Πως να μην ιδιωτικοποιειτε μια κρατικη εταιρεια
Η Deutsche Telekom φαινεται να ειναι στα τελευταια σταδια της εξαγορας σημαντικου μεριδιου στον ΟΤΕ. Οι αντιδρασεις απο ΜΜΕ και αντιπολιτευση ειναι οι συνηθισμενες. Κραυγες περι απωλειας εθνικης περιουσιας και ξεπουληματος, σχεδον απροκαλυπτος ρατσισμος του στυλ “Οι Γερμανοι ξαναρχονται”, καμποση παραπληροφορηση. Δεν θα συζητησω ιδιαιτερα εδω το οτι μια τετοια εξαγορα ειναι χρησιμη για την Ελλαδα ποικιλοτροπως. Πρωτα απολα θα εχουμε εισαγωγη τεχνογνωσιας απο μια κορυφαια εταιρεια τηλεπικοινωνιων. Θα εχουμε ελπιζω και εισαγωγη καλυτερης εξυπηρετησης πελατων, ντιζαϊν καταστηματων κτλ στα προτυπα που μας εχει συνηθισει η Deutsche Telekom. Θα εχουμε συσφιξη των οικονομικων σχεσεων Ελλαδας-Γερμανιας με την δημιουργια μιας εταιρειας που θα ελεγχει σχεδον ολοκληρη την Κεντροανατολικη Ευρωπη.
Κιομως, αν ξεπερασει κανεις λιγο την υστερια και την υστεροβουλια των αντιδρωντων, οι κινησεις της κυβερνησης για το πως θα γινει τελικα η πωληση σηκωνουν πολυ βαρια κριτικη. Εξηγουμαι:
Με την απελευθερωση των αγορων ενεργειας, τηλεπικοινωνιων κτλ ειναι συμφωνος σχεδον καθε οικονομολογος. Μερος αυτης της απελευθερωσης ειναι και η ιδιωτικοποιηση των εως τωρα κρατικων μονοπωλητων (με διαφορες προϋποθεσεις για εξασφαλιση του υγιους ανταγωνισμου). Ως εδω καλα. Αυτο ομως που σχεδον κανενας οικονομολογος δεν θα εβρισκε λογικο ειναι να πωλειται μια επιχειρηση σε μικρα κομματακια.
Υποθεσετε οτι μια εταιρεια ειναι χωρισμενη σε 100 μετοχες και οποιος κατεχει 51 εχει τον απολυτο διοικητικο ελεγχο. Οποιος κατεχει αυτες τις 51 μετοχες και θελει να τις πουλησει, θα ζητησει πολυ περισσοτερα χρηματα απο απλα 51 φορες την τιμη της μιας μεμονωμενης μετοχης.
Αυτο γιατι ο ελεγχος μιας εταιρειας εχει μεγαλη αξια. Ενα πακετο μετοχων που προσφερει αυτον τον ελεγχο προσφερει πολυ παραπανω απο τα μερισματα που λαμβανει ενας απλος μετοχος. Αυτος που κατεχει τις 51 μετοχες διοριζει το διοικητικο συμβουλιο και καθοριζει τις τυχες της εταιρειας. Εχει πλεονεκτηματα που κανενας αλλος μετοχος δεν εχει*.
Η ελληνικη κυβερνηση ομως μεχρι τωρα εχει πουλησει σχεδον καθε μεγαλη κρατικη επιχειρηση με τον στρουθοκαμηλιστικο τροπο των μετοχοποιησεων! Τι σημαινει αυτο? Οτι εχουμε μοιρασει τις 51 μετοχες καθε επιχειρησης στο χρηματιστηριο, πωλωντας τες στην χαμηλη τιμη που ειναι διατεθειμενος να πληρωσει κανεις για καθε μεμονωμενη μετοχη!
Ηρθε τωρα η Μαρφιν που ειχε αρκετο κεφαλαιο και συγκεντρωσε απο τους μικρους μετοχους τις μεμονωμενες μετοχες του ΟΤΕ σε χαμηλη τιμη. Τις εβαλε μαζι και δημιουργησε ενα πακετο μετοχων ισο με 20% του ΟΤΕ, που ειχε πολυ υψηλοτερη αξια απο καθε μετοχη χωριστα. Και κανει τωρα αυτο που θα επρεπε να εχει κανει η ελληνικη κυβερνηση εδω και πολυ καιρο: βρισκει εναν στρατηγικο επενδυτη, την DT και της πουλαει ουσιαστικα τον ελεγχο του ΟΤΕ.
Απο αυτην την συναλλαγη η Μαρφιν βγαζει κερδη που θα μπορουσαν καλλιστα να εχουν εισρευσει στα ταμεια του κρατους. Καλα κανει λοιπον να φωναζει η αντιπολιτευση. Αλλα αν δεν ηταν υποκριτες θα επρεπε να κατηγορουν και τις κυβερνησεις Σημιτη που ειδικευοντουσαν στις ανουσιες μετοχοποιησεις και εχουν μεγαλο μεριδιο της ευθυνης. Και αν πραγματικα ενδιαφεροντουσαν η περιουσια των Ελληνων να πιανει καλη τιμη θα απαιτουσαν να πωλησει το κρατος τις ΔΕΚΟ που κατεχει χωρις μεσοβεζικες λυσεις αλλα με εναν ξεκαθαρο τροπο: διεθνη ανοιχτο διαγωνισμο για πωληση του 50% της επιχειρησης με μεταβιβαση του δικαιωματος ελεγχου. Χωρις αλλη τσαπατσουλια ή υποκρισια.
——————————————
ΥΓ Σχετικα με το θεμα εχω γραψει ενα πεηπερ με εναν συναδελφο. Αν το διαβασει κανεις προσεχτικα βεβαια θα δει οτι οι μετοχοποιησεις ειναι μια καλη ιδεα σε μια συγκεκριμενη περιπτωση: οταν το χρηματιστηριο ειναι σε πολυ καλες διαθεσεις και ο κοσμος αγοραζει μετοχες οσο οσο. Αλλα δεν νομιζω οτι ειναι καλη ιδεα το ελληνικο κρατος να βγαζει λεφτα πουλωντας πανακριβα σε απληροφορητους Ελληνες πολιτες. Ως καλυτερη λυση προκρινω τον εξης μηχανισμο: πουλας ενα μικρο κομματι της εταιρειας στο χρηματιστηριο και μετα πουλας το υπολοιπο μαζι με τον ελεγχο μεσω διεθνους διαγωνισμου σε στρατηγικους επενδυτες. Το ελληνικο κρατος ξεκινησε να πουλαει μικρα κομματια, αλλα μετα με τυπικη τσαπατσουλια προσπαθησε να πουλησει ολο και περισσοτερο χωρις να πουλησει και τον ελεγχο. Τα αποτελεσματα τα βλεπουμε.
*Σχετικα δειτε το ακολουθο πεηπερ: Dyck, Alexander & Luigi Zingales, 2004. ”Private Benefits of Control: An International Comparison”, Journal of Finance, American Finance Association, 59(2), 537-600.
….Ενδιαφέρουσα άποψη!!!
Αλλά να πουλήσει τον Εθνικό τηλεπικοινωνιακό φορέα?
Τεχνογνωσία, μπορεί να “εισρεύσει” και με άλλους τρόπους, όπως και ντιζαίν και καλύτερο service…Αλλά εις βάρος μιας στρατηγικής κερδοφόρου επιχείρησης (όπως έγινε o OTE τα τελευταία χρόνια), που είναι στρατηγικής και εθνικής σημασίας για to κράτος?
Κι επιπρόσθετα, μιας επιχείρησης, που “ελέγχει” τις τηλεπικοινωνίες στα Βαλκάνια, με σημαντική παρουσία ,και λόγω του αγορασμένου δικτύου του Γερμανού…
Και γιατί αφού ήταν τόσο καλή ιδέα, δεν την υποστήριξε ο Κ. Κ Διευθύνοντας του ομίλου στους εργαζομένους? Γιατί δε βγήκε να τους μιλήσει, να τους καθησυχάσει, να στηρίξει το “πωλητήριο”…
Βεβαίως, για ένα χρόνο – όπως ακούστηκε -, παραμένει στη θέση του, πιθανόν και με το αζημίωτο…
Αφού, όπως έγραψε και σε άρθρο, είναι “φοβερή” κίνηση για την Ελλάδα..
Για ποιόν όμως?
Και τι σχέδια έχει αυτός ο επενδυτής? Για τον Ομιλο, τους εργαζόμενους, το μέλλον ?
Αλλά τι μας νoιάζει? Τώρα που η κομισιόν κρούει τον κώδωνα, όσο – όσο θα πουληθεί..
Show me the money….
Keep on, u got a nice blog here!! :)
τι ακριβως θα πει εθνικος τηλεπικοινωνιακος φορεας? γιατι μας ενδιαφερει σε ποιον ανηκει ο ΟΤΕ? ο ΟΤΕ ειναι μια επιχειρηση σαν ολες τις αλλες, και η κατασταση του αφορα τους Ελληνες ως καταναλωτες, ιδιοκτητες και ως εργαζομενους.
Ως καταναλωτες θα μας ωφελησει η εξαγορα λογω ανωτερης τεχνογνωσιας της Τελεκομ. Τους παραγωγικους εργαζομενους θα ωφελησει επισης λογω καλυτερης λειτουργιας που θα οδηγησει σε υψηλοτερους μισθους. Τους μη παραγωγικους δεν θα τους ωφελησει αλλα δεν ξερω γιατι πρεπει να μας νοιαζει αυτο ιδιαιτερα. Τελος ως ιδιοκτητες θα ωφεληθουμε σιγουρα απλα και μονο γιατι ο ΟΤΕ αξιζει περισσοτερο στα χερια της DT αποτι αλλιως.
τι εννοεις εις βαρος, προς οφελος ειναι! και το οτι ειναι κερδοφορος δεν λεει τιποτα, τα κερδη που περιμενουμε απο τον ΟΤΕ ειναι ηδη ενσωματωμενα στην τιμη του. Ειναι ενας πολυ μυστηριος παραλογισμος στην Ελλαδα που λεει ξεπουλημα την πωληση κερδοφορων επιχειρησεων. Τις κερδοφορες θα πουλαμε βεβαια, ποιος θα αγοραζε μια ζημιογονο?!? Τις πουλαμε ομως με αντιτιμα και υψηλο μαλιστα.
δεν ξερω τι εκανε αλλα αν δεν εκατσε να πολυμιλησει στα συνδικατα των εργαζομενων αυτο δεν ειναι περιεργο. ΔΕν εχω δει κανενα συνδικατο να ενδιαφερεται για την περιουσια του ελληνικου λαου ή την παραγωγικοτητα της οικονομιας, το μονο που τους νοιαει ειναι η τσεπη τους. Και ευτυχως η διαφυλαξη των προνομιων των εργαζομενων του ΟΤΕ δεν ειναι ο σκοπος υπαρξης ενος υπουργου ή του διοικητη του ΟΤΕ. Για μας δουλευουν και πρεπει να το καταλαβουν καποτε και οι συνδικαλιστες. Φυσικα δεν μιλω για τους εργαζομενους, γιατι οι παραγωτικοτεροι εξ αυτων ειναι ηδη χαρουμενοι με την ιδεα εισοδου ενος πιο αντικειμενικου και παραγωγικα σκεπτομενου ιδιοκτητη στον ΟΤΕ. Τερμα οι κομματισμοι και οι πολιτικαντισμοι…
τα σχεδια θα ανακοινωθουν. αλλα τι περιμενεις να ειναι, κακα για τον ΟΤΕ? Εσυ αν αγοραζες μια επιχειρηση θα φροντιζες να την χρεοκοπησεις ή να την ενδυναμωσεις για να αυξηθει η αξια της επενδυσης σου?
ΧΜ… u got a point…
Η αλήθεια είναι, οτι ναι μεν τα λες καλά απο οικονομικής πλευράς, αλλά γιατί να μην είναι σε ελληνικά χέρια ένας τέτοιος οργανισμός?
Γιατί να μην τον εκμεταλλεύται όχι το Δημόσιο, αλλά ένα σύνολο Επενδυτών? Δεν είναι δείγμα οικονομικής ευρωστίας για τη χώρα να υπάρχει ένας ομιλος επιχειρήσεων που πραγματικά κατέχει σημαντικό κομμάτι αγοράς και τεχνογνωσίας?
Γιατί πραγματικά εμφανίζει μια ανοδική πορεία…Κι όσο για τα κέρδη, δεν ξέρω αν είναι ενσωματωμένα στην τιμή του, ξέρω όμως οτι έχει μεγάλη κερδοφορία..
Έχει συγκετρώσει τα τελευταία χρόνια και τεχνογνωσία και αρκετά παραγωγικά άτομα και περιουσία ακίνητη, αλλά το σημαντικότερο είναι οτι ελεγχει ενα μεγάλο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών αλλά και της αγοράς προιόντων τεχνολογίας στα Βαλκάνια…
Για να μην πω οτι είναι υψίστης σημασίας για την Εθνική Αμυνα…
Όσο για τους εργαζόμενους, σωστά τα λες κι εκεί, πάντως δεν είναι κανείς χαρούμενος για την εξαγορά, ούτε οι παραγωγικοί ούτε οι μη παραγωγικοί εργαζόμενοι….
Κι αυτό ,οχι για όλα όσα λένε οι συνδικαλιστές, αυτοί κοιτάνε και τη βολή τους , αλλά γιατί το παρελθόν της Ντοιτσε καθώς και τα σχέδια της, είναι πολύ σκοτεινά…
Η πώληση του ΟΤΕ, είναι κίνηση ματ, χρόνια τώρα για το ελληνικό δημόσιο και πραγματικά πιστεύω οτι θα είναι καλύτερα να μην τοποθετείται απο το Δημόσιο ,Διευθύνων σύμβουλος και σίγουρα είναι θετικό βήμα το ν΄ αποκρατικοποιηθεί….
Επιμένω όμως, οτι είναι στρατηγικής, στρατιωτικής και εθνικής σημασίας να παραμείνει σε Ελληνικά χέρια ο όμιλος..
Ετσι καταλαβαίνω τουλάχιστον…
ας το παρουμε αναποδα. γιατι να ειναι? οπως ειπα τους καταναλωτες τους νοιαζει η εταιρεια να παρεχει καλες και φτηνες υπηρεσιες, το οποιο υπο την Τελεκομ εξυπηρετειται καλυτερα απο σημερα. Το να ειναι ο ιδιοκτητης της εταιρειας Ελληνας μονο για αυτον ειναι καλο ή κακο. Και εδω ειναι χρησιμο να αφησουμε την αγορα να δουλεψει: οποιος θελει τον ΟΤΕ περισσοτερο ειναι και αυτος που πρεπει να τον εχει. Αν καποιος Ελληνας θεωρει οτι μπορει να κανει τον ΟΤΕ πιο παραγωγικο αποτι θα τον κανει η Τελεκομ, ας κανει σημερα μια αντιπροσφορα και ας δωσει περισσοτερα χρηματα.
Τωρα αν λες οτι ειναι χρησιμο η διοικηση να ειναι σε ελληνικα χερια, αυτο παλι μονο καλο για τους διοικητες ειναι οχι για τους υπολοιπους. Δεν μπορω να φανταστω οτι θα κρατησουμε τον ΟΤΕ στα χερια του κρατους μονο και μονο για να εχει ο Ελληνας διευθυνων συμβουλος σιγουρη θεση! Καλυτερα 50 φορες να εχει Γερμανους ή αλλους διευθυνοντες συμβουλους και να ειναι παραγωγικη μια εταιρεια, παρα να εχει Ελληνα και να μας τρωει τα λεφτα.
Αν λες οτι ειναι χρησιμο η τεχνογνωσια να ειναι σε ελληνικα χερια, αυτο θα γινει! Την τεχνογνωσια δεν την κατεχει ο ιδιοκτητης αλλα οι εργαζομενοι! Υπο την Τελεκομ οι εργαζομενοι θα επιμορφωθουν και θα εχουν υψηλοτερη τεχνογνωσια που μετα μπορουν αν θελουν να την εφαρμοσουν αλλου. Δεν ειναι μυστικο οτι οι μεγαλες πολυεθνικες συχνα θεωρουνται μεγαλα σχολεια, ας πουμε οι ιδρυτες της τεραστιας πια γερμανικης SAP εργαζοντουσαν στην αρχη για την IBM!
αυτο ποτε δεν το καταλαβα. Πως ειναι υψιστης σημασιας για την αμυνα μας? Σε περιπτωση πολεμου δηλαδη απο τον ΟΤΕ περιμενει ο ελληνικος στρατος να εχει καλες επικοινωνιες? Και αν γινει πολεμος, οποιος και να ειναι ο ιδιοκτητης του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ, δεν ειναι προφανες οτι θα τεθουν υπο προσωρινη στρατιωτικη διοικηση?
Για μενα εθνικης σημασιας ειναι η αναπτυξη, αν ας πουμε η Ελλαδα ειχε υψηλοτερη διαδοση διαδικτυου αυτο θα ηταν πολλαπλα καλο, θα ειχαμε υψηλοτερο εισοδημα, περισσοτερα ατομα εξοικοιωμενα με την τεχνολογια κτλ Και αυτο εξυπηρετειται με τις ΔΕΚΟ να ειναι σε παραγωγικα χερια, οχι απαραιτητα σε ελληνικα αλλα ισως αχρηστα.
Πες το Συνωμοσιολογία ή όπως νομίζεις, αλλά έχω πολύ διαφορετική γνώμη από τη δική σου. Πώς είναι δυνατόν ένας οργανισμός που το βλέπει όχι μόνο κάθε καταναλωτής αλλά ακόμα και οι κατσαρίδες που μένουν μέσα στο σπίτι του, ότι δε λειτουργεί παραγωγικά, να μη το αντιλαμβάνονται αυτό οι μάνατζερς που δουλεύουν σε αυτό τον οργανισμό και να μη κάνουν αυτό που πρέπει για να διορθωθεί το πρόβλημα της παραγωγικότητας;
Η γνώμη μου είναι ότι σκοπίμως και όχι κατά λάθος, οι διοικητές κρατάνε τον ΟΤΕ και άλλους οργανισμούς αντιπαραγωγικούς ώστε να τους πουλήσουν σε αυτούς από τους οποίους λαδώνονται και από τους οποίους παίρνουν εντολές. Φυσικά μη περιμένεις κανένας Έλληνας να κάνει καλύτερη προσφορά. Ακόμα κι αν μπορούσε να υπάρξει κάποιος, σίγουρα θα φρόντιζαν να μην υπάρξει.
και το ελληνικο δημοσιο βλεπει καθε κατσαριδα οτι ειναι χαοτικα ανοργανωτο, λες και αυτο να το ετοιμαζουν προς πωληση? προτιμω την κομοψοτερη λυση του αινιγματος: οι διαχειριστες ειναι χωρις κινητρα, γνωσεις, ενεργητικοτητα και συχνα μυαλο.
όχι φίλε μου,είναι λάθος όπως το θέτεις. Υπάρχουν πολλοί, ικανά στελέχη , που με τα υπάρχοντα κίνητρα (και πίστεψε με δεν είναι θέμα μισθού) θα έκαναν πολύ καλή δουλειά. Δεν αφήνει κανείς αυτοί να πλησιάσουν σε τέτοιες θέσεις , για το λόγο ότι προορίζεται ο ΟΤΕ και πολλά ακόμα φιλέτα της Ελλάδας να πουληθούν σε ξένους. Το Ελληνικό δημόσιο τι ακριβώς εννοείς; Οι πολιτικοί πάντως είναι ήδη πουλημένοι.
ΥΓ: Σταματήστε αυτό το ελιτίστικο κόμπλεξ που σας διακατέχει, ότι δεν έχουν γνώση οι Έλληνες ότι είναι άμυαλοι , ότι γεννήθηκαν σε ίδρυμα.Λες και εσείς δεν είσαστε (ή ήσασταν) Έλληνες. Από ενεργητικότητα επίσης πάνε πολύ καλά. Να λυπάστε που δεν φτάνουν οι σωστοί άνθρωποι να διοικούν αυτή τη χώρα παρά μόνο οι πουλημένοι (με κίνητρα των ξένων) και να μη ξεσπάτε επάνω στο όνομα Ελλάδα. Η χώρα κινδυνεύει και σεις το μόνο που κάνετε είναι να στρέφεστε ρατσιστικά ενάντια στην ίδια σας τη καταγωγή. Τόσο πολύ σου γυάλισαν τα δολάρια, που δε ντρέπεσαι να προσβάλλεις την ίδια σου την οικογένεια; Αν εσυ νομίζεις ότι έχεις τα προσόντα, κατέβα στην Ελλάδα να δουλέψεις . Μη κάθεσαι εκτου ασφαλούς και κρίνεις τους πάντες. Αλλά ξέρω, σου λείπουν τα κίνητρα. Αρα και στην Ελλάδα να έρθεις , πάλι για τους ξένους θα δουλέψεις!!!
teo
αυτές οι εθνικιστικές κορώνες να λείπαν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερη σαν χώρα. Σιγά μην έρθει ο κάθε επιτυχημένος Έλληνας του εξωτερικού στην Ελλάδα για να επωφελούνται από τις ικανότητές του άτομα με τις απόψεις σου που θα τον βρίζουν. Λοιπόν, για να λήξει το παραμύθι, τα στοιχεία που παραθέτει μια πρόσφατη μελέτη, περίληψη της οποίας μπορείς να βρεις εδώ http://anamorfosis.net/blog/?p=3291
απαντάνε και στους δυο σου ισχυρισμούς. Πρώτον, η διαχείρηση των κρατικών εταιριών είναι χειρότερη σε όλες της χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα. Λες και οι ξένοι να το κάνουν για να τις ξεπουλήσουν? Σε ποιους, στους Έλληνες? Δεύτερον, η διαχείρηση των Ελληνικών επιχειρήσεων είναι κατά μέσο όρο από τις χειρότερες στον ανεπτυγμένο κόσμο. Τρίτον, σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία όπου οι εταιρίες έχουν κατα μέσο όρο κακή διαχείρηση, οι πολυεθνικές έχουν πολύ καλύτερη επίδοση από τις εγχώριες διότι φέρνουν μαζί τους την τεχνογνωσία και τις πρακτικές της χώρας από την οποία προέρχονται.
Αυτά λένε τα στοιχεία, ή μήπως είναι ανθέλληνες (και αντι-Πορτογάλοι και αντι-Βραζιλιάνοι) οι συγγραφείς? Κατόπιν τούτου, το να βγαίνει κανείς και να υμνεί τις ικανότητες των Ελληνικών εταιριών και κυρίως του Ελληνικού δημοσίου δεν τον κάνει φιλέλληνα, τον κάνει έναν ασόβαρο κόλακα.
Με καλυπτει ο Κωστας λιγο πολυ.
δεν ξερω τι σημαινει γεννηθηκαν σε ιδρυμα, αλλα τελοσπαντων νομιζω οτι υπαρχουν πολλοι ικανοι Ελληνες (οπως υπαρχουν ικανοι ανθρωποι σε καθε λαο) και υπαρχουν και πολλοι Ελληνες με καλη μορφωση. Πιστευω ομως κιολας οτι τετοια ατομα βρισκουν παραλογα μεγαλα εμποδια στην Ελλαδα.
δεν το καταλαβα αυτο και γενικα μου μυριζει μια αναιτια ξενοφοβια εδω περα. Ας δουλευουμε με τους καλυτερους και για τους καλυτερους, ασχετως εθνικοτητας. Ετσι και εμεις κερδιζουμε και αυτοι. Απλο δεν ειναι?
της οικογενειας μου την υπαρξη την χαιρομαι ιδιαιτερως, να εισαι σιγουρος.
Μιλας σε μενα προσωπικα? Δεν μου λειπουν τα κινητρα, η ορεξη να αναζητω μεσο και γνωριμιες μου λειπει, οπως και η αντοχη να ζω με μισθο πεινας οταν ανεπροκοποι 0βυσματουχοι βγαζουν τα διπλασια απο μενα και μερικοι λέρες τα 100πλασια.
Μου λειπει βεβαια και η ορεξη να πληρωνω διπλασια για διαφορα προϊοντα απο οτι σε αλλες πολιτισμενες χωρες, αλλα αυτο τελοσπαντων ειναι δευτερευον.
Κώστα, πάμε γραμμή γραμμή για να καταλαβαίνουμε τι λέμε:
Η Ελλάδα είναι καλή σαν χώρα όπως κάθε χώρα.
Οι άνθρωποι της Ελλάδας είναι καλοί άνθρωποι όπως κάθε χώρας.
Ο κάθε άνθρωπος είναι προικισμένος με ικανότητες
Όλοι οι άνθρωποι προσφέρουν τις ικανότητες τους
κανείς δε βρίζεται για τη προσφορά του
Η μελέτη μελετάει, δεν αποδεικνύει .
Δεν είμαι διώχτης αυτών, αλλά ούτε θέλω να τους μοιάσω ούτε να τους αγοράσω. Αυτοί είναι λάτρεις του ΟΤΕ και της ελληνικής επιχείρησης.
Στις τράπεζες , μήπως;
Είναι φυσικό οι μικρές χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία να κουτσαίνουν στην ικανότητα διαχείρισης, λόγω πληθυσμού.
Αν κάνεις λίστα με τι χρειάζεται μια σύγχρονη χώρα για να είναι αυτάρκης στους τομείς που απαιτούνται για να στέκεται αξιοπρεπής στο διεθνές περιβάλλον, θα δεις ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον (στατιστικά) 60εκ πληθυσμό και πλούσιο υπέδαφος. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να συνενωθεί η Ελλάδα και η Πορτογαλία με κάποια χώρα γειτονική. Ή αλλιώς, θα χωριστούν σε μικρά κομμάτια που θα αποτελέσει το καθένα, “ιδιοκτησία” των πολυεθνικών της Ευρώπης.
Οι μοναδικές εξαιρέσεις μικρών πληθυσμιακά χωρών που στέκονται αξιοπρεπώς στο διεθνή ανταγωνισμό είναι η Αυστρία και η Δανία,χώρες που κατέχουν βαριά βιομηχανία και έχουν φυλετική συγγένεια με τη Γερμανία.Οι Σκανδιναβικές χώρες που έχουν τεράστιο εδαφικό πλούτο, όπως πετρέλαια (Νορβηγία, με μεγάλο μέρος των ζωτικών επιχειρήσεων να ανήκουν στο κράτος ), ξυλεία , σίδερα, αλιεία , αυτοκινητοβιομηχανίες (Σουηδία) κ.α. Εξαίρεση αποτελούν επίσης οι Κύπρος και Μάλτα που βασίζονται στο τουρισμό και τα φορολογικά κίνητρα που προσφέρουν στις επιχειρήσεις. Τα caymen islands πλένουν χρήμα και το Ισραήλ χρηματοδοτείται από την Αμερική.Άλλη εξαίρεση είναι το Λουξεμβούργο , η Ελβετία και το Βέλγιο.
Εμείς που ανήκουμε;
SG, :
Τώρα μιλάς σωστά.
Μπερδεύεις το “καλύτερος” με το “πλουσιότερος” ή το “μεγαλύτερος”. Στη περίπτωση μας ισχύει το πλουσιότερος και μεγαλύτερος . Αυτός δηλαδή που μας αγοράζει , δε το κάνει γιατί είναι καλύτερος, αλλά γιατί είναι πλουσιότερος. Αυτό που λέω εγώ, είναι , ότι για να μας πείσει ότι είναι καλύτερος, λαδώνει αβέρτα υπουργούς και πρωθυπουργούς. παράδειγμα SIEMENS
Μίλησες για αδικαιολόγητα εμπόδια. Ποίος νομίζεις ότι τα δημιουργεί; Το κακό μας το κεφάλι; Μιας και μιλάω με διανοούμενους και κατά τα λόγια σας επιτυχημένους του εξωτερικού, περιμένω να είστε λιγότερο αφελείς τουλάχιστον ως προς αυτό. Νομίζεις ότι είναι ο Έλληνας ανόητος; Διεφθαρμένο μπορείς να το πεις, ανόητο όχι.Αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι . Με δικά του λεφτά έγινε διεφθαρμένος ή με ξένα; Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το θέμα. Κανένας Έλληνας που αντιστέκεται στην εκχώρηση της ανεξαρτησίας του, στη απώλεια του δικαιώματος του να ζει να εργάζεται και να εκμεταλλεύεται αυτός το/στο δικό του χώρο δεν είναι παρανοϊκός. Ακόμα και αν αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα ανθρωπάκια που ονομάζονται συνδικαλιστές θέλουν να περάσουν την εντύπωση στο μέσο Έλληνα ότι ο Έλληνας είναι παρτάκιας που δε νοιάζεται για το συμφέρον των άλλων, η αλήθεια είναι ότι όλα γίνονται για να πειστούμε ότι μόνο πουλώντας θα απαλλαγούμε από αυτούς.Δηλαδή φουσκώνουν σκόπιμα τους λογαριασμούς μας, ξοδεύουν αλόγιστα, απαιτούν αποζημιώσεις, μέχρι να μας πείσουν ότι πρέπει να τους διώξουμε. Για να τους διώξουμε πρέπει να πουλήσουμε; Δε μπορούμε απλά να τους διώξουμε; Πρέπει να καταλάβουμε ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες, πίσω από το “αναγκαίο” πούλημα των επιχειρήσεων, προωθείται ο απόλυτος έλεγχος της χώρας. Εγώ που τα λέω αυτά, δεν έχω κανένα συμφέρον και ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκα οποιαδήποτε κατάσταση. Το μόνο που με νοιάζει είναι να μη δώσω δικαίωμα στο ξένο (όχι από ξενοφοβία, αλλά από το φόβο της απληστίας του) να με εκτοπίσει από την ίδια μου τη πατρίδα.
teo,
“Όλοι οι άνθρωποι προσφέρουν τις ικανότητες τους
κανείς δε βρίζεται για τη προσφορά του”
Δουλιά μου και του ΣΓ ως ακαδημαϊκών οικονομολόγων είναι να ερευνούμε οικονομικά και κοινωνικά φαινόμενα και να διατυπώνουμε πορίσματα βασισμένα σε αυτές τις μελέτες. Προφανώς στην Ελλάδα δεν μας σηκώνε το κλίμα καθώς δυστυχώς η χώρα έχει πήξει στους ξερόλες οι οποίοι όχι μόνο δεν αισθάνονται την ανάγκη να σε ακούσουν καθώς τα ξέρουν ήδη όλα, αλλά επιπλέον αν δεν τους αρέσει αυτό που ακούν ξεκινούν προσωπικές επιθέσεις όπως αυτή που έκανες στον ΣΓ. Με κάνεις να υποψιάζομαι έτσι αλλά και με το σχόλιο “Η μελέτη μελετάει, δεν αποδεικνύει” ότι, προς μεγάλη μου απογοήτευση, είσαι ένας από αυτούς οι οποίοι με κρατάνε μακριά από την πατρίδα.
Επί της ουσίας, δεν καταλαβαίνω τι θα πει η ταυτολογία που παραθέτεις. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του χώρου και άρα έχει περάσει αυστηρή αξιολόγηση από επιστήμονες, περιγράφει μια πραγματικότητα. Αν έχεις στοιχεία που σε κάνουν να την αμφισβητείς κατέθεσέ τα. Το να την αμφισβητείς επειδή δεν σου αρέσει η πραγματικότητα που περιγράφει κατά την πρακτική ότι αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις αντιλήψεις μου τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα, απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο τον στρουθοκαμιλισμό και ευδαιμονισμό που διακατέχει μεγάλο ποσοστό του λαού μας με τα γνωστά αποτελέσματα.
Συνεχίζεις δε τις αβάσιμες εικασίες (σύνδρομο ξερόλα?) ότι οι ξένες κρατικές επιχειρήσεις υφίστανται κακοδιαχείρηση επι δεκαετίες για για να πουληθούν δήθεν σε “τραπεζες”! Έκατσαν δηλαδή κάποιοι τραπεζίτες από όλο τον κόσμο και έπιασαν διάφορες κυβερνήσεις και τους είπαν, θα κρατικοποιήσετε κάποιες εταιρίες και θα τις κακοδιαχειρίζεστε για να μας τις πουλήσετε πιο φτηνά αργότερα. Κατά τις δεκαετίες αυτές κυβερνήσεις και πρόσωπα άλλαξαν αρκετές φορές, το ίδιο και τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών, αλλά το σχέδιο παραμένει σε λειτουργία. Νομίζω κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι αυτά σοβαρά πράγματα να λέγονται. Βέβαια για όσους έχουν διαβάσει πέντε πράγματα στο θέμα η κακοδιαχείρηση των κρατικών εταιριών δεν είναι αποτέλεσμα καμίας μυστηριώδους συνομωσίας, αλλά του γεγονότος ότι οι υπάλληλοι σε αυτές τις εταιρίες απολαμβάνουν προνόμια που τους κάνουν λιγότερο παραγωγικούς (π.χ. μονιμότητα), ότι τα συνδικάτα σε αυτές μπορούνα να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις στον ιδιοκτήτη, δηλαδή το κράτος, κ.ο.κ.
Δεν κατάλαβα επίσης τι αποδεικνύει το ότι εσύ δεν θές να αγοράσεις ξένες προβληματικές επιχειρήσεις. Αν πάντως εγώ είχα μια επιχείρηση επιτυχημένη ασφαλώς και θα αγόραζα μια ξένη κρατική του ίδιου χώρου γνωρίζοντας ότι με καλύτερο μάνατζμεντ και χωρίς τις παθογένειες που επιφέρει η κρατική ιδιοκτησία μπορώ να την κάνω πιο κερδοφόρα. Η δε πράξη μου αυτή θα ωφελούσε τόσο εμένα όσο και τους πελάτες στην αλλοδαπή. Η πρακτική, ο καθένας στον τόπο του και μόνο από τον τόπο του έχει βρει εφαρμογή στην Κούβα και τη Βόρεια Κορέα και καμία από τις δυο δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Λες επίσης ότι είναι φυσικό μικρές χώρες όπως “η Ελλάδα και η Πορτογαλία να κουτσαίνουν στην ικανότητα διαχείρισης, λόγω πληθυσμού” με εξαίρεση τις Δανία, Αυστία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, κ.α. Ξέρεις, εξαίρεση είναι η σποραδική διαφοροποίηση σε ένα σύνολο. Εσύ ανήγαγες το σύνολο σε εξαίρεση και την σποραδική διαφοροποίηση (Ελλάδα-Πορτογαλία) σε κανόνα. Λοιπόν, μάλλον το πληθυσμιακό μέγεθος δεν έχει να κάνει με την σωστή διαχείρηση, γεγονός που αποδυκνύεται όχι μόνο από το ότι οι μικρές σε πληθυσμό χώρες παραπάνω έχουν καλούς μάνατζερς (θα ήθελα δε να μου εξηγήσεις γιατί το να έχει η χώρα σου πετρέλαιο η ξηλεία σε κάνει προσωπικά καλύτερο σαν μάνατζερ) αλλά και από το γεγονός ότι χώρες με μεγάλο πληθυσμό όπως η Βραζιλία βρίσκονται κοντά στον πάτο. Και μια διόρθωση, οι Σουηδοί δεν την βρήκαν έτοιμη τη Βόλβο ή την Έρικσον, την έφτιαξαν όπως και τη Φινλανδοί τη Νοκια. Οι δε εταιρίες δεν είναι κρατικές όπως υπενύχθηκες, αλλα ιδιωτικές. Μάλιστα, πες αλεύρι, η Βόλβο ανήκει σε ξένους. Το 1999 αγοράστηκε από την Αμερικανική Φορντ Μοτορς η οποία την πούλησε το 2010 σε εταιρία Κινεζικών συμφερόντων. Φαίνεται ότι οι Σουηδοί, οι οποίοι όπως και οι περισσότεροι ξένοι βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό σε Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες για να εξάγουν τα προϊόντα τους και να εισάγουν άλλα, δεν φοβούνται, πως το είπες, μήπως οι ξένοι τους εκτοπίσουν από την ίδια τους τη πατρίδα. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που είναι πιο επιτυχημένοι από τους Έλληνες, καθώς ο φόβος είναι κακός οδηγός αποφάσεων. Με άλλα λόγια, μάλλον πρέπει να βασίσεις τις όποιες απόψεις έχεις λιγότερο στο φόβο, και περισσότερο στην ενημέρωση.
δεν ξερω τι εννοεις στεκονται στον διεθνη ανταγωνισμο. Αν εννοεις απλα οτι εχουν υψηλο εισοδημα, τι γινεται με το Βελγιο, την Ιρλανδια, την Ελβετια?
Κατα τα αλλα, δεν μας ειπες πως εγινε κανεις πλουσιοτερος και μεγαλυτερος? Κατα τυχη? Και δεν μας ειπες γιατι η Ζημενς λαδωνει κοσμο στην Ελλαδα αλλα οχι στην Γερμανια.
δεν ξερω, εσυ λες οτι καποιος υποχρεωσε τα ελληνικα ΑΕΙ να προσλαμβανουν τους ανοητους ανιψιους καθηγητων ή τους πιο σφωγγοκωλαριους φοιτητες τους (οταν στον πολιτισμενο κοσμο η ενδογαμια συνηθως απλα απαγορευεται)? Τους υποχρεωσε κανεις να πληρωνουν τους μεγαλυτερους μισθους στους πιο ηλικιωμενους αντι τους πιο παραγωγικους?
δεν ξερω ποιος μιλησε για διανοουμενους ή επιτυχημενους.
δηλαδη στις εξετασεις οδηγησης πχ καποιος ξενος ερχεται και υποχρεωνει τον εξεταστη να δεχτει λαδωμα για να περασει ατομα που δεν ξερουν να οδηγουν ουτε τηλεκατευθυνομενο αυτοκινητακι? Και τα φακελακια στα νοσοκομεια καποιος ξενος τα ζηταει?
Απο την στιγμη που καποιος δουλευει για αλλους, τι διαφορα κανει η εθνικοτητα του αφεντικου?
για αρχη, για ποιες επιχειρησεις μιλας? Οι ιδιωτικοποιησεις ειναι συχνα αναγκαιες ας πουμε, αλλα δεν χρειαζεται να πουληθει σε ξενους η επιχειρηση. Αν τελικα την αγορασουν ξενοι ειναι επειδη προσεφεραν τα περισσοτερα, οποτε γιατι οχι?
Κώστα,
συμφωνώ σχεδόν σε όλα αυτά που λές, διαφωνώ στα παρακάτω:
α)Δεν αμφισβητώ τη μελέτη ούτε τους αριθμούς. Δε μου αρέσει η ισοπέδωση ότι όλοι οι Έλληνες είναι αντιπαραγωγικοί, ανίκανοι, άμυαλοι και αμόρφωτοι , που συχνά επιχειρείται από τον ΣΓ.
β)Οι ξένες κρατικές, οπωσδήποτε μειονεκτούν στην απόδοσή τους , φυσικό είναι εφόσον δε δίνονται τα ίδια κίνητρα όπως λες. Δε συγκρίνονται όμως με τις Ελληνικές αντίστοιχες επιχειρήσεις που πιάνουν κυριολεκτικά πάτο. Αρνούμαι να δεχτώ ότι οι Έλληνες μάνατζερς δε ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή έστω ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι από αυτούς για να τους αντικαταστήσουν. Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, γιατί δε προσλαμβάνουμε ξένους μάνατζερς; Εδώ πήραμε ξένους συμβούλους οικονομικών για να μας λύσουν το πρόβλημα της οικονομίας και της ανικανότητας των υπουργών μας. Δεν υπάρχουν μάνατζερς για να διοικήσουν τον ΟΤΕ , τον ΟΣΕ κλπ; Τόσοι ικανοί άνεργοι μάνατζερς υπάρχουν στο εξωτερικό!!! Αλλά τεσπά δε καταλαβαίνω γιατί μπορούν κάποιοι Έλληνες να διοικούν μια χαρά στις ξένες μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού , και παρόλα αυτά να μην υπάρχουν στελέχη για τις Ελληνικές. Μπορείς να πεις ότι η διαφθορά των Ελλήνων πολιτικών έχει καταστήσει ανίκανο τον Έλληνα να πάρει στα χέρια του τη τύχη των επιχειρήσεων που του ανήκουν. Αρνούμαι να δεχτώ όμως ότι μας χωρίζει από τους ξένους τόσο μεγάλο κενό γνώσης και χρημάτων που να είναι απαραίτητη η πώληση όλων των επιχειρήσεων σε αυτούς. Αρνούμαι να δεχτώ ότι με αυτό το τρόπο θα ωφεληθούμε οικονομικά. Αν μας ενδιαφέρει το μακροπρόθεσμα και όχι το βραχυπρόθεσμα, θα έπρεπε να γκρεμίσουμε τις μισές επιχειρήσεις και να τις ξαναχτίσουμε από την αρχή. Θα έπρεπε πρώτα να δοθούν σε Έλληνες ιδιώτες να τις δουλέψουν , και αν δεν έφτανε αυτό, τότε να βάλουμε και ξένους. Αυτό το επιχείρημα ότι οι ξένοι κουβαλάνε τεχνολογία και τεχνογνωσία είναι ένα σικέ κόλπο για να μας πείσουν ότι πρέπει να πουλήσουμε. Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία δεν είναι αποκλειστικό χάρισμα των ξένων. Σε λίγο θα μας πούνε ότι είμαστε ανίκανοι να δουλέψουμε το τουρισμό μας, και θα μας ζητάνε να τους πουλήσουμε τις τουριστικές μας επιχειρήσεις.Σε ποίους; Στους τουρίστες.
γ)Όταν μίλησα για τις τράπεζες , δεν εννοούσα κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή κάποιον τραπεζίτη. Όταν μιλάω για τη Γερμανία ας πούμε, δεν εννοώ τη Μέρκελ που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι. Εννοώ τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται από τη κυβέρνηση ανεξαρτήτως προσώπων. Αφού γνωρίζεις την οικονομία πάρα πολύ καλά, υποθέτω ότι γνωρίζεις ποίος χρωστάει σε ποίον. Δε ξέρω αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο ή διεθνή συνωμοσία ή τυχαίο γεγονός, ξέρω όμως ότι είναι πολύ πιθανό αυτές οι επιχειρήσεις που χρωστάνε, ιδιωτικές και μη, να καταλήξουν να ανήκουν στις τράπεζες. Εμένα προσωπικά δε θα με πείραζε, αλλά θα πείραζε τη δημοκρατία ας πούμε, αν ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια.
δ) Το επιχείρημα καλύτερη παραγωγικότητα=καλύτεροι μισθοί δεν ισχύει πάντα. Οι τακτικές που εφαρμόζουν οι ξένες επιχειρήσεις ως προς τις εργασιακές ρυθμίσεις, δεν έχουν καλή φήμη. Ειδικά η DTelecom. Δυστυχώς μας έχουν κάνει τέτοια πλύση εγκεφάλου για τις ξένες επιχειρήσεις, που έχουμε γίνει ο πιο φιλόξενος λαός του κόσμου. Αλλά η πραγματικότητα για τις ξένες επιχειρήσεις παρά τη καλή τους πορεία, κρύβει δυσάρεστες πρακτικές. Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ φροντίζουν να μη φτάνει καμία είδηση που αφορά το κομμάτι της σκληρής εργασιακής εκμετάλλευσης που περνάν οι ξένοι από τους ιδιώτες επιχειρηματίες τους. Οι Γερμανοί εδώ και χρόνια έχουν να δουν αύξηση στο μισθό τους. Πρόσφατα το σκάνδαλο με τη Slecker που ώθησε τους υπαλλήλους της σε αναγκαστική παραίτηση και συμφωνία για να δουλέψουν με τα μισά χρήματα που έπαιρναν πριν. Η σκληρή (συχνά ναζιστικού χαρακτήρα) πίεση που ασκεί η Lidl στους υπαλλήλους της και πολλά άλλα περιστατικά , αλλά και αλλαγές στη νομοθεσία που προωθήθηκαν τελευταία με αποτέλεσμα τη χαλάρωση των εργοδοτικών υποχρεώσεων, δείχνουν ότι το “αξιοζήλευτο” μοντέλο διαχείρισης των ξένων δεν είναι και τόσο ιδανικό.
ε)Όταν είπα ότι δε με ενδιαφέρει να αγοράσω τις επιχειρήσεις των ξένων, δεν εννοούσα από επιχειρηματικής άποψης. Ναι , αν ήμουν επιχειρηματίας θα με ενδιέφερε. Αλλά δεν είναι του χαρακτήρα μου να πιέζω κυβερνήσεις και πολιτικούς για να επεκταθώ.
ζ)Όταν είπα για ένα μεγάλο μέρος κρατικών επιχειρήσεων , αναφερόμουν στη Νορβηγία και μόνο, η οποία μέχρι το 2000 κατείχε το 100% των πετρελαίων. Τώρα που το πετρέλαιο στερεύει , επενδύει το κράτος της σε επιχειρήσεις του εξωτερικού. Η Σουηδία είναι υπόδειγμα μη κρατικών επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο η πολιτική. 80% των εργαζομένων ανήκουν σε κάποιο συνδικάτο , υποχρεωτικά από το νόμο.Η ανάπτυξη της βασίστηκε κυρίως στο φυσικό πλούτο. Η Φινλανδία είναι πρώτη εξαγωγική παγκοσμίως σε χαρτί ξυλεία και κόντρα πλακέ. Υπερβολικό κέρδος για μια χώρα με μικρό πληθυσμό και τεράστιο κατά κεφαλή φυσικό πλούτο. Όπως και να έχει όμως, κανένα μοντέλο διαχείρισης και ανάπτυξης δεν αποτελεί master plan για όλες τις χώρες του κόσμου αφού μπορεί εύκολα και λόγω συγκυριών να ανατραπεί. Οι χώρες δεν έχουν όλες τις ίδιες οικονομικές ανάγκες και δυνατότητες. Η Ελλάδα λόγω εδαφικής μορφολογίας και λόγω δημογραφικών εμποδίων δεν μπορεί να εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο που εφαρμόζουν άλλα κράτη. Μοιρασμένοι πληθυσμιακά σε 100 νησάκια από 1000 ως 30,000 κατοίκους, άλλα 7εκ. στιβαγμένοι στις πόλεις, δε μπορεί να λειτουργήσει ομαλά μια οικονομία. Χρειαζόμαστε μια άλλη οργάνωση και αυτή την οργάνωση πρέπει να κάτσουμε και να τη βρούμε μόνοι μας. Κανείς ξένος δεν έχει το μαγικό ραβδί , ούτε τη γνώση να μας μετατρέψει σε κερδοφόρα επιχείρηση. Το ΔΝΤ δεν είναι πανάκεια. Ότι λειτουργεί καλά για τον Άγγλο δεν σημαίνει ότι λειτουργεί καλά και για τον Έλληνα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.
teo,
“Αρνούμαι να δεχτώ ότι οι Έλληνες μάνατζερς δε ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή έστω ότι δεν υπάρχουν καλύτεροι από αυτούς για να τους αντικαταστήσουν.”
Εσύ μπορεί να αρνείσαι αλλά αυτό δείχνουν τα στοιχεία, τι να κάνουμε? Και για να μην με κατηγορήσεις για ισοπέδωση, μιλάμε για το μέσο όρο. Αλλά για να πάω και ένα βήμα παραπέρα να απαντήσω και στο “γιατί δε προσλαμβάνουμε ξένους μάνατζερς;” που ρώτησες. Διότι κανείς σοβαρός μάνατζερ που έχει άρα εναλλακτικές δεν θα δεχτεί να διοικήσει κρατική εταιρία ή νοσοκομείο καθώς και ο μισθός δεν είναι τόσο καλός, αλλά κυρίως διότι θα έχει τα συνδικάτα να του κάνουν πόλεμο ειδικά αν αναγκαστεί να θίξει κεκτημένα, εφημερίδες κυρίως της αντιπολίτευση να του ασκούν κριτική, και τους υπουργούς να παρεμβαίνουν στο έργο του. Δες για παράδειγμα τον κακομοίρη τον Π. Αθανασόπουλο, έναν από τους πιο επιτυχημένους μάνατζερ του ιδιωτικού χώρου στην Ευρώπη (με μακροσκελή θητεία στην Toyota), που δέχτηκε για κάποιον ανεξήγητο για μένα λόγο (και ας τον ξέρω προσωπικά) να αναλάβει διοικητής της Δ.Ε.Η. Έλεγε σωστά ο άνθρωπος ότι η Δ.Ε.Η. κακώς υποτιμολογεί το ρεύμα και πέφτανε πάνω του οι εφημερίδες να τον φάνε. Έίχε συνεχή πόλεμο από τους συνδικαλιστές. Και που να είχε το θάρρος να πει ότι κακώς απολαμβάνουν δωρεάν ρεύμα οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Η. για λόγους που κάθε οικονομολόγος γνωρίζει. Είναι καλύτερα λοιπόν οταν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος μια εταιρία να είναι υπό κρατική ιδιοκτησία να ιδιωτικοποιείται και αυτός που την αγοράζει να είναι ο ικανότερος στον να την διοικήσει, ανεξάρτητα αν είναι Έλληνας ή ξένος.
“Αυτό το επιχείρημα ότι οι ξένοι κουβαλάνε τεχνολογία και τεχνογνωσία είναι ένα σικέ κόλπο για να μας πείσουν ότι πρέπει να πουλήσουμε.”
Για μια ακόμα φορά κάνεις έναν αβάσιμο ισχυρισμό. Τα στοιχεία όμως και πάλι σε διαψεύδουν. Κατά τον ίδιο τρόπο που οι Ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις έχουν τεχνογνωσία που δεν κατέχει η πλειοψηφία του υπόλοιπου κόσμου λόγω της συσωρευμένης εμπειρίας τους στο χώρο, έτσι και κάποιες επιτυχημένες ξένες εταιρίες που έχουν εμπειρία σε άλλους χώρους φέρνουν τεχνογνωσία. Μια σειρά από μελέτες έχουν βρει ότι η παρουσία ξένων εταιριών σε μια χώρα έχει ευεργετική επίδραση τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στους μισθούς εγχώριων εταιριών που λειτουργούν ως προμηθευτές της ξένης εταιρίας. Τον τουρισμό πάντως μην τον αναφέρεις καλύτερα διότι μόλις πρόσφατα μου περιέγραφε η μητέρα μου πως πήρε το καράβι να περάσει από το Χίο απέναντι στην Τουρκία και αισθάνθηκε με βάση αυτά που είδε το ακριβώς αντίστροφο, ότι έιχε φύγει από Τουρκία και είχε έρθει σε Ευρωπαϊκή χώρα (και μιλάμε για γυναίκα που είναι ακόμα πιο εύθικτη σε εθνικά θέματα από εσένα).
“Αφού γνωρίζεις την οικονομία πάρα πολύ καλά, υποθέτω ότι γνωρίζεις ποίος χρωστάει σε ποίον.”
Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω κάτι που να με κάνει ιδιαίτερα καχύποπτο, θες να με διαφωτίσεις?
“Η ανάπτυξη της [Σουηδίας] βασίστηκε κυρίως στο φυσικό πλούτο. Η Φινλανδία είναι πρώτη εξαγωγική παγκοσμίως σε χαρτί ξυλεία και κόντρα πλακέ.”
Και πάλι μια σειρά αβάσιμων ισχυρισμών. Πρώτα από όλα και η Ελλάδα εξάγει μάρμαρο, τσιμέντο αλλά και αλιευτικά προϊόντα (εγώ στις ΗΠΑ αγοράζω Ελληνικό λαυράκι). Άσε που και ο τουρισμός οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον φυσικό πλούτο (ήλιος-θάλασσα-νησιά). Δε νομίζω ότι Σουηδία και Φινλανδία είναι προνομιούχες σε σχέση με την Ελλάδα όσον αφορά στο φυσικό πλούτο. Επιπλέον η ανάπτυξη της Σουηδίας σχετίζεται περισσότερο με τις Βόλβο-Έρικσον-Ικέα και λιγότερο με το φυσικό της πλούτο. Το ίδιο ισχύει και για την Φινλανδία με τη Νόκια (η οποία ήταν πρωτοπόρος στο σχεδιασμό του συστήματος GSM που χρησιμοποιούν τα κινητά) και μάλιστα το 2004 η δραστηριότητα της Νοκια ήταν υπεύθυνη για το 3.5% του Φινλανδικού ΑΕΠ.
“Η σκληρή (συχνά ναζιστικού χαρακτήρα) πίεση που ασκεί η Lidl στους υπαλλήλους της και πολλά άλλα περιστατικά”
Πράγματι, αν έχεις συνηθίσει να περνάς τη μέρα σου στη δουλιά με φραπέ, τσιγάρο, και χρόνο για κουβεντούλα κάθε τι άλλο σου φαίνεται ναζιστικό. Αλλά τότε να περιμένεις και τον ανάλογο μισθό. Πάντως εγώ προτιμάω να δουλέυω 8 ώρες εντατικά από τη στιγμή που η ένταση αντικατροπτίζεται στο μισθό μου και μετά να πηγαίνω έξω με τους φίλους για καφέ παρά να πίνω καφέ και να κάνω παρέα στη δουλία αλλά να αναγκάζομαι να δουλεύω 12 ώρες για να τα βγάλω πέρα με το μισθό (εκτώς και αν κανείς δουλεύει στο Ελληνικό δημόσιο οπότε μπορεί και να πληρώνεται σχετικά καλά και να κάνει χαβαλέ).
“Αλλά δεν είναι του χαρακτήρα μου να πιέζω κυβερνήσεις και πολιτικούς για να επεκταθώ.”
Να πιέζεις? Βρε την Ολυμπιακή παρακαλάγαμε και δεν την έπαιρνε κανένας, και καλά που βρέθηκε ο Βγενόπουλος. Το ίδιο και με τα ναυπηγεία.
“Το ΔΝΤ δεν είναι πανάκεια. Ότι λειτουργεί καλά για τον Άγγλο δεν σημαίνει ότι λειτουργεί καλά και για τον Έλληνα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.”
Με αυτό συμφωνώ απόλυτα. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα (μικρότερο κράτος, ανεπτυγμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χαμηλός πληθωρισμός) που είναι ευεργετικά γενικώς. Περισσότερα όμως επ’ αυτού όταν τελειώσω τη μελέτη που κάνω πάνω στη Λατινική Αμερική.
Κώστα,με αφορμή αυτό που έγραψες για την Λατινική Αμερική.Αφορά χώρες όπως η Χιλή,η Βενεζουέλα,η Αργεντινή και η Βραζιλία;
Θα δημοσιεύσεις περιληπτικά κάποια συμπεράσματα στο ιστολόγιο;
Περιπλανώμενε,
δουλεύουμε με έναν Έλληνα συνάδελφο μια εμπειρική μελέτη για την επίπτωση της οικονομικής ελευθερίας σε 5 τομείς (με βάση το World Freedom Index του Fraser Institute) στην οικονομική επίδοση χωρών της Λατινικής Αμερικής. Οι 5 τομείς είναι μέγεθος του κράτους, ιδιοκτησιακά δικαιώματα, πρόσβαση σε αξιόπιστο χρημα, πρόσβαση σε διεθνείς αγορές, και βαθμός ρύθμισης των αγορών. Το δείγμα περιλαμβάνει 19 χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Μπελίζ, Βραζιλία, Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός, Ελ Σαλβαδορ, Γουατεμάλα, Ονδρούρα, Μεξικό, Νικαράγουα, Παραγουάη, Παναμάς, Περού, Ουρουγουάη, και Βενεζουέλα.
Ο λόγος που επιλέξαμε τη συγκεκριμένη περιοχή, πέρα από το γεγονός ότι γενικά γουστάρω την λατινοαμερικανική κουλτούρα, είναι ότι έχει εκφραστεί κατά καιρούς ισχυρισμός σαν του teo ότι λόγω κουλτούρας κάποιες θεσμικές αλλαγές (κυρίως προς την κατεύθυνση της περισσότερης ελευθερίας) που μπορεί να λειτουργούν στις ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα εκεί. Θέλαμε να δούμε λοιπόν κατά πόσο έχει βάση αυτός ο ισχυρισμός.
Να είστε σίγουροι λοιπόν οι αναγνώστες της αναΜόρφωσης ότι όταν έχουμε όλα τα αποτελέσματα θα ανεβάσω κάτι στην αναΜόρφωση και έτσι θα είστε από τους πρώτους που θα λάβετε γνώση. Αυτό που δεν έχω αποφασίσει είναι αν θα πρέπει να το κάνω πριν το στείλω σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό ή μετά ώστε να έχουμε και την έκθεση του κριτή για το αν η μεθοδολογία μας στέκει. Θα συμβουλευτώ και τον ΣΓ και θα δούμε.
Για ακόμα μια φορά θα το ξαναπώ. Δεν αρνούμαι τα στοιχεία. Άλλωστε δε περίμενα ότι τα στοιχεία θα δείξουν τίποτα θετικό όσον αφορά τους μάνατζερς και τους εργαζόμενους. Θα ανησυχούσα αν έδειχναν το αντίθετο, δηλαδή ότι οι Έλληνες κάνουν καλά τη δουλειά τους, ενώ οι επιχειρήσεις αποτυγχάνουν. Τότε όντως , θα είχαμε πρόβλημα ανάπτυξης. Η κόντρα μεταξύ μας προκύπτει από τη διαφωνία μου να δεχτώ το παράλογο και απλουστευτικό πόρισμα ότι οι Έλληνες είναι συχνά αμόρφωτοι, άσχετοι με το αντικείμενο, ή απλά ανίκανοι. Το να γενικεύει κανείς ισοδυναμεί με το να χαζεύει. Τέτοιου είδους πορίσματα είναι επικίνδυνα και βλάπτουν σοβαρά τη χώρα. Ευτυχώς που ο Πάγκαλος σταμάτησε την αναπαραγωγή τέτοιων σλόγκαν ξεκαθαρίζοντας ότι όποιος το κάνει , είναι ρατσιστής εναντίον των Ελλήνων.Όπως και εσύ πολύ σωστά επισήμανες με το παράδειγμα του Αθανασόπουλου, ότι δεν είναι τελικά οι μάνατζερς που δε ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά οι καταστάσεις και οι συγκυρίες που δεν τους αφήνουν να το πράξουν. Αν θες να είσαι δίκαιος και ακριβής στα συμπεράσματα σου, κάνε μια έρευνα σχετικά με το γενικότερο πλαίσιο της Ελληνικής αγοράς μέσα στο οποίο καλείται ο κάθε μάνατζερ να κατευθύνει την επιχείρηση, το νομικό πλαίσιο και το πολιτικό καθεστώς. Είμαι σίγουρος ότι θα διαπιστώσεις την ανεπάρκεια πολιτικής βούλησης στο να εφαρμόζονται οι νόμοι και το σύνταγμα. Για αυτό έχουμε μεγάλη παρανομία, φοροδιαφυγή και μια αγορά που δε μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα. Παράδειγμα: οι καθημερινές απεργίες. Φαντάσου να είσαι επιχειρηματίας να περιμένεις το εμπόρευμα σου ή τη πρώτη ύλη για να εκτελέσεις τις παραγγελίες σου και τα σύνορα να κλείνουν κάθε τόσο, οι συγκοινωνίες να μη λειτουργούν , τα λιμάνια να μη ξεφορτώνουν, το ρεύμα να κόβεται κοκ Αν είχαμε μια σωστή αγορά, τότε να μιλήσουμε για το αν οι μάνατζερς ή οι εργαζόμενοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όχι να τους κρίνουμε ενώ δε μπορούν καν να κάνουν τη δουλειά τους.
Η ένσταση μου είναι ,εφόσον το πρόβλημα εντοπίζεται στη κακή τήρηση των νόμων. Γιατί η λύση του να είναι η πώληση των επιχειρήσεων; Γιατί να πουλήσουμε τη ΔΕΗ αντί να περιορίσουμε το συνδικαλισμό στα όρια που του επιτρέπει ο νόμος ;
Διάβασε τους όρους δανεισμού. Επί την ευκαιρία , το μνημόνιο είναι μια καλή αρχή!
Οι όροι αυτοί παίξανε σημαντικό ρόλο στη κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση της Αργεντινής το 2000 (μιας και πρόκειται να γράψεις άρθρο για τη λατινική Αμερική , κάνε μια σχετική έρευνα πέρα από τα οικονομικά στοιχεία).
teo,
η τελική μου απάντηση είναι ότι ίσως μας διαβάζεις κάπως κακόπιστα, και άρα η διαφωνία οφείλεται σε παρεξήγηση των όσων γράφω. Συγκεκριμένα
“Αν θες να είσαι δίκαιος και ακριβής στα συμπεράσματα σου, κάνε μια έρευνα σχετικά με το γενικότερο πλαίσιο της Ελληνικής αγοράς μέσα στο οποίο καλείται ο κάθε μάνατζερ να κατευθύνει την επιχείρηση, το νομικό πλαίσιο και το πολιτικό καθεστώς.”
Και ποιος το αρνήθηκε? Είπα πουθενά εγώ ότι οι μάνατζερ είναι κακοί λόγω του Ελληνικού τους ντι εν εϊ? Εγώ δεν είπα ότι η κακοδιαχείρηση κρατικών εταιριών είναι γενικό φαινόμενο και όχι Ελληνικό και έχει να κάνει με τις παθογένειες που συνοδεύουν την κρατική ιδιοκτησία? Αλλά σε μια δημοκρατία το νομικό πλαίσιο και το πολιτικό καθεστώς το διαμορφώνουν οι πολίτες, και καλά θα κάνει ο Πάγκαλος να αναλογίζεται τις ευθύνες του δικού του κομματος κατά τη δεκαετία του 80. Ειλικρινά όμως παραξενεύομαι που από τη μια παραδέχεσαι ότι το θεσμικό καθεστός φταίει, και από την άλλη συνεχίζεις να υποστηρίζεις το εθνικοσοσιαλιστικό μοντέλο της δεκαετίας του 80 που θεωρεί ότι είναι καλύτερα το Ελληνικό κράτος να έχει υπό τον έλεγχό του εταιρίες παρά να τις έχουν ιδιώτες που τυγχάνει να είναι ξένοι. Ε λοιπόν δεν είναι τυχαίο ότι η παραγωγικότητα των Ελλήνων (ΑΕΠ ανά εργαζόμενο) από το 1980 μέχρι το 2000 κατρακύλησε από το 92% στο 63.5% σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ (που έχουν το υψηλότερο) ενώ από το 2000 και μετά όπου άρχισαν να αποδίδουν οι αλλαγές (π.χ. αποκρατικοποιήσεις) η παραγωγικότητα αυξάνεται και στο 2007 είχε φτάσει στο 75% αυτής των ΗΠΑ.
Και μια που ανέφερα το πόσο σημαντικό είναι να διαβάζει κανείς προσεκτικά, η πρόταση “οι Έλληνες είναι συχνά αμόρφωτοι, άσχετοι με το αντικείμενο, ή απλά ανίκανοι” δεν είναι γενίκευση όπως ισχυρίζεσαι καθώς εμπεριέχει τη λέξη συχνά. Γενίκευση θα ήταν αν στη θέση του “συχνά” ήταν το “πάντα” ή δεν υπήρχε η λέξη καν. Όπως έγραψε και ο ΣΓ μια σημαντική μερίδα του Ελληνικού πληθυσμού (ΟΧΙ ΟΛΟΙ) που είναι αμόρφωτοι ή/και αδιάφοροι δυστυχώς έχουν καταφέρει να σαμποτάρουν το έργο των υπολοίπων. Το να αρνείται κανείς αυτήν την πραγματικότητα αποτελεί στρουθοκαμηλισμο που οδηγεί σε στασιμότητα καθώς ο κάθε ένας περιμένει (για να αναφερθώ και στο πρόσφατο κείμενο του kt) κάποιον άλλο να βγάλει το φίδι από την τρύπα (πολιτικό, δικαστή, κ.ο.κ) ενώ η λύση είναι συλλογικά σαν λαός να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, συμπεριφερόμαστε, και βλέπουμε τον κόσμο. Η πίστη στην αναγκαιότητα μιας τέτοιας αλλαγής είναι το κίνητρο για τη δημιουργία αυτού του μπλογκ, και για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνω ότι είναι παράδοξο να παραδέχεσαι ότι έχουμε πάρει λάθος δρόμο και από την άλλη να υπερασπίζεσαι τον ίδιο δρόμο απέναντι στις αλλαγές που προτείνονται εδώ.
“Γιατί να πουλήσουμε τη ΔΕΗ αντί να περιορίσουμε το συνδικαλισμό στα όρια που του επιτρέπει ο νόμος?”
Πρώτα από όλα εγώ δεν είπα να πουλήσουμε τη ΔΕΗ. Από την άλλη, είναι αφελές να πιστεύεις ότι τέτοιος περιορισμός είναι εύκολος για λόγους που έχουν να κάνουν με τη φύση της κρατικής ιδιοκτησίας και τους οποίους έχω αναφέρει ήδη σε δύο σχόλια μέχρι τώρα! α) Διότι ο ιδιοκτήτης της ΔΕΗ, δηλαδή το κράτος, υφίσταται περιορισμούς στην δυνατότητα να υλοποιεί τέτοιες αποφάσεις λόγω του πολιτικού κόστους και β) διότι στο βαθμό που η ΔΕΗ ανήκει στο κράτος μια τέτοια απόφαση δεν είναι μόνο επιχειρηματική αλλά και πολιτική στην οποία μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας θα αντιδράσει και ας μη δουλεύει στη ΔΕΗ καθώς είναι αντίθετη στα πολιτικά τους πιστεύω.
“Διάβασε τους όρους δανεισμού. Επί την ευκαιρία , το μνημόνιο είναι μια καλή αρχή!”
Συγνώμη αλλά αδυνατώ να ακολουθήσω τη δαιδαλώδη λογική(?) σου. Πριν μίλησες για σχέδιο συνομωσίας των τραπεζών με κρατικούς φορέις για να φθείρουν κρατικές εταιρίες ώστε να τις αγοράσουν φτηνά και ζήτησες να δω από ποιους δανειζόμαστε για να καταλάβω. Τώρα αναφέρεις τον δανεισμό από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. που είναι διακρατικοί (και όχι ιδιωτικοί) φορείς οι οποίοι μπήκαν σφήνα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δανείζοντάς μας με ευνοικότερους όρους για να μας γλυτώσουν ακριβώς από τους επαχθείς όρους με τους οποίους μας δάνειζαν οι αγορές. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω.
“Οι όροι αυτοί παίξανε σημαντικό ρόλο στη κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση της Αργεντινής το 2000 (μιας και πρόκειται να γράψεις άρθρο για τη λατινική Αμερική , κάνε μια σχετική έρευνα πέρα από τα οικονομικά στοιχεία).”
Τελικά βρε παιδί μου, πόσο λανθασμένη εικόνα μπορεί να έχει ένας άνθρωπος για τον κόσμο? Αντί να αναπαράγεις τα κλισέ που ακούς, καλό είναι να δεις λίγο και τα στοιχεία. Το 1980 το ΑΕΠ ανά εργαζόμενο της Αργεντινής σε σχέση με των ΗΠΑ ήταν στο 65%, δηλαδή κοντά στα 2/3. Από εκεί και πέρα ξεκινάει μια πτωτική πορεία με το ποσοστό να φτάνει στις αρχές του 1990 στο 44%. Στη δεκαετία του 80 δηλαδή χάθηκαν 21 ποσοστιαίες μονάδες. Προφανώς λοιπόν το ΔΝΤ δεν είχε να κάνει τίποτα με τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής τα οποία προϋπήρχαν και ήταν αποτέλεσμα των επιλογών που έκαναν οι Αργεντίνοι. Ακριβώς λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης τη δεκαετία του 1990 αρχίζει το ΔΝΤ να δανείζει τη χώρα. Η πτωτική πορεία συνεχίζεται με το ΑΕΠ ανα εργαζόμενο να πέφτει στο 33% το 2002, είναι ωστόσο πιο αργή (10 ποσοστιαίες μονάδες αντί για 21 σε δέκα χρόνια). Ωστόσο από το 2002 και μετά η χώρα παρουσιάζει ανάκαμψη με το ΑΕΠ ανά εργαζόμενο σε σχέση με των ΗΠΑ να αυξάνεται και το 2007 να φτάνει το 39%. Πέρα λοιπόν από τις αερολογίες υπάρχει και η πραγματικότητα και με βάση αυτή το να καταλογίζει κανείς την οικονομική εξαθλίωση της Αργεντινής στο ΔΝΤ είναι φαιδρό. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που μπορεί να του καταλογίσει είναι ότι δεν κατάφερε να ανατρέψει όσο έπρεπε την καθοδική πορεία της Αργεντινής. Αυτό είναι όμως τελείως διαφορετικό, Η άποψή μου είναι ότι είναι παράλογο να περιμένουμε κάτι τέτοι από το ΔΝΤ. Ο ρόλος του είναι να μας δώσει χρόνο να αλλάξουμε αυτά που πρέπει (κάτι που η Αργεντινή δεν έκανε), και όχι με κάποιο μαγικό ραβδάκι να μας φτιάξει τα προβλήματα. Όπως είπε κάποιος 2010 χρόνια πριν, “Η βασιλεία των ουρανών εντώς υμών εστί”. Εδώ και η γνώμη του ΣΓ για το ΔΝΤ.
Συμφωνούμε γενικά. Βλέπω όμως τα πράγματα από διαφορετική όψη. Οπωσδήποτε μια συλλογική αλλαγή τύπου Γκάντι, “γίνε εσύ η αλλαγή που επιθυμείς”, να φέρει αποτελέσματα. Αυτό το αναφέρω επειδή είπες ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορά εμείς οι πολίτες. Συμφωνώ , ναι να αλλάξουμε. Είναι όμως ρεαλιστικά εφικτό; Απο την άλλη δε μπορώ να ρίξω το φταίξιμο μόνο στους πολίτες για τις επιλογές των κυβερνήσεων. Τι σημασία έχει αν ψηφίζουν τις κυβερνήσεις; αφού με ψέματα εκλέγονται και άλλα από αυτά που είπαν κάνουν. Τα ρουσφέτια και η κομματικοποίηση του κράτους είναι που διέλυσαν τη παραγωγικότητα. Δημιούργησαν πολίτες εξαρτώμενους από το κράτος και κατά επέκταση γαντζωμένους σε αυτό. Προστέθηκαν όμως μετά από αυτά και σειρά από ύπουλα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Το Σκοπιανό, η προβοκάτσια με τα Ίμια , η εξαπάτηση του λαού από μια ολόκληρη κυβέρνηση με το χρηματιστήριο, η ένταξη στην Ευρωζώνη που δεν έπρεπε να έχει γίνει, η εξαπάτηση του λαού συντονισμένα από τη goldman sachs τις κυβερνήσεις και την ΕΕ κοκ. Το δυσάρεστο είναι ότι οι πολίτες πολύ αργά αντιλαμβάνονται τη πραγματικότητα και πολύ πιο καθυστερημένα αντιδρούν. Πόσο είναι στο χέρι τους να αλλάξουν συμπεριφορά και νοοτροπία και να δράσουν συλλογικά προς τη σωστή κατεύθυνση , όταν οι ιθύνοντες τους παραπλανούν και τους χρησιμοποιούν σαν περιουσιακό τους στοιχείο; Πόσοι από αυτούς νομίζεις ότι έχουν το χρόνο έστω να κάτσουν και να σκεφτούν τι συμβαίνει; Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Μάλλον γνωρίζουν ότι το “άλλο” κόμμα φταίει για όλα, μιας και αυτό είναι η μόνη αιτιολογία που προβάλλεται από τα ΜΜΕ.
Είναι δυσάρεστο να ενοχοποιείται ένας λαός γιατί έχει λάθος πολιτικούς. Λυπάμαι που η εντύπωση που κυριαρχεί είναι ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες , πίνουν φραπέ και κάνουν κουβεντούλα την ώρα της δουλειάς. Εχω δουλέψει χρόνια στην Ελλάδα και χρόνια στο εξωτερικό και μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η δουλειά στο εξωτερικό είναι λιγότερο κουραστική και αμείβεται περισσότερο από ότι στην Ελλάδα. Ο Έλληνας δεν έχει τη πολυτέλεια του 8ωρου , ούτε τις παροχές που έχουν οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό.
Αυτοί που λουφάρουν είναι εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Την ώρα που οι πολιτικοί οχυρώνονται πίσω από αυθαίρετους νόμους περί μη ευθύνης ακόμα κι αν πρόκειται για έγκλημα, εμείς προτείνουμε το αυτο-μαστίγωμα για εξιλέωση; Να πληρώσουν οι πολίτες τις κάτω από το τραπέζι συμφωνίες των πολιτικών; Λογικό είναι να είμαι κακόπιστος και μη το πάρεις προσωπικά.
Μια χούφτα λαμόγια σε κάθε υπηρεσία και κόμμα είναι που δημιουργούν την εντύπωση ότι κάθε Έλληνας είναι οπισθοδρομικός και παρτάκιας. Αυτό είναι λάθος να το πιστεύουμε για τους εαυτούς μας, και περισσότερο λάθος να το αναπαράγουμε ως αληθές.
Τεσπα το μέλλον θα δείξει και ο χρόνος θα ξεκαθαρίσει ποίος είναι ποίος.
μαγκες εχετε κανει μεγαλη συζητηση εδω και χανεται λιγο, μηπως να μεταφερθει σε καποιο πιο καταλληλο τοπικ ή να γραφτει ενα νεο?
εχω πολλα να παρατηρησω, εκανα και μια παραλληλη κουβεντα προσφατα σε αλλο χωρο, θα δω μπας και προλαβω να γραψω.
Στα γρηγορα, πουθενα και ποτε δεν εχω γραψει οτι οι Ελληνες γενικα ειναι ανικανοι, ποσο μαλλον οτι ειναι λογω καποιων εγγενων ελατωμματων. Η θεωρια μου ειναι οτι οι γενετικες διαφορες των λαων ειναι ελαχιστες οσον αφορα τουλαχιστον τα χαρακτηριστικα που επηρεαζουν την οικονομικη αποδοση (οκ, ας πουμε στον αθλητισμο ψιλοδιαφερουν, αλλα ειναι μαλλον ασχετο με την αναπτυξη αυτο). Σχεδον ολες οι διαφορες αναπτυξης λοιπον αλλα και κοινωνικης συμπεριφορας και αποτελεσματικοτητας πρεπει να αναζητηθουν αλλου. Βρισκομαι στην Κινα, μολις ηρθα απο Κορεα. Μου κανει τρομερη ετνυπωση παλι, η τεραστια διαφορα συμπεριφορας ανθρωπων με τοσο κοντινη παραδοσιακη κουλτουρα (για να μην πουμε οτι η Κινα ξεκαθαρα ειχε ανωτερο πολιτισμο εως προσφατα)
Φαινεται τελικα οτι η οικονομικη αναπτυξη επηρεαζεται απο την κουλτουρα, αλλα η κουλτουρα επηρεαζεται πολυ περισσοτερο απο την αναπτυξη. Λεπτομερεις οταν κατασταλλαξω λιγο και βρω χρονο να γραψω.
SG ,
έχεις απόλυτο δίκαιο . Είναι ένα θέμα που ανοίγεται σαν βεντάλια. Ούτε και εγώ μπορώ να διατυπώσω τις απόψεις μου ολοκληρωμένα και μάλλον έχουμε ξεφύγει από το θέμα. Αποφεύγω να απαντήσω σε όλα γιατί θα φέρω χάος. Καλό θα ήταν αν δεν χαλάει το ιστολόγιο , να γραφτεί ένα καινούριο άρθρο που να αναφέρεται σε όλα. Καλά είναι τα οικονομικά στοιχεία, αλλά κατά τη γνώμη επειδή δεν αρκούν για να εξηγήσουν πλήρως το πρόβλημα,καλό θα είναι να γίνει και μια ανάλυση των πολιτικών που εφαρμόζονται, των εθνικών στρατηγικών επιδιώξεων-πολιτικών των διαφόρων χωρών που σχετίζονται με την Ελλάδα. Αν μείνουμε μόνο στα νούμερα της εσωτερικής οικονομίας παρατηρώντας την απομονωμένα από τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις , θα χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ και ίσως οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.
“οτι θα κρατησουμε τον ΟΤΕ στα χερια του κρατους μονο και μονο για να εχει ο Ελληνας διευθυνων συμβουλος σιγουρη θεση” ………..
ΑΚΡΙΒΏΣ το ίδιο λέω… ΝΑ μην ανήκει στο κράτος…
Υπάρχουν και αρκετά καλά Ελληνικά μυαλά να διαχειριστούν μια τέτοια υπόθεση, δεν είναι απαραίτητο ο εταίρος να είναι “ξένος”..
Το δημόσιο κόπτεται γι’ αυτό, κ αναζητά ξένο επενδυτή..
Εγώ απλά λέω ,οτι καλό θα ήταν να παραμείνει σε ικανά Ελληνικά χέρια, αλλοστε γιατί πρέπει πάντα οι Γερμανοι/Αγγλοι/Αμερικάνοι να τα κατεφέρνουν καλύτερα?
Το συμπέρασμά σου, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, απλά φαντάζομαι οτι κι εδώ θα γίνει κάτι παρόμοιο με την Ολυμπιακή…
το Δημόσιο την κατέστρεψε, την υπερχρέωσε, έδωσε το marketing στους Αγγλους που φυσικά προόθησαν τα δικά τους ανταγωνιστικά συμφέροντα κι όχι το “καλό της εταιρείας” και όλοι ξέρουμε το αποτέλεσμα…
Γιατί μια καλή προσπάθεια, θα πρέπει να πουληθεί?
Απλά ,αυτό δεν καταλαβαίνω!
Cu
υπάρχει πάντα και το εύκολο αντεπιχείρημα του κάθε κρατιστή . Ποιός ο λόγος να πωληθεί μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση , η οποία δεν είναι πια μονοπώλιο ;Γιατί να μην χρησιμοποιούνται τα κέρδη για τις δημόσιες δαπάνες ; Το κλασσικότερο παράδειγμα εδώ είναι πάντα η κοσμοτέ η οποία έχει καταφέρει να ηγείται του κλάδου της , και να μην υπολείπεται σε ποιότητα υπηρεσιών.
Τι απαντάμε εδώ ;
νομιζα οτι ειχα απαντησει σε αυτο, ας το ξανααπαντησω λιγο πιο αναλυτικα:
Το επιχειρημα οτι δεν κανει να πουλας κατι κερδοφορο, απλα δεν βγαζει νοημα. Σχεδον ολοι οι Ελληνες ανω των 40 εχουν πουλησει καποτε καποιο ακινητο. Γιατι το εκαναν? Γιατι ηταν ζημιογονο? Ή ακριβως επειδη ηταν κερδοφορο και ετσι μπορουσαν να βρουν αγοραστες?
Παρομοιως και με μια επιχειρηση. Αν ειναι ζημιογονος, συνηθως την κλεινεις δεν την πουλας. Αν ομως ειναι μια επιχειρηση σε εναν υγιη τομεα που ομως δεν τα παει και παρα πολυ καλα γιατι δεν ξερεις να την διαχειριστεις, βρισκεις καποιον που ξερει και την πουλας σε αυτον. Γιατι αυτος εχει σκοπο να την βελτιωσει και ετσι να την κανει πιο κερδοφορα, αρα ειναι διατεθειμενος να σε πληρωσει περισσοτερο απο το συνολο των κερδων που θα βγαλεις αν κρατησεις την επιχειρηση.
Τωρα αν μιλησουμε για τον ΟΤΕ, προφανως βγαζει καποια λιγα κερδη, αλλα ειναι ακομα προφανεστερο οτι το κρατος δεν τον διαχειριζεται αποτελεσματικα. Με μια σωστη διαχειριση και εγχυση τεχνογνωσιας απο την Τελεκομ ή αλλο οργανισμο, ο ΟΤΕ μπορει να γινει πολυ πιο παραγωγικος και αυτο σημαινει οτι και ο ιδιοκτητης του ΟΤΕ (εμεις!) εχει συμφερον να τον πουλησει.
μα η Κοσμοτε εχει καταφερει ο,τι εχει καταφερει ακριβως επειδη απο την γεννηση της δεν ειναι κρατικη (ηταν βασικα 50-50 συνεργασια με ιδιωτες)! Ειδες να εχουν πλακωσει κομματα και συνδικατα απο την Κοσμοτε και να αντιδρουν στα σχεδια? Εγω απο ατομα που ξερω εκει, οπως ειπα βλεπω να καλοβλεπουν την πωληση του ΟΤΕ.
ΜΖ
τι ακριβως σημαινει ικανα ελληνικα χερια? Ειναι καλυτερο να ανηκει ο ΟΤΕ στην Μαρφιν ας πουμε και οχι στην Τελεκομ? Ας υποθεσουμε προς στιγμην οτι η Μαρφιν ειναι ελληνικη (που δεν ισχυει), ειναι καλυτερη απο την Τελεκομ για να αναλβει τον ΟΤΕ? Οχι βεβαια γιατι ειναι πληρως ακαταλληλη, δεν εχει καμμια εμπειρια στις τηλεπικοινωνιες. Η Τελεκομ απο την αλλη εχει τεραστια τεχνογνωσια και παραδοση καινοτομιας. Στην Γερμανια ειχαμε φτηνο DSL οταν ο ΟΤΕ ακομα πουλαγε το ISDN σαν “τελευταια λεξη της τεχνολογιας”. Και χωρες της (φτωχης) Κεντροανατολικης Ευρωπης εχουν ωφεληθει τοσο απο την Τελεκομ που ειναι μπροστα απο την Ελλαδα στις νεες τεχνολογιες!
Αν εννοεις να ειναι σωνει και καλα ο διευθυνων συμβουλος Ελληνας, αυτο με αφηνει αδιαφορο. Απο το να εχουμε εναν ακριβοπληρωμενο Ελληνα να διευθυνει και απο κατω μια εταιρεια να σαπιζει και να μας προσφερει κακες υπηρεσιες, προτιμω 100 φορες εναν Γερμανο, Ολλανδο ή Αριανο να διευθυνει μια υγιη εταιρεια που να προσφερει καλες θεσεις εργασιας και καλες υπηρεσιες. Αν μαθαμε κατι απο το ευρωπαϊκο του 2004 και τον Ρεχαγκελ ειναι τελοσπαντων οτι η διεθνης συνεργασια μπορει να φερνει καλα αποτελεσματα για την Ελλαδα :-)
Παρεπιμπτοντως να προσθεσω οτι μια καλη διοικηση θα αξιοποιησει πολυ καλυτερα το ανθρωπινο κεφαλαιο του ΟΤΕ και θα αναδειξει ατομα που σημερα υποφερουν απο την ελλειψη ευκαιριων και αξιοκρατιας. Με λιγα λογια ο τροπος να αξιοποιουμε στο μεγιστο τις δυνατοτητες των νεων Ελληνων εργαζομενων ειναι να διαλεγουμε τους καλυτερους στον κοσμο για να τους οργανωνουν, διδασκουν και διοικουν, ανεξαρτητως εθνικοτητας!
Βασικά ,δεν διαφωνούμε, απλά εγώ το βλέπω λίγο πιο “πατριωτικά” κι αυτό επειδή ξέρω μερικά πράγματα εκ των “έσω”….
Ειδάλως, σίγουρα κάποιος πουλάει για να κερδίσει κι οχι να χάσει, και σίγουρα, ότι βοηθάει μια επιχείρηση να εξελιχθεί, καλό είναι να γίνεται..
Δεδομένο είναι επίσης, οτι οι ΔΕΚΟ, αν θέλουν να εξυχρονιστούν, καλό είναι να φύγουν απο τον “μπαμπά” – Δημόσιο.
Οι 3 τελευταίες σειρές που έγραψες, συνοψίζουν το σκεπτικό και τα λένε όλα!!
σύμφωνοι , αλλα ποιός έχει το μάνατζμεντ στην κοσμοτέ ; Και το κράτος δεν έχει ( τα μισά έστω ) κέρδη ;
Για να το γενικεύσω συμφωνείς σε κάθε κλάδο της αγοράς , να υπάρχει και μια ημι-κρατική εταιρεία ( όπως κοσμοτέ ) η οποία να συγκρατεί ολιγοπωλειακά φαινόμενα αλλά και να συνεισφέρει στον κρατικό κορβανά ; Πάντα υπό την προϋπόθεση οτι θα είναι κερδοφόρα και θα λειτουργεί σε καθεστώς ανταγωνισμού και χωρίς παράνομες ¨βοήθειες¨ .
Χαζό παράδειγμα : Μια αλυσίδα από ημι-κρατικά σούπερ μάρκετ ( κατά τα πρότυπα της ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην κινητή ) θα βοηθούσε στη μείωση της ακρίβειας ;
σύμφωνοι , αλλά ποιός έχει το μάνατζμεντ στην κοσμοτέ ; Το κράτος δεν καρπούται ( τα μισά έστω ) κέρδη ; Η κοσμοτε δεν συμβάλει στον περιορισμό ολιγοπωλιακών φαινομένων στην αγορά της κινητής ;
Για να το γενικεύσω , το μοντέλο της κοσμοτέ δεν μπορεί να επεκταθεί σε άλλους τομείς της οικονομιας ;
Χαζό ( ;) παράδειγμα : Μια αλυσίδα ημι-κρατικών σουπερμάρκετ ( ακριβώς στα πρότυπα λειτουργίας της κοσμοτέ και – πλεον – της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ) θα έκανε καλό ή όχι στην αντίστοιχη αγορά ;Στα κρατικά ταμεία ;
ΥΓ συγνώμη αν (ξανα)φέυγω από το κυρίως θέμα
να ξεφυγεις απο το θεμα, καλα κανεις. Νομιζα οτι η λογικη των ιδιωτικοποιησεων ηταν σαφης και αποδεκτη, αλλα μαλλον δεν ειναι.
Λοιπον, την διοικηση της Κοσμοτε δεν την εχει ακριβως το κρατος. Δεν ξερω ποια ηταν ακριβως η συνθεση του διοικητικου συμβουλιου αλλα τουλαχιστον μεχρι τωρα εχουν ξεφυγει νομιζω απο τις κομματικορουσφετολογικες αντιληψεις των κρατικων επιχειρησεων. Ή για να ειμαι ακριβης δεν την ειχε, γιατι προσφατα ο ΟΤΕ αυξησε το μεριδιο του στην Κοσμοτε και ετσι ουσιαστικα το κρατος την ελεγχει.
παμε παλι: τι ακιβως σημαινει οτι το κρατος βγαζει κερδη απο την Κοσμοτε? Αν την πουλησει και ας πουμε μειωσει το δημοσιο χρεος με τα εσοδα θα ειναι αυτο ζημιογονο για το κρατος?
Οσο για τα ολιγοπωλιακα φαινομενα: οχι, ακριβως το αντιθετο. Οι κρατικες επιχεριησεις στρεβλωνουν τον ανταγωνισμο ποικιλοτροπως. Δες ας πουμε την Ολυμπιακη, πως το κουφαρι της που δεν λεει να πεθανει πιανει την ελληνικη αγορα και δεν αφηνει αλλες υγιεις εταιρειες να αναπτυχθουν. Η ζημια μας απο την Ολυμπιακη ειναι ανυπολογιστη οχι μονο επειδη χανει λεφτα συνεχως το κρατος. Το πιο σημαντικο για μενα ειναι οτι χανει η Ελλαδα συνεχως πελατες καθε μορφης, απο επενδυτες μεχρι τουριστες, γιατι η Ολυμπιακη δεν μπορει να προσφερει αξιοπιστες και καλες υπηρεσιες!
ας παρουμε αυτο το παραδειγμα ειναι ωραιο. Καταρχας να πω οτι δεν ειμαι μανιακα αντιθετος στις κρατικες παρεμβασεις. Μαλιστα στην προσωπικη μου ερευνα εχω τωρα καμποσες ιδεες για εξυπνες παρεμβασεις του κρατους, σε πραγματα οπως ευρεσιτεχνιες. Αλλα καποια πραγματα ειναι δεδομενα.
α) το κρατος δεν ειναι καλος επιχειρηματιας
αν εχει λεφτα το δημοσιο και θελει να τα επενδυσει καπου ειναι πολυ καλυτερο να παρει μετοχες ιδιωτικων εταιρειων παρα να προσπαθησει να φτιαξει δικες του εταιρειες. Βεβαια, αν μιλαμε για το ελληνικο κρατος, το καλυτερο που εχει να κανει αν εχει λεφτα ειναι να μειωσει το δημοσιο χρεος και τους φορους που μας εχουν πνιξει!
β) οταν το κρατος κανει τον επιχειρηματια στρεβλωνει τους κανονες του παιχνιδιου
Οταν υπαρχει σε μια αγορα μια κρατικη επιχειρηση εχουμε προφανη συγκρουση συμφεροντος. Πως θα κανει το κρατος τον αντικειμενικο κριτη και ρυθμιστη οταν εχει συμφερον να ενισχυει μια εταιρεια! Απο τα δικαστηρια μεχρι τις πολεοδομιες, ολες οι κρατικες υπηρεσιες ενισχυουν την κρατικη επιχειρηση και αυτο μονο καλο για τον υγιη ανταγωνισμο δεν ειναι.
Μια αλυσιδα κρατικων σουπερμαρκετ λοιπον, θα εκοβε και θα εραβε τους κανονες στα μετρα της (οπως οι αηδιαστικοι κανονες που υπαρχουν σημερα προς ενισχυση καποιων συνδικατων. ενα σουπερμαρκετ πρεπει να εχει 45 αδειες, και για να πουλαει ας πουμε φρεσκο ψωμι πρεπει να εχει 40 μ2 αφιερωμενα σε αυτο!),
ΕΠισης θα ηταν πιθανοτατα ζημιογονος και δεν θα αφηνε και πεδιο σε αλλα σουπερμαρκετ να καινοτομησουν. Αν νομιζεις οτι δεν υπαρχει καινοτομια στα σουπερμαρκετ, διαβασε ας πουμε για την καταπληκτικη διαχειριση αποθεματων και πωλησεων που κανει η tesco, σε βαθμο που ας πουμε αν σε ενα καταστημα υπαρχει αυξημενη ζητηση για ξερω γω φετα, υποψιαζονται οτι ηρθαν Ελληνες στην γειτονια και στελνουν στο συγκεκριμενο καταστημα και αλλα προϊοντα που θα αγοραζε ενας Ελληνας!
Θα εριχνε τις τιμες? Αν μετρησεις τις τιμες σταθμισμενες με την ποιοτητα, ειναι αδυνατο μια κρατικη εταιρεια να ριχνει τις τιμες και παραλληλα να μην ειναι ζημιογονος. Αφου το κοστος της για καθε ποιοτητα προϊοντος ειναι μεγαλυτερο απο μιας ιδιωτικης επιχειρησης, εκτος απο πολυ ειδικες εξαιρεσεις!
συγγνώμη για το διπλό σχόλιο . Λόγω προβλήματος στη σύνδεση κόλλησε ο μοζίλα μου και νόμιζα οτι δεν εμφανίστηκε το πρωτο σχόλιο ( και με αρκετή τσατίλα έκατσα και το ξανάγραψα – περίπου – ίδιο :-)
ας με διαψεύσει κάποιος αν κάνω λάθος , αλλά στον τομέα των προσλήψεων δεν νομίζω οτι ισχύει κάτι τέτοιο . Νομίζω οτι οι ειδικά οι entry-level και μεσαίες προσλήψεις στην κοσμοτέ γίνονται βυσματικά. Για τους άλλους τομείς (προμήθειες κλπ ) δεν ξέρω , αν κάποιος ξέρει ας μας διαφωτίσει
Αν την πουλήσει παίρνει ένα καλό πακέτο εφ άπαξ ( χάριν της συζήτησης ας πούμε 100 εκ ) και πράγματι καλύπτει ένα μέρος του χρέους .Αν όμως το κράτος κερδίζει , ας πούμε , 10 εκ το χρόνο έχοντας τις μισές (περίπου ) μετοχές τότε σε βάθος χρόνου βγαίνει ζημιωμένο .
Αν λοιπόν δεν είναι επιτακτική η ανάγκη να πουλήσει , τότε γιατί να το κάνει ;(πάρε την ερώτηση σε θεωρητικό επίπεδο και όχι για το Ελληνικό κράτος συγκεκριμένα )
συμφωνώ απολύτως για την Ολυμπιακή αλλά δεν εμπίπτει στα κριτήρια του παραδείγματός μου . Και αυτό διότι είναι πλήρως κρατική (και όχι ημι-κρατική) οπότε δεν υπάρχουν ιδιώτες επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο οι οποίοι να ελέγχουν την κακοδιαχείριση ( όπως υποψιάζομαι συμβάινει με τη κοσμοτέ ).
αυτό ακούγεται πολύ σωστό αλλά στην πράξη συμβαίνει πραγματικά έτσι ;Έχει παρέμβει το κράτος υπέρ της κοσμοτέ ή των ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ ( για παράδειγμα ) . Σε τέτοια περίπτωση , δεν θα μπορούσαν κάποιες ανέξάρτητες αρχές να βοηθήσουν ;.Και εν τέλει πιστεύεις οτι το κακό που κάνει η επιχειρηματική ανάμιξη του κράτους είναι μεγαλύτερο από το καλό (όταν η αγορά σε έναν κλάδο τείνει σε ολιγοπώλιο ;. Παράδειγμα : Αν η κοσμοτέ ήταν πλήρως ιδιωτική , θα ήταν η αγορά της κινητής ιδιωτικό ολιγοπώλιο .Θα ήταν καλύτερα τότε ή χερότερα ;
Και για την περιπτωση της ολυμπιακής αλλά και του φανταστικού παραδείγματος των Σ/Μ δεχόμαστε οτι οι ημικρατικές επιχειρήσεις λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια .Μεταξύ αυτών , αν είναι ζηνμιογόνες για πολλές χρήσεις τότε πωλούνται ή κλείνουν .Αλλά δεν καταλαβάινω γιατί η κοσμοτέ με τη συγκεκριμένη δομή της μπορεί να τα πάει περίφημα , ενώ μια αλυσίδα Σ/Μ ( με 50 -50 κράτος ιδιώτες ) θα ήταν ζημιογόνος. Γιατί η κοσμοτέ μπορεί και προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες με τις πλήρως ιδιωτικές εταιρίες ; Επαναλαμβάνω οτι το κρισιμο σημείο έιναι ( πιστέυω ) οτι η πώληση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών σε ιδιώτες θα επιφέρει έλεγχο στην κακοδιαχείριση .Και αυτό , αφού δούλεψε στη κοσμοτέ , γιατί να μην δουλέψει και σε άλλους κλάδους ;
δεν ξερω για τις χαμηλες θεσεις (μα καλα, ποιος βαζει μεσο για να γινει πωλητης?), ξερω οτι τα στελεχη της διοικησης ομως προσλαμβανονται συχνα απο τον ιδιωτικο τομεα με μαλλον αξιοκρατικα κριτηρια.
ταχα εξηγησει αυτα καποτε και δεν θυμαμαι που. Πες οτι εχεις ενα περιουσιακο στοιχειο που σου προσφερει 10 εκ σιγουρο κερδος τον χρονο. Αν το πουλησεις ποσο θα ειναι διατεθειμενος να δωσει ο αγοραστης? ας υποθεσουμε χαριν ευκολιας οτι θα ζησουμε ολοι μονο για τα επομενα 10 χρονια και οτι πληθωρισμος και επιτοκια ειναι στο 0%. Τοτε ο αγοραστης προφανως θα θελει να δωσει εως 100 εκ. που ειναι το συνολο των κερδων της εταιρειας.
Τωρα, σκεψου οτι ο αγοραστης του ΟΤΕ εχει σκοπο να τον βελτιωσει και να αυξησει τα κερδη. Παραλληλα θα εχει και συνεργειες με τις αλλες εταιρειες του. Ποσο θα ειναι διατεθειμενος να πληρωσει? Πολυ παραπανω απο το συνολο των κερδων που εχεις να περιμενεις αν τον κρατησεις κρατικο.
Ετσι η πωληση του συμφερει και τον παλιο ιδιοκτητη και τον νεο.
αστειευεσαι? Υπερ της Ολυμπιακης, υπερ της ΔΕΗ, υπερ των ΕΛΤΑ, οι χαριστικες διαταξεις ειναι πληθος και η ανεξαρτησια των δικαστηριων τρομερα αμφισβητησιμη. Προσπαθησε να κινηθεις δικαστικα εναντιον της ΔΕΗ και αν δεις ποτε φως πες μου το.
ε κοιτα, ποσο ανεξαρτηες ειναι οι αρχες? ακομα και καμμια παρεμβαση της κυβερνησης να μην υπαρχει, οι ανθρωποι που εργαζονται στις ανεξαρτητες αρχες πολυ συχνα νομιζουν οτι βοηθουν την χωρα ενισχυοντας αδικα τις κρατικες επιχειρησεις.
θα πρεπει να μπουμε σε μια μεγαλη συζητηση περι βιομηχανικης οργανωσης για να αναλυθει το θεμα σωστα. Συνοπτικα θα πω οτι οι αγορες που οδηγουνται σε φυσικα ολιγοπωλια/μονοπωλια ειναι λιγες και ρυθμιζονται απο το κρατος.
Για τις αγορες που σημερα ειναι ολιγοπωλιακες συχνοτατα ευθυνεται το ιδιο το κρατος! πχ στην κινητη τηλεφωνια οι εταιρειες ειναι λιγες για τον απλο λογο οτι το κρατος εχει δωσει λιγες αδειες! 10 αδειες να εδινε, πιθανολογω οτι 10 εταιρειες θα ειχαμε.
Ξεκινω με την βασικη παραδοχη οτι μια εταιρεια που εχει σημαντικο μετοχο το κρατος ειναι λιγοτερο παραγωγικη απο μια ιδιωτικη και αρα εχει μεγαλυτερο κοστος. Για να μπορει μια εταιρεια με μεγαλυτερο κοστος να προσφερει χαμηλοτερες τιμες, θα εχει προφανως πολυ χαμηλοτερα κερδη. Θυμιζω οτι ζημιογονος ειναι μια επιχειρηση οχι οταν απαραιτητα χανει λεφτα καθε χρονο, αλλα ακομα και οταν τα κερδη ειναι θετικα αλλα τοσο χαμηλα που δεν δικαιολογουν το επενδεδυμενο κεφαλαιο.
Για την αγορα σουπερμαρκετ ειδικα, η σχετικη ελλειψη ανταγωνισμου εχει να κανει ευθεως με τα προβληματα του δημοσιου μηχανισμου. Η Γερμανια εχει ισως την πιο ανταγωνιστικη αγορα σουπερμαρκετ στην ΕΕ. Οταν ομως προσπαθουν να ερθουν στην Ελλαδα συναντανε 100 κολληματα, απο την πολεοδομια, στους αντιδρωντες καταστηματαρχες, στις διαφορες αλληλοσυγκρουομενες διαταξεις περι σουπερμαρκετ.
Προσφατα ας πουμε η Λιντλ νομιζω που ηθελε να εισερθει στην ελληνικη αγορα δηλωσε οτι δεν μπορει να λειτουργει υπο καθεστως ημιπαρανομιας (οπως λειτουργουν ολα τα σουπερμαρκετ!!) και θελει να ξεκαθαρισει πληρως το καθεστως των αδειων πριν ανοιξει καταστημα.
Παντως γενικα χαιρομαι για τις ερωτησεις που κανεις, ξεδιαλυνουν διαφορα σημεια.
αν κατι τέτοιο συμβάινει είναι τραγικό .Είχα την εντυπωση οτι οι ιδιωτικές εταιρίες κινητής είναι μόνο δύο λόγω του μικρού μεγέθους της ελληνικής αγοράς που δεν χωρά περισσότερους ( λόγω των επενδύσεων που χριάζονται ). Υπάρχει κάποια επίσημη δικαιολογία για τον περιορισμό των αδειών ;
υποψιάζομαι οτι λείπεις από την Ελλάδα ε ; Θα εκπλαγείς πόσοι πολλοί…Αλλά δεν μιλάμε μόνο για θέσεις πωλητών . Μιλάμε π.χ. και για τεχνικούς ή άλλα μικροστελέχη που με τα διαφορα τυχερά ( αργίες βραδυνά , εκτός κλπ ) μπορεί να καθαρίζουν πολύ πάνω από 1000 ευρώ , ποσό που στη γενιά των 700 ευρώ και της ανεργίας φαντάζει παράδεισος .Ειδικα΄αν αναλογιστείς οτι οι θέσεις αυτές στην κοσμοτέ είναι μάλλον δημοσιουπαλληλικές .
παρεπιπτόντως , σήμερα διάβασα οτι στην DT το κράτος έχει το μάνατζμεντ. Εδώ μάλλον πάει και το ” παράπονο” του ΜΖ .Γιατί αυτοί και εμείς όχι…
” Νομίζω οτι οι ειδικά οι entry-level και μεσαίες προσλήψεις στην κοσμοτέ γίνονται βυσματικά.”
…… Σε καμία περίπτωση !!!! Τυχαίνει να αναφέρομαι εκ’ των “έσω” και σε ποσοστό 90% στο βεβαιώνω οτι οι προσλήψεις, είναι αντικειμενικές!!!Το 10%, παίζει παντού σαν “νόθο”!!!
Η Cosmote, έφτασε εκεί που έφτασε , ακριβώς γιατί στο μοντέλο διοίκησης και τιμολογιακής πολιτικής, δεν παρέμβαινε το κράτος!! Ο δημόσιος χαρακτήρας της,είχε να κάνει με τις παροχές στους υπαλλήλους και το ταμείο ασφάλισης. Σταδιακά εμπλέχθηκε το δημόσιο, με την εξαγορά μεγαλύτερου ποσοστού απο τον Οτε και την ανάληψη του managment, απο τον πρόεδρο του..
Κι επανέρχομαι, ωραια η D.T ,αλλά ο ΟΤΕ ξεπουλιέται και “ξεπουπουλιάζεται”…!!!
Δεν είναι δυνατόν για 3δισ. να πουλιέται τεχνιγνωσία, κρατική κι εταιρική περιουσία, πελατολιγιο στο 80% επι Ελληνικού εδάφους και στο 55-60% επι Βαλκανικού, σε ξένους και κοστίζει πάνω απο 15δισ!!!
Και ναι, κ ο ΟΤΕ έχει κέρδη κ η COSMOTE, που η παρουσία της στον όμιλο μαζι με κάποιες άλλες εταιρείες, “ανέβασαν” τις μετοχές του!!
Μιλάμε για ένα ΜΕΓΑΛΟ οργανισμό, που έχει να κάνει με τα αμυντικά συστήματα της χώρας και που ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την τηλεπικοινωνιακή αγορά των Βαλκανίων…
Αυτό προυποθέτει αλλαγή και προσαρμογή στα “νέα” τεχνολογικά δεδομένα , αλλά και προσφορά καλύτερων υπηρεσιών!
Ας πουλήσει το κράτος το ποσοστό του, ούτως ή άλλως ο οργανισμός, ως εισηγμένη επιχείρηση στο ΧΑΑ, έχει χάσει τον κρατικό του χαρακτήρα και καλά έκανε!
Το θέμα είναι, οτι τα τελευταία χρόνια υπήρξε εξσυγχρονισμός και άλματα μπροστά. Κ μαζί με τις νέες εταιρείες που έφεραν “ευρωπαικο” αέρα, (cosmote, OTEplus, OTENET k.t.l) στην κούρσα του εκσυγχρονισμού μπήκε κ ο ΟΤΕ. Δε λέω οτι δεν χολένει!
Ισως όμως, είναι η μόνη μη – κρατική ,πρώην ΔΕΚΟ με τέτοιους ρυθμους ανάπτυξης και φανερά εφαρμοσμένη “απαγγίστρωση” απο το “δημόσιο” παρελθόν της…
Ειδικά η συμφωνία με την DT, είναι ειδεχθής, γιατί ναι μεν προσφέρει χρήμα στο “δημόσιο” Βραχνα (που οτι κι αν πουλήσει, δεν ξεχρεώνει) , αλλά δεν διασφαλίζει το μέλλον του οργανισμού.
Μην τα βλέπουμε όλα ρόδινα, οι “ξένοι”, δεν είναι πάντα καλύτεροι κι οι συγκεκριμένοι ξένοι, είναι καταχρεωμένοι και με επαχθή εταιρική πολιτική για μεγάλο μέρος υπαλλήλων τους!!
Θα μπορούσε να μπει ξένος επενδυτής στο κόλπο, οχι με τέτοιες επιθετικές βλέψεις (ανάληψη managment, μετονομασία cosmote σε T- mobile ,σταδιακή εξαγορά σχεδόν όλου του ποσοστού)!!!
Θα μπορούσε η Ελλαδα να συνεχίσει να κατέχει μιας τέτοιας σημασίας οργανισμό κι όχι να ξεπουλάει τα καλά της “χαρτιά” για 30 αργύρια!!!
Δεν πουλάμε το “Σκλαβενίτη”, (που είναι μεγάλη ελληνική εταιρεια – τον χρησιμοποιώ ως παράγειγμα κ μόνο!!), ξεπουλάμε ενα μεγάλο Ελληνικό οργανισμο!!!
χωρίς καμμιά διάθεση να σε αμφισβητήσω ΜΖ έχω παράδειγματα όπου μαζί με τα “τυπικά” προσόντα , έπεσαν , όπως λένε οι ίδιοι μπροστά δεν ήμουν , και κάποια τηλεφωνάκια…Ίσως όμως εντάσσονται στο 10% κι αυτοί.Παρεπιπτόντως , έχει πάει κανείς σε συνεντευξη ( για δουλειά ) της κοσμοτέ ; Ρωτάνε κι εκεί άραγε πόσες ρίγες έχει η σημαία ή που είναι καλό σημείο για ψάρεμα στην… ;
πολύ ενδιαφέρον .. απο τη στιγμή λοιπόν που έγινε μεγαλύτερη η συμμετοχή του δημοσίου και κυρίως που πέρασε σε αυτό το μανατζμεντ χειροτέρεψαν , βελτιώθηκαν έμειναν ίδια τα πράγματα ;
δηλαδή οι προμήθειες δεν γίνονται πλέον με όρους Ζίμενς ;
1. Ναι, ρωτάνε κι άλλα, στο υπόλοιπο 90% :) 3 συνεντεύξεις και ψυχομετρικά τεστ..
To 10%, στο έβαλα εξ΄αρχής, παντού “παίζει” άλλωστε κι όλοι το “στραβοκοιτάμε” γιατί ξέρουμε οτι υπάρχει…
2.Δεν ξέρω πως γίνονται οι προμήθειες, ξέρω οτι έχει αρκετά απαιτητική πολιτική (απο τους υπαλλήλους) και κινείται με όρους ανταγωνισμού και στις υπηρεσίες και στα προιόντα.
Σου μιλάω για την cosmote κι όχι για το “ατακτο” δημόσιο αδερφάκι της…..Αυτό με το έκανε τα πρώτα του βήματα στοω εκσυγχρονισμό, “έκαψε” και τους υπόλοιπους…
ξερω γω, ισως οτι ηθελαν να υπαρχει χωρος για την Κοσμοτε? Κοιτα οι αδειες κινητης σε πολλες χωρες ειναι περιορισμενες και πωλουνται σε διαγωνισμους. Οι περιορισμοι εχουν να κανουν με το ευρος τους διαθεσιμου φασματος στα ραδιοκυματα, με την προθεση του δημοσιου να δημιουργησει σπανιοτητα για τις πουλησει ακριβα ( αν ηταν απεριοριστες κανεις δεν θα πληρωνε για να τις παρει), ενιοτε και με το σκεπτικο οτι δεν θελουμε οι πολεις μας να γεμισουν κεραιες κτλ
Αλλα νομιζω ειναι ξεκαθαρο οτι θα μπορουσαμε να εχουμε περισσοτερες εταιρειες κινητης αποτι εχουμε.
παρεπιμπτοντως οι αμιγως ιδιωτικες ηταν υποτιθεται 3. μην ξεχναμε την Q η οποια ομως κατα ανεξηγητο τροπο επιτραπηκε να συγχωνευτει με την ΤΙΜ, σημερα WIND.
οτι δεν οι χειροτερες δουλειες στην Ελλαδα το πιστευω. αλλα οτι υπαρχει τοσο εκτεταμενη ελλειψη αξιοπρεπειας που ανθρωποι βαζουν μεσο για μια τοσο μετρια θεση εργασιας παντα με εκπλησσει. 10 φορες να παλευα στον ιδιωτικο τομεα με τα 700 τιμια ευρω μου ή να μεταναστευα (οπως και εκανα) παρα να παρακαλαω λέρες για να μου δωσουν ατιμα και κρυφα μια τεμπελοδουλιτσα των 1000 ευρω.
το κρατος ειναι ο υστατος ιδιοκτητης αλλα δεν ανακατευεται σχεδον καθολου στα της Τελεκομ, κατι που φαινεται και απτο γεγονος οτι η Τελεκομ εδρευει στην Βοννη, 600 χμ απο την γερμανικη καγκελαρια (Kanzleramt) και τους υπουργους.
Αλλα αν οι Γερμανοι κανουν κατι ηλιθιο πρεπει να τους ακολουθουμε?Και αυτους οπως ειπα λιγο τους βλαπτει γιατι απλα δεν εχουν τετοια ρουσφετοπαραδοση, την Ελλαδα ομως ο κρατισμος την τσακιζει, διαλυοντας καθε εννοια αξιοκρατιας και παραγωγικης εργασιας.
ΜΖ
ε, οχι και εντελως μονη της (βλεπε διευκολυνσεις οπως περιορισμος των αδειων κινητης). Αλλα εδω καλα κανει και ρωταει ο τζινξ, αν τα καταφερε λογω ελλειψης κρατους γιατι την κρατικοποιησαμε βαζοντας την στην αγκαλια του ΟΤΕ?
γιατι λες οτι ξεπουλιεται?Πρωταπολα πως λες οτι αξιζει 15 δις οταν η κεφαλαιοποιηση του ΟΤΕ ειναι 9,5 δις. Να θυμισω οτι κεφαλαιοποιηση ειναι η αποτιμηση του ΟΤΕ απο τις χρηματαγορες, δηλαδη τοσο αξιζουν σημερα το συνολο των μετοχων του ΟΤΕ! Δευτερον η Τελεκομ δεν αγοραζει ολον τον ΟΤΕ, αλλα μονο ενα ποσοστο και πληρωνει ανα μετοχη παραπανω απο την αγοραια αξια.
αν λες οτι θα μπορουσαμε να παρουμε περισσοτερα λεφτα απο την Τελεκομ , αυτο ισχυει και ειναι αλλωστε και το θεμα αυτου του αρθρου! αν το κρατος πουλουσε κατευθειαν ενα 50% του ΟΤΕ στην Τελεκομ θα λαμβανε τωρα πανω απο 7 δις υποθετω. 7 δις ειναι αρκετα για την ιδρυση ας πουμε 3-4 ΑΕΙ που το καθενα θα ειναι δυνατοτερο απο το Αθηνων!
παμε παλι: τι εννοεις εχει να κανει με τα αμυντικα συστηματα της χωρας? εδω εχουμε εταιρειες που παραγουν οπλα (ναυπηγεια, οχηματα κτλ) να ειναι σε ιδιωτικα χερια. Καθε εταιρεια εχει να κανει με καποιον τροπο με την αμυνα μας, αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να ειναι κρατικη.
τι σημαινει αυτο? πιστευει κανεις οτι η Τελεκομ αγοραζει τον ΟΤΕ για να τον κλεισει ή για να τον αναπτυξει?
δεν μιλησε κανεις για “ολους τους ξενους”, μιλαμε για μια συγκεκριμενη εταιρεια που ανηκει στις 5 μεγαλυτερες τηλεπικοινωνιακες παγκοσμιως.
Και, εχοντας σπουδαει στην Βοννη, ξερω πολλα ατομα που δουλευουν στην Τελεκομ, οι μισθοι τους ειναι απλησιαστοι για την Ελλαδα.
Αλλωστε σκοπος του ΟΤΕ δεν ειναι η βολεψη των εργαζομενων (τοτε το καλυτερο θα ηταν να μεινει κρατικος και με 100.000 υπαλληλους) αλλα η προσφορα συγχρονων, καλων υπηρεσιων σε χαμηλες τιμες.
Να πω την αληθεια το βρισκω εγκληματικο σε εναν τοσο στρατηγικο κλαδο για το μελλον της Ελλαδας οσο οι τηλεπικοινωνιες να χαρασουμε πολιτικη με βαση τι λενε τα συνδικατα του ΟΤΕ και οχι τι ειναι το συμφερον του πολιτη και φορολογουμενου στον οποιο ανηκει ο ΟΤΕ! Μηπως εχουμε χασει λιγο το νοημα?
η ερώτηση μου πάντως δεν ηταν ρητορική
ξέρει κανείς σας αν απ τη στιγμή που ο έλεγχος της κοσμοτέ πέρασε στο κράτος , υπήρξε σοβαρή μεταβολή στις επιδόσεις της εταιρίας ; ( αν βέβαια έχει περάσει αρκετός χρόνος ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα ) .
Στο ξαναλέω, οτι στα βασικά συμφωνούμε.
Ούτε εγώ υποστηρίζω οτι πρέπει να παραμείνει στο κράτος το μεγαλύτερο ποσοστο, KAI υπενθυμίζω οτι ο οργανισμός δεν είναι κρατικός!!!
Στην καφαλαιοποίηση, βάλε και το κόστος της ακίνητης περιουσίας, απο την estate εταιρία που διαχειρίζεται ο ΟΤΕ και πας στα 15δισ περίπου.
Όσον αφορά τα περί εργαζομένων, μην μπλέκετε τον ακόμη_Δημόσιο ΟΤΕ και το καθεστός που ίσχυει εκεί, με τις υπόλοιπες εταιρίες του ομίλου.
ΔΕΝ υπάρχει ομοιότητα !!!!!
Κ υπερωρίες κάνουμε και “σκιζόμαστε” και αυστηρή πολιτική μας ασκείται σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι, ιδίως όσοι δεν έχετε ιδία εμπειρία, παρακαλώ ρωτήστε μας!!
Δεν ξέρω αν το έχεις καταλάβει, αλλά δεν εννοώ την εξασφάλιση των εργαζομένων ως βόλεμα και δεν είμαι αυτής της νοοτροπίας γενικότερα.
Πρώτη εγώ, υπενθυμίζω στον κάθε δημόσιο ΟΤΕτζη( ειδικά στους παλιότερους- απο πλευράς εργασιακής νοοτροπίας), οτι ΔΕΝ είμαστε συνάδελφοι,απλά ανήκουμε στον ίδιο όμιλο!!
Επιτρέψτε μόυ μετά απο 6 χρόνια στην Cosmote, να γνωρίζω αν έχουμε δουλέψει και πόσο για να φτάσει εκεί που είναι.
Το μόνο μας κοινό, είναι ο Διευθύνοντας και το ταμείο !!!
Τυγχαίνει επίσης να ξέρω απο εργαζόμενο σε όμιλο της DT τι συμβαίνει γενικότερα και τι εργασιακή πολιτική ασκείται. Είναι ναι μεν πιο “μπροστά” τεχνολογικά , αλλά πολύ πιο επιθετική και μη με παραξηγήσεις πάλι, ΔΕΝ ευλογώ τα γένια του “αραχτού” δημοσιου.
ΔΕΝ ανήκω σε αυτή την κάστα, δεν την υποστηρίζω και χαίρομαι γι ΄αυτό.
Επίσης δεν τα πάω καλά με το δημόσιο γενικότερα, και δεν είμαι της άποψης οτι πρέπει να “ανακατεύεται” σε τέτοια σχήματα. Καλώς να πουλήσει, ΟΧΙ ΕΤΣΙ όμως!! (Διοτί σταδιακά, σκοπεύει να ενσωματώσει όλο τον οργανισμό)
Επίσης, πιστεύω να συμφωνεις, οτι οι τηλεπικοινωνίες, τα private, dedicated κ vpv networks είναι μεγάλης αμυντικής σημασίας,όλα πλέον διακινούνται με data (τηλέφωνα, υπολογιστές, intranet)!!
Δεν “επιτάσσει” απλά ένα κτήριο κάποιος για να πούμε οτι πλήττει ενα σημαίνοντα οργανισμό όταν συμβεί κάποια συμπλοκή…Έδω μιλάμε για το 80% των Ελληνικών τηλεπικοινωνιών, όλες τις Εθνικές τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα,οι κεραίες, τα projects, τα software υψηλής ασφάλειας που ελέγχουν σχεδόν τα πάντα μέσω δικτύων που φυσικα διαχειρίζεται ο ΟΤΕ κτλ ….
Φαντάζομαι θυμάσαι τι είχε γίνει με τη vodafone και σε πληροφορώ (που θα το ξέρεις ήδη), οτι είναι μόνο ο καπνός.
Τα δίκτυα, το broadband και οι τηλεπικοινωνίες, προσφέρονται για πολλές καινοτόμες και κερδοφόρες επενδύσεις και σίγουρα η ΄χωρα μας , κατέχοντας ένα τέτοιο εργανισμό (ΟΧΙ απαραίτητα δημόσιο), θα έπαιζε ενα πολύ καλό χαρτί στα βαλκάνια και μάλιστα σε ένα τομέα, που ποτέ δεν επέδειξε ιδιαίτερες “ικανότητες” αλλά που είναι μεγάλης σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη της κάθε χώρας…
Και στο τέλος – τέλος, επειδή τυχαίνει να έχω παρακολουθήσει την πορεία και να ξέρω οτι το ματσ είναι “σικέ” και προσυμφωνημένο, ίσως κάποιες εταιρίες του ομίλου, αξιζε ν’ αλλάξουν χέρια και να συνεχίσουν την ευρωπαική τους πορεία -μεταξύ τους κι η cosmote -, απλά ο ΟΤΕ, μας βουλιάζει !!
Ισως θα ήταν καλύτερα να είμασταν χωριστά, αλλά οχι κάτω απο την “ομπρέλα” μια εταιρίας, που πολιτική της είναι, να μετονομάζει όλες τις εταιρίες που αγοράζει, και “εφαρμόζει” τη δική της πολιτική μαζικών απολύσεων και περικοπών, κι είναι γνωστό…
Και να σου πώ και κάτι ακόμη…
Για κάποιους απο μας, είναι σα να πουλάμε την “επιχείρησή” μας, ας τη δώσουμε κάπου καλά, που να μπορεί πραγματικά ν’αναπτυχθεί.
Είναι καλουδεχούμενη η τεχνογνωσία, η αλλαγή και η προσαρμογή σε νέα δεδομένα, και μάλιστα ,με μια εταιρία ηγέτιδα του χώρου,αλλά οχι με τέτοιο κόστος!
Σίγουρα αυτοί που πουλάνε, δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον, ενδιαφέρονται γι’ αυτό που εισπράτουν και καλά κάνουν, εμένα όμως, που θέλω να συνεχίσω να είμαι εκεί και να παραγω, μ’ ενδιαφέρει.
Κι ελπίζω να είναι όλα για το καλύτερο και καλύτερο δεν είναι το να πας σε μια θέση και να μην κάνεις τίποτα, αλλά να κάνεις μια δουλειά που γουστάρεις , να την “παλεύεις” και να πληρώνεσαι γι΄αυτό.
Αυτά!! Ευχαριστώ για τη γόνιμη ανταλλαγή σκέψεων!
M.Z
τζινξ
με τον κινδυνο να χαρακτηριστω κλασικος οικονομολογος (το ξερεις το αστειακι: Ποια ειναι τα οικονομικα αποτελεσματα της Γαλλικης Επαναστασης? Δεν ξερουμε, ειναι νωρις ακομα!) εμ, σιγουρα ειναι πολυ νωρις ακομα για να διακρινουμε μεταβολες στα συνολικα μεγεθη της εταιρειας. Παντως απο τους εργαζομενους ακουω καποια γκρινια.
ΜΖ ποια ειναι η θεση σου? Οτι η Κοσμοτε θα επρεπε να ειναι ανεξαρτητη απο τον ΟΤΕ και γενικα να μην πουληθει?
η κεφαλαιοποιηση αφορα την μετοχη της μητρικης εταιρειας. Καθε εταιρεια που συμπεριλαμβανεται στον ισολογισμο της μητρικης μετραει για την τιμη της μετοχης. Αυτο σημαινει οτι στην κεφαλαιοποιηση περιλαμβανεται η αξια και της εταιρειας ακινητων (καλα 6 δις ευρω ακινητα εχει ο ΟΤΕ? τοτε αυτο σημαινει οτι η αξια του υπολοιπου οργανισμου ειναι κατω απο 3 δις!)
γνωριζω πολυ καλα καποια ατομα που δουλευουν στην Κοσμοτε. Οι εργασιας συνηθειες ειναι αποτι φαινεται οντως κοντινες στις συνηθειες του αμιγως ιδιωτικου τομεα.
τι εννοεις πιο επιθετικη? δουλευουν περισσοτερο? μακαρι! πως λετε να βγαινει η υψηληπαραγωγικοτητα και οι υψηλοι μισθοι?
οχι δεν συμφωνω, τουλαχιστον με την εννοια οτι θα πρεπει να τα διαχειριζεται ολα ο στρατος. Πρεπει να υπαρχει μια αξιοπιστη εταιρεια τηλεπικοινωνιες με σοβαρες συμβασεις με τον ελληνικο στρατο για τις γενικες εφαρμογες. Η Τελεκομ ειναι νομιζω καλυτερη απο τον ΟΤΕ σε αυτο, λογω τεχνογνωσιας και γενικςη σοβαροτητες (δειτεποσες απεργιες κανουν ας πουμε). Για τις ειδικες στρατηγικες εφαρμογες ειναι αυτονοητο οτι δεν μπορει οι επικοινωνιες του στρατου να επαφιονται στις ορεξεις ενος δημοσιου ή ιδιωτικου υπαλληλου του ΟΤΕ αλλα να ειναι πληρως ελεγχομενες απο ιδιο τον στρατο!
το χαρτι στα Βαλκανια δεν με αφορα ιδιαιτερα, αυτο που θελω καταρχας ειναι καλες φτηνες υπηρεσιες στην Ελλαδα και παραγωγικες θεσεις εργασιας. Οπως ξαναειπα το αν ανηκει η εταιρεια σε Ελληνα ή ξενο ελαχιστη διαφορα κανει απο μονο του για αυτο το θεμα, το βασικο ειναι να ειναι ικανος ο διοικων. Προστατευοντας εταιρειες στην κρατικη αγκαλια κραταμε κατα κανονα την διοικηση στα χερια των λιγοτερο ικανων.
οπως ελεγα και στους εργαζομενους της Κοσμοτε που γνωριζω, με την Τελεκομ θα δουν επιτελους αξιοκρατια. Αν η Κοσμοτε δουλευει καλυτερα, θα επιβραβευτουν και οι ανθρωποι της.
Το καλο με το ανοιγμα της αγορας ελεγχου των επιχειρησεων (market for corporate control) ειναι οτι φερνει την λεγομενη πειθαρχια της αγοας, ο καλυτερος διοικητης τελικα κερδιζει. Αν η Τελεκομ δεν τα παει καλα θα εχει αυξανομενα πιεσεις να πουλησει την Κοσμοτε ή τον ΟΤΕ σε καποιον που θα την ελεγχει καλυτερα, ή θα εξαγοραστει ακομα και η ιδια.
Αυτο ειναι και το μυστικο γιατι οι διοικησεις των επιχειρησεων στις ΗΠΑ ειναι πολυ πιο δυναμικες, γιατι φοβουνται παντα μια ενδεχομενη εξαγορα. Η “προστασια” των επιχειρησεων στην Ελλαδα απο το κρατος συνηθως δεν προστατευει την υγεια τους, προστατευει απλα τις διοικησεις απο το να τιμωρουνται για τα λαθη τους.
Nix zu danken (τωρα που ερχεται η Τελεκομ πρεπει να μαθετε κανα γερμανικο :- ) ). Οπως ειπα, απο τετοιες συζητησεις μαθαινω αρκετα πραγματα.
SG,ξαναδιάβασε αν θέλεις τα post μου, ΔΕΝ υποστηρίζω κανένα δημόσιο εναγκαλισμό και σου ξανα-ματά-ξανά λέω, σχεδον υποστηρίζουμε το ίδιο!!!! :)
Είμαι επαγγελματίας, δεν “ειμαι φαν” της εκάστοτε εταιρίας που δουλεύω, απλά τη δεδομένη στιγμή, εχω κάνει αρκετή γόνιμη (θέλω να πιστεύω) δουλειά ,με καλύπτει μισθολογικά και γι΄αυτό λέω τα ανωτέρω. Αν βρω καλύτερα αλλού, θα πάω αλλου!
Αν δεν το έχεις καταλάβει , είμαι υπερ της αποσχισης απο τον όμιλο, ακόμη κι αν είναι απο ξένη εταιρία, αλλά θα προτιμούσα να είναι εντος παιδιάς γιατί εκτός απο τις φτηνές υπηρεσίες που θα απολαμβάνω σαν πελάτης, μ’ ενδιαφέρει να εργάζομαι και σε μια μεγάλη, ευρωστη κι συνεχώς αναπτυσσόμενη εταιρία σαν υπάλληλος.
Απλα για τη συγκεκριμένη, δεν έχω και τις καλύτερες πληροφορίες για τα εργασιακά θέματα και δεν υποστηρίζω τον τρόπο που έγινε η όλη εξαγορά.
Αυτά!!!
Δεν τα μπορώ τα γερμανικά, αλλά σαν επαγγελματίας, θα πρέπει να μάθω!! :) :)
ε δεν καταλαβα τελικα τι υποστηριζες γιαυτο ρωταω.
γιατι υποθετεις οτι ο Ελληνας επενδυτης δηλαδη θα φροντισει περισσοτερο για την αναπτυξη της Κοσμοτε? Μια απο τις μεγαλυτερες ελληνικες επιχειρησεις επι δεκαετιες ειναι η 3Ε. Ε χωρις την Κοκα Κολα, η 3Ε απλα δεν θα υπηρχε. Η εθνικοτητα του ιδιοκτητη απο μονη της δεν λεει τιποτα, το θεμα ειναι αν εχει σκοπο την αναπτυξη ή το βραχυποθεσμο κερδος. Η Τελεκομ νομιζω εχει ξεκαθαρο αναπτυξιακο σκοπο, θα κανει τον ΟΤΕ περιφερειακο αρχηγειο της νομιζω, αν την αφησουμε δηλαδη να δουλεψει χωρις απεργιες και αλλα προσκομματα.
γιατι καλε,η γλωσσα του Γκαιτε, του Καντ, του Νιτσε και του Χεσσε, τοσο κακη δεν μπορει να ειναι :-)
Ναι συμφωνώ, γερό πα-λούκι αυτό. Αλλά θα ειναι χρήσιμο επαγγελματικά να το κάνεις.
Επίσης πολύ πιθανό να θελήσουν να αλλάξουν το ERP (enterprise resource planning) του μαγαζιού.
Απο Oracle ERP σε SAP. {Γίνεται “πόλεμος” γάρ, ΗΠΑ- Γερμανίας στην Εφαρμογή αυτήν}.
Η Βάση Δεδομένων μάλλον θα παραμείνει Oracle.
Αναρωτιέμαι τι επιπτώσεις θάχει η εξαγορά στο Windows-Linux debate, οσον αφορά τις υπόλοιπες εφαρμογές του ΟΤΕ.
Κάτι άσχετο, μπορεί να ζητήσουν και αλλαγή του ονόματος του Οργανισμού.
Πόσο βαθιά νυχτωμένοι είστε και πόση πλύση εγκεφάλου σας έχουν κάνει; ο ΟΤΕ είναι επιχείρηση που προσφέρει τηλεφωνία παντού στην Ελλάδα! όλες οι άλλες στηρίζονται πάνω στο δίκτυο του ΟΤΕ αφού δεν έχουν κάνει καμία επένδυση! ο ΟΤΕ έχει σε κάθε γωνιά της Ελλάδος ακίνητα τεράστιας αξίας! Ο ΟΤΕ πέρσι η μετοχή του ¨έπαιζε¨ στα 20 ευρώ ενώ σήμερα τον ξεπουλάνε στα 5 η 6 ευρώ! Ο ΟΤΕ παρέχει ασφάλεια στις τηλεπικοινωνίες σε περίπτωση πολιτικής επιστράτευσης! ο ΟΤΕ είναι ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΣ και συνησφέρει στην μειωση του χρέους της ΕΛΛΑΔΑΣ στην μείωση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ και τηλεφωνία σε ασυμφωρα για αυτόν όπως απομακρυσμένα χωριά, νησιά κλπ. ΞΥΠΝΑΤΕ μας αρπάζουν τα φιλέτα της ΕΛΛΑΔΑΣ!!!!!
Έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι Michel. Οι αποκρατικοποιήσεις δεν συνεισφέρουν στη λύση του προβλήματος σχεδόν καθόλου. Μόνον αν παραχωρήσουμε τις ζημιογώνες επιχειρήσεις με όρους ώστε να μας φέρουν κέρδος θα έχουμε κάποιο όφελος. Γενικά, η πώληση κερδοφόρων επιχειρήσεων, ακόμα κι αν υπό προϋποθέσεις καταφέρουν να αυξήσουν τη κερδοφορία τους, να παρέχουν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες και προϊόντα στους πελάτες τους, και κερδίζει έμμεσα το δημόσιο από τη φορολόγηση, θα είναι αμελητέο το μακροπρόθεσμο κέρδος του δημοσίου. Σήμερα το ΟΤΕ κάνει περίπου 1,5-2 εκ. καθαρό κέρδος ανά ημέρα. Προφανώς αυτά τα χρήματα κάπου διοχετεύονται, επομένως από τη πώληση του ΟΤΕ θα φύγουν αυτά τα χρήματα από εκεί που διοχετεύονταν πριν και θα μείνουν στα χέρια ιδιωτών, πιθανώς εκτός Ελλάδας. Το κόστος ευκαιρίας θα είναι μεγαλύτερο για τους πολίτες της χώρας από ότι το πρόσκαιρο δημοσιονομικό (λογιστικό) κέρδος από τη πώληση της επιχείρησης ή τη βελτίωση των υπηρεσιών της.
Σωτηρη το λινκ για το πεηπερ είναι inactive ξανα καντο αττατσ
Εγινε Γιαννη, ευχαριστω.
michel
Ο ΟΤΕ εχει πωληθει ηδη. Ειδες ξαφνικα να μην προσφερει τηλεφωνια σε ολη την Ελλαδα?
Οσο για την επιστρατευση, ειναι ενα επιχειρημα που ποτε δεν επιασα. Απο την μια ο στρατος ελπιζω να εχει το δικο του δικτυο που δεν επηρεαζεται απο μια ΔΕΚΟ, σε οποιουδηποτε τα χερια και να ειναι. Απο την αλλη, σε οποιον και να ανηκει, τι μας εμποδιζει σε περιπτωση πολεμου (ενα τρομερα απιθανο ενδεχομενο να λεμε την αληθεια) να επιστρατευσουμε τον ΟΤΕ?
και αν τον πουλησουμε δεν θα συνεισφερει στην μειωση του χρεους? Οσο για την ανεργια, ειναι νομιζω προφανες πια οτι δουλεια μιας τετοιας επιχειρησης ειναι να προσφερει καλες υπηρεσιες σε χαμηλο κοστος, οχι θεσεις εργασιας σε ανθρωπους που δεν χρειαζοντια, εις βαρος καθε αλλου ανθρωπου στην Ελλαδα. Η προστασια των ανεργων αν και οπως χρειαζεται, ειναι δουλεια της κυβερνησης, οχι εταιρειων τηλεπικοινωνιων.
Πάντως Σωτήρη ο Michel έχει ένα δίκιο, υπό την έννοια ότι πώληση κερδοφόρας κρατικής εταιρίας ουσιαστικά συνιστά ανταλλαγή μελλοντικών ταμειακών εισροων με μια παρούσα εφ’ άπαξ εισροή. Άρα δεν πρέπει καθόλου να θεωρούμε δεδομένο ότι μια τέτοια ανταλλαγή είναι ευεργετική για τα δημοσιονομικά. Για να είναι θα πρέπει το ποσό που θα προκύψει από την αποκρατικοποίηση να υπερβαίνει την παρούσα αξία (με βάση το επιτόκιο δανεισμού του κράτους) των μελλοντικών εισροών που θα προέκυπταν για το κράτος. Δυστυχώς εγώ δεν ακούω καμία συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα, ποιο δυλαδή θα πρέπει να είναι το ελάχιστο ποσό που καθιστά την πώληση συμφέρουσα, και σωστά 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν σήμερα να γίνει συζητηση για κάθε κρατική εταιρία χωριστά και ανάλογα με το αν είναι ζημιογόνος ή κερδοφόρα!
Το προβλημα κατα την αποψη μου δεν ειναι τοσο η ιδιωτικοποιηση αλλα η στιγμη κατα την οποια γινεται. Οταν η χρηματιστιριακη αξια της μετοχη του ΟΤΕ πεφτει τοτε ειναι μια λαθος στιγμη για να τον πουλησεις. Το σωστο θα ηταν να τον βαλεις σε διαδικασια πωλησης οντας κερδοφορος, οπως ειναι ουτως ή αλλιώς, αλλα σε περιοδο που χρηματιστιριακα ανεβαίνει. Τωρα εχω την εντυπωση οτι για να εξασφαλίσουν τη χρηματοδοτηση του μεσοπροθεσμου, βλεπε μνημονιο 2, ξεπουλουν χωρις να υπολιγζουν επακριβως, αν μια εφαπαξ εισροη ειναι σημαντικοτερη απο συνεχιζομενες μελλοντικες ταμειακες ροες. (Ποιος θα το υπολογισει αραγε αυτο Κώστα, ο Χρυσοχοίδης…..??)
Και για να ειμαι ειληκρινης, η συζητηση που κανουμε εδω δε νομίζω να είναι στο επίκεντρο των υπουργών που διαχειρίζονται το θεμα των ιδιωτικοποιήσεων. Η πίεση που ασκειται απο την Τροικα (και ειναι μεγαλη αύτη πίεση, πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό…) ειναι να ελαφρύνει η κυβερνηση το δημοσιο απο το μισθολογικό κόστος με κάθε τροπο στην προσπάθεια μειωσης του ελλείματος. Αυτο σημαίνει καντε απολυσεις, ιδιωτικοποιήσεις κοκ. Προφανως αυτη η πωληση θα εχει μικρη συνεισφορα στην αποληρωμη του χρεους. Το μονο κερδος για την ελληνικη αγορα θα είναι η διάχυηση της σαφως υψηλότερης τεχνογνωσίας απο την εταιρεια που κανει την εξαγορα και ενδeχομ;eνως χαμηλοτερες τιμες σε διαφορα προιοντα, αν παραμεινει ο ανταγωνισμος σε υγιή επίπεδα. Δηλαδη ολο το κέρδος θα ειναι στο welfare των καταναλωτων, το ελληνικο δημοσιο θα εχει μηδαμινα οφελη απο μια τετοια πωληση.
Γιάννη, στο ερώτημα που μου απηύθυνες, η απάντηση είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να απευθυνθεί σε τεχνοκράτες, είτε του ιδιωτικού χώρου είτε του πανεπιστημίου (π.χ. καθηγητές του τμήματος Τραπεζικών και χρηματοοικονομικών σπουδών). Οι δε εκπρόσωποι της Τρόικας δεν είναι χαζοί. Αν ο υπουργός πει ότι κύριοι, με τις παρούσες συνθήκες η τιμή που μπορούμε να πιάσουμε από την πώληση δεν αρκεί για να αναπληρώσει τη μείωση των εσόδων από τα κέρδη που δεν θα λάβουμε του χρόνου, του παραχρόνου, κ.ο.κ. φαντάζομαι ότι θα το καταλάβουν. Άλλωστε η έννοια του “fire sale” είναι γνωστή και απευκτέα στον χρηματοπιστωτικό χώρο. Αν επιμείνουν χωρίς πειστικά επιχειρήματα τότε ίσως πράγματι κάτι να τρέχει.
Δε νομίζω ρε συ Κωστα οτι τους πανεπιστημιακους τους περνουν οι πολιτικοι και πολυ στα σοβαρα οχι μονο οι ελληνες πολιικοι αλλα και σε διεθνές επίπεδο. Εδω ο Krugman (και ποσοι αλλοι ακομα) (http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/06/01/the-euro-living-dangerously/) εχει τρελαθει να γραφει και να ξαναγραφει οτι το προβλημα χρεους της Ελλαδας δε λυνεται με νεα θαλασσοδανεια γιατι πολυ απλα η ολη αρχιτεκτονικη του ευρω ειναι λαθος και κανεις δεν τον ακουει (ΔΝΤ και ΕΕ). Ο ΓΑΠ τον καλωσοριζε με παιάνες οταν ειχε ερθει να μιλησει στην Ελλαδα λιγο μετα αφοτου πηρε το Νομπελ και τωρα κανει ακριβως το αντιθετο.
Στην περιπτωση των εταιρειων ΟΤΕ,ΔΕΗ και ΔΕΠΑ παντως νομιζω οτι υπαρχει και ενας αλλος παραγοντας που δεν δειχνει κανεις να λαμβανει υποψην.Οι συγκεριμενες εταιρειες ελεγχουν το δικτυο τηλεπικοινωνιων,παροχης ρευματος και φυσικου αεριου αντιστοιχα.Αν αποκρατικοποιηθουν θα πρεπει αυτο να παψει να ισχυει φυσικα.Ομως θα γινει αυτο?Επισης θα πρεπει να λαβουμε υποψην οτι η Ελληνικη αγορα ειναι πολυ μικρη.Δεν θα τρεξουν ολοι να φτιαξουν εταιρειες τηλεπικοινωνιων στην χωρα μας.Εξαλλου και τωρα μολις τρεις ειναι οι εταιρειες και αυτες συμφωνα με τα στελεχη τους αντιμετωπιζουν προβληματα επειδη η αγορα ειναι κορεσμενη.
Για τον ΟΣΕ τι θα μπορούσε να γίνει;
μαριε
φυσικα τα δικτυα διαχωριζονται απο τις εταιρειες που παραγουν τις υπηρεσιες.
Οσο για την αγορα, μικρη ειναι ισως με δυτικα προτυπα, αλλα και παλι μιλαμε για καμποσα δις. Αν τα εμποδια εισοδου στην αγορα ειναι χαμηλα θα ερθουν εταιρειες να κανουν δουλεια. Αλλωστε, μην ξεχναμε, σε καποιες αγορες και 3 εταιρειες φτανουν για να εχουμε σκληρο ανταγωνιμο, ενιοτε ακομα και 2 (βλ Airbus και Boeing).
περαστικε
στον ΟΣΕ το να κλεισουν οι γραμμες με ελαχιστους επιβατες και γενικα χαμηλο παραγομενο εργο θα ηταν αυτονοητο. Η ιδιωτικοποιηση του δεν ξερω αν θα βρει μεγαλο ενδιαφερον, μιλαμε για εταιρεια με μεγαλη αναγκη επενδυσεων και χαμηλη ζητηση για τις υπηρεσιες της.
Εσυ ομως πιστευεις οτι το πιθανοτερο σεναριο οταν υπαρχουν δυο εταιρειες μονο ειναι να υπαρξει ο ανταγωνισμος?Οσον αφορα τα δικτυα με καλυπτει ο παρακατω σχολιαστης.Νομιζω ομως οτι θα πρεπει να αυτοδιορθωθω για το φυσικο αεριο.Και εκει βεβαια μονο ο ΔΕΣΦΑ.Παντως παρατηρω μια ιδιαιτερη αισιοδοξια εκ μερους σου κατι που εχεις παραδεχτει και ο ιδιος σε αλλο αρθρο.Δυστυχως υπαρχει το ενδεχομενο πολλες απο τις επενδυσεις που θα γινουν να μην λαβουν υποψη καθολου το συμφερον του καταναλωτη.Καποιες μαλιστα ιδιως οσον αφορα την ενεργεια μπορει να εχουν να κανουν απλως με γεωπολιτικες στρατηγικες…Για να μην παρεξηγηθω δεν ειναι σκοπος μου σε κανενα σχολιο να σου παω κοντρα η να το παιξω εξυπνος,αλλα πολλη αισιοδοξια βλεπω(αναφερομαι στα αρθρα,δεν θελω να ερμηνευτει σαν προσωπικου χαρακτηρα σχολιο)!!Κατι που μπορει να ειναι και καλο μερικες φορες για να ειμαστε δικαιοι.
μαριε
δεν νομιζω οτι ειναι θεμα εικασιων και πιθανοτητων, απλα πρεπει να κοιταξουμε τα δεδομενα της αγορας. Αν δεν γινονται συμφωνιες κατω απο το τραπεζι και αν τα προϊοντα που πουλανε στην αγορα ειναι σχετικα ομοιογενη, ακομα και με 2 εταιρειες μπορει να εχουμε αρκετο ανταγωνισμο.
δεν μπορω να μαντεψω τι εχουν στο μυαλο τους, αλλα νομιζω υπο τις παρουσες συνθηκες μεγαλα φαουλ δεν μπορουν να γινουν.
To τελευταιο αν εχεις το χρονο σε παρακαλω να το διευκρινισεις.Δεν το γραφω με διαθεση να σε στριμωξω στη γωνια,απλως θελω να δω την βεβαιοτητα σου καθως η αποψη σου αυτη νομιζω διαφερει απο την πλειοψηφια.
Επισης οσον αφορα το πρωτο το ερωτημα μου εχει να κανει καθαρα με τα δεδομενα της αγορας.Η εμπειρικη τους μελετη σε τι συμπερασμα μας οδηγει για τις περισσοτερες των περιπτωσεων παντα?Ειναι περισσοτερο πιθανο για παραδειγμα να κατσουν κατω οι εταιρειες και να κανουν αυτες τις συμφωνιες κατω απο το τραπεζι στις οποιες αναφερεσαι η οχι?
δεν μιλησα για βεβαιοτητα, ειπα απλα οτι νομιζω δεν μπορουν να κανουν μεγαλα φαουλ, με την εννοια οτι καθε πραξη της κυβερνησης περνα απο σκληρη κριτικη, τοσο απο την τριμερη οσο και απο τα εγχωρια ΜΜΕ κτλ
αναλογα την αγορα, αν μιλαμε για ενεργεια κτλ θα βρισκα αρκετα δυσκολο επιχειρησεις εθνικης εμβελειας να κανουν κομπινες κατω απ’το τραπεζι, αν και βεβαια δεν εχω καποια ιδιαιτερη πληροφορηση για το θεμα απο τα μεσα, απλα την ελευθερα διαθεσιμη πληροφορια και λιγη κοινη λογικη.
SG
Φυσικά όμως τα δίκτυα δεν έχουν διαχωριστεί στην τηλεφωνία(ανήκουν ακόμα στον ΟΤΕ, νυν DT), και δεν προβλέπω να διαχωρίζονται ούτε στην ενέργεια. Μιλάμε ελάχιστα για αυτό το τόσο αυτονόητο.