Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέρος δεύτερο

Συμπληρωματικά λοιπόν σε όσα έγραψα χτες υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα ήθελα να σχολιάσω σήμερα και τα εξής σημεία:

9.

Και πάλι σχετικά με την ελληνική ωφέλεια:

Καταρχάς, μακριά από μένα κάθε κινδυνολογία: αν το ζήτημα δεν επιλυόταν τώρα, η Γη θα εξακολουθούσε να περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Οι συνέπειες θα ήταν όντως μάλλον μικρές. Εκτός εάν βέβαια…

Εκτός εάν η συσσωρευόμενη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της γείτονος, ιδίως μεταξύ των Αλβανών, ωδηγούσε σε έκρηξη, σε εθνοτική σύγκρουση, σε αντάρτικο στο Τέτοβο και σε οδομαχίες μες στα Σκόπια. Ή ακόμη και σε στρατιωτική επέμβαση γειτονικών χωρών. Τότε, θέλω να πιστεύω, θα βρίσκονταν πολλοί επιμηθείς, που βλέποντας το θανατικό, την προσφυγιά και το λαθρεμπόριο όπλων, θα έλεγαν τι μαλακία κάναμε τόσα χρόνια.

Εξάλλου, το ερώτημα “γιατί τώρα;” μπορεί να τίθεται ενόψει κάθε λύσης. Η απάντηση είναι “γιατί όχι τώρα;“. Τα προβλήματα κάποια στιγμή πρέπει να λύνωνται. 20τόσα χρόνια, μια ολόκληρη γενιά εθνικιστικής σαχλαμάρας ώφειλε να λάβη πανηγυρικό τέλος.

Σημειωτέον ότι η άμεση ωφέλεια της εισόδου στο ΝΑΤΟ ανήκει όχι σε όσα εκχωρούμε, αλλά σε όσα δεν μπορούμε να αποφύγουμε: αποτελούσε συμβατική μας υποχρέωση να μην αντιταχθούμε βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αντιταχθήκαμε υπερηφάνως το 2008, καταδικαστήκαμε στο Διεθνές Δικαστήριο (ευχαριστούμε, κ. Μπακογιάννη) και πλέον είναι αναπόφευκτη.

10.

Ένα από τα περιφερειακά ζητήματα του Μακεδονικού είναι και το θέμα των εμπορικών σημάτων. Το θέμα αυτό παραπέμπεται από την συμφωνία σε ειδική επιτροπή κατ’ άρ. 1 παρ. 3θ και μέχρι τότε όλα εξακολουθούν να έχουν όπως και σήμερα. Από την μεριά μου έχω να πω ότι μακάρι αντί για κραυγές περί προδοσίας ασχολούμασταν με το εμπόριο. Κατά την γνώμη μου, τα πράγματα δεν είναι και πολύ περίπλοκα: όσα εμπορικά σήματα έχουν κατοχυρωθή διεθνώς εξακολουθούν ισχύοντα διεθνώς, το κρασί, που αποτελεί κύριο εξαγωγικό προϊόν της Βόρειας Μακεδονίας, θα προσλάβη μάλλον κάποια σχετική διευκρίνιση, ενώ για τα δικά μας μακεδονικά κρασιά δεν υπάρχει απολύτως καμία δέσμευση. Αν τώρα κάποια προϊόντα κυκλοφορούν στο εσωτερικό της Β. Μακεδονίας ως απλώς “μακεδονικά”, μαντέψτε, αυτό συμβαίνει εδώ και μια γενιά. Εν πάση περιπτώσει, είναι τεχνικό ένα ζήτημα εμπειρογνωμόνων. Δεν ανήκει στα άλυτα ούτε σε αυτά που δικαιολογούν υστερίες.

11.

Το άρ. 8 της Σύμβασης προβλέπει ότι η Β. Μακεδονία δεν θα χρησιμοποιήση ποτέ και πουθενά το Άστρο της Βεργίνας, θα αποκαταστήση δε επί το ορθόν κάθε αναφορά στην αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά που υπάρχει στα μνημεία του. Πρόκειται για διάταξη σχεδόν ταπεινωτική, λες και έχουμε κερδίσει σε πόλεμο και επιβάλλουμε την ιστορική μας μνήμη στον εχθρό. Το ίδιο άρθρο προβλέπει την σύσταση επιτροπής, η οποία πρόκειται να ελέγξη τα σχολικά εγχειρίδια και να προτείνη σχετικά αλλαγές. Εσείς τι λέτε, τίνος συμβαλλόμενου μέρους τα συμφέροντα διασφαλίζει αυτή η διάταξη;

12.

Το άρ. 17 της Σύμβασης προβλέπει την αμυντική συνεργασία των μερών, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση προσωπικού. Θέλω τώρα να σκεφτήτε λίγο: ποιος θα ασκήση ποιον και ποιος θα εκπαιδεύση ποιον; Και ποιος θα ωφεληθή περισσότερο, ο ασκών ή ο ασκούμενος, ο εκπαιδεύων ή ο εκπαιδευόμενος; Αυτά τα ολίγα περί επιρροής.

13.

Σε λίγα χρόνια ελπίζω η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, που θα τις έχουμε πάρει από χεράκι εμείς σαν τα μεγαλύτερα ξαδέρφια τους, θα είναι πλήρη μέλη της κοινής μας πατρίδας, της Ευρώπης. Αυτή η γραμμή στον χάρτη, αυτή η γραμμή που χαράχτηκε με αίμα την δεκαετία του 1910, σιγά σιγά αμβλύνεται, εξαχνώνεται, αχνοφαίνεται μόνο αν προσέξης καλά, γίνεται πορώδης, αδύναμη, ασθενική. Το εδώ και το εκεί παύουν να αποτελούν αντιφατικές κατηγορίες.

Γένοιτο.

2030

24 thoughts on “Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέρος δεύτερο”

  1. Δεν συνηθίζω να παρεμβαίνω όταν συμφωνώ, το θεωρώ εξαιρετικά ανιαρό.
    Σχόλια αξίζουν και ενδιαφέρουν μόνον αν εκφράζουν διαφωνία ή έστω σκεπτικισμό.
    Κατ’ απόλυτη εξαίρεση λοιπόν, μπράβο σου Θανάση.

    Reply
  2. Το ίδιο άρθρο προβλέπει την σύσταση επιτροπής, η οποία πρόκειται να ελέγξη τα σχολικά εγχειρίδια και να προτείνη σχετικά αλλαγές. Εσείς τι λέτε, τίνος συμβαλλόμενου μέρους τα συμφέροντα διασφαλίζει αυτή η διάταξη;

    Θα σου πω εγω μαστορα:
    Η επιτροπη συγκροτηθηκε, και……

    Αλλαγή της ιστορίας σε βάθος 2.500 χρόνων αξιώνουν οι Σκοπιανοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι ζητούν να μην… αποκαλείται Βουλγαροκτόνος ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β’ του Βυζαντίου, ενώ οι παράλογες απαιτήσεις τους έχουν μπλοκάρει την λειτουργία της μικτής επιτροπής των δύο χωρών για τα σχολικά βιβλία!

    Οι Σκοπιανοί θέλουν διαχωρισμό της Ελλάδας από την Αρχαία Μακεδονία στα σχολικά μας βιβλία και επιμένουν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες εκτός από τη βασιλική οικογένεια δεν μιλούσαν ελληνικά!

    Έφτασαν στο σημείο να ζητούν να αλλάξει η ιστορία 24 αιώνων και έφεραν σε αδιέξοδο την μικτή επιτροπή για τα σχολικά βιβλία. Ο επικεφαλής τους, διπλωμάτης Βίκτορ Γκάμπερ έχει γράψει κι ίδιος βιβλίο για το ψευδομακεδονικό έθνος.

    «Μιλάμε και για τα σχολικά βιβλία που διδάσκονται σήμερα στα ελληνικά σχολεία αλλά και γι αυτά που θέλουν να φέρουν για διδασκαλία από το Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς» δήλωσε.

    Οι Σκοπιανοί θέλουν επίσης:
    -Να διαχωριστεί το Βυζάντιο από την Μακεδονία.
    -Να αναγνωριστεί σλάβικη καταγωγή στους Κύριλλο και Μεθόδιο.
    -Να μην αποκαλείται «Βουλγαροκτόνος» ο Βασίλειος ο δεύτερος.
    -Να γίνει αποδεκτό ότι στη Βόρεια Ελλάδα το 1821 έγινε δήθεν «μακεδονική» επανάσταση!
    Χαρακτηριστικό είναι ότι για τους Σκοπιανούς ειδικούς, στους Βαλκανικούς Πολέμους δεν απελευθερώθηκε η ελληνική Μακεδονία, αλλά υπήρξε… διωγμός των «Μακεδόνων», δηλαδή των ψευδομακεδόνων

    Ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος δήλωσε στο Star για τις αξιώσεις: «Οι αλλαγές που προτείνουν για τα σχολικά βιβλία είναι απαράδεκτες. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στις ανιστόρητες απαιτήσεις των Σκοπιανών».

    https://www.thepressroom.gr/diethne/sok-apo-tis-apaiteseis-ton-skopion-gia-ta-biblia-na-diachoristei-e-archaia-ellada-ap-ten

    Reply
  3. Εκτός εάν η συσσωρευόμενη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της γείτονος, ιδίως μεταξύ των Αλβανών, ωδηγούσε σε έκρηξη, σε εθνοτική σύγκρουση, σε αντάρτικο στο Τέτοβο και σε οδομαχίες μες στα Σκόπια. Ή ακόμη και σε στρατιωτική επέμβαση γειτονικών χωρών. Τότε, θέλω να πιστεύω, θα βρίσκονταν πολλοί επιμηθείς, που βλέποντας το θανατικό, την προσφυγιά και το λαθρεμπόριο όπλων, θα έλεγαν τι μαλακία κάναμε τόσα χρόνια.
    Aυτο θα γινει σε κάθε περιπτωση, και ουδεις προκειται να χυσει κροκοδειλια δακρυα για τους Σκοπιανους. Αλλωστε θα επεμβει αμεσως η μαμα Βουλγαρια, και θα τους θεσει υπο την προστασια της.

    Ένα από τα περιφερειακά ζητήματα του Μακεδονικού είναι και το θέμα των εμπορικών σημάτων. Κατά την γνώμη μου, τα πράγματα δεν είναι και πολύ περίπλοκα: όσα εμπορικά σήματα έχουν κατοχυρωθή διεθνώς εξακολουθούν ισχύοντα διεθνώς, ….
    ΟΙ περισσοτεροι ΔΕΝ εχουν κατοχυρωσει και τωρα τρεχουν. Οι ανθρωποι το θεωρουσαν αυτονοητο ότι κανεις άλλος δε θα βγαλει πχ «Μακεδονικο χαλβα». Ολοι αυτοι υποβληθουν σε τεραστια εξοδα για την κατοχυρωση, αλλα αυτό προφανως δεν ενδιαφερει τον συντακτη.
    Αλλα υπαρχει και άλλο προβλημα. Ενας Μακεδών (ουχι Σκοπιανος) βγαζει πχ «Μακεδονικο μελι» Όμως λιγο καιρο πριν εχει βγαλει και ενας Σκοπιανος το ιδιο. Ε, ο δικος μας εχει προβλημα. Μαλλον όλα αυτά είναι ψιλα γραμματα για μερικους.

    Το άρ. 8 της Σύμβασης προβλέπει ότι η Β. Μακεδονία δεν θα χρησιμοποιήση ποτέ και πουθενά το Άστρο της Βεργίνας, θα αποκαταστήση δε επί το ορθόν κάθε αναφορά στην αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά που υπάρχει στα μνημεία του. Πρόκειται για διάταξη σχεδόν ταπεινωτική, λες και έχουμε κερδίσει σε πόλεμο και επιβάλλουμε την ιστορική μας μνήμη στον εχθρό.
    Ας βαλλουν και τον Ηλιο της Βεργινας στη σημαια τους λοιπον. ας λενε και ότι ο Φιλιππος δεν ηταν Ελληνας αλλα Σκοπιανος .Γιατι να ειμαστε τοσο σκληροι; Το γεγονος ότι οοοοοολα αυτά που ισχυριζονται είναι κραυγαλεα ιστορικα ψευδη δεν ενοχλει προφανως καθολου

    Reply
      • Να σε βοηθήσω λίγο με τα “τεράστια έξοδα“;

        Οταν ενας Μακεδων(ουχί Σκοπιανος) θελει να εξαγει πχ “μακεδονικο μελι” στη Γερμανια, και φαει αγωγη στα γερμανικα δικαστηρια απο εναν Σκοπιανο που προλαβε και κατοχυρωσε πρωτος, τοτε θα ανακαλυψει οτι θα υποβληθει σε μεγαλυτερες δαπανες απο ενα ηλεκτρονικο παραβολο. Να υποθεσουμε ότι θα το λυσει η…..”αρμοδία Επιτροπη”;

        Κατά δεύτερον, η συμπεφωνημένη και ομαλή ανταλλαγή εδαφών ή διάσπαση τσεχοσλοβακικού τύπου δεν είναι εφικτή αυτήν την στιγμή.
        Κατ’ αρχην δε μιλαμε για «ανταλλαγη», αλλα για αποσχιση/διασπαση.
        Αρα μας λες τα εξης:
        -Το 2015 που το προτεινες ηταν εφικτο, σημερα δεν ειναι, αλλα ισως ειναι ξανα αυριο.
        -Δεν πειραζει αν διασπαστει το σκοπιανο κρατος, αρκει να γινει ειρηνικα.
        Επομενως δεν ηταν εντελως αναγκαια η διατηρηση του σκοπιανου κρατους ως buffer, και παραχωρησαμε το ονομα της Μακεδονιας για να μη σφαχτουν μεταξυ τους Σλαβοι και Αλβανοι! Διοτι αν ονομαζονταν πχ Δημοκρατια του Βαρδαρη θα σφαζονταν, ενώ τωρα που θα ονομαζονται Βορεια Μακεδονια θα ομονοησουν!
        Δυσκολευομαι να παρακολουθησω αυτές τις λογικες ακροβασιες, αν και τις βρισκω εξαιρετικα διασκεδαστικες.

        Πολύ πιο εφικτή είναι η μεσοπρόθεσμη ένταξη αυτών των κρατών στην ΕΕ και η έμμεση λύση του προβλήματος μέσω Βρυξελλών.
        Μαλλιστα. Τωρα λοιπον δε θα αλληλοσφαχτουν ,διοτι συγκρατουνται από τη προοπτικη να μπουν στην ΕΕ σε καμποσα χρονια, οποτε θα τους μπουκωσει ο Μοσκοβισί από τις Βρυξελλες με πακτωλους κοινοτικων επιδοτησεων!
        Ω, ποσο διασκεδαστικοι ειστε εσεις οι ευρωφιλελέδες…….

        Reply
  4. Σε λίγα χρόνια ελπίζω η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, που θα τις έχουμε πάρει από χεράκι εμείς σαν τα μεγαλύτερα ξαδέρφια τους, θα είναι πλήρη μέλη της κοινής μας πατρίδας, της Ευρώπης. Αυτή η γραμμή στον χάρτη, αυτή η γραμμή που χαράχτηκε με αίμα την δεκαετία του 1910, σιγά σιγά αμβλύνεται, εξαχνώνεται, αχνοφαίνεται μόνο αν προσέξης καλά, γίνεται πορώδης, αδύναμη, ασθενική. Το εδώ και το εκεί παύουν να αποτελούν αντιφατικές κατηγορίες.

    Και τοτε το πριγκιποπουλο παντρευτηκε την ομορφη νεράιδα και εζησαν αυτοι καλα και εμεις καλυτερα.

    Reply
  5. Η Συμφωνια ενεργοποιηθηκε στις 25-1-2019, ομως ο Ζαεφ χρησιμοποει ασταματητα το Macedonia σκετο.
    Για να το πουμε ωμα, ο Ζόραν γραφει τη Συμφωνια στα @ρχίδι@ του.

    Επισημη ανακοινωση 25/1: The Government of the Republic of Macedonia strongly supports the decision of the Parliament of the Republic of Greece to ratify the historical Prespa Agreement……..

    Το tweet του Σαββατου 26/1: «η Μακεδονία είναι κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου»

    Το tweet της Κυριακης 27/1 : «θα μείνουμε ενωμένοι εξ ονόματος των εκατομμυρίων γυναικών, ανδρών και παιδιών, συμπεριλαμβανομένων 7200 Εβραίων από τη Μακεδονία, που έπεσαν θύματα του ναζισμού……”

    Reply
  6. η Β. Μακεδονία δεν θα χρησιμοποιήση ποτέ και πουθενά το Άστρο της Βεργίνας, θα αποκαταστήση δε επί το ορθόν κάθε αναφορά στην αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά που υπάρχει στα μνημεία του. Πρόκειται για διάταξη σχεδόν ταπεινωτική, λες και έχουμε κερδίσει σε πόλεμο και επιβάλλουμε την ιστορική μας μνήμη στον εχθρό.

    ακριβως. Και δεν προκειται να τηρηθει. Οι Γερμανοι ανετρεψαν Βερσαλλιες, οι ΠΓΔΜιοι θα αφαιρεσουν καθε αναφορα σε ατομα που, χμ, εμεναν στην ευρυτερη περιοχη; Με το που μπουν στο ΝΑΤΟ και αλλαξουν κυβερνηση θα βαλουν Μεγαλεξανδους μεχρι και στις εκκλησιες (επισης ειναι ορθοδοξοι, να τους απαγορευσουμε τις εκκλησιες βυζαντινου στυλ)

    Ειναι και χαζο τελικα, σαν να λεγαμε εμεις στους Τουρκους να μην μιλανε για αρχαια Αθηνα στο μουσειο της Εφεσου. Κακο μας κανει; Βασικα το μοναδικο θεμα εδω ειναι αυτο που εχω ξαναπει, η Θεσσαλονικη δεν εχει Παρθενωνα (και δεν εχει γιατι οι Μακεδονες ηταν, χμ, λιγο απολιτιστοι). Αν ειχε, ολα αυτα θα ειχαν ληξει.

    Εξάλλου, το ερώτημα “γιατί τώρα;” μπορεί να τίθεται ενόψει κάθε λύσης. Η απάντηση είναι “γιατί όχι τώρα;“. Τα προβλήματα κάποια στιγμή πρέπει να λύνωνται.

    σοβαρα τωρα? δεδομενου οτι η καθυστερηση δεν εχει σχεδον κανενα κοστος, και οτι το ονομα ειναι το βασικο ζητημα, γιατι να μην περιμενουμε μεχρι να υποκυψουν σε ενα αλλο, καλυτερο ονομα, που ειναι και το μοναδικο που ισως κρατησει απο την συμφωνια στα επομενα 30 χρονια?

    Reply
    • σοβαρα τωρα? δεδομενου οτι η καθυστερηση δεν εχει σχεδον κανενα κοστος, και οτι το ονομα ειναι το βασικο ζητημα, γιατι να μην περιμενουμε μεχρι να υποκυψουν σε ενα αλλο, καλυτερο ονομα, που ειναι και το μοναδικο που ισως κρατησει απο την συμφωνια στα επομενα 30 χρονια?

      Αν διαλυθούν σαν κράτος, εκεί να δης “σχεδόν κανένα κόστος”.

      Reply
  7. Ο Ζοραν κατα το συνηθειο του γραφει τη Συμφωνια στ’ @ρχίδι@ του.

    Tweet Δευτερα 28/1: “Δεν υπαρχουν διαφωνιες με τους γειτονες, ηλθε η ωρα για ευημερια. Ας φερουμε την Ευρωπη στη Μακεδονια”.

    http://www.skai.gr/news/politics/article/395548/o-zoran-zaef-sunehizei-na-apokalei-ti-hora-tou-makedonia-horis-to-voreia/?utm_source=rss_news_top&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss

    Reply
  8. Σκοπιανος ΥΠΕΞ Ντιμιτροφ:
    Η χώρα του νομιμοποιείται λεει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική της ονομασία έως ότου η ελληνική Βουλή κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Και οι συνταγματικες αλλαγες θα τεθουν σε ισχυ μονο οταν γινει αυτο.

    http://www.skai.gr/news/politics/article/395621/dimitrof-tha-legomaste-makedonia-mehri-na-boume-sto-nato/

    Βεβαιως η Συμφωνια λεει οτι επρεπε να τα εχουν κανει ολα ηδη. Σε οτι αφορα το πρωτοκολλο ενtαξης στο ΝΑΤΟ, προβλεπει απλως οτι η Αθηνα οφειλει να το κυρωσει ανευ χρονοτριβης οταν της αποσταλλει.

    Αλλα οι Σκοπιανοι ως γνωστον γραφουν τη Συμφωνια στ’ @ρχίδι@ τους, και ηδη διαφαινονται οι πραγματικες τους προθεσεις.

    Reply
  9. Η προσωπική μου άποψη αποκλίνει υπέρ της αποδοχής ενός πιθανού αλβανικού αιτήματος, με το επιπρόσθετο επιχείρημα ότι η αλβανική απόσχιση θα ευνοούσε μακροπρόθεσμα την σταθερότητα του μακεδονικού κράτους, εφόσον θα απομάκρυνε πληθυσμούς αλλοεθνείς, δύσπιστους και μη αφομοιώσιμους, κατοικούντες σε εδάφη που δεν έχουν αξία για την μακεδονική εθνική αυτοσυγκρότηση.

    https://www.scribd.com/document/359495388/%CE%91%CE%B8-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%91%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%9A%CE%B1%CE%B9-%CE%95%CE%B4%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%91%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-23-03-2015

    αν το ζήτημα δεν επιλυόταν τώρα…..οι συνέπειες θα ήταν όντως μάλλον μικρές….εκτός εάν η συσσωρευόμενη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της γείτονος, ιδίως μεταξύ των Αλβανών, ωδηγούσε σε έκρηξη, σε εθνοτική σύγκρουση, σε αντάρτικο στο Τέτοβο και σε οδομαχίες μες στα Σκόπια. Ή ακόμη και σε στρατιωτική επέμβαση γειτονικών χωρών. Τότε, θέλω να πιστεύω, θα βρίσκονταν πολλοί επιμηθείς, που βλέποντας το θανατικό, την προσφυγιά και το λαθρεμπόριο όπλων, θα έλεγαν τι μαλακία κάναμε τόσα χρόνια.

    Βγαλε ακρη……….

    Reply
    • Καταρχάς, σταμάτα το με τα παχιά γράμματα βρε παιδάκι μου, μου έβγαλες τα μάτια. Κατά δεύτερον, η συμπεφωνημένη και ομαλή ανταλλαγή εδαφών ή διάσπαση τσεχοσλοβακικού τύπου δεν είναι εφικτή αυτήν την στιγμή. Πολύ πιο εφικτή είναι η μεσοπρόθεσμη ένταξη αυτών των κρατών στην ΕΕ και η έμμεση λύση του προβλήματος μέσω Βρυξελλών.

      Reply
  10. Η απαγορευση αναφορων στην αρχαια ελληνικη κληρονομια που προβλεπουν οι Πρεσπες δεν ειναι απλα αυταρχικη και αδικη, ειναι και το πρωτο κομματι της συμφωνιας που θα αγνοησουν. Μην ξεχασουμε να τους απαγορευσουμε να χτιζουν βασιλικη με τρουλο, ειναι ΔΙΚΟ μας το Βυζαντιο. ΣΓ

    Μεταφραση: Οι Σκοπιανοι δικαιουνται να αγνοησουν τη συμφωνια, αφου ειναι “αυταρχικη και αδικη”.
    Και μπορουν να το κανουν ατιμωρητα, αφου η υπεροχη αυτη Συμφωνια δεν εχει δικλειδες που θα μας διασφαλιζουν σε μια τετοια περιπτωση.

    Kατα τα αλλα, pacta sunt servanda, και οι Σκοπιανοι ειναι καλοπιστοι και ειλικρινεις αντισυμβαλλομενοι, οποτε ας κανουμε και μπιζνες μαζι τους

    Reply
  11. Δηλωσεις Ζαεφ απο τη Σοφια 4/2/2019

    Macedonia may commence the EU accession talks in June. I express my deep gratitude to the Bulgarian people and Prime Minister Boyko Borissov because this would not have been possible if Borissov with his courage, with his European spirit and in a European way, characteristic for the 21st century, did not help signing the good neighborhood agreement between Bulgaria and Macedonia. Thanks to that agreement, I, personally, as Prime Minister of Macedonia, had the courage and strength to settle the name dispute.

    https://english.republika.mk/news/macedonia/zaev-macedonia-may-commence-eu-accession-talks-this-june/

    “Macedonia has been waiting for 27 years to become a member of NATO. Today, Macedonia has the hope of having open doors.”

    https://www.voanews.com/a/macedonian-pm-says-joining-nato-will-assure-peace-in-balkans-/4772812.html

    Σε 5 προτασεις 5 φορες Macedonia. Σκετο.
    Για αλλη μια φορα ο Ζοραν γραφει τη Συμφωνια στα @ρχίδι@ του.

    Reply
  12. Αν πρέπει να διδάσκεται η μακεδονική γλώσσα στην Ελλάδα; Στο Αριστοτέλειο και σε δικό της τμήμα. Και να είναι και καλύτερο από των Σκοπίων.

    Το Πανεπιστημιο οφειλει να εχει ως θρησκεια του την επιστημονικη Αληθεια, δεν μπορει να διδαξει παραμυθια για λογους πολιτικης σκοπιμοτητας ουτε να υποστηριξει κατι που ειναι σκετη πολιτικη αγυρτεία.
    Δεν υπαρχει καμμια μακεδονικη γλωσσα,βουλγαρικα μιλουν οι Σκοπιανοι. Οι συνοδοιποροι των Σκοπιανων που εχουν τετοιες φαεινες ιδεες μοιαζουν με θρησκοληπτους ζηλωτες που ζητουν απο το τμημα Βιολογιας να πει οτι ο ανθρωπος δεν καταγεται απο τους πιθήκους, αλλα απο τον Αδαμ και την Εύα.

    Υπαρχει ηδη Τμημα Σλαβικων σπουδων, και φανταζομαι εντος αυτου υπαρχει κατευθυνση βουλγαρικων σπουδων. Οι αποφοιτοι μπορουν να συνεννοηθουν αψογα με τους Σκοπιανους.

    Reply
  13. ΠΗΓΗ: ant1news.gr

    Σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA ο πρόεδρος της χώρας τίμησε τον Πρόεδρο της τουρκικής εταιρείας TAV, Sadi Sener, με το μετάλλιο του κράτους.

    Ο κ. Ιβανόφ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο επιχειρηματία δήλωσε ότι στην πραγματικότητα «ο Μουσταφά Κεμάλ (ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας) είναι Μακεδόνας, γιατί τη στιγμή που γεννήθηκε, η Θεσσαλονίκη ήταν το έδαφος της Μακεδονίας. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μια μεγάλη οικονομία και είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια χώρα να είναι φιλική προς εμάς και να μας βοηθήσει. Ελπίζουμε ότι αυτή η βοήθεια και αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Σας στείλαμε τον Μακεδόνα Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα οι τουρκικές εταιρείες έρχονται στην Μακεδονία. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά».

    Η εταιρεία TAV είναι κατασκευαστής και επενδυτής των δύο αερολιμένων της πΓΔΜ στα Σκόπια και την Οχρίδα.

    Σύμφωνα με το IBNA oι συνολικές επενδύσεις της Τουρκίας στην πΓΔΜ υπερβαίνουν τα 1,2 δισ.

    http://www.real.gr/kosmos/arthro/nea_proklisi_ibanof_o_kemal_itan_makedonas-5252

    Reply
  14. Οι κινεζικές αρχές απέρριψαν αίτημα ελληνικής εταιρείας για τη χρήση του όρου «μακεδονικού» για τα προϊόντα της.

    «Χωρίς να αποκαλύψουμε το όνομα της επιχείρησης, σας ενημερώνω ότι έχουμε στη διάθεση μας απόρριψη από την πλευρά της Κίνας αιτήματος ελληνικής εταιρείας για τη χρήση του όρου «μακεδονικός» για τα προϊόντα της, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της γειτονικής χώρας. Η απόρριψη έχει ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2019», είπε η κυρία Σπυράκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα.

    Σημειώνεται πως η εν λόγω αποκάλυψη ακολουθεί την πρόκληση των Σκοπιανών να παρουσιάσουν «μακεδονικά» κρασιά 2.000 ετών σε έκθεση στην Γερμανία. Είχε προηγηθεί η διεθνής τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου όπου και εκεί τα Σκόπια είχαν εμφανιστεί ως Μακεδονία.

    Όπως επισήμανε η Μαρία Σπυράκη «με την Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση άφησε σε εκκρεμότητα για τρία χρόνια το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, των εμπορικών σημάτων και των επωνυμιών για τα προϊόντα της Μακεδονίας μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν ήδη το κόστος αυτής της επιζήμιας συμφωνίας».

    https://www.el.gr/ethnos/kerkoporta/ti-lene-oi-kinezoi-gia-ton-oro-makedo/

    Reply
  15. Και εγω ενομισα οτι ειχες απαντησει σε οσα απεκαλυψε η Μ. Σπυρακη για το θεμα των εμπορικων σηματων. Ισως σου διεφυγε.

    Ή ισως απλως κανεις το κουνελι, κατα την προσφιλη σου τακτικη να πετας την μπαλα στην εξεδρα οταν η συζητηση παιρνει τροπη που δεν σε βολευει.

    Reply
  16. Από την πλευρά των οινοπαραγωγών, ο κ. Μητσοτάκης έγινε δέκτης καταγγελίας ότι στην έκθεση ProWein, τη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στον κόσμο, η γειτονική χώρα συμμετείχε ως «Μακεδονία». «Το ότι ζήτησε η Κίνα άδεια από τους Σκοπιανούς για να αγοράσει Ελληνικό κρασί από τη Μακεδονία, δείχνει ποιά ακριβώς είναι η ισχύς της Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αναλυτική συζήτηση που έγινε για το θέμα του κρασιού.

    «Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι οι Μακεδονικές επιχειρήσεις αποφεύγουν πλέον να βάλουν στα νέα τους προϊόντα το όνομα Μακεδονία γιατί φοβούνται ότι θα μπλέξουν», σημείωσε επιχειρηματίας που συμμετείχε στη συζήτηση.

    Στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος ανέφερε ότι «σε τουριστική έκθεση του Βερολίνου τα Σκοπιά εμφανίστηκαν ως Μακεδονία» και μετά από την έντονη αντίδραση της Ελληνικής πλευράς και αφού πέρασαν δύο ημέρες προστέθηκε με μικρά γράμματα το «Βόρεια Μακεδονία». Ο κ. Τζιτζικώστας αποκάλυψε ότι υπάρχει ελληνική εταιρεία από τη Μακεδονία η οποία ζήτησε την κατοχύρωση της εμπορικής της ονομασίας στην Ελβετία και το αίτημά της απορρίφθηκε εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    http://www.skai.gr/news/politics/article/400432/oi-desmeuseis-mitsotaki-se-paragogous-gia-ta-makedonika-proioda/?utm_source=rss_news_top&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss

    Reply
  17. Στις 21 Μαρτιου, μετα απο συναρπαστικο αγωνα, η……”Μακεδονια” νικησε τη Λεττονια με 2-1 για τα προκριματικα του ευρωπαικου πρωταθληματος.Ο αγωνας εγινε στο σταδιο “Φιλιπππος ΙΙ Ο Μακεδων” στα Σκοπια.

    https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/171029/h-voreia-makedonia-apanta-gia-to-makedonia-ston-agona-me-ti-letonia

    Μετα τη φασαρια στα ελληνικα ΜΜΕ, ο Σκοπιανος κυβερνητικος εκπρωσοπος δηλωσε οτι “η διαδικασια μετονομασιας των εθνικων ομαδων και του σταδιου εχει ξεκινησει”.

    Προφανως απαιτειται μια χρονοβορος και επιπονη διαδικασια για να στειλουν ενα e-mail στην UEFA και να την ενημερωσουν οτι αλλαξαν ονομα. Ομοιως για να αλλαξει η ονομασια του σταδιου. Ολα κι ολα, ειναι λεπτες δουλειες αυτες, θελουν υπομονη.

    Για αλλη μια φορα, ο Ζόραν γραφει τη Συμφωνια στα @ρχίδι@ του.

    Reply

Leave a Comment