Οι νεοι δεν διδασκονται τιποτα χρησιμο στα ΑΕΙ. Γαλουχουνται ομως να πιστευουν οτι ειναι οι εκλεκτοι του θεου που αξιζουν κατευθειαν διευθυντικες θεσεις! Μεχρι να συνειδητοποιησουν την πλανη τους εχουν φτασει τα 30, ειναι ανεργοι και ακομα δεν εχουν μαθει κατι χρησιμο.
Ποιος φταιει που εισαι ανεργος? Μα φυσικα εσυ Ελληνα πολιτη, οι κακες εκπαιδευτικες σου επιλογες, η σαπια γραφειοκρατια που ανεχεσαι και το κακο μας εκπαιδευτικο συστημα που βγαζει απαιδευτους τεμπεληδες!
Κοτιαχτε ας πουμε μια ενδιαφερουσα ερευνα στην Καθημερινη για το προφιλ του 30ρη πτυχιουχου.
Διαβαζουμε λοιπον οτι το ποσοστο εισακτεων στα ΑΕΙ πηγε απο το 35% στα μεσα του 90 στο 72% (!!!) σημερα. Δηλαδη σκεφτειτε το λιγο, απο τους συμμαθητες σας στο σχολειο πανω απο 7 στους 10 εισαγονται σε ΑΕΙ και με δεδομενο το απαραδεκτο συστημα των ΑΕΙ μας θα παρουν σιγουρα πτυχιο! Σας φαινεται περιεργο να μην βρισκουν αυτοματα δουλεια ολοι αυτοι και μαλιστα στον κλαδο που θελουν? Βγαζει συμπερασμα η ερευνητρια της Παντειου κα. Καραμεσινη:
Φταίει η ελληνική οικονομία που δεν μπορεί να αξιοποιήσει στο σύνολό του το εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό που βγαίνει από τα ΑΕΙ
Τι ειναι η οικονομια αναρωτιεμαι εγω? Ειναι ενα απανθρωπο τερας που οριζει για τον καθενας μας την μοιρα του? Οχι βεβαια, η οικονομια ειμαστε εμεις! Ας εξηγηθω: η οικονομια χρειαζεται φυσικο και ανθρωπινο κεφαλιο. Στις μερες μας στη δυση το φυσικο κεφαλαιο αφθονει, αυτο που σπανιζει ειναι το ανθρωπινο.
Οι θεσεις εργασιας σε μια χωρα σαν την Ελλαδα λοιπον, που ειναι μερος ενος τεραστιου οικονομικου σχηματισμου (ΕΕ) με αφθονο κεφαλαιο δεν εξαρτωνται απο εναν κακο καπιταλιστη με πουρο που εχει το μονοπωλιο του κεφαλαιου και επιλεγει σε ποιον να δωσει δουλεια. Το κεφαλαιο στην ευρωζωνη υπαρχει, το προβλημα ειναι να το προσελκυσεις, προσφεροντας χωρο για μια καλη επενδυση.
Ετσι οι θεσεις εργασιας εξαρτωνται απο την ελκυστικοτητα μιας χωρας για επενδυσεις που με την σειρα της εξαρταται απο δυο πραγματα: την δυνατοτητα του γραφειοκρατικου μηχανισμου της χωρας να δεχτει τις επενδυσεις χωρις αναιτια εμποδια και την διαθεσιμοτητα καταλληλων εργαζομενων.
Σημειωστε εδω οτι ειναι αδιαφορο το μεγεθος της τοπικης αγορας για τα περισσοτερα ειδη επενδυσεων. Μια εταιρεια λογισμικου στην Αθηνα δεν ενδιαφερεται μονο για την ελληνικη αγορα, μπορει να πουλησει χωρις κανεναν περιορισμο σε ολοκληρη την ευρωζωνη! Ετσι το αν καποιες εταιρειες δεν ερχονται στην Αθηνα δεν εχει να κανει με το μεγεθος της χωρας αλλα με την ποιοτητα των εργαζομενων και των δημοσιων υπηρεσιων.
Καπου εδω πρεπει να εχει γινει φανερο λοιπον οτι για τα προβληματα ενος πτυχιουχου στην Ελλαδα φταινε δυο πραγματα: το εντελως δυσκινητο και σαπιο κρατος και οι ιδιοι οι πτυχιουχοι!
Να φερω ενα ακραιο παραδειγμα: αν ειχαμε 10.000 αποφοιτους πληροφορικης του ΜΙΤ και του Στανφορντ να καθονται ανεργοι στην Αθηνα και αν μια νεα εταιρεια μπορουσε να δημιουργηθει μεσα σε 5 λεπτα, ποσο καιρο θα επαιρνε στους επενδυτες να το παρουν ειδηση και να χτισουν τοσες εταιρειες ωστε να προσληφθουν ολοι αυτοι οι πληροφορικαριοι? Προφανως ελαχιστο.
Που πανε οι επενδυσεις
Για τους μονιμως απαισιοδοξους που για καποιον λογο θεωρουν οτι οι θεσεις εργασιας δεν μετακινουνται ευκολα και οτι μια χωρα χωρις τεχνολογικη παραδοση δεν μπορει να προσελκυσει επενδυσεις υψηλης τεχνολογιας, προτεινω δυο ιστοριες. Η πρωτη ειναι η απιστευτη επιτυχια της Ινδιας στον τομεα της πληροφορικης. Ξεκινωντας απο την επενδυση της Ινδιας στα Ινδικα Ινστιτουτα Τεχνολογιας και με ρυθμους ανοδου 30% την τελευται δεκαετια, η πληροφορικη στην Ινδια σημερα απασχολει 1,6 εκατομμυρια ατομα, εχει εσοδα πανω απο 50 δις δολλαρια (περιπου 1/6 του ελληνικου ΑΕΠ!), παραγει 5,4% του ινδικου ΑΕΠ και αποτελει πανω απο 20% των εξαγωγων της χωρας!
Και αν η Ινδια δεν σας φτανει, ας παμε πιο κοντα στο Κλουι της Ρουμανιας που εχουν μετακομισει προσφατα πολλες γερμανικες εταιρειες, με αποκορυφωμα την μετακομιση της Νοκια απο την Ρηνανια προς Ρουμανια.
Τα λαθη φοιτητων και ΑΕΙ
Μα, θα πει κανεις, οι ανεργοι πτυχιουχοι στην Ελλαδα δεν ειναι ηλεκτρολογοι-μηχανικοι ή πληροφορικαριοι για να φερουν τετοιες επενδυσεις. Σωστο, αλλα ποιος φταιει για αυτο? Πρωτα απο ολα οι ιδιοι οι πτυχιουχοι που δεν φροντισαν να διαλεξουν σπουδες που να εχουν καποιες προοπτικες. Αν επιλεγεις φιλε μου να σπουδασεις μεταμοντερνα κοινωνιολογια των Βεδουϊνων, ξερεις οτι θα μεινεις ανεργος και κανεις δεν σου φταιει. Θα πει κανεις οτι μερικοι δεν ειχαν επιλογη γιατι τα εγχωρια ΑΕΙ δεν δινουν αρκετες θεσεις σε χρησιμες σχολες. Παλι ποιος φταιει για αυτο? Μα η σαπια γραφειοκρατια που οδηγημενη απο εξωφρενικες ιδεολογικες αγκυλωσεις φτιαχνει αχρηστα ΑΕΙ με καταδικασμενους στην ανεργια αποφοιτους.
Αυτο που δεν εχουν καταλαβει οι αρμοδιοι αλλα και η ψηφοφοροι ειναι οτι πτυχιο δεν φερνει απαραιτητα μια θεση εργασιας. Οι χρησιμες γνωσεις και ικανοτητες σημαινουν παραγωγικοτηα που φερνει θεσες εργασιας. Το πτυχιο ειναι χρησιμο για μια θεση εργασιας μονο στον βαθμο που ειναι εγγυηση γνωσεων και ικανοτητων*. Η κα. Καραμεσινη κανει τραγικο λαθος να κατηγορει ετσι γενικα την εληνικη οικονομια που δεν απορροφα το “εκπαιδευμενο εργατικο δυναμικο” που βγαζουν τα ελληνικα ΑΕΙ. Τα ελληνικα ΑΕΙ ως επι το πλειστον** βγαζουν απαιδευτους, ανειδικευτους, υποψηφιους ανεργους! Βγαζουν ατομα που δεν ξερουν να χρησιμοποιησουν εναν ΗΥ, ατομα που εχουν χασει καθε επαφη με την κοινη λογικη, ατομα που ποτε δεν ηρθαν σε επαφη με την επιστημονικη μεθοδο, ατομα που δεν γνωρισαν την αξια της μελετης. Τελικα αμφιβαλλω αν το μεσο ΑΕΙ διδασκει πολυ παραπανω απο αφοσιωση σε καποιο κομμα και καλα συνθηματα για πορειες.
Τα ατομα που βγαινουν απο αυτο το συστημα δυστυχως ειναι διπλα καταραμενα. Απο την μια χωρις μαζικη επανεκπαιδευση ειναι ανικανα για οποιαδηποτε παραγωγικη εργασια. Απο την αλλη εχουν γαλουχηθει να πιστευουν οτι ειναι οι εκλεκτοι του θεου που αξιζουν κατευθειαν διευθυντικες θεσεις! Μεχρι να συνειδητοποιησουν την πλανη τους εχουν φτασει τα 30, ειναι ακομα ανεργοι και ακομα δεν εχουν μπει σε μια πορεια ουσιαστικης επιμορφωσης για να μπορουν να παραγουν κατι χρησιμο. Καθολου περιεργο που εχουμε 30ηδες να αμοιβονται με 700-1000 ευρω και παραλληλα ειναι πολυ απαγοητευμενοι με την ζωη τους.
Ετσι λοιπον φιλε 30ρη εχεις δυο επιλογες.
Α) Αποφασιζεις οτι σου φταινε ολοι, μιζεριαζεις και αποφασιζεις να ζησεις εις βαρος των αλλων ψαχνοντας δουλεια στο δημοσιο. Φυσικα για τον σκοπο αυτο ψηφιζεις και τον καταλληλο λερα βο(υ)λευτη να σε “τακτοποιησει καπου”.
Β) Ακολουθεις τον δυσκολο δρομο της αξιοπρεπειας, φτυνεις ολους τους βο(υ)λευτες και το δημοσιο, παιρνεις την ζωη σου στα χερια σου και δουλευεις σκληρα μεχρι να καταφερεις να εισαι πραγματικα παραγωγικος. Και αν πραγματικα νομιζεις οτι η Ελλαδα δεν σου προσφερει τις σωστες ευκαιριες, δεν μενεις με την μαμα σου και περιμενεις το θαυμα, παιρνεις τα μπογαλακια σου και δρομο (οπως εχουν κανει τοσοι απο μας).
——————————————————-
Σημειωση περι παιδειας: Πολλοι νεοι πτυχιουχοι που δυσκολευονται να βρουνε δουλεια κανουν το λαθος να ειναι κατα των ιδιωτικων πανεπιστημιων. Στην πραγματικοτητα ομως τα ιδιωτικα πανεπιστημια θα ηταν η μονη τους ελπιδα! Κανενας δεν ειπε οτι το πρωτο πτυχιο καποιου πρεπει να καθοριζει και τον κλαδο του, ποσο μαλλον την ακριβη του εργασια. Ονομασιες οπως “αδιοριστος μαθηματικος” ειναι απλα απαραδεκτες (με την ιδια λογικη οσοι εχουν διδακτορικο ειναι “αδιοριστοι καθηγητες ΑΕΙ”? Οσοι ειμαστε ανω των 18 ειμαστε “αδιοριστοι πρωθυπουργοι”?).
Παρα πολυ συχνα, στον δυτικο κοσμο, καποιος σπουδαζει κατι που του αρεσει και μετα κανει μεταπτυχιακο που τον κανει εναν παραγωγικο εργαζομενο. Ας πουμε καποιςο γινεται μαθηματικος γιατι του αρεσει, αλλα κανει μεταπτυχιακο στα χρηματοοικονομικα και βγαζει 100 χιλιαδες ευρω τον χρονο, αντι να περιμενει 10 χρονια για να γινει δασκαλος των 15.000 ευρω. Το προβλημα στην Ελλαδα ομως ειναι οτι τα παραγωγικα μεταπτυχιακα ειναι λιγα, χαμηλης ποιοτητας και δυσκολο να εισαχθεις! Με τα ιδιωτικα ΑΕΙ ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα ειχαμε δυναμικη εισοδο σοβαρων business schools, οπως ας πουμε η Ισπανια που εχει σημερα καποια απο τα καλυτερα στον κοσμο. Αυτο θα εκανε καλο οχι μονο στους ανεργους αλλα και συνολικα στην ελληνικη οικονομια…
*Σημειωτεον οτι δεν χρειαζεται τις ικανοτητες να τις αποκτας στο πανεπιστημιο για να σημαινει το πτυχιο κατι. Συχνα το πτυχιο ειναι απλα εγγυηση οτι ησουνα αρκετα ικανος να επιλεγεις για αυτες τις σπουδες. Αν ας πουμε σε δεχτουν στην Νομικη Αθηνων, παρολα τα χάλια της σχολης, εχεις ενα θετικο σημαδι, οτι μπορεσες να δουλεψεις αρκετα και να ανταγωνιστεις τοσα αλλα ατομα για να σε δεχτουν.
**Το τονιζω αυτο. Υπαρχουν φυσικα και καποιες εξαιρεσεις, οι οποιες αν εχουν λιγο κοινο νου και αγαπη για την δουλεια τους παρατανε την Ελλαδα κακην κακως.
Πολλές φορές γίνεται και ακριβώς το ανάποδο. Οι σπουδές γίνονται χωρίς φαντασία ή διαπεδιακή προσέγγιση. Επιλέγονται τα κυρίως γνωστικά αντικείμενα και τα μεταπτυχιακά στα πιο κορεσμένα επαγγέλματα και μετά… αναρωτιούνται γιατί δεν βρίσκουν δουλειά.
Για να ξεχωρίσει κάποιος σήμερα είτε πρέπει να εξειδικευθεί σε κάτι που θα θεωρείται αναγκαίος για μια πτυχή της παραγωγικής διαδικασίας είτε να συνδυάσει γνωστικά αντικείμενα με ρηξικέλευθο τρόπο ώστε να δημιουργήσει μια νέα niche.
Ομολογουμένως γελοίο…
Αλλά το παραπάνω ξεκινάει και τελειώνει απ’τα θεσμοθετημένα «επαγγελματικά δικαιώματα» των πτυχίων. Όσο υπάρχει αυτή η σύνδεση τόσο θα υπάρχει η απαίτηση των πτυχιούχων να διοριστούν κάποια στιγμή.
Εν τω μεταξύ, παραδόξως, υπάρχει ανάγκη για κάποιες κατηγορίες εκπαιδευτικών στην επαρχία, αλλά κανείς δεν ξεκουμπίζεται από Αττική/Θεσσαλονίκη.
σαφως. δεν ειπα οτι ειναι καλη ιδεα να διαλεξεις σπουδες σε καποιο παραδοσιακο αντικειμενο “κυρους” αλλα σε καποιο αντικειμενο με καλες πιθανοτητες ευρεσης εργασιας. Με αυτην την εννοια ο φιλος που πηγε σε ΤΕΙ αυτοματισμου και τωρα κανει διδακτορικο στην Ρομποτικη στην Γαλλια εκανε καλυτερη κινηση απο αυτον που σπουδασε Νομικη και παρακαλει για θεση ασκουμενου.
Και τετοια παραδειγματα υπαρχουν αρκετα, επιμενω γενικα οτι δεν εχουμε αρκετα ατομα να σπουδαζουν σε τεχνικες σχολες.
το οτι εχεις δικαιωμα να κανεις ενα επαγγελμα δεν σημαινει οτι ειμαστε οι υπολοιποι υποχρεωμενοι να σε πληρωσουμε να το κανεις! αλλιως με ενα διδακτορικο θεωρεισαι “αδιοριστος καθηγητης ΑΕΙ”? αν γινεις ερευνητης θεωρεισαι “αβραβευτος Νομπελιστας”? Πρεπει να αρχισουν επιτελους οι πτυχιουχοι να σηκωνουν την ευθυνη για τον τροπο ζωης τους. Θες να σπουδασεις μαθηματικα, εξαισια, καντο και μετα γινε χρησιμος σε καποια βιομηχανια. Μην παρακαλας να πετυχεις δουλεια που ξεφτιλιζει τις γνωσεις σου διδασκοντας 5χρονα αριθμητικη!
αυτο αν ισχυει ειναι οντως περιεργο.
Είναι αξιοθαύμαστο πως πλέον έχεις υπερκορεσμό και τεράστια ανεργία εν έτει 2016 στους αποφοίτους από τεχνικές σχολές.Electrical engineering,logistics,robotics,energy,construction,,κτλ με οποιοδήποτε μηχανικό μεταπτυχιακό και πάλι ανεργία.Αυτό πολύ απλά γιατί πριν 8 χρόνια δεν έβλεπε κανείς τι θα γινόταν αν σταματούσε όλο αυτό το πανηγύρι των διορισμών κσι των ιδιωτικών θέσεων οικονομικού περιεχομένου όπου απορροφούσε όλους τους απόφοιτους τεχνικών σχολών συνοδευόμενο και από ένα MBA.Σταμάτησε το πανηγύρι,οι financial oriented δουλειές κλείσανε η μείνανε στατικές δηλαδή δε διορίζουν και πολύ απλά δε βγάζει λογική όσα λέγατε όλοι σας προ κρίσης 8-9 χρόνια πρίν.
Η έχεις βιομηχανία και την ακόλουθη R&D όπως η Γερμανία,Ελβετία,Δανία η δεν έχεις και το να συζητάς γιατί οι δικηγόροι αν θα έχουν η δε θα έχουν δουλειά,λες και ο τριτογενής τομέας,οι υπηρεσίες οδηγούν την οικονομία.
den nomizw oti 8a simfwnisw mazi sou. Me th dikia sou logiki den 8a eprepe na yparxoun kan tmimata koinwnikwn kai politikwn epistimwn. Diladi sindeeis tis spoudes mono me thn agora ergasias. Osa loipon 8ewrounte axrista sthn agora as ta kleisoume e?
Den kserw an exeis doulepsei ka8olou sto ekswteriko ‘h an exeis spoudasei ekei alla ta pragmata den einai ka8olou opws ta les. Epidi kai spoudasa alla kai douleuw eksw exw na se pliroforisw oti ta pio epituximnea atoma sthn etairia pou douleuw exoun oloi ena ptuxio san auta pou 8ewreis axrista. Kai as para8esw merika etsi gia deigma: Geography, Philosophy, Sociology, Anthropology, klp. Episis nomizw oti aksizei na simieisws oti h etairia einai apo tis korifees tou omilou wpp me panw apo 4,000 ergazomenous kai grafeia se 90 xwres kai ta atoma auta einai arketa senior…
Den kserw an sou perase pote apo to mualo oti isws na mhn 8elei kapoios na kanei ena ptyxio sthn pliroforiki giati aplws den goustarei na douleuei san programatistis olh tou th zwh. Kai oi poutanes vgazoun lefta kai den einai anerges alla auto den simainei oti 8a ginw kai egw poutana gia na mhn eimai anergh.
Auto pou 8a eprepe na ginei einai stamatisei h apaksiwsi tou ptuxiou sthn ellada. O ari8mos twn eisaktewn einai fusika aplws geloios. H politiki skopimotita exei vu8isei ta panepistimia. To provlima den einai ta idiwtika panepistimia alla ta dimosia. 8umamai ta xronia pou hmouna sthn panteio eixa sto 1o etos 550 simfoithtes!!!! Perito na pw oti fusika den xwrousame pou8ena……
episis kampulis exei grapsei perigrafontas thn olh fasi me ton kalutero tropo. To ar8ro edw
Προς αγαπητό/ή graoutso:
Αγαπητέ φίλε/φίλη, σου στέλνω απόσπασμα προσωπικής επιστολής μου προς καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και απαντάει πολύ εύλογα στο θέμα ακριβώς στη σκοπιά που το τοποθετείς:
¨Γράφω με αφορμή σχετικά με όσα έλεγες για τις πανεπιστημιακές σπουδές! Π.χ θα μιλήσω για προσωπική εμπειρία! Απόφοιτη ΜΙΘΕ (Μεθοδολογία Ιστορία και θεωρία των επιστημών) Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πραγματικά πολύ όμορφα όλα και ρομαντικά όταν όπως λες σπουδάζεις κάτι απλά για το hobby σου μη έχοντας το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης και απλώς κάνοντας κάτι για να ξεφύγεις, κάτι απλά για να εμπλουτίσεις τον κόσμο σου! Πολύ καλά ως εκεί όμως!
Γιατί το πράγμα αλλάζει όταν ένας νέος άνθρωπος της επαρχίας που έχει μάθει από μικρός να εργάζεται στα χωράφια σε αγροτικές εργασίες και όταν με παρότρυνση των δικών του ανθρώπων πετυχαίνει το ακατόρθωτο, χωρίς φροντιστήριο και απλά μόνο με όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον που προσφέρει η πανεπιστημιακή γνώση, να εισάγεται στη σχολή ΜΙΘΕ με βαθμό εισαγωγής άνω του 18 και όλη οι οικογένεια να χαίρεται για την επιτυχία, να χαίρεται που η κόρη τους θα ξεφύγει από τη κούραση και την φτώχεια της αγροτικής δουλειάς και τελικά……….. να παίρνει ένα πτυχίο ΧΩΡΙΣ τη παραμικρή αναγνώριση στην αγορά εργασίας, ούτε σε ιδιωτικό ούτε σε δημόσιο τομέα. Ποια προκήρυξη δημοσίου ζητά απόφοιτο ΜΙΘΕ; ποια αγγελία για εργασία ιδιωτικού τομέα ζητάει απόφοιτο ΜΙΘΕ;;;!!!! Τι κράτος είναι αυτό που δημιουργεί άνεργους -πανεπιστημιακής μόρφωσης- αποφοίτους!!! Γιατί δημιουργείς ρε γαμώτη μου αυτή τη σχολή αν δεν έχεις να με απορροφήσεις! Γιατί να σπαταλήσω 4 χρόνια απ’ τη ζωή μου αλλά κυρίως να σπαταλήσω τα όνειρά μου όταν βλέπω ότι το πτυχίο αυτό μου κλείνει τη πόρτα!
Πολύ εύκολα θα μπορούσε να πει κάποιος τα γνωστά! Με 1 μεταπτυχιακό πάνω στο τμήμα θα είναι καλύτερα….. Δε μπορούν όμως όλοι! Όταν υπάρχει φτώχεια και πρέπει να δουλεύω τα πρωινά για να στέλνω χρήματα και στους δικούς μου δε μπορώ να παρακολουθώ το μεταπτυχιακό! Μήπως να κάνω ακαδημαική καριέρα; Να παρατείνω δηλαδή τις επαγγελματικές ευθύνες όπως κάνουν πολλοί και συνεχίζουν να σπουδάζουν αιώνια γιατί φοβούνται τη δουλειά και προτιμούν να κάθονται να σπουδάζουν! Όχι δε πειράζει, ευχαριστώ πολύ! Προτιμώ να συνεχίσω να δουλεύω ως ….απλή υπάλληλος γραφείου, χωρίς αναγνώριση του πτυχίου μου, με 700 ευρώ…….. αλλά με πανεπιστημιακή μόρφωση ΜΙΘΕ.
Ευχαριστώ
p.s το παρόν είναι μια κραυγή αδικίας που νιώθω ότι πνίγει τη κοπέλα μου! Ναι καλά ακούσατε. Δεν είμαι εγώ ο ίδιος απόφοιτος του ΜΙΘΕ αλλά η κοπέλα μου! Όλα όσα διαβάσατε είναι η ανοιχτή σκέψη που ακούω καθημερινά από τη σύντροφό μου!Η κατάσταση αυτή απλώς είναι χειρότερη όταν φτάνεις στο σημείο να λες: «Ρε γαμώτο, με το βαθμό που είχα γράψει τότε περνούσα στο οικονομικό, ίσως να είχα καλύτερη τύχη. !!! Ίσως και όχι! Πάντως σίγουρα θα με είχαν προσλάβει στη τράπεζα που δουλεύω τώρα ως τραπεζικό υπάλληλο και όχι ως ιδιωτικό. Και πιστέψτε με, έχει διαφορά!»
Συγγνώμη και πάλι απλά δε καταλαβαίνω ώρες ώρες αυτό το σύστημα! Φυσικά και δεν είναι το μόνο σημείο που νοσεί…. Αλλά δε παύει να σε ενοχλεί και αυτό το ίδιο!
Ειλικρινά συγνώμη αλλά έχω φτάσει σε σημείο να λυπάμαι και να λέω ρε γαμώτο! Τι τη φτιάξαν αυτή τη σχολή! Έτσι, για τον όμορφο τίτλο!!! Σε μια χώρα που χρειάζεται η εξειδίκευση και το ισχυρό εργατικό δυναμικό! Επιγραμματικά να αναφέρω ότι ο ομιλών, είμαι προπτυχιακός φοιτητής του ΕΜΠ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και πιστέψτε με, τα νούμερα ανεργίας τα δικά μας είναι πραγματικά ρεαλιστικά μηδενικά και όχι πλασματικά όπως δηλώνουν κάποιοι για το ΜΙΘΕ. Βέβαια…. τη κατάσταση πλέον καταφέρατε να τη κάνετε ακόμη και για μας (τους απόφοιτους ΕΜΠ) επίφοβη και δουλική. Κουράζομαι και μοχθώ να πάρω το πτυχίο μου, όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά απλά και μόνο μιας και είμαι ήδη ΚΑΙ απόφοιτος ΤΕΙ έχοντας πλέον και δεύτερο τίτλο σπουδών ίσως έχω μια παραπάνω πιθανότητα να μη με απολύσουν στην εργασία που αυτή τη στιγμή ήδη εργάζομαι σαν σκλάβος για 850 ευρώ, δεδομένου του ότι γύρω μου πλέον θα κατακλύζεται η κοινωνία από πληθώρα εργατικού δυναμικού ΑΝΕΡΓΟΥ.!!!
Και πάλι συγνώμη… εύχομαι να μπορεί κάποια στιγμή η κοπέλα να καταφέρει να μιλάει με υπερηφάνεια το για τμήμα που έχει αποφοιτήσει καθώς επίσης εύχομαι και για τους δυο μας να μιλάμε με περηφάνεια για την χώρα την οποία γέννησε το πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Προς το παρόν, έπαψαν αυτές οι γέννες! Προς το παρόν εκκολάπτει ανθρώπους σκουπίδια και παράσιτα πο καταχρηστικά ονομάζονται Έλληνες!Και αυτοί είμαστε όλοι εμείς!
Ευχαριστώ πάρα πολύ!
¨
Απάντηση
Φίλε Δημήτρη
αυτά που γράφεις έχουν τεράστιο λογοτεχνικό/καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.
Η ωρίμανση του ανθρώπου είναι η ιστορία των ματαιωμένων ονείρων/φιλοδοξιών του.
Ο νεοέλληνας, σύγχρονος Οδυσσέας που παραδέρνει μόνος και αβοηθήτος στους ωκεανούς με την διαφορά ότι χάνει όλες τις μάχες, αντί για πολυμήχανος είναι ανίδεος και η Πηνελόπη έχει την φάτσα του τσιτουρίδη που θα τον τακτοποιήσει (απορροφήσει που λες και εσύ) στο δημόσιο.
Και όταν φτάνει ο νεοέλληνας νέοοδυσσέας στην ιθάκη η πηνελόπη-τσοχατζόπουλος την έχει ήδη κάνει με τους μνηστήρες, την καγιέν και τους λογαριασμούς στην ελβετία και ο νεοέλληνας μένει με το ημί-ψόφιο σκυλί να βλέπουν ειδήσεις στο σταρ πώς περνούν το καλοκαίρι οι επώνυμοι (ο αρναούτογλου δηλαδή) και να ακούν και κάνα έντεχνο (που τα τραγούδια του μπορείς να τα πάιξεις και στην παραλία που θα έλεγε και ο Σωτήρης) να άδει πόσο σκατά είναι ο κόσμος και το σύστημα συνοδεία αξύριστων μουσικών σχημάτων με παραδοσιακά όργανα (σαντούρι, λύρα) από όλη την μεσόγειο.
Το μόνο που του μένει να κάνει, είναι να βγάλει τα μάτια του (αν και αυτό είναι από άλλο μύθο).
Τέλος πάντων, παρασύρθηκα – καλά όλα αυτά πουλες ρε συ δημήτρη αλλά δεν κατάλαβα τι ζητάς και από ποιον
@Snαporaz
“Δε κατάλαβα τί ζητάς και από ποιόν..”
Εγώ αυτό που θα ζητούσα για τον εαυτό μου αν έδινα τώρα Πανελλήνιες είναι αυτό το μάθημα του Σχολικού Επαγγλεμματικού Προσανατολισμού να πάρει τη θέση που του αρμόζει και να ενημερώνει και για τα προγράμματα σπουδών και και για την αγορά εργασίας. Φυσικά η αγορά εργασία είναι μια δυναμική κατάσταση, αλλά ούτε αυτό είναι γνωστό στο 18χρονο που δίνει πανελλήνιες. Και επίσης να κάνει τους φοιτητές να αντιληφθούν ότι το πτυχίο είναι η αρχή και όχι το τέρμα.Αν γνωρίζει τα δεδομένα από την αρχή ο Οδυσσέεας δε 8α είναι ανίδεος, θα μπορέι να σηκώσει το βάρος των όποιων επιλογών του και όχι να καταλήγει μες την πικρία που άλλα περίμενε και άλλα του ήρθαν, να αυτοονομάζεται αδιόριστος καθηγητής και άλλα ευτράπελα.
Υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό στην Ελλάδα και δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε. Από την άλλη πρέπει να εξετάσουμε και γιατί το πτυχίο πρέπει να καθορίζει σε τόσο μεγάλο βαθμό την μετέπειτα επαγγελματική πορεία κάποιου. Γνωστή μου Αγγλίδα τελείωσε το μεταπτυχιακό της στην Αγγλική Φιλολογία και ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά σαν λογίστρια. Άλλος γνωστός μου τελειώνει μεταπτυχιακό στη φιλοσοφία και ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά σε κρατική υπηρεσία στις ΗΠΑ. Ο Σπύρος Λάτσης έχει διδακτορικό στη φιλοσοφία, που καθόλου δεν τον εμπόδισε να γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας. Γιατί να πρέπει να ψάχνουμε στην Ελλάδα να βρούμε τον τίτλο του τμήματος μας σε μια προκήρυξη, γιατί διαφορετικά δεν έχουμε τα τυπικά προσόντα να κάνουμε μια δουλειά;
Προς αγαπητό φίλο th.alys:
Φίλε μου,
Ήδη οι περιπτώσεις που μου προανέφερες δεν αφορούν την Ελλαδίτσα!
Μου λες:
“Γνωστή μου Αγγλίδα τελείωσε το μεταπτυχιακό της στην Αγγλική Φιλολογία και ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά σαν λογίστρια”.
Δε νομίζω κάποια ελληνική επιχείρηση να προσλάβει λογίστρια κάποιον με βασικές σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία!Και αν το κάνει, θα τη προσλάβει για κλητήρα, όπερ σημαίνει δουλειές που μπορεί να κάνει κ οποιοσδήποτε ανειδίκευτος και απαίδευτος. (Φωτοτυπίες, γραφειοκρατικές δουλειές κτλ). Αν λοιπόν στα ελληνικά πρότυπα προσλαμβάνονται ερημοι λογίστες (με πτυχίο λογιστή) με 850 ευρώ για τα 3 επόμενα χρόνια και τρέχουν σαν τους παλαβούς κ δε φτάνουν κ δουλεύουν ΤΡΕΛΕΣ υπερωρίες (χωρίς φυσικά να τις πληρώνονται) και ΤΡΕΛΕΣ ώρες με καμία όρεξη για ζωή στο τέλος της ημέρας, σκέψου τι θα τραβήξει η φίλη σου που δεν έχει καν πτυχίο λογιστή και που θα δουλεύει και για λιγότερα.Αυτό εόναι το ζητούμενο;
Εν συνεχεία μου αναφέρεις:”Άλλος γνωστός μου τελειώνει μεταπτυχιακό στη φιλοσοφία και ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά σε κρατική υπηρεσία στις ΗΠΑ”
Σ’αυτό θα συμφωνήσω! Στις ΗΠΑ. Για να δω τι θα έκανε αν έμενε στην Ελλάδα!
Και τέλος μου λες:”Ο Σπύρος Λάτσης έχει διδακτορικό στη φιλοσοφία, που καθόλου δεν τον εμπόδισε να γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας”.
Πρώτον, δεν νομίζω να έχουμε όλοι το μυαλό να γίνουμε ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ τύπου Λάτση στην Ελλάδα! Εξάλλου είναι ήδη αρκετοί! Εν συνεχεία, θα ήθελα να σε πληροφορήσω πως ο Σπύρος Λάτσης είναι γιος εφοπλιστή και με βασικές σπουδές στο London School of Economics. Απ’ότι βλέπεις λοιπόν , ακόμη και για τον γιο του επιχειρηματία οι σπουδές είναι συνυφασμένες με το αντικείμενο.
Εν πάσει περιπτώση, κάποιος ρώτησε τι ακριβώς θέλω λοιπόν! Ένα πράγμα θέλω! Να έρθουμε ΟΛΟΙ εμείς που θα γίνουμε γονείς, αλλά κυρίως αυτοί που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στη παιδεία αυτού του κράτους, στη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της Ελλάδας!!!!!! Θέτουν νόμους και προσανατολίζουν τα παιδιά μας άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα της αγοράς και της κοινωνίας! Βουλευτές και υπουργοί που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και δεν ξέρουν τι θα πει εξιδίκευση, αγορά, ιδιωτικός τομέας, σχέση εργοδότη- εργαζόμενου και καθηγητές που μέχρι τα 30 σπούδαζαν και εξίσου δεν γνωρίζουν τίποτα από όλα αυτά! Ξυπνήστε, ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ καθηγητές όλοι μας, ούτε μπορούμε να γίνουμε βουλευτές ΟΛΟΙ μας! Άρα κανείς από αυτούς δεν έχει επαφή με τη πραγματικότητα και κανείς από αυτούς δε μπορεί να προσανατολίσει επαγγελματικά τα παιδιά ΑΥΤΗΣ της Ελλάδας!
Ευχαριστώ!
Σίγουρα θα σου απαντήσει κι ο Σωτήρης πιο συγκεκριμένα, αλλά δε νομίζω ΚΑΝ να υπονοούσε αυτό.
Κανείς δε ζητάει να κλείσουν τα Τμήματα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Απλά κάποιος που επιλέγει ένα τέτοιο τμήμα οφείλει να γνωρίζει πως να εκμεταλλευτεί την ιδιαίτερη φύση που έχει το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο με τις επαγγελματικές/βιοποριστικές του δυνατότητες μετά.
Κι εγώ θα γούσταρα να σπουδάσω «Ιστορία της Τέχνης» ή «Φιλοσοφία», αλλά ευτυχώς συνειδητοποίησα έγκαιρα πως μετά δεν θα έχω ρεαλιστικές δυνατότητες για οικονομική αποκατάσταση.
Μα δεν καταδικάζει αυτό ο Σωτήρης, αλλά το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες απόφοιτοι πιστεύουν ότι παίρνοντας ένα απ’τα παραπάνω πτυχία η μόνη επαγγελματική λύση είναι ο διορισμός σε κάποια δημόσια υπηρεσία.
Δες πιο πάνω που γράφει για την (Β) επιλογή του αξιοπρεπή 30άρη… ;)
Ο Κενσαϊ λιγο πολυ εχει δικιο. Το τι τμηματα θα υπαρχουν στα πανεπιστημια ειναι δουλεια των πανεπιστημιων και των φοιτητων. Αλλα οι τελευταιοι πρεπει να αρχισουν να σηκωνουν και την ευθυνη για τις επιλογες τους.
Αν σπουδασεις ανθρωπολογια των ιθαγενων της Νεας Γουϊνεας και δεν βρισκεις δουλεια, κανεις δεν σου φταιει. Αν σε νοιαζει η δουλεια, κοιτα να αξιοποιησεις τις γνωσεις σου με ενα καταλληλο μεταπτυχιακο ας πουμε για να γινεις προσληψιμος.
ποιο ειναι αυτο το εξωτερικο? για ποια χωρα μιλας? (το που εχω ζησει μπροεις να το δεις ευκολα, πχ εδω) για ποια εταιρεια? σε γενικες γραμμες σε προσληψιμοτητα δεν εχω μεγαλες αμφιβολιες οτι οι μηχανικοι ειναι σε καλυτερη θεση και επονται οικονομικες επιστημες σε ανωτερο επιπεδο, σπουδες διοικησης σε καλο business school κτλ
ωραια, δικαιωμα του. Δεν ειναι δικαιωμα του ομως να ζητα τα ρεστα απο τους αλλους (πχ απο αυτους που δουλευουν ως προγραμματιστες ολη τους τη ζωη).
αν εννοεις οτι καθε φοιτητες πρεπει να εχει τις εγκαταστασεις και το διδακτικο προσωπικο που χρειαζεται, προφανως συμφωνω. Αν εννοεις οτι πρεπει να περιορισουμε τους πτυχιουχους ωστε να μεινουν λιγοι τυχεροι που να ξεχωριζουν, διαφωνω με καθε τροπο. Καθε ελληνας σχεδον ειναι ικανος για ενα απλο πτυχιο ΑΕΙ και ειναι προς οφελος του και της κοινωνιας να του δινουμε την δυνατοτητα να παλεψει για να το αποκτησει.
ΥΓ γραφε με ελληνικα στοιχεια αν μπορεις. Δεν ειναι δυσκολο, αν εχεις windows.
Γενιές και γενιές ανθρώπων γαλουχήθηκαν με την ιδέα ότι το πτυχίο εξασφαλίζει (α) εργασία και (β) κοινωνική άνοδο. Αυτό ίσως να ίσχυε στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν το να σπουδάσει κάποιος μηχανικός ή γιατρός, σήμαινε αυτομάτως ισόβια εξασφάλιση και, το κυριότερο, κοινωνική άνοδο. Ήταν λογικό, τότε, οι γονείς να κάνουν κάθε θυσία προκειμένου τα παιδιά τους να περάσουν στο πανεπιστήμιο και δρέψουν τους καρπούς της επιτυχίας τους.
Αυτή η ιδέα όμως, διαστρεβλώθηκε, και έγινε στο μυαλό των περισσοτέρων υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει δουλειά στον πτυχιούχο. Έτσι περάσαμε σε λογικές επαγγελματικών δικαιωμάτων. Άρχισαν να δημιουργούνται κάστες.
Ο κόσμος όμως, άλλαξε, το ίδιο και η παγκόσμια οικονομία. Οι απαιτήσεις σήμερα είναι διαφορετικές από ό,τι ήταν πριν από τριάντα ή σαράντα χρόνια. Η απαίτηση όμως, για εξασφάλιση για δουλειά από το Κράτος δεν άλλαξε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επετηρίδα των εκπαιδευτικών.
Το σύστημα παρήγαγε περισσότερους εκπαιδευτικούς απ’ ότι μπορούσε να αφομοιώσει. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί έμπαιναν στην ουρά για τον διορισμό, και διορίζονταν δεκαετίες μετά τη λήψη του πτυχίου. Κάποια στιγμή η μέθοδος έγινε τόσο ατελέσφορη αφού για να διοριστεί κάποιος θα χρειαζόταν να περιμένει περισσότερα χρόνια απ’ ότι του έμεναν σ’ αυτό το μάταιο κόσμο.
Ο κόσμος άλλαξε, οι νοοτροπία όχι. Οι περισσότεροι μαθητές θεωρούν περίπου υποχρέωση της Πολιτείας να τους κάνει φοιτητές και, αφού με το καλό αποφοιτήσουν, να τους βρει δουλειά, όπου κι αν έχουν περάσει, ό,τι κι αν έχουν σπουδάσει. Η Τεχνολογική Κατεύθυνση που έχει τις περισσότερες σχολές με σίγουρο -όσο σίγουρο μπορεί να είναι- μέλλον, μαζεύει τους κατά γενική ομολογία χειρότερους μαθητές, ενώ οι αριστούχοι επιδιώκουν να γίνουν γιατροί και δικηγόροι, κι ας σαρώνει η ανεργία σ’ αυτούς τους δύο κλάδους.
Το χαρακτήρα των παιδιών των έχουμε καταστρέψει από καιρό. Πρώτα οι γονείς με τις πλάνες τους και τις ελπίδες τους που τις εναποθέτουν σε λάθος μέσο, κατόπιν εμείς οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους που τους εκπαιδεύουμε σε κάθε είδους συναλλαγή, καλλιεργούμε την αναξιοκρατία και συντηρούμε την τεμπελιά και την αδιαφορία και τέλος η ίδια η Πολιτεία, που πάει και ιδρύει ΑΕΙ σε κάθε πόλη και ΤΕΙ σε κάθε χωριό, προκειμένου όλοι να μπορέσουν να ζήσουν το greek dream του να γίνουν φοιτητές, κι ας σπουδάσουν κάτι το οποίο ποτέ δεν τους ενδιέφερε, και ποτέ δε θα τους εξασφαλίσει δουλειά.
Και έχεις και την αριστερά να φωνάζει εναντίον κάθε τολμηρής ιδέας μεταρρύθμισης στα Πανεπιστήμια…
Κρίμα…
Συγχαρητήρια! Πολύ καλό άρθρο!
δασκαλακο
ευχαριστουμε για τα καλα σου λογια.
η επετηριδα ηταν οντως αρρωστο φαινομενο αλλα οπως ειπα δεν πολυκαταλαβαινω και τα ατομα που με σπουδες φυσικης ή μαθηματικων παρακαλουσαν να διοριστουν δασκαλοι αντι να βγουν στην παραγωγη και να κανουν κατι δυναμικο και παραγωγικο. Δυσκολευομαι να πιστεψω οτι τοσα ατομα ειχαν το μικροβιο να θελουν οπωσδηποτε να διδασκουν μικρα παιδια (αυτοι οι λιγοι που το εχουν βεβαια, γινονται εξαιρετικοι δασκαλοι και πολυ χρησιμοι για την χωρα).
δωσε μου αν μπορεις πληροφοριες σχετικα. Τι ακριβως ειναι η τεχνολογικη κατευθυνση, κατι σαν την πρωτη δεσμη?
Νομιζεις οτι στις καλες τεχνικες σχολες (πχ πληροφορικη) εχουμε ελλειμμα ενδιαφεροντος απο τους μαθητες ή ελλειμμα θεσεων?
ναι οντως αν μπορουσαμε να ξεπερασουμε τα συμπλεγματα που θελουν ενα πτυχιο ΑΕΙ να ειναι καλυτερο ας πουμε απο καποιες σοβαρες τεχνικες γνωσεις που σε κανουν σωστο επαγγελματια, η χωρα θα δουλευε πολυ καλυτερα. Και οι ανθρωποι θα ηταν πιο ευτυχισμενοι με το επαγγελμα τους φανταζομαι…
το θέμα άνεργος με πτυχίο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο για να το περιορίσουμε αποκλειστικά στην ποιότητα ή όχι των ΑΕΙ και την προσωπική ευθύνη του καθενός.
Πράγματι, έχει βρωμίσει ο τόπος από άχρηστες ειδικότητες σε μέτρια ΤΕΙ και ΑΕΙ οι οποίες διδάσκονται σε περιβάλλον γενικότερου χαβαλέ με μέτριους καθηγητές και πηγμένα από φοιτητές τμήματα. Έτσι, πολλοί απόφοιτοι καταλήγουν να είναι “τενεκέδες” όπως είπε κι ο Μυλωνάς του συνδέσμου βιομηχάνων βορείου Ελλάδος πριν από ένα χρόνο.
Πράγματι, η άποψη ότι έχω πτυχίο άρα απαιτώ άμεση και καλή επαγγελματική αποκατάσταση, είναι ένα στερεότυπο που ειδικά στην ελληνική κοινωνία έχει βαθιές (οικογενειακές) ρίζες. Δεν έχουμε μάθει ακόμα ότι στο πανεπιστήμιο , στα περισσότερα τουλάχιστον αντικείμενα, διδάσκεται επιστήμη και μεθοδολογία παραγωγής γνώσης πάνω σε ένα συγκεκριμένο discipline, δεν παράγονται δηλαδή έτοιμοι εργάτες να τους πάρεις και να τους βάλεις στην παραγωγή. Ως αποτέλεσμα όταν πολλά παιδιά βγαίνουν στην αγορά με φιλοδοξίες και όνειρα (οκ υπάλληλοι πολυτελείας θέλουν να γίνουν οι περισσότεροι), και τρώνε τις κατραπακιές τη μία μετά την άλλη (reality check), σου λέει τι γίνεται εδώ πέρα; έτσι θα πάμε;
Το πρόβλημα όμως της ανεργίας με πτυχίο έχει και μία άλλη εξαιρετικά σοβαρή διάσταση κατά την άποψή μας πέρα από τις 2 που αναπτύσσονται εδώ μέσα. Στην Ελλάδα υπάρχει στενή παραγωγική βάση με πολλές χιλιάδες νανοεπιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν θέσεις εργασίας κατά βάση ελαστικές, κακοπληρωμένες και χωρίς προοπτική. Δηλαδή το προσφερόμενο μοντέλο για τη μισθωτή εργασία είναι το ακόλουθο: πας γίνεσαι υπάλληλος γραφείου (υπογράφεις και την ανάλογη σύμβαση), δουλεύεις 9-7 στάνταρ κάθε μέρα, είσαι ο “συνεργάτης” αλλά ουσιαστικά το παιδί για όλες τις δουλειές bottom of the food chain υπάλληλος, μαθαίνεις εντελώς εμπειρικά τη δουλειά , δε σου δείχνει κανείς τίποτα και όταν δε γουστάρεις άλλο ή σε βαρεθούν τα αφεντικά, δηλαδή οι δυο συνέταιροι της Ομόρυθμης ή Ετερόρυθμης βαριά ΕΠΕ εταιρείας παίρνουν άλλους σαν κι εσένα.Εσύ πας και γίνεσαι μισθωτός των 1000 ευρώ ας πούμε με ΙΚΑ.
Όλο αυτό το πακέτο καλώς ή κακώς πολλοί δεν το δέχονται αισθάνονται μια αίσθηση ασφυξίας, στασιμότητας και έλλειψης πρεστίζ και χρημάτων να ζουν με υψηλό καταναλωτικό πρότυπο. Έτσι κάθονται να τους πληρώνει τα έξοδα η μάνα κι ο πατέρας. γίνονται δηλαδή χλιδάνεργοι.
Εμείς λέμε εντάξει είναι κατάπτυστο αυτό το πρότυπο ανάπτυξης και αγοράς εργασίας, όμως κακώς δεν το δέχονται πολλοί πτυχιούχοι σε πρώτη φάση. Με τη δουλειά μαθαίνει κανείς, τρίβεται αποκτάει εμπειρίες και προχωράει.
Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως μπορούμε να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας και πως μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Μία μέθοδος είναι να στραφούμε περισσότερο στην νεανική επιχειρηματικότητα (βλ. το σημερινό post της g700)
καλα και αυτο δεν ισυχει εντελως, δεν βλεπω τους Ελληνες φοιτητες να εχουν διδαχτει επιστημονικη σκεψη ή μεθοδο, τεσπα.
συμφωνω με αυτο. Προσθετω οτι αυτες οι μικρες επιχειρησεις υποφερουν απο διαφορα μειονεκτηματα λογω της ελλειψη κλιμακας. Δεν εχουν πορους ουτε ττεχνογνωσια για να επιμορφωσουν τους υπαλληλους, δεν παραγουν καθολου ερευνα, δεν ειναι αποτελεσματικα οργανωμενες, δεν μπορουν να αξιοποιησουν υψηλες τεχχνολογιες κτλ
Και οντως αυτη η οργανωση της οικονομιας οδηγει σε πολυ μη ικανοποιητικες θεσεις εργασιας: εισαι παιδι για ολες τις δουλεις, δεν επιμορφωνεσαι, πληρωνεσαι λιγο, δουλευεις πολλες ωρες, λογω κακης οργανωσης ο κοπος σου συχνα παει στραφι.
Αυτο που ομως δεν καταλαβαινει ο κοσμος ειναι οτι δεν φταινε οι εργοδοτες για αυτο! Δεν φταιει (συνθηως) ο κακομοιρος ο ιδιοκτητης της μικροεταιρειας για την καθυστερηση που την μαστιζει αλλα οι συνθηκες που δεν επιτρεπουν στις καλες εταιρειες να μεγαλωνουν και στις μικρες να κλεινουν!
Το κρατος πνιγει τον ανταγωνισμο με την γραφειοκρατια του, την φορολογια του, τις μανιακες επιδοτησεις προς τις μικρες εταιρειες και την γενικη λατρεια του μικρου, την επιβραβευση με κρατικα συμβολαια στις πιο διεφθαρμενες εταιρειες και οχι στις πιο παραγωγικες…
Παραδειγματα? Οι περιορισμοι σε καθε αγορα, απο τα σουπερμαρκετ, τους φουρνους μεχρι τους δικηγορους (κοιταξτε ποσο πισω ειναι η Ελλαδα στις δικηγορικες εταιρειες κυριως λογω νομοθεσιας!).
Οι εργαζομενοι που ειναι δυσαρεστημενοι με την θεση τους δεν πρεπει να τα ριχνουνσ τους εργοδοτες, ουτε να ζητανε κρατικη προστασια ή χειροτερα αναδιανομη της πιττας (δηλαδη περισσοτερη φορολογια και χειροτερο πνιξιμο της αγορας). Αυτο που πρεπει να ζητανε ειναι ανοιγμα της αγορας, μεγεθυνση της πιττας μεσω του ελευθερου δυνατου ανταγωνισμου.
Ειναι ντροπη χωρες σαν την Ισπανια να βγαζουν μαζικα δυνατες επιχειρησεις οπως η Inditex (Zara, Massimo Dutti κτλ), BBVA, Santander, Endesa που αμειβουν τα στελεχη τους πλουσια, και εμεις στην Ελλαδα να παρακαλαμε για διορισμο στο μιζερο δημοσιο!
Εν τω μεταξύ, παραδόξως, υπάρχει ανάγκη για κάποιες κατηγορίες εκπαιδευτικών στην επαρχία, αλλά κανείς δεν ξεκουμπίζεται από Αττική/Θεσσαλονίκη.
αυτο αν ισχυει ειναι οντως περιεργο.
———————————————————————
δεν είναι διόλου περίεργο…Πολλοί διορισμένοι σε μικρά επαρχιακά σχολεία παίρνουν απόσπαση για γραφεία – σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων( οπου και παρασιτούν αφού συνήθως πλεονάζουν ) και σε πολλές περιπτώσεις δεν αντικαθίστανται
Πως γίνονται αυτές οι αποσπάσεις …μα με ¨αξιοκρατία¨ και ¨διαφάνεια¨ για τις ¨ανάγκες της υπηρεσίας¨ ή ¨κοινωνικούς λόγους¨
======================================================================
ναι , η τεχνολογική κατεύθυνση είναι κάτι σαν την παλιά πρώτη δέσμη με ολίγη από παλιά τέταρτη δέσμη
Η καλύτερη λύση είναι όλοι οι άνεργοι πτυχιούχοιμ να αυτοκτονήσουν ή με κάποιο τρόπο να εκλείψουν. Είναι βάρος για την κοινωνία. Έχουν την λάθος νοοτροπία. Αυτοί φταίνε και κανένας άλλος. Στα 30 και 35 πρέπει να πάρουν την ζωή στα χέρια τους, να δουλέψουν σε κανένα γιαπί, να στίψουν την πέτρα, να παίρνουν 680 μεικτά (580 καθαρά) και μόκο. Ή να μεταναστεύσουν. Να εξαφανιστούν τέλος πάντων. Έτσι η παρουσία τους δεν θα αμαυρώνει το ορζ συνεφάκι στο οποίο ζουν οι βολεμένοι, εκέι ψηλά στον ουρανό, απ’ όπου όλα φαίνονται απλά και ευεξήγητα.
jinx
ωραια με καποιον περιεργο τροπο φευγουν απο την επαρχια και πανε στις μεγαλες πολεις. Αλλα δεν μενουν ελευθερες οι θεσεις στην επαρχια? δεν προσλαμβανει το υπουργειο νεα ατομα?
και δεν υπαρχουν αρκετοι υποψηφιοι? στα δικα μου χρονια η πρωτη δεσμη μαζευε τα δυνατοτερα μυαλα!
Γιωργο
μου φαινεται οτι δεν πολυδιαβασες το κειμενο μου. Δεν ειπα πουθενα οτι ειναι καλο να μειωθουν οι πτυχιουχοι, ισα ισα ειπα οτι μια μικρη ανοιχτη οικονομια σαν την ελληνικη μπορει να απορροφησει οποιονδηποτε αριθμο καλων αποφοιτων ΑΕΙ.
Προϋποθεση ομως ειναι αυτοι οι αποφοιτοι να εχουν κατι να προσφερουν.
εξηγησα αναλυτικα ποιοι παραγοντες νομιζω οτι φταινε. Αλλα ναι νομιζω οτι ειναι καιρος να παρουμε την ευθυνη για τις πραξεις μας και για την κατασταση μας. Αν δεν βρισκω δουλεια, προφανως παιζει ρολο η ανεργια ή οι γενικες συνθηκες στην αγορα εργασιας. Αλλα ο τελικος υπευθυνος ειμαι εγω και εγω πρεπει να αλλαξω, αντι να καθομαι να κλαιγομαι.
αν πραγματικα νομιζεις οτι σου φταιει η Ελλαδα και δεν υπαρχει κατι που μπορεις να κανεις, ναι δυστυχως η τελευταια λυση ειναι η μεταναστευση. Και αυτην εχουμε ακολουθησει αρκετοι εδω.
βολεμενοι? σε ποιον απευθυνεσαι? δημοσιους υπαλληλους εδω παντως δεν εχουμε, ολοι οι συγγραφεις και σχολιαστες που ξερω εδω, καθημερινα πρεπει να αποδεικνυουμε την αξια μας.
ΥΓ
αναρωτιεμαι λιγο ποιος πτυχιουχος σοβαρου ΑΕΙ, ετοιμος για εργασια (αυτο αποκλειει ας πουμε αποφοιτους νομικης που θελουν 2-3 χρονια για να γινουν πραγματικα δικηγοροι) βγαζει πραγματικα αυτα τα μυθικα 680 ευρω. Ειλικρινα αν καποιος εχει σχετικα στοιχεια θα ηθελα να τα δω.
Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση…
Το σύστημα εισαγωγής είναι πιο δαιδαλώδες απ’ αυτό με το οποίο εξεταστήκαμε εμείς, πιο δαιδαλώδες δηλαδή, απ’ τις Δέσμες.
Τότε η δέσμη που ακολουθούσες σε οδηγούσε σε συγκεκριμένες σχολές. Τώρα οι σχολές είναι χωρισμένες σε Επιστημονικά Πεδία. Τι σημαίνει αυτό; Ενώ τότε κάποιος απ’ την Πρώτη Δέσμη δεν μπορούσε να δώσει για Ιατρική. Τώρα μπορεί, αλλά έχει penalty: Τα Επιστημονικά Πεδία αντιστοιχούν χαλαρά στις Κατευθύνσεις. Μπορείς να δώσεις για όποια σχολή θες, αλλά μόνο συγκεκριμένα για επιστημονικά πεδία μπορείς να επιτύχεις το maximum της βαθμολογίας.
Οι Κατευθύνσεις έχουν να κάνουν με τα μαθήματα στα οποία εξετάζεσαι. Τα Επιστημονικά Πεδία με τις σχολές που μπορείς να επιλέξεις. Έτσι, η Θεωρητική Κατεύθυνση στην ουσία ταυτίζεται με την παλιά Τρίτη Δέσμη. Η Θετική Κατεύθυνση έχει Μαθηματικά και… Βιολογία. Μοιάζει με συγχώνευση της Πρώτης και της Δεύτερης Δέσμης. Η Τεχνολογική δεν έχει Βιολογία, ούτε Χημεία και μοιάζει με συγχώνευση της Πρώτης και της Τέταρτης.
Υπάρχουν κάποια παιδιά που διαλέγουν Κατεύθυνση βάσει του που θέλουν να περάσουν. Και υπάρχει η πλειονότητα που διαλέγει Κατεύθυνση (την Τεχνολογική) βάσει του σε ποια μαθήματα δε θέλει να εξεταστεί… Με αποτέλεσμα, ενώ στην Τεχνολογική να αντιστοιχούν Πολυτεχνεία και Πληροφορικές (για το maximum της βαθμολογίας) να μαζεύονται οι χειρότεροι μαθητές…
Ναι, προσλαμβάνει. Κι αυτά με τη σειρά τους μαζεύονται σε αστικά κέντρα κ.ο.κ. ένας φαύλος κύκλος που δε λέει να σπάσει. Όταν ακούω την ΟΛΜΕ να μιλάει για κενά, συγχύζομαι! Αφού όλοι ξέρουμε πώς δουλεύει το πράγμα, ας μη μας δουλεύουν τουλάχιστον. Υπάρχουν κενά, αλλά οι καθηγητές που απασχολούνται συνολικά στα σχολεία φτάνουν και περισσεύουν. Αλλά δεν μπορεί το Υπουργείο να πει σε κανέναν “σε παίρνω απ’ την Αθήνα και την οικογένειά σου και σε στέλνω στο Καστελόριζο”. Λύση δεν υπάρχει, αφού και η ελάχιστη παραμονή σε μια θέση σπάνια τηρείται…
Ξεφεύγουμε όμως, δεν είναι αυτό το θέμα του post…
γειά και πάλι
συγνώμη αν μένω εκτός θέματος( και συγνώμη φίλε δασκαλάκο που απάντησα σε ερώτηση που απευθύνθηκε σε εσένα )
Ο δασκαλάκος τα εξήγησε πολύ ωραία για τις κατευθύνσεις , αυτό που κυρίως εννοούσα ήταν οτι οι μαθητές που με το παλιό σύστημα θα κατευθύνονταν πρώτη ή τέταρτη δέσμη τώρα πάνε κυρίως τεχνολογική…
Οπως θα θυμάστε όσοι δωσατε με δέσμες , όσοι δεν είχαν φιλοδοξίες για πανελλήνιες μαζεύονταν στην τέτατρη δέσμη διότι είχε ευκολότερα μαθηματικά και από ΄’ενα σήμείο και πέρα την πολ οικονομία . Ε τώρα όλοι αυτοί δεν έχουν που να πάνε και διαλέγουν είτε τεχνολογική είτε θεωρητική.
——————————————————————
ωραια με καποιον περιεργο τροπο φευγουν απο την επαρχια και πανε στις μεγαλες πολεις. Αλλα δεν μενουν ελευθερες οι θεσεις στην επαρχια? δεν προσλαμβανει το υπουργειο νεα ατομα?
οχι δεν προσλαμβάνει πάντα .Που να βρεθούν τα λεφτά ; Στην καλύτερη δε περίπτωση μπορεί να περάσουν ακόμα και μήνες που καποια μαθήματα δεν διδάσκονται μέχρι να έρθει αντικαταστάτης( αν έρθει ) . Φίλος που εβγαλε το σχολείο στην Κάλυμνο μου έλεγε οτι καθε χρονιά υπήρχαν μαθήματα που γίνονταν από ελάχιστες ‘ωρες εώς καθόλου .
Παρεπιπτόντως , για το κυρίως θέμα , συμφωνώ απόλυτα ,ε το κείμενο οποτε μένω εκτός θέματος στα σχόλια :-) αλλά και όλο το σάιτ – μπλογκ είναι εξαιρετικό!
Φίλε Γιώργο , είναι προφανές από το σχόλιο σου ποιός νομίζεις οτι ΔΕΝ φταίει .Μπορείς να μας πεις ποιός νομίζεις οτι φταίει ;
Καταρχας δεν πειραζει καθολου να ειμαστε εκτος θεματος, η συζητηση με ενδιαφερει και φανταζομαι και αλλους. Ισως μαλιστα θα μπορουσαμε να κανουμε ενα χωριστο κειμενακι περι εκπαιδευτικου συστηματος.
δασκαλακος
αυτο ειναι οντως περιεργο, δηλαδη αν για πολυτεχνειο δεν ειναι σημαντικη η Χημεια, ποια μαθηματα ειναι? (αν και να πω την αληθεια επι πανελληνιων η Χημεια ηταν μια τεραστια παπαγαλια). Νομιζω οτι θα ειχε περισσοτερο νοημα να μην επιλεηεις κατευθυνσεις αλλα μαθηματα. Και η καθε σχολη καθε ΑΕΙ να επιλεγει σε ποια μαθηματα θελει να δωσει περισσοτερο βαρος.
αυτο ειναι πολυ ενδιαφερον, και μην νομιζεις οτι ειναι αυτονοητο οτι ολοι ξερουμε πως δουλευει. Εγω τουλαχιστον δεν ειχα ιδεα, νομιζα οτι οι ελλειψεις ειναι γενικες.
χμ λογω επαγγελματος η λυση που θα εβλεπα εγω ειναι χρηματικα κινητρα. Νομιζουμε πραγματικα οτι πρεπει να υπαρχουν δασκαλοι στο Καστελοριζο? Δεν μπορει να υποχρεωνουμε κανεναν να παει με το ζορι! Αυτο ειναι αδικο, θρεφει διαφθορα (οπως και με την στρατιωτικη θητεια ρε παιδι μου, μαθαινουμε τους Ελληνες να κυνηγουν το βυσμα) και οπως λες δεν φαινεται καν να λειτουργει. Πρεπει απλα να αυξανουμε τον μισθο στο Καστελοριζο τοσο ωστε να υπαρχουν εθελοντες. Αν βεβαια ο αναγκαιος μισθος για υπαρξη εθελοντων ειναι τεραστιος, πρεπει καποια στιγμη να αρχισουμε να σκεφτομαστε αν πραγματικα εχει νοημα να εχουμε πολλους δασκαλους στο Καστελοριζο.
Γενικα με εκνευριζει πολυ η τακτικη του ελληνικου δημοσιου να κρυβει τα κοστη των αποφασεων του υποχρεωνοντας καποιον ατυχο να τα υποστει. Αν θελουμε δασκαλους στο Καστελοριζο πρεπε να το πληρωνουμε ολοι, οχι ο ατυχος που στελνεται εκει με το ζορι.
jinx
καταρχας σευχαριστουμε για τα καλα σου λογια.
καλα αυτο ειναι λογικο οτι οι προσληψεις δεν θα ειναι αμεσες. Αλλα δεν θα επρεπε να υπαρχει κανονας οτι δεν αφηνεις την δουλεια σου στην μεση του ετους? Δηλαδη στο πανεπιστημιο φανταζεσαι ενας καθηγητη να παραιτειται στην μεση εξαμηνου?
επιμενω ρε παιδι μου οτι δεν μπορει η Ελλαδα να σηκωνει το βαρος πληρων δημοσιων υπηρεσιων για ολες τις μικρες νησιδες της. Πρεπει να αναζητησουμε αλλους τροπους (τηλεδιδασκαλια ας πουμε?).
Νομίζω ότι το πρόβλημα της ανεργίας των νέων πτυχιούχων οφείλεται περισσότερο στην επενδυτική ερήμωση της ελλάδος, το γραφεικρατικό και νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις επιχειρήσεις και λιγότερο στο επίπεδο και τη νοοτροπία -που είναι πράγματι συντηρητική- των πτυχιούχων. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ακόμη και μέτριοι φοιτητές που έκαναν βασικό πτυχίο στην Ελλάδα, πετυχαίνουν στο εξωτερικό. Παραδόξως το ΄΄μπάχαλο΄΄ του ελληνικού συστήματος βοηθάει συχνά τους φοιτητές να αναπτύσουν και πιο ΄΄ευέλικτες΄΄ δεξιότητες…
Δευκαλιωνα δεν νομιζω οτι θα συμφωνησω.
Τι σημαινει επενδυτικη ερημωση της Ελλαδας? Το ΑΕΠ μας μεγεθυνεται με ικανοποιητικους ρυθμους της ταξης του 4% ετησιως και η ιδιωτικη επενδυση στην Ελλαδα θα ευθυνεται το 2008 για περιπου 60% της μεγεθυνσης αυτης! Η ανεργια επισης μειωνεται μαλλον σταθερα.
Σε τετοιες συνθηκες κανονικα θα επρεπε οι νεοι πτυχιουχοι να ειναι αναρπαστοι. Αυτο που συμβαινει δυστυχως ειναι το αντιθετο, η ανεργια των νεων μενει κολλημενη σε παρα πολυ υψηλα επιπεδα (25-30%!).
ποιοι που πως? Γενικα δεν εχω προσεξει καμμια ταση για τους Ελληνες πτυχιουχους να τα πηγαινουν ιδιαιτερα καλα στο εξωτερικο. Μαλιστα εχουμε και ενα προφανες selection bias, καποιος που επιλεγει να παει στο εξωτερικο, προφανως αισθανεται αρκετα δυνατος και εχει ορεξη για δουλεια. Αν ηταν αχρηστος ή ηθελε χαλαρωση θα μπορουσε απλα να μεινει με την μαμα του στην Ελλαδα.
Συγγνωμη αλλα και με αυτο διαφωνω μαλλον :-) Ενα ανοργανωτο συστημα δεν σου μαθαινει ευελιξια, σου μαθαινει να δουλευεις αναποτελεσματικα! Αλλιως θα πηγαιναμε ολοι να ζησουμε λιγο στο Καϊρο, εκει εχουν ακομα καλυτερο μπαχαλο…
S G, στο τελευταίο διαφωνώ κι εγώ με τη σειρά μου μαζί σου. Οι δεξιότητες αυτές που μάλλον μιλάει ο Defkalion είναι οι ιδιαίτερες δεξιότητες που μόνο αν κάποιος έχει σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο αναπτύσσει, ήτοι (με μια δόση γέλιου): πονηριά, απίστευτη υπομονή με το δημόσιο μηχανισμό, ικανότητα εύρεσης εναλλακτικών είτε με νόμιμα μέσα είτε με ημινόμιμα, μπαχαλοκρατία-οχλοκρατία, ρητορική, πως να φτιάξεις ένα καδρόνι, κλπ.. :D
Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει «κοινωνική επιλογή» κατά αντιστοιχία της «φυσικής επιλογής» του Δαρβίνου. Αν οι σπουδές πήγαιναν smoothly και ήταν όλα προβλέψιμα τόσο από πλευράς syllabus όσο καθηγητών τότε είναι μάλλον δύσκολο να απόκτησαν αυτές τις ανορθόδοξες δεξιότητες που είναι πάντα χρήσιμες σε στιγμές πίεσης, επιπρόσθετα φυσικά των άλλων.
Το τελευταίο σου σχόλιο είναι άκυρο. Δεν θέλει να πάει κανείς στο Κάιρο. Όλοι θέλουν την Ελλάδα στην τελική, κι ας τη βρίζουν απ’το πρωί ως το βράδυ. Εκεί θέλουν να εφαρμόσουν τις «γνώσεις» τους. Μάλλον οι υπόλοιποι [που εκπαιδεύτηκαν έξω] θα έχουν το πρόβλημα…
SG H αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην κατασκευή νέων οικοδομών, έχουμε στην Ελλάδα την οικονομία της γκαρσονιέρας και της καφετέριας. Συνοπτικά η οικονομία ειδικά στην επαρχία στηρίζεται στην χρηματοδότηση από τα αποθεματικά των γονέων των μικροφεουδαρχών (ιδιοκτήτες γκαρσονιέρας) της επαρχίας. Όμως αυτό δεν παράγει ΑΕΠ απλά το ανακυκλώνει. Απόδειξη για την επενδυτική ερήμωση είναι τα χαμηλά ποσοστά καινοτομίας και σε εταιρίες νέας τεχνολογίας βλ spin off. Αλλά και στο επίπεδο της πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα είμαστε ελλειματικοί καθώς το ποσοστό εξαγωγών/εισαγωγών είναι 1/3!!! Το έλλειμα μόνο εν μέρη καλύπτεται από τον τουρισμό -να ναι καλά η Αλ καιντα και το PKK γιατί σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού πρέπει να είσαι και πολύ βλάκας να έρθεις για τουρισμό στην Ελλάδα…-. Η οικονομία μας είναι βασικά μεταπρατική -νταβατζιλίδικη θα πω εγώ- αφού απλά η αστική τάξη μεταπουλάει -σε εξωφρενικά υψηλές τιμές- εισαγώμενα προϊόντα. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη και άτομα με υψηλή κατάρτηση και προσόντα ακόμη και σε επιστήμες αιχμής π.χ. Βιοτεχνολογία στην καλύτερη περίπτωση δουλεύουν ως πλασιέ φαρμάκων(ιατρικοί επισκέπτες)…
Kensai αυτό ακριβώς εννοούσα :)
Θέλω ωστόσο να αναφέρω και μία προσωπική εμπειρία που είναι ενδεικτική και της συντηρητικής νοοτροπίας των νέων και δικαιώνει εν μέρη τον SG. Πριν από κάποια χρόνια (το 2005) έλαβα μέρος σε ένα σεμινάριο επιχειρηματικότητας/καινοτομίας για φοιτητές που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σημειώνω ότι θα δινόταν πιστοποιητικό εφόσον είχες παρακολουθήσει τα 3/4 αν θυμάμαι καλά των ωρών. Την πρώτη μέρα στο αμφιθέτρο είμασταν γύρω στα 40 άτομα. Προσωπικά είχα βρει όλες τις διαλέξεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Η συμμετοχή ωστόσο στην διάρκεια της εβδομάδας έβαινε μειούμενη. Την τελευταία ημέρα θα γινόταν διάλεξη για αυτό που εγώ προσωπικά είχα ενθουσιαστεί ΄΄Πως κάνουμε ένα Bussiness Plan΄΄. Και όμως εκείνη την μέρα πήγα μόνο εγώ…
Συμπέρασμα: όλοι σχεδόν που συμμετείχαν, δεν το έκαναν για να μάθουν κάτι -που θα τους βοηθούσε μάλιστα να κάνουν μία δική τους επιχείρηση- αλλά για να βάλουν άλλο ένα κ****χαρτο στο βιογραφικό τους.
Ακόμη δεν έχει καταλάβει αυτή η γενιά ότι στην εποχή μας και στην οικονομία του μέλλοντος δεν θα έχει τόση αξία το ΄΄χαρτί΄΄ αλλά το περιεχόμενο του.
Ίσως φταίει και η γενιά των γονιών μας που μας μεγάλωσε με την φράση ΄΄πάρε παιδί μου ένα χαρτί΄΄… Δεν ήξεραν ούτε αυτοί ότι αυτό αρκούσε για την δική τους γενιά και όχι για την δική μας. Το κακό είναι ότι αυτή η γενιά έτυχε στην μετάβαση και βρέθηκε απροετοίμαστη…
Καλα φυσικα συμφωνω οτι αν προοριζεσαι για συνδικαλιστης, απεργος ή δημοσιος υπαλληλος το ελληνικο δημοσιο ΑΕΙ ειναι ο βασιλικος δρομος για την επαγγελματικη καταξιωση.
Δευκαλιωνα η τιτλομανια που δειχνεις με το παραδειγμα σου ειναι νομιζω χαρακτηριστικη για την νοοτροπια μερικων νεων και δειχνει γιατι ειναι ανεργοι με πτυχιο!
Τωρα, στα υπολοιπα θα (ω ναι) διαφωνησω.
οχι, οι κατασκευες παιζουν ρολο αλλα οχι τοσο τεραστιο. Στα στοιχεια που εψαχνα χτες και ξεχασα να συνδεσω φαινοταν οτι η αυξηση στις ιδιωτικες επενδυσεις προερχεται κατα κυριο λογο οχι στον κατασκευαστικο κλαδο.
Ισως, αλλα δεν εννοεις ειδικα στην επαρχια εννοεις μονο στην επαρχια τοτε. Τα αστικα κεντρα στηριζονται σε πληθος οικονομικων δραστηριοτητων.
οχι, αυτο ειναι αποδειξη για τα χαμηλα ποσοστα επενδυσης σε νεες τεχνολογιες. Οι ιδιωτικες επενδυσεις ειανι υψηλες σε αλλους κλαδους, οπως τηλεφωνια, διαδικτυο, ενεργεια, χημικα, τουρισμο, ναυτιλια κτλ
Το τεραστιο ελλειμμα μας ειναι εν μερει η αλλη πλευρα του νομισματος των τεραστιων εισροων απο ναυτιλια, τουρισμο και ΕΕ. Αν κοβοντουσαν αυτα οι εισαγωγες θα παθαιναν καθιζηση.
η ερωτηση ειανι γιατι αυτα τα ατομα δεν ανοιγουν δικες τους εταιρειες ή δεν προσελκυουν κεφαλαια για επενδυσεις. Η μια κλασικη απαντηση ειναι οτι η γραφειοκρατια τους εμποδιζει. Η αλλη ομως ειναι οτι απλα δεν υπαρχει κρισιμα μαζα τετοιων ατομων.
Ξαναλεω, αν ειχαμε σε ενα χωριο 5000 πληροφορικαριους με τρομερες γνωσεις και ικανοτητες λετε σοβαρα να μην μπορουσαν να προσελκυσουν πολυ γρηγορα επενδυσεις απο καποια εταιρεια του κλαδου?
πωπω αναλυσαρα μα τι μαλακισμενη προσεγγιση ειναι αυτη?καλα μας κουφανεσ οταν κοιταζεις ενα δεβδρο φιλαρα πρεπει να ξερεις οτι δεν ειναι μονο τα φυλλα και τα κλαδια που βλεπεις ..ειναι και αυτα που δεν βλεπεις ..προσπαθησε ξανα..
+1 σε αυτό
ισως δεν εγινε προφανες οταν μπηκε το προηγουμενο σχολιο, οτι προτιμω να απαντω σε επιχειρηματα και οχι αφορισμους (ή γενικη αγενεια).
Αν υπαρχουν καποιες διαφωνιες με το κειμενο ευχαριστως να τις ακουσω.
Ωραίο το άρθρο SG αλλά θεωρώ πως τα αιτία του προβλήματος δεν είναι ακριβώς αυτά που εσύ ισχυρίζεσαι. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται κυρίως για δεξιότητες και όχι τόσο για ειδικές γνώσεις. Ούτως ή άλλος οι δεξιότητες μετατρέπονται σχετικά εύκολα (εκτός ειδικών περιπτώσεων) σε χρήσιμη εξειδικευμένη γνώση έπειτα από θεωρητική επαγγελματική εκπαίδευση και on-the-job-training. Στην ΜΒ και τις ΗΠΑ υπάρχουν απόφοιτοι οικονομικών τμημάτων που εργάζονται ως προγραμματιστές, απόφοιτοι φυσικών τμημάτων που εργάζονται ως αναλογιστές και απόφοιτοι βιολογικών τμημάτων που εργάζονται ως διαχειριστές κεφαλαίων. Σε καμία επίσης περίπτωση το πτυχίο δεν εξασφαλίζει αυτομάτως επαγγελματικά δικαιώματα. Οι περισσότεροι απόφοιτοι νομικής στην ΜΒ πχ. δεν μπαίνουν καν στην επίπονη διαδικασία της επαγγελματική πιστοποίησης προκειμένου να ανακηρυχθούν solicitors. Οι σπουδές λογιστικής δεν εξασφαλίζουν την άδεια άσκησης τους λογιστικού επαγγέλματος (απαιτείται θεωρητική επιμόρφωση {βλέπε ACCA, ACA κτλ.} και πρακτική άσκηση προκειμένου αυτό να συμβεί).
Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι ο χαμηλός αριθμός Ελλήνων (θετικών) επιστημόνων και μηχανικών αλλά ο χαλαρός τρόπος με των οποίο έχουν εκπαιδευτεί (διάβασμα μόνο πριν την εξεταστική, καταλήψεις κτλ). Χαρακτηριστικό είναι πως πολλοί μηχανικοί δεν γνωρίζουν καν πως γίνεται και τι είναι ο στατιστικός έλεγχος των υποθέσεων αλλά ούτε και βασική στατική. Αντιστοίχως οι περισσότεροι απόφοιτοι τμημάτων πληροφορικής δεν μπορούν να γράψουν ούτε μια σελίδα ψευδο-κώδικα. Tο ίδιο και για απόφοιτους θεωρητικών τμημάτων (απόφοιτοι φιλοσοφίας που δεν γνωρίζουν ποιός είναι ο Popper, ο Kahn ή ακόμα ο Hume). Το γεγονός αυτό από μόνο του δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τη ποιότητα των δεξιοτήτων των αποφοίτων και δημιουργεί πολύ χαμηλές προσδοκίες στους υποψήφιους εργοδότες.
επανεχνικοφ φανταζομαι με τον ορο δεξιοτητες εννοεις σκιλλς? δεν μαρεσει καθολου, γιατι δεν τις λεμε ξερω γω αριστεροτητες?
τελοσπαντων, δεν διαφωνω οτι μεγαλο μερος της χρησιμοτητας των σπουδων ειναι το signalling ικανοτητας και σκιλλ (βλεπε Spence, θελω να γραψω καποτε σχετικα). Δηλαδη παιρνοντας ενα πτυχιο δεν πιστοποιεις γνωσεις αλλα οτι εισαι ικανος να ανταπεξελθεις σε συστηματικη μελετη, εξετασεις, προθεσμιες κτλ Αλλα και εδω προφανως καθε πτυχιο δινει διαφορετικα σινιαλα, αν πας σε ενα τρομερα απαιτητικο ΑΕΙ μετραει αλλιως απο το να πας στην ευκολοτερη σχολη που βρηκες.
Παρολαυτα η χαμηλη απασχολησιμοτητα των αποφοιτων ελληνικων ΑΕι δειχνει οτι τους λειπουν και γνωσεις, χωρις να εννοω απαραιτητως γνωσεις απολυτα σχετικες με το πτυχιο τους (γιατι οπως σωστα λες τοσοι ανθρωποι απασχολουνται μακρια απο τον κλαδο τους αλλα σε δημιουργικη εργασια με ωραιες συνθηκες). Η ενδειξη για αυτο ειναι οπως ειπα απλη: αν η Ελλαδα ηταν γεματη ανεργες διανοιες, γιατι δεν ανοιγει καθε εταιρεια του κοσμου κεντρα ερευνας και αναπτυξης στην Ελλαδα?
Ναι για skills μιλάω. Τα διάφορα πτυχία κορυφαίων πανεπιστημίων του δίνουν όντως μια ποικιλία σινιάλων. Αυτό δεν αναφέρεται στη ποιότητα των skills αλλά στη διαφορετικότητα τους. Πχ. ένας απόφοιτος φιλοσοφικού τμήματος της Οξφόρδης έχει αναπτύξει σημαντικά τα verbal skills του και τις αναλυτικές του (ίσως μη μαθηματικές) δεξιότητες. Αντιστοίχως ένας μαθηματικός του ίδιου πανεπιστημίου μπορεί να μη δίνει κανένα σινιάλο όσο αναφορά τα verbal skills αλλά δίνει καλό σινίαλο πχ. για problem solving skills. Στις περισσότερες των περιπτώσεων και οι δύο θα μπορέσουν να βρουν αξιόλογες δουλειές.
Θεωρώ πως το γνωστικό αντικείμενο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε πολύ λίγες δουλείες οι οποίες συνήθως απαιτούν διδακτορικό (όπως επίσης και στα κλασσικά επαγγέλματα γιατρών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών τα δικαιώματα για την άσκηση των οποίων δεν αποκτούνται αυτόματα με τη λήψη του πτυχίου!)
Σε αυτό δεν έχεις άδικο. Και δεν λείπουν μόνο γνώσεις αλλά και δεξιότητες (άντε skills για να σου κάνω τη χάρη!)
Γενικα συμφωνουμε, εκτος βεβαια απο το οτι οι διδακτορικοι φιλοσοφιας στην Οξφορδη εχουν καλες ικανοτητες για αναλυτικη σκεψη (ακους κων/νε?).
Παντως να σημειωσω οτι το signalling δεν εχει μονο να κανει με τις συγκεκριμενες γνωσεις που αποκομιζει κανεις στο πανεπιστημιο, αλλα συχνα με την ιδια την επιλογη των φοιτητων απο το ΑΕΙ και το γεγονος οτι ανταπεξερχονται στις υποχρεωσεις των οτιδηποτε σπουδων στο Χ δυνατο πανεπιστημιο. Εδω σημειωνω, ειναι και περιεργο οτι στα ελληνικα πανεπιστημια, ενω ενιοτε ειναι επιλεκτικα (ποσοι περνανε στην Νομικη Αθηνων ή στο ΟΠΑ?), περιεργως οι αποφοιτοι τους δεν εχουν καποιο ιδιαιτερα θετικο σινιαλο. Δηλαδη, αν σε παρει ενα ivy για οτιδηποτε σπουδες, ηδη η αξια σου στην αγορα εχει ανεβει, γιατι εχει δοθει το σινιαλο οτι σε επελεξαν αναμεσα σε τοσους. Αν σε παρει το ΟΠΑ, δεν νομιζω οτι εχεις καποιο ιδιαιτερο πλεονεκτημα.
Ισως αυτο δειχνει οτι οι πανελληνιες θεωρουνται απλα πολυ κακο μεσο επιλογης (πραγμα το οποιο πιστευω ακραδαντα) και η επιδοση σε αυτες συσχετιζεται ελαχιστα με χρησιμες ικανοτητες ή γνωσεις.
SG συμφωνώ με το τελευταίο σχόλιο. Οι πανελλήνιες έχουν καταντήσει εδώ και χρόνια διαγωνισμός παπαγαλίας. Σε αυτό συμβάλλουν και τα όλο και ευκολότερα θέματα που δεν επιτρέπουν μεγάλη διαφοροποίηση των καλύτερων μαθητών.
Περιέργως αμα σε πάρει το ΟΠΑ εχεις πολλές διόδους , μία απο αυτές είναι ότι ή στατιστική πάς ή πληροφορική η οικονομικά ή εμπορικό τμήμα σε κάνουν λογιστή, έχουν καταξεφτιλίσει τον χώρο με τους άσχέτους που παράγουν,ως γνωστόν καμμια ειδικότητα δεν βγάζει λογιστές στην πράξη, “πρόίκα των συντεχνιών που λυμαίνεται την παιδέια τα έχει καμώσει όλα, πλέον ο επιχειρηματίας ακούει λογιστής και τρέχει, τωρα όμως με την αναγνώριση των κολλεγιων να δούνε τα ΟΠΑ και τα ΠΑΠΕΙ πόσα απίδια χωράει ο σάκος.
Εχουν κλεισει όλα τα επαγγέματα, σε σχολές εξειδίκευσης, για τους αγγράμματους τους..ή προίκα του φτυχίου!!!
ΑΡΘΡΟ 22
1. Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας
ανώνυμε ακόμα και αν δεχτούμε οτι η εργασία είναι δικαίωμα υπάρχει θέμα ερμηνείας :
Το κράτος υποχρεούται να σου βρίσκει δουλειά ; Υποχρεούται να σου βρίσκει τη δουλειά που θές να κάνεις και την οποία νομίζεις οτι αξίζεις ; Υποχρεούται να μην σε εμποδίζει να βρείς δουλειά ;
Ναι να πω και γω την αληθεια ανωνυμε δεν καταλαβα που το πας ακριβως. Προφανως το κρατος πρεπει οσο περνα απο το χερι του να ασκει πολιτικη που ευνοει την αναπτυξη και την απασχοληση. Αλλα σημαινει αυτο οτι αν εσυ δεν εκατσες ποτε να μαθεις κατι χρησιμο πρεπει το κρατος να σου βρει δουλεια? δεν το νομιζω.
Στο κείμενο δεν βλέπω να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε χρήσιμες και μη ασχολίες αντίθετα,
“μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών”
εξάλλου τα σχολειά-π.σχόλες είναι κρατικά και εκεί παίρνει κανείς τις βασικές δεξιότητες.
Κοντόφθαλμη η προσέγγιση σου ανώνυμε. Το τι είναι χρήσιμο ή μη δεν μπορεί να καθοριστεί από το νομοθέτη αλλά αντιθέτως μπορεί να προσδιοριστεί από τις προτιμήσεις ελεύθερων πολιτών. Τώρα αν εσύ αποφάσισες να σπουδάσεις κάτι το οποίο δεν σου άρεσε, κάτι στο οποίο δεν ήσουν αρκετά καλός ή κάτι το οποίο δεν βοήθησε να αποκτήσεις χρήσιμες δεξιότητες, φοβάμαι πως είναι προσωπικό σου πρόβλημα.
Νομίζω ότι απλά δεν το πιάνεις. Είναι σαν το παιχνίδι που ο σκύλος κυνηγά την ουρά του κάνοντας κύκλους. Εγώ απλά ανέφερα ότι γενικότερα θα πρέπει να υπάρχει εργασία για όλους πράγμα που 8α κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχής και αυτό θα πρέπει να είναι γενικότερος σχεδιασμός και όχι να γίνεται περιστασιακά και με βάση το κέρδος και τη συγκύρια, όλα τα άλλα που γραφείς (τα λίγο αυθαίρετα) δεν με αφορούν.
[quote comment=”19143″]Νομίζω ότι απλά δεν το πιάνεις. Είναι σαν το παιχνίδι που ο σκύλος κυνηγά την ουρά του κάνοντας κύκλους. Εγώ απλά ανέφερα ότι γενικότερα θα πρέπει να υπάρχει εργασία για όλους πράγμα που 8α κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχής και αυτό θα πρέπει να είναι γενικότερος σχεδιασμός και όχι να γίνεται περιστασιακά και με βάση το κέρδος και τη συγκύρια, όλα τα άλλα που γραφείς (τα λίγο αυθαίρετα) δεν με αφορούν.[/quote]
Η εργασία που ασκεί ο καθένας μας (δυστυχώς) δεν είναι hobby. Αυτό γιατί δεν ασκούμε την εργασία για τη προσωπική μας ευχαρίστηση (ευχάριστο βέβαια όταν συμβαίνει) αλλά για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τρίτων. Συνεπώς δεν θα έβλαπτε λίγος ρεαλισμός. Αυτό γιατί οι περισσότεροι μας δεν επιθυμούν πχ. να πληρώνουν τις αμπελοσοφίες του μέσου απόφοιτου θεολογίας/φιλοσοφικής ή τα αδιάφορα έργα απόφοιτων καλών τεχνών.
Οι περισσότεροι από ποιους; Ποιοι είστε εσείς;
Σωτήρη, όταν λες χρήσιμο; Για δώσε περιγραφή.
“Οι περισσότεροι από ποιους; Ποιοι είστε εσείς;”
Ο κάθε άνθρωπος που δύναται να χρησιμοποιήσει τη λογική του. Εξαιρείς τον εαυτό σου; Αν όχι θα με ενδιέφερε να μάθω ποιό όφελος θα κόμιζεις στην περίπτωση που ο κάθε απόφοιτος (συγκαταλέγω και τους μέτριους/κακούς) θεολογικής θεολογούσε και ο κάθε απόφοιτος φιλοσοφικής αμπελοφιλοσοφούσε… Προσοχή δεν αναφέρομαι σε αυτούς για τους οποίους υπάρχουν θέσεις απασχόλησης (δηλαδή ζήτηση/επιθυμία χρήσης των υπηρεσιών τους – σχολεία κτλ.) και μπορούν συνεπώς να προσφέρουν στη κοινωνία.
SG θα διαφωνήσω μαζί σου στο παρακάτω. Θεωρώ πως δεν υπάρχουν άχρηστα γνωστικά αντικείμενα. Όλες οι επιστήμες/τέχνες είναι χρήσιμες. Ωστόσο είναι γεγονός πως υπάρχουν πτυχιούχοι οι υπηρεσίες των οποίων είναι περιττές (και συνεπώς άχρηστες). Αυτό θεωρώντας εκείνους που θέλουν να εξασκήσουν επάγγελμα άμεσα σχετικό με την επιστήμη που σπούδασαν. Γιατί πέρα από την επιστημονική γνώση οι πτυχιούχοι αποκτούν και δεξιότητες (όπως ήδη έχω σημειώσει). Και μάλιστα το παράδοξο είναι πως οι δεξιότητες που αναπτύσσουν πολλοί πτυχιούχοι abstract και λιγότερο εφαρμοσμένων γνωστικών αντικειμένων είναι πολλές φορές περισσότερο πολύτιμες από ότι εκείνες πτυχιούχων εφαρμοσμένων κλάδων.
χρησιμο για οτιδηποτε λογικο σκοπο, ειτε δηλαδη για συναλλαγες στην ελευθερη αγορα, ειτε εστω για κατι που το κρατος κρινει αξιο ενισχυσης (τεχνες κτλ).
Οταν ημουν στο σχολειο το μηχανογραφικο ειχε νομιζω επιλογη ενα ΤΕΙ φυλαξης σκυλων. ΔΕν ξερω τι ακριβως σημαινε αυτο, αλλα δεν νομιζω οτι το κρατος εχει οποιαδηποτε ευθυνη να βρει εργασια σε ανεργους αποφοιτους τετοιας σχολης. Προσοχη, ξαναλεω, το κρατος προφανως πρεπει να κανει οτι μπορει ωστε η οικονομια να προσφερει τις καλυτερες και περισσοτερες δυνατες θεσεις εργασιας. Αλλα δεν εχει υποχρεωση να βρισκει απευθειας δουλεια σε ατομα που δεν εκαναν τιποτα για να βρουν δουλεια.
Ανωνυμε τι ακριβως εννοεις περιστασιακα με βαση το κερδος και την συγκυρια?
Ο Χρυσοχοϊδης ισχυρίζεται πως το ΠΑΣΟΚ θα ρίξει τις τιμές 8-10% τις 100 πρώτες μέρες στην εξουσία!!!!
Τι τσέλιγκες είναι ετούτοι ρεεεε;;;;;
Αν βαθυνει η υφεση και εχουμε πτωση του ΑΕΠ κατα 5-10% ισως και να συμβει κατι τετοιο… ΔΕν ειμαι σιγουρος βεβαια οτι αυτο υποσχονται απο το ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει, οπως και να το κάνουμε, διαφορά φιλοσοφίας. Οι οπαδοί της αυταρχικής σχολης (μερικοί αυτοαποκαλούνται και αριστεροί/σοσιαλιστές) οραματίζονται εναν κόσμο στον οποίο το κρατος θα αναγκαζει πολίτες να πληρωνουν για υπηρεσιες απολύτως άχρηστες σε αυτούς προκειμενου καποιοι να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτό που εκεινοι θέλουν με την αμοιβή που εκεινοι αξιώνουν. Και το ονομάζουν αυτό δικαίωμα στην εργασία. Οπότε τους χαλάει τη μαγια καθε συστημα που βασίζεται στην ελευθερία βούλησης (όπως π.χ. το αγοραίο) στα πλαίσια του οποίου για να εργαστει κάποιος πρέπει να παράγει εργο κοινωνικά ωφέλιμο (και όχι ωφελιμο στον ίδιο), δηλαδή χρήσιμο στους άλλους και με αμοιβή που εξαρτάται από αυτη τη χρησιμοτητα.
Και για να ξεκαθαρίζω, συμφωνώ απόλυτα με τον SG ότι το Σύνταγμα απαιτεί το κράτος να μην εμποδιζει αυτόν που θέλει να εργαστει από το να το κάνει, και γενικότερα να προσπαθεί να δημιουργήσει οικονομικες και κοινωνικές συνθηκες που ευνοουν την υψηλότερη δυνατή απασχοληση, κάτι που βεβαίως το Ελληνικό κράτος δεν κάνει. Άλλο ομως αυτό και άλλο αυτο που λέει ο Ανώνυμος.
“Ανωνυμε τι ακριβως εννοεις περιστασιακα με βαση το κερδος και την συγκυρια?”
εννοώ πως θα ήταν καλό στους βασικούς τουλάχιστο τομείς της οικονομίας να υπάρχει παράγωγη και αυτή να υποστηρίζεται. Δεν είναι λογικό ι.ε λόγο κρίσης να κλείνουν εργοστάσια να σταματά η έρευνα, το σιτάρι το καλαμπόκι το κριθάρι να πουλιούνται 9 λεπτά/κιλό το γάλα 15 και ένα καρβέλι ψωμί να στοιχίζει 1.5 ευρώ. Τι θα γίνουμε εμποράκοι που θα φοβόμαστε ότι οι καλλιτέχνες και οι θεολόγοι(καλοί κακοί ή μετριοι θα το κρινουν οι ειδικοι και το έργο τους) θα αρπάξουν τα χρήματα του κράτους (και θα την κοπανήσουν για κάποιο εξωτικό προορισμό), απλά αυτά είναι για γέλια.
Ενώ είναι περισσότερο λογικό τα εργοστάσια να συνεχίζουν να λειτουργούν και να παράγουν προϊόντα που έπειτα μένουν αδιάθετα (υπάρχει βέβαια και το κράτος που σύμφωνα με τους όμοιους σου μπορεί να τα αγοράσει και εν συνεχεία να τα διαθέσει σε χωματερές).
Το πως προσδιορίζονται οι τιμές είναι αλλού παπά…
Για γέλια είναι αυτά που γράφεις και πραγματικά αδυνατώ να σε καταλάβω.
Θα προτιμουσα αντι να υπαρχει επιθετικοτητα να καταλαβουμε που ακριβως το παει ο ανωνυμος (διαλεξε και συ ενα ονομα βρε παιδι)
θα ηταν πιο λογικο σε περιοδο που πεφτει η ζητηση να ανοιγουν ας πουμε εργοστασια? Οι ιδιωτες αντιδρουν στην πτωση προφανως με περικοπες. Αυτο μπορει να οδηγησει σε φαυλο κυκλο υφεσης αλλα για αυτο το κρατος μπορει να επεμβει με σημαντικες δημοσιες δαπανες και χαλαρη νομισματικη πολιτικη (χαμηλα επιτοκια πχ) για να ξαναανεβει η ζητηση.
Αυτο που δεν εχει νοημα να κανει ειναι με το ζορι να προσοαθει να συντηρει συγκεκριμενα εργοστασια που εκρινε καποιος γραφειοκρατης οτι αξιζει να επιζησουν, για τον απλο λογο οτι ο γραφειοκρατης δεν μπορει να ξερει καλυτερα απο τους ιδιοκτητες των εργοστασιων ποια πραγματικα αξιζουν (ασε που στην Ελλαδα ο γραφειοκρατης συχνοτατα εχει και αθλια κινητρα και επιλεγει τα εργοστασια που του δινουν τις μεγαλυτερες δωροδοκιες).
Οσο για τις τιμες δεν καταλαβαινω που το πας, να αναφερω παντως οτι ο πληθωρισμος λογω κρισης εχει πεσει σε πολυ χαμηλα επιπεδα.
Επανεχνικοφ
οκ για να ακριβολογουμε δεν υπαρχουν αχρηστες σπουδες, υπαρχουν ατομα που μετα απο ολες τις σπουδες τους κτλ παραμενουν χωρις καμμια γνωση που να εχει ζητηση στην αγορα. Οι πιθανοτητες να συμβει αυτο σε ενα κακο ΤΕΙ (=χαμηλης ζητησης) ειναι φανταζομαι υψηλοτερες αποτι σε ενα καλο ΑΕΙ.
Παντως να παρατηρησω σχετικα με αυτα που ειπες περι φιλοσοφων κτλ οτι πρεπει να χωριζουμε αυστηρα αυτους που πανε για δασκαλοι και αυτους που πραγματικα ασχολουνται με την επιστημη. ΔΕν ξερω γιατι στην Ελλαδα σχολες οπως μαθηματικες, φυσικες και φιλοσοφικες συνεδονται στο μυαλο των ανθρωπων τοσο με την μεση εκπαιδευση οταν στην πραγματικοτητα ειναι πολυ ενδιαφερουσες επιστημες και οι αποφοιτοι τους μπορουν να κανουν πολυ σημαντικο εργο με μαλιστα πρακτικο αντικτυπο (οι μαθηματικοι πχ διαχεονται σε ερευνα στην πληροφορικη, οικονομικα κτλ οι δε φιλοσοφοι νομιζω επηρεαζουν βαθια την νομικη αλλα και αλλες κοινωνικες επιστημες)
πραγματικά δεν ήθελα να θίξω οιονδήποτε.
Όσο για αυτά που είπα ανέφερα για έρευνα και παραγωγή, απλά έχω την εντύπωση πως και σε αλλά κράτη στηρίζεται η τοπική βιομηχανία, και δεν είναι πάντοτε θέμα προϊόντος αλλά και επιλογών.Όπως και να έχει καλό blogging.
ΣΓ
Θα συμφωνήσω μαζί σου. Όντως αυτό συμβαίνει. Στην Ελλάδα τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, παρά τη σημαντικότητα τους, συνδέονται στα μυαλά των περισσοτέρων αποκλειστικά με την μέση εκπαίδευση. Ωστόσο αυτό που θέλησα να τονίσω είναι πως είναι αδύνατο ο κάθε απόφοιτος αυτός των σχολων (και γιατί όχι και σε κάποιο βαθμό και των οικονομικών) να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό που έχει σπουδάσει γιατί απλά αυτό βρίσκεται αρκετά μακριά από την παραγωγή. Πως θα σου φαίνονταν αν πχ. ο κάθε απόφοιτος οικονομικού τμήματος απαιτούσε τη πρόσληψη του σε θέση οικονομολόγου (και όχι λογιστή, διαφημιστή, τραπεζικού υπάλληλου εξυπηρέτησης του κοινού κτλ.) από τη στιγμή που η ζήτηση για το συγκεκριμένο πόστο είναι αρκετά χαμηλή και περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε επιστήμονες μεγάλης εξειδίκευσης (οι τράπεζες πχ. έχουν μιά μικρή ομάδα phds στο συγκεκριμένο πόστο).
SG,
πάντως για αυτό θεωρώ ανώτερο το liberal education των ΗΠΑ. Δηλαδή παίρνοντας συνδιασμό μαθημάτων από πολλά διαφορετικά πεδία ο Αμερικανός φοιτητής αποκτάει δεξιότητες που τον κάνουν ευέλικτο και ικανό να διεκδικήσει θέσεις σε διαφορετικούς τομείς. Π.χ. ο εκπρόσωπος πωλήσεων του εκδοτικού οίκου που εκδίδει ένα από τα συγγράματα που χρησιμοποιώ έκανε major σε Αγγλική λογοτεχνεία με minor σε marketing για να έχει πολλές και διαφορετικές επιλογές στην αγορά εργασίας. Και βρήκε τελικά απασχόληση στην οποία και τα δυο πεδία του φάνηκαν χρήσιμα.
Υπό αυτήν την έννοια η ανώτατη εκπαίδευση στις ΗΠΑ είναι λιγότερο συνδεδεμένη με κάποιο επάγγελμα. Οι φοιτητές καλλούνται να μάθουν πώς να σκέφτονται κριτικά, να γράφουν, να επιχειρηματολογούν. Το major απλώς τους επιτρέπει να εφαρμόσουν αυτές τις δεξιότητες σε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο για το οποίο μαθαίνουν λίγα πράγματα παραπάνω. Μπορούν όμως να τις χρησιμοποιήσουν, αν χρειαστεί, και σε άλλο γνωστικό αντικείμενο. Η λογική δηλαδή είναι ότι τις λεπτομεριακές γνώσεις που χρειάζονται θα τις μαθουν από τον εργοδότη. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξέρουν ΠΩΣ να μάθουν.
Αντίθετα οι υπερεξειδικευμένες σπουδές των Ελλήνων φοιτητών τους εγκλωβίζουν. Η έμφαση στην αποστήθιση πληροφοριών αντί για την ανάπτυξη γενικότερων δεξιοτήτων σημαίνει ότι αν αυτό που σπούδασαν πάψει να έχει ζήτηση δύσκολα θα μπορέσουν να πεταπηδήσουν σε κάτι άλλο.
Kών/νε
Οι φορολογούμενοι.
Για το άλλο που λέτε, σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση:
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλα τα γνωστικά αντικείμενα – το αν θα βρεθεί όμως κάποιος να πληρώσει έναν απόφοιτο για τις γνώσεις του είναι άλλο θέμα.
Όταν αυτό ο κάποιος είναι το κράτος, συνήθως δεν θέλει να αγοράσει τις γνώσεις του, αλλά την ψήφο του (ελλάδα) ή την ανοχή/σιωπή του σε μια δικτατορία (κομμουνισμός/χούντα κτλ)
Τέλος πάντων, σε προηγμένες οικονομίες υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης – π.χ. φιλόλογοι σε εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες, περιοδικά που είναι υγιείς και σοβαρές επιχειρήσεις και όχι παράγκες που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.
Σε εμάς τώρα, τι να κάνει ο άλλος…αφού η οικονομία μας σε επιδοτήσεις βασίζεται και όχι σε παραγωγή.
και στην γερμανια υπαρχει η δυνατοτητα του Μαγκιστερ, που ειναι διπλο ή τριπλο πτυχιο. Γενικα εχω την εντυπωση οτι αν τα εκπαιδευτικα ιδρυματα ειναι αυτονομα και εχουν κινητρα να προσελκυουν φοιτητες, θα προσφερουν πολλων ειδων πτυχια και σπουδες, συμφωνα με αυτα που χρειαζονται οι φοιτητες.
αυτο ειναι οντως εξαιρετικα κακο. Το γεγονος οτι βγαινουν παιδια απο νομικες σχολες πχ και δεν ξερουν νανοιξουν ενα ΗΥ ειναι θλιβερο.
kai ενταξει να έχεις 1 πτυχίο.αλλά εγώ κοντεύω να πάρω και το δεύτερο.το πρώτο ΤΕΙ το δεύτερο ΑΕΙ .παρόλο που οι άλλοι συνομήλικοι μου “ολο και κάτι βρίσκουν” εγώ από ιδιωτικά τίποτα. ωρομίσθια εκπαιδευτικός μεσω ΑΣΕΠ-το καλύτερο όλων δεν το συζητω-,αλλά όχι μόνιμη ακόμη,δόξα τω θεώ που δεν αναγκάζομαι να”παρακαλέσω κανέναν εργοδότη πιθανότατα απαίδευτο,για να”βρω κι εγώ μια δουλίτσα”.πάντως δε συμφωνώ στην απαξίωση του μορφωμένου.ΘΑ ΠΑΡΩ 100 ΠΤΥΧΙΑ και ΠΟΛΥ ΘΑ ΤΟ ΧΑΡΩ…ΜΑΡΕΣΕΙ ΡΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ,ΜΑΡΕΣΕΙ.
καλά μην αρχίσουμε τώρα να”θάβουμε” και τους απόφοιτους νομικής .μια χαρά ξέρουν και ΗΥ,ΚΑΙ σερβίρισμα καφέ και γραμματειακά.αν ο εργοδότης δεν θέλει μορφωμένο είναι δικό του πρόβλημα.σε λίγο θα μας πεις κακώς σπουδάσαμε κιόλας.ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΤΩ ΠΑΙΔΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥς ΝΑ ΛΕΝΕ
μην αρχίσουμε τώρα να”θάβουμε” και τους απόφοιτους νομικής .μια χαρά ξέρουν και ΗΥ,ΚΑΙ σερβίρισμα καφέ και γραμματειακά.αν ο εργοδότης δεν θέλει μορφωμένο είναι δικό του πρόβλημα.σε λίγο θα μας πεις κακώς σπουδάσαμε κιόλας.ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΤΩ ΠΑΙΔΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥς ΝΑ ΛΕΝΕ
Είσαι απλά Θεός! Τώρα το είδα… χαχαχχχα! :D
Εγώ, Ναταλία μου, το έβαλα κάτω μόλις τώρα.
Thymamai pws osous gnwstous eixa poy teleiwnan politikes epistimes, dithneis sxeseis k ta synafh. oloi ithelan na pan sto diplwmatiko swma. Kai to akouga tote kai skeftomoun{ oloi pia diplwmates tha ginoun…), perito na pw pws me ta xronia, oi perissoteoi eginan asfalistes kai len kai eyxaristw!!!
Oi 30arides pou mpainame me tis palies panellinies (desmes klp), mporei kai na spoudasame oti spoudasame (prwto ptyxio ennow) kai apo tyxh, merika moria panw-katw mporei na soy allazan olo to menu ths zwhs.
Tha epanerthw, leptomerws…. epi tou suggekrimenou.
Peimenw post kai commentary about economic governance , apo to Swthrh kai loipous oikonomologous gia tous Nobel prize winners tou 2009!! Exete enimerwthei fantazomai…
What do we really know about economic governance?
Have you ever quoted Elinor Ostrom and Oliver Williamson in your work? Myself, never, that’s a good chance to learn more about economic governance and the major contributions of the Nobel laureates.
btw, Elinor Ostrom has been the first woman been awarded the Nobel prize in economics, what a male dominant science!! Is this a random fact or just reflects that men are more rigorous and analytical, elements used too intensively in economics!!!
πολλα κοντινα μου προσωπα, να μην μιλησω για φιλους και γνωστους, ειναι νομικοι και πολυ τους συμπαθω. η τεχνοφοβια τους ομως ειναι διαβοητη. Και σε πληροφορω οτι πολλοι εργοδοτες ψαχνουν για καταρτισμενα ατομα, με καποιες βασικες γνωσεις ΗΥ κτλ Συχνα ειναι δυστυχως δυσκολο να τα βρεις.
Κατα τα αλλα χαιρομαι που σου αρεσει η γνωση και συνεχισε ετσι.
Γιαννη περι Οστρομ θα γραψει ο μαικωλ ελπιζω, που ειναι πιο πολυ του κλαδου.
Παντως δεν ασπαζομαι τα περι μαθηματικων και τεχνικου αντικειμενου που εμποδιζουν τις γυναικες, η Athey τι ειναι ας πουμε που χτυπησε το John Bates Clark (το σημαντικοτερο βραβειο στα οικονομικα για ατομα κατω των 40)?
[quote comment=”20176″]Oi 30arides pou mpainame me tis palies panellinies (desmes klp), mporei kai na spoudasame oti spoudasame (prwto ptyxio ennow) kai apo tyxh, merika moria panw-katw mporei na soy allazan olo to menu ths zwhs.[/quote]
ΟΙ πανελλήνιες έγιναν τελευταία χρονιά το 1999 που σημαίνει ότι οι τελευταίοι”άτυχοι” έχουν γεννηθεί έως και το 1982 απτη μια σκοτωντουσαν στο διάβασμα και μπορεί να μην πιάναν ούτε ΤΕΙ ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΊΟΥ με την τρίτη..και πολύ που δεν τα κατάφεραν πήγαν deree,bca,cbs κλπ και τώρα κάνουν και καριέρα.αλλά αρκετοί από όσους μπήκαμε τει η αει η ντροπή του κράτους είναι ότι ακόμη δεν έχουμε τακτοποιηθεί.κι έχουμε και proficiency kai delf κλπ κλπ.
βέβαια τότε που μπαίναν οι καλοί στα ΑΕΙ-ΤΕΙ ΉΤΑΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΥΨΗΛΌ ΤΟ ΕΠΊΠΕΔΟ έτσι?τώρα ο κάθε άσχετος μπαίνει και έχει υποβαθμιστεί το επίπεδο της παιδείας.και τελειώνει και στα 7 χρόνια.με” γονική παροχη” φυσικά.
Σωτήρη δεν ειναι μονο τα μαθηματικα, ειναι το γενικοτερο πνευμα των οικονομικων. Υπραχουν εξαιρεσεις γυναικων οικονομολογων( παραδοδιακα θα λεγα thν Robinson,και τη Κουτσογιαννη, η οποια αυτοκτονησε (λες να ναι τυχαιο??? πλακα κανω…) αλλα μαλλονν προκειται για εξαιρεσεις.
Οπως δεν ειναι τυχαιο οτι η πλειοψηφια των γυναικων αρεσκεται σε επιστημες του στυλ ψυχολογια, ιστορια, ανθρωπολογια. Αυτο μπορει να αλλάξει βεβαια σα στερεοτυπο, αλλα δεν ειναι τυχαιο, ειδικα στην αγγλια που η πλειοψηφια του σταφ σε τετοια τμηματα ειναι γυναικες.
πσ. οκ ολα στο Royal Holloway, εγκατστάθηκες μονιμα? Που μενεις λονδινο? Τον Arnaud to γνώρισες, family economics (χαχα), otan ηταν sto kent, λεγαμε οτι κανει απλα regress αριθμους και οτι βγει,,ολο και καποια θωρια θα υπαρχει απο πισω!! Στειλε περσοναλ μαιλ αν θες
H ανεργεια οφείλετε στο οτι η Ελλαδα ειναι μια επιχειρηματικη έρημος.
Η επιχειρηματικοτητα διωκεται με οικολογικα, γραφειοκρατικα, δασολογικα, αρχαιολογικα και αντικαπιταλιστικα προσχηματα (με συνειδητους σαμποταριστες τα αριστεριστικα κομματα) με αποτελεσμα να παραγουμε ελαχιστα.
Και οσες μικροεπιχειρησεις υπαρχουν εχουν ιδιοκτητες στην πλειοψηφια τους ηλιθιους οι οποιοι εκαναν την επιχειρηση με επιδοτησεις που πηραν με μεσο, με αποτελεσμα να μην εχουν καθολου επιχειρηματικη κουλτουρα, να μην επενδυουν στον ανθρωπο και στην γνωση.
ΕΓΩ εχω μια ερωτηση να κάνω.έχει τύχει σε φίλους μου που έχουν πάει να δουλέψουν να δουν προισταμενους,managers κλπ οι οποίοι να έχουν το γνωστό “DEREE” KAI oi φίλοι μου να έχουν το κλασικό “πακέτο” πτυχίο ΑΕΙ η τει,γλωσσες,και κανα master πιθανόν,και ο deree να είναι προιστάμενός τους.δεν είναι άδικο?όχι ότι έχω τπτ με το deree αλλά ρε παιδί μου όπως και να το κάνουμε άλλο πράγμα είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια.κουράστηκες,έδωσες πανελλαδικές,πέρασες με την αξία σου.δεν πήγες στο κολεγιάκι με τα λεφτά το μπαμπα για να κάνεις και τον πριστάμενο.έχω σε χαμηλή εκτίμηση όλα αυτά τα κολέγια.;osoi δε μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στη”μάχη” των πανελληνίων για τη δημόσια εκπαίδευση..
γιατι? θα επρεπε αραγε να κανουμε νομο οτι οι αποφοιτοι δημοσιου ΑΕΙ πρεπει να εχουν παντα υψηλοτερη θεση απο τους αποφοιτους Deree?
και αφου μπηκες, περνωντας τις πιο παπαγαλιστικες εξετασεις που εχω δει, περασες 4-5 χρονια σπουδων στις καταληψεις, στα καφενεδακια, στα μπουζουκια. Αυτο θεωρεις οτι πρεπει να επιβραβευεται απο πανω?
τακτοποιηθει? μα για τι πραγμα μιλας, ανθρωπους ή κονσερβες? Το ελληνικο κρατος θα επρεπε να ντρεπεται, σαφως, αλλα επειδη εδωσε την εντυπωση σε τοσο κοσμο οτι με το που μπηκαν σε δημοσιο ΑΕΙ (ή ΤΕΙ) εχουν πιασει τον παπα απτα $%^&$%. Που τους εδωσε τοσο κακα ιδρυματα να σπουδασουν. Και που με τα ρουσφετια και τις λοιπες αθλιες κινησεις των βο(υ)λευτων συντηρει αυτες τις αρρωστες νοοτροπιες.
Και που συντηρει κρατικοδιαιτες επιχειρησεις που στην ελευθερη αγορα θαχαν εξαφανιστει. Και και και…
Γιαννη
συντομα η πλειονοτητα σε ολα τα τμηματα θα ειναι γυναικες, γιατι σπουδαζουν σε μεγαλυτερο ποσοστο απο τους αντρες και δουλευουν πιο σκληρα. Θαχει πλακα να δουμε ποτε θα βγει το πρωτο αρθρο που θα λεει οτι η επιστημη δεν ταιριαζει στους αντρες και ειναι καλοι μονο για υδραυλικοι.
Δεν μαρεσει να κανω συζητησεις περι φύλων ή φυλών, ειδικα οταν στηριζονται σε outcomes ενος παιχνιδιου χωρις να κοιτανε καθολου ποιοι ηταν οι κανονες και τα endowments των παικτων.
ΥΓ ε Λονδινο ειμαι, οχι ακριβως δηλαδη, σε χωριο μενω. Τον ειδα τον Αρνω αλλα ειναι σε σαββατικο εξαμηνο.
κυριε SG ΔΗΛΑΔΗ etsi μας απαξιώνετε ε? και απορούμε γιατί δε βρίσκουμε δουλειά.να υποθέσω ότι μισείτε τα ελληνικά πανεπιστήμια?καταρχάς οι”παπαγαλίστικες” εξετάσεις δεν αφορούν ούτε ακόμη τη θεωρητική κατεύθυνση-που κι αυτή έχει δύσκολα αρχαία αλλά οι υπόλοιπες κατευθύνσεις κυρίως(και δέσμες παλαιότερα)ήταν ιδιαίτερα δύσκολα μαθηματικά,χημείες,φυσικές,που μόνο τα”μυαλά” περνούσαν και μπράβο τους
ποια παπαγαλία?ρωτήστε τα παιδιά καλύτερα.η ιστορία μόνο ουσιαστικά ήταν παπαγαλία ,και κακώς,αλλά ο κυριούλης που πήγε χωρίς να ιδρώσει στο deree kai πλήρωσε για να πάρει πτυχίο(πριν 10 χρόνια που έδινα όλα τα στουρνάρια πήγαιναν μεταξύ μας),δεn πρέπει να θεωρεί ότι έπιασε την καλή,γιατί αυτοί το θεωρούν μου φαίνεται κι όχι εμείς. όσο χαίρονται οι deree που βρίσκουν ευκολότερα δουλειές κι εμείς δε βρίσκουμε,τόσο χαιρόμαστε κι εμείς που είχαμε τα κότσια να προσπαθήσουμε,να κουραστούμε,δε λέω ότι ήταν το καλύτερο συστημα πανελληνίων αλλά ειλικρινα θα ντρεπόμουν πολύ να κατεφεύγα σενα deree Μη προσπαθώντας.και το τακτοποιηθεί που είπα εννοούσα να έχει βρει έναν επαγγελματικό δρόμο.Συγνώμη αν σας πείραξε η έκφραση..αντί να ντρέπονται όλοι για την κατάσταση των νέων βρήκαμε τώρα κι”ανεβάζουμε” τους αποφοίτους toy deree.AΦΟΎ είναι τοις πάσοι γνωστό ότι βρίσκουν δουλειά επειδή δεν έχουν μισθολογικές απαιτήσεις.ΣΙΓΆ που είναι κι ανώτερες οισπουδές τους .απλά είναι άτομα που δε διαβαζαν ποτέ οπότε λένε”ουφ δύσκολα”.αφού είστε απόλυτος θα είμαι κι εγώ απόλυτη.για μεγάλη στενοχώρια πολλών τα παιδιά θα συνεχίσουν να μπαίνουν στα”αθλια” κατ εσάς ελληνικά πανεπιστήμια
YΓ.τα καφεδάκια που πίνουν οι φοιτητές τι σας πειράζουν?θα πιουν και θα επιβραβευτούν σύντομα προς απογοήτευση πολλών.
Ναταλία,
εγώ τελείωσα το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Άρα κάτι ξέρω από κρατικά πανεπιστήμια. Οι συμφοιτητές μου πέρασαν με πανελλήνιες, όπως και εγώ άλλωστε. Δεν ξέρω πόσο διάβασαν για να περάσουν, αλλά ξέρω ότι αρκετοί από αυτούς ως φοιτητές το έριξαν στην κωλοβάρα (μπιλιάρδο, καφέ, ραντεβουδάκια) ή το συνδικαλισμό, και στο σκονάκι (αγαπημένη μου περίπτωση συμφοιτητή που έκανε σμίκρυνση ολόκληρο το βιβλίο με τα περιεχόμενα διότι δεν το είχε ανοίξει ποτέ και ήθελε να μπορεί να βρει τη σελίδα με το θέμα). Για αρκετούς από αυτούς που αποφοίτητησαν αναρωτιέμαι αν ξέρουν το πώς λειτουργει η προσφορά και η ζήτηση. Αντίθετα είχα ως συμφοιτητή στις ΗΠΑ στο διδακτορικό μου απόφοιτο του Deree ο οποίος και εξαιρετικά καταρτισμένος ήταν και ιδιαίτερα εργατικός.
Με αυτό δεν λέω οτι ΟΛΟΙ οι απόφοιτοι του ΠΑ.ΠΕΙ. είναι για τα μπάζα ούτε ότι όλοι οι απόφοιτοι του Deree είναι ξεφτέρια. Είχα συμφοιτητές που σκίστικαν, πήγαν στο εξωτερικό, έκαναν καλά μεταπτυχιακά, κ.ο.κ. Αυτό που λέω είναι ότι καμία επιχείρηση δεν θα προσλάβει κάποιον σε με βάση το πώς πήγε σε κάποιες εξετάσεις στο παρελθόν (τότε γιατί να δουμε τις Πανελλαδικές και όχι τον έλεγχο της 1ης Γυμνασίου), αλλά το τί μπορεί να προσφέρει στην επιχείρηση τη στιγμή της πρόσληψης. Και αυτό εξαρτάται από πολλά, συμπεριλαμβανομένων και των όσων έμαθε/έκανε ως φοιτητής, της ικανότητάς του να σκέφτεται κριτικά, κ.ο.κ.
Τέλος, μην υποθέτεις ότι όποιος πάει στο Deree το κάνει αποκλειστικά επειδή δε μπορούσε να μπει σε κρατικό Α.Ε.Ι. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι (π.χ. αισθητικά κριτήρια) που επηρεάζουν την απόφαση κάποιου.
Ναταλια δεν θελω να σε στενοχωρω γιατι δεν εχω προφανως τιποτα προσωπικο μαζι σου, θα εκτιμησεις ομως ελπιζω οτι σου απαντω με ειλικρινεια αντι να σου λεω αλλα λογια ναγαπιομαστε.
τα πανεπιστημια τα αγαπαω. Μερικους εργαζομενους και φοιτητες ομως δεν πολυσυμπαθω, αυτους που συνεργαζονται για να γκρεμιζουν το επιπεδο στα βαθη που εχει πεσει.
Η παπαγαλια ειναι αναποσπαστο κομματι του εκπαιδευτικου μας συστηματος γενικα και αυτο το ξερει οποιοσδηποτε εχει δει καποιο αλλο πιο ελευθερο και δημιουργικο συστημα. Ειδικα οι πανελληνιες εχουν τα χαλια τους γιατι ζητανε αφορητη παπαγαλια πληρως αχρηστων πληροφοριων. Η παλια πρωτη δεσμη ειχε ενα μικρο πλεονεκτημα το οποιο ομως δεν ηταν πληρες: χωρις βαρια παπαγαλια στην Χημεια πχ δεν περναγες.
διαδεδομενος και ανεξηγητος μυθος οτι μονο οι εισαγωγικες εξατασεις μετρανε. Ξερω πανεπιστημια στην Γερμανια που περναει οποιος εχει απολυτηριο Λυκειου αλλα πτυχιο παιρνουν μονο προικισμενα ατομα. Αντιθετα στην Ελλαδα περνανε παπαγαλοι και προικισμενοι εξισου (με μικρο προβαδισμα στους παπαγαλους νομιζω) και πτυχιο παιρνουν ΟΛΟΙ.
Το γεγονος οτι ατομα απο το Ντηρι βρισκουν δουλεια σημαινει οτι κατι καλο συμβαινει εκει περα και οσο και αν αναμασας μυθους και λαϊκες ψευδο-σοφιες αυτο παραμενει αληθεια. Πιστευω γενικα οτι λογος που δεν βρισκει καποιος δουλεια πρεπει να αναζητειται στον εαυτο του και στις γνωσεις του, οχι στην κακουργα κοινωνια.
να ντρεπομαι δεν ξερω γιατι, μια και καμμια συμμετοχη δεν ειχα, ισα ισα θα επρεπε να ζηταω και γω τα ρεστα μια και ακομα ειμαι υποθετω νεος. Θλιβομαι ομως για την κατασταση τους, οχι γιατι “δεν τους τακτοποιει κανεις” αλλα γιατι κανεις δεν φροντισε να μην περιμενουν τακτοποιηση, να κυνηγανε τις γνωσεις, να αποκτουν ικανοτητες, κανεις δεν προσεφερε ενα πανεπιστημιο που να ικανοποιει αυτες τις αναγκες κτλ
Aσε μας ρε Ναταλια που επειδη οι γονεις σου τα εσκασαν χοντρα στα ιδιαιτερα και περασες στο πανεπιστημιο νομιζεις οτι κατι εκανες.
Κατι βεβαια μου λεει οτι αυτες τις παπαριες τις γραφεις μεσα απο τα γραφεια του ΣΥΡΙΖΑ που σε πληρωνει να κανεις πλατες στην ΠΟΣΔΕΠ…
Οριστε οι σπουδες που κανει ο φοιτητης στα Ελληνικα πανεπιστημια του κωλου
Οι σπουδές της ελάσσονος προσπάθειας
http://liberalcreta.pblogs.gr/2009/01/oi-spoydes-ths-elassonos-prospatheias.html
Η ΄΄ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ΄΄ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
http://liberalcreta.pblogs.gr/2009/03/h-monadikothta-ths-ellhnikhs-anwtaths-ekpaidefshs.html
Ναταλία,
συμφωνώ και εγώ με την ουσία του επιχειρήματος από τον Defkalion, SG και Κώστα. Εγώ είμαι απόφοιτος του Οικονομικού της Νομικής στην Αθήνα. Διδακτορικό έκανα στο εξωτερικό.
Μια παρατήρηση: δεν νομίζω πως χρειάζεται επιθετικό ύφος στη συζήτηση. Ας μην κάνουμε γρήγορα την υπόθεση πως η Ναταλία είναι “βαλτή”. Ίσως με τον διάλογο να καταφέρουμε να την πείσουμε να αλλάξει την οπτική της γωνία που είναι χαρακτηριστική μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας.
Ψυχραιμία, παιδιά. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει κανείς από τη λογική του ‘εμείς’ που αξίζουμε και ‘αυτοί’ που μας τα στερούν όσο ζει στην ελληνική πραγματικότητα. Τα παιδιά από μικρά μαθαίνουν να αποθεώνουν την όλη διαδικασία πανελλήνιες-πανεπιστήμιο-πτυχίο-αποκατάσταση και να περιφρονούν οποιονδήποτε άλλο δρόμο. Οι δε υπόλοιποι μαθαίνουν να αντιδρούν στην απαξίωση των -όποιων- δικών τους προσπαθειών και όλοι μαζί να απαιτούν ολοφυρόμενοι. Είναι, λοιπόν, δύσκολη η αποκαθήλωση αυτής τη οικολογίας και δεν μπορούμε να την απαιτούμε με τόση έμφαση.
Ναταλία, αυτό που προσπαθεί να σου πει, νομίζω, ο Κώστας -και με το οποίο συμφωνώ- είναι ότι, όταν μεσολαβούν σπουδές, μεταπτυχιακές σπουδές, έρευνα, εργασία κλπ μοιάζει λίγο ακραίο να ανατρέχουμε στην Αντιγόνη και το Ovidius poeta in terra pontica exulat για να αξιολογήσουμε τους επιστήμονες. Ο καλός επιστήμονας στηρίζεται σε μια σειρά απο ταλέντα και δεξιότητες που δεν κάνουν σοβαρή διαφορά στις Πανελληνίες, με εξαίρεση κυρίως την εργατικότητα, που όμως είναι απαραίτητη γενικώς για την πρόοδο και όχι μόνο για την επιστημονική. Κακά τα ψέμματα, τα Λατινικά και τα Αρχαία όχι μόνο δεν σε βοηθούν να γίνεις καλύτερος νομικός αλλά ούτε καν ένας καλλιεργημένος άνθρωπος, καθώς είναι προκάτ και η εξέτασή τους γίνεται με τρόπο που ευνοεί τους παπαγάλους.
Από την άλλη, επειδή τυχαίνει να ξέρω τα περί Deree, έχεις δίκιο να υποψιάζεσαι ότι πολλοί από εκείνους που σπουδάζουν εκεί έχουν άλλα, πιθανόν αθέμιτα, πλεονεκτήματα στον επαγγελματικό στίβο, χάρη στην κοινωνική τους θέση, την οικονομική κατάσταση των γονέων τους κλπ. Αυτό, όμως, λίγα σημαίνει για την ποιότητα των σπουδών που προσφέρονται εκεί και την σοβαρότητα του ιδρύματος. Δυστυχώς, όποιος έχει ζήσει την εμπειρία του ελληνικού πανεπιστημίου γνωρίζει -κι ας μην το παραδεχόμαστε πάντα- ότι δεν μας παίρνει να μειώνουμε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα: η κατάσταση είναι τραγική. Το Deree δεν είναι Χαρβαρντ, φυσικά, αλλά δεν είναι και το τουβλάδικο που υπονοείς. Κι αυτό όχι γιατί εκεί μπαίνουν οι εξυπνότεροι νέοι αλλά γιατί μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα και τουλάχιστον μαθαίνουν πως να δουλεύουν. Κάτι είναι κι αυτό.
Αυτά, βέβαια, τα καταλαβαίνω ως ένα βαθμό. Εκείνο, όμως, που δεν μπορώ να δεχθώ είναι το τελευταίο σου σχόλιο. Αν το καταλαβαίνω καλά, υπερασπίζεσαι την στάση ζωής που κατηγορείς. Λες ότι οι ‘ντιρήδες’ είναι τεμπέληδες με μπαμπά που πληρώνει και δε δικαιούνται τις δουλειές που δεν παίρνουν οι άλλοι, των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Όταν ο Σωτήρης κατηγορεί τους τελευταίους για το ίδιο ακριβώς πράγμα, όμως, ήτοι για τεμπελιά χρηματοδοτούμενη από την οικογένεια και ανεπαρκή προσπάθεια, εσύ τους υπεράσπιζεσαι και μάλιστα επιθετικά. Όμως, αν υποθέσουμε ότι η προσπάθεια και η εργατικότητα θα κρίνουν ποιος αξίζει να εργασθεί γιατί να μετράει η εργατικότητα των 16-18 και όχι εκείνη των 18-22; Ας μην ξεχνάμε ότι στο Πανεπιστήμιο γινόμαστε επιστήμονες και όχι στο σχολείο. Γι’ αυτό και οι οι ‘ντιρήδες’ συχνά αντιτάσσουν ότι εκείνοι δούλεψαν στα φοιτητικά τους χρόνια σκληρά και πάντως πολύ πιο σκληρά από τους συναδέλφους τους των δημοσίων πανεπιστημίων, λόγω λαθημερινών παρουσιών, εργασιών, εργαστηρίων κλπ. Ας είμαστε ψύχραιμοι, λοιπόν, κι ας προσπαθήσουμε να μη γενικεύουμε. Άλλο το Deree κι άλλο το Paparoupa COllege, όπως άλλο το η ΤΕΙ ιχθυοκαλλιέργιας κι άλλο το ΜΙΘΕ.
Σωτηρη δηλαδη η ανεργια ως φαινομενο ειναι self-driven? Δεν εχει να κανει με τις δομες της κοινωνιας? Τις αλλαγες και τις ανακατατάξεις που γινονται κατα καιρους? Δηλαδη λεμε οτι οσοι πτυχιουχοι ανεργοι δε βρίσκουν δουλεια φταινει οι ιδιοι γιατι απλα διαλεξαν λαθος κλάδο? Ευκολη λυση, αλλα απεχει μακρυα απο την πραγματικοτητα!
Στην ελλαδα η ανεργια των πτυχιουχων ειναι συναρτηση πολλων παραγοντων. Ο Κώστας, εσυ, εγω ολοι οσοι τέλος πάντων δουλευουμε σε πανεπιστημια του εξωτερικου και θα θελαμε να γυρισουμε στην Ελλαδα θα ειμασταν εν δυνάμει ανεργοι, σε αυτή την περίπτωση τι θα εφταιγε? οτι θελησαμε να κανουμε διδακτορικο στα οικονομικα? Ή οτι η ελληνικη πανεπιστιμιακή κοινοτητα ειναι ακαμπτη, με μηδενικη κινιτικοτητα, δυκτια στα οποια ειναι δυκολο να μπεις, γραφειοκρατια του κερατα κλπ.
Υπαρχει ανεργια σε διαφορους κλαδους γιατι πολλά επαγγελματα στην ελλαδα ειναι κλειστα σε επιπεδο αγορας εργασιας, αλλα ακομα τα αντίστοιχα πανεπιστημιακα τμηματα δεχονται φοιτητες, οποτε αναπόφευκτα τα πανεπιστημια είναι σα να παραγουν μελλοντικους ανεργους… οχι γιατι ειναι αναγκαστικά μη κατερτησμενοι ή τεμπέληδες (μη το ξευτυλισουμε τελειως!) Εδω σας θελω με τις διαρθρωτικες αλλαγες, πως θα μειωσουμε δραστικα την ανεργια?
Κωστα, εσυ εμαθες χειροτερη μικρο-μακρο στο ΠΑΠΕΙ απ τον αντιστοιχο προπτυχιακο ενος καλου αμερικανικου πανεπιστημιου? Σου υπογραφω οτι θες, πως ξερατε τα ιδια, μπορω να σου πω το ιδιο, για ενα καλο αγγλικο πανεπιστημιο και το οικονομικο της πατρας που τελειωσα εγω. Τα ιδια μαθαιναμε σε επιπεδο παρεχομενης γνωσης, ουτε αυτοι που μας διδασκαν ηταν ασχετοι, ουτε εμεις ειμασταν λεκέδες. Δε μ αρεσει αυτος ο μηδενισμος, μου κάθεται ασχημα. Οτι το παρακανουμε στην ελλάδα με καταλήψεις, με διαφορες εξω-πανεπιστημιακες δραστιρηοτητες κλπ, αυτο ειναι αλήθεια. Οπως και το οτι παντα θα υπαρχουν καποιοι κλαδοι οι οποιοι θα εχουν χαμηλο employability. Εκει υπαρχει ενα σελφ-σελεκτιον θεμα (οτι καποιος υποψφιος πρεπει να επιλεγει κλαδους στους οποιους εχει καλες επαγγελπατικες προοπτικες), αλλα εως εκει!
Τα μεγαλυτερα προβληματα με την ανεργια των νεων εχουν να κανουν με μακρο-εφεκτς για να μην τρελαθουμε και εντελως δηλαδη!
Συμφωνω με Κωνσταντινο και μαικωλ ως προς τα ουσιαστικα, αλλα και τα διαδικαστικα. Σου θυμιζω Δευκαλιωνα το τεκμηριο αθωοτητας αλλα εντελει και την κοινη λογικη. Οι ΣΥΡΙΖιτες της ΠΟΣΔΕΠ εχουν πολυ καλυτερα πραγματα να κανουν απτο να γραφουν σε αυτο το ιστολογιο :-)
Γιαννη
η ανεργια στην Ελλαδα δεν ειναι τοσο υψηλη γενικα, στους νεους ειναι. Αυτο ειναι ηδη κατι που εγειρει ερωτηματα (καλα το πα?) και ο μαικωλ εχει προσπαθησει να το απαντησει.
Δευτερον ειναι νομιζω γεγονος οτι εχουμε μεγαλη διαρθρωτικη ανεργια. Δηλαδη στην πληροφορικη υπαρχουν κενες θεσεις, σε αλλους κλαδους υπαρχει πλεονασμα εργαζομενων. Για καποιον παρανοϊκο λογο δε, αντι το κρατος να ανοιγει σχολες πληροφορικης ανοιγει τμηματα χαμηλης ζητησης!
Τωρα, θα μου πεις φταιει καποιος που περασε σενα ΤΕΙ βαμβακοπαραγωγης αντι για την πρωτη σχολη της αρεσκειας του? Ισως ναι, ισως οχι. Φταιει ομως για μενα αν μοιρολατρικα πηρε τον δρομο για μια επαρχιακη σχολη της πλακας αντι να ψαξει τις εναλλακτικες. Γνωριζω ατομα στην Γερμανια που την εβγαζαν ως φοιτητες για καιρο με 400-500 ευρω τον μηνα, τα οποια εβγαζαν σε διαφορες δουλειες στο πανεπιστημιο, το καλοκαιρι κτλ Ειναι τοσο δυσκολο να το κανει αυτο καποιος αντι να παει σενα ΤΕΙ στο Αγρινιο, που θα πληρωνει 300 ευρω για ενα διαμερισμα, 150 για το κινητο, 15 χιλιαρικα για αυτοκινητο (ε πως θα πηγαινοερχεται Αθηνα το καμαρι μας?) και συχνα και κανα τριχιλιαρο για επιπλα (το ακουσα και αυτο, φοιτητες που φτιαχνουν “σαλονι” λες και ειναι μικροαστικη οικογενεια του 60!) και το μονο που θα λαβει ειναι της πλακας εκπαιδευση και μεταπτυχιακο στους επαρχιακους αστερες του λαϊκου πενταγραμμου?
ε και οι φοιτητες δεν το ξερουν αυτο? τι κανουν, πανε ετσι, σαν προβατα στην σφαγη?
το βασικοτερο προβλημα, αποσο εχω δει ακουσει και καταλαβει, ειναι οτι δεν εχουν καμμια απολυτως επαφη με την συγχρονη ερευνα. Ακομα και αυτοι που εχουν καποιες καλες σπουδες, ξερουν οικονομικα του 70-80, τουτεστιν τιποτα ενδιαφερον περα απο μικρο 1. Να μην σου πω οτι και μικρο 1 διαφορετικα θα την διδασκα εγω. Αυτο ειναι εξαιρετικα προβληματικο, ειδικα για οσα παιδια θελουν να συνεχισουν σε υψηλοτερο επιπεδο.
Αυτα περα απο την ταση του ελληνικου εκπαιδευτικου συστηματος να αγαπαει την παπαγαλια, να μην προωθει την ανεξαρτητη σκεψη αλλα και ανεξαρτητη/ελευθερη εργασια, να ανεχεται την αντιγραφη σε απαραδεκτο βαθμο κτλ
Γιάννη,
ενίσταμαι και μάλιστα έντονα. Πώς μπορείς να λες ότι επιχειρώ το μηδενισμό, όταν αυτό ακριβώς που προσπάθησα να τονίσω είναι ότι δε μπορεί κανείς να μηδενίζει ούτε τους μεν ούτε τους δε. Συγνώμη δηλαδή αλλά αν εσύ διάβασες την παρακάτω παράγραφο
“Με αυτό δεν λέω οτι ΟΛΟΙ οι απόφοιτοι του ΠΑ.ΠΕΙ. είναι για τα μπάζα ούτε ότι όλοι οι απόφοιτοι του Deree είναι ξεφτέρια. Είχα συμφοιτητές που σκίστικαν, πήγαν στο εξωτερικό, έκαναν καλά μεταπτυχιακά, κ.ο.κ.”
και κατέληξες στο ότι είμαι μηδενιστής προφανώς έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για τον ορισμό της λέξης.
Όσον αφορά στην ερώτησή σου αν έμαθα
“χειροτερη μικρο-μακρο στο ΠΑΠΕΙ απ τον αντιστοιχο προπτυχιακο ενος καλου αμερικανικου πανεπιστημιου”
θα σου πω και ναι και όχι. Θυμάμαι στη Μίκρο τον Παντελίδη να μπαίνει στην αίθουσα και να λέει “σήμερα θα μάθουμε την κατά Paretto αριστοποίηση”. Σχεδίασε το κουτί Edgeworth-Bowley με τις εφαπτόμενες καμπύλες (αδιαφορίας ή ισοπαραγωγής ανάλογα αν ήταν θεωρία κατανάλωσης η παραγωγής), έδωσε ορισμούς (π.χ. τι είναι ο πυρήνας), έγραψε τις συνθήκες αριστοποίησης (το σύστημα των διαφορικών εξισώσεων) και έφυγε. Και έπρεπε εμείς να καταλάβουμε μόνοι μας πώς μεταφράζονται όλα αυτά στον κόσμο στον οποίο ζούμε. Συμπερασματικά, τεχνικά η κατάρτησή μου ήταν ανώτερη από αυτήν του Αμερικανού φοιτητή. Εφαρμοσμένα οικονομικά όμως έμαθα διαβάζοντας τα Αμερικανικά textbooks όταν άρχισα να διδάσκω στις ΗΠΑ.
Κωστα, δε λεω οτι μηδενιζεις εσυ ρε φίλε προσωπικά, αλλα στην ελλαδα οποιος μπανει επικεφαλης μιας επιτροπής μεταρρύθμισης λεει συνεχεια πως αυτα που μαθαίνουνε στα ελληνικά πανεπιστημια δεν αξιζουμε μια πεντάρα, αυτο και προφανως ειναι λάθος. Οι βασεις που περνει ο καθενας ειναι πολυ σημαντικες, ακομα και αν δεν το καταλαβαινει! Οσοι κανουν καριερα εξω, ειναι γιατι ειχαν και καλες βασεις, τουλαχιστον ετσι θελω να πιστεύω!
Για το Ντιρι, δε ξερω γιατι φαγαμε κολλημα, αλλα ιδρυμα που θελει να λεγεται πανεπιστημιακο και δεν κάνει έρευνα, ειναι τουλαχιστον ύποπτο. ‘Η αν εκτος κάνουν ερευνα και δε το ξέρω, δηλαδη. Με το applied γενικως εχω μια δυσκολια. Δηλαδη, αν δε διδαξουμε πρώτα τη θεωρια, πως θα δούμε την εφαρμογη? Δηλαδη πως θα διδασκε καποιος Μικρο Ι, Σωτηρη?
Σε 2 ετος ( 3 η 4 εξαμηνο), Θεωρια καταναλωτη, Θεωρια παραγωγου (κόστος), μορφες αγορας, εξωετερικοτητες και ισως ενα ακομη θεμα. Τωρα αν αυτα τα εμπλουτίσεις με παραδειγματα κειζ στταντις κλπ, γίνονται πιο ενδιαφεροντα, αλλα η θεωρια σ΄αυτο το επιπεδο ειναι δεδομενη, ειτε το 80 ή το 90 ή το 00. Αν εχετε κατι αλλο κατα νου, να ανταλλαζουμε και οι ιδεες δηλαδη.
Αντε τα λεμε
Γιάννη,
επειδή απευθύνθηκες σε μένα θεώρησα ότι εμένα εννοούσες. Χαίρομαι που δεν ήταν έτσι και απλώς σε παρεξήγησα. Μαζί σου λοιπόν και εγώ, συμφωνώ ότι πολύ κακώς λένε όσοι λένε αυτά που λένε έτσι όπως τα γράφεις. Τέτοιοι απλουστευτισμοί είναι απαράδεκτοι και δείχνουν περιορισμένη ικανότητα σκέψης. Όπως σωστά λες και εσύ, για να διαπρέπουν τόσοι απόφοιτοι του Ελληνικού συστήματος εκπαίδευσης στο εξωτερικό κάτι σωστό πρέπει να κάνουμε.
Το πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου είναι ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε “πανεπιστημιακή κοινότητα” – δεν υπάρχει ένας μεγάλος πράσινος κήπος να αράζουν οι φοιτήτες να κάνουν χαβαλέ, δεν υπάρχουν σοβαροί φοιτητικοί σύλλογοι και ομάδες που να ασχολούνται μέ ό,τι θες από κιν/φο μέχρι παρατήρηση ουρανού* , δεν υπάρχουν dormitories, δεν υπάρχει φοιτητική εστία, mensa κτλ.
‘Ετσι όπως εκκλησία δεν είναι το κτήριο, αλλά οι άνθρωποι που πάνε εκεί και αυτό που από κοινού κάνουν, έτσι και παν/μιο δεν είναι τα μαθήματα, οι εξετάσεις κτλ, αλλά συνολικά μια εμπειρία η οποία σημαδεύει τον άνθρωπο και την προσωπικότητά του.
Στην ελλάδα το παν/μιο σε καμμία περίπτωση δεν κάνει κάτιε τέτοιο.
Συνέπεια είναι ότι ο έλληνας απόφοιτος δεν είναι αυτό που οι γερμανοί ας πούμε λένε Akademiker, o ελ συνεχίζει να έχει νοοτροπία σχολείου και στον τρόπο που προσεγγίζει την γνώση και σε πολλές συμπεριφορές (είναι μίζερος, δεν παίρνει πρωτοβουλίες, σκέφτεται συχνά (αλλό αν δεν το λέει) σιγά μην τα καταφέρω αν πρόκειτα για κάτι κάπως πιο δύσκολο κτλ).
Αυτό που πολύ ωραία λέει η Ναταλία, ντροπή που δεν μας αποκατέστησε το κράτος, ντροπή στις εταίρείες που προσλαμβάνουν τους deree κτλ, στο βάθος είναι η σχολική νοοτροπία, όπου πάντα κάποιος άλλος ασχολείται με τα σοβαρα θέματα ενώ οι μαθητές το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι τα μαθήματά τους.
* Είχα πάει στον φωτογραφικό σύλλογο, στον κινηματογραφικό και σε άλλους, δεν εννοώ αυτά – αυτά μοιάζουν πιο πολύ με επαρχιακούς συλλόγους “οι φίλοι της κάμπιας” κτλ.
Γιάννη,
και κάτι επί διδασκαλίας. Ορίστε το θέμα που έβαλλα σε πρόσφατο διαγώνισμα Αρχών.
II. On March 5 2002, with the support of certain members of Congress, President Bush placed temporary tariffs on imported steel. The tariffs raised the price at which imported steel was sold in the US. This exercise examines the impact of the tariffs on the market for domestic steel and the automobile market.
a. First, describe what kind of related goods imported steel and US-made steel are and why.
b. On the graph below representing the market for US steel show the initial market (equilibrium) price and the initial market quantity. Explain how market forces push the price towards its equilibrium level.
c. On the same graph show graphically what will happen to the market price and quantity of US steel following the increase in the price of imported steel. In the blue book explain why this change took place. If you shifted a curve (supply or demand) explain why.
d. Explain how steel and automobiles are related.
e. On the graph below show graphically what will happen to the market price and quantity of US-made cars following the change in the price of steel described in part (c). In the blue book explain why this change took place. If you shifted a curve explain why.
f. (6 pts.) Given your answers so far explain how the tariffs affected (benefitted or hurt) the following groups, and therefore which of these groups were likely to support, and which to oppose the tariffs.
– Steel industry workers and CEOs,
– Automobile workers and CEOs)
– Consumers
Στο λυσσάρι που τους δίνω μετά εξηγώ γιατί συνήθως η διάσταση συμφερόντων είναι μεταξύ διαφορετικών industries και όχι μεταξύ εργατών και CEOs του ιδίου industry αντίθετα με αυτό που εμφανίζεται συχνά στον τύπο, τους πληροφορώ ότι την ίδια περίοδο το Κονγκρέσο ψήφισε να δώσει στο Μπους την ιδια εντολή που είχε δώσει στον Κλίντον να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες χωρίς την άδεια του Κονγκρέσου με οριακή πλειοψηφία στην οποία συμμετείχαν οι Γερουσιαστές από την Δυτική Βιρτζίνια και την Πενσυλβάνια (πολιτείες με έντονη παρουσία χαλυβουργίων), κ.ο.κ.
Για μένα το να μπορούν να σκέφτονται με βάση τη θεωρία για τον κόσμο γύρω τους είναι πολύ πιο σημαντικό από το να ξέρουν το νόμο του Say, ή να μπορούν να λύνουν αλγεβρικά για την τιμή και ποσότητα ισορροπίας, κάτι που πότε δεν θα αναγκαστούν να κάνουν στον πραγματικό κόσμο και στα οποία εξεταζόμασταν εμείς στην Εισαγωγή στα Οικονομικά.
deukalion
..αλήθεια,γιατί σου προκάλεσα τόσο μένος ,χαλάρωσε .τι είπα και θίχτηκες προσωπικά παιδάκι μου?
..το”αισθητήριο” σου μάλλον εχει κάνει λάθος δεν ασχολούμαι με κόμματα αλλά μου κάνει εντύπωση που οι απόψεις μου σου φαίνονται τόσο ακραιες!!
..όσο για την ελάσσονα προσπάθεια,μόνο αυτό δεν ταιριάζει να μου πεις, γιατί προτύτερα αυτό έλεγα ότι έχω κουραστεί και μάλιστα σε πολύ δύσκολη ηλικία για μένα,τίποτα δε μου ήρθε “ετοιμο” , και τα “ιδιαίτερα που έσκασε ο πατέρας μου” μόνα τους δε μπορούσαν να βοηθήσουν σε τίποτα.
SNAPORAZ snaporaz telika έχεις δίκιο..τελικά οι Ελληνες γονείς μας περνάν τη νοοτροπία αυτή..δε βγάζω έξω τον εαυτό μου.αφού οι γονείς μου και πολλοί γονείς λένε “μη δουλέψεις όπου λάχει”..εμένα αυτό ίσως μου έκανε κακό..τώρα όμως αποφάσισα ότι θέλω να ανεξαρτητοποιηθώ ψυχικά,το έχω πολύ ανάγκη.είμαι ακριβώς στη φάση που ο ρόλος του κοριτσιού αρχίζει και δίνει χώρο στο ρόλο της γυναίκας,αποφάσισα να μη μενδιαφέρει η έγκριση των άλλων ούτε καν των δικών μου.πχ πάντα ήθελα να δουλεύω σε καφέ γιατί μαρέσει να κινούμαι,να μιλάω,να πιάνω κουβέντα με ανθρώπους γύρω μου.αλλά επειδή είχα αυτή την αίσθηση ότι οι γονείς μου δεν το θέλαν,καταλαβαίνεις,οι “γενικευσεις” που κάνουν όλοι,έλα μωρέ σε καφετερια θα πας να δουλέψεις κλπ κλπ..κολλούσα και δεν το έκανα.(η το έκανα για μικρο διάστημα)τώρα όμως ,βρήκα δουλειά σε ένα πολύ καλό καφέ(με άψογους συναδέλφους,ενώ σε”σοβαρα” γραφεία έχω δει χάλια άτομα) και έχω σκοπό να καθήσω τουλάχιστον μέχρι τον ιούνιο που θα πάρω το πτυχίο μου ( ψυχολογία στη φιλοσοφική).είμαι στη φάση που ο ρόλος του κοριτσιού πρέπει επιτέλους να δώσει χώρο στο ρόλο της γυναίκας,και να ανεξαρτητοποιηθώ ψυχικά από την οικογένεια μου,δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις..οι δικοί μου αγωνιούν να έχω κάτι μόνιμο και καλά κάνουν,αλλά στο μεταξύ δε μπορώ να κάθομαι άπραγη.και η καφετέρια μαρέσει πολύ.ευτυχώς αυτή τη φορά δεν τους άκουσα!!
kala κανείς δε μουαπάντησε ?πηγα και έφυγα μετα απο 2 εβδομάδες γιατί ήταν χάλια τα άτομα.προσγειώθηκα..καλύτερα να ψάχνω για σοβαρή δουλειά,απλά ήθελα με κάτι να ασχολούμαι…ευτυχώς δεν έχω την ανάγκη να υποστώ ταπεινώσεις για να ζήσω οπότε είμαι πάλι (άλλη μια) άνεργη με πτυχια !δεν πειράζει υπάρχουν και χειρότερα !
τι να σου απαντησουμε βρε ναταλια, αφου δεν ρωτησες κατι :-)
στην καφετερια λες δεν σου αρεσε τελικα? κακη δουλεια σιγουρα δεν ειναι απο μονη της, αλλα αν δεν σου κανουν αυτοι που εργαζονται εκει, τι να κανεις.
μια ερωτηση εχω, τα παγακια τα επιανε με τα χερια του ο μπαρμαν?
χαχα
χαχαχαχαχα.
Πως θες να βρουν δουλειά τα ελληνακια; Ποιος θα τους προσλάβει; Δεν αλλάζουν ρούχα, βρωμάν σκόρδο, μεθύσι, φασολοκλαναδα και απλυσιά – αφού μεχμετράγοι σας δεν αφήνουν το ένα φύλο να πλήνη εσώρουχα άλλου και τα πετάνε αντι να τα πλύνουν μα είναι τσιγκούνηδες. Τόσο βρωμάνε που κινδυνεύουν να πάρουν φωτιά – αφού μεχμετράγοι σπηλαιοκτήνοι φουβουν μπάνιο. Φανταζόντε θα εμβολιαστούν από ολοένα μάστιγα, τύφο και χολέρας μεσω βρώμας; Γελούν βρόντα. Γυαλίζουν μίσος τα μάτια τους σαν μουσουλμάνοι. Μαθαίνουν τυπικά χωρείς να καταλαβαίνουν. Απατούν oλλα τα διαγωνίσματα. Δεν πιστεύουν αυτά που μαθαίνουν γιατί τους μπερδεύουν τα μάγια της γιαγιάς. Κλέβουν μολυβί μέχρι πληκτρολόγιο από τον αφεντικό. Κοιμούνται στη δουλια αφού γλεντουσαν όλο βραδύ. Δεν βουρτσίζουν δόντια μη φύγη σμάλτος! Νομίζουν ότι ξεγελάν τύπους και κομπλεκτικους. Συμμορφώθηκαν μαυρακια και έγιναν πρόεδροι, μα Έλληνες αγενής, ανεύθυνοι, στενοκέφαλοι παν πίσω. Πως μας παριστάνεται τους Έλληνες αφού καταργήσατε την λογική του Αριστοτέλη και πήγατε πίσω στους σοφιστές. Αθηνοτυποσπιουνιές έναντι Ιάκοβο εις Λιγονέρι τιμωρούντε με ανατούρκευση Θράκης.
τι ειναι οι μεχμετραγοι?
Αλβανέ,
μάθε πρώτα να γράφεις Ελληνικά!!!!!!
ΑΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΙΣΑΙ ΑΤΟΜΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ, ΔΙΔΑΞΗΜΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΤΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ!
6981365251
http://www.facebook.com/inbox/?tid=1246041483944#/group.php?gid=27533323035
Τίποτα απ’ τα τρία δεν έπιασα… Θα πάρω τηλέφωνο τον Σώτο να με ξαναπροσλάβει στην Αναμόρφωση.
και με αυξηση μισθου 250% αν θες (pending approval του κομιτατου βεβαια ).
ΥΓ για τους αδυναμους στα μαθηματικα, 2,5*0=0
Μεταφέρω έναν διάλογο σε σχέση με το θέμα του άρθρου μεταξύ μιας φίλης μου και εμού. Δεκτά τα σχόλιά σας
Donna Ev
An eisai makroxronia anergos me i xoris ptixio esi ftais kanenas allos, pou den rixneis ligo ta standards sou na pas na gineis kati allo pera apo diefthintis, ante ipodiefthintis, i pou akoma perimeneis na dioristeis…
Douleies iparxoun polles, kales douleies den iparxoun polles pia…
Γιάννης Χ. Αυτό που θέλει να πει το άρθρο είναι ότι αν για παράδειγμα οι πληροφορικάριοι στην Ελλάδα είχαν καλή φήμη (σαν του ΜΙΤ) και δεν υπήρχε γραφειοκρατία θα υπήρχαν επενδύσεις και πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας (και καλές).
Ντόνα:
ipirxan alla oi etairies protimisan alles xores opos px i voulgaria pou apla dorise px ena ktirio stin etairia oste na stegastei xoris kostos, ta merokamata einai ta misa apo oti stin ellada opote to epipedo kai i grafeiokratia mikro rolo paizoun…
Γιάννης Χ
Ναι αλλά εμείς αν ήμασταν καλύτεροι από του Βούλγαρους δεν θα είχαμε πρόβλημα αν και θα πέρναμε υψηλότερες αμοιβές
Ντόνα
:) mpa….gia tis megales etairies eisai apla ena noumero ston isologismo tous…oso mikrotero toso kalitera… outos i allos enas krikos stin alisida paragogis eisai den xreiazesai 100 ptixia oute idiaiteres ikanotites gia na ta katefereis…isa isa oso ligotera ksereis toso kalitera, tha se ekpaidefsoun opos aftoi theloun..
Γιάννης Χ
και τότε γιατί υπάρχει η σίλικον βάλλευ στην Αμερική και δεν την φτιάχνουν στο Πακιστάν;
Ντόνα
exei kai sto pakistan kai stin india kai stin kina mi nomizeis:P
Den nomizo oti pleon i silicon valley stin ameriki exei tin idia aigli opos eixe tin proigoumeni dekaetia.
ΓιάννηςΧ
στην Ινδία έχει γιατί είναι καλοί προγραμματιστές αυτό θέλω να σου πω
Ντόνα
den tous noiazei i poiotita, to kostos tous noiazei..an oi indoi plironotan oso oi ellines stin ellada tha erxotan oxi stin india
κάνεις λάθος γιατί η ποιότητα αυξάνει τα κέρδη
Ντόνα
ek peiras milao omos…alithia den tous noiazei, den tha pareis simantikes apofaseis gia na xreiazetai na ksereis, apla tha parageis kati. An to parageis me kali poiotita (ligotera bugs) tha xreiazontai ligotera atoma prosopiko an omos einai poli megali i diafora stin timi tha to riskareis, tha proslaveis perissoterous na testaroun kalitera. Etsi kai allios tous kostizoun 5 pakistanoi oso enas ellinas…
ΓιάννηςΧ
οι σπουδές ενός διδακτορικού με πόσους πακιστανούς αντικαθιστώνται; δεν μιλάω για απλές δουλειές όπως κατασκευή ιστοσελίδων αν και εκεί θέλει τέχνη που ένας ειδήμονας ανταγωνίζεται 20 άσχετους που έμαθαν κάποια κολλυβογράμματα
Η φίλη σου δεν παίζεται. Εξήγησε της πως άλλο η συσκευασία προϊόντων, το μάζεμα ρυζιού κτλ. και άλλο η παραγωγή καινοτόμου λογισμικού. Στη τελευταία περίπτωση η δουλειά που μπορεί να κάνει ένας καλά εκπαιδευμένος επιστήμονας δεν μπορεί να γίνει από εκατοντάδες χιλιάδες ημιμαθών
ep,
εκτός αν είσαι προγραμματιστής(που την έχει ψωνίσει με τον εαυτό του) όλοι σχεδόν οι προγραμματιστές του κόσμου (με 60% της παγκόσμιας παραγωγής εφαρμογών για λογαριασμό των πολυεθνικών εταιριών να παράγεται στην Ινδία) δουλεύουν φασόν. Η δουλειά μου είναι αυτή (επιχειρηματίας στη παραγωγή λογισμικών και καινοτόμων εφαρμογών) και συνεργάζομαι καθημερινά με ινδούς προγραμματιστές. Φυσικό είναι όσο το βάρος και τα κίνητρα για να γίνει κάποιος προγραμματιστής πέφτει περισσότερο στην ανατολή, θα μετατοπιστούν και τα κέντρα βάρους από τη δύση . Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα, ακόμα και τα πανεπιστήμια, μόνο που αυτά θα καθυστερήσουν ακόμα να το νοιώσουν!!
ΥΓ: Η Ινδία λειτουργεί ως ανάχωμα της δύσης , εμποδίζοντας την εξάπλωση των Κινεζικών τεχνολογιών.
Αυτά τα ζητήματα λύνονται μόνο εμπειρικά. Ορίστε λοιπόν ένα σχετικό άρθρο των φίλων μου, Jerry and Marrie Thurby, που στηρίζει τη θέση του ΓιάννηςΧ
http://www.intelligentcommunity.org/clientuploads/PDFs/NYT_2-16-06_OutsourcingSkillsLadder.pdf
Επίσης θα ήθελα να προσθέσω πως η φίλη μου δουλεύει σε εταιρία που δεκαετίες έδινε μίζες σε πολιτικούς (ναι αυτήν που καταλάβατε). Φαντάζομαι πως για να έρθει εδώ να δώσει εργασία δεν στόχευε σε ταλέντα αλλά είχαν άλλα στο μυαλό τους
ΕΕΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΩΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΕΤΟΣ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΔ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΙΘΕ Α ΤΑ ΜΑΘΗ ΜΑΤΖΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΑΝΕΡΓΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΕΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΗΛΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΙΑ EYXARISTW ESENA K TN KOPELA S FILE ARTHOGRAFETEY
ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
Κίνηση για την δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την ίδρυση σωματείου και συνεταιρισμού ανέργων, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα, ελευθέρα και κυρίως ανέξοδα όσοι άνεργοι, καταγραμμένοι και ακατάγραφοι, το επιθυμούν.
Ανακοίνωση – Κάλεσμα
Καλούμε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην Κίνηση να συνταχθούν μαζί μας.
Ενημερωθείτε από το Ιστολόγιο: http://anonymoi-anergoi.blogspot.com
Ενωμένοι διεκδικούμε νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής
Δημοσιεύστε – διαδώστε – κοινοποιήστε το παρόν και σε άλλους
Αν θέλετε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές μας ή να συμμετάσχετε σε αυτές, στείλτε προς troxartes@gmail.com κενό ημέηλ με θέμα «Εγγραφή». Μπορείτε ακόμα, επωνύμως ή ανωνύμως, να εκφράσετε τη γνώμη, τη θέση και την άποψή σας, και να καταθέσετε σκέψεις και προτάσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις είμαστε στην απόλυτη διάθεσή σας.
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Ιωάννης Σ. Στεφάνου, τηλ. 69 78 157 451, ημέηλ anonymoi.anergoi@gmail.com
τα δημόσια ΑΕΙ-ΤΕΙ φυσικά και δεν είναι δωρεάν – όλοι όσοι εργάζονται εκεί πληρωνονται και οι μισθοί έρχονται από κρατικούς φόρους που εγώ και άλλοι έχουμε πληρώσει νωρίτερα, για αυτό πρέπει να δουλεύουν σωστά.
Είμαι σίγουρη πως δεν έχεις σπουδάσει σε Δημόσιο Ιδρυμα, είτε ΑΕΙ είναι αυτό είτε ΤΕΙ γιατί δε θα είχες τέτοια αγνωμοσύνη και για αυτό φαίνεται πως διαφημίζεις τις ειδικέυσεις και την επάρκεια που χαρίζει … κάθε ιδιωτική “αφέλεια” ή “ηλιθιότητα” που αναγκαστικά πληρώνεται…
1. Τίποτα δε χαρίζεται.
Πιθανά για κάποιους στα 14-18 να υπήρχαν ερεθίσματα που να οδηγούν στην άνετη αναμενόμενη “θεσούλα”, ωστόσο μεσολαβούν συνήθως 4 χρόνια από τη στιγμή που μπαίνεις και βγαίνεις σε/από μια σχολή. Εκτός λοιπόν από τις όποιες ταξιδιάρες κομματικές αφίσες, τα μάτια σου είναι εκεί για να δεις τον οδηγό σχολής – ανακοινώσεις πρακτικής – βιβλιοθήκες κτλ κτλ . Εάν υπάρχουν παιδιά στα οποία αναφέρεσαι που έμαθαν να ακούν μόνο οδηγίες…. τότε σίγουρα φταίει η γονεϊκή ισχυρογνωμοσύνη και η ημιμαθής έπαρση των ίδιων.
Οι επιλογές είναι εκεί για να τις κάνεις, η διαφορά είναι η ωριμότητα του βλέμματος. Τις αισθήσεις τις έχουμε για να τις χρησιμοποιούμε, δεδομένες συναρτήσεις-αποτελέσματα-εντολές υπάρχουν για τις μηχανές.
Εν κατακλείδι, το σύστημα παρέχει δυνατότητες, σεμινάρια, προγράμματα, βιβλιοθήκες κτλ κτλ. Σίγουρα υπάρχουν καθηγητές/τριες που θα έπρεπε να διωχθούν – τμήματα που θα έπρεπε να κλείσουν, τα αξιολογικά κριτήρια διαφέρουν από την εμπλοκή τους στην παραγωγική διαδικασία και αυτό δεν είναι απλά ιδεολογικό δημιούργημά δικό μου. το μόνο δεδομένο είναι πως καθενας παίρνει αυτό που διεκδικεί.
Πριν τη διεκδίκηση απαιτείται γνώση και για τη γνώση χρειάζεται κίνητρο, προσωπικό κίνητρο – όχι κοινωνικό, οπότε ας ψάξουν να βρουν τα γιατί και τα τι, για να έρθει με σύνεση το Που [πάω] όλοι οι 20αρηδες πριν 30αρίσουν.
Θεωρώ Σ.Γ. πως διαστρεβλώνεις την όποια πραγματικότητα – με ρήσεις τύπου “Στην πραγματικοτητα ομως τα ιδιωτικα πανεπιστημια θα ηταν η μονη τους ελπιδα!” … αυτό που χρειάζεται είναι ΚΡΊΣΗ – ΜΑΤΙΑ ανοιχτά και μυαλό που δουλεύει.
να σε ενημερώσω από τον τομέα το δικό μου, πως πιθανά στο επόμενο διάστημα να καταργηθούν 3-4 τμήματα συνώνυμα, αλλά ήδη τα κεφάλια/συνταξιούχοι καθηγήτριες έκαναν ιδιωτικό φορέα και δυστυχώς άμοιροι ενήλικες του ΑΣΕΠ αγοράζουν και τρέχουν για τα προϊόντα τους…………….και φυσικά το έχω δει στην πράξη τα 2.000 και 3.000 ευρώ να εξανεμίζονται δίχως απόδοση.
Μάλλον έχουμε πολύ ήλιο στην Ελλάδα και ο κόσμος τυφλώνεται. Την τύφλωση την αναγνωρίζω, αλλά τις “έξυπνες απορίες” περί ανεργίας μετά το τέλος του έργου τις βρίσκω παντελώς ηλίθιες.
Μαρια δεν ειμαι σιγουρος οτι σε καταλαβα, βασικα δεν καταλαβαινω καλα καλα σε τι αναφερεσαι.
Οντως δεν εχω παει σε ελληνικο δημοσιο ΑΕΙ (εχω παει σε γερμανικο, ισπανικο και αμερικανικο δημοσιο βεβαια).
Το μονο που λεω στην σημειωση μετα το κειμενο ειναι οτι οι πτυχιουχοι θα επρεπε να χαιρονται αν αυξανονται οι ευκαιριες για καλα μεταπτυχιακα στην Ελλαδα, απο δημοσια ή ιδωτικα ΑΕΙ και βεβαια θα επρεπε να χαιρονται αν αυξανει ο ανταγωνισμος μεταξυ μεταπτυχιακων. Ποια ακριβως ειναι η διαφωνια σου?
Φταίνε οι νεοφιλελεύθεροι!
Σιγουρα το να ειναι κανεις σημερα στην Ελλαδα ανεργος με πτυχιο εχει να κανει με δικες του κακες επιλογες και δεν πρεπει να αγνοουμε καποιους παραγοντες που συμβαλουν στο φαινομενο αυτο οπως η κοινωνικη ανωριμοτητα πολλων παιδιων που ωντας τυπικα ενηλικες 18 ετων και πρωτοετεις στις σχολες δεν ασχολουνται με τη μαθηση αλλα με το χαβαλε.Εν μερει ειναι δικιολογημενοι λογω της κουρασης απο της πανελληνιες ομως αυτο επηρεαζει σε μεγαλο βαθμο την πανεπιστημιακη τους πορεια αλλλα και τη μελλοντικη τους καριερα.Λιγοι ειναι αυτοι που ειναι συνειδητοποιημενοι και θελουν να παρουν κατι απο τις σχολες τους σαν γνωση.Οι υπολοιποι ξυπνανε ξαφνικα στα 26-ωριμαζουν ισως-και τρεχουν να καλυψουν τις παραλειψεις τους δουλευωντα παραλληλα σε δουλειε ςτου ποδαριου και βλεποντας τις προοπτικες να μειωνονται
(δειτε τα αρθρα του καθηγητη φυσικης Λουκα Βλαχου για το θεμα αυτο)
Φίλε Άγγελε τι σχέση έχει η ανωριμότητα των φοιτητών ΟΤΑΝ ήδη έχουν περάσει στη σχολή. Δηλαδή τι έγινε αν είσαι τόσο ώριμος και πάρεις χαμπάρι ότι η σχολή που σπουδάζεις -σου προσφέρει φούμαρα για την αγορά της χώρα σου- στο 2ο έτος. Θα ξαναδώσεις πανελλήνιες; Αυτό είναι δηλαδή το νόημα. Να δίνεις πανελλήνιες να διαπιστώνεις ότι η σχολή δε σε καλύπτει και να ΞΑΝΑδίνεις. Συμφωνώ με την ανωριμότητα που αναφέρεις αλλά η ανωριμότητα είναι κάτι φυσιολογικό στα 17-18 που δίνεις πανελλήνιες και σου ζητάνε να επιλέξεις σχολή για το μέλλον σου. Σε αυτή την ηλικία ΔΕΝ οφείλεις ούτως ή άλλως να είσαι ώριμος. ΔΕ γίνεται. Εκεί πρέπει να υπάρχει ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός από το σχολείο (κάτι που ΔΕΝ υπάρχει γιατί ελάχιστοι δάσκαλοι και καθηγητές γνωρίζουν την πραγματική αγορά εργασίας έξω από τον ακαδημαικό τους κόσμο). Άρα τελικά ο νέος καταλήγει να επιλέγει σχολή ή από τον “τίτλο”, ή από το “ψώνιο” των γονιών ή και ακόμη από την άγνοια των γονιών (πάλι φυσιολογικό αν μιλάμε πχ για γονείς επαρχίας που είναι δύσκολο να γνωρίζουν). Εκεί λέω πως πρέπει να υπάρχει το κράτος και να μεριμνά! Ναι φίλε μου, υπάρχουν τμήματα που ΔΕΝ έχουν λόγω ύπαρξης!! Και μιλάω και για πανεπιστημιακά τμήματα όχι μόνο ΤΕΙ. Και μη με ρωτήσετε ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω ΑΝ έχουν λόγω ύπαρξης! Μπορώ να το κρίνω από τους ανέργους συγκεκριμένων τμημάτων που γνωρίζω. Και μιλάω για την πλειοψηφία του συγκεκριμένου τμήματος! Καταρχήν είναι κάτι που τα γραφεία σπουδών του κάθε τμήματος το βλέπουν όταν παίρνουν τηλέφωνο τους αποφοίτους τους και τους ρωτάνε αν έχουν βρει δουλειά βάσει του τίτλου σπουδών τους και αν είναι ικανοποιημένοι κτλ κτλ. Αλλά εθελοτυφλούν!!! Συνεχίζουν να παράγουν ανέργους!
Και για να προλάβω κακοπροαίρετα τύπου σχόλια, εγώ ΕΤΥΧΕ να σπουδάσω στη σχολή με τα μηδενικά ποσοστά ανεργίας. Συγκεκριμένα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ. Όμως θεωρώ πως η επιλογή μου ήταν καθαρά θέμα τύχης! Έτυχε το αντικείμενο της σχολής να με ενθουσιάζει, ο τίτλος του μηχανικού επίσης , το ψώνιο του “Έλληνα γονιού” επίσης. Δεν έχει καμία σχέση με την ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ που είχα στα 18. Θα μπορούσε εξίσου να με ενθουσίαζε ο τίτλος της ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, να ικανοποιούσε και πάλι το ψώνιο των γονιών, να έπρεπε να γράψω και πάνω από 17 τότε (πωπω επιτυχία) όμως αυτή τη στιγμή να ήμουν άνεργος.
η αληθεια ειναι οτι ο επαγγελματικος προσανατολισμος στην Ελλαδα ειναι σε χαμηλο επιπεδο, οπως ειναι και οι σχετικες ερευνες παιδειας απο εφημεριδες. Δεν εχουμε ουτε ετησιες αξιολογησεις της ερευνας στα ΑΕΙ (δεν χρειαζεται να τις κανει παντα το κρατος! πχ στην Γερμανια το Handelsblatt κανει πολυ καλη αξιολογηση της ερευνας στις οικονομικες σχολες), ουτε μελετες της αγορας εργασιας, ουτε της συνδεσης τους με τις σχολες.
Αν τα ειχαμε ολα αυτα δεν θα εσπευδαν ολοι στην σχολη με την υψηλοτερη απασχολησιμοτητα στην αγορα εργασιας βεβαια, αλλα βαζω στοιχημα οτι αρκετοι θα απεφευγαν σχολες που πανε τωρα.
Αναφερθηκα στην ανωριμοτητα των πρωτοετων φοιτητων που δεν ασχολουνται με τα μαθηματα τους.Δεν εχει να κανει με την επιλογη σχολης.Εννοω οτι αφου περασει καποιος σε μια σχολη(ακομα και ας μην ειναι η αριστη επιλογη) να προσπαθησει να παρει κατι απο αυτη να μαθει να σκεφτεται και να ειναι οργανωμενος-αυτο δεν συμβαινει στην Ελλαδα.Αργοτερα αν δεν νιωθει ικανοποιηση και εχοντας μια καλη προπαρασκευη μπορει να κανει μεταπτυχιακο εκει που επιθυμει
Οσον αφορα τους 17 αρηδες 18αρηδες η ανωριμοτητα τους ΔΕΝ ειναι φυσιολογικη και οφειλεται στο γεγονος οτι αποτελουν μια ομαδα αυτοαναφερομενη χωρις δεσμους με τον κοσμο των “μεγαλων” με δικες τους νορμες που επηρεαζουν τη διαδικασια της μαθησης,τον ψυχικο τους κοσμο κλπ(βλεπε James s Coleman youth transition to adulthood)
Kατα τη γνωμη μου το θεμα δεν εχει να κανει με τη σχολη που τελειωσες αλλλα με το ποσο ψαχνεις και ψαχνεσαι.Ποσοι ασ πουμε αποφοιτοι Φιλοσοφικης θα παρακολουθουσαν σεμιναριο για τη λογιστικη διαχειριση μιας μικρομεσαιας επιχειρησης ή ποσοι θα μαθαιναν μια γλωσσα για να φυγουν στο εξωτερικο?
Μια φιλη μου τελειωσε το τμημα τουρκικων σπουδων στην Αθηνα και της προτεινα να δωσει βιογραφικο στην Εθνικη Τραπεζα λΟΓΩ FINNNANSBANK αφου παρει μια γνωση τραπεζικων θεματων. Επελεξε να δουλεψει πωλητρια στο ΑΤΤΙCA. ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΡΜΑ ΚΑΙ ΨΟΦΑΝΕ?(ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΑ)
Δύσκολο να βρεις την ικανοποίηση που δεν βρήκες στο βασικό σου πτυχίο στο μεταπτυχιακό (άσε που υπάρχουν σημαντικότατες πιθανότητες η αρχική σου επιλογή να σου κλείσει τις πόρτες). Και αν τύχει και τη βρεις πιθανό να διαπιστώσεις πως τα κενά που έχεις είναι σχεδόν ανυπέρβλητα.
Επειδή δε θα ήθελα να troλλαρω και να επανάλαβω τα ίδια για να απαντήσω στον φίλο Άγγελο , θα ήθελα να τον παραπέμψω ως απάντησή μου στο σχόλιο http://anamorfosis.net/blog/?p=185#comment-28498 καθώς επίσης και την απάντησή μου στο φίλο thaly στο http://anamorfosis.net/blog/?p=185#comment-28514.
Ευχαριστώ
Για την ανεργία με ή χωρίς πτυχίο φταίει ο καπιταλισμός. Τέλος.
Όταν θα σπάσουν τα απαραίτητα αυγά και η οικονομία της Ελλάδας θα πάψει να είναι ένα υβρίδιο μεταξύ καπιταλισμού και σοβιετικού τύπου οικονομίας, τότε και οι πτυχιούχοι θα βρουν όλοι δουλειά.
Παιδιά έχω περάσει στο τμήμα ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ! Έχει ωραίο τίτλο αλλά θα ήθελα να μάθω τι επαγγγελματικές προοπτικές έχει ακριβώς αυτη η σχολή?
Καμία,και εγώ πέρασα στους Μηχανολόγους στο ΕΜΠ,εξειδικεύτηκα στην Ενέργεια,τελείωσα το 2013 και μετά στα Logistics και πάλι τίποτα,γιατί πολύ απλά έχουμε κρίση και έχουν σταματήσει να προσλαμβάνουν.! εκατομμύριο θέσεις χάθηκαν και όσες μείνανε δεν ανανεώνονται.Μετανάστευσε,εδώ δεν υπάρχει κανένα μέλλον,πλην διορισμού αλλά ακόμα και εκεί τα πράγματα θα γίνουν με μισθούς Κούβας αργά η γρήγορα.
ΚΑι παλι οι μηχανολογοι την βγαζουν καλυτερη σημερα απο πχ τους δικηγορους.
Οι περισσότεροι από εμάς τους πτυχιούχους κατηγορούμε το κράτος, αυτό μας φταίει που δεν βρίσκουμε δουλειά κλπ κλπ. Πολλοί απο τους παραπάνω διαφωνουν με αυτή την άποψη και ίσως να έχουν δίκιο, δεν είναι υποχρεωμένο να μας βρει δουλειά.
Εκείνο όμως που είναι υποχρέωση ενός κράτους, και επ αυτού δεν δέχομαι καμιά αντίρρηση, είναι το ότι οφείλει να είναι σταθερό απέναντι στους πολίτες του. Τι εννοώ με αυτό. Δεν μπορεί να βγάζει διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς όποτε του καπνίσει, ακόμη κι αν αυτό θέλει να κάνει είναι υποχρεωμένο ως κράτος να ενημερώσει εγκαίρως τους πολίτες για να μπορούν κι εκείνοι να κανονίσουν τη δική τους ζωή. Δεν μπορεί ένα κράτος που θέλει να λέγεται σοβαρό, να αφαιρεί απο το δημόσιο κλάδους και ειδικότητες όποτε θέλει και χωρίς καμία πληροφόρηση για τους έρμους τους πολίτες, αν εγώ πριν τεσσερα χρόνια επελεξα να σπουδάσω γερμανική φιλολογία γιατί ήξερα ότι τα γερμανικά διδάσκονται στο δημόσιο και ξαφνικά όταν παίρνω το πτυχίο μου με άριστα και ετοιμάζομαι να δώσω ΑΣΕΠ για διορισμό, ξαφνικά μια ανεγκέφαλη υπουργός παιδείας αποφασίζει να αφαιρέσει τα γερμανικά απο τα δημόσια σχολεία, έτσι επειδή το έκρινε αυτή, κι εγώ βρίσκομαι με τραβηγμένο το χαλί κάτω απο τα πόδια μου, τι μπορω να κάνω τότε;;;;;;;;;; μου λέτε;;;; Δεν έχει υποχρέωση το κράτος να ενημερώνει εγκαίρως και εμπρόθεσμα τους πολίτες για να ξέρουν τι θα επιλέξουν και τι να περιμένουν στο μέλλον, εκτός πία αν πρέπει να γίνω καφετζού και να προβλέπώ τι σκατά θα αποφασίσει το κράτος μετά απο τέσσερα ή πέντε χρόνια…
Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά…ακόμη και αν τώρα επιλέξει να βγάλει ΑΣΕΠ θα το κάνει πάλι όπότε του καπνίσει και δεν θα προλάβει κανείς να ετοιμαστεί….
Ο κάθε πολιτικάντης ανεβαίνει πάνω και κανει ότι του καπνίσει χωρίς να νιώθει υπεύθυνος απέναντι σε κανένα…δεν τον νοιάζει αν η απόφαση που παίρνει αφήνει στο δρόμο κόσμο με οικογένειες που περιμένουν φαϊ,
Φυσικά δεν επέλεξα να σπουδάσω Γερμανική Φιλολογία, αλλά Ιταλική Φιλολογία, γιατί ήξερα πως τα ιταλικά διδάσκονται στα σχολεία της χώρας μου και πως δεν υπάρχουν πολλοί καθηγητές που περιμένουν στην ουρά για διορισμό. Όμως το κράτος δεν υπολόγισε τα δικά μου σχέδια και τη χρονιά που εγώ πήρα το πτυχίο μου αποφάσισε πως τα ιταλικά πρεπει να βγουν απο τα σχολεία χωρίς καμια προειδοποίηση και χωρίς να νιώθει υπευθυνο απέναντι σε ανθρωπους που επέλεξαν τον συγκεκριμένο κλάδο και ξόδευαν χρήματα για να μένουν αθηνα ή θεσσαλονική τεσσερα χρόνια για το τπτ.
Η σχέση των σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την εφαρμογή τους, είναι σχέση μεταξύ θεωρίας και πράξεως , δηλα δη σχέση μεταξυ Γενικού προς Ειδικό. Η ζωή είναι πολύπλοκη και οι περιπτώσεις αμέτρητες που από κάποια (γενική) άποψη ομοιάζουν και από κάποια (ειδική) άποψη διαφέρουν πιθανώς και σημαντικά. Κάποιος που σπουδάζει σε ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ εισάγεται στο αντικείμενο σπουδών του μαθαίνοντας τις γενικές αρχές, την θεωρία. Όταν θα εργαστεί θα κληθεί να κάνει πράξη – εφαρμογή αυτής της θεωρίας, επεξργαζόμενος την νοητικώς, υπο την βάσανο της κρίσης του. Οι γνώσεις είναι πληροφορίες που αν και έχουν μακροχρόνιο σκοπό χρησιμοποίησης τους, αν αυτές δεν χρησιμοποιούνται, δυστυχώς λησμονούνται. Το κυριότερο που μαθαίνει κάποιος σε κάποια σχολή Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ο τρόπος του να αναζητά και να ευρίσκει την γνώση που του είναι κάθε φορά απαραίτητη δια την αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος επί της ανατεθείσης εργασίας του. Το δευτεροβάθμιο εκπαιδευτικό σύστημα προάγει την απομνημόνευση (την παπαγαλία), θύμα της οποίας ήμουν και εγώ και όχι την κρτιτική ικανότητα. Σε σημαντικό βαθμό αυτό συμβαίνει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η σχέση Τεχνολόγου με Τεχνήτη είναι σχέση θεωρίας προς πράξη . Ο Τεχνολόγος γνωρίζει να σχεδιάζει πως γίνεται κάτι στο χαρτί και το γιατί γινέται έτσι, ενώ ο Τεχνίτης γνωρίζει να το κάνει πράξη. Ο Τεχνολόγος έχει πιο ευρύ πεδίο δράσεως ενώ ο Τεχνήτης πιο στενό. Ο Τεχνολόγος γνωρίζει την σχέση αλληλεξαρτήσεως μεταξύ των ειδικότητων του τομέα απασχολήσεως του, ενώ ο Τεχνήτης περιορίζεται στην ειδικότητα του. Δια αυτόν τον λόγο άλλωστε θέσεις επόπτη, τομεάρχη προϊσταμένου ή διευθυντή πρέπει να καταλαμβάνει κατά κύριο λόγο πτυχιούχος Τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως. Η ανεργία έχει πολλούς παράγοντες-αιτίες, ένας από τους οποίους είναι η έλλειψη καταλλήλλου εκπαιδεύσεως ή μάλλον έλλειψη επαρκών δεξιοτήτων- αμέσως εφαρμόσιμων γνώσεων. Η ανεργία χτυπά και μη πτυχιούχους π.χ. τεχνήτες, ή ειδικευμένους εργάτες ή ανειδίκευτους. Σημαντικότερος παράγων είναι το κομματικό κράτος των δημαγωγών απατεώνων πολιτικών και το πολιτειακό σύστημα της ψευδεπίγραφης δημοκρατίας που το συντηρεί και το καλύπτει. Δηλαδή όταν έχουν την εξουσία κλέφτες πολιτικοί το να μιλάμε για ανάπτυξη και απασχόληση είναι το λιγότερο φαιδρό, αν όχι τραγικό, θυμηθείτε τον πίθο των Δαναΐδων. Θα έπρεπε να επιτρέπεται η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην Ελλάδα, αλλά αν συμβεί αυτό θα καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα μεγάλο μέρος του προπαγανδιστικού και στρατολογικού μηχανισμού όλων των κομμάτων και ιδιαιτέρως των αναρχοκομμουνιστών.
Πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Δεν έχει όμως τόνους και τα ερωτηματικά είναι αγγλικά, όχι ελληνικά. Ξέρω, δευτερεύον θα μου πείτε.