Εκλογες 2007 – αρθρο 1: Η σαπια Ελλαδα του ΟΤΕ και της Ολυμπιακης

Το ιστολογιο της αναΜορφωσης ξεκινα μια σειρα αρθρων που θα μελετουν το εργο της κυβερνησης.
Τελικα οποιο κομμα και να μας κυβερνα η Ελλαδα μενει ιδια? Τι εκανε η παρουσα κυβερνηση καλυτερα απο τις προηγουμενες?

Στο κυριακατικο Βημα δυο αρθρα μου προκαλεσαν για μια ακομη φορα οργη. Το ενα εχει να κανει με την αναπτυξη του ευρυζωνικου Ιντερνετ στην Ελλαδα το δευτερο με την καταραμενη Ολυμπιακη.

Τι κοινο εχουν αυτα τα δυο κειμενα? Μα οτι η απελπιστικη αδρανεια του ελληνικου κρατους και η ανεξηγητη προσκολληση σε καταστροφικες τακτικες προκαλουν ανυπολογιστες οικονομικες ζημιες στην χωρα!

Ο απεθαντος αερομεταφορεας
Το ζομπι της Ολυμπιακης παραμενει μετα απο δεκαετιες προβληματων ζωντανο χαρη σε εναν απο τους χειροτερους επενδυτες της ιστοριας, τον πανηλιθιο κυριο μετοχο της εταιρειας… το ελληνικο δημοσιο! Η ισως χειροτερη μεγαλη αεροπορικη εταιρεια της ΕΕ* ρουφα το αιμα του ελληνικου δημοσιου με απιστευτους ρυθμους. Δεν μπορω να καταλαβω πως μπορει μια εταιρεια να καιει χρημα τοσο γρηγορα:

σύμφωνα με πληροφορίες ο ισολογισμός της Ολυμπιακής Αεροπορίας – Υπηρεσίες ΑΕ για τις χρήσεις των προηγουμένων ετών θα αποκαλύπτει ότι οι σωρευμένες ζημιές της εταιρείας ανέρχονται σε 1,35-1,4 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία – Υπηρεσίες ΑΕ (ΟΑ-Υ) δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2003

Σε λιγοτερο απο 4 χρονια μας φορτωσε η Ολυμπιακη 1,4 δις ευρω ζημιες! Το απιστευτο μαλιστα ειναι οτι εχουμε τετοια αφαιμαξη χωρις κανενα οφελος! Γιατι αν μη τι αλλο οι τιμες της αεροποριας στην Ελλαδα ειναι πολυ πιο υψηλες απο την υπολοιπη ΕΕ, οπου αποκρατικοποιηθηκαν γρηγορα οι αεροπορικες εταιρειες.


Σκεφτειτε οτι 1,4 δις ευρω φτανουν για να πεταξουν ολοι οι κατοικοι της χωρας στην Γερμανια και να επιστρεψουν! Σκεφτειτε οτι με 1,4 δις ευρω μπορεις ανετα να φτιαξεις ενα δυνατο πανεπιστημιο ή μια γεφυρα λιγο μικροτερη απο την Γεφυρα Ριου-Αντιρριου.

Οποιαδηποτε κυβερνηση ανεχεται εναν τετοιο εξευτελισμο, μια τετοια σπαταλη δημοσιου χρηματος, ειναι μια κυβερνηση που δεν σεβεται τα χρηματα μου. Ειναι μια κυβερνηση που δεν ξερω με τι λογικη ζηταει την ψηφο μου. Αλλα μηπως η Ολυμπιακη ειναι απλα μια εξαιρεση? Οχι και ερχομαστε στο δευτερο αρθρο:

Στενοζωνικη Ελλαδα

Η αύξηση του αριθμού των ευρυζωνικών γραμμών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 οδήγησε σε αύξηση της διείσδυσης από 4,4% στις 31.12.2006 σε 6,9% στις 30.6.2007.
Με βάση τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα δείχνει να παραμένει στην τελευταία θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ (έχουν προστεθεί η Βουλγαρία και η Ρουμανία). Η τάση ωστόσο για μείωση της απόστασης είναι εμφανής.

Το ευρυζωνικο διαδικτυο ειναι μια προϋποθεση για την ψηφιακη αναπτυξη της χωρας και θεωρω οτι η ψηφιακη μας αναπτυξη ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα εργαλεια για την οικονομικη και κοινωνικη μας αναπτυξη. Περικοβει σπαταλες, καταργει τις ουρες σε δημοσιες υπηρεσιες και τραπεζες, βελτιωνει τις επικοινωνιες, προσφερει δυνατοτητες εναλλακτικης πληροφορησης και αλληλεπιδρασης μεταξυ πολιτων (οπως το παρον ιστολογιο).

Αν η Ελλαδα θελει να βελτιωθει, αν θελει να συγκαταλεγεται στις ανεπτυγμενς χωρες, οι επιδοσεις της στον ψηφιακο τομεα πρεπει να ειναι διεθνους κλασης. Ανταυτου δυστυχως βρισκεται σημερα στην τελευταια θεση της ΕΕ των 27! Μιλαμε δηλαδη για χωρες οπως Λεττονια, Σλοβακια, Βουλγαρια και Ρουμανια με πολυ χαμηλα εισοδηματα, χωρες που πριν 17 χρονια ειχαν ανυπαρκτες υποδομες. Η Ελλαδα του 2007 εχει φτασει στο επιπεδο να προσπαθει να “μειωσει την διαφορα” που την χωριζει απο την Βουλγαρια!

Τι εχουν ολες αυτες οι χωρες που δεν εχει η Ελλαδα? Μα φυσικα μια πιο ανοιχτη αγορα τηλεπικοινωνιων. Γενικοτερα στις περισσοτερες χωρες της ΕΕ οι πρωην κρατικες μονοπωλιακες εταιρειες εχουν ιδιωτικοποιηθει πληρως. Οι αγορες που ηταν κλειστες και αδρανεις παραδοθηκαν στον ανταγωνισμο με εντυπωσιακα αποτελεσματα. Παντου? Οχι παντου, μια μικρη χωρα στην ακρη της Ευρωπης παιζει τον ρολο του γαλατικου χωριου. Η Ολυμπιακη ανηκει εξολοκληρου στο κρατος, ο ΟΤΕ ελεγχεται ασφυκτικα απο αυτο. Και οι δυο εταιρειες εχουν προνομιακη μεταχειριση απο κρατος και δικαστηρια και σκοτωνοντας τον ανταγωνισμο εχουν μια κυριαρχη θεση στις αγορες τους, μια θεση που ουτε αξιζουν, ουτε μεταχειριζονται σωστα.

Τις πταιει?
Σιγουρα θα πειτε οτι αυτα τα θεματα ειναι προβληματα δεκαετιων, δεν δημιουργηθηκαν χτες. Το δεχομαι. Αλλα περιμενα απο μια νεα κυβερνηση να προχωρησει στην λυση αυτων των θεματων. Φοβαμαι οτι απο το 2004 εως σημερα δεν ειδα την παραμικρη βελτιωση στο θεμα, ισα ισα ειδαμε χωρες σαν την Βουλγαρια να μας ξεπερνουν. Ο υπευθυνος υπουργος για αυτα τα θεματα ειναι ο υπουργος Μεταφορων και Επικοινωνιων, Μιχαλης Λιαπης. Να θυμισω οτι αρμοδιοτητα του ειναι και ο υπαναπτυκτος ΟΣΕ (που με 90 φορες λιγοτερη κινηση απο τα γερμανικα τρενα φαινεται να εχει περισσοτερα ατυχηματα σε απολυτους αριθμους!!) και επισης απο το Υπουργειο του βγηκε αυτο το ανεκδιηγητο εντυπο για τις γυναικες οδηγους. Δεν ειμαι σε θεση να κρινω ποσο ειχε ελευθερα χερια να πραξει διαφορετικα, αυτο ειναι κατι που πρεπει να εξηγησει ο ιδιος και να το κρινει ο καθε ψηφοφορος. Ειναι ομως ωρα να κανει τον απολογισμο του εργου του και εμεις οι πολιτες θα πρεπει να τον κρινουμε για αυτο…

*Δυστυχως λογω εργασιας τις εχω δοκιμασει σχεδον ολες.

2 thoughts on “Εκλογες 2007 – αρθρο 1: Η σαπια Ελλαδα του ΟΤΕ και της Ολυμπιακης”

  1. Σκεφτειτε οτι με 1,4 δις ευρω μπορεις ανετα να φτιαξεις ενα δυνατο πανεπιστημιο

    Ακριβώς.
    Νομίζω ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις την βλέπουν την Ολυμπιακή κάτι σαν Πανεπιστήμιο.
    Η σαν critical κομάτι της ελληνικής “βιομηχανίας”, υπηρεσιών κλπ

    Όχι πως δεν γίνεται και εξω αυτό η ανάλογα πράματα,
    αλλα όχι για αεροπορικές ετερείες τώρα πιά.

    Πριν 3 περίπου χρόνια ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ειχε μπλοκάρει την πώληση της Sanofi-Synthelabo (Γαλλική Φαρμακοβιομηχανία) στην Ελβετική Novartis.
    Και εξανάγκασε, απ’ότι θυμάμαι την Aventis, μια αλλη Γαλλική φαρμακο-βιομηχανία να εξαγοράσει την Sanofi.
    Ο λόγος όπως τον εξέφρασαν ..”..Η Γαλλία θέλει να εχει μια μεγάλη φαρμακο-βιομηχανία στο ζωτικό της χώρο, και δεν γουστάρουμε να σας τη δώσουμε κύριοι Ελβετοί..”. Κάτι τέτοιο.

    Υποψιάζομαι δε, το γεγονός ότι η Novartis ειχε μόλις πριν ένα χρόνο μετακομίσει τα World Headquarters της από Ελβετία σε Βοστωνη, ειχε παίξει το ρόλο του σ’αυτή την απόφαση.
    Θα μου πεις Γαλλία ειναι αυτή και εχει τα κόμπλεξ της..
    (“Δυτική” Ελλάδα, την αποκαλουν μερικοί δικοι μας και οχι χωρις λόγο)

    Από τότε ομως κύλισε αρκετό νερό στο αυλάκι.
    Η Γαλλική Alcatel εξαγόρασε τα Bell Labs (της ATT) που θεωρούνταν crown jewels της αμερικανικής Ερευνητικής κοινότητας (σε βασική και εφαρμοσμένη ερευνα).
    Το NYSE από Νέα Υόρκη εξαγόρασε το NEXT (Χρηματιστήριο) του Παρισιού, κοκ.. (σαρκοζί για πρεσιντάντ και τέτοια)
    Ετσι είναι αυτά..

    ΥΓ.
    Συμφωνώ και επαυξάνω για ευρυζωνικά, στενοζωνικά,
    εγινε μεγάλη και απερίγραπτη ζημια στη χώρα.

    Reply
  2. Νομίζω ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις την βλέπουν την Ολυμπιακή κάτι σαν Πανεπιστήμιο.
    Η σαν critical κομάτι της ελληνικής “βιομηχανίας”, υπηρεσιών κλπ

    αναγνωριζω οτι πριν 20 χρονια υπηρχε μια τετοια νοοτροπια, οτι χρειαζεται καποιος να κουβαλαει λεει την ελληνικη σημαια στα περατα της γης και λοιπα. Αλλα ποσος καιρος και ποσα καμμενα λεφτα χρειαζεται για να συνειδητοποιησουμε οτι ολα αυτα ειναι ασυναρτησιες?
    Η Ολυμπιακη σημερα αν ειναι Πανεπιστημιο, διδασκει σιγουρα τεμπελια, απεργιες και αναποτελεσματικοτητα.
    Και οσο συμβολιζει την Ελλαδα, συμβολιζει σαπιλα οχι δυναμισμο. Η ζημια που εχει κανει στον τουρισμο μας η Ολυμπιακη με τον ερασιτεχνισμο εως προστυχη αδιαφορια των εργαζομενων της για τους πελατες της ειναι ανυπολογιστη.
    Ο μονος λογος που το ζομπι της Ολυμπιακης μενει ζωντανο ειναι ενας και απλος: οι πιεσεις των εργαζομενων της κι οι φοβιτσιαρικες κυβερνησεις μας που δεν τολμανε να κανουν το σωστο προς οφελος 11 εκατομμυριων Ελληνων μονο και μονο για να μην εχουν πορειες 5.000 κακομαθημενων…

    Και οντως η Γαλλια εχει συχνα παρομοιες ιδεες (οχι βεβαια σε βαθμο να κραταει σαπιες εταιρειες, αλλα οντως εχει καποια λογικη δημιουργιας “εθνικων πρωταθλητων”), αυτο βεβαια κανει την Γαλλια μεταξυ αλλων να εχει τετοια προβληματα σημερα.

    Reply

Leave a Comment