Μερικες χαλαρες καλοκαιρινες παρατηρησεις σχετικα με την αρχιτεκτονικη των δημοσιων κτιριων ανα την Ελλαδα.
Εχετε αναρωτηθει ποτε ποιος φταιει που τα περισσοτερα κτιρια του ελληνικου κρατους αποπνεουν την ιδια ομοιομορφη μιζερια?
Λοιπον ο φταιχτης φαινεται να ειναι η Κτηματικη Εταιρεια του Δημοσιου. Κοιταχτε ας πουμε μια τυπικη εφορια, σχεδιασμενη απο την ΚΕΔ, την ΔΟΥ Χαλκιδας.
Μα και επιτηδες να το κανεις τοσο ασχημο κτιριο δεν φτιαχνεις! Τα δημοσια κτιρια σε ενα συγχρονο κρατος ειναι αυτα που υποτιθεται ομορφαινουν τις πολεις, κανουν την ζωη λιγο πιο ανετη, δινουν το αισθημα στου φορολογουμενους οτι τα χρηματα τους πιανουν τοπο. Συχνα, σε χωρες οπως η Γαλλια, ειναι αυτα τα δημοσια κτιρια που πρωτοτυπουν αρχιτεκτονικα και ανοιγουν νεους δρομους.
Στην Ελλαδα ειναι απλα να παρακαλας να μην χτιστει ΔΟΥ διπλα στο σπιτι σου και πεσει η αξια της περιοχης απο την ασχημια! Αν δεν σας επεισε η ανω φωτογραφια κοιταχτε ας πουμε την ΔΟΥ Αλεξανδρουπολης:
Τι να πρωτοθαυμασει κανεις, το πρωτοποριακο βαψιμο σε γκρι-τσιμεντι? Το πως αποτυγχανει πληρως να συνδυστει με τα δεντρα που προϋπηρχαν? Τα 3 τετραγωνικα μετρα κακομοιριαρικου πρασινου που προσθετει το κτιριο στην περιοχη? Την γενικη αισθητικη φυλακης απο μιζερο-καταστροφικη ταινια του 80 (στυλ Escape from New York) ?
Δυστυχως οι πολιτικοι μας ειναι τοσο ικανοποιημενοι απο το εξωραϊστικο εργο της ΚΕΔ που φαινεται οτι της παραγγελνουν ακομα και υπουργεια! Δειτε το νεο μας Υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας:
Ενα πραγματικο κομψοτεχνημα, μου θυμιζει προσωπικα 18 ασχημα αστυνομικα τμηματα φτιαγμενα το 1985 στιβαγμενα το ενα πανω στο αλλο και κολλητα διπλα τους τον πυργο ελεγχου του (πολυ βαρετα σχεδιασμενου) Ελευθεριος Βενιζελος.
Ακομα δεν εχετε πειστει? Δειτε την Γενικη Γραμματεια Επικοινωνιας
Δεν ξερω τι παει να μας επικοινωνησει εδω ο αρχιτεκτονας. Το πως η ελλειψη αρχιτεκτονικης εμπνευσης μπορει να κανει ενα κτιριο να σου φερνει καταθλιψη? Ισως προσπαθει να επικοινωνησει σε εναν “δημιουργικο διαλογο” με τα υπολοιπα πανασχημα κτιρια της Αθηνας. Ισως απλα ο αρχιτεκτονας ηταν τυφλος οπως εκεινος ο σκηνοθετης στο Hollywood Ending του Γουντυ Αλλεν.
Το μονο κτιριο που ειδα να μη μου φερνει αναγουλα ηταν το Υπουργειο Πολιτισμου
Αλλα σκεφτειτε οτι ειναι Υπουργειο Πολιτισμου, δηλαδη θα επρεπε να ειναι το ομορφοτερο Δημοσιο Κτιριο της χωρας!
Μια προταση
Περα απο την πλακα, δεν ξερω αν φταινε οι αρχιτεκτονες που απασχολει το δημοσιο, τα κινητρα που τους δινονται, οι γραφειοκρατικες δομες του ελληνικου κρατους ή τι αλλο. Αυτο που ξερω με σιγουρια ειναι οτι η Κτηματικη Εταιρεια του Δημοσιου προκαλει πονο στα ματια μας με τα κτιρια που φτιαχνει.
Η Αθηνα εχει πραγματικη αναγκη απο μερικες αρχιτεκτονικες οασεις. Τα κτιρια του Δημοσιου αντι να μας προσφερουν μερικες ανασες, ή καλυτερα ενα εναυσμα για μια δημιουργικη εκρηξη, προς το παρον προσφερουν παρηγορια στα χειροτερα αρχιτεκτονικα εκτρωματα της πρωτευουσας.
Αυτο ισχυει ακομα περισσοτερο για τις μικροτερες πολεις της χωρας, που εχουν ελαχιστα ιδιωτικα μνημειακα κτιρια και που τα κτιρια του κρατους (Δημαρχειο, Νομαρχια, Αστυνομια, ΔΟΥ) ειναι η μονη ευκαιρια για καποια νοτα συγχρονης αρχιτεκτονικης απολαυσης.
Δειτε για συγκριση μερικα Υπουργεια απο αλλες ευρωπαϊκες χωρες
Υπουργειο Γεωργιας, Μαδριτη
Υπουργειο Αμυνας, Λονδινο
Αλλα δεν ειναι μονο τα παλια κτιρια που ειναι ομορφα, δειτε και μερικα πιο νεα:
Το Bundeskanzleramt (Καγκελαρία) στο Βερολινο
Ενα απο τα πιο γνωστα συγχρονα κυβερνητικα κτιρια, Υπουργειο Μεταφορων και Εμποριου, Παρισι
Πως ειπατε, αυτες ειναι μεγαλες χωρες, λογικο να εχουν ομορφα Υπουργεια? Δειτε μερικα Υπουργεια μικρών χωρών
Υπουργειο Εξωτερικων, Λισσαβωνα
Υπουργειο Βιομηχανιας, Πραγα
Υπουργειο Παιδειας, Χαγη
Κοινοβουλιο της Σκωτιας
Και εκτος Ευρωπης
Υπουργειο Εξωτερικων, Ισραηλ
Υπουργειο Παιδειας, Κουβεϊτ
Επιλογος
Καπου εδω νομιζω φτανουν οι φωτογραφιες. Ο,τι ενστασεις και να προβαλει κανεις, δικαιως, για τα παλια ελληνικα δημοσια κτιρια (χτιστηκαν για μια μικροτερη και φτωχοτερη χωρα, σε μια φτωχη αρχιτεκτονικα εποχη και με ασφυκτικους χρονικους και οικονομικους περιορισμους) δεν ισχυουν για το μελλον. Η Ελλαδα σημερα ειναι μια χωρα υψηλου εισοδηματος, η Αθηνα μια μεγαλουπολη με πιεστικη αναγκη για αρχιτεκτονικα επιτευγματα.
Τα Υπουργεια και γενικα δημοσια κτιρια που χτιζονται σημερα ειναι τα συμβολα της Νεας Ελλαδας, μιας κανονικης συγχρονης ευρωπαϊκης χωρας. Ειναι καθρεφτης του ποσο σεβομαστε τα χρηματα των φορολογουμενων, του πως βλεπουμε το κρατος μας, του ποσο ενδιαφερομαστε για την αισθητικη των πολεων μας. Ας χτισουμε επιτελους κατι ομορφο, ας ρισκαρουμε και λιγο με νεα σχεδια, νεα υλικα, νεες αρχιτεκτονικες.
Εν τελει, εχοντας χτισει πριν 2500 χρονια, με ελαχιστα λεφτα και ελαχιστο πληθυσμο, ενα απο τα διασημοτερα συμπλεγματα κτιριων στον κοσμο (την Ακροπολη βεβαια!) που εχει εμπνευσει τα μισα κυβερνητικα κτιρια της Δυσης απο την Ρωμη εως την Ουασινγκτων, ειναι ντροπη σημερα η αισθητικη μας φιλοδοξια να εξαντλειται στα βαρετα κυβακια (εως εκτρωματα) με τα οποια εχουμε διασπειρει την ελληνικη γη…
ΥΓ και σαν απαντηση στην παρατηρηση οτι η καλη αρχιτεκτονικη κοστιζει πολυ, εχω ενα τρομερο παραδειγμα πως με φτηνοτατα υλικα μπορει κανεις να κανει θαυματα:
Χε, χε, ναι η σκοτσέζικη βουλή (όχι κοινοβούλιο) είναι πράγματι πολύ επιβλητικό κτίσμα! Από μέσα είναι σα να λάμπει χρυσαφί, ενώ απ’ έξω ο τρόπος με τον οποίο δένει τόσο με την παλιά πόλη απ’ τη μια, όσο και με τους λόφους απ’ την άλλη σου κόβει την ανάσα. Μάλιστα είναι κυριολεκτικά κτισμένο προκειμένου να εντυπωσιάζει από ψηλά, δεξιοτεχνικά τοποθετημένο στο τέλος του Royal Mile ανάμεσα στα Salisbury Crags και στο Carlton Hill, ώστε να φαίνεται και απ’ τα δύο και να συνεισφέρει στη θέα και απ’ τα δύο. Το μόνο που δε μ’ αρέσει είναι αυτές οι πλάκες μπροστά στα παράθυρα. (η σύζυγος του Μιράλες εξέφρασε την άποψη ότι είναι κουρτίνες, τραβηγμένες στο πλάι για να μπαίνει το φως της μέρας μέσα στη βουλή και να βγαίνει η αλήθεια προς τα έξω. Εμένα μου μοιάζουν σα σεσουάρ.)
Εν πάση περιπτώσει, αυτό που ήθελα να σημειώσω είναι ότι το τελικό κόστος της κατασκευής του ήταν £40 εκατομμύρια, 10 φορές δηλαδή το νούμερο του αρχικού προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να έχει γίνει το κτήριο συνώνυμο της σπατάλης των χρημάτων των φορολογουμένων απ’ τον δημόσιο τομέα. Τώρα, δεδομένου ότι εγώ δεν πληρώνω φόρους στη σκοτσέζικη κυβέρνηση (εκτός βέβαια μέσω ΦΠΑ), ελάχιστα με προβληματίζει το γεγονός αυτό. Αλλά το θέμα είναι ότι τα αρχιτεκτονικά θαύματα κοστίζουν. Στην Αθήνα κάναμε μια αρχή με το Καλατράβα. Δε γίνεται όμως να προσλαμβάνουμε αρχιτέκτονες διεθνούς φήμης για κάθε ΔΟΥ. Έχω την εντύπωση ότι τα περισσότερα κτήρια που αναφέρεις είναι φτηνά- και δεν είχαν ποτέ την φιλοδοξία να γίνουν οτιδήποτε πέρα από αυτό.
Κατά τα άλλα, εννοείται ότι συμφωνώ απολύτως.
Ωχ! Ήθελα να πω £400 εκατομμύρια.
καλες παρατηρησεις φουξια και ηθελα να τις συμπεριλαβω και στο κειμενο. Το ζητημα του κοστους φυσικα με ενδιαφερει και ειμαι ο πρωτος που θα πει οτι το κρατος πρεπει να αιτιολογει καλα καθε δαπανη που κανει.
Η αρχιτεκτονικη ομως δεν κοστιζει οσο νομιζει ο κοσμος, ειδικα για κανονικα κτιρια. Το ΟΑΚΑ κοστιζε γιατι φτιαξαμε απλα μια τεραστια στεγη, δηλαδη απο μονο του το τεχνικο εργο ηταν τεραστιο.
Ενα απλο ομως κτιριο γινεται ομορφο με απλες κινησεις. Τρανταχτο παραδειγμα για μενα ειναι αυτη η εκκλησια στην Μυκονο (η Παναγια Παραπορτιανη την οποια μολις προσθεσα και στο κειμενο) ή αλλα κομματια απλης φτηνης αλλα κομψης παραδοσιακης αρχιτεκτονικης. Ή για κατι πιο συγχρονο, κοιταξτε το Δημαρχειο του Μπεβερλυ Χιλς. Δεν ειναι κατι εξεζητημενο, ουτε πανακριβο, αλλα ειναι ενα κτιριο που ταιριαζει στο περιβαλλον του.
Απο την αλλη, τα οφελη της αρχιτεκτονικης για την Ελλαδα δεν ειναι μονο στην αισθητικη απολαυση των πολιτων που φερνει το κτιριο μονο του. Ειναι και στα ματια των τουριστων, και η Ελλαδα ειναι μια χωρα που βασιζει το 20% του ΑΕΠ της σχεδον στον τουρισμο!
Επισης μια σειρα καλων κτιριων ανεβαζει πια ολοκληρο το στυλ της πολης. Ας πουμε στο Παρισι ή στην Ρωμη δεν βλεπεις κιτσαριες, οχι (μονο) επειδη οι ανθρωποι εχουν καλυτερη παιδεια, αλλα και επειδη η κιτσαρια θα εκανε μπαμ. Θεωρω οτι μερικα στρατηγικα τοποθετημενα ομροφα κτιρια ανεβαζουν μια πολη σε μια νεα αρχιτεκτονικη πορεια.
Για παραδειγμα η πολυσυζητημενη Βαρκελωνη (απο οπου ειναι ο Μιραγιες που εφτιαξε την σκοτσεζικη βουλη [ποια η διαφορα με το κοινοβουλιο?] ) χαρη σε λιγα ατομα εγινε νομιζω πρωτοπορος της παγκοσμιας αρχιτεκτονικης και γενικα τεχνης (Γκαουδί, Πικασο, Νταλί, Μιρό) και παραγει σημερα μαζικα πολιτισμο. Οχι οτι δεν υπηρχε βαση, αλλα αν η πολη δεν εδινε την δυνατοτητα σε διαφορους αρχιτεκτονες να πειραματιστουν (δοκιμασε να χτισεις Σαγραδα Φαμιλια στην Αθηνα να δεις που θα στην πεσουν ολοι απο το Αρχαιολογικο Συμβουλιο μεχρι και το ΚΚΕ) και να φανουν, η πολη θα ηταν πολυ διαφορετικη.
Βασικά θα συμφωνήσω μαζί σου. Σαφώς και τα δημόσια κτίρια θα έπρεπε να πρωτοστατούν αρχιτεκτονικά στο γκρίζο τοπίο της ελληνικής τσιμεντούπολης. Θα έπρεπε να έχουν μπαλκόνια και άλλους ημιυπαίθριους ελεύθερους και όχι κλειστούς με τζαμαρίες κτλ (όπως δημαρχεία στη Θεσσαλονίκη που γνωρίζω). Θα μπορούσαν ακόμα να απομιμούνται κλασσικά κτίρια, αλλά όχι εμείς θέλουμε κοτέτσια, όπως ακριβώς κάνουμε και με τα σχολεία.
Μηπως πρεπει να κανουν μια βολτα στο εξωτερικο οι αρχιτεκτονες μας να παρουν μια ιδεα πως κτιζονται τα κτιρια στις Βρυξελλες, Παρισι, Ρωμη?????
Δυστυχως η Αθηνα ειναι η ασχημοτερη πολη της Ευρωπης!!!
Αναλογα τους αρχιτεκτονες. Δεν νομιζω οτι υπαρχει αρχιτεκτονας που δεν μπορει να φτιαξει κατι ομορφοτερο απο τις δυο πρωτες φωτογραφιες. Ή τουλαχιστον, αν υπαρχει τετοιο ατομο δεν αξιζει να ονομαζεται αρχιτεκτονας. Αυτο που συμβαινει συχνα φνταζομαι ειναι οτι δεν προσλαμβανουν καν αρχιτεκτονα αλλα βαζουν εναν μηχανικο να κανει την δουλεια.
Και συχνα βεβαια μπαινουν ασφυκτικοι περιορισμοι ή το αρχικο αρχιτεκτονικο σχεδιο μεταλλασεται τοσο πολυ στην πραξη που γινεται απαισιο.
Οποτε μην κακολογουμε γενικα τους Ελληνες αρχιτεκτονες. Υπαρχουν πολλοι καλοι, οπως ο Νικος Βαλσαμακης πχ
mavroviti: “Μηπως πρεπει να κανουν μια βολτα στο εξωτερικο οι αρχιτεκτονες μας να παρουν μια ιδεα πως κτιζονται τα κτιρια στις Βρυξελλες, Παρισι, Ρωμη?????”
Στις Βρυξέλλες είπες? Ε, όχι, εδώ προβάλλω ένσταση! Οι Βρυξέλλες είναι ίσως η μόνη μεγάλη πόλη της δυτική Ευρώπης που μπορεί και συναγωνίζεται την Αθήνα σε ασχήμια (όπως επίσης και σε και βρώμα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα…) Ευτυχώς η ήπειρος έχει πολύ καλύτερα αρχιτεκτονικά πρότυπα να παρουσιάσει απ’το τρισάθλιο Berlaymont, όπου υποτίθεται χτυπάει η καρδιά της!
ε νταξει, κοιτα οι Βρυξελλες μπορει να ειναι πολυ πιο βαρετες αρχιτεκτονικα απο ολες τις γειτονικες πρωτευουσες αλλα Αθηνα δεν νομιζω οτι ειναι. Τουλαχιστον τα κυκλοφοριακα εργα που εχει θυμαμαι οτι ειχαν κανει εντυπωση και σε εναν Γερμανο φιλο μου οταν ειχαμε παει (ολα με λεφτα της ΕΕ βεβαια :-) )
Μα περί αρχιτεκτονικής δεν ήταν ο λόγος? Κοίτα, χωροταξία καλή και ευρύχωρες λεωφόρους μπορεί να έχουν οι Βρυξέλλες, αλλά τα κτίρια πάσχουν από οξυτάτη ασχήμια. Τα παλαιότερα Art Nouveau, Art Deco και Art ξέρω γω είναι μαύρα απ ‘τον καιρό και τη βρώμα και επιπλέον στριμωγμένα σε σημείο ασφυκτικό. Τα καινούργια, κυρίως στο European district, είναι εξαμβλώματα βγαλμένα ως επί το πλείστον απ’ την δεκαετία του 70. Επιπλέον έχω να δηλώσω ότι σε μία χώρα όπου ο ουρανός είναι συνήθως χρώματος γκρι, δεν είναι καλή ιδέα να χτίσεις γυάλινα κτήρια.
Υπάρχει βέβαια ένας τομέας στον οποίο οι Βρυξέλλες δίνουν το καλό παράδειγμα και αυτός είναι τα πάρκα. Πρόκειται για την πιο πράσινη πόλη της Ευρώπης με περιποιημένους, πολυάριθμους και κυρίως πραγματικά τεράστιους χώρους πρασίνου.
ΥΓ. Γιατί εμείς με τι τα κτίζουμε?
θα ηθελα σε ολους σασ να σας στειλω 2-3 φωτογραφιεσ με μια κατασκευη που περιση εκανα στη θεσσαλονικη. Οιλογοι ειναι αυτοι ακριβωσ που ανφερθηκαν. Αντιθετοσ στη μιζερια και το αρπα-κολικη του σημερινου ελληνικου δημοσιου.το κοστος ηταν μολις 5000 ευρω επιπλεον
ΜΑΤΤ
Προσέξατε πόσο καλλίτερης αισθητικής είναι οι Πρεσβείες μας που χτίζει η ΚΕΔ στο εξωτερικό; Μάλλον θα τα γκρέμιζαν οι ντόπιοι, αν προσπαθούσαν να χτίσουν κτήριο νεοελληνικού τύπου…
ΜΑΤΤ μολις σε προσεξα, στειλε!
Θεοφιλε η ΚΕΔ χτιζει τις πρεσβειες? ειναι οντως καλυτερες αν και οχι αριστες. εχω παντως το αναποδο παραδειγμα, ενα κτιριο σχολειου διπλα στην ιαπωνικη πρεσβεια στην Αθηνα. Η διαφορα ποιοτητας ειναι πραγματικα εντυπωσιακη.
S_G: Δεν μπορώ να δω τις εικόνες των ελληνικών δημοσίων κτηρίων στην αρχή του κειμένου. Είναι εξωτερικά λινκ και χάθηκαν ή προσπαθεί να προστατεύσει τα μάτια μου από το άσεμνο περιεχόμενο ο Ίντερνετ Εξπλόρερ;
Εδώ μπορείς να διαβάσεις το άρθρο ενός Έλληνα αρχιτέκτονα που εξηγεί συνοπτικά το πως λειτουργεί το σύστημα κατασκευής δημοσίων κτηρίων στην Ελλάδα: http://www.zoulias.com/articles/article022.html
@fuchsia: Δεν έχω ζήσει στις Βρυξέλλες αλλά από τα αρκετά ταξίδια μου εκεί μου φαίνεται πολύ πιο ανεκτή (ενίοτε και ευχάριστη) αρχιτεκτονικά απ’ ότι η Αθήνα.
Επιπλέον, δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι σε μια χώρα με γκρίζο ουρανό δεν είναι κατάλληλα τα γυάλινα κτήρια. Απεναντίας, ακριβώς λόγω του κλίματος υποθέτω ότι ο αρχιτέκτονας θέλει να αφήσει τον (σπάνιο) ήλιο και το (δειλό) φως να μπει μέσα στο κτήριο, (και) για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Απεναντίας στην Αθήνα το θέμα θέλει πολύ μεγαλύτερη προσοχή για να μην έχουμε κτήρια-θερμοκήπια.
Τα δε κτήρια στη European district απ’ όσο ξέρω δεν είναι “εξαμβλώματα βγαλμένα …απ’ την δεκαετία του 70”. Είναι, κτήρια της δεκαετίας του ’70. Και στο εσωτερικό τους μου έχουν φανεί πολύ λειτουργικά.
Αυτή είναι μια άλλη παράμετρος, που δε θίγει το άρθρο, αλλά είναι τουλάχιστον εξ’ίσου σημαντική με την εξωτερική εμφάνιση των κτηρίων.
χμ ναι αποτι φαινεται η ΚΕΔ δεν ηταν χαρουμενη με το ξεφτιλισμα που της κανουμε και εκοψε τις συνδεσεις. τα εφτιαξα τωρα.
ενδιαφερουσα η συνδεση αλλα αυτα τα κτιρια τουε σε μακετα δεν μπορει να φαινοντουσαν ωραια!
περι βρυξελλων συμφωνω, αν και θα ηταν σιγουρα πιο ομορφα τα κτιρια αν τα χτιζαν σημερα. Αλλα συγκρινονταας με τα εκτρωματα οπως την γενικη γραμματεα επικοινωνιας, δυστυχως μας χωριζει αβυσσος.
@ mantz
Να σημειώσω κατ’αρχάς ότι το πιο πάνω σχόλιό μου ήταν αντίδραση στην ιδέα ότι οι Βρυξέλλες αποτελούν αρχιτεκτονικό πρότυπο που πρέπει να μιμηθεί η Ελλάδα – δεν τις σύγκρινα ποτέ με την Αθήνα για να τις ανακυρήξω χειρότερες. Η Αθήνα είναι πιο άσχημη κατά την προσωπική μου άποψη, πράγματι – απλά αυτό δε κάνει και τις Βρυξέλλες όμορφες. Από εκεί και πέρα:
Το ότι πολλά κτήρια κτίστηκαν την δεκαετία του ‘70 δεν είμαι σίγουρη πώς τα κάνει πιο όμορφα, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι καν αληθές. Το Breydel π.χ. στο οποίο εργαζόμουν εγώ τελείωσε το ’91 και είναι ίσως από τα πιο άσχημα κτίσματα που έχει να επιδείξει η Κομισιόν. Παρομοίως και για τη γυάλινη κατασκευή τους: συμφωνώ ότι μπορεί να είναι πιο λειτουργική και οικονομικά σώφρων, αλλά δε χρειάζεται πολύ φαντασία πιστεύω να δείξει ότι μια βροχερή μέρα του χειμώνα (ή του καλοκαιριού εδώ που τα λέμε γιατί για Benelux μιλάμε στο κάτω κάτω! ;) με γκρίζα άσφαλτο από κάτω και τα γκρίζα σύννεφα από πάνω, αναρωτιέσαι γιατί πρέπει να περιστοιχίζεσαι και από γκρίζους τοίχους γύρω γύρω. Το Convent van Maerlant (ανακαινισμένη εκκλησία) π.χ. χτισμένο από τούβλο σε έντονο κόκκινο δίνει αμέσως αμέσως άλλον αέρα (ίσως για αυτό βάλλαν την DG EAC – υπεύθυνη για πολιτιστικά θέματα – εκεί?). Εν πάσει περιπτώσει, δεν θέλησα να υπονοήσω πως το γυάλινο το ίδιο είναι απαραιτήτως άσχημο: τα Εspace Leopold και Louise Weiss του κοινοβουλίου είναι καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής ομορφιάς και είμαι σίγουρη πως λειτουργούνε με τρόπους που σέβονται το περιβάλλον, αλλά δε συνίστανται από γυάλινους τοίχους που ορθώνονται ανελέητα στα ουράνια όπως όταν κινήσαι επί της Rue de la Loi. Τέλος, είναι απολύτως ορθό ότι από μέσα πολλά κτήρια της Κομισιόν παρέχουν όμορφη έως χλιδάτη ατμόσφαιρα. Το Berlaymont ιδίως προσφέρει ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον. Δεν μπορούν όμως βέβαια όλα να στεγάζουν το κολέγιο των επιτρόπων και επιπλέον η εσωτερική καλαίσθητη διακόσμηση δε αναιρεί το γεγονός ότι από έξω το κτήριο δεν είναι ακριβώς και αρχιτεκτόνικό διαμάντι για να πούμε την αλήθεια… (κανονικά θα είχε κατεδαφιστεί, σημειωτέον, όταν βρέθηκε ο αμίαντος στη καταστευή του, αλλά ήταν επικίνδυνο λόγω τοποθεσίας)
Παρεμπιπτόντως, να σημειώσω ότι πάντα το να ζεις σε μια πόλη απέχει μακράν απ’ το να την επισκέπτεσαι. Κοίτα να δεις, οι Βρυξέλλες έχουν το ιδιότυπο να μεταμορφώνονται απότομα αναλόγως τις γειτονιάς ή ακόμη και του δρόμου στον οποίο βρίσκεσαι. Υπάρχουν περιοχές που είναι πράγματι πολύ ωραίες (Grand Place, Parc, Louise, Etterbeek, Foret des Soignes, Cinquantenaire μέσω Merode και Mongomery προς Woluwe από Avenue de Tervueren, και γενικά καθώς κατευθύνεσαι προς Φλάνδρα). Αλλά άπαξ και ξεγλιστρήσεις έστω και λίγο από πολύ συγκεκριμένους δρόμους και γειτονιές, η πόλη δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Και ως προς αυτό μου θύμισαν πολύ την Αθήνα: αν περιοριστείς σε Μοναστηράκι, Θησείο, Λυκαβητό, Κηφισιά ξερωγώ λες τι όμορφη πόλη που είναι. Υπάρχει όμως και το πιο έξω, έτσι? Η αληθινή Αθήνα… Και οι αληθινές Βρυξέλλες. Και αυτές δεν είναι απλά μια σχετικά άσχημη πόλη, αλλά και πολύ βρώμικη και φτωχή (η ανεργία χτυπάει το 22%). Και αυτό, αν τη ζήσεις τη πόλη, φαίνεται.
Τέλος, πες με απαιτητική αν θες, αλλά από την πρωτεύουσα της Ευρώπης περιμένω περισσότερα πράγματα απ’ότι απ’την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Και απλά μου φαίνεται πως με τόσα λεφτά που πρέπει να κύλησαν σε αυτή την πόλη με την εγκατάσταση της Ε.Ε. εκεί, θα έπρεπε να είχαν περισσότερα να επιδείξουν. Αντ’ αυτού, η ευρωπαική συνοικία είναι γεμάτη από βαρετά και άσχημα κτήρια που απλά επιβεβαιώνουν όσους ταυτίζουν τη σύχρονη αρχιτεκτονική με την ασχήμια και την εξευρωπαϊκοποίηση με την έλλειψη χαρακτήρα και γοητείας.
Τέσπα, τουλάχιστον τα κτήρια των Βρυξελλών δεν είναι πυρπολημένα, σ’ αυτό τουλάχιστον θα ‘ταν ίσως ωραίο αν ακολουθούσαμε το παράδειγμά τους…
Καλό κείμενο, στην περίπτωση που ποτέ γίνει κάτι περισσότερο, έχω εντυπωσιακές φωτό από πολύ βλακώδη κτίρια (πχ Υπουργείο Τυπου κλπ). Πρέπει όμως να επεκταθούμε και στα ιδιωτικά. Έχει παίξει μπαρμπαλιάς αλύπητα!!!
αχ κριμα που δεν το χα προσεξει αυτο το σχολιο, ναι και πολλα ιδιωτικα δεν πανε πισω. Ξεχωριζω τα καταστηματα Χοντος για μοναδικα κακη αισθητικη σε μεγαλη μαλιστα κλιμακα.
δεν έχεις ιδέα από αρχιτεκτονική…