Μεταναστευτικο προβλημα ή παλιες καλες αστοχιες της πολιτικης μας πρακτικης

Στην Καθημερινη του Σαββατου πριν τις εκλογες του Μαϊου συνοψιζονταν οι θεσεις αρκετων κομματων για βασικα ζητηματα της ελληνικης πολιτειας. Κακη εντυπωση μου ειχε κανει οτι η μεταναστευση (η “λαθρομεταναστευση” μαλλον!) ηταν ενα απο τα 5 ζητηματα που κριθηκε οτι πρεπει να μπουν στην λιστα. Ειμαστε σοβαροι, ειναι η προς Ελλαδα μεταναστευση ενα απο τα σημαντικοτερα ζητηματα για την χωρα σημερα? Φοβαμαι οτι εχουμε διαφορα ψυχολογικα φαινομενα που εμπλεκονται εδω για να καταφερουν οι Ελληνες να εχουν τοσο διαστρεβλωμενη γνωμη για το ζητημα, αλλα ενα πραγμα μου φαινεται σιγουρο: αν αναζητησουμε ψυχραιμα τα μεγαλα προβληματα της χωρας σημερα, ο ερχομος ανθρωπων μη ελληνικης ιθαγενειας στα συνορα της χωρας ειναι απο τα μικροτερα. Αν υπαρχει σημερα προβλημα για την Ελλαδα στο οποιο εμπλεκονται ανθρωποι ξενης καταγωγης (η εγκληματικοτητα τεινει να ειναι το πιο προβεβλημενο ζητημα), ο κυριος, ο μεγας, αν οχι ο μοναδικος υπευθυνος, ειναι η απουσια μεταναστευτικης πολιτικης στην Ελλαδα.

Οπως γκρινιαζω εδω και χρονια, απο το 1990 και μετα, χρονο με χρονο, η Ελλαδα εχανε μια μοναδικη στα χρονικα ευκαιρια. Με την πτωση του Τειχους, ενας μεγαλος ογκος ανθρωπων, Ευρωπαιων στην καταγωγη και την κουλτουρα, με γενικα καλη μορφωση (συχνα καλυτερη της ελληνικης), βρεθηκαν σε μια στιγμη αδικης ιστορικης αδυναμιας. Το εισοδημα τους και το γενικο επιπεδο της χωρας στην οποια ζουσαν, χωρις να φταινε ιδιαιτερα γιαυτο, βρεθηκαν να ειναι πολυ χαμηλοτερα απο αυτα της Δυσης. Σε αυτην την Δυση η Ελλαδα μπορει να ηταν ουραγος, αλλα ανηκε παρολαυτα, πολιτικα και κυριως οικονομικα. Ανθρωποι απο χωρες με πολυ υψηλοτερο επιπεδο απο την Ελλαδα στην προσφατη (προ κομμουνισμου) ιστορια ξαφνικα ηθελαν να ερθουν να εργαστουν και να ζησουν στην χωρα μας. Μια χωρα που ειχε γενικη αναγκη για εργατικα χερια, μια χωρα αραιοκατοικημενη, που ο πληθυσμος της εφτανε δεν εφτανε για να στηριξει τα συνορα της απεναντι στην αρρητη αλλα υπαρκτη πιεση μιας γειτονικης χωρας με 6πλασιο πληθυσμο και υπερδιπλασια γεννητικοτητα.

Τι εκανε η Ελλαδα σε αυτο το σημειο? Καλοδεχτηκε τους Ευρωπαιους ξαδερφους μας, χαρουμενη που για μια φορα το ηθικο συμβαδιζει με το οφελιμο για την τσεπη? Οχι βεβαια, κρατος και πολιτες βαλαμε οσα εμποδια μπορουσαμε στον ερχομο αυτων των ανθρωπων. Οχι μονο βαλαμε εμποδια, αλλα δεν σκεφτηκαμε καν ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος να τα βαλουμε. Λιγα χρονια μετα, το ιστορικο ατυχημα ξεπεραστηκε και ελαχιστοι Ευρωπαιοι θελουν πια να ερθουν στην χωρα μας. Οι μεταναστευτικες πιεσεις απο ιθαγενεις ακομα πιο ατυχων απο την Α. Ευρωπη χωρών ειναι ιδιαιτερα δυνατες ομως.

Μαθαμε το μαθημα μας? Κατσαμε ολοι μαζι να σκεφτουμε τι πρεπει να γινει για το ζητημα, ποσους μεταναστες χωραει η οικονομια, τι πρεπει να γινει με τους αλλους που επιθυμουν να ερθουν στην Ελλαδα ή –συχνοτερα- να χρησιμοποιησουν την χωρα μας ως ενα ακομη σταθμο στον δρομο για καποιο πλουσιοτερο προορισμο? Οχι βεβαια. Με τυπικα ελληνικο τροπο, συνεχισαμε μυωπικα, μιζερα και κουτοπονηρα. Και οταν ανεβηκε η πιεση σκαρφιστηκαμε σαχλα μπαλωματα, περιστασιακες περιπολιες στο Αιγαιο και επιχειρησεις σκουπα στην Αθηνα.

Ολιγοφρενεις λαϊκιστες ουρλιαζουν σημερα οτι οι μεταναστες ευθυνονται για την καταντια του κεντρου της Αθηνας. Δυστυχως και πολλοι αξιοπρεπεις Ελληνες φαινεται να συμμεριζονται σιωπηλα αυτην την θεωρια. Δεν σκεφτονται και πολυ προσεκτικα. Εχει κανεις την εντυπωση οτι στα βαθη της Ασιας ξερουν την Ομονοια? Ποιος εστειλε τους ανθρωπους αυτους στο μεγαλυτερο υπο κατασκευη γκεττο της Ελλαδας, αν οχι το ελληνικο κρατος? Δηλωμενη πολιτικη σε πολλα νησια ηταν να παρεχουν σε καθε φτωχη ψυχη που ξεβραζε η θαλασσα σε ελληνικο χωμα ενα εισιτήριο για Πειραια και μια μαγικη λεξη της ελληνικης γλωσσας: Ομονοια. Και τι περιμενετε να κανουν αυτοι οι ανθρωποι, στιβαγμενοι στην Ομονοια, χωρις κανενα δικαιωμα νομιμης εργασιας, χωρις πληροφορηση και φυσικα χωρις τροπο να προχωρησουν προς τον πραγματικο τους προορισμο, μια ευημερουσα ευρωπαϊκη πολη που θα εβρισκαν εργασια? Περιμεναμε να γινουν καθηγητες πανεπιστημιου ή εστω οδοντιατροι? Να βρουν δουλεια στο δημοσιο οπως προσπαθουσε καθε Ελλαδιτης της ηλικιας τους? Περιμεναμε να μαθουν ελληνικα στο γκεττο που οι Ελληνες εξαφανιστηκαν? Στα σχολεια εκμαθησης της γλωσσας και του πολιτευματος μας που ποτε δεν τους προσφεραμε?

Αν καποιοι απο αυτους τους ανθρωπους αρχισαν να παραβαινουν τους κανονες και νομους της πολιτειας μας, ειναι αραγε επειδη εχουν κακα γονιδια ή τρωνε φαϊ χωρις παρθενο ελαιολαδο απ’το χωριο, και ετσι τους χαλαει το μυαλο? Τους μαθαμε αραγε ποτε να σεβονται τους νομους? Κοιτωντας πως ζουνε και δρουνε οι παλιοι Αθηναιοι, θα ειχαν καμμια εντυπωση οτι η πολη εχει νομους? Νιωθωντας το ροπαλο του ελληνα λιμενικου, αστυνομικου, ειδικου φρουρου να τους λιανιζει κακιασμενα τα παϊδια σε καθε ευκαιρια, θα αποκομιζαν αραγε την εντυπωση οτι η βια ειναι κατι που δεν ανεχομαστε στην Ελλαδα? Κοιτωντας μια απο τις 300 πορειες τον χρονο που καταληγουν σε μολοτωφ και καταστροφες περιουσιας θα ενιωθαν οτι σε αυτην την χωρα σεβομαστε τον διπλανο μας και τον κοπο του? Μυριζοντας τις στιβες απο σκουπιδια που υψωνουμε σε καθε απεργια σκουπιδιαρηδων, θα ελεγαν οτι αγαπαμε ιδιαιτερα την πολη μας?

Οριστε ενα απλο ερωτημα, για να μην πολυλογουμε: αν ζουσαν αυτοι οι ανθρωποι σε μια γερμανικη πολη, θα συμπεριφεροντουσαν το ιδιο?

Αλλα ξεχασα, εμεις οταν πηγαιναμε σε αλλες χωρες φερναμε μαζι μας το φως της Δημοκρατιας, την ακτινοβολια της σοφιας μας, την λεπτοτητα των τροπων μας. Γνωστο σε καθε χωρα που δεχτηκε Ελληνες μεταναστες οτι ειμαστε το αλας της Γης. Δεν θα ανατρεξω πολυ στην ιστορια της ελληνικης μεταναστευσης, εκτος ισως απο το να θυμισω τις πινακιδες που κυκλοφορουσαν στις Νοτιες ΗΠΑ No dogs or Greeks allowed. Θα τονισω ομως οτι οι περιοχες που δεχτηκαν την ελληνικη μεταναστευση ηταν σε γωνιες του πλανητη που διαφερουν λιγουλακι απο την Ομονοια.

Αυτο που μου εκανε ισως την μεγαλυτερη εντυπωση* οταν πρωτοπηγα στην Νεα Υορκη, τον σημαντικοτερο ισως προορισμο μεταναστευσης στην ιστορια, ειναι το πως φαινεται ολη η πολη να ειναι συνταγμενη στην εκπαιδευση των νεοφερμενων, που επι αιωνες φτανουν στην πολη γεματοι ελπιδα αλλα χωρις να ειναι καθολου ετοιμοι για την ζωη σε μια τετοια πολη. Απο τις πινακιδες στους δρομους που εξηγουν λεπτομερως καθε υποχρεωση οχηματος και πεζου και απαριθμουν της κυρωσεις για οποιον δεν ακολουθει τους κανονες (κανεις αυτο? $100 προστιμο), μεχρι την αστυνομια που ειναι παντου και δεν χαριζει καστανα. Ακομα και σε εστιατορια βλεπεις στις τουαλετες να υπαρχουν σημειωσεις του στυλ Staff Must Wash Hands. Η πολη της προκοπης φροντιζει να εκπαιδευει τους κατοικους της ωστε να σεβονται το κοινο καλο.

Στο αθηναϊκο γκεττο καθρεφτιζονται ολες οι αποτυχιες του ελληνικου κρατους, ολες οι ελλειψεις του νεοελληνικου χαρακτηρα. Εκει μαθαινουμε τους νεοφερμενους πως να γινονται χειροτεροι αντι για καλυτεροι. Πριν εξαπολυσετε την νεα επιχειρηση σκουπα και τον επομενο πυρινο λογο κατα των “λαθρο”μεταναστων σκεφτειτε λιγο τι κριτικη και τιμωρια αξιζει σε μας τους ιδιους. Και αν πρεπει οντως να καθαρισει ο τοπος, σκεφτειτε λιγο απο ποιες νοοτροπιες πρεπει να καθαρισει και ποιοι τις πρωτοασπαστηκαν στην Ελλαδα.

4 thoughts on “Μεταναστευτικο προβλημα ή παλιες καλες αστοχιες της πολιτικης μας πρακτικης”

  1. Σωτήρη,
    Καταπιάστηκες με δύσκολο και πολύπλοκο θέμα. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την προσέγγισή σου, έχω όμως κάποιες παρατηρήσεις/ερωτήματα:

    α) Η Ελλάδα είναι σαν ένας οργανισμός που κόλλησε ιό, όταν δεν είχε κάνει το εμβόλιο νωρίτερα. Τώρα πλήττεται, ζητά βοήθεια από την Ευρώπη, η οποία αντί για γιατρικό την έβαλε σε καραντίνα χωρίς να αποτρέπει την επιπρόσθετη μόλυνση. Τι κάνουμε από εδώ και πέρα;

    β) Τελικά ποιος φταίει για το πρόβλημα; Δεν μπορεί να φταίει ένα απρόσωπο πλήθος. Φταίνε οι πολιτικοί; Η αδράνεια του συστήματος; Το κατεστημένο; Το σύνταγμα; Οι νόμοι; Ο φιλοαριστερισμός των ΜΜΕ; Γιατί δεν ακολουθήθηκε σωστή μεταναστευτική πολιτική;

    γ) Τι ήταν αυτοί οι “Ανθρωποι απο χωρες με πολυ υψηλοτερο επιπεδο απο την Ελλαδα”, τι δουλειά ήθελαν να κάνουν στην ελλάδα, πως τους εμποδίσαμε και τι ακριβώς θα έπρεπε να είχαμε κάνει; Αν θέλεις εμβάθυνε.

    δ) Συγκρίνεις την Ελλάδα με ετερογενείς χώρες με παράδοση στην μαζική μετανάστευση από άλλες χώρες. Προφανώς τους πήρε χρόνο μέχρι να φτάσουν το επίπεδο οργάνωσης που έχουν σήμερα. Άλλωστε η επιγραφή “No dogs or Greeks allowed” φανερώνει ότι είχαν ανάλογα προβλήματα με τους μετανάστες οι οποίοι ήταν αρχικά ανεπιθύμητοι. Επίσης οι ρυθμοί παράνομης μετανάστευσης ανά κάτοικο δεν μπορούν να συγκριθούν.

    ε) Ένας άνθρωπος που πεινά, ζει μέσα στην αθλιότητα, δεν έχει να χάσει τίποτα και δεν βλέπει καμία προοπτική είναι πολύ πιο πιθανό να εγκληματήσει από κάποιον που έχει κάτι από αυτά. Άρα δεν νομίζω ότι αίροντας την απαξίωση που κάνουμε οι ίδιοι στη χώρας μας θα διόρθωνε το πρόβλημα. Ίσως κάτι να γινόταν αν υπήρχε άριστη αστυνόμευση, αλλά πάλι τι θα τους κάναμε τόσους κατάδικους; Το πρόβλημα χρειάζεται αντιμετώπιση στη ρίζα. Ή να μην έρθουν ή να τους παρέχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής. Σε αυτή τη συγκυρία, το δεύτερο είναι αδύνατο.

    Reply
  2. Αν και συμφωνώ απόλυτα στην ανάλυση καθ’ όσον αφορά την δεκαετία του 90, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε τις διαφορές που υπάρχουν πλέον. Την δεκαετία του 00 μεγάλο μέρος των μεταναστών δεν ήταν ευρωπαϊκά ξαδέρφια μας, δεν μοιραζόμασταν κάποια κοινή πολιτισμική κληρονομιά, δεν είχε καθόλου τυπικά προσόντα και, το κυριώτερο ίσως, δεν ήθελε να καταλήξη στην Ελλάδα. Οι παράγοντες αυτοί κατέστησαν το μίγμα εκρηκτικό.

    Ναι, οι συνέπειες της λαθρομετανάστευσης είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα σε μια χρεωκοπημένη χώρα, ειδικά όταν οι ίδιοι θέλουν να φύγουν από την χώρα αυτή και δεν μπορούν.

    Ναι, δεν είχαμε υποδομές ένταξης, εκτός των άλλων όμως καθόλου ασήμαντων τεχνικών προβλημάτων [πόσους διερμηνείς της βεγγαλικής έχουμε πρόχειρους;], για τον λόγο πάλι ότι δεν έχει νόημα να εντάξης αυτόν που δεν θέλει να ενταχθή στην Ελλάδα, αλλά στην Αγγλία ή στην Γαλλία.

    Καθόλου ασήμαντο δεν είναι το στοιχείο ε του Πάνου. Όταν έχεις θαλασσοπνιγή στο Αιγαίο και κοιμάσαι με άλλους 20 σε ένα δυάρι, δεν είναι οι κανόνες και το καλό παράδειγμα αυτό που σου λείπη για να μην κλέψης.

    αν ζουσαν αυτοι οι ανθρωποι σε μια γερμανικη πολη, θα συμπεριφεροντουσαν το ιδιο?

    Εντάξει, σαφώς όχι, για τον ίδιο λόγο που ούτε και οι Έλληνες φέρονται με τον ίδιο τρόπο.

    Reply
  3. Καλα τα ερωτηματα σου Πανο

    α) ε καλα, εννοειται οτι οι συμβασεις που εχουμε υπογραψει (Δουβλινο κτλ) ειναι εκτρωματα.

    β) ειναι το ιδιο πραγμα με τα αυθαιρετα ξερω γω. Η επισημη πολιτικη του ελληνικου κρατους ειναι να αγνοει προβληματα και πιεσεις, να ανεχεται να διευθετουνται εκτος νομικου πλαισιου, και μετα να ερχεται να νομιμοποιει.

    γ) ε δεν ειναι μυστικο οτι η Μεσευρωπη εχει κουλτουρα και παραδοση της προκοπης και οτι απλως τους ρημαξε ο κομμουνισμος. Υπηρχαν τοσοι καλα εκπαιδευμενοι ανθρωποι σε αυτες τις χωρες, θα μπορουσαμε να κανουμε τα παντα για να τους προσελκυσουμε, ξεκινωντας απο το να τους δινουμε αδειες παραμονης και εργασιας.

    δ)

    Συγκρίνεις την Ελλάδα με ετερογενείς χώρες με παράδοση στην μαζική μετανάστευση από άλλες χώρες. Προφανώς τους πήρε χρόνο μέχρι να φτάσουν το επίπεδο οργάνωσης που έχουν σήμερα.

    η Γερμανια ας πουμε ξεκινησε να εχει μαζικη μεταναστευση μετα τον πολεμο και κατευθειαν οργανωσε το συστημα της Gastarbeit, δεν περιμεναν να γινει χαμος πρωτα.

    Άλλωστε η επιγραφή “No dogs or Greeks allowed” φανερώνει ότι είχαν ανάλογα προβλήματα με τους μετανάστες οι οποίοι ήταν αρχικά ανεπιθύμητοι.

    καμποσοι πολιτες μπορει να ειχαν προβλημα, αλλα το κρατος ηταν ετοιμο, εδινε χαρτια κτλ

    Επίσης οι ρυθμοί παράνομης μετανάστευσης ανά κάτοικο δεν μπορούν να συγκριθούν.

    η παρανομη μεταναστευση απο μας γινεται τετοια, δεν ειναι εγγενως παρανομη. Κατα τα αλλα δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι ξερω γω η Αριζονα δεν εχει μεγαλυτερα νουμερα.

    ε)

    Ή να μην έρθουν ή να τους παρέχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής. Σε αυτή τη συγκυρία, το δεύτερο είναι αδύνατο.

    διαφωνω και ξαναλεω: αν δεν εχεις στον ηλιο μοιρα, εγκληματεις. Αν εχεις χαρτια και ενα καλο μελλον μπροστα σου, δεν το πετας ευκολα στα σκουπιδια.

    Θαναση

    Την δεκαετία του 00 μεγάλο μέρος των μεταναστών δεν ήταν ευρωπαϊκά ξαδέρφια μας, δεν μοιραζόμασταν κάποια κοινή πολιτισμική κληρονομιά, δεν είχε καθόλου τυπικά προσόντα και, το κυριώτερο ίσως, δεν ήθελε να καταλήξη στην Ελλάδα. Οι παράγοντες αυτοί κατέστησαν το μίγμα εκρηκτικό.

    χερια και ποδια ειχαν? μπορουσαν να δουλεψουν καπου, σε οικοδομη, σε εργοστασια, σε χωραφια. Το εγκλημα δεν ειναι αγαπημενη επιλογη κανενος, οταν εχεις εναλλακτικες συνηθως δεν εγκληματεις.

    “αν ζουσαν αυτοι οι ανθρωποι σε μια γερμανικη πολη, θα συμπεριφεροντουσαν το ιδιο?”

    Εντάξει, σαφώς όχι, για τον ίδιο λόγο που ούτε και οι Έλληνες φέρονται με τον ίδιο τρόπο.

    αρα, καπου εδω δεν τελειωνει και η συζητηση για το ποιος φταιει?

    Reply
  4. Η λυση που βρηκε η χωρα για την ρυθμιση της μεταναστευσης, σημερα δηλαδη, γιατι σε τρια τερμενα η επιχειρηση σκουπα θαχει τελειωσει και παλι τα ιδια θα λεμε, ονομαζεται Ξενιος Ζευς και μου φαινεται ολο και πιο αηδιαστικη.

    Σε περιπτωση που ανησυχουσατε, στην επιχειρηση-σκουπα (τι απαισια φραση) δεν σκουπιζουν μονο εκεινους τις ξενοφατσες που δεν εχουν χαρτια, κυνηγανε ολες τις ξενοφατσες γενικα.

    Αστυνομικές πηγές διευκρίνιζαν πως δε συλλαμβάνονται αποκλειστικά παράνομοι μετανάστες, αλλά και αλλοδαποί οι οποίοι κατά την έρευνα διαπιστώνεται ότι εμπλέκονται σε άλλα αδικήματα όπως διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές κλπ.

    αν βεβαια στην διαρκεια των ερευνων βρουν ιθαγενεις να διακινουν ναρκωτικα, ή να εκμεταλλευονται την εργασια παρανομων μεταναστων καλη ωρα, τους δινουν φιλικο χτυπημα στην πλατη?

    άνδρες της οικονομικής αστυνομίας πραγματοποιούν ελέγχους σε καταστήματα αλλοδαπών στις οδούς Μενάνδρου και Σοφοκλέους.

    διαβασα καλα, οικονομικη αστυνομια?!!? δηλαδη αντι να κυνηγανε καθε μαγαζατορα που κλεβει τον ΦΠΑ (δηλαδη 90% των μπαρ και καφε που ξερω) κυνηγανε ξενους για να ησυχασει η Χρυση Αυγη?

    Δραματική έκκληση στην ελληνική κοινωνία, και στις τοπικές κοινωνίες ειδικότερα, για συνεργασία με την πολιτεία για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού απηύθυνε στο μεταξύ μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Nίκος Δένδιας, κάνοντας μάλιστα λόγο για εισβολή άνευ προηγουμένου. «Η χώρα χάνεται• από την κάθοδο των Δωριέων, 4000 χρόνια πριν, ουδέποτε η χώρα δεν δέχθηκε τόσο μεγάλης έκτασης εισβολή (…) πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και του κράτους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    και μετα μας φταιει μια αθλητρια που μια ζωη το μονο που εκανε ηταν να αθλειται και να βλεπει τετοιους ανθρωπους να κανουν τετοιες δηλωσεις στην ΤιβΙ?

    Reply

Leave a Comment