Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέρος πρώτο

Ν. 4588/2019: σιδεροκέφαλη η Συμφωνία των Πρεσπών!

Δεν αρμόζει απολογητικό ύφος σε όσους υποστηρίζουν την εθνωφελή Συμφωνία των Πρεσπών. Να απολογηθούν ενώπιον της Ιστορίας οι πατριδοκάπηλοι, οι υπερμακεδονιστές, οι ου κατ’ επίγνωσιν.


[scribd id=398279724 key=key-V7rs8LYG0FXXiOGmw0gJ mode=scroll]

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πλέον νόμο του ελληνικού κράτους, χάρη (και) στις εύψυχες ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού Θεοδωράκη, Μαυρωτά, Λυκούδη, τους οποίους ευχαριστώ. Την συμφωνία αυτή υποστήριξα με τις ασθενέστατές μου δυνάμεις από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσής της. Πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία, μια δίκαιη σε γενικές γραμμές συμφωνία και μια οπωσδήποτε εθνωφελής συμφωνία. Στις γραμμές που ακολουθούν θα προσπαθήσω να εκθέσω γιατί.

1.

Σύμφωνα με το άρ. 1 της συμφωνίας, το επίσημο και έναντι πάντων όνομα της γείτονος θα είναι στο εξής εκείνο της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για μοναδική περίπτωση στα παγκόσμια χρονικά κατά την οποία ένα κυρίαρχο κράτος ενδίδει στην απαίτηση ενός γείτονά του και μετονομάζεται. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν αυτό είναι δίκαιο και ελπίζω ειλικρινώς η πίκρα και η απογοήτευση που θα δημιουργήση στους εκείθεν των συνόρων Μακεδόνες να μην αποβή υπερβολική. Διότι, κατά τα λοιπά, η ονομασία αυτή αντικατοπτρίζει μια γεωγραφική κατάσταση με σχετικά ακριβή τρόπο.

Συναφώς, πρέπει να υπογραμμιστή με κάθε τρόπο ότι καμία παρόμοια ονοματολογική δέσμευση δεν ανελήφθη από ελληνικής πλευράς. Ούτε το Πανεπιστήμιο Μακεδονία θα μετονομάσουμε ούτε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ούτε φυσικά οι περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας θίγονται στο ελάχιστο. Η σκωπτική ονομασία “Νότια Μακεδονία” που διακινείται είναι μια ανοησία. Στο κάτω κάτω, Αιγαιακή την λένε οι αποπάνω.

2.

Η Συμφωνία καθορίζει την ιθαγένεια και όχι την εθνικότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, για τον πολύ απλό λόγο ότι μόνο η ιθαγένεια συνιστά νομική έννοια και ρυθμίζεται σε νομικά κείμενα. Η εθνικότητα αντιθέτως αποτελεί ταυτοτική υπόθεση κάθε ανθρώπου, που δεν αφορά ιδιαιτέρως το Δίκαιο, παρά μόνο κατ’ εξαίρεσιν. Ωστόσο, δεν περιττεύει να πω το προφανές για εμένα, αλλά όχι για όσους μακεδονομαχούν: οι άνθρωποι αυτοί έχουν επιλέξει τι είναι, έχουν δικαίωμα στον δικό τους αυτοπροσδιορισμό και, το κυριώτερο, δεν εννοούν την δική τους μακεδονική ταυτότητα αποκλειστικά. Μακεδόνες κι αυτοί, Μακεδόνες και οι δικοί μας. Κανένα πρόβλημα. Θυμίζω απλώς ότι σε άλλες περιοχές με μικτό πληθυσμό, όπως η Κύπρος, δεν μας ενοχλεί η χρήση του όρου “Ελληνοκύπριος”, ακόμη και όταν λέγοντας “Κύπριος” (εμείς) εννοούμε τον Ε/Κ.

Η επιλογή της διπλής ονομασίας “Μακεδονική ιθαγένεια/πολίτης της Β. Μακεδονίας” αποτυπώνει προφανώς έναν συμβιβασμό, όπου η Ελλάδα νομίμως θα χρησιμοποιή το μακρυνάρι του πολίτη της Β. Μακεδονίας (ή, πιο απλά, του Βορειομακεδόνα και του βορειομακεδονικού σαν επίθετο), ενώ η Β. Μακεδονία τον Μακεδόνα (για κάθε κρατική χρήση όμως αποδέχεται και αυτή το επίθετο “βορειομακεδονικός”). Προτιμώ μια κατάσταση πραγμάτων όπου διεθνώς θα επικρατούσε η δική μας εκδοχή (όπως κάποτε μιλούσαμε για ανατολικογερμανούς και τώρα μιλάμε για νοτιοκορεάτες), αλλά καταλαβαίνω ότι μετά από μια ολόκληρη γενιά χρήσης του απλού όρου “Μακεδόνες” διεθνώς αυτό θα είναι δύσκολο. Ίδωμεν.

3.

Ως γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας αναγνωρίζεται η μακεδονική. Συμφωνώ απολύτως με αυτόν τον όρο και προσθέτω ότι όσοι Συνέλληνες αρνούνται την ύπαρξη μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας, παίζουν το παιχνίδι των Βουλγάρων. Άκοντες μεν, το παίζουν δε.

Πράγματι, κάθε σλαβόφωνος πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας που δεν μιλάει μακεδονικά, μιλάει αναγκαστικά βουλγαρικά. Αποτελεί ύψιστο εθνικό συμφέρον, αντί να αυξήσουμε τον πληθυσμό των Βουλγάρων και την ζώνη επιρροής της βουλγαροφωνίας, να αποκόψουμε τους σλαβόφωνους Μακεδόνες από τους Βουλγάρους εξαδέλφους τους. Αυτή ήταν η πολιτική του ελληνικού κράτους κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, αυτή ήταν την δεκαετία του 1920, αυτή πρέπει να είναι και τώρα.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο θέμα συμφέροντος, αλλά και θέμα δικαιοσύνης: τα μακεδονικά είναι χωριστή γλώσσα και όχι διάλεκτος, όπως έχω εκθέσει στο παρελθόν. Ούτε είναι αληθές ότι τάχα παραχωρούμε το όνομα “μακεδονικός” κατά την γλωσσική του αναφορά: δεν υπάρχει ελληνομακεδονική γλώσσα ούτε ελληνομακεδονική διάλεκτος. Τι παραχωρούμε λοιπόν; Αυτό που δεν έχουμε;

Αν πρέπει να διδάσκεται η μακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα; Στο Αριστοτέλειο και σε δικό της τμήμα. Και να είναι και καλύτερο από των Σκοπίων.

4.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε πολλούς ήταν η χρονική συγκυρία: γιατί το θέλανε αυτό οι ξένοι, γιατί να υπογραφή τώρα, τι θα πείραζε να γινόταν η συμφωνία σε δεκαπέντε τέρμινα και τα παρόμοια. Η απάντηση είναι σε μεγάλο βαθμό πολύ πεζή: γιατί τώρα έφυγε ο Γρούιος. Τόσα χρόνια κανείς δεν μπορούσε να συνεννοηθή με τον εθνικιστή μπουρτζόβλαχο, που καταδίκασε την χώρα του στην αρχαιονεκροφιλία. Ο Ζάεφ το πήρε επάνω του και προχώρησε σε ένα συμβιβασμό πολύ πιο επώδυνο για την δική του χώρα παρά για την δική μας. Στην πραγματικότητα, εκείνο που με απασχολεί πιο πολύ για την ευδοκίμηση της Συμφωνίας είναι αν, μέσα στο εξαιρετικά πολωμένο πολιτικό κλίμα της Β. Μακεδονίας, μια αυριανή κυβέρνηση του ΒΜΡΟ θα τιμήση τις δεσμεύσεις της ή θα προσπαθήση να έχη την πίτα του ΝΑΤΟ ολόκληρη και τον σκύλο των κομιτατζήδων χορτάτο.

5.

Είπα ΝΑΤΟ και το θυμήθηκα: η αμεσώτερη ωφέλεια των Βορειομακεδόνων από την Συμφωνία είναι η είσοδός τους στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα αντλεί όμως και εκείνη άμεση ωφέλεια από αυτήν την εξέλιξη: πρώτον, την πολιτική ωφέλεια που συνίσταται στο ότι κατευνάζεται η αλβανική μειονότητα, που επιτέλους αποκτά κάτι απτό, μια ελπίδα να προκόψουν σαν κράτος, και άρα στο ότι σταθεροποιείται λοιπόν το κράτος ολόκληρο. Μόνο οι επαγγελματίες νεομακεδονομάχοι σαν τον Σαμαρά εύχονται την διάλυση της Βόρειας Μακεδονίας, εύχονται δηλαδή την Μεγάλη Βουλγαρία, τον εμφύλιο πόλεμο και την προσφυγιά τρεις ώρες από την Θεσσαλονίκη. Δεύτερον, η Ελλάδα αντλεί και στρατιωτική ωφέλεια, δεδομένου ότι η Βόρεια Μακεδονία, σαν άλλη άπορος κορασίς, δεν έχει δική της αξιόλογη Πολεμική Αεροπορία και, όπως και άλλοι νατοϊκοί σύμμαχοι, θα επαφεθή στις γειτονικές της χώρες για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της.

6.

Απασχολήθηκαν πολλοί επίσης με τα διαδικαστικά της υπόθεσης: αν οι τσιπροκοτζιάδες ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς για την διαπραγμάτευση ή τους έφεραν προ τετελεσμένων (δεν ενημέρωσαν και πολύ καλά έκαναν), αν ο Τσίπρας χρησιμοποίησε το ζήτημα για να διεμβολίση το Κέντρο ή την ΝΔ (ναι, το έκανε), αν το ζήτημα δίχασε τον λαό (προφανώς, αλλά κάθε συμφωνία θα τον δίχαζε) και διάφορα τέτοια, ουδόλως απτόμενα της ουσίας της Συμφωνίας. Το πράγμα είναι αρκετά απλό: αν η Συμφωνία είναι καλή, καλώς κυρώθηκε, όσο και αν δεν μας άρεσε ο α ή ο β χειρισμός. Και αντιστρόφως, αν δεν είναι καλή, οι διαδικαστικοί χειρισμοί δεν προσθέτουν τίποτε.

Ποιος θα θυμάται σε 30 χρόνια όλες αυτές τις λεπτομέρειες, όλα αυτά τα ψεύτικα σούπα μούπες; Κανείς.

Σε ακόμη πιο αβυσσαλέα βάθη κομματισμού περιδινήθηκαν όσοι καλοβλέπουν με την Συμφωνία, αλλά προτάσσουν την σύντμηση του βίου της κυβέρνησης Τσίπρα κατά μερικούς μήνες. Ο μικροκομματισμός τους όμως είναι βέβαια και ατελέσφορος, διότι, έχοντας μόλις κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, ο Τσίπρας δεν θα έπεφτε, ακόμη και αν καταψηφιζόταν η Συμφωνία. Η τύφλωση είναι κακό πράγμα, ιδίως επειδή τα μάτια μάς είναι χρήσιμα για να βλέπουμε μακριά.

7.

Το άρ. 3 παρ. 4 της Συμφωνίας προβλέπει ότι

Τα Μέρη δεσμεύονται να μην επιχειρούν, υποκινούν, υποστηρίζουν και/ ή ανέχονται οιεσδήποτε πράξεις ή δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα που στρέφονται κατά του άλλου Μέρους. Κανένα από τα Μέρη δεν θα επιτρέπει να χρησιμοποιείται η επικράτεια του κατά του άλλου Μέρους από οιοδήποτε τρίτο κράτος. Οργανισμό, ομάδα ή άτομο που προβαίνει ή αποπειράται να προβεί σε ανατρεπτικές, αποσχιστικές δράσεις ή δράσεις ή δραστηριότητες που απειλούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ειρήνη, τη σταθερότητα ή την ασφάλεια του άλλου Μέρους.

Εδώ έχουμε μια καθαρή αποκήρυξη κάθε αποσχιστικής δραστηριότητας, που συμπληρώνεται άλλωστε στο άρ. 4 παρ. 2:

Έκαστο Μέρος δεσμεύεται να μην προβαίνει σε ή επιτρέπει οιεσδήποτε αλυτρωτικές δηλώσεις και δεν θα υιοθετεί οιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσεις από εκείνους που φέρονται να δρουν για λογαριασμό ή για το συμφέρον του Μέρους

, καθώς και στο άρ. 6 παρ. 2 και 3:

2. Έκαστο Μέρος θα λάβει αμελλητί αποτελεσματικά μέτρα για να αποθαρρύνει και να αποτρέπει οποιεσδήποτε πράξεις από ιδιωτικές οντότητες που πιθανόν υποδαυλίζουν την βία, το μίσος ή την εχθρότητα εναντίον του άλλου μέρους. Εάν μια ιδιωτική οντότητα στο έδαφος ενός Μέρους εμπλακεί σε τέτοιου είδους δραστηριότητες εν αγνοία του εν λόγω Μέρους, αυτό το Μέρος, μόλις λάβει γνώση αυτών των ενεργειών, θα λάβει αμελλητί όλα τα απαραίτητα μέτρα που του παρέχει ο νόμος. 3. Έκαστο Μέρος θα αποτρέπει και θα αποθαρρύνει ενέργειες, περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών, από ιδιωτικές οντότητες που πιθανόν υποδαυλίζουν το σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό σε βάρος του άλλου Μέρους.

Τι άλλο θέλετε πια.

8.

Θέλω να γράψω κι άλλα, αλλά για την ώρα αρκούμαι σε αυτό το καταληκτικό:

Ναι, υπάρχει σχέδιο: μια μέρα να σβήσουμε αυτό το σύνορο από τον χάρτη. Της Βόρειας Μακεδονίας.

11 thoughts on “Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέρος πρώτο”

  1. Μπράβο Θανάση! Συμφωνώ απόλυτα! Ναι σε όλα!

    Πάντως, τί πουτάνα είναι η ιστορία και πόσο κωλόφαρδος ο μπάσταρδος ο Τσίπρας! Ξεκίνησε με τον Βαρουφάκη και τη Ζωίτσα, και ενώ βρισκόταν στο χείλος της προσωπικής (και εθνικής καταστροφής) από εκεί και στο εξής τραβάει μόνο άσους. Όλες οι γεωπολιτικές συγκυρίες του κάθονται! Ο μακαρίτης ο Μητσοτάκης αν ζούσε θα βλαστήμαγε για την δική του ατυχία!

    Και με αυτά και με αυτά θα μείνει στην ιστορία ο καταληψίας ως η πρωθυπουργάρα που έλυσε το μακεδονικό και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια (τώρα, ότι το αγγούρι το έφαγαν οι σαμαροβενιζέλοι, δεν θα το μνημονεύει κανείς!!!!) Οι δάφνες όλες στον κωλόφαρδο!

    Στο “Ζητούνται αλχημιστές” του ο Ανδρουλάκης γράφει ότι ο ηγέτης είναι πρωτίστως προϊόν της στιγμής, των συγκυριών.
    Σκέψου τί είχε να γίνει αν στη θέση του Γιωργάκη ήταν ο Τσίπρας του 2010…

    Reply
      • Θα μας είχε χρεωκοπήσει μέσα σε τρεις μήνες ας πούμε;

        Είσαι βέβαιος γι’ αυτό; Η ανηθικότητά του δεν θα τον εμπόδιζε να ξανακάνει την ίδια κωλοτούμπα…
        Από την άλλη, εφαρμόζει τόσο καλά τα μνημόνια, ώστε πιθανότατα να μην χρειαζόταν το 2ο και το 3ο αν αυτός έτρεχε το πρώτο.
        Θα πέρναγε τα πάντα άνετα χωρίς να του φύγει κανείς βουλευτής.
        Θα έπαιζε το χυδαίο επικοινωνιακό του παιχνίδι κοροϊδεύοντας τα ανθρωπάκια, μοιράζοντας τους ψίχουλα και αρπάζοντάς τους φραντζόλες. Τουτέστιν, δεν θα άνοιγε μύτη.
        Όλα τα παραπάνω είναι υποθετικά. Το βέβαιο είναι ότι πολλοί από εμάς με σιγουριά θα την είχαμε κάνει για έξω. Δεν παλεύεται τόση τοξική αριστερίλα στη ατμόσφαιρα…

        Οφείλουμε, πάντως, να παραδεχτούμε φίλε Θανάση ότι είναι πανέξυπνος και χαρισματικός. Παίζει στα δάχτυλα το θυμικό του λαού, χειρίζεται άψογα το επικοινωνιακό, οι ξένοι τον αποθεώνουν, έχει τη διορατικότητα να κάνει σωστές συμμαχίες στο διπλωματικό πεδίο.

        Και κάτι τελευταίο: νομίζω ότι με το Ραγκούση πρέπει να νιώθεις λιγάκι απογοητευμένος..

        Reply
  2. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πλέον νόμο του ελληνικού κράτους, χάρη (και) στις εύψυχες ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού Θεοδωράκη, Μαυρωτά, Λυκούδη,
    Δεν ηταν καθολου αναγκαιοι αυτοι. Αν δεν εφταναν του Τσιπρα τοα κουκια, μπορουσε ευκολα να αγορασει και αλλους βουλευτες στις “μεταγραφες”.

    Η επιλογή της διπλής ονομασίας “Μακεδονική ιθαγένεια/πολίτης της Β. Μακεδονίας” αποτυπώνει προφανώς έναν συμβιβασμό
    Δεν είναι συμβιβασμος. Οι Σκοπιανοι πηραν αυτο ακριβως που ηθελαν. Θα λεγονται «Μακεδονες» σκετο.

    τα μακεδονικά είναι χωριστή γλώσσα και όχι διάλεκτος
    Αν ενας Σκοπιανος παει στη Σόφια, όχι μονο θα συνεννοηθει με τους παντες θαυμασια, αλλα πιθανοτατα οι περισσοτεροι δε θα καταλαβουν καν από που προερχεται. Τωρα αν καποιοι ως αλλοι μεσαιωνικοι καλογεροι βαφτιζουν το κρεας ψαρι για λογους πολιτικης σκοπιμοτητας, αυτό ειναι αλλη ιστορια

    Η Συμφωνία καθορίζει την ιθαγένεια και όχι την εθνικότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, για τον πολύ απλό λόγο ότι μόνο η ιθαγένεια συνιστά νομική έννοια και ρυθμίζεται σε νομικά κείμενα.
    Αυτο ειναι κραυγαλεο ψευδος, και οποιος διαβασει τη συμφωνια καταλαβαινει αμεσως ότι εννοει εθνικοτητα. Και βεβαια υπαρχει η εθνικοτητα ως νομικη εννοια και ρυθμιζεται σε νομικα κειμενα, και υπαρχουν αμετρητα παραδειγματα.

    όσοι Συνέλληνες αρνούνται την ύπαρξη μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας, παίζουν το παιχνίδι των Βουλγάρων
    Και γιατι να μην παιξουμε το παιχνιδι των Βουλγαρων; Είναι ειρηνικοι γειτονες, δεν διεκδικουν εδαφη μας, και ειναι φρονιμο να τα εχουμε καλα μαζι τους.

    Αποτελεί ύψιστο εθνικό συμφέρον, αντί να αυξήσουμε τον πληθυσμό των Βουλγάρων και την ζώνη επιρροής της βουλγαροφωνίας, να αποκόψουμε τους σλαβόφωνους Μακεδόνες από τους Βουλγάρους εξαδέλφους τους. Αυτή ήταν η πολιτική του ελληνικού κράτους κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, αυτή ήταν την δεκαετία του 1920, αυτή πρέπει να είναι και τώρα.
    H Βουλγαρια δεν είναι πια εχθρικο κρατος, οποτε η ελληνικη πολιτικη τροποποιειται αναλογως. Οι σοφιτειες περι κακιας και απειλητικης Βουλγαριας δεν είναι πειστικες.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Reply
  3. η Ελλάδα αντλεί και στρατιωτική ωφέλεια, δεδομένου ότι η Βόρεια Μακεδονία……δεν έχει δική της αξιόλογη Πολεμική Αεροπορία και……..θα επαφεθή στις γειτονικές της χώρες για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της.
    Δεν αντιλαμβανομαι που ακριβως είναι η δικη μας στρατιωτικη ωφελεια σε αυτό. Οι περιπολιες κοστιζουν παρα πολλα χρηματα, (15.000 ευρω ανα ωρα πτησεις), και αποσπουν την ΠΑ από το κυριο εργο της.Δε βαριεσαι, «λεφτα υπαρχουν» που ελεγε και ο ΓΑΠ.

    . Το άρ. 3 παρ. 4 της Συμφωνίας προβλέπει ότι «Τα Μέρη δεσμεύονται να μην επιχειρούν, ….. δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα …….Κανένα από τα Μέρη δεν θα επιτρέπει …. ανατρεπτικές, αποσχιστικές δράσεις…. που απειλούν…..την ασφάλεια του άλλου Μέρους.» Εδώ έχουμε μια καθαρή αποκήρυξη κάθε αποσχιστικής δραστηριότητας, που συμπληρώνεται άλλωστε στο άρ. 4 παρ.
    Ε, αυτό πια ξεπερναει τα ορια. Οποιοδηποτε σοβαρο κρατος θα τ απαιτουσε αυτό ως προαπαιτουμενο (prior action που λενε και οι δανειστες) και μονο για να δεχτει να κατσει να διαπραγματευτει μαζι τους. Εινα δυνατον να εμφανιζεται σαν «διαπραγματευτικο κερδος» κατι που είναι θεμελιωδης υποχρεωση τους ως μελος του ΟΗΕ και της Διεθνους Κοινοτητας;

    Μόνο οι επαγγελματίες νεομακεδονομάχοι σαν τον Σαμαρά εύχονται την διάλυση της Βόρειας Μακεδονίας, εύχονται δηλαδή την Μεγάλη Βουλγαρία, τον εμφύλιο πόλεμο και την προσφυγιά τρεις ώρες από την Θεσσαλονίκη.
    Κανενας εμφυλιος δε θα γινει. Όταν σφιξουν οι κωλοι και τους την πεσουν οι Αλβανοι να τους φανε λαχανο, τοτε οι Σκοπιανοι θα τρεξουν μονοι τους στην αγκαλια της μαμας Βουλγαριας για να σωθουν, και θα ξεχασουν τον “μακεδονισμο”

    εκείνο που με απασχολεί πιο πολύ για την ευδοκίμηση της Συμφωνίας είναι αν, μέσα στο εξαιρετικά πολωμένο πολιτικό κλίμα της Β. Μακεδονίας, μια αυριανή κυβέρνηση του ΒΜΡΟ θα τιμήση τις δεσμεύσεις της ή θα προσπαθήση να έχη την πίτα του ΝΑΤΟ ολόκληρη και τον σκύλο των κομιτατζήδων χορτάτο.
    Ααα, ώστε μπορουν να το κανουν χωρις συνεπειες εεεεε; Δεν μας κατοχυρωνει λοιπον αυτή η υπεροχη Συμφωνια……

    Ναι, υπάρχει σχέδιο: μια μέρα να σβήσουμε αυτό το σύνορο από τον χάρτη. Της Βόρειας Μακεδονίας.
    Δηλαδη;

    Reply
  4. ΟιΣκοπιανοι υπεγραψαν μια συμφωνια που τους εδωσε τα παντα, και τους επεβαλλε ελαχιστες υποχρεωσεις. Μεταξυ αυτων, να βαλουν τον γεωγραφικο προσδιορισμο “Βορεια” μπροστα απο το ονομα του Κρατους τους, και να κανουν καποιες αλλαγες στο Συνταγμα τους. Μαλλιστα η Συμφωνια προεβλεπε αυτα να γινουν ΠΡΙΝ την κυρωση απο το ελληνικο κοινοβουλιο.

    Απο τη συζητηση στη Βουλη, προεκυψε οτι οι Σκοπιανοι ΔΕΝ εχουν ενσωματωσει τις αλλαγες στο Συνταγμα τους, και η ρηματικη τους διακοινωση ειναι παραπλανητικη. Τις εχουν συγκεντρωσει απλως σε ενα ψηφισμα,αλλα δεν εχει ενσωματωθει μεχρι στιγμης στο Συνταγμα. Ακομα και σε αυτες τις αλλαγες, η συμμορφωση με τη Συμφωνια των Πρεσπων ειναι εξαιρετικα ελλιπης.

    Αμεσως μετα την κυρωση απο το ελληνικο Κονοβουλιο, η σκοπιανη Κυβερνηση ανακοινωσε τα εξης στην επισημη ιστοσελιδα της:

    Τhe Government of the Republic of Macedonia strongly supports the decision of the Parliament of the Republic of Greece to ratify the historical Prespa Agreement, which puts an end to the three-decade dispute that hindered the development in the region.

    https://www.vlada.mk/node/16550?ln=en-gb

    Ουτε λογος λοιπον για Northern Macedonia, ακομα και ΜΕΤΑ την κυρωση της συμφωνιας απο την Ελλαδα. Οι Σκοπιανοι σε καθημερινη βαση πλεον παραβιαζουν ξεδιαντροπα ακομα και αυτες τιςε λιγες υποχρεωσεις που ανελαβαν με τη Συμφωνια, σαν να μην υπαρχει. Μεχρι στιγμης δεν εχω δει ουτε μια επισημη ανακοινωση των Σκοπιανων, στην οποια να χρησιμοποιουν το νεο τους ονομα.

    Αν αυτο συνεχιστει, συνιστα “ουσιωδη παραβιαση” της Συμφωνιας (Αρθρο 60, Συμβαση Βιεννης) και η Ελλας αποκτα τη νομικη δυνατοτητα καταγγελιας της.

    Μπορει κανεις να χαρακτηρισει καλη ή κακη τη Συμωνια, αναλογως των πεποιθησεων του. Καθε λογικος ανθρωπος ομως θα δεχθει οτι δεν συναπτεις συμφωνιες με πονηρους, αναξιοπιστους και ανειλικρινεις αντισυμβαλλομενους οι οποιοι οχι μονο δεν σκοπευουν να τηρησουν οσα συμφωνησαν, αλλα και να καταδολιευσουν την αλλη πλευρα με καθε τροπο.

    Reply
  5. Τελικα οι Σκοπιανοι θα μας τη φερουν οπως οι Τουρκαλβανοι. Τους ζητησαμε να οριοθετηθει η ΑΟΖ για να δεχθουμε την εισοδο τους στο ΝΑΤΟ. Η συμφωνια υπεγραφη, μπηκαν στο ΝΑΤΟ, ομως μετα ο Τουρκος ΥΠΕΞ πηγε στα Τιραννα και κατι τους σφυριξε, οποτε λιγο αργοτερα το……”Συνταγματικο Δικαστηριο” της “Ανεξαρτητης Αλβανικης Δικαοσυνης” κηρυξε παρανομη τη συμφωνια οριοθετησης.

    Αυτα παθαινει οποιος συναλλασεται καλη τη πιστει με απατεωνες Τουρκαλβανους, Σκοπιανους, και τα ρεστα.

    Reply
  6. “…Τι άλλο θέλετε πια…”

    Να σου πω εγώ τι άλλο θέλουμε. Να πέσουν οι γυφτοσκοπιανοί στα τέσσερα να μας πάρουν και μια πίπα και θα το σκεφτούμε αν θα τους αφήσουμε να αιτηθούν να μπούνε στην Ε.Ε. Vae victis ή για τους λατινοσιχασιάριδες κι ελληνολάτρες κατ ευθείαν απογόνους του Αμύντα του Περδίκκα και του Αρραβαίου “ουέ τοις ηττημένοις”.

    Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία που θέλει το μονοπώλιο στα δικαιώματα κοκορέματος πως είναι απόγονοι ενός απ τους μεγαλύτερους κατακτητές της αρχαιότητας.

    Η συμφωνία απαιτεί αλληλοσεβασμό και αποδοχή πως το όνομα και τα συμπράγκαλά του ανήκουν και στους δύο. Κι εμείς δεν μου μοιάζουμε διατεθειμένοι. Συνεπώς δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την μακροημέρευση της συμφωνίας.

    Reply
  7. “…Τι άλλο θέλετε πια…”

    Να σου πω εγώ τι άλλο θέλουμε. Να πέσουν οι “γυφτοσκοπιανοί” στα τέσσερα να μας πάρουν και μια πίπα και θα το σκεφτούμε αν θα τους αφήσουμε να αιτηθούν να μπούνε στην Ε.Ε. Vae victis ή για τους λατινοσιχασιάριδες κι ελληνολάτρες κατ ευθείαν απογόνους του Αμύντα του Περδίκκα και του Αρραβαίου “ουέ τοις ηττημένοις“.

    Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία που θέλει το μονοπώλιο στα δικαιώματα κοκορέματος πως είναι απόγονοι ενός απ τους μεγαλύτερους κατακτητές της αρχαιότητας.

    Η συμφωνία απαιτεί αλληλοσεβασμό και αποδοχή πως το όνομα και τα συμπράγκαλά του ανήκουν και στους δύο. Κι εμείς δεν μου μοιάζουμε διατεθειμένοι. Συνεπώς δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την μακροημέρευση της συμφωνίας.

    Reply

Leave a Comment