Ποιος διοικει τους οργανισμους που ελεγχει το δημοσιο?

Ο προχειρος και συχνα διεφθαρμενος τροπος επιλογης στελεχων βλαπτει βαρια την χωρα και εξηγει ισως τα χαλια εταιρειων οπως ο ΟΣΕ

Ενα απο τα μεγαλυτερα προβληματα στην Ελλαδα ειναι νομιζω η κακοδιοικηση πολλων σημαντικων οργανισμων της χωρας. Απο τα ασφαλιστικα ταμεια μεχρι διαφορες επιχειρησεις που ελεγχει το δημοσιο, τα στελεχη σε ανωτατες θεσεις ειναι εξαιρετικα συχνα υποκαταρτισμενα, κατι που ακομα και αν θεωρησουμε οτι εχουμε να κανουμε με τερατα εντιμοτητας (που μαλλον δεν ισχυει παντα), μπορει να οδηγησει σε πολυ μεγαλα προβληματα. Γιατι ενας ανεντιμος αλλα ικανος ανθρωπος θα προσπαθησει συνηθως να δημιουργησει καποια αξια πριν την κλεψει, ενω ενας ανικανος δεν μπορει να δημιουργησει καν αξια αλλα συχνα απλα την καταστρεφει.

Τα αποτελεσματα της αγνοιας και ανικανοτητας των στελεχων τα βλεπουμε συνεχως με ξεκαθαρο τροπο. Τα ασφαλιστικα ταμεια διαχειριζονται ερασιτεχνικως τα χρηματα μας, με χαμηλες αποδοσεις, ενιοτε δε πιανονται και κοροϊδα απο μεγαλες επενδυτικες τραπεζες (βλ. δομημενα ομολογα). Οι διαφορες ΔΕΚΟ προσφερουν κακες υπηρεσιες και με σπαταλο τροπο. Προ απελευθερωσης της αγορας τηλεπικοινιων για παραδειγμα, η εγκατασταση μιας απλης τηλεφωνικης γραμμης ηθελε βδομαδες αν οχι μηνες. Η δε Ολυμπιακη ειναι πια θρυλικη (στους αεροπορικους κυκλους αλλα και εξω απο αυτους) για τα μυθικα κονδυλια που εχει κατασπαραξει εις βαρος της τσεπης μας.

Ακομα και σημερα η ΕΥΔΑΠ εχει απωλειες νερου της ταξης του 25-30% σε βλαβες, πραγμα απαραδεκτο για μια χωρα με προβληματα λειψυδριας. Στην χειροτερη ομως θεση σημερα πρεπει να ειναι ο ΟΣΕ. Τα ελληνικα τρενα προσφερουν πολυ περιορισμενες υπηρεσιες με τεραστιο κοστος (σχεδον ενα δισεκατομμυριο ευρω ζημιες το 2008!). Και αυτη η τοσο καθυστερημενη επιχειρηση αντι να εκσυγχρονιζει τις υπηρεσεις που προσφερει ασχολειται με διαφημιστικες εκστρατεις που αγγιζουν τα ορια της προσβολης (οπως ας πουμε την απεικονιση γερμανικων υπαρταχειων ICE σε διαφημισεις του ΟΣΕ, τρενα που δεν θα δει ο Ελληνας επιβατης για δεκαετιες!).

Αυτη την στιγμη ειναι καθοδον νεες μεταρρυθμισεις του ΟΣΕ. Βλεπω το νεο διοικητικο συμβουλιο που ψηφιστηκε ομως και δεν μπορω να καταλαβω ποιο ειναι ακριβως το σχεδιο της κυβερνησης. Απο τα 7 ατομα, μονο ενα εχει γνωσεις οικονομικων, και παλι ειναι πιο πολυ πληροφορικαριος παρα οικονομολογος. Κατα τα αλλα εχουμε πολιτικους μηχανικους (?), χημικους μηχανικους, μηχανολογους και δικηγορους.

Ισως κανω λαθος οταν πιστευω οτι σε μια μεγαλη επιχειρηση “κοινης ωφελειας” ειναι απαραιτητο να υπαρχουν ατομα με γνωσεις οικονομικων, αλλα και διοικησης επιχειρησεων. Αλλα ποια ειναι ακριβως τα κριτηρια προσληψης αυτων των ατομων? Ποτε εγινε ο διαγωνισμος για την ευρεση τους, ποσα σταδια συνεντευξεων και δοκιμασιων περασαν για να τοποθετηθουν σε θεσεις τοσο υψηλης ευθυνης οταν για εναν απλο συμβουλο επιχειρησεων στον ιδιωτικο τομεα εχουμε 5-6 συνεντευξεις και τεστ? Ως ποτε θα παιρνουμε σε αυτην την χωρα τοσο ελαφρα την διοικηση των μεγαλων επιχειρησεων και οργανισμων μας που ειναι τοσο βασικοι για την λειτουργια της χωρας?

Σκεφτειτε το αυτο λιγο οταν στις διακοπες σας, που ελπιζω να χαιρεστε, δειτε το τρενο σας να εκτροχιαζεται ή το λιμανι να ειναι ενα απολυτο χαος λογω ανικανοτητας του οργανισμου λιμενος Χ.

9 thoughts on “Ποιος διοικει τους οργανισμους που ελεγχει το δημοσιο?”

  1. Μα ποιός μίλησε για ικανούς διοικητές; Η κάθε εξουσία χρειαζεται πιστούς και όχι ικανούς. Με αυτό το κριτήριο οι επι κεφαλής των δημοσίων οργανισμών και ΔΕΚΟ είναι άριστοι.

    Reply
  2. δεν νομιζω οτι ειναι προς το συμφερον μιας παραταξης, εστω μεσοπροθεσμα, να εχει ανικανους στην διοικηση τοσων οργανισμων. Περα απο τα μικροπολιτικα παιχνιδια τελικα απο τα αποτελεσματα τους κρινονται οι κυβερνησεις, κυριως το αποτελεσμα στην τσεπη των πολιτων. Μια ανικανη διοικηση εχει φανερα κακα αποτελεσματα, βλεπε ελλιπεις υπηρεσιες, κακες τιμες, κακα ωραρια, απεργιες, εως και σκανδαλα οπως τα δομημενα ομολογα.

    Αλλα ακομα και αν μια κυβερνηση κρινει οτι πρεπει να βαζει ανικανα κομματοσκυλα σε θεσεις ευθυνης απορω ποια ειναι η εστω για τους τυπους προφαση της. Οταν εχουμε ολοκληρο ΑΣΕΠ για προσληψεια υπαλληλων με λιγοστες γνωσεις και ευθυνες, με ποια δικαιολογια προσλαμβανονται ανωτατα στελεχη χωρις καμμια αναζητηση και διαφανεια?

    Reply
  3. Εύλογες όλες οι απορίες σου S.G. και συμφωνώ! Εκτός από το (?) στον πολιτικό μηχανικό. Το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών τουλάχιστον του ΕΜΠ έχει τρεις κατευθύνσεις. Δομοστατικών, υδραυλικών και συγκοινωνιολόγων. Οι Πολιτικοί Μηχανικοί – με κατεύθυνση συγκοινωνιολόγων είναι οι πλέον ειδικοί για τα τρένα σε οτιδήποτε τα αφορά εκτός από τις ίδιες τις μηχανές και τα βαγόνια (εκεί χρειάζεται μηχανολόγος). Ένας Πολ. Μηχ.-συγκοινωνιολόγος με master σε κάποια οικονομοτεχνική ή διοικητική κατεύθυνση θα ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για να διοικήσει τον ΟΣΕ. Πάντως σε καμμία περίπτωση δεν είναι άσχετος ή “κουφό” ώστε να δικαιολογεί το ερωτηματικό που έβαλες.

    Reply
  4. “δεν νομιζω οτι ειναι προς το συμφερον μιας παραταξης, εστω μεσοπροθεσμα, να εχει ανικανους στην διοικηση τοσων οργανισμων”

    Συμφωνώ. Πράγμα που μας οδηγεί στο προφανές συμπέρασμα ότι οι παρατάξεις που βρίσκονται στην κυβέρνηση τα τελευταία αρκετά χρόνια στελεχώνονται επίσης από ανίκανους (αν ήταν ικανοί, θα είχαν τη σωφροσύνη να επιλέξουν επίσης ικανα δικοικητικά στελέχη).

    Reply
  5. μελανη

    Πράγμα που μας οδηγεί στο προφανές συμπέρασμα ότι οι παρατάξεις που βρίσκονται στην κυβέρνηση τα τελευταία αρκετά χρόνια στελεχώνονται επίσης από ανίκανους

    ή τουλαχιστον απο μυωπες που δεν καταλαβαινουν τις επιπτωσεις των πραξεων τους.

    γιαννη
    ξερεις οτι ειναι συγκοινωνιολογος ο ανθρωπος? αν ειναι γιατι δεν το δηλωνει?

    αλλα η γενικοτερη γκρινια μου δεν ειναι σχετικα με συγκεκριμενα ατομα αλλα με την γενικοτερη τακτικη επιλογης υποκαταρτισμενων ατομων για σημαντικες θεσεις. Στην Κινα που βρισκομαι τωρα μου εχει κανει εντυπωση ποσο σκληρα προσπαθουν να φερουν τους καλυτερους τους ανθρωπους απο το εξωτερικο και να τους βαλουν σε σημαντικες θεσεις (πχ στα δημοσια πανεπιστημια δινουν τριπλασιους μισθους σε οποιον ερχεται απο ΕΕ ή ΗΠΑ!), στην Ελλαδα βαζουμε τυχαια ατομα στις σημαντικοτερες θεσεις, λες και δεν υπαρχουν εξυπνοι και καταρτισμενοι ανθρωποι στον πλανητη?

    Κατα τα αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι ενας συγκοινωνιολογος θα ηταν ο καλυτερος διοικητης του ΟΣΕ, οπως δεν θα ηταν ενας μηχανικος αεροσκαφων ο καλυτερος διοικητης της Ολυμπιακης. Διοικητες μεγαλων οργανισμων συνηθως εξειδικευονται σε ακριβως αυτο: διοικηση. Θα ηθελα ατομο λοιπον με καποιες καλες σπουδες, μπολικη σχετικη εμπειρια, και ενα ΜΒΑ δεν θα ηταν ασχημο.

    Reply
  6. S.G. δεν γνωρίζω εαν είναι συγκοινωνιολόγος… Και δεν μπορεί κανείς αν δεν δει την καρτέλα των μαθημάτων του… Από όσο γνωρίζω μέχρι προσφάτως τα πτυχία λέγανε Πολιτικός Μηχανικός, χωρίς να αναφέρουν κατεύθυνση σπουδών. Εδώ βέβαια S.G. άθελά σου έθιξες ένα τεράστιο θέμα του Τμήματος Πολ. Μηχ. τουλάχιστον του Ε.Μ.Π.

    Reply
  7. δεν γνωρίζω εαν είναι συγκοινωνιολόγος… Και δεν μπορεί κανείς αν δεν δει την καρτέλα των μαθημάτων του…

    ε μηπως δεν ειναι τελικα ακριβως συγκοινωνιολογος ενας αποφοιτος του ΕΜπ με μια καποια εξειδικευση? και γω εχω παρει δυο νομικα μαθηματα και 5 μαθηματικα, αλλα ουτε νομικος ειμαι ουτε μαθηματικος.

    Reply
  8. δεν νομιζω οτι ειναι προς το συμφερον μιας παραταξης, εστω μεσοπροθεσμα, να εχει ανικανους στην διοικηση τοσων οργανισμων.

    Η “παράταξη” είναι έννοια-παγίδα για τους χαχόλους. Προσωπικά συμφέροντα και ματαιοδοξίες είναι η κινητήριος δύναμη.

    ε μηπως δεν ειναι τελικα ακριβως συγκοινωνιολογος ενας αποφοιτος του ΕΜπ με μια καποια εξειδικευση? και γω εχω παρει δυο νομικα μαθηματα και 5 μαθηματικα, αλλα ουτε νομικος ειμαι ουτε μαθηματικος.

    Bingo! Και αρκετοί αρχιτέκτονες έκαναν 1-2 μαθήματα “πολεοδομίας” στο τελευταίο έτος, για να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες διδακτικές μονάδες για το πτυχίο, και καλούνται “αρχιτέκτονες-πολεοδόμοι”…

    Reply

Leave a Comment