Ειμαστε ολοι ξαδερφια στην ΕΕ, απλα δεν το εχουμε καταλαβει ακομα
[η εμπειρια της αναγνωσης σας θα ειναι ανωτερη αν ανοιγετε τους συνδεσμους στις αγκυλες σε νεο παραθυρο]
[μαεστρο παιξε ρομαντικο, αλλα εγκεφαλικο ανοιγμα]
Με την παρουσα κριση και συνακολουθη προσπαθεια για συνετισμο μας απο την ΕΕ, ειναι σιγουρο οτι θα προκυψουν αρκετες αντιευρωπαϊκες αντιδρασεις. Καποιος εφτασε να μιζερολογει οτι ο Ελληνας πρωθυπουργος εγινε νομαρχης της Ευρωπης.
Ε λοιπον, νομιζω οτι περα απο τις κινδυνολογιες, σε αυτον τον δρομο ειμαστε, εχουμε διασχισει ηδη τα μισα της διαδρομης, και πολυ καλα κανουμε:
Η Ελλαδα θα γινει μια πολιτεια της Ευρωπης, με τα πλεονεκτηματα αλλα και τις υποχρεωσεις* που αυτο συνεπαγεται, περιπου οπως μια αμερικανικη πολιτεια.
Μα τι δουλεια εχουν Ελληνες και Γερμανοι σε μια στενη Ενωση, οταν ειναι τοσο διαφορετικοι, θα αντιταξουν μερικοι ψυχραιμοι (εξ αυτων και 2-3 συνιστολογοι).
Καπου εκει ημουν πριν 7-8 χρονια, εχοντας ζησει στην Γερμανια για καμποσο καιρο και βρισκοντας αγεφυρωτες ισως διαφορες [μαεστρο, κατι σχετικα με το πως περναει ο χρονος]. Νομιζω ομως οτι το εχω ξεπερασει, κοιτωντας τελικα που μοιαζουμε και που οχι, ζωντας μαλιστα απο κοντα διαφορους ευρωπαικους λαους (γιατι δεν υπαρχει μονο η Γερμανια). Κατοικωντας δε εκτος ευρωπαϊκης ηπειρου για καμποσο διαστημα και ερχομενος και σε επαφη με ασιατικες κουλτουρες (οκ, οκ, απλα περασα μερικα 24ωρα στην Ασια**) εχω στραφει σε αποψεις που πολλοι Ευρωπαιοι θα θεωρουσαν τυπικη ενδειξη γεωκοινωνικης αγνοιας!
Καθολου σπανια λεω “παω στην Ευρωπη” ή “ειμαι απο την Ευρωπη”. Το λεω ομως με απολυτη συνειδηση των διαφορων μας. Απλα συνειδητοποιησα κατι επιπλεον, που οι κατοικοι της Γηραιας Ηπειρου με τις μικροδιαφορες τους και τις μικροκοινωνιες τους συχνα παραβλεπουν [μαεστρο, βαλε να παιζει μουσικη αποκεκαλυμμενης σοφιας]: ειμαστε ξαδερφια, πολυ παρομοιοι στις παραξενιες μας, στον τοπικισμο μας, στην υπαρξη παραδοσεων (αν οχι στις ιδιες τις παραδοσεις), στην χαλαροτητα μας, στην καλοπεραση μας, στην καλη κουζινα, στον κοσμοπολιτισμο, στην φιλικη σχεση με το αλκοολ, στην χαλαρη σχεση με την θρησκεια, στην ανθρωπιστικη παιδεια, στο χιουμορ μας.
Σαφως νιωθω Ευρωπαιος, και ειμαι υπερηφανος για τον Σωκρατη και τον Καντ, τον Αρχιμηδη τον Νευτωνα και τον Χαϊζενμπεργκ, τον Καβαφη και τον Schiller, τους Mozart [μαεστρο, ξερεις…], Chopin και Σκαλκωτα, την Σαντορινη την Βαρκελωνη και το Παρισι, το μελομακαρονο και τις βελγικες πραλινες, τις BMW και τις Φερραρι, τις μπαγκετες και το χωριατικο ψωμι, το ουζο, την μπυρα και το κρασι!
Δεκτο, ο μεσος Γερμανος δεν εχει παει στην Θεσσαλονικη και ο μεσος Ελληνας δεν εχει παει στην Χαϊδελβεργη. Παρα πολλοι ομως εκατερωθεν εχουν παει στο Βερολινο ή στην Αθηνα. Ο μεσος Αμερικανος δεν εχει πατησει στην Γερμανια, δεν ξερει καν που ειναι η Βαυαρια. Ο μεσος Κινεζος νομιζει οτι η Νεα Ζηλανδια ειναι στην Ευρωπη (υπερβαλλω, αλλα το εχω ακουσει απο πολυ μορφωμενο ατομο). Ο μεσος Λατινοαμερικανος δεν ξερει τι γλωσσα μιλανε στην Ελλαδα.
Στην μικρη μας Ευρωπη γνωριζομαστε πολυ καλυτερα απ’οσο νομιζουμε. Ακομα και αν κοιταξετε τις μικρες λεπτομερεις, ακομα και τα ποπ στοιχεια της κουλτουρας μας, τους μουσικους του δρομου στην Βαρκελωνη [μαεστρο παιξε ισπανιζουσα μουσικη με εγχορδα] που παιζουν τα παιδια του Πειραια και μετα το γυριζουν σε Μοτσαρτ, τους Αθηναιους που πανε σε γερμανικες μπυραριες, πινουν ιταλικο καφε, κυκλοφορουν με γερμανικα αυτοκινητα και μαγειρευουν τα μισα φαγητα τους με (γαλλικη) μπεσαμελ, τους Γερμανους που σπιτι τους τρωνε ιταλικα ζυμαρικα και ελληνικες σαλατες. Και βεβαια ολους τους 20κατι Ευρωπαιους που γεμιζουν το σπιτι τους με σουηδικα επιπλα.
Μαλιστα ακομα και στο μικρο διαστημα που εχω ζησει παρατηρω απτη συγκλιση. Λιγο τα προγραμματα ανταλλαγων (Ερασμος-Σωκρατης), λιγο η πτωση των συνορων χαρη στο Μααστριχτ, λιγο ο ερχομος του ευρω, λιγο η ανθηση των φτηνων αεροπορικων εταιρειων, λιγο η ολοκληρωση της ευρωπαϊκης οικονομιας, λιγο (ειρωνεια της τυχης!) η εδραιωση των αγγλικων ως λινγκουα φρανκα της Ενωσης, ολα αυτα κανουν την Ευρωπη ολο και πιο μικρη.
Υπαρχουν αντιδρασεις? Μα φυσικα, καθε χωρα της Ευρωπης εχει τους υστερικους Καρατζαφερηδες της [Imperial March], με την ξενοφοβια και τον εθνικισμο τους, μεχρι και σε αυτο μοιαζουμε. Αλλα αυτα ειναι μαχες οπισθοφυλακης, το ευρωπαϊκο σχεδιο εχει ριζωσει βαθια και η προοδος ειναι πια αυτοτροφοδοτουμενη.
Οι πατερες της Ευρωπαϊκης Ενωσης διεγνωσαν το στρατηγικο νοημα της Ενωσης πριν καιρο, η ιδεα τους ειναι στον κοσμο των αναδυομενων γιγαντων (Κινα, Ινδια, Βραζιλια) πιο επικαιρη απο ποτε. Αυτο που ειδαν και θα βλεπουν οι Ευρωπαιοι ειναι οτι το πολιτιστικο και κοινωνικο νοημα της Ενωσης ειναι παρομοιως ισχυρο, αν οχι ισχυροτερο.
Ενωμενοι στην διαφορετικοτητα [μαεστρο παιξε θριαμβευτικο υμνο της πατριδας***], με μικρο-διαφορες που κανουν την συνυπαρξη μας απλα λιγο πιο ενδιαφερουσα. Δεν εχω καμμια αμφιβολια οτι τα εγγονια ολων μας (ακομα και του Καρατζαφερη) θα συμφωνουσαν χωρις δευτερη σκεψη…
————————
*Για καποιον λογο οι Ελληνες βλεπουν μονο τα δικαιωματα που απορρεουν απο την συμμετοχη στην ΕΕ, αλλα οχι τις υποχρεωσεις, Θα επρεπε να ειμαστε σαν τις αμερικανικες πολιτειες με απολυτη υποχρεωση για ισορροπημενο προϋπολογισμο να δουμε τοτε τι θα λενε.
**Και εχω κοπελα απο εκει.
***Σας λεει κατι το γεγονος οτι κατω απο το βιντεακι υπαρχουν σχολια σε 5-6 ευρωπαικες γλωσσες?
ΥΓ Ομολογω, θελω να γινω ο Σ. Κουμπρικ του ιστολογειν.
[μαεστρο, κλεισε με μυστηριωδη αποχωρηση που τερπει ματια και αυτια]
Όλα καλά και όλα ωραία, αν και δε συμμερίζομαι την αισιοδοξία σου.
Αυτό
τι το θελές; Δηλαδή θες τώρα να μιλήσω για ένα λαό από τους πιονιέρους της Ευρωπαίκής ολοκλήρωσης που η σπεσιαλιτέ του είναι τα σάντουιτς;
Και για να σοβαρευτούμε οι ομοιότητες καθίστανται περισσότερο σαφείς αν ζητήσεις από μη Ευρωπαίο να σου πει πώς μας βλέπει. Για αυτούς δεν διαφέρουμε και τόσο, μάλλον όχι περισσότερο απ’όσο το Τέξας από τη Βοστώνη.
Μ’αρέσει αυτή η αισιόδοξη προσέγγιση, κυρίως γιατί δεν έχουμε συνηθίσει να την ακούμε. Εγώ έχω να διατυπώσω μόνο δυό τρείς θέσεις. Οκ υπάρχει ένας παραλληλισμός μας με το μοντέλο των ΗΠΑ, αλλά με μια μεγάλη διαφορά. Οι ΗΠΑ, όπως και τα άλλα κράτη τέτοιου τύπου(καναδάς Αυστραλία κ.τ.λ), πέραν της μίας γλώσσας που χρησιμοποιούν, ήταν και παραμένουν μεγάλα χωνευτήρια λαών. ¨Ολες οι διαφορετικές κουλτούρες συνυπάρχουν και στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη. Αντιθέτως στην ενωμένη Ευρώπη, συναντάς την παράδοση του κάθε λάου στη χώρα του. όσον αφορά στις ομοιότητες των Ευρωπαίων, από τη Βορειοευρωπαική μου εμπειρία, μπορώ να πω ένα πράγμα : Οι έλληνες ταιριάζανε πολύ στην παρέα με τους άλλους μεσόγειους της Ε.Ε, Ιταλούς Ισπανούς Πορτογάλους, καθώς και με Εβραίους και Τούρκους. Πάλι λοιπόν παίζει μεγάλο ρόλο το γεωγραφικό του πράγματος, πράγμα πολύ λογικό. Με βάση όλα αυτά, θα μπορούσα από άποψη κουλτούρας να φανταστώ την Ελλάδα, νομαρχία μιας Μεσογειακής ή Βαλκανικής Ένωσης, δυσκολεύομαι όμως πολύ να μας φανταστώ νομαρχία της ευρώπης. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν πρέπει να κινηθούμε προς την Ευρωπαική ολοκλήρωση. Απλά θεωρώ πως οι πολιτισμικές διαφορές είναι αρκετά μεγάλες ώστε ο Αυστριακός να βλέπει σε μας πάντα κάτι από Μεσανατολίτη και μεις σ’αυτόν μια ψυχρή συμπεριφορά.
Η αλήθεια είναι πάντα έβρισκα άξιον απορίας το πώς δεν φτάσαμε στην Ευρώπη των 27 μέσα από την ένωση επιμέρους περιφερειακών ενώσεων, τύπου της Ρωμανικής Ευρώπης, της Βρετανικής Ευρώπης, της Σκανδιναβικής Ευρώπης. Ίσως αν είχε προηγηθή αυτό το στάδιο, διάρκειας μιας γενιάς ας πούμε, η ένωση να ήταν πιο στερεή από ό,τι σήμερα. Ή ίσως, αν δεν ευδοκιμήση το παρόν στάδιο, να παλινδρομήσουμε σε μια τέτοια κατάσταση. Ποιος ξέρει.
θαλυς επιτηδες την Αγγλια δεν την πολυβαζω μεσα γιατι εχω ακομα τις αμφιβολιες μου. Ασε που δεν μιλαμε πια για ντοπια κουζινα, κατι που ειναι παλια παραδοση, αλλα για το φαϊ που βρισκει κανεις ευκολα να φαει. Πιθανολογω οτι δεν υπαρχει πια σουπερμαρκετ της ΕΕ που να μην εχει μοτσαρελα, φετα, προσουτο, γερμανικη μπυρα και γαλλικο κρασι.
ακριβως. Και να τονισω εδω οτι Τξας και Βοστωνη διαφερουν αρκετα, περισσοτερο αποσο νομιζουν πολλοι Ευρωπαιοι. Η μεγαλη διαφοα στις ΗΠΑ ειναι νομιζω η οικονομικη ολοκληρωση, οτι απο Τεξας μεχρι Βοστωνη θα υπαρχουν τα ιδια σουπερμαρκετ (οχι αποκλειστικα, υπαρχουν και περιφερειακες αλυσιδες, αλλα Wal Mart υπαρχει παντου ας πουμε) και οι ιδιες εταιρειες κινητης τηλεφωνιας (τρομερο ατου αυτο). αλλα αυτο ερχεται και στην ΕΕ.
προμηθεας
αυτα αλλαζουν στην Ευρωπη και δεν ειναι τοσο επιπεδα οσο νομιζει κανεις στις ΗΠΑ. Η καλιφορνεζικη κουλτουρα ας πουμε εχει μεγαλη διαφορα με την ΝΕα Αγγλια. Μεγαλη.
Παρεπιμπτοντως και η ιδεα του χωνευτηριου ειναι υπερβολικη, η αμερικη εχει πολυ μεγαλο seggregation σε πολλες διαστασεις (εθνικοτητα, γλωσσα, χρωμα). Απλα υπαρχει πολυ μεγαλη ανοχη, που ειναι η διαφορα με την ΕΕ.
ποιος σου ειπε οτι οι κατοικοι Αλαμπαμα δεν θεωουν τους Νεας Αγγλιας ξενερωτους ελιτιστες και τουμπαλιν ξεδοντιαρηδες? Εχω ακουσει απο αρκετους Αμερικανους απο ΝΥ ή Καλιφορνια οτι δεν θα ζουσαν ποτε στην ενδοχωρα και απο Μεσοδυτικους οτι η ΝΥ δεν ειναι Αμερικη! Ολα αυτα ξεπερνιουνται τελικα επειδη το αμερικανικο προτζεκτ ειναι τοσο πετυχημενο που προτιμας να εισαι μερος του παρα μονος σου και βεβαια η πολιτισμικη ολοκληρωση ερχεται σιγα σιγα. Στην Ευρωπη ισχυριζομαι οτι ειμαστε απλα λιγο πιο πισω στην διαδικασια.
ΥΓ πως σας φανηκε η μουσικη? :)
Εγώ το διάβασα χωρίς υπόκρουση αλλά παρόλα αυτά το βρήκα πολύ ωραίο (και εύστοχο)!
SG οσον αφορα τα τραγουδια πηγα να τα ακουσω αλλα μερικα ειναι λιγο μεγαλα για αυτο το διαβασα χωρις μουσικη!!
εγω προσωπικα ειμαι υπερ της ΕΕ και πιστευω πως η Ελλαδα εχει κερδισει πολλα οφελη απο την ενταξη της (και οχι μονο οικονομικα).δεν πιστευω ομως οτι θα γινει ενα ενιαιο κρατος στυλ ΗΠΑ. ο εθνικισμος ειναι βαθα ριζωμενος στις ευρωπαικες κοινωνιες και παρολο που εχει γινει καποια προοδος, δεν φανταζομαι ο γερμανος,ο γαλλος, ο ελληνας κτλ να θελει να λεγεται πανω απο ολα ευρωπαιος. δες οτι μετα απο τοσα πολλα χρονια δεν μπορεσε να περασει το ευρωσυνταγμα,απο το ευρω απουσιαζουν ισχυρες ευρωπαικες χωρες κτλ.γενικοτερα το εθνος κρατος δυσκολα θα καταργηθει και σε αυτο συμφωνουν ολοι οισοβαροι θεωρητικοι των διεθνων σχεσεων. δες ενα παρα πολυ καλο κειμενο για αυτο το θεμα απο εναν πολυ σοβαρο καθηγητη
http://www.idkaramanlis.gr/_html/publish/pdf/emf34/04-Papasotiriou_Xaralampos.pdf
@Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος
@thanos
Έχω την αίσθηση ότι όσον αφορά την αποτυχία της πολιτικής Ένωσης υπάρχει και plan B…
Να χρησιμοποιηθούν,οι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζωνης (και κυρίως η Ελλάδα) προκειμένου να επιτευχθεί η Ένωση , δια της πλαγίας…
Γνώριζαν ότι η Ελλάδα ήταν ένας από τους αδύναμους κρίκους… Ίσως μάλιστα ο πιο αδύναμος. Γνώριζαν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ακραία, διότι είναι η μόνη χώρα μέλος της ευρωζωνης που χαρακτηρίζεται από υψηλό έλλειμμα και υψηλό χρέος και ελλείψει του μαγικού ραβδιού της υποτίμησης , γνώριζαν ότι στη πρώτη στραβή θα κατέρρεε…
Νομίζω λοιπόν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρω, επετράπη βάσει συγκεκριμένης στόχευσης…
ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΜΕΣΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ.
Αυτή είναι –σύμφωνα με άρθρο των FT- η πιο σύντομη οδός προς την πολύπαθη πολιτική ένωση που πολλοί θεωρούσαν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτή είναι η τελευταία ή προτελευταία αμιγώς ελληνικής σύνθεσης κυβέρνηση. Οι επόμενες ελληνικές Κυβερνήσεις θα σχηματίζονται με τη συμμετοχή ευρωπαίων τεχνοκρατών στη σύνθεσή τους…
http://alampasis.blogspot.com/2010/01/blog-post.html
θανο και κσταμο
αααχ χωρις υποκρουση δεν λεει τιποτα. Τα κομματια μπορειτε να τα κοβετε οταν βγαινει το επομενο, ειναι σαν ηχητικα εφε. Πρεπει να το μελετησω περισσοτερο να παιζονται ευκολοτερα…
εδω ο Κρητικος ανεχεται να λεγεται Ελληνας!
κιομως, στο μεν ευρω θελουν να μπουν ολο και περισσοτεροι, το δεν Ευρωσυνταγμα περασε (και οσο δεν περνουσε ηταν περισσοτερο διαμαρτυρια προς εθνικες κυβερνησεις). Χρονο θελει το πραμα, συμφωνοι…
θαναση αλαμπ.
δεν συμφωνω, δεν υπηρχε καποιο σατανικο σχεδιο ουτε ηθελαν καν να ανακατευονται στα εσωτερικα της Ελλαδας, εδω ο ιδιος ο Ελληνες πρωθυπουργος θελει να αποφευγει τα εσωτερικα μας προβληματα :) Ειναι ομως αληθεια οτι με ολα αυτα που συμβαινουν τωρα ισχυροποιειται το επιχειρημα οτι ΟΝΕ χωρις καποια πολιτικη ενωση δεν βγαζει νοημα.
SG διαβασε και το κειμενο στο λινκ.ειναι αρκετα ενδιαφερον.αναφερει ολες τις αντικειμενικες δυσκολιες που αντιμετωπιζει η ευρωπη και θα δυσκολευτει να ξεπερασει.
εχμμμμ το ευρωσυνταγμα ΔΕΝ περασε τελικα!!η συνθηκη της λισσαββωνας δεν ειναι ευρωσυνταγμα.απλα βελτιωνει καπως την κατασταση σε σχεση με πριν.αλλα ακομα και αυτη η συνθηκη καθυστερησε ενα χρονο διοτι οι ιρλανδοι το 2008 την ειχαν απορριψει. γενικα παρολο που θα ηθελα η ΕΕ να μετατραπει σε ενα ομοσπονδιακο κρατος πιστευω πως ειναι αρκετα δυσκολο αν οχι αδυνατο.
Οι πατέρες της ΕΕ διέγνωσαν το νόημα, αλλά πρόσφατα δίεγνωσαν και την ύπαρξη των PIGS, κατά αναλογία των BRIC.
Ή PIIGGS για την ακρίβεια…