθεως ζημια για το κοινο.
μιλαμε για την Ιταλια της μηδενικης αναπτυξης, την Ιταλια που ξεπεραστηκε στο ΑΕΠ κατα κεφαλην απο την Ισπανια και την οποια θα ξεπερασει και η Ελλαδιτσα οπου ναναι? θα προτιμουσα να παραδειγματιζομαστε απο πιο επιτυχημενες οικονομικες πολιτικες…
δεν θα ηταν καλυτερα να μην επρεπε να πληρωνει κανεις για την αδεια, ωστε να μην φορτωνεται δανεια? Ο μονος που κερδιζει με το σημερινο συστημα ειναι οσοι πραγματικα κληρονομουν αδειες απο παπουδες…
περι ταξι, εδωσα επιγραμματικα την οικονομικη αναλυση του θεματος, γιατι πρεπει να επαναλαμβανομαι?
οτι τα ταξι εξαιρουνται, δεν σημαινει οτι απαγορευεται να κανει καθε κρατος μελος ο,τι θελει, ακριβως το αναποδο! Σε πολλες χωρες η αγορα ταξι ειναι πολυ πιο ελευθερη απο την ελληνικη, πχ στην Τσεχια και Ουγγαρια καθε ταξι θετει την ταριφα που θελει…
προφανως ουτε αυτο ισχυει. Στην Δ.Ευρωπη σχεδον παντου τα κομιστρα ειναι καθορισμενα. αλλα πουθενα δεν βλεπεις τα ακατανοητα φαινομενα του στυλ 20 αδειες ταξι για ολοκληρη Μυκονο…
μα ποιος μιλησε για κατι τετοιο? αν αυξηθει ο αριθμος των αδειων προφανως θα δοθουν σε πλειστηριασμο και αν ανοιξει η αγορα εντελως ΟΛΟΙ θα μπορουν να παρουν αδεια. Συγκεκριμενα στα ταξι ειναι κατα του πληρους ανοιγματος βεβαια, για λογους που εχω εξηγησει.
τωρα που το λες, στην Κηφισσια υπαρχουν εργατικες πολυκατοικιες, που δηλαδη εχτισε το κρατος και εδωσε πολυ φτηνα. Γενικα το κρατος συνεχως ανεβαζει ή κατεβαζει την αξια των περιουσιων μας (πχ φτιαχνοντας παρκα ή χωματερες, μετρο ή δρομους κτλ). Τι πρεπει να γινει σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι ενα θεμα για το οποιο ετοιμαζω ενα κειμενο…
Βρε Σωτήρη, όταν δίνεις αυτές τις by-the-textbook ερμηνείες με μπερδεύεις ακόμα περισσότερο. Μου δίνεις την αίσθηση ότι μιλάς για συνθήκες «εργαστηρίου», λες και οι οικονομίες είναι κλειστά δοχεία όπου όλες οι εξισώσεις βγαίνουν πανεύκολα.
Είναι όμως έτσι;
(στο λέω γιατί και παλιότερα μου είχες μιλήσει για το οριακό κόστος παραγωγής και το είχες βγάλει μηδέν, πράγμα που πάει αντίθετα με οποιαδήποτε πραγματική επαλήθευση)
Έχω την εντύπωση πως τα απλοποιείς πάρα πολύ τα πράγματα.
Σύμφωνα με τον IMF και την CIA, η Ιταλία είναι ακόμα μπροστά. Σύμφωνα με την WB και την Eurostat, η Ιταλία έχει ξεπεραστεί. Με τη WB μάλιστα η Ελλάδα είναι πιο μπροστά κι απ’την Ισπανία!!
Πρέπει ν’ανησυχούμε; :)
Έλα τώρα η πολιτική της μεγάλης εγγύησης στην άδεια δε μπορώ να φανταστώ γιατί είναι τόσο κακό πράγμα. Ιδιαίτερα άμα συνοδεύεται από κατακράτηση μέρους του ποσού σε περίπτωση παρανομιών απ’τους αδειούχους.
μα τι σχεση εχουν εδω οι συνθηκες εργαστηριου? το ζητημα ειναι απολυτως ξεκαθαρο: αν καποιος δεν εχει οφελος απο την χρηση μιας αδειας δεν προκειται να πληρωσει δραχμη για να την αγορασει. Αν η αδεια εχει 100.000 ευρω προφανως οφελειται καποιος απο αυτην για να δινει τοσα λεφτα. Το οφελος που εχει ειναι ξεκαθαρα ολιγοπωλιακο οφελος, αρα ζημιωνει το κοινο για να το κερδισει. Δεν βλεπω τι ειναι το περιεργο σε αυτην την προταση.
και ηταν μηδενικο για πρακτικους λογους. Δεν ξερω γιατι επιμενεις, μου φαινεται απλα δεν καταλαβαινεις την εννοια του οριακου κοστους.
αλοιμονο αν αρχισουμε να ενημρωνομαστε απο την CIA για το ΑΕΠ της Ιταλιας! Η Ευρωστατ ειναι προφανως αξιοπιστη στο θεμα και υποψιαζομαι οτι και ΔΝΤ και Παγκοσμια Τραπεζα τα ιδια στοιχεια θα δωσουν αν ψαξει κανεις για ΑΕΠ κκ σε Μοναδες Αγοραστικης Δυναμης (GDP per capita in PPP).
το σχολιο για την Ιταλια ειναι γενικο. Αλλα και για την εγγυηση, ειναι ενα προφανως μεγαλο εμποδιο εισοδου στην αγορα. Δεν βλεπω γιατι χρειαζεται τοσο τεραστια εγγυηση, αν κανουν παρανομιες ας πληρωνουν τα προβλεπομενα προστιμα ή ας αφαιρειται απλουστατα η αδεια.
SG,
είδες που μιλάς θεωρητικά λες και τρέχεις simulations σε computer; :)
Στην πραγματικότητα οι άδειες είναι περισσότερες απ’την ανάγκη της αγοράς κι όμως κοστίζουν. Και σίγουρα δεν είναι 0 το κόστος τους αυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί προφανώς και μέσα στην ίδια την κλειστή αγορά κάποιοι υποεργάζονται και κάποιοι υπερεργάζονται, με αποτέλεσμα να μη μοιράζονται επακριβώς όλοι την ίδια πίττα και να βγαίνουν ασύμμετρα κέρδη.
Εσύ τα εκλαμβάνεις όλα άσηπτα όπως τα έμαθες στα βιβλία σου: αα, λες, είναι περισσότερες οι άδειες άρα μηδέν στο πηλίκο. Φυσικά και ζημιώνονται κάποιοι. Οι αγορές δεν είναι τέλειες ούτε θα γίνουν ποτέ! Πότε θα το καταλάβετε εσείς οι ωφελιμιστές οικονομολόγοι;
Το οριακό κόστος φυσικά και το καταλαβαίνω, αλλά είναι μια έννοια που στην πράξη είναι ανεφάρμοστη γιατί τα νούμερα ποτέ δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να φτάσουμε στο όριο. Γιατί δε μπορείς να κατακερματίσεις την προσφορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας σε μικρά κομματάκια ώστε στο τέλος να πεις «αα το κόστος τους είναι όσο το μέταλλο που χρησιμοποιήθηκε» (ελπίζω να θυμάσαι τη συζήτησή μας). Η παραγωγή έχει και το κόστος που πρέπει να αποσβεθεί κι απ’το R&D και το marketing που χρησιμοποιήθηκε, τα μικροοικονομικά σου αυτό γιατί δεν το λαμβάνουν υπόψην τους; Πόσα δηλαδή αμάξια πρέπει να πουλήσει η Hyundai για να φτάσει να δίνει το αυτοκίνητο όσο το scrap metal που φτάνει στα εργοστάσιά της; Και πόσο τέλεια γραμμή παραγωγής και διανομής πρέπει να έχει για να μην προστίθενται ανελαστικά έξοδα στη διαδικασία;
Με άλλα λόγια, στις πραγματικές συνθήκες οι χρήσεις των όρων που κάνεις μπάζουν νερά. Από παντού!
—
Γενικότερα σε βλέπω να χρησιμοποιείς με περισσή χαρά οικονομικούς όρους και βγάζεις εσφαλμένα κοινωνικά πορίσματα. Εμβληματικό είναι αυτό που άφησες να εννοηθεί τις προάλλες ότι οι αγρότες είναι τεμπέληδες επειδή δε βγάζουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ όσο ο μέσος όρος των Ελλήνων.
—
Τέλος, για τη CIA δεν ξέρω αν είναι έγκυρη. Αλλά είναι μια ακόμα στατιστική. Αλλά πριν την κράξεις καλό θα ήταν να τσεκάρεις τη μεθοδολογία της. Φυσικά και κοίταξα κκΑΕΠ με ισοδύναμο αγοραστικής δύναμης.
Η εγγύηση η μεγάλη χρειάζεται γιατί όπως βλέπεις στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες το επάγγελμα του φορτηγατζή ή του ταξιτζή το εξασκούν «μη έχοντες» που βάζουν σε υποθήκη το σπίτι τους για να πάρουν την άδεια. Αν κάνουν παρανομίες μετά μπορεί να μην έχουν να τις πληρώσουν.
Ναι, είναι εμπόδιο. Αλλά παρόμοια εμπόδια έχουν μπει σε διάφορους κλάδους για να μην εισέρχονται τυχάρπαστοι που ενδιαφέρονται μονάχα για γρήγορες δουλειές. 10000 Ευρώ δεν είναι τίποτα για μια άδεια που δυνητικά μπορεί να αποφέρει υπερπολλαπλάσια.
αναγκαστικα κανεις ανατρεχει σε μελετες για να εχει στοιχεια.αν κανεις εχει εγγυροτερες πηγες μπορει να τις αναφερει.γραφτηκε πως οι αμοιβες ειναι προκαθορισμενες πραγμα το οποιο δεν ισχυει και μπορει κανεις να το εξακριβωσει μεσα σε 5 λεπτα(ζητωντας προσφορες για την ιδια εργασια απο μεταφορικες)αυτο δεν συνεπαγεται ανταγωνισμο? οταν ειπα για τα δανεια απλως απαντουσα στο πρωτο αρθρο που εγραφε πως κληρονομισαμε τις αδειες απο τους παππουδες μας(καλη τους ωρα εκει που βρισκονται).κατα τα αλλα περι αγωνα συμφωνω ενω για το μπιζνα εκ του ασφαλους αμφιβαλω…!επισης δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει αναγκαστικα να δημιουργηθοθν στρατιες ανεργων φορτηγατζιδων,ταξιτζιδων οπως και μαθηματικων,θεολογων κλπ…και να μην καθοριζονται οι θεσεις συμφωνα με τις αναγκες…(ωραια πραγματα γραφονται παντως μπαινει κανεις σε φαση να σκεφτει!)καλημερα σε ολους.
saki τις ανάγκες τις καθορίζει η ζήτηση και ΔΕΝ είναι σταθερές.Η εγκυρότερη πηγή είναι πάντα η παλάντζα προσφοράς και ζήτησης.Αυτό είναι ίσως ένα από τα λίγα αξιώματα των οικονομικών και των αγορών που δέχονται οι πάντες (εκτός κολλημένων ακροαριστερών ).Καθώς οι ανάγκες αλλάζουν ραγδαία πάντα θα υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που οι εξελίξεις θα τους ξεπερνούν και που θα πρέπει να μάθουν να βγάζουν αλλιώς το ψωμί τους , όπως έμαθαν οι πεταλωτήδες , οι τσαγκάρηδες , οι πιλοποιοί, οι γανωτήδες και τόσοι και τόσοι άλλοι .Επειδή εσύ θέλεις να είσαι φορτηγατζής , δεν σημαίνει οτι πρέπει να σου κάνουμε και συμβόλαιο οτι θα έισαι μια ζωή στην ίδια δουλειά . Όσο για τις ¨στρατιές ανέργων¨ , αν ανοίξουν τα επαγγέλματα που είναι κλειστά περισσότερες δουλειές θα δημιουργηθούν και όχι λιγότερες ! Μόνο σε εμένα φαίνεται αυτονόητο ;
Ο κεντρικός σχεδιασμόε είναι φυσικά καλός όταν μας βολεύει Για πες μας όμως , αν αύριο , ο ¨μελετητής¨αποφασίσει οτι χρειάζονται πολύ λιγότερα φορτηγά από όσα έχουν αδειοδοτηθεί , θα δεχτεις εσυ να επιστρέψεις την άδειά σου , εφόσον θα περισσεύεις ; Μάλλον όχι ετσι ;
δεν ζητησα συμβολαιο εκεινο που κυριως με ενδιαφερει ειναι το πως θα ανταπεξελθω στις αλλαγες που αναμενονται.συγουρα ενα οσο το δυνατον σταθεροτερο εργασιακο περιβαλλον νομιζω πως το ζητουν ολοι διχως εξαιρεσεις.περα απο αυτο νομιζω πως δεν ειναι υποχρεωτικο να εγκλωβιζομαστε σε διπολα οπως ή απολυτα κρατικος ελεγχος η απολυτα ελευθερη αγορα.ο κεντρικος σχεδιασμος δεν εχει να κανει με την βολη μου αλλα και με την βολη του κρατους.αν π.χ.ανακαλεσει το κρατος τις αδειες απο 15000 μεταφορεις αυτο δεν συνεπαγεται ζημια και για την αγορα εφοσον καταργει την αγοραστικη μας δυνατοτητα?και αν αυτο συμβει και σε αλλες 15000 τι θα συμβει…?δεν ανακαλει ετσι και την ζητηση?ακομη και σε ελευθερες αγορες συναντα κανεις εντονα την κρατικη παρεμβαση οπως τωρα στις Η.Π.Α. οποτε ο μελετητης πρεπει να εξετασει και αλλα πραγματα…
οσο για τις νεες θεσεις εργασιας απο το ανοιγμα των επαγγελματων εγω το μονο που βλεπω να συμβαινει ειναι ολο και μεγαλυτερη εξαρτηση απο μεγαλες εταιριες.ετσι ειναι οι μεταφορεις στο εξωτερικο εξαρτημενοι πληρως απο εκεινον που εχει την δυνατοτητα να εχει 1000 φορτηγα…εκει να δεις νοοτροπιες σεκτας!
saki , εσύ και όσοι έχουν αυτή τη στιγμή άδεια φορτηγού δεν είστε οι μόνοι που μπορείτε να οδηγήσετε φορτηγό. Αν οι άδειες φορτηγών είναι ελεύθερες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν τα φορτηγά και οι φορτηγατζήδες , ούτε να σταματήσουν οι μεταφορές .Το αντίθετο , πιθανότατα θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη του κλάδου και θα υπάρξουν περισσότερες δουλειές. Άρα όχι μόνο η αγοραστική δύναμη ( συνολικά ) της συμπαθούς τάξης των φορτηγατζήδων δεν θα μειωθεί αλλά πιθανότατα θα αυξηθεί .Παρομοίως θα αυξηθεί και η αγοραστική δύναμη όλων όσων χρησιμοποιούν άμεσα ή έμμεσα υπηρεσίες μεταφορών , δηλαδή όλων όσων αγοράζουν προιόντα δηλαδή ΟΛΩΝ !!!!Ίσως μειωθεί η αγοραστική δύναμη η δική σου ( σε παίρνω ως τυχαιο παράδειγμα , δεν σε ξέρω ) αν καλομαθημένος ων από τοσα χρόνια προστατευτισμού δεν προσαρμοστείς στις νέες συνθήκες αλλά αυτό εμένα προφανώς ποσώς με αφορά .
Αν θές να κάνουμε συζήτηση για ελέυθερη αγορά και ΗΠΑ πολύ ευχαρίστως αλλά κάπου αλλού , εδώ συζητάμε συγκεκριμένο θέμα.
Τη δε φοβία για τις μεγάλες εταιρίες (σε κάθε κλάδο) δεν την καταλαβαίνω . Δηλαδή οι μεγάλες εταιρίες που μπήκαν σε άλλους κλάδους όπως τα ΙΚΕΑ , τα ΜΕΝΤΙΑ ΜΑΡΚΤ έκαναν χειρότερα ή καλύτερα τα πράγματα για τον μέσο καταναλωτή ; Εν τέλει η απελευθέρωση των αδειών και αμοιβών στα κλειστά επαγγέλματα θα φέρει καλύτερες τιμές και ποιότητα ; Πιστεύω πως ναι .ΤΟ ποιός θα έχει τα φορτηγά ή τα ταξί δεν με ενδιαφέρει καθόλου.
Και κλείνω επαναλαμβάνοντας το βασικότερο ίσως επιχείρημα. Αν εγώ , saki , θέλω να γίνω φορτηγατζής , ούτε εσύ ούτε κανενα κράτος έχει το δικαίωμα να με εμποδίζει .
(ζητω συγγνωμη απο τους αλλους συνομιλητες για την παρεκβαση αλλα υπαρχουν καποια πραγματα που πρεπει να ξεκαθαριστουν)
Κενσαι προσπαθεις επιτηδες να με εκνευρισεις ή το κανεις κατα λαθος? Ειναι δυνατον επειδη δεν καταλαβαινεις βασικες οικονομικες εννοιες να λες οτι δεν ξερω να κανω την δουλεια μου?
αυτη η προταση δεν βγαζει νοημα! που εκανα εγω καποια υποθεση για το ποσο εργαζεται ο καθε κατοχος αδειας? Τα πραγματα ειναι απλα: για να μιλαμε για τελειο ανταγωνισμο πρεπει να εχουμε ελευθερη εισοδο στην αγορα. Οταν η εισοδος στην αγορα κοστιζει ενα θετικο ποσο για αγορα αδειας, δεν εχουμε ελευθερη εισοδο και εχουμε μονοπωλιακη δυναμη των κατοχων αδειας. Βγαζουν λοιπον κερδη υψηλοτερα αποτι αν ειχαμε ανταγωνισμο και αυτα τα παιρνουν ευθεως απο την τσεπη του καταναλωτη (δεν θα μιλησω για deadweight loss του μονοπωλιου γιατι θα μου σπασεις παλι τα νευρα).
ποιος ειπε οτι οι αγορες ειναι τελειες? και ποιος σου ειπε ανθρωπε μου οτι ειμαι ωφελιμιστης?
τιποτα δεν καταλαβες αλλα επιμενεις! Το οριακο κοστος οριζεται ακομα και αν παραγουμε μηδεν αγαθα, οχι αν ο αριθμος των αγαθων προσεγγιζει το απειρο! Μελετησε λιγο το θεμα πριν αρχισεις να κριτικαρεις.
που πως και ποτε ειπα εγω οτι το οριακο κοστος ενος ΙΧ ειναι απλα το κοστος μιας απο τις πρωτες υλες που χρειαζεται?
κοιτα, ως εδω. Δεν θα κανεις παραφθορα των λεγομενων μου επειδη βαριεσαι να διαβασεις ολοκληρωμενα πραγματα! πουθενα δεν μιλησα για τεμπελια και στο εξηγησα ξεκαθαρα στην απαντηση μου. Η παραγωγικοτητα δεν ειναι ισοδυναμη της εργατικοτητας: μπορει να εργαζεσαι 23 ωρες την ημερα ανοιγοντας και κλεινοντας τρυπες σε εναν δρομο, η εργατικοτητα σου ειναι υψηλη αλλα η παραγωγικοτητα σου μηδεν.
αρα τι θες να κανουμε το επαγγελμα του φορτηγατζη προσιτο μονο στους πλουσιους? Και τι εννοεις δεν θα εχουν να πληρωσουν τις παρανομιες, εμας δεν μας νοιαζει το εσοδο απο το προστιμο για παρανομιες αλλα η αποτρεπτικη του ικανοτητα. Νομιζεις οτι κατασχεση του φορτηγου και απωλεια αδειας ασκησης επαγγελματος δεν αρκει για να αποτρεπει παρανομιες?
σακη
φυσικα οχι. Ο δυνατοτερος ανταγωνισμος σε μια (τετοια) αγορα οδηγει παντα σε υψηλοτερη οικονομικη αναπτυξη.
να μην γενικευουμε. Παρεμβαση απο παρεμβαση διαφερει παρα πολυ.
συνεπαγεται (αν ισχυει) οτι δεν ζουμε στην σοβιετικη ενωση, αλλα οχι, πληρη και ελευθερο ανταγωνισμο δεν συνεπαγεται.
μα ο σκοπος αγαπητε σακη δεν ειναι να δημιουργηθουν στρατιες ανεργων αλλα ακιρβως το αναποδο! Στις ΗΠΑ που ανεφερες πριν η ανεργια ειναι στους χειροτερους καιρους καπου 6% και ο λογος ειναι οτι ακριβως δεν προσπαθουν να προστατεψουν καθε μικρη ομαδα επαγγελματιων απο τον ανταγωνισμο και εις βαρος της συνολικης οικονομιας.
όρκο δεν παίρνω αλλά έχω την εντύπωση πως υπάρχουν ελάχιστες αμοιβές για τους μεταφορείς , καθορισμένες από το υπουργείο
SG,
παραγωγικότητα-εργατικότητα* είναι το ίδιο πράγμα στην κοινή ελληνική. Όταν μιλάς με συναδέλφους Οικονομολόγους μπορεί να χρησιμοποιείτε ειδικώς ορισμένους τεχνικούς όρους για να ξεχωρίσετε κάποια τέτοια μικροπράγματα, αλλά όταν γράφεις ένα κείμενο ανοιχτό σε όλους οφείλεις να φροντίζεις να μην αφήνεις υπονοούμενα**. Όπως κι εγώ άλλο να πω «αφασία» χαριτολογώντας για κάτι κι άλλο να το δώσω με τη νευρολογική του σημασία.
Για τον ανταγωνισμό, τα οριακά κόστη, και τα υπόλοιπα τεινά… δίνεις λύσεις και εξηγείς καταστάσεις λες και οι αγορές βρίσκονται ΗΔΗ σε τέλειο ανταγωνισμό και ανοιχτές. Γι’αυτό έγραψα ότι οι εξηγήσεις σου είναι «εργαστηριακές» και «άσηπτες».
Εγώ δεν κρίνω την οικονομοτεχνική ορθότητα των λεγόμενών σου, εγώ κρίνω την άστοχη χρήση τους σε μία ατελή αγορά όπως η ελληνική. Το να μας λες ότι η άδεια πρέπει να κοστίζει 0 επειδή υπάρχει υπερκορεσμός ή ότι το οριακό κόστος ενός αυτοκινήτου είναι όσο τα υλικά που χρειάστηκε για να φτιαχτεί μπορεί να είναι εντελώς έγκυρο επιστημονικά, αλλά εντελώς άστοχο στις πραγματικές συνθήκες που διέπουν την ελληνική αγορά.
Έχεις δύο επιλογές: ή κάθε φορά που εξηγείς κάτι οικονομοτεχνικά να μιλάς και για την ρεαλιστική εφαρμοσιμότητά του στην Ελλάδα ή να αποδέχεσαι τις παρεξηγήσεις που βγαίνουν από την αυθαίρετη χρήση των όρων που επιλέγεις.
*Και στο παράδειγμα που έφερες μια χαρά μπορεί η παραγωγικότητα να συμπίπτει με την εργατικότητα σε γραμμική σχέση. Αν ο εργάτης είχε 3 μέρες να βουλώσει τις τρύπες και το έκανε με φειδώ στη χρήση των υλικών και μέσα σε 23 ώρες για μένα είναι και παραγωγικός και εργατικός. Άσε που αν οι τρύπες ήταν σε κάποιο κρίσιμο δρόμο θα επηρέαζε και την παραγωγικότητα τρίτων.
**Όταν μίλησες για την παραγωγικότητα των αγροτών στο άλλο κείμενο ήταν σα να άφηνες υπονοουμενο ότι οποιοδήποτε επάγγελμα έχει κκΑΕΠ κάτω απ’το μέσο όρο εξασκείται από αχρείαστους/τεμπέληδες και οποιοδήποτε πάνω απ’το μέσο όρο από συνειδητοποιημένα μέλη της κοινωνίας μας.
περιεργο νομιζα οτι το ενα βγαινει απο το παραγω και το αλλο απο το εργαζομαι. Νομιζω οτι ειναι προφανες οτι η εργασια δεν συνεπαγεται παραγωγη, φτανει να ριξεις μια ματια σε μια δημοσια υπηρεσια στην τελικη για να δεις την διαφορα. Οι υπαλληλοι μπορει να εργαζονται, αλλα δεν παραγουν αξια. Δεν προκειται ουτε να αρχισω να μιλαω ανακριβως ουτε να δινω συνδεσεις σε λεξικο για καθε λεξη που χρησιμοποιω. Υποθετω οτι οποιος διαβαζει κατεχει την ελληνικη και οταν κατι δεν ειναι κατανοητο, παντα μπορει να ρωτησει κανεις.
μονο που προφανεστατα δεν χαριτολογουσα αλλα μιλουσα περι οικονομικων.
συνεχιζεις να μην διαβαζεις τι λεω. πουθενα δεν υπεθεσα οτι εχουμε τελειο ανταγωνισμο, ισα ισα.
για να κρινεις την αστοχη χρηση τους πρεπει πρωτα να καταλαβεις τι λεω. Αν δεν εχεις ορεξη να ασχοληθεις σοβαρα, απλα αστο, μην κατηγορεις εμενα οτι δηθεν κανω και αστοχη χρηση!
αρα ακομα δεν εχεις καταλαβει τι σημαινει παραγωγικοτητα (εργασιας). Αξια παραγομενου προϊοντος ανα μοναδα εργασιας, τοσο απλο. Μην με βαλεις να το ξαναπω…
ουτε το πρωτο ειπα (δεν ξερω καν τι σημαινει κορεσμος), ουτε ποσο μαλλον το δευτερο (ισα ισα ειπα οτι το οριακο κοστος δεν εχει να κανει μονο με πρωτες υλες). δεν αντεχω αλλη παραφθορα…
πρωτη φορα μου λενε οτι αυθαιρετα χρησιμοποιησα ορο επειδη τον χρησιμοποιησα με ακριβεια οπως χρησιμοποιειται στην αντιστοιχη επιστημη! Αρκετα ομως με τον εκτροχιασμο της συζητησης…
SG,
καταρχάς σταμάτα να έχεις το τα-ξέρω-όλα-απλά-εσύ-δεν-καταλαβαίνεις στυλάκι γιατί καταντάς γραφικός.
Λοιπόν, ανεξάρτητα αν γράφεις οικονομικά ή όχι, το κείμενό σου στην Αναμόρφωση οφείλει να είναι εκλαϊκευμένο προς αποφυγή παρεξηγήσεων, μιας που το κοινό σου είναι γενικό, με ειδίκευση σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα απ’το δικό σου.
Παραγωγικότητα και εργατικότητα στη νεοελληνική γλώσσα χρησιμοποιούνται ως ταυτόσημες έννοιες. Είναι πλήρως μεταξύ τους ανταλλάξιμες. Αν έρθει και σου πει κάποιος «δεν είσαι παραγωγικός» σιγά μην πάει το μυαλό του ότι πρέπει να το εκφράσει σε κλάσμα με βάση τον οικονομικό ορισμό που δίνεις εσύ. Εννοεί ότι είσαι τεμπέλης και τέλος. Να μην μπλέξουμε καν με τον ορισμό της φυσικής για το «έργο» που «παράγεται». Βλέπεις πως ανάλογα το walk-of-life ο καθένας καταλαβαίνει διαφορετικά, γι’αυτό όταν γράφεις κάτι που μπορεί να παρεξηγηθεί να δίνεις και τον ορισμό του με βάση τον τρόπο που το εννοείς.
Έτσι όπως το έδωσες εσύ στο αρχικό σου κείμενο που μιλούσες για τους αγρότες, άφησες αυτό να εννοηθεί πως οι αγρότες είναι άχρηστος κλάδος γιατί δεν παράγουν όσο ξέρω γω οι εφοπλιστές. Κι επειδή δεν παράγουν; Τι σόι ηλίθιο επιχείρημα είναι αυτό, είναι φυσιολογικό κάποιοι να παράγουν περισσότερο κάποιοι λιγότερο, ανάλογα το επάγγελμα.
Δηλαδή βγήκες απ’τον καθαρά οικονομικό ορισμό της «παραγωγικότητας» και έβγαλες ένα πόρισμα με κοινωνικές προεκτάσεις. Στο έγραψα και η απάντησή σου ήταν πως παραγωγικότητα το χρησιμοποίησες με την οικονομική της έννοια. Χαίρομαι, αλλά έπρεπε να το πεις εξαρχής.
Τότε γιατί έγραψες στον saki πως αν «..αν οι αδειες υπερκαλυπτουν τις αναγκες τοτε η τιμη της αδειας θα επρεπε να ειναι ακριβως μηδεν…»;
Αυτό θα ίσχυε με ακρίβεια αν μιλούσαμε για ανοιχτές/τέλειες αγορές, όχι τη στρεβλή κλειστή ελληνική αγορά. Σε μια πραγματική αγορά με τις απαραίτητες στρεβλώσεις και ασυμμετρίες της κάποιοι θα έχουν εκματελλευθεί την άδειά τους καλύτερα από άλλους. Κάποιοι θα υποεργάζονται, κάποιοι θα υπερεργάζονται. Μπορεί να είναι υπερκορεσμένη η αγορά με άδειες αλλά αν οι περισσότεροι δε δουλεύουν ικανοποιητικά τότε αυτοί που θα δουλεύουν θα έχουν κάνει την άδειά τους να αξίζει στο πολλαπλάσιο. Οπότε και αργά να μπει κάποιος στο παιχνίδι πάντα η άδεια που θα αγοράζει- ακόμα κι αν είναι υπερκορεσμένη η αγορά- κάτι θα κοστίζει, και σίγουρα δεν θα είναι 0 αυτό.
Και για να μη λες ότι φεύγουμε απ’το θέμα, μια χαρά θα μπορούσε να δουλέψει ένα υψηλό ποσό άδειας ως εγγύηση ότι δεν πρόκειται για μια εταιρεία που δεν έχει βάσεις να σταθεί στην [ανοιχτή] αγορά. Και φυσικά δεν φτάνει η αποτρεπτική ικανότητα των προστίμων να οδηγεί σε ατασθαλίες. Η κατάσχεση και απώλεια δεν φτάνει αν δε συνοδεύεται κι από ένα υψηλό χρηματικό ποσό, ιδιαίτερα αν μιλάμε για μεταφορικές εταιρείες που έχουν μεγάλους στόλους.
100000 Ευρώ δεν είναι τόσα πολλά για μια εταιρεία που μπαίνει στην αγορά των μεταφορών (όπου μόνο οι στόλοι των φορτηγών κοστίζουν δεκάδες φορές παραπάνω). Άσε που με τις οικονομίες κλίμακας αν μείνουν σχετικά λίγοι μεγάλοι παίκτες- κι όχι αυτόνομοι φορτηγατζήδες με 1-2 φορτηγά- θα έχουμε και καλύτερα κοστολόγια για τις υπηρεσίες τους.
Καλησπερα!
alan dallon.
οταν μιλησα για μειωση αγοραστικης δυναμης απαντουσα στην ερωτηση σου για το αν θα παρεδιδα την αδεια μου κλπ…Μιλας για αναπτυξη του κλαδου αλλα δεν αναφερεσαι καθολου σε ζητηματα υποδομων ωπου στην χωρα μας ειναι στ”αληθεια ανυπαρκτες.επιμενεις πως η απελευθερωση θα αλλαξει ριζικα το τοπιο…μα ποσος χωρος νομιζεις πως υπαρχει ελευθερος για να εκδιδονται νεες αδειες?περισσοτερος ανταγωνισμος απο αυτον που υπαρχει τωρα στην δουλεια μας δεν νομιζω οτι μπορει να υπαρξει.εχουμε μικρες,μεγαλεσ εταιριες, μεμονομενους μεταφορεις, εταιριες με εδρα σε χωρες της Ε.Ε. οι οποιες δραστηριοποιουνται και στην χωρα μας(αρση καμποταζ) υπερβολικο αριθμο Ι.Χ. φορτηγων και πολλους πειρατες!!!!ποσο ανταγωνισμο θελεις??παρε εκατο η χιλιες διαφορετικες προσφορες για να μετακομισεις το σπιτι σου και θα δεις ποσο ανταγωστικα λειτουργει ο κλαδος…οι αναλυσεις ειναι καλες αλλα ισως θα πρεπει να γνωριζει κανεις καλυτερα την κατασταση…αν θελει κανεις αναπτυξη επαναλμβανω οτι θα πρεπει να σταθει αρχικα σε ζητηματα υποδομων.μια βολτα στον βοτανικο θα πεισει και τον πλεον δυσπιστο…τωρα αν επιμενεις στο δικαιωμα σου να γινεις φορτηγατζης τινα πω… αν γινει και απελευθερωση με τις υπαρχουσες συνθηκες δεν θα θελησεις να το χρησιμοποιησεις…
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΞΑΝΑ!!!!
S G.
θα πω και σε εσενα πως οταν μιλησα για μειωση αγοραστικης δυνατοτητας αναφερομουν σε συγκεκριμενη ερωτηση που εκανε ο φιλος αλαν νταλον και μιλουσα για μερικη ανακληση αδειων και οχι για απελευθερωση…παρεμβαση απο παρεμβαση οντως διαφερει πολυ οποτε χρειαζεται σοβαρη μελετη για να επιθυμει κανεις απελευθερωση των αδειων Δ.Χ. (με τις υπαρχουσες συνθηκες).τωρα για την ανεργια δεν ξερω…ισως και ο κορεσμος της προσφορας εκει να οδηγει η να αφηνει το παιχνιδι στα χερια των λιγων… και αυτοι με την σειρα τους να χρειαστουν ακομη πιο πολλους ανθρωπους να τους εξυπηρετουν.οσο για το αν ισχυει η δυνατοτητα συγκεντρωσης προσφορων απο μεταφορικες εταιριες(για την ιδια εργασια) ναι ΙΣΧΥΕΙ.
ρε saki αν τα πράγματα είναι τόσο σκούρα όσο λές , η απελευθέρωση σε τίποτα δεν πρόκειται να σε βλάψει .Ποιός μουρλός θα πάει να επενδύσει ένα γερό ποσό για αγορά φορτηγού για να μπεί σε μια αγορά τόσο τρομερά ανταγωνιστική .Άρα μάλλον τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.τα ξαναλέμε σύντομα
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ανταγωνιστική αγορά, όσο η κακώς εννοούμενη απελευθέρωσή της όπως την εικάζεται ο SG.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα απ’την αρχή. Λέει ο Σάκης:
Απ’τη στιγμή που δεν εκδίδονται νέες άδειες σημαίνει πως δε μπορούν να μπουν νέοι παίκτες, Σάκη. Αυτό εμένα μου δείχνει ότι η αγορά είναι κλειστή. Τώρα αν αυτό γίνεται επειδή υπάρχει το προκαθορισμένο τονάζ δεν παίζει ρόλο. Και για τα ταξί λέμε ότι είναι πολλά για μια συγκεκριμένη πόλη, και για τους φαρμακοποιούς και συμβολαιογράφους το ίδιο. Κι εκεί υπάρχει αντίστοιχο «τονάζ». Το επάγγελμα είναι ΚΛΕΙΣΤΟ.
Το πρόβλημα όμως δεν το έχει ο Σάκης, αλλά ο Σωτήρης που έρχεται και πετάει την θεωρία του:
Αυτή είναι μια ωραία παστρικιά θεώρηση που βγαίνει κατευθείαν απ’τα βιβλιαράκια του και είναι σωστή. Πως την καταλαβαίνω εγώ [ο αδαής]:
Όσο η αγορά δεν είναι ακόμα κορεσμένη οι άδειες έχουν κάποια αξία την οποία όσοι τις αγοράζουν κάνουν απόσβεση (καθώς εξασκούν σε θεσμοθετημένο ολιγοπώλιο). Καθώς γεμίζει η αγορά από άδειες και φτάνουμε στον κορεσμό της αγοράς (όριο τονάζ) οι άδειες χάνουν την αξία τους γιατί απλούστατα πλέον το ολιγοπώλιο σταματάει να υφίσταται.
Η ανοησία του Σώτου όμως είναι πως πετάει το παραπάνω στον Σάκη. Του λέει «Σάκη έτσι είναι τα πράγματα, οι άδειές σας πρέπει να έχουν μηδενική τιμή».
Αυτό θα ήταν σωστό και δίκαιο αγαπητέ Σώτο και θα μ’έβρισκες σύμφωνο αν ήταν εξαρχής έτσι. Αν δηλαδή είχε γίνει ΕΞΑΡΧΗΣ όλη η παραπάνω διαδικασία σε μια ανοιχτή, ανταγωνιστική αγορά. Δε μπορεί να γίνει τώρα που περάσαμε στον υπερκορεσμό ΧΩΡΙΣ να πέσουν οι τιμές.
Δηλαδή εσύ ζητάς να απελευθερωθεί το επάγγελμα (μηδέν το κόστος των αδειών) εκεί που μέχρι χθες κόστιζαν τα κέρατά τους- και χωρίς αντίκτυπο. Πας δηλαδή να βάλεις κωλοδάχτυλο σε τύπους που μέχρι χθες χρυσοπληρώσαν την άδειά τους για να μπουν σε μια υπερκορεσμένη αγορά που δεν αξίζει γιατί δεν είναι ολιγοπώλιο.
Αυτό για μένα είναι κακώς εννοούμενος φιλελευθερισμός που δυσφημεί αφάνταστα τον τρόπο με τον οποίο πρέπει και οφείλει να απελευθερωθεί μια αγορά.
Θες να την ανοίξεις; Fine, δώσε όμως μια γενναία αποζημίωση σ’όσους φουκαράδες πήραν την άδεια τα τελευταία ν χρόνια, από τότε που η αγορά έπαψε να είναι ουσιαστικά ολιγοπώλιο λόγω κορεσμού και οι άδειες- όπως λες- έχασαν την αξία τους αλλά συνέχισαν να εκδίδονται απ’το κράτος σε υψηλή τιμή.
Κενσαι, για να μη βγω εξω απο τα ρουχα μου, απλα δεν θα σου απανταω οταν ειναι φανερο οτι μιλας για θεσεις μου που δεν εκανες τον κοπο να διαβασεις ολοκληρωμενα.
που αληθεια ειπα κατι τετοιο? γιατι λιγο πριν, σε ΑΥΤΗΝ την συζητηση, ειχα πει:
επισης ακομα πιο πριν
Αλλα τελοσπαντων δεν καταλαβαινω και τι λες στην γενικη επιχειρηματολογια σου, δεν βλεπω ιδιαιτερη συνοχη ή καν σοβαροτητα.
πως οριζεται ο κορεσμος αν οχι απο την μειωση των κερδων απο την χρηση αδειας, αρα προφανως απο την μειωση της τιμης των αδειων στην αγορα?
αληθεια? εργατικότητα: η ιδιότητα του εργατικού ανθρώπου
παραγωγικότητα: 1. η ικανότητα ή ιδιότητα κάποιου να παράγει, να αποδίδει
ειναι ομως ηλιθιο να τους επιδοτουμε για να συνεχισουν να μην παραγουν. Κατα τα αλλα, αν εχεις κατι να πεις, καντο στην σχετικη συζητηση. Και μαζεψου με τους χαρακτηρισμους σου, εχεις ξεφυγει.
και γιατι ακριβως πρεπει να φροντισουμε εμεις να μην μπαινουν εταιρειες στην αγορα επειδη (νομιζουμε) οτι δεν εχουν βασεις?
τελικα μιλαμε για μεγαλους στολους ή για μικρες εταιρειες που “δεν εχουν βασεις”? Και νομιζεις οτι η απωλεια της αδειας λειτουργιας για μια εταιρεια οποιουδηποτε μεγεθους δεν της κοστιζει τιποτα??
Σακη
καλο απογευμα απο εδω :-)
μα δεν στηριζει κανεις ανακληση, την αυξηση ζηταμε.
Ο αλλανταλον εχει βεβαια δικιο. αν η αγορα εχει ηδη κριση και “κορεσμο”, ποιος φοβαται την απελυθερωση? Αν βεβαια υπαρχουν οντως Ελληνες που παρολα τα χαμηλα εσοδα της αγορας, θα ηθελαν να εισελθουν, ποιοι ειμαστε εμεις να τους αρνηθουμε το δικαιωμα να ανταγωνιστουν τους πολιτες τους σε ενα ανοιχτο και δικαιο αγωνα? Δουλεια της πολιτειας δεν μπορει να ειναι να προστατευει καποιους λιγους εις βαρος των πολλων, δουλεια της πολιτειας ειναι να εξασφαλιζει ανοιχτο πεδιο για ολους.
Και στις χωρες που αυτο λειτουργει καλα, μην ανησυχειτε, τα εισοδηματα ειναι σημαντικα υψηλοτερα απο την αρτηριοσκληρωτικη Ελλαδα.
Ωραία, πρώτα ετοίμασε το κείμενό σου με τις ιδέες σου μία μετά την άλλη, και μετά ανακοίνωσε στον Σάκη ή τον όποιο Σάκη ότι η άδεια που αγόρασε χθες- απ’το κράτος- δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην αγορά.
Ορίζεται απ’το τονάζ που έχουν να μοιραστούν οι παίκτες της αγοράς. Τώρα πόσο τονάζ-κατά-φορτηγό θεωρείται κατά περίπτωση ικανοποιητικό και πόσο όχι για να θεωρηθεί η αγορά κορεσμένη είναι κάτι που δε γνωρίζω. Ίσως ξέρει ο Σάκης.
Μάλιστα. Δηλαδή ο εργατικός άνθρωπος δεν παράγει, δεν αποδίδει; Και για να είσαι παραγωγικός δεν χρειάζεται να παράγεις έργο, έτσι; Το παράδειγμα με τον τύπο που βουλώνει τις τρύπες του δρόμου σε μάρανε.
Ξεφύγαμε απ’τους Οικονομικούς όρους και τώρα πήγαμε στη Ορισμολογία;
Ωραία. Να επιδοτούμε τους ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ που το έχουν και ανάγκη!! Μην πηγαίνουν και τα λεφτά πεταμένα στους τεμπέληδες αγρότες…
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει το ρόλο που παίζει μια εγγύηση.
Γιατί χωρίς βάσεις με το που καταρρεύσουν σε μια ανταγωνιστική αγορά θα κηρύξουν πτώχευση και τα χρέη θα τα χρεωθώ εγώ κι εσύ. Με 1 φορτηγό θα κάνεις στόλο στην υπερκορεσμένη αγορά του σήμερα;
Αν, ποτέ, εξυγιανθεί και ανοίξει η αγορά και φύγουν οι άδειες (και το κόστος τους) απ’τη μέση τότε ναι, αλλά μια τέτοια λύση δεν τη βλέπω στον ορίζοντα λίαν συντόμως.
Σ’αυτό συμφωνούμε. Αλλά οι [οικονομικές] εγγυήσεις για την είσοδο σε μια τέτοια αγορά δεν έρχονται σε αντίθεση με το ανοιχτό πεδίο που θέτεις.
Εγώ θέλω να βλέπω να δίνονται σε όλους οι ίδιες δυνατότητες να μπουν σε μια αγορά, ανεξάρτητα αν υπάρχουν απαιτήσεις ή όχι. Φτάνει να είναι ίδιες και να μην είναι κληρονομήσιμες.
Επίσης ο μέσος Έλληνας δε σκαμπάζει από καπιταλισμό/ανταγωνισμό. Χωρίς τον κατάλληλο πολύμηνο βομβαρδισμό απ’τα ΜΜΕ ότι το επάγγελμα του ταξιτζή, του φορτηγατζή, κλπ είναι ήδη υπερκορεσμένο, πολλοί τυχοδιώκτες θα μπουν νομίζοντας ότι μπορούν να βγάλουν λεφτά.
Μέχρι να το πάρεις χαμπάρι θα έχουν κλείσει δεκάδες σπίτια. Θέλει σταδιακά να γίνουν τα πράγματα. Η απελευθέρωση δε γίνεται απ’τη μια μέρα στην άλλη λέγοντας ότι «η άδειά σου Σάκη δεν κοστίζει μία».
Τελικά μπράβο στον κύριο Υπουργό που δεν προχώρησε σε ένα λάνθασμένο και μη επιβαλόμενο από την Ευρώπη μέτρο που πέραν των περιβαντολογικών – κυκλοφοριακών προβλημάτων που θα δημιουργούσε θα προκαλούσε τεράστια αδικία κατά της περιουσίας δεκάδων χιλιάδων οικογενειών. Ευτυχώς έβαλε γρήγορα τέρμα στις διαδόσεις που είχαν προκαλέσει αναστάτωση σε δεκάδες χιλιάδες οικογενειάρχες.
http://vwww.express.gr/news/ellada/79031oz_2008092479031.php3
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=24.09.2008,id=42150184
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=52939
μπράβο μπράβο
άντε τώρα να πάρει πίσω και την απόφαση φια την Ολυμπιακή
Εμπρός για μια δημόσια φαγάνα Ολυμπιακή!!
Μπράβο στον Υπουργό.Μπράβο του φίλε μου γιατί κατάλαβε τον πόνο και τον μόχθο χιλιάδων οικογενειών και σεβάστηκε την περιουσία τους.Αυτο που έκανε είναι προς το καλό της κοινωνίας αλλά και της ΝΔ γιατί είναι γεγονός ότι η ΝΔ μέχρι τώρα πάντα στήριζε το ΤΑΞΙ περισσότερο απ όλα τα κόμματα.Οσο για τον κ. Νεράτζη εγώ που δεν είμαι φανατικός είμαι απ αυτούς που καταψηφίζουν κάποιους ή αποφασίζουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους δηλαδή απ αυτούς ανεβαζουν και κατεβάζουν Κυβερνήσεις τώρα θα ψηφίσω ΝΔ και τον Νεράτζη.Κι όλοι οι ΝΔκράτες ταξιτζήδες.ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ.Ετοιμος ήμουν αυτή την φορά να το ρίξω στο ΠΑΣΟΚ από αντίδραση κι ας μην το πάω.
Κατα τ άλλα συμφωνώ με τον Υπουργό ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για το ΤΑΞΙ, είτε τηλεματικής είτε δεοντολογίας και συμπεριφοράς οδηγών κλπ.
Οσο γι αυτό που λες για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, δεν μας λες για τις “κρατικοποιήσεις” Τραπεζών καλύτερα και κρατικοποιήσεις των ζημιών τους και των κλοπών τους τους? Το ταξί σε πείραξε?
papagn το με ποιά κριτήρια εσύ και η πλειοψηφία των περισσοτέρων Ελλήνων ψηφίζετε έιναι προφανή , και δεν σας τιμούν καθόλου .ΤΟ σε ποιόν θα πουλήσεις την ψήφο σου δεν μας αφορά , πέστο κατευθείαν στον ίδιο
Κατά τα άλλα με πειράζουν και τα ταξί και τα φορτηγά και η Ολυμπιακή και όλοι οι τίμιοι επαγγελματίες που ζουν στο σβέρκο και την τσέπη μου
Όσο για τις τράπεζες , ναι , με ενοχλούν και αυτές . Και λοιπόν ; Επειδή κακώς κρατικοποιούνται τα χρέη των τραπέζών πρέπει να λάβουν άφεση όλοι οι υπόλοιποι ;
Το ερώτημα είναι τι φταίνε όλοι εκείνοι που είναι αναγκασμένοι να ζουν σε μία χώρα τις κυβερνήσεις της οποίας “ανεβάζουν και κατεβάζουν” άνθρωποι που ψηφίζουν με μόνο κριτήριο τα μικροσυμφέροντα και τα προνόμιά τους, αδιαφορώντας για το δίκαιο και το ορθό. Και, σα να μην έφτανε αυτό, είναι υποχρεωμένοι να ανέχονται και τους δημόσιους κομπασμούς τους για την αγοραπωλησία της ψήφου τους και τη διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων συντεχνιών και πολιτικών.
Alan Dallon
“η πλειοψηφία των περισσότέρων Ελλήνων”
καλά τι έγραψα ο άτιμος !
Ο Κωνσταντινος με βρισκει εντελως συμφωνο. Μου φαινεται εξωφρενικο οτι καποιος οχι μονο πουλαει ετσι την ψηφο του αλλα δεν ντρεπεται να το διατυμπανιζει.
Καπως ετσι καταληγει η δημοκρατια να γινεται οχλοκρατια και οι εκλογες ενας μεγαλος πλειοδοτικος διαγωνισμος για το ποιος θα χαϊδεψει περισσοτερα οργανωμενα συμφεροντα.
ελπιζω μονο να παραξηγησαμε τον παπαγν και να εννοει οτι για την ψηφο του μετραει οχι το συμφερον του αλλα το δικαιο και οτι απλα δεν θα ψηφιζε κυβερνηση που θα αδικουσε τον ιδιο (και την επαγγελματικη του ομαδα).
Υπό ποιά έννοια, επιλέγει κάποιος κάτι διαφορετικό από το συμφέρον του με την αιτιολογία ότι αυτό υπακούει σε κάποιους κοινούς κανόνες δικαίου? Μόνο αν δεν έχει πραγματικά καταλάβει το συμφέρον του (το οποίο ας υποθέσουμε γνωρίζει καλύτερα κάποιος τρίτος) κάνει λάθος – το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι τέτοιο καθώς με τη διαθέσιμη πληροφορία που έχει ο ίδιος διαλέγει πράγματι την πιο σωστή απόφαση που θα μπορούσε να πάρει. Αν από την άλλη έχει σταθμίσει σωστά το συμφέρον το οφείλει να παραβεί το δίκαιο, αν θέλει να λέγεται ορθολογιστής.
Έτσι από την πλευρά του ορθολογισμού, το να ψέγετε κάποιον τρίτο επειδή κοιτάει το προσωπικό του συμφέρον είναι ολοκληρωτικά άκυρο. Είναι όμως έγκυρο αν το κάνετε ανιδιοτελώς, προσπαθώντας να του δημιουργήσετε ψευδοενοχές ώστε να προωθήσετε το δικό σας συμφέρον που δεν συμβαδίζει με το δικό του.
^συγνωμη,
–> ιδιοτελώς
JL δεν κατάλαβα τι ακριβώς θές να μας πείς ; Αυστηρά ορθολογικά και συμφεροντολογικά , εμένα με συμφέρει να σου τη στήσω έξω μια τράπεζα και αφού εξασφαλίσω οτι δεν θα με δεί κανείς , να σε καθαρίσω και να σου αρπάξω την τσάντα με τα μετρητά . Αφού έδρασα με βάση το συμφέρον μου αυστηρά , ουδείς ψόγος μου πρέπει , έτσι δεν είναι ;
Ακριβώς. Τι το μη ορθολογικό βρίσκεις σε αυτό?
Το μόνο που κάνεις στο παράδειγμα σου είναι να αλλάζεις το ρίσκο και τις επιπτώσεις τρομακτικά. Άρα ορθολογικά ίσως η αβεβαιότητα που υπάρχει στο παράδειγμα σου να είναι πολύ μεγάλη. Επιπλέον οι ποινές τις οποίες πρόκειται να αντιμετωπίσεις να ειναι δυσθεώρητες. Ίσως να μη σε συμφέρει να κάνεις κάτι τέτοιο, ίσως το όφελος να είναι πολύ μικρό για το ρίσκο και ο κίνδυνος πολύ μεγάλος. Ίσως να μην το κάνεις (πολλοί το κάνουν) όχι όμως γιατί με λυπάσαι αλλά γιατί λυπάσαι τον εαυτό σου εάν σε πιάσουν.
Στην πολύ πιο απλή περίπτωση που παρουσιάζεται εδώ, ορισμένες ομάδες εξασφαλίζουν την υπερ-προστασία του κράτους. Άρα δεν έχουν νομικές επιπτώσεις. Με ποιό σκεπτικό (ορθολογικό), να απωλέσουν αυτό το υπέροχο πλεονέκτημα τους?
Εμείς που είμαστε εκτός των ομάδων αυτών και πληττόμεθα έχουμε κάθε ορθολογικό συμφέρον να πιέσουμε το κράτος προς την αντίθετη πλευρά, να τους δημιουργήσουμε ενοχές, να τους χτυπήσουμε σε άλλα σημεία ίσως, ώστε να αντισταθμίσουμε το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.
Τίποτα το μη ορθολογικό, έχεις δίκιο. Δεν κατάλαβες όμως οτι στα προηγούμενα σχόλια ηθικολογούσαμε ελαφρώς , πέρα από το να κοιτάζουνε το συμφέρον μας :-)
Δε θα απαντούσα στα επιπόλαια σχόλια του JL αν δεν συμπεριλαμβάνονταν σε αυτά εξωφρενικές δηλώσεις όπως οι κάτωθι:
Επίσης, θα κάνω ένα σύντομο σχόλιο και γιατί με ξαφνιάζει η απάντηση του Allan στον οποίο απευθύνομαι ομοίως στο βαθμό που εκείνος συμφωνεί με τον JL.
JL,
1) Ομολογώ ότι δεν με σοκάρει το γεγονός ότι παραβλέπεις -ή αγνοείς, που είναι και το πιθανότερο- αιώνες ηθικής φιλοσοφίας, αν και έναν Καντ θα έπρεπε να τον είχες ακούσει. Με ξαφνιάζει, όμως, το γεγονός ότι δεν έχεις ή δεν ενεργοποιείς ένα πρωτόγονο ηθικό αισθητήριο που θα έπρεπε να σε “γαργαλάει” προκειμένου να αρχίσεις να διερωτάσαι κατά πόσον ο “ορθολογισμός” οδηγεί στην άρνηση της ηθικής που φαίνεται πως πρεσβεύεις εδώ. Πιο συγκεκριμένα, μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δε αναρωτιέσαι καν στο σχόλιό σου κατά πόσον μία ορθολογική εξέταση της κατάστασης θα οδηγούσε στην αποδοχή και όχι στην απόρριψη του ηθικού και πολιτικού καθήκοντος η παράβαση του οποίου από τον papagn καταδικάστηκε από τους σχολιαστές. Ακόμα πιο απλά, όλοι εκείνοι που μιλούν για δικαιώματα και καθήκοντα δεν το κάνουν επειδή ο Μωϋσής κατέβασε τις πλάκες από το βουνό, αλλά επειδή κάθησαν και σκέφτηκαν ότι υπάρχει καλός λόγος να μην κλέβουμε, να μην εξαπατούμε, να μη δολοφονούμε και, γενικά, να μην αδικούμε. Μέχρι και καθήκοντα προς τον εαυτό μας προστάζει η λογική σύμφωνα με κάποιους σεβαστούς καντιανούς και μη.
2) Είναι προφανές ότι μπερδεύεις τον ορθολογισμό με το όφελος. Η αναζήτηση του προσωπικού οφέλους και μόνο είναι μία από τις πολλές αποφάσεις που μπορεί να λάβει κανείς σκεπτόμενος λογικά. Μπορεί, απολύτως λογικά, να επιλέξει κανείς κάτι που δεν τον ωφελεί εν στενή εννοία. Αν μη τι άλλο, είναι πασιφανές ότι το αίσθημα ότι κάναμε το καθήκον μας είναι πολλές φορές πολύ πιο επιθυμητό από ένα μικρό κέρδος – και ως εκ τούτου το θεωρούμε πιο ωφέλιμο για τους εαυτούς μας. Ακόμα και σε ένα αυστηρά want-regarding πλαίσιο, όμως, το όφελος δεν ορίζεται τόσο στενά όσο φαίνεται πως το αντιλαμβάνεσαι εσύ. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν όταν λες “ορθολογισμός” εννοείς “όφελος” το σχόλιό σου είναι ατυχές. Κι αυτό διότι κάθε αξιοπρεπής ωφελιμιστής, όταν αναφέρεται στην πολιτική κοινότητα, αναζητεί το μέγιστο δυνατό όφελος για όλους και όχι για τον καθένα χωριστά εις βάρος των άλλων. Η πράξη του papagn μεγιστοποιεί το προσωπικό του όφελος και αυτό της συντεχνίας του και καταρακώνει αυτό όλων των υπολοίπων: το τελικό πρόσημο είναι αρνητικό και παράγεται πολύ λιγότερη ευδαιμονία απ΄ ότι αν ο papagn ψήφιζε με κάποιο στοιχειώδες αίσθημα δικαίου. Ακόμα και ο Bentham θα ήταν εναντίον σου – κι αυτό λέει πολλά.
3) Αλλά ας υποθέσουμε ότι είναι όπως τα λες και ο ορθολογισμός επιτάσσει το κυνηγητό του συμφέροντος όπως προϋποθέτει το σχόλιό σου – κάτι προφανώς άτοπο φυσικά. Πώς προκύπτει ότι θα πρέπει να προτάσσει κανείς το στενό συμφέρον του όταν ψηφίζει; Η θέση του Allan πχ, αν την ερμηνεύω σωστά, είναι ότι θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο. Για να το απορρίψεις αυτό καταφεύγεις σε ένα προσωπικό θέσφατο, φαντάζομαι, στο οποίο αποδίδεις περιωπή γενικής αλήθειας και το οποίο συνοψίζεται στη φράση
Αυτό, όμως, είναι αναληθές και συνιστά μία επιδερμική και πρόχειρη προσέγγιση της ανθρώπινης φύσης γενικά, αλλά και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων ειδικά. Σήμερα γνωρίζουμε -και δεν υποψιαζόμαστε μόνο- όχι μόνο ότι οι άνθρωποι αποφασίζουν με κριτήρια εξαιρετικά περίπλοκα που δεν περιορίζονται στο τι τους “βολεύει”, αλλά και ότι πολλές φορές αποφασίζουν συνειδητά ενάντια στο sticto sensu συμφέρον τους. Συνεπώς, αν καταφεύγεις σε κάποια αναφορά στην ανθρώπινη φύση για να δείξεις ότι “έτσι κάνουν όλοι” επιλέγεις μία κακή υπεράσπιση του papagn. Αλλά, ακόμα κι αν ένας μόνο άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας είχε ψηφίσει με κριτήριο όχι τη διατήρηση αδίκων προνομίων της συντεχνίας του αλλά το καλό της πολιτικής κοινότητας, το δίκαιο ή κάτι παρεμφερές (ακόμα κι αν έσφαλε στην κατ΄ουσία εκτίμησή του) έχουμε κάθε λόγο να συγκρίνουμε τις δύο συμπεριφορές και να αποφανθούμε για την ηθική ποιότητα της κάθε μίας. Η σύγκριση, λοιπόν, έγινε και ο papagn έχασε. Αν έχεις κάτι καλύτερο να πεις προς υπεράσπισή του εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.
ΥΓ: Ο λόγος που δε δίνω συνδέσμους όταν αναφέρομαι σε ονόματα ή πονήματα -και απολογούμαι γι΄αυτό- είναι αφενός μεν γενικός και αφετέρου ειδικός: γενικός, διότι νιώθω μερικές φορές ότι μπορεί ένας σύνδεσμος να εκληφθεί ως μομφή του τύπου “διάβασε κι αυτό να ξεστραβωθείς” και αυτή δε θα μπορούσε ποτέ να είναι η πρόθεσή μου και ειδικός, διότι εδώ απευθύνομαι στον JL και την τελευταία φορά που τον παρέπεμψα σε ένα κείμενο με ρώτησε τι σημαίνει “ραζιανός” όταν ολόκληρο σχεδόν το κείμενο ασχολείτο με τη δουλειά του Ραζ…
Κωνσταντίνε , η τελευταία μου απάντηση στον JL είναι χιμουμοριστική και ειρωνικη΄( με την καλή έννοια βεβαίως βεβαίως) . Βέβαια απουσία του επιτονισμού του προφορικού λόγου δεν σε αδικώ που δεν το κατάλαβες
Ίσως ήταν αυτή η δήλωση
που με μπέρδεψε. Σε κάθε περίπτωση, απευθύνθηκα και σε εσένα “στο βαθμό που συμφωνείς (στο βαθμό δηλ που συμφωνείς ότι δεν θα ήταν ορθολογική η αντιμετώπιση που προτείνουμε ως ορθή) με τον JL”, συνεπώς αν δεν συμφωνείς καθόλου δεν σε αφορά καθόλου και το σχόλιο! Ευχαριστώ, πάντως, για τη διευκρίνιση.
Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω. Στο πρώτο σχόλιο σου, περιλαμβάνω το μακροπρόθεσμο όφελος στο συλλογισμό μου. Αν ο papagn επιλέγει μια απόφαση που θα του δώσει ένα βραχυπρόθεσμο όφελος, αλλά αγνοεί τις μελλοντικές επιπτώσεις, είναι μη ορθολογιστής. Η ηθική έχει ακριβώς αναπτυχθεί ώστε να μας βοηθά σε αποφάσεις που είναι αρκετά περίπλοκες για να αναλυθούν σε βάθος και να εκτιμηθούν όλες οι παράπλευρες συνέπειες που μπορεί να έχουν οι αποφάσεις μας.
Στο δεύτερο σχόλιο σου επαναλαμβάνεσαι με άλλο τρόπο. Αν το καλό των πολλών συμπίπτει με το δικό μου, έχω όφελος να το επιδιώξω. Κάτι όμως που δεν συμβαίνει πάντοτε. Για παράδειγμα, αν όλη η κοινωνία ήταν διασπασμένη σε κλειστά επαγγέλματα, τότε όλοι θα είχαν όφελος να ανοίξουν το δικό τους. Αν τα περισσότερα των επαγγελμάτων είναι ανοικτά και μια μικρή μειοψηφία κλειστά, η μειοψηφία έχει κάθε όφελος να διατηρεί το επάγγελμα της κλειστό.
Δηλαδή η μέγιστη στρατηγική που μπορεί να κάνει ο papagn, είναι να κρατά το δικό του επάγγελμα κλειστό και να πιέζει ώστε τα περισσότερα να μείνουν ανοικτά. Αν κλείσουν και τα υπόλοιπα οφείλει να αλλάξει στρατηγική αν είναι ορθολογιστής.
Στο τρίτο σχόλιο σου υποθέτεις ότι οι θεωρώ τους ανθρώπους ορθολογιστές ή ότι θεωρώ και τον ορθολογισμό θέσφατο. Και η πρώτη και η δεύτερη υπόθεση είναι εσφαλμένες – τις οποίες όμως εγώ κακώς άφησα να εννοηθούν με τον τρόπο που σχολίασα. Παρόλα αυτά με βάση τον ορθολογισμό και όχι άλλα δευτερεύοντα κριτήρια τα οποία προσθέτεις, ο papagn συμπεριφέρεται σωστά. Αν επιλέγεις να τον κρίνεις με ηθικά κριτήρια όπως έντεχνα προσπαθείς στο τέλος θα συμφωνούσα μαζί σου. Όμως ποτέ δεν έκανα κάτι τέτοιο, αφού χτυπώ μάλιστα την ηθική αξιολόγηση των πράξεων και την απαξιώνω ως ασύμβατη με τον ορθολογισμό για ειδικές περιπτώσεις. Η τελευταία μου πρόταση αποδεικνύεται εύκολα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η ηθική αλλάζει με την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας και δεύτερον γιατί δεν συμφωνούν όλοι για το ποιά είναι αυτή.
____
Όσο για το υστερόγραφο σου, απλούστατα δεν συνέδεσα στο μυαλό μου αμέσως τη λέξη ραζιανός με τον Ραζ, το κατάλαβα εκ των υστέρων. Μου ακούστηκε σαν μετάφραση κάποιας ορολογίας. Δεν ξέρω αν ακούγεται χαζό, αλλά η απάντηση είναι τόσο απλή, μιας και πρώτη φορά ερχόμουν σε επαφή με το όνομα. Εξάλλου το όνομα του Ραζ αναφερόταν σε παραπομπή και όχι στο ίδιο το κείμενο χωρίς την αναφορά στο “ραζιανός”. Τι να πω, συγνώμη, αλλά το κείμενο για τον φιλελεύθερο περφεξιονισμό το είχα πράγματι κοιτάξει.
Και σε παρόμοιο επίπεδο, διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο:
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15490&m=D21&aa=1
Θεωρείτε τους ανθρώπους αυτούς ορθολογιστές ή όχι? Έπραξαν σύμφωνα με το όφελος τους (το συνολικό και το μακροπρόθεσμο) ή επρεπε να παραδώσουν τα όπλα για χάρη της κοινωνίας? Και ποιάς κοινωνίας, όταν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ήταν μαζί τους, υπακούοντας σε κάποια ηθική. Ή έπρεπε να υπακούσουν στην ηθική του μέρους που ήταν εναντίον τους? Επέλεξαν το ηθικό σύστημα που ταίριαζε στην περίπτωση τους και έκαναν και το κομμάτι τους.
Κατάφεραν να είναι και ιπτάμενοι και τζέντλμεν. Ορθολογικά συγχαρητήρια.
Κωνσταντινε
οχι ομως ο Nash :-)
νομιζω Κωνσταντινε οτι κατα εμας τουλαχιστον ο ορθολογισμος δεν συνεπαγεται τιποτα απο τα δυο, ουτε οτι κοιτας μονο αυστηρα το δικο σου συμφερον ουτε οτι κοιτας το συμφερον της κοινωνιας συνολικα. Ορθολογισμος σημαινει οτι μεγιστοποιεις το οφελος σου, οπου μεσα στο οφελος σου μπορει να συμπεριλαμβανονται πολλα πραγματα (το εισοδημα σου, η υγεια σου, η υγεια των φιλων σου, η Πορσε του γειτονα κτλ).
Αλλα ειμαστε βεβαια συμφωνοι οτι ενα ατομο που δεν ειναι εντελως μυωπικο θα προτιμα να ζει σε μια κοινωνια που υπαρχουν δικαιοι κανονες και που αυτοι οι κανονες τηρουνται. Και ενα τετοιο ατομο δεν θα ζητα η δημοκρατια να εκφυλιζεται σε εναν αγωνα συμμοριων για το ποια θα αρπαξει περισσοτερα λεφτα απο το κρατος.
JL,
Με δυσκολία αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις σου. Συνοπτικά:
-Το πρώτο μου σχόλιο αφορά την πεποίθησή σου ότι αν έπραττε όπως του υποδείξαμε ο papagn δε θα έπραττε ορθολογικά. Μόνο σε αυτό δεν απαντάς και με κατηγορείς για μία παρεξήγηση που δεν εξηγείς. Ελπίζω να μην μου πεις ότι δεν το είπες ούτε αυτό γιατί θα πρέπει να πάω για τεστ IQ, ελληνικών και όρασης ταυτόχρονα.
-Το δεύτερό μου σχόλιο αφορά την ταύτιση συμφέροντος και εν στενή εννοία οφέλους. Και επ’ αυτού απλώς δηλώνεις χωρίς να επιχειρηματολογείς.
– Τέλος, σου χαρίζω, πολύ γενναιόδωρα, την -παντελώς αβάσιμη- διάκριση ηθικής-ορθολογισμού τονίζοντας ότι δεν μας είπες γιατί το να είναι κανείς ορθολογιστής, όπως το εννοείς, είναι προτιμώτερο από το να είναι ηθικός, όπως επίσης το εννοείς εσύ. Εσύ, και πάλι, προτίμησες να επαναλάβεις τη διάκριση και να προσθέσεις τα δύο εξής ακλόνητα επιχειρήματα κατά της “ηθικής”: πρώτον η ηθική “αλλάζει” και δεύτερον δεν συμφωνούν όλοι επί των αρχών της. Το πρώτο είναι πολύ καλό επιχείρημα κατά των πάντων σχεδόν, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης, η οποία επίσης αλλάζει συνεχώς πορίσματα και αρχές – το ότι αλάζουμε γνώμη για κάτι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλήθεια. Το δεύτερο απλώς δείχνει ότι δεν συμφωνούμε όλοι για το τι είναι ηθικό, και όχι ότι δεν υπάρχει αντικειμενική ηθική. Κάτι που, φυσικά, ισχύει και για τη λογική, καθώς σε άλλες αποφάσεις με καλεί η δική μου λογική και σε άλλες η δική σου. Το γεγονός ότι δεν συμφωνούμε όλοι για το ποια είναι η αλήθεια επίσης δεν συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει αλήθεια.
Όσο για το υστερόγραφο, δεν ήθελα να το εκλάβεις ως μομφή – απλώς υπέθεσα ευλόγως από την απάντησή σου ότι δεν τσέκαρες την παραπομπή και, συνεπώς, ότι δεν σε ενδιαφέρουν γενικώς οι παραπομπές. Και αναγνωρίζω, φυσικά, το άκομψο μίας self-reference αλλά δεν σκέφτηκα κάτι απλούστερο και πιο εκλαϊκευμένο.
Σωτήρη,
Το πρώτο σου σχόλιο το θεωρώ αυτονόητο και το τόνισα, νομίζω, κι εγώ. Όσο για το δεύτερο, εγώ επιμένω ότι, για όποιον έχει στοιχειώδη ηθική νοημοσύνη, το να πράττει το δίκαιο είναι σημαντική πηγή ευδαιμονίας, η οποία συνυπολογίζεται στο γενικότερο συμφέρον του, όπως και όλα αυτά που αναφέρεις στην πρώτη παράγραφο. Όσο για τη δημοκρατική συμμετοχή συγκεκριμένα, νομίζω ότι γίνεται υπό σαφείς ηθικούς και πολιτικούς όρους που δεν συμβαδίζουν με τη λογική του papagn – ο οποίος, θυμίζω, δε λέει ότι αναγκάστηκε, επειδή όλοι έτσι κάνουν, να ψηφίζει με κριτήριο τα προνόμιά του, αλλά ότι το κάνει εκ πεποιθήσεως και υπονοώντας ότι είναι πιο έξυπνος από τους “φανατικούς”. Τώρα, όσοι δεν έχουν την στοιχειώδη, πρωτόγονη σχεδόν, ηθική ανάγκη να μην αδικούν δεν με αφορούν και δε βλέπω πως μπορώ να τους προσεγγίσω. Άσε με να σκεφτώ λίγο τα παιχνίδια, όμως, γιατί είμαι ερασιτέχνης και δεν παίρνω γρήγορα στροφές.
Θα προσπαθήσω να τις κάνω πιο κατανοητές. Καταρχάς συμφωνώ με την παρέμβαση του Σωτήρη και την αναφορά στο game theory για το τι σημαίνει ορθολογικό, αν αυτό βοηθά τη συζήτηση. Εκτός από την τελευταία πρόταση περί συμμοριών (υπό την έννοια ότι ενδεχομένως σε συμφέρει να είσαι συμμορία εν μέσω νομοταγών πολιτών, αλλά όχι συμμορία εν μέσω συμμοριών). Όπως σαφέστατα είπα τον συμφέρει να είναι μόνο αυτός συμμορία (κλειστό επάγγελμα) και να επιδιώκει οι υπόλοιποι να είναι νομοταγείς (ανοικτό επάγγελαμ), ιδιαίτερα δε όταν χρησιμοποεί αποθέματα βίας τρίτου (του κράτους) και όχι δικά του.
Επιπλέον, δεν σε κατηγορώ για παρεξήγηση, τον εαυτό μου μέμφομαι γιατί δεν το εξήγησα καλά, όπως θα διάβασες. Δεν είπα ότι δεν το είπα, αλλά ότι ήταν ανοιχτό σε παρεξηγήσεις (τώρα όμως σε κατηγορώ για παρεξήγηση). Το σχόλιο με την όραση και το IQ είναι ατυχές. Θα μπορούσα να το επαναλάβω κι εγώ.
1. Το αναλύω λοιπόν. Ο papagn έχει όφελος να είναι σε κλειστό επάγγελμα γιατί απολαμβάνει μικρό ανταγωνισμό, σταθερή πελατεία, status. Επιπλέον έχει όφελος εμείς οι υπόλοιποι να είμαστε ανεκτικοί απέναντι του (ως κράτος) και να αφήνουμε τα υπόλοιπα επαγγέλματα ανοικτά. Άρα ο papagn απολαμβάνει, χαμηλές τιμές, υψηλότερη ποιότητα, δυνατότητα να αλλάξει επάγγελμα ή να επενδύσει, χαμηλότερο status των υπολοίπων. Δρα ορθολογικά. Για το συμφέρον του. Αντίθετα, αν όλα τα επαγγέλματα ήταν κλειστά, θα είχε όφελος να πιέσει το κράτος να ανοίξουν. Γιατί το συνολικό όφελος θα διαχεόταν σχετικά ομοιόμορφα προς όλους. Τώρα το όφελος το απολαμβάνει όλο μόνος και η κλίκα του.
2. Δεν μπερδεύω απλώς τον ορθολογισμό με το προσωπικό όφελος, τον ορίζω ως τέτοιο. Προφανώς εκεί έγκειται η παρεξήγηση. Μιλώ για rational άτομα με την έννοια του game theory και των οικονομικών, όχι για άτομα που χρησιμοποιούν λογικές συνεπαγωγές στις αποφάσεις τους ορίζοντας αυθαίρετα τους στόχους τους. Οι στόχοι πρέπει και αυτοί να υπάγονται στη λογική.
Λες ότι το κοινό όφελος είναι και όφελος του καθένα ξεχωριστά. Αυτό είναι επιχείρημα και όχι δήλωση? Επιπλέον λες ότι πολλοί θεωρούν ως πρωτογενώς ωφέλιμο το όφελος των άλλων. Ακριβώς γιατί δεν είναι ορθολογιστές. Γιατί είναι άνθρωποι. Εγώ αντιτάσσω ότι πολλοί δεν θεωρούν πρωτογενώς ωφέλιμο το όφελος των άλλων όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι αυτό, o papagn (τον έχουμε κάψει τον άνθρωπο) ας πούμε. Δεν τους απασχολεί το αρνητικό πρόσημο στο σύνολο. Τους απασχολεί το πρόσημο στη δική τους κλίκα. Για τον εαυτό τους δρουν ορθολογικά.
3. Χεχε, φοβερό χάρισμα. Αφού ισοπεδώνεις την άποψη μου πρώτα, μετά λες ότι έχω δίκιο. Εννοείται βέβαια ότι δεν συμφωνώ με τις απόψεις ότι υπάρχει ηθική και αλήθεια ανεξάρτητη των δημιουργών και παρατηρητών της. Αυτό χρειάζεται απόδειξη, το αντίθετο είναι το φυσιολογικό, δεν θα αποδείξω εγώ ότι δεν υπάρχουν μονόκεροι.
Και τέλος, αν διάβαζες προσεκτικά την πρώτη ανάρτηση μου θα έβλεπες ότι δεν σας κατηγορώ, παρά μόνο υπό συνθήκες. Αν του επιτίθεστε γιατί δεν επιθυμείτε να ζείτε σε μια κοινωνία με τέτοια άτομα και θέλετε να του δημιουργήσετε ενοχές (επιπλέον κόστος στη συνάρτηση οφέλους του), ή να τον αποκαλύψετε στους άλλους δράτε ορθολογικά. Αν είστε ιδιοτελείς σε αυτή την επίθεση, κάνετε καλά.
Όσο για το υστερόγραφο, χαίρομαι που δεν ήταν μομφή, με ενδιαφέρουν οι παραπομπές, αλλά δεν θα τους δώσω την ίδια προσοχή με το κείμενο και μπορεί να ξεχάσω μερικά πράγματα (ονόματα κυρίως…). Λυπάμαι για αυτό, αν θεωρείς ότι στα κείμενα σου οι παραπομπές είναι θεμελιώδεις θα τις κοιτάζω πολύ πιο προσεκτικά για να μη χάνεται χρόνος στη συζήτηση.
Ειλικρινά θέλω να ρωτήσω, υπάρχει κάποιος εδώ που ψηφίζει αντίθετα από τα συμφέροντά του? Οταν μάλιστα πρόκειται για ολόκληρη την περιουσία του που με μόχθο απέκτησε? Τι μου λέτε τώρα? .Κι επειδή είμαι ορθολογιστής και ιδεολόγος ψηφίζω ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα είτε για τιμωρήσω το άλλο είτε γιατί με συμφέρει καλύτερα στην δεδομένη χρονική στιγμή το συγκεκριμένο.Οχι γιατί πιστεύω σε κάποιο απ αυτά.
Οι λόγοι που ψηφίζουμε κάποιο κόμμα είναι 2 και μόνο δύο
1.Και κυριώτερος.Γιατί δεν γουστάρουμε ή βαρεθήκαμε τον άλλο και τις λαμογιές του χ ψ στελέχους ή του γείτονα που μας το παίζει μάγκας.Οπότε χηφίζουμε το άλλο και τον στέλνουμε στον διά….
2.Ο άλλος είναι οικονομικός.Συμφέρον.Αν έρθει κάποιο κόμμα και πει ότι όλοι όσοι έχουν δικό τους σπίτι θα πληρώσουν 10.000 ευρώ φόρο για να φτιάξει σπίτια το Κράτος σε όσους δεν έχουν θα το ψηφίζατε? Εγώ όχι. Οτι έφτιαξα το έφτιαξα μόνος μου.Αν θεωρώ ότι αδικούμε ψηφίζω ενάντια.Αν κάποιος καταλαβαίνει ή είναι κοντά στα συμφέροντά μου τον ψηφίζω.Δεν χρειάζομαι μεγάλες αναλύσεις και @@ριές για να ψηφίσω.Δεν πιστεύω κανέναν.
Τα κόμματα στηρίζονται σε ένα σταθερό ποσοστό φανατικών ηλιθίων που τα ακολουθούν και τα πιστεύουν και που τους έχουν γραμμένους και σ ένα ποστό που καθορίζει το μέλλον της χώρας.Αυτοί είναι άνθρωποι μη ενταγμένοι και ΄το υγιές μη ντοπαρισμένο κομμάτι της κοινωνίας. Χαρακτηρίζονται ως αναποφάσιστοι και αποτελούν το 25% του Ελληνικού λαού.Στις εκλογές ΜΟΝΟ σ αυτούς απευθύνονται τα κόματα.Δεν απευθύνεται κανένας στους ηλίθιους.Και κάτι άλλο.Αν η δική σας ψήφος είναι μονή η δική μου είναι ΔΙΠΛΗ.Μία που καταψηφίζω το ένα κόμμα (-1) και μία που ψηφίζω το αντίπαλο (+1). Επίσης να σας πω και κάτι άλλο.Ειμαι σχεδόν πάντα χαρούμενος γιατί βγαίνει αυτό που θέλω και το κυριώτερο ΠΑΝΤΑ Εξουσία. Τον δεδομένο τον έχουν γραμμένο ενώ εμένα με τρέμουν.Εγώ αλλάζω καταστάσεις και κυβερνήσεις Κύριοι.Χαράσω την Ιστορία.
Μάλλον γι’ αυτό κι εκείνη έβγαλε βρώμα ότι ξοφλήσαμε…
Ο άνθρωπος είναι παράδειγμα ορθολογισμού. Τον συγχαίρω. Ειδικά με τα τελευταία που είπε φαίνεται ότι όχι απλά δεν δρα παράλογα ή τυχαία, αλλά έχει μελετήσει το θέμα και μαζεύει πληροφορία ώστε αυτή να κάνει coevolution μαζί με τη συνάρτηση οφέλους του. Απίστευτος.
Όσο περισσότεροι είναι φανατικά προσκολλημένα σε κόμματα τόσο μεγαλύτερη ισχύ απακτά ο papagn. Στην ακραία περίπτωση που έχουν φανατιστεί όλοι με κάποια κομματική ιδεολογία/ηθική/αλήθεια εκτός από αυτόν, είναι ουσιαστικά ο απόλυτος άρχοντας των εκλογών.
Είναι αυτός που όταν μια παρέα αποφασίζει δημοκρατικά σε ποιό εστιατόριο θα πάνε το βράδυ, αφήνει τους άλλους να ψηφίσουν πρώτοι. Είτε για να έχει αποφασιστικό ρόλο, είτε για να του προσφέρουν ανταλλάγματα.
Είναι αυτός που κάνει game το σύστημα και αποκαλύπτει τις εγγενείς αδυναμίες του.
Οι υπόλοιποι τον κατηγορείτε που σας έφαγε την γκόμενα, δεν έχετε καταλάβει όμως ότι αυτή πήγε μαζί του.
(τι λέω ο άνθρωπος σήμερα…)
Ενώ βέβαια η πρόταση του Κωνσταντίνου αποκαλύπτει τον ανορθολογισμό του, καθώς τον ενδιαφέρει τι θα πει η ιστορία και τι θα κάνει η κοινωνία, αντί να τον ενδιαφέρει ο εαυτός του (πριν γίνει ιστορία).
Υ.Γ. Επειδή το ύφος και ο επιτονισμός δεν διακρίνεται πάντα στο κείμενο, θέλω να πω με έμφαση ότι η ανάρτηση μου διακατέχεται από ευθυμία και επουδενί από ειρωνία.
Το θέμα είναι βαθειά φιλοσοφιμένο αλλά και φιλοσοφικό φίλοι μου.
Ολοι εμείς οι λεγόμενοι “αναποφάσιστοι” αντίθετα με την παρακατιανή έννοια που δίνουν στην λέξη οι ενταγμένοι σε σχήματα, είμαστε πολύ αποφασιστικοί και αποφασισμένοι.Αποφασισμένοι ν αλλάξουμε και να κάνουμε αλλαγές.Σήμερα έτσι αύριο αλλιώς.Είμαστε λοιπόν οι εκλέκτορες.
Είμαστε είτε συνειδητά εκ πεποιθήσεως (ιδεολογίας), είτε ασυνείδητα ΕΓΩΙΣΤΕΣ. Εγώ χρησιμοποιώ τον όρο “ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ” κατά τον Μαξ Στίρνερ.Μη προσαρμόσιμοι ή καλύτερα όχι …και τόσο εντάξιμοι.Στα σχολεία και στις εκθέσεις, στους προσκόπους, στην εκκλησία, στο στρατό μας είπαν και προσπάθησαν να μας -“διαπαιδαγωγήσουν” λέγοντάς μας ότι ο εγωισμός είναι ελλάττωμα. Πολλές φορές μας τιμώρησαν κιόλας.Σκοπός να γίνουμε “μάζα”.Να είμαστε “ουρά” “ενταγμένοι” σε ομάδες, να έχουμε “ιδανικά” (αυτά που στηρίζουν τα δικά συμφέροντα τους κι όχι το δικό μου). Μας βαφτίζουν χωρίς να μας ρωτήσουν για να γίνουμε αύριο συνδρομητές της βιομηχανίας της εκκλησίας, μας αναγκάζουν να πάμε στον στρατό για πολεμήσουμε εμείς που δεν έχουμε στον ήλιο μοίρα για τις βίλλες τους, τα καράβια τους, τις πετρελαιοπηγές τους. Μας πορώνουν ν αγαπάμε την πατρίδα (τους) και λέω “τους” γιατί εμείς ούτε ένα οικοπεδάκι δεν έχουμε.Η δικιά μου πατρίδα αν της βάλω σύνορα τελειώνει στην εξώπορτα του σπιτιού μου. Αν γενικεύσω τον όρο πατρίδα μετά το σπίτι μου πατρίδα μου είναι ο πλανήτης μου, η γη που όλοι αυτοί με διάφορους τρόπους καταστρέφουν.
Ε κάποιοι δεν εντάσσονται …και τόσο… συνειδητά ιδεολογικά όπως εγώ ή κάποιοι άλλοι ασυνείδητα. Ετσι στην “Δημοκρατία” εμείς που έχουμε καταλάβει ότι μας δουλεύουν, έχουμε καθήκον να τους δουλεύουμε και να προάγουμε πάνω απ όλα το συμφέρον μας. Οι ίδιοι άνθρωποι πάμε μία από δω και μία από κεί.Πολύ σωστά με φωτογράφισε ο JL.Πάντα στις παρέες ψηφίζω τελευταίος.Οι “μοναδικοί” είναι δίπλα σας.
περίπου το 40 – 45 % του πληθυσμού τουλάχιστον , το οποίο όχι βέβαια οτι δεν έχει συμφέροντα , αλλά δεν δέχεται να γίνει σφουγγοκολάριος κανενός για να τα υπηρετήσει .
Τα υπόλοιπα είναι ενδιαφέρουσα νοητική γυμναστική . Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο
Δεκτό γενικά, αλλά έχουμε και ζωντανό παράδειγμα μαζί μας. Άρα είναι κάτι παραπάνω από νοητική γυμναστική.
ποία η έννοια του κλειστού επαγγέλματος..
Η πραγματική αιτία του κλειστού επαγγέλματος δεν είναι πχ η επιστημονική κατάρτιση του φορτηγατζη (κλειστό επάγγελμα)
δεν είναι η ακαδημαική γνώση του ταξιτζή(κλειστό επάγγελμα)
Δέν είναι η επαγγελματική κατάρτιση του οικονομολόγου/διοίκησης/μεσων μαζικής ενημέρωσης/στατιστικής/πολυμέσων και πληροφοριακών συστηματων που το παίζει λογιστής,(κλειστό επάγγελμα)
Δεν είναι η υπομονή του συμβολαιογράφου…(κλειστό επάγγελμα)
Κλειστο επάγγελμα είναι μια ομάδα (συντεχνια)ανθρώπων που αποφασίζει ποίός ειναι ειδικευμένος και επιστημονικά κατηρτισμένος να οδηγεί φορτηγό, ταξί, να κάνει δηλώσεις, να γράφει κείμενα, δεν αρκεί μόνο η άδεια οδήγησης ουτε ο τίτλος σπουδών , αλλά τα κριτήρια που θέτει αυτή η ομάδα η οποία όντως “άεργη” έχει έσοδα βιομηχάνου,όντως ταπειονής καταγωγής κανει ζωή μεγαλοεφοπλιστή στην κούβα..
\Δεν το συνεχίζω..καλημέρα
Σχετικά με τους φαρμακοποιούς δεν θα πρέπει να τους συγκρίνουμε με οποιουσδήποτε εμπόρους. Για αυτούς δεν ισχύουν οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς γιατί αποτελούν διαχειριστές της δημόσιας υγείας. Βάσει του ελεύθερου ανταγωνισμού που είναι επακόλουθο του ανοίγματος του επαγγέλματος θα μπορούσαμε να βλέπουμε προσφορές τύπου: “με ένα αντιισταμινικό και ένα αποχρεμπτικό δώρο ένα αντιβιοτικό”! Συνεπώς έχει προβλεφτεί μέσω του κλειστού επαγγέλματος να εξασφαλίζεται επαρκής βιωσιμότητα για όλους τους φαρμακοποιούς προκειμένου να μην εφαρμόζονται τέτοιου είδους μαρκετίστικες τακτικές. Επιπλέον ο αριθμός των εισακτέων στις φαρμακευτικές σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων είναι αρκετά χαμηλός ώστε να εξασφαλίζεται απασχόληση όλων των αποφοίτων στη φαρμακοβιομηχανία, σε δημόσιους φορείς υγείας και φαρμάκων, σε νοσοκομεία και κλινικές, σε ερευνητικά κέντρα και όπου απαιτείται διαχείριση φαρμάκων από ειδικό και φυσικά να εξασφαλίζεται επαρκής αριθμός φαρμακείων ανοιχτών στο κοινό. Οι νόμοι αυτοί περί το επάγγελμα του φαρμακοποιού αλλάζουν συνεχώς και συνεχώς μειώνεται ο πληθυσμός των κατοίκων ανά φαρμακείο. Ενδεικτικά στα μέσα της δεκαετίας του 50 αντιστοιχούσε 1 φαρμακείο σε 5000 κατοίκους ενώ το 2006 αντιστοιχεί 1 φαρμακείο σε 2500 κατοίκους. Δεν είναι τυχαίο ότι η κατανάλωση φαρμάκων έχει τριπλασιαστεί μέσα στις δεκαετίες αυτές. Και φανταστείτε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε συνταγογράφηση κάτι που είναι εν τέλει καταστροφικό για τη δημόσια υγεία και επιτείνει το έλλειμα των ασφαλιστικών ταμείων. Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς που θα νιώθει ότι απειλείται από το διπλανό σούπερ-μαρκετ που πουλάει φάρμακα με 30% έκπτωση έχει δύο επιλογές: ή θα χρεωκοπήσει ή θα προσπαθήσει να πουλήσει περισσότερα σε χαμηλότερη τιμή. Και μόνο η λέξη “περισσότερα” αποτελεί σήμα κινδύνου. Κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει στην περίπτωση μεγαλύτερων πωλήσεων παπουτσιών ή πίτσας.
Ως εκ τούτου οι νόμοι θέτουν όρια στα φαρμακεία. Όλα αυτά βέβαια είναι η θεωρητική βάση γιατί στην πράξη το πώς διαχειρίζεται ο φαρμακοποιός το εμπόρευμά του είναι μία άλλη ιστορία..
Με συγχωρείτε, οι στατιστικές που σας έδωσα παραπάνω είναι τελείως λάθος! Σκεφτόμουν κάτι άλλο! Για την ιστορία, οι πραγματικές αναλογίες είναι:
Έτος: 1960, Πληθυσμός: 8.327.405, Φαρμακεία: 1364, Αναλογία Ι φ. προς κατοίκους: 6105,
Έτος: 1970, Πληθυσμός: 8.792.800, Φαρμακεία: 1739, Αναλογία Ι φ. προς κατοίκους: 5056,
Έτος: 1980, Πληθυσμός: 9.642.505, Φαρμακεία: 4138, Αναλογία Ι φ. προς κατοίκους: 2330,
Έτος: 1990, Πληθυσμός: 10.000.000, Φαρμακεία: 7200, Αναλογία Ι φ. προς κατοίκους: 1388
(Πηγή: Φαρμακευτικόν Δελτίον τ. 435/1988, σελ. 43, 44) …
http://tosyntagma.ant-sakkoulas.gr/nomologia/item.php?id=981
το οτι εχουμε περισσοτερα φαρμακεια ειναι προφανως αποτελεσμα της μεγαλυτερης καταναλωσης φαρμακων, τοσο επειδη εχει αυξηθει το εισοδημα μας παρα πολυ αλλα και επειδη εχει κανει θαυματα η φαρμακοβιομηχανια.
Το οτι τα φαρμακεια ειναι διαχειριστες της δημοσιας υγειας δεν με πειθει ιδιαιτερα. Οι γιατροι ειναι πολυ περισσοτερο φυλακες της υγειας μας, παρολαυτα εχουμε ιδιωτικα ιατρεια και νοσοκομεια, χωρις κανενα περιορισμο στον αριθμο τους. Ευτυχως δηλαδη, για να εχουμε λιγο ανταγωνισμο, στην πραγματικοτητα μακαρι να ειχαμε περισσοτερα.
Τα φαρμακα που ειναι επικινδυνα καλα κανουμε και τα ελεγχουμε (και ειδικα τα αντιβιοτικα θα επρεπε να ελεγχονται ακομα περισσοτερα, με την Ελλαδα να ειναι πρωταθλητης στην καταχρηση τους), στην πωληση και χρηση τους.
Δεν βέπω ομως κανενα λογο να περιοριζουμε τον αριθμο φαρμακειων και να προσπαθουμε να εχουν “επαρκες κερδος”, ποσο μαλλον να εχουν τοσο περιορισμενα ωραρια. Στο σουπερμαρκετ μου στις ΗΠΑ οτι μη συνταγογραφουμενο φαρμακο θελω, 24/7, σε αρκετα χαμηλες τιμες. Δεν βλεπω γιατι ενας Ελληνας θα πρεπει να ψαχνει με τις ωρες για διανυκτερευον φαρμακειο και να πληρωνει περισσοτερο αποσο χρειαζεται.
SG,
1)τις τιμές των φαρμάκων δεν τις καθορίζει ο φαρμακοποιός .Μη περιμένεις ότι θα αλλάξουν οι τιμές αν απελευθερωθούν οι άδειες.
2)το κράτος χρωστάει το κώλο του στους φαρμακοποιούς. Γενικά μη νομίζεις ότι όποιος έχει φαρμακείο κάνει ζωή χαρισάμενη , κάποιοι φαρμακοποιοί περιμένουν μήνες μέχρι να πληρωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία.
3)βολεύει όλους αυτή η κατάσταση. Αν απελευθερωθούν τα φαρμακεία , δεν είναι σίγουρο ότι θα επωφεληθεί ο περισσότερος κόσμος.
Συμφωνώ με τις απόψεις σου SG. Τυγχάνει να είμαι φαρμακοποιός που εργάζομαι σε αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία. Απλά σας εξέφρασα τι ορίζεται νομικά από το ελληνικό κράτος γιατί τέθηκε το ζήτημα σύγκρισης με άλλα εμπορικά καταστήματα. Επειδή έχω ευαισθητοποιηθεί ιδιάιτερα στο θέμα της υπερκατανάλωσης. Μου κάνει όμως εντύπωση ότι πωλούνται φάρμακα μη συνταγογραφούμενα σε χαμηλότερες τιμές στα souper market. Δεν υπάρχουν κρατικά δελτία τιμών? Αυτή η ελεύθερη διακύμανση ισχύει μόνο στα ΟTC? τι γίνεται με το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης? δηλαδή των ανεπιθύμητων ενεργειών που είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν στις αρχές οι επαγγελματίες υγείας? Μπορεί και ένας υπάλληλος σούπερ μάρκετ να συλλέξει πληροφορίες, να κρίνει και να αναφέρει? Πάντως συμφωνώ με την επί 24ώρου βάσης άμεση πρόσβαση σε φάρμακα και επίσης πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερα να διαχειριζόταν τα φάρμακα το κράτος έτσι ώστε να μην μπαίνει στη μέση ιδιωτικό συμφέρον δηλ. οι φαρμακοποιοί να είναι υπάλληλοι του κράτους με την ευθύνη που συνεπάγεται φυσικά και να ορίζονται 24ωρες ώρες λειτουργίας? όπως γίνεται με μερικά αναλγητικά ναρκωτικά που η διαχείρισή τους γίνεται αποκλειστικά από το κρατικό μονοπώλιο? Η μήπως σε αυτή την περίπτωση θα χανόμασταν στη γραφειοκρατεία?
Επίσης επειδή η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία είναι από τους πιο κερδοφόρους τομείς της οικονομίας που ελάχιστα επηρεάζεται από κρίσεις, νομίζω ότι είμαστε σε έναν διαρκή αγώνα διασφάλισης της δημόσιας υγείας και απαιτείται παιδεία από τους πολίτες πλέον για τη σωστή διαχείρισή της και από τους γιατρούς για τον περιορισμό της ανεξέλεκτης συνταγογράφησης (με το αζημίωτο φυσικά – βλέπε “δωράκια” από φαρμακευτικές)
Εν πάσει περιπτώσει, νομίζω ότι πλατειάζω για θέμα που είναι άσχετο με το θέμα της συζήτησης (κλειστά επαγγέλματα). Είναι όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πολύτιμο να ακούς τις απόψεις ανθρώπων που δεν ανήκουν επαγγελματικά στο χώρο.
Μάριε ισχυρίζεσαι ότι τα φαρμακεία πρέπει να είναι κλειστό επάγγελμα, ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις όπως αυτή:
Κάτι τέτοιο αποκλείεται να συμβεί διότι ο φαρμακοποιός (είτε το επάγγελμα του είναι κλειστό, είτε ανοιχτό) εκτελεί την συνταγή του γιατρού, δεν μπορεί να προσθέσει κάτι μόνος του (εννόω φάρμακα που θέλουν συνταγή όπως τα αντιβιοτικά, όχι ξέρω γω καραμέλες για τον λαιμό).
Πώς ακριβώς δηλαδή θα κάνει την προσφορά που λες;
Εκτός αυτού, σημείωσε ότι στην ελλάδα -που είναι κλειστό το επάγγελμα- πωλούνται πολλαπλάσια αντιβιοτικά απ’ότι σε χώρες που το επάγγελμα είναι ανοιχτό και -σύμφωνα με την θεωρία σου- θα έπρεπε να πουλάνε το ένα αντιβιοτικό μετά το άλλο.Πολύ φοβάμαι ότι άλλο φταίει για την κατάσταση στην ελλάδα…
Φαρμακοεπαγρύπνηση για την παρακεταμόλη και την ασπιρίνη, που κυκλοφορούν εδώ και πάνω από ένα αιώνα και τις έχουν πάρει κάπου 5 δισεκατομμύρια ασθενείς;
Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι κλειστό το επάγγελμα του φαρμακοποιού, απλά εξηγώ γιατί ορίζεται από το νόμο ότι δεν πρέπει να ισχύει το καθεστώς του ελεύθερου ανταγωνισμού. Τα αντιβιοτικά και πάρα πολλές ομάδες φαρμάκων δίνονται από τους φαρμακοποιούς χωρίς συνταγή γιατρού. Εξαιρούνται μόνο κάποιας τρίτης και τέταρτης γενιάς που δίνονται αποκλειστικά ενδοσοκομειακά και μόνο η σιπροφλοξασίνη δίνεται από φαρμακεία με υποχρεωτική συνταγή. Κάντε το πείραμα και πηγαίνετε σε φαρμακείο λέγοντας ότι έχετε συμπτώματα λοίμωξης και να δείτε με πόση ευκολία σας σας δοθεί αντιβιοτικό χωρίς φυσικά να σας ακροαστούν ή να ληφθεί δείγμα για αντιβιόγραμμα (κάτι που ούτε στα ιδιωτικά ιατρεία γίνεται). Από την άλλη η συνταγή γιατρού δεν αποτελεί πανάκεια μιας και όλοι γνωρίζουμε την ευκολία συνταγογράφησης των τελευταίων. Απαιτείται παιδεία και υποδομή για να γίνει αντιληπτό ότι δεν θα χρειαστούμε απαραίτητα φάρμακα για να βελτιώσουμε την υγεία μας.
Η φαρμακοεπαγρύπνηση είναι ένας νέος τομέας που απαιτεί παρακολούθηση ανεπιθύμητων ενεργειών για όλα τα φάρμακα ανεξεραίτως. Μπορεί η ασπιρίνη να κυκλοφορεί ευρέως περίπου έναν αιώνα αλλά μόλις τη δεκαετία του 70 ανακαλύφθηκαν οι αντιφλεγμωνώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητές της. Ανανμένονται ακόμη πολλές εκπλήξεις, ακόμη και για τα καλύτερα μελετημένα φάρμακα.
mario,
πάντως εγώ που ζω στις ΗΠΑ έχω να παρατηρήσω το εξής. Όταν έχω κρύωμα ή πυρετό μπορώ άνετα να πάω στο Σούπερ Μάρκετ π.χ. το Σάββατο το βράδυ ή την Κυριακή και να πάρω αναλγητικό, βιταμίνες, και συρόπι για το βήχα. Διαβάζω τις οδηγίες για τη δοσολογία, που δεν χρειάζονται δα και πτυχίο για να τις καταλάβει κανείς, και πράττω ανάλογα. Αν προκύψει κάτι πέρνω αμέσως τηλέφωνο τον γιατρό μου. Στην Ελλάδα θα έπρεπε να ψάξω στην κατάστασή μου διανυκτερεύον φαρμακείο. Και όσοι ισχυρίζονται ότι όταν αγοράζουν ασπιρίνη ή Ντιμετάπ κάθεται δήθεν ο φαρμακοποιός και τους λέει πόσο να πάρουν και τι παρενέργειες μπορεί να έχει μάλλον ζουν σε κάποια μαγική περιοχή της Ελλάδας.
Όσο εύκολο όμως είναι να αγοράσεις αναλγητικό στις ΗΠΑ, τόσο δύσκολο είναι να αγοράσεις αντιβιοτικό, καθώς απαιτείται συνταγή ιατρού και κανένας φαρμακοποιός ή μη δεν θα στο πουλήσει χωρίς συνταγή. Μπορείς να το αγοράσει μόνο από Σούπερ Μάρκετ που απασχολούν φαρμακοποιούς και μόνο αν οι φαρμακοποιοί εκείνη την ώρα έχουνε βάρδια. Αντίθετα βλέπω φίλους μου στην Ελλάδα να έχουνε ευκολότατη πρόσβαση σε αντιβιοτικά και μάλιστα να παίρνουν αντιβίωση για ιογενείς λοιμωξεις όπως η γρίπη, επειδή νομίζουν ότι θα τους κάνει καλά. Και όταν τους εξηγώ ότι τα αντιβιοτικά είναι μόνο για βακτηριακές, αφού κάνει τον κύκλο του ο ιός μου λένε, “είδες όμως που το πήρα και έγινα καλά?” νομίζοντας ότι η αντιβίωση τους βοήθησε. Μάλιστα, για να μην τρέχουν στον γιατρό οι Έλληνες της Αμερικής ζητάνε πλέον από τους συγγενείς τους όποτε έρχονται από Ελλάδα να τους φέρνουν αντιβιοτικά όπως παλαιότερα ζητάγανε ντενεκέ με λάδι.
Πες μου εσύ λοιπόν πιο σύστημα δουλεύει πιο σωστά! Εγώ θεωρώ ότι οι περιορισμοί για τα φαρμακεία στην Ελλάδα έγιναν όχι για να εξυπηρετήσουν τη δημόσια υγεία ή το φαρμακοποιό επιστήμονα, αλλά για να προστατεύσουν το φαρμακοποιό μικρο-μαγαζάτορα από ανταγωνισμό με άλλα μαγαζιά. Γιατί αν μπορούσαν να πουλάνε φάρμακα τα Σούπερ Μάρκετ ή μεγάλες αλυσίδες φαρμακίων όπως στις ΗΠΑ είναι τα CVS και Walgreen και απασχολούσαν φαρμακοποιούς σε βάρδιες μένοντας ανοιχτά 24 ώρες την ημερα 7 ημέρες την εβδομάδα θα δυσκολευόταν να τραβήξει πελατεία ο κάθε ανεξάρτητος φαρμακοποιός-μικροέμπορος. Οπότε ας ταλαιπωρούμε τον καταναλωτή προκειμένου ο προσφιλής κατά τα άλλα φαρμακοποιός της γειτονιάς μας να είναι δικαιωματικά εκτώς από επιστήμονας και μαγαζάτορας.
Μάριε ξέρω πολύ καλά τι γίνεται με τα αντιβιοτικά (και όχι μόνο) στην Ελλάδα, δεν ξέρω όμως αν είναι νόμιμο – νομίζω όμως όχι (γεγονός που βέβαια δεν εμπόδισε ποτέ κανέναν στην ελλάδα).
Τέλος πάντων, αν τελικά είναι νόμιμο οι φαρμακοποιοί να δίνουν αυτά τα φάρμακα (αν και, όπως είπα, δεν νομίζω), τότε ο νομοθέτης είναι άλλα αντί άλλων. Αν θέλει να περιορίσει την χρήση τους, ας απαιτεί συνταγή γιατρού και ας αφήσει τους περιορισμούς σχετικά με το πόσα φαρμακεία μπορεί να ανοίξουν στα πατήσια.Έλεος δηλαδή, τι λογική είναι αυτή;
Εκπλήξεις σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης δεν αναμένονται, τουλάχιστον σε βαθμό μεγαλύτερο σε σχέση με οποιαδήποτε χημική ουσία μπορεί να βρει κανείς σε ένα σούπερ μάρκετ, γι’αυτό και χορηγείται σε όλο τον κόσμο χωρίς συνταγή.
Σχετικά με μηχανισμούς δράσης, νέες θεραπευτικές χρήσεις κτλ – ναι, εκεί πιθανώς να κρύβονται εκπλήξεις.
Χαίρομαι που εγείρω θέμα συζήτησης!
Αναφορικά με το τι γίνεται στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, είναι φυσικά ένα τεράστιο θέμα. Κυρίως γιατί όπως προείπα η απαραίτητη παιδεία λείπει και έχουμε ακόμη (και εγώ μαζί, ίσως και εσείς) την αίσθηση ότι αν έχουμε κάποια αρρώστεια θα γίνουμε καλά καταναλώνοντας “μαγικές ουσίες”-φάρμακα. Η μητέρα που θα πάει το παιδί της με ίωση στον παιδίατρο θα νιώσει καλύτερα αν φύγει έχοντας κάποια συνταγή με αντιβιοτικό. Όλοι ξέρουμε ότι τα αντιβιοτικά δεν δρουν έναντι των ιών αλλά μόνο των βακτηρίων (σωστά Κώστα) αλλά για κάποιο μυστήριο λόγο χρειαζόμαστε το “μαγικό χαπάκι” για να νιώθουμε ότι έχουμε ένα όπλο έναντι των εισβολέων. Λίγο μας ενδιαφέρει αν έτσι δεν θωρακίζουμε αλλά αντίθετα εξασθενίζουμε τον οργανισμό μας και μακροχρόνια κάνουμε κακό στην ανθρωπότητα. Πιστεύω πάντως ότι ο Αμερικανικός λαός (παρά την πλύση εγκεφάλου που θεωρούμε ότι έχει υποστεί από τις κυβερνήσεις) είναι πιο συνειδητοποιημένος-ευαισθητοποιημένος σε τέτοιου είδους θέματα και ίσως σε αυτό να έχει συμβάλλει και η ανοιχτή αγορά των φαρμακείων. Με την έννοια ότι δεν αντιμετωπίζεται ο αποκλειστικός παροχέας-φαρμακοποιός ως ο μάγος που θα μας δώσει τα θαυματουργά μαντζούνια (ακολουθώντας πάντα τον υπερ-μάγο γιατρό). Ίσως έτσι να υποβάλλεται ο απλός κόσμος σε ανάγνωση τουλάχιστον του φύλλου οδηγιών χρήσης και σε ανάπτυξη κάποιας κριτικής ικανότητας.
Snaporaz, σωστά αμφισβητείς τους νομοθέτες! Δεν αποτελεί λύση το κλειστό επάγγελμα αλλά αυτό βολεύει εκτός από τη συντεχνεία των φαρμακοποιών και το κράτος για την απόδοση των ευθυνών. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι όλα τα φάρμακα με ελάχιστες εξαιρέσεις των λεγόμενων OTC (Over The Counter) πρέπει να χορηγούνται με συνταγή γιατρού. Γράφεται μάλιστα και στο κουτί συσκευασίας. Αλλά δεν απαιτείται ειδική συνταγή που θα πρέπει να φυλάσσεται (εκτός από πραγματικά ελεγχόμενα φάρμακα όπως η σιπροφλοξασίνη). Δηλαδή μπορεί να είναι απλά μία συνταγή σε ένα κομμάτι χαρτί ή απλά τηλεφωνική συνταγή. Και τέλος δεν είναι παράβαση νομοθεσίας να μην υπάρχει καμία συνταγή αλλά να ζητά ο ασθενής το φάρμακο που θέλει. (Παράβαση νομοθεσίας είναι να κάνει ο φαρμακοποιός διάγνωση). Και αυτό είναι και πρακτικό. Όταν έχει γίνει διάγνωση από τον γιατρό για μία χρόνια ασθένεια πχ υπέρταση να μην είναι αναγκασμένος ο ασθενής να πηγαίνει κάθε φορά στο γιατρό για να γράφει την ίδια συνταγή, η κοπέλα που έχει πάει ταξίδι και ξέχασε τα αντισυλληπτικά της να μπορεί να τα προμηθευτεί από φαρμακείο σε άλλη περιοχή χωρίς να χρειαστεί να της τα γράψει γιατρός κλπ. Και επαναλαμβάνω, η αυθαιρεσία των γιατρών μπορεί να φτάσει στα ύψη. Καμιά φορά είναι καλό να περνάνε και από το φίλτρο ενός άλλου επαγγελματία υγείας (και σίγουρα από το φίλτρο του ίδιου του καταναλωτή) ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αλληλεπιδράσεων φαρμάκων που πολλές φορές ο γιατρός δεν είναι ενήμερος (κακώς) αλλά προλαμβάνονται από το φαρμακοποιό. Γνωρίζω προσωπικά περιπτώσεις που ο δερματολόγος χορήγησε το Α και ο πνευμονολόγος το Β που είναι μη συμβατό και επειδή ο ασθενής τα προμηθεύτηκε μαζί να έγινε η σημείωση από το φαρμακοποιό και τελικά να άλλαξε η θεραπεία.
Σχετικά με τη φαρμακοεπαγρύπνηση οι μηχανισμοί δράσης, οι ενδείξεις και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Πχ στην περίπτωση της ασπιρίνης η αντιθρομβωτική δράση ανακαλύφθηκε από περιστατικά ακατάσχετων αιμορραγιών, δυνητικά θανατηφόρων σε αιμορραγικά επεισόδεια και αιμορροφιλία.
[quote comment=”9888″]Μερικοί νομίζω δεν έχουν καταλαβεί το εξής:
Όταν λέμε κλειστά επαγγέλματα, εννοούμε επί της ουσίας ότι το κράτος απαγορεύει σε πολίτες να ασκήσουν ένα επάγγελμα όχι επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις, αλλά επειδή το κράτος, για λόγους που ανήκουν μάλλον στον χώρο της μεταφυσικής και των ανεξήγητων φαινόμενων, θεωρεί ότι στην χ γειτονία πρέπει να υπάρχουν 3 φαρμακεία ή στην αθήνα 10 φορτηγά.
[/quote]
Αυτό σημαίνει κλειστό επάγγελμα.
Αρα, γιατί το επάγγελμα του Μηχανικού (πολιτικός, αρχιτέκτονας, τοπογράφος, ηλεκτρολόγος, μηχανολόγος, χημικός κλπ) είναι κλειστό επάγγελμα?
Ομολογώ πως δεν μπόρεσα να πάρω σαφή απάντηση.
Ευχαριστώ.
ένα επάγγελμα είναι κλειστό και όταν οι αμοιβές του επαγγελματία δεν είναι αποτέλεσμα ελεύθερης διαπραγμάτευσης αλλά καθορίζονται από το νόμο . ( πχ ως ποσοστό της αξίας μιας οικοδομής
Μέχρι τα τελη της 10ετίας του 80 ούτε και αυτό δεν ίσχυε διότι ο μηχανικός είχε δικαίωμα να εκδώσει πιστωτικό σημείωμα.
Τότε όμως το κράτος είδε πως χάνει έσοδα (ΦΠΑ) και έβγαλε εγκύκλιο πως δεν μπορούμε να κόβουμε πιστωτικά σημειώματα.
Αλλά επειδή δουλεύω σαν μηχανικός από το 1991 ποτέ, εκτός περιπτώσεων μετρημένων στα δάχτυλα των χεριών, δεν έχω καταφέρει να εισπράξω αμοιβή όση είναι η ελάχιστη που καθορίζει το κράτος ή μάλλον σωστότερα ο φορέας μου, δηλαδή το ΤΕΕ και μόνο δύο(2) φορές παραπάνω.
Είναι άπειρες οι φορές που ο εν δυνάμει πελάτης έχει ήδη πάρει 5-6 προσφορές πριν έρθει και σε εμένα. Υπήρξαν φορές που πήρα παραπάνω από ότι ζήτησαν οι προηγούμεοι, αλλά όχι όσο ήταν η ελάχιστη αμοιβή, και φορές που είπα στον εν δυνάμει πελάτη να πάει σε αυτόν που βρήκε φθηνότερα. Το σύνηθες ποσοστό δικής μου “έκπτωσης” ήταν στο 30%.
Αποτέλεσμα αυτού, να φορολογούμαι για περισσότερα από όσα εισπράττω.
Αυτά επειδή κάποιος είπε παλαιότερα πως ειπράττουμε παραπάνω από αυτή που ορίζειτου ΤΕΕ.
Επίσης ο επιστημονικός μας φορέας και επιστημονικός σύμβουλος του κράτους, το ΤΕΕ δηλαδή, κρίνει πως δεν μπορεί να συνταχθεί μια αξιοπρεπής και σωστή μελέτη όταν δεν καταβληθεί κάποιο ελάχιστο ποσό στον μελετητή.
Κάτι αντίστοιχο υπάρχει και με τους υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους.
Οταν πάει ο ιδιοκτήτης στην εφορία για ρευματοδότηση, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα τιμολόγιο, από τους παραπάνω τεχνίτες, το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από ένα ελάχιστο ποσό που έχει καθορίσει αυτή.
Για άλλους λόγους το κάνει το ΤΕΕ, για άλλους λόγους το κάνει η εφορία.
Και επειδή ο SG είπε παλαιότερα
Αυτό το ελάχιστο έρχεται να καλύψει η ελάχιστη αμοιβή.
Σε δύο (2) περιπτώσεις έχω εισπράξει παραπάνω από την ελάχιστη αμοιβή. Αλλά διότι ο πελάτης είχε απαιτήσεις που ξεφεύγαν από αυτά που θεωρώ εγώ ελάχιστα.
Βέβαια αν υπήρχε η δυνατότητα να εισπράττω παραπάνω από την ελάχιστη προφανώς θα το έκανα. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Αρα ο νόμος της αγοράς ισχύει.
Αλλά ισχύει στρεβλά.
Οπως είπα παραπάνω το δικό μου ποσοστό είναι, όπου δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, στο 30%.
Αλλά φανταζεστε να μην υπάρχει η ελάχιστη.
Τότε κάποιος θα ζητήσει ας πούμε 1000€ για μια μελέτη που έχει (είχε) ελάχιστη αμοιβή 3000€.
Αυτός ο μηχανικός με το που βγει η άδεια από την πολεοδομία, θα δει τον ιδιοκτήτη όταν ζητήση ρεύμα.
Κάτι που γίνεται σήμερα όταν η έκπτωση είναι 50% και ακόμα μεγαλύτερη.
Ο λόγος που συνεχίζει να γίνεται αυτό με τις εκπτώσεις, είναι γιατί ο ιδιοκτήτης δεν θέλει ο μηχανικός να κάνει μελέτη αλλά να βγάλει την άδεια. Δηλαδή το χαρτί της άδειας. Και μετά θέλει να κάνει ότι αυτός νομίζει ότι είναι καλύτερο.
Εχω φάει άπειρο χρόνο για να δώσω σε πελάτες μου να καταλάβουν πως το σπίτι χτίζεται στο χαρτί και όχι όταν το κατασκευάζει ο εργολάβος.
Εχω φάει άπειρο χρόνο για να καταφέρω να τους κάνω να μου δώσουν να καταλάβω τι είναι αυτό που θέλουν, ώστε όταν θα κατασκευάζεται το σπίτι τους, να μην έχουμε προβλήματα του στυλ “αα αυτό το παράθυρο το θέλω μεγαλύτερο” ή “την κουζίνα μάλλον έπρεπε να την κάνουμε στην άλλη γωνία” ή “μάλλον θα έπρεπε να σε ακούσω και να κάνω υπόγειο parking”.
Και αν νομίζεται πως δεν θα υπάρξουν μηχανικοί που θα σκάσουν για να πάρουν 1000€ προσπαθώντας να ανοίξουν το κεφάλι του κάθε ιδιοκτήτη, είστε εκτός Ελληνικής πραγματικότητας.
Οπως επίσης είστε εκτός Ελληνικής πραγματικότητας αν νομίζεται πως η αγορά θα ρυθμιστεί και θα αποβάλλει αυτούς τους μηχανικούς.
Εδώ έχουν κτιστεί ολόκληρα χωριά από έναν μηχανικό, ο οποίος έκανε μεγάλη έκπτωση, και ο οποίος δεν πάτησε σε κανενα γιαπί. Και όμως αυτός (δεν είναι μόνο ένας) συνεχίζει να μελετά και στο διπλανό χωριό πλέον.
Προσωπικά θα συμφωνούσα με την “απελευθέρωση” ή σωστότερα την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών αν για κάθε οικοδομή υπήρχε έλεγχος από την πολεοδομία. Κάτι που ισχύει στα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.
Αλλά εμείς μόνο χωροταξικά είμαστε Ευρωπαϊκό κράτος. Ελλαδιστάν, όπως λέει και ένας φίλος μου, είμαστε.
Ελπίζω να καταλάβατε γιατί δεν πρέπει να καταργηθεί στην Ελλάδα η ελάχιστη αμοιβή.
Εγραψα μια απάντηση, αρκετά μεγάλη οφείλω να ομολογήσω, η οποία ενώ εμφανίστηκε αρχικά, μετά χάθηκε.
Μήπως πήγε στα spam?
Να ρωτήσω όμως και κάτι άλλο.
Υπάρχει κάπου ο ορισμός του κλειστού επαγγέλματος?
Οχι τι νομίζει ο καθένας αλλά συγκεκριμένα.
Ευχαριστώ.
Παντως Κωστα οσα γραφεις μαλλον με πειθουν οτι πρεπει να καταργηθει η ελαχιστη αμοιβη! Φορολογεισαι παραπανω αποσο πρεπει, εχουμε στρεβλωση ανταγωνισμου και μαλιστα βαρια (γιατι μονο οσοι ειναι διατεθειμενοι να παραβουν τον νομο και να ζητησουν λιγοτερα βρισκουν πελατες) κτλ
Αν το επιχειρημα ειναι η διασφαλιση καποιας ελαχιστης ποιοτητας, τοτε αυτο ειναι σαφως δουλεια του ιδιου του πελατη και της πολεοδομιας. αν αυτοι οι δυο αδιαφορουν για την ποιοτητα και μισο δις να ηταν η ελαχιστη αμοιβη και παλι ο μηχανικος θα εκανε ο,τι του κατεβαινε.
Αλιμονο αν για καλυψη μιας στρεβλωσης (οπως οι σαπιες πολεοδομιες) εισαγουμε αλλες 10.
καπου διαβασα οτι οι δαπανες σε φαρμακα ειναι ευθεως αναλογες οχι του αριθμου του πληθυσμοθ αλλα σε συναρτηση με τον αριθμο γιατρων και φαρμακειων..ψαχνω για την μελετη αυτη..μαλλον μου φαινεται οτι ισχυει
χμμ..ενα αλλο σεναριο?…το μεγαλοφαρμακειο μου σβυνει ολους τους αλλους μικρους…και πλεον μενω μονος να διαπραγματευομαι με το κρατος….χμμμ…και κραταω το φαρμακο του πολιτη μονο στα δικα μου χερια…αληθεια,δεν θα μπορω να ανεβοκατευαζω κυβερνησεις?
[σημ. διαχειριστη: προσθετουμε το επομενο σχολιο εδω, γιατι προκαλουσε καποιο τεχνικο προβλημα]
…η μηπως η απελευθερωση δεν θα ισχυσει για μενα που εχω μεγαλο κεφαλαιο???
Μα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων επιτρέπει την είσοδο στην αγορά του φαρμάκου οποιουδήποτε επιχειρηματία. Αν κάποια επιχείρηση σταματήσει να πουλάει φάρμακα θα υπάρξει κάποια άλλη που δεν θα το κάνει (επίσης κάποιοι νέοι επιχειρηματίες θα εκμεταλλευτούν το γεγονός).
Η αγορά του φαρμάκου σήμερα δεν ελέγχεται από τους φαρμακοποιούς αλλά από τους φαρμακοπαραγωγούς και τους φαρμακέμπορους (οι οποίοι είναι λίγοι και γνωστοί). Το γεγονός πως το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι κλειστό λειτουργεί ευεργετικά στα συμφέροντα των παραπάνω (όπως σίγουρα και του κεφαλαιοκράτη φαρμοκοποιού – έτσι λέγεται όποιος έχει 1/2 με 1 μύριο ή και παραπάνω για μια άδεια). Αυτό γιατί η διαπραγματευτική ικανότητα ενός μικρο-φαρμοκοποιού και οι εναλλακτικές του επιλογές είναι εξαιρετικά λίγες.
διαθετω πολυ μεγαλα κεφαλαια…τους υπολοιπους θα τους σβυσω….η αλυσιδα των φαρμακειων μου θα κραταει μονοπωλιακα σε λιγο το φαρμακο του πολιτη αποκλειστικα στα χερια της…και ας τολμησει το κρατος να διαπραγματευτει μαζυ μου..οσο για σενα θα σε προσλαβω…500 ευρω το μηνα καλα ειναι?
..και σκεφτομαι να ανεβοκατεβαζω και κυβερνησεις αμα λαχει.,,σκεφτηκες τι θα γινει αν αποφασισω να τα κλεισω ολα για 3 μερες μονο?
τα 500 ξεχνα τα..βρηκα αλλους με λιγοτερα…γιατι δεν ψαχνεις αλλου δουλεια?
Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης μονοπωλίου στη λιανική των φαρμάκων.
Σενάρια επιστημονικής φαντασίας…
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από ανώτατους αξιωματούχους της Κομισιόν, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των φαρμακευτικών υπηρεσιών στον χώρο της Ένωσης, εξετάζεται σοβαρά από τις Επιτροπές Ανταγωνισμού και Υγείας της Ε.Ε. το ενδεχόμενο να προταθούν στο άμεσο μέλλον ρυθμίσεις που θα αφορούν το καθεστώς αδειοδότησης των Φαρμακείων ιδιοκτησίας Ανωνύμων Εταιριών της Μεγάλης Βρεττανίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται, σε πρώτη φάση, να αποστείλει αυστηρές συστάσεις προς τις Αρχές της χώρας αναφορικά με την απροθυμία τους να εναρμονίσουν το καθεστώς Αδειοδότησης των Φαρμακείων με το σκεπτικό των σχετικών με το θέμα αποφάσεων που έλαβε πρόσφατα το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και το οποίο πρακτικά προτείνει την απαγόρευση της ιδιοκτησίας και διαχείρησης Φαρμακείων από Ανώνυμες Εταιρίες.
Το βέβαιο είναι ότι οι πιέσεις από την πλευρά των Βρυξελλών προς αυτή την κατεύθυνση θα ενταθούν, εφόσον δεν προκύψει συμβιβαστική λύση στο θέμα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, κάτι που θα συμπαρασύρει και τον τωρινό φαρμακευτικό προσανατολισμό κυβερνήσεων στις ελάχιστες αυτές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (3 στον αριθμό) οι οποίες έχουν εμφανίσει πρόθεση να διαφοροποιηθούν από την πάγια ευρωπαϊκή πεπατημένη στο θέμα για να μιμηθούν το υπό αμφισβήτηση αγγλοσαξωνικό μοντέλο.
Οι λόγοι που οδήγησαν σε μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η μονομερής παρέκκλιση της Μεγάλης Βρεττανίας από το ρυθμιστικό καθεστώς της Φαρμακευτικής Αγοράς που ισχύει στο σύνολο σχεδόν των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. (όπου τα Φαρμακεία υπόκεινται σε υγειονομικές ρυθμίσεις για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος) καθώς και οι ανησυχίες που εγείρονται από τις Υγειονομικές Αρχές των χωρών του συνόλου της Ένωσης αναφορικά με την ασφάλεια και την απρόσκοπτη προσβασιμότητα των ασθενών σε φάρμακα και ευπαθή προϊόντα υγείας.
Η παραπάνω εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από μεγάλες πανευρωπαϊκές εταιρίες του χώρου που, αν και έχουν την έδρα τους εκτός Μεγάλης Βρεττανίας, στον τομέα των Αλυσίδων Φαρμακείων έχουν πρακτικά περιοριστεί να δραστηριοποιούν Αλυσίδες Φαρμακείων σχεδόν αποκλειστικά στη χώρα αυτή.
Οι μεγάλοι αυτοί επιχειρηματικοί κολοσσοί ανησυχούν πλέον ότι η ενδεχόμενη μετακύλιση της ιδιοκτησίας των Φαρμακείων τους από τους ίδιους προς ανεξάρτητους πιστοποιημένους φαρμακοποιούς, η οποία συζητείται έντονα τον τελευταίο καιρό στους διαδρόμους των Βρυξελλών, θα θίξει την κερδοφορία τους εν μέσω κρίσης και θα τις απομονώσει στον τομέα αυτό ακόμα περισσότερο απ΄ ότι είναι σήμερα.
Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα στελέχους μεγάλης εταιρίας του χώρου, ο θεσμός των Αλυσίδων Φαρμακείων δυστυχώς δείχνει πλέον να μοιάζει με «επιχειρηματική επιλογή μάταιων προσδοκιών», κάτι που σημαίνει ότι η νέα απειλή της νομοθετικής απαγόρευσής του πανευρωπαϊκά προσανατολίζει τις εταιρίες, οι οποίες σημειώνεται ότι ασκούν και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων στον τομέα της υγείας, προς την πλήρη αναθεώρηση των επιχειρηματικών πλάνων τους για το μέλλον και στη σταδιακή απαγκίστρωσή τους από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Σε ερώτηση για το αν προτίθενται οι ενδιαφερόμενες εταιρίες να επανέλθουν στο θέμα σε κάποια άλλη ευνοϊκότερη χρονική συγκυρία στο μέλλον, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες πλέον είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει ποτέ τέτοια στον συγκεκριμένο χώρο, κάτι που δεν αφήνει πια περιθώρια για συνέχιση των όποιων επιχειρηματικών πλάνων προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση ίδρυσης Αλυσίδων Φαρμακείων και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. πλην της Μεγάλης Βρεττανίας έχει δώσει μέχρι σήμερα μηδαμινά αποτελέσματα, παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν, ενώ η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο της Φαρμακευτικής Αγοράς της Ηπείρου πρακτικά έθεσαν οριστικό τέλος στο θέμα.
(Σημ: Σε σύνολο 440.000 Φαρμακείων στο έδαφος της Ε.Ε., στην κυριότητα Ανωνύμων Εταιριών βρίσκονται μόνο 6.000 χιλιάδες (ποσοστό μικρότερο του 1,4% του συνόλου η συντριπτική πλειοψηφία αυτών σε ποσοστό άνω του 90% στη Μεγάλη Βρεττανία), και 2.000 σε άτυπο διαχειριστικό έλεγχο μεγάλων χονδρεμπορικών εταιριών (ποσοστό μικρότερο του 0,5% του συνόλου) (στ: PGEU)).
Πηγή:Ναυτεμπορική 30/11/2009 σελ 26
ας ριξουμε μια ματια στις τιμες ευρωπαικων και αμερικανικων φαρμακων.εγω θα σας δωσω 1 μονο παραδειγμα.εσεις μπορειτε να διαπιστωσετε οτι δεν ηταν επιλεκτικο—-
το 1 χαπι digoxin 0.25mg ατην ελλαδα τιμαται 0,0524 euro με αντιστοιχη 0,69 euro στη usa….
ευχαριστω,εβγαλα τα συμπερασματα μου
Πολύ εύκολα βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Μήπως αν σκεπτόσασταν περισσότερους παραμέτρους;
Το σενάριο επιστημονικής φαντασία είναι το μονοπώλιο στη λιανική των φαρμάκων. Αυτό δεν υφίσταται πουθενά
σεναριο επιστημονικης φαντασιας ειναι οι εξαγωγες φαρμακων απο ευρωπαικα κρατη σε usa αγαπητε.σας συμβουλευω να μην δοκιμασετε ποτε.κι ομως θα ειχε τοσο ενδιαφερον.
στις αρχες της δεκαετιας του 80 η ελλαδα κατορθωσε να βαλει στην παραγωγη το πρωτο της και τελευταιο ελληνικο φαρμακο.amoxicillin 500mg.ηταν η αρχη ενος ονειρου για εθνικη φαρμακοβιομηχανια-κρατικη-και αρα υποχρεωτικη συνταγογραφιση στα ασφαλιστικα ταμεια.μηπως φανταζεστε η γνωριζετε γιατι δεν υπηρξε μελλον?να προς τα που θα επρεπε να βλεπουμε και να τολμαμε και οχι να βαζουμε τον λυκο στη θεση του τσομπανη.
Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι (όπως απαιτούμενη επένδυση σε R&D, πατέντες που κατέχουν διάφοροι διεθνείς παίκτες, ανταγωνιστικότητα κτλ) που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη κρατικών φαρμακοβιομηχανιών. Δεν είναι καλό να καταφεύγουμε πάντα σε συνωμοσιολογία.
το θεμα το γνωριζω καλα,και σε πληροφορω οτι δεν υφισταται θεμα πατεντας πια για αμοξυκιλλινες,οσο για την τιμη μαθε επιτελους οτι ηταν η χαμηλοτερη ολης της αγορας.δες επισης ποσες θεσεις εργασιας χαθηκαν και τι μελλον στερηθηκαμε.μαθε επιτελους οτι η ελλαδα ειναι απο τις πλουσιοτερες χωρες σε φαρμακευτικες δρογες.
Μία φαρμακευτική είναι αδύνατο να είναι κερδοφόρα όταν δραστηριοποιείται μόνο σε ασπιρίνες και amoxil.
συμφωνω εν μερει,μιλαμε ομως για παραγωγη generics.αισιοδοξο θα ηταν αν μιλουσαμε για αξιοποιηση ολων των δρογων της χωρας που παρουσιαζει απιστευτη ποικιλια και ενδιαφερον (φαραγγι του βικου).βεβαια για ολα υπαρχει παντα μια αρχη..η καποιο τελος
9
APDER
1) Μπερδεύεις φαρμακεία με φαρκακοβιομηχανίες.
2) Οι τιμές φαρμάκων στην Ευρώπη υπόκεινται σε κρατικά πλαφόν, στις ΗΠΑ όχι.
3) Ακόμα και αν δεν υπήρχε πλαφόν, διαφορές στις ζήτηση (π.χ. λόγω διαφορετικών εισοδημάτων) θα οδηγούσαν ούτως ή άλλως σε διαφορές στις τιμές των φαρμάκων (λόγω price discrimination).
Κανένα από τα παραπάνω δεν έχει να κάνει με τις άδεις για φαρμακεία. Αν τα αγνοείς όλα αυτά τι συζήτηση να κάνουμε?
Κώστα συμφωνώ μαζί σου.
Δυστυχώς είναι πάρα πολύ κουραστικό να εξηγείς τα αυτονόητα.
απαντηση για κωστα-
1,φυσικα και οχι,μιλαμε για φαρμακεια και το ιδιοκτησιακο τους καθεστως σε σχεση με την απελευθερωση του επαγγελματος
2ειναι ενας απο τους λογους που εχουμε υποδεκαπλασιες τιμες στα φαρμακα σε σχεση με ηπα
3.αναφερεσαι σε otc
—-η αναφορα αγαπητε μου κωστα στο εθνικο μας φαρμακο εγινε για να καταδειξει το ελλειμα που υπαρχει στη χωρα μας
σε σχεση με αλλα κρατη και για να δουμε αν και ποσο η κρατικη παρεμβαση στις αδειες των φαρμακειων ειναι αυτη που καθοριζει την αυξηση των τιμων στα φαρμακα(αυτο ηταν το θεμα της συζητησης)
price discrimination—-
εισαι εκτος θεματος
η διαφοροποίηση της τιμής οφείλεται στη διάθεση και στην επιθυμία του καταναλωτή να αποκτήσει το αγαθό αυτό,για φαρμακα μιλας?εχε υπ οψιν οτι αυτο ισχυει για τα otc..
Πώς η διαφορά στο εισόδημα αλλάζει τη ζήτηση για ένα αγαθό όπως το φάρμακο; Νόμιζα πως τα φάρμακα ήταν σχετικά ανελαστικά στη ζήτησή τους, όπως τα περισσότερα απλά διατροφικά αγαθά (πχ ψωμί, ζυμαρικά, κλπ).
Μιλάμε πάντα για φάρμακα off-the-counter όχι για τίποτα πανάκριβα αντιδραστήρια και αντικαρκινικά σε νοσοκομεία. Και πάλι εκεί δεν παίζει ρόλο το εισόδημα των πολιτών αλλά ο πλούτος του κράτους που τα αγοράζει μέσα από ένα εθνικό σύστημα υγείας.
Εισοδηματίας ξεχνάς πως και οι ιατρικές υπηρεσίες είναι ανελαστικές αλλά το κόστους τους ποικίλει. Ο ιδιώτης οδοντίατρος στη ΜΒ είναι πανάκριβος σε σχέση με τον ιδιώτη στη Ελλάδα.
Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως υπάρχει αιτιακή σχέση μεταξύ δύο συσχετιζόμενων μεταβλητών (όπως μέση βροχόπτωση vs. τιμή ιατρικών υπηρεσιών) χωρίς να εξετάσουμε διεξοδικά το πρόβλημα. Το ότι οι τιμές διάφορων φαρμάκων στις USA είναι υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα πιθανότατα δεν έχει καμία σχέση με την απελευθερωμένη αγορά στη πρώτη χώρα.
το ερωτημα ειναι καλο και ψαχνω για μια απαντηση.γιατι στην ελλαδα εχουμε χαμηλoτερη τιμη απο αυτην των υπολοιπων κρατων της ευρωπης? γιατι με τη σειρα της η ευρωπη εχει χαμηλoτερη τιμη απο usa?
Εισοδηματία,
για κάποια προϊόντα, π.χ. βιταμίνες η απόφαση κάποιου που έχει λεφτά για το αν θα τα αγοράσει θα εξαρτηθεί ελάχιστα από την τιμή, ενώ η απόφαση κάποιου που έχει το νοίκι απλήρωτο ίσως περισσότερο.
Ύπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες που συνεπιδρουν. Στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να αγοράσει αντιβιοτικά χωρίς συνταγή ιατρού με αποτέλεσμα να βλέπεις την κάθε κυριούλα να το παίρνει για ιογενείς λοιμώξεις (όπως π.χ. το απλό κρύωμα) ενώ δεν κάνει απολύτως τίποτα. Και επειδή ΔΕΝ είναι με συνταγογράφηση ΔΕΝ καλύπτεται από το κράτος. “Άσε τι λένε οι ιατροί”, θα σου πει εξηγώντας σου ότι όταν το παίρνει μετά από δυο μέρες είναι περδίκι. Δεν ξέρει βέβαια ότι ο ιός έχει κάνει τον κύκλο του και έτσι ούτως ή άλλως θα αισθανόταν καλύτερα. Άρα στην Ελλάδα θα περίμενα η ζήτηση να είναι πιο ευαίσθητη στην τιμή με αποτέλεσμα να έχουν οι βιομηχανίες το συμφέρον να κρατάνε την τιμή χαμηλότερη. Στις ΗΠΑ όπου η ζήτηση είναι ανελαστική καθώς μπορείς να αγοράσεις μόνο όσο σου πει ο ιατρός η ζήτηση είναι πιο ανελαστική και άρα η τιμή υψηλότερη.
εχοντας δουλεψει για 30 χρονια στον χωρο του φαρμακου-τα τελευταια 23 σε φαρμακειο-μπορω να σου πω οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των αντιβιοτικων που χορηγουνται απο τον παγκο αφορα αμοξυκιλλινες (σε υψηλα νουμερα) και σε πολυ μικροτερα νουμερα κεφαλοσπορινες α γενιας.στατιστικα εχω και μπορω να δωσω αν χρειαζεσαι.ολη η υπερκαταναλωση που αφορουν τον χωρο του αντιβιοτικου ερχεται συνταγογραφουμενη.προσωπικα μου κανει εντυπωση η ευκολια με την οποια η πεννα του γιατρου συνταγογραφει ποσοτητες υπερδιπλασιες και βεβαια γνωριζω πολυ καλα τους λογους για τους οποιους γινεται.
αναρωτησου μονο τι θα γινοταν αν ο γιατρος ηταν υποχρεωμενος να συνταγογραφει μονο την δραστικη ουσια..ρουα και ματ
..και βεβαια μιλαμε για συνταγογραφια αντιβιοτικων α γενιας και πανω…
για κωστα και epanechnikov
—Δυστυχώς είναι πάρα πολύ κουραστικό να εξηγείς τα αυτονόητα.—-
1,οι θεσεις που εχω δεν σχετιζονται με αδεια ιδρυσης φαρμακειου που αν και φαρμακοποιος-30 χρονια- δεν εχω.
2,εχετε θολες αντιληψεις και αγνοια πολλων βασικων λεπτομερειων της ελληνικης για να μην πω ευρωπαικης πραγματικοτητας
3,οταν δε μαθετε να ακουτε προσεκτικα τον συνομιλητη σας,οταν μελετησετε νουμερα και στατιστικα του ελλαδικου χωρου και οταν τελος παψετε να ειστε απαξιωτικοι με τους συνομιλητες σας,τοτε ισως να επανελθω στη συζητηση.
ελα παππου να σου δειξω τα αμπελοχωραφα σου…
Τα αμπελοχωραφα σου δεν νομίζω πως είναι τα οικονομική (και ειδικά τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων) αλλά το λιανικό εμπόριο φαρμάκων.
ακριβως φιλτατε,τοπιασες επιτελους
Παππού APDER
Καταρχήν παραγωγή φαρμάκου που έχει ανακαλύψει άλλος πριν 20 χρόνια δεν λέγεται φαρμακοβιομηχανία, αλλά φαρμακοβιοτεχνία.
Έπειτα, είναι κάπως αισιόδοξο να πιστεύεις ότι ένα κράτος που δεν μπορεί καν να μαζέψει τα σκουπίδια, που δεν ξέρει καν πόσους υπαλλήλους έχει και πόσο τους πληρώνει, μπορεί να οργανώσει και να διοικήσει εταιρεία που θα ανταγωνιστεί την GlaxoSmithKlein ή την pfizer.
Το επόμενο βήμα ποιο είναι δηλαδή; να ιδρύσει το ελληνικό κράτος NASA για να διασπείρουμε την μαλακία που μας δέρνει στο υπερπέραν;
Σχετικά με την υπέρ-συνταγρογράφηση αντιβιοτικών:
όντως μεγάλο μέρος έρχεται από γιατρούς, αν και όχι πάντα για τον λόγο που υπονοείς.
Κατ’αρχήν δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να έρχονται ασθενείς με έτοιμες συνταγές από τον φαρμακοποιό (που είτε το κάνει αυτό για να ευχαριστήσει τον πελάτη, είτε για να ξεφορτωθεί φάρμακα που του έμειναν) και να ζητάνε (απαιτούν για την ακρίβεια) από τον γιατρό να τις υπογράψει.Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που, αν αρνηθεί το κάνει, μπορεί να μπλέξει – ανάλογα πόσο δικτυωμένος είναι ο φαρμακοποίος (αυτό το τελευταίο για αγροτικούς). Οι ιδιώτες γιατροί μπορεί χαλαρά να χάσουν ασθενείς έτσι – δηλ. να τα έχεις κάνει όλα σωστά για τον ασθενή και αυτός να σου φύγει επειδή δεν υπέγραψες στο βιβλιάριο της γιαγιάς τα 150 φάρμακα για 150 διαφορετικές διαγνώσεις για όλη την οικογένεια και άρα δεν θες να τον “εξυπηρετήσεις” (!).
ΑΠό την άλλη πάλι, μπορεί να χάσεις και ασθενή επειδή δεν του έδωσες αντιβιοτικό: έρχεται σε εσένα, του λες δεν είναι τίποτα θα περάσει σε κανα2 μέρες, μετά από 2 μέρες έχει λίγο βηχαλάκι ακόμα που ούτως ή άλλως θα πέρναγε, πάει στον άλλον, του δίνει την αντιβίοση και αύριο έγινε καλά.
Ποιος είναι ο γαμάτος ο γιατρός που θερπαεύει πάσα νόσο σε αυτήν την περίπτωση;
Και τι πρέπει να κάνει ο πρώτος γιατρός όταν ακούσει τον ασθενή να λέει “ο πρώτος ρε είναι άσχετος δεν ξέρει τι του γίνεται πήγα και μου είπε δεν είναι τίποτα, θα περάσει μόνο του, μετά πάω στον δεύτερο, μου δίνει ένα φάρμακο και την άλλη μέρα πέρασαν όλα”
δεν νομίζω ότι δεν σε ακούσαμε προσεκτικά – από εκεί και πέρα, αντί να μας απειλέις ότι δεν θα συνεχίσεις την κουβέντα, μπορείς να παραθέσεις τα στοιχεία που ακυρώνουν αυτά που είπαμε.
συμφωνω με ολα τα παραπανω..πραγματικα η δραστηριοτητα της παραγωγης των φαρμακων στη χωρα μας περιοριζεται στο επιπεδο της φαρμακοβιοτεχνιας.ομως δεν καταλαβαινω,εστω με αισιοδοξη διαθεση, γιατι μια -εθνικη φαρμακοβιοτεχνια-ας το πουμε ετσι,δεν θα ηταν ανταγωνιστικη στην υπαρχουσα αγορα.
για τις υπολοιπες παρατηρησεις σου συμφωνω,τα εχω ηδη ζησει,καποτε πρεπει να εφαρμοστουν οι νομοι και να υπαρξει αληθινος ελεγχος.
APDER
ακόμα και αν μεγάλο μέρος των αντιβιοτικών συνταγογραφείται από τους ιατρούς, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ζήτηση θα είναι πιο ελαστική σε σχέση με τις ΗΠΑ όπου, επαναλαμβάνω, δεν μπορείς να αγοράσεις αντιβιοτικά χωρίς συνταγογράφηση! Μάθε να σκέφτεσαι με σχετικούς και όχι απόλυτους όρους.
Δεύτερον, σου είπα ότι στην Ελλάδα το κράτος ρυθμίζει τις τιμές των φαρμάκων, ενώ στις ΗΠΑ όχι!
Που είναι οι θολές αντιλήψεις? Ποιο από τα δυο αμφισβητείς? Κουβέντα εντυπώσεων και χαρακτηρισμών δεν χάνω το χρόνο μου για να κάνω. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο περιορισμός στον αριθμό των φαρμακείων οδήγησε στις χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα. Το ότι έχεις φαρμακείο κάνει χειρότερη τη θέση σου όχι μόνο επειδή, όπως επισήμανε ο Epanechnikov, αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις τις απαραίτητες οικονομικές γνώσεις για να αναλύσεις όλες τις παραμέτρους, αλλά και επειδή έχεις και προσωπικό συμφέρον να φοβίζεις τον κόσμο ότι με το άνοιγμα της αγοράς θα πληρώνει παραπάνω για τα φάρμακά του. Ε λοιπόν όσοι από εμάς γνωρίζουμε 5 πράγματα δεν θα σε αφήσουμε να το κάνεις!
μαλλον δεν κατανοησαμε ο ενας τον αλλον.ειμαι φαρμακοποιος και δουλευω σε μεγαλο φαρμακειο και χωρις προσωπικο συμφερον να φοβιζω τον κοσμο σχετικα με το ανοιγμα της αγορας.προσπαθω απλα να καταλαβω πως θα μειωθει η τιμη του φαρμακου αν εχουμε 22000 φαρμακεια αντι των 11000 που εχουμε σημερα σε καθεστως που το κρατος οριζει την τιμη του. Η θεση που πηρα ηταν περισσοτερη στηριξη στην ελληνικη φαρμακοβιομηχανια-η αλλοιως φαρμακοβιοτεχνια αν προτιματε-,εφαρμογη των νομων και πραγματικος ελεγχος με συγχρονα συστηματα που δεν ειναι δυσκολο να εφαρμοστουν,και τελος περιορισμος των πολλων φαρμακειων μεσε λιγα που να μπορουν να ελεγχονται,
Είναι ωραίο να μιλάμε για ελεύθερη αγορά στην παροχή φαρμάκων και να εστιάζουμε στη λιανική πώληση των φαρμάκων μέσω των φαρμακείων ξεχνόντας ότι η παραγωγή φαρμάκων αποτελεί μια από τις ποίο κλειστές αγορές στην οικονομία. Όταν λοιπόν καταργηθούν οι πατέντες στα φάρμακα και επιτραπεί η παραγωγή generic φαρμάκων από τον οποιοδήποτε τότε ίσως να μιλάμε για ελεύθερο ανταγωνισμό στον χώρο του φαρμάκου.
το θεμα ειναι ποσα χρονια προστατευεται η πατεντα κι οχι η καταργηση της
Σερβιτόρε τα generic φάρμακα είναι αυτά που μπορεί να φτιάξει ο καθένας.
Τώρα αν καταργηθούν οι πατέντες, θα καταργηθεί και η φαρμακοβιομηχανία, γιατί ποιος θα κάτσει να επενδύσει δις μόνο και μόνο για να βρει ένα φάρμακο που την άλλη μέρα ο κάθε ινδός και κινέζος θα μπορεί να παράσκευαζει και να πουλάει τζάμπα;
Το edit δεν δουλεύει και δεν μπορώ να διορθώσω ένα συντακτικό λάθος που έκανα παραπάνω και είναι too much ακόμα και για τα δικά μου δεδομένα
συγγνώμη
Σναπ,
σωστά! Κάθε καινούργια μοριακή ένωση κοστίζει περίπου $600 εκατομμύρια σε έρευνα και ανάπτυξη. Χωρίς πατέντες καμιά εταιρία δεν θα είχε συμφέρον να ξοδέψει αυτά τα χρήματα, καθώς δεν θα μπορούσε ποτέ να τα πάρει πίσω.
Καταρχάς υπάρχουν παράνομα generics που χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους, από φάρμακα για AIDS στην Ινδία μέχρι generic viagra στις ΗΠΑ για αυτούς που δεν μπορούν να το πάρουν με συνταγή ή δεν έχουν τα λεφτά για να αγοράσουν το original. Πάντως θα πρέπει να αποφασίσετε είστε υπέρ της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού ή όχι;
Servitoros θεωρώ πως το δικαίωμα στην πνευματική ιδιοκτησία είναι προαπαιτούμενο του ανταγωνισμού. Θεώρησε τη βιομηχανία των μικροεπεξεργαστών. Αν η ATI είχε τη δυνατότητα να αντιγράψει χωρίς κανέναν περιορισμό τα πνευματικά δημιουργήματα της NVidia ο ανταγωνισμός μεταξύ τους δεν θα ήταν εξίσου έντονος και ο ρυθμός παραγωγής καινοτομιών εξαιρετικά μικρότερος.
Τα ποσά που δαπανούνται από τις επιχείρησεις για R&D εξαρτάται από το ποιές είναι οι προσδοκώμενες χρηματοροέες από αυτή τους την επένδυση. Όταν τα πνευματικά δημιουργήματων των εταιριών δεν προστατεύονται τα οφέλη της επένδυσης τους μοιράζονται σε μεγάλο αριΘμό παικτών (ειδικά αν θεωρήσεις πως τα barriers to entry πέφτουν) με αποτέλεσμα τα κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη να ασθενούν. Αρκετά start-ups επίσης πατάνε πάνω σε πανέντες. Αν δεν προστατεύονταν τα πνευματικά τους δικαιώματα με πατέντες αυτές οι καινοτόμες επιχειρήσεις δεν θα είχαν τη δυνατότητα καν να ξεκινήσουν (οι παλαιότεροι μεγάλοι παίκτες έχουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μεγέθους κτλ).
http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1121224
http://www.telegraph.co.uk/finance/businessclub/6218466/Patent-applications-from-start-ups-soaring.html
http://www.businessweek.com/technology/content/dec2009/tc2009129_816926.htm
Servitoros,
generics δεν μπορούν να παραχθούν νόμιμα παρά μόνο αν λήξει η πατέντα! Μπορούν να παραχθούν φάρμακα που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα αλλά μόνο αν έχουν διαφορετική μοριακή δομή από αυτήν που προστατεύεται. Πράγματι όμως κάποιες χώρες είτε δεν αναγνωρίζουν πατέντες εκδιδόμενες σε άλλες χώρες, είτε δεν τις προστατεύουν ενεργά, επιτρέποντας ουσιαστικά την “κλοπή” της εφεύρεσης. Αυτός είναι και ένας άλλος λόγος γιατί τα φάρμακα στις ΗΠΑ είναι πιο ακριβά. Οι απώλειες εσόδων σε αυτές τις χώρες και τα πλαφόν σε άλλες αναγκάζουν τις εταιρίες να προσπαθούν να βγάλουν τα κόστη R&D από τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σου, είμαι υπέρ του ανταγωνισμού μετά τη λήξη της πατέντας, καθώς χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε καν η αγορά φαρμάκων! Αφού το συζητήσαμε ρε συ, ότι στο βαθμό που με αφορά η προσέγγισή μου σε αυτά τα θέματα είναι πραγματιστική, δηλαδή είμαι υπέρ οποισδήποτε μέτρου προάγει την ευημερία των πολιτών. Δες άλλωστε και το κείμενο που μόλις ανέβασα.
συμφωνω απολυτα. το θεμα ειναι η χρονικη διαρκεια της πατεντας.
Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να καταργηθούν τα πνευματικά δικαιώματα στο βιβλίο, και ότι θα πρέπει να μπορεί ο οποιοσδήποτε να το αντιγράψει και να το εκδώσει προκειμένου να προαχθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των εκδοτών?
Αν με πνευματικά δικαιώματα εννοείς το copyright είμαι εναντίον του προτιμώντας την εφαρμογή του copyleft (είναι όρος και όχι λογοπαίγνιο), στην δε πράξη έχει αποδειχθεί πάμπολες φορές ότι το copyright δεν προστατεύει τους δημιουργούς αλλά τις εταιρίες που ελέγχουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.
Πάντως έχω την αίσθηση ότι σχεδόν όλοι οι συγγραφείς θα ήταν εναντίον της ελεύθερης αναδημοσίευσης των βιβλίων τους, και ότι θα γράφονταν λιγότερα βιβλία.
“Servitoros
December 20, 2009 at 2:39 pm
Servitoros θεωρώ πως το δικαίωμα στην πνευματική ιδιοκτησία είναι προαπαιτούμενο του ανταγωνισμού. Θεώρησε τη βιομηχανία των μικροεπεξεργαστών…. ”
Το παραπάνω μύνημα το έχω γράψει εγώ. Κατά λάθος χρησιμοποίησα το όνομα (name) εκείνου στον οποίο απευθυνόμουνα :))
Σερβιτόρε, με το παπανδρεϊστικο σύστημα που προτείνεις, αν επενδύσω $600 εκ σε ένα φάρμακο υπάρχει περίπτωση να τα πάρω πίσω;
Όχι και παπανδρεϊστικό, για πρώτη φορά ασπάζομαι την νεοφιλελεύθερη λογική της αυτορύθμισης της αγοράς.
το να μην υπαρχουν ευρεσιτεχνιες στα φαρμακα ειναι περιπου το ιδιο με το να μην υπαρχει ιδιοκτησια στα υλικα προϊοντα αλλα να στα κλεβει οποιος θελει. Και στις δυο περιπτωσεις θα ειχαμε καθιζηση της παραγωγης.
συμφωνω απολυτα
Ποιά είναι η νεοφιλελεύθερη σας. Τώρα με την κρίση δεν θα ήταν καλή ευκαιρία να δοθεί τέλος στα κλειστά επαγγέλματα; Έχει υπολογίσει κανείς το κοινωνικό κέρδος από μια τέτοια σημαντική απόφαση;
Με επείγοντα χαρακτήρα λάβαμε το πόρισμα βιβλιογραφικής ερευνας από τα αρχεία του ΚΕΠΕ(Κεντρο ερευνων προγραμματισμου και οικονομικών μελετών). Για πολλούς και διάφορους λόγους κάποιοι επιμελώς μας έκρυβαν την πραγματογνωμοσύνη του ελληνικού δημοσίου για την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος.Ο δράστηριος και ικανός συνάδελφος Ι.Δαγρες μας έστειλε ως άμεση ανακοίνωση για τον τερματισμό της επικοινωνιακής τρομοκρατίας που δεχόμαστε ως κλάδος τα παρακατω πορίσματα ώστε να γνωρίζουμε όλοι το πόρισμα του ελληνικου δημοσίου για την απελευθέρωση:
“Οποιεσδήποτε αποφάσεις στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά………..
θα πρέπει να μελετηθούν οι επιπτώσεις που θα προέκυπταν(από την απελευθερωση) στην κατανάλωση των φαρμάκων και της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι γνωστό ότι, πέραν των αντικειμενικών παραγόντων που επηρεάζουν την φαρμακευτική κατανάλωση (γήρανση του πληθυσμού, ιατρική και τεχνολογική πρόοδος, αύξηση του ποσοστού ασφαλιστικής κάλυψης του πληθυσμού, εξέλιξη της νοσηρότητας κ.λπ.), η κατανάλωση των φαρμάκων σχετίζεται και με παράγοντες της προσφοράς.”
Η μελέτη αναγνωρίζει τα προβλήματα στο ζήτημα του ανταγωνισμού και της απασχόλησης των νέων φαρμακοποιών και για το λόγο αυτό προτείνει ως διέξοδο απασχόλησης για τους νέους συναδέλφους πέρα από το ιδιωτικό φαρμακείο και το πόρισμα είναι σαφώς και ξεκάθαρα υπέρ της ρύθμισης για λόγους που σχετίζονται με το φαινόμενο της ποιότητας υγείας και δαπάνης.
Με απλά λόγια : Περισσότερα φαρμακεία σημαίνει πολυφαρμακία και μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη.Τελεία και παύλα
Διαβάστε και αυτό να γελάσετε…
“Το επάγγελμα του ξεναγού στην Ελλάδα δεν είναι κλειστό επάγγελμα”
από την Πανελλήνια Ομοπονδία Ξεναγών:
http://www.traveldailynews.gr/new.asp?newid=47185&subcategory_id=33
ΥΓ. Είμαι μηχανικός και λέω ΝΑΙ στο άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
APDER
Oύτε τελεία ούτε παύλα.
Πρώτα από όλα, αν ισχύει αυτό που λες και δεδομένου ότι η ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην πολυφαρμακία, η λογική συνέπεια είναι να προτείνεις να αφαιρεθούν άδειες που έχουν ήδη δοθεί, ιδίως σε αθήνα, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα!
Από την άλλη πάλι, πώς γίνεται η ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στην πολυφαρμακία ενώ κάνει το σωστό (ορίζει το κράτος τον αριθμό των φαρμακείων), ενώ χώρες που δεν έχουν ελληνικού τύπου ρυθμίσεις να έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα πολυφαρμακίας;
Τελός πάντων, φάρμακα συνταγογραφούν οι γιατροί, όχι οι φαρμακοποιοι, συνεπώς η πολυφαρμακία δεν έχει καμμία σχέση με τον αριθμό των φαρμακείων.
Κατά βάση έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός ελέγχος στο τι γράφουν (και τι κάνουν γενικότερα) οι γιατροί.
Όσοι εναντιώνονται στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού είναι όσοι έχουν ήδη άδεια, τελεία και παύλα.
για κατσε να σκεφτω, περισσοτερα φαρμακεια, αρα χαμηλοτερες τιμες, αρα αυξηση ζητησης? ΟΚ, εως εδω λογικο ειναι αν και θα ηλπιζε κανεις οι ανθρωποι να παιρνουν φαρμακα απλα οταν τα χρειαζονται, ειδικα οταν ο ασφαλιστικος φορεας καλυπτει τα εξοδα.
Αλλα δεν πειθομαι οτι η αυξηση της ζητησης θα ειναι τετοια που θα ειχαμε αυξηση της συνολικης δαπανης, εν τελει αν αυτο ηταν αληθεια θα σημαινε οτι οι σημερινες τιμες ειναι παρανοϊκα υψηλες.
Για να δωσω ενα ακραιο παραδειγμα, αν η τιμη ενος φαρμακου ειναι 17 εκατομμυρια, μια μειωση της μπορει να φερει αυξηση της συνολικης ζητησης απο 0 μοναδες σε μια, αλλα σε λογικοτερες τιμες αυτο δεν συμβαινει.
θα ηθελα να σας παρακαλεσω να περιγραψετε τι ακριβως εννοειτε με τον ορο απελευθερωση του φαρμακευτικου επαγγελματος.1 να μπορει ο καθε νεος φαρμακοποιος να ανοιγει οπουδηποτε φαρμακειο
2. να μπορει ενας επιχειρηματιας να εχει στην κατοχη του φαρμακεια 3.απελευθερωση της τιμης των φαρμακων και καθορισμος της απο τον ανταγωνισμο 4.ολα τα προηγουμενα ταυτοχρονα?
1 και 2 σιγουρα, το 3 αναλογως. Θεωρω οτι τα φαρμακα πρεπει να ειναι απελευθερωμενα, αλλα για το μεγαλο ποσοστο των πελατων θα πληρωνουν τα ταμεια τους τα οποια προφανεστατα θα επρεπε να διαπραγματευονται τιμες με τις φαρμακοβιομηχανιες.
πραγματικα θα ειχε πολυ ενδιαφερον να γνωριζαμε σε ποια κρατη ισχυουν αυτα και τα αποτελεσματα -ωφελη- που εφεραν.στην ευρωπη απο οτι γνωριζω αγγλια,ρουμανια,βουλγαρια που εχουν απελευθερωμενο καθεστως αντιμετωπιζουν μεγαλυτερα προβληματα απο τα αλλα κρατη-μελη της ευρωπαικης ενωσης.χμμμ..θα το ψαξω.οσο για την διαπραγματευση ασφαλιστικων ταμειων και φαρμακοβιομηχανιων που προφανεστατα θα ηταν ο σωστος δρομος αυτο δεν εγινε μεχρι τωρα για 2 λογους οπως ειπε τουλαχιστον ο προηγουμενος αρμοδιος υπουργος σε εκπροσωπο του ΠΦΣ.1.απροθυμια ΟΛΩΝ των φαρμακοβιομηχανιων 2.υπαρξη νομικων προβληματων στην κατευθυνση αυτη.προτασεις που εγιναν για εισαγωγη ακριβων φαρμακων απο ινδια για λογους που δεν γνωριζω δεν συζητηθηκαν.
αν γνωριζετε σχετικες μελετες και πρακτικες αλλων κρατων πανω στο θεμα αυτο θα σας παρακαλουσα να τις δημοσιευσετε στο blog -θα το θεωρουσα υποχρεωση εκ μερους μου.
να εισαγουμε generics απο Ινδια ειναι μαλλον δυσκολο για νομικους λογους.
Αλλα για την αγορ αμε απευθειας διαπραγματευσεις, κανεις δεν ρωτησε τις φαρμακοβιομηχανιες αν τους αρεσει ή οχι. Εμεις αγοραζουμε, εμεις θετουμε τους ορους.
Τωρα, για τα οφελη, ενα σιγουρο ειναι οτι το ωραριο ειναι πολυ πιο ανοιχτο. Φαρμακα οπως ασπιρινες βρισκει κανεις 24 ωρες στις ΗΠΑ, απλα στο σουπερμαρκετ της γειτονιας. Στην Ελλαδα πρεπει να ψαχνεις φαρμακεια και αν ειναι λιγο εκτος ωραριου πρεπει να ψαχνεις και εφημερευον, ποιος ξερει γιατι.
Τις τιμες να συγκρινει κανεις ειναι μαλλον δυσκολο, αλλα ας πουμε ενδεικτικα 5 απλα φαρμακα να κοιταξω τιμες αυτες τις μερες.
πρακτικες σχετικα με ποιο θεμα, τις διαπραγματευσεις?
Η “απελευθέρωση” των μεταφορών είναι πάλι στην επικαιρότητα, με οργουελικό τρόπο…. Ο Antonis Politakis μπορεί να βρει το νομοσχέδιο (μέχρι 90Κ η άδεια!!) καλό, αλλά απελευθέρωση δεν κάνει…
εγω περιμενω να δω, δεν μπορω να φανταστω οτι θα ψηφιστει αυτο το πραγμα.
Προφανώς και δεν συμφωνώ με το νομοσχέδιο, αλλά αυτο δεν αλλάζει οτι υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα. Μέχρι χθές κάποιος αγόραζε άδεια με 200κ, αν γίνει απότομη απελευθέρωση με τι ρευστότητα θα αντιμετωπίσει αυτός τους νέους παίχτες που μπαίνουν με ευνοϊκότερα κριτήρια(αφού δεν είναι χρεωμένοι για την άδεια). Με πιέζει ο χρόνος τώρα αλλά θα ξαναγράψω το βράδυ.
Σχετικό
http://www.marginalrevolution.com/marginalrevolution/2010/05/advertising-and-pharmaceutical-prices.html
το θεμα δεν ειναι αν θα ειναι ελευθερο το επαγγελμα ,αλλα να αποζημιωθουμε ολοι εμεις που πληρωσαμε τις αδειες. αφου εμενα με πηρε το 10% σε φορο τις πραγματικης αξιας οταν αγορασα το φορτηγο. το κρατος επερνε το 10% λοιπον τις αδειας συν υπεραξεια του αυτοκ/του. με λοιγα λογια,πρεπει η να μας αποζημιωσει [αφου μας φορολογουσε] και να τις δωσει δωρεαν η ο καθε ενας που θα μπαινει στο επαγγελμα να πληρωνει και αυτος στο κρατος την νεα αδεια.
οσο για το αν εχουμε κανει αποσβεση αυτα τα χρονια που δουλευουμε εχω να πω κατι. 1΄-καναμε μια επενδυση οπως και καποιος που εχτισε μια πολυκατικοια.οταν το νοικιασει για 10 χρονια και κανει αποσβεση θα πρεπει να το χαρισει μετα?
ευχαριστω .
Αγαπητε Γιωργο
χαιρομαι που κανεις ψυχραιμη συζητηση και μας λες και την γνωμη μιας πλευρας που δεν ακουμε συχνα.
τι εννοεις, οτι οταν αγορασες την αδεια πληρωσες 10% φορο?
Θεωρω (αν και θελω και την γνωμη των νομικων και φιλοσοφων μας εδω) οτι ειναι ευλογο να ζηταει καποιος το κρατος να εχει καποια συνεχεια, να μην λεει και ξελεει. Αν καποιος χανει σημαντικο ποσο επειδη το κρατος αθετησε υποσχεση, εχει καποιο δικαιωμα επανορθωσης/αποζημιωσης.
Αυτο ομως δεν νομιζω οτι σημαινει οτι το κρατος πρεπει να αναπληρωνει τα παραλογα κερδη που θα εβγαζε καποιος λογω της συνεχισης μιας παραλογης πολιτικης. Πες οτι μια κυβερνηση βγαινει και λεει οτι οποιος λεγεται S G θα παιρνει ετησιως συνταξη 45 δις ευρω. Εχω δικαιωμα να ζηταω τα ρεστα αν η επομενη κυβερνηση το καταργησει? Παρομοιο ζητημα εχουμε στην Κυπρο. Οι Τουρκοι εποικοι μπηκαν συχνα σε βιλλες Ελληνων. Αν λυθει το Κυπριακο θα εχουν δικαιωμα να ζητανε τα ρεστα?
Η εντυπωση μου ειναι οτι αποζημιωση θα εχει νοημα μονο για οσους εκαναν σχεδια ζωης και επενδυσεις που βλαπτονται βαρια απο την απελευθερωση. Ενας 65ης που εχει αδεια για 40 χρονια, λυπαμαι, οσα εφαγε εφαγε και τυχερος να λεει οτι ειναι γιατι τοσα χρονια ζουσε εις βαρος του καταναλωτη με κρατικη προστασια.
Αν ομως ενας 30ρης πηρε περυσι δανειο 300.000 ευρω για να παρει αδεια και ξαφνικα η αξια της αδειας πεφτει στο μηδεν, ε, λογικα εχει καποιο δικαιωμα αποζημιωσης. Οχι πληρους, γιατι εν τελει και αυτος επενδυση εκανε με καποιο ρισκο. Δεν ειναι δουλεια του κρατους να καλυπτει της ζημιες καθε επενδυσης οταν παει στραβα, ακριβως οπως δεν ειναι δουλεια του να αρπαζει και τα φρουτα της επενδυσης αν παει καλα.
Αλλα μια μετρημενη αποζημιωση που θα του επιτρεψει με καποιον κοπο να επιβιωσει οικονομικα, ειναι νομιζω λογικη. Η προταση μου ειναι να δοθουν δωρεαν αδειες στους σημερινους ιδιοκτητες, κλιμακουμενες αναλογα με το ποτε αποκτηθηκε η αδεια. Αν την αγορασες το 1980, παρε αλλη μια. Αν την αγορασες το 2010, παρε αλλες 10.
Σωτήρη,
“Δεν ειναι δουλεια του κρατους να καλυπτει της ζημιες καθε επενδυσης οταν παει στραβα, ακριβως οπως δεν ειναι δουλεια του να αρπαζει και τα φρουτα της επενδυσης αν παει καλα.”
Δεν είναι ακριβώς έτσι, δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη, το κράτος, άλλαξε τους όρους της σύμβασης. Οφείλει λοιπόν να αποζημιώσει το άλλο μέρος ανάλογα, όπως σωστά λες, με την περίπτωση.
θα μιλησω για τον εαυτο μου παιδια. βασικα εχω αδεια νομαρχιακη,δηλ μικρη αξιας περιπου 30.000 ευρω.αυτην την αδεια την πηρα το 1993 5.000.000 δρχ .πληρωσα φορο 500.000 ,συν την υπεραξια απο ενα σαραβαλακι 220.000.
ναι σαφως εχω κανει αποσβεση του κεφαλαιου αυτου,αλλα αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να μεινω ανεργος και χωρις αποζημιωση.αν απολυθεις σε 17 χρονια θα παρεις αποζημιωση ,εγω να χασω την δουλεια μου χωρις αποζημιωση? η συνταξη που θα παρω ειναι 680 ευρο για 40 χρονια ασφαλισης και πληρωνω τον μηνα 420….αυτοι αλαζουν τον νομο ,οχι εγω.
κατι ακομα ,πιστευετε οτι θα πεσει το κοστος στα μεταφορικα?οτι θα παρετε τα προιοντα ποιο φθηνα απο τα ραφια?οτι θα ερθουν νεες θεσεις εργασιας?
νην γελιωμαστε θα ερθουν απο το εξωτερικο εταιριες δεν θα πληρωνουν φορους ,θα απασχολουν αλοδαπους και το κοστος αν δεν ανεβει[γιατι εμεις θα αφανιστουμε και θα ειναι μονοπολειο] θα ειναι σταθερο.
κατι ακομα, περυσι πληρωσα συνολικα σε φπα 4220 ευρω,και στο τελος του χρονου φορο 590ευρο,χωρια τα 700 με 800 λιτρα τον μηνα που αυτα ερχονται σε 50% φορο τουλαχιστον 1,25,/2 . η εταιρια θα φερνει ενα αμαξι με ενα ντεποζιτο 2000 λιτρων θα βαζει στα αλλα και κανενα προβλημα.θα βαλει εδρα εναν φορολογικο παραδισο [πχ βουλγαρια] και ολα καλα.
οπως μας κανανε, αυτο θα κανω και εγω στο τελος.
συγνωμη για τον χρονο που σας εφαγα αλλα νιωθω αδικημενος οτι η πατριδα μου με διωχνει.μπορει να εχω αδικο αλλα ετσι το βλεπω εγω.
εδω εχω ενα πινακα με τιμες για να γνωριζουν οσοι με αποκαλουν κλεφτη ,.!Διανομή με Φ.Δ.Χ
Στο σημερινό καθεστώς ένα Φ.Δ.Χ με εντολέα εταιρεία logistics η Δια μεταφορέα διανέμει 12 με 15 πελάτες και χρεώνει κόμιστρο 8 € ανά παράδοση ανεξαρτήτου όγκου και βάρους ανά παράδοση , μικρότερη χρέωση διανομής 96€ και μεγαλύτερη 120€
Διανομή με Φ.Ι.Χ (logistics η Δια μεταφορέα)
Ένας οδηγός στοιχίζει μέσο όρο ανά ημέρα 70€ το φορτηγό για την ανωτέρω διανομή 12 με 15 πελάτες διανεύει την ημέρα περίπου 200 χλμ , υπολογίζοντας τα κόστη του φορτηγού για την ανωτέρα διανομή ( πετρέλαια ,φθορές κλπ ) το κόστος υπολογίζεται 200χλμ χ 0,30 πετρέλαια φθορές =60€+70 κόστος οδηγού =130€ χωρίς να έχει υπολογιστεί το κέρδος της παροχής υπηρεσιών 30% άρα θα έχουμε κόστος μεταφοράς για των εμποροβιοτέχνη 169€ .
Διανομή με Εταιρεία logistics 169€
Διανομή με Φορτηγό Δ.Χ 120€- 90€
Διαφορά Ποσοστού κέρδους
49€- 29% 79€- 47%
Στους παρακάτω οικονομικούς πίνακες αναλύουμε, πολιτική κοστολόγησης των Εταιρειών Courier στην μεταφορά μικρό δεμάτων 35 κιλών για παραδόσεις door to door σε σχέση με την πολιτική κοστολόγησης των Φ.Δ.Χ Εθνικών και Νομαρχιακών Μεταφορών , οι τιμές των εταιρειών courier είναι από τους επίσημους τιμοκαταλόγους τους οι οποίοι είναι αναρτημένοι στα web site των εταιρειών .
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΙΛΑ
ΠΟΣΟ
ΕΩΣ 2 ΚΙΛΑ
5.90
ΕΩΣ 33 ΚΙΛΑ
72.60
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ
78.50
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΌ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΙΛΑ
ΠΟΣΟ
ΕΩΣ 2 ΚΙΛΑ
11.80
ΕΩΣ 33 ΚΙΛΑ 2,80 ΓΙΑ ΚΆΘΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΛΟ
92.40
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ
104.20
ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΝΟΜΩΝ
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΡΑ
ΚΙΛΑ
ΠΟΣΟ
ΔΕΜΑ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ
25,00
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ
25,00
ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΣΤΙΚΩΝ & ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΌ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΙΛΑ
ΠΟΣΟ
ΔΕΜΑ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ
40,00
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ
40,00
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ COURIER
78.50 €
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ ΜΕ Φ.Δ.Χ
25,00€
ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΑ ΔΕΜΑ
53.50€
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΌ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ ME ΕΤΑΙΡΕΙΑ COYRIER
104.20€
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ ΜΕ Φ.Δ.Χ
40,00€
ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΑ ΔΕΜΑ
64.20€
Σημείωσης :
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι στης Μεταφορές δεμάτων έως 35 κιλά εντός πόλης
τα φορτηγά δημοσίας χρήσεως στοιχίζουν στους καταναλωτές 68% φτηνότερα από
της εταιρείες courier.
στης Μεταφορές δεμάτων έως 35 κιλά από πόλη σε πόλη τα φορτηγά δημοσίας
στοιχίζουν στους καταναλωτές 60% φτηνότερα το κόστος έχει υπολογιστεί από
πόλη σε πόλη είναι για μεταφορές από Αθήνα – Θεσσαλονίκη και έχει υπολογιστή και το κόστος παραλαβής και παράδοσης από ΦΔΧ αστικών διανομών
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΙΛΑ
ΠΟΣΟ
ΕΩΣ 2 ΚΙΛΑ
5,50
ΕΩΣ 33 ΚΙΛΑ 2,02 ΓΙΑ ΚΆΘΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΛΟ
66,66
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ
72,16
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΌ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΙΛΑ
ΠΟΣΟ
ΕΩΣ 2 ΚΙΛΑ
11
ΕΩΣ 33 ΚΙΛΑ 2,60 ΓΙΑ ΚΆΘΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΛΟ
85,80
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ
96,80
ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΝΟΜΩΝ
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΡΑ
ΚΙΛΑ
ΠΟΣΟ
ΔΕΜΑ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ
25,00
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ
25,00
ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΣΤΙΚΩΝ & ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΌ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΙΛΑ
ΠΟΣΟ
ΔΕΜΑ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ
40,00
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ
40,00
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ COURIER
72,16
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ ΜΕ Φ.Δ.Χ
25,00
ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΑ ΔΕΜΑ
47,16
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΤΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ COURIER
96,80
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΕΝΤΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ ΜΕ Φ.Δ.Χ
40,00
ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΑ ΔΕΜΑ
56,8
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι στης Μεταφορές δεμάτων έως 35 κιλά εντός πόλης τα φορτηγά δημοσίας χρήσεως στοιχίζουν στους καταναλωτές 65% φτηνότερα από της εταιρείες courier
Στης Μεταφορές δεμάτων έως 35 κιλά από πόλη σε πόλη τα φορτηγά δημοσίας χρήσεως στοιχίζουν στους καταναλωτές 58% φθηνότερα από της εταιρείες courier η έρευνα από πόλη σε πόλη έχει υπολογιστή για μεταφορές από Αθήνα – Θεσσαλονίκη και έχει υπολογιστή και το κόστος παραλαβής και παράδοσης από ΦΔΧ αστικών διανομών
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΙΛΑ
ΠΟΣΟ
ΕΩΣ 2 ΚΙΛΑ
5,00
ΕΩΣ 33 ΚΙΛΑ 1,70 ΓΙΑ ΚΆΘΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΛΟ
56,10
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ
61,10
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΌ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΙΛΑ
ΠΟΣΟ
ΕΩΣ 2 ΚΙΛΑ
9
ΕΩΣ 33 ΚΙΛΑ 2,90 ΓΙΑ ΚΆΘΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙΛΟ
95,70
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ
104,70
ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΝΟΜΩΝ
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΡΑ
ΚΙΛΑ
ΠΟΣΟ
ΔΕΜΑ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ
25,00
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ
25,00
ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΣΤΙΚΩΝ & ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΙΛΑ
ΠΟΣΟ
ΔΕΜΑ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ
40,00
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ
40,00
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ COURIER
61,10
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ ΜΕ Φ.Δ.Χ
25,00
ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΑ ΔΕΜΑ
36
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΌ ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ ME ΕΤΑΙΡΕΙΑCOYRIER
104,70
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΣΗΣ ΕΝΌΣ ΔΕΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 35 ΚΙΛΑ ΜΕ Φ.Δ.Χ
40,00
ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΝΑ ΔΕΜΑ
64,7
Σημείωσης :
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι στης Μεταφορές δεμάτων έως 35 κιλά εντός πόλη
τα φορτηγά δημοσίας χρήσεως στοιχίζουν στους καταναλωτές 59% φτηνότερα από
στης Μεταφορές δεμάτων έως 35 κιλά από πόλη σε πόλη τα φορτηγά δημοσίας στοιχίζουν στους καταναλωτές 60% φτηνότερα το κόστος έχει υπολογιστεί Από πόλη σε πόλη είναι για μεταφορές από Αθήνα – Θεσσαλονίκη και έχει υπολογιστή και το κόστος παραλαβής και παράδοσης από ΦΔΧ αστικών διανομών
συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα Φ.Δ.Χ ενισχύουν και την τσέπη του καταναλωτή και του εμποροβιοτέχνη κρατώντας τα κόστη της μεταφοράς σε χαμηλά επίπεδα αλλά και την οικονομία της χώρας , κάθε μέρα γίνονται χιλιάδες μεταφορές με Φ.Ι.Χ παράνομα , μεταφέρονται εμπορεύματα χωρίς παραστατικά και βέβαια οι κύριοι που τις κάνουν δεν εκδίδουν παραστατικά για να εισπραχτεί από το κράτος Φ.Π.Α και φόροι ,σε πολλές περιπτώσεις ειδικά στην περιφέρεια έχουμε το εξής φαινόμενο , να μεταφέρουν αγρότες εμπορεύματα τρίτων να εισπράττουν κόμιστρο και Φ.Π.Α και προσκομίζοντας στο κράτος τα ανάλογα αντίγραφα , να του επιστρέφεται και Φ.Π.Α δηλαδή εισπράττουν το Φ.Π.Α δυο φορές.
Σε όλη την Ελλάδα κυκλοφορούν κάθε μέρα 1.200.000 Φ.Ι.Χ από αυτά τουλάχιστον το 10% κάνουν καθημερινά παράνομες μεταφορές αν το κράτος θέλει να σταματήσει αυτές της δραστηριότητες α) θα εισπράξει μέσα σε ένα χρόνο τουλάχιστον 600.000.000€ από τα πρόστιμα που θα επιβάλει (120.000Χ5000€ πρόστιμο) ,β) θα εισπράξει δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά τρίμηνο από ΦΠΑ που δεν αποδίδεται στο κρατικό μηχανισμό
Αξιότιμοι κύριοι, κλείνοντας σας προτρέπω να κάνετε μια έρευνα αγοράς σε μεγάλες αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις και θα διαπιστώσετε ότι όλοι προτιμούν συνεργασία με τα ΦΔΧ, πρώτον γιατί έχουν χαμηλά κόστη και δεύτερον γιατί έχουν μεταβλητά κόστη.
Η επιχείρηση του αυτοκινητιστή είναι το ίδιο του το φορτηγό. Μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κινηθεί το φορτηγό είναι οι τροχοί του – και επειδή εμείς είμαστε από διάφορες απόψεις“ο τελευταίος τροχός της αμάξης”, καλό θα ήταν να μας έχετε σύμμαχους, για την ανάπτυξη της χώρας και της οικονομίας μας, και όχι αντίπαλους.
Τελειώνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας θέλω να σας ενημερώσω ότι από τα φορτηγά δημοσίας χρήσεως σε όλη την Ελλάδα ζουν περίπου 100.000 οικογένειες πολύ δε από αυτούς έχουν χρεωθεί στης Τράπεζες για να αγοράσουν από το κράτος την άδεια δημοσίας χρήσεως ,σαν κλάδος οδικών μεταφορών ουδέποτε έχουμε επιβαρύνει το Ελληνικό Κράτος με επιδοτήσεις και με αλλά προνόμια όπως άλλοι κλάδοι και ας συνεισφέρουμε στον Ελληνικό Προϋπολογισμό 7%
φιλτατε γιωργο
ας τα παρουμε ενα ενα τα θεματα
Και ποιος ειπε οτι θα μεινεις ανεργος αν απελευθερωθει η αγορα? Αλλα αν τελοσπαντων καποιες επιχειρησεις δεν επιζουν οταν ο ανταγωνισμος δυναμωνει, ειναι αυτο λογος να εμποδιζουμε τον ανταγωνισμο? Γιατι να μην απαγορευουμε και την δημιουργια νεων σουπερμαρκετ τοτε? Ή δικηγορικων γραφειων?
Ή θεωρεις οτι πρεπει να δινουμε συνταξη στον καθενα που απετυχε? Και αν δινουμε στους οδηγους φορτηγων, γιατι οχι στους καταστηματαρχες που κλεινουν τα μαγαζια τους, λογω κρισης μαλιστα?
το θεμα των συνταξεων ειναι διαφορετικο και δεν ξερω αν εχει νοημα να το συζητησουμε εδω. Η γενικη αληθεια ειναι οτι δυστυχως για δεκαετιες οι εισφορες ηταν πολυ χαμηλες και σημερα το συστημα απλα δεν μπορει να προσφερει καλες συνταξεις. Κανεις δεν χαιρεται για αυτο, λιγοτερο απο ολους εμεις οι νεοι που ξερουμε οτι δεν εχουμε να περιμενουμε τιποτα απο το ελληνικο ασφαλιστικο συστημα.
πολυ αμφιβαλλω οτι θα ερθει ολοκληρη εταιρεια απο το εξωτερικο για να κανει δρομολογια Αθηνα-Καλαματα πχ Αλλωστε αν θελουν να ερθουν, τι τους εμποδιζει να ερθουν ηδη, αγοραζοντας αδειες?
Τελοσπαντων, αν ερθουν, με ποια δικαιολογια δεν θα πληρωνουν φορους, δεν το καταλαβα. Αν πουλανε υπηρεσιες μεσα στην ελληνικη επικρατεια, πληρωνουν και φορους μεσα στην ελληνικη επικρατεια. Μαλιστα, ξερουμε ολοι πολυ καλα οτι οι μεγαλυτερες επιχειρησεις δεν φοροδιαφευγουν, σε αντιθεση με μια ατομικη που επιλεγει ουσιαστικα ελευθερα ποσο ΦΠΑ και φορο εισοδηματος θα πληρωσει. Και συνηθως κανει την πιο εγωϊστικη, παρανομη και αντικοινωνικη επιλογη, πληρωνει το ελαχιστο δυνατον.
Το θεμα των θεσεων εργασιας, αυστηρα στον κλαδο των μεταφορων δεν μπορει να το προβλεψει κανεις σιγουρα. Ο κυκλος εργασιων θα αυξηθει σιγουρα, οπως αυξανεται σε καθε απελευθερωση μιας τοσο στενης αγορας. Αυτο λογικα θα οδηγησει σε αυξηση των θεσεων εργασιας, απο την αλλη ομως η βελτιωση της τεχνολογιας με τις αυξημενες επενδυσεις ισως οδηγησει σε καποια μειωση.
Αλλα αν μονος στοχος μας ηταν να αυξηθουν οι θεσεις εργασιας στον κλαδο, τοτε ας απαγορευαμε τα φορτηγα και ας βαζαμε οι μεταφορες να γινονται με τα ποδια. Αυτο το τραβηγμενο παραδειγμα φανερωνει νομιζω οτι υπαρχουν άλλα, σημαντικοτερα για την γενικη οικονομια κριτηρια. Αν οι τιμες στις μεταφορες πεσουν και γενικα βελτιωθει το επιπεδο τους, η βιομηχανια και οι υπηρεσιες στην Ελλαδα που χρησιμοποιουν τις μεταφορες θα μπορουν να λειτουργουν φθηνοτερα και καλυτερα. Αυτο θα οδηγησει σε ενδυναμωση τους, ανοδο των επενδυσεων κτλ Στο τελος στην συνολικη οικονομια σιγουρα εχουμε αυξημενες θεσεις εργασιας και αυξημενο εισοδημα, οπως εχουμε σε καθε τετοια περιπτωση στην ιστορια, που ενας βασικος κλαδος αυξανει την αποτελεσματικοτητα του και το επιπεδο ανταγωνισμου.
Οσο για τις τιμες, μα φυσικα θα πεσουν! Αν δεν ειναι να πεσουν γιατι διαμαρτυρονται οι ιδιοκτητες σημερα? Τους ενοχλει που θα πληρωνονται παραπανω για το εργο τους?
Τις τιμες που παραθετεις δεν τις πολυκαταλαβα, αλλα αν ειδα σωστα μιλας για 40 ευρω για μεταφορα δεματος με φορτηγο ΔΧ στην Ελλαδα? Ανεκδοτολογικα, στην Γερμανια με την DHL το ιδιο δεμα κανει περιπου 10-15 ευρω, παρα το γεγονος οτι η χωρα ειναι μεγαλυτερη, γενικα ακριβοτερη και οι μισθοι πολυ υψηλοτεροι. Ο ανταγωνισμος κανει καλο στους καταναλωτες, δεν χρειαζεται καν η οικονομικη επιστημη για να το μαθουμε αυτο, το βλεπουμε καθημερινα.
παλι, απιθανο μου φαινεται να τρεχουν εως την Βουλγαρια για να κανουν μεταφορες Αθηνα-Πατρα. Αλλα τελοσπαντων μιλαμε για ενα μαλλον αμελητεο προβλημα, σε σχεση με το συνολικο οφελος της απελευθερωσης.
Γιώργο,
εγώ οικονομολόγος δεν είμαι, αλλά η απλή σκέψη που κάνω είναι η εξής: αν είναι δίκαιο να υπάρχουν περιορισμοί στο άλφα ή βήτα επάγγελμα, πρέπει κάποιος να μου εξηγήση γιατί δεν υπάρχουν και στο γάμμα ή δέλτα. Αν δεν μπορεί, μάλλον σε συντεχνιακή κατάσταση παραπέμπει το πράγμα, σε μια ομάδα ανθρώπων δηλαδή που κάποτε με πολιτική πίεση κατωχύρωσαν κάποια προνόμια και τώρα δεν θέλουν να παραιτηθούν από αυτά. Εύλογα ρωτάει λοιπόν και ο ΣΓ: ο καθένας μπορεί να ανοίξη ένα σουβλατζίδικο, ένα κομμωτήριο, ένα δικηγορικό γραφείο, μια σχολή οδηγών. Γιατί όχι ένα γραφείο μεταφορών ή ένα φαρμακείο; Η ιστορική αδράνεια δεν αρκεί ως εξήγηση.
αποτυχημενος δεν ειμαι αυτο ειναι δεδομενο.για το μελλον μου φοβαμαι. ειπα οτι μπορει να εχω αδικο εγω. στο μελον θα το δουμε.
το θεμα ειναι οτι εχουμε διαφορετικο τροπο σκεψης και δεν υπαρχει ταυτιση αποψεων πουθενα.
παντως για το τι περναμε ολος ο κοσμος ξερει αν φταινε οι φορτηγατζηδες η τα γκολτεν μποιζ.το προβλημα ειναι οτι στα κολεγια μαθενουν στα παιδια πως να πατουν επι πτωματων στον βωμο του κερδους.
παντως νομιζω οτι η αναπτυξη ερχετε με συναλαγμα και οχι με το να μοιραζουμε τα κερματα μεταξυ μας. δυστιχως τους ανοιξε η ορεξη και θα ισοπεδοσουν τα παντα. ειδα σημερα σε εφημεριδα οτι ξεκινουν τις απολυσεις στις ΔΕΚΟ. μια χαρα τα καταφεραν με το να στεφουν την μια εργατικη ομαδα εναντια στην αλλη. Μιωση εισοδηματος ειναι και μιωση αγοραστικης δυναμης,οπτε το αθρησμα ειναι αδυναμια πληρωμων και ανεργια. διαιρε και βασιλευε κολπο των περσων ,αναβιωνει μετα απο 2500 χρονια.
Δυστυχώς δεν το μαθαίνουν μόνο στα κολέγια… Κάποιοι που φώναζαν και φορούσαν καπελάκια «ή ταν ή επί τας», δεν κοιτούσαν το προσωπικό τους κέρδος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους στο κοινωνικό σύνολο; Δεν νομίζω να έμαθαν τέτοιες πρακτικές στο κολέγιο…
Ο Χίτλερ και ο Στάλιν ευθύνονται για τον θάνατο χιλιάδων, αυτός που παραβίασε το κόκκινο και χτύπησε πεζό, για τον θάνατο ενός. Δεν πρέπει να τιμωρηθεί και αυτός;
Για τη σημερινή κατάσταση συνέβαλαν πολλές πρακτικές… Θα πρέπει να αποδωθούν ευθύνες μόνο στις κραυγαλέες, ή σε όλες;
Κοιταξτε και καποια στοιχεια περι της αρτοβιομηχανιας
Γιωργο
η Ελλαδα δεν εχει καν γκολντεν μποϋζ, εχει ισως χρυσους λέρες στο δημοσιο και τις διαπλεκομενες με αυτο επιχειρησεις. Αλλα τελοσπαντων, το θεμα ειναι οτι φταινε ολοι οσοι συνετελεσαν στην ελλειψη αποτελεσματικοτητας στην ελληνικη οικονομια, απο τον ιδιοκτητη αδειας ΔΧ μεχρι τον υπαλληλο υπουργειου που ξυνοταν.
απο την μια μιλας για εξωστρεφεια (αν καταλαβα καλα) και διαφωνεις με το να τρωμε ο ενας τα λεφτα του αλλου. Απο την αλλη σε ενοχλει που απολυουν κοσμο στις ΔΕΚΟ (δεν ξερω να εχει γινει κατι ακομα, αλλα λεμε), που τοσο καιρο ετρωγαν τα λεφτα μας?!
δεν διαφωνω οτι υπαρχου κηφινες τοσο στο δημοσιο οσο και στον ιδιοτικο τομεα.
βλεπω υπαλ/ους σε ΔΟΥ που ξυνωνται και αλλους που σκιζωνται για να εξυπηρετισουν.ας μην τα ισοπεδονουμε.
νομιζω οτι τα προβληματα που εχουμε ειναι 1τον , αυτο της αξιοκρατιας. αυτος που παραγει δεν αμοιβετε σωστα και ο αλλος που δεν κανει τιποτα περνει 10 επιδοματα κτλπ , και 2 οτι υπαρχει μεγαλη ρεμουλα απο λαμογια που τρωνε τα λεφτα απο επιδοτισεις και προγραματα. πχ με ενα κοπαδι με 500 προβατα πηραν 1000 ατομα απο την κρητη επιδοτησεις,[απλα τα ξαναμετρουσαν]
ειχε ο αγροτης 50 στρεματα χωραφι ,δηλωνε 500. τωρα ναι,ελενχονται,γιατι ομως οχι τοτε? ηταν ολα λοιπον με την συνενεση [με το αζημειωτο]και των ελεκτικων μηχανισμων.
το οτι φαγωθηκαν ομως τοσα λεφτα απο διαφορους δεν πρεπει να τα παρουμε πισω απο ανθρωπους που πραγματικα τιμια και με πολυ κοπο διμιουργησαν κατι,ουτε να σταματισει η κοινονικη πολιτικη [πχ σταματημα δανειων του ΟΕΚ] που ολοι ξερουμε οτι η οικοδομη ειναι η μεγαλητερη πηγη αναπτυξης της χωρας.
η αφαιμαξη του μισθωτου η του μικροεπαγγελματια φερνει προσκαιρα εσοδα στο κρατος.
Να δω τι θα κάνετε όταν οι νταλικέρηδες θα εργάζονται για 500€ δουλεύοντας 16ωρα κι αν τους πάρουν στη δουλειά. Ανοίχτε τα επαγγέλματα. Έτσι μπράβο. Να αγοράσει ο Βερόπουλος όλα τα φαρμακεία και τότε να δείτε αν θα γράφονται στο συνταγολόγιο. Θα δείτε επενδύσεις που θα γίνουν. Κι ελπίζω τότε, να μην είστε απ’ αυτούς που παρακαλάνε να σκλαβωθούν για 500€, γιατί αν είστε, θα είμαι μεν κι εγώ μία από ‘σας, αλλά τουλάχιστον θα γελάω μαζί σας, γιατί εσείς το επιδιώξατε.
Κι ελπίζω να βρείτε λύση για τους ανθρώπους που ξόδεψαν τη ζωή τους να βγάλουν 300.000 για μία άδεια ταξί (τόσο κοστίζει στην περιοχή μου) κι άλλοι που πήραν δάνειο, όταν θα ανοίξει το επάγγελμα, αλλά οι 300.000 δεν θα επιστραφούν ποτέ (όπως ποτέ δε δόθηκαν λεφτά για ενοίκιο στους φοιτητές που έδιωξαν απ’ την εστία το 2004 για να φιλοξενήσουν τους δημοσιογράφους των ολυμπιακών) και το χειρότερο, ο χρόνος που χρειάστηκε για να βγουν αυτές οι 300.000, δεν επιστρέφεται ούτε με τα 300.000.000 που εισέπραξε ο Μαρινάκης απ’ όλη αυτή την υπόθεση με την υποτιθέμενη κρίση.
Κι όταν θα πεινάσουμε, έχω να προτείνω μία λύση: Θα μαγειρέψουμε τα λάπτοπ που δίνει η κυβέρνηση στους μαθητές. Κι όταν θα κρυώσουμε (γιατί τα βενζινάδικα θα ανήκουν πλέον στον κάθε Βερόπουλο), θα χρησιμοποιήσουμε την motherboard για προσάναμμα. Κι όταν θα χειροτερέψει η κρίση γιατί το κράτος θα χρωστάει στο Βερόπουλο για τη θέρμανση των σχολείων (όπως χρωστάει στον ΟΑΣΑ για τα πάσα) κι έτσι θα είμαστε χρεωμένοι και στο Βερόπουλο, τότε ελπίζω να βρείτε τρόπο απ’ τα 500€ που θα βγάζουμε το μήνα, να τη βγάζουμε με τα 100 γιατί τα υπόλοιπα θα πληρώνονται στην εφορία για την ξεχρέωση που δε θα γίνει ποτέ και θα αυξάνεται λόγω του επιτοκίου.
Σε άλλες χώρες που τα επαγγέλματα είναι ανοιχτά εδώ και δεκαετίες γιατί δεν επικρατεί η κατάσταση που τόσο γλαφυρά περιγράφεις;
Δεν είναι τα ανοιχτά και τα κλειστά επαγγέλματα που δημιουργούν τις διάφορες καταστάσεις. Μη ψάχνεις οικονομικές λύσεις σε ανοίγματα και λοιπά….πρώτα η διοίκηση να αλλάξει και οι λύσεις έπονται . Στις άλλες χώρες δεν συμβαίνουν γλαφυρά γιατί δεν έχουν παραδώσει την εξουσία τους σε 100% λαμόγια. Καμία σχέση με τα επαγγέλματα. Εξάλλου υπάρχουν και άλλες χώρες με ανοιχτά επαγγέλματα που πεινάνε και υποφέρουν. Μήπως να κατηγορήσουμε τα επαγγέλματα για αυτό;
τεο
ποια χωρα εχει ανοιξει μια αγορα επαγγελματων (πες δικηγορους) και ειδε να πεφτει ο ανταγωνισμος και να χειροτερευουν οι τιμες εξαιτιας του ανοιγματος?
Εγω ξερω μονο το αντιθετο να συμβαινει, με δραματικοτερο παραδειγμα την Ινδια που ηταν πνιγμενη στους διοικητικους περιορισμους για καθε συντεχνια, αλλα με το που χαλαρωσε λιγο τα λουρια εχει αρχισει να αναπτυσσεται σαν τρελη και να βγαζει εκατομμυρια ανθρωπους απο την φτωχεια.
για το θεμα με τις αδειες, τα εχουμε πει εδω αν και με τρωει να ρωτησω ποσα δηλωσαν αυτοι που πληρωσαν 300Κ για μια αδεια.
Τωρα, αν ειλικρινα πιστευεις οτι θα πεινασουμε αν ανοιξουν καποιες αγορες, τοτε γιατι δεν κλεινουμε και καθε αλλη αγορα, πχ να μην υπαρχει πανω απο ενας δικηγορος αν τετραγωνικο χιλιομετρο, ενα σουπερμαρκετ, ενας γιατρος, ενα φροντιστηριο κτλ
Και μια που αρχισαμε, δεν μας εξηγεις γιατι αλυσιδες φαρμακειων σε απελευθερωμενες αγορες οπως το CVS στις ΗΠΑ και το Boots στην Αγγλια πουλανε παμφθηνα φαρμακα?
Μην ασχολεισται με τις συντεχνιες του καθενος…. Βγαζουν τα αντερα τους, φοροδιαγευγουν του κερατα και μετα βρισκουν κατι ηλιθιες δικαιολογιες για να λενε οτι ειμαστε καλυτερα με κλειστο το επαγγελμα του φαρμακοποιου, του φορτηγατζη και του καθε νταβατζη.
Θελουν δημοσιο μαστιγωμα για μενα κυριως για τη τεραστια φοροδιαφυγη που κανουν οχι τοσο για τα ολιγοπωλιακα κερδη τους που τωρα ειναι και κατοχυρωμενα. Αλλα ποιος εχει τα αντερα να το κανει ο Λοβερδος, η πιο πριν ο Αβραμοπουλος…….. Ε ρε σφαλιαρες που θελουν!!!
crestor 10 mg με 14 tbl το αγορασα 35 euro στο λονδινο απο boots-το ιδιο στην ελλαδaα κοστιζει μολις 15
Crestor 10mg £5 στα Boots
(9 ευρώ φθηνότερα από Ελλάδα)
?δεν βρισκω την τιμη που μου λες–εχω στα χερια μου τα εξης-
prices per unit
30 tbll 1.54
60 tbl 1.46
90 tbl 1.24
στην ελλαδα 1,10
***rankine road,basingstoke,hampshire,rg24 8ph,uk
παρ ολα αυτα εχω να παρατηρησω πως οι ελληνικες τιμες που θα μειωθουν ακομα περισσοτερο απο 01/01/11 λογω μειωσης του φπα,ειναι πραγματικα χαμηλες σε σχεση με τις αντιστοιχες ευρωπαικες και η εφαρμογη της ηλεκτρονικης συνταγογραφιας σε συνδιασμο με τον κωδικο νοσου-οσο αφορα την θεραπεια και την χορηγηση αναλογων φαρμακων απο τον γιατρο-ειναι επιτελους η λυση για το προβλημα που τοσα χρονια ταλανιζει τα ασφαλιστικα ταμεια.απο τη φυση μου-χεχε-κρατιστης αναρωτιεμαι αν η ελευθερη αγορα θα μπορουσε να επιβαλει τετοα μειωση σε τοσο μικρο χρονικο διαστημα?
ευχαριστω
zovirax 2gr τιμη στο βερολινο 9 ευρω βασικη+2 ευρω–11 γιατι το φαρμακειο διανυκτερευε
στην ελλαδα μολις 2,10
Παιδιά δε νομίζω ότι μια τέτοια σύγκριση τιμών είναι γόνιμη. Πρώτα διότι δεν λαμβάνει υπ’ όψη τη διαφορά στο κατα κεφαλή εισόδημα στις χώρες που ασφαλώς επηρεάζει τις τιμές, και δεύτερον διότι αν δεν κάνω λάθος υπάρχει πλαφόν από το κράτος στις τιμές των φαρμάκων, ή μήπως όχι?
κωστα σαφως και υπαρχει,προσπαθουμε ομως ν ανιχνευσουμε αν το φαρμακο μπορει και πρεπει να περασει στους κανονες της ελευθερης αγορας περι προσφορας και ζητησης.
apder δε νομίζω ότι η συζήτηση ήταν γενικά περί ελεύθερης αγοράς. Άλλωστε το ίδιο το κράτος δίνει στις φαρμακευτικές εταιρίες πατέντες, που ισοδυναμούν με μονοπώλιο για όσο κρατάει η πατέντα, οπότε προφανώς η αγορά δεν είναι ελεύθερη. Νομίζω ότι η συζήτηση αφορούσε συγκεκριμένα το καθεστώς που διέπει τα φαρμακεία. Και αυτό που προσπάθησα να πω είναι ότι είναι αδύνατο να ανιχνεύσει κανείς την επίπτωση του συγκεκριμένου καθεστώτος στις τιμές των φαρμάκων κάνοντας τέτοιες συγκρίσεις χωρίς πρώτα να κοντρολάρει για τους άλλους παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές, όπως τα κρατικά πλαφόν, το εισόδημα των καταναλωτών, κ.ο.κ.
Πρώτα οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και τώρα του ΠΑΣΟΚ μας έχουν πρήξει τα αρχίδια με την απελευθέρωση. Πούντην. Δειλά και γελοία υποκείμενα. Μόνο με τα πισωκολητά της τρόικας προχωράτε.
Φιλε μου Α.Μαυρ πολυ σωστα τα λες, οι ανθρωποι ειναι ανικανοι και για κλωτσιες……….σιγα μην ανοιξουν τα κλειστα επαγγελματα. Ειναι ΚΟΤΕΣ….
Η κυβερνητική επιλογή απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων είναι απολύτως ορθή και έπρεπε να είχε γίνει τον προηγούμενο αιώνα!Ένα μόνο παράδειγμα αρκεί για να καταλάβει και αδαής ακόμη το μέγεθος του προβλήματος σε μία μόνο κατηγορία τέτοιων επαγγελμάτων.Κατά το άρθρο 4 του κώδικα δικηγόρων απαγορεύεται η εγγραφή σε δικηγορικό σύλλογο πτυχιούχου νομικής αν πέρασαν 6 μήνες από τη λήψη του πτυχίου του,γιατί σύμφωνα με τη ratio(σκοπό) της διάταξης θεωρείται ότι ο ενδιαφερόμενος έχει αποξενωθεί από τη νομική επιστήμη!! Εάν λοιπόν ένας πτυχιούχος, φύγει στο εξωτερικό για πληρέστερη μόρφωση (μεταπτυχιακά,διδακτορικά κ.λ.π) ή διοριστεί καθηγητής σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού,επιστρέφοντας μετά από 4-5 χρόνια,δεν μπορεί καν να κάνει άσκηση δικηγορίας(πολλώ δε μάλλον να διοριστεί δικηγόρος) καθώς σύμφωνα με τη φιλοσοφία του κώδικα…έχει αποξενωθεί από τη νομική επιστήμη..! Αυτά και άλλα πολλά ευτράπελα και απολύτως συντεχνιακά υπάρχουν στον κώδικα δικηγόρων. Είναι λοιπόν καιρός έστω και με καθυστέρηση αιώνων να αρθούν οι αγκυλώσεις και κατάφωρες αδικίες τόσο του εν λόγω κώδικα όσο και άλλων ειδικών νομοθεσιών που δημιουργούν ,με τον έναν ή άλλο τρόπο, όχι απλώς κλειστά αλλά κατάκλειστα επαγγέλματα για πολλούς φορολογούμενους πολίτες που έχουν τα νόμιμα προσόντα.(πτυχία,μεταπτυχιακά,διδακτορικά).Είμαι στη διάθεση οποιασδήποτε σοβαρής κριτικής και μπορώ να σας παραθέσω και άλλες μεσαιωνικές διατάξεις του κώδικα δικηγόρων εφόσον προκληθώ σχετικά.Όλοι δε οι ισχυρισμοί δικηγορικών κύκλων στα ΜΜΕ ότι το επάγγελμα τους δεν είναι κλειστό για να ανοίξει,είναι ψευδείς και σαφώς στοχεύουν στο να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.Μόλις αξίζει να διευκρινίσω ότι αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα επιβίωσης ιδιαίτερα των νέων δικηγόρων,όμως αυτά δεν είναι λόγος για να διατηρείται ένα επάγγελμα ερμητικά κλειστό στις απαρχές του 21ου αιώνα.
Tι θα θέλατε να είχα κάνει για να δείξω την αποφασιστικότητα της αντίστασής μου κατά της κυβέρνησης στο θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων;
1. Να είχα αγωνιστεί, μόνος μου και μαζί με άλλους αν κατάφερνα να τους πείσω, να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ψήφιζε τις κοινοτικές οδηγίες για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» ή να μην είχαμε μπει ποτέ στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, θεμελιώδης αρχή της οποίας ήταν και είναι ο ελεύθερος και ανεμπόδιστος ανταγωνισμός μεταξύ ατόμων στον ευρωπαϊκό χώρο και όχι ο άνισος ανταγωνισμός μεταξύ ατόμων άλλοι από τους οποίους έχουν την άδεια του φορτηγατζή (ορισμένοι και άνω των 17 αδειών συνολικά) ενώ όσοι ήθελαν να μπουν στο επάγγελμα έπρεπε να αγοράσουν το δικαίωμα δημόσιας χρήσης που τους είχε παραχωρήσει το κράτος δωρεάν με σκοπό το κοινό όφελος και όχι να το κάνουν εμπορεύσιμο είδος;
Δεν ήταν αρκετή η κινητοποίηση των φορτηγατζήδων, ο αποκλεισμός της χώρας από συγκοινωνίες λόγω έλλειψης βενζίνης, η καταστροφή του τουρισμού μας με τόσους και τόσους τουρίστες που να παρατούσαν τα νοικιασμένα αυτοκίνητα στο δρόμο στη Χαλκιδική και να ικετεύουν να τους πάει κανείς όπως όπως μέχρι τα σύνορα για να επιστρέψουν ως πρόσφυγες στις πατρίδες τους και να συμβάλουν με τις αφηγήσεις στους στο χαντάκωμα του τουρισμού μας;
2. Με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θέλετε να αγωνιστώ για να συμπαρασταθώ στον φαρμακοποιό που θέλει να μη δουλεύει όχι μόνο ο ίδιος τη Δευτέρα το απόγευμα, την Τετάρτη το απόγευμα, και όλο το Σαββατοκύριακο αλλά και να εμποδίζει συναδέλφους του να ανοίγουν τα διαστήματα αυτά τα φαρμακεία του ώστε να παρακολουθεί από το μπαλκόνι του αυτούς που ψάχνουν απεγνωσμένα κάποιο φάρμακο (όχι βιταμίνες – αλλά κάτι που τους το γράφει ως κατεπείγον ο γιατρός τους τη συγκεκριμένη ώρα) και πρέπει να πάνε στου διαόλου τη μάνα να βρουν φαρμακείο ανοιχτό όντες γέροι δεν έχουν αυτοκίνητο ή δεν βρίσκουν που να το παρκάρουν και δεν οδηγούν μηχανάκι;
Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους δράσης μπορώ να συμπαρασταθώ στον φαρμακοποιό στο αίτημά του να κληρονομεί το παιδί του το φαρμακείο, ενώ το δικό μου παιδί που έχει πτυχίο Φαρμακευτικής Σχολής θα πρέπει να περιμένει χρόνια και χρόνια για να του δοθεί άδεια – μια άδεια που όπως και στην περίπτωση του φορτηγατζή δεν πρέπει να είναι εμπορεύσιμο είδος αλλά δίδεται για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου;
Και πως η συμπαράστασή μου θα γίνει αποτελεσματική στον αγώνα των φαρμακοποιών να πληρώνονται ένα συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους επί της αξίας του φαρμάκου (που το καθορίζει η δύναμη και η ικανότητα κινητοποίησης και επίδειξης πυγμής από το συνδικάτο των φαρμακοποιών έναντι των ανίσχυρων πολιτών);
Και έχετε και άλλους τρόπους αγώνα στον οποίο να επιδοθούμε ώστε παράλληλα με το ποσοστό κέρδους να φροντίσουμε να αποκτήσουν και άλλα παρόμοια εφόδια οι φαρμακοποιοί ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα προτιμούν έτσι να ενθαρρύνουν τον πολίτη ανάμεσα σε δύο φάρμακα να αγοράσει το ακριβότερο για να πάρει μεγαλύτερο κέρδος, να ζήσει καλύτερα, να παει καλύτερες διακοπές στο εξωτερικό ή στη Μύκονο ενώ ο απλός πολίτης θα δεί κάποτε το βιβλιάριο της Τράπεζάς του και δεν θα έχει τίποτα υπόλοιπο που θα σημαίνει ότι για φαϊ θα σερβίρει στην οικογένειά του μια ελιά κομμένη στα τέσσερα;
3. Με ποιο αποτελεσματικό τρόπο θέλετε να συμπαρασταθώ στους δικηγόρους; Τώρα με την προείσπραξη της δικηγορικής αμοιβής, αυτοί παίρνουν ένα ποσό ακατέβατο, μέρος της οποία πάει στο ασφαλιστικό τους ταμείο, δεν πάει ποσοστό επί της πραγματικής αμοιβής που παίρνουν και έτσι ο απλός πολίτης πληρώνει το ασφαλιστικό Ταμείο του δικηγόρου. Ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης (πάντα δικηγόρος, λόγω πείρας που χρειάζεται να έχει στη θέση αυτή όπως είπε ένας φίλος εδώ κάπου) τους εξασφάλισε ότι κάπως έτσι θα συνεχιστούν οι πληρωμές από τους βλάκες τους πελάτες τους, όπως τους έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα καταργηθεί και η απαγόρευση επαναδιορισμού των δικηγόρων που έφυγαν από το επάγγελμα και έχει περάσει μια πενταετία, παρόλο που έχουν δώσει τις ίδιες εξετάσεις για να πάρουν την άδεια του δικηγόρου όπως όλοι οι δικηγόροι. Ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης (πάντα δικηγόρος, λόγω πείρας που χρειάζεται να έχει στη θέση αυτή όπως είπε ένας φίλος εδώ κάπου) τους εξασφάλισε ότι δεν θα τροποποιηθούν ο Κώδικας περί Δικηγόρων και ο Οργανισμός περί Δικαστηρίων ώστε να εναρμονιστούν οι διατάξεις τους με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (όπως την έχει ερμηνεύσει η Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και με το πνεύμα του κοινοτικού δικαίου και των κοινοτικών οδηγιών για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την αποτελεσματική πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη. Έτσι με την εξασφάλιση που έχει κάνει ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης, ο πολίτης θα συνεχίσει, για την ίδια υπόθεση, να προσφεύγει α. για την ακύρωση παράνομης διοικητικής πράξης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, β. για την αποζημίωση λόγω αστικής ευθύνης του δημοσίου, για να πάρει τα λεφτά του για τη ζημία που υπέστη από αυτή την παράνομη ενέργεια της διοίκησης που ακυρώνει στο Σ.τ.Ε. θα πρέπει να προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, στη συνέχεια για έφεση στο Διοικητικό Εφετείο και στη συνέχεια για αναίρεση και πάλι στο Συμβούλιο Επικρατείας αφού υπάρχει ρητά διατυπωμένη εγκύκλιος της Διοίκησης να εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα (στην ουσία να εξαντλεί τον πολίτη) προτού πληρώσει την αποζημίωση, γ. Να προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο αφού με όλη αυτή την ταλαιπωρία και την πάροδο των ετών θα έχει γίνει και συνταξιούχος αλλά θα του έχει βγει λάθος σύνταξη λόγω μη αναγνώρισης εκ μέρους του Δημοσίου των παρανομιών των λειτουργών του που εκκρεμούν στα άλλα δικαστήρια. Για όλα αυτά ο δικηγόρος του δυστυχούς πολίτου θα πληρώνεται όχι μόνο με γραμμάτια προείσπραξης, όχι μόνο με την ελάχιστη αμοιβή αλλά και με άλλες υπέρογκες αμοιβές που τον κάνουν να υποθηκεύσει το μικρό διαμερισματάκι του, πιστεύοντας ότι με την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης την οποία υπόσχεται ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης (πάντα δικηγόρος, λόγω πείρας που χρειάζεται να έχει στη θέση αυτή όπως είπε ένας φίλος εδώ κάπου), ώστε να βγάλει τουλάχιστον τα έξοδά του από το ποσό που θα του επιδικάσει, όταν του επιδικάσει, το δικαστήριο. Ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης (πάντα δικηγόρος, λόγω πείρας που χρειάζεται να έχει στη θέση αυτή όπως είπε ένας φίλος εδώ κάπου) τους εξασφάλισε ότι δεν θα τροποποιηθεί ο Κώδικας περί Δικηγόρων σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έτσι ο απλός πολίτης δεν θα μπορεί, χωρίς την παρουσία δικηγόρου να εκπροσωπηθεί σε δίκη του στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας (ενώ θα μπορεί να το κάνει αυτό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο όπου δεν φτάνει η δύναμη της συντεχνίας των δικηγόρων να του το απαγορεύσει) και έτσι αγνοείται η σημαντική αυτή επιταγή το δικαστηρίου του Στρασβούργου που θα ανακούφιζε κάπως τον Έλληνα πολίτη. Ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης (πάντα δικηγόρος, λόγω πείρας που χρειάζεται να έχει στη θέση αυτή όπως είπε ένας φίλος εδώ κάπου) τους εξασφάλισε ότι δεν θα τροποποιηθεί η διάταξη του Κώδικα περί Δικηγόρων, που ορίζει ότι αν φύγει ο πολίτης δυσαρεστημένος από έναν δικηγόρο και πάει σε έναν άλλον, δεν επιτρέπεται ο δεύτερος να αναλάβει την υπόθεση του πολίτη αν δεν έχει χαρτί υπογεγραμμένο από τον προηγούμενο δικηγόρο του ότι έχει εξοφληθεί πλήρως από τον πελάτη του, οπότε πολλά μπορούν να γίνουν αν δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία ως προς την αμοιβή, και όταν ο πελάτης καίγεται για δίκη που θα γίνει αύριο. Δεν θα έπρεπε τέτοιου είδους ρυθμίσεις να γίνονται και για άλλους επαγγελματίες, δηλαδή όταν πηγαίνω σε ένα υδραυλικό να μου ζητάει να του φέρω ένα χαρτί ότι έχω εξοφλήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχα προς τον προηγούμενο υδραυλικό που είχα φέρει (και ο οποίος ενδεχομένως μου είχε καταστρέψει σαν σκιτζής που ήταν την υδραυλική εγκατάσταση του σπιτιού μου);
Περιμένω λοιπόν κύριε να μου πείτε σε τι είδους κινητοποιήσεις και συσπειρώσεις συμπαράστασης εννοείτε να μετάσχω ώστε να βοηθήσω το κοινό καλό της χώρας μου και των ελευθέρων επαγγελματιών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της.
ωραια ολαυτα, αλλα απο ποιον περιμενεις απαντηση, αν επιτρεπεται?
Από εσάς όλους ή όποιον θέλει. Το διατύπωσα έτσι που να μην πάω κόντρα σε αυτούς που θέλουν να παραμείνουν κλειστά τα συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Καλά, τι έγινε και σταμάτησε η συζήτηση, αδέρφια μας δικηγόροι;
Διαμαρτυρήθηκε ο δικηγορικός σύλλογος;
Τα κλειστα επαγγελματα πρεπει να ανοιξουν αν θελουμε να μιλανε για ελευθερη αγορα. Για αδεια ασκησεως που κοστιζει 30 μεχρι 300 χιλιαδιες ευρω δε νοειται ελυεθερο επαγγελμα. Αυτο ειναι ενα σημαντικο εμποδιο εισοδου που στρεβλωνει την αγορα και την κανει να αποκλεινει απο το βελτιστο αποτελεσμα. Αυτα που λενε οι συνδικαλιστες του κλαδου ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε.
Η ιδια αισχρη κατασταση υπαρχει και στα φαρμακεια στους μηχανικους και στους συμβολαιογραφους! Ολοι αυτοι οι κυριοι απολαμβανουν ολογοπωλιακα κερδη εις βαρος του καταναλωτη και προφανως δεν θελουν να τα χασουν, τα σαινια του Γιωργου πρεπει να ανοιξουν τα επαγγελματα το συντομοτερο δυνατο, αλλα επειδη ειναι ως γνωστον ανικανοι θα βρουν παλι μια μεσοβεζικη λυση και θα κανουν μια τρυπα στο νερο!!!!
Αν μου εξηγήσεις γιατί είναι ολιγοπώλιο οι μηχανικοί (δεν πληρώνεις καμία άδεια και δεν υπάρχει περιορισμός αριθμού) θα ήμουν πολύ χαρούμενος.
Μιλάτε για φοροφυγάδες.
Κάποιος έγραψε για το τοπογραφικό που κάνει 500€ και παίρνει και άλλα 1000€. Καλά μιλάμε για πολύ γέλιο. Ξέρεις πόσοι κάνουν τοπογραφικά με 300€ και λιγότερο αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι? Γιατί είναι υποχρεωτικοί οι δικηγόροι στα συμβόλαια και δεν είναι υποχρεωτικοί οι τοπογράφοι?
Ξέρεις πόσοι μηχανικοί παίρνουν αμοιβή 800€ τον μήνα, δηλαδή 9600€ τον χρόνο?
Ξέρεις ότι ο μηχανικός δεν συμφέρει σε εργοδότη να τον προσλάβει σαν μισθωτό διότι το ΙΚΑ του βγαίνει φθηνότερο και ο μηχανικός δεν μπορεί να έχει ΙΚΑ?
Η λύση είναι να καταθέσει την άδειά του. Αυτό θέλει δηλαδή ο ΓΑΠ? Να δούμε τότε που θα φτάσει η ανεργία. Εκτός αν μερικές χιλιάδες που θα προστεθούν στους άνεργους δεν τον ενδιαφέρει.
Ξέρετε πόσοι μηχανικοί φεύγουν στο εξωτερικό?
Άντε μιλάτε όλοι σαν παντογνώστες για όλα τα θέματα χωρίς να έχετε γνώση.
Στον μηχανικό δεν θέλετε να πληρώσετε αλλά στα πλακάκια και στις κουζίνες τα στάζετε.
Υποκριτές. Θέλετε οι άλλοι να παίρνουν λιγότερα ώστε να τα ακουμπάτε σε αυτά που φαίνονται.
Υποκριτές….
Kostas,
Σου απάντησα σε όλα που ρωτάς με το κείμενό μου παραπάνω.
Και επικράτησε …. σιωπή.
Δεν είμαι ούτε δικηγόρος ούτε φαρμακοποιός ούτε φορτηγατζής.
Αν έχεις γράψει για μηχανικούς, τότε μάλλον πρέπει να βάλω γυαλιά.
Kostas,
Για κλειστά επαγγέλματα σχολίασες εσύ, για κλειστά επαγγέλματα απάντησα σχολιάζοντας και εγώ.
Τώρα ακόμα και αν τα βρούμε και μιλήσουμε για το ίδιο “κλειστό επάγγελμα” θα μπορεί να μου αντιτάξει κανείς το “ναι αλλά εσύ δεν μιλάς για το επάγγελμα του μηχανικού της περιοχής του Αγίου Φανουρίου”.
Να εξαφανιστούν για πάντα αυτά τα προνόμια (κλειστά επαγγέλματα – ελάχιστες αμοιβές).
Να δούμε, αν όταν θα τελειώσουμε κάποτε από το Μνημόνιο, θα νοσταλγήσουμε τα προνόμια αυτά των ολίγων.
Και στην Κατοχή (1942) πραγματοποιήθηκε το αίτημα να δημιουργηθεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που ήταν λαϊκό αίτημα από το 1840 και δεν καταργήθηκε όταν έφυγαν οι Γερμανοί, και η Δικτατορία κατάργησε τη Βασιλεία στην Ελλάδα και στο δημοψήφισμα του 1974 ο ελληνικός λαός ψήφισε επίσης την κατάργηση της βασιλείας και δεν νοστάλγησε την επιστροφή της, και ο Μεταξάς καθιέρωσε το οκτάωρο εργασίας που δεν καταργήθηκε μετά την απελευθέρωση κλπ.
Αν η κατάργηση των προνομίων των κλειστών επαγγελμάτων και των ελαχίστων ορίων αμοιβών είναι άδικο μέτρο, θα επαναφερθούν όλα αυτά τα προνόμια (οι παλαιές ρυθμίσεις όπως θες) όταν τελειώσουμε οριστικά με το Μνημόνιο.
Αν όμως καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι αυτά τα μέτρα ήταν δίκαια και αναγκαία, τότε ούτε μετά την απομάκρυνση του Μνημονίου δεν θα επαναφερθούν, θα είναι όπως λέει η Μάργκαρετ Μίτσελ στο βιβλίο της Όσα Πέρνει ο Άνεμος, Gone with the Wind.
Εγώ δεν μίλησα για κλειστά επαγγέλματα, Ρώτησα γιατί είναι κλειστό το επάγγελμα του μηχανικού όπως περιγράφει ο Γιαννης παραπάνω.
“Για αδεια ασκησεως που κοστιζει 30 μεχρι 300 χιλιαδιες ευρω δε νοειται ελυεθερο επαγγελμα. Αυτο ειναι ενα σημαντικο εμποδιο εισοδου που στρεβλωνει την αγορα και την κανει να αποκλεινει απο το βελτιστο αποτελεσμα. Αυτα που λενε οι συνδικαλιστες του κλαδου ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε. Η ιδια αισχρη κατασταση υπαρχει και στα φαρμακεια στους μηχανικους και στους συμβολαιογραφους”
Δεν με ενδιαφέρει στο κάτω-κάτω για τους συμβολαιογράφους και τους φαρμακοποιούς.
Δεν θέλετε να πληρώνετε στον μηχανικό αλλά θα πληρώσετε τις αυξημένες εισφορές προς το κράτος. Πόσο αυξημένες? θα το δείτε και θα λέτε πως καλύτερα να τα παίρνει ο μηχανικός ώστε να με προσέξει παραπάνω.
Ο μηχανικός είναι μελετητής ή επιβλέπων.
Δεν είναι αυτός που θα μαλώνει με τα μαστόρια αν δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους. Δεν είναι πρόβλημά του. Είναι του εργοδότη τους και αυτός είναι ο ιδιοκτήτης που τους πληρώνει.
Τώρα αν όλοι εσείς έχετε πάει σε λαμόγια, παντού υπάρχουν, δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Ας προσέχατε πριν διαλέξετε τον φθηνότερο.