Η Χιλαρυ κατατροπωνει τον Ομπαμα στο Οχαϊο, ισοπαλια στο Τεξας. Αλλα ο Ομπαμα κερδιζει και παλι την μαχη των εθελοντων με συνθημα την “αλλαγη”
Οταν βλεπεις εδω στο Οχαϊο εναν πολυασχολο καθηγητη πανεπιστημιου να τρεχει σε πορειες σαν μικρο παιδακι και να πηγαινει απο πορτα σε πορτα για να βγαλει εξω την ψηφο (bring out the vote) που λενε εδω, τοτε ξερεις οτι ο Ομπαμα εχει βρει τον τροπο να πειθει τον κοσμο. Ποσο μαλλον οταν αυτος ο καθηγητης ειναι και labour economist που υποτιθεται οτι ξερει τι ωρομισθιο χανει παριστανοντας τον εθελοντη.
Ακομα και ο (ενας*) Ρεπουμπλικανος οικονομολογος στο τμημα μας αναγνωριζει το τρομερο χαρισμα του Ομπαμα. Για αυτο και σκεφτοταν σημερα να παει να ψηφισει Χιλαρυ για να στηριξει την εκστρατεια της. Γιατι ο μονος τροπος να χασουν φετος οι Δημοκρατικοι ειναι αν αλληλοφαγωθουν μεχρι το τελος του αγωνα δρομου για το χρισμα του υποψηφιου τους. Και ο μεν Ομπαμα εχει εθελοντες και χαρισμα αλλα η Χιλαρυ εχει μια δυνατη οργανωτικη μηχανη, εμπειρια και φαινεται να βρηκε και λεφτα (ας πουμε με πηρε 4-5 φορες τηλεφωνο η εκστρατεια της Χιλαρυ για τα προκριματικα του Οχαϊο εναντι δυο φορων του Ομπαμα).
Εμενα μου παραμενει μια απορια: μπας και ο Ομπαμα ειναι ο Ανδρεας Παπανδρεου της Αμερικης?
Μεχρι σημερα δεν φαινεται να ξερουμε τι πολιτικη θα ακολουθησει, μονο οτι θελει Αλλαγη (σας θυμιζει κατι?). Στο Οχαϊο ας πουμε επαιξε εντελως το λαϊκιστικο χαρτι, δηλωνοντας εναντιος στην NAFTA (εμπορικη ενωση Μεξικου-ΗΠΑ-Καναδα, αναλογη της ΕΕ) και λεγοντας οτι θα σωσει την βιομηχανια της περιοχης. Την ιδια στιγμη ο κυριος οικονομικος του συμβουλος δηλωνε σε Καναδους οτι ολα αυτα που λεει κατα της ΝΑΦΤΑ δεν τα εννοει!
O Ομπαμα δεν εχει δουλεψει σε κανονικη δουλεια πανω απο 2-3 χρονια. Εχει περασει απο καποια καλα πανεπιστημια και ηταν καθηγητης στο Σικαγο (οπως ο Παπανδρεου που ηταν καθηγητης στο Μπερκλεϋ), ειναι πολυ χαρισματικος (οπως ο Π) και εχει μια τρομερα γρηγορη πολιτικη καρριερα. Το 1996 απο απλος πολιτης εγινε ξαφνικα πολιτιακος γερουσιαστης στο Ιλινοϊ, το 2004 για πρωτη φορα γερουσιαστης στην Γερουσια των ΗΠΑ, το 2008 παει να γινει προεδρος!
Αν θυμηθουμε λιγη ιστορια, ο Παπανδρεου με ελαχιστη πολιτικη εμπειρια ηρθε στην Ελλαδα, οταν πρωτοεφτιαξε το ΠΑΣΟΚ πηρε μολις 13%, την επομενη φορα τα πηγε πολυ μετρια, αλλα στις επομενες εκλογες εγινε πανηγυρικα πρωθυπουργος με ενα τεραστιο 48%! Υποσχεθηκε σε ολον τον κοσμο αλλαγη, υποσχεθηκε οτι ειναι διαφορετικος απο τους αλλους, επεισε πολυ κοσμο και αρκετους διανοουμενους σαν τον Νικο Δημου (οπως κανει σημερα ο Ομπαμα). Και παρελαβε την Ελλαδα σε σχετικα κρισιμες οικονομικες συνθηκες, με την εισοδο στην ΕΕ να απαιτει μεταρρυθμισεις. Απο κει και περα ολοι ξερουμε τι εγινε, καθετη πτωση της αναπτυξης, κακιστες σχεσεις με την ΕΕ (ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο) κτλ
Οι ΗΠΑ σημερα ετοιμαζονται για μια δυσκολη οικονομικη υφεση και χρειαζονται σημαντικες μεταρρυθμισεις. Η εξωτερικη τους πολιτικη επισης ειναι σε πολυ κρισιμες στιγμες. Ο Ομπαμα ομως ειναι απειρος και δειχνει και δειγματα λαϊκισμου. Οταν ο λαος το ζηταει, η ΝΑΦΤΑ ειναι κακη. Οταν ο λαος το ζηταει, ειναι ετοιμος να βομβαρδισει λεει τα βουνα του Πακισταν που κρυβεται ο Οσαμα (οπως ο Παπανδρεου ζηταγε να βυθιστει το τουρκικο Χορα). Το μονο που λειπει ειναι να παρατησει ο Ομπαμα την γυναικα του για μια ευτραφη αεροσυνοδο για να δεσει το γλυκο.
Ελπιζω καπου εδω οι ομοιοτητες να τελειωνουν και ο Ομπαμα να ειναι ετοιμος για σοβαρη δουλεια. Ο κοσμος τον χρειαζεται…
ΥΓ ριξτε και μια ματια στο ζωντανο μπλογκιν που εγινε χτες στο ΡΤ.
ΥΓ2 Υπαρχει και μια ομοιοτητα ακομα: εχουν και οι δυο εναν μη ντοπιο γονεα! Αλλα προτιμω να αφησω τα εθνικορατσιστικα εξω απο την συζητηση. Βρισκω εξαιρετικα προστυχο το κολπο των Χιλαρικων να μιλανε συνεχως για τον Μπαρακ Χουσεϊν Ομπαμα.
ΥΓ3
Americans know that government cannot solve all their problems. Americans know we have to work harder…
διαολε, εκει που προσπαθω να τον αντιπαθησω λεει κατι τετοια και σκεφτομαι οτι ειναι προσβολη να τον συγκρινεις με τον Αντρεα.
*Σημειωστε το αυτο. Σε οικονομικο τμημα μαλλον συντηρητικης πολιτειας και παλι γυρω στο 80% των καθηγητων ειναι Δημοκρατικοι. Ο χωρισμος των ΗΠΑ σε μορφωμενους αστους που ψηφιζουν Δημοκρατικους και συντηρητικων επαρχιωτων που ψηφιζουν Ρεπουμπλικανους ειναι απιστευτος.
Αν είχε ο Παπανδρέου τέτοιους συμβούλους, τώρα θα είμασταν Ιρλανδία… Εν συντομία, νομίζω πως υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαφορές.
Ο Goolsbee ηταν εδω λεει πριν κανα χρονο για καποιο σεμιναριο και γενικα εκανε καλη εντυπωση. Αλλα μαικωλ και ο Παπανδρεου καθηγητης στο Μπερκλεϋ ηταν και προεδρος του τμηματος! Μαλιστα απο εναν Γερμανο καθηγητη που ηταν συναδελφος του τοτε εχω ακουσει οτι δεν ηταν περιθωριακος, ειχε κανει καποιο εργο (περισσοτερο πολιτικο παρα ερευνητικο βεβαια).
Εξαλλου δεν ξερω αν φτανουν οι συμβουλοι, οταν καποιος εχει πολλη αυτοπεποιθηση δεν τους ακουει και πολυ…
Pera apo to wide appeal, den vlepi na ehi polla kina o Obama me ton Andrea.
Katarhin itane professor sto university of Chicago, ke ohi st Berkeley, to opio apo mono tou lei polla gia tin ideologia tou ke to an ine laikistis.
Meta, o Andreas ihe enan radical populism, ke itane divisive. O Obama antitheta ehi san kiria thesi oti ta provlimata tis amerikis ine kirios porvlimata partisanship, eno aftos ine uniter.
Εδω εχεις μαλλον δικιο, ο Ομπαμα ειναι ενωτικος ενω ο Παπανδρεου ελεγε πραγματα στυλ “ο λαος δεν ξεχνα τι σημαινει δεξια”.
Απο την αλλη η Αμερικη αυτη τη στιγμη ειναι εξαιρετικα πολωμενη, θα μπορουσε κανεις να πει οτι ζει στιγμες Ελλαδας 1980. Μετα απο μια ασχημη οκταετια Ρεπουμπλικανων οι Δημοκρατικοι ειναι ετοιμοι για εκδικηση!
ε ωπα ρε συ, το Μπερκλεϋ εχει εξαιρετικο τμημα οικονομικων. Ασε που το που εισαι καθηγητης δεν λεει τοσα για την ιδεολογια σου, αν εμενα μου διναν tenure σε οποιοδηποτε απο τα δυο θα δεχομουν λογικα ασχετως ιδεολογιας.
ΥΓ τωρα που τον ξαναειδα στο βιντεο, δεν μοιαζει ο Ομπαμα λιγο με τους Νταλτον?
αστειο που ακουσα σημερα για τους Κλιντον:
παει η Χιλαρυ με τον Μπιλ καποια στιγμη μετα το τελος της προεδριας του Μπιλ στο Αρκανσω. Περνανε απο ενα βενζιναδικο και λεει ο Μπιλ γελωντας:
-Φαντασου Χιλαρυ, αν ειχες παντρευτει αυτον τον τυπο αντι για μενα τωρα θα ησουν η γυναικα ενος βενζινά.
και λεει η Χιλαρυ
-Οχι, αν ειχα παντρευτει αυτον τον τυπο τωρα θα ημουν γυναικα του πρωην προεδρου των ΗΠΑ.
Ε όχι και ο Obama δεύτερος Αντρέας (σε παρακαλώ το «τ» είναι σημαντικό) μην τρελαθούμε κιόλας…
Βασικά νομίζω οι απαντήσεις των maikwl και Konon είναι υπεραρκετές για να δείξουν πως ο Obama ακόμα κι αν είναι figurehead και sockpuppet, απέχει παρασάγγας απ’τον Αντρέα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν χρειάζεται απαραίτητα να σκέφτεται ο ίδιος να παίρνει τις αποφάσεις, εξάλλου η agenda του είναι πολλές φορές προκαθορισμένη από κομματικές οδηγίες, lobbies, εγχώρια μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, και άλλες μικρότερες ομάδες πίεσης.
Αυτό που χρειάζεται ένας καλός Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι χάρισμα και ευαισθησία. Δύο χαρακτηριστικά που ακόμα κι αν θυμίζουν τον Αντρέα, στον Obama έχουν άλλη χρήση. Ο Αντρέας αποπλάνησε τους πτωχούς και καταφρονεμένους, αντίθετα ο Obama προσπαθεί να πείσει τους νέους και δημιουργικούς. Υπό αυτό το πρίσμα η Clinton είναι σαφώς πιο «παπανδρεϊκή».
Μακάρι λοιπόν ο Αντρέας να είχε το επιτελείο του Obama αλλά βλέπεις χρειάστηκε να ταϊσει πεινασμένους σε θέσεις ισχύος για να ολοκληρώσει το έργο του. Και το ανθενωτικό έργο του (διχασμός αριστεράς-δεξιάς) θα μείνει για πάντα στην ιστορία των 80s.
Τέλος, δύο σχόλια πάνω στο άρθρο.
(1) επειδή βλέποντας τη ροή του άρθρου υποψιάζομαι πως διάβαζες/αποδελτίωνες το “The primaries” του Economist (μου έκανε μπαμ η αναφορά στη NAFTA) θέλω να σε ρωτήσω κάτι για τον υπότιτλο…
Η 54% νίκη της Clinton στο Ohio είναι η «κατατρόπωση» του Obama; Μην τρελαθούμε. Αν διάβασες το ίδιο άρθρο λίγο παραπάνω θα είδες πως τώρα/ακόμα θέλει πάνω από 60% νίκες στις υπόλοιπες Πολιτείες για να τον φτάσει.
(2) σχετικά με το
Αυτό είναι νομίζω χρειάζεται δικό του άρθρο ολόκληρο. Όχι γιατί δεν είναι αλήθεια, είναι και το πιστεύω, αλλά γιατί υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις στο παραπάνω που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα.