AskMarkets. Τα παιδιά του «δικού μας» γκαράζ.

Δεκάδες ρηξικέλευθες επιχειρήσεις στον τομέα της Information Technology γεννήθηκαν από νεαρά άτομα σε εξαιρετικά «ταπεινές» συνθήκες. Πολλές δεν τις ακούσαμε ποτέ καθότι εξαγοράστηκαν ή απέτυχαν νωρίς, άλλες τις γνωρίζουμε ως σημεία αναφοράς του επιχειρηματικού οίστρου της νέας- πλέον όχι τόσο- και προσοδοφόρας αγοράς που ακούει στο όνομα ηλεκτρονικοί υπολογιστές και παρελκόμενα (λογισμικό, περιφερειακά, κλπ).

Αρχέτυπο της επιτυχίας που ξεκίνησε σ’ένα απλό γκαράζ: η Hewlett-Packard. O καλιφορνέζικος κολοσσός της IT δεν ήταν πάντα η blue chip επιχείρηση που βλέπουμε σήμερα. Ξεκίνησε σ’ένα γκαράζ από δύο απόφοιτους του Stanford, τον William Hewllett και τον David Packard. Άλλες ακολούθησαν, πολλές φορές με τα ίδια ισχνά μέσα δημιουργώντας έναν πυρήνα εταιρειών που δραστηριοποιείται στα ηλεκτρονικά, γνωστό σήμερα ως Silicon Valley.

Τα τελευταία χρόνια η IT industry συνεχίζει την εξέλιξή της προσφέροντας κυρίως αποκεντρωμένες υπηρεσίες λογισμικού. Πλέον δεν είναι τόσες πολλές οι επαναστατικές ιδέες που περιμένουμε απ’το hardware όσο απ’το software και τις εφαρμογές του. Σύγχρονα παραδείγματα είναι η Google (που ιδρύθηκε μόλις 10 χρόνια πριν) και το Facebook (ξεκινώντας πριν 4). Εταιρείες που βασίστηκαν στις προφητικές ιδέες λίγων ατόμων με ελάχιστα μέσα με σκοπό να προσφέρουν μια νέα επαναστατική υπηρεσία εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια διάδοση ιδεών που προσφέρει το συνεχώς εξελισσόμενο Διαδίκτυο.

Εκατοντάδες τέτοιες ιδέες έχουν ξεκινήσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια που το Internet έχει μπει σιγά σιγά στις ζωές όλων. Οι περισσότερες δεν πέρασαν το πρώτο στάδιο [της αποδοχής απ’το κοινό] είτε γιατί δεν ήταν αρκετά καλές είτε γιατί ίσως ερχόντουσαν πριν απ’τον καιρό τους. Λίγες όμως κατάφεραν να βρουν χρηματοδότηση και να διαδοθούν, δημιουργώντας τα αγαπημένα μας sites όπως σήμερα τα γνωρίζουμε και προσφέροντας δυναμικές υπηρεσίες σε άλλους τομείς. Ποιός σήμερα δεν χρησιμοποιεί έστω μία υπηρεσία του Google; Πόσοι δεν κοινωνικοποιούνται στο Facebook ή στο MySpace;

Πού βρισκόμαστε όμως εμείς ως Έλληνες στο παραπάνω παιχνίδι; Ο λαός μας παραδοσιακά ξιπάζεται πως βγάζουμε/εξάγουμε μυαλά αλλά δεν έχουμε τα κονδύλια να εφαρμόσουμε τις καλύτερες ιδέες μας. Πόσοι είναι οι Έλληνες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν (σ’ένα γκαράζ ή ένα διαμέρισμα) οπλισμένοι απλά με μια καλή ιδέα κι έναν υπολογιστή;

askmarkets

Δε γνωρίζω τον ακριβή αριθμό που υπάρχει εκεί έξω, αλλά νομίζω πως ανακάλυψα μία που θα μπορούσε να θεωρηθεί το ελληνικό ομόλογο μιας “garage company”. Φυσικά είναι πολύ νωρίς να πούμε πως θα είναι επιτυχία- μόλις πριν λίγες μέρες βγήκε από beta τεστάρισμα- αλλά η βασική ιδέα είναι απλή και εξαιρετικά χρήσιμη: τι πιστεύουν οι αγορές για μια πρόταση;

Δεν θα κουράσω εξηγώντας την ιδέα πίσω απ’το askmarkets.com ιδιαίτερα όταν το Διαδίκτυο επιτρέπει με δυο κλικ τόσο να διαβάσετε μόνοι σας όσο και να δείτε ένα εκπαιδευτικό βιντεάκι που εξηγεί το νέο αυτό δωρεάν online εργαλείο. Θα προσηλωθώ μονάχα στο γεγονός ότι την startup αυτή επιχειρησούλα την ξεκίνησαν δύο Έλληνες απόφοιτοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου: ο Γιώργος Τζιραλής και ο Ευθύμης Μπόθος.

Προσωπικά ενθουσιάστηκα με την ιδέα τους διότι έχει ακριβώς όλα εκείνα τα στοιχεία μιας ρηξικέλευθης IT προσέγγισης: (1) προσφέρει κάτι καινούργιο που δεν υπάρχει αντίστοιχο αλλού, (2) εκμεταλλεύεται τη «συλλογική γνώση» των ατόμων όπου και να είναι αυτά στην υφήλιο, (3) είναι δωρεάν και ανοιχτό σε όλους, (4) έχει ελαφρύ και «διεθνοποιημένο» interface, δεν προδίδει δηλαδή ελληνικές καταβολές για μια αποκλειστικά τοπικού χαρακτήρα εφαρμογή. Εν ολίγοις έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να απογειωθεί η ιδέα, να φανεί η χρησιμότητά της και να κριθεί ανάλογα απ’το κοινό ώστε να βρεθεί δυνητικός αγοραστής ή/και διαφημιστής.

Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει όπως το άλλο δείγμα εξαιρετικής ελληνικής επιχειρηματικότητας (της Old Economy), το σίγουρο είναι πως καλό θα είναι να τους έχουμε στα υπόψην!

26 thoughts on “AskMarkets. Τα παιδιά του «δικού μας» γκαράζ.”

  1. Μπράβο στα παιδιά για την ιδέα και την υλοποίηση. Η μοναδική μου ένσταση είναι το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείτε χρήματα και ότι είστε public. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζετε προβλήματα βανδαλισμού για δύο λόγους
    α) Από άτομα που απλά δεν σας πάνε και απαντούν τυχαία (αυτοί είναι σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμοι).
    β) Από άτομα που θέλουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η μηχανή σας δουλεύει εν τέλει (αυτό είναι γενικότερο πρόβλημα στην προσπάθεια για prediction σε social sciences), οπότε δημιουργούνται προβλήματα self-fulfilling prophecy και δυνατότητα για exploitation.

    Άλλα άτομα που ξεκίνησαν από garage είναι οι εξής

    – Ο πιο γνωστός Mike Lazaridis (Blackberries, Perimeter Institute for theoretical physics), αλλά έφυγε πολύ μικρός από Ελλάδα και μεγάλωσε στον Καναδά. Συμμετέχει στον NASDAQ με την RIM

    – Τα παιδιά, του ΕΜΠ πάλι, πίσω από το e-shop (που είναι οι πιο επιτυχημένη ηλεκτρονική αλυσίδα στην Ελλάδα.

    – Τα παιδά, από τους Ηλ.Μηχ. της Πάτρας (Μιχάλης Ψαλλίδας, Χρήστος Γεωργόπουλος) με την ίδρυση της Protia και τις υπηρεσίες Voip. Τώρα με εργοστάσια και έδρα στην Κίνα.

    -Επίσης παλαιότεροι είναι οι αδερφοί Περλέγκος που ίδρυσαν την Atmel. Πάλι NASDAQ

    -Ένας σχετικά καινούργιος είναι ο ιδρυτής της Bytemobile, Χρήστος Πολυχρονόπουλος, καθηγητής στο University of Illinois at Urbana-Champaign.

    -Άλλος παλιός είναι ο Κωνσταντίνος Μακρυκώστας, ιδρυτής και CEO της Photronics. Πάλι NASDAQ.

    – Η ATHENA semiconductors του Ηλία Μπούρα αγοράστηκε πρόσφατα (τέλος 2005) από τον κολοσσό Broadcom για $21.6 million.

    Για νέους και δυναμικούς επιχειρηματικούς σχηματισμούς κοιτάξτε στα επιστημονικά πάρκα της χώρας (Πάτρα, Θεσσαλονίκη) και στο
    http://www.corallia.org/gr/clusters/cluster01.html
    του καθηγητή Μακιού.

    Reply
  2. ας πουμε κιολας οτι η ιδεα ενος prediction market δεν ειναι ακριβως καινουρια. υπαρχουν πολλες τετοιες αγορες εδω και πολλα χρονια, με πιο γνωστη την αγορα της Iowa.

    αλλα και παλι μπραβο στα παιδια, σκεφτομασταν και μεις να φτιαξουμε μια τετοια αγορα πριν τις εκλογες αλλα ηθελα να ειναι με πραγματικα χρηματα και εκει τα πραγματα δυσκολευουν.
    Χωρις χρηματα ο JL εχει δικιο, υπαρχει αυξημενη πιθανοτητα καποιος να κανει αγοραπωλησιες μονο και μονο για προσωπικους λογους. αν ομως η αγορα ειναι αρκετα μεγαλη ο θορυβος απο τετοια ατομα θα καλυπτεται απο την μαζα των ατομων που αγοραπωλουν με σοβαρη πληροφορια.

    Ενδιαφερομαι να δω τι θα συμβει στην αγορα που εφτιαξαν τα παιδια…

    Reply
  3. Η μοναδική μου ένσταση είναι το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείτε χρήματα και ότι είστε public.

    Τα χρήματα βάζουν προβλήματα φοροτεχνικής φύσης μέσα μετά που οφείλουν να λύσουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Καλύτερα που σε πρώτη φάση παίζουν με αυτό το ιδεατό συνάλλαγμα ¥€$ μέχρι να «σιδερώσουν» (iron out) τα bugs και να δουν τι διορθώσεις να κάνουν στους αλγόριθμούς τους.

    Το ότι είναι public δεν το καταλαβαίνω. Και το Google ήταν public το 1998 αλλά κανείς δεν πρόλαβε να αντιγράψει τον μηχανισμό PageRank. Όσο είσαι άγνωστος δε σου δίνουν σημασία, το θέμα θα υπήρχε αν το askmarkets είχε εκατοντάδες traders και είχε αρχίσει να κινεί το ενδιαφέρον πολλών πληροφορικάριων ή/και επενδυτών. Είμαι περίεργος αν δοκιμάσω να ανεβάσω σύνδεσμο στο Slashdot τι θα γίνει…

    Πάντως είναι αλήθεια πως απ’τη στιγμή που παύεις να είσαι σε beta testing αρχίζουν οι πονοκέφαλοι. Αλλά η αντιγραφή ήταν πάντα μέσα στο πρόγραμμα φαντάζομαι.

    υπαρχει αυξημενη πιθανοτητα καποιος να κανει αγοραπωλησιες μονο και μονο για προσωπικους λογους. αν ομως η αγορα ειναι αρκετα μεγαλη ο θορυβος απο τετοια ατομα θα καλυπτεται απο την μαζα των ατομων που αγοραπωλουν με σοβαρη πληροφορια.

    Εχμ… τι εννοείς για προσωπικούς λόγους; Εμμέσως αυτό το καταπολεμούν με την έννοια του ranking που έχουν βάλει. Αυτό για το παιχνίδι φτάνει και περισσεύει να τονώσει εγωισμούς να πας καλά. Εγώ από τότε που βρέθηκα στην πρώτη 20άδα των traders (και ξεπερνώντας τον φίλο μου τον Bizwriter… yeah!) προσπαθώ να επενδύω ορθολογικά και με σκοπό να κερδίσω. Αν υπήρχαν αληθινά χρήματα ακόμα καλύτερα, αλλά και έτσι για την ώρα καλά είναι.

    Φυσικά και θα υπάρχουν fakers με ψεύτικους λογαριασμούς ή εντελώς παράδοξες agendas, πες πως είναι το «ασκμαρκετιανό» ισοδύναμο κάποιου που έχει insider information ή παρανομεί στην πραγματικότητα. :)

    Νομίζω πάντως πως όσο προστίθενται traders τόσο θα βελτιώνεται η κατάσταση και οι λαθρεπιβάτες (freeloaders) θα είναι η μειοψηφία.

    αλλα και παλι μπραβο στα παιδια, σκεφτομασταν και μεις να φτιαξουμε μια τετοια αγορα πριν τις εκλογες αλλα ηθελα να ειναι με πραγματικα χρηματα και εκει τα πραγματα δυσκολευουν.

    Βλέπεις αυτή είναι η διαφορά. Σκεφτόσασταν αλλά δεν το κάνατε. Η ελληνική κατάρα; Ιδέες έχει πολλές ο κοσμάκης, αλλά μπροστά στη μεσημεριανή φράπα και το «ωχ μωρέ αδερφέ εγώ θα σώσω τον κόσμο» κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία ισοπεδώνεται.

    Γι’αυτό το μπράβο στα παιδιά πρέπει να είναι έντονο και ειλικρινές. Ιδιαίτερα όταν τα απαραίτητα funds για κάτι τέτοιο είναι: τα έξοδα του server, του τύπου που σχεδίασε το site, και των παιδιών που σκαρφίστηκαν το όλο project!

    H πεμπτουσία της garage company! :)

    Reply
  4. . Σκεφτόσασταν αλλά δεν το κάνατε. Η ελληνική κατάρα; Ιδέες έχει πολλές ο κοσμάκης, αλλά μπροστά στη μεσημεριανή φράπα

    καλα κενσαι παιδι μου επιτηδες προσπαθεις να προσβαλεις με καθε σου φραση? η φραπα μας εμποδισε οταν λεω ρητα οτι το προβλημα ηταν οτι θελαμε να γινει με πραγματικο χρημα ? (ας αφησω στην ακρη οτι δεν ειμαι προγραμματιστης και οτι η πραγματικη μου δουλεια απαιτει 12ωρα τον τελευταιο καιρο)

    Φυσικά και θα υπάρχουν fakers με ψεύτικους λογαριασμούς ή εντελώς παράδοξες agendas, πες πως είναι το «ασκμαρκετιανό» ισοδύναμο κάποιου που έχει insider information ή παρανομεί στην πραγματικότητα.

    κανεις 100% λαθος. Η ολη ιδεα μιας αγορας προγνωσεων ειναι οτι καποιοι θα εχουν οντως καποια ιδιαιτερη πληροφορηση για το θεμα! Το προβλημα δεν ειναι οτι καποιοι κλεβουν γενικα στις αγορες, το προβλημα ειναι οτι οταν υπαρχουν χρηματικα κινητρα να κανεις σωστες προβλεψεις τοτε κλεβεις προσπαθωντας να αποκτησεις καλυτερη πληροφορια (πραγμα καλο για το πληροφοριακο περιεχομενο των τιμων) ενω αν δεν εχεις χρηματικα κινητρα μπορει να κανεις οτι σοτυ κατεβει επειδη ξερω γω εισαι οπαδος του ενος υποψηφιου (πραγμα κακο για την πληροφορια που αποκαλυπτουν οι τιμες).

    Reply
  5. Η ολη ιδεα μιας αγορας προγνωσεων ειναι οτι καποιοι θα εχουν οντως καποια ιδιαιτερη πληροφορηση για το θεμα!

    Χμμ, έχω την εντύπωση πως κάνεις λάθος εδώ πέρα. Απ’αυτά που κατάλαβα στις εξηγήσεις που δίνουν το askmarkets δε βασίζεται τόσο στη ασύμμετρη privileged πληροφόρηση που έχουν ορισμένοι, αλλά στη συλλογική γνώμη που έχουν πολλοί και ζυγιάζεται για να βγάλει αποτέλεσμα. Γι’αυτό και ίσως τελικά το μοντέλο askmarkets δουλέψει περισσότερο πχ για μια εταιρεία που θέλει να προωθήσει ένα καινούργιο προϊόν και δημιουργεί μια αγορά “hit or miss” για να δει τι πιστεύει το γενικό κοινό, παρά για κάτι που θα χρειαζόταν ιδιαίτερη και συγκεκριμένη πληροφόρηση που θα έχουν μόνο ορισμένοι.

    Δεν ξέρω αν αυτό που είχατε στο μυαλό σας και εξαιτίας του «ωχαδερφισμού» σας (άντε γέλα, αστειεύομαι!) δεν το υλοποιήσατε, αλλά το askmarkets δουλεύει με την brute force των μαζών, και όχι με privileged info. Απλά ο privileged θα κερδίζει περισσότερο, όπως και στην αληθινή ζωή!

    Reply
  6. Δεν το εξήγησα καλά το β). Έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι η αγορά είναι δημόσια και όχι κλειστή.

    Θεωρήστε ότι το prediction market των παιδιών αρχίζει και λειτουργεί φοβερά. Δίνει predictions με καταπληκτική ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα predictions για να κάνουμε game το σύστημα. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η πρόβλεψη είναι ακριβής ανατρέπει την ίδια την πρόβλεψη επειδή πολλοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να την εκμεταλλευτούν ποντάροντας σε αυτή (με χρήμα, αποφάσεις, μετα-προβλέψεις) ενώ παράλληλα, άλλοι θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την ίδια την πρόβλεψη για να εκμεταλλευτούν τους πρώτους πολλούς που έχουν ποντάρει υπερ της επαλήθευσης.

    Άρα, είναι αδύνατον να γίνει ακριβής πρόβλεψη.

    Αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα κοινοποιούνται σε όλους και όχι μόνο σε μια κλειστή ομάδα με κοινά συμφέροντα και τρόπους δράσης.

    Αν πράγματι ισχύει το τελευταίο που είπε ο Κενσάι, δεν βλέπω που ακριβώς υπάρχει το innovation. Απλώς online polls είναι δηλαδή?

    Πάντως έχω κι εγώ μεγάλο ενδιαφέρον να δω πως θα κυλήσει η ιστορία και επιχειρηματικά και ερευνητικά.

    Reply
  7. JL,

    το θέμα δεν είναι απλά να γίνει ακριβής πρόβλεψη, αλλα ακριβέστερη σε σχέση με τα εναλλακτικά-συμβατικά συστήματα που χρησιμοποιούνταν ως σήμερα.

    Ακόμα κι αν υπάρχουν λαθρεπιβάτες στο σύστημα αυτοί ως αριθμός θα είναι μειοψηφία όταν μια market θα φτάσει να έχει ικανό αριθμό traders. Και στις πραγματικές αγορές υπάρχουν οι speculators και αυτοί που έχουν insider information αλλά το σύστημα γενικώς είναι ασφαλές καθότι η μεγάλη πλειοψηφία παίζει νόμιμα και δίκαια.

    Αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα κοινοποιούνται σε όλους και όχι μόνο σε μια κλειστή ομάδα με κοινά συμφέροντα και τρόπους δράσης.

    Για ποιά αποτελέσματα μιλάς; Και στις πραγματικές αγορές σε όλους κοινοποιούνται τελικώς τα αποτελέσματα. Το θέμα είναι να ξέρεις πιο πριν τι γίνεται ώστε να ποντάρεις ανάλογα.

    Αν πράγματι ισχύει το τελευταίο που είπε ο Κενσάι, δεν βλέπω που ακριβώς υπάρχει το innovation. Απλώς online polls είναι δηλαδή?

    Έχω την εντύπωση πως δε διαβάσατε πως δουλεύει το askmarkets (κλικ στον σύνδεσμο παραπάνω!) και τζάμπα καταναλώνουμε screen estate με ανούσιες εξηγήσεις.

    Το innovation βρίσκεται στο πως ανάλογα με τα ¥€$ που επενδύεις- και είναι πεπαρασμένα και ίδια για όλους τους traders αρχικά- εκφράζεις την πεποίθησή σου (ή ισχυρογνωμοσύνη ή gut instict ή expertise ή privileged information ή όπως θες πες το) για το αποτέλεσμα μιας αγοράς.

    Φυσικά και μπορείς να κάνεις fake investments, αλλά αυτά μπροστά στο μαζικό αριθμό παικτών κι επενδυτών τείνουν να αλληλοεξουδετερώνονται.

    Reply
  8. Εγώ ήδη έγινα μέλος και προσπαθώ να το βανδαλίσω, για να δω πόσο robust είναι (και να μαζέψω πόντους…). Με άλλο λογαριασμό παίζω ως κύριος. Όφειλω να πω ότι είναι αρκετά εθιστικό και έχει πολύ πλάκα.

    Έχω μπερδευτεί λίγο με το πως γίνεται να αγοράζω και να πουλάω χωρίς να υπάρχει δεύτερος αγοραστής ή πωλητής. Υπάρχει κάποιος artificial κεντρικός αυτοματοποιημένος παίκτης. Νομίζω αυτό στρεβλώνει το αποτέλεσμα σοβαρά. Ελπίζω να σταματήσει όταν υπάρξουν περισσότερα μέλη.

    αλλα ακριβέστερη σε σχέση με τα εναλλακτικά-συμβατικά συστήματα που χρησιμοποιούνταν ως σήμερα.

    Δεκτό, ας δούμε πως θα δουλέψει.

    Και στις πραγματικές αγορές σε όλους κοινοποιούνται τελικώς τα αποτελέσματα.

    Φαντάσου του σαν το εξής: Όλοι προσπαθούμε να φανταστούμε τεχνάσματα, αλγόριθμους, μεθοδολογίες για να προβλέψουμε κάτι – την τιμή μιας μετοχής ας πούμε. Αν κοινοποιήσουμε την μέθοδο μας στους υπόλοιπους χάνει κάθε αξία, όλοι θα αγοράσουν/αποφύγουν την ίδια μετοχή. Το ίδιο με το askmarkets. Αν δουλεύει καλά δεν πρέπει να το μάθει κανείς. Γιατί τότε ποντάρει κι αυτός στην πιο ακριβή πληροφόρηση που υπάρχει – που είναι το askmarkets. Τι πλεονέκτημα έχουμε έναντι των ανταγωνιστών?

    (Μιλώ πάντα για προβλέψεις σε social sciences, αν το askmarkets δύναται να προβλέψει τι καιρό θα κάνει μεθαύριο πάω πάσο)

    Reply
  9. Α μάλιστα, δηλαδή μας λες ήδη ότι έχεις 2 accounts πίσω από ένα φυσικό πρόσωπο. Speculator… :?

    Έχω μπερδευτεί λίγο με το πως γίνεται να αγοράζω και να πουλάω χωρίς να υπάρχει δεύτερος αγοραστής ή πωλητής. Υπάρχει κάποιος artificial κεντρικός αυτοματοποιημένος παίκτης.

    Δοκίμασε να φτιάξεις εσύ μια market και μπορεί να σου λυθούν αυτές οι απορίες. πχ θα μπορούσες να ρωτήσεις πόσες απαντήσεις θα έχει αυτό το thread μέχρι το Σάββατο και να δεις πως επηρεάζεται μια βραχυπρόθεσμη υπόθεση τόσο μέσα στο χρηματιστήριο όσο κι από εξωτερικότητες (εμάς εδώ που γράφουμε).

    Αν κοινοποιήσουμε την μέθοδο μας στους υπόλοιπους χάνει κάθε αξία, όλοι θα αγοράσουν/αποφύγουν την ίδια μετοχή.

    Δες για παράδειγμα τι έγινε με την αγορά του πετρελαίου [εχμ στο askmarkets]. Ο Τζιραλής πριν εβδομάδες ρώτησε αν στο τέλος του χρόνου θα είναι πάνω ή κάτω από $175 το βαρέλι. Τώρα που το βαρέλι είναι γνωστό σε όλους πως έχει πέσει και δεν υπάρχουν τάσεις ν’ανέβει όλοι έχουν τρέξει ν’αγοράσουν τις μετοχές του «Όχι, δεν θα είναι πάνω από $175». Κι εγώ μαζί με άλλους, αλλά επειδή μπήκα νωρίς στον χορό, όταν ακόμα δεν ήταν σίγουρο- πριν εβδομάδες- τώρα τα κέρδη μου είναι αρκετά μεγάλα.

    Φυσικά και μπορείς να κάνεις παιχνίδια αγοράζοντας την πάμφθηνη [πλέον] μετοχή του «ναι θα ξεπεράσει τα $175» και να οδηγήσεις σε πανικό άτομα που δεν είναι καλά ενημερωμένα. Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω αν θα καταφέρεις τίποτα.

    Καλύτερα να ποντάρεις στην εγκυμοσύνη της Britney… :D

    Reply
  10. Έχω φτιάξει ήδη μια – που είναι self-referential (will askmarket.com fail before 2009?).

    Αυτό που λες για το πόσα μηνύματα θα έχει το thread είναι καταπληκτικό παράδειγμα για αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω. Μπορώ να ποντάρω τα λεφτά μου σε κάποιο αριθμό και να αρχίσω να ποστάρω. Οι άλλοι παίκτες που έχουν ποντάρει σε άλλο αριθμό μπορεί να αποφύγουν το posting ή να το κάνουν για να μου χαλάσουν την πρόβλεψη. Δηλαδή δεν είμαστε objective observers αλλά μπορούμε να επηρρεάσουμε το αποτέλεσμα.

    Εντάξει για το πετρέλαιο και για την Britney δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Τώρα. Αν αποδειχθεί στο μέλλον ότι το askmarkets πράγματι προβλέπει την τιμή του πετρελαίου, το manipulation που θα υποστεί από αυτούς που μπορούν να επηρρεάσουν την τιμή του θα είναι τρομακτικό.

    Αν αυτοί οι κάποιοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του, μπορούμε να τους αποφύγουμε και να εκμεταλλευόμαστε την υπέρτερη προβλεπτική ικανότητα του εργαλείου.

    Reply
  11. Καλησπέρα κ πάλι, πρώτα απ’όλα πολλά ευχαριστώ για το χρόνο και το ενδιαφέρον όλων (είναι η πιο σημαντική υποστήριξη που μπορούσαμε να έχουμε).
    Θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες σύντομες απαντήσεις στα όσα πολύ ενδιαφέροντα αναφέρθηκαν παραπάνω.

    – επιτυχημένοι Έλληνες από garage: Θα έλεγα ότι ακόμη δεν έχουμε πετύχει κάτι για να συμπεριληφθούμε στη λίστα αυτή, είμαστε ακόμα στην αρχή (και αυτό έχει κ τα καλά του :)

    – play-money: οι όποιες μελέτες έχουν γίνει μέχρι τώρα (έχω links από τα papers αν θέλετε), αναδεικνύουν αντίστοιχη ακρίβεια στις αγορές με εικονικά και πραγματικά χρήματα. Μία σύντομη εξήγηση γι’αυτό είναι ότι, αν κ το κίνητρο είναι μικρότερο, η play-money market είναι ένα σύστημα που μαθαίνει με τον καιρό, καθώς οι παρελθοντικές επιτυχίες ή αποτυχίες ενός (πχ fake) παίκτη αποτυπώνονται στην αξία του χαρτοφυλακίου του, επομένως και στην ικανότητά του να επηρεάζει την αγορά (πράγμα που δεν ισχύει σε αγορές με πραγματικά χρήματα, όπου καθένας βάζει όποτε θέλει όσα χρήματα θέλει)

    – public: αντίστοιχο σκεπτικό, εν τέλει οι χρήστες με μέτρια πληροφόρηση ή και αυτοί που προσπαθούν να κάνουν manipulate την αγορά, βελτιώνουν την απόδοσή της, επειδή πολύ απλά δίνουν κίνητρο σε όσους έχουν πραγματική πληροφόρηση να παίξουν, αποκομίζοντας χρήματα από τους λιγότερο ικανούς (ο μηχανισμός της αγοράς τείνει να βρίσκεται σε ευσταθή ισορροπία, πάλι υπάρχουν δημοσιεύσεις επ’αυτού)

    – market mechanism: είναι αποτέλεσμα της διδακτορικής μας έρευνας (επίσης, άσχετο, όλο το web service έχει στηθεί from scratch από εμάς, και το humble design :), οπότε εκκρεμεί προς δημοσίευση με το PhD μας (ή μήπως όχι; :), κ λειτουργεί με κάπως ‘περίεργο’ τρόπο, φανταστείτε ένα δυναμικό παιχνίδι ιπποδρομίας (όσα χρήματα μπαίνουν, αυτά μοιράζονται στους νικητές σε κάθε αγορά, επίσης όσο πιο νωρίς/σε χαμηλή τιμή ‘ποντάρει’ κανείς, τόσα περισσότερα χρήματα θα αποκομίσει όταν κλείσει η αγορά και γίνει η αναδιανομή, κατά συνέπεια δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας ‘χρημάτων’ για τον market maker). Επίσης, ο μηχανισμός λειτουργεί as-is και με πραγματικά χρήματα, ωστόσο δεν έχουμε υλοποιήσει ακόμα κάτι τέτοιο γαιτί εγείρονται διάφορα άλλα ζητήματα, πχ νομικής φύσης (στην αμερική κάτι τέτοιο θεωρείται ακόμα παράνομο κτλ)

    – business model: το κεντρικό marketplace είναι και θα συνεχίσει να είναι ανοικτό κ δωρεάν, λειτουργώντας παράλληλα κ ως επίδειξη του web service μας. Παράλληλα, θα παρέχουμε κλώνους του askmarkets, με δημόσια ή περιορισμένη πρόσβαση κ σε διαφορετικά domain, σαν υπηρεσία (πχ για ενδοεταιρική χρήση, ή για μία συγκεκριμένη κοινότητα κτλ). Δείτε για παράδειγμα το http://techcrunch.askmarkets.com (ευελπιστώ να ‘ανέβει’ επισήμως σύντομα). Το προϊόν αυτό θα το ανακοινώσουμε μάλλον μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οπότε κ ένα submission στο slashdot ή όπου αλλού θέλετε είναι τουλάχιστον ευπρόσδεκτο :)

    Ελπίζω να έλυσα κάποιες απορίες (χμμ, ή και να δημιούργησα νέες), ευχαριστούμε κ πάλι για το ενδιαφέρον και το χρόνο όλων και, επαναλαμβάνω, κουβέντες σαν κ αυτές είναι η καλύτερη υποστήριξη που μπορούμε να έχουμε :)

    Reply
  12. Δηλαδή δεν είμαστε objective observers αλλά μπορούμε να επηρρεάσουμε το αποτέλεσμα.

    Όσο πιο trivial και προσωπικό είναι το ερώτημα που θέτεις (στην αγορά) τόσο πιο υποκειμενικό και επηρεάσιμο θα είναι το πόρισμα.

    Αλλά οι εξωτερικότητες που επηρεάζουν και επηρεάζονται είναι η μαγία μιας αληθινής αγοράς. Πες για παράδειγμα πως ήσουν ο «φίλος της Britney» ή ο «Πρόεδρος της OPEC» και είχες κρυφό χόμπι να παίζεις στην askmarkets. Ουσιαστικά θα ήταν σα να είχες insider information για φαινόμενα που δείχνουν αντικειμενικά και ανεξάρτητα για μας τους… κοινούς θνητούς.

    Στην ουσία τίποτα δεν είναι πλήρως αντικειμενικό, εξαρτάται πάντα πόσο μεγάλο ψάρι είσαι. Όπως φυσικά συμβαίνει και στην πραγματικότητα! Το σύνολο αυτών των γνωμών είναι που δίνει τη δύναμη στις μάζες, που λέει και η askmarkets. :)

    Γιώργο Τζιραλή, εσύ να’σαι καλά που συνεισφέρεις και λύνεις τις απορίες μας. Μακάρι να πάτε περίφημα!

    Reply
  13. Χθες το βράδυ ένας τύπος που συζητούσα άρχισε να μου λέει πως σιγά το πράγμα, η ιδέα της askmarkets δεν είναι τίποτα το πρωτότυπο και πως είναι μια φθηνή αντιγραφή των prediction markets που υπάρχουν εδώ και χρόνια όπως το Intrade και οι αγορές της Iowa που αναφέρθηκε ο SG πριν.

    Θέλω να κάνω δύο διευκρινήσεις.

    Πρώτον, το post δεν το έκανα τόσο για να κρίνω τον μηχανισμό και να προβλέψω την επιτυχία της ίδιας της ιδέας. Το έκανα για να δείξω πως παρόλο που «φημιζόμαστε» ότι εξάγουμε μυαλά, όταν πρόκειται για παγκόσμιες επιτυχίες (blockbusters) όπως αυτές που απαιτούν μια καλή ιδέα κι έναν υπολογιστή ως λαός δεν έχουμε και πολλά πράγματα να επιδείξουμε. Σ’αυτό μπαίνει ένα ισχυρό conditional μιας που ακόμα και η ίδια η askmarkets δεν είναι ακόμα γνωστή και επιτυχία, ούτε geeks σκίζουν τα ρούχα τους ουρλιάζοντας στο Slashdot…

    Δεύτερον, η σύγκριση με τα άλλα prediction markets που υπάρχουν εκεί έξω είναι λίγο κουτή, ίσως και άδικη. H Intrade για παράδειγμα βασίζεται σε συναλλαγές με πραγματικά λεφτά και ο καθένας μπορεί να μπει και επενδύσει όσα θέλει. Με άλλα λόγια εκεί size matters. Στο βασικό μοντέλο της askmarkets αντίθετα οι παίκτες είναι με play money και μάλιστα όλοι μπαίνουν «κοινωνικά ίσοι» με 10000 ¥€$ έκαστος. Το μοντέλο της askmarkets μπορεί να γίνει customized ανάλογα τον «πελάτη» έτσι ώστε να έχει εφαρμογή πχ από ένα ειδικευμένο κοινό μέχρι τους πάντες, αλλάζοντας τις προδιαγραφές (πχ ¥€$ εισαγωγής) και άλλες παραμέτρους ανάλογα τις απαιτήσεις. Φυσικά υπάρχουν και άλλες μικρότερες διαφορές που ήδη άφησε να εννοηθούν ο Τζιραλής και ίσως θα μπορούσε στο μέλλον να εξηγήσει καλύτερα, αν του κάνετε μια ευθεία ερώτηση.

    Εν ολίγοις, να εικάζεται κάποιος ότι η askmarkets απλά αντέγραψε τα υπάρχοντα prediction markets είναι σα να λέμε πως το Google αντέγραψε τις προγενέστρες μηχανές αναζήτησης. Απλά χαζό… :)

    Reply
  14. Προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν στρεβλώσεις:
    -Αν αρχίσω να χάνω (τα assets μου πέφτουν σημαντικά κάτω από 10.000)
    α) Σταματάω να παίζω γιατί δεν μπορώ να κερδίσω
    β) Ξεκινάω καινούργιο λογαριασμό
    -Οι παίκτες μπορούν να ξεκινήσουν πολλαπλούς λογαριασμούς και έναν κανονικό, μεταφέροντας τα χρήματα των κλώνων στον κανονικό παίζοντας ανάστροφα προς αυτόν. Άρα ένας παίκτης (με αρκετό χρόνο στη διάθεση του), μπορεί να ξεκινήσει με περισσότερα από 10.000¥€).

    Reply
  15. Θεωρητικά ναι. Αλλά ξεχνάς πως το όλο δημόσιο askmarkets.com είναι ένα απλό proof-of-concept. Αργότερα μπορεί ανάλογα με τον πελάτη (πχ εργαζόμενοι μιας εταιρείας, μια πολιτική παράταξη, ένα σωματείο, κλπ) να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες και να πρέπει να μπεις μ’ένα μοναδικό όνομα (επώνυμα).

    Εγώ το βλέπω ως εργαλείο «μαζικής γνωμοδότησης» και expertise, πολύ πιθανό να υπάρχουν ατασθαλίες ακόμα κι έτσι, αλλά η δύναμη του συστήματος βρίσκεται στον αριθμό των παικτών που θα παίζουν τίμια έναντι σ’αυτούς που κλέβουν.

    Reply
  16. Απλά δίνω κάποιο feedback, είμαι in favor of the project. Ένα άλλο σημείο – επειδή το αναφέρεις συχνά ως δικαιολογία – είναι το γεγονός ότι το site πρέπει να γιγαντωθεί για να δουλέψει.

    Αυτό είναι από μόνο του πολύ δύσκολο. Μακάρι να γίνει, αλλά το να φτιάξεις ένα site με χιλιάδες αφοσιωμένους users, είναι το όνειρο πολλών, αλλά ελάχιστοι το καταφέρνουν.

    Θα ήταν ακόμα πιο φοβερό (και για προώθηση σε εταιρίες, δημόσιους οργανισμούς κτλ) αν δουλεύει και με μικρό αριθμό ατόμων. Αν διαθέτει μηχανισμούς που του επιτρέπουν να είναι χρήσιμο και με 50-100 άτομα. Θα μπορούσαν μικρές επιχειρήσεις να το χρησιμοποιούν για να κάνουν τις προβλέψεις που τις ενδιαφέρουν. Τότε αναγκαστικά, οι μεγάλες, βλέποντας τον ανταγωνισμό να τις προσπερνά θα πλήρωναν αδρά για customized λύσεις.

    Reply
  17. Απ’όσο ξέρω οι fortunes των online υπηρεσιών/εταιρειών απογειώνονται όταν αρχίσουν να έχουν τόσο κίνηση ώστε να βάζουν στο πλάι διαφημίσεις που ο κόσμος κλικάρει.

    Φαντάζομαι σε πρώτη φάση η askmarkets ενδιαφέρεται να γίνει απλά γνωστή. Να μαζέψει λαό. Αν αποκτήσει αρκετό κόσμο (ώστε να διορθώνει τις πονηριές ορισμένων) ίσως μετά εμφανιστούν και οι πρώτοι «πελάτες» που να ενδιαφέρονται για ad hoc εφαρμογές του αλγόριθμου.

    Ετοιμάζω προσεκτικά σύνδεσμο για το Slashdot ώστε να πάρουν- αν γίνει αποδεκτός- ένα καλό boost από geeks που θα ψήνονται να πειραματιστούν.

    Πάντως ξέρεις τι, πραγματικά θα μ’ενδιέφερε να δω πως θα δούλευε ως σύστημα «επιλογών» σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, συνδικαλιστικά όργανα, κλπ. Ουσιαστικά να επενδύεις σε μια μετοχή είναι σα να επενδύεις σε ένα γεγονός.

    Πες πως χρησιμοποιείται για primaries μέσα σ’ένα πρωτοποριακό κόμμα. Αν μετά ο υποψήφιος δεν αποδώσει ένα προκαθορισμένο ποσό που θα είχε δοθεί στο market (πχ να πιάσει υπό την καθοδήγησή του στις τοπικές εκλογές το 10%), θα είναι σαν αυτοί που τον ψήφισαν να έχασαν τα λεφτά τους και ν’ανεβαίνει η αξία των υπόλοιπων που ψήφισαν άλλους υποψήφιους (και όραμα).

    Το βλέπω ως ένα εκπληκτικά έξυπνο όργανο απόδοσης expertise αλλά και ευθυνών. Οι καλύτεροι «σύντροφοι» θα ανταμείβονται με τα περισσότερα play money και αυτό θα είναι το αδιαφιλονίκητο μέτρο της «Σοφίας» τους!

    Reply
  18. Ετοιμάζω προσεκτικά σύνδεσμο για το Slashdot ώστε να πάρουν- αν γίνει αποδεκτός- ένα καλό boost από geeks που θα ψήνονται να πειραματιστούν.

    Εγώ πιστεύω πιο πολύ στην οργανική ανάπυξη παρά τη μαρκετίστική. Αν καταφέρεις και το δημοσιέυσεις στο slashdot και το site δεν είναι έτοιμο να δεχθεί την κίνηση ή έχει πολλά bugs και usability problems μάλλον περίγελος θα γίνει και θα κοκορεύονται πώς έκαψαν τους servers με άλλο ένα notorious slashdot effect. Επιπλέον τέτοιοι χρήστες έχει αποδειχθεί ότι κάθε άλλο παρά μόνιμοι είναι, και η επίδραση τους είναι μάλλον αρνητική. Βέβαια, αν κάποιος από τους reviewers το δεχθεί, τότε κάτι καλό σημαίνει από μόνο του…

    Θέλω να δω τους ήδη υπάρχοντες χρήστες να αντλούν κάποιο όφελος από τις υπηρεσίες του askmarkets, είτε ψυχαγωγικό είτε κάτι πραγματικά χρήσιμο, και τότε το site θα εκτοξευθεί από μόνο του. Οι εγγραφές θα φέρνουν κι άλλες εγγραφές μέσω network effect. Τα reviews θα έρχονται από παντού, κριτικές καλές και κακές θα γράφονται χωρίς να υπάρχει έλεγχος, κίνηση θα εισέρχεται από άσχετες πηγές. Θα υπάρχει buzz!

    Πες πως χρησιμοποιείται για primaries μέσα σ’ένα πρωτοποριακό κόμμα. Αν μετά ο υποψήφιος δεν αποδώσει ένα προκαθορισμένο ποσό που θα είχε δοθεί στο market (πχ να πιάσει υπό την καθοδήγησή του στις τοπικές εκλογές το 10%), θα είναι σαν αυτοί που τον ψήφισαν να έχασαν τα λεφτά τους και ν’ανεβαίνει η αξία των υπόλοιπων που ψήφισαν άλλους υποψήφιους (και όραμα).

    Οι εφαρμογές είναι αναρίθμητές. Κάτι σαν σταθμισμένη δημοκρατία μου θυμίζει αυτό… Δηλαδή εσύ αν κάνεις καλές ιστορικά επιλογές, κι εγώ όχι, σημαίνει πως θα έχεις περισσότερες ¥€$ ψήφους από εμένα?

    Reply
  19. Ένα ερώτημα που θα ήθελα να κάνω στα παιδιά του askmarkets, μιας και έχουν ασχοληθεί ακαδημαϊκά με το θέμα, είναι το εξής:

    Τι διαφορά έχουν οι αγορές αθλητικών στοιχημάτων με πραγματικά χρήματα? Δηλαδή για παράδειγμα αγορές όπως το “πάμε στοίχημα”. Εκεί πως μπορεί ο κεντρικός παίχτης ΟΠΑΠ και ξεγελά τη σοφία των μαζών? (Γιατί έχει κέρδη δλδ, που σημαίνει στο σύνολο περισσότερες νίκες από τους παίκτες). Γιατί μια σοφή επιτροπή (ΟΠΑΠ) είναι πιο έξυπνη από εκατοντάδες χιλιάδες Lemmings?

    Reply
  20. Δηλαδή για παράδειγμα αγορές όπως το “πάμε στοίχημα”. Εκεί πως μπορεί ο κεντρικός παίχτης ΟΠΑΠ και ξεγελά τη σοφία των μαζών?

    απλο. Ο ΟΠΑΠ οριζει την αξια των στοιχηματων. Στις αγορες προγνωσεων οι τιμες ειναι ενδογενεις. Αλλωστε ο ΟΠΑΠ προσπαθει να βγαλει χρηματα, οχι να συγκεντρωσει διαχυτη πληροφορια μεσω μιας αγορας.

    Πάντως ξέρεις τι, πραγματικά θα μ’ενδιέφερε να δω πως θα δούλευε ως σύστημα «επιλογών» σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, συνδικαλιστικά όργανα, κλπ. Ουσιαστικά να επενδύεις σε μια μετοχή είναι σα να επενδύεις σε ένα γεγονός.

    παμπολλες εταιρειες χρησιμοποιουν εσωτερικα τετοιες αγορες, η ερωτηση πχ ειναι αν θα καταφερουν τα νεα Ουϊνδοους να βγουν πριν την 5η Νοεμβριου στην αγορα.


    γιωργο τζιραλη

    οι όποιες μελέτες έχουν γίνει μέχρι τώρα (έχω links από τα papers αν θέλετε), αναδεικνύουν αντίστοιχη ακρίβεια στις αγορές με εικονικά και πραγματικά χρήματα

    αμφιβαλλω για καμποσους λογους.
    Κατα πρωτον εχουμε σειρα πειραματων σε διαφορες αγορες που δειχνουν οτι τα χρηματικα κινητρα ειναι χρησιμα.
    Αλλωστε ημουν πριν λιγες μερες σε μια παρουσιαση αυτου του τυπα που ελεγε οτι αυτο ισχυει και στις αγορες προγνωσεων. Κατα δευτερον ο συναδελφος μου (και μαθητης του) PJ Healy που εχει γραψει κανα δυο πεηπερ στο θεμα μου ελεγε σε προσφατη συζητηση οτι το αυτονοητο οντως ισχυει στα πειραματα και γενικα στην ερευνα που εχει γινει: οσο περισσοτερο προκατηλλειμενοι ειναι οι ανθρωποι τοσο λιγοτερο καλα δουλευουν οι αγορες προγνωσης χωρις χρηματικη κινητρα.

    Και ο λογος ειναι απλος: αντιθετα με αυτο που φαινεται να λεει ο Κενσαϊ, άλλο προκαταληψη και αλλο εσωτερικη πληροφορηση. Σε μια αγορα προγνωσεων θες πολλα ατομα με εσωτερικη πληροφορηση (ειναι μαλλον λανθασμενο να μιλαμε για σοφια των μαζων στις περισσοτερες περιπτωσεις, εκτος αν μιλαμε για γεγονοτα που ο καθενας μας εχει χρησιμη πληροφορηση, οπως το αποτελεσμα γενικων εκλογων). αλλα θες να εχουν κινητρα να λενε την αληθεια για την πληροφορια που εχουν. Αν δεν υπαρχουν χρηματικα κινητρα μπορει καλλιστα να προσπαθησουν να χειραγωγησουν την αγορα για λογους στρατηγικης, γουστου ή προκαταληψης.

    οι χρήστες με μέτρια πληροφόρηση ή και αυτοί που προσπαθούν να κάνουν manipulate την αγορά, βελτιώνουν την απόδοσή της, επειδή πολύ απλά δίνουν κίνητρο σε όσους έχουν πραγματική πληροφόρηση να παίξουν, αποκομίζοντας χρήματα από τους λιγότερο ικανούς

    ε οχι ακριβως. Αν ας πουμε η ερωτηση ειναι αν θα κερδισει ο Ολυμπιακος το πρωταθλημα, μπορει να πλακωσουν πολλοι φανατικοι και η αγορα να πεφτει εντελως εξω στις προβλεψεις της μεχρι την τελευταια αγωνιστικη. (αν χανουν τα εικονικα τους χρηματα τι τους εμποδιζει να ανοιξουν νεο λογαριασμο οπως λεει ο ΤζΛ και να συνεχισουν να επηρεαζουν την αγορα)

    Αν ηταν οντως με χρηματα, τοτε ναι, θα ελεγα οτι οι φανατικοι γρηγορα θα τα εχαναν και θα εξαφανιζονταν.

    Reply
  21. Ο ΟΠΑΠ οριζει την αξια των στοιχηματων. Στις αγορες προγνωσεων οι τιμες ειναι ενδογενεις. Αλλωστε ο ΟΠΑΠ προσπαθει να βγαλει χρηματα, οχι να συγκεντρωσει διαχυτη πληροφορια μεσω μιας αγορας.

    Να μια σημαντική διαφορά μεταξύ αγορών προγνώσεων όπως αυτές που ξέρουμε και του askmarkets. Η askmarkets δεν είναι κάποιος κεντρικός παίκτης που ορίζει τις τιμές και θέλει να βγάλει λεφτά. Αντιθέτως προσπαθεί να συγκεντρώσει τη διάχυτη πληροφορία (των μαζών) ως απλός διαιτητής.

    SG, είναι φως-φανάρι ότι δεν έκανες καν τον κόπο να δεις πως λειτουργεί δημιουργώντας έστω ένα account trader στην askmarkets.

    Αν δεν υπαρχουν χρηματικα κινητρα μπορει καλλιστα να προσπαθησουν να χειραγωγησουν την αγορα για λογους στρατηγικης, γουστου ή προκαταληψης.

    Το γεγονός ότι γίνεσαι ranked σε μια δημόσια κατάταξη δεν παίζει ρόλο; Εγώ γι’αυτό ψοφάω!

    Σ’ένα παιχνίδι παίζει τον ύψιστο ρόλο να είσαι ο Guru του. Τώρα αν το παίχνίδι έχει χρήματα κανονικά ή μονόπολης δεν παίζει κανένα ρόλο.

    Η κατηγορία ότι το askmarkets επηρεάζεται από ανώνυμους θα καταρρεύσει μόλις οι traders είναι τόσοι πολλοί που τα [απαραίτητα] trolls θα είναι εξαιρετικά λίγα να επηρεάσουν τις ισορροπίες. Άσε που αργότερα, τίποτα δεν απαγορεύει έναν πελάτη που θα υιοθετήσει την πλατφόρμα να απαιτήσει μόνο επώνυμους και μοναδικούς traders.

    Για την ώρα το askmarkets δουλεύει ως proof-of-concept.

    Αν ας πουμε η ερωτηση ειναι αν θα κερδισει ο Ολυμπιακος το πρωταθλημα, μπορει να πλακωσουν πολλοι φανατικοι και η αγορα να πεφτει εντελως εξω στις προβλεψεις της μεχρι την τελευταια αγωνιστικη.

    Αυτά τα σουρεαλιστικά παραδείγματα αψηφούν τη δύναμη του askmarkets που είναι η [σχετική] ανωνυμία. Το askmarkets για την ώρα- και ελπίζω να συνεχίσει- δεν έχει κάποιο επίσημο forum τα άτομα να συγκεντρώνονται και να διαμοιράζονται πληροφορίες για τη συγκροτημένη και συνεργιακή δράση των trader.

    Ακόμα κι αν πλάκωναν «φανατικοί του Ολυμπιακού» (ποιός θα τους ενημέρωνε; τι θα κέρδιζαν πέρα απ’το να χάσουν τα play money τους όταν στο τέλος δεν θα κέρδιζαν το πρωτάθλημα και θα πλούτιζαν οι Παναθηναϊκοί που θα είχαν στοιχηματίσει αντίθετα;) ξεχνάς πως στις μάζες κυριαρχούν τα πλέον ετερόκλητα στοιχεία που αντισταθμίζουνν τις ανεδαφικές ανισορροπίες.

    Αν ο Ολυμπιακός έχει στη 20η αγωνιστική μόνο 15 βαθμούς και έχει πάει το market του στην askmarkets στο 0.92 ότι θα κερδίσει το πρωτάθλημα, τότε η αντίθετη μετοχή (ότι ΔΕΝ) θα είναι τόσο φθηνή οπότε ακόμα και η κυρά Σωτηρία που δεν ξέρει Χριστό από μπάλα θα τρέξει να την αγοράσει σε τεράστιους αριθμούς…

    Αν ο αριθμός της μάζας είναι ικανός, αντισταθμίζεται ο μικρός αριθμός των λαθρεπιβατών και speculators.

    ΥΓ. JL, δεν ξέρω αν ήσουν εσύ που αγόρασες τις μετοχές του πετρελαίου (ότι θα πάει πάνω από $175) αλλά γρήγορα αντισταθμίστηκε η ατασθαλία και τώρα μάλλον θα χάνεις λεφτά. :D

    ΥΥΓ. Ακόμα και οι πλέον ενημερωμένοι πέφτουν κατά καιρούς έξω στις προβλέψεις τους. Είμαι πολύ περίεργος να δω αν το askmarkets θα φέρει εφάμιλλα αποτελέσματα.

    Reply
  22. Ο διάλογος συνεχίζει, εξαιρετικά! Ιδού κάποιες σύντομες απαντήσεις:

    Περί σύγκρισης με άλλα prediction markets:
    σαφώς και δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, προσωπικά θα έλεγα πως η καινοτομία μας έγγειται:
    α) στον αλγόριθμο (όχι, δεν θα σας πω περισσότερα επ’αυτού, τουλάχιστον για τώρα :)
    β) στο user interface: νομίζω έχουμε φτιάξει ότι πιο απλό & περισσότερο intuitive εκεί έξω (σε άλλους πχ χρειάζεσαι ως 7 βήματα για να κάνεις μία συναλλαγή, σε εμάς αυστηρά 2, το ίδιο & για να δημιουργήσεις μία αγορά)
    γ) στο πως ‘πλασάρουμε’ την ιδέα: αν προσέξτε έχουμε σχεδόν αποφύγει τη χρήση του ‘άγνωστου’ όρου prediction markets, επιδεικνύοντας τη λειτουργία σαν ταυτόχρονα ένα παιχνίδι, ένα στοίχημα κ μία αγορά.

    Εστιάζοντας λίγο περισσότερο στο τελευταίο, θα ήθελα να προσθέσω πως, το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από αυτό τον ‘παραλληλισμό’ που προσπαθούμε να αναδείξουμε, είναι το εξής:
    Κάθε αγορά επιτελεί ταυτόχρονα και από την ίδια της τη φύση τις λειτουργίες του money allocation, betting, hedging & information aggregation. Για παράδειγμα, στο χρηματιστήριο μπορει κανείς να εξισορροπήσει και τους κινδύνους του, ή να στοιχηματίσει κτλ, το ίδιο και σε *κάθε* άλλη αγορά. Ωστόσο, ενώ ως σήμερα υπάρχουν καλά δομημένες αγορές για την εξυπηρέτηση των τριών πρώτων λειτουργιών (χρηματιστήριο, αγορές στοιχημάτων, αγορές ομολόγων κτλ αντίστοιχα), δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο για την τέταρτη λιτουργία της άθροισης πληροφορίας (& πρόβλεψης), παρόλο που αυτή βρίσκεται μοιραία σε λανθάνουσα κατάσταση σε κάθε υφιστάμενη αγορά. Αυτό ακριβώς έρχοντια να καλύψουν τα prediction markets, και στο askmarkets προβάλλουμε το ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο απαραίτητα, αλλά μία άλλη οπτική πραγμάτων που ξέρει και χρησιμοποιεί κανείς σε διάφορες καθημερινές πρακτικές του.

    Περί λογαριασμών, για κάθε email μπορεί κανείς να έχει ένα askmarkets account, οπότε νομίζω αυτό βάζει ένα λογικό άνω όριο στις πιθανές ατασθαλείες (επαναλαμβάνω, το σύστημα από τη φύση του τελεί σε ευσταθή ισορροπία).

    Περί αναγκαίου αριθμού συμμετεχόντων, αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση των αγορών δεν απαιτείται ‘ομοιομορφία’ δείγματος, όπως πχ στα ερωτηματολόγια, και έχουν γίνει διάφορα πειράματα που αναδεικνύουν πολύ χαμηλό απαιτούμενων συμμετεχόντων για την αποτελεσματική λειτουργία μιας αγοράς (ακόμα και μονοψήφιο!).

    That said, είναι αν μη τι άλλο σαφές πως αυτή τη στιγμή το askmarkets.com έχει πολύ λιγότερους από τους ‘απαιτούμενους’ χρήστες (μη σας απατά ο τρέχων αριθμός, οι περισσότεροι έχουν καιρό να επιστρέψουν στο site). Και προφανώς κάθε υποστήριξη στο θέμα αυτό είναι τουλάχιστον ευπρόσδεκτη..

    Επίσης, στο θέμα αυτό, η παρουσία ενός διακριτού από τα play-money κινήτρου (πχ βραβεία ή οτιδήποτε) και η καθετοποιημένη θεματολογία είναι σίγουρα αίτια πολύ μεγαλύτερου engagement, και αυτό είναι πολύ πιο εύκολα υλοποιήσιμο στα διακριτά marketplaces που παρέχουμε ως υπηρεσία, παρά στο κεντρικό.

    Περί ΟΠΑΠ ή άλλων κεντρικά ελεγχόμενων market-makers, σωστά, ο εκ των προτέρων ορισμός της απόδοσης δίνει το δικαίωμα ευρύτατης κερδοφορίας (η betfair ήταν η πρώτη που το άλλαξε αυτό, σήμερα είναι η πιο πετυχημένη ευρωπαϊκή start-up).

    @SG πολύ τνδιαφέρον το paper του Healy, εξαιρετική δουλειά (θα το βάλω και σε επικαιροποιημένο literature review μου, thanx)

    περί play money vs real money δες πχ εδώ
    για manipulation πχ εδώ.

    & επειδή βλέπω πως έχετε αρκετό ενδιαφέρον γαι το αντικείμενο, πείτε μου αν θέλετε να σας φτιάξουμε ένα marketplace για το blog ή για όποιον άλλο από τα σχόλια ενδιαφέρεται σε subdomain της επιλογής σας, δωρεάν :)

    Reply
  23. Να’σαι καλά Γιώργο Τζιραλή, για τις απαντήσεις σου και κυρίως για την τελευταία σου πρόταση!

    Κύριε διαχειριστά, πρέπει να συσκεφθούμε! :D

    Reply
  24. δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο για την τέταρτη λιτουργία της άθροισης πληροφορίας (& πρόβλεψης), παρόλο που αυτή βρίσκεται μοιραία σε λανθάνουσα κατάσταση σε κάθε υφιστάμενη αγορά.

    καλα μην υπερβαλουμε καθε χρηματιστηριο παραγώγων επιτελει αυτον τον ρολο για να μην πω για απλες μετοχες στα χρηματιστηρια (που δεν ειναι τιποτα αλλο απο συναθροιση πληροφοριας για τα μελλοντικα κερδη της εταιρειας). αλλα συμφωνουμε οτι οι αγορες προβλεψεων επιτελουν τον στοχο πιο αμεσα.

    Περί λογαριασμών, για κάθε email μπορεί κανείς να έχει ένα askmarkets account, οπότε νομίζω αυτό βάζει ένα λογικό άνω όριο στις πιθανές ατασθαλείες

    αυτο μας διαφυλλασσει ισως απο την χειραγωγηση της αγορας απο εναν παλαβο, αλλα δεν βοηθαει πολυ οταν εχουμε μια μαζικα διαδεδομενη προκαταληψη. Αν ας πουμε ρωτουσαμε σε μια αγορα ποια θα βγει μις υφηλιος το 2009 και ολοι οσοι συμμετεχουν ειναι Ινδοι, υπαρχει σημαντικη πιθανοτητα να ειναι ολοι προκατηλειμενοι και το αποτελεσμα της αγορας να ειναι παρομοιως προκατειλημενο. Ειδικα αν παιζουμε χωρις χρηματα.

    Αν ο Ολυμπιακός έχει στη 20η αγωνιστική μόνο 15 βαθμούς και έχει πάει το market του στην askmarkets στο 0.92 ότι θα κερδίσει το πρωτάθλημα, τότε η αντίθετη μετοχή (ότι ΔΕΝ) θα είναι τόσο φθηνή οπότε ακόμα και η κυρά Σωτηρία που δεν ξέρει Χριστό από μπάλα θα τρέξει να την αγοράσει σε τεράστιους αριθμούς…

    ποια ειναι η κυρα Σωτηρια? υπονοεις κατι? :-)
    το θεμα οταν δεν εχουμε πραματικα λεφτα ειναι ακριβως οτι βαζουμε καποιον περιορισμο στο ποσα ψευτικα λεφτα εχει ο καθενας που σημαινει οτι δεν γινεται ενα λογικο ατομο να ριξει τεραστια χρηματα και να εξισσοροπησει την ηλιθιοτητα καποιων, οπως θα γινοταν σε ενα χρηματιστηριο. Προσεξε οτι αυτο ειανι κλασικο επιχειρημα στα χρηματιστηρια, οτι ακομα και αν υπαρχουν παλαβοι πολυ γρηγορα χανουν τα λεφτα τους, ενω αντιθετα οι ορθολογιστες επιβραβευονται, γιαυτο οι τιμες συνηθως αντικατοπτριζουν τους λογικους (και επιτυχημενους) επενδυτες.
    Τελοσπαντων, αυτο το σημειο το θιξαμε, τα παιδια το εχουν σκεφτει και κανουν οτι μπορουν δεδομενων των περιορισμων νομιζω. Αν μπορουσαν να εχουν πραγματικο χρημα νομιζω θα το προτιμουσαν.

    κατα τα αλλα Γιωργο σε ευχαριστουμε για την προσφορα και φανταζομαι οτι καποια στιγμη θα κανουμε χρηση της.

    Reply
  25. Παρεμπιπτόντως… και μια που το έφερε η κουβέντα για την μπάλα! :)

    Είδατε τι bump είχαν οι μετοχές του Παναθηναϊκού να περάσει στην επόμενη φάση του Champions League απ’τη στιγμή που τσάκισε την Internazionale; Δεν ξέρω αν αυτό ακολουθεί πιστά την «αγορά» και τις δυνατότητες της ομάδας όντως να περάσει στην επόμενη φάση, αλλά οι αντίθετες μετοχές (το να μην!) έχουν γίνει δελεαστικά φθηνές.

    Το θέμα είναι, ποιός θα ρίσκαρε τώρα να αγοράσει τα «όχι» όταν η Πανάθα έχει μείνει απλά να παίξει εντός με την Ανόρθωση…

    Reply

Leave a Comment