Γιατι δεν μας φοβιζει η ανοδος των τιμων πετρελαιου (και αλλων πρωτων υλων)

Τα ΜΜΕ εχουν βαλει στοχο να μας πεισουν οτι ο κοσμος ειναι στα προθυρα καταρρευσης. Ευχαριστω, δεν θα παρω

Προσφατες συζητησεις με ατομα που μενουν στην Ελλαδα και ενας γυρος στην ιστολογοσυνη μου εχουν δωσει την εντυπωση οτι τα ΜΜΕ κραυγαζουν παλι για την τεραστια κριση με την τιμη του πετρελαιου. Αυτο που τυπικα παρουσιαζεται ως δεικτης καταστροφης ειναι η τιμη του Μπρεντ.

Στα 60 δολλαρια το Μπρεντ, ωχ συμφορα. Στα 80 δολλαρια το Μπρεντ, ελεος Παναγια μου. Στα 100 δολλαρια, πανικος καταστροφη.

Μου φαινεται οτι στην Ελλαδα γινεται περισσοτερος θορυβος για το πετρελαιο ακομα και αποτι στις ΗΠΑ, ενω αυτο ειναι εντελως παραλογο για τον εξης απλο λογο:

Οι τιμες του Μπρεντ ειναι σε δολλαρια , οχι σε ευρω. Με την μεγαλη κατρακυλα του δολλαριου οι τιμες του πετρελαιου σε ευρω εχουν ανεβει αλλα οχι τοσο δραματικα. Στην Ευρωπη εχουμε λοιπον ασφαλιστει εναντι της ανοδου του πετρελαιου. Μαλιστα τωρα προσφατα φαινεται η τιμη του πετρελαιου σε δολλαρια να ανεβαινει απλα και μονο επειδη πεφτει το δολλαριο. Σκεφτειτε το απλα, ολος ο πλανητης καταναλωνει πετρελαιο, ετσι η ζητηση πετρελαιου εκφραζεται σε παρα πολλα νομισματα. H τιμη του πετρελαιου διαμορφωνεται εκει που συναντιεται η ζητηση με την προσφορα, εστω στα 60 ευρω (ή 100 δολλαρια ή Χ γιεν κτλ). Αν πεσει το δολλαριο κατα 10% σε σχεση με ολα τα αλλα νομισματα, ceteris paribus η ζητηση και η προσφορα του πετρελαιου δεν επηρεαζονται πολυ. Αρα για να εχουμε ακομα ισορροπια μεταξυ ζητησης και προσφορας, η τιμη του πετρελαιου πρεπει να παραμεινει περιπου στα 60 ευρω (ή Χ γιεν κτλ). Ομως αφου το δολλαριο επεσε, η τιμη εκπεφρασμενη σε δολλαρια πρεπει να ανεβει 10% ωστε να αντιστοιχει στα 60 ευρω, Χ γιεν κτλ. Ετσι λοιπον, οποτε πεφτει το δολλαριο εναντι του ευρω, θα ανεβαινει και η τιμη του πετρελαιου σε δολλαρια.

Παμε στον δευτερο λογο για τον οποιο δεν μας νοιαζει η πορεια του Μπρεντ: Η τιμη του σε ευρω δεν ανεβαινει πολυ αλλα ακομα λιγοτερο εχει ανεβει η τιμη της βενζινης σε ευρω. Γιατι μπορει το πετρελαιο να ειναι η πρωτη υλη, αλλα δεν ευθυνεται για ολοκληρη την τιμη της βενζινης. Στην πραγματικοτητα το πετρελαιο αποτελει μονο το 50-70% του τελικου κοστους της βενζινης στα πρατηρια στις ΗΠΑ. Στην ΕΕ το ποσοστο ειναι ακομα χαμηλοτερο, γυρω στο 30%, για τον απλο λογο οτι εχουμε πολυ υψηλους φορους στην βενζινη. Παρομοιως το πετρελαιο δεν ευθυνεται για ολοκληρη την τιμη της ενεργειας.

Ο τριτος λογος που δεν πρεπει να ανησυχουμε τρομερα ειναι βεβαια ο πληθωρισμος. Σε ονομαστικες τιμες το πετρελαιο χτυπαει ρεκορ, αλλα σε πραγματικες τιμες, διορθωνοντας για την γενικοτερη ανοδο των τιμων (και μισθων κτλ) το πετρελαιο σε δολλαρια ακομα δεν εχει ξεπερασει τα ιστορικα υψηλα του (κλικ στην εικονα) και σε ευρω ειναι αρκετα χαμηλοτερα απο τα υψη που ειχε φτασει στις προσφατες πετρελαϊκες κρισεις.

Αλλα τελικα το πιο σημαντικο απο ολα ειναι οτι το πετρελαιο δεν μας επηρεαζει πολυ πια, σιγουρα οχι τοσο οσο στις πετρελαϊκες κρισεις. Χαρη στον μετασχηματισμο των οικονομιων μας, την αποβιομηχανιση (που πολλοι περιεργως βλεπουν σαν καταρα) και την συνακολουθη στροφη στις υπηρεσιες, αλλα εν μερει και χαρη στις πρασινες πολιτικες των ευρωπαϊκων κυβερνησεων, τους περιβαλλοντικους φορους κτλ οι οικονομιες μας εχουν γινει πολυ λιγοτερο ενεργοβορες. Η ενεργειακη ενταση του ΑΕΠ μας, οριζομενη ως η ενεργεια που καταναλωνουμε για καθε μοναδα ΑΕΠ, εχει πεσει κατα πολυ (στοιχεια εδω). Απο το 1980 εως το 2005 επεσε κατα 40% στο Ηνωμενο Βασιλειο, 34% στην Σουηδια, 17% στην Γαλλια κ.ο.κ. Ας τονισουμε εδω οτι αυτη η βελτιωση εχει ερθει σε μεγαλο βαθμο χαρη στις πετρελαϊκες κρισεις και την υψηλη φορολογια στην ενεργεια και αν θελουμε να συνεχιστει η προοδος πρεπει να ευχομαστε οι τιμες του πετρελαιου να παραμεινουν ψηλα.

Παρομοια στοιχεια μπορει να βρει κανεις και για ολες τις αλλες πρωτες υλες των οποιων οι τιμες χτυπανε νεα ρεκορ. Απο τη μια σε ευρω οι τιμες ειναι χαμηλοτερες, απο την αλλη δεν μας νοιαζουν ιδιαιτερα γιατι οι οικονομιες μας δεν στηριζονται στις πρωτες υλες! Καταληγει κανεις οτι ο ολος θορυβος στα ΜΜΕ και σε ιστολογια, με καταστροφολογικα σεναρια, πρεπει να αποδιδονται ειτε σε ελλειψη σωστης πληροφορησης ειτε σε τρομολαγνεια. Σε καθε περιπτωση η λυση για την “κριση” ειναι απλη: σταματειστε να βλεπετε τηλεοραση και να διαβαζετε κακα εντυπα!

25 thoughts on “Γιατι δεν μας φοβιζει η ανοδος των τιμων πετρελαιου (και αλλων πρωτων υλων)”

  1. Θα σταματήσουμε να βλέπουμε τηλεόραση όταν η βενζίνη ή το πετρέλαιο θέρμανσης πέσει λιγάκι. Ως τότε, ακόμα κι αν δεν πιστεύουμε σε σενάρια καταστροφής, δεν παύουμε να υποφέρουμε…

    Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω, γιατί το κράτος πρέπει να φορολογεί τόσο πολύ τα καύσιμα, ιδιαίτερα όταν δεν προτάσσει αποτελεσματικά ΜΜΜ για να αφήσουμε τα οχήματα σπίτια μας…

    Reply
  2. Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω, γιατί το κράτος πρέπει να φορολογεί τόσο πολύ τα καύσιμα, ιδιαίτερα όταν δεν προτάσσει αποτελεσματικά ΜΜΜ για να αφήσουμε τα οχήματα σπίτια μας…

    Εδώ έρχεται ξανά στο προσκήνιο το ερώτημα με το αυγό και την κότα. Πρώτα το κράτος δεν είχε καλά ΜΜΜ και οι πολίτες επέλεξαν το αυτοκίνητο, ή οι πολίτες επέλεξαν το αυτοκίνητο οπότε και ο ιστός των ΜΜΜ “δεν είχε” κίνητρο να αναπτυχθεί;

    Αυτό το ερώτημα πάντα οδηγεί σε αδιέξοδο, ή καλύτερα, περιγράφει ένα αδιέξοδο. Το θέμα είναι ότι μία από τις δύο μεριές πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να βγει από τον φαύλο κύκλο, τραβώντας αναπόφευκτα και την άλλη μαζί της.

    Τι θα γινόταν άν ξαφνηκά αμα σχεδόν όλοι βγαίναν έξω με ποδήλατα και μετρό; Προφανώς το κράτος θα αναγκαζόταν να φτιάξει ανάλογες υποδομές. Ανάλογα, τι θα γινόταν αν το κράτος σταματούσε να επενδύει σε δρόμους και έφτιαχνε μόνο ΜΜΜ και ποδηλατόδρομους; Μάλλον οι πολίτες θα προτιμούσαν να τα χρησιμοποιήσουν.

    Reply
  3. Θα σταματήσουμε να βλέπουμε τηλεόραση όταν η βενζίνη ή το πετρέλαιο θέρμανσης πέσει λιγάκι. Ως τότε, ακόμα κι αν δεν πιστεύουμε σε σενάρια καταστροφής, δεν παύουμε να υποφέρουμε…

    κανεις δεν λεει οτι ειναι ευχαριστο να πληρωνεις πολυ για ενα αγαθο. Αυτο ομως που λεω ειναι οτι δεν ειμαστε δα και σε καμμια κρισιμη κατασταση, τα εισοδηματα μας εχουν ανεβει πολυ απο τις πετρελαϊκες κρισεις του 70 ενω η τιμη του πετρελαιου ακομα δεν εχει φτασει τα υψη των κρισεων.

    Και απο την αλλη οι υψηλες τιμες της βενζινης ειναι ενα αναγκαιο κακο, καθως σπρωχνουν προς μειωση σπαταλης απο τους καταναλωτες αλλα και τις αυτοκινητοβιομηχανιες.

    Σακουλακη
    το θεμα του ΙΧ και των ΜΜΜ συζητειται και εδω. Θα εκφερω μαλλον εκει την αποψη μου.

    Αλλα παλι ειμαι σιγουρος οτι οι υψηλες τιμες της βενζινης σημερα βοηθανε την κατασταση και τιμωρουν τους οδηγους για την ρυπανση και οχληση που προκαλουν.

    Reply
  4. Εντελώς τυχαία έπεσε το μάτι μου σήμερα σε ένα ποστ με τα παρακάτω quotes των Delos Wilcox και Thomas Jefferson για τα ΜΜΕ της εποχής τους:
    “But we must deplore and, so far as possible, overcome the evils of habitual newspaper reading. These evils are, chiefly, three: first, the waste of much time and mental energy in reading unimportant news and opinions, and premature, untrue, or imperfect accounts of important matters; second, the awakening of prejudices and the enkindling of passions through the partisan bias or commercial greed of newspaper managers; third, the loading of the mind with cheap literature and the development of an aversion for books and sustained thought.” D.W.
    “Advertisements contain the only truths to be relied on in a newspaper. …” T.J.
    “I do not take a single newspaper, nor read one a month, and I feel myself infinitely the happier for it. …” T.J.
    “The man who reads nothing at all is better educated than the man who reads nothing but newspapers.” T.J.

    Reply
  5. Συμφωνώντας με την ουσία του δημοσιεύματος, απλά προσθέτω ότι το πετρέλαιο ανεβαίνει. Παρά την αύξηση της δολάριας και στην ουσίας της σταθερής ευρωοικονομικής του τιμής, το πετρέλαιο και η βενζίνη ανεβαίνει. Οι δημοσιογράφοι δεν κινούνται αδικαιολόγητα. Μέσα από την πανικό που διαμορφώουν προετοιμάζουν το έδαφος για την αποδοχή των αυξήσεων από τους πολίτες και δίνουν άλλοθι τόσο στις εταιρείες όσο και στους κερδοσκόπους να κινηθούν προς την αύξηση του κέρδους τους. Η ληφθείσα ως έγκυρη είδηση από τους πολίτες, τους κάνει να θεωρούν κάθε αύξηση λογική και να μην αντιδρούν. Ουσιαστικά είναι η γνωστή δημοκρατική πολιτική των καναλιών. Από την άλλη, μην ξεχνάς ότι όλες οι αυξήσεις του πετρελαίου συνοδεύονται από έναν έντονο τυχάρπαστο πληθωρισμό.

    Reply
  6. Ποτε θα μας δώσεις βρε Δείμο εκείνο τον ορισμό του δημοκρατικός με italics για να καταλαβαίνουμε κι εμείς τι λες; Με χάνεις κατά καιρούς και θέλω ειλικρινά να σε παρακολουθήσω. Αν το καταλάβω αυτό ίσως μπορέσω να απαντήσω και στη θεωρία συνωμοσίας περί καναλιών.

    Reply
  7. χεχε μαικωλ, ωραιος ο τζεφερσον. Ισως ακουγεται ακραιο αλλα πραγματικα συμφωνω απολυτα με τον Τζεφερσον οτι για αναλυσεις των νεων δεν πρεπει ποτε να ακουει κανεις τα μεσα γρηγορης αντιδρασης αλλα ελλιπους βαθους. Στην εποχη του Τζεφερσον ηταν η εφημεριδα, σημερα νομιζω ειναι η τηλεοραση. αν θες να μαθεις που εχει σημερα πορειες ή αν υπαρχουν πυρκαγιες στο εξοχικο σου, ΟΚ, ανοιξε την τιβι. αλλα αν θες να μαθεις τι προβληματα εχει ο κοσμος, η τιβι και αρκετες εφημεριδες ειναι εντελως ακαταλληλα μεσα γιατι ειναι γεματα με:

    premature, untrue, or imperfect accounts of important matters

    δειμο, αυτο για την δολια συμπεριφορα των δημοσιογραφων δεν το πιστευω για δυο λογους. Πρωταπολα οι εμπορικες πετρελαϊκες στην Ελλαδα εχουν ηδη ολιγοπωλιο, δεν χρειαζονται καμμια δικαιολογια ή στηριξη για να ανεβασουν τις τιμες. Ωστοσο οι τιμες παραμενουν νομιζω οι χαμηλοτερες στην ΕΕ15!

    Κατα δευτερον πιστευω στο γνωστο ξυραφι του Οκαμ. Δεν υπαρχει αναγκη να φτιαξουμε μια ολοκληρη θεωρια συνωμοσια γιατι οι δημοσιογραφοι τρομοκρατουν το κοινο με αναλυσεις της πλακας οταν υπαρχουν απλουστερες εξηγησεις. Εσυ λες οτι πισω απο την ανευθυνοτητα και την σταπατσουλια κρυβεται ενα επιμελημενο σχεδιο? Εγω λεω οτι απλα κρυβεται αναυθυνοτητα και τσαπατσουλια :-)

    Από την άλλη, μην ξεχνάς ότι όλες οι αυξήσεις του πετρελαίου συνοδεύονται από έναν έντονο τυχάρπαστο πληθωρισμό.

    οχι τοσο πια. οπως ειπα το πετρελαιο μας επηρεαζει πολυ λιγοτερο αποτι στο παρελθον.

    Reply
  8. Σε καθε περιπτωση η λυση για την “κριση” ειναι απλη: σταματειστε να βλεπετε τηλεοραση και να διαβαζετε κακα εντυπα!

    Και τι να διαβάζουμε;

    Δεν είναι ρητορική η ερώτηση, ουσιαστική είναι. Ποια/ποιες είναι καλές πηγές ενημέρωσης γι’ αυτά τα θέματα;

    Και κάτι ακόμα; Υπάρχει κάποιο site που να δείχνει την τιμή του πετρελαίου σε ευρώ, ώστε να μη χρειάζεται να κάνουμε συνεχώς μετατροπές;

    Reply
  9. Και τι να διαβάζουμε;

    αναΜορφωση! Περα απο την πλακα, ελληνικες εφημεριδες διαβαζω πια μονο για ξεκαθαρα γεγονοτα (οπως οτι βυθιστηκε ο Τιτανικος). Τα αρθρα γνωμης τους ειναι συνηθως χρησιμα μονο για να ξυπναω το πρωϊ (μου ανεβαζουν την πιεση και ξυπναω πιο γρηγορα).

    Αν θελω αναλυση και γνωμη διαβαζω ειτε μεμονωμενους αρθρογραφους (Μανδραβελη ας πουμε) ειτε καποιο ιστολογιο (οπως το ομωνυμο Ιστολογιο, Reality Tape ή αλλα κειμενα που θα πετυχω στο buzz).

    Ποια/ποιες είναι καλές πηγές ενημέρωσης γι’ αυτά τα θέματα;

    εννοεις για οικονομικου ενδιαφεροντος θεματα? Νομιζω με μεγαλη διαφορα ο Εκονομιστ. Ακομα και αν δεν σου αρεσει η αποψη που εχει σε μερικα θεματα, ειναι παντα δυνατο να ξεχωρισεις τα γεγονοτα απο την γνωμη. Και τα γεγονοτα παρουσιαζονται στον Εκονομιστ μηνες εως και χρονια πριν παρουσιαστουν σε ελληνικη εφημεριδα, με τα λαθη να σπανιζουν.

    Υπάρχει κάποιο site που να δείχνει την τιμή του πετρελαίου σε ευρώ, ώστε να μη χρειάζεται να κάνουμε συνεχώς μετατροπές;

    υπαρχουν καμποσα (πχ αυτο). αλλα εν τελει αυτο που ενδιαφερει εσενα ειναι η τιμη της βενζινης σε ευρω στο βενζιναδικο της γειτονιας σου, οχι σε δολλαρια καπου σε ενα διυλιστηριο των ΗΠΑ. για να το δεις αυτο το μονο που πρεπει να κανεις ειναι να περασεις μια βολτα απο το βενζιναδικο.
    Αναρωτιεμαι αν υπαρχουν ιστοσελιδες με τις τιμες βενζιναδικων στην Ελλαδα, αυτο με βοηθαει αρκετα εδω που ειμαι.

    Reply
  10. Ενδιαφερον. Ξερεις αραγε πως συλλεγουν τις τιμες?

    Αν ειναι αξιοπιστες οι τιμες, θα ηθελα πολυ να δω καποια αναλυση των δεδομενων. Ας πουμε βλεπει κανεις οτι ακομα και μεσα στην αθηνα οι αποκλισεις στις τιμες ειναι αρκετα μεγαλες.

    Ενας συναδελφος μου που κανει αναλυση των τιμων στα πρατηρια στο Midwest εχει βρει πραγματικα πολυ ενδιαφεροντα δεδομενα για το ποσο στρατηγικα φερονται τα πρατηρια στις τιμες που βαζουν και ετσι εξηγει που οφειλονται οι αποκλισεις.

    δυστυχως για καποιον περιεργο λογο η σελιδα του υπουργειου ειναι σε φλας και βγαζει μονο τα τρια φτηνοτερα πρατηρια σε μια περιοχη. Αυτο δυσχεραινει πολυ την αυτοματη συλλογη δεδομενων απο εναν ερευνητη. Αλλα το ιδιο το υπουργειο δεν θα επρεπε να κανει αυτην την αναλυση?

    Reply
  11. Αληθως αληθως!

    Καλο Πασχα παρεπιμπτοντως και αντε να δουμε αν το πετρελαιο θα φτασει τα 200 δολλαρια. Παρεπιπτοντως απο τοτε που γραφτηκε το κειμενο ειχαμε ταυτοχρονη πτωση δολλαριου και ανοδο του Μπρεντ (σε δολλαρια) οπως περιπου ειχα περιγραψει.

    Και αν θελετε και ενα ομορφο παραδειγμα απιστευτης παραπληροφορησης κοιταξτε αυτο:

    να κατηγορήσει ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί εξακολουθούν να πατρονάρουν και να υποστηρίζουν όλους εκείνους που συναπαρτίζουν το σύστημα της καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης ολοκλήρωσης. Δηλαδή τον ΟΠΕΚ, τους κερδοσκόπους που ανεβάζουν τις τιμές στα χρηματιστήρια τροφίμων, πρώτων υλών και εμπορευμάτων

    ο ΟΠΕΚ λοιπον, ενα καρτελ παντελως ανελευθερων χωρων ανηκει στο συστημα της “νεοφιλελευθερης ολοκληρωσης”! Και οι ΗΠΑ με την κριση που τις μαστιζει, ειναι δηλαδη υποστηρικτες της ανοδου του πετρελαιου, που οπως εξηγησα τις τσουζει πολυ παραπανω λογω πτωσης του δολλαριου! Τι να πει κανεις, με τετοια κειμενα στις οικονομικες σελιδες μεγαλων εφημεριδων, πως να πληροφορηθει ο ελληνας αναγνωστης…

    Reply
  12. αυτός ο τσουπαρόπουλος ειδικά πρέπει να είναι μέγας καραγκιόζης ( η΄κάτι πιο ύποπτο )

    αν δεν κάνω λάθος αυτός δεν ήταν που πριν λίγες μέρες , όταν ο μπερλουσκόνι έδωσε τα 300 εκατομμύρια στην αλιτάλια έγραψε το περίφημο
    καημένη ολυμπιακή που δεν σε λένε αλιτάλια…

    Reply
  13. Να σου πω την αληθεια ηλπιζα ο συγγραφεας του κειμενου να ηταν απλα περαστικος. Λογω Πασχα ας πουμε ηταν ολοι σε αργια και μαζεψαν εναν πιτσιρικο απο τον δρομο να γραψει κειμενα.

    Αν λες οτι αυτο το ατομο ειναι τακτικος συγγραφεας τοτε με πιανει ελαφρια καταθλιψη. Ελεγα σε μια συναδελφο για πλακα τι ελεγε το κειμενο του για το πετρελαιο και με ρωτησε λιγο εκθαμβη αν αυτο ηταν σε εφημεριδα ευρειας κυκλοφοριας…

    Οσο για την Ολυμπιακη το φαινομενο μαζοχισμου εκεινων Ελληνων που θελουν να ταϊζουν αυτο το τερας, ειναι για μενα ανεξηγητο.

    Reply
  14. Τι το περίεργο έχει το άρθρο; Μια χαρά τα λέει. Φυσικά και οι ΗΠΑ ελέγχουν παγκοσμίως τις τιμές του αργού αφού οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου είναι αμερικανικών συμφερόντων. Και φυσικά τις συμφέρει η άνοδος γιατί η κυβέρνηση δρα πάντοτε προς όφελος των εταιρειών και όχι του πολίτη.
    Επίσης άλλο ελευθερία και άλλο φιλελευθερισμός, δεν έχει καμια σχέση το ένα με το άλλο.
    Τώρα για την ολυμπιακή, αν κάποια στιγμή χρειαστεί να πας πχ στη Λέρο ή σε κάποιον άλλο προορισμό της άγονης γραμμής και η ιδιωτική πλέον ολυμπιακή έχει καταργήσει ή αραιώσει υπερβολικά τα δρομολόγια ως ασύμφορα, ίσως συμφωνήσεις οτι ήταν καλύτερα να κάνουμε δίαιτα στο τέρας παρά να ταιζουμε το άλλο τέρας, αυτό που θα την αγοράσει.

    Reply
  15. stathu

    Όλα έχουν την τιμή τους.Ακόμα και αν δεχτούμε οτι είναι απαραίτητα τα δρομολόγια αυτά , νε είσαι σίγουρος οτι θα βρεθούν ποοοοοολές ιδιωτικές εταιρείες να τα εκτελέσουν .Με την κατάλληλη επιδότηση φυσικά , η οποία αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη των 800.000.000 € που , αν θυμάμαι καλά , κοστίζει ετησίως η Ολυμπιακή στους φορολογούμενους ( χώρια οι επιδοτήσεις που παίρνει έτσι κι αλλιώς για αυτές τις γραμμές , και τα λοιπά τυχερά ).

    για το πετρέλαιο , ναι φυσικά και δεν είναι ελέυθερη η αγορά , αλλά τόσα χρόνια που το βαρέλι είχε 20 30 40 ….$USD δεν ήταν αμερικάνικες οι πετρελαικές ; δεν τις συνέφερε και τότε η άνοδος ; Δεν ήταν και τότε ανάλγητες απέναντι στους πολίτες ;

    Reply
  16. Υποθέτω ότι το να πληρώνει ο 30άρης με μισθό € 700 το αεροπλάνο με το οποίο οι μουσάτοι της Ελευθεροτυπίας πάνε στην Λέρο για εναλλακτικές διακοπές είναι ακόμα ένα δημοκρατικό κεκτημένο του ηρωικού λαού μας.

    Ο αγώνας συνεχίζεται πάντως.

    Μην ξεχνάμε ότι το νησί δεν έχει ακόμα μετρό…

    Reply
  17. περι ολυμπιακης τα ειπαν αλλοι καλυτερα απο μενα. Δεν εχει κανενα νοημα να συντηρουμε το τερας της Ολυμπιακης για να υπαρχουν γραμμες προς Λερο (που βασικα ουτε αυτο δεν κανει καλα η Ολυμπιακη με τις απεργιες και καθυστερησεις της). Πολυ πιο απλο να κανουμε διαγωνισμους για επιδοτηση οποιασδηποτε εταιρειας θελει τελικα να παρει την γραμμη με χαμηλοτερο κοστος.

    Για το πετρελαιο χαιρομαι που επαναλαμβανεις αυτο το επιχειρημα που ακουγεται σχετικα συχνα αλλα ειναι εντελως λανθασμενο.

    α) Οι μεγαλυτερες πετρελαϊκες στον κοσμο φυσικα δεν ειναι δυτικες, οι δυτικες εταιρειες δεν ελεγχουν πανω απο 10% των αποθεματων. Οι μεγαλοι παραγωγοι οπως Σαουδικη Αραβια, Ρωσια, Βενεζουελα ελεγχουν στενα την παραγωγη τους και φυσικα δεν δεχονται δυτικους, ποσο μαλλον αμερικανους μεσα.

    β) Ειναι παραλογο να λεει κανεις οτι η αμερικανικη κυβερνηση θελει υψηλες τιμες πετρελαιου οταν βλαπτεται τοσο πολυ εκλογικα απο αυτην την ανοδο. Εν τελει οι ιδιοι που πιστευουν σε αυτη την συνωμοσιοθεωρια ελεγαν οτι ο πολεμος στο Ιρακ εγινε για να πεσουν οι τιμες πετρελαιου! Ας αποφασισουν τελοσπαντων.

    γ) Ακομα και αν ολες αυτες οι απιστευτες συνωμοσιοθεωριες ειχαν εστω και ενα ψηγμα αληθειας, δεν εξηγουν γιατι οι τιμες ανεβαινουν τωρα και οχι ας πουμε το 2000 που το πετρελαιο ηταν πολυ χαμηλα.

    Reply
  18. καλα σαφως η τιμη του πετρελαιου εξαρταται και απο βραχυπροθεσμους παραγοντες, οχι μονο την μακροπροθεσμη ζητηση και προσφορα. Το θεμα ειναι οτι γενικα η αγορα ηταν τον τελευταιο καιρο πολυ στενη, με αποτελεσμα οποιαδηποτε εξαρση της ζητησης ή αυξηση του ρισκου να εκτιναζει τις τιμες. Λενε ας πουμε οτι φταιει και η Κινα για την προσφατη ανοδο και πτωση, γιατι μαζευαν πετρελαιο για την Ολυμπιαδα (με σκοπο να αντικαταστησουν ανθρακα με πετρελαιο στα ηλεκτρικα εργοστασια του Πεκινου και να μειωθει το νεφος, οπως βεβαια και να εχουν καποια καλα αποθεματα για καθε περιπτωση κατα τους αγωνες).

    Reply
  19. Σωστή τοποθέτηση. Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι αλληλένδετα πάντως . Αν κάτσει και σκεφτεί κανείς το πως έχουν μεταβληθεί τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία με όλα αυτά που συμβαίνουν με τα νομισματικά ταμεία και τους λίπους νταβατζήδες ( επιτρέψτε μου τον όρο ), εάν δει κανείς την πορεία της σχέσης των νομισμάτων ( π.χ. ένα δολλάριο σε ευρώ ) θα καταλάβει ότι το τέλος είναι πάνω – κάτω προβλέψιμο.

    Reply

Leave a Comment